Etusivu » Kaikki festivaalit » » Korsholman Musiikkijuhlat, Mustasaari/Vaasa

Korsholman Musiikkijuhlat, Mustasaari/Vaasa
25.07.2019 - 01.08.2019Tietoa festivaalista

Korsholman Musiikkijuhlilla soi vanha ja uusi kamarimusiikki tunnelmallisissa konserttipaikoissa Pohjanmaan upeissa rannikkomaisemissa. Taiteellisena johtajana on vuodesta 2018 alkaen toiminut ruotsalaisviulisti Cecilia Zilliacus. Teemana vuodelle 2019: Sic Vita!

Tapahtuman luonne

Klassinen musiikki Kamarimusiikki Kursseja Nykymusiikki Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.korsholmmusicfestival.fi
Sähköposti info@korsholmmusicfestival.fi
Festivaaliosoite Koulukatu 31, 65100 Vaasa Katso kohde kartalla
Puhelin +358 6 322 2390
Toimisto Senaatinkatu 1, FI-65170 Vaasa

Festivaali kartalla

Pohjanmaan rannikkoseutu on yksi koko Pohjolan kauneimmista alueista. Alueen kruununa on Suomen ainoa UNESCOn luonnonperintökohde, joka sijaitsee Merenkurkun saaristossa pääasiassa Mustasaaren kunnassa.

Vuodesta 1983 on Korsholman Musiikkijuhlat kutsunut johtavat pohjoismaiset ja kansainväliset taiteilijat esiintymään ainutlaatuisissa konserttiympäristöissä – historiallisissa konserttisaleissa, museoissa, saaristolaistuvissa ja länsirannikolle tyypillisissä ihastuttavissa puukirkoissa. Festivaalin säveltäjävieraina on kuultu vuosien varrella mm. sellaisia nykymusiikin merkkinimiä kuin Alfred Schnittke, Erik Bergman ja Toshi Ichiyanagi, viime vuosina myös nuoremman polven lahjakkuuksia Sebastian Fagerlundista Matthew Whittalliin.

Musiikkijuhlien ohjelmisto ulottuu barokista klassisten kamarimusiikkiteosten kautta nykymusiikkiin. Jazz eri muodoissaan on osa tämän päivän festivaalia. Mestarikurssit ja oppilaskonsertit ovat myös tärkeässä roolissa.

Korsholman Musiikkijuhlien taiteellisina johtajina ovat toimineet Seppo Kimanen (1983), Dmitri Sitkovetski (1984-1993, 2002), Frans Helmerson (1994-2001), John Storgårds (2004-2006), Dima Slobodeniouk (2007, 2009), Marko Ylönen (2003, 2008, 2010-2012) ja Henri Sigfridsson (2013-2017). Uusi taiteellinen johtaja 2018-2020 on ruotsalaisviulisti Cecilia Zilliacus.

Visio: Levittää maakunnassamme kamarimusiikin ilosanomaa yhdessä ympäri maailmaa tulleiden muusikkoystäviemme kanssa.

Missio: Luoda kamarimusiikkielämyksiä kiinnostavissa konserttimiljöissä niin vakiyleisöllemme kuin myös uusille kuulijoille.
Arvot: laatu, luotettavuus, hyvinvointi ja tavoitettavuus.

Jaa tapahtuma

Korsholman Musiikkijuhlat 2019 juhlistaa ELÄMÄÄ!

22.02.2019

Ensi kesänä järjestetään 37. Korsholman Musiikkijuhlat torstaista torstaihin 25.7.–1.8.2019. Vuoden 2019 teema on ”Elämä – Sic vita” ja se kulkee punaisena lankana läpi festivaaliohjelman. Ihmiselo ja sen tapahtumat peilautuvat usein musiikkiin. Säveltäjien ja taiteilijoiden elämänkokemukset ovat kaikkina aikoina itsestäänselvästi tulleet esiin heidän teoksissaan. Musiikki ei ole tässä suhteessa poikkeus. Festivaaliyleisö saakin kuulla tulkintoja ELÄMÄSTÄ.

Viime vuoden aikana on tapahtunut myös Korsholman Musiikkijuhlien taiteellisen johtan, viulisti Cecilia Zilliacuksen elämässä. Viime syksynä hänet nimitettiin professorin virkaan Tukholman Kuninkaalliseen musiikkikorkeakouluun. Kaksi viikkoa sitten Zilliacus voitti Ruotsissa parhaan klassisen musiikin levyn Grammis-palkinnon yhdessä sellisti Kati Raitisen ja pianisti Bengt Forsbergin kanssa tehdystä Amanda Maier -levystä.

Musiikkijuhlilla huomioidaan Armas Järnefeltin 150-vuotisjuhla. Armaksen isä Aleksander toimi kuvernöörinä Vaasassa 1888–1894. Tuona aikana Armas jo opiskeli musiikkia Helsingissä ja Euroopassa. Hänen ensimmäinen sävellyskonserttinsa pidettiin kuitenkin Vaasassa 2.10.1892 ja nyt se uusitaan Musiikkijuhlien konsertissa Vaasan kaupungintalolla 29.7. Ennen konserttia kuulemme kääntäjän ja Tukholman kuninkaallisen oopperan kapellimestarin, Järnefelt-asiantuntija Lasse Zilliacuksen esitelmän säveltäjästä. Esitelmän yhteydessä voi nauttia vaikkapa herkullisen Järnefelt-leivoksen.

Armas Järnefelt sävelsi sinfonisen runoelmansa Korsholma vuonna 1894 Vaasan laulujuhlille. Teos kuullaan tänä keväänä salonkiorkesteriversiona Vaasan kaupungintalolla 4.4. Musiikkijuhlien yhteistyökonsertin Vaasan kaupunginorkesterin kanssa johtaa James Lowe.

Musiikkijuhlien säveltäjävieras 2019 on suomalainen Lotta Wennäkoski, joka on juuri nyt yksi esitetyimpiä suomalaisia säveltäjiä. Wennäkosken musiikkia kuvaillaan lyyriseksi ja leikkisäksi ja merkittävät kansainväliset orkesterit tilaavat häneltä jatkuvasti teoksia. Kevään konsertissa 4.4. kuullaan Wennäkosken teos JONG, jossa Vaasan kaupunginorkesterin solistina nähdään jonglööri Sakari Männistö.

Kesän 2019 Musiikkijuhlille Lotta Wennäkoski säveltää viululle ja harpulle teoksen, jonka kantaesittävät Vaasan kirkossa 31.7. harpisti Stephen Fitzpatrick ja viulisti Cecilia Zilliacus. Avajaiskonsertissa Mustasaaren kirkossa 25.7. kuullaan Wennäkosken Zeng-teoksen kamariorkesteriversion Suomen ensiesitys. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteria johtaa Dalia Stasevska ja solisteina toimivat nokkahuilisti Anna Petrini ja lyömäsoittaja Antti Ohenoja. Festivaalilla kuullaan kahdesti – Munsalan kirkossa 27.7. ja Kristiinankaupungin lukiossa 28.7. – myös teos Istället för vingar pohjalaisrunoilija Eva-Stina Byggmästarin tekstiin. Antti Ohenoja, klarinetisti Heikki Nikula ja kontrabasisti Sampo Lassila säestävät solistina toimivaa mezzosopraano Erica Backia. Festivaalikeskus Culturumissa järjestetään 26.7. lounaskeskustelu, jossa Wennäkoski ja Byggmästar keskustelevat ja useat festivaalitaiteilijat esiintyvät.

Kesäksi taiteellinen johtaja Cecilia Zilliacus on kutsunut Korsholmaan korkean luokan taiteilijoita ympäri Eurooppaa. Belgialainen klarinetisti Jaan Bossier, norjalainen Vertavo-kvartetti, saksalainen pianotrio, jonka muodostavat viulisti Annette von Hehn, sellisti Stefan Heinemeyer ja pianisti Oliver Triendl, ruotsalainen alttoviulisti Ylvali Zilliacus, italialainen fagotisti Diego Chenna, ja Ruotsista tulevat huilisti Anders Jonhäll ja sellisti Kati Raitinen esiintyvät kaikki useissa konserteissa. Helsinki Lied -kilpailun viime syksynä voittaneet sopraano Virva Puumala ja pianisti Juho Lepistö pitävät lied-konsertin sekä Kauhavalla että Vähänkyrön kirkossa. Norjalainen pianisti Håvard Gimse esiintyy festivaalin loppupuolella. Mezzosopraano Tora Augestad esiintyy festivaalilla sekä kamarimuusikkona että Music for a while -konsertissa 29.7. oman yhtyeensä solistina. Tanssija, koreografi Jorma Uotinen esiintyy Vaasan Ritzissä yhdessä Trio Avecin ja Helena Lindgrenin kanssa Ei huono – Porista Pariisiin -esityksessä.

Joinain vuosina festivaali on ottanut varaslähdön ennen avajaispäivää. Tänä vuonna varaslähtö toteutetaan Vaasan kirkon Iltamusiikki-sarjan kanssa, kun 24.7. esiintymässä ovat viulisti Erik Nygård ja urkuri Markus Wargh.

Musethica-koulutusohjelma esittäytyy tänä kesänä Musiikkijuhlilla. Nuorista, lupaavista jousisoittajista koostuva kvintetti esiintyy alttoviulisti Avri Levitanin luotsaamana eri paikoissa. Ohjelma järjestää konsertteja myös niille, joilla ei ole mahdollisuutta tulla konserttisaleihin, eli esim. vanhuksille, sairaille, pakolaisille, vangeille ja etenkin lapsille. 2–4 konserttia päivittäin tullaan toteuttamaan 29.–31.7.

Musiikkijuhlien päätöspäivä 1.8. vietetään Isonkyrön vanhassa kirkossa, jossa kantaesityksensä saa Olli Kortekankaan säveltämä ja Pia Perkiön kirjoittama kirkko-ooppera Elämänkuvat.

Aluekonsertit pidetään tänä vuonna Kristiinankaupungissa, Maalahdessa, Oravaisilla, Kauhavalla, Munsalassa ja Isossakyrössä. Culturumissa pidetään keskustelutilaisuudet Elämänkuvat-oopperasta Anna-Maria Helsingin ja Olli Kortekankaan johdolla 24.7. ja sävelen ja sanan liitosta Lotta Wennäkosken ja Eva-Stina Byggmästarin vetämänä 26.7. Mustasaaren kulttuuritalossa keskustellaan konsertin johdantona 27.7. klo 12 ihmisen ja koneen suhteesta ja maanantaina 29.7. Lasse Zilliacus esitelmöi Vaasan kaupungintalolla Armas Järnefeltistä ennen illan Järnefelt-konserttia.

Korsholman Musiikkijuhlilla kuullaan tänä kesänä yhteensä 28 yleisötilaisuutta Musethican laitoskonserttien lisäksi. Uumajan suhteen suunnitelmat tarkentuvat kevään mittaan.

Musiikkijuhlat panostaa v. 2019 saavutettavuuteen ja pyrkimyksenä on ottaa huomioon kaikki kävijäryhmät. Kuljetukset konsertteihin ja musiikkiaiheiset keskustelut nostetaan esiin.

Konsertit löytyvät kotisivuiltamme ohjelmaosiosta ja taiteilijakuvat mediaosion kuvapankista. Lipunmyynti alkaa maaliskuun alussa.

www.korsholmmusicfestival.fi

Korsholman Musiikkijuhlat: Kirkko-ooppera Elämänkuvat on valmis – säveltäjä Olli Kortekangas kertoo teoksestaan

11.01.2019

Vaasan Oopperan ja Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahaston aloitteesta syntynyt kirkko-ooppera Elämänkuvat saa kantaesityksensä Korsholman Musiikkijuhlilla kesällä 2019. Teoksen on tilannut Suomen Kulttuurirahasto kunnioittaakseen Vaasan Oopperan perustajan Irma Rewellin muistoa. Irma Rewellin syntymästä tulee vuonna 2019 kuluneeksi 90 vuotta. Säveltäjä Olli Kortekangas ja libretisti Pia Perkiö ovat saaneet inspiraationsa Isonkyrön vanhan kirkon maalauksista, ja ooppera kantaesitetään samassa kirkossa Korsholman Musiikkijuhlien päätöspäivänä 1.8.2019. Teos on sävelletty Vaasan ja Seinäjoen kaupunginorkestereille, Vaasan oopperakuorolle ja lapsikuorolle sekä kahdelle solistille. Solisteina toimivat sopraano Päivi Nisula ja baritoni Waltteri Torikka. Kapellimestarina toimii Anna-Maria Helsing, ja ohjauksesta vastaa Ville Saukkonen. Korsholman Musiikkijuhlat ry. tuottaa oopperan yhteistyössä mm. Vaasan oopperayhdistyksen kanssa. Musiikkijuhlat järjestää yleisökuljetuksen Vaasasta Isoonkyröön ja oopperan yhteyteen on suunnitteilla myös muita kulttuurielämyksiä. Suomen Kulttuurirahasto on teoksen päärahoittaja.

Säveltäjä Olli Kortekangas kertoo teoksestaan:

Elämänkuvat – Livets Bilder: oratorio, joka osoittautui kirkko-oopperaksi.

Kirkko-ooppera Elämänkuvat on noin neljän vuoden työskentelyn tulos. Vaasan Oopperan ja Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahaston taholta tiedusteltiin alkuvuodesta 2015, olisinko kiinnostunut säveltämään Isonkyrön vanhan kirkon seinämaalauksiin liittyvän teoksen. Idea oli alun perin Irma Rewellin.

Innostuin asiasta ja hanke lähti vauhdikkaasti liikkeelle. Libreton tekijäksi valittiin vaasalaisten tuntema Pia Perkiö ja varsin pian produktiolle valittiin myös ohjaaja, Ville Saukkonen. Alun perin oratorioksi mieltämäni teos alkoi saada oopperan piirteitä.

Noin tunnin mittainen Elämänkuvat kuljettaa rinnakkain 1500-lukulaisen Maalarin ja omaa aikaamme edustavan Mariian tarinaa. Ajat ovat muuttuneet, ihmisen kipuilu perimmäisten kysymysten äärellä ei niinkään.

Maalarin ja Mariian ohella Elämänkuvien kolmas päärooli on itse kirkolla, sen maalauksilla ja interiöörillä. Kuorot sekä luovat epookkia että toimivat päähenkilöiden ajatusten kaikupohjana. Orkesteri kuljettaa tarinaa väliin lauluäänien tukena, väliin itsenäisesti, kuten oopperaan kuuluu.

Elämänkuvat on omistettu Irma Rewellin muistolle.

Olli Kortekangas (tammikuu 2019)

Ensi kesänä järjestetään 37. KORSHOLMAN MUSIIKKIJUHLAT torstaista torstaihin 25.7.-1.8.2019. Vuoden 2019 teema on ”Elämä – Sic vita”, joka tulee Henry Kingin runosta 1600-luvulta. Teeman puitteissa tutkitaan ihmisen elämää ja hänen kohtaloonsa vaikuttavia tapahtumia. Korsholman Musiikkijuhlien ohjelma vuonna 2019 pyrkii ilmaisemaan ELÄMÄÄ. Musiikkijuhlilla huomioidaan myös Armas Järnefeltin 150-vuotisjuhla. Teemasäveltäjänä ja säveltäjävieraana on vuonna 2019 suomalainen Lotta Wennäkoski. Hän on juuri nyt yksi kansainvälisesti esitetyimmistä kotimaisista säveltäjistämme. Häneltä kuullaan ainakin yksi uusi teos juhlien aikana.

Musiikkijuhlien teema avataan kevättalven konsertissa 4.4., kun Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, viulisti Cecilia Zilliacus soittaa yhteistyössä Vaasan kaupunginorkesterin kanssa Peteris Vasksin uusromanttisen teoksen Vox Amoris. Kapellimestarina toimii James Lowe. Lotta Wennäkosken teoksessa JONG solistina on jonglööri Sakari Männistö. Armas Järnefeltin sinfoninen runo Korsholma vuodelta 1894 kuullaan salonkiorkesteriversiona. Korsholma kantaesitettiin Vaasan laulujuhlilla 1894.

Korsholman Musiikkijuhlien ohjelmaesite ilmestyy tammikuun lopussa. Esitteen myötä julkaistaan kaikki kesän taitelijat ja konsertit. Ohjelma sisältää noin 30 konserttia ja yleisötilaisuutta, joissa on jotain kaikille aisteille.

Musiikkijuhlat panostaa v. 2019 saavutettavuuteen, pyrkimyksenä ottaa huomioon kaikki kävijäryhmät.

1 / 25

2 / 25

3 / 25

4 / 25

5 / 25

6 / 25

7 / 25

8 / 25

9 / 25

10 / 25

11 / 25

12 / 25

13 / 25

14 / 25

15 / 25

16 / 25

17 / 25

18 / 25

19 / 25

20 / 25

21 / 25

22 / 25

23 / 25

24 / 25

25 / 25
  • Yhteistyössä: