Etusivu » Kaikki festivaalit » » Ilmajoen Musiikkijuhlat

Ilmajoen Musiikkijuhlat
04.06.2020 - 14.06.2020

Tietoa festivaalista

Ilmajoen Musiikkijuhlilla kantaesitetään kesällä 2020 uusi kotimainen teos Hiljaiset perivät maan – ooppera lapuanliikkeestä. Sävellys Jukka Linkola, libretto ja ohjaus Tuomas Parkkinen. Rooleissa mm. Ville Rusanen, Saara Kiiveri, Taneli Mäkelä, Essi Luttinen, Mari Palo ja Jaakko Kortekangas. Hiljaiset perivät maan on vavahduttava kertomus rakkaudesta aikana, jolloin mustat autot herättivä pelkoa lakeudella, oikeus otettiin omiin käsiin ja lapuanliike repi erilleen pohjalaisen kyläyhteisön. Lisäksi ohjelmistossa monipuolisia konsertteja.

Tapahtuman luonne

Ooppera ja kuoro Klassinen musiikki Ohjelmaa lapsille Pop/Rock Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia Ulkoilmatapahtuma VIP-paketteja

Kuvagalleria

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.musiikkijuhlat.fi
Sähköposti toimisto@musiikkijuhlat.fi
Festivaaliosoite Ollilantie 1, Ilmajoki Katso kohde kartalla
Puhelin +358 6 424 2900
Toimisto Ollilantie 1, FI-60800 Ilmajoki

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Kävijämäärät Ilmajoen Musiikkijuhlilla 2019

16.06.2019

Ilmajoen Musiikkijuhlilla esitettiin kesäkuussa 2017 kantaesityksensä saanut oopperateos Mannerheim. Mannerheim-oopperan on säveltänyt Tuomas Kantelinen, libreton ovat kirjoittaneet Laila Hirvisaari ja Eve Hietamies ja teoksen Ilmajoelle ohjasi Tuomas Parkkinen. Nimiroolissa nähtiin ja kuultiin baritoni Waltteri Torikka. Mannerheim-oopperaa esitettiin yhteensä neljä esitystä sekä yksi esiintyjien läheisille avoin läpimenoharjoitus.

Mannerheim-oopperassa oli kävijöitä yhteensä 4 650.

Mannerheim-oopperan jälkeen Ilmajoen Musiikkijuhlien ooppera-areenalla esitettiin Aino Ackté -ooppera, joka tuotettiin yhteistyössä Etelä-Savon Musiikkiteatteri- ja Oopperayhdistys ESMO ry:n kanssa. Aino Ackté -oopperan on säveltänyt Ilkka Kuusisto, libreton kirjoittaneet Pentti Savolainen, Juha Kandolin ja Martina Roos. Teoksen Ilmajoelle ohjasi Juulia Tapola. Nimiroolissa nähtiin ja kuultiin sopraano Marjukka Tepponen. Oopperaa esitettiin neljä esitystä.

Aino Ackté -oopperassa oli kävijöitä yhteensä 3 150.

Oopperan lisäksi järjestettiin erilaisia konsertteja ja muita tapahtumia. Ooppera-areenalla konsertoivat Kolme Baritonia: Waltteri Torikka, Aarne Pelkonen ja Kristian Lindroos. Elokuvamusiikin illassa kuultiin Kuopion kaupunginorkesterin säestyksellä Diandraa ja Pepe Willbergiä. Lauri Tähkän konsertti oli ennakkoon loppuunmyyty. Tangon ystäville esiintyivät Seinäjoen Tangomarkkinoiden semifinalistit sekä Tango-orkesteri Unto. Perttu Kivilaakson säveltämä Apocalypse-oratorio sai kantaesityksensä Ilmajoen Musiikkijuhlien tuottamana. Solisteina oratoriossa toimivat Kivilaakson lisäksi Linda Lampenius, Mari Palo ja Markus Nykänen.

Ilmaistapahtumia järjestettiin kolme. Perinteikäs Juhlajumalanpalvelus järjestettiin yhteistyössä Herättäjä-Yhdistyksen ja Ilmajoen seurakunnan kanssa. Lapsiperheiden ilta -ilmaistapahtumassa esitettiin TosiTeatterin toimesta Prinsessa Ryysynen -musiikkinäytelmä ja alueella oli erilaisia toiminnallisia pisteitä. Ooppera-areenalla järjestettiin myös ilmaiskonsertti, jossa esiintyi Elonkerjuu.

Yhteensä konserteissa ja oheistapahtumissa kävijöitä oli 7 650.

Kokonaisuudessaan Ilmajoen Musiikkijuhlilla oli kävijöitä 15 450.

Järjestäjätaho on tyytyväinen kävijämäärään. Mannerheim-oopperaa esitettiin poikkeuksellisesti kolmas kesä. Mannerheimia esitettiin vuosina 2017-2019 yhteensä 20 maksullista esitystä ja lisäksi kolme esiintyjien omaisille avointa läpimenoharjoitusta. Yhteensä kolmen kesän aikana Mannerheim-oopperan näki 28 740 henkilöä.

Ensi kesänä Ilmajoen Musiikkijuhlilla saa kantaesityksensä uusi kotimainen oopperateos Hiljaiset perivät maan – ooppera lapuanliikkeestä. Teoksen säveltää Jukka Linkola. Libretosta ja ohjauksesta vastaa Tuomas Parkkinen. Päärooleissa baritoni Ville Rusanen, sopraano Saara Kiiveri ja näyttelijä Taneli Mäkelä.

Ilmajoen Musiikkijuhlat järjestetään seuraavan kerran 4.-14.6.2020.

www.musiikkijuhlat.fi

https://www.facebook.com/musiikkijuhlat

https://www.instagram.com/ilmajoenmusiikkijuhlat

Ilmajoen Musiikkijuhlat: Hiljaiset perivät maan –ooppera lapuanliikkeestä4.-14.6.2020

08.05.2019

Rakentaisitko rauhaa, vaikka menettäisit rakkaimpasi väkivallalle? Vaikenisitko, jos vapauttasi rajoitettaisiin? Antaisitko anteeksi vainoojillesi? Hiljaiset perivät maan – ooppera lapuanliikkeestä on vavahduttava kertomus rakkaudesta aikana, jolloin mustat autot herättivät pelkoa lakeudella, oikeus otettiin omiin käsiin ja lapuanliike repi erilleen pohjalaisen kyläyhteisön. Tarinan keskiössä ovat Olavin ja Reginan, työläisen ja porvaristytön rakkaustarina, sekä aatteen rikkoma Turakan perhe.

Tämä suurteos on Ilmajoen Musiikkijuhlien 13. tilausteos, joka saa kantaesityksensä festivaalin 45-vuotisjuhlavuonna kesällä 2020. Oopperan säveltää lukuisista näyttämöteoksistaan tunnettu Jukka Linkola ja libreton kirjoittaa Tuomas Parkkinen, joka myös ohjaa teoksen. Hiljaiset perivät maan on Tuomas Parkkisen toinen ooppera, jossa hän vastaa sekä libretosta että ohjauksesta. Teos jatkaa Suomen historian kipukohtien käsittelyä, kuten Parkkisen Tampereen oopperalle kirjoittama ja ohjaama sisällissodan vuosiin sijoittuva Veljeni vartija. Parkkinen on aiemmin ohjannut Ilmajoen Musiikkijuhlien menestysoopperat Taipaleenjoki ja Mannerheim, joita molempia esitettiin kolmena kesänä suuren suosionsa ansiosta.

Oopperan nimi viittaa Vuorisaarnan kohtaan, jossa Jeesus valmistaa seuraajiaan vainojen aikaan.

– Elämme äänekästä aikaa. On vihapuhetta, kiihottamista kansanryhmää vastaan ja mielensäpahoittamista. Monet pitävät meteliä itsestään. Silti maata pyörittävät hiljaiset, nöyrät miehet ja naiset. Enemmistö. Ooppera puoltaa väkivallatonta vastarintaa, jota edustaa päähenkilö Olavi Miekka, Tuomas Parkkinen kertoo.

 

Taattua Jukka Linkolaa

Monipuolisena musiikin ammattilaisena tunnettu säveltäjä, taiteilijaprofessori Jukka Linkola on vuosien varrella säveltänyt niin orkesteriteoksia, konserttoja ja oopperoita kuin musikaaleja ja jazzmusiikkia. Linkolan aiemmista oopperoista tunnetaan mm. Suomen kansallisoopperan tilaamat Elina ja Robin Hood  sekä suosittu baletti Ronja Ryövärintytär. Michiganin Pine Mountain Festivalille Linkola sävelsi kaivosoopperan Rockland. Säveltäjän edellinen ooppera oli Limingassa ja musiikkitalossa menestyksellisesti esitetty Abrahamin pidotHiljaiset perivät maan on Linkolan kahdestoista oopperateos.

– Aion sävellystyössäni käyttää  periaatteita, jotka ovat itselleni luontevia ja läheisiä. Näihin lukeutuvat  väkevä melodinen kuljetus, rikas harmoninen kudos, rytminen iskevyys ja musiikillisten tunnelatausten vastaanpanematon voima. Vastakohtana kuulakas melodinen virta  siivittää dramaattisen tarinan herkkiä osa-alueita ja luo vokaalisia suvantoja aarioineen. Musiikki on oivallinen väline vahvojen rakkauden tunteiden näyttämölliseen ilmaisuun. Musiikissani kuuluvat myös jykevä pohjalaisuus ja draivillinen tanssillisuus. Ilmajoen Musiikkijuhlien kuoro on suuressa roolissa uudessa oopperassa. Tällainen suuri kansallinen aihe on tärkeä tuoda parrasvaloihin juuri meidän ajassamme. Kysymme tänään, mihin maailma on menossa? Laajamuotoinen musiikkiteatteri on oivallinen tapa herättää tärkeitä ajatuksia ja historiaan nojaavaa monimuotoista pohdintaa. Vain ihminen voi vastata kysymyksiimme, ei pelkkä aate. Olen iloinen, että Ilmajoki antoi tämän tilaisuuden meidän tarinallemme, Jukka Linkola toteaa.

Kesällä 2020 Kyrönjoen rannalla nähdään niin muilutuksia, työväen iltamia, koskettavia kohtaamisia kuin talonpoikaismarssin mittasuhteet saavuttavia joukkokohtauksia. Päärooleissa baritoni Ville Rusanen, sopraano Saara Kiiveri ja näyttelijä Taneli Mäkelä.

Ilmajoen Musiikkijuhlat järjestetään 5.-16.6.2019.

www.musiikkijuhlat.fi

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 8

2 / 8

3 / 8

4 / 8

5 / 8

6 / 8

7 / 8

8 / 8
  • Yhteistyössä: