Etusivu » Kaikki festivaalit » » Kaustinen Folk Music Festival

Kaustinen Folk Music Festival
13.07.2020 - 19.07.2020Tietoa festivaalista

Kesän onnellisimmat päivät! Festivaalikesän korein kattaus kotimaista ja kansainvälistä kansantanssia ja -musiikkia, satoja esiintymisiä, työpajoja, puskasoittoja ja jameja tarjoillaan Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ainutlaatuisessa tunnelmassa.

Tapahtuman luonne

Folk Etno / Maailmanmusiikki Kansantanssi Kursseja Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Perinteinen kansanmusiikki Pop/Rock Seminaareja, luentoja Solisti- tai yhtyekilpailuja Työpajoja Vakiotanssit, lavatanssit, tango Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia Ulkoilmatapahtuma VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.kaustinen.net
Sähköposti info@kaustinen.net
Festivaaliosoite Kaustinen Katso kohde kartalla
Puhelin +358 40 172 9566
Toimisto Jyväskyläntie 3, FI-69600 Kaustinen

Festivaali kartalla

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestettiin ensi kerran vuonna 1968. Juhla on edelleen Pohjoismaiden suurin kansanmusiikkitapahtuma. Se on myös alusta saakka ollut Suomen merkittävimpiä kulttuuritapahtumia.

Festivaali on syntynyt vahvan ja elävän pelimanni- ja tanssitradition luomalle perustalle. Juhlavieraille Kaustinen paitsi toimii suomalaisen kansankulttuurin ja suomalaisen kansanmusiikin näyteikkunana, myös esittelee korkeatasoisia esimerkkejä Euroopan ja maailman musiikkikulttuureista. Juhlilla toteutuu perinteinen tapa siirtää elävää musiikkitraditiota vanhalta polvelta seuraaville, kun kisällit omaksuvat sen mestareilta. Samalla perinne fuusioituu tuoreiden vaikutteiden kanssa.

Kaustinen toimii kohtaamispaikkana sekä kansanmusiikin ja -tanssin harrastajille että ammattilaisille ja tarjoaa lukemattomia esiintymismahdollisuuksia hyvin erityyppisille artisteille. Juhlilla tehtävä yleisötyö on poikkeuksellisen vuorovaikutteista ja osallistavaa. Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ja siihen kytkeytyvän toiminnan tarkoitus on suomalaisen kansanmusiikin ja kansantanssin harrastuksen ylläpitäminen ja kehittäminen, kansanmusiikin ammattilaisuuden tukeminen ja esiin nostaminen sekä näiden ilmiöiden aseman vahvistaminen ja tunnetuksi tekeminen. Juurevan perustehtävän hoitamisella ei tavoitella taloudellista voittoa. Harrastustoiminnan eteen tehtävää työtä festivaali toteuttaa myös historiallisista syistä: kansanjuhlan luonteeseen on aina kuulunut tarjota osallistumismahdollisuus kaikille musiikin harrastajille ikään tai sosiaaliseen ja kulttuuriseen asemaan katsomatta.

Pro Kaustinen ry:n tehtävänä on edistää ja tehdä tunnetuksi kansanmusiikkia ja -tanssia järjestämällä Kaustisen kansanmusiikkijuhlia. Se on on tapahtumatuotanto-organisaatio, joka toiminnallaan pyrkii vahvistamaan kansanmusiikin asemaa ja pitämään kansanperinnettä elinvoimaisena.  Pro Kaustinen ry:n jäseniä ovat Kaustisen Nuorisoseura ry, Kaustisen pelimanniyhdistys ry ja Näppärit ry, jotka ovat jo vuosia olleet toteuttamassa kansanmusiikkijuhlien ohjelmasisältöjä.  Pro Kaustinen ry vastasi kansanmusiikkijuhlien ohjelmatuotannosta vuonna 2011 ja vuodesta 2012 alkaen koko juhlien tuotannosta.

 

 

Jaa tapahtuma

Kaustinen Folk Music Festival julkaisi ensimmäiset esiintyjät: Tuure Kilpeläinen, Paula Vesala, Frigg…

10.01.2020

Kaustisen 53. kansanmusiikkijuhlille odotetaan 13.–19. heinäkuuta yli neljää tuhatta pelimannia. Kokonaiskävijämäärä on viime vuosina vakiintunut yli 46 000 festivaalivieraaseen.

Perjantaina julkistettuja kotimaisia esiintyjiä ovat muun muassa Frigg, Paula Vesala, Jutta Rahmel ja Aili Järvelä, Freija, Piirainen Blom Company, Arto & Antti Järvelä, Rehupiikles, Jannika B, Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani sekä Suomen suurin pelimanniorkesteri Orivesi All Stars. Vuoden 2020 yhtyeeksi on valittu 40 vuotta toiminut Kangasalan Pikkupelimannit.

Ulkomaisia vetonauloja on intialainen Dhoad Gypsies of Rajasthan, johon kuuluu esiintyjiä seitsemässä sukupolvessa. Yli 110 maassa esiintynyt ryhmä lähettää Suomeen kuuden muusikon, yhden tanssijan sekä fakiirin esityksen. Les Trois Lézards saapuu Italiasta ja MandoTrio Virosta. Timo Alakotila esiintyy duona shetlantilaisen Catriona McDonaldin kanssa.

Konsta Jylhän tuotantoa kuullaan tänä vuonna kilpailun sijasta konsertissa, jossa esiintyy kisan voittajia kymmenen vuoden ajalta. Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen vuositeema on Tanssiin kutsu – kansanomaiset paritanssit. Maakuntateema on Kymenlaakso.

Festivaaliviikon huippuhetkiä on joka vuosi Yökatrilli. Sen vetää näyttävästi viime vuoden tapaan Petri Kauppinen ja JPP vastaa musiikista. Juhlien ytimessä on kaustislainen viulunsoitto, joka on ehdolla Unescon maailman aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon ensi vuonna. Paikallista musiikki- ja näyttämöosaamista esittelee tuttuun tapaan perinteinen Kaustislainen kavalkadi.

 

Hakuaika käynnissä 

Esiintyjien ensimmäinen hakukausi on käynnissä 15. tammikuuta saakka. Täydentävä hakukausi alkaa 17. helmikuuta ja päättyy 31.3.2020. Yhtyeiden ja artistien showcase-haku jatkuu tammikuun loppuun.

– Showcase-valinta on tänä vuonna poikkeuksellisen kovaa meriittiä, sillä Kaustiselle saapuvaan delegaatioon kuuluu ulkomaisia keikkajärjestäjiä, joita pääsee tapaamaan myös henkilökohtaisesti, ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki kertoo.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjesti ohjelmajulkistuksen talvikauden suurimmassa kansanmusiikkitapahtumassa Folklandia-risteilyllä perjantaina. Tällä viikolla alkoi festivaalin lippujen ennakkomyynti.

 

Nuorille uusi tapahtuma 

Teemaksi tälle vuodelle on valittu leikki. Festivaalikävijä leikkii jo pelkästään heittäytymällä mukaan Kaustisen omaleimaiseen tunnelmaan. Yleisö pääsee myös pelaamaan omaa lapsuudenaikaista suosikkileikkiään, kuten kirkonrottaa, tervapataa tai polttopalloa.

Uusi nuorten tapahtuma Tubeta ja folkkaa tarjoaa festivaalilauantaina osallistamisen muotoja esittävän taiteen ja sosiaalisen tanssin avulla. Maksuton tapahtuma on avoin kaikille nuorille Kalliopaviljongilla festivaalialueen ulkopuolella. Lasten Kaustisen ohjelmassa nähdään Mimmit ja Siina & Taikaradio sekä vuosien varrelta tutut Tradilinnut joka päivä.

Festivaaliviikon voi aloittaa jo sunnuntaina 12. heinäkuuta kaksipäiväisellä workshopilla, jossa kaustislainen Esko Järvelä ja irlantilainen viulisti-tanssija Louise O’Connor johdattavat suomalaisen ja irlantilaisen viulunsoiton tyyleihin sekä rytmillisen tanssin askeliin.

Suomen Kansanmusiikkiliitto järjestää kansainvälisen Ethno Finland -leirin 7.–14. heinäkuuta. Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetylle leirille tuli kymmeniä osanottajia ympäri maailmaa.

Lisäksi ohjelmasta löytyy kymmeniä työpajoja ja kursseja, joihin voi osallistua vain menemällä oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Festivaaliviikko käynnistyy sunnuntaina 12. heinäkuuta suositulla yövaelluksella.

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 20

2 / 20

3 / 20

4 / 20

5 / 20

6 / 20

7 / 20

8 / 20

9 / 20

10 / 20

11 / 20

12 / 20

13 / 20

14 / 20

15 / 20

16 / 20

17 / 20

18 / 20

19 / 20

20 / 20
  • Yhteistyössä: