Etusivu » Kaikki festivaalit » » Kokkolan Talviharmonikka

Kokkolan Talviharmonikka
11.02.2018 - 18.02.2018Tietoa festivaalista

Kokkolan Talviharmonikka 20 vuotta! -juhlanäyttely, juhlalehti sekä kansainvälinen kongressi. Ohjelmassa mm. Wu Wei (Saksa/Kiina), Pascal Contet (Ranska) ja Johanna Juhola (Suomi) – ja tietysti Guardia Nueva. Harmonikan moniulotteisuus soittimena korostuu festivaaleilla – klassista, modernia, viihdemusiikkia. Lisäksi iloisia tanssi-, yhteislaulu- ja ulkoilmatapahtumia!

Tapahtuman luonne

Monitaidefestivaalit Klassinen musiikki Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Perinteinen kansanmusiikki Pop/Rock Työpajoja Vakiotanssit, lavatanssit, tango Viihdemusiikki Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.talviharmonikka.com
Sähköposti talviharmonikka@gmail.com
Festivaaliosoite Kokkola Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 511 8387
Toimisto Pitkänsillankatu 16, FI-67100 Kokkola

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Kokkolan Talviharmonikka jo 20. kerran!

08.02.2018

Kokkolan Talviharmonikka – talvinen kansanjuhla ja kaupunkifestivaali – on vakiinnuttanut paikkansa sydäntalven valonlähteenä ja piristäjänä. Tänä vuonna saamme kahdeksan päivän ajan (11.-18.2.2018) nauttia monipuolisista ja korkeatasoista esityksistä keskellä kaupunkia – ja sen kaikilla laidoilla – jo kahdennenkymmenennen kerran. Ensi sunnuntaina se alkaa taas!

Muutama päivä ennen festivaalin alkua taiteellinen johtaja Raimo Vertainen vaikuttaa perinteisesti siltä, että hän voi lähteä lentoon hetkellä millä hyvänsä. Kiire on kova ja tekemistä paljon, mutta samalla voi myös nauttia siitä, että pitkäjänteinen työ ja vahva visio ovat tuottaneet tulosta. ”Tätä on odotettu! Tulossa on hieno viikko ja vieraita ympäri maailmaa.”

Vertainen laittaa itsensä likoon jo sunnuntai-iltana vaimonsa ja tyttärensä kanssa Iltasoitto Museolla -konsertissa. ”Minä, Sari ja Sonja soitamme klassista musiikkia harmonikalla, bandoneonilla ja vibrandoneonilla. Yhdessä ja erikseen. Tervetuloa Roosin talolle sunnuntai-iltana!”

Talviharmonikan ohjelmasta nauttimisen voi tosin aloittaa jo ennen iltasoittoa, kun kello 17 Mannerheiminaukiolta starttaa AjanKaiun kävelykierros sadan vuoden takaisiin tunnelmiin. AjanKaiun tarina vievät kuulijansa matkalle talveen 1918; miten Neristanin elämä sujui juuri itsenäistyneessä Suomessa, sodan melskeessä? Keitä Neristanissa asui ja keitä olivat kaupungin merkkihenkilöt? Kävelykierros päättyy Laivurintalon pihaan, jossa tarjolla Laivurin glögiä ja Hiljan pipareita.

Lapsilta ja lapsille

Yksi viikon odotetuimpia ja jännitetyimpiä konsertteja on jokavuotinen ”Nuorten virtuoosien irrottelu”. Maanantai-iltana konservatoriolla Pohjanmaan nuoret harmonikkataitajat ottavat mittaa toisistaan ja esittelevät taitojaan. Tänä vuonna kokkolalaisvirtuooseille saapuu vieraita Ylivieskan Musiikkiopistosta.

Perinteisen konsertin toteutuminen on kerran ollut vaarassa peruuntua, siitäkin selvittiin.

”En enää muista, mikä vuosi se oli, mutta kerran Nuorten virtuoosien irrottelua runteli epidemia-aalto.  Illan konserttikokonaisuudesta peruuntui peräti kahdeksan esitystä, mutta silti saatiin hieno konsertti aikaan”, Vertainen muistelee.

Maanantai-illan huuman jälkeen tiistaina ja keskiviikkona lastenmusiikkiorkesteri Loiskis viihdyttää nuoria kuulijoita neljällä konsertilla. Tiistaina suosittu bändi soittaa ensin Kälviällä ja Lohtajalla, keskiviikkona Kokkolassa Hollihaan ja Isokylän kouluilla. Ikivihreät biisit Mikki Hiiren merihädästä Vaahteranmäelle ja Kumputielle pitävät huolen siitä, että uudet sukupolvet oppivat parhaat biisit!

Harmonikan äiti

Alkuviikon ohjelmaan kuuluu myös viikon kovin konsertti.

”Kiinalainen sheng-solisti Wu Wei konsertoi konservatoriolla tiistaina. Häntä säestää Ranskan arvostetuimpiin harmonikkataiteilijoihin kuuluva Pascal Contet”, Vertainen mainostaa ja valaisee konsertin merkitystä: ”Sheng on yli 3000 vuotta vanha kiinalainen suu-urku. Se on kaikkien vapaalehdykkäsoittimien – harmonikan, huuliharpun, bandoneonin ja vibrandoneonin – kantaäiti ja Wu Wei sen suurin maailmantähti. Hän tekee yhteistyötä muun muassa Berliinin ja Los Angelesin Filharmonikkojen kanssa”, Vertainen hehkuttaa ja muistuttaa vielä lopuksi:

”Muistakaa käydä kirjastossa! Lasigalleriassa on koko helmikuun avoimena Talviharmonikan 20-vuotisjuhlanäyttely!”

Koko viikon ohjelma: www.talviharmonikka.com

Kokkolan Talviharmonikka: Parikymppisenä entistäkin säkenöivämpi!

08.01.2018

Talviharmonikka on Kokkolan keskitalven piristysruiske ja lämmönlähde, joka soi, näkyy ja leviää joka puolelle kaupunkia. Konservatoriolta kirkkoon, Snellman-salista Kallentorille, Lohtajalta Ullavalle ja Kälviälle.

Pienestä se alkoi, kun ensimmäisen kerran maaliskuussa 1999 nautittiin viidestä konsertista. Linja oli selvä jo silloin: monipuolista, korkeatasoista ja kaikenikäisille!

– Helmikuussa Kokkolaan saapuu runsaasti ulkomaalaisia vieraita juhlimaan 20. festivaaliamme. Saamme samalla 14. maan artistivieraidemme kotimaiden listaan, kun kiinalainen sheng-solisti Wo Wei konsertoi konservatoriolla jo viikon alussa, tiistaina 13. helmikuuta, taiteellinen johtaja Raimo Vertainen kertoo ja valaisee samalla shengin merkitystä.

– Sheng on kiinalainen suu-urku. Yli 3000 vuotta vanha soitin, joka on kaikkien vapaalehdykkäsoittimien – harmonikan, huuliharpun, bandoneonin ja vibrandeonin – äiti. Wu Wei on soittimen suurin maailmantähti. Hän on tehnyt jo vuosikymmenet yhteistyötä muun muassa Berliinin ja Los Angelesin Filharmonikkojen kanssa.

 

Kansainvälinen kokous Kokkolassa


Talviharmonikan juhlavuosi tuo Kokkolaan myös kansainvälisten arvovieraiden joukon, kun vuonna 1935 Pariisissa perustetun CIA:n (Confédération Internationale des Accordéonistes = Kansainvälinen Harmonikkaliitto) kolmipäiväinen konferenssi järjestetään Kokkolassa.

– Kaksi vuotta sitten Innsbruckissa päätettiin, että tämän vuoden konferenssi järjestetään XX Kokkolan Talviharmonikan yhteydessä. Tämä on meille todella iso asia ja merkittävä arvostuksen osoitus. Vieraita saapuu ympäri maailmaa Uutta-Seelantia myöten. Kokouspaikkaa pohdittaessa Kokkola voitti toisena vaihtoehtona olleen Sarajevon, Vertainen hykertelee.

 

Tämän vuoden yllätykset


Talviharmonikassa on aina totuttu näkemään myös uutta – ja jotakin ihmeellistä.

– Peräkärrysauna lämpiää Rosson kulmalla perjantaina illansuussa. Ensin löylyt ja sitten paljuun. Paikkoja on vain kuudelle saunojalle, joten kannattaa olla nopeana! Innolla odotan myös Johanna Juhola & Imaginary Friends -konserttia, jossa Johannan visualisoidussa konsertissa mukana ovat myös animaatioina ja videoina valkokankaalla seikkailevat mielikuvitusystävät.

 

Paljon tuttua ja turvallista


Erikoisuuksia hehkutettuaan Raimo Vertainen toteaa, että ohjelmistossa on – totta kai – edelleen mukana kaikki tutut ja turvalliset elementit. Ja siitä pidetään kiinni, että reilusti yli puolet viikon konserteista on ilmaisia!

– Nuoret Virtuoosit irrottelevat maanantai-iltana kuten ennenkin, ja kouluilla järjestettäviä lastenkonsertteja on yhteensä viisi. On laskiaisrieha, lounasmusiikkia, Säveliä Senioreille seitsemässä palvelutalossa, talvikaraoke ja Rautawaara-klubi, jossa tällä kertaa yhdistyvät runot, musiikki ja taikuus. Kallentori laulaa, tanssii ja soi lauantaina tuttuun tyyliin.

– Myös Pietarsaari-päivä pysyy ennallaan. Torstaina huippusuosittu göteborgilainen Lars Karlsson Band esiintyy Schaumansalissa, ja illalla Jazz soi Black Sheepissa.

Viikon huipennuskin on tuttu – silti joka vuosi uusi ja erilainen:
– Guardia Nuevan Suuri Viihdekonsertti järjestetään jälleen lauantaina kahteen kertaan. Ensimmäinen konsertti Snellman-salilla on kello 15 ja toinen 19. Tänä vuonna solisteinamme suursuosikki Teemu Roivainen ja ensimmäistä kertaa lumoava Johanna Försti.
Päätössunnuntaina jäähdytellään vauhdikkaasti Rastimajalla Monotansseilla ja Haitarihiihdolla.

XX Kokkolan Talviharmonikka 11.-18.2.2018

1 / 12

2 / 12

3 / 12

4 / 12

5 / 12

6 / 12

7 / 12

8 / 12

9 / 12

10 / 12

11 / 12

12 / 12
  • Yhteistyössä: