Helsinki Festival
15.08.2019 - 01.09.2019Tietoa festivaalista

Suomen suurin taidefestivaali täyttää kaupungin monipuolisella ohjelmallaan. Valitse elämyksesi klassisesta maailmanmusiikkiin ja poppiin, teatterista nykytanssiin, kuvataiteesta elokuvaan ja lasten tapahtumiin. Tempaudu Taiteiden yöhön, uppoudu oheisohjelmaan. Juhlaviikoilla taide kuuluu kaikille!

Tapahtuman luonne

Monitaidefestivaalit Elokuva Etno / Maailmanmusiikki Jazz Kamarimusiikki Kirjallisuus, runous Klassinen musiikki Kuvataide Multimedia Nykymusiikki Nykytanssi Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Ooppera ja kuoro Pop/Rock Seminaareja, luentoja Sirkus Teatteri Työpajoja Viihdemusiikki Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.helsinginjuhlaviikot.fi
Sähköposti info@helsinkifestival.fi
Festivaaliosoite Helsinki Katso kohde kartalla
Puhelin +358 9 6126 5100
Toimisto Kalevankatu 6, FI-00100 Helsinki

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Helsingin juhlaviikot: Helsinki hauskemmaksi -tunnustuspalkinto Kimmo Helistölle ja Helsinki Samba Carnavalille

15.08.2019

Art goes Kapakka -kaupunkifestivaalin jakama Helsinki hauskemmaksi -tunnustuspalkinto annetaan vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on riemastuttanut ja vilkastuttanut Helsingin kaupunki- ja kulttuurielämää. Palkinto luovutettiin torstaina 15.8.2019 klo 18.00 Art goes Kapakan ja sen Tsiigaa-taidenäyttelyiden avajaisissa Artekissa (Keskuskatu 1). Palkinnon luovuttivat Art goes Kapakan puolesta Laura Korhonen ja Mikko Leisti. 

25. Art goes Kapakan Helsinki Hauskemmaksi -tunnustuspalkinnon saivat:

Kimmo Helistö ja Helsinki Samba Carnaval

Perustelut:

”Meininki on yksi hienoimmista käyttökielen sanoituksista kuvaamaan tapahtunutta, asennetta, aikomusta, toimintaa tai tunnelmaa. ”Hyvä meininki” riittää kattamaan pitkänkin ajanjakson, määrittämään paikan tai kuvaamaan kuulijoille vaikkapa jonkin tapahtuman luonteen. Meininki on melkeinpä aina tehtyä ja sen takana on joku. Henkilö tai taho.

Kimmo Helistö on helsinkiläinen kaupunkikulttuurin, yrittämisen ja tuottamisen moniottelija, joka on tekemisellään aiheuttanut paljon hyvää meininkiä.

Kadotetut-yhtyeen soitto- ja järjestelytöistä vei tie mm. Lepakkoon, Elmun (Elävä musiikki ry) hallitukseen ja Helsingin kaupungin valtuustoon aikana, jolloin Helsingin luonne ja tekemisen ote kehittyi kohti sitä meininkiä, jonka me tänä päivänä koemme luontevaksi. Lukuisat tapahtumat, esitykset, palvelut ovat meille tärkeitä ja olisi vaikeaa kuvitella Helsinkiä ilman niitä. Kimmo on pitkään ollut rakentamassa kiinnostavampaa Helsinkiä, milloin ideoijana, tekijänä, tuottajana, avustajana, taustavääntäjänä ja milloin päättäjänä, keskustelijana ja puolestapuhujana.

Helsingissä on nykyään myös maailman paras saunameininki. Mutta läheltä piti, ettei näin olisi.  Maailmanmenestys Höyryklubin innoittamana päätti Kimmo Helistö ryhtyä saunayrittäjäksi ja legendaarisen Arla Saunan saunajohtajaksi. Päätös taisi pelastaa tuon instituution ja sen jälkeen herännyt keskustelu sai meidät pohtimaan saunaa ja sen merkitystä kaupungissamme laajemminkin. Yleiset saunat ovat noista ajoista onneksi lisääntyneet ja Helsingissä pääsee helposti mieluisaan ja ikimuistoiseen löylyyn. Jätkäsaareen aukesi viime vuoden lopussa Uusi Sauna, joka on Kimmon modernista saunasta.

Kimmo Helistöllä on ollut nämä viime vuosikymmenet valtavan hyvä meininki ja hän on tehnyt Helsingistä hauskemman.”

”Kohta kolmenkymmenen vuoden ajan on kesäkuisena lauantaina moni hihkaissut ihastuksesta tai hieraissut varmuuden vuoksi silmiään, kun yli tuhat tanssijaa ja soittajaa etenee värikkäänä, äänekkäänä ja riemukkaana kulkueena halki kaupungin. Koukuttava rytmi, kauniit asut, upeat lavasteet ja valloittava sambatanssi tuo yhteen vuosittain yli 30 000 katsojaa ja muokkaa Helsingistä päiväksi melkeinpä brasilialaisen kaupungin.

Osa samban historiaa on irroittautuminen joskus hyvinkin karusta arjesta. Hetki ilon, rytmin ja tanssin maailmassa on vastavoima, jonka avulla jaksaa. Vaikka maailma tänään on toki aivan eri kuin Bahian orjilla ja työntekijöillä satoja vuosia sitten, niin kyllä ilolle, rytmille ja tanssille täälläkin aina tilaa kannattaa tehdä. Ja sambaajat tekevät aina tilaa ilolle: satoi tai paistoi, räntää tai pölyä, niin kertaakaan ei ole tämä joukko antanut olosuhteiden estää etenemistä. Aina on kulkue kulkenut ja yleisö saanut seurata mahtavia esityksiä ja sambakoulujen tarinoita.

Samba on kaikille. Osallistujat ovat 0-95 vuotiaita ja kun sambakarnevaali on Rio de Janeiron karnevaalin malliin Suomen sambakoulujen välinen kilpailu Suomen mestaruudesta, niin töitä piisaa lajin parissa lavasteiden tekemisestä pukusuunnitteluun, säveltämisestä koreografioihin ja huoltotöistä harmoniamestarin hommiin. Samba on koko yhteisön juttu.

Kyllä Helsinkiin aina lisää iloa mahtuu ja tuomalle iloa sambakarnevaali on tehnyt Helsingistä hauskemman.”

25. Art goes Kapakka -kaupunkifestivaali 15.–24.8.2019

Art Goes Kapakka on osa Helsingin juhlaviikkoja.

 

Helsingin Juhlaviikot: 30-vuotisjuhlaansa viettänyt Taiteiden yö keräsi ennätysmäärän tapahtumia

16.08.2019

30-vuotisjuhlaansa viettänyt Taiteiden yö käynnisti eilen Helsingin juhlaviikot kymmenien tuhansien kävijöiden voimin. Vuodesta 1989 juhlittuun Taiteiden yöhön ilmoitettiin mukaan ennätysmäärä eli 420 tapahtumaa. Eri puolilla kaupunkia vietettyjen taidetapahtumien kirjoon kuului ohjelmaa katutaiteesta ulkoilmakaraokeen ja Amos Rexin sisäpihalla tanssittuihin urbaaneihin lavatansseihin.

Taiteiden yön kohokohtiin lukeutui Tytti Arolan ja Counterpoint-studion kuorolaulua uusiin ulottuvuuksiin varioinut Robottikuoro. Teos toivotti Senaatintorille tervetulleeksi 25-vuotista taivaltaan juhlivan Art goes Kapakka -festivaalin avanneen Kuorojen kierroksen kahden tuhannen laulajan vahvuisen suurkuoron. Robottikuoron ja Kuorojen kierroksen kohtaamista seurasi Senaatintorilla yli 20 000 kuulijaa. Konsertti on yhä katsottavissa Helsingin Sanomien tallenteena osoitteessa hs.fi/live.

Kansalaistorilla avautui metsän muodoista inspiroitunut Arboria, joka valaistiin illan pimetessä Philomela-kuoron säestyksellä soivaksi lyhdyksi. Englantilaisen Architects of Air -kollektiivin suunnittelema ilmatäytteinen rakennelma on koettavissa vielä kymmenen päivän ajan 25. elokuuta saakka. Arboriassa järjestetään myös ohjelmaa joogahetkistä elektronisen musiikin konsertteihin.

Helsingin juhlaviikkoja juhlitaan ympäri kaupungin 1.9. asti. Ohjelma on kokonaisuudessaan tutustuttavissa verkossa osoitteessa helsinkifestival.fi.

30-vuotias Taiteiden yö avaa Helsingin juhlaviikot tänään!

15.08.2019

Juhlavuoden kunniaksi Taiteiden yö antaa lähtölaukauksen koko Juhlaviikoille ja käynnistää festivaalin jo tänään torstaina 15. elokuuta! Ensimmäisen kerran kesällä 1989 vietetystä korttelijuhlien edelläkävijästä on vuosien saatossa kasvanut satojen pienten ja suurten taidetapahtumien värikäs kaupunkifestivaali, joka levittäytyy klubeilta kaduille ja puistoista putiikkeihin. Taiteiden yönä avautuu mahdollisuus nähdä kaupunki ja taide uusin silmin.

Robottikuoro Senaatintorilla klo 16 alkaen
Tervetuloa Senaatintorille juhlimaan Kuorojen kierroksen avajaishumua! Lahjana 25 vuotta täyttävälle Art goes Kapakalle tuomme Senaatintorin tuhatpäistä ihmiskuoroa lämmittelemään ja tunnelmaa virittämään ainutlaatuisen Robottikuoron. Ihmisiltä oppimalla Robottikuoro pystyy laajentamaan kuorosointia uusiin, ihmisäänelle mahdottomiin ulottuvuuksiin ja kuoroa pääsee myös johtamaan.

Arboria rauhoittaa Kansalaistorilla 15.–25.8.
Rauhoittavan hengähdyspaikan Taiteiden yön vilinässä tarjoaa brittiläisen Architects of Air -arkkitehtikollektiivin metsän muodoista inspiroituva Arboria. Värikäs, puhallettava rakennelma nousee Kansalaistorille päivittäin aina 25. elokuuta saakka.

 

Huvila-kausi aukeaa funkilla, jazzilla ja beniniläisillä voodoo-rytmeillä

Huvilan kausi avataan jo tuttuun tapaan maailmanluokan bileillä! Torstaina esiintyvä kalifornialainen Orgōne soittaa tiukkaa funkia ja länsirannikon soulia uskomattomalla intensiteetillä ja ammattitaidolla.

Lauantaina pääosassa ovat beniniläiset perinnerytmit ja kuuma urbaani afrobeat kahden huippuyhtyeen kohdatessa Huvilassa: Benin International Musical & Helsinki-Cotonou Ensemble pistävät pystyyyn Benin Voodoo Partyn.

Sunnuntaina rauhallisempaan soundimaailmaan johdattelevat tämän hetken suosituimpiin amerikkalaisiin jazz- ja soullaulajattariin kuuluva Lizz Wright ja kotimainen big band -ylpeytemme UMO Helsinki Jazz Orchestra.

 

Harvoin esitetty Gurrelieder valtaa Musiikkitalon 16.–17.8.

XXL-koon klassista musiikkia! Arnold Schönbergin Gurrelieder vyöryttää Musiikkitalon lavalle yli 400 esiintyjää: kaksi sinfoniaorkesteria, yli 200 laulajan vaikuttavan suurkuoron sekä kavalkadin kansainvälisiä oopperatähtiä. Teoksen johtaa Susanna Mälkki. Mammuttimaisesta koostaan huolimatta liki kaksituntisen teoksen ilmaisupaletti on harvinaisen laaja, ulottuen paatoksellisista kuoro- ja orkesteriosuuksista herkkiin kamarimusiikillisiin jaksoihin.

 

ENTER HELSINKI 15.8.–1.9.

Tervetuloa Helsinkiin! Juhlaviikkojen aikana kaupungin vilkkaimmat sisääntuloväylät muuntuvat yhteisiksi taidekokemuksiksi.

ENTER HELSINKI tuo rautatieasemalle, Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja Länsiterminaaliin uudet ääntä ja valoa hyödyntävät ambient-taideteokset. Samalla ihmisvirtojen läpikulkureitit muuttuvat elämyksellisiksi tiloiksi, jotka kutsuvat pysähtymään arjen keskellä.

Monivuotisen ohjelmakokonaisuuden ensimmäisinä tekijöinä nähdään kolme eri taidelajeja yhdistävää taiteilijaparia: Jon Hopkins & Vile Hyvönen, Meeri Koutaniemi & Sami Yaffa sekä Timo Kaukolampi & Jenni Pystynen.

Ääntä ja kuvaa monin tavoin hyödyntävät teokset haastavat pohtimaan saapumisen, lähtemisen, odottamisen ja vapaan liikkumisen teemoja uusin keinoin.

Helsingin Sanomat tarjoaa jälleen suoria nettilähetyksiä Taiteiden yöstä ja Huvilasta. HS.fi/live-osoitteen suorat lähetykset avataan tänään torstaina Senaatintorilla klo 16 Robottikuoron ensiesiintymisellä. HS lähettää myös läpi yön tunnelmia Max Richterin Sleep-teoksesta Huvila-teltata. Lisäksi streamataan D.R.E.A.M.G.I.R.L.S. -kollektiivin räp-show 25.8. ja Ricky-Tick Big Bandin & Julkisen Sanan viimeinen festarikeikka 1.9.

www.helsinkifestival.fi

Helsingin juhlaviikot järjestetään 16.8.-1.9.2019.

Helsingin juhlaviikoilla nukutaan yön yli Huvila-teltassa ja juhlitaan 30 vuotta täyttävää Taiteiden yötä

13.08.2019

Suomen suurin taidefestivaali Helsingin juhlaviikot täyttää kaupungin kulttuurilla jälleen 17 päivän ajan. 30-vuotisjuhlaansa viettävä Taiteiden yö käynnistää festivaalin torstaina 15. elokuuta satojen suurten ja pienten taidetapahtumien voimin. Huvila-teltassa nukutaan yön yli Max Richterin kahdeksantuntisen Sleep-teoksen äärellä, ja kaupungin vilkkaimpiin solmukohtiin nousee uutta ääni- ja valotaidetta. Lukuisten Suomen ensiesitysten lisäksi festivaalilla saa kantaesityksensä yhdeksän teosta.

 

Courtney Barnett ja muut uudet äänet Huvilassa

Huippukonsertteja jokaisena festivaali-iltana tarjoavan Huvila-teltan lavalla nähdään joukko uusia ääniä ja nousevia nimiä. Helsinkiin saapuvat muun muassa australialainen indierokkari Courtney Barnett, brittiläis-italialainen kitaravirtuoosi Anna Calvi, islantilainen folksuuruus Ásgeir, ruotsalainen laulaja-lauluntekijä Loney Dear sekä tämä hetken kysytyimpiin tekijöihin niin popin kuin klassisenkin saralla kotimaassaan Iso-Britanniassa kuuluva Anna Meredith. Retrosoulin kiinnostavimpiin nimiin kuuluu brittiläinen Yola.

Nykymusiikin ja popin rajapinnoilla työskentelevä nykymusiikkikollektiivi s t a r g a z e esiintyy Huvila-teltassa kolmena iltana. Yhtye esiintyy laulaja-lauluntekijöiden kärkeen Irlannissa nousseen Lisa Hanniganin sekä itävaltalaisen Soap&Skinin kanssa, kun taas David Bowien Blackstar-albumia ja Björkin Debut-albumia versioivan tribuuttikonsertin solisteina nähdään Anna Calvi, Soap&Skin sekä Lætitia Sadier.

Kansainvälisistä maailman- ja rytmimusiikin tähdistä Huvilassa nähdään kuubalaisen musiikkiperinteen lähettiläs Omara Portuondo, kalifornialainen Orgōne, texasilaislähtöinen Doyle Bramhall II sekä UMO Helsinki Jazz Orchestran solistina esiintyvä yhdysvaltalainen Lizz Wright. Kotimaisista kärkinimistä Huvilaan saapuvat muun muassa Vesala, Ellips, D.R.E.A.M.G.I.R.L.S. -kollektiivi, Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana sekä Kingston Wall by JJylli, Kuoppis & VHB.

 

Tuore tulkinta ikonisesta Faustista ja elektroakustista pimeässä

Klassisen musiikin konsertteja koetaan Musiikkitalon ohella uusissa puitteissa Kaapelitehtaalla ja Suvilahden Kattilahallissa. Merikaapelihalliin nousee Robert Schumannin musiikkia sekä esitystaidetta yhdistävä suurteos Kohtauksia Goethen Faustista. Radion sinfoniaorkesteria johtaa Hannu Lintu ja näyttämötoteutuksen ohjaa Jussi Nikkilä. Kattilahallin täydellisessä pimeydessä koetaan Taavi Oramon johtamana Walter Sallisen säveltämä elektroakustinen teos UXO. Lisäksi Sellosalissa nähdään Greenpeacen kanssa toteutettu ravisteleva versio Eläinten karnevaalista Pekka Kuusiston ja kumppaneiden tulkitsemana.

Musiikkitalon valtaa viimein Arnold Schönbergin harvoin esitetty Gurrelieder laajennetun orkesterin, mies- ja sekakuoron, viiden tähtisolistin sekä kertojan voimin. Helsingin kaupunginorkesteria ja Sinfonia Lahtea johtaa Susanna Mälkki. Barokkimusiikin johtaviin orkestereihin kuuluva The English Concert saapuu kuoroineen Helsinkiin, kun Musiikkitalossa kuullaan kiitetty tulkinta rakastetusta Messias-oratoriosta.

Lasten RING tuo Richard Wagnerin syksyllä muutenkin ajankohtaisen Ring-sarjan Juhlaviikoille koko perheelle sopivana versiona. Suuri sinfoninen matka taas vie musiikilliselle retkelle maailmankaikkeuteen Dalia Stasevskan johtaman Vantaan Viihdeorkesterin seurassa solisteinaan muun muassa Pyhimys ja Saimaa.

 

Uutta nykysirkusta ja reivikulttuuria nykytanssin keinoin

Juhlaviikoilla saa kantaesityksensä kolme nykysirkusteosta kotimaisilta kärkinimiltä. Kalle Nion The Green yhdistää 1800-luvun näyttämötaikurien tekniikoita uusimpaan video- ja ääniteknologiaan. Alma Lehmuskallion ohjaama Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen käsittelee sivuun jäämisen kokemuksia ilma-akrobatian, fyysisen teatterin, naurun ja häpeän keinoin. Koko perheelle sopivassa Atlaksessa Ilona Jäntin ilma-akrobatia kohtaa Tuula Jekerin näyttävät projisoinnit.

Festivaalin kansainvälisiin tanssivierailuihin kuuluvat William Forsythen uutta ja vanhaa yhdistävä teoskokonaisuus A Quiet Evening of Dance sekä sukupolvensa kiinnostavimpiin koreografeihin kuuluvan Gisèle Viennen reivikulttuuria tarkasteleva hypnoottinen Crowd.

Keskustakirjasto Oodin valtaa lisäksi kuuden päivän ajaksi esityksellinen ääni-, keskustelu- ja podcast-tapahtuma F/Symposium, joka nostaa esiin tämän päivän kiinnostavimpia ajattelijoita unelmoimaan tulevaisuuden horisonteista. Laajaan työryhmään kuuluvat muun muassa näyttelijä-ohjaaja Anna Paavilainen ja koreografi Sonya Lindfors.

Hyperrealistiset klovnit yllättävät Taidehallissa ja ambient-taide liikenteen solmukohdissa

Sveitsiläisen Ugo Rondinonen ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa avautuu Juhlaviikoilla Helsingin Taidehallissa. Värikylläisen everyone gets lighter -näyttelyn keskiössaä nähdään meditatiivinen Vocabulary of Solitude -installaatio, joka muodostuu eri asennoissa olevista, arkipäivän askareita kuvaavista hyperrealistisista klovnihahmoista.

Marjolijn Dijkmanin ja Toril Johannessenin Suomenlinnan Levyhallissa nähtävän Reclaiming Vision -teoksen pääosassa ovat ihmissilmälle näkymättömät pieneliöt. Taidemaalariliiton tm•gallerian Karuselli-näyttely taas kyseenalaistaa totuttuja kuratoimisen tapoja arpomalla kaikki päivittäin uudelleen ripustettavan näyttelykokonaisuuden 59 taiteilijaa. Lisäksi Kino Reginassa nähdään osana Helsingin juhlaviikkoja japanilaisen elokuvaohjaaja Hirokazu Kore-edan retrospektiivi ja mykkäelokuvakonsertit Nuori luotsi sekä Ohukainen ja Paksukainen.

Myös kaupungin sisääntuloväylät muuttuvat elämyksellisiksi taiteen tiloiksi, kun ENTER HELSINKI -kokonaisuus tuo ääntä ja valoa eri tavoin hyödyntävät teokset ihmisvirtojen keskelle. Teokset Helsingin päärautatieasemalle, Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja T2 Länsiterminaaliin ovat suunnitelleet elektronisen musiikin artisti Jon Hopkins ja audiovisuaalinen suunnittelija Ville Hyvönen, valokuvaaja Meeri Koutaniemi ja muusikko Sami Yaffa sekä muusikko-tuottaja Timo Kaukolampi ja valosuunnittelija Jenni Pystynen.

 

Taiteiden yö, Arboria ja kinokonsertti kutsuvat kaupungille

30-vuotisjuhlavuottaan viettävä Taiteiden yön yhdistää torstaina 15. elokuuta voimansa 25 vuotta täyttävän Art goes Kapakan kanssa, kun Juhlaviikot tuo Senaatintorille Kuorojen kierroksen ihmiskuoroa lämmittelemään äänitaiteilija Tytti Arolan ja Counterpoint-studion toteuttaman Robottikuoro-teoksen.

Rauhoittavan hengähdyspaikan Taiteiden yön vilinässä tarjoaa brittiläisen Architects of Air -arkkitehtikollektiivin metsän muodoista inspiroituva Arboria. Värikäs, puhallettava rakennelma nousee Kansalaistorille päivittäin aina 25. elokuuta saakka, ja sen sisällä järjestetään ohjelmaa joogatunneista Tapani Rinteen konserttiin.

Taidetta kulmilla -sarjan taiteilijatapaamisissa Elisa Kulmassa nähdään joukko Huvilassakin esiintyviä artisteja: Karina, Lac Belot, Sofa, F ja Yeboyah sekä Kingston Wall -muusikot Jukka Jylli ja Sami Kuoppamäki yhdessä Von Hertzen Brothersin kanssa. Juhlaviikkotorstaisin virittäydytään lisäksi festivaalitunnelmaan maksuttomilla Torstaietkot-keikoilla Kämp Collection -ryhmän hotelleissa.

Viimeisen festivaalipäivän kruunaa yhteistyössä Kino Reginan kanssa toteutettava kinokonsertti, kun Kansalaistorilla nähdään 20-luvun klassikkoelokuva Metropolis rapartisti Khidin livesäestyksellä. Khidin painavia biittejä ja elektronista ambientia yhdistelevä säestys sai ensiesityksensä Loud Silents -festivaalilla vuonna 2016.

Helsingin juhlaviikkoja tukevat Helsingin kaupunki sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö. Festivaalin pääyhteistyökumppanit ovat Elisa ja Helsingin Sanomat, ja sponsoreita Accenture, HOK-Elanto ja Kämp Collection Hotels. Palvelukumppaneita ovat Akun Tehdas, Heku, Miltton Creative, PunaMusta, Renault ja Taiste.

Helsingin juhlaviikkojen yhteistyöfestivaaleja ovat Art goes Kapakka, Runokuu, Skidit Festarit, Viapori Jazz ja Sampo 2019 -nukketeatterifestivaali.

Lisätiedot:

helsinkifestival.fi

Helsinki Festival – Helsingin juhlaviikot 15.8.–1.9.2019

Helsingin juhlaviikot: Vapaustutkielmia, äitiysnormeja ja Slut talks! – keskustelu- ja podcast-tapahtuma F/Symposiumin ohjelma on julkaistu

07.08.2019

F/Symposiumin ohjelma ja aikataulu on julkaistu kokonaisuudessaan. Kuusipäiväinen tapahtuma järjestetään Keskustakirjasto Oodissa 17.–22. elokuuta osana Helsingin juhlaviikkoja. Ohjelma koostuu keskusteluista, ääniteoksista ja podcasteista. F/Symposiumiin voi osallistua paikan päällä Oodin Maijansalissa tai sen voi kuunnella livenä verkkostriimin kautta tapahtuman nettisivuilla. Tapahtuma on yleisölle avoin ja maksuton.

“Resurssinamme on runsaasti aikaa ja tila keskeisellä paikalla Helsingissä Keskustakirjasto Oodissa. Kysyimme, minkä ääreen tulisi kokoontua, ketä haluaisimme kuulla”, kertoo työryhmän koollekutsuja, ohjaaja Anna Paavilainen.

F/Symposiumin
suunnittelu alkoi kysymyksestä: miksi yksi teos on klassikko ja toinen marginaalissa? Saara Turusen & E.L. Karhun podcastissa Emmyn ja Sasin feministinen kirjakerho otetaan käsittelyyn vähälle huomiolle jääneitä ja unohdettuja teoksia, joita nostetaan klassikon asemaan. Sonya Lindforsin ja Olga Palon vetämässä Mount Cuntmore Aamiaisklubissa keskustellaan päivän teemoista kuten liittolaisuus ja bad feminism ja tehdään smoothieta teemoihin sopivista aineksista.

Sanan- ja taiteenvapaus ovat olleet viime aikojen puhutuimipia aiheita, mutta yleensä määrittelemättä jää se, mitä vapaudella kussakin keskustelussa tarkoitetaan. Vapaustrilogia-podcastissaan teatterintekijä ja kirjoittaja Olga Palo lähestyy vapauden käsitettä niin filosofian, politiikan kuin subjektiivisen kokemuksen kautta. Maailmanloputtomuuden uusintoja -keskusteluohjelmassa kolttasaamelainen teatteriohjaaja Pauliina Feodoroff kyselee vierailtaan aiheista kuten ilmastonmuutos, kolonisaatio ja miltä sopu näyttää.

 

POST-ÄITI on Astrid Swanin ja Koko Hubaran podcast-sarja, jossa tarkastellaan kriittisesti äitikulttuureja ja puretaan äitiyteen liittyvää normistoa ja tabuja. Hubara toteuttaa Oodissa myös suomalaista kirjastoinstituutiota tutkivan ohjelmakokonaisuuden. RT LIT Akatemian kirjoittajakoulusta valmistuneet opiskelijat tuovat F/Symposiumiin kolmen keskusteluohjelman sarjan, jossa kysytään esimerkiksi mitä on hyvä liittolaisuus mediassa ja kustantamoissa. Sara Mellerin ja Stina Koistisen Ilta Müllerin ja Goisthoffin kanssa -gaalassa iloitaan omista ja yleisön saavutuksista.

 

Anna Paavilaisen luotsaamassa Käännöspodcast-sarjassa herätellään yhdessä teatterikoululaisten kanssa huumorin ja yhteiskuntakritiikin kautta uusia näkökulmia aikamme ilmiöihin, kun Liv Strömquistin ja muiden ruotsalaisten koomikoiden ajatukset kääntyvät suomeksi. Paavilainen lukee myös PLAY RAPE -monologinsa ruotsiksi ja englanniksi.

 

Tapahtuman aikana Les Poxxx -taidekollektiivi (Fanni Noroila, Sonja Kuittinen ja Julia Lappalainen) käyttää taideprojektinsa alustana F/Symposiumin Instagram liveä.

 

Mukana ohjelmassa ovat myös Pehmee-kollektiivi, Milla-Mari Pylkkäsen ja Sara Mellerin Slut talks! sekä Svetlana Lukyanovan ja Anita Parrin too much information -podcast.

Tapahtuman takana on taiteilijoista ja ajattelijoista koostuva vapaa työryhmä. Yhteistuottajana toimii UrbanApa ja yhteistyössä Teatterikorkeakoulu. F/Symposiumia ovat tukeneet Koneen Säätiö, Taiteen edistämiskeskus ja Alfred Kordelinin säätiö.

Ohjelma on pääasiassa suomeksi ja osa sisällöstä englanniksi, ruotsiksi ja venäjäksi.

 

Live-stream: fsymposium.com/live

F/Symposium-aikataulu: fsymposium.com/aikataulu
Ohjelma kokonaisuudessaan: fsymposium.com/ohjelmaa

F/Symposium Helsingin keskustakirjasto Oodin Maijansalissa osana Helsingin juhlaviikkoja la–to 17.–22.8.2019. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Helsingin juhlaviikkoja vietetään 15.8.–1.9.2019. Koko festivaaliohjelma on tutustuttavissa verkossa osoitteessa www.helsinkifestival.fi.

Helsingin juhlaviikot: Uusi sovellus opettaa tekoälyä laulamaan – Robottikuoro esiintyy Taiteiden yössä 15. elokuuta

18.06.2019

Taiteiden yönä torstaina 15. elokuuta saa ensiesityksensä Robottikuoro eli kuorosointia ihmisäänelle mahdottomiin ulottuvuuksiin laajentava ääniteos. Samalla 30-vuotisjuhlavuottaan viettävä Taiteiden yö yhdistää voimansa 25. kerran järjestettävän Art goes Kapakka -festivaalin kanssa. Robottikuoro toivottaa rakastetun Kuorojen kierroksen kahdentuhannen laulajan vahvuisen ihmiskuoron tervetulleeksi Senaatintorille.

 

Ennen Robottikuoron ensiesitystä yleisö saa opettaa verkkosovelluksen avulla tekoälylle, miten ihmiset laulavat. Omia laulu- ja ääninäytteitään voi nauhoittaa Robottikuoron käyttöön kesän ajan osoitteessa robottikuoro.ctpt.co. Taiteiden yönä oman äänensä voi kuulla osana tekoälyn luomaa kiehtovaa äänimaisemaa.

 

Teoksen toteuttavat Tytti Arola yhdessä Samuel Digginsin ja Tero Parviaisen Counterpoint-studion kanssa. Tytti Arola on äänitaiteilija, säveltäjä ja muusikko, jonka teoksia on kuultu muun muassa Meidän festivaalilla ja Musica nova Helsinki -festivaalilla. Digginsin ja Parviaisen Counterpoint-studio työskentelee musiikin ja teknologian rajapinnassa.

 

Robottikuoro Senaatintorilla osana Helsingin juhlaviikkoja ja Taiteiden yötä torstaina 15.8. klo 16 alkaen. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

 

Helsingin juhlaviikkoja vietetään ympäri kaupungin 15.8.–1.9. Koko festivaaliohjelma on tutustuttavissa verkossa osoitteessa www.helsinkifestival.fi.

 

Torstaina 15.8. juhlittavan Taiteiden yön ohjelma rakentuu kesän aikana ja on tutustuttavissa verkossa osoitteessa www.helsinkifestival.fi/taiteidenyo.

 

Art goes Kapakkaa tuo tuoretta taidetta ravintoloihin, kahviloihin ja kapakoihin 15.–24.8. Lisätiedot ja ohjelmahaku verkossa osoitteessa www.artgoeskapakka.fi.

 

Mitä jos oltaisiin jo perillä? Esityksellinen äänitapahtuma F/Symposium elokuussa Helsingin juhlaviikoilla

12.06.2019

F/Symposium on Helsingin juhlaviikoilla 17.–22. elokuuta tapahtuva kuuden päivän mittainen esityksellinen äänitapahtuma Helsingin keskustakirjasto Oodissa. F/Symposium on sekä paikan päällä seurattava esitys että livestreamattava verkkolähetys, jossa joukko suomalaisia ajattelijoita ja taiteilijoita kokoontuu paraatipaikalle keskustakirjasto Oodiin käyttämään ääntään sekä visioimaan, haastamaan ja unelmoimaan tulevaisuuden horisonteista.

Uusi tapahtuma syntyi tarpeesta ottaa ja luoda tilaa moniääniselle keskustelulle. “Mitä jos lähdettäisiin ajatuksesta, että taistelussa kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa oltaisiinkin jo perillä? Miten intersektionaalinen feminismi voisi olla uusi normaali? Ei asia, joka pitää erikseen mainita vaan premissi, josta lähdetään liikkeelle. Entä jos moniäänisyys olisikin uusi standardi? Ei jotakin vastustava, vaan proaktiivinen ja uutta luova voima”, hahmottelevat F/Symposiumin työryhmään kuuluvat Olga Palo ja Sonya Lindfors.

F/Symposium pyrkii normalisoimaan feminististä diskurssia tuomalla sen keskiöön: itsen asettaminen marginaalista keskustaan on utooppinen lähtökohta ja taiteen kontekstissa toimimisen mahdollisuus. Tapahtuman nimen “F” edustaa monia asioita. Se voi viitata feminismiin tai feministiseen, mutta myös esimerkiksi sanoihin Future, Finland, Finnish tai Festive. “F” ehdottaa potentiaalia avautua useampaan suuntaan. Yhteisöllinen kokoontuminen ja asioiden äärellä oleminen kuin myös leikkisyys ja juhlinta ovat F/Symposiumin keskiössä.

Näyttelijä ja ohjaaja Anna Paavilaisen koolle kutsumaan työryhmään kuuluvat teatterintekijä ja vapaa kirjoittaja Olga Palo, koreografi Sonya Lindfors, tuottaja Maria Junno, kirjailija ja toimittaja Koko Hubara, kolttasaamelainen teatteriohjaaja ja käsikirjoittaja Pauliina Feodoroff, tuottaja Essi Vesala, äänisuunnittelija Johanna Storm, teatteriohjaaja ja näyttelijä Sara Melleri, näytelmäkirjailija, ohjaaja ja kirjailija Saara Turunen, näytelmäkirjailija ja dramaturgi E.L. Karhu, muusikko ja kirjailija Astrid Swan sekä Ruskeat Tytöt.

Työryhmä toteuttaa osan ohjelmasisällöistä yhteistyössä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kanssa osana Teakin yhteisiä opintoja. Opiskelijat ovat kevään aikana toteuttaneet ääniteoksia F/Symposiumiin Olga Palon sekä Anna Paavilaisen ohjaamana.

F/Symposium Helsingin keskustakirjasto Oodin Maijansalissa osana Helsingin juhlaviikkoja 17.–22.8.2019. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Helsingin juhlaviikkoja vietetään 15.8.–1.9.2019. Koko festivaaliohjelma on tutustuttavissa verkossa: www.helsinkifestival.fi

Lisätietoja:

www.fsymposium.com

www.helsinkifestival.fi/fsymposium

Helsingin juhlaviikot – Helsinki Festival on Suomen suurin monitaidefestivaali, joka järjestetään vuosittain elo-syyskuun vaihteessa. Helsingin juhlaviikkojen taustaorganisaationa toimii Helsingin tapahtumasäätiö.

Helsingin juhlaviikot: Huvilan perhepäivässä Kikattava Kakkiainen

20.05.2019

Huvila-teltan perinteistä perhepäivää vietetään sunnuntaina 25.8. klo 11 päätähtenään Pikku Kakkosen rakastetusta animaatiosarjasta ja hittiapplikaatioista tuttu Kikattava Kakkiainen.

Positiivisella elämänasenteella ja tarttuvalla naurulla varustettu Kakkiainen julkaisi taannoin toisen albuminsa Juostaan diskoon ja levyltä tuttua meininkiä on luvassa Huvilassakin. Perhepäivän monipuolinen lastenohjelma huipentuu Kikattavan Kakkiaisen diskoon, jossa DJ Kakkiainen ja MC Citykani tanssittavat, leikittävät, liikuttavat sekä levittävät naurua ja iloista mieltä kaikille lapsille ja lapsenmielisille.

Huvilan perhepäivä: Kikattava Kakkiainen
Huvila-teltta
Su 25.8. klo 11.00

Liput käsittelykuluineen alk. 17,50€
Perhelippu (4 hlö) 54 €

Helsingin juhlaviikot järjestetään 16.8.-1.9.2019.

helsinkifestival.fi

Helsingin juhlaviikot: Lasten RING saa lisäesityksen 24.8.

20.05.2019

Suuren kysynnän vuoksi Lasten RINGistä järjestetään kolmas esitys lauantaina 24.8. klo 18.00.

Lasten RING tuo Richard Wagnerin neljästä oopperasta koostuvan massiivisen teoskokonaisuuden Musiikkitaloon kaksituntisena, koko perheelle sopivana elämyksenä. Saksan Bayreuthin oopperajuhlilla vuonna 2018 nähty esitys saa Helsingissä suomenkielisen, visuaalisesti näyttävän tulkinnan, joka tempaa mukaansa niin lapset kuin aikuiset.

RINGin tarinassa seikkailevat ihmisten lisäksi mytologiset hahmot, jumalat ja maahiset, metsän eläimet ja merenneidot. Tarina kietoutuu mystisen Nibelungin sormuksen ympärille, jonka kaikki haluavat omistaa, sillä sormuksen avulla voi hallita maailmaa. Mutta voiko maailmaa ja luontoa sittenkään hallita?

Lasten RING
Musiikkitalo, Konserttisali
Pe 23.8. klo 18.00
La 24.8. klo 14.00
La 24.8. klo 18.00

Suositusikäraja 7 v.
Liput käsittelykuluineen alk. 11 / 38 €
Perhelippu käsittelykuluineen alk. 90 €, kaksi aikuista + kaksi lasta (7–17 v.)

Helsingin juhlaviikot järjestetään 16.8.-1.9.2019.

helsinkifestival.fi

Helsingin juhlaviikot: Viimeiset festarikeikkansa heittävä Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana vetää lisäkeikan Huvila-teltassa

09.05.2019

Genrerajoista piittaamaton rytmimusiikkikollektiivi Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana on ilahduttanut kotimaista musiikkikenttää jo viimeiset seitsemän vuotta. Omaääniset räppärit Paleface, Tommy Lindgren ja Redrama sekä kotimaisen jazzin huippunimistä koostuva 17-henkinen big band ovat vuosien saatossa hioutuneet saumattomaksi svengikoneeksi, joka tunnetaan positiivista energiaa tihkuvista keikoistaan.

Huvila-teltassa koetaan uransa lopettavan yhtyeen viimeiset festarikeikat sunnuntaina 1. syyskuuta, kun loppuunvaratun iltakeikan lisäksi järjestetään toinen konsertti saman päivän iltapäivänä. Lipunmyynti lisäkonserttiin käynnistyy perjantaina 10. toukokuuta klo 9.

Helsingin juhlaviikkoja vietetään 15.8.–1.9.2019. Ohjelma löytyy kokonaisuudessaan osoitteessa helsinkifestival.fi.

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana Huvilassa su 1.9. klo 15 ja klo 19.30 (loppuunvarattu). Liput käsittelykuluineen alk. 39 € Ticketmaster Suomen kanavista.

 

Helsingin juhlaviikot tutkii taiteen, teknologian ja hyvinvoinnin suhdetta

25.04.2019

30 vuotta täyttävä Taiteiden yö käynnistää festivaalin 

Suomen suurin taidefestivaali tutkii taiteen ja teknologian suhdetta ja kutsuu pysähtymään taiteen äärelle. 15.8.–1.9. vietettävillä Helsingin juhlaviikoilla nukutaan yön yli Max Richterin Sleep-teoksen äärellä, rauhoitutaan puhallettavassa Arboriassa ja koetaan uutta ääni- ja valotaidetta ihmisvirtojen keskellä. 30-vuotisjuhlansa kunniaksi festivaalin 15.8. käynnistävä Taiteiden yö yhdistää voimansa Kuorojen kierroksen kanssa ja tuo laulavan tekoälyn lämmittelemään ihmisääniä.

Musiikkitalossa vierailee barokkimusiikin johtaviin orkestereihin kuuluva The English Concert, ja Faustin ikoninen tarina saa uuden, musiikkia ja esitystaidetta näyttävästi yhdistävän tulkinnan. Huvila-teltan lavalle nousevat muun muassa australialaisartisti Courtney Barnett ja Buena Vista Social Clubin supertähti Omara Portuondo. Juhlaviikoilla koetaan myös maailmanluokan nykytanssia, kun Gisèle Viennen Crowd ja William Forsythen A Quiet Evening of Dance nähdään Helsingissä.

Kaupunkitapahtumat ja Taiteiden yö
ENTER HELSINKI tuo Jon Hopkinsin, Meeri Koutaniemen ja Timo Kaukolammen installaatiot sisääntuloväylille

Kaupungin sisääntuloväylät elämyksellisiksi tiloiksi muuttava ENTER HELSINKI on kolmivuotinen teoskokonaisuus, joka tuo ääntä ja valoa hyödyntävää ambient-taidetta ihmisvirtojen keskelle. Juhlaviikkojen aikana installaatiot muun muassa Rautatieasemalle ja Länsiterminaaliin luovat Grammy-ehdokkuudella huomioitu elektronisen musiikin artisti Jon Hopkins ja audiovisuaalinen suunnittelija Ville Hyvönen, valokuvaaja Meeri Koutaniemi ja muusikko Sami Yaffa sekä muusikko-tuottaja Timo Kaukolampi ja valosuunnittelija Jenni Pystynen.

Rauhoittavan hengähdyspaikan kaupungin vilinässä tarjoaa myös englantilaisen Architects of Air -arkkitehtikollektiivin Arboria. Metsän muodoista inspiroituva puhallettava rakennelma nousee Taiteiden yöstä alkaen kymmenen päivän ajaksi Kansalaistorille. Arborian sisällä koetaan yhteistyössä Juhlaviikkojen yhteistyöfestivaalien kanssa toteutettua ohjelmaa.

Juhlaviikot torstaina 15.8. käynnistävä, 30-vuotisjuhlavuottaan viettävä Taiteiden yö yhdistää voimansa 25 vuotta täyttävän Art goes Kapakan kanssa, kun Juhlaviikot tuo Senaatintorille perinteistä Kuorojen kierrosta lämmittelemään Robottikuoron eli Tytti Arolan ja Counterpoint-studion suunnitteleman laulamaan oppivan tekoälyn.

 

Huvila-teltta
Max Richterin kahdeksan tunnin uniteos tuo nukkujat yhteen

Huvilan ensimmäisen viikonlopun käynnistää nykymusiikin ykkösnimi Max Richterin kunnianhimoisin teos, kahdeksan ja puolen tunnin eteerinen Sleep. Unisyklien mukaan yhteistyössä neurotietelijöiden kanssa sävelletty teos koetaan Huvilan valtaavissa sängyissä ja Tokoinrantaan levittäytyvissä teltoissa yön yli yhdessä leväten.

Ajattomalla indierockillaan samastuttavasti arkea kommentoiva australialaisartisti Courtney Barnett saapuu konsertoimaan Suomeen ja Huvila-telttaan. Odotetun paluun Helsinkiin puolestaan tekee tyylitietoinen kitaristilahjakkuus Anna Calvi. Klassisen musiikin rajoja venyttävä nykymusiikkikollektiivi s t a r g a z e vierailee Huvilassa kolmena iltana yhdessä itävaltalaisartisti Soap&Skinin ja irlantilaisen laulaja-lauluntekijä Lisa Hanniganin kanssa sekä osana Björkin Debut-levyä ja David Bowien Blackstar-albumia versioivaa tribuuttikonserttia.

Genrerajoja Huvilassa rikkovat myös ruotsalainen multi-instrumentalisti Loney Dear sekä akustisia ja elektronisia aineksia omintakeisesti yhdistelevä, nykymusiikin kysytyimpiin tekijöihin Iso-Britanniassa kuuluva Anna Meredith. Islannista Huvilaan saapuu Bon Iverin ja Anohnin kaltaisiin nimiin verrattu, kotimaassaan huippusuosion saavuttanut folk-artisti Ásgeir.

Maailmanmusiikin ykkösnimistä Huvilan lavalle nousevat Buena Vista Social Clubin tähti, kuubalaisen musiikin ilosanomaa maailmalle yli puoli vuosisataa vienyt Omara Portuondo sekä beniniläisiä perinnerytmejä, afrobeatia ja fuusiojazzia yhdistävät Benin International Musical ja Helsinki-Cotonou Ensemble. Tiukkaa funkia Huvilassa tarjoilee kalifornialainen Orgone, bluesrockia Eric Claptoninja Roger Watersinkin kanssa yhteistyötä tehnyt texasilaissyntyinen Doyle Bramhall II sekä sielukasta retrosoulia muun muassa Massive Attackin keikkalaulajana toiminut brittiläinen Yola.

Huvilan artistikattauksen kotimaiseen kärkeen kuuluvat kunnianhimoiseen taidepoppiin kurotteleva Vesala, ensimmäisen soololevynsä julkaissut Ellips, viimeisen festarikeikkansa heittävä Ricy-Tick Big Band & Julkinen Sana sekä loppuunmyydyn kiertueen jälkinäytöksenä Tokoinrantaan saapuva Kingston Wall by JJylli, Kuoppis ja VHB. UMO Helsinki Jazz Orchestra saa vieraakseen yhdysvaltalaisen jazz- ja soullaulaja Lizz Wrightin, ja festarikesän päätösjuhlia Huvilassa viettää rap-kollektiivi D.R.E.A.M.G.I.R.L.S. Huvilan perhepäivän puolestaan huipentaa Kikattavan kakkiaisen lasten disko.

 

Klassinen musiikki
Messias-oratorio saa maineikkaan tulkinnan, ja Eläinten karnevaali pureutuu luontosuhteeseen

Georg Friedrich Händelin Messias-oratorio soi Juhlaviikoilla maailmalla mainetta niittäneenä tulkintana, kun barokkimusiikin johtaviin orkestereihin yli 40 vuotta lukeutunut The English Concert saapuu kuoroineen Helsinkiin. Musiikkitalossa kuullaan viimein myös Arnold Schönbergin jättiteos, laajennetulle orkesterille, mies- ja sekakuoroille, viidelle solistille ja kertojalle sävelletty Gurrelieder. Helsingin kaupunginorkesteria ja Sinfonia Lahtea johtaa Susanna Mälkki.

Sielunsa paholaiselle myyneen Faustin ikoninen tarina saa Juhlaviikoilla modernin tulkinnan Robert Schumannin musiikkia sekä esitystaidetta ja vahvoja visualisointeja yhdistävässä suurteoksessa Kohtauksia Goethen Faustista.Radion sinfoniaorkesteria johtaa Hannu Lintu ja näyttämötoteutuksen ohjaa Jussi Nikkilä.

Pekka Kuusiston ja muiden eturivin solistien tulkitsemaEläinten karnevaali piirtää ravistelevan kuvan nykyihmisen luontosuhteesta. Yhteistyössä ympäristöjärjestö Greenpeacen toteutettu esitys asettaa Camille Saint-Saënsin1800-luvulla säveltämän fantasiasarjan uuteen, puhuttelevaan kontekstiin. Juhlaviikoilla Suomen ensi-iltansa saava Lasten RING taas esittää Richard Wagnerin massiivisen oopperakokonaisuuden koko perheelle sopivana elämyksenä.

Täydellisessä pimeydessä koetaan Walter Sallisen säveltämä ja Taavi Oramon johtama elektroakustinen teos UXOSuuri sinfoninen matka tekee lisäksi matkan maailmankaikkeuden alusta loppuun Dalia Stasevskan johtaman Vantaan Viihdeorkesterin, Esko ValtaojanRinga Mannerin sekä yhteisen levyn julkaisseiden Pyhimyksen ja Saimaan seurassa.

 

Esittävät taiteet
Kotimaisia nykysirkuksen kantaesityksiä sekä tuoretta nykytanssia maailmalta

Juhlaviikoilla nähdään tuoreeltaan Helsingissä sukupolvensa merkittävimpiin koreografeihin kuuluvan William Forsythen A Quiet Evening of Dance. Lontoon Sadler’s Wells -teatterissa ensi-iltansa saanut, uutta ja vanhaa yhdistävä teoskokonaisuus on suunniteltu sekä kuunneltavaksi että katsottavaksi. Itävaltalais-ranskalaisen Gisèle Viennen reivejä tämän päivän rituaalina tarkasteleva hypnoottinen Crowd taas sykkii elektronisen musiikin tahtiin.

Viikon ajaksi Keskustakirjasto Oodin valtaava F/Symposium on esityksellinen ääni-, keskustelu- ja podcast-tapahtuma, joka nostaa esiin tämän päivän kiinnostavimpia ajattelijoita unelmoimaan tulevaisuuden horisonteista. Työryhmään kuuluvat muun muassa näyttelijä-ohjaaja Anna Paavilainen ja koreografi Sonya Lindfors.

Juhlaviikoilla saa lisäksi kantaesityksensä kolme nykysirkuksen kentältä ponnistavaa teosta. Kalle NionThe Green yhdistää 1800-luvun näyttämötaikurien tekniikoita uusimpaan video- ja ääniteknologiaan. Sivuhenkilöt-työryhmän Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen käsittelee sivuun jäämisen kokemuksia ilma-akrobatian, fyysisen teatterin, naurun ja häpeän keinoin. Koko perheelle suunnatussa, avaruudesta merten syvyyksiin matkaavassa Atlaksessa Ilona Jäntin ilma-akrobatia kohtaa Tuula Jekerin projisoinnit.

 

Visuaaliset taiteet
Ugo Rondinonen hyperrealistiset klovnit valtaavat Taidehallin

Sveitsiläisen Ugo Rondinonen ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa avautuu Juhlaviikoilla Helsingin Taidehallissa. Värikylläisen näyttelyn keskiössä nähdään meditatiivinen Vocabulary of Solitude -installaatio, joka muodostuu eri asennoissa olevista hyperrealistisista klovnihahmoista.

Taidamaalariliiton tm•galleriassa nähtävä Karuselli-näyttely kyseenalaistaa totuttuja kuratoimisen tapoja arpomalla kaikki päivittäin uudelleen ripustettavan näyttelykokonaisuuden 59 taiteilijaa. Suomenlinnan Levyhallissa ovat pääosassa ihmissilmälle näkymättömät pieneliöt, kun Marjolijn Dijkmanin ja Toril Johannessenin Reclaiming Vision -teos heijastaa niiden elämää valomikroskoopilla valkokankaalle.

Kino Reginassa nähdään lisäksi japanilaisen elokuvaohjaaja Hirokazu Kore-edan retrospektiivi sekä kaksi kinokonserttia: naiskuoro Philomela herättää henkiin Nuori luotsi –mykkäelokuvan, ja lasten leffasunnuntaissa soi Ohukainen ja Paksukainen.

Juhlaviikkojen lipunmyynti käynnistyy torstaina 25.4. Ticketmaster Suomen kanavissa.

Helsingin juhlaviikkoja tukevat Helsingin kaupunki sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö. Festivaalin pääyhteistyökumppanit ovat Elisa ja Helsingin Sanomat, ja sponsoreita Accenture, HOK-Elanto ja Kämp Collection Hotels. Palvelukumppaneita ovat Akun Tehdas, Heku, Miltton Creative, PunaMusta, Renault ja Taiste.

Helsingin juhlaviikkojen yhteistyöfestivaaleja ovat Art goes Kapakka, Runokuu, Skidit Festarit, Viapori Jazz ja Sampo 2019 -nukketeatterifestivaali.

Helsinki Festival – Helsingin juhlaviikot 15.8.­­­­–1.9.2019

helsinkifestival.fi

Helsingin juhlaviikot: Vesala, Kingston Wall by JJylli, Kuoppis ja VHB sekä viimeisen festarikeikkansa heittävä Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana Huvila-telttaan

18.03.2019

Huvila-teltan kesän artistikattauksen kotimaiseen kärkeen kuuluvat tämän hetken laulaja-lauluntekijöiden ykkösnimi Vesala, uraansa lopetteleva Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana sekä huippusuositun kiertueen jälkinäytöksenä Juhlaviikoille saapuva Kingston Wall by JJylli, Kuoppis ja VHB.

Vesala nousee Huvila-teltan lavalle astetta intiimimmälle keikalle ennen lokakuista Hartwall Arenan konserttiaan. Huvilan soolodebyyttinsä keskiviikkona 28. elokuuta tekevän Vesalan monipuolisuudesta kielivät hänen aiemmat esiintymisensä Juhlaviikoilla aina PMMP:n ja Kerkko Koskinen Kollektiivin Huvila-keikoista Esa-Pekka Salosen 60-vuotisjuhlakonserttiin Kansallisoopperassa. Huvilan illan avaa kuorolla vahvistettu helsinkiläisduo Karina, jonka esikoisalbumia on ylistetty yhdeksi hienoimmista debyyteistä vuosiin.

Hetkessä loppuunmyydystä Tavastian-keikasta koko maan kattavaksi, ensi viikolla kahtena iltana Kulttuuritalolla nähtäväksi ilmiöksi kasvanut Kingston Wall by JJylli, Kuoppis & VHB -kiertue saa jälkihuipennuksensa Huvilassa tiistaina 27. elokuuta. Edesmenneen Petri ”Pete” Wallin 50-vuotisjuhlan kunniaksi toteutetuilla erikoiskeikoilla Kingston Wallin musiikkia soittavat basisti Jukka Jylli, rumpali Sami Kuoppamäki sekä Von Hertzen Brothers -yhtyeestä tutut veljekset Mikko, Kie ja Jonne Von Hertzen.

Rytmimusiikkikollektiivi Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana on ilahduttanut kotimaista musiikkikenttää viimeiset seitsemän vuotta. Ricky-Tickin omaääniset räppärit PalefaceTommy Lindgren ja Redrama sekä kotimaisen jazzin huippunimistä koostuva 17-henkinen big band ovat vuosien saatossa hioutuneet saumattomaksi, genrerajoista piittaamattomaksi svengikoneeksi. Sunnuntaina 1. syyskuuta Huvilassa koetaan uransa lopettavan yhtyeen viimeinen festarikeikka.

Lipunmyynti kaikkiin konsertteihin käynnistyy keskiviikkona 20.3. klo 9 Ticketmaster Suomen kanavissa.

Helsingin juhlaviikkoja vietetään 15.8.–1.9.2019. Ohjelma julkistetaan kokonaisuudessaan 25. huhtikuuta.

Kingston Wall by JJylli, Kuoppis ja VHB Huvilassa ti 27.8. klo 19. Liput käsittelykuluineen alk. 45,50 €.

Vesala ja Karina Huvilassa ke 28.8. klo 19. Liput käsittelykuluineen alk. 45,50 €

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana Huvilassa su 1.9. klo 19.30. Liput käsittelykuluineen alk. 39,00 €

helsinginjuhlaviikot.fi

Helsingin juhlaviikot: Huvilan ensimmäiset ohjelmajulkistukset ovat tässä! Mukana tribuutti pop-ikoneille ja Anna Calvi

06.02.2019

Anna Calvi, Soap&Skin, Laetitia Sadier & stargaze versioivat Bowieta ja Björkiä

Huvila-teltan ensimmäiset ohjelmatärpit tulevat tässä! Kokonaisuudessaan Juhlaviikkojen ohjelma julkistetaan 25.4.

Huvilan tribuuttikonsertti tekee tiistaina 20.8. kunniaa kahdelle ikoniselle artistille, David Bowielle ja Björkille. Bowien vimeiseksi jäänyttä Blackstaria ja Björkin 90-luvun klassikoksi nostettua Debut-albumia versioivat nykymusiikkikollektiivi s t a r g a z e, laulaja-lauluntekijä-kitaristi Anna Calvi, Soap&Skin-artistinimellä tunnettu Anja Plaschg sekä Stereolab-yhtyeen Laetitia Sadier. Luvassa on unohtumaton ilta täynnä ennakkoluulottomia klassikkotulkintoja. Liput alk. 45,50 € tai kolmen konsertin s t a r g a z e residency -lippu alk. 111 €.

Vuosien tauon jälkeen Helsinkiin palaava Anna Calvi heittää lisäksi maanantaina 19.8. oman soolokeikkansa Huvilassa. Intensiivisenä esiintyjänä tunnetun, muun muassa David Byrnen, Brian Enon ja Marianne Faithfullin kanssa yhteistyötä tehneen Calvin tuorein albumi Hunter tutkii artistin sanojen mukaan sukupuolta, seksuaalisuutta ja identiteettiä. Illan aloittaa Soap&Skin yhdessä s t a r g a z en kanssa. Liput alk. 39 € tai kolmen konsertin s t a r g a z e residency -lippu alk. 111 €.

 

Lisa Hannigan ja stargaze lumoavat herkän elokuvallisilla sävyillä

Klassisen musiikin rajoja vapaasti venyttävä s t a r g a z e nousee Huvilan lavalle kolmannen kerran kotimaassaan Irlannissa listojen kärkeen nousseen ja palkintoehdokkuuksia kahmineen Lisa Hanniganin kanssa keskiviikkona 21.8.

Hanniganin kuulas ääni on monelle tuttu jo Damian Ricen 2000-luvun alussa julkaistulta läpimurtoalbumilta O. Hanniganin kolmannen, The National -yhtyeen Aaron Dessnerin tuottaman At Swim -levyn kappaleet kasvavat s t a r g a z en orkesteroimina herkän kauniista elokuvallisen runsaisiin mittoihin. Liput alk. 45,50 € tai kolmen konsertin s t a r g a z e residency -lippu alk. 111 €.

www.helsinginjuhlaviikot.fi

Helsingin juhlaviikot järjestetään 16.8.-1.9.2019.

Helsingin juhlaviikot: Lasten RING tiivistää Wagnerin massiivisen teoskokonaisuuden koko perheen elämykseksi

13.03.2019

Helsingin juhlaviikoilla Suomen ensi-iltansa saava Lasten RING tuo Richard Wagnerin neljästä oopperasta koostuvan massiivisen teoskokonaisuuden Musiikkitaloon koko perheelle sopivana elämyksenä. Saksan Bayreuthin oopperajuhlilla vuonna 2018 nähty esitys saa Helsingissä suomenkielisen, visuaalisesti näyttävän tulkinnan, joka tempaa mukaansa niin lapset kuin aikuiset. Lasten RINGistä nähdään kaksi esitystä 23.–24. elokuuta.

RINGin tarinassa seikkailevat ihmisten lisäksi mytologiset hahmot, jumalat ja maahiset, metsän eläimet ja merenneidot. Tarina kietoutuu mystisen Nibelungin sormuksen ympärille, jonka kaikki haluavat omistaa, sillä sormuksen avulla voi hallita maailmaa.

Bayreuthin oopperajuhlien johtaja Katharina Wagnerin ja Markus Latschin konseptiin pohjautuvan teoksen tuottaa Suomessa Teatro Productions. Solisteina kuullaan nousevia sekä kokeneita suomalaisia Wagner-laulajia, ja orkesterina toimii Helsingin kamariorkesteri. Esitysten suojelijana toimii basso Matti Salminen.

Taideretki kokoaa Helsingin tokaluokkalaiset Musiikkitaloon

Helsingin juhlaviikoilla musiikkielämyksiä lapsille tarjoilee myös lähes koko ikäryhmän Helsingissä tavoittava Tokaluokkalaisten taideretki.

Tämän vuoden taideretken teemana on ihmisen suhde luontoon, kun Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa keskiviikkona 21.8. kuullaan Sergei Prokofjevin klassikkoteos Pekka ja susi. Kertojina toimivat Satu Sopanen ja Susanna Haavisto, ja orkesteria johtaa Jutta Seppinen. Taideretki jatkuu syyslukukaudella, kun Kiasman oppaat vetävät tokaluokkalaisille toiminnalliset kierrokset Kiasman Yhteiseloa-kokoelmanäyttelyssä.

Tokaluokkalaisten taideretki on järjestetty kaikille toisen kouluvuotensa aloittaneille vuodesta 2012 saakka ja se toteutetaan yhteistyössä Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan, Kiasman, Helsingin kaupunginorkesterin ja Musiikkitalon kanssa.

Helsingin juhlaviikkoja vietetään 15.8.–1.9.2019. Ohjelma julkistetaan kokonaisuudessaan 25. huhtikuuta. Juhlaviikkojen liput myy Ticketmaster Suomi.

Lisätiedot:

helsinginjuhlaviikot.fi

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 33

2 / 33

3 / 33

4 / 33

5 / 33

6 / 33

7 / 33

8 / 33

9 / 33

10 / 33

11 / 33

12 / 33

13 / 33

14 / 33

15 / 33

16 / 33

17 / 33

18 / 33

19 / 33

20 / 33

21 / 33

22 / 33

23 / 33

24 / 33

25 / 33

26 / 33

27 / 33

28 / 33

29 / 33

30 / 33

31 / 33

32 / 33

33 / 33
  • Yhteistyössä: