Etusivu » Kaikki festivaalit » » Kuopio Tanssii ja Soi

Kuopio Tanssii ja Soi
12.06.2019 - 18.06.2019Tietoa festivaalista

Festivaali juhlii vuonna 2019 viidettäkymmenettä kertaa. Pohjoismaiden laajin ja monipuolisin tanssitaidefestivaali sisältää yli 100 kansainvälisen tason tanssiesitystä, kurssia, seminaaria ja oheistapatumaa. Uusi taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku ottaa ohjat Jorma Uotisen seuraajana kohti vuoden 2020 festivaalia. Kaikki tapahtumat ovat kaupungin keskustassa, kävelyetäisyydellä, valoisimpien kesäöiden aikaan, järvien ympäröimänä, 400 km pääkaupungista pohjoiseen.

Tapahtuman luonne

Tanssi Klassinen baletti Kursseja Nykytanssi Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Seminaareja, luentoja Työpajoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.kuopiodancefestival.fi
Sähköposti office@kuopiodancefestival.fi
Festivaaliosoite Kuopio Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 322 5220
Toimisto Puijonkatu 27 a 14, FI-70100 Kuopio

Festivaali kartalla

FM Olli Ahlroos: Kuopio Tanssii ja Soi

1960-luvulla syntyi Suomeen kesäfestivaaleja kuin sieniä sateella. Tuolloin Kuopiossakin syntyi ajatus järjestää kaupunkiin kansainvälisesti huomiota herättävä kesätapahtuma. Vuonna 1967 Kuopion kaupungin silloinen orkesterinjohtaja Lauri Siimes, palattuaan opintomatkaltaan Yhdysvalloista, ideoi Kuopioon musiikki- ja musiikkiteatteritapahtumaa. Kun vihdoin vuonna 1968 Siimeksen, kaupunginjohtaja Eino Luukkosen ja teatterijohtaja Aimo Hiltusen rinnalle ideariiheen osallistui Kuopion balettikoulun vastavalittu johtaja Elsa Sylvestersson, sai alkunsa idea tanssin ja erityisesti baletin roolista tapahtuman yhtenä teemana.

6.–14.6.1970 järjestettiinkin Kuopioon ensimmäinen kansainvälinen tanssifestivaali, silloin vielä nimeltään ”Kuopio tanssii”. Kuitenkin koko 70-luvun festivaali tarjosi yleisölle vielä Siimeksen vaikutuksesta runsaan puhallinmusiikkiohjelmiston. Seuraavana vuonna festivaali nimettiinkin uudelleen ja sanat ”…ja soi” liitettiin festivaalin nimeen. Vasta vuonna 1984 musiikin osuus jäi festivaaleilla nimelliseksi ja festivaali alkoi keskittyä melkeinpä ainoastaan tanssiin.

Huomionarvoista jo ensimmäisen vuoden festivaalissa oli sen kansainvälisyys ja laaja, tyylirajoja rikkova esitysrepertuaari. Ensimmäisen festivaalikesän uudentanssin tarjonnasta vastasivat ruotsalainen Cullberg-baletti, yhdysvaltalainen Carry Rick ja suomalaisen modernismin edelläkävijäryhmä Praesens.

Tämä ennakkoluuloton ohjelmisto ja laadukkaiden vierailijoiden esiintyminen jo ensimmäisten vuosien aikana sekä ensimmäisen vuosikymmenen aikana hioutunut festivaalin konsepti takasivat festivaalille nopeasti oman paikkansa suomalaisella kulttuurikentällä. Ensimmäinen vuosi toi mukanaan myös tuleville vuosille ja koko festivaalille leimaa antavan kritiikin ryöpyn. Huolimatta esimerkiksi avantgardistisen Praesens-ryhmän mukana olosta, klassisen ohjelmiston vuoksi festivaali ja Kuopion kaupunki saivat osakseen syytöksiä eliittitaiteen suosimisesta. Alusta asti – ehkä osittain saadun kritiikin vuoksi – festivaali onkin pyrkinyt tarjoamaan myös ilmaista ohjelmistoa ja se on pyrkinyt suuntaamaan festivaalia näkyvästi aktiiviyleisön lisäksi tavallisille kaupunkilaisille.

Suomalaisen tanssin historiaan ja tanssifestivaalin hyväksyttävyyteen kriittisessä vasemmistolais-kulttuuripoliittisessa ilmapiirissä vaikutti suuresti myös tanssiryhmä Raatikon läpimurto Kuopiossa vuonna 1974. Marjo Kuuselan Väki ilman valtaa -teos voidaan nähdä tärkeänä sillanrakennuksena festivaalin ja sen vasemmistokriitikoiden välillä.

Festivaali tuntui kritiikistä huolimatta osuneen kultasuoneen, sillä se oli Pohjolan ainoa tanssifestivaali ja ainutlaatuinen myös melkein koko maailmassa. Seuraavat vuodet vahvistivat menestystä hienoilla vierailuilla, joista esimerkiksi Helsingissä osattiin vain haaveilla. Vuonna 1971 nähtiin Kuopiossa muun muassa englantilainen Ballet Rambert ja seuraavana vuonna Carolyn Carlsonin tähdittämä ranskalaisen Anne Berangerin ryhmä. 70-luvun alussa syntyi idea kilpailujen ja katselmusten järjestämisestä festivaalien yhteyteen. Myös tanssikurssien tarjonta oli oleellinen osa jo ensimmäisillä festivaaleilla. Tällaisenaan festivaalin tarjonnan runko on pysynyt tänäkin vuonna, reilut kolmekymmentä vuotta myöhemmin.

Festivaalin ensimmäisenä vuosikymmenenä sillä ei ollut lainkaan taiteellista johtajaa. Taiteellisesta johdosta vastasi tuolloin komitea. Ennen nykyistä taiteellista johtajaa Jorma Uotista festivaalien taiteellisina johtajina toimivat vuosina 1981–1992 balettitanssija, professori Doris Laine, jonka panostus festivaaleilla näkyi esitystarjonnan laajentumisena ja yleisenä laadun nousuna; vuosina 1993–1998 muun muassa taide- ja teatteriaineiden opettajana ja taidekriitikkonakin tunnettu Jukka O. Miettinen, jonka johtajuusvuosina festivaalin painotus siirtyi näkyvästi etniseen tanssiin; ja 1999-2001 puolestaan Alpo Pakarinen.

Tämänvuotinen Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali on jo järjestyksessään neljäskymmenes. Neljänkymmenen vuoden aikana festivaalista on kasvanut merkittävä kansainvälinen kohtaamispaikka suomalaisille ja ulkomaalaisille tanssintekijöille sekä aina uudelle innostuneelle tanssitaideyleisölle.

Vuodesta 2002 festivaalin taiteellisena johtajana on toiminut kansainvälisesti ehkä Suomen merkittävin koreografi ja Suomen Kansallisbaletin johtajanakin toiminut Jorma Uotinen. Hänen valovoimaiseen julkiseen persoonaansa ja karismaansa kiteytyy varmasti ainakin viime vuosina festivaalin lisääntynyt suosio ja noste. Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalilla sekä Jorma Uotisen karismaattisella julkisella esiintymisellä on ollut varmasti oma vaikutuksensa yleisempään, festivaalin ulkopuoliseenkin tanssitaiteen nosteeseen suomalaisella kulttuurikentällä.

Uotisen johtajakaudella festivaalien tarjonnassa painotus on festivaalien toiminnanjohtajan Anna Pitkäsen mukaan siirtynyt erityisesti eurooppalaiseen nykytanssiin. Eurooppalaisia vieraita onkin viime vuosien varrella nähty Kuopiossa lukemattomia, muun muassa Isosta-Britanniasta (DV8 Physical Theatre, 1997), Belgiasta (Ultima Vez & KVS), Ranskasta (Centre Choréographique National dOrléans & Josef Nadj, Compagnie Carolyn Carlson ja Compagnie Montalvo-Hervieu), Alankomaista (Galili Dance), Portugalista (Ballet Gulbenkian), Venäjältä (Mariinski-teatteri), Ruotsista (Göteborg Ballet ja Kenneth Kvarnström & Co) ja Espanjasta (Nuevo Ballet Espanol), sekä hiukan kauempaakin, muun muassa Kiinasta (The Opera of Peking) ja Thaimaasta (The Royal Dance Company of Thailand), ja nämäkin vain mainitakseni muutaman.

Nimekkäitä suomalaisia tekijöitä festivaaleilla on nähty tietysti myös lukemattomia. Taas vain muutamia mainitakseni: Jenni Kivelä, Jorma Uotinen, Tero Saarinen Company, Anu Viheriäranta, Kare Länsivuori, Harri Kuorelahti, Jyrki Karttunen, Glims & Gloms dance company, Alpo Aaltokoski & Co, Tanssiteatteri Minimi ja Katri Soini. Festivaaleilla on nähty vuosien varrella myös useita kantaesityksiä. Vuonna 2007 maailman kantaesityksensä sai koreografi Arja Tiilen teos Kukaan ei katso.

Laajan esitystarjonnan lisäksi viikon verran kestävä Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali tarjoaa tänäkin vuonna viihdyttävää ja ilmaista oheisohjelmaa läpi viikon torilla pyöriville, jäätelöstään nauttiville ihmettelijöille. Myös erilaisia tanssi- ja kehonhuollon kursseja on tarjolla yhtä lailla nykytanssin ammattilaisille kuin pienille lapsille ja muille vasta-alkajille. Ohjaajina kursseilla toimii kotimaisia ja ulkomaalaisia alan huippuja.

Toiminnanjohtaja Anna Pitkäsen mukaan festivaalin suosio on vuosikymmenien mittainen työvoitto. ”Festivaalin suosio on pitkän ja näyttävän historian – ammattitaitoisen, sitoutuneen henkilökunnan työskentelyn tulosta; onnistuneen festivaalin rakentaminen on tuhansista pienistä palasista muodostuvan pitkäjännitteisen yhteistyön tulosta. Niin menestymiset kuin epäonnistumisetkin on jaettu yhdessä niistä oppien”, kertoo Pitkänen ja jatkaa: ”Menestykseen vaikuttaa ratkaisevasti paikkakunnan myötämielinen ilmapiiri festivaalia kohtaan”.

(Ote artikkelista Tanssi-Instituutiot Suomessa, osa 3 www.liikekieli.com 2007).

Linkki Kuopio Tanssii ja Soin FaceBook-sivuille.

Jaa tapahtuma

Kuopio Tanssii ja Soi: Kesäseminaarit pureutuvat ajankohtaisteemoihin

23.04.2019
  • Tanssi, musiikki ja kuntoutus
  • Taiteilijat ja taidepolitiikka yhteiskunnan kehittämisessä ja kansainvälisen yhteistyön rakentamisessa
  • Yhteistyö ja hyvinvoinnin edistäminen kuntasektorilla
  • Digiajan johtaminen

Kuopio Tanssii ja Soi -kesäseminaarit kuuluivat festivaalin ohjelmaan jo 1970-luvulla. Seminaarit ovat palanneet tapahtumaan nostaen esiin aikamme ajankohtaisteemoja.

Festivaali paneutuu nyt tanssin, musiikin ja kuntoutuksen kysymyksiin yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston ja Suomen Aivosäätiön kanssa. Tavoitteena on jalkauttaa alan tuoreinta tutkimustietoa niiden pariin, jotka voivat käyttää tietoa hyväkseen työssään tai vaikuttaa tiedon avulla omaan elämänlaatuunsa. Tiedolla taitoa -seminaarin asiantuntijana on mm.  Helsingin yliopiston tutkimusjohtaja Mari Tervaniemi, joka puhuu musiikin roolista aivosairauksien kuntoutuksessa. Professori Pasi Karjalainen Itä-Suomen yliopistosta puhuu puolestaan Kim Leschen kanssa tanssin kuntoutusvaikutuksista. Helmi Järviluoma, kulttuuritutkimuksen professori Itä-Suomen yliopistosta, kertoo ihmisten omien merkityksellisten äänimaailmojen hyvinvointia lisäävästä kuuntelemisesta.  Maks uton seminaari on tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Savonia ammattikorkeakoulun Luova veto -hankkeen, Taiken ja Kuopio Tanssii ja Soin järjestämässä kolmannessa Taiteilijat äänessä -seminaarissa tarkastellaan taiteen ja kulttuurin roolia ja merkitystä yhteiskunnan kehittämisessä ja kansainvälisen yhteistyön rakentamisessa. Seminaarin alustajina toimivat taiteen ja kulttuurin ammattilaiset, Jorma Uotinen, Nanna Hänninen, Johanna Tuukkanen ja Antti Immonen. Johtaja Paula Tuovinen Taikesta tarkastelee teemaa taiteen edistämisen näkökulmasta. Maksuton seminaari on tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Snellman kesäyliopiston järjestämässä Minna Canth -foorumissa keskustellaan johtamisesta digiajassa. Seminaari tarjoaa työkaluja ihmisen ja teknologian yhdistämiseen työelämässä.  Kuopion kaupunki puolestaan järjestää seminaarin ”Yhteistyöllä hyvinvointia edistämään”. Tavoitteena on kehittää yhteistyötä eri toimijoiden välillä kunnan hyvinvoinnin edistämiseksi.

LISÄTIEDOT JA PAIKKAVARAUKSET

Taiteilijat äänessä
Taiteilijat ja taidepolitiikka yhteiskunnan kehittämisessä ja kansainvälisen yhteistyön rakentamisessa
12.6.2019 klo 13.00–16.30 Kuopion Musiikkikeskus, auditorio. Maksuton. Paikkavaraus https://www.kuopiodancefestival.fi/seminaarit

Tiedolla taitoa tulevaisuuteen
Tanssi ja musiikki – uusia näkökulmia ja ajatuksia kuntoutukseen
17.6.2019 klo 13.00–17.00 Kuopion Musiikkikeskus, kamarimusiikkisali. Maksuton. Paikkavaraus https://www.kuopiodancefestival.fi/seminaarit

Yhteistyöllä hyvinvointia edistämään – kunnan rooli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä
12.6.2019 klo 8.30–15.00 Kuopion Musiikkikeskus, kamarimusiikkisali. Paikkavaraus.
www.kuopio.fi/hyvinvointiseminaari

Minna Canth -foorumi 2019
Johtaminen digiajassa 3.0 – Ajattelun ja työn muutos
14.6.2019 klo 9.00-15.00 Peräniemen kasino, Kuopio. Paikkavaraus
https://snellman-kesayliopisto.mobie.fi/zine/95/article-35055

50. Kuopio Tanssii ja Soi 12. – 18.6.2019

 

Gaala juhlistaa näyttävästi 50-vuotista Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalia

14.03.2019

Kuopio Tanssii ja Soin ohjelmassa nähdään 14. ja 15. kesäkuuta Jorma Uotisen juontamat 50v juhlagaalaillat, joissa vierailee taiteilijoita Suomesta, Espanjasta ja Australiasta.

Uotinen yllättää. Hänen rakentamissaan gaalailloissa on harvemmin nähty kotimaisia kansantanssiryhmiä. Motoran Pelmakat on joensuulainen reipas ja raikas tanssiryhmä, jotka toimivat karjalaisen tanssiperinteen airueina. Höplä-nimisestä teoksesta nähdään ihanan höplähtänyt polkkapätkä. Tsuliluikka on karjalaista meininkiä kiertelemättä ja konstailematta.

Suomen Kansallisbaletti on vieraillut festivaalilla eri kokoonpanoissa 1970-luvulta alkaen. Baletin tähtitanssijat Jani Talo ja Tiina Myllymäki tuovat juhlagaalaan tuulahduksen klassisesta baletista.

Espanjalainen Iron Skulls räjäytti pankin pari vuotta sitten gaalassa teoksellaan Sinestesia. Odotettu vieras palaa festivaalille Kintsugi-teoksella, joka yhdistää katutanssin klassiseen musiikkiin.

Espanjalaiset flamencotanssijat Mariana Collado ja Carlos Chamorro sekä kolme muusikkoa esiintyvät gaalassa perinteisellä- sekä nykyflamencoteoksella.

Gaala huipentuu australialaisen Sydney Dance Companyn esiintymiseen. Teoksessa Lux Tenebris nähdään kaikki Kuopion ensivierailullaan olevan ryhmän 17 tanssijaa.

50v juhlagaala Kuopion Musiikkikeskuksella 14. ja 15.6. klo 18.00. Gaaloihin on saatavilla myös VIP-lippuja, jotka sisältävät esityksen lisäksi maittavan buffet-ruokailun. VIP-lippuja on saatavilla myös kaikkiin muihin Musiikkikeskuksen esityksiin.

50. Kuopio Tanssii ja Soi 12.-18.6.2019
Taiteellinen johtaja Jorma Uotinen

www.kuopiodancefestival.fi

Kuopio Tanssii ja Soi sai EFFE-laatumerkinnän jo toisen kerran

21.02.2019

EFFE on eurooppalainen laatumerkintä, joka myönnetään merkittäville taidefestivaaleille, jotka osoittavat sitoutumistaan taiteen, yhteisön osallistumisen ja kansainvälisen avoimuuden alalla. Kansainvälisistä asiantuntijoista muodostuva raati, myöntää merkinnän festivaalille, joka täyttää vähintään seitsemän kymmenestä laatustandardista. Kuopio Tanssii ja Soi saa EFFE-laatumerkinnän nyt jo toisen kerran. Laatumerkintä on osoitus festivaalin pitkäjänteisestä työstä taiteen edistämisen saralla.

– Tämä kansainvälinen huomionosoitus on tunnustus Kuopio Tanssi ja Soin henkilökunnalle, laajalle muiden työntekijöitten, talkoolaisten ja hallinnon henkilöstölle, laadukkaasta ja kehityshakuisesta toiminnasta festivaalien saralla. Olemme määrätietoisesti pitäneet huolta siitä, että taide on tapahtumamme ytimessä. Olemme myös alusta alkaen olleet avaamassa ovia kansainvälisille kentille ja olemme aidosti kansainvälinen toimija. Vaikutamme konkreettisesti yhteisössämme järjestämällä runsaasti muun muassa ilmaistapahtumia ja tanssitaidekoulutusta. Ja mikä mahtavinta, meillä on uudelle avoin, innostuva ja vastaanottavainen yleisö. Se on omalta osaltaan ollut vaikuttamassa siihen, millaiseksi festivaalimme on kehittynyt. Tunnustus on merkittävä huomionosoitus, ylpeydenaihe ja me-hengen rakentaja meille kaikille, kertoo toiminnanjohtaja Anna Pitkänen.

European Festivals Association (EFA) on eurooppalaisia taidefestivaaleja edustava yhdistys, johon kuuluu festivaaleja 40 maasta. EFA tukee ja mahdollistaa taiteen tuottamista ja pitää ohjaavana ajatuksenaan kulttuurin saavutettavuuden periaatetta. Vuonna 1952 perustettu yhdistys tukee festivaalien välistä taiteellista yhteistyötä. Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE) on EFA:n perustama elin, jonka tarkoituksena on festivaalien näkyvyyden parantaminen. EFFE tarjoaa myös FestivalFinder.eu-sivuston, jonka kautta on mahdollista hakea taidefestivaaleja ympäri Eurooppaa.

Kuopio Tanssii ja Soi järjetetään 12.-18.6.2019.

www.kuopiodancefestival.fi

Kuopio Tanssii ja Soi: Juhlavuoden kurssitarjonnassa uusia tuulia ja vanhoja tuttuja

30.01.2019

Kuopio Tanssii ja Soi kurssivalikoimassa on tänä vuonna ennätykselliset yli 70 kurssia perheen pienimmistä senioreihin ja harrastajista ammattilaisiin. Juhlavuoden kursseille odotetaan yli 700 osanottajaa. Tuttuun tapaan lapsille on tarjolla balettikursseja ja supersuositut ilmaiset puistojamit. Nuorille on muun muassa afrikkalaista tanssia ja karakteritanssia sekä uutuutena erilaiset akrobatiakurssit.

Jo yli 30 vuotta osana Kuopio Tanssii ja Soita ollut poikien tanssileiri on myös perinteikkäästi mukana ja leirin päätösesitys nähdään Kulttuuriareena 44:llä 18.6. Suomen kansallisoopperan ja -baletin Balettioppilaitoksen kanssa yhteistyössä järjestettyjä balettikursseja on sekä oppilaitokseen hakeville että koulutukseen jo valituille. Aikuisille on tarjolla muun muassa aamutaijia, djembe -rumpukurssi, salsaa ja akrobatiaa.

  • Aina mukana on jotain uuttakin, uutuuksista voisi mainita äänenkäytön Estill Voice Training-kurssin ja akrobatiakurssit sekä barokkitanssit-kurssin, jossa tutustutaan barokin ajan hovi- ja seuratansseihin. Useat festivaalilla esiintyvistä ryhmistä pitävät omat workshopinsa ja ne ovat olleet todella suosittuja ammattilaisten keskuudessa, kertoo kurssituottaja Sirpa Miettinen.

Barokkitanssikurssin opettaja Maria Hostikka kertoo kurssista seuraavaa:

  • Barokkitanssia on ollut tarjolla Kuopiossa viimeksi yli 20 vuotta sitten. Tulevan kesän kurssilla tutustumme länsimaisen barokin ajan hovi- ja näyttämötanssien perusteisiin ja ohjelmassa ovat bourrée, menuetti, sarabande, gigue ja kontratanssi. Barokin aikaan tanssi ja musiikki olivat kiinteässä vuorovaikutuksessa keskenään. Musikaalisuus ja liikkeen selkeys ovat lähtökohtana myös omassa opetuksessani.

Kehonhuollon kursseja on runsaasti muun muassa selän hyvinvoinnin iltapäivä ja liikkuvuusharjoittelun perusteet. Miehille löytyy oma alkeistason hiphop-kurssi, jossa tutustutaan lajin perusteisiin.

Kursseihin voi tutustua osoitteessa www.kuopiodancefestival.fi  30.1. alkaen, kurssikauppa avautuu 1.2. klo 10.

Kuopio Tanssii ja Soi järjestetään 12.-18.6.2019.

www.kuopiodancefestival.fi

Kuopio Tanssii ja Soi: On Stage -haku keräsi ennätyssuosion

15.01.2019

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin lapsille ja nuorille tarkoitettuun katselmukseen oli kaikkiaan lähes sata hakijaa, mikä on tähänastinen ennätys. Hakemuksia saatiin jälleen myös ulkomailta. Tanssioppilaitokset On Stage -konseptin avulla festivaali haluaa tarjota nuorille tanssin harrastajille esiintymismahdollisuuksia.

Esiintyjät on jaettu kahteen sarjaan: Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän ryhmät ja muut tanssin harrastajat sekä Taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän ryhmät. Katselmuksen tarkoituksena on esitellä mahdollisimman laaja-alaisesti tanssin koulutuksen eri tasoja ja tanssilajeja ympäri Suomea.

Tanssioppilaitokset On Stage järjestetään yhdeksännen kerran. Esitykset nähdään Kulttuuriareena 44:ssä 12.–14. kesäkuuta 2019. Katselmus järjestettiin yhteistyössä Tanssioppilaitosten liitto STOPP ry:n kanssa.

Valitut ryhmät ja esiintymisajat ovat:

KESKIVIIKKO 12.6. klo 15
Pirkanmaan Tanssiopisto, Lempäälä
Kajaani Dancen tanssikoulu, Kajaani
Kuopion Taideopisto, Kuopio
Tanssikoulu DCA, Helsinki
Vantaan tanssiopisto, Vantaa
Nurmijärven Tanssiopisto, Espoo

TORSTAI 13.6. klo 15      
Lappeenrannan Tanssiopisto, Lappeenranta
Etelä-Hämeen Tanssiopisto, Loppi
Keravan tanssiopisto, Kerava
Keski-Uudenmaan tanssiopisto, Järvenpää
Tanssikeskus Footlight, Helsinki
Kuopion Tanssistudio, Kuopio

PERJANTAI 14.6. klo 15      
Akaa Balettikoulu Petite Ballerina, Toijala
Tanssiopisto Uusikuu, Pyhäsalmi
Tanssikoulu Hip Hop House, Tampere
Tanssikoulu Tanssitiimi, Turku
Kuusamo-opisto, Kuusamo
Dance Actions, Ylöjärvi

Kuopio Tanssii ja Soi järjestetään12.-18.6.2019.

www.kuopiodancefestival.fi

Kuopio Tanssii ja Soi: Nykytanssin kärkeä Unkarista Kuopioon

21.12.2018

Kuopio Tanssii ja Soille saapuu unkarilaisen nykytanssin maineikkaimpia nimiä, kun Compagnie Pál Frenák tuo teoksensa LUTTE tanssiviikolle. Budapestissa ja Pariisissa toimiva ryhmä tunnetaan omaperäisestä ilmaisutavastaan, joka yhdistelee erilaisia kehollisen ilmaisun muotoja teatterin, muodin ja nykymusiikin kanssa. Vuonna 1989 perustettu ryhmä juhlii ensi kesänä 30:a vuottaan.

Unkarissa syntyneet Zoltán Grecsó ja Beatrix Simkó ovat työskennelleet yhdessä vuosia ja nyt duon tulkinta Orfeuksen ja Eurydiken tarinasta nähdään Kuopiossa. #Orpheus #Eurydice nimellä kulkeva teos tuo myyttisen tarinan nykyaikaan. Mytologiat ja todellisuus kohtaavat, kun Eurydike karkotetaan nykypäivän maailmaan ja Orfeus seuraa perässä. Freelancerina työskentelevä Grecsó on perustanut oman improvisaatiostudion vuonna 2009. Simkó toimii tanssijan työn lisäksi myös koreografina ja mediataiteilijana.

Lipunmyynti Kuopio Tanssii ja Soi esityksiin alkaa 2.1.2019.

50. Kuopio Tanssii ja Soi 12. – 18.6.2019

Kuopio Tanssii ja Soi: Kansainvälinen ura alkoi Kuopiosta – Hofesh Shechterin palkittu teos nähdään tanssiviikolla

18.12.2018

Kuopio Tanssii ja Soin vuonna 2003 järjestämästä koreografiakilpailusta aikoinaan kansainväliselle uralle ponnistanut Hofesh Shechter (UK) tuo Kuopioon palkitun teoksensa Grand Finale. Hofesh Shechter Company on tunnettu omaperäisyydestä ja poikkitaiteellisesta tyylistään. Ryhmä koostuu yhdestätoista tanssijasta, jotka edustavat yhdeksää eri kansallisuutta. Shechter vieraili Kuopiossa ensimmäistä kertaa oman ryhmänsä kanssa vuonna 2014.

Pyöreitä vuosia juhliva Kuopio Tanssii ja Soi järjestää kaksi upeaa juhlagaalaa. 50 – vuotisgaalat juhlistavat festivaalin tanssillista taivalta. Gaaloissa nähdään niin kansantanssin kuin nykytanssinkin taitajia. Sydney Dance Company ja Suomen Kansallisbaletti sekä espanjalaiset flamencotaiturit Mariana Collado ja Carlos Chamorro tuovat juhlaan oman numeronsa. Suomalainen tanssiryhmä Pelmakat esittää kansantanssia uudella ja lennokkaalla otteella.

Festivaalin koko pääohjelma julkaistaan festivaalin mediassa joulukuun aikana.

Lipunmyynti Kuopio Tanssii ja Soi esityksiin alkaa 2.1.2019.

50. Kuopio Tanssii ja Soi 12. – 18.6.2019

Kuopio Tanssii ja Soi: Festivaalin uusi media ja uutuuksia läheltä ja kaukaa – Kuopio Tanssii ja Soi täyttää 50 vuotta

13.12.2018

Pohjoismaiden suurin tanssitaidefestivaali Kuopio Tanssii ja Soi juhlii ensi kesänä 50-vuotista taivaltaan. Juhlavuoden kunniaksi festivaali panostaa näkyvyyteen julkistamalla uuden mediasivustonsa. Uudelle festivaalin vuosikymmenelle startataan entistä voimakkaammin koko kansan festivaalina ja kohtauspaikkana. Osoitteessa www. kuopiodancefestival.fi löytyy nyt monipuolisempaa sisältöä ja tuoreimpia uutisia festivaaliin liittyen. Yhteistyökumppaneille tarjotaan myös näkyvyyttä entistä laajemmin.

Juhlavuoden ohjelmassa nähdään Tero Saarinen Companyn Third Practice Suomen ensi-illassa. Teoksessa yhdistyvät Tero Saarisen koreografia sekä Claudio Monteverdin madrigaalit Helsingin Barokkiorkesterin tulkitsemana. Kaukaisimmat esiintyjät saapuvat ensi kesänä Australiasta. 50-vuotisjuhliaan viettää myös ensimmäistä kertaa Suomessa esiintyvä Sydney Dance Company, joka on mantereensa tunnetuimpia nykytanssiryhmiä. Elektronista ja klassista musiikkia yhdistävä, ihmisen alkukantaisia vaistoja tutkiva ab[intra] on ryhmän taiteellisen johtajan, espanjalaissyntyisen Rafael Bonachelan, käsialaa.

Jorma Uotinen päättää 17-vuotisen kautensa festivaalin taiteellisena johtajana Au Revoir Jorma U. -jäähyväisgaalan muodossa. Ohjelmassa nähdään teoksia Uotisen uran varrelta, muun muassa upea Jord, joka on saanut innoituksensa Australian punaisesta maaperästä. Lisäksi taiteellisen tervehdyksensä tuovat muun muassa Tero Saarinen ja Andrea Ladanyi.

Lisää ohjelmistojulkistuksia tulossa joulukuun aikana uudistuneella mediasivustollamme www.kuopiodancefestival.fi

Kuopio Tanssii ja Soi järjestetään 12.-18.6.2019.
Lipunmyynti alkaa 2.1.

Tero Saarisen Third Practice Suomen ensi-iltaan Kuopiossa

03.12.2018

Tero Saarinen Company saapuu Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalille teoksellaan Third Practice heti maailmanensi-illan jälkeen. Helsingin Barokkiorkesterin kanssa toteutettu teos pureutuu arvojen ja perspektiivien muutokseen yhteiskuntamme murrosvaiheessa.  ”Minua kiinnostaa, kuinka joudumme juuri nyt kalibroimaan olemassaoloamme ja pohtimaan ihmisyyttämme: suhdettamme maailmaan, sen muutokseen ja historiaan. Käännekohdissa on aina mahdollisuus löytää, mutta ikävä kyllä myös unohtaa.” Saarinen kertoo. Suomen ensi-ilta on kesäkuussa, Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalilla Kuopion kaupunginteatterissa. Esitykset 17. – 18.6.2019 klo 21. Kesto 65 min., ei väliaikaa.

Yleisöllä on mahdollisuus päästä seuraamaan teoksen avoimia harjoituksia Kansallisteatteriin toukokuussa. Maailman ensi-iltansa Third Practice saa kansainvälisenä yhteistuotantona Italiassa toukokuun lopussa 2019.

Helsingin Barokkiorkesteri on tunnettu tuoreista näkökulmista vanhaan musiikkiin, mutta yhteistyö Saarisen kanssa vie orkesterin jälleen uuden äärelle. ”Vaikka teoksen musiikki on leimallisesti tiettyä epookkia, näyttämölle aukeava maailma tulee olemaan abstrakti. HeBon näkökulmasta erityisen avartavaa on äänentoiston, virtuaalisolistin ja liikkeen yhdistäminen livemuusikoiden työhön. Myös madrigaalien osittain improvisatorisen luonteen suhde näyttämöratkaisuihin ja yhteistyöhön tanssijoiden kanssa on mielenkiintoinen haaste”, kommentoi teoksen musiikin johtava ja sovittava HeBon taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen.

Vuonna 1996 perustettu Tero Saarinen Company on suomalaisen tanssin lippulaiva maailmalla. Ryhmä on esiintynyt 40 maassa, kaikissa maanosissa, maailman johtavilla esittävän taiteen näyttämöillä. Vuodesta 1997 toiminut Helsingin Barokkiorkesteri on Suomen merkittävin vanhan musiikin toimija ja yksi Euroopan arvostetuimmista periodiyhtyeistä.

Third Practicen taiteelliseen tiimiin kuuluvat Saarisen ja Häkkisen lisäksi valosuunnittelija Eero Auvinen, projisointisuunnittelija Thomas Freundlich, pukusuunnittelija Erika Turunen, äänisuunnittelija Marco Melchior sekä koreografin assistentti Henrikki Heikkilä. Laulusolistit ovat tenori Topi Lehtipuu ja virtuaalisesti esiintyvä sopraano Núria Rial. Teoksessa on solistien ohella 12 tanssijaa ja muusikkoa. Kantaesitys toteutetaan Jane & Aatos Erkon säätiön tuella.

Lipunmyynti Kuopio Tanssii ja Soi esityksiin alkaa 2.1.2019. Uusi mediasivustomme julkaistaan tämän vuoden lopulla www.kuopiodancefestival.fi

50. Kuopio Tanssii ja Soi 12. – 18.6.2019

Kuopio Tanssii ja Soin uusi taiteellinen johtaja valittu

15.03.2018

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalille on valittu uusi taiteellinen johtaja vuodesta 2020 eteenpäin. Hän on 32-vuotias Riku Lehtopolku. Hän on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt toimia monipuolisesti taiteen eri alojen tehtävissä niin tanssijana, koreografina, opettajana kuin harjoittajanakin sekä erilaisissa alansa asiantuntijatehtävissä. Hän on työskennellyt Pohjoismaissa ja vieraillut esiintyjänä ja opettajana useilla eri festivaaleilla Euroopassa, Aasiassa ja Afrikassa. Hän on esiintynyt mm Tero Saarisen, Marjo Kuuselan, Susanna Leinosen, Jorma Uotisen ja Carl Knifin teoksissa. Hän on toiminut viime vuosina myös toisena Pori Dance Companyn taiteellisena johtajana.

Yhdistyksen hallitus toteaa valinnastaan:

”Kuopio Tanssii ja Soi aloittaa vuonna 2019 uuden 50-vuotiskautensa, taiteellisen johtajan rooli uudessa ajassa on merkittävä. Taidefestivaalin rakentamisessa tarvitaan tulevaisuudessa entistä enemmän monipuolisuutta ja eri taiteenalojen tuntemusta. Olemme vaikuttuneita Lehtopolun laaja-alaisesta taiteen ymmärryksestä, sivistyksestä ja näkemyksellisyydestä. Tanssitaiteen lisäksi hänellä on aktiivinen suhde teatteriin, musiikkiin, nykysirkukseen sekä laaja perehtyneisyys kuvataiteen kenttään.  Hänellä on kokemusta myös tapahtumien tuottamisesta ja taloudesta, mikä on erinomainen asia taiteellisella johtajalla. Hänellä on virkistävä ja innostunut nuoremman polven ote. Lehtopolku toi haastattelussa esiin uusia raikkaita ajatuksia mm. festivaalin kurssiohjelman kehittämisee n. Hänellä on realistinen näkökulma tapahtumaamme ja paikkakuntaamme kohtaan sillä hän on ollut festivaalimme vakiokävijä 90-luvun puolivälistä alkaen”.

Suuret tanssituotannot ovat tulleet minulle tutuiksi Suomen kansallisbaletin, Tanskan Kuninkaallisen baletin ja Reykjavik Arts Festivalin lisäksi työskennellessäni myös muun muassa useissa kotimaisissa kaupunginteatterissa. Seuraan aktiivisesti kansainvälistä tanssin kenttää”, Lehtopolku toteaa ja jatkaa

Kuopio Tanssii ja Soin tulevaisuuden näen nykytanssiin keskittyvänä kansainvälisenä festivaalina, jonka ohjelmistoon mahtuu sekä sisällöltään että toteutustavoiltaan keskenään hyvinkin erilaisia teoksia. Omintakeisuutta ja tanssin moniäänisyyttä vaalivien valintojen tulee tarjota katsojille elämysten lisäksi merkityksiä. Minua kiinnostaa tanssin rajapintojen venyttäminen ja sen limittyminen muihin taiteenaloihin. Kauteni aikana aion viedä tanssia myös perinteisten näyttämötilojen ulkopuolelle. Kurssitoiminnassa haluan laajentaa erityisesti edistyneille tanssin opiskelijoille ja ammattilaisille suunnattua tarjontaa. Tavoitteena on myös itse festivaaliviikkoa pitkäkestoisempi mentorointiohjelma kokeneiden taiteilijoiden johdolla ja kasvualustan tarjoaminen nuorille lahjakkuuksille

Riku Lehtopolku on toiminut myös festivaalin nykyisen taiteellisen johtajan Jorma Uotisen assistenttina ja teosharjoittajana.

”Se ei kuitenkaan ollut vaikuttava tai ratkaiseva tekijä valinnassa, Jorma Uotinen ei ole missään vaiheessa osallistunut seuraajansa valintaprosessiin. Lehtopolku vakuutti meidät moniportaisessa haastattelussa. Hän on suurelle yleisölle tuore kasvo, lupaava ja kehityshakuinen nuori tanssialan ammattilainen joka tuntee tanssin kenttää ja tapahtumatoimialaa oman toimintansa kautta. Hänen ajatusmaailmansa istuu erinomaisesti uudistumassa olevaan festivaalimme kehittämisstrategiaan”, kertoo Kuopio Tanssi ja Soi ry:n hallituksen puheenjohtaja Kirsi Soininen.

Riku Lehtopolun luotsaama ensimmäinen festivaali on vuonna 2020, sopimus on kolmivuotinen. Tehtävään haki 14 kovatasoista alan ammattilaista useista eri maista. Aiemmat taiteelliset johtajat ovat Jorma Uotisen ohella olleet Doris Laine, Jukka O. Miettinen ja Alpo Pakarinen.

Jorma Uotisen vuonna 2002 alkanut taiteellinen johtajuus jatkuu vuoden 2019 festivaaliin saakka jolloin Kuopio Tanssii ja Soi järjestetään 50. kerran. Festivaaliohjelma koostuu nykyisellään yli sadasta tanssiesityksestä, tanssikurssista, tori- ja muusta oheistapahtumasta. Festivaali on vanhin, monipuolisin ja laajin vuosittain järjestettävä kansainvälinen tanssitaidefestivaali Pohjoismaissa. Kuopio Tanssii ja Soi ry:n budjetti vuonna 2018 on noin 900 000 euroa, ajankohta on 13. – 20.6.2018.

Festivaalin toiminnanjohtajana jatkaa Anna Pitkänen ja tuottajana Sirpa Miettinen. www.kuopiodancefestival.fi

Kuopio Tanssii ja Soi: Juhlavuoden kaikki esiintyjät julki – Dredsen Frankfurt Dance Company ensivierailulle

28.12.2018

Kuopio Tanssii ja Soin juhlavuosi lähestyy esiintyjäjulkistusten merkeissä ja pääohjelman esiintyjälistaan tulee runsaasti uutta. Saksalainen nykytanssiryhmä Dresden Frankfurt Dance Company saapuu Kuopioon triple bill -esityksen voimin. Ohjelmaan kuuluu teokset Postgenoma, High Breed ja Echoes From a Restless Soul. Taiteellinen johtaja Jacopo Godani tunnetaan energisestä ja voimakkaasta koreografisesta tyylistään. Godani on luonut teoksia useille ryhmille myös muun muassa Suomen Kansallisbaletille. Suomen Kansallisoopperan ja -baletin Balettioppilaitos saapuu Kuopion Musiikkikeskukselle ja esittää otteita nykytanssin ja klassisen baletin teoksista.

Kulttuuriareenalla nähdään puolestaan poikien tanssileirin päätösteos Ju-Ju, jonka teemana on tänä vuonna väistyvän taiteellisen johtajan Jorma Uotisen kehollisuuden ja liikkeen tutkiminen. Kulttuuriareenalla järjestettävä Tanssioppilaitokset On Stage on perinteinen osa Kuopio Tanssii ja Soin ohjelmistoa. Vuodesta 2011 järjestetty ohjelma pitää sisällään hakemusten perusteella valittujen tanssikoulujen esityksiä. Kuopion Konservatorion tanssin perus -ja syventävien opintojen oppilaat puolestaan tuovat Kulttuuriareenan lavalle omat koreografiansa, jotka ovat syntyneet kuluneen lukuvuoden aikana.

50. Kuopio Tanssii ja Soi 12. – 18.6.2019

Lipunmyynti alkaa 2.1.2019: Lippu.fi

Ryhmämyynti: groupsales@kuopiodancefestival.fi

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 36

2 / 36

3 / 36

4 / 36

5 / 36

6 / 36

7 / 36

8 / 36

9 / 36

10 / 36

11 / 36

12 / 36

13 / 36

14 / 36

15 / 36

16 / 36

17 / 36

18 / 36

19 / 36

20 / 36

21 / 36

22 / 36

23 / 36

24 / 36

25 / 36

26 / 36

27 / 36

28 / 36

29 / 36

30 / 36

31 / 36

32 / 36

33 / 36

34 / 36

35 / 36

36 / 36
  • Yhteistyössä: