Etusivu » Kaikki festivaalit » » Kuhmon Kamarimusiikki

Kuhmon Kamarimusiikki
09.07.2017 - 22.07.2017

Tietoa festivaalista

Heinäkuussa kainuulaisen Kuhmon valloittavat kamarimusiikki ja taiturilliset kamarimuusikot. Mestarillisesti laadittu ohjelma, ainutlaatuiset konsertit sekä luonnon kauneus ja valkeat yöt avaavat aistit herkille nautinnoille.

Tapahtuman luonne

Klassinen musiikki Kamarimusiikki Kursseja Nykymusiikki Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Seminaareja, luentoja Työpajoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.kuhmofestival.fi
Sähköposti kuhmo.festival@kuhmofestival.fi
Festivaaliosoite Kuhmo Katso kohde kartalla
Puhelin +358 8 652 0936
Toimisto Torikatu 39, FI-88900 Kuhmo

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Borea-kvartetista Kuhmon Kamarimusiikin residenssiyhtye

07.05.2017

Kuhmon Kamarimusiikki on kiinnittänyt residenssikvartetiksi Borea-kvartetin, joka jatkossa tulee esiintymään säännöllisesti Kuhmossa sekä myös festivaalikauden ulkopuolella pidettävissä konserteissa. Vuonna 2010 perustetussa yhtyeessä soittavat Kasmir Uusitupa, Tami Pohjola, Riina Piirilä ja Senja Rummukainen. Ennen Boreaa Kuhmon residenssikvartettina soitti vuodesta 2008 alkaen Meta4.

Borean muusikot pitävät kiinnitystä suuren luottamuksen osoituksena. ”Uskomme, että kiinnitys edesauttaa kvartettimme kehitystä ja vakiintumista sekä tarjoaa arvokkaita kokemuksia kansainvälisesti korkeatasoisella ja ainutlaatuisella festivaalilla”, kvartetin soittajat sanovat.

Borea-kvartetti perustettiin vuonna 2010 Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen opiskelijoista. Kvartetissa soittavat Kasmir Uusitupa ja Tami Pohjola (viulu), Riina Piirilä (alttoviulu) ja Senja Rummukainen (sello). Kvartettia on ohjannut alusta alkaen Paavo Pohjola. Yhtye on osallistunut myös muiden muassa Danel- ja Meta4-kvartettien sekä Gerhard Schulzin mestarikursseille.

Kuhmossa Borea debytoi kesällä 2016 Nuoret kamarimuusikot -ohjelmassa. Muita esiintymisiä Borealla on ollut esimerkiksi Kauniaisten ja Hauhon musiikkijuhlilla sekä Helsingin juhlaviikoilla. Borea on esiintynyt myös oktettina kansainvälisesti tunnettujen Kelemen- ja Henschel-kvartettien kanssa. Kvartetin monipuoliseen ohjelmistoon kuuluu niin klassista kirjallisuutta kuin suomalaista modernismiakin. 

 

Festivaali tukee residenssikvartettia

”Hyväksi kamarimuusikoksi voi kehittyä vain soittamalla mahdollisimman monenlaista ohjelmistoa mahdollisimman monessa kokoonpanossa”, Kuhmon Kamarimusiikin taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn sanoo.

Residenssikvartettina toimiminen antaa mahdollisuuden esiintyä sekä kvartettina että erilaisissa kokoonpanoissa ja soittaa laajaa ja vaihtelevaa ohjelmistoa. Nuori kvartetti saa näin merkittävää tukea tavoitellessaan korkeaa kansainväistä tasoa.

Kuhmon Kamarimusiikin ensimmäiseksi residenssikvartetiksi kiinnitettiin 2008 Meta4. Yhtye on esiintynyt säännöllisesti Kuhmossa, noussut yhdeksi juhlien kantavista voimista ja saanut suuren yleisönsuosion. Festivaaliesiintymisten lisäksi Meta4 on edustanut Kuhmoa talvikauden konserteissa kotimaassa ja ulkomailla. Meta4 on kasvanut Suomen kansainvälisesti valovoimaisimmaksi kvartetiksi. Yhteistyö Kuhmon kanssa tulee jatkumaan residenssikauden jälkeenkin.

”Työskentely Kuhmon Kamarimusiikin residenssikvartettina on ainutlaatuinen tilaisuus nuorelle yhtyeelle kehittyä työskentelyssään sekä saavuttaa korvaamatonta kokemusta vaativilla konserttilavoilla”, toteaa Meta4-kvartetin viulisti Minna Pensola. ”Poikkeuksellisen monipuolisten ammatillisten valmiuksien sekä lukuisien kansainvälisten kontaktien lisäksi kiinnitys tarjoaa mahdollisuuden ja – mikä tärkeintä – motivaation matkansa alkuvaiheessa olevan ryhmän koossapysymiseen sekä säännölliseen ja tavoitteelliseen työskentelyyn.”

Suomen Kulttuurirahaston Kainuun rahasto on myöntänyt Kuhmon Kamarimusiikille 10.000 euron apurahan residenssiyden käynnistämiseen.

www.kuhmofestival.fi

Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään 9.-22.7.2017.

Kuhmon Kamarimusiikille tunnustus Euroopan festivaalijärjestöltä

04.05.2017

Kuhmon Kamarimusiikki on saanut eurooppalaisten festivaalien järjestön parhaille tapahtumille myöntämän laatuleiman vuosille 2017−2018. EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) -laatuleima annettiin Kuhmolle ensimmäisen kerran jo kaudelle 2015−2016. Festivaalijärjestö EFAn (European Festivals Association) valtuuttamat kansalliset asiantuntijat ja kansainvälinen arviointilautakunta edellyttivät tunnuksen saavilta festivaaleilta sekä korkeaa taiteellista tasoa, paikallisuutta että toisaalta kansainvälistä suuntautuneisuutta. Suomessa tällaisiksi festivaaleiksi katsottiin Kuhmon Kamarimusiikin lisäksi muiden muassa Helsingin Juhlaviikot, Savonlinnan oopperajuhlat ja Naantalin musiikkijuhlat.

Lautakunta toteaa perusteluissaan, että Kuhmon Kamarimusiikin ydintä on kiinnittyminen kansainvälisyyteen ja eurooppalaisuuteen, kun pikkukaupunkiin kokoontuu maailman johtavia kamarimuusikoita ja kamariyhtyeitä soittamaan kauniissa, luonnonläheisessä ympäristössä. ”Näistä aineksista täällä, ’keskellä ei mitään’ syntyy poikkeuksellinen, ainutlaatuinen ilmapiiri ja taiteellinen kokemus, josta pääsevät osalliseksi niin taiteilijat kuin yleisökin.” Lausunnossa todetaan myös, että Kuhmon Kamarimusiikki on innoittanut monia muita festivaaleja Suomessa ja ulkomailla. ”Uskollisuus taiteellisille päämäärille, paikallisen yhteisön sitoutuminen ja kansainväliset kytkennät yhdistyvät kaikki tässä korkealuokkaisessa, maailman eturivin tapahtumiin kuuluvassa, mutta silti intiimissä ja lämminhenkisessä kamarimusiikkitapahtumassa.”

Vuonna 1970 perustettu Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen suurin kamarimusiikkifestivaali. Sen taiteellisena johtajana toimii Vladimir Mendelssohn. Tänä vuonna festivaali alkaa 9. heinäkuuta ja kestää kaksi viikkoa.

 

EFFE-perustelut sanasta sanaan:

Tämän festivaalin ydintä on kiinnittyminen kansainvälisyyteen ja eurooppalaisuuteen. Kuhmon pikkukaupunki kokoaa vuosittain yhteen maailman johtavia kamarimuusikoita ja kamariyhtyeitä soittamaan kauniissa, luonnonläheisessä ympäristössä. Näistä aineksista täällä, ”keskellä ei mitään”, muodostuu Kuhmon poikkeuksellinen, ainutlaatuinen ilmapiiri ja taiteellinen kokemus, joista pääsevät osalliseksi niin taiteilijat kuin yleisökin. Kuhmon festivaali on innoittanut monia muita festivaaleja Suomessa ja ulkomailla kehittämään käytäntöjään, sisältöjään ja ideoitaan eteenpäin. Uskollisuus taiteellisille päämäärille, paikallisen yhteisön sitoutuminen ja kansainväliset kytkennät yhdistyvät kaikki tässä korkealuokkaisessa, maailman eturivin tapahtumiin kuuluvassa, mutta silti intiimissä ja lämminhenkisessä kamarimusiikkitapahtumassa.

Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään 9.-22.7.2017.

www.kuhmofestival.fi

Kuhmon Kamarimusiikissa pujotellaan musiikkikanavilla

10.01.2017

Kuhmon Kamarimusiikissa liikutaan tänä vuonna vielä entistäkin sujuvammin tyylistä toiseen. Kamarimusiikin kanavilla pujotellaan Bachista Piazzollaan, 1600-luvulta nykypäivään ja fuugasta improvisointiin. Pääpaino on tuttuun tapaan kamarimusiikin suurilla klassikoilla, mutta joka päivä koetaan myös yllättäviä yhdistelmiä. Festivaali alkaa sunnuntaina 9.7. konsertilla, jossa kuullaan eri aikoina New Yorkissa syntynyttä musiikkia ja päättyy lauantaina 22.7. kahden viikon ja 70 konsertin jälkeen uudella tavalla tulkittuun Händelin Messias-oratorioon.

Festivaalin tunnussana on tänä vuonna ”zap”, termi joka viittaa ranskankielessä kanavapujotteluun kaukosäätimellä. Kokonaisteeman lisäksi jokaisella päivällä ja jokaisella konsertilla on oma teemansa, joka mahduttaa sisäänsä mitä moninaisinta musiikkia. Taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn viittaa avaruusluotain Voyagerin ottamaan kuuluisaan kuvaan maapallosta, joka näkyy vain haalean sinisenä pisteenä avaruuden äärettömyydessä. ”Se tarkoittaa meitä. Jokaista meille rakasta ja tuttua ihmistä. Iloamme ja kärsimystämme, tuhansia itsevarmoja uskontoja, ideologioita, jokaista sankaria ja pelkuria, neroa ja kerjäläistä. Entä sitten musiikki – kaikki musiikki auringonsäteessä leijuvalla tomuhiukkasella…”

 

Teemoja velhoista profeettoihin

Maanantaina 10.7. ollaan velhojen matkassa ja kuullaan värikästä musiikkia Händelin Ilotulitusmusiikista Stravinskyn Kevätuhriin. Tarjolla on myös kamarimusiikin suuria klassikoita Brahmsin pianokvartetosta ja Beethovenin jousikvartetoista lähtien. Tiistaina seurataan vuorokauden kulkua Auringonnousu-kvartetosta Faunin iltapäivän kautta Kirkastettuun yöhön. Keskiviikkona vieraillaan venäläisessä teehuoneessa ja silloin kuullaan muiden muassa Musorgskin Näyttelykuvia Nino Gvetadzen tulkitsemana.

Torstain teemana ovat kirjoittamattomat kirjeet, ja ohjelmassa on sisällökästä kamarimusiikkia Janáčekin Intiimeistä kirjeistä Sibeliuksen Voces intimae -kvartettoon. Perjantaina 14.7. ollaan jälleen yön ja kuun lumoissa. Lauantaina kuunnellaan fuugia ja veden leikkiä – ja vedessä leikkii tietysti myös Kuhmon kaikkien aikojen suosikki Forelli. Sunnuntai alkaa venetsialaisilla naamioilla, jatkuu sirkusmusiikilla ja päättyy ekspressionistiseen kabareehen.

Festivaalin toinen viikko alkaa sateella, keväällä ja lintujen laululla. Tiistaina ollaan aluksi myrskytunnelmissa. Päivä päättyy itsenäisyyden juhlavuoden hengessä konserttiin, jossa kuullaan musiikkia seitsemältä suomalaiselta säveltäjältä. Keskiviikko 19.7. lupaa ikivihreitä Vivaldin Vuodenajoista alkaen, torstain teemana on tulevaisuus ja silloin soivat niin theremin-sähkösoitin kuin bandoneonkin.

Perjantain aiheena on kukkaisvoima ja silloin kuullaan kasviaiheisia teoksia Sibeliuksesta lähtien. Viimeisen päivän teemana ovat profeetat ja festivaalin huipennuksena kuullaan Händelin mahtava oratorio Messias. Samalla Messias huipentaa myös kanavapujotteluteeman, sillä esityksessä vuorottelevat perinteinen Händel ja jazzyhtyeen säestämä rap.

 

Suosikkiesiintyjät taas mukana

Kuhmossa on tuttujen taiteilijoiden lisäksi jälleen myös useita nuoria kamarimuusikkoja. Konkareista tutuimpia ovat pianisti Konstantin Bogino, viulisti Pavel Vernikov, oboisti Nicholas Daniel ja klarinetisti Michel Lethiec. Kuhmon yleisönsuosikeista mukana ovat jälleen myös bandoneonvirtuoosi ja säveltäjä Marcelo Nisinman ja barokkitulkinnoillaan vaikutuksen tehnyt laulaja Romina Basso. Ensimmäistä kertaa Kuhmossa esiintyy loistavista improvisointitaidoistaan tunnettu Stian Carstensen. Kuhmon yhtyeitä ovat muiden muassa Danel-kvartetti, Talich-kvartetti, Meta4 ja Storioni-trio.

Kuhmon Kamarimusiikki ottaa varaslähdön peräti kahdessa paikassa. Yhteistyössä Kajaanin Runoviikon kanssa soitetaan Kajaanissa 9.7. Händeliä ja Mahleria. Samaan aikaan Iisalmessa kuullaan Haydnia, Paganinia ja Brahmsia. Festivaalin aikana vieraillaan jo perinteiseen tapaan myös Vuokatissa. Festivaalin suomalaista kamarimusiikkiosaamista viedään myös ulkomaille. Helmikuussa 2017 on neljä konserttia Etelä-Koreassa yhteistyössä Kumho Asiana Cultural Foundationin kanssa ja yksi niistä on teemaltaan Sibelius ja aikalaiset. Ensi syksynä järjestetään konsertti myös Hongkongissa.

Kuhmon Kamarimusiikki on olennainen osa Suomi 100-hankkeisiin kuuluvaa Kuulkaa korpeimme kuiskintaa -yhteistyötä. Musiikkijuhla Sommelo, Kajaanin Runoviikko ja Kuhmon Kamarimusiikki muodostavat yhdessä kuukauden mittaisen tapahtumasarjan. Suomalaisuus on esillä myös festivaalin taidenäyttelyissä. Kuhmo-talon aulassa on esillä taidegraafikko Pälvi Hannin töitä ja Kamarimusiikkikeskuksen Galleriassa esitellään Yrjö Kukkapuron, Jouko Järvisalon, Kaarle Holmbergin ja Kimmo Varjorannan muotoilua.

 

Kamarimusiikkia tehdään yhteistyössä

Kuhmon Kamarimusiikin vuoden 2017 budjetti on miljoona euroa. Festivaalin pääpartneri on OP. Ystävä-tason yhteistyön kumppanit ovat Canorama Oy, Eeva-lehti, F-Musiikki Oy, Kainuun Sanomat, Kaisanet Oy, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera, Kuhmo Oy, Loiste Oy, Metsähallitus, No-Pan Auto Oy ja Osuuskauppa Maakunta. Festivaalia tukevat yleisavustuksin Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Kuhmon kaupunki. Verkottumiseen Aasiassa on saatu apuraha Jenny ja Antti Wihurin rahastolta.

 

www.facebook.com/kuhmofestival

www.kuhmofestival.fi

Kuhmon Kamarimusiikissa esillä kalustemuotoilua

21.04.2017

Kuhmon Kamarimusiikin yhteydessä järjestetään tänä kesänä myös suomalaista kalustemuotoilua esittelevä näyttely. Näyttelyssä nimeltä 4DESIGN on uusia kalusteita neljältä kansainvälisesti tunnetulta ja palkitulta suunnittelijalta. Mukana ovat professorit Yrjö Kukkapuro ja Jouko Järvisalo sekä sisustusarkkitehdit Kaarle Holmberg ja Kimmo Varjoranta.

Yrjö Kukkapuron ja hänen kolmen oppilaansa yhteistyö sai alkunsa jo 1970-luvulla Taideteollisessa korkeakoulussa. Kukkapuron johtamassa työryhmässä toteutui mm. Helsingin metroasemien komponenttisuunnittelu ja Rautatientorin metroaseman sisustussuunnitelma. Työryhmän jäsenet ovat kukin tahollaan suunnitelleet kodin ja julkisen tilan huonekaluja yhteensä yli 100 valmistajalle. Näyttely on Kuhmon Kamarimusiikkikeskuksen Galleriassa 10.−22.7. 

 

Teemana kanavapujottelu

Festivaalin lippujen ennakkomyynti on sujunut aikaisempien vuosien tahdissa. Tämän hetken myydyin konsertti on tiistaina 18.7. konsertti nimeltä Tulisieluja, jossa kuullaan espanjalaista musiikkia ja nähdään myös flamencotanssia. Toiseksi suosituin on saman päivän aamukonsertti otsikoltaan Myrskyvaroitus. Myös keskiviikon 19.7. konsertit ovat suosituimpien listalla.

Kamarimusiikin esiintyjälistaan on tullut yksi muutos, sillä ennakkotiedoissa mainitun Talich-kvartetin tilalla Kuhmossa soittaa Uusi Helsinki -kvartetti. Festivaalin avajaispäivän konsertista Iisalmessa on jäänyt pois Stian Carstensen, joten Storioni-pianotrio soittaa kaksi teosta.

Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään 9.−22.7. Festivaalin teemana on tänä kesänä kanavapujotteluun viittaava termi Zap. Konserteissa liikutaan ajassa ja paikassa tavallistakin laajemmin, ja luvassa on niin tuttuja klassikkoja kuin yllätyksiäkin.

www.kuhmofestival.fi

1 / 30

2 / 30

3 / 30

4 / 30

5 / 30

6 / 30

7 / 30

8 / 30

9 / 30

10 / 30

11 / 30

12 / 30

13 / 30

14 / 30

15 / 30

16 / 30

17 / 30

18 / 30

19 / 30

20 / 30

21 / 30

22 / 30

23 / 30

24 / 30

25 / 30

26 / 30

27 / 30

28 / 30

29 / 30

30 / 30
  • Yhteistyössä: