Etusivu » Kaikki festivaalit » » Kuhmon Kamarimusiikki

Kuhmon Kamarimusiikki
14.07.2019 - 27.07.2019

Tietoa festivaalista

Heinäkuussa kainuulaisen Kuhmon valloittavat kamarimusiikki ja taiturilliset kamarimuusikot. Mestarillisesti laadittu ohjelma, ainutlaatuiset konsertit sekä luonnon kauneus ja valkeat yöt avaavat aistit herkille nautinnoille. Kesällä 2019 Kuhmon Kamarimusiikki viettää 50-vuotisjuhlaansa.

Tapahtuman luonne

Klassinen musiikki Kamarimusiikki Kursseja Nykymusiikki Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Seminaareja, luentoja Työpajoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.kuhmofestival.fi
Sähköposti kuhmo.festival (at) kuhmofestival.fi
Festivaaliosoite Kuhmo Katso kohde kartalla
Puhelin +358 8 652 0936
Toimisto Torikatu 39, FI-88900 Kuhmo

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Kuhmon Kamarimusiikille Cremona Musica Award

27.09.2018

Kuhmon Kamarimusiikin taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn vastaanottaa Cremonassa perjantaina 28.9. Cremona Musica Awardin. Muita palkittuja ovat tänä vuonna mm. kapellimestari Valeri Gergijev, viulisti Maxim Vengerov ja säveltäjä Gija Kantsheli. Kuhmon Kamarimusiikki palkitaan kategoriassa ”projektit” ensimmäisenä festivaalina. Tilaisuudessa myös kantaesitetään Vladimir Mendelssohnin uusi teos pianolle, viululle, alttoviululle, sellolle ja kertojalle.

Tunnustuksen perusteluissa todetaan, että festivaalin tekee ainutlaatuiseksi sen formaatti. Kaksiviikkoisen festivaalin konserteissa sekoitetaan erittäin harvinaista ja hyvin tunnettua musiikkia, kuuluisia muusikoita ja nousevia tähtiä epämuodollisella tyylillä tähtikulttia välttäen. Valitsijoiden mukaan Kuhmon festivaali on innovatiivinen esimerkki, jossa myös tuotanto ja talous toimivat muusikoiden innostuksen ansiosta.

Kuhmon henkeä viedään Cremonaan aivan konkreettisesti Vladimir Mendelssohnin teoksen kantaesityksessä, sillä yhtye muodostetaan festivaalityyliin paikan päällä ja Mendelssohnin kanssa soittaa kolme nuorta italialaista muusikkoa.

Cremona Musican johtaja Roberto Prosseda arvostaa suuresti Kuhmon Kamarimusiikkia. ”Kuhmossa kukaan soittaja ei ole tähti, vaan musiikki on kaikki kaikessa”, sanoo Prosseda. ”Kuhmon Kamarimusiikki on festivaalikentän Stradivari”.

Kaikki tänä vuonna tunnustuksen saavat ovat musiikkimaailman huipulta. Kapellimestareista Cremona Musica Awardin saa Valeri Gergijev, muusikoista viulisti Maxim Vengerov ja säveltäjistä Gija Kantsheli. Lisäksi tunnustuksen saavat italialainen musiikkikirjailija Alessandro Baricco sekä kitaranrakentaja Hermann Hauser III. Tunnustuksen fyysisenä ilmentymänä on italialaisen kuvanveistäjä M’Horon viulua esittävä alumiiniveistos.

Tunnustuksia on jaettu vuodesta 2014 alkaen ja sen ovat aiemmin saaneet mm. Accademia di Santa Cecilia, Shlomo Mintz, Krysztof Penderecki, Alfred Brendel ja Michael Nyman.

Syyskuun 28.─30. järjestettävä Cremona Musica -tapahtuma kokoaa Stradivarin, Guarnerin ja Amatin kotikaupunkiin maailman johtavia soitinrakentajia ja kauppiaita sekä lukuisia kansainvälisiä taiteilijoita. Alun perin tapahtuma oli viulunrakentajien tapaaminen, mutta sittemmin siitä on kehittynyt kansainvälisesti merkittävä musiikin ammattilaisten kohtauspaikka. Viime vuonna kävijöitä oli 17 000.

Kuhmon Kamarimusiikissa päästiin tavoitteisiin – ensi vuonna aiheena nostalgia

29.07.2018

Kaikkien aikojen helteisin Kuhmon Kamarimusiikki päättyi lauantaina 28.7. kestettyään yli kaksi viikkoa. Festivaalilla päästiin yleisötavoitteeseen, sillä lipunmyynti pysyi viime vuosien tasolla. Yhteensä konserttikäyntejä kertyi 32 711 ja konserteista viisi myytiin loppuun.

Kuhmon Kamarimusiikin teemana oli tänä vuonna Unelmien kauppiaat. Barokilla ja lastenoopperalla käynnistynyt festivaali päättyi tanssin merkeissä jazzsovitukseen Pähkinänsärkijästä, ja näiden väliin mahtui runsas kirjo musiikkia Bachista Piazzollaan. Pääpaino oli pienyhtyeissä, mutta festivaalin aikana kuultiin myös orkesteriteoksia ja oopperaa.

Esiintyjiä Kuhmon Kamarimusiikissa oli tänä vuonna yli 150 ja tilaisuuksia lähes sata. Merkittäviltä peruutuksilta vältyttiin ja koko festivaali sujui suunnitelmien mukaan.

 

Nostalginen juhlavuosi

Ensi vuonna on vuorossa jo 50. Kuhmon Kamarimusiikki, ja juhlavuosi näkyy selvästi ohjelmistossa. Taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn kertoo, että festivaalin pääteemana tulee olemaan nostalgia.

”Nostalgia ei kuitenkaan rajoitu vain festivaalin omaan historiaan”, Vladimir Mendelssohn sanoo. ”Vaikka aiheena on nostalgia, pelkästään taaksepäin ei katsota, vaan myös tulevaisuuteen. Kantaesityksiäkin on luvassa.”

Suurin osa konserteista järjestetään ensi vuonna Kuhmo-talossa. Ohjelman suunnitteluun vaikuttaa koulukäytöstä pois jäänyttä Kontion koulua uhkaava purkaminen. Kuhmo-talon vieressä sijaitsevan Kontion koulun sali on ollut yksi festivaalin keskeisistä konserttipaikoista vuodesta 1974. Juuri valmistuneen Tuupalan koulun salissa on otettu huomioon konserttikäyttö. Tänä kesänä sitä kokeiltiin lastenoopperalla ja yhdellä konsertilla, jolloin akustiikka todettiin toimivaksi.

Kuhmon Kamarimusiikki järjestettiin ensimmäisen kerran 1970. Pienestä tapahtumasta on kasvanut Suomen suurin kamarimusiikkijuhla. Tarjontansa määrässä Kuhmon Kamarimusiikki on kansainvälisestikin harvinaislaatuinen, sillä konsertteja on aamusta iltaan kahden viikon ajan.

Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen vanhin ja kävijämäärältään suurin kamarimusiikin tapahtuma.Kesän konserttien ohella tapahtumalla on ympäri vuoden konsertteja sekä kotimaassa että ulkomailla. Lisätietoja: www.kuhmofestival.fi

1 / 38

2 / 38

3 / 38

4 / 38

5 / 38

6 / 38

7 / 38

8 / 38

9 / 38

10 / 38

11 / 38

12 / 38

13 / 38

14 / 38

15 / 38

16 / 38

17 / 38

18 / 38

19 / 38

20 / 38

21 / 38

22 / 38

23 / 38

24 / 38

25 / 38

26 / 38

27 / 38

28 / 38

29 / 38

30 / 38

31 / 38

32 / 38

33 / 38

34 / 38

35 / 38

36 / 38

37 / 38

38 / 38
  • Yhteistyössä: