Etusivu » Kaikki festivaalit » » Kuopio Tanssii ja Soi

Kuopio Tanssii ja Soi
16.06.2021 - 22.06.2021

Tietoa festivaalista

Taiteellinen johtaja Riku Lehtopolun ensimmäisessä festivaaliohjelmassa pääesiintyjinä nähdään mm. Peeping Tom, Alan Lucien Øyen & Winter Guests, Guy Nader ja Maria Campos, Compagnie 111 – Aurélien Bory, Le Patin Libre ja monet muut. Viikon aikana valittavana on yli sata tanssiesitystä, kurssia ja muuta tapahtumaa. 52. festivaali kutsuu – tule!

Tapahtuman luonne

Tanssi Klassinen baletti Kursseja Nykytanssi Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Seminaareja, luentoja Työpajoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.kuopiodancefestival.fi
Sähköposti office@kuopiodancefestival.fi
Festivaaliosoite Kuopio Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 322 5220
Toimisto Puijonkatu 27 a 14, FI-70100 Kuopio

Festivaali kartalla

FM Olli Ahlroos: Kuopio Tanssii ja Soi

1960-luvulla syntyi Suomeen kesäfestivaaleja kuin sieniä sateella. Tuolloin Kuopiossakin syntyi ajatus järjestää kaupunkiin kansainvälisesti huomiota herättävä kesätapahtuma. Vuonna 1967 Kuopion kaupungin silloinen orkesterinjohtaja Lauri Siimes, palattuaan opintomatkaltaan Yhdysvalloista, ideoi Kuopioon musiikki- ja musiikkiteatteritapahtumaa. Kun vihdoin vuonna 1968 Siimeksen, kaupunginjohtaja Eino Luukkosen ja teatterijohtaja Aimo Hiltusen rinnalle ideariiheen osallistui Kuopion balettikoulun vastavalittu johtaja Elsa Sylvestersson, sai alkunsa idea tanssin ja erityisesti baletin roolista tapahtuman yhtenä teemana.

6.–14.6.1970 järjestettiinkin Kuopioon ensimmäinen kansainvälinen tanssifestivaali, silloin vielä nimeltään ”Kuopio tanssii”. Kuitenkin koko 70-luvun festivaali tarjosi yleisölle vielä Siimeksen vaikutuksesta runsaan puhallinmusiikkiohjelmiston. Seuraavana vuonna festivaali nimettiinkin uudelleen ja sanat ”…ja soi” liitettiin festivaalin nimeen. Vasta vuonna 1984 musiikin osuus jäi festivaaleilla nimelliseksi ja festivaali alkoi keskittyä melkeinpä ainoastaan tanssiin.

Huomionarvoista jo ensimmäisen vuoden festivaalissa oli sen kansainvälisyys ja laaja, tyylirajoja rikkova esitysrepertuaari. Ensimmäisen festivaalikesän uudentanssin tarjonnasta vastasivat ruotsalainen Cullberg-baletti, yhdysvaltalainen Carry Rick ja suomalaisen modernismin edelläkävijäryhmä Praesens.

Tämä ennakkoluuloton ohjelmisto ja laadukkaiden vierailijoiden esiintyminen jo ensimmäisten vuosien aikana sekä ensimmäisen vuosikymmenen aikana hioutunut festivaalin konsepti takasivat festivaalille nopeasti oman paikkansa suomalaisella kulttuurikentällä. Ensimmäinen vuosi toi mukanaan myös tuleville vuosille ja koko festivaalille leimaa antavan kritiikin ryöpyn. Huolimatta esimerkiksi avantgardistisen Praesens-ryhmän mukana olosta, klassisen ohjelmiston vuoksi festivaali ja Kuopion kaupunki saivat osakseen syytöksiä eliittitaiteen suosimisesta. Alusta asti – ehkä osittain saadun kritiikin vuoksi – festivaali onkin pyrkinyt tarjoamaan myös ilmaista ohjelmistoa ja se on pyrkinyt suuntaamaan festivaalia näkyvästi aktiiviyleisön lisäksi tavallisille kaupunkilaisille.

Suomalaisen tanssin historiaan ja tanssifestivaalin hyväksyttävyyteen kriittisessä vasemmistolais-kulttuuripoliittisessa ilmapiirissä vaikutti suuresti myös tanssiryhmä Raatikon läpimurto Kuopiossa vuonna 1974. Marjo Kuuselan Väki ilman valtaa -teos voidaan nähdä tärkeänä sillanrakennuksena festivaalin ja sen vasemmistokriitikoiden välillä.

Festivaali tuntui kritiikistä huolimatta osuneen kultasuoneen, sillä se oli Pohjolan ainoa tanssifestivaali ja ainutlaatuinen myös melkein koko maailmassa. Seuraavat vuodet vahvistivat menestystä hienoilla vierailuilla, joista esimerkiksi Helsingissä osattiin vain haaveilla. Vuonna 1971 nähtiin Kuopiossa muun muassa englantilainen Ballet Rambert ja seuraavana vuonna Carolyn Carlsonin tähdittämä ranskalaisen Anne Berangerin ryhmä. 70-luvun alussa syntyi idea kilpailujen ja katselmusten järjestämisestä festivaalien yhteyteen. Myös tanssikurssien tarjonta oli oleellinen osa jo ensimmäisillä festivaaleilla. Tällaisenaan festivaalin tarjonnan runko on pysynyt tänäkin vuonna, reilut kolmekymmentä vuotta myöhemmin.

Festivaalin ensimmäisenä vuosikymmenenä sillä ei ollut lainkaan taiteellista johtajaa. Taiteellisesta johdosta vastasi tuolloin komitea. Ennen nykyistä taiteellista johtajaa Jorma Uotista festivaalien taiteellisina johtajina toimivat vuosina 1981–1992 balettitanssija, professori Doris Laine, jonka panostus festivaaleilla näkyi esitystarjonnan laajentumisena ja yleisenä laadun nousuna; vuosina 1993–1998 muun muassa taide- ja teatteriaineiden opettajana ja taidekriitikkonakin tunnettu Jukka O. Miettinen, jonka johtajuusvuosina festivaalin painotus siirtyi näkyvästi etniseen tanssiin; ja 1999-2001 puolestaan Alpo Pakarinen.

Laajan esitystarjonnan lisäksi viikon verran kestävä Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali tarjoaa tänäkin vuonna viihdyttävää ja ilmaista oheisohjelmaa läpi viikon torilla pyöriville, jäätelöstään nauttiville ihmettelijöille. Myös erilaisia tanssi- ja kehonhuollon kursseja on tarjolla yhtä lailla nykytanssin ammattilaisille kuin pienille lapsille ja muille vasta-alkajille. Ohjaajina kursseilla toimii kotimaisia ja ulkomaalaisia alan huippuja.

Toiminnanjohtaja Anna Pitkäsen mukaan festivaalin suosio on vuosikymmenien mittainen työvoitto. ”Festivaalin suosio on pitkän ja näyttävän historian – ammattitaitoisen, sitoutuneen henkilökunnan työskentelyn tulosta; onnistuneen festivaalin rakentaminen on tuhansista pienistä palasista muodostuvan pitkäjännitteisen yhteistyön tulosta. Niin menestymiset kuin epäonnistumisetkin on jaettu yhdessä niistä oppien”, kertoo Pitkänen ja jatkaa: ”Menestykseen vaikuttaa ratkaisevasti paikkakunnan myötämielinen ilmapiiri festivaalia kohtaan”.

(Ote artikkelista Tanssi-Instituutiot Suomessa, osa 3 www.liikekieli.com 2007).

Linkki Kuopio Tanssii ja Soin FaceBook-sivuille.

Jaa tapahtuma

Henkilövaihdoksia Kuopio Tanssii ja Soissa

19.11.2020

Toiminnanjohtaja ja puheenjohtaja vaihtuvat

Kuopio Tanssii ja Soi ry:n puheenjohtaja vaihtuu. Markkinointijohtaja Kirsi Soinisen 6-vuotiskausi hallituksen puheenjohtajana päättyy. Vuoden 2021 alussa puheenjohtajana aloittaa Mika Sutinen. Sutinen on ensimmäinen puheenjohtaja, joka tulee yhdistyksen johtoon yritysmaailmasta.

”Kävimme valintatyöryhmän kanssa perusteellisen keskustelun siitä, mitä Kuopio Tanssii ja Soi:n uudelta puheenjohtajalta odotetaan. Oli molemmin puolin tärkeätä varmistua, että hallituksen odotukset ja minun edellytykseni vastata näihin odotuksiin olivat keskenään tasapainossa. Kun näin todettiin olevan, oli päätös helppo. Kuopio Tanssii ja Soi on kuitenkin alueen kansallisen ja kansainvälisen näkyvyyden kärkitapahtuma, ja merkityksellisyydessään aivan omassa sarjassaan. Valinta Kuopio Tanssii ja Soi:n puheenjohtajaksi on sekä kunnia että myös henkilökohtainen mahdollisuus oppia jotakin kokonaan uutta. Tulemme tekemään töitä hallituksen ja koko tapahtumaorganisaation kanssa sen eteen, että tapahtuman täysi potentiaali saadaan hyödynnettyä niin tanssitaiteen kun Kuopionkin näkökulmasta”, kommentoi Mika Sutinen, joka on tehnyt pitkän uraan yritysjohtajana ja hallitustoiminnan ammattilaisena.

Yhdistyskokous teki 18.11. myös muita henkilövalintoja hallitukseen. Erovuoroisten sijalle valittiin myyntijohtaja Elena Chiksoeva, apulaisrehtori Elina Vetoniemi ja kauppias Sirpa Karppi . Aiemmin valittuina hallituksessa jatkavat rehtori Minna Palokangas, hallintojohtaja Tuomo Meriläinen, terveydenhoitaja Leila Savolainen (vpj) ja yhdistyskehittäjä Katriina Lahti.

Vuoden 2021 aikana myös yhdistyksen pitkäaikainen toiminnanjohtaja vaihtuu. ” Ikävuodet päivätyön saralla alkavat olla finaalissa ja on aika siirtyä täysipäiväiseksi saunanlämmittäjäksi. Festivaali voi hyvin, jos tämä covidaika jätetään huomiotta. Tuleva vuosi on hyvä sauma henkilövaihdokselle ja luonnolliselle uudistumiselle, vuoden 2021 festivaali on näillä näkyminen viimeiseni toiminnanjohtajan roolissa”, toteaa vuonna 1996 festivaalilla aloittanut Anna Pitkänen. Hän on luotsannut festivaalia lähes puolet sen yli 50-vuotisesta taipaleesta.

”Nämä vuodet festivaalilla ovat nyt melkoista henkilövaihdoksien rumbaa. Vaihdoksia on valmisteltu useamman vuoden aikajänteellä, niin että avainhenkilöiden ne tapahtuisivat hallitusti pohjautuen yhdistyksen strategiaan ja pitkäjänteiseen suunnitteluun. Jorma Uotisen kausi taiteellisena johtajana päättyi vuonna 2019 jolloin Riku Lehtopolku aloitti. Taiteellisen johtajan haku käynnistettiin vuonna 2017. Toiminnanjohtajan hakua on lykätty niin että se tapahtuu tulevan puheenjohtajan johdolla” kertoo Kirsi Soininen ja jatkaa ”on tärkeää, että saamme festivaalin jatkumaan kaukonäköisesti myös henkilövaihdoksien jälkeen”.

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali on vanhin, monipuolisin ja laajin vuosittain järjestettävä kansainvälinen tanssitaidefestivaali Pohjoismaissa. Kesäkuussa järjestettävä tapahtumaviikko koostuu yli sadasta esityksestä, kurssista ja muusta oheistapahtumasta. Sen yhteistyökumppaneiden verkosto on laaja. Yhdistyksen budjetti on noin 1 milj. euroa (2019). Kesäkuisen festivaaliviikon tapahtumissa on vuosittain useita kymmeniä tuhansia kävijöitä

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 21

2 / 21

3 / 21

4 / 21

5 / 21

6 / 21

7 / 21

8 / 21

9 / 21

10 / 21

11 / 21

12 / 21

13 / 21

14 / 21

15 / 21

16 / 21

17 / 21

18 / 21

19 / 21

20 / 21

21 / 21
  • Yhteistyössä: