22.02.2021

Eläköön Folk! Stream 2021 tapahtumassa palkitut kansanmusiikin ja kansantanssin alan ammattilaiset

Eläköön Folk! Gaala 20.2.2021 kello 19-20

Palkinnot ja tunnustukset, tiedotteen embargo 20.2.2021 kello 20.00
Stream-tapahtuma antaa äänen ja tilan kansanmuusikoille ja kansantanssijoille, jotka katsovat jo kohti valoisampaa vuotta 2021. Tampere-talolta nähdään tammikuulta siirretyn Folklandia-risteilyn parhaita paloja ja nostetaan malja 140-vuotiaalle Nuorisoseuroille.

Eläköön Folk! Gaalassa julkistetaan Vuoden Wäinö, Vuoden tanssiteko, Vuoden nuori pelimanni, Kaustisen vuoden yhtye, Vuoden kansanmusiikkilevy, Vuoden ohjaajat sekä Kultakantele.

Juhlatunnelmassa esiintyivät: Maria Kalaniemi & Eero Grundström, kansanmusiikkiyhtyeet Tallari ja ProgmaticsTanssiteatteri Tsuumi & Pekko Käppi sekä Pispalan Sottiisin Vuoden kansantanssiyhtye KimuranttiMukana on myös Rami Melingin houstaama Eläköön Folk! -tanssihaaste.

 

Vuoden Wäinö 2020 on mestarikansantanssija Eivor Wallinvirta

Vuoden Wäinöksi nimetään kansanmusiikin ja kansantanssin alalla toimivat henkilö, ryhmä tai taho, jolle annetaan tunnustus taiteellisista tai pedagogisista ansioista ja/tai elämäntyöstä.

Eivor Wallinvirta saa tanssijat eläytymään ja tuntemaan tanssi-iloa. Hän on harrastanut kansantanssia lapsesta asti. Kotiseuransa, Föreningen Brage i Helsingforsin tanssiohjaajana ja koreografina hän on toiminut 1980 luvun alusta. Finlands Svenska Folkdansring:in pääohjaajana hän on yhdistänyt koko suomenruotsalaisen kentän. Wallinvirta on tehnyt yhteistyötä niin suomalaisten kuin ulkomaalaisten ryhmienkin kanssa ja toiminut muun muassa NORDLEK neuvostossa puheenjohtajana.

Palkinnon luovuttaa KEKin puheenjohtaja Piia Kleemola / Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskus.

Vuoden Nuori Pelimanni 2021 on Josefiina Varis

Kankaanpäästä kotoisin oleva Vuoden Nuori Pelimanni 2021 Josefiina Variksen pääsoittimet ovat urut ja piano. Hän aloitti myös viulun soiton 2007. Vuonna 2017 Anna-Mari Yrjänä perusti aikuisten pelimannien ryhmän Amyrit, jossa Josefiina on soittanut viulua.  Itsekseen hän on alkanut soittamaan kolmirivistä haitaria ja harjoittaa myös laulua kuoronjohdonopintojen ohella. Nykyisin hän opiskelee Sibelius-Akatemiassa kirkkomusiikkiosastolla.

15-vuoden ajan Suomen Kansanmusiikkiliitto ja Koirasen perhe ovat jakaneet vuorovuosina 24-vuotiaana kuolleen Juho-Koirasen muistorahastosta apurahaa alle 24-vuotiaille kansanmusiikin harrastajille.

Palkinnon luovuttaa Kansanmusiikkiliton toiminnanjohtaja Päivi Ylönen-Viiri.

 

Vuoden 2020 Kansanmusiikkilevyt: Dantchev:Domain: Say It ja Loimolan Voima: Ruttomužikan kyynäl

Kansanmusiikkikansantanssi.fi -portaali ja Kansanmusiikki lehti julkistavat 12. kertaa Vuoden kansanmusiikkilevyn voittajaksi kaksi levyä tasapisteillä.

Dantchev:Domain: Say it (FI/ BG/ US/ PT) yhdistää  vahvat elokuvalliset melodiat universaaleihin elämäntarinoihin. Suomalais-bulgarialaisen Dantchevin musikin ympärille syntyneen kansainvälisen yhtyeen debyyttialbumi nostaa esille Haapavedeltä lähtöisin olevan laulaja-säveltäjän musiikillisen kielen osaksi suomalaista monimuotoista kulttuuria. Dantchev tunnetaan taiteilijanimellä Bulgarian Voice from Finland ja hänen musiikkiaan on kutsuttu vapaasti hengittäväksi etnoksi.

Anna Dantchev (laulu, tupan.rumpu), Erno Haukkala (pasuuna, sousafoni), Kenneth Ojutkangas (kitara, tuuba), Antti-Pekka Rissanen (rummut), João Luís (vibrafoni, perkussiot).

Loimolan Voima: Ruttomužikan kyynäl


Loimolan Voima on uutta karjalankielistä musiikkia esittävä yhtye, ja Ruttomužikan kyynäl (suomeksi Kiivaan miehen kyynel) on heidän debyyttialbuminsa. Kotoperäinen karjalan kieli on yksi Suomen uhanalaisista aarteista. Loimolan Voima on uuden karjalankielisen musiikin lipunkantaja ja todiste siitä, ettei karjalaisuus ole kuollut. Se haluaa tehdä karjalaista kulttuuria ja kieltä entistä tunnetummaksi maassamme.

Mika Saatsi: sävellykset, laulu, kieli- ja rytmisoittimet, looper, Korg MS20.
Niko Saatsi: tekstit, ukubasso, taustalaulu, rytmisoittimet.

Kaustisen Folk Music Festivalin vuoden yhtye on Maria Kalaniemi ja Eero Grundström

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien arvostetun Vuoden yhtye -nimityksen tarkoituksena on nostaa esiin esiintyjä, joka on ansioillaan, tuoreella otteellaan tai pitkällä urallaan osoittanut erityistä osaamista ja toimintaa kansanmusiikin saralla. Vuoden 2021 valinnallaan festivaali haluaa kunnioittaa pitkäjänteistä pioneerityötä, jota tämän yhtyeen jäsenet ovat omien instrumenttiensa parissa tehneet.

Tällä yhtyeellä on vahva kasvutarina, jossa kaksi oman instrumenttinsa taidokasta polunraivaajaa on löytänyt saman tahdin musiikilliselle ilmaisulleen. Maailmallakin mainetta niittäneen yhtyeen muusikoilla on niin voimakas ote musiikkiinsa, että se tuntuu kuulijalle saakka. Valinnalla Kaustinen Folk Music Festival haluaa osoittaa kunniaa pitkän linjan tinkimättömälle työlle kansanmusiikin parissa ja toivoo tämän yhtyeen valloittavan kuulijoidensa sydämet joka puolella maailmaa.

Vuoden Tanssiteko 2020 on Rami Melingin FolkJam -tunnit

Rami Meling on vetänyt virtuaalisia FolkJam -tunteja korona-aikana maaliskuusta joulukuulle 2020. FolkJam -tunnit ovat esimerkki siitä, miten tanssin harrastustoimintaa on mahdollista ylläpitää poikkeusaikana. Ne ovat olleet kaikille avoimia ja niihin on parhaimmillaan osallistunut yli 100 tanssijaa kerrallaan. Meling toimii Pääkaupungin Karjalaisten Nuorten Pitko-ryhmän ohjaajana ja koreografina.

Suomen Nuorisoseurojen palkinnon voi saada henkilö, yhteisö tai tapahtuma, joka on tehnyt vuoden aikana jotakin merkittävää kansantanssin tunnettuuden kannalta tai edistänyt toiminnallaan kansantanssin leviämistä. Palkinnon saaja valittiin kansantanssimestari Antti Savilammen esityksen pohjalta.

Palkinnon luovuttaa Nuorisoseurojen pääsihteeri Annina Laaksonen ja mestarikansantanssija Antti Savilampi.

 

Nuorisoseurojen vuoden ohjaajat 2021 ovat Siina Toimela ja Marko Kotilainen

Suomen Nuorisoseurojen vuosittain myönnettävän Vuoden ohjaaja -tunnustuksen tarkoituksena on kannustaa ja nostaa ohjaajan työn arvostusta.

 

Siina Toimela, tanssinopettaja YAMK, Siepakat Ry, Rovaniemi

Siina on esimerkillisellä toiminnallaan edistänyt sekä suomalaista kansantanssia että oman seuransa, Siepakoiden toimintaa. Hän ohjaa innostavasti ja saa harrastajat luottamaan itseensä. Siina järjestää laadukasta toimintaa kaiken ikäisille ja -taustaisille. Hänellä on taiteellista silmää ja taitoa kannustaa myös tanssijat luomaan itse.

 

Marko Kotilainen, Rälläkkä-yhtyeen johtaja, Nuorisoseura Motora ry, Joensuu

Nuorisoseura Motoran pitkäaikainen Rälläkkä -yhtyeen johtaja, muusikko Marko Kotilainen hoitaa tehtäväänsä suurella sydämellä ja ammattitaidolla. Marko tekee valtavan määrän vapaaehtoistunteja harjoitellen, roudaten, sovittaen, järjestellen yhtyeen asioita, äänittäen, editoiden ja matkustaen Motoran ryhmien mukana.

Palkinnot luovuttaa Nuorisoseurojen pääsihteeri Annina Laaksonen ja Nuorisoseurojen puheenjohtaja Ragni Reichardt.

 

Vuoden Kultakantele tunnustuksen 2021 saa Susanna Heinonen

Kanteleliiton vuoden 2021 Kultakantele tunnustus annetaan Susanna Heinoselle merkittävästä elämäntyöstä kanteleen hyväksi. Hän on pitkäkestoisesti, uraauurtavasti ja määrätietoisesti tehnyt työtä niin kanteleensoittajana, kanteleensoiton opettajana kuin kanteleen koulutuspolkujen edistäjänä.

Heinonen aloitti kanteleensoiton 1970-luvun lopulla ja oli ensimmäisiä suomalaisia, jotka aloittivat alan ammattiopinnot. Sibelius-Akatemiassa hän suoritti ensimmäisenä kanteleensoiton A-kurssin v. 1994.Heinonen on toiminut kanteleensoiton opettajana useissa konservatorioissa ja musiikkiopistoissa, sekä myös johtajana Kanteleleireillä ja Finn-Kanteleet yhtyeen taiteellisena johtajana.
Vuoden 2020 kantele –tunnustus myönnetään Talvisirkus Baulle ja kanteleartisti Senni Eskeliselle.