Etusivu » Kaikki festivaalit » » Kaustinen Folk Music Festival

Kaustinen Folk Music Festival
12.07.2021 - 18.07.2021Tietoa festivaalista

Kesän onnellisimmat päivät! Festivaalikesän korein kattaus kotimaista ja kansainvälistä kansantanssia ja -musiikkia, satoja esiintymisiä, työpajoja, puskasoittoja ja jameja tarjoillaan Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ainutlaatuisessa tunnelmassa.

Tapahtuman luonne

Folk Etno / Maailmanmusiikki Kansantanssi Kursseja Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Perinteinen kansanmusiikki Pop/Rock Seminaareja, luentoja Solisti- tai yhtyekilpailuja Työpajoja Vakiotanssit, lavatanssit, tango Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia Ulkoilmatapahtuma VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.kaustinen.net
Sähköposti info@kaustinen.net
Festivaaliosoite Kaustinen Katso kohde kartalla
Puhelin +358 40 172 9566
Toimisto Jyväskyläntie 3, FI-69600 Kaustinen

Festivaali kartalla

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestettiin ensi kerran vuonna 1968. Juhla on edelleen Pohjoismaiden suurin kansanmusiikkitapahtuma. Se on myös alusta saakka ollut Suomen merkittävimpiä kulttuuritapahtumia.

Festivaali on syntynyt vahvan ja elävän pelimanni- ja tanssitradition luomalle perustalle. Juhlavieraille Kaustinen paitsi toimii suomalaisen kansankulttuurin ja suomalaisen kansanmusiikin näyteikkunana, myös esittelee korkeatasoisia esimerkkejä Euroopan ja maailman musiikkikulttuureista. Juhlilla toteutuu perinteinen tapa siirtää elävää musiikkitraditiota vanhalta polvelta seuraaville, kun kisällit omaksuvat sen mestareilta. Samalla perinne fuusioituu tuoreiden vaikutteiden kanssa.

Kaustinen toimii kohtaamispaikkana sekä kansanmusiikin ja -tanssin harrastajille että ammattilaisille ja tarjoaa lukemattomia esiintymismahdollisuuksia hyvin erityyppisille artisteille. Juhlilla tehtävä yleisötyö on poikkeuksellisen vuorovaikutteista ja osallistavaa. Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ja siihen kytkeytyvän toiminnan tarkoitus on suomalaisen kansanmusiikin ja kansantanssin harrastuksen ylläpitäminen ja kehittäminen, kansanmusiikin ammattilaisuuden tukeminen ja esiin nostaminen sekä näiden ilmiöiden aseman vahvistaminen ja tunnetuksi tekeminen. Juurevan perustehtävän hoitamisella ei tavoitella taloudellista voittoa. Harrastustoiminnan eteen tehtävää työtä festivaali toteuttaa myös historiallisista syistä: kansanjuhlan luonteeseen on aina kuulunut tarjota osallistumismahdollisuus kaikille musiikin harrastajille ikään tai sosiaaliseen ja kulttuuriseen asemaan katsomatta.

Pro Kaustinen ry:n tehtävänä on edistää ja tehdä tunnetuksi kansanmusiikkia ja -tanssia järjestämällä Kaustisen kansanmusiikkijuhlia. Se on on tapahtumatuotanto-organisaatio, joka toiminnallaan pyrkii vahvistamaan kansanmusiikin asemaa ja pitämään kansanperinnettä elinvoimaisena.  Pro Kaustinen ry:n jäseniä ovat Kaustisen Nuorisoseura ry, Kaustisen pelimanniyhdistys ry ja Näppärit ry, jotka ovat jo vuosia olleet toteuttamassa kansanmusiikkijuhlien ohjelmasisältöjä.  Pro Kaustinen ry vastasi kansanmusiikkijuhlien ohjelmatuotannosta vuonna 2011 ja vuodesta 2012 alkaen koko juhlien tuotannosta.

 

 

Jaa tapahtuma

Kaustinen Folk Music Festival aloittaa yhteissoitot verkossa pääsiäislauantaina

30.03.2021

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat aloittaa ensi kesän Suuren yhteissoiton harjoitukset verkossa pääsiäislauantaina 3.4. kello 14. Suorassa FB-lähetyksessä on luvassa vahvaa kaustislaista viulunsoittoa, kun mestaripelimannit Ritva Talvitie, Asko Hanhikoski, Timo Valo sekä Mauno Järvelä esittelevät Konsta Jylhän tyyliä ja ohjelmistoa.

Harjoitukset johdetaan jokaisen kuukauden ensimmäisenä lauantaina eri puolilta Suomea. Toukokuussa lähetys tulee Satakunnasta Jari Paavolan ja Pentti Mattssonin johdolla.

Suuri yhteissoitto tapahtuu festivaaliviikolla lauantaina 17. heinäkuuta. Sävelmiä on yhteensä neljä, ja ne ovat kaikkien aikojen ensimmäisten mestaripelimannien kappaleita. Konsta Jylhän jälkeen harjoitusvuorossa ovat vuoden 1970 muut mestaripelimannit: Kustaa Järvinen Eurasta Satakunnasta, Otto Hotakainen Halsualta Keski-Pohjanmaalta ja Tuure Niskanen Pielavedeltä Savosta.

Harjoituksissa vuorossa olevan mestaripelimannin yhteissoittokappaleen lisäksi soitetaan aina myös toinen hänen kappaleensa, jonka soiton vetäjät valitsevat.

– 1970-luvulla on tehty poikkeuksellisen merkittävä päätös kansanmusiikkijuhlien historiassa, kun on ryhdytty nimeämään mestaripelimanneiksi ansioituneita perinteen taitajia vuosittain. Näillä henkilöillä on ollut suuri merkitys ei yksin pelimanneille vaan koko Suomen kansalle, Mauno Järvelä sanoo.

– Yhteissoittoa mestaripelimannien kappaleilla jatketaan festivaaleilla tulevina vuosina.

Mestaripelimanneja on nimetty vuosien varrella yhteensä 148, mukana myös laulajia ja tanssijoita. Yhteissoittoharjoitusten nuotit löytyvät My Kaustinen -ryhmästä Facebookissa.

Kaustinen Folk Music Festival
12.–18.7.2021

Suuri yhteissoitto, harjoitukset FB-live

3.4. Valssi Jaanalle, Konsta Jylhä (Kaustinen, Keski-Pohjanmaa)
1.5. Juhantalon faarin valssi, Kustaa Järvinen (Eura, Satakunta)
5.6. Vihkipolska, Otto Hotakainen (Halsua, Keski-Pohjanmaa)
3.7. Perämiehen sottiisi, Tuure Niskanen (Pielavesi, Savo)

 

 

Kaustinen Folk Music Festivalin vuoden yhtye: Maria Kalaniemi & Eero Grundström 

20.02.2021

Maria Kalaniemi & Eero Grundström on valittu Kaustisen vuoden yhtyeeksi. Molemmat muusikot ovat tärkeitä oman instrumenttinsa kehityksen pioneereja ja tärkeitä esikuvia: pitkän linjan yhteistyö kantaa ja kehittyy vuodesta toiseen. Valinta julkistettiin Eläköön Folk! -gaalassa Tampereella lauantaina 20. helmikuuta.

Kaustinen Folk Music Festivalin ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki arvostaa duon tapaa tehdä pitkäjänteistä työtä.

– Yhdessä he ovat vahva kasvutarina: ilmaisuvoimaiset harmonikka- ja harmonitaiteilijat, joiden musiikissa on vahvasti tunnistettavien sävyjen takana aito pelimannipoljento. Haitari ja harmoni ovat heillä välineitä, joiden kautta musiikki tulee ulos – ihminen on musiikki, Hakamäki kuvailee.

Kaustinen Folk Music Festival antoi julki myös tämän vuoden showcase-yhtyeet. Kansanmusiikkijuhlien raati on valinnut kansainvälisen ja kovatasoisen hakijajoukon keskuudesta kolme edustavaa showcase-kokoonpanoa: Bergå Folk Project ja Zäpämmät Suomesta sekä Westward the Light (GB) Skotlannista.

Showcase-yhtyeet 2021

Festivaalin showcase-sarjassa on esitelty nousevia kansanmusiikin nimiä vuodesta 2013 alkaen.

– Teimme valinnat korkean musiikillisen tason, esittelymateriaalin ja taiteellisen kokonaisuuden perusteella. Lisäksi katsoimme, että valituilla on valmiutta edetä kansainvälisille markkinoille, ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki kertoo.

Zäpämmät on kahden naisen duo, joka esittää suomeksi laulettua, kantaa ottavaa maailmanmusiikkia. Se rikkoo rajoja soitinvalinnoillaan ja yhdistää suomalaisen kansanmusiikin senegalilaisiin, malilaisiin, afro-kuubalaisiin ja flamencon musiikillisiin elementteihin. Kauniinrosoiset laulut kertovat tosielämästä – vaikeista elämäntilanteista, joihin kuulija voi samaistua.

Bergå Folk Project tarkoittaa neljää muusikkoa, kahtatoista instrumenttia, kahdeksaa laulettua kieltä. Ohjelmisto koostuu pääosin trad-kansanlauluista Azerbaidžanista, Armeniasta, Italiasta, Yhdysvalloista sekä Ranskasta. Näiden maiden kielien lisäksi lauletaan myös oksitaaniksi, ruotsiksi ja suomeksi.

Westward the Light (GB) musiikki saattelee kuulijan Skotlannin maisemiin ja luontoon. Kvartetti on löytänyt oman äänensä ja kehittänyt uutta ilmaisua ikivanhasta skotlantilaisen kansanmusiikista. Yhtyeen suosio on kasvanut jatkuvasti Skotlannissa ja sen ulkopuolella.

Kaustisen 54. kansanmusiikkijuhlia vietetään vuonna 2021 maanantaista sunnuntaihin 12.–18. heinäkuuta.

Kaustinen Folk Music Festival esittelee ensi kesän vahvoja nimiä: Mari Boine, Frigg, Behm, Mariska, Samuli Putro…

02.02.2021

Kaustinen Folk Music Festivalin historia on jatkunut katkeamattomana. Pohjoismaiden suurin kansanmusiikkifestivaali järjestetään ensi heinäkuun toisella viikolla jo 54. kerran.

Maailman tunnetuin saamelaisartisti, norjalainen Mari Boine nähdään Kaustisen pääareenalla perjantaina 16. heinäkuuta. Hän on yhdistänyt saamelaismusiikkiin jazzia, poppia ja rockia jo 1980-luvulta alkaen. Vihaisesta nuoresta naisesta on kasvanut kansainvälinen tähti. Viimeksi hän on levyttänyt englanniksi saamenkielisten vuosien jälkeen.

Kaustisen kestosuosikki Frigg on tunnettu maailmalla paitsi kansanmusiikin tyylien yhdistäjänä myös yleisöä villitsevästä lavaenergiastaan jo 20 vuoden ajan. Nyt yhtyeen tavoitteena on soittaa perjantaina juhlakonsertti alkuperäisessä norjalais-suomalaisessa kokoonpanossaan.

Myös iloinen virolainen MandoTrio ja nuori ruotsalainen Spöket i Köket ovat herättäneet huomiota energisyydellään. Helsinki-Cotonou Ensemble vieraili Kaustisella vuonna 2013, jolloin keikan nähneet muistavat varmasti suomalais-beniniläisen yhtyeen meiningin. Suomalaisista Piirainen Blom Companyn kohtaamisesta on luvassa erityistä lämpöä ja voimaa.

– Musiikki yhdistyy liikkeeseen, tanssiin ja energiaan kaikissa näissä yhtyeissä niin vahvasti, että tuttu iskulause Tunne musiikki on tänä vuonna totisesti totta, ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki hymyilee.

– Tunne on mukana vahvasti myös festivaalin järjestelyissä. Meillä on intoa on ehkä enemmän kuin koskaan, niin järjestäjillä kuin esiintyjillä. Yhteinen arvopohjamme on vahvistunut, kun olemme nähneet, miten paljon tarvitsemme festivaaliviikon yhdessäoloa jaksamiseen koko vuoden ajalle.

Kaustisen oma houseband on haastanut jo vuosien ajan solistikseen tunnettuja suomalaisia muusikoita. Tänä vuonna haasteen on ottanut vastaan Mariska. Muita kotimaisia suosikkeja ovat Behm ja Samuli Putro. Tuttua ja varmaa viihtymistä on luvassa Rehupiiklesin muodossa. Koko perheen ohjelmassa ovat muun muassa Kangasalan Pikkupelimannit, Mimmit ja Siina & Taikaradio.

Maakuntateemana Kymenlaakso

Kesällä Kaustisella soitetaan, lauletaan ja tanssitaan erityisesti polskan tahdissa. Festivaalin teemana on tänä vuonna ”polska”, jota tanssitaan piirissä, ketjussa tai pareittain. Se on vanhimpia kansantanssin muotoja Pohjoismaissa.

Maakuntateemojen sarjassa vuorossa on Kymenlaakso. Luvassa on runsaasti erilaisia konsertteja ja työpajoja kymenlaaksolaisen musiikin parissa.

Kolmas teema tänä vuonna on Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen nimeämä ”pohjoisilla poluilla”. Aihepiiri näkyy festivaaleilla paitsi pohjoismaisen esiintyjäkaartin laajuudessa myös pääseminaarissa, jossa visioidaan pohjoismaisen yhteistyön vahvistamista.

Pelimannihaku käynnissä

Kevään aikana on tulossa uusia ohjelmanjulkistuksia sitä mukaa, kun valmistelut etenevät. Pelimanni-ilmoittautuminen on käynnissä maaliskuun loppuun asti.

Kaustinen Folk Music Festival järjestetään 12.-18.7.2021.

1 / 20

2 / 20

3 / 20

4 / 20

5 / 20

6 / 20

7 / 20

8 / 20

9 / 20

10 / 20

11 / 20

12 / 20

13 / 20

14 / 20

15 / 20

16 / 20

17 / 20

18 / 20

19 / 20

20 / 20
  • Yhteistyössä: