Etusivu » Kaikki festivaalit » » Kuhmon Kamarimusiikki

Kuhmon Kamarimusiikki
11.07.2021 - 24.07.2021

Tietoa festivaalista

Heinäkuussa kainuulaisen Kuhmon valloittavat kamarimusiikki ja taiturilliset kamarimuusikot. Mestarillisesti laadittu ohjelma, ainutlaatuiset konsertit sekä luonnon kauneus ja valkeat yöt avaavat aistit herkille nautinnoille.

Tapahtuman luonne

Klassinen musiikki Kamarimusiikki Kursseja Nykymusiikki Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Seminaareja, luentoja Työpajoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.kuhmofestival.fi
Sähköposti kuhmo.festival (at) kuhmofestival.fi
Festivaaliosoite Kuhmo Katso kohde kartalla
Puhelin +358 40 169 6509
Toimisto Torikatu 39, FI-88900 Kuhmo

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Kuhmon Kamarimusiikissa soi Beethoven

15.01.2021

Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään vuoden tauon jälkeen taas ensi kesänä. Luvassa on kahden viikon aikana 55 konserttia, joissa kuullaan kymmeniä koti- ja ulkomaisia huippumuusikoita. Teemana on Beethoven, jonka 250-vuotisjuhlat jäivät viime vuonna koronaepidemian varjoon. Kamarimusiikki soi Kuhmossa 11.–24. heinäkuuta.

Kuhmon Kamarimusiikissa esiintyvät tänäkin vuonna monet tutut tähtimuusikot. Pianisteista ovat mukana muiden muassa Nino Gvetadze ja Konstantin Bogino, yli kahdenkymmenen viulistin joukossa ovat Sergey Malov ja Daniel Rowland, sellistejä ovat muiden muassa Senja Rummukainen ja Trey Lee. Kamariyhtyeitä on mukana viisi, joukossa sekä Kuhmon kvartettiakatemiaan kuuluvia kokoonpanoja että yleisön suursuosikit Danel-kvartetti ja Storioni-trio.

Epidemiatilanteen vuoksi saleihin myydään tänä kesänä puolet paikoista. Konserttipaikkoina ovat nyt Kuhmo-talo ja Kuhmon kirkko, koska näissä suuremmissa saleissa pystytään noudattamaan parhaiten turvavälejä. Yleisön turvallisuus on otettu huomioon myös tapahtumien ajoituksessa, sillä päivittäisten konserttien määrä on rajattu neljään ja konsertit pidetään ilman väliaikoja. Näin yleisöllä on riittävästi aikaa turvalliseen salista poistumiseen ja konserttipaikkojen välillä liikkumiseen.

 

Suurten mittojen klassikoita

Kesän teema on nimeltään Beethovenin purkaus. Kahden viikon aikana kuullaan Beethovenin keskeisiä suuria kamarimusiikkiteoksia viulusonaateista suureen septettoon. Myös kaikki Beethovenin sinfoniat esitetään, tällä kertaa kamarimusiikkisovituksina. Festivaalin päätöspäivän huipentaa Suomen ensiesityksenä kuultava Vladimir Mendelssohnin kamarisovitus Beethovenin yhdeksännestä sinfoniasta.

Beethovenin tuotannosta saadaan laaja kokonaiskuva, sillä mukana on paljon myös harvoin kuultuja teoksia. Lisäksi ohjelmassa on runsaasti musiikkia Beethovenin ajalta, eikä Forelli-kvintettoakaan ole unohdettu. Kokonaisuutena festivaalin ohjelma painottuu entistäkin enemmän suurimuotoisiin kamarimusiikkiklassikoihin. Beethovenin ja muiden kamariklassikoiden lisäksi Kuhmossa kuullaan erikoisuutena Erik Satien pianoteos Vexations, jonka esitys kestää kertauksineen lähes vuorokauden.

 

Räjähdys ja jälkihehku

Nimi Beethovenin purkaus tulee vuonna 1999 kaukaisessa galaksissa havaitusta räjähdyksestä ja sen jälkihehkusta. Ilmiö nimettiin Beethoven-purkaukseksi, sillä se löydettiin juuri Beethovenin syntymäpäivänä. Kuhmon Kamarimusiikin taiteellisella johtajalla Vladimir Mendelssohnilla on yhteensattumalle runollinen selitys: ”Jumalalliset ja luonnon voimat olivat tarkoittaneet hypernovan löytymisen ja Beethovenin syntymän tapahtumaan samana päivänä. Tähden syntymän aiheuttama valo on ihme, jonka voi nähdä, mutta musiikki on uni, jonka voi kuulla, kuten Beethoven itse sanoi.”

Beethovenin syntymän 250-vuotisjuhlavuosi ajoittui viime vuodelle, jolloin Kuhmon Kamarimusiikki oli koronan vuoksi tauolla. Beethoven hehkuu kuitenkin edelleen, kuten Vladimir Mendelssohn sanoo: ”Beethovenin musiikki, hänen rajattoman mielikuvituksensa tuote, ilmentää intohimoja, näkyjä, luontoa, kuutamoa, myrskyjä, mustasukkaisuutta, rakkautta, ylenkatsetta ja ihailua tai herättää eloon myyttisen Prometheuksen, henget ja muusat sekä Oodin ilolle. Ne kaikki ovat muuttuneet osaksi samaa sammumatonta jälkihehkua.”

 

Kesän taidenäyttelyt

Perinteiseen tapaan Kuhmossa on tarjolla festivaalin ajan myös visuaalista taidetta. Kuhmo-talon aulassa on esillä Ari Pelkosen ja Annu Vertasen grafiikkaa ja puupiirroksia 11.−24.7. ja Kamarimusiikkikeskuksen Galleriassa Latitude 64. Leveyspiiri -taiteilijaryhmän näyttely 11.−24.7. OP Ryhmän Taidesäätiön kuvataidetta on esillä perjantain 16.7. kahdessa konsertissa.

 

Vuoden 2022 teemana Illuusion taide

Kesälle 2022 on luvassa teema Illuusion taide, jonka piti toteutua viime vuonna. Alun perin Illuusion taidetta piti esitellä jo tänä kesänä, mutta epidemiatilanteen epävarmuuden vuoksi ohjelmaa ei olisi voitu toistaa sellaisenaan.

 

Kuhmon Kamarimusiikin yhteistyökumppanit

Kesän 2021 Kuhmon Kamarimusiikki ja musiikkikurssit tehdään n. 900.000 euron budjetilla. Kurssien tiedot julkistetaan helmikuussa.

Kuhmon Kamarimusiikkia tukevat avustuksin opetus- ja kulttuuriministeriö, Kuhmon kaupunki ja Suomen Kulttuurirahasto. Yrityspuolen yhteistyökumppaneita on yhdeksän. Festivaalin partnerina jatkaa OP, ystävätason yhteistyökumppaneita ovat Canorama Oy, F-Musiikki Oy, Kainuun Sanomat, Kuhmo Oy, Loiste Oy, Metsähallitus, No-Pan Auto Oy ja Osuuskauppa Maakunta.

Vuonna 1970 aloittanut Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään nyt 51. kerran. Kaksi viikkoa kestävä festivaali on edelleen Suomen suurin kamarimusiikkijuhla.

www.kuhmofestival.fi

Kamarimusiikki soi jälleen Kuhmossa – festivaali täynnä Beethovenia

11.12.2020

Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään vuoden tauon jälkeen ensi kesänä 11. – 24. heinäkuuta. Luvassa on 60 konserttia, joissa kuullaan kymmeniä koti- ja ulkomaisia huippumuusikoita. Taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn on suunnitellut kiinnostavan ohjelman aina ajankohtaisen Ludwig van Beethovenin ympärille.

Konserttipaikkoina ovat Kuhmo-talo ja Kuhmon kirkko. Kumpaankin myydään puolet paikoista ja konsertit pidetään ilman väliaikoja, jolloin yleisö voi liikkua saleihin ja saleista pois turvallisesti. Kun päivittäin pidetään neljä konserttia, myös liikkumiseen konserttipaikkojen välillä on riittävästi aikaa.

Kuhmon Kamarimusiikissa on vuosittain esiintynyt jopa 150 taiteilijaa, mutta nyt festivaali toteutetaan hieman alle sadan esiintyjän voimin. Mukana ovat sekä kamarimusiikkiyleisön kotimaiset että kansainväliset suosikkimuusikot. Kansainvälisille taiteilijoille on saatu sovittua koronatestaukset alueen soten kanssa.

Kesän teemana on Beethovenin purkaus. Säveltäjän tuotannosta kuullaan laaja kattaus lauluja, sooloteoksia, kamarimusiikkia ja myös pienemmille kokoonpanoille sovitettuja sinfonioita. Lisäksi kuullaan muuta musiikkia Beethovenin ajalta ja runsaasti muita kamarimusiikin klassikoita. Ohjelma ja esiintyjät julkistetaan tammikuussa.

Vuoden 2020 peruuntunutta festivaalia ei epidemiatilanteen vuoksi voida toteuttaa sellaisenaan. Kesälle 2020 suunniteltu teema Illuusion taide siirtyy vuodelle 2022.

Vuonna 1970 aloittanut Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään nyt 51. kerran. Kaksi viikkoa kestävä festivaali on edelleen Suomen suurin kamarimusiikkijuhla.

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 21

2 / 21

3 / 21

4 / 21

5 / 21

6 / 21

7 / 21

8 / 21

9 / 21

10 / 21

11 / 21

12 / 21

13 / 21

14 / 21

15 / 21

16 / 21

17 / 21

18 / 21

19 / 21

20 / 21

21 / 21
  • Yhteistyössä: