Etusivu » Kaikki festivaalit » » Jyväskylän Kesä

Jyväskylän Kesä
04.07.2018 - 10.07.2018

Tietoa festivaalista

Sanatonta teatteria, konsertteja, klubeja, kursseja, keskustelua… Suomen vanhin kaupunkifestivaali on pyrkinyt läpi historiansa kulkemaan muutaman askeleen edellä aikaansa ja kokeilemaan uutta. Runsaasti ohjelmaa myös ilman pääsymaksuja ja ikärajoja.

Tapahtuman luonne

Monitaidefestivaalit Etno / Maailmanmusiikki Jazz Kamarimusiikki Kirjallisuus, runous Klassinen musiikki Kursseja Nykytanssi Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Pop/Rock Seminaareja, luentoja Sirkus Stand up Teatteri Viihdemusiikki Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.jyvaskylankesa.fi
Sähköposti kesa@jyvaskylankesa.fi
Festivaaliosoite Jyväskylä Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 464 6025
Toimisto Vapaudenkatu 43 A, FI-40100 Jyväskylä

Festivaali kartalla

Ensimmäinen Jyväskylän Kesä järjestettiin vuonna 1956 nimellä Jyväskylän Musiikkikulttuuripäivät, jonka suunnittelivat Timo Mäkinen, Seppo Nummi ja Päivö Oksala. Festivaali oli pitkään ainoa Pohjoismaissa. Ohjelma koostui kongresseista, seminaareista, luennoista, paneeleista ja musiikkikursseista. Lisäksi ohjelmassa oli konsertteja, taidenäyttelyjä, elokuvia ja ulkoilmatapahtumia. Vuosikymmenten saatossa festivaalin painopisteet ovat muuttuneet, mutta koko historian ajan mukana ovat säilyneet musiikki, seminaarit, ulkoilmatapahtumat ja kurssitoiminta. Ensimmäisten vuosikymmenten merkittäviä vieraita olivat mm. Karlheinz Stockhausen, Krzyztof Penderecki, György Ligeti, Ravi Shankar, Grigori Sokolov, Alfred Snittke, Liana Izakadze ja silloin 20-vuotias Viktoria Mullova.

Nykyinen linja on pääpiirteissään syntynyt viimeisen runsaan 10 vuoden aikana. Kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä tarjoaa konsertteja, sanatonta teatteria, klubi-ohjelmaa, ohjelmaa lapsille, kursseja sekä ”Mitä noi tekee?!” –ohjelman, joka on yleisölle maksuton. Puheohjelman rooli on ollut vähäisempi 10 viime vuoden aikana lukuun ottamatta joka kolmas vuosi järjestettyä valtakunnallista Finncon -tapahtumaa, johon on osallistunut 3 000 – 8 000 osanottajaa. Kesällä 2009 ensimmäistä kertaa järjestetty Hyde Park –tyyppinen puheohjelma oli menestys.

Nykyinen 28. kalenteriviikolla pidettävä kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä tarjoaa yhteensä lähes 100 tapahtumaa, josta noin puolet on maksullisia ja toiset puolet ilmaistapahtumia. Esityksistä valtaosa on Jyväskylässä ja sen välittömässä ympäristössä. Kesän avajaiskonsertteja on jo 1990 –luvun loppupuolelta alkaen järjestetty yhteistyössä useiden keskisuomalaisten kuntien mm. Luhanka, Saarijärvi, Keuruu, Laukaa, Hankasalmi, Jämsä, Korpilahti kanssa. Lisäksi pienimuotoisempia konsertteja ja tapahtumia on toteutettu naapurikunnissa. Jyväskylän Kesä on vienyt jo viiden vuoden ajan katuteatteriesityksiä eri puolille maakuntaa, yhteistyökumppaneina mm. Karstula, Kannonkoski, Kinnula, Saarijärvi, Äänekoski/Sumiainen, Keuruu, Jämsä, Jämsänkoski, Orivesi. Nykyisen festivaalin kansainvälisesti merkittävimpiä vieraita ovat olleet: sopraanot Barbara Hendricks (USA), Elina Garanca (Latvia) ja Marina Mescheriakova (Venäjä), viulistit Isabelle van keulen (Hollanti) ja Sergey Khachatryan (Armenia), sellisti Frans Helmerson (Ruotsi), flamencotaiteilijat Paco Pena (Espanja) ja Isabel Bayon (Espanja), fadolaulajatar Mafalda Arnauth (Portugali), sanattoman teatterin taitajat Avner Eisenberg (USA), Nola Rae (UK), Derevo (Venäjä), Familie Flöz (Saksa), Spymonkey (UK) sekä etnomusiikin edustajat Te Vaka (Polynesia), Septeto Nacional (Kuuba), Cambell Brothers (USA) ja Linda Tillery and The Cultural Heritage Choir (USA).

Festivaalin kokonaiskävijämäärä ylsi kesällä 2009 ennätykseensä, lähes 40 000 kävijään. Maksullisissa esityksissä yleisöä oli runsaat 12 000. Valtakunnallisessa festivaalivertailussa Jyväskylän Kesä sijoittuu kokonaiskävijätilastossa 11. ja maksullisten kävijöiden tilastossa 14.

Jaa tapahtuma

Jyväskylän Kesän teatteriohjelmistossa taikaa, taituruutta ja audiovisuaalisia spektaakkeleja

07.03.2018

Jyväskylän Kesän teatteriohjelmistossa nähdään vaikuttavia sanattomia, fyysisiä ja visuaalisia esityksiä. Ohjelmiston helmiä ovat ensi kertaa Jyväskylään saapuva nykysirkuksen pioneeriryhmä WHS sekä harvoin esitetty Mika Taanilan ja Circle-yhtyeen audiovisuaalinen spektaakkeli SSEENNSSEESS.

Lauantaina 7.7. ja sunnuntaina 8.7. Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nähdään WHS-ryhmän esitys Lähtö. Lähtö on kuvataiteilija ja taikuri Kalle Nion ohjaama mystinen, humoristinen ja traaginen esitys. Kokonaisuudessa yhdistyvät näyttämöilluusiot, tanssi, teatteri, sirkus, valtavat videoprojisoinnit sekä jylhät äänimaisemat. Esityksessä seurataan toisistaan vieraantunutta pariskuntaa, joka harhailee unenomaisten kuvien keskellä. Kansainvälisesti palkittu teos on saanut inspiraatiota 1800-luvun taikureiden lavailluusioista. Lähtö mykisti vastikään yleisönsä loppuunmyydyillä esityksillä London Mime -festivaalilla.

Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasalissa koetaan torstaina 5.7. audiovisuaalinen spektaakkeli. SSEENNSSEESS on elokuvantekijä Mika Taanilan sekä Suomen ja koko maailman parhaaksi kutsutun kulttiyhtye Circlen yhteistyön viimeisin ilmentymä. Teos on installaation ja livekonsertin risteymä, jota on esitetty vain muutamia kertoja ympäri maailman. SSEENNSSEESS yhdistää Circlen hypnoottisen musiikin Taanilan keräämään ja manipuloimaan visuaaliseen materiaaliin, joka koostuu muun muassa arkisto- ja opetusfilmeistä. Surrealistinen ja humoristinen teos on läpisävelletty, mutta jokainen esitys on uniikki ja sisältää improvisaatiota.

Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nähdään torstaina 5.7. Thom Moncktonin ja Circo Aereon teos The Artist. Älykkäässä ja lapsellisen innostuneessa esityksessä seurataan erään taiteilijan rankkaa työskentelyä hänen odottaessaan inspiraatiota ja taistellessaan sen kaoottisten seurausten kanssa. Helsingin juhlaviikoilla ensiesityksensä saanut The Artist on kerännyt ylistäviä arvioita. Fyysisen teatterin ja klovnerian taituri Monckton on aiemmin hurmannut Kesässä loppuunmyydyillä esityksillään The Pianist (2014) ja Only Bones (2017).

Company Uusi Maailma on jyväskyläläinen, kansainvälisesti esiintyvä ja palkittu esittävän taiteen ryhmä. Ryhmän uusi kantaesitys CUM BOYS vol. 4 – KOSMOKSEN LAPSET esitetään Ilokiven teatteritilassa kuudesti festivaaliviikolla. Esityksessä kurkistetaan CUM BOYS -tanssistarojen arkeen, jossa avautuu suomalaiskalsarillinen mielenmaisema. ”Pojat” ajautuvat myös kosmoottisille poluille ja värikkäisiin yhteisfantasioihin. Esitykset toteutetaan sanattoman teatterin, tanssin, akrobatian, musiikin sekä valon fuusiona, absurdilla otteella ja mustan huumorin höystämänä. Aiemmin Kesässä on nähty CUM:n teokset Kerrostalo (2012), RAJATILA (2013) ja CUM BOYS vol.3 – CUM IN (2017).

Jyväskylän Kesään on vakiintunut vahva teatteriohjelmiston perinne. Toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju kuvailee tämänvuotista ohjelmistoa:

– Meillä on erityinen paikka festivaalina, joka tuo esiin teatterin uusia ja yllättäviä ilmiöitä. Tämän vuoden ohjelmistoa rakentaessamme olemme miettineet erityisesti sitä, mikä on seuraava uusi asia, jonka haluamme tuoda Jyväskylään koettavaksi.

Jyväskylän Kesä on 4.–10.7. järjestettävä monitaiteinen kaupunkifestivaali. Ohjelmisto koostuu mm. kevyestä ja klassisesta musiikista, sanattomasta teatterista sekä puhe- ja elokuvaohjelmasta. Vuonna 2018 festivaalin teemana on uni ja uneksiminen.

Liput Lähtö ja The Artist -esityksiin ovat myynnissä nyt osoitteessa www.jyvaskylankesa.fi/liput. SSEENNSSEESS ja CUM BOYS vol. 4 -esitysten liput tulevat myyntiin pian. Jyväskylän Kesän teatteriohjelmisto täydentyy edelleen kevään aikana.

www.jyvaskylankesa.fi

Kansainvälisiä huippusolisteja ja palkittu jousikvartetti Jyväskylän Kesän klassisessa ohjelmistossa

27.02.2018

Monitaiteinen kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä tuo heinäkuussa Jyväskylään ja kaupungin lähiympäristöön kotimaisia ja kansainvälisiä klassisen musiikin huippuja. Festivaalin käynnistää avajaiskonsertti keskiviikkona 4.7. Korpilahden kirkossa. Konsertin solistina toimii maailman johtaviin lyyris-dramaattisiin sopraanoihin kuuluva Camilla Nylund. Nylund esiintyy jatkuvasti maailman johtavien orkesterien sekä kapellimestarien kanssa ja on laulanut päärooleja oopperataloissa ympäri maailman. Jyväskylän Kesässä Nylund esittää Richard Straussin viimeiseksi jääneen ja tämän uran huipentumana pidetyn teoksen Neljä viimeistä laulua. Illan orkesterina toimii Jyväskylä Sinfonia. Orkesterin ylikapellimestari Ville Matvejeff nimitettiin vastikään Savonlinnan Oopperajuhlien seuraavaksi taiteelliseksi johtajaksi. Matvejeff laatii avajaiskonsertin ohjelmiston erityisesti Kesän teeman, unen ja uneksimisen huomioiden.

Torstaina 5.7. Jyväskylän yliopiston kampusalueella esiintyy Kamus-kvartetti. Kvartetin muodostavat viulistit Terhi Paldanius ja Jukka Untamala, alttoviulisti Jussi Tuhkanen sekä sellisti Petja Kainulainen. Sibelius-Akatemiassa yhdessä opiskellut kvartetti on hionut yhteistyötään ja linjaansa vuodesta 2002. Sen ohjelmistoon kuuluu yli 80 jousikvartetille sävellettyä teosta 1700-luvulta tähän päivään. Kvartetin viimeisimpiin saavutuksiin kuuluu Homunculus-albumilla voitettu parhaan klassisen levyn Emma-palkinto.

Torstaina 5.7. järjestetään myös Kesäilta Toivakassa -konsertti Toivakan kirkossa. Solisteina konsertissa toimivat kaksi maamme eturivin oopperalaulajaa, sopraano Mari Palo ja tenori Ilkka Hämäläinen. Molemmat ovat sekä kansainvälisesti että kotimaassa ansioituneita solisteja, jotka ovat tehneet lukuisia rooleja muun muassa Suomen Kansallisoopperassa, alueoopperoissa sekä Savonlinnan Oopperajuhlilla. Konsertin säestää Tessa Virta Orkesteri, joka tunnetaan korkeatasoisesta ja kansainvälisestä ohjelmistostaan. Laulaja-pianisti Tessa Virran johtama orkesteri on säestänyt lukuisia maamme eturivin artisteja ja tehnyt yhteistyötä muun muassa sinfoniaorkesterien kanssa.

Oopperaa kuullaan myös Sumiaisissa, jonne saapuu La Kala -oopperan kutsumana Lontoosta mestaribaritoni John Morgan. Voimakkaasta ja tummasävyisestä äänestä tunnettu baritoni esiintyy säännöllisesti muun muassa Lontoon Royal Opera Housessa ja Covent Gardenissa. Harvinaislaatuiseksi Verdi-ääneksi kutsuttu Morgan on tehnyt lukemattomia oopperarooleja ja konsertoinut maailmanlaajuisesti. Morgan on kysytty ja suosittu laulunopettaja. Hän pitää Sumiaisissa niin ammattilaisille kuin harrastajillekin suunnatun laulun mestarikurssin. Kurssi alkaa 2.7. ja huipentuu lauantaina 7.7. pidettävään konserttiin, jossa Morganin lisäksi esiintyvät kurssilaiset.

Klassisen musiikin ohjelmiston liput ovat myynnissä nyt osoitteessa www.jyvaskylankesa.fi/liput.

Jyväskylän Kesä on 4.-10.7. järjestettävä monitaiteinen kaupunkifestivaali. Monipuolisen ja korkeatasoisen festivaalin ohjelmisto koostuu muun muassa kevyestä ja klassisesta musiikista, sanattomasta teatterista sekä puhe- ja elokuvaohjelmasta.

Camilla Nylund Jyväskylän Kesään

21.12.2017

Huippusopraano Camilla Nylundin yksi ensi vuoden harvoista kotimaan esiintymisistä koetaan Jyväskylän Kesän avajaiskonsertissa heinäkuussa.

Kuuluisien oopperatalojen vaativissa naispäärooleissa nähty Nylund on kerännyt viime vuosina ylistystä muun muassa pääroolistaan Kaija Saariahon Émiliessä Kansallisoopperassa sekä Wagnerin Tristan ja Isolde -oopperan Isoldena New Yorkissa.

Jyväskylän Kesässä Camilla Nylund laulaa Richard Straussin huikean Neljä viimeistä laulua -teoksen. Ville Matvejeffin johtaman illan orkesterina toimii Jyväskylä Sinfonia, joka esittää myös tarkasti illan erityisohjelmistoon valikoituja orkesterikappaleita. Esiintymispaikkana toimii Korpilahden kirkko, jonka peruskorjaus valmistuu kevään aikana.

Jyväskylän Kesän avajaiskonsertti järjestetään keskiviikkona 4.7.2018 kello 18 alkaen. Liput maksavat 48/44 euroa ja ovat myynnissä Lippupisteen toimipisteissä. Suomen festivaalien kantaemo Jyväskylän Kesä järjestetään 4.–10.7.2018 ja sen kantavana teemana on ensi vuonna “uni”. Koko ohjelmisto valmistuu talven ja alkukevään aikana.

1 / 33

2 / 33

3 / 33

4 / 33

5 / 33

6 / 33

7 / 33

8 / 33

9 / 33

10 / 33

11 / 33

12 / 33

13 / 33

14 / 33

15 / 33

16 / 33

17 / 33

18 / 33

19 / 33

20 / 33

21 / 33

22 / 33

23 / 33

24 / 33

25 / 33

26 / 33

27 / 33

28 / 33

29 / 33

30 / 33

31 / 33

32 / 33

33 / 33
  • Yhteistyössä: