Etusivu » Kaikki festivaalit » » Kaakon Kamarimusiikki, Virolahti

Kaakon Kamarimusiikki, Virolahti
06.07.2021 - 10.07.2021

Tietoa festivaalista

Virolahdella ja sen lähimaisemissa järjestettävä festivaali vie kuulijat kierroksille kyliin, vaihtuviin maisemiin ja monimuotoisiin tunnelmiin. Ohjelmassa on parasta kamarimusiikkia eri aikakausilta ja mestarikursseja nuorille soittajilla – ja lisäksi kaikille avoimia tapahtumia, kuten taiteilijatapaamisia ja yllätyssoittoja.

Tapahtuman luonne

Klassinen musiikki Kamarimusiikki Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.kaakkofestival.fi
Sähköposti info@kaakkofestival.fi
Puhelin +358 40 5192375
Toimisto Harjun oppimiskeskus, Katariinankuja 17, 49980 Ravijoki

Festivaali kartalla

Kaakon Kamarimusiikki on vuonna 2014 toimintansa aloittanut klassisen musiikin festivaali Suomen kaakkoisimmassa kolkassa Virolahdella ja sen lähiseudulla. Tapahtuma tarjoaa vuosittain jo yli kymmenen konsertin ja monien oheistapahtumien sarjan, joka sijoittuu eri puolille kuntaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaisiin ja kiinnostaviin paikkoihin – kauneimpiin kirkkosaleihin, seurantaloille, saareen, metsään, kartanoon tai tallin vintille. Kotipaikkansa ainoana klassisen musiikin tapahtumana se tekee tärkeää työtä musiikin saavutettavuuden edistämiseksi ja pyrkii tuoreena festivaalina vakiinnuttamaan itsensä yhä useamman kuulijan tietoisuuteen. Reseptimme tähän on tinkimätön laatu, joka toteutuu huipputaiteilijoiden rennolla otteella kauneimman maaseudun keskellä!

2014 aloitettiin pienellä Suomen musiikkielämän huippujoukkoon kuuluvien taiteilijoiden joukolla 7 konsertin kesätapahtuma. Esiintyjinä olivat viulistit Jukka Merjanen ja Janne Malmivaara, alttoviulisti Iisa Kostiainen, sellistit Tomas Nuñez-Garcés ja Tuomas Ylinen sekä Perttu Kivilaakso ja pianisti Mikko Merjanen. Yleisö löysi yllättäen oikein hyvin eri puolille Virolahtea soitetut konsertit, kävijämäärä ensimmäisenä vuonna oli jo 900.

2015 järjestettiin kesäfestivaalin lisäksi pienimuotoinen talvitapahtuman ”Kevätsoitto” ja aloitettiin mestarikurssitoiminta nuorille Janne Malmivaaran viulun mestarikurssin 8 osallistujan voimin. Taiteilijoiden ydinjoukko pysyi samana, mutta lyhyempiaikaisia vierailijoita oli useita, mm. tähtivieraana esiintyi mezzosopraano Lilli Paasikivi pianisti Ilmo Rannan säestyksellä. Yleisöjoukko laajeni jo 1200 kävijään.

2016 tasainen suosion kasvu vakuutti järjestäjät ja yhteistyökumppanit perustivat oman yhdistyksen, Kaakon Kamarimusiikki ry:n, joka rekisteröitiin maaliskuussa. Kesän 2016 mestarikurssitoiminta laajeni kattamaan jo kolme instrumenttia (viulu, sello, fagotti) ja konsertteja järjestettiin viitenä päivänä kaikkiaan yhdeksän sekä lisäksi monia oheistapahtumia. Huippuhetkiä koettiin, kun festivaalin ensimmäinen tilausteos, Virolahden 680 -vuotista taivalta ja Virolahden kirkon 250 -vuotisjuhlaa kunnioittanut Tuomas Turriagon säveltämä Juhlakantaatti kajahti ilmoille kantaattikuoron ja kamariyhtyeen esittämänä 13.7. Festivaalin yleisömagneetti oli Waltteri Torikka. Yleisömäärä nousi jälleen, kuulijoita oli jo 1500.

2017 Kaakon Kamarimusiikki laajentui kansainväliseksi, kun ensimmäinen konserttipäivä järjestettiin rajan takana Viipurissa. Suomi100 -juhlavuotta kunnioitettiin teemalla ”Musiikki ei tunne rajoja”. Paikalle kokoontui runsas yleisöjoukko Suomesta sekä Venäjältä. Mestarikurssilaisia saapui mm. Australiasta, Kiinasta, Japanista, Saksasta ja Unkarista suomalaisten osallistujien lisäksi. Esityspaikoiltaan ja ohjelmistoltaan rikas ja vaihteleva festivaali ylsi parhaaseen taiteelliseen suoritukseen, joka toi tullessaan yleisöennätyksen, 1700 kuulijaa.

2018 Kaakon Kamarimusiikki soi teemalla ”Meri yhdistää” ja monissa konserteissa nostettiin esille Itämeren yhteyttä, etenkin Viron kanssa vuosisatoja jatkunutta kanssakäymistä yli meren. Taiteellinen huippu oli kamariooppera Simson ja Delia, mutta monissa konserteissa kuultiin festivaalin historiaan jääviä parhaita tulkintoja. Ensimmäinen lastenkonsertti (Pekka ja susi) oli menestys, ensimmäistä kertaa tehtiin konserttiristeily Tammion saareen. Kaikkien aikojen upein ja ehyin konserttikokonaisuus ei kuitenkaan yltänyt yleisöennätykseen, kuulijoita oli 1600.

2019 festivaalin teemana oli ”Luonnon lumoa” – kauneimman maaseudun ja merellisen luonnon helmaan sijoittuneissa konserteissa vilahtelivat mm. eläimet, puut ja vuodenajat. Jännittävin hetki koettiin harjoitusten aikana, kun vuoden luontoteemasta ja musiikista lumoutunut rantakäärme pyrki harjoitussaliin! Mestarikurssilaisia oli 27 viulu- ja sellokursseilla. Viiden päivän festivaali oli täynnä kohokohtia – Matti Salmisen, Lilli Paasikiven ja Mari Palon konsertti, Kansallisbaletin tanssijoiden vierailuesitys, Gergely Bogányin sonaatin kantaesitys, Piazzollan tangojen ilta, Bachin soolosellosarjoja saarikonsertissa, Vivaldin Vuodenajat… kaikki nämä yhdessä siivittivät festivaalin uuteen huikeaan kävijäennätykseen, 2500 kuulijaan.

Jaa tapahtuma

Suuria tunteita Kaakon Kamarimusiikin Syyssoitossa 31.10.-1.11.

19.10.2020

Kaakon Kamarimusiikin Syyssoitto soi pyhäinpäivän viikonloppuna kahden konsertin voimalla Virolahden kirkossa.

Ensimmäinen konsertti kuullaan 31.10. pyhäinpäivänä, jolloin hiljennytään muistamaan aiempia sukupolvia. Iltakonsertin tunnelma on harras ja teosten teemat liikkuvat myös elämän ja kuoleman rajalla. Säveltäjänimet Šostakovitš, Penderecki, Pärt, Rautavaara ja Prokofjev takaavat syvällisen musiikkielämyksen.

Sunnuntai-iltapäivän 1.11. konsertissa tunnelma vaihtuu, kun elämä ja lämpö voittavat romantiikan mestareiden Beethoven ja Brahmsin sävelten myötä. Tulkinnoista vastaavat festivaalin tutut taiteilijat Jukka Merjanen, viulu, Tuomas Ylinen, sello, Sam Parkkonen, käyrätorvi ja Tuomas Turriago, piano.

Syyssoiton avaussanat tulee lausumaan kirkkoherra Juha Tanska. Avausillan konsertti omistetaan Virolahden kappeliseurakunnalle. Virolahti mainittiin ensimmäistä kertaa kirkkopitäjänä 650 vuotta sitten, vuonna 1370.

Festivaalin työryhmä seuraa tällä hetkellä hyvin tarkoin koronatilannetta Kymenlaaksossa. Tilanne on nyt maakunnassa rauhallinen ja konserttijärjestelyt etenevät. Turvaväleistä ja hygieniasta pidetään tarkoin huolta, mikä onnistuukin hyvin Virolahden tilavassa kirkossa. Yleisölle suositellaan vahvasti maskin käyttöä ja ohjeita päivitetään tapahtuman nettisivuille koko ajan. – Toimintamme on hyvin organisoitua, kertoo toiminnanjohtaja Siru Ahopelto. – Tämä kaikki aiheuttaa muutoksia totuttuihin tapoihimme, mutta ohjeiden noudattaminen takaa meille kaikille musiikista nauttimisen turvallisesti.

Molemmat konsertit ovat väliajattomia. Lippuja saa ennakkoon Lippupisteestä. Konserttipaikalla lipunmyynti alkaa tuntia ennen.

www.kaakkofestival.fi

Kaakon Kamarimusiikin syyssoitto lauantaista 31.10. sunnuntaihin 1.11.

10.09.2020

Seitsemännen Kaakon Kamarimusiikkifestivaalin oli tarkoitus soida Virolahdella kesä-heinäkuussa, mutta korona sotki suunnitelmat ikävästi. Kamarimusiikin ystäville on nyt luvassa iloinen uutinen syksyyn: pyhäinpäivän viikonloppuna kuullaan kautta aikojen ensimmäinen Kaakon Kamarimusiikin syyssoitto. Loka-marraskuun vaihteessa la 31.10. – su 1.11. festivaalin tutut taiteilijat Jukka Merjanen, Tuomas Ylinen, Sam Parkkonen ja Tuomas Turriago esiintyvät kahdessa Virolahden kirkossa järjestettävässä konsertissa.

– Luvassa on suuria tunteita laidasta laitaan, vakuuttaa Kaakon Kamarimusiikin taiteellinen johtaja Jukka Merjanen. – Pyhäinpäivän iltana hiljennymme vakavien tuntojen äärelle, välillä hyvinkin synkän ja voimakkaan musiikin myötä. Sunnuntai-iltapäivän konserttiin tunnelma vaihtuu, elämä ja lämpö voittavat taas romantiikan mestareiden sävelin.

Ohjelmassa huomioidaan 250-juhlavuottaan viettävä Ludwig van Beethoven sekä tänä keväänä menehtynyt säveltäjänero Krzysztof Penderecki.  Muut säveltäjänimet Rautavaara, Pärt, Šostakovitš, Prokofjev ja Brahms takaavat monipuolisen musiikkinautinnon kuulijoille. Pyhäinpäivän iltakonsertti saa myös huomattavaa paikallista painoarvoa, sillä se omistetaan Virolahden kappeliseurakunnalle. Virolahti mainittiin ensimmäistä kertaa kirkkopitäjänä 650 vuotta sitten, vuonna 1370.

Kaakon Kamarimusiikin syyssoiton liput tulevat myyntiin Lippupisteessä syyskuun lopulla. Lippuja on saatavilla rajoitetusti. Konserteissa noudatetaan tarkoin THL:n hygieniaohjeistusta ja turvavälejä.

Kaakon Kamarimusiikin syyssoitto, ohjelma:


la 31.10. klo 18 Ajasta aikaan – pyhäinpäivän iltakonsertti,
Virolahden kirkko, Kirkontie 500, Virolahti

– Dmitri Šostakovitš: Preludi ja Fuuga a-molli op. 87/2 & Preludi ja Fuuga e-molli op. 87/4. Tuomas Turriago, piano

– Krzysztof Penderecki: Chaconne, teoksesta Puolalainen Requiem. Jukka Merjanen, viulu ja Tuomas Ylinen, sello

– Arvo Pärt: Spiegel im Spiegel. Jukka Merjanen, Tuomas Ylinen ja Tuomas Turriago

– Einojuhani Rautavaara: Narcissus. Tuomas Turriago

– Sergei Prokofjev: Sonaatti nr 1 f-molli viululle ja pianolle op. 80. Jukka Merjanen ja Tuomas Turriago

 

su 1.11. klo 15  Romantiikan aikaan, Virolahden kirkko, Kirkontie 500, Virolahti

– Johannes Brahms: Käyrätorvitrio Es-duuri op. 40. Jukka Merjanen, viulu, Sam Parkkonen, käyrätorvi ja Tuomas Turriago, piano

– Ludwig van Beethoven: Pianotrio B-duuri op. 97 ”Arkkiherttua”. Jukka Merjanen, viulu, Tuomas Ylinen, sello ja Tuomas Turriago, piano

 

Kaakon Kamarimusiikin syyssoitto 31.10.-1.11.2020

www.kaakkofestival.fi

1 / 18

2 / 18

3 / 18

4 / 18

5 / 18

6 / 18

7 / 18

8 / 18

9 / 18

10 / 18

11 / 18

12 / 18

13 / 18

14 / 18

15 / 18

16 / 18

17 / 18

18 / 18
  • Yhteistyössä: