Etusivu » Kaikki festivaalit » » Jyväskylän Kesä

Jyväskylän Kesä
03.07.2019 - 09.07.2019

Tietoa festivaalista

Sanatonta teatteria, konsertteja, klubeja, kursseja, keskustelua… Suomen vanhin kaupunkifestivaali on pyrkinyt läpi historiansa kulkemaan muutaman askeleen edellä aikaansa ja kokeilemaan uutta. Runsaasti ohjelmaa myös ilman pääsymaksuja ja ikärajoja.

Tapahtuman luonne

Monitaidefestivaalit Etno / Maailmanmusiikki Jazz Kamarimusiikki Kirjallisuus, runous Klassinen musiikki Kursseja Nykytanssi Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Pop/Rock Seminaareja, luentoja Sirkus Stand up Teatteri Viihdemusiikki Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.jyvaskylankesa.fi
Sähköposti kesa@jyvaskylankesa.fi
Festivaaliosoite Jyväskylä Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 464 6025
Toimisto Vapaudenkatu 43 A, FI-40100 Jyväskylä

Festivaali kartalla

Ensimmäinen Jyväskylän Kesä järjestettiin vuonna 1956 nimellä Jyväskylän Musiikkikulttuuripäivät, jonka suunnittelivat Timo Mäkinen, Seppo Nummi ja Päivö Oksala. Festivaali oli pitkään ainoa Pohjoismaissa. Ohjelma koostui kongresseista, seminaareista, luennoista, paneeleista ja musiikkikursseista. Lisäksi ohjelmassa oli konsertteja, taidenäyttelyjä, elokuvia ja ulkoilmatapahtumia. Vuosikymmenten saatossa festivaalin painopisteet ovat muuttuneet, mutta koko historian ajan mukana ovat säilyneet musiikki, seminaarit, ulkoilmatapahtumat ja kurssitoiminta. Ensimmäisten vuosikymmenten merkittäviä vieraita olivat mm. Karlheinz Stockhausen, Krzyztof Penderecki, György Ligeti, Ravi Shankar, Grigori Sokolov, Alfred Snittke, Liana Izakadze ja silloin 20-vuotias Viktoria Mullova.

Nykyinen linja on pääpiirteissään syntynyt viimeisen runsaan 10 vuoden aikana. Kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä tarjoaa konsertteja, sanatonta teatteria, klubi-ohjelmaa, ohjelmaa lapsille, kursseja sekä ”Mitä noi tekee?!” –ohjelman, joka on yleisölle maksuton. Puheohjelman rooli on ollut vähäisempi 10 viime vuoden aikana lukuun ottamatta joka kolmas vuosi järjestettyä valtakunnallista Finncon -tapahtumaa, johon on osallistunut 3 000 – 8 000 osanottajaa. Kesällä 2009 ensimmäistä kertaa järjestetty Hyde Park –tyyppinen puheohjelma oli menestys.

Nykyinen 28. kalenteriviikolla pidettävä kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä tarjoaa yhteensä lähes 100 tapahtumaa, josta noin puolet on maksullisia ja toiset puolet ilmaistapahtumia. Esityksistä valtaosa on Jyväskylässä ja sen välittömässä ympäristössä. Kesän avajaiskonsertteja on jo 1990 –luvun loppupuolelta alkaen järjestetty yhteistyössä useiden keskisuomalaisten kuntien mm. Luhanka, Saarijärvi, Keuruu, Laukaa, Hankasalmi, Jämsä, Korpilahti kanssa. Lisäksi pienimuotoisempia konsertteja ja tapahtumia on toteutettu naapurikunnissa. Jyväskylän Kesä on vienyt jo viiden vuoden ajan katuteatteriesityksiä eri puolille maakuntaa, yhteistyökumppaneina mm. Karstula, Kannonkoski, Kinnula, Saarijärvi, Äänekoski/Sumiainen, Keuruu, Jämsä, Jämsänkoski, Orivesi. Nykyisen festivaalin kansainvälisesti merkittävimpiä vieraita ovat olleet: sopraanot Barbara Hendricks (USA), Elina Garanca (Latvia) ja Marina Mescheriakova (Venäjä), viulistit Isabelle van keulen (Hollanti) ja Sergey Khachatryan (Armenia), sellisti Frans Helmerson (Ruotsi), flamencotaiteilijat Paco Pena (Espanja) ja Isabel Bayon (Espanja), fadolaulajatar Mafalda Arnauth (Portugali), sanattoman teatterin taitajat Avner Eisenberg (USA), Nola Rae (UK), Derevo (Venäjä), Familie Flöz (Saksa), Spymonkey (UK) sekä etnomusiikin edustajat Te Vaka (Polynesia), Septeto Nacional (Kuuba), Cambell Brothers (USA) ja Linda Tillery and The Cultural Heritage Choir (USA).

Festivaalin kokonaiskävijämäärä ylsi kesällä 2009 ennätykseensä, lähes 40 000 kävijään. Maksullisissa esityksissä yleisöä oli runsaat 12 000. Valtakunnallisessa festivaalivertailussa Jyväskylän Kesä sijoittuu kokonaiskävijätilastossa 11. ja maksullisten kävijöiden tilastossa 14.

Jaa tapahtuma

Jyväskylän Kesän ohjelma on valmis – ensimmäinen konsertti jo loppuunmyyty

24.05.2019

Monitaidefestivaali Jyväskylän Kesän ohjelma on valmis. 3.–9.7. järjestettävän festivaalin ohjelma on jälleen laadukas, korkeatasoinen ja paikoin yllättäväkin kulttuurikokonaisuus.

Festivaalin lipunmyynti on ollut koko kevään vilkasta. Portugalilaisen jazz-laulaja ja euroviisuvoittaja Salvador Sobralin konsertti sunnuntaina 7.7. myytiin vastikään loppuun. Tällä hetkellä nopeasti täyttyvät esimerkiksi Heikki Sarmanto Sextetin jazz-konsertti sekä miimikko Marc Gassot’n Lion – The Weird and Magical Circus Abracadabra Show.

– Olemme pitkin pitkän talven myhäilleet, kuinka hienon ohjelmiston olemme saaneet tänä vuonna rakennettua. On upeaa, että myös yleisö tuntuu löytäneen meidät hyvin ja varaa ahkerasti paikkoja esityksiin, iloitsee toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju.

Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasalissa kuullaan läpi festivaaliviikon tasokkaita konsertteja. Keskiviikkona 3.7. festivaalin avaavat Arja Koriseva ja Guardia Nueva. Sunnuntaina 7.7. konsertoi Salvador Sobral, maanantaina 8.7. modernin jazzin legenda Heikki Sarmanto Sextet sekä festivaalin päätöspäivänä tiistaina 9.7. rakastettu näyttelijä-laulaja Ritva Oksanen. Ansioitunut barokkimusiikin tulkitsija, sopraano Kajsa Dahlbäck konsertoi lauantaina 6.7. yliopiston vanhassa juhlasalissa.

Esittävän taiteen ohjelmaa nähdään Jyväskylän kaupunginteatterilla, ylioppilastalo Ilokivessä sekä Juomatehtaan studiolla. Ohjelmaan kuuluu mestarillisia sooloesityksiä ja sukelletaan voimakkaisiin tunteisiin. Miimikko Marc Gassot esittää torstaina 4.7. Lion show’n, joka on hauska, taidokas ja hiukan häiriintynyt esitys jännityksestä ja pelosta. Loistavana klovnina tunnettu Taina Mäki-Iso esittää perjantaina 5.7. teoksen MEDEIA: klovnin raivonhallintaopas. Esitys pohjaa klassiseen kreikkalaiseen myyttiin omat lapsensa kostoksi tappavasta naisesta. Saga Elgland Company kantaesittää teoksen RAIVO, joka on tanssikäännös Eeva Rohaksen samannimisestä romaanista.

Toista kertaa järjestettävät Jyväskylän Kesän Puistojuhlat täyttävät Lounaispuiston festaritunnelmalla torstaista 4.7. lauantaihin 6.7. Puistojuhlissa esiintyy yhdeksän kotimaisen kevyen musiikin kärkinimeä, joukossaan muun muassa Pyhimys, Vesta ja Maija Vilkkumaa.

Festivaaliohjelmassa on jälleen vakiintuneita ohjelmakokonaisuuksia. Maanantaina 8.7. kymmenettä Kesäilta Toivakassa -konserttia tähdittää upeaääninen Maria Lund. Pitkän linjan mestaritulkitsija Eino Grön vie sunnuntaina 7.7. yleisön jazz-standardeihin Juhlatalo Juurikkasaaressa. Maksuttoman ohjelman klassikoihin lukeutuu kolmattatoista kertaa järjestettävä Payback Jam, joka kokoaa Aren aukiolle laajan kattauksen katukulttuuria. Supersuositut Jyväskylän Kesän Neulefestarit järjestetään jo neljättä kertaa. Festivaalin yhteydessä järjestetään tänä vuonna myös Suomen suurin science fiction- ja fantasiakirjallisuustapahtuma Finncon.

Koko perheen ohjelman kruunaa Mäki-Matin perhepuiston 40-vuotisjuhlinta. Perhepuiston eläinteemainen juhlaviikko pitää sisällään muun muassa perinteisen Oikokadun maalauksen, työpajoja, teatteria sekä juhlakonsertin.

Monitaidefestivaalin ohjelmakokonaisuuteen kuuluu konsertteja, festarointia, teatteria, tanssia, sirkusta, näyttelyitä, puheohjelmaa, elokuvia sekä koko perheen ohjelmaa. Vuoden 2019 festivaali on järjestyksessään 64. Jyväskylän Kesä.

jyvaskylankesa.fi

Jazz-legenda Heikki Sarmanto tarttuu tuoreella otteella klassikkolevyyn Jyväskylän Kesässä

03.05.2019

Jyväskylän Kesän konserttiohjelman täydentää todellinen helmi. Vuonna 1969 Jyväskylän kulttuuripäivillä (nyk. Jyväskylän Kesä) konsertoi Heikki Sarmanto Sextet. Konsertti taltioitiin, ja siitä syntyi Sarmannon ylistetty debyyttilevytys Flowers in the Water. Nyt, päivälleen viisikymmentä vuotta myöhemmin, maanantaina 8.7., pianisti, säveltäjä ja modernin jazzin edelläkävijä Heikki Sarmanto yhtyeineen palaa Jyväskylän Kesään. Sekstetti esittää konsertissa tämän päivän tulkinnan klassikkolevytyksestä.

Kokoonpano koostuu maamme eturivin jazz-muusikoista. Mukana on pitkän linjan jazz-taitureita, joista kolme on sekstetin alkuperäisiä jäseniä. Heikki Sarmannon lisäksi heihin lukeutuvat Juhani Aaltonen (alttosaksofoni) ja Esa Pethman (tenorisaksofoni). Sekstetin muut soittajat ovat Pekka Sarmanto (basso) ja Reino “Reiska” Laine (rummut) sekä nuorempaa muusikkosukupolvea edustava Suomen ykköstrumpetisti Jukka Eskola.

– 60- ja 70-luku oli uteliasta, orgaanista ja käsittämättömän energistä aikaa. Silloin murtauduttiin ulos perinteisistä ratkaisuista, ja se musiikki on ihan freshiä edelleen. Olemme pyrkineet pitämään sisällämme saman energian, Sarmanto kuvailee tunnelmiaan yhtyeen valmistautuessa konserttiin.

Vuoden 1969 konserttitaltiointi on Suomen ensimmäinen live jazz -levytys. Svart Records uudelleenjulkaisee levyn tänä kesänä. Heikki Sarmanto konsertoi ja säveltää aktiivisesti edelleen.

– En ole haikeasti muisteleva nostalgikko, ajattelen huomista ja katson eteenpäin. Jyväskylä vuonna 1969 tekee tähän poikkeuksen. Se oli jazzin kulta-aikaa, jota on syytä juhlia ja muistella, Sarmanto kertoo.

Heikki Sarmanto Sextet konsertoi maanantaina 8.7. klo 18 Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasalissa. Liput (42/38/32 €) tulevat myyntiin maanantaina 6.5.

Monitaidefestivaali Jyväskylän Kesä järjestetään 3.–9.7.2019. Lisätietoa festivaalista: http://jyvaskylankesa.fi

Poikkitaiteellinen avajaisklubi paljastaa Jyväskylän Kesän villin puolen

29.04.2019

Monitaidefestivaali Jyväskylän Kesän avajaisklubi on jyväskyläläisten taitelijoiden tajunnanräjäytys asioiden (de)konstruoitumisesta. Avajaisklubi järjestetään keskiviikkona 3.7. ylioppilastalo Ilokivessä. Kirjallisuuden, runouden, elokuva- ja videotaiteen sekä tanssin alan taiteilijoiden yhteistapahtuma tarjoilee näkö- ja kuulokulmia muun muassa tuhoon, rauhaan ja liskojen yöhön. Klubin ohjelmaan kuuluvat Jukka Silokunnaksen videoteokset, keskisuomalaisista kirjailijoista ja muusikoista koostuvan runoyhtye Erillisen kuopan esitys, Hannes Vartiaisen ja Pekka Veikkolaisen lyhytelokuva Erään hyönteisen tuho sekä KAVIn arkistofilmi Sauna vuodelta 1947.

– Festivaali avataan tänä vuonna ikään kuin kaksi kertaa. Virallisen avajaiskonsertin lisäksi meillä on klubi, jossa esitellään festivaalin villimpää poikkitaiteellista puolta, kuvailee toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju. Nopealiikkeiset ehtivätkin sekä avajaisklubille että sitä ennen avajaiskonserttiin yliopiston päärakennuksen juhlasaliin, jossa esiintyvät Arja Koriseva ja Guardia Nueva.

Avajaisklubin ohjelmaan kuuluu myös kantaesitys RAIVO. Tanssin kentän valloittavan tulokkaan Saga Elgland Companyn näyttämöteos on tanssikäännös Eeva Rohaksen romaanista. Rohaksen samanniminen romaani (Otava 2018), joka valittiin EU:n kirjallisuuspalkinnon vuoden 2019 ehdokkaaksi, kääntyy näyttämöllä musiikiksi, vahvan fyysiseksi liikekieleksi ja odottamattomaksi performanssiksi. RAIVO käsittelee riippuvuutta sekä siitä toipumista. Teoksessa proosafragmenteista koostuva kuunnelma sulautuu elektroniseen musiikkiin akrobatian ja tanssin kommunikoidessa niin aggression kuin haurauden eri sävyissä.

RAIVOsta nähdään myös kaksi itsenäistä esitystä Ilokivessä festivaaliviikolla, torstaina 4.7. sekä lauantaina 6.7. Avajaisklubin ja RAIVOn liput tulevat myyntiin perjantaina 3.5.

Monitaiteiden kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä järjestetään 3.–9.7.2019. Lisätietoa festivaalista: www.jyvaskylankesa.fi

Jyväskylän Kesän ohjelma vie erityisiin kulttuuriympäristöihin

11.04.2019

Jyväskylän Kesä -festivaalin ohjelmisto täydentyy neljällä ohjelmakokonaisuudella, jotka koetaan ainutlaatuisissa ja tunnelmallisissa ympäristöissä.

Kulttuurihistoriallisella Ainolan tanssilavalla tanssahdellaan maanantaina 8.7. Lavatanssi-illan yhtyeenä on suomalaisen iskelmämaailman ikihitti Marko Haavisto ja Poutahaukat. Vuodesta 1997 tanssikansaa lumonnut yhtye on tuttu muun muassa yhteistyöstään Aki Kaurismäen kanssa. Levyjä lavatansseissa soittaa DJ This Charming Man eli Arttu Seppänen. Lavatanssiestetiikasta, kotimaisesta iskelmämusiikista sekä 80-luvun suomidiskosta inspiroituva Seppänen on tuttu jyväskyläläisille muun muassa Jytää ja iskelmää -iltojen järjestäjänä.

Maanantaina 8.7. tunnelmoidaan myös originellissa Toivakan kirkossa. Jo yhdeksättä Kesäiltaa Toivakassa tähdittää Maria Lund säestäjänään kapellimestari, muusikko ja sovittaja Jari Puhakka. Maria Lund on hämmästyttävän lahjakas laulaja sekä esiintyjä: harva artisti tuo musiikkimaailmaan vastaavaa tyylikkyyttä ja glamouria. Raikas ohjelmisto koostuu muun muassa suomalaisesta klassisesta ohjelmasta ja kansanlauluista, gospel-musiikista sekä suomalaisista pop-helmistä.

Teatterikoneen kantaesitys Aalto kylässä on liikkuva teos, jossa pysähdytään Alvar Aallon suunnittelemien rakennusten luona. Esitystä ja yleisöä kuljettaa eteenpäin näyttelijä Annu Sankilampi, joka esittää Aallon vaimoa ja kollegaa Aino Aaltoa. Rakennusten luona tutustutaan Alvar Aaltoon puolisona ja työtoverina sekä tämän ajatuksiin maailmasta, luonnosta ja ihmisistä. Samalla katsojat pääsevät pohtimaan omia arvojaan ja toimintatapojaan osallistavien harjoitteiden kautta. Esityksiä on festivaaliviikolla keskiviikkona 3.7., torstaina 4.7. sekä maanantaina 8.7.

Vuonna 2018 katsojia sykähdyttänyt ja lukuisia näytöksiä loppuunmyynyt teos Alakerrassa / pimeässä / sementtivalimo palaa festivaaliohjelmistoon. Leppäniemen entisen koulukodin tiloihin on rakentunut teos tilasta, flamencosta ja muistoista. Unenomainen ja pysähtynyt ympäristö kaikuu koulukotivuosien todellisia ja järkyttäviä tarinoita. Anna-Mari Laulumaan ohjaama ja Leena Järvisen koreografioima teos on toteutettu yhteistyössä Laukaan Vankilan ja Jyväskylän Flamencoyhdistyksen kanssa. Teosta esitetään kaikkiaan 12 kertaa lauantaina 6.7. ja sunnuntaina 7.7.

Liput kaikkiin neljään ohjelmakokonaisuuteen tulevat myyntiin perjantaina 12.4.

Lisätietoa monitaidefestivaali Jyväskylän Kesästä (3.–9.7.2019): www.jyvaskylankesa.fi.

Haaveilua, tutkimusmatkoja ja draamaa Jyväskylän Kesän konserttiohjelmistossa

21.03.2019

Jyväskylän Kesä -festivaalin konserttiohjelmisto täydentyy. Festivaaliviikolla heinäkuussa konsertoivat palkittu sopraano Kajsa Dahlbäck, elektroakustinen kvartetti Electronic Chamber Music sekä La Kala -ooppera.

Lauantaina 6.7. Jyväskylän yliopiston vanhassa juhlasalissa konsertoi monipuolinen, kansainvälisesti tunnettu ja palkittu sopraano Kajsa Dahlbäck. Hän on ansioitunut vanhan musiikin tulkitsija, joka on esiintynyt esimerkiksi Tapiola Sinfoniettan, Helsingin barokkiorkesterin sekä Suomalaisen barokkiorkesterin solistina. Vuonna 2018 Dahlbäck sai Yle Kulttuurin Vuoden levy -palkinnon barokkialbumillaan Earthly Angels. Levyä ylistettiin muun muassa kuulaista ja ilmaisuvoimaisista sopraanoäänistä. Jyväskylän Kesässä kuullaan uusi Haaveilija-kokonaisuus, joka koostuu ranskalais-englantilaisesta barokkiohjelmasta. Dahlbäckin lisäksi konsertissa musisoivat Aapo Häkkinen (urut), Eero Palviainen (luuttu) sekä Heidi Peltoniemi (viola da gamba).

Perjantaina 5.7. Ilokivessä esiintyy Electronic Chamber Music. Helsinkiläisellä kvartetilla on ainutlaatuinen lähestymistapa elektroakustiseen livemusiikkiin. Mukaansatempaava äänimatka vie läpi hypnoottisten rytmien, äänivärisävellysten, intiimien jousiduojen sekä valtavien synteettisten äänivallien. Kokoonpanon jäsenet ovat kitaristi, tutkija ja äänitaiteilija Otso Lähdeoja, modulaarisyntetisaattoreita operoiva elektronimuusikko Alejandro Montes de Oca (Meksiko), globaalin musiikin spesialisti, kontrabasisti ja säveltäjä Nathan Thomson (Australia) sekä Suomessa, Hollannissa ja Ranskassa vaikuttava improvisaatioon erikoistunut viulisti-säveltäjä Aino Eerola.

La Kala -ooppera esittää lauantaina 6.7. ¡EVITA!-draamakonsertin Suolahden wanhalla asemalla. Kyseessä on musiikillinen ja draamallinen kuvaus Eva Perónin elämänkirjosta maalaistytöstä koko Argentiinan rakastamaksi Evitaksi. Andrew Lloyd Webberin musiikki, aidot tangot sekä koskettavat klassiset kappaleet antavat raamit elämää suuremmalle kohtalolle. Rooleissa esiintyvät muun muassa Piers Bray, Marie Finne-Bray, Jouni Takala ja Kimmo Tuuri sekä kuoroensemble. Konserttia säestää pianisti Sonja Hendunen sekä viulu-haitari -duo. Konserttipaikalle Suolahden Buenos Airesiin on mahdollista tulla Jyväskylästä nostalgisella lättähattujunalla, joka kiidättää 1950-luvun tunnelmaan.

Konserttien liput tulevat myyntiin tiistaina 26.3.

https://jyvaskylankesa.fi

Rakastettuja musiikin ja teatterin legendoja Jyväskylän Kesässä

08.03.2019

Jyväskylän Kesässä esiintyvät kaksi maamme rakastettua pitkän linjan taiteilijaa. Tiistaina 9.7. palkittu näyttelijä ja laulaja Ritva Oksanen tähdittää festivaalin päätöskonserttia Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasalissa. Sunnuntaina 7.7. suomalaisen kevyen musiikin grand old man Eino Grön sukeltaa ikivihreisiin Juhlatalo Juurikkasaaressa.

Ritva Oksasen tähdittämä Ylistyslaulu Elämälle -konsertti on lämminhenkinen matka elämän lauluihin ja lavoille. Ilta vie Jyväskylän Huoneteatterista ja Valtiontalolta teatterikouluun ja Yleisradion kuunnelmiin, teattereihin sekä keikkamatkoille. Matkalla kurkistetaan myös esiintyvän taiteilijan kulisseihin, kommelluksiin ja arkeen. Oksaselle on myönnetty teatterineuvoksen arvonimi vuonna 2017 sekä Pro Finlandia -kunniamerkki vuonna 2001.

“Laulu on ollut minun iloni ja työni. Mennään laulun siivin 50-luvulta tähän päivään. Tervetuloa!”, Oksanen sanoo.

Konsertissa Oksasen pitkäaikainen yhteistyökumppani, toimittaja-käsikirjoittaja Outi Popp jututtaa Ritvaa. Kapellimestarina, sovittajana ja pianistina toimii Lasse Hirvi. Hänen orkesterissaan soittavat Matti Ekman (harmonikka), Pekka Törmänen (basso), Hannu Leppänen (lyömäsoittimet) ja Markus Lajunen (puhaltimet).

Sunnuntaina 7.7. Juhlatalo Juurikkasaaressa Eino Grön ja Lasse Hirvi Quartet tuovat raikkaan tuulahduksen menneestä maailmasta. 80-vuotisjuhlavuottaan viettävä Grön tulkitsee konsertillisen tunnettuja ja tunnelmallisia amerikkalaisia jazz- ja populaarimusiikin standardeja. EverGrön-konsertti on sananmukaisesti ikivihreä – ohjelmassa kuljetaan Frank Sinatran ja Tony Bennettin kaltaisten unohtumattomien tulkitsijoiden hengessä.

Eino Grönin karismaattinen esiintyminen ja poikkeuksellinen fraseeraus on lumonnut kuulijoita jo yli 60 vuoden ajan. Grönin menestyksekäs ura kattaa kymmeniä albumeja ja jatkuu ahkeran konsertoinnin myötä edelleen. Lasse Hirvi Quartetiin kuuluvat pianisti-kapellimestari Hirven lisäksi Pekka Toivanen (saksofoni), Tero Tuovinen (basso) sekä Osmo Blomqvist (rummut).

Liput molempiin konsertteihin tulevat myyntiin torstaina 14.3.

Jyväskylän Kesä järjestetään 3.-9.7.2019.

www.jyvaskylankesa.fi

Jyväskylän Kesään mestarillista klovneriaa, tragikomiikkaa ja jännitystä

19.02.2019

Vuoden 2019 Jyväskylän Kesän ensimmäiset teatterijulkistukset ovat kaksi loistavaa sooloteosta. Torstaina 4.7. nähdään näyttelijä-miimikko Marc Gassot’n tähdittämä “Lion – The Weird And Magical Abracadabra Circus Show”. Lauantaina 6.7. klovneriaan ja fyysiseen teatteriin erikoistunut näyttelijä-ohjaaja Taina Mäki-Iso esittää sooloteoksen “MEDEIA: Klovnin raivonhallintaopas”.

Marc Gassot’n tähdittämä “Lion – The Weird And Magical Abracadabra Circus Show” nähdään Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä torstaina 4.7. klo 19. Teos on hauska, taidokas ja hiukan häiriintynyt esitys jännityksestä ja pelosta. Esitys sallii puhdistavan naurun pelon hetkellä ja luo tilaa vahingonilon ja jännityksen tunteille. Sen on ohjannut suomalaisen nykysirkuksen pioneeri Sanna Silvennoinen. Vuoden 2016 Jyväskylän Kesässä Gassot hämmästytti ja ravisteli yleisöä aikuisille suunnatulla Dark Side of the Mime -teoksella.

Teos kunnioittaa perinteistä sirkusta maustaen sitä virtuoosimaisella mimiikalla ja kauhuelokuvista tutulla splätterillä. Klovneriaa, taikuutta ja miimistä eläintenkesytystä sisältävän teoksen katsojina viihtyvät niin nuoret kuin aikuiset. Liput tulevat myyntiin keskiviikkona 20.2.

Loistavana klovnina tunnetun Taina Mäki-Ison sooloteos “MEDEIA: Klovnin raivonhallintaopas” pohjaa klassiseen kreikkalaiseen myyttiin omat lapsensa kostoksi tappavasta naisesta. Esityksessä Klovni Martta saa tämän huikean roolin esitettäväkseen, mutta häntä kauhistuttavat tarinan julmuudet. Miten ihmeessä kertoa kaikki karmeudet? Klovnin ihmettelevä asenne mahdollistaa rankkojen ja vaikeidenkin asioiden käsittelyn lämpimällä huumorilla.

Esitys pohjaa työpajoihin, joissa 3–6 -luokkalaiset tutkivat teatterileikein kohtaamista ja erityisesti raivon tunnetta. Lopputuloksena on kauheaa tragediaa, mutta myös vapauttavaa naurua. Nuorille ja aikuisille soveltuva esitys nähdään festivaalilla lauantaina 6.7. Lipunmyynnin käynnistymisestä tiedotetaan myöhemmin.

Taina Mäki-Iso on myös suosittu klovnerian opettaja. Hän pitää Jyväskylän Kesässä kaksipäiväisen klovneriakurssin vuorovaikutuksesta yleisön kanssa. Kurssin yksityiskohdista tiedotetaan myöhemmin.

Lisää festivaalin teatteri-, tanssi- ja sirkusohjelmaa julkistetaan maaliskuussa.

Monitaidefestivaali Jyväskylän Kesä järjestetään 3.–9.7.2019. Ohjelmisto koostuu mm. kevyestä ja klassisesta musiikista, teatterista, koko perheen ohjelmasta sekä puheohjelmasta.

Emma-voittajat Vesta, Pyhimys ja seitsemän muuta kotimaista huippua Jyväskylän Kesän Puistojuhlilla

03.02.2019

Jyväskylän Kesän Puistojuhlilla 4.–6.7.2019 esiintyy yhdeksän kotimaisen musiikin kärkinimeä. Jyväskylän Lounaispuistossa toista kertaa vietettävät Puistojuhlat kutsuvat jälleen viettämään rentoa festariviikonloppua loistavan musiikin, leppoisan puistotunnelman sekä hyvän ruoka- ja juomatarjoilun parissa.

Puistojuhlat käynnistyvät Vestan ja Pariisin Kevään johdolla torstaina 4.7. Suomenkielisen popin suunnannäyttäjä Vesta oli ehdolla peräti kuudessa kategoriassa vuoden 2019 Emma-gaalassa. Debyyttialbumillaan “Lohtulauseita” vakuuttanut Vesta yhdistelee musiikissaan indietä ja valtavirtaa merkitykselliseksi ja suosituksi kokonaisuudeksi. Arto Tuunelan sooloprojektina käynnistynyt Pariisin Kevät on julkaissut kuusi menestyslevyä ja vakiinnuttanut paikkansa Suomen livebändien terävimpien huippujen joukossa.

Perjantaina 5.7. Puistojuhlilla esiintyvät Litku Klemetti, Iisa sekä Maija Vilkkumaa. Litku Klemetti on rymistellyt suosioon muun muassa albumeillaan “Juna Kainuuseen” sekä “Taika tapahtuu”. Luvassa on spontaania heittäytymistä, unelmointia sekä fiilistä että jotain jännää voi tapahtua vielä 2010-luvulla. Iisa on laulaja-lauluntekijä, joka tunnetaan pysäyttävistä ja hätkähdyttävän herkistä popkappaleistaan. Artistin viimeisimmältä levyltä “Päivii, öitä” yleisön suosikeiksi ovat kivunneet singlet “Kun olit nuori” ja “Jos se sattuu”. Maija Vilkkumaa on yksi Suomen eniten levyjä myyneitä artisteja, joka on vakuuttanut ja vaikuttanut monipuolisella urallaan 1990-luvulta tähän päivään asti. Uusilla singleillään “Siks ku mä halusin” ja “Teini” Vilkkumaa palaa jälleen juurilleen suomirockin äärelle.

Puistojuhlien lauantaissa 6.7. koetaan neljä huippukeikkaa, kun lavalle nousevat Asa & Band, Yona, Laulurastas sekä Pyhimys. Asa on sisäisen rytminsä tahdissa toimiva sanataiteilija. Vastikään julkaistu “Uni näkee unta meistä” -albumi poukkoilee kansanmusiikista non-musiikkiin ja aikuisräpistä psykedeliaan. Yona on tunnettu erityisesti laaja-alaisesta taituruudestaan eri musiikkigenrejen välillä. Heittäytymiskykyisenä tunnettu artisti yhdessä taidokkaan ja rohkean yhtyeensä jättää harvan kylmäksi. Laulurastas on 1990-luvun Jyväskylässä perustettu suomalaisen reggae- ja dubmusiikin pioneeri. Suomalaisen reggaen keskushenkilöistä koostuva yhtye nauttii väkevää kulttimainetta. Peräti kuusi Emma-voittoa kahminut Pyhimys on pitkän linjan räppäri, joka tunnetaan oivaltavista, moniulotteisista ja ajatuksia herättävistä lyriikoistaan. “Tapa poika” oli jättimenestys ja vuoden 2018 puhutuimpia albumeja.

Puistojuhlien yhden ja kolmen päivän liput tulevat myyntiin 5.2.

Monitaidefestivaali Jyväskylän Kesä järjestetään 3.–9.7.2019. Ohjelmisto koostuu mm. kevyestä ja klassisesta musiikista, teatterista, koko perheen ohjelmasta sekä puheohjelmasta.

www.jyvaskylankesa.fi

Euroviisuvoittaja Salvador Sobral ensimmäiselle Suomen vierailulleen Jyväskylän Kesään

23.01.2019

Vuoden 2017 Euroviisuvoittaja, portugalilainen jazz-laulaja ja lauluntekijä Salvador Sobral saapuu ensimmäiselle Suomen vierailulleen Jyväskylän Kesään. Odotettavissa on valtakunnallisesti ainutlaatuinen ja musiikillisesti korkeatasoinen elämys.

Salvador Sobral on ylistetty tulkitsija, jonka musiikin ytimessä ovat jazz- ja bossa nova -vaikutteet sekä vivahteet ranskalaisesta chanson-perinteestä. Sobralin musiikillisia innoittajia ja vertauskuvia ovat muun muassa Chet Baker sekä legendaarinen bossa nova -artisti Caetano Veloso, jonka kanssa hän on myös esiintynyt. Tarkan, herkän ja notkean tulkintansa vuoksi Sobralia on tituleerattu ääni-instrumentalistiksi. Portugalin kaikkien aikojen ensimmäinen Euroviisuvoittaja on voittanut myös kotimaansa Idols-kilpailun vuonna 2009 ja julkaissut debyyttialbuminsa “Excuse Me” vuonna 2016. Maaliskuussa 2019 ilmestyvältä uudelta levyltä on julkaistu singlet “Mano a Mano” sekä “Cerca del Mar”.

Salvador Sobral on tullut tunnetuksi myös kantaaottavuudestaan. Hän on esimerkiksi ottanut kantaa pakolaiskriisin humanitäärisiin ongelmiin. Sobral on myös puhunut musiikintekijöiden ja säveltäjien työn puolesta ja kritisoinut pop-musiikin kertakäyttöisyyttä.

Sobral konsertoi nelihenkisen yhtyeensä kanssa Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasalissa sunnuntaina 7.7. klo 18. Liput tulevat myyntiin 5.2.2019.

Monitaidefestivaali Jyväskylän Kesä järjestetään 3.–9.7.2019. Ohjelmisto koostuu mm. kevyestä ja klassisesta musiikista, teatterista, koko perheen ohjelmasta sekä puheohjelmasta.

www.jyvaskylankesa.fi

Jyväskylän Kesä avataan Arja Korisevan taiteilijajuhlalla

28.12.2018

Heinäkuussa järjestettävä kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä saa kunnian avata Arja Korisevan suuren juhlavuoden. 30-vuotista taiteilijanuraansa juhlistava laulaja esiintyy huikean viihde- ja tango-orkesteri Guardia Nuevan kanssa festivaalin avajaiskonsertissa, joka järjestetään Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasalissa keskiviikkona 3.7.2019.

Vuonna 1989 tangokuningattareksi kruunattu Arja Koriseva on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen suomalaisiin positiivisella ja valloittavalla karismallaan ja samalla vakiinnuttanut asemansa yhtenä maamme suosituimmista taiteilijoista. Laulajanuransa ohella Koriseva on ollut mukana monissa eri tv-tuotannoissa sekä näytellyt lukuisissa teattereissa ja musikaaleissa, kuten Sound Of Music, My Fair Lady ja Herrasmieshuijarit.

Kapellimestari Raimo Vertaisen luotsaama Guardia Nueva on musiikillinen runsaudensarvi, joka lupaa tuoda konsertissa esiin Arja Korisevan kaikki puolet. Monipuolisessa ja taiteellisesti korkeatasoisessa ohjelmistossa on erilaisten tangojen lisäksi muun muassa musikaalinumeroita, viihdesävelmiä, instrumentaalikappaleita ja yllätyksiä.

Avajaiskonsertin liput tulevat myyntiin tiistaina 15. tammikuuta festivaalin nettisivuilla ja Lippupisteen toimipisteissä. Monitaiteinen Jyväskylän Kesä järjestetään Jyväskylässä ja kaupungin lähiympäristössä 3.–9.7.2019. Festivaalin koko ohjelmisto valmistuu talven ja alkukevään aikana.

http://jyvaskylankesa.fi

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 37

2 / 37

3 / 37

4 / 37

5 / 37

6 / 37

7 / 37

8 / 37

9 / 37

10 / 37

11 / 37

12 / 37

13 / 37

14 / 37

15 / 37

16 / 37

17 / 37

18 / 37

19 / 37

20 / 37

21 / 37

22 / 37

23 / 37

24 / 37

25 / 37

26 / 37

27 / 37

28 / 37

29 / 37

30 / 37

31 / 37

32 / 37

33 / 37

34 / 37

35 / 37

36 / 37

37 / 37
  • Yhteistyössä: