Etusivu » Kaikki festivaalit » » Kuhmon Kamarimusiikki

Kuhmon Kamarimusiikki
14.07.2018 - 28.07.2018

Tietoa festivaalista

Heinäkuussa kainuulaisen Kuhmon valloittavat kamarimusiikki ja taiturilliset kamarimuusikot. Mestarillisesti laadittu ohjelma, ainutlaatuiset konsertit sekä luonnon kauneus ja valkeat yöt avaavat aistit herkille nautinnoille.

Tapahtuman luonne

Klassinen musiikki Kamarimusiikki Kursseja Nykymusiikki Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Seminaareja, luentoja Työpajoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.kuhmofestival.fi
Sähköposti kuhmo.festival (at) kuhmofestival.fi
Festivaaliosoite Kuhmo Katso kohde kartalla
Puhelin +358 8 652 0936
Toimisto Torikatu 39, FI-88900 Kuhmo

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Kuhmon Kamarimusiikin konsertit Helsingissä ja maailmalla

07.05.2018

Kuhmon Kamarimusiikki soi toukokuun 31. päivä Helsingissä. Ulkomaan konsertit ovat 15.5. Hongkongissa sekä 2.6. Italian Mantovassa ja 5.6. Pietarissa. Konserttien taiteellisesta suunnittelusta on vastannut festivaalin taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn.

Kuhmon Kamarimusiikin kevätkauden konsertit käynnistyvät 15.5. Hongkongissa pidettävällä kahdella konsertilla. Konsertit järjestetään yhdessä miljoonakaupungin kauneimmista puistoista nimeltään Nan Lian Garden ja ne kulkevat nimellä Tansseja ja satuja. Konserteissa kuullaan teoksia Sibeliukselta, Brahmsilta, Bartókilta, Dvořákilta ja Schumannilta. Taiteellisen johtajan alttoviulisti Vladimir Mendelssohnin ohella Hongkongissa esiintyvät viulistit Minna Pensola, Gian Paolo Peloso ja Hannah Tam, sellisti Trey Lee ja pianisti Rachel Cheung. Konsertit ovat yhteistyötä paikallisen Musicus Societyn kanssa. Kuhmon Kamarimusiikki on saanut rahoitusta Aasiassa verkostoitumiseen Jenny ja Antti Wihurin rahastolta.

Festivaalin perinteinen pääkaupunkiseudun konsertti pidetään tänä vuonna kesän kynnyksellä 31.5. Konserttipaikkana on Kuhmon Kamarimusiikin pääpartnerin OPn toimitilat Vallilassa.  Helsingin konsertti kulkee nimellä Ikuisesti nuori ja siinä kuullaan Schumannin pianokvartetto c-molli, Mendelssohnin pianokvartetto nro 1 C-duuri, Johann Halvorsenin sovitus Georg Friedrich Händelin sävellyksestä Passacaglia sekä Dohnányin pianokvintetto nro 1 c-molli. Konsertissa esiintyvät pianisti Heini Kärkkäinen, viulistit Tami Pohjola, Antti Tikkanen ja Kasmir Uusitupa, alttoviulistit Riina Piirilä ja Vladimir Mendelssohn sekä sellisti Tuomas Lehto. Konserttia ennen on mahdollisuus tutustua OPn ala-aulassa olevaan taidenäyttelyyn. Näyttelyssä on esillä OP Ryhmän Taidesäätiön työaiheisia maalauksia, valokuvia ja veistoksia 1900-luvun vaihteesta nykypäivään.

Helsingin konsertin jälkeen Heini Kärkkäinen, Tami Pohjola, Antti Tikkanen, Tuomas Lehto ja Vladimir Mendelssohn matkaavat Italiaan. Siellä he osallistuvat Kuhmon Kamarimusiikin lähettiläinä Mantovan kamarimusiikkijuhlille. Kesäkuun toisen päivän ohjelmassa ovat Helsingissä soitetut Mendelssohnin pianokvartetto ja Dohnányin pianokvintetto. Kuhmo on yksi Mantovan tänä vuonna esillä olevista festivaalipartnereista. Mantovan juhla on kokoluokaltaan kaksinkertainen Kuhmo – juhlilla esiintyy 300 taiteilijaa 200 tilaisuudessa.

Mantovan jälkeen taiteilijat matkustavat vielä Pietariin, missä on Kuhmon seuraava konsertti 5.6.  Pietarin konsertti pidetään Beloselski-Belozerskin palatsissa yhteistyössä Opera+ -musiikkilehden kanssa. Konsertin nimenä on Vers la flamme (Kohti liekkiä) siinä esitettävän Skrjabinin teoksen mukaan. Pietarissa kuullaan lisäksi Helsingissä ja Mantovassa esitetyt Dohnányin ja Mendelssohnin teokset sekä useampi sävellys Sibeliukselta sekä Dvořákin Hiljainen metsä. Kuhmon Kamarimusiikin Venäjä-yhteistyötä tukee Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Toiminnanjohtaja Sari Rusanen iloitsee kaikesta yhteistyöstä: ”Ilman luotettavia ja ammattitaitoisia yhteistyökumppaneita yhdenkään konsertin järjestäminen ei onnistuisi. Kuhmolla on onneksi laaja verkosto ympärillään”. Kuhmon Kamarimusiikin ympärivuotisten konserttitoiminnan tarkoituksena on pitää yhteyksiä yleisöön, taiteilijoihin ja muihin sidosryhmiin, tehdä Kuhmon kesän festivaalia ja kursseja tunnetuksi sekä etsiä uusia asiakkaita ja uusia yhteistyökuvioita. ”Hongkongista ollaan saamassa jo tälle kesälle useampi uusi musiikkikurssilainen”, kertoo Rusanen.

Kesän Kuhmon festivaaliin on enää reilut kaksi kuukautta. Kuhmon Kamarimusiikki soi Kuhmossa 14.−28. heinäkuuta.

Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen vanhin ja kävijämäärältään suurin kamarimusiikin tapahtuma. Kesällä 2018 festivaali soi 49. kerrran 14.- 28. heinäkuuta. Kesän teema on Unelmien kauppa. Kesän konserttien ohella tapahtumalla on ympäri vuoden konsertteja sekä kotimaassa että ulkomailla. Lisätietoja: www.kuhmofestival.fi

Kuhmon Kamarimusiikki ja Ravintola Anorak yhteistyöhön

13.04.2018

Uusia elämyksiä Salakamarin lauteilla!

Kuhmon Kamarimusiikin Kannatusyhdistys ry:n uutena ravintolapuolen yhteistyökumppanina Kuhmon Kamarimusiikin aikana toimii Anorak Restaurants Oy. Anorak on Kajaanissa lokakuussa 2017 avautunut ravintola, jonka taustalla toimivat ravintoloitsija Joonas Sirviö, R-Collectionin omistajaperheen poika Olli Saastamoinen ja tämän avovaimo, vaatesuunnittelija, Lilli Norio.

Ravintola Anorak tuo Kamarimusiikkikeskuksen Salakamariin festivaalivieraille vastaavanlaisen konseptin kuin aiemminkin Antti Rinta-Huumon ja Juha Berglundin toteuttamana. Päivällä tarjotaan maittavia lounaita ja illalla herkullisia ja jännittäviä 3−5 ruokalajin illallisia. Reseptit ovat Anorakin käsialaa ja niissä korostuvat kainuulaiset raaka-aineet sekä laadukas tekeminen. Koko festivaalin ajan kattava festivaalimenu on myös tarjolla.

Anorak-ravintola tuo Kuhmoon mukanaan myös uudentyyppisen juomavalikoiman. Viinitarjonta laajenee, sillä tarjolla on laidasta laitaan viinituttavuuksia Euroopasta. Château Carsinin rinnalla nähdään ensi kertaa Kuhmossa mm. Soil Wine Groupin laadukkaat viinit. Aivan uutta tulevat olemaan myös cocktailit. Nämä ovat myös Joonas Sirviön erikoisalaa, sillä hän toiminut ennen Kajaania mm. Farangissa pääbaarimestarina.

”Kuhmon Kamarimusiikissa toimiminen on meille uusi mielenkiintoinen haaste ja odotamme innolla, että pääsemme tarjoilemaan parastamme”, kertoo Sirviö.

Kuhmon Kamarimusiikin toiminnanjohtaja Sari Rusanen iloitsee sopimuksen synnystä:

”Antti Rinta-Huumon ja Juha Berglundin kanssa tehtiin 20 vuotta erinomaisen hyvää yhteistyötä, mistä lämpimät kiitokset Antille, Juhalle ja heidän työntekijöilleen. Uuden kumppanin löytyminen ja vielä omasta maakunnasta tuntuu erinomaisen hyvältä. R-Collection on myös pitkään ollut Kuhmon Kamarimusiikin festivaalipaitojen päätuottaja. Nyt yhteistyö syvenee paidoista vatsaan”.

Anorak-ravintola on avoinna Kuhmon Kamarimusiikin yhteydessä 14.–28. heinäkuuta osoitteessa Kontionkatu 22 päivittäin klo 12–01. Ruokailun ennakkovaraukset hoituvat numerosta 045 891 6464.

Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään 14.-28.7.2018.

www.kuhmofestival.fi

 

Kuhmon Kamarimusiikki tarjoaa unelmia

12.01.2018

Heinäkuun kahden viimeisen viikon ajaksi Kuhmo täyttyy unelmista, sillä Kuhmon Kamarimusiikin teemana on Unelmien kauppa. Tarjonta on entistäkin runsaampaa, koska festivaali käynnistyy jo lauantaina 14.7. ja kahden viikon aikana koetaan lähes sata erilaista tilaisuutta. Viimeiset konsertit kuullaan lauantaina 28.7.

Tarjolla on runsaasti perinteisiä kamarimusiikin suurteoksia tuttua Forelli-kvintettoa myöten, mutta valikoimissa on myös yllättäviä uutuuksia. Suuria kokonaisuuksia ovat mm. Beethovenin neljäs pianokonsertto ja Schubertin keskeneräinen sinfonia, jotka kuullaan historiallisesti autenttisina esityksinä. Myös suosikkiooppera Carmen kuullaan kamariversiona. ”Tämän oopperan kohdalla kaikkea muuta on jo kokeiltu paitsi pelkistämistä, ja tässä versiossa mennään musiikin ytimeen”, taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn kuvaa sovitusta, joka on tehty alun perin Peter Brookin maineikkaaseen esitykseen.

Unelmia välittää kuulijoille yli sata kotimaista ja kansainvälistä huippumuusikkoa kuten pianisti Nino Gvetadze, vuoden 2010 Sibelius-viulukilpailun voittaja Nikita Boriso-Glebsky, sellisti ja kapellimestari Klaus Mäkelä, klarinetistit Lauri Sallinen ja Christoffer Sundqvist, bandoneonin taitaja Marcelo Nisinman ja laulaja Romina Basso. Yhtyeitä ovat mm. jousikvartetit Meta4, Borea, Danel ja Enesco sekä Storioni-pianotrio.

Konsertit pidetään tuttuun tapaan Kuhmo-talossa, Kuhmon ja Lentiiran kirkoissa sekä Kontion koulussa. Kesällä kokeillaan myös ensimmäistä kertaa helmikuussa valmistuvan Tuupalan alakoulun uutta salia.

Taikapuoti ja tuntemattomia maisemia

Heti aloituspäivä on kuin unelmien ja ajatusten tavaratalo: barokkia tunnelmallisessa Lentiiran kirkossa, lapsille suunnattu hilpeä Tuhkimo-ooppera, Griegin Peer Gynt Kuhmo-talossa ja illan päätteeksi metsämusiikkia Luontokeskus Petolassa. Aloituspäivään sisältyy myös Vladimir Mendelssohnin festivaaliohjelman esittely. Suositut ja maksuttomat Musiikin ytimessä -tilaisuudet jatkuvat päivittäin.

Toisen päivän teemana ovat Magritten peilit. Silloin kuullaan musiikkia Debussyn heijastuksista Vivaldin ja Glassin Vuodenaikoihin. Maanantaina on esillä eri uskontoihin liittyvää musiikkia, ja Romina Basson suunnittelemassa konsertissa Laulujen laulu kuullaan italialaista renessanssia ja barokkia. Tiistain 17.7. otsikkona on Taikapuoti, ja silloin tavataan Gulliver, joudutaan pyörteisiin, tavoitellaan lintuja Papagenon tavoin ja kuullaan seireenejä. Keskiviikkona ovat esillä haukutuksi joutuneet säveltäjät, joiden joukossa on sellaisiakin tekijöitä kuin Brahms, Wagner, Chopin, Strauss ja Beethoven. Torstaina avautuu Discovery Channel, sillä koko päivä matkaillaan ja päädytään Tulimaahan asti.

Perjantaina huomataan, että valeuutisia on ollut ennenkin: tuntemattomien säveltäjien musiikkia on laitettu niin Haydnin kuin Beethovenin nimiin. Lauantaina on teemana Avatar, ja ohjelmassa on omakuvia ja Antoniuksen unia, joista yksi on kaikkien aikojen klassikko eli Forelli. Sunnuntai 22.7. tarjoaa monumentaalisia kamarimusiikkiteoksia Bachin Das Musikalisches Opferista ja Schubertin oktetosta aina Brahmsin klarinettikvintettoon.

Maanantaina tarkastellaan tuntemattomia maisemia, ja ohjelmassa on kangastuksia ja keijujen maita. Tiistaina pohditaan isäntien ja palvelijoiden suhteita, olivathan niin Bach kuin Mozartkin palkollisia. Keskiviikkona tarkastellaan katoavaista aikaa. Kuten Vladimir Mendelssohn sanoo: ”Näyttää siltä, että ajalla on mielessään vain yksi asia, paeta menneisyyttä ja nykyisyyttä”.

Oopperapäivänä 26.7. on ohjelmassa oopperamuunnelmia ja kokonainen Carmen kamarisovituksena. Perjantai alkaa Bachilla, jatkuu Händelillä ja Mozartilla ja huipentuu Brahmsiin ja Beethoveniin ja heidän muunnelmiinsa. Päätöspäivä on omistettu tanssille ja silloin tavataan viime kesänä yleisön valloittanut tanssija Ksenia Parkhatskaya. Päivän ohjelmassa on valsseja, unkarilaisia tansseja ja lopuksi sarja Pähkinänsärkijästä – tällä kertaa Duke Ellingtonin sovituksena big bandille.

Kuhmon lisäksi kamarimusiikkia kuullaan Iisalmessa, jossa soi Piazzollan ja Nisinmanin musiikki 17.7., sekä Vuokatissa, jossa on kaksi konserttia. 75 varsinaisen konsertin lisäksi kuullaan oppilaskonsertteja ja tavataan taiteilijoita 15 tilaisuudessa, joihin on vapaa pääsy.

Yli miljoonan budjetti

Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen suurin kamarimusiikkifestivaali ja myytyjen lippujen määrässä Finland Festivals -ketjun yhdeksänneksi suurin tapahtuma.

Kuhmon Kamarimusiikkia ja musiikkikursseja tehdään 1,1 miljoonan euron budjetilla. Kuhmon Kamarimusiikin pääpartneri on OP. Muut yritysyhteistyökumppanit ovat Canorama Oy, Eeva-lehti, F-Musiikki Oy, Ilmarinen, Kainuun Sanomat, Kaisanet Oy, Kuhmo Oy, Loiste Oy, Metsähallitus, No-Pan Auto Oy ja Osuuskauppa Maakunta. Kuhmon festivaali ja kurssit saavat avustusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä Kuhmon kaupungilta. Vuoden 2018 muut tukijat ovat Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Suomen Kulttuurirahasto.

 

Ohjelma on nähtävissä 12.1. klo 10 alkaen kotisivulla www.kuhmofestival.fi. Jos haluat ohjelman pdf-version, niin saat sen tilaamalla Kuhmon toimistolta, sähköposti kuhmo.festival@kuhmofestival.fi.

1 / 33

2 / 33

3 / 33

4 / 33

5 / 33

6 / 33

7 / 33

8 / 33

9 / 33

10 / 33

11 / 33

12 / 33

13 / 33

14 / 33

15 / 33

16 / 33

17 / 33

18 / 33

19 / 33

20 / 33

21 / 33

22 / 33

23 / 33

24 / 33

25 / 33

26 / 33

27 / 33

28 / 33

29 / 33

30 / 33

31 / 33

32 / 33

33 / 33
  • Yhteistyössä: