Etusivu » Kaikki festivaalit » » Jyväskylän Kesä

Jyväskylän Kesä
07.07.2021 - 13.07.2021

Tietoa festivaalista

Monitaiteinen Jyväskylän Kesä on pyrkinyt läpi historiansa kulkemaan muutaman askeleen edellä aikaansa ja kokeilemaan uutta. Vuonna 2021 festivaalin teemana on ympäristö. Festivaaliviikon aikana palataan vuosien 1970-1971 suurten ympäristövusien teemoihin ja tehdään uusi tilannekatsaus.

Tapahtuman luonne

Monitaidefestivaalit Etno / Maailmanmusiikki Jazz Kamarimusiikki Kirjallisuus, runous Klassinen musiikki Kursseja Nykytanssi Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Pop/Rock Seminaareja, luentoja Sirkus Stand up Teatteri Viihdemusiikki Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.jyvaskylankesa.fi
Sähköposti kesa@jyvaskylankesa.fi
Festivaaliosoite Jyväskylä Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 464 6025
Toimisto Vapaudenkatu 43 A, FI-40100 Jyväskylä

Festivaali kartalla

Ensimmäinen Jyväskylän Kesä järjestettiin vuonna 1956 nimellä Jyväskylän Musiikkikulttuuripäivät, jonka suunnittelivat Timo Mäkinen, Seppo Nummi ja Päivö Oksala. Festivaali oli pitkään ainoa Pohjoismaissa. Ohjelma koostui kongresseista, seminaareista, luennoista, paneeleista ja musiikkikursseista. Lisäksi ohjelmassa oli konsertteja, taidenäyttelyjä, elokuvia ja ulkoilmatapahtumia. Vuosikymmenten saatossa festivaalin painopisteet ovat muuttuneet, mutta koko historian ajan mukana ovat säilyneet musiikki, seminaarit, ulkoilmatapahtumat ja kurssitoiminta. Ensimmäisten vuosikymmenten merkittäviä vieraita olivat mm. Karlheinz Stockhausen, Krzyztof Penderecki, György Ligeti, Ravi Shankar, Grigori Sokolov, Alfred Snittke, Liana Izakadze ja silloin 20-vuotias Viktoria Mullova.

Nykyinen linja on pääpiirteissään syntynyt viimeisen runsaan 10 vuoden aikana. Kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä tarjoaa konsertteja, sanatonta teatteria, klubi-ohjelmaa, ohjelmaa lapsille, kursseja sekä ”Mitä noi tekee?!” –ohjelman, joka on yleisölle maksuton. Puheohjelman rooli on ollut vähäisempi 10 viime vuoden aikana lukuun ottamatta joka kolmas vuosi järjestettyä valtakunnallista Finncon -tapahtumaa, johon on osallistunut 3 000 – 8 000 osanottajaa. Kesällä 2009 ensimmäistä kertaa järjestetty Hyde Park –tyyppinen puheohjelma oli menestys.

Nykyinen 28. kalenteriviikolla pidettävä kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä tarjoaa yhteensä lähes 100 tapahtumaa, josta noin puolet on maksullisia ja toiset puolet ilmaistapahtumia. Esityksistä valtaosa on Jyväskylässä ja sen välittömässä ympäristössä. Kesän avajaiskonsertteja on jo 1990 –luvun loppupuolelta alkaen järjestetty yhteistyössä useiden keskisuomalaisten kuntien mm. Luhanka, Saarijärvi, Keuruu, Laukaa, Hankasalmi, Jämsä, Korpilahti kanssa. Lisäksi pienimuotoisempia konsertteja ja tapahtumia on toteutettu naapurikunnissa. Jyväskylän Kesä on vienyt jo viiden vuoden ajan katuteatteriesityksiä eri puolille maakuntaa, yhteistyökumppaneina mm. Karstula, Kannonkoski, Kinnula, Saarijärvi, Äänekoski/Sumiainen, Keuruu, Jämsä, Jämsänkoski, Orivesi. Nykyisen festivaalin kansainvälisesti merkittävimpiä vieraita ovat olleet: sopraanot Barbara Hendricks (USA), Elina Garanca (Latvia) ja Marina Mescheriakova (Venäjä), viulistit Isabelle van keulen (Hollanti) ja Sergey Khachatryan (Armenia), sellisti Frans Helmerson (Ruotsi), flamencotaiteilijat Paco Pena (Espanja) ja Isabel Bayon (Espanja), fadolaulajatar Mafalda Arnauth (Portugali), sanattoman teatterin taitajat Avner Eisenberg (USA), Nola Rae (UK), Derevo (Venäjä), Familie Flöz (Saksa), Spymonkey (UK) sekä etnomusiikin edustajat Te Vaka (Polynesia), Septeto Nacional (Kuuba), Cambell Brothers (USA) ja Linda Tillery and The Cultural Heritage Choir (USA).

Festivaalin kokonaiskävijämäärä ylsi kesällä 2009 ennätykseensä, lähes 40 000 kävijään. Maksullisissa esityksissä yleisöä oli runsaat 12 000. Valtakunnallisessa festivaalivertailussa Jyväskylän Kesä sijoittuu kokonaiskävijätilastossa 11. ja maksullisten kävijöiden tilastossa 14.

Jaa tapahtuma

Jyväskylän Kesä: Puistojuhlissa 8.–9.7.2021 Gettomasa, 22-Pistepirkko ja seitsemän muuta huippunimeä

09.02.2021

Puistojuhlat tuo Jyväskylän Lounaispuistoon kahden päivän verran kotimaisia huippuartisteja. Tänä vuonna Puistojuhlissa nähdään erityisen vahva rap-edustus.

Jyväskylän Kesän Puistojuhlat 8. ja 9.7.2021 tuo Jyväskylän yläkaupungin sydämeen Lounaispuistoon monipuolisen kattauksen kiinnostavimpia kotimaisia artisteja. Pitkältä tauolta palannut 22-Pistepirkko nauttii vaihtoehtorockin piirissä suurta arvostusta. Kulttiyhtyettä onkin nimitetty Suomen autotallirockin kummisedäksi. Viime keväänä toisen albuminsa julkaissut Ruusut on viime vuosien suurimpia kotimaisia pop-ilmiöitä ja ehdolla peräti neljässä Emma-sarjassa. Puistojuhlien artistien joukossa ovat myös vauhdikas ja vaarallinen jytärock-trio Räjäyttäjät sekä persoonallisella lyriikallaan ja live-energiallaan valloittava Muuan Mies.

Lounaispuistoon saapuu vakuuttava kattaus kotimaisia rap-artisteja. Jyväskylän kasvatti Gettomasa on suomalaisen rapin seuratuimpien nimien joukossa. Genrensä johtohahmoksi kutsuttu artisti tunnetaan monipuolisuudestaan ja suorasanaisuudestaan. Niin ikään Jyväskylästä ponnistava Lauri Haav nousi suosioon viime kevään herkällä esikoislevyllään. Lisäksi Puistojuhlissa nähdään uuden levyn keväällä julkaiseva, kriitikkojen ylistämä Jesse Markin, uuden kotimaisen feministisen rapin rintamassa seisova SOFA sekä Heimo Ilman Menneisyyttä -kokoonpanon kanssa puistoon saapuva pitkän linjan tekijä Stepa.

Upean artistikattauksen lisäksi Puistojuhlissa nautiskellaan tietysti hyvästä ruuasta ja juomasta sekä vehreän puistomiljöön tunnelmasta. Ohjelmisto täydentyy vielä levymusiikilla ja alueohjelmalla. Puistojuhlien yhden ja kahden päivän lippujen myynti alkaa perjantaina 12.2. klo 10 Jyväskylän Kesän verkkokaupassa. Puistojuhlien ikäraja on 18 vuotta.

Puistojuhlat 8.–9.7.2021:

Torstai 8.7.

22-Pistepirkko, Ruusut, Jesse Markin, Räjäyttäjät

Perjantai 9.7.

Gettomasa, Stepa & Heimo Ilman Menneisyyttä, SOFA, Muuan Mies, Lauri Haav

Lippujen hinnat

  • 2 päivää 64 € / 48 €
  • 1 päivä 36 € / 28 €

 

Puistojuhlat on osa monitaidefestivaali Jyväskylän Kesää, joka järjestetään 7.–13.7.2021. Jyväskylän Kesän ohjelmisto koostuu mm. kevyestä ja klassisesta musiikista, teatterista, koko perheen ohjelmasta sekä laajasta ympäristöteemaisesta puheohjelmasta.

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 27

2 / 27

3 / 27

4 / 27

5 / 27

6 / 27

7 / 27

8 / 27

9 / 27

10 / 27

11 / 27

12 / 27

13 / 27

14 / 27

15 / 27

16 / 27

17 / 27

18 / 27

19 / 27

20 / 27

21 / 27

22 / 27

23 / 27

24 / 27

25 / 27

26 / 27

27 / 27
  • Yhteistyössä: