Etusivu » Kaikki festivaalit » » Korsholman Musiikkijuhlat, Mustasaari/Vaasa

Korsholman Musiikkijuhlat, Mustasaari/Vaasa
25.07.2018 - 01.08.2018Tietoa festivaalista

Korsholman Musiikkijuhlilla soi vanha ja uusi kamarimusiikki tunnelmallisissa konserttipaikoissa Pohjanmaan upeissa rannikkomaisemissa. Taiteellisena johtajana toimii viulisti Cecilia Zilliacus.

Tapahtuman luonne

Klassinen musiikki Kamarimusiikki Kursseja Nykymusiikki Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.korsholmmusicfestival.fi
Sähköposti info@korsholmmusicfestival.fi
Festivaaliosoite Koulukatu 31, 65100 Vaasa Katso kohde kartalla
Puhelin +358 6 322 2390
Toimisto Senaatinkatu 1, FI-65170 Vaasa

Festivaali kartalla

Pohjanmaan rannikkoseutu on yksi koko Pohjolan kauneimmista alueista. Alueen kruununa on Suomen ainoa UNESCOn luonnonperintökohde, joka sijaitsee Merenkurkun saaristossa pääasiassa Mustasaaren kunnassa.

Vuodesta 1983 on Korsholman Musiikkijuhlat kutsunut johtavat pohjoismaiset ja kansainväliset taiteilijat esiintymään ainutlaatuisissa konserttiympäristöissä – historiallisissa konserttisaleissa, museoissa, saaristolaistuvissa ja länsirannikolle tyypillisissä ihastuttavissa puukirkoissa. Festivaalin säveltäjävieraina on kuultu vuosien varrella mm. sellaisia nykymusiikin merkkinimiä kuin Alfred Schnittke, Erik Bergman ja Toshi Ichiyanagi, viime vuosina myös nuoremman polven lahjakkuuksia Sebastian Fagerlundista Matthew Whittalliin.

Musiikkijuhlien ohjelmisto ulottuu barokista klassisten kamarimusiikkiteosten kautta nykymusiikkiin. Jazz eri muodoissaan on osa tämän päivän festivaalia. Mestarikurssit ja oppilaskonsertit ovat myös tärkeässä roolissa.

Korsholman Musiikkijuhlien taiteellisina johtajina ovat toimineet Seppo Kimanen (1983), Dmitri Sitkovetski (1984-1993, 2002), Frans Helmerson (1994-2001), John Storgårds (2004-2006), Dima Slobodeniouk (2007, 2009), Marko Ylönen (2003, 2008, 2010-2012) ja Henri Sigfridsson (2013-2017). Uusi taiteellinen johtaja 2018-2020 on ruotsalaisviulisti Cecilia Zilliacus.

Visio: Levittää maakunnassamme kamarimusiikin ilosanomaa yhdessä ympäri maailmaa tulleiden muusikkoystäviemme kanssa.

Missio: Luoda kamarimusiikkielämyksiä kiinnostavissa konserttimiljöissä niin vakiyleisöllemme kuin myös uusille kuulijoille.
Arvot: laatu, luotettavuus, hyvinvointi ja tavoitettavuus.

Jaa tapahtuma

Korsholman musiikkijuhlien talvi muuttui kevääksi!

16.04.2018

Vaasan kaupungintalon konsertti 19.4. klo 19 kantaa nimeä Unia ja legedoja. Konsertissa avataan Korsholman Musiikkijuhlien kesäteema, Leipzig, kun festivaalin uusi taiteellinen johtaja,Tukholmassa asuva viulisti Cecilia Zilliacus esiintyy solistina yhdessä Vaasan kaupunginorkesterin kanssa James Lowein johdolla. Zilliacus esittää Julius Röntgenin Viulukonserton nro 5 (3) fis-molli. Röntgen ja hänen vaimonsa Amanda Maier toimivat musisoivana pariskuntana Hollannissa. Molemmat opiskelivat myös Leipzigissa. Muut teokset konsertissa ovat Antonín Dvorákin Legendoja, op.59 B122 Nrot 1-5, Edvard Elgarin Dream Children op. 43 ja Maurice Ravelin Le tombeau de Couperin. Liput konserttiin www.netticket.fi tai Studio Ticket Vaasan Rewell Centerissä.

Musiikkipiiri ja luentoja 
Samalla viikolla (viikko 16) järjestetään myös muita tilaisuuksia.

  • Tiistai-iltana 17.4. klo 17.30 on Musiikkipiiri-tilaisuus Kaffehuset Augustissa, jossa on mahdollisuus keskustella konserttiohjelmasta ja vaihtaa kuulumisia viulisti Cecilia Zilliacuksen ja kapellimestari James Lowen kanssa. Mukana ovat tuottaja Joonas Lantto ja toiminnanjohtaja Monica Johnson.
  • Åbo Akademin hoiva-alan opiskelijoille järjestetään ke 18.4. klo 10 – 11 musiikillinen luento Academillin aulassa nimellä Musiikin merkitys saaraanhoidossa (ruotsiksi). Alueellinen hyvinvointivaikuttaja Bo Kronqvist keskustelee viulistin ja taiteellisen johtajan Cecilia Zilliacuksen kanssa musiikista ja hyvinvoinnista. Albert Sahlström, viulu, Anton Ylikallio, piano ja Cecilia Zilliacus musisoivat tilaisuudessa.
  • Mustasaaren Kulttuuritalossa on luento ke 18.4. klo 19.00. Teemana on Leipzig ja sivuteemana Sakari TopeliusMiksi Leipzig oli niin tärkeä musiikin metropoli Bachin aikana? Topelius-asiantuntijana on kulttuurivaikuttaja Bo Kronqvist Uudestakaarlepyystä. Mukana musisoimassa ovat Cecilia Zilliacus ja Anton Ylikallio. Vapaa pääsy.

Tämän lisäksi järjestetään kaksi musiikkituokiota vanhainkodeissa. Toinen Folkhälsanin Eksalenissa 18.4. klo 12. ja toinen Sepänkylän Solgårdissa klo 13.30. Tilaisuudet järjestetään yhteistyössä Kuula-opiston ja Mustasaaren Musiikiopiston kanssa.

Kamarimusiikkivierailu Uumajassa 20.4. klo 19.00 Norrlandsoperanin isossa salissa!
Meillä on ilo kertoa kamarimusiikkivierailusta yhteistyössä Korsholman ja Norrlandsoperanin kanssa: Cecilia Zilliacus, viulu, Kati Raitinen, sello ja Bengt Forsberg, piano vierailevat Uumajassa ja kantaesittävät Amanda Maierin unohdetun Pianotrion.
Tämä kamarimusiikki-ilta tarjoaa paitsi Amanda Maierin Pianotrion, myös Joseph Haydnin Pianotrion D-duuri Hoboken XV:24, Mel Bonisin teoksen Soir, Matin ja Dmitri Šhostakovitšin Pianotrion nro 2 e-molli op. 67. 
Konsertin nimi on Soir avec Trios (Ilta triojen parissa)

Amanda Maier syntyi musiikillisesti hyvin aktiiviseen perheeseen Landskronassa ja sai lapsena viulutunteja isältään. Opiskelu Tukholman Musiikillisen akatemian opistossa toi hänelle vuonna 1872 ensimmäisenä naisena Ruotsissa musiikkijohtajan tutkinnon, minkä jälkeen hän jatkoi opintojaan Leipzigissa. Siellä hänen opettajinaan toimivat mm. Carl Reinecke ja Friedrich Richter sekä viulisti Engelbert Röntgen, jonka pojan kanssa hän sittemmin avioitui. Leipzigin-vuosinaan hän tutustui myös Edvard Griegiin ja muodosti tämän kanssa elinikäisen ystävyyssuhteen. Avioliiton jälkeen vuonna 1880 pariskunta Röntgen-Maier asettui Amsterdamiin, jossa Röntgenistä tuli konservatorion professori. Hän jatkoi säveltämistä ja valmisti vielä vuonna 1891 yhden keskeisimmistä teoksistaan, laajamittaisen pianokvarteton.
Jo ennen Leipzigiin lähtöään Maier oli säveltänyt pianotrion. Partituuri hävisi kuitenkin vuosien saatossa, ja teosta pidettiin kadonneena aina vuoteen 2016 saakka, jolloin Maierin jälkeläiset Amsterdamissa löysivät sen hänen jäämistönsä seasta. Näin ollen pianotrio saa nyt, pitkän viiveen jälkeen, julkisen kantaesityksensä.

Lähde Uumajaan ainutlaatuiselle konserttimatkalle. Wasaline lähtee Vaasasta perjantaiaamuna 20.4. klo 9.00. Yöpyminen Uumajassa ja paluu lauantaina tai sunnuntaina klo 18.00. Hotellipaketin voi varata Wasalinen kautta. www.wasaline.com, liput konserttiin: http://norrlandsoperan.se/forestallning/amanda-maiers-pianotrio/

Korsholman Musiikkjuhlien kesäohjelmaa myydään täydellä vauhdilla! Mm. konsertti Björköbyn Suolaamossa 29.7. on hyvin myyty, samoin avajaiskonserttiin 25.7., jossa Trondheimin Solistit esiintyyy, kannattaa varata liput. Kesän ohjelmassa on luvassa uutuuksia! www.korsholmmusicfestival.fi

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään 25.7.-2.8.2018.

Korsholman Musiikkijuhlat: Leipzig saapuu Korsholmaan!

16.02.2018

Uusi taiteellinen johtaja, Tukholmassa asuva viulisti Cecilia Zilliacus on juuri saanut ensimmäisen ohjelmansa valmiiksi. Musiikkijuhlien teema Leipzig avataan kevättalvikonsertissa 19.4. yhteistyössä Vaasan kaupunginorkesterin kanssa. Solistina kuullaan viulisti Cecilia Zilliacusta, joka esittää Julius Röntgenin Viulukonserton nro 3 fis-molli. Orkesteria johtaa James Lowe. Samalla viikolla (viikko 16) järjestetään myös muita tilaisuuksia: seniorikonsertit ja koulukonsertti yhteistyössä Kuula-opiston ja Mustasaaren musiikkiopiston sekä Åbo Akademin kanssa.

Kesän XXXVI KORSHOLMAN MUSIIKKIJUHLAT järjestetään keskiviikosta 25.7. keskiviikkoon 1.8.2018. Musiikkikaupunki Leipzig on ollut kotina monille musiikin historian merkittävimmille säveltäjille ja vielä tänäänkin se on tärkeä musiikkikeskus. Suurnimet kuten esim. Johann Sebastian Bach (joka oli Tuomas-kirkon kanttori), Georg Philipp Telemann, Felix Mendelssohn (Gewandhausin kapellimestari) ja Robert Schumann toimivat Leipzgissa. Richard Wagner ja Hanns Eisler syntivät Leipzigissa. Myös ulkomaisia säveltäjiä vieraili ja asui Leipzigissä, esim. Amanda Maier, Edvard Grieg ja Gustav Mahler. Suomalaisista säveltäjistä Leipzigissa ovat oleskelleet mm. Aarre Merikanto ja Toivo Kuula. Korsholman Musiikkijuhlien sivuteemana ensi kesänä on Sakari Topeliuksen 200-vuotisjuhlavuosi. Myös hän oleskeli Leipzigissa.

Lähipäivinä julkaistaan kesän ohjelmaesite, jossa konserttikalenteri ja taiteilijat esitellään. Korsholman Musiikkijuhlat käynnistetään avajaiskonsertilla Vaasan kirkossa 25.7.2018. Esiintyjina kamariorkesteri Trondheimin solistit, jonka solistina on hovilaulajatar, sopraano Elin Rombo. Samassa konsertissa esiintyvät Bengt Forsberg, cembalo ja Cecilia Zilliacus J. S. Bachin viulukonsertossa E-duuri.

Muita taiteilijanimiä edellä mainitttujen lisäksi ovat moninkertaisesti palkittu kansanmuusikko, laulaja ja viulisti Lena Willemark, maailmankuulu Fauré-kvarttti (pianokvartetti), joka tekee Wagnerin Wesendonck-liedit yhdessä mezzosopraano Katarina Karnéuksen kanssa. Hän on tunnettu Euroopan oopperatalojen lavoilta. Upea Heini Kärkkäinen, piano, Mattias Wager, tuomiokirkkourkuri, Karin Dornbusch, klarinetti, Sara Hammarström, huilu ja Anders Kjellberg Nilsson, viulu, ovat mukana kesällä. Chiaroscuro-kvartetti soittaa useassa konsertissa. Heidät on rankattu Euroopan parhaimpiin kvartetteihin tällä hetkellä. Ehdoton maailmantähti on myös kotimainen basisti ja säveltäjä Lauri Porra, joka esiintyy Suolaamossa yhdessä jousitrio ZilliacusPerssonRaitisen kanssa ja kantaesittää oman sävellyksensä heidän kanssaan. Hän soittaa myös kaupungintalon portaikossa yhdessä Kati Raitisen kanssa mielenkiintoisen Bach-konsertin. Tämän lisäksi hän soittaa oman Lauri Porra Flyover Ensemblensä kanssa Ritzissä omia vielä julkaisemattomia kappaleitaan tulevalta viidenneltä sooloalbumiltaan. Kamariyhtye Vokalharmonin tekee vierailun ensi kesänä, johtajana Fredrik Malmberg. Kuoro esiintyy mm. Sulvalla, Kauhavalla ja Isossakyrössä. Näyttelijätär Stina Ekblad osallistuu ensimmäistä kertaa musiikkijuhlille ja lausuu Z. Topeliuksen ja B. Brechtin runoja erikoiskonsertissa nimeltään ”SoziaLisztMus”, jossa sen lisäksi kuullaan Hanns Eislerin, Kurt Weillin ja Franz Lisztin musiikkia. Jännitteitä sosialistiselta ajalta luvassa. Lapsille tehdään Topeliuksen satukonsertti Adalmiinan helmi ma 30.7. yhdessä näyttelijä Kalle Halménin ja Vaasan kaupunginorkesterin kvartetin kanssa. Ruotsinkielinen konsertti tehdään tunti ennen Stina Ekbladin kanssa.

Päätöskonsertti pidetään 1.8. Mustasaaren kirkossa yhdessä Vaasan kaupunginorkesterin ja virolaisen kapellimestari Kristiina Poskan kanssa. Brahmsin viulukonsertto ja Mendelssohnin kolmas sinfonia ovat ohjelmassa. Zilliacus päättää siten ensimmäisen festivaalinsa Leipzigin lipun alla loppuun asti.

Vaasaan ja Mustasaareen saapuu siis komea kaarti pohjoismaisia ja eurooppalaisia taiteilijoita viemään poikkeuksellisen laajalle alueelle musiikkielämyksiä. Konsertteja on ympäri Pohjanmaata. Uudet konserttipaikat tänä vuonna ovat Korsnäsin kirkko, Mustasaaren kulttuuritalo ja Oravaisten kirkko. Uusvanhat paikat ovat Pedersören kirkko ja Vaasan kaupungintalon portaikko. Toinen uutinen on musiikillinen brunssi Villa Sandvikenissa 29.7., joka tarjoaa brunssin lisäksi keskustelun Leipzigista ja sen musiikin vaikutuksista Suomeen yhdessä prof. Gustav Djupsjöbackan ja maisteri Wivan Nygård-Fagaruddin kanssa. Moderaattorina toimii Bo Kronqvist. Tilaisuus on monikielinen.

Konserttitoiminnan tavoitteena on siis levittää kamarimusiikkia myös Vaasan ja Mustasaaren ulkopuolelle. Aluekonserttien paikat ovat siis Korsnäs, Oravainen, Munsala, Kauhava, Isokyrö ja Pedersöre. Chiaroscuro-kvartetti lähtee Uumajaan konsertoimaan 1.8.

Festivaalikahvilassa jatketaan taiteilijatapaamisia. Iltapäiväkonsertteja nuorien taiteilijoiden kanssa järjestetään viisi kertaa. Musiikkijuhlat on vuosien varrella tehnyt yhteistyötä matkailu- ja kulttuuriyritysten kanssa voidaakseen tarjota matkailuelämyksiä konserttien ympärille. Aikamatka tehdään Stundarsissa to 26.7. Lena Willemarkin konsertin yhteydessä. Uutta tänä vuonna on upseeri-illallinen Ravintola Ädelbragdissa sekä historiallinen elämys Oravaisten taistelutantereella ennen Oravaisten kirkon konserttia la 28.7. UNESCOn maailmanperintöpäivä tehdään su 29.7. kokopäiväretkenä. Huippukonsertti Fauré for Lunch on luvassa 1.8. Vaasan kaupungintalossa. Lisää yllätyksiä on luvassa ensi kesänä. Konserttien kokonaismäärä kesäfestivaalilla on 32.

Mestarikurssitoiminta laajenee

Vuonna 2018 järjestetään mestarikursseja, joihin myös yleisö on tervetullut kuuntelemaan maksutta. Mestarikurssin instrumentit ovat viulu, alttoviulu, sello, huilu, klarinetti ja kamarimusiikki. Barokkilaulu otetaan uudestaan mukaan. Mestarikurssiopettajina toimivat Ceclia Zilliacus, viulu, Johanna Persson, alttoviulu, Kati Raitinen, sello, Sara Hammarström, huilu, Karin Dornbusch, klarinetti, ja Kajsa Dahlbäck, barokkilaulu. Kamarimusiikkia on mahdollista oppia ensemblena. ZilliacuPerssonRaitinen ohjaavat kamarimusiikissa. Mestarikurssikonsertti pidetään ma 30.7.

Tarjonta on laajaa ja ulottuu lastenkonserteista rock/jazziin ja ennen kaikkia klassiseen kamarimusiikkiin, orkesterimusiikkiin ja satiirisiin teksteihin. Yhteisenä nimittäjänä on kuitenkin rakkaus musiikkiin. Toivomme, että uudet kuunteljat tänä vuonna löytävät omat suosikkinsa. Nyt on aika avata ovet, koska Leipzigin musiikkikulttuuri saapuu Korsholman Musiikkijuhlille.

Musiikkijuhlien uusi ohjelma nyt julkaistu www.korsholmmusicfestival.fi
Liput ostettavissa internetin kautta netticket.fi ja Studio Ticketista, puh. 0700 96525, studioticket.fi 16.2. alkaen.

Korsholman Musiikkijuhlat lähtee Leipzigiin!

29.11.2017

Ensi kesänä järjestetään XXXVI KORSHOLMAN MUSIIKKIJUHLAT keskiviikosta 25.7. keskiviikkoon 1.8.2018. Vuoden 2018 teema on Leipzig. Tämä musiikkikaupunki on ollut kotina monille musiikin historian merkittävimmille säveltäjille ja vielä tänäänkin se on tärkeä musiikkikeskus. Gigantit kuten esim. J. S. Bach (joka oli Tuomas-kirkon kanttori), G. P. Telemann, F. Mendelssohn (Gewandhausin kapellimestari), R. Schumann, R. Wagner toimivat Leipzgissa. Myös ulkomaisia säveltäjiä vieraili ja asui Leipzigissä, esim. A. Meier, E. Grieg, G. Mahler ja H. Eisler. Suomalaisista säveltäjistä Leipzigissa ovat oleskelleet mm. A. Merikanto ja T. Kuula. Korsholman Musiikkijuhlien sivuteemana ensi kesänä on Sakari Topeliuksen 200-vuotisjuhlavuosi. Myös hän oleskeli Leipzigissa. Hänen tekstejään tullaan kuulemaan ensi vuoden ohjelmassa.

Musiikkijuhlien teema avataan kevättalvikonsertissa 19.4. yhteistyössä Vaasan kaupunginorkesterin kanssa. Solistina kuullaan viulisti Cecilia Zilliacusta, joka esittää Julius Röntgenin Viulukonserton nro 3 fiss-molli. Orkesteria johtaa James Lowe. Kesän taitelijat ja ohjelma julkaistaan tammikuussa 2018.

1 / 21

2 / 21

3 / 21

4 / 21

5 / 21

6 / 21

7 / 21

8 / 21

9 / 21

10 / 21

11 / 21

12 / 21

13 / 21

14 / 21

15 / 21

16 / 21

17 / 21

18 / 21

19 / 21

20 / 21

21 / 21
  • Yhteistyössä: