Etusivu » Kaikki festivaalit » » Jyväskylän Kesä

Jyväskylän Kesä
01.07.2020 - 07.07.2020

Tietoa festivaalista

Sanatonta teatteria, konsertteja, klubeja, kursseja, keskustelua… Suomen vanhin kaupunkifestivaali on pyrkinyt läpi historiansa kulkemaan muutaman askeleen edellä aikaansa ja kokeilemaan uutta. Runsaasti ohjelmaa myös ilman pääsymaksuja ja ikärajoja.

Tapahtuman luonne

Monitaidefestivaalit Etno / Maailmanmusiikki Jazz Kamarimusiikki Kirjallisuus, runous Klassinen musiikki Kursseja Nykytanssi Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Pop/Rock Seminaareja, luentoja Sirkus Stand up Teatteri Viihdemusiikki Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.jyvaskylankesa.fi
Sähköposti kesa@jyvaskylankesa.fi
Festivaaliosoite Jyväskylä Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 464 6025
Toimisto Vapaudenkatu 43 A, FI-40100 Jyväskylä

Festivaali kartalla

Ensimmäinen Jyväskylän Kesä järjestettiin vuonna 1956 nimellä Jyväskylän Musiikkikulttuuripäivät, jonka suunnittelivat Timo Mäkinen, Seppo Nummi ja Päivö Oksala. Festivaali oli pitkään ainoa Pohjoismaissa. Ohjelma koostui kongresseista, seminaareista, luennoista, paneeleista ja musiikkikursseista. Lisäksi ohjelmassa oli konsertteja, taidenäyttelyjä, elokuvia ja ulkoilmatapahtumia. Vuosikymmenten saatossa festivaalin painopisteet ovat muuttuneet, mutta koko historian ajan mukana ovat säilyneet musiikki, seminaarit, ulkoilmatapahtumat ja kurssitoiminta. Ensimmäisten vuosikymmenten merkittäviä vieraita olivat mm. Karlheinz Stockhausen, Krzyztof Penderecki, György Ligeti, Ravi Shankar, Grigori Sokolov, Alfred Snittke, Liana Izakadze ja silloin 20-vuotias Viktoria Mullova.

Nykyinen linja on pääpiirteissään syntynyt viimeisen runsaan 10 vuoden aikana. Kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä tarjoaa konsertteja, sanatonta teatteria, klubi-ohjelmaa, ohjelmaa lapsille, kursseja sekä ”Mitä noi tekee?!” –ohjelman, joka on yleisölle maksuton. Puheohjelman rooli on ollut vähäisempi 10 viime vuoden aikana lukuun ottamatta joka kolmas vuosi järjestettyä valtakunnallista Finncon -tapahtumaa, johon on osallistunut 3 000 – 8 000 osanottajaa. Kesällä 2009 ensimmäistä kertaa järjestetty Hyde Park –tyyppinen puheohjelma oli menestys.

Nykyinen 28. kalenteriviikolla pidettävä kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä tarjoaa yhteensä lähes 100 tapahtumaa, josta noin puolet on maksullisia ja toiset puolet ilmaistapahtumia. Esityksistä valtaosa on Jyväskylässä ja sen välittömässä ympäristössä. Kesän avajaiskonsertteja on jo 1990 –luvun loppupuolelta alkaen järjestetty yhteistyössä useiden keskisuomalaisten kuntien mm. Luhanka, Saarijärvi, Keuruu, Laukaa, Hankasalmi, Jämsä, Korpilahti kanssa. Lisäksi pienimuotoisempia konsertteja ja tapahtumia on toteutettu naapurikunnissa. Jyväskylän Kesä on vienyt jo viiden vuoden ajan katuteatteriesityksiä eri puolille maakuntaa, yhteistyökumppaneina mm. Karstula, Kannonkoski, Kinnula, Saarijärvi, Äänekoski/Sumiainen, Keuruu, Jämsä, Jämsänkoski, Orivesi. Nykyisen festivaalin kansainvälisesti merkittävimpiä vieraita ovat olleet: sopraanot Barbara Hendricks (USA), Elina Garanca (Latvia) ja Marina Mescheriakova (Venäjä), viulistit Isabelle van keulen (Hollanti) ja Sergey Khachatryan (Armenia), sellisti Frans Helmerson (Ruotsi), flamencotaiteilijat Paco Pena (Espanja) ja Isabel Bayon (Espanja), fadolaulajatar Mafalda Arnauth (Portugali), sanattoman teatterin taitajat Avner Eisenberg (USA), Nola Rae (UK), Derevo (Venäjä), Familie Flöz (Saksa), Spymonkey (UK) sekä etnomusiikin edustajat Te Vaka (Polynesia), Septeto Nacional (Kuuba), Cambell Brothers (USA) ja Linda Tillery and The Cultural Heritage Choir (USA).

Festivaalin kokonaiskävijämäärä ylsi kesällä 2009 ennätykseensä, lähes 40 000 kävijään. Maksullisissa esityksissä yleisöä oli runsaat 12 000. Valtakunnallisessa festivaalivertailussa Jyväskylän Kesä sijoittuu kokonaiskävijätilastossa 11. ja maksullisten kävijöiden tilastossa 14.

Jaa tapahtuma

Jyväskylän Kesän konserteissa luontoa, jazzia ja Arvo Pärtin suurteos

27.02.2020

Juhlavuottaan viettävä Jyväskylän Kesä on julkistanut konserttiohjelmistoaan. Heinäkuun ensimmäisenä päivänä alkavalla festivaalilla on mukana useita ainutlaatuisia esityksiä aikamme merkittävimmiltä tekijöiltä. Ohjelmisto vie yleisön syvälle festivaalin vuoden 2020 ympäristöteemaan.

”Monitaidefestivaalina meillä on velvollisuus nostaa taiteen ja kulttuurin roolia ympäristö- ja ilmastokeskustelussa. Tapahtumaviikkomme taiteellinen ohjelmisto kiertyy vahvasti yhteen myöhemmin julkistettavan puheohjelmistomme kanssa. Jyväskylän Kesässä on koettavissa poikkeuksellinen, kokonaisvaltainen sukellus luonto- ja ympäristökeskustelun ytimeen.” kuvailee toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju

Festivaaliviikon avaa ainutlaatuinen monitaiteinen konsertti, joka pohjaa saksofonisti Timo Lassyn ja rumpali Teppo Mäkysen musiikille sekä näyttelijä Minttu Mustakallion tulkitsemille ympäristöaiheisille teksteille. Timo Lassy ja Teppo Mäkynen tunnetaan uuden suomalaisen jazz-sukupolven johtohahmoina. Minttu Mustakallio on Jussi- ja Venla-palkittu näyttelijä, joka työskentelee teatteri-, tv- ja elokuva-alan eturivissä.

Maailman tunnetuimpiin nykysäveltäjiin kuuluva Arvo Pärt täyttää syksyllä 85 vuotta. Merkkivuoden kunniaksi Helsingin kamarikuoro esittää hänen suurteoksensa Passio laulusolisteille, viidelle soittajalle ja kuorolle. Vuonna 1982 kantaesitetty teos kuuluu Pärtin tintinnabuli-tyylin merkkipaaluihin. Teoksen laajuuden vuoksi sitä esitetään suhteellisen harvoin. Helsingin kamarikuoron tuotanto saa ensiesityksensä Jyväskylän Kesässä.

Uusrahvaanomaisen Jatsiorkesterin kvartetti on melkoisen legendaarinen: yhtyeen muodostavat M. A. Numminen, Pedro Hietanen, Jani Uhlenius ja Pekka Sarmanto. Orkesteri perustettiin vuonna 1969 M. A. Nummisen ja Jani Uhleniuksen toimesta, ja se on ollut aktiivinen siitä saakka. Nykyään yhtye esiintyy vain harvakseltaan. “En muista, milloin koko yhtyeeni olisi ollut Jyväskylässä”, sanoo Numminen. Myös konsertin sisältö on koottu varta vasten Jyväskylän Kesää varten. Ympäristövuoden kunniaksi mukana on ympäristöaiheisia kappaleita, ja sivutaanpa konsertissa M. A. Nummisen ja Jyväskylän Kesän pitkää yhteistä historiaakin.

Festivaalisunnuntain konsertissa kuullaan 80-vuotisjuhlaansa viettävän Kaj Chydeniuksen luonto- ja ympäristöaiheisia lauluja. Chydeniuksen varta vasten Jyväskylän Kesälle rakentama kokonaisuus johdattaa matkalle läpi muuttuvien aikojen. Vaikka Kaj Chydenius on jo vuosikymmenten ajan rakentanut konserttinsa erityisten teemojen ympärille, on ympäristöaiheisiin lauluihin pohjaava kokonaisuus hänen ensimmäisensä. Solisteina konsertissa koetaan Kai Hyttinen, Minja Koski, Tatu Siivonen ja Aurora Manninen.

Aulikki Oksanen on kaikkien tuntema kirjailija, runoilija, kuvataiteilija, laulaja, lauluntekijä ja jopa filmitähti. 75-vuotisjuhlansa kunniaksi hän saapuu Jyväskylän Kesään ystävänsä Vuokko Hovatan kanssa. Konsertissa Oksasen runoutta kuullaan sekä Hovatan esittämänä että runoilijan itsensä lausumana. Konsertti sisältää Vuokko Hovatalle sävellettyä musiikkia myös Kerkko Koskiselta, Tuure Kilpeläiseltä ja Kaj Chydeniukselta.

Ehkä Suomen merkittävin jazz-pianisti Iiro Rantala on luonut lukuisten projektiensa ohessa myös kansainvälisesti menestyksekkään soolouran. Heittäytyvä, nerokas ja kunnianhimoinen jazzin edistäjä on aina ylittänyt genrerajat naureskellen. Niin hän tekee myös uudessa My Finnish Calendar -teoksessaan, joka kuullaan Jyväskylässä nyt ensimmäistä kertaa. Uusiin sävellyksiinsä Rantala on saanut tällä kertaa innoituksensa Vivaldin tavoin vuodenajoista, joita Suomessa on tyypillisesti ainakin neljä. Rantala soittaa esityksessä läpi koko suomalaisen kalenterivuoden, kaikki 12 kuukautta.

Konsertit järjestetään Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasalissa ja Taulumäen kirkossa. Tarkemmat aikataulut ja lippujen hinnat löytyvät Jyväskylän Kesän nettisivuilta. Lipunmyynti alkaa maanantaina 2.3. kello 14.

Lisätietoa monitaidefestivaali Jyväskylän Kesästä (1.–7.7.2020):
http://jyvaskylankesa.fi

 

Jyväskylän Kesä 65 vuotta

Jyväskylän Kesä täyttää tänä vuonna 65 vuotta, ja juhlavuoden teemana on ympäristö. Vuonna 1955 syntynyt festivaali nousi pian perustamisensa jälkeen koko Euroopan tärkeimpien kesätapahtumien joukkoon. Yksi merkittävimmistä aikakausista Jyväskylän Kesän historiassa ovat 1970-luvun alun ympäristöteemaiset tapahtumavuodet, jotka olivat aloittamassa laajaa keskustelua luonnon ja ympäristön tilasta. Vuonna 2020 tehdään tilannekatsaus ja tarkastellaan, mitkä asiat ovat muuttuneet, ja mitkä keskustelut ovat ennallaan.

Jyväskylän Kesä: Puistojuhlien ohjelma täydentyy: yhteisalbumin julkaisevat Paperi T ja Khid sekä Emma-palkittu Jesse Markin Lounaispuistoon

21.02.2020

Puistojuhlien ohjelma täydentyy kahdella urbaanin musiikin ajankohtaisella tapauksella. Heinäkuussa Lounaispuistossa nähdään yhteisalbumin julkaisevat Paperi T ja Khid sekä kaksi Emmaa voittanut Teosto-palkintoehdokas Jesse Markin.

Paperi T ja Khid julkaisevat 20.3. HBD RIP -nimisen yhteisalbumin. HBD RIP on Paperi T:n ja Khidin toinen yhteislevy: artistit julkaisivat jo vuonna 2013 Ex ovis pullus non natis serò fit ullus -nimisen EP:n. Sittemmin Paperi T nousi Malarian pelko -albumillaan pop-ilmiöksi ja on tavoittanut laajan kuulijakunnan myös hiphop-fanien ulkopuolelta. Tuottaja-räppäri Khid tunnetaan myös DJ Kridlokkina.

Jesse Markin on vakuuttanut elektroa, indietä ja hiphopia yhdistelevällä esikoisalbumillaan sekä yleisön että kriitikot. Markin palkittiin tänä vuonna Emma-gaalassa vuoden tulokkaana ja kriitikoiden valintana sekä heti perään Femmagaalassa viime vuoden merkittävimpänä artistina. Jesse Markin on Folk-albumillaan ehdolla myös Teosto-palkinnon saajaksi.

Puistojuhlia juhlitaan Jyväskylän Lounaispuistossa kolmena päivänä, 2.–4.7.2020. Puistossa esiintyvät lisäksi Anssi Kela, 22-Pistepirkko, Ruusut, Plutonium 74, Räjäyttäjät, Muuan Mies, Stepa & Heimo Ilman Menneisyyttä, Antti Autio ja The Hearing.

Kolmen päivän liput ovat myynnissä Jyväskylän Kesän verkkokaupassa ja Lippupisteen toimipisteissä. Puistojuhlien ikäraja on 18 vuotta.

Puistojuhlat on osa monitaidefestivaali Jyväskylän Kesää, joka järjestetään 1.–7.7.2020. Jyväskylän Kesän ohjelmisto koostuu mm. kevyestä ja klassisesta musiikista, teatterista, koko perheen ohjelmasta sekä laajasta ympäristöteemaisesta puheohjelmasta.

Jyväskylän Kesä: Puistojuhlien ohjelmaa julki: paluun tehneet 22-Pistepirkko ja Plutonium 74, Anssi Kela, Ruusut sekä viisi muuta kotimaista huippua

12.02.2020

Puistojuhlat tulevat jo kolmatta kertaa! Kolmipäiväinen festivaali tuo Jyväskylän Lounaispuistoon kotimaisen popmusiikin huippunimiä 2.–4.7.2020. Puistojuhlissa esiintyvät seuraavat yhdeksän artistia ja yhtyettä: 22-Pistepirkko, Plutonium 74, Ruusut, Anssi Kela, Antti Autio, Stepa & Heimo Ilman Menneisyyttä, Muuan Mies, Räjäyttäjät ja The Hearing. Lisää julkistuksia on luvassa lähiviikkoina.

Lounaispuiston lavalle nousevat tauolta palanneet kulttiyhtyeet 22-Pistepirkko ja Plutonium 74. Jo vuonna 1980 perustettu 22-Pistepirkko kuuluu maamme arvostetuimpiin vaihtoehtorockin yhtyeisiin. Monen vuoden tauolta palannut yhtye on helppo tunnistaa omaperäisestä soundistaan. Plutonium 74:n tuotantoa on nimitetty psykedeeliseksi rytmimusiikiksi. Yhtye julkaisi debyyttialbuminsa Pasilasta Kallioon vuonna 2003 ja saavutti nopeasti kulttistatuksen ja huikean livebändin maineen. Plutonium 74 työstää tällä hetkellä kolmatta levyään.

Puistojuhlissa nähdään myös joukko taidokkaita tarinankertojia: Anssi Kela, Antti Autio, Stepa ja Muuan Mies. Lukuisista hiteistään tunnettu Anssi Kela on kiistatta aikamme menestyneimpiä kotimaisia artisteja. Uudempaa polvea edustaa Antti Autio, joka on raikkaalla lyriikallaan ja polveilevalla kitaroinnillaan noussut viime vuosina arvostetuksi laulaja-lauluntekijäksi. Stepa on julkaissut kuusi albumia ja tullut tunnetuksi positiivisuudestaan ja kauniista flowstaan. Räppäri esiintyy Lounaispuistossa Heimo Ilman Menneisyyttä -bändin kanssa. Rytmimusiikkia ja iskelmävaikutteita yhdistelevä Muuan Mies on vakuuttanut kuulijansa vilpittömillä, koskettavilla lyriikoillaan. Yhtye julkaisi tammikuun lopussa uuden albumin Onni.

Lisäksi Puistojuhlissa esiintyvät Ruusut, The Hearing ja Räjäyttäjät. Elektropop-yhtye Ruusuista puhutaan suomalaisen popmusiikin uudistajana ja pelastajana. Suomen suurimmilla festivaaleilla nähty yhtye palkittiin viime vuonna Kriitikoiden valinta -Emmalla. The Hearing on Ruusuissa vaikuttavan Ringa Mannerin sooloprojekti. The Hearing palkittiin tammikuussa Indie Awards -tapahtumassa vuoden indieartistina. Jyväskylässä perustettu Räjäyttäjät on tullut tunnetuksi vauhdikkaista live-esiintymisistään ja suomenkielisestä jytärockistaan. Trion uusi levy III on kerännyt ylistäviä arvioita.

Puistojuhlien loput esiintyjät ja päiväkohtainen ohjelma julkaistaan lähiviikkoina. Kolmen päivän liput ovat myynnissä Jyväskylän Kesän verkkokaupassa ja Lippupisteen toimipisteissä. Puistojuhlien ikäraja on 18 vuotta.

Puistojuhlat on osa monitaidefestivaali Jyväskylän Kesää, joka järjestetään 1.–7.7.2020. Jyväskylän Kesän ohjelmisto koostuu mm. kevyestä ja klassisesta musiikista, teatterista, koko perheen ohjelmasta sekä laajasta ympäristöteemaisesta puheohjelmasta.

Jyväskylän Kesä palaa yhteiskunnallisen keskustelun suunnannäyttäjäksi – festivaalin puheohjelmassa etsitään ratkaisuja aikamme polttavimpiin ympäristökysymyksiin

07.02.2020

Onko talouskasvusta irtautuminen mahdollista? Kenellä pitäisi olla vastuu ympäristöhaittojen hyvittämisestä? Ratkeaako ilmastoahdistus puhumalla? Esimerkiksi näihin polttaviin ympäristökysymyksiin etsitään ratkaisuja Jyväskylän Kesän puheohjelmassa, kun festivaali ottaa takaisin paikkansa ympäristökeskustelun edelläkävijänä.

Osana ympäristöteemavuottaan Jyväskylän Kesä järjestää laajuudessaan ainutlaatuisen ympäristökeskustelujen kokonaisuuden. Festivaaliviikon aikana syvennytään muun muassa ekologiseen jälleenrakennukseen, ympäristöahdistukseen ja ekologiseen kompensaatioon. Ongelmia ratkomaan kutsutaan Suomen rautaisimmat asiantuntijat, ja keskustelu perustuu akateemiseen tutkimustietoon.

Jyväskylän Kesä toteuttaa puheohjelman yhteistyössä Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö WISDOMin kanssa. WISDOM on avoin, monitieteinen tutkijayhteisö, joka kokoaa kestävyydestä ja vastuullisuudesta kiinnostuneet tutkijat yli tiedekuntarajojen hautomaan ajatuksia ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta keskeisistä kysymyksistä. Samalla WISDOM luo mahdollisuuksia tutkijoiden ja muun yhteiskunnan avoimeen dialogiin.

– Ihmiskunnan kestämätön kulutus on lopetettava ja luonnonvarojen tuhlailevaan ylikäyttöön perustuva talousjärjestelmä muutettava. Nykyinen yhteiskunta- ja talousjärjestelmä on rakennettu ajattelematta maapallon asettamia kasvun rajoja. Jyväskylän Kesässä järjestämme tilaa sille, että muutos voi alkaa, sanoo WISDOMin johtaja ja ekologian professori Janne Kotiaho.

Tärkeimmät ympäristökeskustelut jälleen Jyväskylässä

Jyväskylän Kesä täyttää tänä vuonna 65 vuotta, ja juhlavuoden teema on ympäristö. Vuonna 1955 syntynyt festivaali nousi pian perustamisensa jälkeen koko Euroopan tärkeimpien kesätapahtumien joukkoon.

Yksi merkittävimmistä aikakausista Jyväskylän Kesän historiassa ovat 1970-luvun alun ympäristöteemaiset tapahtumavuodet, jotka olivat aloittamassa laajaa keskustelua luonnon ja ympäristön tilasta. Nämä festivaalit toimivat pohjana monille suurille mullistuksille jopa kansainvälisesti ja uudistivat sekä asenteita että lainsäädäntöä. Tänä vuonna puheohjelma nostetaan takaisin festivaalin keskiöön. Laaja puheohjelma limittyy sulavasti taiteelliseen ohjelmistoon, ja ympäristöteemaan pääsee syventymään monipuolisesti sekä tieteen että taiteen keinoin.

Puheohjelman vieraat ja aikataulu julkaistaan kevään aikana.

Monitaidefestivaali Jyväskylän Kesä järjestetään 1.–7.7.2020. Festivaalin ohjelmistossa on puheohjelman lisäksi konsertteja, teatteria, tanssia, puistojuhlintaa, elokuvia, klubeja ja sanataidetta.

www.jyvaskylankesa.fi

Jyväskylän Kesä täyttää 65 vuotta – avajaiskonsertista monitaiteinen

02.01.2020

Jyväskylän Kesän pitkää historiaa kunnioitetaan katsomalla rohkeasti kohti tulevaa. Avajaiskonsertista 1. heinäkuuta 2020 rakennetaan monitaiteinen ja ainutlaatuinen kokonaisuus, jonka ytimessä on huippuluokan jazz. Merkkivuoden teemana on ympäristö.

Kun 1950-luvun puolivälissä keksitty festivaali juhlii, kyse ei ole vain nostalgisoinnista ja muistelusta. Syntymäpäivän johdosta Jyväskylän Kesän historiaa ja nykypäivää tullaan purkamaan auki muun muassa soittaen, laulaen, tanssien ja juhlien. Festivaaliviikon avaa ainutlaatuinen monitaiteinen konsertti, joka pohjaa saksofonisti Timo Lassyn ja rumpali Teppo Mäkysen musiikille, näyttelijä Minttu Mustakallion tulkitsemille ympäristöteemaisille teksteille sekä yllätyksille, joita paljastetaan talven mittaan.

”Festivaalimme pitkä historia on tulvillaan rohkeita sisältöjä ja omaperäisiä tuotantoja. Juhlavuoden vietto kannustaa kehittelemään myös avajaiskonserttiimme jotain uutta, ainutlaatuista ja vähän ihmeellistäkin.” hehkuttaa toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju

Timo Lassy ja Teppo Mäkynen tunnetaan 2000-luvun alussa esiinmarssin suorittaneen uuden suomalaisen jazz-sukupolven johtohahmoina. Vuosien varrella he ovat työskennelleet yhdessä monissa merkittävissä kokoonpanoissa (Teddy Rok 7, The Five Corners Quintet, Jo Stance, Timo Lassy Band). Jyväskylän Kesässä nämä huippumuusikot nousevat lavalle tuoreella duo-kokoonpanolla, jonka live-esiintyminen sisältää monipuolisen ja jännittävän kokonaisuuden aina spirituaalisesta vapaasta improvisaatiosta tiukkoihin grooveihin – ja kaikkea siltä väliltä. 2019 julkaistu Timo Lassy & Teppo Mäkynen debyyttialbumi (We Jazz Records) on jo ehtinyt kerätä loistavia arvioita niin meillä kuin muualla. Viimeisimpänä ”Jazz Album of the Year” -ehdokkuus Gilles Petersonin Worldwide FM Awardseissa.

Avajaiskonsertin tekstien keräämisessä tehdään yhteistyötä Keski-Suomen Kirjailijat ry:n kanssa.

Ympäristövuosi palauttaa keskustelun

Jyväskylän Kesä on Pohjoismaiden vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty kaupunkifestivaali. Vuonna 1955 keksitty tapahtuma nousi pian perustamisensa jälkeen koko Euroopan merkittävimpien kesätapahtumien joukkoon. Jyväskylässä ovat vierailleet maailman johtavat säveltäjät, arkkitehdit, muusikot, elokuvantekijät, filosofit, tutkijat, tanssijat ja teatterintekijät.

Jyväskylän Kesä on noussut aina uudelleen otsikoihin maailman megatrendejä ennakoivilla teemoillaan. Viime vuosikymmenten aikana festivaali on erottautunut muista myös tasa-arvoisella toteutuksellaan: Jyväskylän Kesä on yksi harvoista festivaaleista, joka on kiinnittänyt erityistä huomiota esiintyjävalintojensa tasavertaiseen sukupuolijakaumaan jo vuosituhannen alusta alkaen.

Yksi merkittävimmistä aikakausista Jyväskylän Kesän historiassa ovat 1970-luvun alun ympäristöteemaiset tapahtumavuodet, jotka olivat aloittamassa laajaa keskustelua luonnon ja ympäristön tilasta. Nämä festivaalit toimivat pohjana monille merkittäville mullistuksille jopa kansainvälisesti. Ne uudistivat sekä asenteita että lainsäädäntöä. Ensi vuoden ympäristövuodessa sekä palataan näihin 50 vuoden takaisiin keskusteluihin että pureudutaan tämän hetken ilmastokriisiin, ja etsitään seuraavan tulevaisuuden ratkaisuja. Laaja puheohjelma limittyy sulavasti taiteelliseen ohjelmistoon, ja ympäristöteemaan pääsee syventymään monipuolisesti sekä tieteen että taiteen keinoin. Puheohjelmiston toteuttamisessa pääyhteistyökumppanina toimii Jyväskylän yliopiston monitieteinen WISDOM-resurssiviisausyhteisö.

Jyväskylän Kesä 1.–7.7.2020

Jyväskylän Kesän avajaiskonsertti järjestetään Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasalissa keskiviikkona 1.7. kello 18 alkaen. Konsertin liput tulevat myyntiin maanantaina 20. tammikuuta festivaalin nettisivuilla ja Lippupisteen toimipisteissä. Jyväskylän Kesän puheohjelmisto julkaistaan tammi-helmikuussa, ja koko ohjelmisto valmistuu talven ja alkukevään aikana.

Jyväskylän Kesän ohjelmistossa on muun muassa konsertteja, teatteria, tanssia, seminaareja, puistojuhlintaa, elokuvia, klubeja, sanataidetta ja kursseja. Suomen vanhin kaupunkifestivaali on pyrkinyt läpi historiansa kulkemaan muutaman askeleen edellä aikaansa ja kokeilemaan uutta. Jyväskylän Kesä tarjoaa runsaasti ohjelmaa myös ilman pääsymaksuja ja ikärajoja. Vuoden 2019 kävijämäärä oli noin 32 000, eli yksi 2000-luvun suurimmista.

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 21

2 / 21

3 / 21

4 / 21

5 / 21

6 / 21

7 / 21

8 / 21

9 / 21

10 / 21

11 / 21

12 / 21

13 / 21

14 / 21

15 / 21

16 / 21

17 / 21

18 / 21

19 / 21

20 / 21

21 / 21
  • Yhteistyössä: