Etusivu » Kaikki festivaalit » » Jyväskylän Kesä menee verkkoon ja radioon

Jyväskylän Kesä menee verkkoon ja radioon
01.07.2020 - 07.07.2020

Tietoa festivaalista

Monitaiteinen Jyväskylän Kesä on pyrkinyt läpi 65-vuotisen historiansa kulkemaan muutaman askeleen edellä aikaansa ja kokeilemaan uutta. Vuonna 2020 festivaalin teemana on ympäristö. Festivaaliviikon aikana palataan vuoden 1970 suuren ympäristövuoden teemoihin ja tehdään uusi tilannekatsaus.

Tapahtuman luonne

Monitaidefestivaalit Etno / Maailmanmusiikki Jazz Kamarimusiikki Kirjallisuus, runous Klassinen musiikki Kursseja Nykytanssi Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Pop/Rock Seminaareja, luentoja Sirkus Stand up Teatteri Viihdemusiikki Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.jyvaskylankesa.fi
Sähköposti kesa@jyvaskylankesa.fi
Festivaaliosoite Jyväskylä Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 464 6025
Toimisto Vapaudenkatu 43 A, FI-40100 Jyväskylä

Festivaali kartalla

Ensimmäinen Jyväskylän Kesä järjestettiin vuonna 1956 nimellä Jyväskylän Musiikkikulttuuripäivät, jonka suunnittelivat Timo Mäkinen, Seppo Nummi ja Päivö Oksala. Festivaali oli pitkään ainoa Pohjoismaissa. Ohjelma koostui kongresseista, seminaareista, luennoista, paneeleista ja musiikkikursseista. Lisäksi ohjelmassa oli konsertteja, taidenäyttelyjä, elokuvia ja ulkoilmatapahtumia. Vuosikymmenten saatossa festivaalin painopisteet ovat muuttuneet, mutta koko historian ajan mukana ovat säilyneet musiikki, seminaarit, ulkoilmatapahtumat ja kurssitoiminta. Ensimmäisten vuosikymmenten merkittäviä vieraita olivat mm. Karlheinz Stockhausen, Krzyztof Penderecki, György Ligeti, Ravi Shankar, Grigori Sokolov, Alfred Snittke, Liana Izakadze ja silloin 20-vuotias Viktoria Mullova.

Nykyinen linja on pääpiirteissään syntynyt viimeisen runsaan 10 vuoden aikana. Kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä tarjoaa konsertteja, sanatonta teatteria, klubi-ohjelmaa, ohjelmaa lapsille, kursseja sekä ”Mitä noi tekee?!” –ohjelman, joka on yleisölle maksuton. Puheohjelman rooli on ollut vähäisempi 10 viime vuoden aikana lukuun ottamatta joka kolmas vuosi järjestettyä valtakunnallista Finncon -tapahtumaa, johon on osallistunut 3 000 – 8 000 osanottajaa. Kesällä 2009 ensimmäistä kertaa järjestetty Hyde Park –tyyppinen puheohjelma oli menestys.

Nykyinen 28. kalenteriviikolla pidettävä kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä tarjoaa yhteensä lähes 100 tapahtumaa, josta noin puolet on maksullisia ja toiset puolet ilmaistapahtumia. Esityksistä valtaosa on Jyväskylässä ja sen välittömässä ympäristössä. Kesän avajaiskonsertteja on jo 1990 –luvun loppupuolelta alkaen järjestetty yhteistyössä useiden keskisuomalaisten kuntien mm. Luhanka, Saarijärvi, Keuruu, Laukaa, Hankasalmi, Jämsä, Korpilahti kanssa. Lisäksi pienimuotoisempia konsertteja ja tapahtumia on toteutettu naapurikunnissa. Jyväskylän Kesä on vienyt jo viiden vuoden ajan katuteatteriesityksiä eri puolille maakuntaa, yhteistyökumppaneina mm. Karstula, Kannonkoski, Kinnula, Saarijärvi, Äänekoski/Sumiainen, Keuruu, Jämsä, Jämsänkoski, Orivesi. Nykyisen festivaalin kansainvälisesti merkittävimpiä vieraita ovat olleet: sopraanot Barbara Hendricks (USA), Elina Garanca (Latvia) ja Marina Mescheriakova (Venäjä), viulistit Isabelle van keulen (Hollanti) ja Sergey Khachatryan (Armenia), sellisti Frans Helmerson (Ruotsi), flamencotaiteilijat Paco Pena (Espanja) ja Isabel Bayon (Espanja), fadolaulajatar Mafalda Arnauth (Portugali), sanattoman teatterin taitajat Avner Eisenberg (USA), Nola Rae (UK), Derevo (Venäjä), Familie Flöz (Saksa), Spymonkey (UK) sekä etnomusiikin edustajat Te Vaka (Polynesia), Septeto Nacional (Kuuba), Cambell Brothers (USA) ja Linda Tillery and The Cultural Heritage Choir (USA).

Festivaalin kokonaiskävijämäärä ylsi kesällä 2009 ennätykseensä, lähes 40 000 kävijään. Maksullisissa esityksissä yleisöä oli runsaat 12 000. Valtakunnallisessa festivaalivertailussa Jyväskylän Kesä sijoittuu kokonaiskävijätilastossa 11. ja maksullisten kävijöiden tilastossa 14.

Jaa tapahtuma

Jyväskylän Kesä alkaa tänään: festivaalin avaa ulkoministeri Pekka Haavisto

01.07.2020

65-vuotias monitaidefestivaali Jyväskylän Kesä on yksi harvoista tänä kesänä toteutuvista festivaaleista. Festivaalin teema on tänä vuonna ympäristö. Jyväskylän Kesä alkaa keskiviikkona 1.7. radio-ohjelmistolla, jonka avaa ulkoministeri Pekka Haaviston tervehdys.

Radio-ohjelmassa kuullaan paitsi teatteritaidetta ja toimitustyötä yhdisteleviä artistihaastatteluja Kaj Chydeniuksesta lähtien, myös ympäristöteemaista puheohjelmaa. Ympäristöohjelman vieraina kuullaan mm. Sitran Mari Pantsaria ja ympäristöahdistuksen tutkimuksestaan tunnettua Panu Pihkalaa. Festivaalihistoriaan 60-luvulta alkaen johdattavat entiset Jyväskylän Kesän tekijät, kuten emeritus suurlähettiläs Mikko Pyhälä.

Konserttiohjelmistossa nautiskellaan maamme menestynempien pianistien teoksista ja tulkinnoista: Beethovenin pianosonaatteja kuullaan Olli Mustosen esittämänä tänään keskiviikkona sekä torstaina 2.7. Iiro Rantala ja Lotta Kuusisto esittävät perjantaina 3.7. korona-aikana alkunsa saaneen teoksensa Sävel ja Sanat. Sunnuntaina 5.7. Iiro Rantala kertoo näkemyksensä Suomen vuodenkierrosta My Finnish Calendar -konsertissa.

Lauantaina 4.7. juhlitaan Puistojuhlia Jesse Markinin, The Hearingin ja Räjäyttäjien johdolla. Ulkoilmafestivaali Jyväskylän Lounaispuistossa on tänä vuonna sriimifestivaalin ja livetapahtuman fuusio, joka taatusti poikkeaa tavallisesta festivaalikokemuksesta. Paikan päälle Lounaispuistoon myydään rajattu määrä lippuja yleisölle, ja festivaali myös striimataan kokonaisuudessaan. Tapahtuman juontavat suomi-indien erikoishahmot Jaakko Laitinen ja Kalevi Suopursu, ja keikkojen välissä esiintyjät pääsevät juontajakaksikon haastatteluun. Striimi on kaikille avoin ja sitä voi seurata veloituksetta. Linkki striimiin julkaistaan Jyväskylän Kesän verkkosivuilla lähipäivinä.

www.jyvaskylankesa.fi
www.facebook.com/JyvaskylanKesa
www.instagram.com/JyvaskylanKesa
www.twitter.com/JyvaskylanKesa

Jyväskylän Kesä: Kesän ainoa ulkoilmafestivaali? Puistojuhlien esiintyjinä Jesse Markin, Räjäyttäjät ja The Hearing, juontajina Kalevi Suopursu ja Jaakko Laitinen

05.06.2020

Jyväskylän Kesä -monitaidefestivaalin Puistojuhlat toteutuvat 4.7. yhden päivän striimifestivaalina, jota pystyy seuraamaan sekä etänä että liveyleisönä paikan päällä Jyväskylän Lounaispuistossa. Täysin uusi kiinnitys Jyväskylän Kesän ohjelmistossa on huippupianisti Olli Mustonen. Lisäksi nähdään Iiro Rantalan poikkeustilasta inspiroitunut uusi teos. Lippuja yleisötapahtumiin myydään rajattu määrä.

Puistojuhlissa esiintyvät Jesse Markin, Räjäyttäjät ja The Hearing, ja keikkojen lisäksi livelähetyksessä nähdään artistien haastatteluja. Lähetyksen juontavat Kalevi Suopursu ja Jaakko Laitinen.

– Jyväskylän Kesä on yksi harvoista tänä kesänä järjestettävistä festivaaleista, ja sen sisällä toteutettavat Puistojuhlat ehkä kesän ainoa ulkoilmafestari. Haluamme tukea kulttuurikenttää järjestämällä jotain ihan uutta, ja olemme aivan innoissamme siitä, mitä olemme saamassa aikaan. Puistojuhlien striimattavasta kokonaisuudesta tehdään huolella ohjattu ja juonnettu show. Tämä on iso harppaus festivaalillemme, ja tulee varmasti laajentamaan myös tulevien vuosien toteutuksia, iloitsee Jyväskylän Kesän toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju.

Täysin uusi artistilisäys Jyväskylän Kesässä on huippupianisti Olli Mustonen. Mustonen tunnetaan Beethoven-tulkinnoistaan, ja niitä kuullaan myös Kesässä: Mustonen esittää sarjan Beethovenin pianosonaatteja. Neljän Taulumäen kirkossa kuultavan sonaatin joukossa on vuonna 1799 valmistunut pianosonaatti c-molli op. 13, lisänimeltään “Pateettinen” (”Pahétique”), joka esittelee Beethovenin romanttisen mollityylin. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 250 vuotta Beethovenin syntymästä.

Iiro Rantala tuo My Finnish Calendar -teoksensa lisäksi Jyväskylään uuden, yhdessä Lotta Kuusiston kanssa muotoutuneen Sävel ja Sanat -teoksen. Taiteilijaparin poikkeustilan aikana syntyneessä esityksessä Kuusiston lausumat Eeva Kilven ja muiden huippurunoilijoiden tekstit yhdistyvät Rantalan omiin sävellyksiin ja maailmanluokan klassikoihin.

Tänä vuonna 65 vuotta täyttävä Jyväskylän Kesä on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty kulttuurifestivaali. Juhlavuoden avaa radio-ohjelmisto Radio Keskisuomalaisen taajuudella. Kolmena arki-iltana 1.–3.7. sukelletaan festivaalin historiaan ja kuullaan ympäristöaiheista ohjelmaa. Asiantuntijavieraiksi saapuvat muiden muassa ympäristöahdistusta tutkinut Helsingin yliopiston dosentti Panu Pihkala ja Sitran hiilineutraali kiertotalous -teema-alueen johtaja Mari Pantsar. Ympäristöaiheinen ohjelmisto toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän yliopiston JYU.WISDOM-resurssiviisausyhteisön kanssa.

Yleisön, esiintyjien ja henkilökunnan turvallisuudesta yleisötapahtumissa huolehditaan erityisjärjestelyin esimerkiksi yleisökapasiteettia rajoittamalla ja turvavälein.

Liput Puistojuhliin ja muihin konsertteihin tulevat myyntiin maanantaina 8.6. klo 14. Festivaalin ohjelmisto täydentyy tulevien viikkojen aikana. Osa Jyväskylän Kesän aiemmin julkaistuista konserteista on siirretty syksyyn ja ensi vuoteen. Syyskauden ohjelmistoon on luvassa myös täysin uusia julkistuksia vielä kesän aikana.

 

Jyväskylän Kesä 1.-7.7.2020

  • Radio Jyväskylän Kesä 1.–3.7.
  • Olli Mustonen: Beethovenin pianosonaatit “Pateettinen” – 1.7. klo 19 ja 2.7. klo 19, Taulumäen kirkko
  • Iiro Rantala & Lotta Kuusisto: Sävel ja Sanat, 3.7. klo 19, Taulumäen kirkko
  • Puistojuhlat livestream 4.7. – Jesse Markin, Räjäyttäjät, The Hearing
  • Iiro Rantala: My Finnish Calendar – 5.7. klo 15, Korpilahden kirkko
  • Teatterikone: Aalto Kylässä, ke 1.7. klo 17, to 2.7. klo 17, ma 6.7. klo 13 & ti 7.7. klo 13

www.jyvaskylankesa.fi

 

 

Jyväskylän Kesä toteutuu heinäkuussa – festivaalia varten kehitetään uusi suoratoistoalusta

29.04.2020

Jyväskylän Kesän 65-vuotinen yhtäjaksoinen tarina jatkuu koronaviruksesta huolimatta. Festivaalia varten rakennetaan täysin uusi suoratoistoalusta, joka mahdollistaa festivaalin toteuttamisen alkuperäisellä festivaaliviikolla 1.7. alkaen.

Tapahtuma-alustaa kehitetään yhdessä jyväskyläläisen tapahtumamyyntipalvelu Liveton kanssa. Tarkoituksena on rakentaa täysin uusi palvelu, jota voidaan hyödyntää tapahtumien toteutuksessa myös tulevina vuosina perinteisten yleisötapahtumien rinnalla. Lisäksi Jyväskylän Kesä siirtyy radioon. Radiokumppanina on toukokuussa lähetyksensä aloittava Radio Keskisuomalainen.

– Jyväskylän Kesä on läpi historiansa ollut edelläkävijä myös uuden teknologian esittelyssä. Siinä missä vuonna 1960 tutustutimme konserteissamme yleisöä stereo-äänentoistoon, on meillä nyt hyvä tilaisuus kirittää festivaalimme 2020-luvulle. Tämän vuoden toteutuksessa hyödynnämme sekä nettisivuillemme rakennettavaa striimausalustaa että radio-ohjelmistoa, joka mahdollistaa festivaalille osallistumisen myös ilman älylaitteita ja internet-yhteyttä, sanoo festivaalin toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju.

Etänä toteutuvan festivaalin lisäksi Jyväskylän Kesän suuria konsertteja siirretään loppuvuoteen. Yhteensä luvassa on kokonaisen viikon verran ohjelmaa.

Tämän vuoden ympäristöteema jatkuu myös vuonna 2021. Ympäristöteemainen puheohjelma toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän yliopiston WISDOM-resurssiviisausyhteisön kanssa. Lisäksi tämän vuoden ohjelmassa näkyy erityisesti festivaalin 65-vuotisjuhla.

Tällä hetkellä ohjelmiston suunnittelu on kovassa vauhdissa. Kerromme tarkemmin sekä festivaaliviikon uudesta ohjelmasta että syksyn konserteista toukokuun aikana.

– Haluamme tukea kulttuurikenttää ja taiteilijoita toteuttamalla festivaalin ohjelmistoa vaikeasta tilanteesta huolimatta, Ylikulju tiivistää.

Lippuja ostaneiden on mahdollista saada rahansa takaisin, mikäli esityksiä peruuntuu tai siirtyy. Jyväskylän Kesä on yhteydessä lipun ostaneisiin, kun festivaalin uusi ohjelma ja aikataulu varmistuvat.

Jyväskylän Kesä on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty kulttuurifestivaali, joka viettää tänä vuonna 65-vuotisjuhlaansa. Viime vuonna Jyväskylän Kesä keräsi yhteensä noin 32 000 kävijää.

Viikon kestävän monitaidefestivaalin ohjelmaan kuuluu esimerkiksi musiikkia popista klassiseen sekä teatteria, elokuvia ja puheohjelmaa. Tänä vuonna festivaalin ohjelmaan on kiinnitetty mm. Iiro Rantala, Timo Lassy ja Teppo Mäkynen, 22-Pistepirkko, Ruusut ja M.A. Nummisen Uusrahvaanomainen Jatsiorkesteri.

Monitaidefestivaali Jyväskylän Kesä 2020 järjestetään, toteutustapaan ja ajankohtaan muutoksia

23.04.2020

Jyväskylän Kesän tämän vuoden ohjelmistoa muotoillaan uudelleen ja toteutetaan uusilla tavoilla. Kaupunkifestivaali oli määrä järjestää 1.–7.7.2020. Festivaali alkaa suunnitellusti heinäkuussa, mutta kaikki seitsemän tapahtumapäivää toteutetaan joko uusilla välineillä tai myöhempänä ajankohtana. Jyväskylän Kesä neuvottelee suunnitelmista esiintyjien, yhteistyökumppaneiden ja tapahtumapaikkojen kanssa ja kertoo toteutuksesta tarkemmin vappuun mennessä.

Vaihtoehtoisiin toteutustapoihin on varauduttu festivaalin tuotannossa hyvissä ajoin:

– Olemme pyörittäneet erilaisia vaihtoehtoja jo pidemmän aikaa. Tärkeintä on kaikkien osallistujien turvallisuus. On kuitenkin hyvä pitää huolta myös siitä, että tulevaisuutta ei ole peruttu, kommentoi Jyväskylän Kesän toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju.

Lippuja ostaneiden on mahdollista saada rahansa takaisin, mikäli esityksiä peruuntuu tai siirtyy.

Jyväskylän Kesä on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty kulttuurifestivaali, joka viettää tänä vuonna 65-vuotisjuhlaansa. Viime vuonna Jyväskylän Kesä keräsi yhteensä noin 32 000 kävijää.

Viikon kestävän monitaidefestivaalin ohjelmaan kuuluu esimerkiksi musiikkia popista klassiseen sekä teatteria, elokuvia ja puheohjelmaa. Tänä vuonna festivaalin ohjelmaan on kiinnitetty mm. Iiro Rantala, Timo Lassy ja Teppo Mäkynen, 22-Pistepirkko, Ruusut ja M.A. Nummisen Uusrahvaanomainen Jatsiorkesteri.

Jyväskylän Kesän konserteissa luontoa, jazzia ja Arvo Pärtin suurteos

27.02.2020

Juhlavuottaan viettävä Jyväskylän Kesä on julkistanut konserttiohjelmistoaan. Heinäkuun ensimmäisenä päivänä alkavalla festivaalilla on mukana useita ainutlaatuisia esityksiä aikamme merkittävimmiltä tekijöiltä. Ohjelmisto vie yleisön syvälle festivaalin vuoden 2020 ympäristöteemaan.

”Monitaidefestivaalina meillä on velvollisuus nostaa taiteen ja kulttuurin roolia ympäristö- ja ilmastokeskustelussa. Tapahtumaviikkomme taiteellinen ohjelmisto kiertyy vahvasti yhteen myöhemmin julkistettavan puheohjelmistomme kanssa. Jyväskylän Kesässä on koettavissa poikkeuksellinen, kokonaisvaltainen sukellus luonto- ja ympäristökeskustelun ytimeen.” kuvailee toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju

Festivaaliviikon avaa ainutlaatuinen monitaiteinen konsertti, joka pohjaa saksofonisti Timo Lassyn ja rumpali Teppo Mäkysen musiikille sekä näyttelijä Minttu Mustakallion tulkitsemille ympäristöaiheisille teksteille. Timo Lassy ja Teppo Mäkynen tunnetaan uuden suomalaisen jazz-sukupolven johtohahmoina. Minttu Mustakallio on Jussi- ja Venla-palkittu näyttelijä, joka työskentelee teatteri-, tv- ja elokuva-alan eturivissä.

Maailman tunnetuimpiin nykysäveltäjiin kuuluva Arvo Pärt täyttää syksyllä 85 vuotta. Merkkivuoden kunniaksi Helsingin kamarikuoro esittää hänen suurteoksensa Passio laulusolisteille, viidelle soittajalle ja kuorolle. Vuonna 1982 kantaesitetty teos kuuluu Pärtin tintinnabuli-tyylin merkkipaaluihin. Teoksen laajuuden vuoksi sitä esitetään suhteellisen harvoin. Helsingin kamarikuoron tuotanto saa ensiesityksensä Jyväskylän Kesässä.

Uusrahvaanomaisen Jatsiorkesterin kvartetti on melkoisen legendaarinen: yhtyeen muodostavat M. A. Numminen, Pedro Hietanen, Jani Uhlenius ja Pekka Sarmanto. Orkesteri perustettiin vuonna 1969 M. A. Nummisen ja Jani Uhleniuksen toimesta, ja se on ollut aktiivinen siitä saakka. Nykyään yhtye esiintyy vain harvakseltaan. “En muista, milloin koko yhtyeeni olisi ollut Jyväskylässä”, sanoo Numminen. Myös konsertin sisältö on koottu varta vasten Jyväskylän Kesää varten. Ympäristövuoden kunniaksi mukana on ympäristöaiheisia kappaleita, ja sivutaanpa konsertissa M. A. Nummisen ja Jyväskylän Kesän pitkää yhteistä historiaakin.

Festivaalisunnuntain konsertissa kuullaan 80-vuotisjuhlaansa viettävän Kaj Chydeniuksen luonto- ja ympäristöaiheisia lauluja. Chydeniuksen varta vasten Jyväskylän Kesälle rakentama kokonaisuus johdattaa matkalle läpi muuttuvien aikojen. Vaikka Kaj Chydenius on jo vuosikymmenten ajan rakentanut konserttinsa erityisten teemojen ympärille, on ympäristöaiheisiin lauluihin pohjaava kokonaisuus hänen ensimmäisensä. Solisteina konsertissa koetaan Kai Hyttinen, Minja Koski, Tatu Siivonen ja Aurora Manninen.

Aulikki Oksanen on kaikkien tuntema kirjailija, runoilija, kuvataiteilija, laulaja, lauluntekijä ja jopa filmitähti. 75-vuotisjuhlansa kunniaksi hän saapuu Jyväskylän Kesään ystävänsä Vuokko Hovatan kanssa. Konsertissa Oksasen runoutta kuullaan sekä Hovatan esittämänä että runoilijan itsensä lausumana. Konsertti sisältää Vuokko Hovatalle sävellettyä musiikkia myös Kerkko Koskiselta, Tuure Kilpeläiseltä ja Kaj Chydeniukselta.

Ehkä Suomen merkittävin jazz-pianisti Iiro Rantala on luonut lukuisten projektiensa ohessa myös kansainvälisesti menestyksekkään soolouran. Heittäytyvä, nerokas ja kunnianhimoinen jazzin edistäjä on aina ylittänyt genrerajat naureskellen. Niin hän tekee myös uudessa My Finnish Calendar -teoksessaan, joka kuullaan Jyväskylässä nyt ensimmäistä kertaa. Uusiin sävellyksiinsä Rantala on saanut tällä kertaa innoituksensa Vivaldin tavoin vuodenajoista, joita Suomessa on tyypillisesti ainakin neljä. Rantala soittaa esityksessä läpi koko suomalaisen kalenterivuoden, kaikki 12 kuukautta.

Konsertit järjestetään Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasalissa ja Taulumäen kirkossa. Tarkemmat aikataulut ja lippujen hinnat löytyvät Jyväskylän Kesän nettisivuilta. Lipunmyynti alkaa maanantaina 2.3. kello 14.

Lisätietoa monitaidefestivaali Jyväskylän Kesästä (1.–7.7.2020):
http://jyvaskylankesa.fi

 

Jyväskylän Kesä 65 vuotta

Jyväskylän Kesä täyttää tänä vuonna 65 vuotta, ja juhlavuoden teemana on ympäristö. Vuonna 1955 syntynyt festivaali nousi pian perustamisensa jälkeen koko Euroopan tärkeimpien kesätapahtumien joukkoon. Yksi merkittävimmistä aikakausista Jyväskylän Kesän historiassa ovat 1970-luvun alun ympäristöteemaiset tapahtumavuodet, jotka olivat aloittamassa laajaa keskustelua luonnon ja ympäristön tilasta. Vuonna 2020 tehdään tilannekatsaus ja tarkastellaan, mitkä asiat ovat muuttuneet, ja mitkä keskustelut ovat ennallaan.

Jyväskylän Kesä palaa yhteiskunnallisen keskustelun suunnannäyttäjäksi – festivaalin puheohjelmassa etsitään ratkaisuja aikamme polttavimpiin ympäristökysymyksiin

07.02.2020

Onko talouskasvusta irtautuminen mahdollista? Kenellä pitäisi olla vastuu ympäristöhaittojen hyvittämisestä? Ratkeaako ilmastoahdistus puhumalla? Esimerkiksi näihin polttaviin ympäristökysymyksiin etsitään ratkaisuja Jyväskylän Kesän puheohjelmassa, kun festivaali ottaa takaisin paikkansa ympäristökeskustelun edelläkävijänä.

Osana ympäristöteemavuottaan Jyväskylän Kesä järjestää laajuudessaan ainutlaatuisen ympäristökeskustelujen kokonaisuuden. Festivaaliviikon aikana syvennytään muun muassa ekologiseen jälleenrakennukseen, ympäristöahdistukseen ja ekologiseen kompensaatioon. Ongelmia ratkomaan kutsutaan Suomen rautaisimmat asiantuntijat, ja keskustelu perustuu akateemiseen tutkimustietoon.

Jyväskylän Kesä toteuttaa puheohjelman yhteistyössä Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö WISDOMin kanssa. WISDOM on avoin, monitieteinen tutkijayhteisö, joka kokoaa kestävyydestä ja vastuullisuudesta kiinnostuneet tutkijat yli tiedekuntarajojen hautomaan ajatuksia ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta keskeisistä kysymyksistä. Samalla WISDOM luo mahdollisuuksia tutkijoiden ja muun yhteiskunnan avoimeen dialogiin.

– Ihmiskunnan kestämätön kulutus on lopetettava ja luonnonvarojen tuhlailevaan ylikäyttöön perustuva talousjärjestelmä muutettava. Nykyinen yhteiskunta- ja talousjärjestelmä on rakennettu ajattelematta maapallon asettamia kasvun rajoja. Jyväskylän Kesässä järjestämme tilaa sille, että muutos voi alkaa, sanoo WISDOMin johtaja ja ekologian professori Janne Kotiaho.

Tärkeimmät ympäristökeskustelut jälleen Jyväskylässä

Jyväskylän Kesä täyttää tänä vuonna 65 vuotta, ja juhlavuoden teema on ympäristö. Vuonna 1955 syntynyt festivaali nousi pian perustamisensa jälkeen koko Euroopan tärkeimpien kesätapahtumien joukkoon.

Yksi merkittävimmistä aikakausista Jyväskylän Kesän historiassa ovat 1970-luvun alun ympäristöteemaiset tapahtumavuodet, jotka olivat aloittamassa laajaa keskustelua luonnon ja ympäristön tilasta. Nämä festivaalit toimivat pohjana monille suurille mullistuksille jopa kansainvälisesti ja uudistivat sekä asenteita että lainsäädäntöä. Tänä vuonna puheohjelma nostetaan takaisin festivaalin keskiöön. Laaja puheohjelma limittyy sulavasti taiteelliseen ohjelmistoon, ja ympäristöteemaan pääsee syventymään monipuolisesti sekä tieteen että taiteen keinoin.

Puheohjelman vieraat ja aikataulu julkaistaan kevään aikana.

Monitaidefestivaali Jyväskylän Kesä järjestetään 1.–7.7.2020. Festivaalin ohjelmistossa on puheohjelman lisäksi konsertteja, teatteria, tanssia, puistojuhlintaa, elokuvia, klubeja ja sanataidetta.

www.jyvaskylankesa.fi

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 21

2 / 21

3 / 21

4 / 21

5 / 21

6 / 21

7 / 21

8 / 21

9 / 21

10 / 21

11 / 21

12 / 21

13 / 21

14 / 21

15 / 21

16 / 21

17 / 21

18 / 21

19 / 21

20 / 21

21 / 21
  • Yhteistyössä: