Etusivu » Kaikki festivaalit » » Kuhmon Kamarimusiikki

Kuhmon Kamarimusiikki
09.07.2017 - 22.07.2017

Tietoa festivaalista

Heinäkuussa kainuulaisen Kuhmon valloittavat kamarimusiikki ja taiturilliset kamarimuusikot. Mestarillisesti laadittu ohjelma, ainutlaatuiset konsertit sekä luonnon kauneus ja valkeat yöt avaavat aistit herkille nautinnoille.

Tapahtuman luonne

Klassinen musiikki Kamarimusiikki Kursseja Nykymusiikki Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Seminaareja, luentoja Työpajoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.kuhmofestival.fi
Sähköposti kuhmo.festival@kuhmofestival.fi
Festivaaliosoite Kuhmo Katso kohde kartalla
Puhelin +358 8 652 0936
Toimisto Torikatu 39, FI-88900 Kuhmo

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Kuhmon Kamarimusiikki

09.07.2017 - 22.07.2017

Kuhmon Kamarimusiikin yhteydessä järjestetään tänä kesänä myös suomalaista kalustemuotoilua esittelevä näyttely. Näyttelyssä nimeltä 4DESIGN on uusia kalusteita neljältä kansainvälisesti tunnetulta ja palkitulta suunnittelijalta. Mukana ovat professorit Yrjö Kukkapuro ja Jouko Järvisalo sekä sisustusarkkitehdit Kaarle Holmberg ja Kimmo Varjoranta.

Yrjö Kukkapuron ja hänen kolmen oppilaansa yhteistyö sai alkunsa jo 1970-luvulla Taideteollisessa korkeakoulussa. Kukkapuron johtamassa työryhmässä toteutui mm. Helsingin metroasemien komponenttisuunnittelu ja Rautatientorin metroaseman sisustussuunnitelma. Työryhmän jäsenet ovat kukin tahollaan suunnitelleet kodin ja julkisen tilan huonekaluja yhteensä yli 100 valmistajalle. Näyttely on Kuhmon Kamarimusiikkikeskuksen Galleriassa 10.−22.7. 

 

Teemana kanavapujottelu

Festivaalin lippujen ennakkomyynti on sujunut aikaisempien vuosien tahdissa. Tämän hetken myydyin konsertti on tiistaina 18.7. konsertti nimeltä Tulisieluja, jossa kuullaan espanjalaista musiikkia ja nähdään myös flamencotanssia. Toiseksi suosituin on saman päivän aamukonsertti otsikoltaan Myrskyvaroitus. Myös keskiviikon 19.7. konsertit ovat suosituimpien listalla.

Kamarimusiikin esiintyjälistaan on tullut yksi muutos, sillä ennakkotiedoissa mainitun Talich-kvartetin tilalla Kuhmossa soittaa Uusi Helsinki -kvartetti. Festivaalin avajaispäivän konsertista Iisalmessa on jäänyt pois Stian Carstensen, joten Storioni-pianotrio soittaa kaksi teosta.

Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään 9.−22.7. Festivaalin teemana on tänä kesänä kanavapujotteluun viittaava termi Zap. Konserteissa liikutaan ajassa ja paikassa tavallistakin laajemmin, ja luvassa on niin tuttuja klassikkoja kuin yllätyksiäkin.

www.kuhmofestival.fi

Kuhmon Kamarimusiikki

09.07.2017 - 22.07.2017

Kuhmon Kamarimusiikissa liikutaan tänä vuonna vielä entistäkin sujuvammin tyylistä toiseen. Kamarimusiikin kanavilla pujotellaan Bachista Piazzollaan, 1600-luvulta nykypäivään ja fuugasta improvisointiin. Pääpaino on tuttuun tapaan kamarimusiikin suurilla klassikoilla, mutta joka päivä koetaan myös yllättäviä yhdistelmiä. Festivaali alkaa sunnuntaina 9.7. konsertilla, jossa kuullaan eri aikoina New Yorkissa syntynyttä musiikkia ja päättyy lauantaina 22.7. kahden viikon ja 70 konsertin jälkeen uudella tavalla tulkittuun Händelin Messias-oratorioon.

Festivaalin tunnussana on tänä vuonna ”zap”, termi joka viittaa ranskankielessä kanavapujotteluun kaukosäätimellä. Kokonaisteeman lisäksi jokaisella päivällä ja jokaisella konsertilla on oma teemansa, joka mahduttaa sisäänsä mitä moninaisinta musiikkia. Taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn viittaa avaruusluotain Voyagerin ottamaan kuuluisaan kuvaan maapallosta, joka näkyy vain haalean sinisenä pisteenä avaruuden äärettömyydessä. ”Se tarkoittaa meitä. Jokaista meille rakasta ja tuttua ihmistä. Iloamme ja kärsimystämme, tuhansia itsevarmoja uskontoja, ideologioita, jokaista sankaria ja pelkuria, neroa ja kerjäläistä. Entä sitten musiikki – kaikki musiikki auringonsäteessä leijuvalla tomuhiukkasella…”

 

Teemoja velhoista profeettoihin

Maanantaina 10.7. ollaan velhojen matkassa ja kuullaan värikästä musiikkia Händelin Ilotulitusmusiikista Stravinskyn Kevätuhriin. Tarjolla on myös kamarimusiikin suuria klassikoita Brahmsin pianokvartetosta ja Beethovenin jousikvartetoista lähtien. Tiistaina seurataan vuorokauden kulkua Auringonnousu-kvartetosta Faunin iltapäivän kautta Kirkastettuun yöhön. Keskiviikkona vieraillaan venäläisessä teehuoneessa ja silloin kuullaan muiden muassa Musorgskin Näyttelykuvia Nino Gvetadzen tulkitsemana.

Torstain teemana ovat kirjoittamattomat kirjeet, ja ohjelmassa on sisällökästä kamarimusiikkia Janáčekin Intiimeistä kirjeistä Sibeliuksen Voces intimae -kvartettoon. Perjantaina 14.7. ollaan jälleen yön ja kuun lumoissa. Lauantaina kuunnellaan fuugia ja veden leikkiä – ja vedessä leikkii tietysti myös Kuhmon kaikkien aikojen suosikki Forelli. Sunnuntai alkaa venetsialaisilla naamioilla, jatkuu sirkusmusiikilla ja päättyy ekspressionistiseen kabareehen.

Festivaalin toinen viikko alkaa sateella, keväällä ja lintujen laululla. Tiistaina ollaan aluksi myrskytunnelmissa. Päivä päättyy itsenäisyyden juhlavuoden hengessä konserttiin, jossa kuullaan musiikkia seitsemältä suomalaiselta säveltäjältä. Keskiviikko 19.7. lupaa ikivihreitä Vivaldin Vuodenajoista alkaen, torstain teemana on tulevaisuus ja silloin soivat niin theremin-sähkösoitin kuin bandoneonkin.

Perjantain aiheena on kukkaisvoima ja silloin kuullaan kasviaiheisia teoksia Sibeliuksesta lähtien. Viimeisen päivän teemana ovat profeetat ja festivaalin huipennuksena kuullaan Händelin mahtava oratorio Messias. Samalla Messias huipentaa myös kanavapujotteluteeman, sillä esityksessä vuorottelevat perinteinen Händel ja jazzyhtyeen säestämä rap.

 

Suosikkiesiintyjät taas mukana

Kuhmossa on tuttujen taiteilijoiden lisäksi jälleen myös useita nuoria kamarimuusikkoja. Konkareista tutuimpia ovat pianisti Konstantin Bogino, viulisti Pavel Vernikov, oboisti Nicholas Daniel ja klarinetisti Michel Lethiec. Kuhmon yleisönsuosikeista mukana ovat jälleen myös bandoneonvirtuoosi ja säveltäjä Marcelo Nisinman ja barokkitulkinnoillaan vaikutuksen tehnyt laulaja Romina Basso. Ensimmäistä kertaa Kuhmossa esiintyy loistavista improvisointitaidoistaan tunnettu Stian Carstensen. Kuhmon yhtyeitä ovat muiden muassa Danel-kvartetti, Talich-kvartetti, Meta4 ja Storioni-trio.

Kuhmon Kamarimusiikki ottaa varaslähdön peräti kahdessa paikassa. Yhteistyössä Kajaanin Runoviikon kanssa soitetaan Kajaanissa 9.7. Händeliä ja Mahleria. Samaan aikaan Iisalmessa kuullaan Haydnia, Paganinia ja Brahmsia. Festivaalin aikana vieraillaan jo perinteiseen tapaan myös Vuokatissa. Festivaalin suomalaista kamarimusiikkiosaamista viedään myös ulkomaille. Helmikuussa 2017 on neljä konserttia Etelä-Koreassa yhteistyössä Kumho Asiana Cultural Foundationin kanssa ja yksi niistä on teemaltaan Sibelius ja aikalaiset. Ensi syksynä järjestetään konsertti myös Hongkongissa.

Kuhmon Kamarimusiikki on olennainen osa Suomi 100-hankkeisiin kuuluvaa Kuulkaa korpeimme kuiskintaa -yhteistyötä. Musiikkijuhla Sommelo, Kajaanin Runoviikko ja Kuhmon Kamarimusiikki muodostavat yhdessä kuukauden mittaisen tapahtumasarjan. Suomalaisuus on esillä myös festivaalin taidenäyttelyissä. Kuhmo-talon aulassa on esillä taidegraafikko Pälvi Hannin töitä ja Kamarimusiikkikeskuksen Galleriassa esitellään Yrjö Kukkapuron, Jouko Järvisalon, Kaarle Holmbergin ja Kimmo Varjorannan muotoilua.

 

Kamarimusiikkia tehdään yhteistyössä

Kuhmon Kamarimusiikin vuoden 2017 budjetti on miljoona euroa. Festivaalin pääpartneri on OP. Ystävä-tason yhteistyön kumppanit ovat Canorama Oy, Eeva-lehti, F-Musiikki Oy, Kainuun Sanomat, Kaisanet Oy, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera, Kuhmo Oy, Loiste Oy, Metsähallitus, No-Pan Auto Oy ja Osuuskauppa Maakunta. Festivaalia tukevat yleisavustuksin Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Kuhmon kaupunki. Verkottumiseen Aasiassa on saatu apuraha Jenny ja Antti Wihurin rahastolta.

 

www.facebook.com/kuhmofestival

www.kuhmofestival.fi

Kuhmon Kamarimusiikki

23.04.2013

Keskusteleva kulttuuritapahtuma Kuhmo-talossa 24.−26.3.2017

’Yhdessä – katse tulevaisuuteen’ on valittu Ihminen ja Kosmos -tapahtuman keskustelujen teemaksi tänä vuonna. Pro Kuhmo Oy:n ja Suomen Akatemian järjestämä tapahtuma on osa Suomi 100 -tapahtumien ketjua.

Kahdeskymmenestoinen Ihminen ja Kosmos järjestetään Kuhmo-talossa 24.-26.3.2017 juhlavuoteen sopivalla teemalla. Järjestäjinä ovat jälleen Pro Kuhmo Oy ja Suomen Akatemia. Ohjelman ovat suunnitelleet viestintäjohtaja Riitta Tirronen sekä tiedottajat Terhi Loukiainen ja Aino Laine Suomen Akatemiasta sekä kuhmolaiset Kuhmon Kamarimusiikin toiminnanjohtaja Sari Rusanen ja Kuhmo-talon johtaja, ohjelmasihteeri Matti-Jussi Pollari.

Kosmoksen avaa tänä vuonna perjantaina 23.3. klo 17.00 Tiedekahvila Kuhmo-talon Kahvila Juttuassa, jonka tärkeänä sisältönä ovat Kuhmon Tuupalan koulun ja Kuhmon Yhteislukion oppilaiden ajatukset Suomen tulevaisuudesta – seuraavista 100 vuodesta, joka on vähitellen putoamassa heidän käsiinsä.

Tapahtuman alustajalistalle on jälleen saatu kiinnostavia asiantuntijoita. Mukana alustamassa ja keskustelemassa ovat tänä keväänä seuraavat:

  • Prof. Kimmo Alho, psykologia, Helsingin yliopisto
  • Prof. Markku Jokisipilä, eduskuntatutkimuksen laitos, Turun yliopisto
  • Päädramaturgi Juhani Koivisto, Suomen Kansallisooppera
  • Taiteilija Antti Majava, Mustarinda-seura
  • Prof. Jussi Pakkasvirta, alue- ja kulttuurintutkimus, Helsingin yliopisto
  • Opiskelija ja yrittäjä Joona Pohjonen, Aalto-yliopisto
  • Johtaja, tutkimusprofessori Anna Rotkirch, Väestöliitto
  • Prof. Janne Seppänen, visuaalinen journalismi, Tampereen yliopisto

Tiedetoimittaja Jari Mäkinen juontaa alustus- ja keskustelutilaisuudet.

 

KOSMOKSEN KONSERTIT

Entiseen tapaan keskusteluja kevennetään ja syvennetään komealla musiikkiohjelmalla. Konserteissa viikonlopun aikana kuljetaan Lisztin ja Mozartin musiikista Sibeliukseen ja Bartokiin.  Schumannia, Rahmaninovia ja Debussy’tä on myös luvassa runsaassa musiikkitarjonnassa. Tapahtuman musiikit on suunnitellut Kuhmon Kamarimusiikin taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn ja hänen kanssaan saapuu esiintymään festivaalin nuoria taiteilijoita: Niamh McKenna, huilu, Abel Puustinen ja Kasmir Uusitupa, viulu, Senja Rummukainen, sello, sekä Anni Collan ja Ossi Tanner, piano.

Perjantain ja lauantain suuria iltakonsertteja lukuun ottamatta Ihminen ja Kosmos -tapahtuman keskustelu- ja musiikkitilaisuudet ovat vapaapääsyisiä. Iltakonsertit perjantaina 23.3. ja lauantaina 24.3. ovat klo 19.00 ja liput niihin maksavat 20/15 €.

1 / 30

2 / 30

3 / 30

4 / 30

5 / 30

6 / 30

7 / 30

8 / 30

9 / 30

10 / 30

11 / 30

12 / 30

13 / 30

14 / 30

15 / 30

16 / 30

17 / 30

18 / 30

19 / 30

20 / 30

21 / 30

22 / 30

23 / 30

24 / 30

25 / 30

26 / 30

27 / 30

28 / 30

29 / 30

30 / 30
  • Yhteistyössä: