Etusivu » Kaikki festivaalit » » Jyväskylän Kesä

Jyväskylän Kesä
03.07.2019 - 09.07.2019

Tietoa festivaalista

Sanatonta teatteria, konsertteja, klubeja, kursseja, keskustelua… Suomen vanhin kaupunkifestivaali on pyrkinyt läpi historiansa kulkemaan muutaman askeleen edellä aikaansa ja kokeilemaan uutta. Runsaasti ohjelmaa myös ilman pääsymaksuja ja ikärajoja.

Tapahtuman luonne

Monitaidefestivaalit Etno / Maailmanmusiikki Jazz Kamarimusiikki Kirjallisuus, runous Klassinen musiikki Kursseja Nykytanssi Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Pop/Rock Seminaareja, luentoja Sirkus Stand up Teatteri Viihdemusiikki Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.jyvaskylankesa.fi
Sähköposti kesa@jyvaskylankesa.fi
Festivaaliosoite Jyväskylä Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 464 6025
Toimisto Vapaudenkatu 43 A, FI-40100 Jyväskylä

Festivaali kartalla

Ensimmäinen Jyväskylän Kesä järjestettiin vuonna 1956 nimellä Jyväskylän Musiikkikulttuuripäivät, jonka suunnittelivat Timo Mäkinen, Seppo Nummi ja Päivö Oksala. Festivaali oli pitkään ainoa Pohjoismaissa. Ohjelma koostui kongresseista, seminaareista, luennoista, paneeleista ja musiikkikursseista. Lisäksi ohjelmassa oli konsertteja, taidenäyttelyjä, elokuvia ja ulkoilmatapahtumia. Vuosikymmenten saatossa festivaalin painopisteet ovat muuttuneet, mutta koko historian ajan mukana ovat säilyneet musiikki, seminaarit, ulkoilmatapahtumat ja kurssitoiminta. Ensimmäisten vuosikymmenten merkittäviä vieraita olivat mm. Karlheinz Stockhausen, Krzyztof Penderecki, György Ligeti, Ravi Shankar, Grigori Sokolov, Alfred Snittke, Liana Izakadze ja silloin 20-vuotias Viktoria Mullova.

Nykyinen linja on pääpiirteissään syntynyt viimeisen runsaan 10 vuoden aikana. Kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä tarjoaa konsertteja, sanatonta teatteria, klubi-ohjelmaa, ohjelmaa lapsille, kursseja sekä ”Mitä noi tekee?!” –ohjelman, joka on yleisölle maksuton. Puheohjelman rooli on ollut vähäisempi 10 viime vuoden aikana lukuun ottamatta joka kolmas vuosi järjestettyä valtakunnallista Finncon -tapahtumaa, johon on osallistunut 3 000 – 8 000 osanottajaa. Kesällä 2009 ensimmäistä kertaa järjestetty Hyde Park –tyyppinen puheohjelma oli menestys.

Nykyinen 28. kalenteriviikolla pidettävä kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä tarjoaa yhteensä lähes 100 tapahtumaa, josta noin puolet on maksullisia ja toiset puolet ilmaistapahtumia. Esityksistä valtaosa on Jyväskylässä ja sen välittömässä ympäristössä. Kesän avajaiskonsertteja on jo 1990 –luvun loppupuolelta alkaen järjestetty yhteistyössä useiden keskisuomalaisten kuntien mm. Luhanka, Saarijärvi, Keuruu, Laukaa, Hankasalmi, Jämsä, Korpilahti kanssa. Lisäksi pienimuotoisempia konsertteja ja tapahtumia on toteutettu naapurikunnissa. Jyväskylän Kesä on vienyt jo viiden vuoden ajan katuteatteriesityksiä eri puolille maakuntaa, yhteistyökumppaneina mm. Karstula, Kannonkoski, Kinnula, Saarijärvi, Äänekoski/Sumiainen, Keuruu, Jämsä, Jämsänkoski, Orivesi. Nykyisen festivaalin kansainvälisesti merkittävimpiä vieraita ovat olleet: sopraanot Barbara Hendricks (USA), Elina Garanca (Latvia) ja Marina Mescheriakova (Venäjä), viulistit Isabelle van keulen (Hollanti) ja Sergey Khachatryan (Armenia), sellisti Frans Helmerson (Ruotsi), flamencotaiteilijat Paco Pena (Espanja) ja Isabel Bayon (Espanja), fadolaulajatar Mafalda Arnauth (Portugali), sanattoman teatterin taitajat Avner Eisenberg (USA), Nola Rae (UK), Derevo (Venäjä), Familie Flöz (Saksa), Spymonkey (UK) sekä etnomusiikin edustajat Te Vaka (Polynesia), Septeto Nacional (Kuuba), Cambell Brothers (USA) ja Linda Tillery and The Cultural Heritage Choir (USA).

Festivaalin kokonaiskävijämäärä ylsi kesällä 2009 ennätykseensä, lähes 40 000 kävijään. Maksullisissa esityksissä yleisöä oli runsaat 12 000. Valtakunnallisessa festivaalivertailussa Jyväskylän Kesä sijoittuu kokonaiskävijätilastossa 11. ja maksullisten kävijöiden tilastossa 14.

Jaa tapahtuma

Jyväskylän Kesä hipoi kävijäennätyksiä laadulla ja tyylillä

11.07.2018

Uudistunut Jyväskylän Kesä onnistui erinomaisesti. Keskiviikosta 4.7. tiistaihin 10.7. kestäneen monitaiteisen kaupunkifestivaalin laadukas ja tyylikäs ohjelmisto tavoitti hyvin runsaslukuisesti yleisöä.

Festivaali avattiin keskiviikkona 4.7. Jyväskylä Sinfonian ja Camilla Nylundin konsertilla Taulumäen kirkossa. Avajaiskonsertissa kuultiin upeasti tulkittuna Ville Matvejeffin laatima uniteemainen ohjelma. Festivaali päätettiin tiistaina 10.7. ainutkertaiseen ja herkkään Toni Edelmann -muistokonserttiin, jonka solisteina toimivat Samuli Edelmann ja Eija Ahvo ja säestäjänä Lasse Hirven Orkesteri.

Avajais- ja päätöskonsertin väliin mahtui kirjava, mutta yhtenäinen ja laadukas kattaus esimerkiksi teatteri-, musiikki-, elokuva- sekä puheohjelmaa. Festivaalin vuoden uudistuksiin lukeutui teema-ajattelun palauttaminen. Vuonna 2018 teemana oli uni ja uneksiminen. Punaisena lankana läpi festivaalin kulkenut teema sitoi ohjelmaa yhteen: uniteemaa sivuttiin erityisesti kursseilla, lasten ohjelmassa ja puheohjelmassa. Lisäksi festivaalin jokaisena päivänä avoinna oli maksuton Päiväunila. Kaikkiaan festivaalin aikana koettiin seitsemisenkymmentä ohjelmanumeroa.

Festivaalin tavoite näkyä entistä paremmin Jyväskylän kaupunkikuvassa toteutui hyvin. Yleisö löysi uudet tapahtumapaikat ja niissä tarjotun maksullisen ja pääsymaksuttoman ohjelman. Tavoite toteutui esimerkiksi kolmepäiväisinä Lounaispuistossa järjestettyinä Puistojuhlina sekä Kauppakadulla, Kauppalaispihalla ja Villa Ranan Puutarhassa järjestetyn ilmaisohjelman muodossa.

– Tänä vuonna on juhlittu sitä, miten Jyväskylän kaupunki on muuttunut avoimemmaksi kaupunkikulttuurin näkökulmasta. Saamamme palautteen mukaan tapahtuma on soinut ja näkynyt jo kaukaa sekä kutsunut mukaan, iloitsee ensimmäistä kertaa toiminnanjohtajan roolissa toiminut Kyösti Ylikulju.

Erityisen runsaasti koettiin pitkästä aikaa ohjelmaa Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampusalueella, jossa järjestettiin niin konsertteja, puheohjelmaa, elokuvia kuin kaksipäiväinen designtorikin.

Uusia yleisöryhmiä ja huippulukemia kävijämäärissä

Alustavien arvioiden mukaan festivaaliviikon aikana tapahtumiin osallistui noin 30 000 kävijää. Kyseessä on runsas kasvu viime vuosiin – esimerkiksi vuonna 2017 festivaalin kävijämäärä oli 20 500 henkilöä. Yleisö vieraili sekä isommissa massatapahtumissa että pienissä, intiimeissä tilaisuuksissa.

Runsaslukuisimmin osallistuttiin kolmansiin Jyväskylän Kesän Neulefestareihin (n. 6 000 kävijää), 5.–7.7. ensimmäistä kertaa järjestettyihin, kotimaan musiikin kärkinimiä ja legendoja sisältäneisiin Jyväskylän Kesän Puistojuhliin (noin 3 500 kävijää) sekä Kauppalaispihalla lauantaina 7.7. järjestettyihin kymmenensiin Payback Jameihin (n. 3 000 kävijää). Festivaalille mahtui myös positiivista palautetta keränneitä intiimejä tapahtumia, kuten kurssiohjelman Social Dreaming –työpajat sekä vain 14 katsojaa kerrallaan mukanaan kuljettanut, 16 kertaa festivaaliviikolla esitetty intensiivinen ja herkkä Laukaan Vankilalla nähty flamencoteos Alakerrassa / pimeässä / sementtivalimo.

Festivaalin ohjelma tavoitti runsaasti erilaisia yleisöryhmiä. Erityisesti nuoria aikuisia osallistui arvioiden mukaan aiempaa runsaslukuisemmin festivaalitapahtumiin.

Tyytyväisillä festivaalijärjestäjillä on jo mielessä uudet kehityssuunnat ja aluevaltaukset. Teema-ajattelua aiotaan edelleen jatkaa ja hioa. Tulevina vuosina festivaali aikoo myös lisätä kansainvälisyyttään, laajentaa puheohjelmaa sekä kehittää näkyvyytensä lisäämistä kaupunkikuvassa. Vuoden 2019 Jyväskylän Kesä järjestetään 3.–9.7.

www.jyvaskylankesa.fi
www.facebook.com/JyvaskylanKesa
www.instagram.com/JyvaskylanKesa
www.twitter.com/JyvaskylanKesa

Jyväskylän Kesän Neulefestarit oli menestys – kävijöitä lähes 6 000

11.07.2018

Kolmatta kertaa järjestetyt Jyväskylän Kesän Neulefestarit oli jälleen menestys. Yhä kansainvälisemmäksi kehittynyt tapahtuma keräsi ennätysmäärän osallistujia; kaikkiaan lähes 6 000 kävijää vieraili heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna festareiden eri tapahtumissa. – Olemme ällistyneitä ja kiitollisia huikeasta kävijämäärästä, saamastamme hyvästä palautteesta ja hienosta festarifiiliksestä, taiteellinen johtaja ja lankakauppa TitiTyyn yrittäjä Tiina Huhtaniemi iloitsee. Jyväskylän Kesän Neulefestarit järjestettiin Jyväskylän Kesä -festivaalin ja lankakauppa TitiTyyn yhteistyönä. Tapahtuman keskipisteenä toimi Toivolan Vanha Piha.

Neulefestareiden ohjelmassa oli erilaisia kursseja, luentoja, kaksipäiväiset lankamarkkinat, risteily sekä illanviettoja. Ihmiset viihtyivät Toivolan Vanhalla Pihalla, joka toimi uuden Love Local Brands Bar & Cafen myötä loistavasti.

– Paikalla oli paljon vieraita, jotka kiertävät vastaavia festareita esimerkiksi New Yorkissa, Berliinissä ja Lontoossa niin opettamassa kuin vieraina. Heiltä saamamme ylitsevuotavan tyytyväinen palaute auttaa meitä kehittämään tapahtumaamme myös jatkossa, Huhtaniemi lupaa. – Oli myös mahtavaa kuulla myyjiltä, että kauppa kävi kaikilla äärettömän hyvin. Tämä kertoo taas siitä, että enemmän on enemmän kaikille. Ajatus siitä, että saman alan yritykset kilpailevat keskenään on vanha eikä vie mitään eteenpäin. Yhteistyö luo toimivaa heimokulttuuria ja pitää markkinoita yllä.

Jyväskylän Kesän toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju on myös tyytyväinen kaupunkifestivaalinsa hieman erikoiseen alatapahtumaan. – Yhteistyö Neulefestareiden kanssa on ollut innostavaa ja antanut ideoita myös koko Jyväskylän Kesän ohjelmiston kehittämiseen. On mukava huomata, miten neulominen ja muuhun festivaaliohjelmaan osallistuminen lähenevät vuosi vuodelta.

– Meille tärkeintä on ainutkertaisten elämysten tarjoaminen kävijöillemme ja näyttääkin siltä, että onnistuimme tavoittessamme hienosti, Neulefestareiden tuottaja Eveliina Eronen kommentoi ylpeänä. – Tälläisen tapahtuman näkyvyys somessa on käsittämätöntä. Vaikka paineet ensi vuodelle ovat taas korkealla, ollaan suunnitelmien kanssa jo melko pitkällä, Eronen vihjailee innokkaana. – Olemme äärimmäisen onnellisia myös isosta joukosta sitoutuneita vapaaehtoisia, jotka olivat osana tapahtuman onnistumisessa.

1 / 37

2 / 37

3 / 37

4 / 37

5 / 37

6 / 37

7 / 37

8 / 37

9 / 37

10 / 37

11 / 37

12 / 37

13 / 37

14 / 37

15 / 37

16 / 37

17 / 37

18 / 37

19 / 37

20 / 37

21 / 37

22 / 37

23 / 37

24 / 37

25 / 37

26 / 37

27 / 37

28 / 37

29 / 37

30 / 37

31 / 37

32 / 37

33 / 37

34 / 37

35 / 37

36 / 37

37 / 37
  • Yhteistyössä: