Etusivu » Kaikki festivaalit » » Kaustinen Folk Music Festival

Kaustinen Folk Music Festival
09.07.2018 - 15.07.2018Tietoa festivaalista

Kesän onnellisimmat päivät! Festivaalikesän korein kattaus kotimaista ja kansainvälistä kansantanssia ja -musiikkia, satoja esiintymisiä, työpajoja, puskasoittoja ja jameja tarjoillaan Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ainutlaatuisessa tunnelmassa.

Tapahtuman luonne

Folk Etno / Maailmanmusiikki Kansantanssi Kursseja Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Perinteinen kansanmusiikki Pop/Rock Seminaareja, luentoja Solisti- tai yhtyekilpailuja Työpajoja Vakiotanssit, lavatanssit, tango Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia Ulkoilmatapahtuma VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.kaustinen.net
Sähköposti info@kaustinen.net
Festivaaliosoite Kaustinen Katso kohde kartalla
Puhelin +358 40 172 9566
Toimisto Jyväskyläntie 3, FI-69600 Kaustinen

Festivaali kartalla

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestettiin ensi kerran vuonna 1968. Juhla on edelleen Pohjoismaiden suurin kansanmusiikkitapahtuma. Se on myös alusta saakka ollut Suomen merkittävimpiä kulttuuritapahtumia.

Festivaali on syntynyt vahvan ja elävän pelimanni- ja tanssitradition luomalle perustalle. Juhlavieraille Kaustinen paitsi toimii suomalaisen kansankulttuurin ja suomalaisen kansanmusiikin näyteikkunana, myös esittelee korkeatasoisia esimerkkejä Euroopan ja maailman musiikkikulttuureista. Juhlilla toteutuu perinteinen tapa siirtää elävää musiikkitraditiota vanhalta polvelta seuraaville, kun kisällit omaksuvat sen mestareilta. Samalla perinne fuusioituu tuoreiden vaikutteiden kanssa.

Kaustinen toimii kohtaamispaikkana sekä kansanmusiikin ja -tanssin harrastajille että ammattilaisille ja tarjoaa lukemattomia esiintymismahdollisuuksia hyvin erityyppisille artisteille. Juhlilla tehtävä yleisötyö on poikkeuksellisen vuorovaikutteista ja osallistavaa. Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ja siihen kytkeytyvän toiminnan tarkoitus on suomalaisen kansanmusiikin ja kansantanssin harrastuksen ylläpitäminen ja kehittäminen, kansanmusiikin ammattilaisuuden tukeminen ja esiin nostaminen sekä näiden ilmiöiden aseman vahvistaminen ja tunnetuksi tekeminen. Juurevan perustehtävän hoitamisella ei tavoitella taloudellista voittoa. Harrastustoiminnan eteen tehtävää työtä festivaali toteuttaa myös historiallisista syistä: kansanjuhlan luonteeseen on aina kuulunut tarjota osallistumismahdollisuus kaikille musiikin harrastajille ikään tai sosiaaliseen ja kulttuuriseen asemaan katsomatta.

Pro Kaustinen ry:n tehtävänä on edistää ja tehdä tunnetuksi kansanmusiikkia ja -tanssia järjestämällä Kaustisen kansanmusiikkijuhlia. Se on on tapahtumatuotanto-organisaatio, joka toiminnallaan pyrkii vahvistamaan kansanmusiikin asemaa ja pitämään kansanperinnettä elinvoimaisena.  Pro Kaustinen ry:n jäseniä ovat Kaustisen Nuorisoseura ry, Kaustisen pelimanniyhdistys ry ja Näppärit ry, jotka ovat jo vuosia olleet toteuttamassa kansanmusiikkijuhlien ohjelmasisältöjä.  Pro Kaustinen ry vastasi kansanmusiikkijuhlien ohjelmatuotannosta vuonna 2011 ja vuodesta 2012 alkaen koko juhlien tuotannosta.

 

 

Jaa tapahtuma

150-vuotias Kaustisen kunta juhlii koko vuoden Kansanmusiikkijuhlilla Kaustinen laulaa, soittaa ja tanssii

18.06.2018

Kaustisen kunta viettää tänä vuonna 150-vuotisjuhliaan. Yksi merkittävä juhlan paikka on tietysti kansanmusiikkifestivaali, joka puolestaan juhlisti 50. vuottaan viime vuonna. Juhliva Kaustisen kunta tarjoaa festivaalin avajaispäivänä 9.7. kaikille festivaalivieraille ilmaisen sisäänpääsyn juhlille ja näkyy vahvasti muussakin viikon ohjelmassa.

Avajaisjuhlan yhteydessä Keskipohjanmaa-areenalla vietetään myös Keski-Pohjanmaan maakuntajuhlaa. Kunnan ja maakunnan puolesta tervetulosanat lausuu kunnanvaltuuston ja maakuntahallituksen puheenjohtaja Antti Mäkelä, valtiovallan tervehdyksen tuo elinkeinoministeri Mika Lintilä ja juhlapuheen pitää Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet.

Festivaaliviikon aikana ohjelmassa on päivittäin Kaustinen 150 -nimikkokonsertteja, jotka tarjoavat edustavan kattauksen kaustislaista musiikki- ja tanssiosaamista. Lisäksi ohjelmassa on tunnelmallinen yhteislaulutilaisuus Kaustinen laulaa Keskipohjanmaa-areenalla perjantaina 13.7. Kaustisen kunta näkyy myös festivaalin avajaiskulkueessa sekä omalla nimikkolavallaan, Kaustinen 150 -Massikka-lava Musiikkilukion edustalla.

 

Yhteisöllisyys ja osallisuus juhlavuoden teemoina

– Juhlavuositoimikunta linjasi juhlavuoden teemoiksi yhteisöllisyyden ja osallisuuden, kunnanjohtaja Arto Alpia kertoo. Se konkretisoituu modernilla tavalla perustamassamme Arviiti-tietokannassa, jonne kuka tahansa Kaustisen historiasta ja elävästä kulttuuriperinnöstä kiinnostunut henkilö voi toimittaa aineistoja.

Yhteisöllisyys ja kaustislaisen kulttuurin vahvuus näkyivät upeasti myös toukokuun lopulla Areenalla järjestetyissä laulajaisissa. Tunnelmallinen tapahtuma kokosi yhteen noin 3000 koululaista ja muuta kuntalaista.

– Aikamoinen joukko, kun suhteuttaa sen Kaustisen asukasmäärään, joka on 4300, hymyilee Arto Alpia, ja jatkaa:

– Aloitimme juhlavuoden heti uudenvuodenpäivänä Nikulan raveilla. Tammikuussa vietettiin vuosittaista kamarimusiikkiviikkoa, johon tällä kertaa osallistui tavallisen yleisön lisäksi tuhat kahdeksasluokkalaista Taidetestaajat-hankkeen tuomana. Kesäkuun lopulla on perinteiset moukarikarnevaalit ja syksyllä on tulossa mm. kädentaitotyöpajoja ja perinneruokakursseja. Itsenäisyyspäivän aattona 5.12. järjestämme kalaasit, jossa nostetaan esille vuoden mainetekoja ja palkitaan ansioituneita kuntalaisia.

Kunnanjohtaja muistuttaa, että kunta on tänä vuonna suunnannut järjestöille ja muille toimijoille avustusmäärärahan haettavaksi juhlavuoden tapahtumien järjestämiseen.

 

Hyvin menee mutta menköön

– Kaustisella menee hyvin, toteaa kunnanjohtaja Alpia. Se näkyy faktoina elinvoiman tunnusluvuissa, kuten työpaikkakehityksessä, työllisyysasteessa ja väestörakenteessa. Kaustinen teiden 63 ja 13 risteyksessä on alueensa vireä palvelukeskus, jossa asioidaan paljon myös naapurikunnista.

Kunnassa tiedetään kansanmusiikkiperinteen ja festivaalien merkitys Kaustiselle ja sitä myös arvostetaan.

– Kulttuuristahan meidät tunnetaan, Alpia sanoo. Kansanmusiikki ja kansainvälinen festivaali ovat äärimmäisen tärkeitä Kaustisen näkyvyydelle, tunnettuudelle ja vetovoimalle. Hienoa julkisuutta tuli vastikään, kun Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti esittää kaustislaista viulunsoittoperinnettä Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Valmisteluprosessi vie aikaa, niin että asia käsiteltäneen vuoden 2021 Unescon aineettoman kulttuuriperinnön yleiskokouksessa.

– Hyvä yhteistyö kulttuurin saralla jatkukoon, Kaustisen kunta toivottaa onnea kansanmusiikkijuhlien seuraavalle puolivuosisataiselle taipaleelle, sanoo kunnanjohtaja Arto Alpia.

 

Kaustisen kunnan nimikkokonsertit kansanmusiikkijuhlilla:
Ma 9.7. klo 17.30 Avajaisjuhla, Keskipohjanmaa-areena
Ma 9.7. klo 22.00 Kaustinen 150 -pelimannitanssit, Keskipohjanmaa-areena
Ti 10.7. klo 21.30 Kaustisen Hääkuoro, Iholla-sali
Ke 11.7. klo 17.30 Akkapelimannit, 30-vuotisjuhlakonsertti, Iholla-sali
To 12.7. klo 13.00 Kaustinen tanssii: Ottoset, Keskipohjanmaa-areena
Pe 13.7. klo 19.00 Kaustisen musiikkilukion kansanmusiikkiryhmät
La 14.7. klo 19.00 Tallari ja Jesse, levynjulkaisukonsertti, Kaustinen-sali
sekä
Pe 13.7. klo 12.30 Kaustinen laulaa -yhteislaulutilaisuus, Keskipohjanmaa-areena

51. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään 9.-15.7.2018.
Kesän ohjelmatiedot löytyvät kotisivuilta http://www.kaustinen.net

Yhteistyössä Kaustisen kunnan 150-vuotisjuhlat

facebook.com/kaustinenfmf

instagram.com/kaustinenfmf

youtube.com/kaustinenfmf

twitter.com/kaustinenfmf

Pelimanniryntäys Kaustisen kansanmusiikkijuhlille jatkuu – Ohjelmassa muun muassa ukulelesoittajien suurkohtaaminen

14.06.2018

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien sydämen muodostavat pelimannit, jotka tulevat esiintymään koko Suomesta ja ulkomailtakin asti. Viime vuonna luvut hipoivat ennätysmääriä, kun juhlilla esiintyi 4839 pelimannia. Tänä kesänä suunta ei suinkaan ole laskussa.

Pelimannien tarkat luvut selviävät Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla aina vasta juhlien jälkeen, kun lopullinen henkilömäärä on varmistettu. Monet ahkerat pelimannit saattavat nimittäin soittaa jopa kymmenessä eri kokoonpanossa, kertoo pelimanniohjelman tuottaja Salla Seppä.

Pelimanniohjelmatarjotin on jälleen todella rikas ja monimuotoinen. Ohjelmaa on aivan laidasta laitaan, rajana oikeastaan vain ihmisten luovuus ja se, mitä syntyy kun ihmiset tapaavat toisensa, mitä he haluavat soittaa.

Tyylillisesti edustettuna on lähes kaikki musiikkigenret kansanmusiikilla höystettynä. On perinteisiä pelimannipumppuja, soololaulajia, laulaja-lauluntekijöitä, kuoroja, musiikkia ja tanssia yhdistäviä ohjelmanumeroita, kehorytmiikkaa. Rapmusikkikin on selvästi ottanut askeleen kansanmusiikkiskeneen, useampia sen tyylisiä komboja on mukana. Myös ukulelevillitys näkyy festivaalin estradeilla.

Ensimmäistä kertaa Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla nähdään suuri ukulelensoittajien yhteisesiintyminen, jossa on mukana soittajia ja yhtyeitä ympäri Suomen. Yhteistä heillä kaikilla on rakkaus ukulelemusiikkiin ja he täyttävät varmasti Kaustinen-salin lavan esiintyessään siellä torstaina 12.7.

 

Malmsténia ja juurimusiikkia

Salla Seppä nostaa pyynnöstä esille joitain tärppejä pelimanniohjelmasta. Pelimannit framilla -konserttisarjassa on esillä solistisempi pelimannisoitto sekä heidän kertomansa tarinat. Mukana ovat muun muassa Erkki-Jussi Koivuluoma Pohjanmaalta ja Patrik Weckman Uudeltamaalta.

Suurimuotoisempia kokonaisuuksia edustaa esimerkiksi Laulu- ja soittoyhtiö Rempallaan, joka tuo jo kolmatta kertaa Kaustiselle tietyn teeman ympärille rakennetun kokonaisuuden. Tänä vuonna teemana on Georg Malmsténin musiikki ja hänen suosittuja kappaleita on sovitettu kansanmusiikki-twistillä porukalle pelimanneja eri puolilta Suomea.

Ohjelmassa on ikivihreitä Leilasta Riepumattoon ja Vetoketjusta Lasten liikennelauluun. Solisteina ovat Eki Luumi, Jussi Asu, Junnu Korhonen, Jaana-Stiina Ala-Korpi sekä Roikastajat, kapellimestarina Jukka Heinonen.

Vuosittain erityisesti festivaalin myöhäisyön esiintyjänä ahkeroiva americana-musiikista ammentava Wasel and the Weasels esiintyy tänäkin vuonna koko viikon ajan. Erikoissatsauksena on Rakkaudesta raivoon, yhteiskonsertti Varjakka String Bandin kanssa keskiviikkona 11.7. – kaksi juurimusiikin kärkinimeä yhdessä Kaustinen-salin lavalla!

 

Järvi soi valssin tahtiin

Festivaalin yksi pääteemoista on luonto, joka näkyy myös pelimannien ohjelmistossa. Esimerkiksi Keuruun pelimannit tuo yhdessä Haapamäen Sekakuoron ja Pelimannien kanssa perjantaina 13.7. kansanmusiikkijuhlille luontoteemaisen yhteislaulukokonaisuuden nimeltä Vesistöjen ylistys. Ohjelma ulottuu Kalajoki-valssista Äänisen aaltoihin.

Tässä konsertissa valssi on yleisin tahtilaji, ja mikäpä paremmin sopisi kuvastamaan järven tunnelmia. Joet ja kosket saavat herkemmin humpan tai foksin tahdin, Keuruun pelimannien ohjelmaesittelyssä kerrotaan.

Tänä vuonna järjestämme pelimanneille myös luontoteemaisen ohjelmakilpailun, johon voi vielä ilmoittautua mukaan, Salla Seppä paljastaa. Viikon aikana kilpailun agentit kiertävät katsomassa mukaan ilmoittautuneiden pelimannien esiintymisiä ja lauantaina juhlistetaan voittaja. Päävoittona on lippupaketti kansanmusiikkijuhlille.

51. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään 9.-15.7.2018.
Kesän ohjelmatiedot löytyvät kotisivuilta
http://www.kaustinen.net

Yövaellus pelimannimusiikilla höystettynä ottaa varaslähdön Kaustisen kansanmusiikkijuhlille

07.06.2018

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien yksi tämän vuoden teemoista on luonto – ja reippaiden yökyöpeleiden kannattaa tulla Kaustiselle jo sunnuntaina 8.7. Silloin nimittäin järjestetään festivaalihistorian ensimmäinen yövaellus, jonka varrella kuullaan myös pelimannimusiikkia. Festivaaliviikolla luonto on keskiössä monella tavoin, ja sekä lapset että aikuiset pääsevät jalkautumaan Kaustisen huikeisiin maisemiin.

Yövaellukselle lähdetään sunnuntaina 8.7. klo 20 Järvelän koululta (Rantatie 51, Kaustinen). Reittejä on valittavissa kaksi. Lyhyempi reitti kulkee Järvelän koululta Pööskalliolle, Isokalliolle ja takaisin Järvelän koululle.

Sen vaeltaa arviolta 2-3 tunnissa, eli takaisin koululla ollaan kello 22–23 aikaan, arvioi Perhonjokilaakson Retkeilijät ry:n puheenjohtaja Matti Mustajärvi.

Pidemmän reitin vaeltajat kulkevat ensin saman reitin Järvelän koululta Pööskalliolle, Isokalliolle ja takaisin koululle, mutta jatkavat sitten koululta Riippusillalle, Markkulaan, Huntuksenkalliolle, Pauanteelle ja urheilukentälle. Aikaa koko vaellukseen kuluu Mustajärven mukaan arviolta 5-6 tuntia eli noin yhden, kahden maissa yöllä vaeltajat ovat urheilukentällä. Urheilukentältä on järjestetty tarvitseville kuljetus takaisin Järvelän koululle.

Vaellusreitit on merkitty maastoon nauhoilla, Matti Mustajärvi kertoo. Reitit ovat helppokulkuisia ja vaihtelevia: on polkuja, metsäautoteitä, kalliomaastoa pienine nousuineen sekä mäntymetsää. Omat eväät kannattaa ottaa mukaan, sillä matkan varrella on laavu ja nuotiopaikkoja. Reitiltä löytyy myös puucee. Turvallisuudesta huolehtii kymmenen retkeilijäyhdistyksen jäsentä ja ensiapukin on valmiudessa. Ja koska Kaustisella ollaan, yövaeltajille on luvassa myös pelimannimusiikkia.

 

Ilmoittautumiset 3.7.2018 mennessä verkossa lomakkeella, joka löytyy osoitteesta https://www.tiketti.fi/Kaustinen-Folk-Music-Festival-2018-Yovaellus-akkreditointi/560975

Vaelluksen hinta on 5 euroa/hlö, hinta on sama kaikille osallistujille. Maksuohje on ilmoittautumislomakkeessa. Vaelluksen järjestävät yhteistyössä Perhonjokilaakson Retkeilijät ry ja Pro Kaustinen.


51. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään 9.-15.7.2018.
Kesän ohjelmatiedot löytyvät kotisivuilta
http://www.kaustinen.net

Yhteistyössä Kaustisen kunnan 150-vuotisjuhlat

facebook.com/kaustinenfmf 

instagram.com/kaustinenfmf 

youtube.com/kaustinenfmf 

twitter.com/kaustinenfmf 

Kaustinen Folk Music Festival: Sarvisuunnistamaan metsään vai Lastenteltalle jammailemaan? Koko perhe on tervetullut Kaustiselle

31.05.2018

Koko perhe on tervetullut Kaustisen kansanmusiikkijuhlille – festivaalipuistossa löytyy runsaasti puuhasteltavaa eri-ikäisille lapsille. Lastenteltassa pyörii ohjelmaa koko festivaaliviikon ajan, mutta perheille suunnattu ohjelma ei suinkaan rajoitu pelkästään lastentelttaan. Alle 7-vuotiaat pääsevät alueelle ilmaiseksi, 7–15-vuotiaan päivälippu maksaa 8 euroa.

Lastenohjelmasta vastaava Veera Luomala on erityisen iloinen siitä, että vuoden yhtyeen valinta on osunut lastenmusiikin esiintyjään, mikä tuntuu hienolta huomionosoitukselta tärkeää työkenttää kohtaan.

– Vuoden yhtye eli Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu! esiintyy Keskipohjanmaa-areenalla tiistaina ja on mukana festivaaliviikon aikana sekä lastenteltalla että vauvoille suunnatuin omin konsertein, kertoo Luomala. Ennen heidän konserttejaan on myös mahdollista osallistua Ammuu!-tuokioihin, joissa Metropolian varhaisiän musiikin opiskelijat johdattelevat etukäteen Ammuun suosittuihin lauluihin.

Eläinasuissa esiintyvä Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu! sopii hienosti Kaustisen kansanmusiikkijuhlien tämänvuotiseen luontoteemaan, kuten myös toinen lasten suursuosikki: Pikku Papun orkesteri, joka esiintyy Kaustisella perjantaina Kaustinen-salissa ja lauantaina Lasten teltalla. Mukana on myös hahmon luonut kirjailija Liisa Kallio.

– Lastenkirjallisuus on Pikku Papun orkesterin lisäksi läsnä myös paikallisten toteuttamassa konsertissa Ruohonvihreä runosohva, jossa kuullaan Susanna Kentalan sävellyksiä ja sovituksia Mervi Heikkisen, Maria Korhosen ja Piia Perkiön runoihin. Tarinassa seikkailee Esmeralda-lehmä. 

 

Sarvisuunnistus ja menninkäiset

Luontoteemaan liittyy myös Kulttuuriosuuskunta Uulun sarvisuunnistus lauantaina 14.7., jossa lapset ja aikuisetkin pääsevät irroittautumaan Festivaalipuistosta hetkeksi ja sukeltamaan Kaustisen vaikuttaviin metsiin. Kulttuuriosuuskunta Uulu vaikuttaa Tampereelta käsin ja perehdyttää aktiivisesti sekä lapsia että aikuisia Suomen ja maailman musiikkikulttuureihin.

– Sarvisuunnistus on ollut meidän ohjelmassa jo pitkään, kertoo suunnistuksesta vastaava Henna Leisiö. Alunperin se keksittiin leirikouluohjelmaksi, kun toivottiin yöllä toimivaa ohjelmaa. Ja mikäpä olisi jännempää kuin lähteä hämärään metsään kulkemaan sarvien äänten perässä?

Konseptia on sittemmin toteutettu myös päiväsaikaan, kuten myös Kaustisella, jossa suunnitelmana on lähteä liikkeelle Kalliopaviljongista kohti Pauanteen metsiä. Kokonaisuuteen kuuluu luonnollisesti perehdytys sarviin ja niiden kokeilu. Mukana on monipuolinen sarvikokoelma eläinten sarvista tuohitorviin.

Sarvet ovat mukana myös Kulttuuriosuuskunta Uulun Tapiolassa-konsertissa perjantaina 13.7., jossa tutustutaan erilaisiin metsän otuksiin menninkäisistä maahisiin. Lisäksi Uulu järjestää muun muassa rytmikylpyjä tiistaina ja torstaina sekä kansainvälisen Chiwele-musiikkiseikkailun.

 

Tanssia ja työpajoja

Luontoteema näkyy myös muussa perheohjelmassa, esimerkiksi Aila-duo Lapista tuo Kaustiselle osallistavan liike- ja rytmimatkan Saamenmaan vuodenaikoihin. Rakastettu lauluntekijä Pentti Rasinkangas esiintyy yhdessä Jarmo Romppasen kanssa sekä suomenkielisin että ruotsinkielisin konsertein. Kaustisen kansantanssiryhmä Ottoset tarjoaa tanssiworkshopeja ja festivaalin tanssiohjelmassa on myös usea koko perheelle sopiva esitys kuten Tanssiteatteri Rimpparemmin Liikenteessä sekä Hanna Peltolan tekemä tanssiseikkailu Owla ja kadonnut walkia.

– Lasten telttaa isännöi tuttuun tapaan Tradilinnut-porukka, kertoo Veera Luomala. Siellä voi myös osallistua lasten pelimannikatselmukseen. Vierestä löytyvässä askarteluteltassa on tarjolla muun muassa luontoaiheisia työpajoja.

 

51. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään 9.-15.7.2018.

Kesän ohjelmatiedot löytyvät kotisivuilta http://www.kaustinen.net

facebook.com/kaustinenfmf

instagram.com/kaustinenfmf

youtube.com/kaustinenfmf 

twitter.com/kaustinenfmf

Konsta Jylhä -kilpailun semifinalistit valittu – semifinaali käydään 9.7. ja finaali 10.7. Kaustisen Pelimannitalossa Kaustinen Folk Music Festivalin yhteydessä

30.05.2018

Kansanmusiikin Konsta Jylhä -kilpailun tuomaristo on valinnut kymmenen yhtyettä kilpailun semifinaaliin. Tämän vuoden kilpailun teemana on muinaissuomalaisuus.

Semifinaaliin selviytyivät yhtyeet Aoide, Duo Sarvinen & Apiainen, Duo Selina, Mielen maisemat, Munnaripartio, OON, Silvo Vatanen ja Jarmo Romppanen duo, Sumu, The Mystic Revelation of Teppo Repo sekä The World Mänkeri Orchestra.

– Monissa näytenauhoissa oli hienoa musisointia. Osassa linkki muinaissuomalaisuuteen jäi kuitenkin ohueksi. Tuomaristo toivoo jatkoon päässeidenkin panostavan vielä lisää kilpailun tämän vuoden teemaan, muinaissuomalaiseen musiikkiin, kertoo tuomariston puheenjohtaja, Musiikin edistämissäätiön johtaja Hannu Saha.

Yhdeksännen valtakunnallisen Konsta Jylhä -kilpailun semifinaali käydään 9.7. ja finaali 10.7. Kaustisen Pelimannitalossa Kaustinen Folk Music Festivalin yhteydessä. Kilpailun tuomaristoon kuuluvat puheenjohtaja Hannu Sahan lisäksi professori Heikki Laitinen sekä muusikko Kimmo Pohjonen. Kilpailun järjestää Pelimannitalo yhteistyössä Kansanmusiikki-instituutin kanssa, ja palkintoina jaetaan yhteensä 10000 euroa.

Semifinaaliyhtyeet:

Aoide (Heli Hartikainen, Minttu Hellstén, Essi Hirvonen ja Jenni Venäläinen)
Duo Sarvinen & Apiainen (A-P Apiainen ja Aino Sarvinen)
Duo Selina (Hanna Ryynänen ja Sanni Virta)
Mielen maisemat (Henry Kolari, Olga Kolari, Kaisa Nyrönen-Piispanen ja Maria Ojanperä) Munnaripartio (Satu Lankinen, Ringa Koskinen, Elina Koskela ja Janne Ojajärvi)
Munnaripartio (Satu Lankinen, Ringa Koskinen, Elina Koskela ja Janne Ojajärvi)
OON (Sarah Palu ja Johanna Tarkkanen)
Silvo Vatanen ja Jarmo Romppanen duo
Sumu (Vilma Jääskeläinen, Minna Koskenlahti ja Lukas Kristo)
The Mystic Revelation of Teppo Repo (Otto Eskelinen, Arwi Lind ja Eero Tikkanen)
The World Mänkeri Orchestra (Petri Pentikäinen/Meri Tiitola, Olli Penttilä, Heikki Syrjänen ja Pekka Westerholm).

Kaustinen Folk Music Festival: Silja Heikkilä valittu Pro Kaustisen toiminnanjohtajaksi

23.05.2018

Pro Kaustinen ry:n toiminnanjohtajaksi on valittu kulttuurituottaja, FM Silja Heikkilä. Heikkilä on aiemmin työskennellyt muun muassa Rauman Pitsiviikon ja Satasoitto-festivaalin tuottajana sekä Satakunnan Nuorisoseurojen Liiton toiminnanjohtajana. Hän on kulttuurituottajatutkinnon lisäksi opiskellut Turun yliopistossa kulttuuriperinnön maisteriohjelmassa ja tehnyt aiheesta väitöskirjaa. Tällä hetkellä hän asuu Rovaniemellä, mutta on muuttamassa Kaustiselle töiden alkaessa.

Alun perin Silja Heikkilä ajatteli opiskella opettajaksi, mutta tie veikin Helsinkiin kulttuurituottajaopintoihin ja sieltä tapahtumatuotannon pariin. Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla Heikkilä on ehtinyt olla parina kesänä töissä: 1990-luvulla tarjoilijana ja 2000-luvulla stage managerina.

– Tapahtumatuotannossa kohtaavat monet erilaiset osatekijät: soittajat, tekninen henkilökunta, rahoittajat, poliittiset päättäjät ja niin edelleen. Hyvin erilaisten tarpeiden parissa työskenteleminen on luovuutta ylläpitävää ja mielestäni hyvin antoisaa työtä. Pitää ymmärtää erilaisia tarpeita ja niiden parissa luoviminen rikastuttaa elämää. Ja koko ajan oppii uutta!

Heikkilä aloittaa pestissään kesäkuun aikana. Tämän vuoden festivaalin vetovastuu on vt. toiminnanjohtaja Minna Huuskosella, joka jatkaa tehtävässään heinäkuun loppuun saakka.

Toiminnanjohtajan tehtävää haki kaikkiaan 12 henkilöä.

– Hakijoilla oli monipuolista ja monenlaista osaamista. Silja vakuutti meidät laajalla ja monipuolisella kokemuksellaan ja halullaan sitoutua Kaustiseen, juhliin ja niiden kehittämiseen, toteaa Pro Kaustinen ry:n hallituksen puheenjohtaja Sirpa Lahti.

51. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään 9.-15.7.2018.

kaustinen.net

facebook.com/kaustinenfmf

instagram.com/kaustinenfmf

youtube.com/kaustinenfmf

twitter.com/kaustinenfmf

Intiimistä ja akustisesta DJ-menoon, Kaustisesta Kolumbiaan Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ohjelmaan mahtuu monenlaista

16.05.2018

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla vietettiin viime vuonna 50-vuotisjuhlia suureen tyyliin. 51. kertaa juhlia viettäessä meno ei suinkaan hiljene! Koko festivaaliohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan keskiviikkona 16.5., ja kattaus on jälleen harvinaisen laaja. Samalle musiikkifestivaalille mahtuu niin kotimaisen juurimusiikin huiput kuin kansansuosikkeja Suvi Teräsniskasta Egotrippiin, kansainvälisia tähtiä Haitista ja Kolumbiasta asti, lukemattomia innokkaita pelimanniosallistujia unohtamatta.

– Tästä hurjasta ohjelman kirjosta haluaisin nostaa esiin mielenkiintoisen Pelimannit framilla -konserttisarjan, jossa piirretään muutamasta pelimannista syväluotavampi henkilökuva, kertoo ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki. Konserteissa pelimannit sekä soittavat että tarinoivat.

Pelimannit framilla -konserttisarjan esiintyjistä mainittakoon muun muassa viime vuoden Lontoon Proms -festivaalilla esiintynyt barokkiviulutaituri Kreeta-Maria Kentala, jonka juuret ovat syvällä Kaustisen pelimannimullassa.

 

Myös osallistavaa ohjelmaa

– Koko viikon on tarjolla ohjelmaa laidasta laitaan ja aamusta yötunneille, kertoo ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki. Pyrimme luomaan ohjelmaan sekä tarpeeksi vaihtelua että joitain selkeän punaisen langan varaan rakennettuja päiväkokonaisuuksia.

Tiistaina järjestetään satoja osallistuja keräävät Mukulamatineat, keskiviikkona suomenruotsalainen musiikki ja tanssi ovat keskiössä ja torstaina pureudutaan ennen kaikkea paikallisiin Kaustisen perinteisiin. Viikonloppua kohden nostatetaan pulssia muun muassa kolumbialaisen dj:n KillaBeatMakerin tahdissa.

Ohjelma on myös vahvasti osallistavaa – tarjolla on konserttien lisäksi opetustuokiota, joissa voi perehtyä vaikka ukulelen soittoon, sekä erilaisia työpajoja.

Suositut jamiworkshopit saavat nyt rinnalleen myös tanssijamiworkshopit Maunon makasiinilla, joihin voi osallistua kuka tahansa tanssista innostunut.

– Ajatus on painottaa erityisesti tanssin sosiaalista puolta: tuoda käytännön kautta esiin sitä, mikä tanssimisessa on tärkeää ja mitä oikeasti on musiikin ja tanssin suhde, valottaa Hakamäki.

Lapsille on tarjolla laajasti ohjelmaa joka päivä: sekä konsertteja että osallistavaa toimintaa – Kaustinen on varmasti Suomen kesän perheystävällisimpiä festivaaleja.

 

Luontotunnelmista rappiin

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien massiivinen esiintyjäkaarti on osittaain julkaistu vuodenvaihteessa, mutta viime hetken lisäyksiä ovat muun muassa intensiivinen Chouk Bwa Haitista, kriitikoiden ylistämä teräväkynäinen bluesvaikutteinen avant-folkisti Richard Dawson Iso-Britanniasta ja heleä-ääniset The Escarteen Sisters Espanjasta.

Kotimaisten esiintyjien joukkoon ovat liittyneet muun muassa haitaritaituri Markku Lepistö, kansanmusiikkia ja rappia yhdistävä haapoja & illmari kollektiivi, shamaaniviulisti Tuomas Rounakari sekä Teostopalkintoehdokas Meriheini Luoto, jonka ylistetty persoonallinen kokonaisuus Metsänpeitto sopii upeasti myös Kaustisen kansanmusiikkijuhlien tämänvuotiseen luontoteemaan. Heavymiehenä ja suurena kansanmusiikin ystävänä tunnettu Timo Rautiainen esiintyy duona monipuolisen Ville Ojasen kanssa. Kaustisella esiintyy myös kotimaisten kansantanssiryhmien parhaimmistoa Siepakoista Motoraan sekä kansainvälisiä tanssivieraita muun muassa Virosta. Juhlien sydämessä ovat komea porukka pelimanneja koko Suomesta.

 

51. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään 9.-15.7.2018.

Kesän ohjelmatiedot löytyvät kotisivuilta http://www.kaustinen.net

facebook.com/kaustinenfmf

instagram.com/kaustinenfmf

youtube.com/kaustinenfmf

twitter.com/kaustinenfmf

Egotrippi ja Vicky Rosti Kaustisen kansanmusiikkijuhlille

20.03.2018

Suomen rakastetuimpiin klassikkobändeihin lukeutuva Egotrippi saapuu 25-vuotisjuhlakiertueellaan ensimmäistä kertaa Kaustisen kansanmusiikkijuhlille perjantaina 13.7.

Viime vuoden lokakuussa yhtye julkaisi kymmenennen albuminsa nimeltään 10. Suurin osa uusista kappaleista on tuttuun tapaan orkesterin omaa kädenjälkeä, mutta joukossa on muutama biisi, joiden tekoon ovat osallistuneet Iisa ja Tuure Kilpeläinen. Kymmenen-teeman ympärillä hullutteleva bändi julkaisi tiistaina 10.10. kymmenen uutta kappaletta ja heitti yllätyskeikan 10-linjan raitiovaunussa Helsingissä.

Yli 20 vuotta musiikkia tehnyt Egotrippi teki suuren läpimurron viidennellä albumillaan Matkustaja, joka poiki yhtyeelle ensimmäisen kultalevyn. Myöhemmin julkaistu 20 suosikkia ‑kokoelmalevy myi jo platinaa, ja levyltä lohkaistu single Matkustaja oli vuonna 2005 eniten radioissa soinut kotimainen kappale. Kuudennella albumillaan Vielä koittaa uusi aika bändi nousi ensimmäistä kertaa listaykköseksi. Vuonna 2008 julkaistu Maailmanloppua odotellessa palkittiin kolmella Emma-patsaalla.

Festivaalilauantain 14.7. pääesiintyjänä nähdään Finnhittien kuningatar Vicky Rostin 60-vuotisjuhlashow. Ikinuori energiapakkaus on villinnyt suomalaisia jo viidellä vuosikymmenellä, ja keikkatahti jatkuu kovana edelleen.

Nuori laulajalahjakkuus nousi kansansuosioon jo 1974 olleessaan vasta 16-vuotias, kun hän voitti Suomen Iskelmälaulumestaruuskilpailut. Siitä lähtien hän on tehnyt mahtavaa uraa keikkaillen ympäri Suomea ja äänittäen 10 albumia. Virven hittejä ovat mm. Kun Chicago Kuoli, Tuolta Saapuu Charlie Brown, Oon Voimissain, Sata Salamaa sekä Leikitään.

 

Uuden kotimaisen kansanmusiikin kärjet esittäytyvät

Juhlilla nähdään luonnollisesti myös suuri määrä kotimaisen kansanmusiikin ja etnon huippunimiä. Yksi skenen tämän hetken kovimmista kansanmusiikin vientituotteista, elektro-folkkia soittava Okra Playground nähdään festivaalin päälavoilla. Yhtyeen debyyttialbumi keräsi jo vuonna 2015 ylistäviä arvosteluja, ja tässä kuussa julkaistava toinen levy on jo yltänyt Transglobal music chartin top 10 ‑listalle. Lisäksi juhlilla nähdään mm. maailmalla mainetta niittänyt Etno-Emma voittaja, vocal folk hop-yhtye Tuuletar sekä pitkän uran tehnyt haitarivelho Hannu Seppänen & co. Ohjelmaa tähdittävät myös jo aiemmin vahvistetut raikas ja mielenkiintoinen a cappella ‑yhtye Ilo Ensemble sekä yksi tuoreimmista kansanmusiikin kentän innovatiivisista ihmeistä, avainviulun, säkkipillin ja saksofonin voimin partyfolkmetallia tykittävä Ritva Nero.

Kaustinen Folk Music Festival järjestetään 51. kerran 9.-15.7. Ohjelma täydentyy kevään mittaan.

 

 

51. Kaustinen Folk Music Festival 9.-15.7.2018

www.kaustinen.net

facebook.com/kaustinenfmf

instagram.com/kaustinenfmf

youtube.com/kaustinenfmf

twitter.com/kaustinenfmf

Kaustinen Folk Music Festival: Kaustisen showcase-sarjaan kolme kiinnostavaa kokoonpanoa

20.02.2018

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on valinnut showcase-bändeikseen 2018 Väisänen jne.:n, Maria Reikko & Best Case Scenario Bandin sekä ruotsalaisen Trio Törnin. ”Hakijajoukko oli monipuolinen ja erittäin korkeatasoinen jälleen kerran. Hakemuksia tuli reilut kolmekymmentä. Valinnoissa painotettiin taiteellisen tason lisäksi yhtyeen toiminnan ja promomateriaalin kokonaisuutta. Tällöin yhtye on sellaisella toiminnan tasolla, että pystyy luultavasti hyödyntämään showcase-nimitystäkin hieman paremmin – esille auttaminenhan on juuri tämän koko prosessin tavoite,” summaa festivaalin ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki.

Oululainen laulaja-lauluntekijä / tarinaniskijä Väisänen laulaa rennosti elämästä ja kuolemasta. Väisänen jne. julkaisi 2016 esikoisalbuminsa Jatkot. Sen tarinoissa seikkailevat henkilöt mm. varoittavat exästään, ottavat osaa paholaisen syntymäpäivään ja muistelevat Taivalkosken ainutlaatuista tunnelmaa.

Maria Reikko & Best Case Scenario Band soittaa uutta jalan alle menevää nykykansanmusiikkia. Kansanmusiikin ekologisen lokeron seinät tutisevat yhtyeen lisätessä perinteiseen poljentoon uutta soundia ja elämänmakuista groovea. Tunnelataus ja huimapäiset soolot eivät jätä kuulijaa kylmäksi.

Nuori ruotsalainen Trio Törn luo uutta musiikkia tukeutuen vahvasti perinteen voimaan. Yhtyeen juuret ovat skandinaavisissa polskissa, sottiiseissa ja hallingeissa, joiden pohjalta he venyttävät niin instrumenttiensa kuin tradition rajoja viulun, avainviulun ja sellon kokoonpanolla.

Viimevuotiseen tapaan juhlille on avajaispäivänä ilmainen sisäänpääsy, jonka tarjoaa Kaustisen kunta 150-vuotisjuhlansa kunniaksi. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään 9.–15.7. ja koko ohjelma julkistetaan toukokuussa.

51. Kaustinen Folk Music Festival 9.-15.7.2018

www.kaustinen.net

facebook.com/kaustinenfmf

instagram.com/kaustinenfmf

youtube.com/kaustinenfmf

twitter.com/kaustinenfmf

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 18

2 / 18

3 / 18

4 / 18

5 / 18

6 / 18

7 / 18

8 / 18

9 / 18

10 / 18

11 / 18

12 / 18

13 / 18

14 / 18

15 / 18

16 / 18

17 / 18

18 / 18
  • Yhteistyössä: