Etusivu » Kaikki festivaalit » » April Jazz Festivaali, Espoo

April Jazz Festivaali, Espoo
26.04.2017 - 29.04.2017Tietoa festivaalista

Pääkaupunkiseudun suurin jazzfestivaali järjestetään Espoon Tapiolassa. Ohjelmistossa kuullaan laajaa kirjoa kotimaisia ja kansainvälisiä rytmimusiikin huippunimiä. Festivaalin isäntänä toimii perinteisesti Espoo Big Band.

Tapahtuman luonne

Jazz / Blues Etno / Maailmanmusiikki Multimedia Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Pop/Rock Työpajoja Viihdemusiikki Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.apriljazz.fi
Sähköposti info@apriljazz.fi
Festivaaliosoite Kulttuuriaukio, Espoo Katso kohde kartalla
Puhelin +358 9 455 0003
Toimisto Ahertajantie 6 B, FI-02100 Espoo

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

April Jazz Festivaali, Espoo

26.04.2017 - 29.04.2017

26.-30.4. Espoossa järjestettävä April Jazz julkaisi loput esiintyjät. Uusia lisäyksiä ulkomaisten esiintyjien listaan ovat 14-henkinen kuubalaisyhtye Cubanismo, ranskalainen jazzlaulaja Cyrille Aimée, New Yorkin jazzpiireistä koottu The NYC Project sekä norjalainen Pixel. Ohjelmaan on lisätty myös kaksi kotimaista levynjulkaisukonserttia, joissa esiintyvät Jukka Perko Tritone Goes Dizzy sekä Kaira. Festivaali päättyy vappuaattona Tapiolan kirkossa järjestettävään big band -messuun, jossa kuullaan Tapiola Big Bandia ja seurakunnan laulajista koottua suurta kuoroa.

Lipunmyynti April Jazzeille on käynnistynyt vauhdikkaasti. Steve Gadd Bandin ensimmäinen konsertti on jo myyty loppuun ja toiseen on enää kourallinen lippuja jäljellä. Suosittuja ovat olleet myös Dianne Reevesin ja Michel Camilo & Tomatito duon konsertit.

Muita aiemmin julkaistuja ulkomaisia artisteja ovat Peter Rosendal’s Old Man’s Kitchen, Yemen Blues sekä Espoo Big Bandin solistina esiintyvä Anthony Strong. Kotimaisia esiintyjiä ovat Mikko Innanen, Aki Rissanen, Lenni-Kalle Taipale Trio, Helsinki-Cotonou Ensemble, Esa Pietilä Trio, Jukka Eskola, Annamari Kähärä, Jarmo Saari, Tapiola Sinfonietta sekä Tapiolan kuoro.

Cubanismo
Tapiolasali, Torstai 27.4. klo 19
alk. 29€, Lippupiste

14-henkistä Cubanismoa johtava trumpetisti Jesús Alemañy tuli tunnetuksi 1970-luvun lopulla perustetun son-musiikkiyhtye Sierra Maestran riveissä. Muutettuaan Lontooseen luomaan omaa uraansa hän kokosi legendaarisista kuubalaismuusikoista koostuvan Cubanismon. Yhtyeen ensimmäistä, vuonna 1996 ilmestynyttä, Kuubassa äänitettyä levyä myytiin neljännesmiljoona kappaletta ja sitä seuraavatkin äänitteet olivat hittituotteita.

Kaikki kuubalaisen musiikin tyylit ovat läsnä yhtyeen sovituksissa, joissa tanssipoljennon vahvaa rytmiä tukee virtuoosimainen soitanta ja laulanta. Perinteiset mambot ja sonit, rumbat ja cha-cha-chát, saavat aivan uusia ulottuvuuksia yhtyeen konsertoidessa keväällä Tapiolasalissa.

The NYC Project, Kaira
Café Louhi, Torstai 27.4. klo 19.30
alk. 24€, Lippupiste

New Yorkin jazzpiirien kivenkovista soittajista koottu The NYC Project vie kuulijat takaisin aikakaudelle, jolloin ”The Great American Songbook” sai alkunsa. Yhtyeen jäseniä työllistävät tiiviisti esiintymiset ja levytykset alan kirkkaimpien tähtien kanssa. Muusikoiden aiempia yhteistyökumppaneita ovat mm. Brad Mehldau, Joshua Redman, Joe Lovano, Avishai Cohen, Mike Stern sekä Diane Schuur. Tässä kokoonpanossa soittajat pääsevät irrottelemaan ja käsittelemään rohkeasti ja tuoreella tavalla rakastettuja jazz standardeja.

Kaira-yhtyeen keväällä ilmestyvän debyyttialbumin ilmestymistä juhlitaan April Jazzeilla. Kairan tiukka, mukaansatempaava groove yhdistelee jazzin, soulin ja funkin elementtejä. Sävellykset ovat syntyneet Markus Niittysen ja Lauri Kairan yhteistyönä. Laulajat Nina Mya ja Sam Huber saavat konsertissa taustalleen Joonatan Raution, Markus Niittysen, Sampo Tiittasen ja Jussi Lehtosen muodostaman nimivahvan kokoonpanon.

Cyrille Aimée
G Livelab, Perjantai 28.4. klo 21
alk. 29€, Lippupiste / G Livelab

Suomalaiset kahdella edellisellä vierailullaan hurmannut jazzlaulaja Cyrille Aimée saapuu nyt ensimmäistä kertaa Suomeen oman lennokkaan kvintettinsä kanssa. Ranskalais-dominikaaniset sukujuuret sekä jo nuorena syttynyt intohimoinen suhde gypsy jazziin toimivat inspiraation lähteenä Aiméelle, joka ihastuttaa kuuliljansa taidokkailla improvisaatioillaan.

Montreux’n jazzfestivaalin ja Sarah Vaughanin laulukilpailut voittanut Aimée on asettunut New Yorkiin ja kohonnut vauhdilla erääksi sukupolvensa seuratuimmista jazzlaulajista. Tästä kertoo muun muassa valinta vuoden 2015 nousevaksi tähdeksi Downbeat-lehden kriitikoiden äänestyksessä ja nousu samassa äänestyksessä viime vuonna jo maailman viiden parhaan naisvokalistin joukkoon.

Jukka Perko Tritone Goes Dizzy, Pixel
Café Louhi, Lauantai 29.4. klo 19.30
alk. 24€, Lippupiste

Trumpetisti Dizzy Gillespie tarjosi tasan 30 vuotta sitten lentävän lähdön 19-vuotiaalle Perkolle pestaamalla hänet big bandiinsa 70-vuotisjuhlakiertueelleen, jonka riveissä hän kiersi Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Vuonna 2017 Gillespien syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi Jukka trioineen hölskyttää Dizzyn poskettomimmat bebopit ja afrokuubalaiset klassikot pirskahtelevaksi cocktailiksi. Muun muassa A Night In Tunisia, Con Alma ja Tin Tin Deo saavat osakseen juurevan monivivahteiset tulkinnat tältä kotimaisen jazzin tähtikolmikolta. Jukan lisäksi triossa soittaa maamme ykköskomppi Antti Lötjönen ja Teppo Mäkynen.

Nuori energinen norjalaisyhtye Pixel yhdistelee hypnoottisella tavalla elementtejä eri genreistä. Pixel on ehtinyt julkaista kolme albumia, voittaa palkinnon UK Music Video Awards kilpailussa ja esiintyä eurooppalaisilla festivaaleilla ja klubeilla myyden loppuun muun muassa maineikkaita keikkapaikkoja Lontoossa, Amsterdamissa ja Rotterdamissa.

Yhtyettä johtava basisti, laulaja ja säveltäjä Ellen Andrea Wang on esiintynyt muun muassa rumpalilegendojen Manu Katché ja Marilyn Mazur yhtyeissä ja luotsaa Pixelin lisäksi myös omaa nimeään kantavaa trioaan. Norjalaislehti Dagsavisen valitsi Wangin vuonna 2014 maan parhaaksi basistiksi.

Big Band -messu
Tapiolan kirkko, Sunnuntai 30.4. klo 10
Vapaa pääsy

Vappuaattona Tapiolan kirkossa pidettävä big band –messu päättää tämän kevään festivaalin. Messussa uusi suomalainen musiikki soi katkeamatta noudattaen kuitenkin perinteisen jumalanpalveluksen kaavaa. Jumalanpalvelukseen tulee uusia ulottuvuuksia kuten soiva saarna ilman sanoja. Messun materiaalina on käytetty adventtina 2016 käyttöön otetun virsikirjan lisävihkon lauluja. Messun on säveltänyt ja sovittanut Tapiola Big Bandia johtava kapellimestari Esko Heikkinen, sen esilaulajana toimii Liisa Malkamäen johtama, Tapiolan seurakunnan laulajista (kamarikuoro, Gospelmamat, lauluyhtye Laetificus, Kuukaudeksi kuoroon -laulajat) koottu kuoro ja messun liturgina toimii Katja Hero.

April Jazz Festivaali, Espoo

19.04.2013

Pääkaupunkiseudun suurin jazztapahtuma, järjestyksessään 31. April Jazz järjestetään Espoossa vappuviikolla 26.-30.4.2017. Kansainvälisiä pääesiintyjiä ovat jazzlaulaja Dianne Reeves, pianisti Michel Camilon ja flamencokitaristi Tomatiton muodostama latin jazzin superduo, maaginen tunisialainen laulaja-oudin soittaja Dhafer Youssef sekä Steve Gadd Band. April Jazz jatkaa perinteistä ainutlaatuisten kotimaisten tilausteosten sarjaa avajaiskonsertissa, jonka säveltäjinä toimivat Marzi Nyman, Annamari Kähärä sekä Jarmo Saari ja esiintyjinä heidän rinnallaan Tapiola Sinfonietta ja Tapiolan kuoro. Festivaaliohjelma täydentyy vielä loppuvuoden aikana. Tapahtuman liput ovat myynnissä Lippupisteellä.

Ensi keväänä April Jazzin ohjelma on kansainvälisempi kuin koskaan aiemmin ja festivaalilla esiintyy muusikoita yli kymmenestä maasta. Pohjoismaiden lisäksi edustettuina ovat ainakin Espanja, Iso-Britannia, USA, Dominikaaninen Tasavalta, Tunisia, Benin, Jemen ja Israel. Kotimaisessa ohjelmistossa nähdään muun muassa saksofonisti Jukka Perkon Tritone Goes Dizzy –albumin julkaisukonsertti, saksofonisti Mikko Innasen ja pianisti Aki Rissasen uusi pohjoismainen Nordic Twist –kvartetti sekä festivaalia isännöivä Espoo Big Band, jonka solistiksi saapuu englantilainen pianisti ja samettiääninen laulaja Anthony Strong.

April Jazz Goes EMMA & Otaniemi

Festivaali tekee tulevana keväänä ensimmäistä kertaa yhteistyötä Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan kanssa ja vastaa pääesiintyjien tuomisesta Otaniemen kampuksella 19.4. järjestettävään ilmaistapahtumaan. Lisäksi April Jazzin ja Espoon modernin taiteen museo EMMA:n uuden yhteistyön avauksena kuullaan tilausteos vastikään vuoden jazzmuusikkona Yrjö-palkitulta saksofonisti Esa Pietilältä. Musiikillisen tilataideteoksen ensiesittely pidetään EMMA:ssa lauantaina 29.4.

Vuodesta 1987 lähtien järjestetty April Jazz on pääkaupunkiseudun suurin kansainvälinen jazzfestivaali, joka esittelee koti- ja ulkomaisten jazz- ja rytmimusiikin huippujen lisäksi nousussa olevia, tuoreita ja kiinnostavia artisteja. Konserttipaikkoina toimivat Espoon kulttuurikeskus Tapiolassa sekä Leppävaaran Sellosali. Perinteiset jatkojamit järjestetään neljänä iltana April Jazz Clubilla Sokos Hotel Tapiola Gardenissa. Pääsymaksullisten konserttien lisäksi ohjelmaan sisältyy muun muassa ilmaiskonsertteja, yleisölle avoimia maailmantähtien pitämiä klinikoita, jamisessioita ja näyttelyitä. Festivaalin järjestää Espoo Big Band ry.

Yli 100 esiintyjän avajaiskonsertissa tilausteoksia

April Jazz alkaa sinivalkoisella konsertilla, jossa yhdistyvät Tapiola Sinfoniettan ja Tapiolan kuoron voimat. Avajaiskonsertissa kuullaan Marzi Nymanin Jukka Eskolalle säveltämä trumpettikonsertto sekä uusia sävellyksiä ja sovituksia itsekin konsertissa esiintyviltä Annamari Kähärältä ja Jarmo Saarelta. Orkesterin kapellimestarina toimii Marzi Nyman ja kuoroa johtaa Pasi Hyökki.

Avajaiskonsertti Tapiolasalissa keskiviikkona 26.4.2017 klo 19. Liput Lippupisteestä alk. 29 €.

New Yorkin nousevien tähtien kokoonpano säestää maagista Dhafer Youssefia

Dhafer Youssef on tunisialainen laulajamuusikko ja musiikin tutkimusmatkailija. Youssefia pidetään yhtenä taidokkaimmista oudin, arabialaisen kielisoittimen uudistajista. Hän on tuonut oudin onnistuneesti sen perinteisen roolin ulkopuolelle ja muokannut käsitystä maailmanmusiikista ja jazzista. Soitin taipuu hänen käsissään yhtä lailla eteerisiin kuin rock-riffin tyyppisiin järistyksiin. Youssefin kuulas, mystinen lauluääni ja huikea rekisteri nostattaa kuulijat yläilmoihin, missä maailmat kohtaavat. Arvostuksesta kertoo äskettäin loppuunmyyty Lontoon Barbican, jossa täysi sali osoitti seisaaltaan suosiota.

Youssef tuo Suomeen mukanaan New Yorkin jazzympyröistä kootun huippukovan trion, jonka jäsenet kuuluvat sukupolvensa tarkasti seurattuihin nouseviin tähtiin. Pianisti Aaron Parks liittyi jo alle 20-vuotiaana trumpetisti Terence Blanchardin yhtyeeseen, jonka kanssa tehdyistä kolmesta albumista viimeisin toi Parksille Grammyn. Sittemin hän on levyttänyt muun muassa Joshua Redmanin, Kurt Rosenwinkelin ja Ambrose Akinmusiren kanssa. Basisti Ben Williams puolestaan tunnetaan muun muassa kitaristi Pat Methenyn Unity Groupista, jonka jäsenenä hänet palkittiin Grammylla vuonna 2013. Yhtyeen varsinainen dynamo, rumpali Justin Faulkner täyttää ennen April Jazzeja vasta 26 vuotta, mutta on ehtinyt kiertää maailmaa jo vuodesta 2009 saakka saksofonisti Branford Marsaliksen yhtyeessä.

Dhafer Youssef Tapiolasalissa torstaina 27.4.2017 klo 19. Liput Lippupisteestä alkaen 29 €.

Kuningatar palaa Espooseen

Yhdysvaltalainen Dianne Reeves on yksi maailman suosituimmista jazzlaulajista. Hän on sielukas ja akrobaattinen esiintyjä, joka on palkittu peräti viidesti Grammylla parhaasta lauletusta jazzalbumista. Palkinnoista kolme tuli peräkkäisille albumeille, mihin ei vielä yksikään toinen laulaja ole pystynyt. Myös Reevesin viimeisin albumi ”Beautiful Life” voitti vuoden 2015 parhaan lauletun jazzlevyn Grammyn. Vierailijoina levyllä olivat Lalah Hathaway ja Esperanza Spalding sekä April Jazzeiltakin tutut Gregory Porter ja Robert Glasper.

Dianne Reeves esiintyi ensimmäisen kerran April Jazzeilla vuonna 1995. Tuolloin hän oli ehtinyt julkaista viisi albumia ja tähti oli vasta syttymässä kirkkaimpaan loistoonsa. Helsingin Sanomat nimesi Reevesin festivaalin kuningattareksi. Vuonna 2006 April Jazz vietti 20-vuotisjuhliaan ja Reeves hurmasi täyden Tapiolasalin niin, ettei suosionosoituksille meinannut tulla loppua. Nyt kuningatar palaa Espooseen seuranaan luottomiehistönsä – pianisti Peter Martin, kitaristi Romero Lubambo, basisti Reginald Veal sekä rumpali Terreon Gully.

Dianne Reeves Tapiolasalissa perjantaina 28.4.2017 klo 19.30. Liput Lippupisteestä alkaen 39 €.

Steve Gadd Bandilla kaksi konserttia Espoossa

Rumpali Steve Gadd on yksi maailman kysytyimmistä studiomuusikoista, todellinen jazzin supertähti ja monen rumpalin suuri esikuva. Hänen poikkeuksellinen taitonsa tuoda jokaiseen kappaleeseen sopivalla tavalla oma tunnistettava tyylinsä ja energiansa on synnyttänyt satoja musiikkihistorian rytmillisesti innostavimpia äänitteitä, genrerajoista riippumatta. Esimerkkeinä mainittakoon Gaddin kehittämä marssimainen groove Paul Simonin hitissä ”50 Ways To Leave Your Lover” ja Steely Danin legendaarisimman ”Aja” -albumin nimikkokappale. Gadd on tehnyt pitkään yhteistyötä muun muassa James Taylorin, Eric Claptonin ja Chick Corean kanssa.

April Jazzeilla Steve Gaddin rinnalla nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa varsinainen unelmakokoonpano; kitarassa Michael Landau, bassossa Jimmy Johnson ja trumpetissa Walt Fowler, kaikki kitaristilegenda James Taylorin all-star bandin jäseniä. Kokoonpanon täydentävä, koskettimia soittava Kevin Hays on esiintynyt yli 60 albumilla, työnantajanaan muun muassa Chris Potter, Joshua Redman, Nicolas Payton, Sonny Rollins sekä Al Foster. Steve Gadd Band esiintyy Oulussa torstaina 27.4. ja Espoossa kahdesti perjantaina 28.4.

Steve Gadd Band Café Louhessa perjantaina 28.4.2017 klo 19.00 ja klo 21.30. Liput Lippupisteestä alkaen 29 €.

Latin jazzin nimekkäin duo ensi kertaa Suomeen

Dominikaanisesta tasavallasta lähtöisin oleva Michel Camilo ja espanjalaiskitaristi Tomatito, konsertoivat huhtikuussa ensimmäistä kertaa duona Suomessa. Molemmat ovat instrumenttiensa mestareita ja moninkertaisia Latin Grammy -voittajia. Camilon edellisestä Suomen vierailusta on jo lähes 20 vuotta ja kaikkien aikojen parhaimpiin flamencokitaristeihin lukeutuvalle Tomatitolle kyseessä on ensiesiintyminen Suomessa. Kaksikon ensimmäinen yhteinen albumi ”Spain” palkittiin Latin Grammylla ja toinen levy ”Spain Again” oli niin ikään ehdolla palkinnon saajaksi. Sarjan uusin, vuonna 2016 ilmestynyt ”Spain Forever” sisältää sovituksia muun muassa Chick Corean, Astor Piazzolan, Django Reinhardtin, Ennio Morriconen ja Luis Bonfán kappaleista. Jazzin, flamencon ja klassisen musiikin sävyjä maagisesti yhdistelevät konsertit ovat valloittaneet yleisöä ympäri maailmaa ja nyt tuota taikaa pääsee nauttimaan April Jazzeilla.

Nykyajan jazzpianisteista etenkin Herbie Hancock, Keith Jarrett ja Chick Corea ovat olleet Camilon suuria vaikuttajia. Camilo on palkittu muun muassa kolmella Latin Grammylla. Vahvasta klassisen musiikin vaikutuksesta Camilon soittoon kertoo, että yksi Latin Grammy -palkinnoista tuli vuoden parhaasta klassisesta albumista. Camilon tunnetuimmasta sävellyksestä ”Why Not” on tullut Latin Jazz –standardi ja siitä on levytetty lukuisia versioita.

Espanjalainen flamencokitaristi Tomatito nousi suuren yleisön tietoisuuteen esiintyessään yhdessä Paco de Lucían ja flamencolaulaja Camarón de la Islan kanssa ja kolmikko julkaisi yhdessä neljä albumia. Kaksi vuosikymmentä kestänyt yhteistyö de la Islan päättyi laulajan kuollessa vuonna 1992. Heidän viimeinen levynsä ”Paris ’87” ilmestyi vasta vuosia myöhemmin ja se palkittiin Latin Grammylla parhaana flamencoalbumina vuonna 2000. Yhteensä Latin Grammyja Tomatitolla on jo viisi.

Michel Camilo & Tomatito Tapiolasalissa lauantaina 29.4.2017 klo 19.00. Liput Lippupisteestä alkaen 42 €.

 

Seuraa festivaalin tiedotusta:

Web: www.apriljazz.fi

Facebook: www.facebook.com/apriljazzfestival

1 / 22

2 / 22

3 / 22

4 / 22

5 / 22

6 / 22

7 / 22

8 / 22

9 / 22

10 / 22

11 / 22

12 / 22

13 / 22

14 / 22

15 / 22

16 / 22

17 / 22

18 / 22

19 / 22

20 / 22

21 / 22

22 / 22
  • Yhteistyössä: