Etusivu » Kaikki festivaalit » » Kaustinen Folk Music Festival

Kaustinen Folk Music Festival
08.07.2019 - 14.07.2019Tietoa festivaalista

Kesän onnellisimmat päivät! Festivaalikesän korein kattaus kotimaista ja kansainvälistä kansantanssia ja -musiikkia, satoja esiintymisiä, työpajoja, puskasoittoja ja jameja tarjoillaan Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ainutlaatuisessa tunnelmassa.

Tapahtuman luonne

Folk Etno / Maailmanmusiikki Kansantanssi Kursseja Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Perinteinen kansanmusiikki Pop/Rock Seminaareja, luentoja Solisti- tai yhtyekilpailuja Työpajoja Vakiotanssit, lavatanssit, tango Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia Ulkoilmatapahtuma VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.kaustinen.net
Sähköposti info@kaustinen.net
Festivaaliosoite Kaustinen Katso kohde kartalla
Puhelin +358 40 172 9566
Toimisto Jyväskyläntie 3, FI-69600 Kaustinen

Festivaali kartalla

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestettiin ensi kerran vuonna 1968. Juhla on edelleen Pohjoismaiden suurin kansanmusiikkitapahtuma. Se on myös alusta saakka ollut Suomen merkittävimpiä kulttuuritapahtumia.

Festivaali on syntynyt vahvan ja elävän pelimanni- ja tanssitradition luomalle perustalle. Juhlavieraille Kaustinen paitsi toimii suomalaisen kansankulttuurin ja suomalaisen kansanmusiikin näyteikkunana, myös esittelee korkeatasoisia esimerkkejä Euroopan ja maailman musiikkikulttuureista. Juhlilla toteutuu perinteinen tapa siirtää elävää musiikkitraditiota vanhalta polvelta seuraaville, kun kisällit omaksuvat sen mestareilta. Samalla perinne fuusioituu tuoreiden vaikutteiden kanssa.

Kaustinen toimii kohtaamispaikkana sekä kansanmusiikin ja -tanssin harrastajille että ammattilaisille ja tarjoaa lukemattomia esiintymismahdollisuuksia hyvin erityyppisille artisteille. Juhlilla tehtävä yleisötyö on poikkeuksellisen vuorovaikutteista ja osallistavaa. Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ja siihen kytkeytyvän toiminnan tarkoitus on suomalaisen kansanmusiikin ja kansantanssin harrastuksen ylläpitäminen ja kehittäminen, kansanmusiikin ammattilaisuuden tukeminen ja esiin nostaminen sekä näiden ilmiöiden aseman vahvistaminen ja tunnetuksi tekeminen. Juurevan perustehtävän hoitamisella ei tavoitella taloudellista voittoa. Harrastustoiminnan eteen tehtävää työtä festivaali toteuttaa myös historiallisista syistä: kansanjuhlan luonteeseen on aina kuulunut tarjota osallistumismahdollisuus kaikille musiikin harrastajille ikään tai sosiaaliseen ja kulttuuriseen asemaan katsomatta.

Pro Kaustinen ry:n tehtävänä on edistää ja tehdä tunnetuksi kansanmusiikkia ja -tanssia järjestämällä Kaustisen kansanmusiikkijuhlia. Se on on tapahtumatuotanto-organisaatio, joka toiminnallaan pyrkii vahvistamaan kansanmusiikin asemaa ja pitämään kansanperinnettä elinvoimaisena.  Pro Kaustinen ry:n jäseniä ovat Kaustisen Nuorisoseura ry, Kaustisen pelimanniyhdistys ry ja Näppärit ry, jotka ovat jo vuosia olleet toteuttamassa kansanmusiikkijuhlien ohjelmasisältöjä.  Pro Kaustinen ry vastasi kansanmusiikkijuhlien ohjelmatuotannosta vuonna 2011 ja vuodesta 2012 alkaen koko juhlien tuotannosta.

 

 

Jaa tapahtuma

Kaustinen Folk Music Festival: Kaustisen omat legendat koolla – Elämän mittainen matka musiikissa

14.06.2019

Kaustisen kansanmusiikkijuhlille kokoontuu tänä vuonna joukko pitkäaikaisia festivaalilla alun perin syntyneitä kokoonpanoja. Yksi legendoista on vuonna 1982 Järvelän Pikkupelimanneina syntynyt yhtye, joka nähdään ensin keskiviikkona 10.7. Panu Savolaisen kanssa ja toisen kerran torstaina 11.7. aina villitsevässä Yökatrillissa.
Nykykokoonpanossa soittavat Tommi Pyykönen, Arto Järvelä, Mauno Järvelä, Antti Järvelä, Matti Mäkelä ja Timo Alakotila.

SANS-yhtyeen taival alkoi Kaustisella vuonna 2011, ja kokoonpano palaa nyt synnyinsijoilleen torstain 11.7. ja perjantain 12.7. konserteissaan. Yhtyeen uusin levy Kulku on singahtanut musiikkilistojen kärkisijoille, saanut ylistävät arvostelut ympäri maailmaa ja palkittu Suomessa Etno-Emmalla tänä vuonna.

SANSin dramaattisen saundin muodostavat brittiläinen multi-instrumentalisti Andrew Crownshaw, armenialainen duduk-huilisti Tigran Aleksanyan, multi-instrumentalisti Ian Blake, laulaja Sanna Kurki-Suonio sekä Erika Hammarberg (laulu ja kantele).

Pitkän linjan kansanmuusikoita esitellään jälleen Pelimannit Framilla -konserttisarjassa. Tiistaina 9.7. tutustutaan vuosikymmeniä eri yhtyeissä ja kansanmusiikkipiireissä vaikuttaneeseen haitaristiin Raimo Nummelaan. Lauantaina 13.7. on vuorossa viulisti Ritva Talvitie, joka on juuri siirtynyt kansanmusiikin ammattiyhtyeestä, Tallarista, eläkkeelle.

Tasavuosia viettää puolestaan Primitiivisen Musiikin Orkesteri Primo. Yhtye erikoistui 40 vuotta sitten ensimmäisenä suomalaisena ryhmänä muinaissuomalaisiin ja vanhoihin suomalais-karjalaisiin soittimiin sekä kalevalaiseen musiikkiin. Yhtyeeseen kuuluvat alan keskeiset tutkijagurut Heikki Laitinen, Rauno Nieminen ja Hannu Saha. Tohtorit nousevat lavalle torstaina 11.7. ja perjantaina 12.7.

Muistot täyttävät salit

Mestaripelimanni Heikki Lahden muistokonsertissa esiintyy satapäinen joukko hänen pelimanniystäviään keskiviikkona 10.7. Tämä mandoliinin herkkä tulkki kuoli viime helmikuussa.

Laulu- ja Soittoyhtiö Rempallaan tuo Kaustiselle kolmannen projektinsa, joka kunnioittaa jälleen suomalaisten rakastamia laulajia ja lauluntekijöiden ikivihreitä kappaleita. Neljänä iltana nautitaan Junnu Vainion ja Veikko Lavin ikivihreiden ympärille rakennetusta tanssista, yhteislaulusta ja iltamista.

Muistojen Kaustinen -konserttisarjassa kuullaan kaustislaisten kylien omia sävelmiä ja kylien lauluniekkojen sepittämiä lauluja. Kylien henkilöhistoriaan, musiikkimuistoihin ja nykypäivään tutustutaan juontajien kanssa jutustellen ja muistoja jakaen.

Konsertit alkavat tiistaista lähtien joka päivä klo 13 Pelimannitalon isossa tuvassa, joka on täyttynyt ääriään myöten näissä konserteissa jo vuosikymmenet!

Kaustinen Folk Music Festival järjestetään 8.-14.7.2019.

kaustinen.net

Kaustinen Folk Music Festival: Kaustiselle esiintyjiä ainakin 23 maasta, Asmaa Hamzaoui ylittää kiellettyjä rajoja

07.06.2019

Kansainvälisyyden teema toteutuu tosissaan Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla tänä kesänä. Esiintyjiä on tulossa jo ainakin 23 maasta. Yksi kiehtovimpia on marokkolainen Asmaa Hamzaoui, joka raivaa rohkeasti tietä afrikkalaisille naisille. Hän tuo Kaustiselle yhtyeensä Bnat Timbouktoun 9. ja 10. heinäkuuta. Ryhmä esittää suggestiivista ja terapeuttista gnawa-musiikkia, jonka esittäminen on kielletty naisilta tähän asti.

– Se on rituaalimusiikkia, jossa runous ja tanssi yhdistyvät. Keskeisin soitin on guembri, jota ovat perinteisesti soittaneet vain miehet. Asmaa Hamzaoui on perinyt rakkauden traditioon isältään ja edustaa nyt gnawa-kulttuurin uutta sukupolvea, Kaustisen ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki kertoo.

Musiikin mestarin tyttäreksi kutsuttu Asmaa H-amzaoui on vasta 21-vuotias, mutta hän on löytänyt lyhyessä ajassa uskollisen yleisön. Oulad Lghaba -debyyttialbumin kappaleissa lauletaan voimakasta yhteiskunnallista sanomaa kärsimyksestä ja Afrikan historiasta. Silti laulut kunnioittavat gwana-musiikille ominaista hengellisyyttä ja runoutta yhdistävää traditiota.

Kuten kaustislainen viulunsoitto, gwana-perinne hakee Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Talent-mestari vie Siperiaan
Kansainvälisyyden teemaa toteuttaa omintakaisesti myös Olena Uutai. Tämä Siperian shamaanitar tunnetaan Englannin Talent-kisan semifinalistina.
Olenalla on Kaustisella torstaina 11.7. elektroninen keikka ja perjantaina 12.7. akustinen konsertti. Molemmissa hän vie yleisönsä keskelle Siperian maisemaa huuliharpulla, laululla ja eläimien äänillä.

Pohjoismaiden suurimman kansanmusiikkifestivaalin ohjelmassa on näkyy kansainvälisyys jokaisena päivänä. Monet yhtyeet on koottu eri maista, kuten Farandi (Suomi, Ruotsi, Belgia, Tanska ja Iso-Britannia) tai Kaustisella alun perin syntynyt SANS (Suomi, Iso-Britannia ja Armenia).

Kansainvälisyyden lisäksi juhlien teemoina ovat rytmi ja Savon maakunta.

Kaustinen Folk Music Festival järjestetään 8.-14.7.2019.

kaustinen.net

KAUSTINEN SOMESSA
* facebook.com/kaustinenfmf
* instagram.com/kaustinenfmf
* youtube.com/kaustinenfmf
* twitter.com/kaustinenfmf
#kesänonnellisimmatpäivät #tunnemusiikki #kaustinenfmf

Kaustinen Folk Music Festivalille tulossa 4000 esiintyjää

31.05.2019

Kaustisen kansanmusiikkijuhlille saapuu heinäkuun toisen viikon aikana noin 4000 esiintyjää. Musiikin ja tanssin lisäksi ohjelmassa on työpajoja, seminaareja sekä teematapahtumia niin paljon, että kävijöille riittää tekemistä keikkojen seuraamisen lisäksi koko viikon ajaksi. Festivaalin ohjelma on nyt valmis, mutta pelimanniohjelma täydentyy vielä seuraavaan painokseen heinäkuun alussa.
– Monet esiintyvät kahdesti ja saattavat soittaa monissa kokoonpainoissa, joten keikkojen tarkkaa määrää ei kukaan pysty edes laskemaan. Talkoolaisten työjärjestelyt ovat jo käynnistyneet, ja alueen rakentaminen alkaa kesäkuun alussa. Majoituksen ja muonittamisen ihme tapahtuu joka vuosi, ja nyt meillä on myös uusia palveluja esimerkiksi ryhmien ruokailuihin, festivaalin toiminnanjohtaja Silja Heikkilä kertoo.
– Kävijöitä on tullut vuosi vuodelta lisää. Viime vuonna kirjattiin noin 47 000 käyntikertaa. Sen verran väkeä odotamme Kaustiselle taas heinäkuussa.

Esteetön kulku koko alueella
Esiintymislavoja Kaustisella on noin 30 ja lähes kaikkiin on esteetön kulku. Koko festivaalialueella pystyy liikkumaan pyörätuolilla, ja invapysäköinti löytyy musiikkilukion läheisyydestä.
Juhlien teemana on tänä vuonna rytmi sekä kansainvälisyys kansanmusiikissa ja -tanssissa. Rytmi muistuttaa siitä, että musiikkia voi havaita eri aisteilla kuulon ohella. Festivaalien yhtenä yhteistyökumppanitahona toimivat Kuuloalan järjestöt. Keskiviikkona 10. heinäkuuta esiintyy muun muassa Signmark, Suomen tunnetuin viittomakielinen rap-artisti.
Vammaiskortin haltijoiden avustajat pääsevät tapahtumaan ilmaiseksi. Tänä vuonna myös näkövammaiskorttia näyttämällä avustaja saa ilmaisen sisäänpääsy.

Bussit kahden tunnin välein
Vieraiden majoittumisessa auttaa Kokkolan läheisyys. Festivaalibussi kulkee Kaustisen festivaalialueelle ja takaisin Kokkolan torille kahden tunnin välein. Rautatieaseman vierestä pääsee nousemaan bussin kyytiin, jonka monet hotellit tarjoavat festivaalivierailleen.
Tänä vuonna matkaa tehdään myös museojunilla. Tiistaina 9.7. lähtee lättähattu aamupäivällä sekä Jyväskylästä että Oulusta. Hotellien, leirintäalueiden ja kotimajoituksen yhteystietoja on koostettu osoitteeseen www.kaustinen.net/info.

Kaustinen Folk Music Festival 8.–14.7.2019
Ohjelma ja palvelut: www.kaustinen.net.
Ohjelmaesite: https://issuu.com/arctosmedia2/docs/kaustinen_ennakko-ohjelma_2019web
Museojuna: https://www.reissujuna.fi/kaustiselle-lattahatulla/

Kaustinen Folk Music Festival: Elävä perintö esittäytyy laajasti Kaustisella

09.05.2019

Tulevan kesän Kaustisen kansanmusiikkijuhlat esittelee elävää perintöä Suomesta ja maailmalta laajassa ja monipuolisessa koko viikon mittaisessa ohjelmakokonaisuudessa.

Musiikillisessa ohjelmassa kärkinä ovat Kaustisen juhlilla aina kuuluvan kaustislaisen viulunsoiton lisäksi marokkolainen Gnawa-kulttuuri ja latvialainen Suiti‑kulttuuri.

Kotimaasta esittäytyy musiikki- ja tanssikohteiden lisäksi ainakin kolme kansalliseen aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon kuuluvaa kohdetta, ja kansainvälisessä seminaarissa kuullaan Unescon luetteloinnin vaikutuksista perinnekohteiden suojeluun.

Tiistaina 9.7. ja keskiviikkona 10.7. esiintyvät Asmaa Hamzaoui ja Bnat Timbouktou ‑yhtye edustavat Marokkoon orjiksi Saharan eteläpuolisesta Afrikasta tuodun gnawa-ryhmän musiikillista perintöä, jossa sekoittuvat niin maallinen ja uskonnollinen aines kuin afrikkalaiset, arabialaiset ja berberivaikutteet. Musiikki on suggestiivista ja terapeuttista rituaalimusiikkia. Gnawa-kulttuurin hakemus Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon on parhaillaan käsittelyssä.

Suitit ovat pieni katolinen yhteisö muuten protestanttisessa Länsi-Latviassa. Ryhmällä on käytännössä kaikki elämänalueet kattavat omintakeiset, katolisuutta ja luonnonuskontoja risteyttävät perinteensä, ja musiikkiperinnettä Kaustisella edustavat loppuviikosta esiintyvät Suitu Dudenieki ‑säkkipilliryhmä ja Suiti-tanssiryhmä. Suiti-kulttuuri liitettiin vuonna 2009 Unescon kiireistä suojelua vaativien aineettoman kulttuuriperinnön kohteiden luetteloon.

Suomen aineettoman kulttuuriperinnön luettelon kansanmusiikki- ja kansantanssikohteista esillä on kaustislaisen viulunsoiton lisäksi muun muassa Jepuan menuetti, jota nähdään teeman pääkonsertissa lauantaina 13.7. yhdessä Suiti-esiintyjien kanssa.

Musiikki- ja tanssiperinteen ohella festivaalilla esitellään pitkin viikkoa aineettoman kulttuuriperinnön ilmiöitä myös muilta elämänalueilta sekä näyttelyllä ja asiantuntijaesittelyillä että osallistuen. Saunomiskulttuuriin voi tutustua tietysti saunomalla, suomalaiseen metsäsuhteeseen yövaelluksella ja Tornionjokilaakson siikakalastusperinteeseen lippoamisnäytöksin ja maistiaisin. Juhlilla valmistuu myös yhteisöteos Elävän perinnön puu.

Kansanmusiikki-instituutin järjestämässä kansainvälisessä Kaustinen Intangible Cultural Heritage 2019 ‑seminaarissa lauantaina 13.7. käsitellään Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloiden vaikutuksia kulttuuriperinnön suojeluun. Alustuksia kuullaan Viron setukulttuurin, Norjan Unesco-kohteiden, Latvian Suitien ja ruotsalaisen tarinatupametodin asiantuntijoilta; kaikki nämä ovat joko Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloiden kohteita tai niiden hakemus on parhaillaan käsittelyssä. Tarkempi seminaariohjelma: http://www.kansanmusiikki-instituutti.fi/kaustisen-kansainvalinen-aineeton-kulttuuriperinto-seminaari-2019/

Kaustinen Folk Music Festival järjestetään 8.-14.7.2019.

www.kaustinen.net

Kaustinen Folk Music Festival 2019 soi kaikille aisteille

26.03.2019

Kesän onnellisimmat päivät mukana matkalla kohti Unescoa 8.–14.7.2019

52. Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ohjelmiston kärjessä loistaa merkittäviä kotimaisia ja ulkomaisia esiintyjiä. Tämän vuoden teemana on rytmi, joka tavoittaa musiikin kuuntelijan kaikilla aisteilla. Festivaalin järjestämisen ohessa Kaustisella tehdään vuoden ympäri paljon työtä sen eteen, että kaustislainen viulunsoitto pääsisi jo vuonna 2021 Unescon maailman aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

– Kaustislainen viulunsoitto on elänyt yhtäjaksoisesti ainakin 250 vuotta. Kaustisella asuu pari sataa soittajaa ja saman verran tanssijoita. Perinne elää vahvana myös nuorissa. Yhteisöön kuuluu muitakin kaustislaisia ja lähialueen asukkaita muun muassa kuulijoina, perheenjäseninä, yhdistystoimijoina, festivaalityöntekijöinä, talkoolaisina ja yritysten asiakaspalvelijoina. Festivaalin kautta yhteisöön kuuluu väkeä koko Suomesta, Kaustisen Unesco-työryhmän puheenjohtaja, Kansanmusiikki-intituutin johtaja Matti Hakamäki kuvailee ainutlaatuista elävää perintöä.

Rytmiteema ja ainutlaatuinen yhteistyö kuuloalan järjestöjen kanssa tuovat festivaaleille Suomen tunnetuimman viittomakielisen rap-artistin Signmarkin.

– Musiikin kokemus on kehollinen kokonaisuus. Viittomakieleen liittyy vahva oma kulttuuri. Sitä hyödynnetään esimerkiksi päiväkodeissa pienille lapsille, jotka eivät osaa vielä puhua, vertaistoiminnan suunnittelija Susanna Salokannel kertoo Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liitosta. Salokannel rohkaisee kaikkia poikkeamaan järjestöjen teltalle, missä voi opetella helppoja viittomia, kuten tervehdyksiä ja kiittämistä. Keskiviikkona alueella on läsnä myös viittomakielen tulkkeja.

Yli 40 000 käyntiä odotettavissa

Viikon aikana esiintyvät muun muassa Vuokko Hovatta, Antti Paalanen, Mikko Alatalo, Tallari, Vesterinen ja Tsuumi Sound System. Samuli Edelmann saapuu perjantaina rytmiä ja tunteidenpaloa huokuvan mustalaismusiikin yhtyeen kanssa. Ulkomaisia esiintyjiä on muun muassa Marokosta, Argentiinasta, Kuubasta, Italiasta, Britanniasta, Venäjältä, Ruotsista ja Virosta. Crying Uncle’s Bluegrass Band (US) tuo vertaansa vailla olevan energiabuustin Kaustiselle osana Suomen-kiertuettaan.

Kaustisen viikko on ennen kaikkea tuhansien pelimannien juhlaa. Ilmoittautumisia on tullut tänä keväänä jälleen valtava määrä. Musiikin lisäksi viikko on täynnä monenlaista osallistavaa ohjelmaa: tanssityöpajoja, jameja, ukulelekurssia, lusikansoittokoulua. Koko perheen tapahtumana tunnetulla festivaalilla on mukana myös Pikku Kakkosen Seikkailukone. Lastenteltalla juhlitaan Tradilintujen kanssa festivaalien 20-vuotista lastenohjelmaa.Kaustiselle odotetaan heinäkuun toisella viikolla yli 40 000:ää festivaalivierasta, mikä tarkoittaa 4300 asukkaan kunnassa suurta majoituksen ihmettä. Festivaalibussi liikkuu kahden tunnin välein Kokkolan torin ja Kaustisen väliä. Monet kokkolalaiset majoitusliikkeet tarjoavat ilmaisen bussimatkan.Tänä vuonna matkaa tehdään myös museojunilla. Tiistaina 9.7. lähtee lättähattu aamupäivällä sekä Jyväskylästä että Oulusta. Hotellien, leirintäalueiden ja kotimajoituksen yhteystietoja on koostettu osoitteeseen www.kaustinen.net.

Vuoden yhtye ENKEL esimerkki rohkeudesta

Kaustisen Vuoden yhtyeeksi on nimetty rohkea, herkkä ja hersyvä pelimannityttöbändi ENKEL. Yhtye on saanut alkunsa vuonna 2013 spontaaneista lentokenttäjameista. Yhtyeen musiikillinen ote on säilynyt hulluttelevana ja luovana kuin spontaanit jamit jatkuisivat edelleen. Leija Lautamaja, Maija Pokela, Miia Palomäki sekä Iida Savolainen ovat vahvoja kansanmusiikin ammattilaisia. Heidän musiikkinsa on modernia, luovan hulluttelevaa ja siitä huokuu tekijöiden syvä kunnioitus perinnettä kohtaan. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat haluaa tällä valinnalla tuoda esiin pelimannihenkisyyden säilyttämisen merkitystä ammattimaisen toiminnan rinnalla.

Showcase-sarjassa nousevia tähtiä
Kaustinen suosii ajatusta oman elämän supersankaruudesta. Showcase-konserttisarja tarjoaa lupaaville tulokkaille mahdollisuuden rakentaa brändiä. Sarjaan tuli kymmeniä hakemuksia Suomesta ja ulkomailta. Tämän vuoden showcase-esiintyjiksi on valittu ruotsalainen AXVY, virolainen Eva Väljaots sekä suomalainen Nooli. AXVYn Mårten Hillbomin, Jerker Hans-Ersin ja Albin Brobergin musiikki on taattua skandinaavipoljentoa.  Yhtyeen polskat, valssit ja sottiisit rullavat 5-kielisen- ja hardangerviulun, 12-kielisen kitaran ja citternin sekä perkussioiden voimin, inspiraationaan sinertävät tunturit ja metsäiset purot. Sibelius-Akatemiassa opiskeleva kanneltaja Eva Väljaotsin improvisaatiolähtöisen ja meditatiivisen kanteleensoiton inspiraationa ovat karjalaiset ja virolaiset historialliset kanteletyylit ja niiden mukana periytyvä maailmankuva. Noolin Oona Harjun ja Jonna Lankisen groovaava harmooni ja energinen viulutaiturointi hurmaavat vauhdikkaissa ralleissa ja herkissä valsseissa.

Yökatrilli, unohtumaton kokemus

Pohjoismaiden vanhin ja suurin kansanmusiikkifestivaali käynnistyy Yövaelluksella sunnuntaina 7.7. yhteistyössä Perhonjokilaakson retkeilijät ry:n kanssa. Avajaispäivä 8.7. on maksuton. Sen tarjoaa yhdessä festivaalien kanssa alueen seutukunta (Halsua, Kaustinen, Lestijärvi, Toholampi ja Veteli). Monisatapäisen avajaiskulkueen jälkeen julkistetaan vuoden 2019 Mestaripelimannit.

Kansanmusiikin ja Kansantanssin edistämiskeskuksen vuositeeman ”Maailmalla – Kansainvälisyys kansanmusiikissa ja kansantanssissa” -ohjelmassa nähdään keskenään verkostuneita yhtyeitä ja projekteja. Konsta Jylhä -kilpailu järjestetään 10. kerran, ja festivaalien maakuntateema on tänä vuonna Savo.Legendaarinen Yökatrilli on yksi Kaustisen ihmeistä: sadat ihmiset yltyvät keskellä yötä huumaavaan tanssin menoon. Tänä vuonna 38. Yökatrillin tanssittavat Petri Kauppinen ja JPP. Festivaalin suosittu hashtag #kesänonnellisimmatpäivät on täyttä totta erityisesti katrilliyönä.

KESÄN ENNAKKOESITE LADATTAVISSA
www.kaustinen.net/ohjelma

52. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat 8.-14.7.2019

11.01.2019

Kaustinen käy jo kohti seuraavaa kesää. Festivaali käynnistetään Yövaelluksella sunnuntaina 7.7. yhteistyössä Perhonjokilaakson retkeilijät ry:n kanssa. Maanantain maksuttoman avajaispäivän tarjoaa yhdessä festivaalien kanssa Kaustisen seutukunta, joka on viiden kunnan (Kaustinen, Lestijärvi, Toholampi, Veteli ja Halsua) muodostama, yhteinen aluetta ja sen elinkeinoelämää kehittävä organisaatio. Seutukunta näkee kansanmusiikkijuhlat keskeisimpänä tapahtumana Kaustisen seudulla ja haluaa yhteistyön kautta edistää seudun kuntien näkyvyyttä niin alueellisella kuin valtakunnallisella tasolla.

 

TUNNE MUSIIKKI! #tunnemusiikki

Juhlien teemana on tänä vuonna rytmi, joka muistuttaa siitä, että musiikkia voi havaita eri aisteilla kuulon ohella. Festivaalien yhtenä yhteistyökumppanitahona toimivat Kuuloalan järjestöt. Kaustisella kuullaan ja nähdään keskiviikkona mm. Signmark, joka on Suomen tunnetuin viittomakielinen rap-artisti. Keskiviikkona alueella on myös viittomakielen tulkkeja ja kuuloalan järjestöjen esittelypisteitä.

 

Vuoden yhtye 2019

Kaustisen Vuoden yhtyeeksi on nimetty rohkea, herkkä ja hersyvä pelimannityttöbändi ENKEL. Yhtye on saanut alkunsa vuonna 2013 spontaaneista lentokenttäjameista ja yhtyeen musiikillinen ote on säilynyt hulluttelevana ja luovana, kuin spontaanit jamit jatkuisivat edelleen. Yhtyeen jäsenet Leija Lautamaja, Maija Pokela, Miia Palomäki sekä Iida Savolainen ovat vahvoja kansanmusiikin ammattilaisia, jotka ovat omalla esimerkillään rohkaisemassa kaiken ikäisiä olemaan luovia kukin omalla tavallaan. Yhtyeen musiikki on modernia, luovan hulluttelevaa ja sitä myöten mielenkiintoista ja yhtyeen kaikesta toiminnasta huokuu tekijöiden syvä kunnioitus perinnettä ja omaa pelimanniutta kohtaan. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat haluavatkin tällä valinnalla tuoda esiin pelimannihenkisyyden säilyttämisen merkitystä ammattimaisen toiminnan rinnalla sekä tukea ajatusta kunkin oman elämän supersankaruudesta, josta on muovautunut yhtyeelle upeasti toimiva brändi.

 

Ohjelmanostoja

Kaustisen festivaalin ensimmäisestä vuodesta saakka kansainvälisellä ohjelmalla on ollut merkittävä rooli. Valtakunnallinen Kansanmusiikin ja Kansantanssin edistämiskeskuksen vuositeema ”Maailmalla – Kansainvälisyys kansanmusiikissa ja kansantanssissa” sopii festivaalin luonteeseen erinomaisesti ja ohjelmassa nähdään monia yli maiden toimivia yhtyeitä ja projekteja. Juhlilla vierailevat mm. 30 vuotista taivaltaan suomalaisten ystäviensä kanssa juhliva Väsen (SE), flaamilainen intensiivinen veljesduo Madingma (BE), mielenkiintoinen ja raikas, monikansallinen Farandi (FI/SE/BE/DK/UK) sekä Kaustisen festivaaleilla aikoinaan syntynyt ja ympäri maailmaa jäsenensä koonnut SANS (FI/UK/AM). Maagisen taitava ja svengaava Crying Uncle’s Bluegrass Band (US) tuo vertaansa vailla olevan energiabuustin Kaustiselle osana Suomen kiertuettaan. Pohjoismaat näkyy tavallista vahvemmin vielä seuraavat kaksi vuotta Nordisk Kulturfondin puls-rahoituksen myötä. Puls-konserteissa ja työpajoissa nähdään Ruotsin ja Norjan metsäsuomalaisten jalanjäljillä kulkevat Mats Berglund & Arto Järvelä (SE/FI) sekä modernia poljentoa esittelevä Vesselil (DK). Pohjoismainen tanssijamitupa laajenee jokapäiväiseksi. Kansantanssin osuus on vahva myös tulevilla juhlilla ja ohjelmassa tullaan näkemään hienoja perinteisempiä kokonaisuuksia sekä aivan uusia koreografioita. Myös kansainvälinen ohjelma kansantanssin osalta tulee jälleen olemaan näkyvästi esillä. Sosiaalisen tanssin sekä perinteisempien yleisötanssien rinnalla juhlilta löytyy lisäksi aimo annos erilaisia tanssitupia, sekä perinteinen Yökatrilli lähtee uuden vetäjänsä Petri Kauppisen johdolla näyttävästi eteenpäin.

Koko perheen ohjelmassa nähdään mm. televisioitava Pikku Kakkosen Seikkailukone, jossa seikkailuseurana nähdään teeveestä tuttuja juontajia, iloinen orkesteri, sekä tietenkin sankareiden sankari Heppu-Heppu. Lastenteltalla juhlitaan Tradilintujen kanssa festivaalien 20-vuotista lastenohjelmaa. Koko kansan suosikki Mikko Alatalo saapuu pitkän tauon jälkeen Kaustiselle laulattamaan lauluintoisia. Muita suurelle yleisölle tuttuja nimiä ovat mm.  Samuli Edelmann ja Orkestra Suora Lähetys sekä hyvässä nousukiidossa liitävä Vesterinen. Juhlilla esiintyvät lisäksi upeaääninen Vuokko Hovatta Kolmisin, pitkän tauon jälkeen Kaustiselle palaava energinen Tsuumi Sound System sekä maailman maineeseen kiitävä pelimanni Antti Paalanen. Keikkataukoa pitänyt Bill Hota & the Pulvers tekee myöskin näyttävän paluunsa Kaustiselle ja Jussi Raittinen juhlistaa 50 vuotta täyttävää suomicountrya maakunnan mahtimuusikoista koostuvan Eldanka -yhtyeen kanssa. Klassista musiikkia kaustislaisittain soitettuna kuullaan Kreeta-Maria Kentalan kokoamassa Beethovenin parempi marssi -konsertissa ja Kaustislaisena kavalkadina nähdään Ilmari Wirkkalan Kaustisen tuhatvuotisesta historiasta kirjoittaman uskomattoman esseen perusteella laadittu musiikkinäytelmä Kaustisen Mysteerio.

Festivaalin yhteydessä järjestetään viidettä kertaa Suomessa starttaava kansainvälinen Ethno Finland -leiri, joka on suunnattu nuorille kansanmuusikoille ympäri maailman. Suomessa pääjärjestäjänä toimii Suomen Kansanmusiikkiliitto.

www.kaustinen.net

1 / 22

2 / 22

3 / 22

4 / 22

5 / 22

6 / 22

7 / 22

8 / 22

9 / 22

10 / 22

11 / 22

12 / 22

13 / 22

14 / 22

15 / 22

16 / 22

17 / 22

18 / 22

19 / 22

20 / 22

21 / 22

22 / 22
  • Yhteistyössä: