Etusivu » Kaikki festivaalit » » Jyväskylän Kesä

Jyväskylän Kesä
04.07.2018 - 10.07.2018

Tietoa festivaalista

Sanatonta teatteria, konsertteja, klubeja, kursseja, keskustelua… Suomen vanhin kaupunkifestivaali on pyrkinyt läpi historiansa kulkemaan muutaman askeleen edellä aikaansa ja kokeilemaan uutta. Runsaasti ohjelmaa myös ilman pääsymaksuja ja ikärajoja.

Tapahtuman luonne

Monitaidefestivaalit Etno / Maailmanmusiikki Jazz Kamarimusiikki Kirjallisuus, runous Klassinen musiikki Kursseja Nykytanssi Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Pop/Rock Seminaareja, luentoja Sirkus Stand up Teatteri Viihdemusiikki Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.jyvaskylankesa.fi
Sähköposti kesa@jyvaskylankesa.fi
Festivaaliosoite Jyväskylä Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 464 6025
Toimisto Vapaudenkatu 43 A, FI-40100 Jyväskylä

Festivaali kartalla

Ensimmäinen Jyväskylän Kesä järjestettiin vuonna 1956 nimellä Jyväskylän Musiikkikulttuuripäivät, jonka suunnittelivat Timo Mäkinen, Seppo Nummi ja Päivö Oksala. Festivaali oli pitkään ainoa Pohjoismaissa. Ohjelma koostui kongresseista, seminaareista, luennoista, paneeleista ja musiikkikursseista. Lisäksi ohjelmassa oli konsertteja, taidenäyttelyjä, elokuvia ja ulkoilmatapahtumia. Vuosikymmenten saatossa festivaalin painopisteet ovat muuttuneet, mutta koko historian ajan mukana ovat säilyneet musiikki, seminaarit, ulkoilmatapahtumat ja kurssitoiminta. Ensimmäisten vuosikymmenten merkittäviä vieraita olivat mm. Karlheinz Stockhausen, Krzyztof Penderecki, György Ligeti, Ravi Shankar, Grigori Sokolov, Alfred Snittke, Liana Izakadze ja silloin 20-vuotias Viktoria Mullova.

Nykyinen linja on pääpiirteissään syntynyt viimeisen runsaan 10 vuoden aikana. Kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä tarjoaa konsertteja, sanatonta teatteria, klubi-ohjelmaa, ohjelmaa lapsille, kursseja sekä ”Mitä noi tekee?!” –ohjelman, joka on yleisölle maksuton. Puheohjelman rooli on ollut vähäisempi 10 viime vuoden aikana lukuun ottamatta joka kolmas vuosi järjestettyä valtakunnallista Finncon -tapahtumaa, johon on osallistunut 3 000 – 8 000 osanottajaa. Kesällä 2009 ensimmäistä kertaa järjestetty Hyde Park –tyyppinen puheohjelma oli menestys.

Nykyinen 28. kalenteriviikolla pidettävä kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä tarjoaa yhteensä lähes 100 tapahtumaa, josta noin puolet on maksullisia ja toiset puolet ilmaistapahtumia. Esityksistä valtaosa on Jyväskylässä ja sen välittömässä ympäristössä. Kesän avajaiskonsertteja on jo 1990 –luvun loppupuolelta alkaen järjestetty yhteistyössä useiden keskisuomalaisten kuntien mm. Luhanka, Saarijärvi, Keuruu, Laukaa, Hankasalmi, Jämsä, Korpilahti kanssa. Lisäksi pienimuotoisempia konsertteja ja tapahtumia on toteutettu naapurikunnissa. Jyväskylän Kesä on vienyt jo viiden vuoden ajan katuteatteriesityksiä eri puolille maakuntaa, yhteistyökumppaneina mm. Karstula, Kannonkoski, Kinnula, Saarijärvi, Äänekoski/Sumiainen, Keuruu, Jämsä, Jämsänkoski, Orivesi. Nykyisen festivaalin kansainvälisesti merkittävimpiä vieraita ovat olleet: sopraanot Barbara Hendricks (USA), Elina Garanca (Latvia) ja Marina Mescheriakova (Venäjä), viulistit Isabelle van keulen (Hollanti) ja Sergey Khachatryan (Armenia), sellisti Frans Helmerson (Ruotsi), flamencotaiteilijat Paco Pena (Espanja) ja Isabel Bayon (Espanja), fadolaulajatar Mafalda Arnauth (Portugali), sanattoman teatterin taitajat Avner Eisenberg (USA), Nola Rae (UK), Derevo (Venäjä), Familie Flöz (Saksa), Spymonkey (UK) sekä etnomusiikin edustajat Te Vaka (Polynesia), Septeto Nacional (Kuuba), Cambell Brothers (USA) ja Linda Tillery and The Cultural Heritage Choir (USA).

Festivaalin kokonaiskävijämäärä ylsi kesällä 2009 ennätykseensä, lähes 40 000 kävijään. Maksullisissa esityksissä yleisöä oli runsaat 12 000. Valtakunnallisessa festivaalivertailussa Jyväskylän Kesä sijoittuu kokonaiskävijätilastossa 11. ja maksullisten kävijöiden tilastossa 14.

Jaa tapahtuma

Jyväskylän Kesän tuottajaksi Anniina Hartikainen

31.08.2017

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan kulttuurituottaja Anniina Hartikainen aloittaa lokakuussa Jyväskylän Kesän tuottajana. “Tartun innolla toimeen sekä pursuan jo ideoita ja inspiraatiota tulevaa tapahtumaa ajatellen.”

Valinnan suoritti Jyväskylän Festivaaliyhdistys ry:n hallituksen nimeämä työryhmä. Syksyllä toiminnanjohtajaksi siirtyvä tuottaja Kyösti Ylikulju kuvailee hakuprosessia erittäin onnistuneeksi. “Tehtävään tuli todella tasokkaita hakemuksia ja oli ilo päästä haastattelemaan motivoituneita ja idearikkaita ihmisiä.”

Työryhmä kiittää kaikkia hakijoita ja toivottaa Anniina Hartikaisen tervetulleeksi Jyväskylän Kesän tekijäjoukkoon.

Kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesää vietetään seuraavan kerran 4.–10.7.2018.

www.jyvaskylankesa.fi

Jyväskylän Kesässä 17 900 kävijää

11.07.2017

Kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä järjestettiin 62. kerran 5.–11.7.2017.

Festivaalilla vieraili arviolta 17 900 kävijää, ohjelmaa oli noin 130 tuntia ja esiintyjiä yhteensä noin 220. Maksullisiin esityksiin osallistui noin 8 400 henkilöä. Näistä Kesäkadun maksullisiin esityksiin saapui noin

200 kävijää. Jyväskylän Kesän Neulefestivaalien kävijämääri oli hienosti 4 000.

 

Kesässä kelit paranivat päivä päivältä

Siinä missä Jyväskylän Kesä on monitaidefestivaali, myös sen kelit olivat hyvin moninaiset. Kesä alkoi lähes talvisista, plus kahdeksan asteen lämmöistä ja kiri loppua kohden lähelle hellelukuja. Kelit mahdollistivat Kompassin päivittäisen ilmaisohjelman järjestämisen ulkona.

 

12 loppuunmyytyjä ohjelmaa

Jyväskylän Kesän avajaiskonsertissa täysi sali todisti a cappella -yhtye The Real Groupin esiintymistä. Yhtye ei viihdyttänyt vain taidokkaalla laulullaan vaan nauratti yleisöä myös hauskoilla välispiikeillä.

Kesän ohjelmasta loppuunmyydyiksi tulivat Thomas Moncktonin Only Bones esitykset (3 kpl), Familie Flözin Hotel Paradiso, Naisen tila -tapahtuma, TaidePiilon neljä pajaa Mäki-Matin perhepuistossa (Hyväskylän-karkkitehtuuri ja Kakkuja ja krumeluureja), Dixie Harlemin & Jonna Ortjun keikka Popparissa ja Johanna Förstin keikka Kapun klubilla.

Myös Thomas Moncktonin workshop tuli täyteen.

Monen muunkin tapahtuman yleisömäärä lähenteli maksimiaan. Näin esimerkiksi Joose Keskitalon, Tomi Metsäkedon ja Maria Ylipään osalta.

Myös Semmareiden keikalle vaelsi huikea lähes 900-päinen yleisö.

Semmarit-faneja viihdytti mieskuoron ohella lavalla piipahtanut Johanna Försti ja nuori biketrial-taituri Eemeli Kanervo.

Teltan keikoille osallistui noin 3 300 katsojaa, teatteria seurasi 1 300 katsojaa ja muissa konserteissa kävi noin 3 200 katsojaa. Mäki-Matin perhepuiston lasten ohjelmaan osallistui noin 1 400 kävijää, joka oli noin 400 kävijän kasvu viime vuoteen.

Aiempien vuosien tapaan lipunmyynti kävi kuumimpana festivaaliviikolla.

Jyväskylän Kesällä näyttää olevan vakiintunut kävijämäärä vuodesta toiseen ja jopa lippujen myyntivauhti pysyy jatkuvasti samana.

Lopulliset luvut festivaalin taloudesta tarkentuvat elokuun lopulla.

www.jyvaskylankesa.fi

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 33

2 / 33

3 / 33

4 / 33

5 / 33

6 / 33

7 / 33

8 / 33

9 / 33

10 / 33

11 / 33

12 / 33

13 / 33

14 / 33

15 / 33

16 / 33

17 / 33

18 / 33

19 / 33

20 / 33

21 / 33

22 / 33

23 / 33

24 / 33

25 / 33

26 / 33

27 / 33

28 / 33

29 / 33

30 / 33

31 / 33

32 / 33

33 / 33
  • Yhteistyössä: