Etusivu » Kaikki festivaalit » » Kajaanin Runoviikko Sana ja Sävel

Kajaanin Runoviikko Sana ja Sävel
01.07.2020 - 05.07.2020Tietoa festivaalista

Kajaanin Runoviikko on Suomen vanhin ja laajin runoon, lausuntaan ja pienteatteriin erikoistunut koko perheen festivaali. Monen taiteenlajin esityksistä, kirjailijatapaamisista ja keskusteluista koottu ohjelmisto on yllättävä, hauska ja tiukasti kiinni tässä ajassa.

Tapahtuman luonne

Teatteri ja kirjallisuus Kirjallisuus, runous Kursseja Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Seminaareja, luentoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.runoviikko.fi
Sähköposti runo.viikko@kajaani.fi
Festivaaliosoite Koskikatu 2, FI-87200 Kajaani Katso kohde kartalla
Puhelin +358 44 710 0922

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Klassikoita ja ensi-iltoja Kajaanissa – Kajaanin Runoviikon ohjelma on julkistettu

30.03.2020

Tänään julkistettu ohjelma edustaa jälleen suomalaisen esitystaiteen kärkeä teatterin, musiikin ja lausunnan keinoin tanssia unohtamatta. Uusi avaus on Runoviikon Pop Up -tila Raatihuoneen torin kupeessa. Tila kutsuu vierailulle torstaista lauantaihin klo 13 alkaen. Tilaa isännöi näyttelijä Tuukka Vasama. Tarjolla on mm. spontaaneja esityksiä, levollinen kuunteluhuone ja runokirjojen vaihtohylly. Pop-upissa voit kohdata Runoviikon taiteilijoita tai keskustella taiteellisen johtajan Kati Outisen kanssa. Myös Tuukan runoteltta ottaa vastaan, tällä kertaa sisätiloissa.

Samassa tilassa järjestetään keskiviikkona kirjoittamisen ja spoken wordin työpaja nuorille.

Runoilijat Aura Nurmi, Nata Karjalainen ja Marjuli Heliö pitävät matalan kynnyksen työpajan, jossa kirjoitetaan yhdessä ja tutustutaan lavarunouteen sekä spoken word -kulttuuriin.

– Esityksen alettua on lupa sulkea muu maailma pois, keskittyä vain olemassa olevaan hetkeen, taiteilijan tarjoamaan havaintoon maailmasta. Oma elämä voi olla vaikka millaisessa kaaoksen tilassa, mutta esityksen keston ajan huomion keskipiste on toisaalla, teoksen antamassa havainnossa maailmasta. On mahdollista häiriöittä, keskittyneesti heijastaa omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan siihen, Runoviikon taiteellinen johtaja Kati Outinen kuvailee esitystilannetta yleisön näkökulmasta.

Ja esityksiä riittää, on klassikkoja ja ensi-iltoja ja klassikoiden ensi-iltoja. Markku Heikkisen ohjaama Aikansa eläneet -tanssielokuva Kainuun rohkeista ikäihmisistä saan ensi-iltansa sunnuntaina. Ikääntymisestä kertova tanssielokuva kulkee räväkän huumorin ja herkkien, harmonisten tunnelmien välillä.

Viime vuonna Runoviikolla ensi-iltansa saanut Miiko Toiviaisen Kepeä elämäni tekee nyt paluun synnyinsijoilleen. Toiviainen palkittiin tämän esityksen perusteella Vuoden teatterinäyttelijä 2019 -palkinnolla.

Aleksis Kivi on tänä vuonna Runoviikolla monipuolisesti mukana. Iiron koulussa Iiro Kajas luennoi siitä, miten makaa Impivaara tätä nykyä. Nukkenäyttelyjä Juha Laukkanen lähtee lasten kanssa retkelle Aleksis Kiven luo. Hanno Eskolan ohjaamassa esityksessä Matti Ristisen ja Seppo Halttusen tulkitsema Olviretki asettuu kuvaksi niistä epämääräisistä sodista, joita käydään tänä päivänä.

Kajaanin Runoviikko järjestetään 1.–5.7.2020. Taiteellisena johtajana toimii Kati Outinen ja Suven Runoilija on Tua Forsström. Kyseessä on 44. Runoviikko.

 

Lippuja myyvät

Lippupisteen myyntipisteet, Lippupisteen verkkokauppa osoitteessa www.lippu.fi ja R-kioskit. Lippuja voi tänä vuonna poikkeuksellisesti myös varata Kajaani Infosta ja Lippu.fi.

Varattujen lippujen lunastus viimeistään 3.6.2020.

www.runoviikko.fi

Kajaanin Runoviikko Sana ja Sävel: Suven runoilija on Tua Forsström

23.12.2019

Tua Forsström (s. 1947) on suomenruotsalaisen runouden kirkkain tähti. Hän voitti vuonna 1998 Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon kokoelmalla, jonka suomennos Hevosten parissa vietetyn yön jälkeen (Tammi, 1998). Hänet on palkittu myös muun muassa Pro Finlandia -mitalilla ja Ruotsin Akatemian Bellman-palkinnolla. Forsström on ensimmäinen Suomen kansalainen, joka on valittu Ruotsin akatemian jäseneksi.

Forsström on julkaissut yli kymmenen runokokoelmaa. Hänen esikoisteoksensa ilmestyi vuonna 1972, mutta ensimmäinen suomennos antoi odottaa yli kymmenen vuotta. Hänen runojaan on suomentanut Caj Westerberg ja Jyrki Kiiskinen. Runojen lisäksi hän on kirjoittanut myös radioteatteria, kamarinäytelmiä ja tekstejä musiikkiteoksiin. Hänen runojaan on käännetty lukuisille kielille, muun muassa tanskaksi, saksaksi, ranskaksi, espanjaksi ja englanniksi. Hänen tuorein teoksensa on vuonna 2018 ilmestynyt Anteckningar (Förlaget). Sen suomennos Merkintöjä (Siltala) ilmestyi samana vuonna Kiiskisen kääntämänä.

Forsström kuului 1970-luvun kirjailijasukupolveen, joka vastusti kulttuurielämän voimakasta politisointia. He pirstaloivat runouden muotoa ja ottivat vaikutteita varhaisesta modernismista. Forsströmin runoissa yhdistyy konkreettinen ja abstrakti. Forsströmin todellinen läpimurto tapahtui kokoelmalla Tallört vuonna 1979. On kirjoitettu, että siinä Forsström käyttää Platonin luolavertausta nykyaikaisen kaupunkielämän kuvana. Uudemmista kokoelmista on sanottu, että Forsström kirjoittaa lyyristä runoutta, jossa yhdistyvät terävyys ja laulavuus ja jossa käsitellään vahvoja tunteita sortumatta banaaliuteen.

Kajaanin Runoviikko järjestetään ensi vuonna 1.-5.7. Taiteellisena johtajana jatkaa Kati Outinen. Kyseessä on 44. Runoviikko. Ennakko-ohjelma ilmestyy tammikuussa ja lopullinen ohjelma huhtikuussa 2020.

Voimakkaat naiset näkyvät Kajaanissa – Kajaanin Runoviikon ennakko-ohjelma on julkistettu

13.01.2020

Ennakko-ohjelma kertoo, että tapahtuma jatkaa monipuolisella ja runsaalla linjalla. Taiteellisen johtajan Kati Outisen kokoamasta ohjelmasta, on osa jo valmiina ja se julkistetaan nyt.

Yksi tapahtumaa ja sen ohjelmistoa sekä yleisöä kuvaava sana on keskittyminen.

– Teatteriesitykset ja konsertit tarjoavat heinäkuun viitenä ensimmäisenä päivänä mahdollisuuden keskittyä ja rauhoittua. Ei tarvitse pelätä, että jää ulkopuolelle tai että muualla on parempia vaihtoehtoja, Outinen tiivistää tervehdyksessään.

Ennakko-ohjelman herkkupaloja ovat useat voimakkaiden naisten vetämät esitykset, joista suuren suosion on saanut ainakin Valehtelijan peruukki, jonka on ohjannut Heini Junkkaala ja jossa esiintyvät Pirkko Saisio ja Marja Packalén. Kymmenen vuotta sitten Kajaanin Runoviikolla nähtiin heidän elämästään kertova Odotus. Nyt  samat tekijät palaavat Kajaaniin uudella dokumentaarisella teoksellaan. He näyttelevät oman elämänsä tilanteita, ihmissuhteiden käännekohtia, ammatillisia kömmähdyksiä, itsehäpäisyn hetkiä, hurmioitumisen tiloja ja elämän pyhyyden kokemuksia.

Elämänkerrallinen on myös Ihan Seelana. Esityksen ytimenä on haastattelu, jossa Seela Sella ja Kari Paukkunen käyvät yhdessä läpi Seelan elämäntarinaa. Paitsi työstä, puhutaan myös Seelan lapsuudesta, opiskelusta ja avioliitosta. Kaiken kaikkiaan katsojilla on tilaisuus nähdä ja kuulla, miten tavallisesta pienestä Seela Virtasesta varttui rakastettu näyttelijä ja teatteritaiteen kunniatohtori Seela Sella.

Suomen ensi-iltana nähdään Mkko Roihan ohjaama Maria Jotunin Kultainen vasikka. Ikiklassikko kertoo rahasta, rakkaudesta ja naisten mahdollisuuksista maailmansodan keskellä. Tänä vuonna Runoviikolla nähdään myös Veikko Sinisalo -kilpailun finaali. Klassikoitakaan ei ole unohdettu. Kaj Chydenius konsertoi, Iiro Kajas luennoi ja Tuula-Liina Varis haastattelee.

Kajaanin Runoviikko järjestetään 1.-5.7. 2020. Taiteellisena johtajana jatkaa Kati Outinen. Kyseessä on 44. Runoviikko.

Kajaanin Runoviikko osallistuu Helsingin Matkamessuille 17.-19.1.2020 Kainuu Arctic Lakeland -yhteisosastolla. Kati Outinen on mukana Norwegian Stage -ohjelmalavalla sunnuntaina 19.1.2020 kello 12.30-12.50 järjestettävässä paneelikeskustelussa Kulttuurimatka Kajaaniin.

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 18

2 / 18

3 / 18

4 / 18

5 / 18

6 / 18

7 / 18

8 / 18

9 / 18

10 / 18

11 / 18

12 / 18

13 / 18

14 / 18

15 / 18

16 / 18

17 / 18

18 / 18
  • Yhteistyössä: