Etusivu » Kaikki festivaalit » » Kuhmon Kamarimusiikki

Kuhmon Kamarimusiikki
14.07.2019 - 27.07.2019

Tietoa festivaalista

Heinäkuussa kainuulaisen Kuhmon valloittavat kamarimusiikki ja taiturilliset kamarimuusikot. Mestarillisesti laadittu ohjelma, ainutlaatuiset konsertit sekä luonnon kauneus ja valkeat yöt avaavat aistit herkille nautinnoille. Kesällä 2019 Kuhmon Kamarimusiikki viettää 50-vuotisjuhlaansa.

Tapahtuman luonne

Klassinen musiikki Kamarimusiikki Kursseja Nykymusiikki Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Seminaareja, luentoja Työpajoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.kuhmofestival.fi
Sähköposti kuhmo.festival (at) kuhmofestival.fi
Festivaaliosoite Kuhmo Katso kohde kartalla
Puhelin +358 8 652 0936
Toimisto Torikatu 39, FI-88900 Kuhmo

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Kuhmon 50. Kamarimusiikkiin tilataideteos Kaarina Kaikkoselta

23.05.2019

Kuhmon Kamarimusiikin 50. juhlan kunniaksi nousee Kuhmo-talon etupihalle tilataideteos. Sen on suunnitellut Kaarina Kaikkonen, joka on yksi Suomen kansainvälisesti tunnustetuimista kuvanveistäjistä ja taiteilijoista. Erityisen tunnettu hän on miesten takeista ja paidoista tehdyistä installaatioista.

Kuhmon Kamarimusiikkiin Kaarina Kaikkonen rakentaa installaation festivaalin vanhoista t-paidoista. Paidat kiinnitetään Kuhmo-talon ja Kontion koulun väliseen lipputankorykelmään.

Nyt tarvitaankin apua kaikilta festivaalin ystäviltä. Anna oma panoksesi juhlateoksen tekemiseen tuomalla omia vanhoja festivaalipaitoja teoksen rakentamiseen! Paitoja tarvitaan yhteensä 200–300. Kaikki festaripaidat ovat sopivia – niin miesten, naisten kuin lastenkin.

Paidat pyydetään tuomaan tai lähettämään 5.6. mennessä Kuhmon Kamarimusiikin toimistolle (osoite: Torikatu 39, 88900 KUHMO). Itse teos rakennetaan ja pystytetään viikolla 25. Innokkaimmat pääsevät mukaan myös itse rakennuspuuhiin. Installaatio on kaikkien ihailtavissa juhannuksesta heinäkuun loppuun.

Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään 14.-27.7.2019.

kuhmofestival.fi

Lapin ja Kainuun herkut yhdistyvät Kuhmon Kamarimusiikissa

21.05.2019

Kuhmon Kamarimusiikin Kannatusyhdistyksen uutena kumppanina Kamarimusiikkikeskuksen Piharavintolassa aloittaa lappilainen yrittäjäpariskunta. Maritta ja Asko Aution Lapin Gourmetkokit -yrityksen myötä Piharavintola saa lisänimen Lappi. Ravintola toteutetaan täysin Autioiden ruokavahvuuksilla eli Lapin herkuilla.

Maritta ja Asko Autio ovat pitkän linjan ravintolayrittäjiä Sodankylästä. Heillä on Lapin Gourmetkokit -niminen pitopalveluryitys, joka järjestää erilaisia tilaisuuksia sekä Lapissa että eri puolilla Suomea. Yrityksellä on myös Selman pirtti -juhlatila, jota he käyttävät tilausravintolana.

Piharavintola Lapissa tullaan tarjoamaan luonnollisesti poroa sekä Tenon lohta, sieniä ja erilaisia marjaherkkuja. Poron liha on taatusti laadukasta, sillä se tulee suoraan Autioiden omalta porotilalta. Ruokien lisukkeina tarjotaan Autioiden omia hilloja ja hyytelöitä, jotka on tuottanut pariskunnan oma Lapin Marjat -yritys. Marjamehuja käytetään myös ravintolan drinkkien valmistamisessa. Piharavintolan viinivalikoima on laadittu ruokalistaan sopivaksi. Uutta tulee olemaan myös lohen loimutus Salakamarin iltanuotiolla sekä mahdollisuus ostaa poromakkaroita itse paistettaviksi.

Kuhmon Kamarimusiikin toiminnanjohtaja Sari Rusanen iloitsee uudesta kumppanista: ”Lappi-teema ei ole ollut Kainuussa eikä festivaalilla millään tavalla aiemmin esillä, joten juhlavuoteen se tuo uuden hienon lisänsä. Autiot käyttävät omista tuotteista puhuessaan koko ajan sanoja lähiruoka, luomu ja puhtaat kotimaiset raaka-aineet, mitä me arvostamme kovasti.”

”Meille on suuri kunnia tulla tekemään Kuhmon Kamarimusiikin 50. juhlakesää Kuhmoon ja tuoda mukanamme kaikki se lappilainen osaaminen mitä meillä on. Tulkaa maistelemaan, ette tule pettymään!”  houkuttelee Maritta Autio.

Kainuulaisten herkkujen tarjonnasta huolehtii Kuhmon Kamarimusiikin Kannatusyhdistyksen Amati-kahvila, jota isännöi jo viidettä kesää Suomussalmen Kultaisesta Kukosta ja Vanhasta Kurimosta tuttu Veikko Huovinen. Tarjolla on kahvilassa valmistettuja leivonnaisia sekä Kuhmon ja Kainuun leipomoiden parhaimpia tuotteita. Myös suurta suosiota saaneita aamupaloja ja päivän salaatteja on tarjolla. Savumade-vuohenputkipiirakka, raparperihyve ja mustikkakukko vaniljavaahdolla ovat muutamia esimerkkejä Amatin kainuulaisesta tarjonnasta.

Piharavintola Lappi on avoinna festivaalin ajan 14. – 27.7. joka päivä klo 12–01. Lounasta tarjoillaan klo 12– 15 ja illallista klo 17 alkaen. Päiväsaikaan tarjolla on kevyitä lounaita, illalla kolmen ruokalajin illallisia ja perinteikäs festivaalimenu 50. juhlavuoden kunniaksi. Amati-kahvila on avoinna päivittäin klo 9–18.  Aamupalatarjottimia kootaan klo 9 –10.30 ja salaattilounas alkaa klo 11.

Pöytävaraukset:

Piharavintola Lappi/Maritta Autio, puh. 040 775 8677

Amati-kahvila, puh. 041 806 1870

Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään  14.-27.7.2019.

kuhmofestival.fi

Kuhmon Kamarimusiikki: Historiikki julkaistaan kesällä!

22.04.2019

Kuhmon Kamarimusiikin historiikki julkaistaan kesällä 2019. Kirjan tekijät ovat festivaalia pitkään seuranneet huippummattilaiset. Kirjan on kirjoittanut FT Juhani Koivisto, joka on ollut mukana festivaalilla vuodesta 1985 monissa eri tehtävissä, viimeksi lehdistöpäällikkönä. Kirjan kuvat ovat Stefan Bremeriltä. Bremer on kuvannut Kuhmon Kamarimusiikkia vuodeesta 1982. Kirjan kustantaja on SKS ja sen kustannustoimittajana on myös aikoinaan festivaalin lehdistöpäällikkönä toiminut Katri Maasalo.

 

Kamarimusiikkia Kuhmossa – Viisikymmentä ihmeellistä kesää

Unohtumattomia elämyksiä, koskettavaa musiikkia, punertavia auringonlaskuja, kesäyön hämärää – ponnisteluja voimien äärirajoila, kamppailua rahavaikeuksien kanssa, valvomista stressiä.

Tätä kaikkea Kuhmossa on koettu jo kohta puoli vuosisataa. Kamarimusiikkia Kuhmossa kertoo uskomattoman tarinan nuorten muusikoiden vaatimattoman tapahtuman noususta kansainväliseksi kamarimusiikin suurtapahtumaksi. Äänessä ovat sekä festivaalin väsymättömät toteuttajat että vuodesta toiseen Kuhmon ainulaatuiseen ilmapiiriin palanneet taiteilijat. Stefan Bremerin mestarillisissa kuvissa hehkuvat kainuulainen kesä ja rakkaus musiikkiin. Kamarimusiikille sydämensä menettäneille tämä kirja on kuin paluu Kuhmon ihmeellisiin kesiiin.

isbn 978-951-858-062-4, n. 500 sivua / sidottu / 170 x 220

 

Kirja on jo ennakkomyynnissä

Kirjan voi ostaa jo nyt. Hinta on 39 euroa (sis. alv). Kirjan saat kuitenkin vasta heinäkuussa. Kirjan nouto on joko Kuhmosta Amatista (Kontionkatu 22) festivaalin aikana tai se toimitetaan postilähetyksenä heinäkuussa (postituskulut veloitetaan erikseen). Tilauksen voit tehdä sähköpostilla jaana.voutilainen@prokuhmo.fi tai puh. 041 714 5586.

Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään 14.-27.7.12019.

www.kuhmofestival.fi

Kuhmon Kamarimusiikki mukana maailman suurimmassa taidetestauksessa

08.03.2019

Kuhmon Kamarimusiikki saa vieraikseen yli 900 nuorta taidetestaajaa maaliskuun konsertteihinsa Kuusamossa ja Kuhmossa. Taidetestaajissa on kyse Suomen Kulttuurirahaston Svenska kulturfondenin ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton yhteisestä hankkeesta, joka mahdollistaa kahdeksasluokkalaisten koululaisten tutustumisen taiteeseen. Hanke on Suomen historian suurin nuorten kulttuurihanke. Se maksaa yli 20 miljoonaa ja se tavoittaa kolmen lukuvuoden 2017–2020 aikana kahdeksasluokkalaisista lähes 100 %.

Kuhmon Kamarimusiikki tarjoaa nuorille mahdollisuuden tutustua tyypilliseen kamarimusiikin konserttiin. Taidetestaajat matkaavat konserteissa maailman ympäri tunnissa. Matkalle vievät sävellykset Jean Sibeliukselta, Manuel de Fallalta, Johannes Brahmsilta, John Cagelta ja Vladimir Mendelssohnilta. Konsertin taiteilijat ovat kesän festivaalin konkarikaartia – esiintymässä ovat pianisti Irina Zahharenkova, viulisti Daniel Rowland, sellisti Martti Rousi ja taiteellinen johtaja, alttoviulisti Vladimir Mendelssohn.

Kaikille taidetestaajille on lähetetty etkoina eli ennakkomateriaalina tietoa tulevan konsertin sävellyksistä ja taiteilijoista sekä yleistä tietoa konserttikäyttäytymisestä. Taidetestaajien Kuhmon vierailussa ovat mukana Kuhmon Kamarimusiikin lisäksi Kuhmo-talo, Kalevalakeskus Juminkeko sekä Luontokeskus Petola. Kuhmon konserttiin Kuhmon ulkopuolelta tulevat käyvät tutustumisvierailulla jossakin kolmesta kohteesta ennen tai jälkeen konsertin. Kuhmoon tulijat ovat saaneet ennakkomateriaalia kaikista näistä kulttuuri- ja luonto-Kuhmon tärkeimmistä kohteista. Konserttikäynnin jälkeen kaikki saavat myös jatkomateriaalin, jossa käydään lävitse konserteissa koettua.

”Meille on suuri kunnia saada tällainen suuri joukko nuoria taidetestaajia konsertteihin”, kertoo Kuhmon Kamarimusiikin toiminnanjohtaja Sari Rusanen. ”Nuoret ovat todellakin oikeita testaajia, sillä he arvioivat taidekokemuksensa tarkoitusta varten kehitetyllä sovelluksella ja näistä palautteista syntyy maailman suurin organisoitu taidekritiikki.”  ”Kommenttien pohjalta tiedämme paremmin nuorten mieltymyksiä ja voimme kehittää yhteistyötämme koulujen ja nuorten kanssa”, toteaa Rusanen hankkeen merkityksestä. Nuorten kommentit ovat julkisia ja niitä voi lukea Taidetestaajien kotisivujen www.taidetestaajat.fi kautta. Arvioita on kertynyt tähän mennessä koko hankkeen osalta jo lähes 80.000.

Kuhmon konsertti täyttää Kuhmo-talon Lentua-salin 22.3. kokonaan. Kuhmoon ilmoittautuneita on tällä hetkellä 623. Koululaisia tulee koti-Kuhmon lisäksi Sotkamosta, Kajaanista, Paltamosta, Suomussalmelta, Juukasta, Lieksasta, Nurmeksesta ja Valtimolta. Kuusamon konserttiin 21.3. osallistuu 286 koululaista Kuusamon lisäksi Taivalkoskelta, Posiolta ja Sallasta.

Koulujen ja taideorganisaatioiden välisessä yhteydenpidossa on välittäjätahona toiminut Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Eri puolilla Suomea työskentelee 19 aluekoordinaattoria, joilla on ollut tärkeä rooli yhteistyömallin luojina ja kehittäjinä. Kuhmon Kamarimusiikin ja koulujen välinen yhteistyö on tapahtunut Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluekoordinaattorin kautta.

”On suuri ilo, että Kuhmon Kamarimusiikki on Taidetestaajissa mukana ja Kainuun sekä naapurimaakuntien nuoret pääsevät tutustumaan kamarimusiikin saloihin. Etkot ja jatkot tukevat kamarimusiikkiin pureutumista, ja on mielenkiintoista nähdä millaisia arvioita nuoret konserttien jälkeen jättävät”, kertoo aluekoordinaattori Anne Pelttari.

Taidetestaajien vaikuttavuudesta on tekeillä kolme akateemista tutkimusta, joita toteuttavat Taideyliopisto, Jyväskylän yliopisto ja Nuorisotutkimusseura. Tutkimukset valmistuvat vuosina 2019 ja 2020.  Kuhmon Kamarimusiikki on mukana Nuorisotutkimusseuran tutkimuksessa.

Kuusamotalon konserttiin pääsee mukaan myös 100 henkeä yleisöksi. Lippuja konserttiin myy Kuusamotalo. Kuhmo-talossa pidetään Taidetestaajien konsertin lisäksi yleisölle suunnattu konsertti 22.3. illalla. Silloin kuljetaan maailman ympäri kahdessa tunnissa. Lippuja myy festivaalin Kuhmon toimisto.

Kuhmon Kámarimusiikki on Suomen vanhin ja kävijämäärältään suurin kamarimusiikin tapahtuma. Festivaali soi 50. kerran 14.–27.7.2019. Juhlakesän teemana on nostalgia.

www.kuhmofestival.fi

50. kesä kamarimusiikkia Kuhmossa, juhlavuoden teemana Nostalgia

11.01.2019

Kuhmossa soi tänä kesänä jo 50. kamarimusiikkifestivaali. 14.–27. heinäkuuta järjestettävän festivaalin teemana on juhlavuotena Nostalgia. Kamarimusiikin suurten klassikoiden ystäville Kuhmo on tänä kesänä todellista juhlaa, sillä ohjelmassa on runsaasti vuosikymmenien aikana yleisön suosikeiksi nousseita teoksia. Mukana on myös useita Kuhmon alkuvuosien muusikoita kuten Yoshiko Arai, Seppo Kimanen ja Izumi Tateno.

”Menneisyys on juuri, josta kaikki luojiksi muuttuneet luodut kasvattavat kuolematonta puuta”, taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn kuvaa teemaa. Pelkästään historiaan Mendelssohn ei kuitenkaan halua katsoa, sillä ”menneisyyteen kääntyviltä silloilta pääsee kyllä toiseenkin suuntaan”. Tulevaisuuteen viittaavat festivaalin vuosikymmenten aikana tilaamat uudet teokset, joista merkittävimpiä kuullaan ensi kesänä. Sävellystilaukset jatkuvat, ja tänä vuonna saa kantaesityksensä Juha T. Koskisen uusi teos Dream Transmission sooloklarinetille ja elektroniikalle.

 

Alkuvaiheita muistellaan

Festivaalin alkusanat lausui vuonna 1970 Seppo Kimanen, joten hän aloittaa myös juhlavuoden Lentiiran kirkossa sunnuntaina 14.7. Kaikki nostalgisessa avauskonsertissa soitettavat teokset olivat ohjelmassa jo ensimmäisillä festivaaleilla. Samana iltana kuullaan myös Kuhmon Kamarimusiikin eniten esitetty teos, Schubertin Forelli-kvintetto, joka on vuodesta 1990 lähtien soitettu joka kesä.

Maanantaina kuullaan kolme tilausteosta menneiltä vuosilta, joukossa myös yksi Kuhmon kaikkien aikojen tärkeimmistä kantaesityksistä, Sofia Gubaidulinan jousikvartetto nro 2 vuodelta 1987. Erityisesti Kuhmon aamuyöhön jatkuvissa konserteissa on kuultu paljon taiturillisia ylimääräisiksi sopivia numeroita, ja näitä tarjoillaan maanantain myöhäiskonsertissa.

Tiistaina esiintyy yksi Kuhmon legendaarisista muusikoista, Izumi Tateno, joka soitti Kuhmossa jo 1971. Hän konsertoi edelleen, nyt soittamalla vasemman käden ohjelmistoa. Keskiviikkona juhlilla vierailee Aulis Sallinen, jonka tuotannolle omistetaan koko iltapäiväkonsertti. Päivän päättää Tangon tarina, jossa kuullaan musiikkia Piazzollasta Satumaahan.

Ensimmäisen viikon torstain aiheena ovat elementit pilvistä maahan ja tuleen. Perjantai on naisten päivä, silloin ohjelmassa on naisille omistettuja tai naisten säveltämiä teoksia. Lauantaina kuullaan jälleen kantaesityksensä Kuhmossa saaneita teoksia, vuorossa ovat mm. japanilaiset säveltäjät. Ilta päättyy kabareen merkeissä.

 

Perukkakonsertit palaavat

Sunnuntaita 21.7. vietetään salongeissa ja hoveissa, mutta käydään myös kahdessa perukkakonsertissa. Kuhmon Kamarimusiikki levittäytyi alkuvuosina koko kunnan alueelle, ja tänä vuonna järjestetään nostalgian merkeissä viisi perukkakonserttia.

Maanantain kantaesitysnostalgiaa tarjoaa Magnus Lindbergin sävellys …de Tartuffe, je crois, joka on yksi eniten esitettyjä Kuhmon tilausteoksia. Toisen viikon tiistaina on vuorossa herrasmiesliigalle omistettu musiikki ja silloin pääsee tietysti irti myös Don Juan. Keskiviikkona kantaesitysmuistoja kuullaan Nordgrenilta ja Rautavaaralta.

Torstain 25.7. teemana on kaksi maailmaa ja silloin ollaan niin taivaallisissa kun helvetillisissäkin tunnelmissa. Ilta huipentuu Mozartin Requiemiin. Perjantaina kuullaan 50 mestariteosta. Festivaali päättyy lauantaina ja silloin esitetään tämän vuoden tilausteos. Viimeisessä konsertissa kuulijoille tarjotaan peräti 14 vuodenaikaa, säveltäjinä mukana luonnollisesti myös Vivaldi ja Piazzolla.

 

Uusi sali käytössä

Uutena konserttitilana Kuhmossa on nyt viime vuonna valmistunut Tuupalan alakoulu. Täysin puurakenteisen koulun sali suunniteltiin myös konserttikäyttöön ja viime kesän konserttikokeilut osoittivat akustiikan toimivan. Päivän viidestä konsertista Tuupalassa pidetään molemmat iltapäiväkonsertit. Illan konsertit ovat Kuhmo-talossa ja aamukonsertti on tuttuun tapaan kirkossa.

Taiteilijoita on mukana lähes 170. Mukana on tuttuja suosikkimuusikoita kuten pianistit Natacha Kudritskaya ja Nino Gvetadze, viulistit Daniel Rowland, Nikita Boriso-Glebsky ja pitkästä aikaa Kuhmossa vieraileva Jean-Jacques Kantorow, klarinetistit Christoffer Sundqvist ja Lauri Sallinen sekä taiturillinen bandoneonisti Marcelo Nisinman. Jousikvartetteja on mukana seitsemän, joukossa viime vuosien suuret suosikit Danel-kvartetti ja Meta4-kvartetti. Nuorten esiinmarssi jatkuu niin Nuorten kamarimuusikoiden kuin syksyllä 2018 käynnistyneen Kuhmon Kamarimusiikin kvartettiakatemian kautta.

Juhlavuoden kunniaksi Kuhmo-talon aulassa on esillä Stefan Bremerin festivaalikuvia vuosien varrelta. Bremerin mestarillisia otoksia on mukana myös keväällä ilmestyvässä Juhani Koiviston kirjoittamassa juhlakirjassa ”Viisikymmentä ihmeellistä kesää”. Salakamarissa ja Amatissa voi nostalgisoida Pekka Lehtisen vanhojen julisteiden parissa, ja Kamarimusiikkikeskuksen Galleriassa on Vesa Varrelan lasitaidetta ja veistoksia.

 

Kuhmon tukijat

Juhlavuoden festivaali tehdään reilun miljoonan euron budjetilla. Lipputulojen osuus on budjetoitu olevan noin 50 %. Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Kuhmon kaupunki tukevat festivaalia avustuksin. Eduskunta on myöntänyt 50.000 euron tuen juhlavuoden erityisohjelmiin.

Yrityspuolen pääpartnerina jatkaa OP. Ystävä-tason yritysyhteistyökumppaneita ovat Canorama Oy, F-Musiikki, Kainuun Sanomat, Kuhmo Oy, Loiste Oy, Metsähallitus, No-Pan Auto Oy ja Osuuskauppa Maakunta.

Jenny ja Antti Wihurin rahasto tukee Kuhmon Kamarimusiikin kvartettiakatemian nuorten koulutuksia ja esiintymisiä. Suomen Kulttuurirahastolta on saatu tuki historiikkiin.

Lisätietoja:

www.kuhmofestival.fi

www.facebook.com/kuhmofestival

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 38

2 / 38

3 / 38

4 / 38

5 / 38

6 / 38

7 / 38

8 / 38

9 / 38

10 / 38

11 / 38

12 / 38

13 / 38

14 / 38

15 / 38

16 / 38

17 / 38

18 / 38

19 / 38

20 / 38

21 / 38

22 / 38

23 / 38

24 / 38

25 / 38

26 / 38

27 / 38

28 / 38

29 / 38

30 / 38

31 / 38

32 / 38

33 / 38

34 / 38

35 / 38

36 / 38

37 / 38

38 / 38
  • Yhteistyössä: