Etusivu » Kaikki festivaalit » » Jyväskylän Kesä

Jyväskylän Kesä
04.07.2018 - 10.07.2018

Tietoa festivaalista

Sanatonta teatteria, konsertteja, klubeja, kursseja, keskustelua… Suomen vanhin kaupunkifestivaali on pyrkinyt läpi historiansa kulkemaan muutaman askeleen edellä aikaansa ja kokeilemaan uutta. Runsaasti ohjelmaa myös ilman pääsymaksuja ja ikärajoja.

Tapahtuman luonne

Monitaidefestivaalit Etno / Maailmanmusiikki Jazz Kamarimusiikki Kirjallisuus, runous Klassinen musiikki Kursseja Nykytanssi Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Pop/Rock Seminaareja, luentoja Sirkus Stand up Teatteri Viihdemusiikki Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.jyvaskylankesa.fi
Sähköposti kesa@jyvaskylankesa.fi
Festivaaliosoite Jyväskylä Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 464 6025
Toimisto Vapaudenkatu 43 A, FI-40100 Jyväskylä

Festivaali kartalla

Ensimmäinen Jyväskylän Kesä järjestettiin vuonna 1956 nimellä Jyväskylän Musiikkikulttuuripäivät, jonka suunnittelivat Timo Mäkinen, Seppo Nummi ja Päivö Oksala. Festivaali oli pitkään ainoa Pohjoismaissa. Ohjelma koostui kongresseista, seminaareista, luennoista, paneeleista ja musiikkikursseista. Lisäksi ohjelmassa oli konsertteja, taidenäyttelyjä, elokuvia ja ulkoilmatapahtumia. Vuosikymmenten saatossa festivaalin painopisteet ovat muuttuneet, mutta koko historian ajan mukana ovat säilyneet musiikki, seminaarit, ulkoilmatapahtumat ja kurssitoiminta. Ensimmäisten vuosikymmenten merkittäviä vieraita olivat mm. Karlheinz Stockhausen, Krzyztof Penderecki, György Ligeti, Ravi Shankar, Grigori Sokolov, Alfred Snittke, Liana Izakadze ja silloin 20-vuotias Viktoria Mullova.

Nykyinen linja on pääpiirteissään syntynyt viimeisen runsaan 10 vuoden aikana. Kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä tarjoaa konsertteja, sanatonta teatteria, klubi-ohjelmaa, ohjelmaa lapsille, kursseja sekä ”Mitä noi tekee?!” –ohjelman, joka on yleisölle maksuton. Puheohjelman rooli on ollut vähäisempi 10 viime vuoden aikana lukuun ottamatta joka kolmas vuosi järjestettyä valtakunnallista Finncon -tapahtumaa, johon on osallistunut 3 000 – 8 000 osanottajaa. Kesällä 2009 ensimmäistä kertaa järjestetty Hyde Park –tyyppinen puheohjelma oli menestys.

Nykyinen 28. kalenteriviikolla pidettävä kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä tarjoaa yhteensä lähes 100 tapahtumaa, josta noin puolet on maksullisia ja toiset puolet ilmaistapahtumia. Esityksistä valtaosa on Jyväskylässä ja sen välittömässä ympäristössä. Kesän avajaiskonsertteja on jo 1990 –luvun loppupuolelta alkaen järjestetty yhteistyössä useiden keskisuomalaisten kuntien mm. Luhanka, Saarijärvi, Keuruu, Laukaa, Hankasalmi, Jämsä, Korpilahti kanssa. Lisäksi pienimuotoisempia konsertteja ja tapahtumia on toteutettu naapurikunnissa. Jyväskylän Kesä on vienyt jo viiden vuoden ajan katuteatteriesityksiä eri puolille maakuntaa, yhteistyökumppaneina mm. Karstula, Kannonkoski, Kinnula, Saarijärvi, Äänekoski/Sumiainen, Keuruu, Jämsä, Jämsänkoski, Orivesi. Nykyisen festivaalin kansainvälisesti merkittävimpiä vieraita ovat olleet: sopraanot Barbara Hendricks (USA), Elina Garanca (Latvia) ja Marina Mescheriakova (Venäjä), viulistit Isabelle van keulen (Hollanti) ja Sergey Khachatryan (Armenia), sellisti Frans Helmerson (Ruotsi), flamencotaiteilijat Paco Pena (Espanja) ja Isabel Bayon (Espanja), fadolaulajatar Mafalda Arnauth (Portugali), sanattoman teatterin taitajat Avner Eisenberg (USA), Nola Rae (UK), Derevo (Venäjä), Familie Flöz (Saksa), Spymonkey (UK) sekä etnomusiikin edustajat Te Vaka (Polynesia), Septeto Nacional (Kuuba), Cambell Brothers (USA) ja Linda Tillery and The Cultural Heritage Choir (USA).

Festivaalin kokonaiskävijämäärä ylsi kesällä 2009 ennätykseensä, lähes 40 000 kävijään. Maksullisissa esityksissä yleisöä oli runsaat 12 000. Valtakunnallisessa festivaalivertailussa Jyväskylän Kesä sijoittuu kokonaiskävijätilastossa 11. ja maksullisten kävijöiden tilastossa 14.

Jaa tapahtuma

Puolet esityksistä naisvetoisia monitaidefestivaali Jyväskylän Kesässä

25.05.2018

Monitaiteisen kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesän esityksistä 51 prosenttia on naisvetoisia.

Festivaalilla esiintyviä kokoonpanoja tarkasteltiin siitä näkökulmasta, ovatko ne kokonaan naisoletettujen muodostamia tai naisvetoisia (naisoletettu solistina tai tuottajana/ohjaajana). Lukemaan on laskettu festivaalin klubien ja konserttien, lasten esitysten, puheohjelman, kevyen musiikin sekä teatteri-, tanssi- ja sirkusesitysten kokoonpanot, joita esiintyy 4.–10.7. järjestettävällä festivaalilla 49 kappaletta. Näistä 13 on kokonaan naisista koostuvia, 12 naisvetoisia ja 24 miesvetoisia.

– Tällaisten lukujen jatkuva seuranta on festivaalien kehittämisessä ja tietynlaisessa kuplan puhkaisemisessa erittäin hyödyllinen väline. Sitä saattaa kuvitella toimivansa toisin kuin mitä numerot kertovat, pohtii festivaalin toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju.

Festivaalin ohjelmistosta erityisesti lasten ohjelma, puheohjelma ja teatteri-, tanssi- ja sirkusohjelma on naisvetoista. Vastaavasti festivaalin sisällä järjestettävä kolmipäiväinen Puistojuhlat, joilla esiintyy kotimaisia kevyen musiikin artisteja, on sukupuolijakaumaltaan miesvoittoinen. Tämä tiedostetaan festivaalin tuotantoryhmässä.

– Monilla festareilla, myös meillä, on haasteita saada kevyen musiikin päälavoille naisia esiintymään. Kaikkien festivaalien tulisi kiinnittää tähän huomiota ja olla aktiivisesti mukana nostamassa uusia naisten vetämiä kokoonpanoja ohjelmaansa. Festarithan sen monin tavoin päättävät, keitä artisteja nostetaan esille, Ylikulju kommentoi.

Sukupuolijakauman huomionti esiintyjävalinnoissa on pitkä Jyväskylän Kesän perinne. Tasa-arvoisuus sukupuolten edustuksessa huomioitiin jo 1990-luvulta alkaen edellisen toiminnanjohtaja Tanja Rasin johdolla.

Jyväskylän Kesä on 4.–10.7. järjestettävä monitaiteinen kaupunkifestivaali. Ohjelmisto koostuu mm. kevyestä ja klassisesta musiikista, teatterista, nykysirkuksesta sekä puhe- ja elokuvaohjelmasta. Vuonna 2018 festivaalin teemana on uni ja uneksiminen.

www.jyvaskylankesa.fi

Uudistunut Jyväskylän Kesä pöllyttää perinteitä

22.05.2018

Jyväskylän Kesän ohjelmistoa ja linjoja asetellaan tänä vuonna uusiksi. 4.–10.7. järjestettävän monitaiteisen kaupunkifestivaalin koko ohjelma on julki. Mukana on lukuisia uudistuksia. Niistä moni ammentaa 63-vuotiaan festivaalin historiasta.

– Uusi ja nostalgia laitetaan helposti vastakkain, mutta ne voivat myös tukea toisiaan. Jyväskylän Kesä on uudistuksissaan perinnetietoinen, mutta ei perinteessä kiinni, kertoo festivaalin uusi toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju.

Historiasta palautettuja uudistuksia ovat esimerkiksi vuoden taiteilijan valinta sekä festivaalin oma elokuvasarja. Vuoden 2018 taiteilija on kuvataiteilija Tiitus Petäjäniemi, jonka jälki näkyy paitsi festivaalin visuaalisessa ilmeessä myös näyttelynä festivaaliviikolla. Täysin uutta on Jyväskylän keskustan Lounaispuistossa järjestettävät kolmipäiväiset Puistojuhlat. Tapahtuma on musiikkifestivaali festivaalin sisällä. Esiintyjiin lukeutuvat muun muassa Nicole Willis & UMO Jazz Orchestra, Jaakko Eino Kalevi, Anssi Tikanmäen Orkesteri sekä Maria Gasolina.

Suunta kohti laajempaa valtakunnallista ja kansainvälistä kiinnostavuutta

Jyväskylän Kesä on yksi harvoista Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemista kulttuurifestivaaleista. Ministeriö myönsi tukea vain kuudelletoista festivaalille vuonna 2018.

Ohjelman yhteen sitova teema on uni ja uneksiminen. Teema-ajattelu on niin ikään historiasta palautettu käytäntö. Monitaidefestivaalin kiinnostavuus syntyy tarkkaan valikoidusta ja yhtenäisen kokonaisuuden muodostavasta ohjelmasta.

– Me haluamme nostaa esille kiinnostavia esityksiä genrestä riippumatta. Emme kavenna johonkin tyylilajiin tai sisältöön, vaan valitsemme paikan päällä koettuna parhaita ja festivaaliin sopivimpia esityksiä, Ylikulju linjaa.

Ohjelmisto sisältää musiikkia, teatteria, tanssia, sirkusta, elokuvaa, kursseja, puheohjelmaa sekä koko perheen ohjelmaa. Lisäksi festivaalilla järjestetään kolmatta kertaa Neulefestarit. Kyseessä on Suomen ensimmäinen käsityöfestari. Suosittu tapahtuma sisältää kotimaisten ja ulkomaisten neuletähtien kursseja sekä laajan valikoiman myynnissä olevia käsityötuotteita.

Mukana on lukuisia kantaesityksiä sekä harvinaisuuksia. Esimerkiksi säveltäjä Toni Edelmannin muistokonsertti (solisteina Samuli Edelmann ja Eija Ahvo) tiistaina 10.7. on ainutkertainen tapahtuma. Suomessa vain harvoin keikkaileva Acid Symphony Orchestra tarjoaa elektronisen musiikin ystäville ainutlaatuisen keikkakokemuksen festivaalin avajaispäivänä 4.7. Teatteriohjelmiston erityistapaus on kansainvälisesti palkitun WHS:n mykistävä esitys Lähtö.

Esiintyjien sukupuolijakauma on huomioitu jo pitkään

Jyväskylän Kesä on kautta historiansa ollut kiinni ajankohtaisissa yhteiskunnallisissa teemoissa. Esimerkiksi 1960-luvulla festivaalilla käytiin ensimmäisten joukossa keskustelua luonnonsuojelusta. Kesässä on myös nostettu monikulttuurisuuden ja feminismin teemat esille ensimmäisten joukossa.

Myös tasa-arvoisuus esiintyjävalinnoissa on jo pitkä Jyväskylän Kesän perinne. Sukupuolten tasapuolinen edustus huomioitiin jo 1990-luvulla edellisen toiminnanjohtaja Tanja Rasin johdolla. Linja pitää edelleen: yli puolet vuoden 2018 esityksistä on naisvetoisia.

Festivaali huomioi myös saavutettavuuden, muun muassa järjestämällä päivittäin ohjelmaa festivaalikävijän budjetista riippumatta. Maksuttomassa Kesäkatu-ohjelmassa nähdään yllättävää ja kiinnostavaa ohjelmaa performansseista musiikkiin ja katutaiteeseen.

www.jyvaskylankesa.fi

Analogista ja pysäyttävää elektronista uneksintaa Jyväskylän Kesässä

04.05.2018

Elektroninen musiikki on vahvasti edustettuna monitaidefestivaali Jyväskylän Kesässä. Festivaaliviikolla Jyväskylässä esiintyy elektronisen musiikin huippunimiä: Jori Hulkkosen luotsaama Acid Symphony Orchestra, J. Lindroos & Denzel, Lackluster sekä Samea DJ:t. Tapahtumapaikkoina toimivat Tanssisali Lutakko sekä tunnelmallinen Villa Ranan puutarha Seminaarinmäen suojissa.

Festivaalin avauspäivänä keskiviikkona 4.7. Tanssisali Lutakossa esiintyy Acid Symphony Orchestra. Kyseessä on Jori Hulkkosen johtama 11-henkinen orkesteri, jonka instrumentteina on kymmenen elektronisen musiikin mullistanutta Roland TB-303 -bassosyntetisaattoria sekä TR-707-rumpukone. Orkesteri keikkailee erittäin harvoin; tuleva konsertti on ensimmäinen laatuaan Jyväskylässä. Kokoonpanossa vilisee lukuisia rutinoituneita elektronisen musiikin artisteja, kuten Huoratronina tunnettu Aku Raski ja Acid Kingsien Kimmo Oksanen.

Jyväskylän yliopiston kampusalueen suojissa Villa Ranan puutarhassa tunnelmoidaan kahtena maksuttomana keikkailtana. Torstaina 5.7.

puutarhassa esiintyvät Helsingin yöelämästä tutut DJ:t Joni Lindroos sekä Denzel aka Dennis Okoth. He soittavat poikkeuksellisen kuusituntisen DJ-setin, jonka aikana koetaan auringon kuuma paahde, auringonlasku ja hiljaa saapuva yö. DJ:t pakkaavat levylaukkuihinsa kaikkea muuta kuin tanssimusiikkia. Tarkoituksena on luoda ainutlaatuinen tunnelma ja noudattaa festivaalin teemoja; unta ja uneksimista.

Sunnuntaina 8.7. puutarhassa esiintyvät Lackluster ja Samea DJ:t.

Lackluster eli Esa Ruoho on helsinkiläinen elektronisen musiikin artisti, jonka ura on kestänyt jo lähes 20 vuotta. Useita julkaisuja kotimaisilla sekä ulkomaisilla levy-yhtiöllä julkaissut taiteilija soittaa puistossa ambient-livesetin auringonlaskun aikaan. Mukana ovat paikalliset ambient-musiikkia soittavat Samea DJ:t.

Liput Acid Symphony Orchestraan (25/20 euroa) ovat myynnissä nyt. Villa Ranan puutarhan ohjelma on maksutonta.

Jyväskylän Kesä on 4.–10.7. järjestettävä monitaiteinen kaupunkifestivaali. Ohjelmisto koostuu mm. kevyestä ja klassisesta musiikista, sanattomasta teatterista sekä puhe- ja elokuvaohjelmasta. Vuonna 2018 festivaalin teemana on uni ja uneksiminen.

www.jyvaskylankesa.fi

Ihmisroboteista inhimillisten tunteiden kirjoon: Jyväskylän Kesän ohjelmisto täydentyy

25.04.2018

Monitaidefestivaali Jyväskylän Kesä julkistaa lisää esittävän taiteen ohjelmistoaan. Festivaaliviikon aikana nähdään kolme teosta, jotka lähestyvät tutkivalla otteita tunteita sekä menneen, nykypäivän ja tulevan suhdetta. Teoksia yhdistää myös eri taiteenlajien fuusio: lavoilla nähdään niin teatteria, tanssia, nykysirkusta kuin musiikkiakin.

Ismo Dance Companyn voimakkaassa Robotit eivät uneksi -tanssiteoksessa seurataan tietoisuuteen heräävää ihmisrobottia, joka elää mustassa nesteessä ja saa siitä ravintonsa. Huipputanssija Tanja Illukan tulkitsema Ismo Heikinheimon koreografia on inspiroitunut uusimpien moninivelisten robottien liikkeestä sekä scifi-elokuvien mielikuvista. Liikkeessä lähestytään pistettä, jossa eroa ihmisen ja ihmisrobotin välillä ei enää ole. Teos antaa mahdollisuuden pohtia teknologian ja ihmisen suhdetta ja käsitellä aiheen herättämiä kysymyksiä ja tunteita. Esitykset 4.–6.7. Juomatehtaan studiossa.

Multialainen Tupacircus Company esittää 7.–9.7. Juomatehtaan studiossa nykysirkusta ja itkuvirsiperinnettä yhdistelevän Iloitku-esityksen. Teos tutkii itkun eri puolia sekä itkemisen ja nauramisen suhdetta. Samalla se kertoo kahden klovnin, Juskan ja Barbaran, ja heidän alter egojensa tarinan. Iloitku herättelee tuntemaan ja näyttämään tunteita: nauramaan asioille, joille ei aina saisi nauraa sekä itkemään, vaikka hävettäisi. Itkuvirsien lisäksi teoksen musiikillinen maailma sisältää kansanmusiikkia, laulelmaa ja discoa.

Alvar ja Elissa -teoksessa arkkitehtuuri, tanssitaide ja multi-instrumentaalinen musiikki kutoutuvat mukaansa imaisevaksi kokonaisuudeksi. Samalla kerrotaan Alvar ja Elissa Aallon rakkaustarinasta. Teoksessa tanssitaiteilija Helena Ratinen tutkii ja mittaa esitystilaa, Säynätsalon kunnantaloa, kehollisesti. Assosiaatiovirta liikkuu fyysisestä tilasta muistoihin, historiaan, arkkitehtuurin teoriaan, kuulopuheisiin ja esitystilanteeseen. Kapellimestari ja muusikko Pekka Nättinen tuo melodioita ja äänimaisemia paikkaan, jossa on ajan saatossa tapahtunut paljon. Esitykset 8.–9.7. Säynätsalon kunnantalossa.

Lisäksi jo aikaisemmin julkistettu Company Uusi Maailman teos CUM BOYS vol. 4 – KOSMOKSEN LAPSET on nyt myynnissä. Monipoljentoinen visuaalinen teos nähdään festivaaliviikolla kuudesti ylioppilastalo Ilokivessä.

Monitaiteisen kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesän koko ohjelmisto julkistetaan toukokuun aikana.

Jyväskylän Kesä järjestetään 4.-10.7.2018.

 

www.jyvaskylankesa.fi
www.facebook.com/JyvaskylanKesa
www.instagram.com/JyvaskylanKesa
www.twitter.com/JyvaskylanKesa

M.A. Numminen ja taiteellisen seksiskandaalin paluu Jyväskylän Kesään

13.04.2018

M.A. Nummisen Rock ja runous -show yhdessä Arttu Seppäsen alias DJ This Charming Manin kanssa esitetään Jyväskylän Kesässä maanantaina 9.7. ARTMAN on kahden sukupolven kohtaaminen, josta versoaa omintakeinen fuusio ja matka läpi triphopin, kokeellisen elektronisen musiikin, rockin ja improvisaation. Luvassa on poikkeuksellinen keikka ja paluu erään skandaalin rikospaikalle.

M.A. Nummisen ja Viisi Vierasta Miestä -yhtyeen keikka keskeytettiin Jyväskylän kulttuuripäivillä (nyk. Jyväskylän Kesä) vuonna 1966. Asiaproosatekstien pohjalta sävelletyt seksuaaliaiheiset laulut olivat liikaa kulttuuripäivien johtajalle, professori Päivö Oksalalle, joka katkaisi esityksen sähköt ja soitti paikalle poliisit.

Tapahtumapaikkana toimi Jyväskylän yliopiston päärakennus. Nyt Numminen palaa kohupaikalle uuden rikoskumppanin kanssa turmelemaan kansan mieltä. ARTMAN-ohjelmassa M.A.Numminen esittää 2000-luvun rockrunouttaan, jossa kommentoidaan aikamme ilmiöitä ja otetaan kantaa muun muassa sosiaaliseen poseeraamiseen. Jyväskylän Kesän spesiaalikeikalla on mukana myös vuoden 1966 kohukeikan tietokirjamaisen seksuaalisesti latautunutta materiaalia. Mukana on myös undergroundtekstejä 1960-luvun lopulta.

52 vuotta alkuperäisen kohun jälkeen Jyväskylän Kesän lankoja pitelee käsissään toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju. Onko hänen sormensa jo sähkökatkaisijalla?

– Odotan kauhulla, Ylikulju kommentoi.

Arttu Seppäseen Numminen tutustui vuonna 2016 Jyväskylässä. Seppänen on kiertänyt dj:nä ympäri Suomea ja työskentelee myös journalistina. Kaksikko on tehnyt monta loppuunmyytyä esiintymistä Artun elektronisen ja luovan perkussiivisen koneiston (mm. samplerit, syntetisaattorit, levysoittimet, trumpetti, huuliharppu, kolikot) säestäessä M.A.:n lausuntaa ja laulua.

Jyväskylän Kesä on 4.–10.7. järjestettävä monitaiteinen kaupunkifestivaali. Ohjelmisto koostuu mm. kevyestä ja klassisesta musiikista, sanattomasta teatterista sekä puhe- ja elokuvaohjelmasta. Vuonna 2018 festivaalin teemana on uni ja uneksiminen.

ARTMAN Jyväskylän Kesässä maanantaina 9.7 klo 18. Esitys Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasalissa. Liput (22/20/16 euroa) myynnissä nyt.

www.jyvaskylankesa.fi

Ainutlaatuinen Toni Edelmann -muistokonsertti kruunaa Jyväskylän Kesän

30.03.2018

Monitaidefestivaali Jyväskylän Kesä päätetään ainutlaatuisissa, vaikuttavissa ja koskettavissa tunnelmissa. Päätöskonsertti tiistaina 10.7. on säveltäjä Toni Edelmannin (1945–2017) muistokonsertti.

Konsertin solisteina toimivat kaksi rakastettua laulajaa ja näyttelijää, Edelmannin poika Samuli Edelmann sekä säveltäjän tuotantoa runsaasti tulkinnut Eija Ahvo. Jyväskylän kaupunginteatterin kapellimestari Lasse Hirvi johtaa ainutkertaisen konsertin.

Illan aikana kuullaan läpileikkaus Edelmannin laajasta tuotannosta. Muun muassa runosävellyksistään tunnetun Edelmannin teoksiin lukeutuu niin laulelma- ja kuoromusiikkia kuin teatteri-, tanssi- ja elokuvasävellyksiäkin. Edelmann teki myös instrumentaalimusiikkia, free-jazzia sekä musiikkia kirkkokonsertteihin.

Idea muistokonsertista on lähtöisin Lasse Hirveltä. Eija Ahvo ja Samuli Edelmann lähtivät innolla suunnittelemaan konsertin ohjelmistoa.

– Ohjelmistoon tulee niin vanhempia kuin uudempiakin, moniin tilanteisiin ja tunnelmiin liittyviä kappaleita. Edelmannin tuotanto on valtava ja lauluja kyllä riittää. Samuli ja Eija tuntevat tuotannon hyvin. He osasivat heti lähteä valikoimaan sopivaa ohjelmistoa, kuvailee Hirvi konsertin muotoutumista.

Päätöskonsertti tiistaina 10.7. klo 18, yliopiston päärakennuksen juhlasali: Toni Edelmann -muistokonsertti, solisteina Samuli Edelmann ja Eija Ahvo. Konsertin johtaa Lasse Hirvi. Säestäjänä Lasse Hirven orkesteri.

Jyväskylän Kesä on 4.–10.7. järjestettävä monitaiteinen kaupunkifestivaali. Monipuolisen ja korkeatasoisen festivaalin ohjelmisto koostuu muun muassa kevyestä ja klassisesta musiikista, sanattomasta teatterista sekä puhe- ja elokuvaohjelmasta.

www.jyvaskylankesa.fi

Elokuva palaa vahvaksi osaksi Jyväskylän Kesän ohjelmistoa

23.03.2018

Elokuva tekee vahvan paluun monitaidefestivaali Jyväskylän Kesään. Ohjelmistoon on koostettu unen ja uneksimisen teeman mukaisesti sekä tuoreita kansainvälisiä ja kotimaisia teoksia että klassikoitakin. Luvassa on muun muassa keskiyön näytöksiä, säestetty mykkäelokuvanäytös, tunnelmallinen puistoleffapiknik, sing-along -näytös sekä audiovisuaalinen spektaakkeli. Elokuvia esitetään torstaista 5.7. sunnuntaihin 7.7. yliopiston kampusalueella ylioppilastalo Ilokivessä, päärakennuksen juhlasalissa sekä Villa Ranan puistossa.

Festivaaliviikonloppuna toteutetaan kaksi kauhuntäyteistä keskiyön elokuvanäytöstä. Perjantaina 6.7. keskiyön ilmaisesityksenä nähdään pilke silmäkulmassa tehty Draculan suuri rakkaus (1972), joka pursuilee teinikauhua, goottiromantiikkaa ja erotiikkaa. Lauantaina 7.7. keskiyön koitteessa esitetään kauhuelokuvaklassikko Nosferatu (1922), jota säestää livenä elektronisen musiikin duo vÄäristymä.

Elokuvaohjelmiston tuorein tapaus on lauantaina 7.7. esitettävä Ron Howardin elokuva Solo: A Star Wars Story (2018). Uusin Star Wars -elokuva on jännittävä avaruuswestern, jossa seurataan galaksin vaarallisimman lurjuksen Han Solon nuoruuden seikkailuja.

Lauantaina 7.7. Ilokivessä lauletaan Madonnan kanssa. Klassikkodokumentissa In Bed with Madonna (1991) seurataan laulajan kohua herättänyttä Blond Ambition -kiertuetta. Sing-along -näytöksessä yleisö pääsee esilaulannan johdattamana tulkitsemaan Madonnan hittejä, kuten Like a Virgin, Holiday sekä Vogue.

Sunnuntaina 8.7. Ilokivessä järjestetään maksuton lyhytelokuvanäytös. Sera Martikaisen Still life, stilleben, hiljaiselo (2018) on muotokuva uniryhmistä, joissa osallistujat purkavat uniaan keskustelemalla. Sanni Prihan Radikaali (2013) on kuvaus jordanialaisen musliminaisen Abeerin haaveista ja unelmista.

Ilokivessä nähdään sunnuntaina 8.7. myös rakastetun Hayao Miyazakin animaatioelokuva Tuuli nousee (2013). Elokuva on eeppinen tarina rakkaudesta, sinnikkyydestä, lentämisestä ja oikeista valinnoista maailman myllerrysten keskellä. Sitä pidetään Miyazakin henkilökohtaisimpana teoksena.

Klassikko-ohjelmistoa edustaa sunnuntaina 8.7. Ilokivessä esitettävä Diktaattori (1940). Charlie Chaplinin satiirinen klassikkokomedia päätyi aikanaan monien maiden esityskieltolistalle. Nykyisin sitä pidetään yhtenä kaikkien aikojen merkittävimmistä elokuvista.

Villa Ranan puistossa vietetään sunnuntaina 8.7. tunnelmallista yöleffapiknikiä. Maksuttomassa ulkoilmatapatumassa esitetään Stop Making Sense (1984), joka on 80-luvun vaihtoehtorockin suosikki Talking Headsin livekeikoista koostettu kokonaisuus.

Elokuvaohjelmistossa nähdään lisäksi jo aiemmin julkistettu SSEENNSSEESS. Elokuvantekijä Mika Taanilan sekä kulttiyhtye Circlen yhteistyönä syntynyt vaikuttava audiovisuaalinen spektaakkeli esitetään torstaina 5.7. yliopiston päärakennuksen juhlasalissa.

– Elokuvaohjelmisto on aiemmin ollut merkittävä osa Jyväskylän Kesää. Nyt palaamme siihen järjestämällä ikään kuin elokuvafestivaalin festivaalin sisällä. Luvassa on hyviä elokuvia ja paljon mielenkiintoisia erikoisnäytöksiä.Ohjelmisto on koostettu unen ja uneksimisen teeman mukaisesti, kuvailee festivaalin tuottaja Anniina Hartikainen.

Elokuvaohjelmisto on laadittu yhteistyössä Keski-Suomen elokuvakeskuksen, Kampus Kinon ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kanssa. Maksullisten näytösten liput ovat myynnissä nyt.

Jyväskylän Kesä järjestetään 4.-10.7.2018.

www.jyvaskylankesa.fi

Jyväskylän Kesän teatteriohjelmistossa taikaa, taituruutta ja audiovisuaalisia spektaakkeleja

07.03.2018

Jyväskylän Kesän teatteriohjelmistossa nähdään vaikuttavia sanattomia, fyysisiä ja visuaalisia esityksiä. Ohjelmiston helmiä ovat ensi kertaa Jyväskylään saapuva nykysirkuksen pioneeriryhmä WHS sekä harvoin esitetty Mika Taanilan ja Circle-yhtyeen audiovisuaalinen spektaakkeli SSEENNSSEESS.

Lauantaina 7.7. ja sunnuntaina 8.7. Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nähdään WHS-ryhmän esitys Lähtö. Lähtö on kuvataiteilija ja taikuri Kalle Nion ohjaama mystinen, humoristinen ja traaginen esitys. Kokonaisuudessa yhdistyvät näyttämöilluusiot, tanssi, teatteri, sirkus, valtavat videoprojisoinnit sekä jylhät äänimaisemat. Esityksessä seurataan toisistaan vieraantunutta pariskuntaa, joka harhailee unenomaisten kuvien keskellä. Kansainvälisesti palkittu teos on saanut inspiraatiota 1800-luvun taikureiden lavailluusioista. Lähtö mykisti vastikään yleisönsä loppuunmyydyillä esityksillä London Mime -festivaalilla.

Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasalissa koetaan torstaina 5.7. audiovisuaalinen spektaakkeli. SSEENNSSEESS on elokuvantekijä Mika Taanilan sekä Suomen ja koko maailman parhaaksi kutsutun kulttiyhtye Circlen yhteistyön viimeisin ilmentymä. Teos on installaation ja livekonsertin risteymä, jota on esitetty vain muutamia kertoja ympäri maailman. SSEENNSSEESS yhdistää Circlen hypnoottisen musiikin Taanilan keräämään ja manipuloimaan visuaaliseen materiaaliin, joka koostuu muun muassa arkisto- ja opetusfilmeistä. Surrealistinen ja humoristinen teos on läpisävelletty, mutta jokainen esitys on uniikki ja sisältää improvisaatiota.

Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nähdään torstaina 5.7. Thom Moncktonin ja Circo Aereon teos The Artist. Älykkäässä ja lapsellisen innostuneessa esityksessä seurataan erään taiteilijan rankkaa työskentelyä hänen odottaessaan inspiraatiota ja taistellessaan sen kaoottisten seurausten kanssa. Helsingin juhlaviikoilla ensiesityksensä saanut The Artist on kerännyt ylistäviä arvioita. Fyysisen teatterin ja klovnerian taituri Monckton on aiemmin hurmannut Kesässä loppuunmyydyillä esityksillään The Pianist (2014) ja Only Bones (2017).

Company Uusi Maailma on jyväskyläläinen, kansainvälisesti esiintyvä ja palkittu esittävän taiteen ryhmä. Ryhmän uusi kantaesitys CUM BOYS vol. 4 – KOSMOKSEN LAPSET esitetään Ilokiven teatteritilassa kuudesti festivaaliviikolla. Esityksessä kurkistetaan CUM BOYS -tanssistarojen arkeen, jossa avautuu suomalaiskalsarillinen mielenmaisema. ”Pojat” ajautuvat myös kosmoottisille poluille ja värikkäisiin yhteisfantasioihin. Esitykset toteutetaan sanattoman teatterin, tanssin, akrobatian, musiikin sekä valon fuusiona, absurdilla otteella ja mustan huumorin höystämänä. Aiemmin Kesässä on nähty CUM:n teokset Kerrostalo (2012), RAJATILA (2013) ja CUM BOYS vol.3 – CUM IN (2017).

Jyväskylän Kesään on vakiintunut vahva teatteriohjelmiston perinne. Toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju kuvailee tämänvuotista ohjelmistoa:

– Meillä on erityinen paikka festivaalina, joka tuo esiin teatterin uusia ja yllättäviä ilmiöitä. Tämän vuoden ohjelmistoa rakentaessamme olemme miettineet erityisesti sitä, mikä on seuraava uusi asia, jonka haluamme tuoda Jyväskylään koettavaksi.

Jyväskylän Kesä on 4.–10.7. järjestettävä monitaiteinen kaupunkifestivaali. Ohjelmisto koostuu mm. kevyestä ja klassisesta musiikista, sanattomasta teatterista sekä puhe- ja elokuvaohjelmasta. Vuonna 2018 festivaalin teemana on uni ja uneksiminen.

Liput Lähtö ja The Artist -esityksiin ovat myynnissä nyt osoitteessa www.jyvaskylankesa.fi/liput. SSEENNSSEESS ja CUM BOYS vol. 4 -esitysten liput tulevat myyntiin pian. Jyväskylän Kesän teatteriohjelmisto täydentyy edelleen kevään aikana.

www.jyvaskylankesa.fi

Kansainvälisiä huippusolisteja ja palkittu jousikvartetti Jyväskylän Kesän klassisessa ohjelmistossa

27.02.2018

Monitaiteinen kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä tuo heinäkuussa Jyväskylään ja kaupungin lähiympäristöön kotimaisia ja kansainvälisiä klassisen musiikin huippuja. Festivaalin käynnistää avajaiskonsertti keskiviikkona 4.7. Korpilahden kirkossa. Konsertin solistina toimii maailman johtaviin lyyris-dramaattisiin sopraanoihin kuuluva Camilla Nylund. Nylund esiintyy jatkuvasti maailman johtavien orkesterien sekä kapellimestarien kanssa ja on laulanut päärooleja oopperataloissa ympäri maailman. Jyväskylän Kesässä Nylund esittää Richard Straussin viimeiseksi jääneen ja tämän uran huipentumana pidetyn teoksen Neljä viimeistä laulua. Illan orkesterina toimii Jyväskylä Sinfonia. Orkesterin ylikapellimestari Ville Matvejeff nimitettiin vastikään Savonlinnan Oopperajuhlien seuraavaksi taiteelliseksi johtajaksi. Matvejeff laatii avajaiskonsertin ohjelmiston erityisesti Kesän teeman, unen ja uneksimisen huomioiden.

Torstaina 5.7. Jyväskylän yliopiston kampusalueella esiintyy Kamus-kvartetti. Kvartetin muodostavat viulistit Terhi Paldanius ja Jukka Untamala, alttoviulisti Jussi Tuhkanen sekä sellisti Petja Kainulainen. Sibelius-Akatemiassa yhdessä opiskellut kvartetti on hionut yhteistyötään ja linjaansa vuodesta 2002. Sen ohjelmistoon kuuluu yli 80 jousikvartetille sävellettyä teosta 1700-luvulta tähän päivään. Kvartetin viimeisimpiin saavutuksiin kuuluu Homunculus-albumilla voitettu parhaan klassisen levyn Emma-palkinto.

Torstaina 5.7. järjestetään myös Kesäilta Toivakassa -konsertti Toivakan kirkossa. Solisteina konsertissa toimivat kaksi maamme eturivin oopperalaulajaa, sopraano Mari Palo ja tenori Ilkka Hämäläinen. Molemmat ovat sekä kansainvälisesti että kotimaassa ansioituneita solisteja, jotka ovat tehneet lukuisia rooleja muun muassa Suomen Kansallisoopperassa, alueoopperoissa sekä Savonlinnan Oopperajuhlilla. Konsertin säestää Tessa Virta Orkesteri, joka tunnetaan korkeatasoisesta ja kansainvälisestä ohjelmistostaan. Laulaja-pianisti Tessa Virran johtama orkesteri on säestänyt lukuisia maamme eturivin artisteja ja tehnyt yhteistyötä muun muassa sinfoniaorkesterien kanssa.

Oopperaa kuullaan myös Sumiaisissa, jonne saapuu La Kala -oopperan kutsumana Lontoosta mestaribaritoni John Morgan. Voimakkaasta ja tummasävyisestä äänestä tunnettu baritoni esiintyy säännöllisesti muun muassa Lontoon Royal Opera Housessa ja Covent Gardenissa. Harvinaislaatuiseksi Verdi-ääneksi kutsuttu Morgan on tehnyt lukemattomia oopperarooleja ja konsertoinut maailmanlaajuisesti. Morgan on kysytty ja suosittu laulunopettaja. Hän pitää Sumiaisissa niin ammattilaisille kuin harrastajillekin suunnatun laulun mestarikurssin. Kurssi alkaa 2.7. ja huipentuu lauantaina 7.7. pidettävään konserttiin, jossa Morganin lisäksi esiintyvät kurssilaiset.

Klassisen musiikin ohjelmiston liput ovat myynnissä nyt osoitteessa www.jyvaskylankesa.fi/liput.

Jyväskylän Kesä on 4.-10.7. järjestettävä monitaiteinen kaupunkifestivaali. Monipuolisen ja korkeatasoisen festivaalin ohjelmisto koostuu muun muassa kevyestä ja klassisesta musiikista, sanattomasta teatterista sekä puhe- ja elokuvaohjelmasta.

Camilla Nylund Jyväskylän Kesään

21.12.2017

Huippusopraano Camilla Nylundin yksi ensi vuoden harvoista kotimaan esiintymisistä koetaan Jyväskylän Kesän avajaiskonsertissa heinäkuussa.

Kuuluisien oopperatalojen vaativissa naispäärooleissa nähty Nylund on kerännyt viime vuosina ylistystä muun muassa pääroolistaan Kaija Saariahon Émiliessä Kansallisoopperassa sekä Wagnerin Tristan ja Isolde -oopperan Isoldena New Yorkissa.

Jyväskylän Kesässä Camilla Nylund laulaa Richard Straussin huikean Neljä viimeistä laulua -teoksen. Ville Matvejeffin johtaman illan orkesterina toimii Jyväskylä Sinfonia, joka esittää myös tarkasti illan erityisohjelmistoon valikoituja orkesterikappaleita. Esiintymispaikkana toimii Korpilahden kirkko, jonka peruskorjaus valmistuu kevään aikana.

Jyväskylän Kesän avajaiskonsertti järjestetään keskiviikkona 4.7.2018 kello 18 alkaen. Liput maksavat 48/44 euroa ja ovat myynnissä Lippupisteen toimipisteissä. Suomen festivaalien kantaemo Jyväskylän Kesä järjestetään 4.–10.7.2018 ja sen kantavana teemana on ensi vuonna “uni”. Koko ohjelmisto valmistuu talven ja alkukevään aikana.

1 / 33

2 / 33

3 / 33

4 / 33

5 / 33

6 / 33

7 / 33

8 / 33

9 / 33

10 / 33

11 / 33

12 / 33

13 / 33

14 / 33

15 / 33

16 / 33

17 / 33

18 / 33

19 / 33

20 / 33

21 / 33

22 / 33

23 / 33

24 / 33

25 / 33

26 / 33

27 / 33

28 / 33

29 / 33

30 / 33

31 / 33

32 / 33

33 / 33
  • Yhteistyössä: