Etusivu » Kaikki festivaalit » » Kuhmon Kamarimusiikki

Kuhmon Kamarimusiikki
12.07.2020 - 25.07.2020

Tietoa festivaalista

Heinäkuussa kainuulaisen Kuhmon valloittavat kamarimusiikki ja taiturilliset kamarimuusikot. Mestarillisesti laadittu ohjelma, ainutlaatuiset konsertit sekä luonnon kauneus ja valkeat yöt avaavat aistit herkille nautinnoille.

Tapahtuman luonne

Klassinen musiikki Kamarimusiikki Kursseja Nykymusiikki Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Seminaareja, luentoja Työpajoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.kuhmofestival.fi
Sähköposti kuhmo.festival (at) kuhmofestival.fi
Festivaaliosoite Kuhmo Katso kohde kartalla
Puhelin +358 40 169 6509
Toimisto Torikatu 39, FI-88900 Kuhmo

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Kuhmon Kamarimusiikki: Kuhmon Talvi on entistä valoisampi

29.01.2020

 

Perinteisesti vuoden avannut Kuhmon Talvi on siirtynyt helmikuulle ja uudistunut entistäkin monipuolisemmaksi tapahtumaksi. Sunnuntaina 16.2. alkava tapahtuma kestää aina seuraavaan sunnuntaihin 23.2. saakka.

Kansainvälisestikin aktiivinen kuvataiteilija Reetta Gröhn-Soininen tuo puuveistosnäyttelynsä Kuhmo-talon aulaan jo 3.2. Itse festivaali alkaa sunnuntaina 16.2. klo 18. Lavalle nousee sielukas Maria Lund kumppaninaan yhtä hyvin kuhmolaisille kuin argentiinalaisillekin tutut Nueva Quinteto Otra Vez ja Henrik Sandås.

Maanantaina siirrytään Kuhmon kirjastoon, missä Jouni Laaksonen kertoo työstään retkeilyyn keskittyvänä tietokirjailijana kello 18. Tiistaina puolestaan paikkana on Juminkeko, missä on mahdollisuus nähdä Lasse Naukkarisen dokumenttielokuva Ainon ja Kullervon maa samoin klo 18. Molempiin tapahtumiin on vapaa pääsy ja molemmissa paikoissa on samaan aikaan myös omia näyttelyitä.

Keskiviikkona 19.2. klo 18 palataan Kuhmo-talolle, jossa nähdään Maija Palsion koreografian Luonnossa. Kyse on paikallisin voimin toteutetusta koko perheen tanssisadusta, jonka aiheena on luonnon saastuminen. Luontoteema jatkuu, kun Luontokeskus Petolassa nähdään 30-vuotisjuhlaa viettävän Ystävyyden luonnonsuojelualueen valokuvaesitykset torstaina klo 15 ja 18. Esitys on kaksikielinen, venäjänkielinen osuus tulkataan suomeksi. Petolan esityksiin on vapaa pääsy.

Kuhmon Kamarimusiikin talvikonsertista päästään nauttimaan perjantaina 21.2. klo 18.30, kun Kamarimusiikin kvartettiakatemian Seele-kvartetti, kolme Abel-kvartetin jäsentä ja festivaalin taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn tulkitsevat klassismin ja romantiikan musiikkia.

Lauantaina kanteletaiteilija Eva Alkula esiintyy Musiikkijuhla Sommelon kutsumana Kuhmo-talossa klo 18. Musiikillisia rajoja usein rikkoneelta ja esimerkiksi japanilaiseen musiikkiin perehtyneeltä Alkulalta voi nytkin odottaa ennakkoluulotonta ja raikasta konserttia.

Tapahtumat päättyvät sunnuntaina klo 18 olevaan Kalevan kansanteatterin esitykseen Rakkahus ta kyyhkyset. Vienankarjalan kielellä esitettävä näytelmä pohjaa tunnettuun neuvostoliittolaiseen elokuvaan ja sen tuo Kuhmoon Juminkeko.

Näiden tapahtumien ohessa Kuhmon Talvessa on mahdollisuus osallistua Kalevalan juhlatakomon järjestämiin ohjattuihin ulkoaktiviteetteihin. Tarjolla on mm. hiihto-, pilkki- ja lumikenkäretkiä. Lisäksi Nivan kyläyhdistys koristaa Kuhmo-talon piha-aluetta jäälyhdyin, joilla he ovat jo useamman vuoden ajan tuoneet valoa omaan kyläänsä.

Tarkemmat tiedot, lipunmyyntilinkit ja esittelyt ovat kotisivuilla www.kuhmontalvi.fi.

Kuhmon Kamarimusiikki: Kuhmossa soi illuusioiden taide – säveltäjävieraana Osvaldo Golijov

10.01.2020

Suomen suurin kamarimusiikkifestivaali soi Kuhmossa jo 51. kerran. Kahden viikon aikana tarjotaan tuttuun tapaan sekä kamarimusiikin klassikoita että yllättäviä erikoisuuksia. 12. heinäkuuta alkaen Kuhmon Kamarimusiikissa kuullaan 70 konserttia noin 150 muusikon voimin. Kesän maineikas säveltäjävieras on Osvaldo Golijov.

Kuhmon Kamarimusiikin teemana on Illuusion taide, ja joka päivällä on oma kiehtova otsikkonsa kuten Tiedon puu, Sankarin matka, Ajaton kello ja Kadotettujen sielujen kuja. Taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn muistuttaa, että ”tänä uskottavien valeuutisten aikana” musiikin illuusiot voivat tarjota ulospääsyn uutishälystä. ”Siirrä silmät ja korvat pois älylaitteista ja tule kanssamme kahden viikon musiikilliselle puhdistuskuurille”, Mendelssohn kehottaa.

Mendelssohnin suunnittelema ohjelma sisältää suosittuja kamarimusiikkiteoksia Forelli-kvintetosta lähtien, mutta esillä on myös Suomessa harvoin kuultuja mestariteoksia. Yksi aiheetta vähälle huomiolle jääneistä merkittävistä säveltäjistä on Mieczysław Weinberg. Puolasta maailmansodan syttyessä Neuvostoliittoon muuttanut säveltäjä loi laajan ja laadukkaan tuotannon, josta Kuhmossa kuullaan useita jousikvartettoja Danel-kvartetin soittamana.

Kesän pääsäveltäjävieraana on argentiinalaissyntyinen Osvaldo Golijov, joka on musiikissaan yhdistänyt kiinnostavasti tango nuevoa, juutalaista perinnettä ja uuden musiikin elementtejä. Osvaldo Golijovin musiikkia kuullaan koko festivaalin ajan, ja hän itse esittelee sävellyksiään ensimmäisen viikon perjantaina.

Kesän muusikkovieraissa on monta kamarimusiikkiyleisön tuttua suosikkia kuten pianistit Nino Gvetadze ja Natacha Kudritskaya, viulistit Nikita Boriso-Glebsky, Sergey Malov ja Daniel Rowland, sellistit Trey Lee ja Senja Rummukainen sekä bandoneonin taituri Marcelo Nisinman. Kahdeksan Kuhmossa vierailevan yhtyeen joukossa ovat muiden muassa Danel-kvartetti, Storioni-trio ja taidokas ruotsalainen lauluyhtye Ensemble Åtta. Uusia tuttavuuksia ovat mm. sellisti Boris Andrianov, huilisti Filippo Mazzolli ja Cremona-kvartetti.

Festivaali alkaa sunnuntaina 12.7. Lentiiran kirkossa Bachilla ja päättyy lauantaina 25.7. Kuhmo-talossa tanssillisiin tunnelmiin. Päivittäin on tarjolla keskimäärin viisi konserttia. Päivät alkavat pääsääntöisesti kirkossa barokkipainotteisella ohjelmalla, iltapäivällä soitetaan yleensä yksi konsertti Tuupalan alakoulussa ja toinen Kuhmo-talossa tai kirkossa. Iltaisin kamarimusiikista nautitaan Kuhmo-talossa, johon konsertit nyt keskittyvät aiempaa enemmän.

Viime kesänä ensimmäistä kertaa täydessä konserttikäytössä olleen Tuupalan alakoulun opastusta, viihtyisyyttä ja kahvilapalveluja kehitetään edelleen. Viime kesän juhlavuotena festivaali levittäytyi aiempaa enemmän ympäri Kuhmoa, ja nyt suosittuja perukkakonsertteja jatketaan. Mielenkiintoisena perukkakonserttipaikkana on Elimyssalon syrjäinen Levävaaran talo, jonne 50 konserttivierasta pääsee yhteiskuljetuksella ja loppumatkan patikoiden. Konsertteja on myös tunnelmallisessa siunauskappelissa, Luontokeskus Petolassa ja ortodoksisessa kirkossa. Lähialueen konsertti on Kajaanissa.

Kuhmon Kamarimusiikin vuoden 2020 budjetti on 950.000 euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Kuhmon kaupunki tukevat festivaalia avustuksin. Yrityspuolen pääpartneri on OP. Ystävä-tason yritysyhteistyökumppaneita ovat Canorama Oy, F-Musiikki, Kainuun Sanomat, Kuhmo Oy, Loiste Oy, Metsähallitus, No-Pan Auto Oy ja Osuuskauppa Maakunta. Jenny ja Antti Wihurin rahasto tukee Kuhmon Kamarimusiikin kvartettiakatemian nuorten koulutuksia ja esiintymisiä sekä Helsingissä toimiva Italian kulttuuri-instituutti Cremona-kvartetin osallistumista festivaalille.

Ohjelma on luettavissa Kuhmon Kamarimusiikin kotisivulla perjantaina 10.1.2020 klo 9 alkaen. Esitteiden postitukset ovat käynnistyneet.

Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään 12.-25.7.2020.

www.kuhmofestival.fi

Kuhmon Kamarimusiikki: Abel- ja Seele-kvartetit Kuhmon Talvessa

19.11.2019

Kuhmon Kamarimusiikin talvikonsertti pidetään helmikuun 21. päivänä Kuhmossa osana Kuhmon Talvi -tapahtumaa. Konsertissa esiintyvät Kuhmon Kamarimusiikin kvartettiakatemian huippulahjakkaat nuoret kvartetit yhdessä festivaalin taiteellisen johtajan, alttoviulisti Vladimir Mendelssohnin kanssa. Kuhmoon tulevat suomalainen Seele-kvartetti sekä eteläkorealaisista nuorista koostuva Abel-kvartetti. Konsertin ohjelmassa ovat Mozartin Adagio ja fuuga, Schubertin Quartettsatz c-molli, Beethovenin jousikvintetto op. 29 C-duuri sekä Mendelssohnin jousikvintetto op. 87 B-duuri. Konsertti alkaa Kuhmo-talon Lentua-salissa klo 18.30.

Vuonna 2013 perustettu Abel-kvartetti on opiskellut Christoph Poppenin ja Hariolf Schlichtigin ohjauksessa Mϋnchenissä ja Rainer Schmidtin opissa Baselissa. Yhtye on menestynyt monissa kamarimusiikkikilpailuissa ja saavutti ensimmäisen sijan kansainvälisissä Joseph Haydn -kilpailuissa Wienissä 2015 ja toisen sijan Lyonin ja August Everdingin kansainvälisissä kilpailuissa 2015 ja 2014. Vuonna 2016 yhtye voitti Sylvia-kilpailun Etelä-Koreassa ja sijoittui kolmanneksi Geneven kansainvälisessä musiikkikilpailussa. Yhtye on konsertoinut aktiivisesti mm. Dresdenissä, Wörthseessa, Lontoossa, Pariisissa ja eri puolilla Koreaa. Yhtye on kutsuttu Italian Cassalmaggioren musiikkifestivaalin ja Sveitsin Luganon Ticino Musica -festivaalin residenssikvartetiksi. Abel-kvartetti on saanut opastusta monien maailman johtavien jousikvartettien, mm. Artis-, Artemis-, Alban Berg-, Kuss, Apollon Musagéte-, Talich-, Carmina-, Danel- ja Casals-kvartettien, soittajilta. Yhtyeessä soittavat viulistit Eunsol Youn ja Soo-Hyun Park, alttoviulisti Sejune Kim sekä sellisti Hyoung Joon Jo. Kuhmon Kamarimusiikin kvartettiakatemian jäseneksi yhtye tuli syksyllä 2018.

Suomalainen Seele-kvartetti on perustettu vuonna 2015. Sen kaikki jäsenet ovat ansioituneita solisteja ja Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen opiskelijoita. Kvartettia ovat opastaneet Sibelius-Akatemiassa Paavo Pohjola, Teemu Kupiainen ja nykyisin Atte Kilpeläinen. Mestarikursseilla heitä ovat opettaneet mm. Marko Ylönen, Meta4 sekä legendaarisen Borodin-kvartetin viulisti Mikhail Kopelman. Kvartetti on saavuttanut ensimmäisen sijan Erkki Melartin -kamarimusiikkikilpailun II sarjassa vuonna 2016 sekä toisen sijan Rising Stars Grand Prix Berlin -kilpailussa 2017. Vuonna 2018 kvartetille myönnettiin Rondo Classicin Tempo -palkinto vuoden yhtye -kategoriassa. Kvartetti on esiintynyt eri puolilla Suomea sekä Virossa ja Englannissa. Seele-kvartetti on Kauniaisten musiikkijuhlien residenssiyhtye ja Kuhmon Kamarimusiikin kvartettiakatemian vieraileva jäsen.  Kvartetissa soittavat viulisti Rebecca Roozeman ja Amanda Ernesaks, alttoviulisti Kristian Sallinen sekä sellisti Tatu Kauppinen.

Kuhmon konsertti on osa kuhmolaisten kulttuuritoimijoiden Kuhmon Talvi -tapahtumaa. Tapahtuma on nyt ensi kertaa siirtynyt tammikuun alkupuolelta helmikuuhun, Etelä-Suomen hiihtolomaviikolle 16. – 23.2.2020. Silloin voi päivisin nauttia Kuhmon talviaktiviteeteista ja illat kulttuurista. Tapahtuman ohjelmassa on Kuhmon Kamarimusiikin konsertin ohella tangoja ja kantelemusiikkia, teatteria, kuvataidetta, luontokuvia ja tanssia. Tapahtuman koko ohjelma on luettavissa kotisivulta www.kuhmontalvi.fi.

Kuhmon Kamarimusiikin talvikonsertin lipunmyynti on avautunut. Peruslippu maksaa 25 euroa. Opiskelijat, alle 20-vuotiaat ja työttömät pääsevät konserttiin 20 euron hinnalla. Liput ovat myynnissä Lippupisteen lipunmyyntipisteissä, Kuhmo-talossa (puh. 08 6155 545) ja festivaalin Kuhmon toimistossa (puh. 044 544 5163).

Kuhmon Kamarimusiikin kvartettiakatemiassa lahjakkaat nuoret kvartetit saavat koulutusta sekä esiintymistilaisuuksia. Akatemian toimintaa tukee Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Lipunmyynti, lisätiedot:

Kuhmon Kamarimusiikki, puh. 044 544 5163, www.kuhmofestival.fi

Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen vanhin ja kävijämäärältään suurin kamarimusiikin tapahtuma. Festivaali soi 51. kerran 12.–25.7.2020. Juhlakesän teemana oli Illuusion taide. Lisätietoja: www.kuhmofestival.fi

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 47

2 / 47

3 / 47

4 / 47

5 / 47

6 / 47

7 / 47

8 / 47

9 / 47

10 / 47

11 / 47

12 / 47

13 / 47

14 / 47

15 / 47

16 / 47

17 / 47

18 / 47

19 / 47

20 / 47

21 / 47

22 / 47

23 / 47

24 / 47

25 / 47

26 / 47

27 / 47

28 / 47

29 / 47

30 / 47

31 / 47

32 / 47

33 / 47

34 / 47

35 / 47

36 / 47

37 / 47

38 / 47

39 / 47

40 / 47

41 / 47

42 / 47

43 / 47

44 / 47

45 / 47

46 / 47

47 / 47
  • Yhteistyössä: