Etusivu » Kaikki festivaalit » » Kuopio Tanssii ja Soi

Kuopio Tanssii ja Soi

Tietoa festivaalista

Taiteellinen johtaja Riku Lehtopolun ensimmäisessä festivaaliohjelmassa pääesiintyjinä nähdään mm. Peeping Tom, Alan Lucien Øyen & Winter Guests, Guy Nader ja Maria Campos, Compagnie 111 – Aurélien Bory, Le Patin Libre ja monet muut. Viikon aikana valittavana on yli sata tanssiesitystä, kurssia ja muuta tapahtumaa. 52. festivaali kutsuu – tule!

Tapahtuman luonne

Tanssi Klassinen baletti Kursseja Nykytanssi Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Seminaareja, luentoja Työpajoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.kuopiodancefestival.fi
Sähköposti office@kuopiodancefestival.fi
Festivaaliosoite Kuopio Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 322 5220
Toimisto Puijonkatu 27 a 14, FI-70100 Kuopio

Festivaali kartalla

FM Olli Ahlroos: Kuopio Tanssii ja Soi

1960-luvulla syntyi Suomeen kesäfestivaaleja kuin sieniä sateella. Tuolloin Kuopiossakin syntyi ajatus järjestää kaupunkiin kansainvälisesti huomiota herättävä kesätapahtuma. Vuonna 1967 Kuopion kaupungin silloinen orkesterinjohtaja Lauri Siimes, palattuaan opintomatkaltaan Yhdysvalloista, ideoi Kuopioon musiikki- ja musiikkiteatteritapahtumaa. Kun vihdoin vuonna 1968 Siimeksen, kaupunginjohtaja Eino Luukkosen ja teatterijohtaja Aimo Hiltusen rinnalle ideariiheen osallistui Kuopion balettikoulun vastavalittu johtaja Elsa Sylvestersson, sai alkunsa idea tanssin ja erityisesti baletin roolista tapahtuman yhtenä teemana.

6.–14.6.1970 järjestettiinkin Kuopioon ensimmäinen kansainvälinen tanssifestivaali, silloin vielä nimeltään ”Kuopio tanssii”. Kuitenkin koko 70-luvun festivaali tarjosi yleisölle vielä Siimeksen vaikutuksesta runsaan puhallinmusiikkiohjelmiston. Seuraavana vuonna festivaali nimettiinkin uudelleen ja sanat ”…ja soi” liitettiin festivaalin nimeen. Vasta vuonna 1984 musiikin osuus jäi festivaaleilla nimelliseksi ja festivaali alkoi keskittyä melkeinpä ainoastaan tanssiin.

Huomionarvoista jo ensimmäisen vuoden festivaalissa oli sen kansainvälisyys ja laaja, tyylirajoja rikkova esitysrepertuaari. Ensimmäisen festivaalikesän uudentanssin tarjonnasta vastasivat ruotsalainen Cullberg-baletti, yhdysvaltalainen Carry Rick ja suomalaisen modernismin edelläkävijäryhmä Praesens.

Tämä ennakkoluuloton ohjelmisto ja laadukkaiden vierailijoiden esiintyminen jo ensimmäisten vuosien aikana sekä ensimmäisen vuosikymmenen aikana hioutunut festivaalin konsepti takasivat festivaalille nopeasti oman paikkansa suomalaisella kulttuurikentällä. Ensimmäinen vuosi toi mukanaan myös tuleville vuosille ja koko festivaalille leimaa antavan kritiikin ryöpyn. Huolimatta esimerkiksi avantgardistisen Praesens-ryhmän mukana olosta, klassisen ohjelmiston vuoksi festivaali ja Kuopion kaupunki saivat osakseen syytöksiä eliittitaiteen suosimisesta. Alusta asti – ehkä osittain saadun kritiikin vuoksi – festivaali onkin pyrkinyt tarjoamaan myös ilmaista ohjelmistoa ja se on pyrkinyt suuntaamaan festivaalia näkyvästi aktiiviyleisön lisäksi tavallisille kaupunkilaisille.

Suomalaisen tanssin historiaan ja tanssifestivaalin hyväksyttävyyteen kriittisessä vasemmistolais-kulttuuripoliittisessa ilmapiirissä vaikutti suuresti myös tanssiryhmä Raatikon läpimurto Kuopiossa vuonna 1974. Marjo Kuuselan Väki ilman valtaa -teos voidaan nähdä tärkeänä sillanrakennuksena festivaalin ja sen vasemmistokriitikoiden välillä.

Festivaali tuntui kritiikistä huolimatta osuneen kultasuoneen, sillä se oli Pohjolan ainoa tanssifestivaali ja ainutlaatuinen myös melkein koko maailmassa. Seuraavat vuodet vahvistivat menestystä hienoilla vierailuilla, joista esimerkiksi Helsingissä osattiin vain haaveilla. Vuonna 1971 nähtiin Kuopiossa muun muassa englantilainen Ballet Rambert ja seuraavana vuonna Carolyn Carlsonin tähdittämä ranskalaisen Anne Berangerin ryhmä. 70-luvun alussa syntyi idea kilpailujen ja katselmusten järjestämisestä festivaalien yhteyteen. Myös tanssikurssien tarjonta oli oleellinen osa jo ensimmäisillä festivaaleilla. Tällaisenaan festivaalin tarjonnan runko on pysynyt tänäkin vuonna, reilut kolmekymmentä vuotta myöhemmin.

Festivaalin ensimmäisenä vuosikymmenenä sillä ei ollut lainkaan taiteellista johtajaa. Taiteellisesta johdosta vastasi tuolloin komitea. Ennen nykyistä taiteellista johtajaa Jorma Uotista festivaalien taiteellisina johtajina toimivat vuosina 1981–1992 balettitanssija, professori Doris Laine, jonka panostus festivaaleilla näkyi esitystarjonnan laajentumisena ja yleisenä laadun nousuna; vuosina 1993–1998 muun muassa taide- ja teatteriaineiden opettajana ja taidekriitikkonakin tunnettu Jukka O. Miettinen, jonka johtajuusvuosina festivaalin painotus siirtyi näkyvästi etniseen tanssiin; ja 1999-2001 puolestaan Alpo Pakarinen.

Laajan esitystarjonnan lisäksi viikon verran kestävä Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali tarjoaa tänäkin vuonna viihdyttävää ja ilmaista oheisohjelmaa läpi viikon torilla pyöriville, jäätelöstään nauttiville ihmettelijöille. Myös erilaisia tanssi- ja kehonhuollon kursseja on tarjolla yhtä lailla nykytanssin ammattilaisille kuin pienille lapsille ja muille vasta-alkajille. Ohjaajina kursseilla toimii kotimaisia ja ulkomaalaisia alan huippuja.

Toiminnanjohtaja Anna Pitkäsen mukaan festivaalin suosio on vuosikymmenien mittainen työvoitto. ”Festivaalin suosio on pitkän ja näyttävän historian – ammattitaitoisen, sitoutuneen henkilökunnan työskentelyn tulosta; onnistuneen festivaalin rakentaminen on tuhansista pienistä palasista muodostuvan pitkäjännitteisen yhteistyön tulosta. Niin menestymiset kuin epäonnistumisetkin on jaettu yhdessä niistä oppien”, kertoo Pitkänen ja jatkaa: ”Menestykseen vaikuttaa ratkaisevasti paikkakunnan myötämielinen ilmapiiri festivaalia kohtaan”.

(Ote artikkelista Tanssi-Instituutiot Suomessa, osa 3 www.liikekieli.com 2007).

Linkki Kuopio Tanssii ja Soin FaceBook-sivuille.

Jaa tapahtuma

Johanna Rajamäki on Kuopio Tanssii ja Soin seuraava toiminnanjohtaja

29.03.2021

Kuopio Tanssii ja Soi -yhdistyksen hallitus valitsi 4.2.2021 yhdistyksen uudeksi toiminnanjohtajaksi Johanna Rajamäen. Henkilövaihdos tapahtuu elokuussa 2021, kun tehtävää vuodesta 1996 hoitanut Anna Pitkänen jää pois festivaalityöstä.

”Johanna on mielestämme tehtävään niin kyvyiltään kun persoonaltaankin sopiva henkilö. Hänen positiivinen ja eteenpäin optimistisesti katsova persoonansa teki meihin vaikutuksen. Johannan kansainvälinen tausta tanssin parissa osoittaa, että hän kykenee toimimaan erilaisten ihmisten kanssa. Hän suhtautuu tanssitaiteeseen intohimoisesti ja toimii mahdollistajana jättäen taiteelliselle johdolle sen tarvitseman tilan ja vapauden. Johanna mielestämme täydentää tiimiämme ominaisuuksillaan erinomaisesti”, kertoo yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Mika Sutinen.

Johanna Rajamäki on kokenut taidehallinnon ja kulttuurialan ammattilainen ja siirtyy Kuopio Tanssii ja Soin johtajaksi Tero Saarinen Companysta, jossa hän on vastannut ryhmän kansainvälisistä suhteista sekä myynnistä. Rajamäen kokemuksesta merkittävä osa on tanssin kansainväliseltä kentältä. Ennen nykyistä tehtäväänsä Johanna työskenteli amerikkalaisessa IMG Artists -agentuurissa ja Dancers’ Career Development & Shape Arts -organisaatiossa Lontoossa. Hänellä on työkokemusta myös Teatterikorkeakoulusta ja Fremantle Mediasta. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Lontoon City Universitystä sekä kulttuurituottajaksi Turun humanistisesta ammattikorkeakoulusta. 

”Olen todella otettu ja innoissani tästä ainutlaatuisesta mahdollisuudesta ja tilaisuudesta työskennellä Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin parissa ja vaikuttaa Suomen tanssin kenttään vientiin keskittyneiden työvuosien jälkeen. Odotan innolla yhteistyötä festivaalin ydintiimin kanssa. Minulla on kokemusta suurista tapahtumista ja yhteistyöstä myös Kuopio Tanssii ja Soin kanssa. Ymmärrän festivaalin merkittävyyden niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin”, kommentoi Rajamäki.

”Odotan innolla yhteistyötä ja uusien ideoiden pallottelua Johannan kanssa. Hän tuntee tanssin kansainvälistä kenttää hyvin, on laajalti verkostoitunut ja ajattelultaan avoin – koen nämä loistaviksi lähtökohdiksi festivaalin kehittämiselle”, toteaa festivaalin taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku.

Toiminnanjohtaja vastaa yhdistyksen toiminnasta ja on festivaalin johtaja. Valintaa on valmistellut hallituksen nimeämä työryhmä, johon kuuluivat Sutisen ja Pitkäsen lisäksi Leila Savolainen ja Tuomo Meriläinen. Festivaalin taiteellisena johtajana jatkaa Riku Lehtopolku ja tuottajana Sirpa Miettinen.

Kuopio Tanssii ja Soi syyskaudella 2021

04.03.2021

Kuopio Tanssii ja Soi järjestetään tänä vuonna useina tapahtumakokonaisuuksina syyskauden aikana. Kausi käynnistyy elokuussa Kuopion musiikkikeskuksella Gaalailloissa joissa nähdään niin koti- kuin ulkomaisiakin taiteilijavierailuja, loka-marraskuussa jatketaan muiden vierailujen parissa kaupunginteatterissa ja kulttuuriareenalla. Festivaalitunnelmaa luodaan monipuolisen ohjelman, esitysten, kurssien, elokuvailtojen ja torin ilmaistapahtumien parissa.

– Kansainvälisyys on festivaalin perustamisesta saakka ollut erottamaton osa Kuopio Tanssii ja Soita, ja nykytilanteessa myös koronaturvallisuudesta on tullut ohittamaton toimintaamme ohjaava tekijä. Yritämme ratkoa omassa vallassamme olevat asiat niin, että voimme tänäkin vuonna tuottaa Kuopioon merkittäviä kansainvälisiä vierailuja kotimaisen ohjelmiston lisäksi. Suunnitteilla on myös ulos teatteritiloista jalkautuvaa, yllättävin keinoin tanssia lähestyvää taidetta, joka kutsuu festivaaliyleisön osallistumaan osaksi teoksia, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku.

Yhdistyksen hallitus päätti 25.2. siirtää tämän vuoden tapahtuman toteutuksen myöhempiin ajankohtiin kesäkuun perinteisen festivaaliviikon sijaan.

– Olimme valmistelleet 52. festivaalin ohjelman tulevalle kesäkuulle, julkistaminen odotti. Pandemiasta johtuvat riskit ja epävarmuuden ilmapiiri johtivat kuitenkin siihen että päätös kansainvälisen tapahtuman siirtämisestä syyskaudelle oli tehtävä jo tässä vaiheessa. Viime vuoden kokemuksista oppineina ymmärsimme että tapahtuma on pystyttävä ajamaan alas hallitusti jolloin voimme täysipainoisesti keskittyä syysohjelman ja vuoden 2022 tapahtumien järjestelyihin, talouden ja tuvallisuudenkin kannalta ratkaisu oli välttämätön, sanoo Anna Pitkänen, Kuopio Tanssii ja Soi ry:n toiminnanjohtaja.

Syyskauden ohjelma julkaistaan viimeistään heinäkuussa festivaalin mediasivustolla www.kuopiodancefestival.fi

Kuopio Tanssii ja Soi: Esiintyjät VIRTA-kantaesitykseen on valittu

25.01.2021

Kuopio Tanssii ja Soi tuottaa yhteistyössä tanssioppilaitosten kanssa kaupunkitilaan sijoittuvan nykytanssiesityksen, joka kokoaa yli sata tanssin opiskelijaa yhteisen luomistyön äärelle. Teos kantaesitetään festivaalin avajaispäivänä 16.6.2021.

VIRTA luo uutta, hetkellistä arkkitehtuuria Kuopion kaupunkikuvaan ja tuo tanssin kohdattavaksi myös epätavallisissa ympäristöissä. Teattereiden ja näyttämöiden sijaan tanssi saa tässä esityksessä vapaasti virrata Kallaveden rannoilta parkkihalliin ja rappukäytävistä torille. Teoksen koreografina toimii festivaalin taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku

”Haaveenani on jo pitkään ollut toteuttaa kaupunkitilaan sijoittuva teos suurelle esiintyjäjoukolle, ja odotan innolla yhteistä luomisprosessia yli sadan nuoren kanssa. Vertailun ja vastakkainasettelun sijaan VIRTA kutsuu tanssin opiskelijoita ympäri Suomea yhteisen, elämyksellisen päämäärän äärelle. Festivaaliympäristö on loistava kehys hankkeelle, koska se ohjelma- ja kurssitarjonnallaan tarjoaa samalla valtavasti muita mahdollisuuksia tanssin ja toisten tanssista innostuneiden kohtaamiseen!” Lehtopolku kertoo.

Hakijoiden joukosta esitykseen valikoitui yhteensä 13 tanssikoulua. Tanssikouluissa tapahtuva harjoittelu pyritään ensisijaisesti integroimaan osaksi koulujen omaa, normaalia toimintaa. Oppilaat tutustuvat teoksen konseptiin Riku Lehtopolun johdolla keväällä. Työskentely tapahtuu osin lähiopetuksena ja osin etäopetuksena.

”Laitetaan prosessi aluksi käyntiin etänä ja toivon mukaan tilanne sallii, että päästään pian kohtaamaan livenä”, Lehtopolku toteaa.

Kaikki esiintyjät kokoontuvat kesäkuussa 2021 Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalille yhteisharjoitukseen 15.6. ja esitykseen 16.6.

Lipunmyynti vuoden 2021 festivaalille alkaa huhtikuussa.

Kuopio Tanssii ja Soi järjestetään 16.-22.6.2021.

Lisätiedot: https://www.kuopiodancefestival.fi/

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 21

2 / 21

3 / 21

4 / 21

5 / 21

6 / 21

7 / 21

8 / 21

9 / 21

10 / 21

11 / 21

12 / 21

13 / 21

14 / 21

15 / 21

16 / 21

17 / 21

18 / 21

19 / 21

20 / 21

21 / 21
  • Yhteistyössä: