Etusivu » Kaikki festivaalit » » Korsholman Musiikkijuhlat, Mustasaari/Vaasa – konsertit striimattuina

Korsholman Musiikkijuhlat, Mustasaari/Vaasa – konsertit striimattuina
29.07.2020 - 05.08.2020

Tietoa festivaalista

Korsholman Musiikkijuhlilla soi vanha ja uusi kamarimusiikki tunnelmallisissa konserttipaikoissa Pohjanmaan upeissa rannikkomaisemissa. Taiteellisena johtajana on vuodesta 2018 alkaen toiminut ruotsalaisviulisti Cecilia Zilliacus.

Tapahtuman luonne

Klassinen musiikki Kamarimusiikki Kursseja Nykymusiikki Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.korsholmmusicfestival.fi
Sähköposti info@korsholmmusicfestival.fi
Festivaaliosoite Senaatinkatu 1, 65100 Vaasa Katso kohde kartalla
Puhelin +358 6 322 2390
Toimisto Senaatinkatu 1, FI-65170 Vaasa

Festivaali kartalla

Pohjanmaan rannikkoseutu on yksi koko Pohjolan kauneimmista alueista. Alueen kruununa on Suomen ainoa UNESCOn luonnonperintökohde, joka sijaitsee Merenkurkun saaristossa pääasiassa Mustasaaren kunnassa.

Vuodesta 1983 on Korsholman Musiikkijuhlat kutsunut johtavat pohjoismaiset ja kansainväliset taiteilijat esiintymään ainutlaatuisissa konserttiympäristöissä – historiallisissa konserttisaleissa, museoissa, saaristolaistuvissa ja länsirannikolle tyypillisissä ihastuttavissa puukirkoissa. Festivaalin säveltäjävieraina on kuultu vuosien varrella mm. sellaisia nykymusiikin merkkinimiä kuin Alfred Schnittke, Erik Bergman ja Toshi Ichiyanagi, viime vuosina myös nuoremman polven lahjakkuuksia Sebastian Fagerlundista Matthew Whittalliin.

Musiikkijuhlien ohjelmisto ulottuu barokista klassisten kamarimusiikkiteosten kautta nykymusiikkiin. Jazz eri muodoissaan on osa tämän päivän festivaalia. Mestarikurssit ja oppilaskonsertit ovat myös tärkeässä roolissa.

Korsholman Musiikkijuhlien taiteellisina johtajina ovat toimineet Seppo Kimanen (1983), Dmitri Sitkovetski (1984-1993, 2002), Frans Helmerson (1994-2001), John Storgårds (2004-2006), Dima Slobodeniouk (2007, 2009), Marko Ylönen (2003, 2008, 2010-2012) ja Henri Sigfridsson (2013-2017). Uusi taiteellinen johtaja 2018-2022 on ruotsalaisviulisti Cecilia Zilliacus.

Visio: Levittää maakunnassamme kamarimusiikin ilosanomaa yhdessä ympäri maailmaa tulleiden muusikkoystäviemme kanssa.

Missio: Luoda kamarimusiikkielämyksiä kiinnostavissa konserttimiljöissä niin vakiyleisöllemme kuin myös uusille kuulijoille.
Arvot: laatu, luotettavuus, hyvinvointi ja tavoitettavuus.

Jaa tapahtuma

Korona ei pysäytä Korsholman Musiikkijuhlia

03.06.2020

Korona ei pysäytä Korsholman Musiikkijuhli Suomen jatkuvasti kohentunut koronavirustilanne ja kesällä tapahtuva yhteiskunnan avaaminen tarkoittavat, että Korsholman Musiikkijuhlien suunnittelu tälle kesälle jatkuu ja festivaali on tarkoitus järjestää ennakkokaavailujen mukaan 28.7.–5.8. Koronan takia festivaali turvautuu erikoisjärjestelyihin, mutta lupaa taiteellisen tason pysyvän korkeana.

Festivaalilla järjestetään tänä kesänä 12 konserttia, joista lähes kaikki lähetetään suoratoistona ihmisten kotisohville ja laitureille. Jokaisena festivaalipäivänä lähetetään noin tunnin mittainen konsertti klo 20. Lähetysten pääpaikkana toimii Vaasan kaupungintalo, mutta kolmena iltana kuullaan lähetykset Tukholmasta, jossa Korsholman Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Cecilia Zilliacus musisoi ystävineen. Lisäksi useana päivänä musiikkitarjonta aloitetaan jo klo 18 konsertilla Mustasaaren ja Vaasan viehättävimmistä konserttipaikoista. Suoratoistona lähetettäviä konsertteja pääsee kuulemaan ilmaiseksi festivaalin kotisivujen kautta.

Laihian kirkossa ei ainakaan kokonsa puolesta ole mitään nuukaa ja niinpä siellä pystytään järjestetämään tiistaina 4.8. yleisökonsertti melkein normaaliaikojen tapaan, toki turvavälit huomioiden ja varovaisuutta noudattaen. Esiintymässä kirkossa on suomalaisten huippusellistien muodostama show-ryhmä Total Cello Ensemble, ohjelmistonaan musiikkia Arvo Pärtistä ja Jean Sibeliuksesta Lasse Mårtensonin ja Kaj Chydeniuksen rakastetuimpiin säveliin.

Myös festivaalin avajaispäivänä tiistaina 28.7. Vaasan kirkossa kuullaan konsertti, jonne otetaan rajoitetusti yleisöä. Tämä konsertti lähetetään myös suoratoistona. Konsertti järjestetään yhteistyössä Vaasan seurakuntien Iltamusiikki-sarjan kanssa ja esiintymässä ovat huilisti Erica Nygård ja urkuri Niels Burgmann.

Ymmärrettävistä syistä festivaalin taiteilijakunta koostuu tänä kesänä valtaosiltaan suomalaisista ja paikallisista taiteilijoista. Jo mainittujen ohella konserteista vastaavat tällä puolella Pohjanlahtea Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri johtajanaan ja viulusolistinaan Jan Söderblom, sopraano Mari Palo yhtyeineen, Vaasan kaupunginorkesteri kapellimestarikomeetta Emilia Hovingin johdolla, viulisti Erik Nygård ja pianisti Anton Ylikallio, Vaasan kaupunginorkesterin puhallinkvintetti sekä nuoret taiteilijat, viulisti Albert Sahlström ja pianisti Ahti Alavillamo. Tukholmassa Cecilia Zilliacuksen vieraana ovat viulistit, Malin Broman ja Jannika Gustafsson, sellisti Torleif Thedéen, pianisti Simon Crawford-Phillips, alttoviulisti Emilie Hörnlund ja käyrätorvisti Chris Parkes. Lasse Hjelt ja Miriam Forsberg toimivat lausujina ja Beethovenista kertoo merkittävä Beethoven-tutkija Åke Holmquist.

Festivaalin teemat ovat edelleen Ludwig van Beethoven ja iloinen 1920-luku. Beethovenin syntymästä on kulunut 250 vuotta ja hänen tuotannostaan kuullaan eri aikakausien kamarimusiikkia sekä päätöskonsertissa sinfonia nro 1 C-duuri Vaasan kaupunginorkesterin esittämänä. 1920-luku näkyy ja kuuluu festivaaliohjelmassa muun muassa Suomen itsenäisyyden alkuaikojen viulumusiikkina, Mari Palon ja hänen jazz-yhtyeensä esittäminä George Gershwinin lauluina sekä Paul Hindemithin ja Arthur Honeggerin kamarimusiikkiteoksina. Koko ohjelma ja muusikkoesittelyt löytyvät Musiikkijuhlien uusituilta kotisivuilta osoitteessa www.korsholmmusicfestival.fi. Samoin linkit konserttien suoratoistolähetyksiin löytyvät festivaalin aikana kotisivuilta. Konserttilähetyksiä pääsee seuraamaan ilmaiseksi.

Jos pandemia kesän aikana edelleen hiipuu, on myös mahdollista avata konsertit rajoitetusti yleisölle. Musiikkijuhlien järjestäjät seuraavat tilannetta kesän aikana tarkkaan ja tekevät päätökset pitäen festivaalin kohdeyleisön ja muusikoiden terveyden etusijalla. Festivaali tiedottaa konserttien käytännön järjestelyistä pitkin kesää ja festivaalin aikana. Tuoreimmat uutiset löytyvät sosialisissa medioissamme ja kotisivuiltamme.

korsholmmusicfestival.fi

https://www.facebook.com/korsholmmusicfestival/

https://www.instagram.com/korsholmmusicfestival/

twitter @korsholmmusic

Korsholman Musiikkijuhlat: Teema Yksin, villi ja vapaa on entistä ajankohtaisempi korona-aikana!

24.04.2020

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään 29.7.–5.8.2020. Vuoden teema Yksin, villi ja vapaa viittaa Ludwig van Beethoveniin, 1920-luvun toimiessa sivuteemana ja kontrastina Beethovenin musiikille. 1920-luku oli iloinen ja odotuksia täynnä oleva vuosikymmen ensimmäisen maailmansodan ja espanjantaudin jälkeen, ennen pörssiromahdusta ja 1930-luvun maailmanlaajuista lamaa. Musiikkijuhlien säveltäjävieras vuonna 2020 on ruotsalainen Mats Larsson Gothe, jonka ilmaisuvoimaisessa musiikissa on vaikutuksen tekevää syvyyttä. Taiteellisena johtajana toimii kolmatta vuottaan viulisti-professori Cecilia Zilliacus.

15. maaliskuuta Suomi pysähtyi. Covid-19-pandemia iski Suomeen ja hallitus määräsi poikkeuslakeja ja rajoituksia kansalaisten suojaamiseksi. Rajat suljettiin ainakin toukokuuhun saakka. Ihmiset siirtyivät nopeasti kotona työskentelyyn ja koulut sekä yliopistot aloittivat etäopetuksen. Tuhansia on lomautettu ja kulttuurisektori on taloudellisesti pahimpien kärsijöiden joukossa.

Suomen festivaalikentällä ensi kesä on vääjäämättä erilainen. 31.7. saakka yli 500 hengen kokoontumiset ja festivaalit on peruttu. Paljon jokakesäisiä tapahtumia jää järjestämättä.

Korsholman Musiikkijuhlilla ovat vuoden 2020 ohjelma ja konserttikartta olleet jo pitkään valmiina. Yleensä festivaalilla on kolme konserttia joka päivä ja ulkomaiset ja kotimaiset muusikot työskentelevät iloisesti yhdessä. Vuosittain festivaalilla on noin 5000 kävijää. Vuoden 2020 Korsholman Musiikkijuhlat poikkeavat tavallisesta, mutta festivaalia ei ole peruttu. Festivaalijohto suunnittelee konserttien lähettämistä suoratoistona eri kanavien kautta. 1.8. alkaen konsertteja myös järjestetään elävänä yleisön edessä, jos suositukset ja määräykset sen sallivat – mutta ehdottomasti vain, jos koronavirustilanne antaa myöten. Festivaalin kohdeyleisön ja muusikoiden terveys ovat ehdottomasti etusijalla!

Taiteellisen johtajan Cecilia Zilliacuksen mukaan Korsholman Musiikkijuhlat tarjoaa näissä olosuhteissa taiteellisia kokonaisuuksia ja pitää musiikkielämän aktiivisena ottaen huomioon sekä yleisön että taiteilijat. Korsholman Musiikkijuhlat on edelleen klassisen musiikin merkittävimpiä tapahtumia Pohjanmaalla eikä se tingi taiteellisesta tasostaan.

Musiikkijuhlat tarjoaa virtuaalisesti konsertteja jokaiseen tietoverkossa olevaan kotiin sekä hoitolaitoksiin ja palvelutaloihin maksutta. Tämä on Musiikkijuhlien anti vuodelle 2020 helpottamaan pandemian vaikutuksia ja tuottamaan kulttuurielämyksiä. Ensimmäinen konsertti pidetään 29.7. yhdessä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa. Uusi kokonaisohjelma julkaistaan festivaalin kotisivulla toukokuun aikana.

Jo nyt on mahdollisuus nähdä ensimmäinen suoratoistona esitetty konsertti osoitteessa www.korsholmmusicfestival.fi. Konsertti Arkkiherttuan seurassa jäi pandemian takia pitämättä Vaasan
kaupungintalolla, mutta se lähetettiin Tukholman konserttitalolta 15.4. Samalla avattiin festivaalin vuoden teema. Korsholman Musiikkijuhlat sitoutuu vuonna 2020 edelleenkin ottamaan huomioon saavutettavuuden eri ryhmille ja huomioi kestävän kehityksen.

Korsholman Musiikkijuhlat on yksin, villi ja vapaa!

17.02.2020

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään ensi kesänä 29.7.–5.8. ja vuoden teemana on ”Yksin, villi ja vapaa”, joka viittaa muun muassa Ludwig van Beethoveniin ja hänen dramaattiseen elämäänsä. Beethoven oli aikansa kapinallinen, jolla oli vahva oikeudentaju eriarvoisessa yhteiskunnassa. Hänen traagisena kohtalonaan säveltäjänä oli kuuroutua. Beethovenin vastapainona Musiikkijuhlat huomioi iloisen 1920-luvun, aikakauden, jolloin oli selvitty ensimmäisestä maailmansodasta, ja elettiin kehityskautta ennen suurta pörssiromahdusta, vielä tietämättöminä tulevasta maailmansodasta.

Musiikkijuhlien säveltäjävieras vuonna 2020 on ruotsalainen Mats Larsson Gothe, jonka musiikissa on ilmaisuvoimaa ja kuulijaan vaikutuksen tekevää syvyyttä. Eri musiikin lajeissa kirjoittavaa Larsson Gothea soitetaan eri puolilla Eurooppaa. Musiikkijuhlilla kuullaan sooloviuluteos Caccion kantaesitys sekä jousikvartettoja ja orkesteriteoksia. Sopraano Mari Palo laulaa aarian Larsson Gothen oopperasta samoin kuin Beethovenin vähemmän esitettyjä lauluja ja pohjoismaista laululyriikkaa.

Avajaiskonsertissa 29.7. pianisti Christian Ihle Hadland yhdessä Malin Bromanin luotsaaman Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa esittää Beethovenin 4. pianokonserton. Päätöskonsertissa 5.8. Norrlands Operanin sinfoniaorkesteri Uumajasta esittää Jonathan Stockhammerin johdolla Beethovenin 7. sinfonian. Molemmissa konserteissa soitetaan myös Larsson Gothen teos, avajaiskonsertissa Lied von der Erde ja päätöskonsertissa Sisyphus’ dreams, jonka solisteina soittavat sellisti Torleif Thedéen ja viulisti Cecilia Zilliacus.

Säveltäjä Sebastian Fagerlundin fagottikvintetto Woodlands Variations saa Suomen ensiesityksensä 2.8., esittäjinä fagotisti Bram von Sambeek ja Signum-kvartetti. Viime kesänä vakuuttanut lyömäsoittaja Antti Ohenoja tulee tänä vuonna takaisin ja soittaa yhdessä klarinetisti Lars Wouters van den Oudenweijerin, viulisti Jannika Gustafssonin ja pianisti Simon Crawford-Phillipsin kanssa Munsalan kirkossa 30.7. teoksen Viocla Perpia.

Festivaalikeskus Culturumissa järjestetään 30.7. lounaskeskustelu, jossa säveltäjät Fagerlund ja Larsson Gothe keskustelevat säveltämisestä ja teoksista.

Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Cecilia Zilliacus on kutsunut kesän festivaalille taiteilijoita ympäri Eurooppaa: Kungsbackatrio, jossa soittavat viulisti Malin Broman, sellisti Jesper Svedberg ja pianisti Simon Crawford-Phillips – trio, joka Strad-lehden arvion mukaan kuuluu Euroopan eliittiin. Myös alttoviulisti Emilie Hörnlund, pianisti Sven Figee, kontrabasisti Rick Stotijn ja käyrätorvisti Chris Parkes esiintyvät useissa konserteissa.

Mari Palo ja hänen yhtyeensä, jossa soittavat jazzmuusikot Seppo Kantonen, Ville Herrala ja Joonas Riippa, esiintyvät 20-luvusta innoittuneessa juhlassa Vaasan kaupungintalolla 31.7. omalla Gershwin-ohjelmalla. Näyttelijä Miriam Forsberg heittäytyy samassa konsertissa dadan maailmaan. Myös Ritz Lindy Hoppersin tanssijat osallistuvat tähän erityislaatuiseen 20-luvun konserttiin. Ilta jatkuu 20-luvun jazzilla Doobop-klubilla, jossa esiintyy jazzkitaristi Mathias Sandbergin trio yhdessä Ginger Sistersin kanssa jamimeiningeissä. Miriam Forsberg yhdessä Lasse Hjeltin kanssa lausuu Musiikkijuhlilla runoja ja tekstejä useissa konserteissa.

Myös Total Cello Ensemble saapuu vierailemaan festivaalilla. Total Cello Ensemble on suomalaisten huippusellistien yhtye, joka on herättänyt huomiota eri festivaaleilla, ja joka toimii esikuvana nuorille sellisteille Sibelius-Akatemian siipien suojassa. Heitä kuullaan Vaasan kaupungintalolla ja Laihian kirkossa 3.– 4.8. ORBI-ensemble, hollantilainen yhtye, esiintyy Ritzissä 4.8. rock- ja metal-ohjelmalla sekä Pink Floydin sävelin.

Koulutusohjelma Musethican jousikvintetti on mukana Korsholman Musiikkijuhlilla toista kertaa. Ranskalainen jousikvartetti Akilone, johon kuuluu nuoria lahjakkaita jousisoittajia, yhdistää voimansa Musethican perustajan, alttoviulisti Avri Levitanin kanssa. Kvintetti esiintyy erilaisissa ympäristöissä tarkoituksena tavoittaa yleisö, jolla ei ole muuten mahdollisuutta konsertteihin, eli vanhukset, sairaat, pakolaiset, vangit ja eritoten lapset. Suunnitelmissa on kolmesta neljään konserttia joka päivä 29.–31.7. Musethica konsertoi myös Raippaluodon ja Maksamaan kirkoissa 1.8. ja 2.8.

Viime vuodet on Musiikkijuhlat käynnistetty jo ennen varsinaista avajaispäivää, ja niin tehdään tänäkin vuonna. Musiikkijuhlat tekee yhteistyötä ”gaaladiivojen” Pia-Karin Helsingin ja Christin Högnabban kanssa, jotka esiintyvät maanantai-iltana 27.7. Vaasan kaupungintalolla ja laulavat murteelle käännettyjä ooppera-aarioita pianisti Anton Ylikallion ja Vaasan Oopperakuoron kanssa. Vaasan seurakuntien Iltamusiikkisarja on perinteisesti ollut yhteistyössä Musiikkijuhlien kanssa, ja näissä merkeissä saamme kuulla urkuri Niels Burgmania ja huilisti Erica Nygårdia Vaasan kirkossa 28.7.

Festivaalin aikana kuullaan tarinaa Beethovenista kahden kirjailijan voimin. Professori Åke Holmquist on kirjoittanut Beethovenin elämäkerran, ja lastenpsykiatri Jari Sinkkonen, joka on kirjoittanut kirjan Nerouden lähteillä, kertoo säveltäjämestarista kenties hieman psykologisemmasta perspektiivistä. Beethovenin teoksia, suurempia ja pienempiä, kuullaan festivaalilla.

Aluekonsertit pidetään Laihialla, Munsalassa, Isossakyrössä, Maksamaalla ja Seinäjoella. Yleisö on tervetullut konserttien ja musiikin yhteydessä järjestettäviin esittelytilaisuuksiin. Festivaalikahvila Loftetissa pidetään neljä tapahtumaa, joissa esiintyvät sekä nuoret lahjakkuudet että ammattimuusikot, mm. viulisti Erik Nygård.

Yhteensä 31 konserttia ja kolme luento- ja keskustelutilaisuutta järjestetään kesällä. Musethica on mukana 5–7 laitoskonsertissa, ja matkustaa myös Uumajaan konsertoimaan.

Festivaalivuosi aloitetaan viikolla 16 konsertilla nimeltä Arkkiherttuan seurassa. Amanda-trio, johon kuuluvat viulisti Cecilia Zilliacus, sellisti Kati Raitinen ja pianisti Bengt Forsberg, esiintyvät Vaasan kaupungintalolla keskiviikkona 15.4. Trio pitää myös kaksi koulukonserttia Mustasaaressa ja Vaasassa. Vaasan kaupunginorkesterin puhallinkvintetti esiintyy perjantaina 17.4. koulukonsertissa, jossa puhutaan 20-luvusta ja Beethovenista. Yleisesti tulee soivalla viikolla 14.–19.4. olemaan konsertti lähes joka päivä.

Korsholman Musiikkijuhlat panostaa vuonna 2020 saavutettavuuteen ja kestävään kehitykseen.

Konsertit löytyvät kotisivuiltamme ohjelmaosiosta. Liput tulevat myyntiin tällä viikolla netticket.fi:ssä.

www.korsholmmusicfestival.fi

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 21

2 / 21

3 / 21

4 / 21

5 / 21

6 / 21

7 / 21

8 / 21

9 / 21

10 / 21

11 / 21

12 / 21

13 / 21

14 / 21

15 / 21

16 / 21

17 / 21

18 / 21

19 / 21

20 / 21

21 / 21
  • Yhteistyössä: