Etusivu » Kaikki festivaalit » » Kuhmon Kamarimusiikki

Kuhmon Kamarimusiikki
14.07.2018 - 28.07.2018

Tietoa festivaalista

Heinäkuussa kainuulaisen Kuhmon valloittavat kamarimusiikki ja taiturilliset kamarimuusikot. Mestarillisesti laadittu ohjelma, ainutlaatuiset konsertit sekä luonnon kauneus ja valkeat yöt avaavat aistit herkille nautinnoille.

Tapahtuman luonne

Klassinen musiikki Kamarimusiikki Kursseja Nykymusiikki Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Seminaareja, luentoja Työpajoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.kuhmofestival.fi
Sähköposti kuhmo.festival (at) kuhmofestival.fi
Festivaaliosoite Kuhmo Katso kohde kartalla
Puhelin +358 8 652 0936
Toimisto Torikatu 39, FI-88900 Kuhmo

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Kuhmon Kamarimusiikki: Kamarimusiikki innostaa helteessäkin

17.07.2018

Kuhmon Kamarimusiikissa on ensimmäisten päivien aikana käynyt enemmän kuulijoita kuin viime vuonna. Ennätyshelteistä huolimatta ihmiset ovat lähteneet liikkeelle ja päivän kaikki viisi konserttia ovat täyttyneet tasaisesti. Kamarimusiikki soi Kuhmossa vielä lauantaihin 28.7. asti

Teemana on tänä vuonna Unelmien kauppa, ja teeman alle taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn on rakentanut kokonaisuuden tuttuja klassikoita ja yllättäviä harvinaisuuksia. Jokaisella päivällä on lisäksi oma teemansa ja niinpä Kuhmossa saatetaan viettää päivä vaikkapa taikapuodissa tai ennätysten kirjan surkeimpien säveltäjien seurassa. Ensimmäisten päivien suuria menestyksiä ovat olleet mm. Vivaldin Vuodenajat sekä Glassin viulukonsertto. Tulossa on mm. Mahlerin ja Beethovenin sinfonista musiikkia kamarisovituksina sekä Tshaikovskia Big Band-sovituksena.

Festivaaleilla esiintyy tänä kesänä yli 150 kotimaista ja kansainvälistä muusikkoa. Kuhmossa on 73 konserttia ja lisäksi festivaalin taiteilijat vierailevat Iisalmessa ja Vuokatissa.

Uutena konserttipaikkana on talvella valmistunut Tuupalan puurakenteinen koulu, jonka sali on suunniteltu myös musiikkia varten. Uutta salia kokeillaan tänä kesänä festivaalin käytössä ja heti ensimmäinen esitys, miniooppera Tuhkimo, osoitti sen akustisesti toimivaksi.

Perinteisenä konserttipaikkana toiminut Kontion koulu on päätetty purkaa sen jäätyä pois koulukäytöstä. Päätöksestä on valitettu, mutta mahdollisesti Kontion koulu ei tulevina vuosina ole enää festivaalin käytössä. Se oli festivaalin tärkein esityspaikka kunnes Kuhmo-talo valmistui 25 vuotta sitten, minkä jälkeen Kontion sali on jäänyt yhä vähemmälle käytölle.

”Otamme tämän vastaan haasteena ja mahdollisuutena”,  Kuhmon Kamarimusiikin toiminnanjohtaja Sari Rusanen sanoo.

”Festivaalin käytössä on joka tapauksessa erinomainen Kuhmo-talo ja hieno kirkko, ja lisäksi Tuupalan koulu tarjoaa meille uusia mahdollisuuksia.”

 

Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen vanhin ja kävijämäärältään suurin kamarimusiikin tapahtuma. Kesällä 2018 festivaali soi 49. kerrran 14.- 28. heinäkuuta. Kesän teema on Unelmien kauppa. Kesän konserttien ohella tapahtumalla on ympäri vuoden konsertteja sekä kotimaassa että ulkomailla. Lisätietoja: www.kuhmofestival.fi

Kuhmon Kamarimusiikin unelmakaupan avajaiset lähestyvät

25.05.2018

Lauantaina 14. heinäkuuta avautuu Kuhmossa unelmien kauppa, kun Kamarimusiikki alkaa soida. Kahden viikon ajan kuullaan musiikkia aamusta myöhäiseen iltaan. Yhteensä konsertteja on yli 70.

Konserteista eniten on ennakkoon kiinnostanut toisen viikon torstaina esitettävä kamariversio Carmenista. Kysyttyjä konsertteja ovat olleet myös maanantain 23.7. iltakonsertti Mielenmaisemia sekä tiistaina 17.7 kuultava lintuaiheinen konsertti.

Perinteisten Kuhmo-talon, Kontion koulun sekä Kuhmon ja Lentiiran kirkkojen lisäksi nyt kokeillaan ensimmäistä kertaa myös vastavalmistuneen Tuupalan koulun salia. Peruutuksilta ja muutoksilta on tänä vuonna vältytty lähes kokonaan. Huomattavin muutos on mezzosopraano Romina Basson jääminen pois, mikä vaikuttaa maanantain 16.7. konserttiin Lauluja taivaan ja maan väliltä.

Perinteiseen tapaan Kuhmo-talossa on esillä myös kuvataidetta. Kesän taiteilijoita ovat Samuli Heimonen ja Pasi Karjula. Samuli Heimosen töissä hallitsevana aiheena on susi, ja hänen maalauksensa ovatkin puheenvuoro uhanalaisten lajien puolesta. Heimonen voitti 2003 Vuoden nuori taiteilija -palkinnon ja silloin hänen teostensa arkkitehtoniset mielikuvitusmaisemat ja niiden huimat perspektiivit herättivät ansaittua huomiota. Kuhmoon sopivat hyvin myös Pasi Karjulan puuveistokset, joiden pinnassa näkyvät luonnon jättämät jäljet yhdessä puukon, kirveen ja moottorisahan jälkien kanssa. Karjulan teokset ovat usein suorastaan runollisia ja hänen veistostensa tyypillinen piirre on haihtuvan ja kiinteän yhteys ja ristiriita.

Kuhmon Kamarimusiikki soi Kuhmossa 14. – 28.7. Ennen sitä festivaallla on kotimaan konsertti Helsingissä 31.5. OP Vallilan tiloissa. Ulkomaan konsertit ovat Italian Mantovassa 2.6. ja Pietarissa 5.6.

www.kuhmofestival.fi

Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen vanhin ja kävijämäärältään suurin kamarimusiikin tapahtuma. Kesällä 2018 festivaali soi 49. kerrran 14.- 28. heinäkuuta. Kesän teema on Unelmien kauppa. Kesän konserttien ohella tapahtumalla on ympäri vuoden konsertteja sekä kotimaassa että ulkomailla.

Kuhmon Kamarimusiikki ja Ravintola Anorak yhteistyöhön

13.04.2018

Uusia elämyksiä Salakamarin lauteilla!

Kuhmon Kamarimusiikin Kannatusyhdistys ry:n uutena ravintolapuolen yhteistyökumppanina Kuhmon Kamarimusiikin aikana toimii Anorak Restaurants Oy. Anorak on Kajaanissa lokakuussa 2017 avautunut ravintola, jonka taustalla toimivat ravintoloitsija Joonas Sirviö, R-Collectionin omistajaperheen poika Olli Saastamoinen ja tämän avovaimo, vaatesuunnittelija, Lilli Norio.

Ravintola Anorak tuo Kamarimusiikkikeskuksen Salakamariin festivaalivieraille vastaavanlaisen konseptin kuin aiemminkin Antti Rinta-Huumon ja Juha Berglundin toteuttamana. Päivällä tarjotaan maittavia lounaita ja illalla herkullisia ja jännittäviä 3−5 ruokalajin illallisia. Reseptit ovat Anorakin käsialaa ja niissä korostuvat kainuulaiset raaka-aineet sekä laadukas tekeminen. Koko festivaalin ajan kattava festivaalimenu on myös tarjolla.

Anorak-ravintola tuo Kuhmoon mukanaan myös uudentyyppisen juomavalikoiman. Viinitarjonta laajenee, sillä tarjolla on laidasta laitaan viinituttavuuksia Euroopasta. Château Carsinin rinnalla nähdään ensi kertaa Kuhmossa mm. Soil Wine Groupin laadukkaat viinit. Aivan uutta tulevat olemaan myös cocktailit. Nämä ovat myös Joonas Sirviön erikoisalaa, sillä hän toiminut ennen Kajaania mm. Farangissa pääbaarimestarina.

”Kuhmon Kamarimusiikissa toimiminen on meille uusi mielenkiintoinen haaste ja odotamme innolla, että pääsemme tarjoilemaan parastamme”, kertoo Sirviö.

Kuhmon Kamarimusiikin toiminnanjohtaja Sari Rusanen iloitsee sopimuksen synnystä:

”Antti Rinta-Huumon ja Juha Berglundin kanssa tehtiin 20 vuotta erinomaisen hyvää yhteistyötä, mistä lämpimät kiitokset Antille, Juhalle ja heidän työntekijöilleen. Uuden kumppanin löytyminen ja vielä omasta maakunnasta tuntuu erinomaisen hyvältä. R-Collection on myös pitkään ollut Kuhmon Kamarimusiikin festivaalipaitojen päätuottaja. Nyt yhteistyö syvenee paidoista vatsaan”.

Anorak-ravintola on avoinna Kuhmon Kamarimusiikin yhteydessä 14.–28. heinäkuuta osoitteessa Kontionkatu 22 päivittäin klo 12–01. Ruokailun ennakkovaraukset hoituvat numerosta 045 891 6464.

Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään 14.-28.7.2018.

www.kuhmofestival.fi

 

Kuhmon Kamarimusiikki tarjoaa unelmia

12.01.2018

Heinäkuun kahden viimeisen viikon ajaksi Kuhmo täyttyy unelmista, sillä Kuhmon Kamarimusiikin teemana on Unelmien kauppa. Tarjonta on entistäkin runsaampaa, koska festivaali käynnistyy jo lauantaina 14.7. ja kahden viikon aikana koetaan lähes sata erilaista tilaisuutta. Viimeiset konsertit kuullaan lauantaina 28.7.

Tarjolla on runsaasti perinteisiä kamarimusiikin suurteoksia tuttua Forelli-kvintettoa myöten, mutta valikoimissa on myös yllättäviä uutuuksia. Suuria kokonaisuuksia ovat mm. Beethovenin neljäs pianokonsertto ja Schubertin keskeneräinen sinfonia, jotka kuullaan historiallisesti autenttisina esityksinä. Myös suosikkiooppera Carmen kuullaan kamariversiona. ”Tämän oopperan kohdalla kaikkea muuta on jo kokeiltu paitsi pelkistämistä, ja tässä versiossa mennään musiikin ytimeen”, taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn kuvaa sovitusta, joka on tehty alun perin Peter Brookin maineikkaaseen esitykseen.

Unelmia välittää kuulijoille yli sata kotimaista ja kansainvälistä huippumuusikkoa kuten pianisti Nino Gvetadze, vuoden 2010 Sibelius-viulukilpailun voittaja Nikita Boriso-Glebsky, sellisti ja kapellimestari Klaus Mäkelä, klarinetistit Lauri Sallinen ja Christoffer Sundqvist, bandoneonin taitaja Marcelo Nisinman ja laulaja Romina Basso. Yhtyeitä ovat mm. jousikvartetit Meta4, Borea, Danel ja Enesco sekä Storioni-pianotrio.

Konsertit pidetään tuttuun tapaan Kuhmo-talossa, Kuhmon ja Lentiiran kirkoissa sekä Kontion koulussa. Kesällä kokeillaan myös ensimmäistä kertaa helmikuussa valmistuvan Tuupalan alakoulun uutta salia.

Taikapuoti ja tuntemattomia maisemia

Heti aloituspäivä on kuin unelmien ja ajatusten tavaratalo: barokkia tunnelmallisessa Lentiiran kirkossa, lapsille suunnattu hilpeä Tuhkimo-ooppera, Griegin Peer Gynt Kuhmo-talossa ja illan päätteeksi metsämusiikkia Luontokeskus Petolassa. Aloituspäivään sisältyy myös Vladimir Mendelssohnin festivaaliohjelman esittely. Suositut ja maksuttomat Musiikin ytimessä -tilaisuudet jatkuvat päivittäin.

Toisen päivän teemana ovat Magritten peilit. Silloin kuullaan musiikkia Debussyn heijastuksista Vivaldin ja Glassin Vuodenaikoihin. Maanantaina on esillä eri uskontoihin liittyvää musiikkia, ja Romina Basson suunnittelemassa konsertissa Laulujen laulu kuullaan italialaista renessanssia ja barokkia. Tiistain 17.7. otsikkona on Taikapuoti, ja silloin tavataan Gulliver, joudutaan pyörteisiin, tavoitellaan lintuja Papagenon tavoin ja kuullaan seireenejä. Keskiviikkona ovat esillä haukutuksi joutuneet säveltäjät, joiden joukossa on sellaisiakin tekijöitä kuin Brahms, Wagner, Chopin, Strauss ja Beethoven. Torstaina avautuu Discovery Channel, sillä koko päivä matkaillaan ja päädytään Tulimaahan asti.

Perjantaina huomataan, että valeuutisia on ollut ennenkin: tuntemattomien säveltäjien musiikkia on laitettu niin Haydnin kuin Beethovenin nimiin. Lauantaina on teemana Avatar, ja ohjelmassa on omakuvia ja Antoniuksen unia, joista yksi on kaikkien aikojen klassikko eli Forelli. Sunnuntai 22.7. tarjoaa monumentaalisia kamarimusiikkiteoksia Bachin Das Musikalisches Opferista ja Schubertin oktetosta aina Brahmsin klarinettikvintettoon.

Maanantaina tarkastellaan tuntemattomia maisemia, ja ohjelmassa on kangastuksia ja keijujen maita. Tiistaina pohditaan isäntien ja palvelijoiden suhteita, olivathan niin Bach kuin Mozartkin palkollisia. Keskiviikkona tarkastellaan katoavaista aikaa. Kuten Vladimir Mendelssohn sanoo: ”Näyttää siltä, että ajalla on mielessään vain yksi asia, paeta menneisyyttä ja nykyisyyttä”.

Oopperapäivänä 26.7. on ohjelmassa oopperamuunnelmia ja kokonainen Carmen kamarisovituksena. Perjantai alkaa Bachilla, jatkuu Händelillä ja Mozartilla ja huipentuu Brahmsiin ja Beethoveniin ja heidän muunnelmiinsa. Päätöspäivä on omistettu tanssille ja silloin tavataan viime kesänä yleisön valloittanut tanssija Ksenia Parkhatskaya. Päivän ohjelmassa on valsseja, unkarilaisia tansseja ja lopuksi sarja Pähkinänsärkijästä – tällä kertaa Duke Ellingtonin sovituksena big bandille.

Kuhmon lisäksi kamarimusiikkia kuullaan Iisalmessa, jossa soi Piazzollan ja Nisinmanin musiikki 17.7., sekä Vuokatissa, jossa on kaksi konserttia. 75 varsinaisen konsertin lisäksi kuullaan oppilaskonsertteja ja tavataan taiteilijoita 15 tilaisuudessa, joihin on vapaa pääsy.

Yli miljoonan budjetti

Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen suurin kamarimusiikkifestivaali ja myytyjen lippujen määrässä Finland Festivals -ketjun yhdeksänneksi suurin tapahtuma.

Kuhmon Kamarimusiikkia ja musiikkikursseja tehdään 1,1 miljoonan euron budjetilla. Kuhmon Kamarimusiikin pääpartneri on OP. Muut yritysyhteistyökumppanit ovat Canorama Oy, Eeva-lehti, F-Musiikki Oy, Ilmarinen, Kainuun Sanomat, Kaisanet Oy, Kuhmo Oy, Loiste Oy, Metsähallitus, No-Pan Auto Oy ja Osuuskauppa Maakunta. Kuhmon festivaali ja kurssit saavat avustusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä Kuhmon kaupungilta. Vuoden 2018 muut tukijat ovat Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Suomen Kulttuurirahasto.

 

Ohjelma on nähtävissä 12.1. klo 10 alkaen kotisivulla www.kuhmofestival.fi. Jos haluat ohjelman pdf-version, niin saat sen tilaamalla Kuhmon toimistolta, sähköposti kuhmo.festival@kuhmofestival.fi.

1 / 33

2 / 33

3 / 33

4 / 33

5 / 33

6 / 33

7 / 33

8 / 33

9 / 33

10 / 33

11 / 33

12 / 33

13 / 33

14 / 33

15 / 33

16 / 33

17 / 33

18 / 33

19 / 33

20 / 33

21 / 33

22 / 33

23 / 33

24 / 33

25 / 33

26 / 33

27 / 33

28 / 33

29 / 33

30 / 33

31 / 33

32 / 33

33 / 33
  • Yhteistyössä: