Etusivu » Kaikki festivaalit » » Kuopio Tanssii ja Soi

Kuopio Tanssii ja Soi
10.06.2020 - 16.06.2020

Tietoa festivaalista

Pohjoismaiden suurin ja monipuolisin kansainvälinen tanssitaidefestivaali avaa seuraavan puolivuosisadan uuden taiteellisen johtajan, Riku Lehtopolun johdolla. Kaupunki täyttyy viikon ajaksi tanssiesityksistä ja -kursseista, seminaareista, taiteilijahaastatteluista ja ilmaistapahtumista kun tanssin ammattilaiset. opiskelijat, harrastajat ja suuri yleisö kohtaavat tanssin pääkaupungissa.

Tapahtuman luonne

Tanssi Klassinen baletti Kursseja Nykytanssi Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Seminaareja, luentoja Työpajoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.kuopiodancefestival.fi
Sähköposti office@kuopiodancefestival.fi
Festivaaliosoite Kuopio Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 322 5220
Toimisto Puijonkatu 27 a 14, FI-70100 Kuopio

Festivaali kartalla

FM Olli Ahlroos: Kuopio Tanssii ja Soi

1960-luvulla syntyi Suomeen kesäfestivaaleja kuin sieniä sateella. Tuolloin Kuopiossakin syntyi ajatus järjestää kaupunkiin kansainvälisesti huomiota herättävä kesätapahtuma. Vuonna 1967 Kuopion kaupungin silloinen orkesterinjohtaja Lauri Siimes, palattuaan opintomatkaltaan Yhdysvalloista, ideoi Kuopioon musiikki- ja musiikkiteatteritapahtumaa. Kun vihdoin vuonna 1968 Siimeksen, kaupunginjohtaja Eino Luukkosen ja teatterijohtaja Aimo Hiltusen rinnalle ideariiheen osallistui Kuopion balettikoulun vastavalittu johtaja Elsa Sylvestersson, sai alkunsa idea tanssin ja erityisesti baletin roolista tapahtuman yhtenä teemana.

6.–14.6.1970 järjestettiinkin Kuopioon ensimmäinen kansainvälinen tanssifestivaali, silloin vielä nimeltään ”Kuopio tanssii”. Kuitenkin koko 70-luvun festivaali tarjosi yleisölle vielä Siimeksen vaikutuksesta runsaan puhallinmusiikkiohjelmiston. Seuraavana vuonna festivaali nimettiinkin uudelleen ja sanat ”…ja soi” liitettiin festivaalin nimeen. Vasta vuonna 1984 musiikin osuus jäi festivaaleilla nimelliseksi ja festivaali alkoi keskittyä melkeinpä ainoastaan tanssiin.

Huomionarvoista jo ensimmäisen vuoden festivaalissa oli sen kansainvälisyys ja laaja, tyylirajoja rikkova esitysrepertuaari. Ensimmäisen festivaalikesän uudentanssin tarjonnasta vastasivat ruotsalainen Cullberg-baletti, yhdysvaltalainen Carry Rick ja suomalaisen modernismin edelläkävijäryhmä Praesens.

Tämä ennakkoluuloton ohjelmisto ja laadukkaiden vierailijoiden esiintyminen jo ensimmäisten vuosien aikana sekä ensimmäisen vuosikymmenen aikana hioutunut festivaalin konsepti takasivat festivaalille nopeasti oman paikkansa suomalaisella kulttuurikentällä. Ensimmäinen vuosi toi mukanaan myös tuleville vuosille ja koko festivaalille leimaa antavan kritiikin ryöpyn. Huolimatta esimerkiksi avantgardistisen Praesens-ryhmän mukana olosta, klassisen ohjelmiston vuoksi festivaali ja Kuopion kaupunki saivat osakseen syytöksiä eliittitaiteen suosimisesta. Alusta asti – ehkä osittain saadun kritiikin vuoksi – festivaali onkin pyrkinyt tarjoamaan myös ilmaista ohjelmistoa ja se on pyrkinyt suuntaamaan festivaalia näkyvästi aktiiviyleisön lisäksi tavallisille kaupunkilaisille.

Suomalaisen tanssin historiaan ja tanssifestivaalin hyväksyttävyyteen kriittisessä vasemmistolais-kulttuuripoliittisessa ilmapiirissä vaikutti suuresti myös tanssiryhmä Raatikon läpimurto Kuopiossa vuonna 1974. Marjo Kuuselan Väki ilman valtaa -teos voidaan nähdä tärkeänä sillanrakennuksena festivaalin ja sen vasemmistokriitikoiden välillä.

Festivaali tuntui kritiikistä huolimatta osuneen kultasuoneen, sillä se oli Pohjolan ainoa tanssifestivaali ja ainutlaatuinen myös melkein koko maailmassa. Seuraavat vuodet vahvistivat menestystä hienoilla vierailuilla, joista esimerkiksi Helsingissä osattiin vain haaveilla. Vuonna 1971 nähtiin Kuopiossa muun muassa englantilainen Ballet Rambert ja seuraavana vuonna Carolyn Carlsonin tähdittämä ranskalaisen Anne Berangerin ryhmä. 70-luvun alussa syntyi idea kilpailujen ja katselmusten järjestämisestä festivaalien yhteyteen. Myös tanssikurssien tarjonta oli oleellinen osa jo ensimmäisillä festivaaleilla. Tällaisenaan festivaalin tarjonnan runko on pysynyt tänäkin vuonna, reilut kolmekymmentä vuotta myöhemmin.

Festivaalin ensimmäisenä vuosikymmenenä sillä ei ollut lainkaan taiteellista johtajaa. Taiteellisesta johdosta vastasi tuolloin komitea. Ennen nykyistä taiteellista johtajaa Jorma Uotista festivaalien taiteellisina johtajina toimivat vuosina 1981–1992 balettitanssija, professori Doris Laine, jonka panostus festivaaleilla näkyi esitystarjonnan laajentumisena ja yleisenä laadun nousuna; vuosina 1993–1998 muun muassa taide- ja teatteriaineiden opettajana ja taidekriitikkonakin tunnettu Jukka O. Miettinen, jonka johtajuusvuosina festivaalin painotus siirtyi näkyvästi etniseen tanssiin; ja 1999-2001 puolestaan Alpo Pakarinen.

Laajan esitystarjonnan lisäksi viikon verran kestävä Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali tarjoaa tänäkin vuonna viihdyttävää ja ilmaista oheisohjelmaa läpi viikon torilla pyöriville, jäätelöstään nauttiville ihmettelijöille. Myös erilaisia tanssi- ja kehonhuollon kursseja on tarjolla yhtä lailla nykytanssin ammattilaisille kuin pienille lapsille ja muille vasta-alkajille. Ohjaajina kursseilla toimii kotimaisia ja ulkomaalaisia alan huippuja.

Toiminnanjohtaja Anna Pitkäsen mukaan festivaalin suosio on vuosikymmenien mittainen työvoitto. ”Festivaalin suosio on pitkän ja näyttävän historian – ammattitaitoisen, sitoutuneen henkilökunnan työskentelyn tulosta; onnistuneen festivaalin rakentaminen on tuhansista pienistä palasista muodostuvan pitkäjännitteisen yhteistyön tulosta. Niin menestymiset kuin epäonnistumisetkin on jaettu yhdessä niistä oppien”, kertoo Pitkänen ja jatkaa: ”Menestykseen vaikuttaa ratkaisevasti paikkakunnan myötämielinen ilmapiiri festivaalia kohtaan”.

(Ote artikkelista Tanssi-Instituutiot Suomessa, osa 3 www.liikekieli.com 2007).

Linkki Kuopio Tanssii ja Soin FaceBook-sivuille.

Jaa tapahtuma

Kuopio Tanssii ja Soin kurssitarjonta haastaa ja huoltaa kehoa

31.01.2020

Kuopio Tanssii ja Soin kurssiohjelmassa on nykybaletin merkittävimpien koreografien repertuaaria, ja nykytanssikurssien keskeisiksi teemoiksi nousevat lattiatekniikka ja partnerointi. Liikkeellisen haastavuuden rinnalla tarjolla on monia kehonhuollon kursseja ja laaja kurssiohjelma huomioi osallistujat perheen pienimmistä senioreihin ja vasta-alkajista ammattilaisiin.

– Festivaali on aina ollut merkittävä tanssikouluttaja. Itsellenikin on Kuopion kursseilla syntynyt monia tärkeitä oivalluksia, jotka kantavat edelleen. Laaja kurssiohjelma tarjoaa haastetta pitkällekin edenneille tanssijoille ja antaa lisää ymmärrystä erilaisista tanssillisista ajatteluista sekä omasta kehosta ja sen mahdollisuuksista. Kursseilta saa myös välineitä kehon ja mielen hyvinvointiin eikä vähiten tärkeänä silkkaa tanssin iloa. Toivon kurssien toimivan kaikkien tanssista kiinnostuneiden kohtaamispaikkana ja saattavan osallistujat käymistilaan, josta riittää ruokaa vielä pitkään festivaalin jälkeenkin, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku.

Baletin tarjonta on aiempaa monipuolisempi: Anu Sistoselta saadaan balettikurssien lisäksi harvinaislaatuinen nykybaletin repertuaarikokonaisuus, jossa päästään tutustumaan maailmankuulujen koreografien George Balanchinen, Jiří Kyliánin ja Mats Ekin teoksiin. Suomen kansallisoopperan ja -baletin balettioppilaitoksen kanssa yhteistyössä järjestettyjä balettikursseja on sekä oppilaitokseen hakeville että koulutukseen jo valituille.

Nykytanssin osalta esillä ovat erityisesti lattiatekniikka ja partnerointi, ja ammattilaisilla on mahdollisuus tutustua festivaalin esiintyjäryhmien työtapoihin ja repertuaariin mm. Guy Naderin, Maria Camposin ja Jarkko Mandelinin ohjauksessa. Nuorille on yksittäisten kurssien lisäksi tarjolla Suomen tanssioppilaitosten liiton kanssa yhteistyössä toteutettavat STOPP-kurssipaketit sekä jo 31. kertaa järjestettävä poikien tanssileiri. Osalla kursseista valmistellaan esitys viikon päätteeksi. Kehonhuollon kursseilta löytyy mm. pilatesta, joogaa, spiraalistabilaatiota sekä TRE (Tension, Stress & Trauma Release Exercise) -kurssi.

Yhteistyössä Dance Flow ry:n ja Suomen pyörätuolitanssiliitto PYTLI ry:n kanssa toteutetaan pyörätuolitanssikurssi. Tuttuun tapaan festivaalin aamuissa jatkavat supersuositut taiji ja lasten puistojamit. Yli 60 kurssin valikoimasta löytyy lisäksi jazzia, show- ja latinotansseja, hip hopia ja paljon muuta.

Koko kurssitarjonta: https://www.kuopiodancefestival.fi/kurssit
Kurssimyynti alkaa 3.2.2020.

51. Kuopio Tanssii ja Soi 10.-16.6.2020
Taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku

Kuopio Tanssii ja Soi: Tanssioppilaitokset kutsutaan esiintymään kantaesitykseen – myös haku Tanssioppilaitokset on Stageen alkaa marraskuussa

15.10.2019

Kuopio Tanssii ja Soi tuottaa yhteistyössä tanssioppilaitosten kanssa nykytanssiesityksen, joka kokoaa yhteen suuren määrän tanssin opiskelijoita. Teos luo uutta hetkellistä arkkitehtuuria Kuopion keskustan kaupunkiympäristöön, kun eri puolilta kaupunkia samaan aikaan liikkeelle lähtevät osallistujat kohtaavat ja liittyvät lopulta yhteiseen tanssiin Kuopion torilla. Teoksen koreografina toimii festivaalin taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku. Osallistujat valitaan hakemusten perusteella tammikuussa 2020, jonka jälkeen Lehtopolku lähtee opetuskiertueelle valittuihin tanssioppilaitoksiin Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Kantaesitys nähdään osana festivaalin avajaisohjelmaa 10.6.2020.

”Haaveenani on jo pitkään ollut luoda kaupunkitilaan sijoittuva teos sadalle esiintyjälle. Toiveissani on myös ollut luoda malli, joka vertailun ja vastakkainasettelun sijaan kutsuukin tanssin opiskelijoita ympäri Suomea yhteisen, elämyksellisen päämäärän äärelle. Festivaaliympäristö on loistava kehys hankkeelle, koska se ohjelma- ja kurssitarjonnallaan tarjoaa samalla valtavasti muita mahdollisuuksia tanssin ja toisten tanssista innostuneiden kohtaamiseen!” Lehtopolku kertoo.

Myös Tanssioppilaitokset on Stage on jälleen osana festivaalia. Osallistuvat ryhmät valitaan mukaan hakemusten perusteella. Esityksensä päätteeksi jokainen ryhmä saa palautteen Riku Lehtopolun johtamalta asiantuntijaraadilta. Katselmus toteutetaan yhteistyössä Suomen tanssioppilaitosten liitto STOPP ry:n kanssa. Suosittujen On Stage -iltapäivien esiintyjiksi on viime vuosina hakenut noin 80 ryhmää eri puolilta Suomea ja naapurimaita, noin neljäsosa hakeneista on voitu kutsua mukaan katselmukseen.

Haku molempiin aukeaa 1.11.2019 festivaalin mediasivustolla. Lisätietoa ja hakuohjeet löytyvät osoitteesta:
https://www.kuopiodancefestival.fi/fi/395/preview/tanssioppilaitokset-on-stage-2020
51. Kuopio Tanssii ja Soi 10.-16.6.2020
Taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku

Kuopio Tanssii ja Soin pääohjelmassa eri taidemuodot kohtaavat kiehtovalla tavalla!

17.01.2020

Kesällä 2020 Kuopio Tanssii ja Soi vie tanssia ulos teatteritiloista ja nostaa esille kohtaamispintoja muiden taidemuotojen kanssa. Festivaalin 51. vuosi tarjoaa yleisölle elämyksellisiä, ajankohtaisia ja tuoreita teoksia tekijöiltä, jotka kulkevat omia polkujaan ja rikkovat totuttuja muotteja. Ohjelma on uuden taiteellisen johtajan, Riku Lehtopolun ensimmäinen Tanssii ja Soille.

– Toivon festivaalin puhkovan uusia näköaloja tanssiin taidemuotona ja murtavan ennakko-oletuksia teoksilla, jotka ovat yllättäviä, omalakisia ja kaihtavat olemassa olevia määritelmiä. Tulevan kesän ohjelmistossa korostuu monitaiteisuus, kun tanssi limittyy erottamattomaksi osaksi eri taidemuotoja ja löytää uusia ilmaisun kieliä. Huikea taito ja oman välineen syvä ymmärrys yhdistävät festivaalille kutsuttuja taiteilijoita, joiden teokset tarjoavat paitsi elämyksiä myös merkityksiä, kertoo Lehtopolku.

Pääohjelman avaa norjalainen winter guests, joka vierailee Kuopiossa Alan Lucien Øyenin uusimmalla teoksella Story, story, die. Øyen voitti Kuopion Nordic Grand Prix -koreografiakilpailun vuonna 2007 ja on sittemmin noussut kansainvälisten koreografien eturintamaan. Lisäksi festivaalin ensimmäisinä päivinä nähdään ranskalaisvirtuoosi Yoann Bourgeois, joka yhdistää teoksissaan runollisella tavalla tanssia, nykysirkusta ja kineettistä taidetta. Neljästä itsenäisestä osasta koostuva Moving Pieces jalkauttaa katsojat opastetulle kierrokselle eri puolille kaupungin keskustaa. Toinen Ranskasta saapuva teosvierailu on Aurélien Boryn esitysinstallaatio Corps Noir. Tanssin, kuvataiteen ja luonnontieteiden rajapinnoilta rakentuva teos vangitsee tanssijan liikkeen lämpöön reago ivalle kankaalle ja kyseenalaistaa käsitystämme tanssista hetken taiteena. Viikon kotimainen taiteilijavieras on Iiro Näkki, jonka teos [frames] yhdistää perinteistä ja uuden sukupolven tekijyyttä hienovireisessä ja hengästyttävässä koreografiassa.

Espanjalaisen GN|MC:n teos Set of Sets luottaa painovoimaa uhmaavien esiintyjien tarkkaan yhteistyöhön synnyttäen jatkuvassa muutoksessa olevan labyrintin, jossa liike ei hellitä hetkeksikään. Kolmena iltana järjestettävää Genelec-gaalaa tähdittävät mm. kotimainen Kinetic Orchestra sekä winter guests Alan Lucien Øyenin teoksella Sinnerman. Ilta huipentuu Akram Khanin teokseen Kaash espanjalaisen IT Dansan esittämänä. Kanadasta saapuva Le Patin Libre vie nykytanssin jäälle! Taitoluistelun huipuista koostuva ryhmä esiintyy Lippumäen jäähallissa teoksella Threshold, joka ravistelee taitoluistelun perinteitä ja stereotypioita.

Tanztheater Wuppertal Pina Bauschin solistina pitkän uran tehnyt Cristiana Morganti nähdään Kuopiossa soololla Jessica and Me. Teos on Morgantin itsensä ja hänen alter egonsa Jessican äänillä kerrottu henkilökuva, jossa tanssija käy läpi elämäänsä ja pohtii suhdettaan tanssiin sekä ikääntyvään kehoonsa. Lisäksi ohjelmassa nähdään belgialainen Peeping Tom perhetrilogiansa päätösteoksella Kind (Child). Hyperrealistisista lavastuksistaan ja nyrjähtäneistä teosmaailmoistaan tunnetun ryhmän uusin teos tarkastelee maailmaa lapsen näkökulmasta.

– Festivaali kehittyy ja muuttuu kunkin taiteellisen johtajan tuomien avausten myötä. Doris Laine toi 1970-80 -luvuilla klassisen baletin ja nykytanssin, Jukka O. Miettinen taas etniset kulttuurit, erityisesti aasialaisen taiteen. Alpo Pakarisen vuosina korostui brittiläinen ja amerikkalainen tanssikulttuuri. Jorma Uotisen kausi rakentui vahvasti nykytanssin lähtökohdista. Uudet avaukset, kansainvälisyys ja tanssitaide puhtaimmillaan ovat olleet kaikkia edellä mainittuja kausia yhdistäviä tekijöitä. Nyt olemme lähdössä kauteen, jossa raja-aidat eri taidemuotojen välillä hämärtyvät, olemme uuden kynnyksellä, toteaa toiminnanjohtaja Anna Pitkänen.

Lipunmyynti alkaa 17.1.2020: Lippu.fi
Ryhmämyynti: office@kuopiodancefestival.fi
Koko pääohjelma osoitteessa: https://www.kuopiodancefestival.fi/
Kurssiohjelma julkaistaan helmikuussa.

51. Kuopio Tanssii ja Soi 10.-16.6.2020
Taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 21

2 / 21

3 / 21

4 / 21

5 / 21

6 / 21

7 / 21

8 / 21

9 / 21

10 / 21

11 / 21

12 / 21

13 / 21

14 / 21

15 / 21

16 / 21

17 / 21

18 / 21

19 / 21

20 / 21

21 / 21
  • Yhteistyössä: