Etusivu » Kaikki festivaalit » » Kajaanin Runoviikko Sana ja Sävel

Kajaanin Runoviikko Sana ja Sävel
04.07.2018 - 08.07.2018Tietoa festivaalista

Kajaanin Runoviikko on Suomen vanhin ja laajin runoon, lausuntaan ja pienteatteriin erikoistunut koko perheen festivaali. Monen taiteenlajin esityksistä, kirjailijatapaamisista ja keskusteluista koottu ohjelmisto on yllättävä, hauska ja tiukasti kiinni tässä ajassa.

Tapahtuman luonne

Teatteri ja kirjallisuus Kirjallisuus, runous Kursseja Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Seminaareja, luentoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.runoviikko.fi
Sähköposti runo.viikko@kajaani.fi
Festivaaliosoite Koskikatu 2, FI-87200 Kajaani Katso kohde kartalla
Puhelin +358 44 710 0922

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Kajaanin Runoviikko tarjoaa ensi-iltoja ja klassikoita

16.04.2018

Kajaanin Runoviikon taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto julkisti tapahtuman koko ohjelman tänään Kajaanissa. Ohjelma pitää sisällään noin 60 tapahtumaa, joista puoleen on vapaa pääsy. Suven runoilija on Harri Nordell (s. 1956). Paraisilla asuva runoilija on tunnettu minimalistisista runoistaan, joista Reimaluoto valmistaa tuttuun tapaansa Runoviikolle ensi-iltansa saavan monologiesityksen.

Tänä vuonna valitaan Vuoden nuori lausuja. Joka toinen vuosi järjestettävän Veikko Sinisalo kilpailun finaali alkaa sunnuntaina klo 12 ja voittaja julkistetaan klo 17. Kuusi finalistia on valittu ennätyssuuresta ehdokasjoukosta keväällä Turussa järjestetyssä alkukilpailussa.

Runoviikolla on tänäkin vuonna useita ensi-iltoja. Juha Hurme on ohjannut esityksen Marja-Liisa Vartion Vatikaanista. Lausujainliiton puheenjohtaja Ella Pyhältö on valmistanut uuden monologiesityksen suomalaisesta runoudesta, jossa mukana muun muassa Risto Ahdin, Pentti Holapan ja Elvi Sinervon tekstejä. Kaj Chydenius esittää sävellyksiään ensi kertaa näyttelijä Leo Honkosen kanssa kokonaisuudessa nimeltä Suuria purjeita. Vielä viimeisenä päivänä on ensi-illassa Pinja Hahtolan käsikirjoittama ja esittämä monologimuotoinen esitys Eino Leinon eksät, joka marssittaa lavalle koko joukon runoilijan sydämen valittuja L. Onervasta Aino Kallakseen.

Yleisradio on jälleen vahvasti mukana Runoviikolla: muun muassa Tanssiva karhu -runopalkinto jaetaan Kajaanin Runoviikon avajaisissa ja Tämän runon haluaisin kuulla -livelähetys tehdään Kajaanin raatihuoneella Minna Joenniemen juontamana.

Klassikko-ohjelmistosta mukana ovat esimerkiksi Iiron koulu, jonka yksi aiheista on Sisällissodasta sata vuotta. Esitelmässä käsitellään muun muassa kuutta sisällissodan tappamaa taiteilijaa Juhani Siljoa, Maiju Lassilaa, Toivo Kuulaa ja Thomén veljeksiä. Runoilijan ääni -sarjassa Tuula-Liina Varis haastattelee Suven runoilijan lisäksi Finlandia-voittaja Juha Hurmetta. Näyttelijä Tuukka Vasaman Runoteltta on paikalla jälleen ja tänä vuonna uutuutena yövastaanotto keskiviikkona! Rauniokaupunki ry järjestää jälleen rockklubeja Kujan jatkot –teemalla keskiviikosta lauantaihin.

 

KAJAANIN RUNOVIIKKO 4.-8.7.2018

www.runoviikko.fi

Kajaanin Runoviikko rakentuu monipuoliseksi

18.01.2018

 

Kajaanin Runoviikko julkistaa ensi kesän ennakko-ohjelman Helsingin Matkamessuilla. Vuoden 2018 Runoviikko on monipuolinen kattaus runoutta, musiikkia ja esitystaiteita. Mukana on muun muassa jazzia Claes Anderssonin esittämänä hänen runoihin pohjautuvassa kaksikielisessä esityksessä. Kati Outisen ohjaamassa lausuntaesityksessä sukelletaan Helvi Hämäläisen (1907-1998) laajaan tuotantoon.

Runoviikon taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto kirjoittaa ennakko-ohjelman esipuheessa sisällissodasta ja sen aikalaisarvioista kriittiseen sävyyn.

– Vuonna 2018 näyttää siltä, että vuoden 1918 tapahtumat ylittivät monikymmenkertaisesti tuon aikaisen sivistyneistön ennustukset tulevasta. Kirjailijat, kuvataiteilijat, säveltäjät tai yliopistomiehet sekä harvalukuiset naiset eivät kyenneet näkemään sitä isoa kuvaa, johon nuori maa tulisi syöksymään muutaman kuukauden kuluessa, Reimaluoto toteaa.

Sisällissota-teema näkyvät myös tapahtuman ohjelmistossa. Ella Pyhällön ensi-illan Kajaanissa saavassa monologiesityksessä Matkalla heittäydytään erilaisiin ihmiskohtaloihin suomalaisen runouden kautta ja Iiron koulussa Iiro Kajas luennoi sisällissodan vaikutuksista Suomen kulttuurielämään. Saana Lavasteen ohjaamassa esityksessä paneudutaan Yrjö Kallisen elämään ja elämäntyöhön. Kallinen tuli tunnetuksi nimenomaan rauhanaatteen puolestapuhujana.

Suven runoilija on Harri Nordell (s. 1956). Tapahtumassa häntä haastattelee perinteiseen tapaan Tuula-Liina Varis Runoilijan ääni -sarjassaan. Taisto Reimaluoto esittää Runoviikolla monologin, joka perustuu Nordellin runoihin.

Veikko Sinisalon stipendirahasto, Suomen Lausujain Liitto ja Kajaanin Runoviikko järjestävät 15. Veikko Sinisalo-kilpailun. Sen finaali nähdään Kajaanin Runoviikolla su 8.7.2018. Alkukilpailu järjestetään Turussa 17.-18.3.2018 Kilpailun palkintona on Veikko Sinisalo -stipendirahaston myöntämä 4000 euron apuraha. Lisäksi voittajalta tilataan esitys vuoden 2019 Kajaanin Runoviikolle.

Kajaanin Runoviikko järjestetään ensi vuonna 4.-8.7.2018. Taiteellisena johtajana jatkaa Taisto Reimaluoto. Kyseessä on 42. Runoviikko. Lopullinen ohjelma ilmestyy huhtikuussa 2018.

Kajaanin Runoviikko osallistuu Helsingin Matkamessuille 18.-21.1.2018 Visit Kajaanin osastolla 6 G 39. Taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto on messuilla paikalla perjantaina 19.1. klo 16-18 ja lauantaina 20.1. klo 12-14.

 

www.runoviikko.fi

Kajaanin Runoviikko: Suven runoilija on Harri Nordell

26.10.2017

– Kajaanin Runoviikko osallistuu Helsingin kirjamessuille osastolla 6 D 28

Kajaanin runoviikko julkistaa ensi kesän Suven runoilijan Helsingin Kirjamessuilla. Vuoden 2018 Suven runoilija on Harri Nordell (s. 1956). Paraisilla asuva runoilija on tunnettu minimalistisista runoista, ja hänen tuotantoaan on kuvattu suureksi arvoitukseksi.

Nordellin runoja on käännetty lukuisille eurooppalaisille kielille ja niistä on myös sävelletty lauluja. Häneltä on ilmestynyt kuusi runokokoelmaa, yksi näytelmä sekä valittujen runojen kokoelma. Nordellin esikoisteos Syvällä päivät (WSOY) ilmestyi 1980, ja Nordell sai siitä WSOY:n Kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinnon. Vuonna 2001 hän voitti Yleisradion Tanssiva karhu -runopalkinnon kokoelmallaan Tomunhäikäisyvalo (WSOY). Viime vuonna ilmestyi kuudes kokoelma Hajo (WSOY) ja se oli Tanssiva karhu -ehdokas.

On sanottu, että Nordellilla on kyky hämmentäviin ja teräviin kiteytyksiin, jotka ovat painavuudessaan täysin omaa luokkaansa kotimaisessa runoudessa. Uusimmasta kokoelmasta kirjoitettiin, että sen runot hakevat jatkuvasti muotoaan, eivätkä ole kertovia. Niiden puhuja kertoo itsestään ja puhuttelee toista, mutta jättää kaiken arvoitukseksi. Nordellia pidetään ennen kaikkea uudistajana, ei perinteen jatkajana.

Kajaanin Runoviikko järjestetään ensi vuonna 4.-8.7.2018. Taiteellisena johtajana jatkaa Taisto Reimaluoto. Kyseessä on 42. Runoviikko. Ennakko-ohjelma ilmestyy tammikuussa ja lopullinen ohjelma huhtikuussa 2018.

Kajaanin Runoviikko osallistuu Helsingin Kirjamessuille 26.- 29.10. 2017 yhteisellä osastolla (6 D 28) Finland Festivalsin kanssa.

Taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto on messuilla paikalla perjantaina 16.30-18.30 ja lauantaina klo 11-13.

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 15

2 / 15

3 / 15

4 / 15

5 / 15

6 / 15

7 / 15

8 / 15

9 / 15

10 / 15

11 / 15

12 / 15

13 / 15

14 / 15

15 / 15
  • Yhteistyössä: