Etusivu » Kaikki festivaalit » » Kuopio Tanssii ja Soi

Kuopio Tanssii ja Soi
16.06.2021 - 22.06.2021

Tietoa festivaalista

Pohjoismaiden suurin ja monipuolisin kansainvälinen tanssitaidefestivaali avaa seuraavan puolivuosisadan uuden taiteellisen johtajan, Riku Lehtopolun johdolla. Kaupunki täyttyy viikon ajaksi tanssiesityksistä ja -kursseista, seminaareista, taiteilijahaastatteluista ja ilmaistapahtumista kun tanssin ammattilaiset. opiskelijat, harrastajat ja suuri yleisö kohtaavat tanssin pääkaupungissa.

Tapahtuman luonne

Tanssi Klassinen baletti Kursseja Nykytanssi Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Seminaareja, luentoja Työpajoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.kuopiodancefestival.fi
Sähköposti office@kuopiodancefestival.fi
Festivaaliosoite Kuopio Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 322 5220
Toimisto Puijonkatu 27 a 14, FI-70100 Kuopio

Festivaali kartalla

FM Olli Ahlroos: Kuopio Tanssii ja Soi

1960-luvulla syntyi Suomeen kesäfestivaaleja kuin sieniä sateella. Tuolloin Kuopiossakin syntyi ajatus järjestää kaupunkiin kansainvälisesti huomiota herättävä kesätapahtuma. Vuonna 1967 Kuopion kaupungin silloinen orkesterinjohtaja Lauri Siimes, palattuaan opintomatkaltaan Yhdysvalloista, ideoi Kuopioon musiikki- ja musiikkiteatteritapahtumaa. Kun vihdoin vuonna 1968 Siimeksen, kaupunginjohtaja Eino Luukkosen ja teatterijohtaja Aimo Hiltusen rinnalle ideariiheen osallistui Kuopion balettikoulun vastavalittu johtaja Elsa Sylvestersson, sai alkunsa idea tanssin ja erityisesti baletin roolista tapahtuman yhtenä teemana.

6.–14.6.1970 järjestettiinkin Kuopioon ensimmäinen kansainvälinen tanssifestivaali, silloin vielä nimeltään ”Kuopio tanssii”. Kuitenkin koko 70-luvun festivaali tarjosi yleisölle vielä Siimeksen vaikutuksesta runsaan puhallinmusiikkiohjelmiston. Seuraavana vuonna festivaali nimettiinkin uudelleen ja sanat ”…ja soi” liitettiin festivaalin nimeen. Vasta vuonna 1984 musiikin osuus jäi festivaaleilla nimelliseksi ja festivaali alkoi keskittyä melkeinpä ainoastaan tanssiin.

Huomionarvoista jo ensimmäisen vuoden festivaalissa oli sen kansainvälisyys ja laaja, tyylirajoja rikkova esitysrepertuaari. Ensimmäisen festivaalikesän uudentanssin tarjonnasta vastasivat ruotsalainen Cullberg-baletti, yhdysvaltalainen Carry Rick ja suomalaisen modernismin edelläkävijäryhmä Praesens.

Tämä ennakkoluuloton ohjelmisto ja laadukkaiden vierailijoiden esiintyminen jo ensimmäisten vuosien aikana sekä ensimmäisen vuosikymmenen aikana hioutunut festivaalin konsepti takasivat festivaalille nopeasti oman paikkansa suomalaisella kulttuurikentällä. Ensimmäinen vuosi toi mukanaan myös tuleville vuosille ja koko festivaalille leimaa antavan kritiikin ryöpyn. Huolimatta esimerkiksi avantgardistisen Praesens-ryhmän mukana olosta, klassisen ohjelmiston vuoksi festivaali ja Kuopion kaupunki saivat osakseen syytöksiä eliittitaiteen suosimisesta. Alusta asti – ehkä osittain saadun kritiikin vuoksi – festivaali onkin pyrkinyt tarjoamaan myös ilmaista ohjelmistoa ja se on pyrkinyt suuntaamaan festivaalia näkyvästi aktiiviyleisön lisäksi tavallisille kaupunkilaisille.

Suomalaisen tanssin historiaan ja tanssifestivaalin hyväksyttävyyteen kriittisessä vasemmistolais-kulttuuripoliittisessa ilmapiirissä vaikutti suuresti myös tanssiryhmä Raatikon läpimurto Kuopiossa vuonna 1974. Marjo Kuuselan Väki ilman valtaa -teos voidaan nähdä tärkeänä sillanrakennuksena festivaalin ja sen vasemmistokriitikoiden välillä.

Festivaali tuntui kritiikistä huolimatta osuneen kultasuoneen, sillä se oli Pohjolan ainoa tanssifestivaali ja ainutlaatuinen myös melkein koko maailmassa. Seuraavat vuodet vahvistivat menestystä hienoilla vierailuilla, joista esimerkiksi Helsingissä osattiin vain haaveilla. Vuonna 1971 nähtiin Kuopiossa muun muassa englantilainen Ballet Rambert ja seuraavana vuonna Carolyn Carlsonin tähdittämä ranskalaisen Anne Berangerin ryhmä. 70-luvun alussa syntyi idea kilpailujen ja katselmusten järjestämisestä festivaalien yhteyteen. Myös tanssikurssien tarjonta oli oleellinen osa jo ensimmäisillä festivaaleilla. Tällaisenaan festivaalin tarjonnan runko on pysynyt tänäkin vuonna, reilut kolmekymmentä vuotta myöhemmin.

Festivaalin ensimmäisenä vuosikymmenenä sillä ei ollut lainkaan taiteellista johtajaa. Taiteellisesta johdosta vastasi tuolloin komitea. Ennen nykyistä taiteellista johtajaa Jorma Uotista festivaalien taiteellisina johtajina toimivat vuosina 1981–1992 balettitanssija, professori Doris Laine, jonka panostus festivaaleilla näkyi esitystarjonnan laajentumisena ja yleisenä laadun nousuna; vuosina 1993–1998 muun muassa taide- ja teatteriaineiden opettajana ja taidekriitikkonakin tunnettu Jukka O. Miettinen, jonka johtajuusvuosina festivaalin painotus siirtyi näkyvästi etniseen tanssiin; ja 1999-2001 puolestaan Alpo Pakarinen.

Laajan esitystarjonnan lisäksi viikon verran kestävä Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali tarjoaa tänäkin vuonna viihdyttävää ja ilmaista oheisohjelmaa läpi viikon torilla pyöriville, jäätelöstään nauttiville ihmettelijöille. Myös erilaisia tanssi- ja kehonhuollon kursseja on tarjolla yhtä lailla nykytanssin ammattilaisille kuin pienille lapsille ja muille vasta-alkajille. Ohjaajina kursseilla toimii kotimaisia ja ulkomaalaisia alan huippuja.

Toiminnanjohtaja Anna Pitkäsen mukaan festivaalin suosio on vuosikymmenien mittainen työvoitto. ”Festivaalin suosio on pitkän ja näyttävän historian – ammattitaitoisen, sitoutuneen henkilökunnan työskentelyn tulosta; onnistuneen festivaalin rakentaminen on tuhansista pienistä palasista muodostuvan pitkäjännitteisen yhteistyön tulosta. Niin menestymiset kuin epäonnistumisetkin on jaettu yhdessä niistä oppien”, kertoo Pitkänen ja jatkaa: ”Menestykseen vaikuttaa ratkaisevasti paikkakunnan myötämielinen ilmapiiri festivaalia kohtaan”.

(Ote artikkelista Tanssi-Instituutiot Suomessa, osa 3 www.liikekieli.com 2007).

Linkki Kuopio Tanssii ja Soin FaceBook-sivuille.

Jaa tapahtuma

Kuopio Tanssii ja Soi julkistaa syksyn 2020 ohjelmaansa

16.09.2020

Kuopio Tanssii ja Soi tuo syyskaudelle tanssitaidevierailuja. Lokakuussa Kuopiossa nähdään Satu Tuomisto Projektin Kilpatanssi Remix ja Raekallio Corp:in Muistikuvia -teos. Ohjelmassa on myös tanssikursseja sekä monipuolinen ELOssa -tanssin ilta.

Tavoitteemme on ilahduttaa tanssin ystäviä esitysten ja kurssien muodossa, syksyn aikana tuotamme Kuopioon useiden kotimaisten tekijöiden näyttämöteoksia, myös tanssielokuvia sekä kursseja kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku. Satu Tuomisto työryhmineen törmäyttää kilpatanssin nykytanssiin, riepottelee kilpatanssin normeja ja kuorii siitä kilpatanssin kimalluksen. Kilpatanssi Remixin maailma on syvän inhimillinen, lämpimän rakastava ja hyvää rakentava – asioita joita olemme pitäneet tärkeinä koko syyskauden ohjelmaa suunnitellessamme. Teoksessa vierailevat myös kuopiolaiset Disa Kortelainen ja Markku Hyvärinen, jatkaa Lehtopolku.

Valtteri Raekallio on yksi sukupolvensa keskeisiä kotimaisista koreografeja, jonka työ liikkuu useiden taidemuotojen rajapinnoilla, luoden rohkeita teoksia, joissa yhdistyvät monimutkaiset kertomukset, vahva visuaalisuus sekä kauniisti muotoiltu liike. Raekallio Corp. on tullut tunnetuksi suurimuotoisista immersiivisistä teoskonsepteistaan sekä omanäänisistä näyttämöteoksistaan, joissa monitasoinen kerronta ja vahva visuaalisuus yhdistyvät pitkälle hiottuun liikekieleen. Muistikuvia – Recollections on toteutettu yhteistyössä tanssija Annamari Keskisen sekä viulisti Meriheini Luodon kanssa. Sukupolvien läpi katsova esitys tarkastelee ihmistä, sinua tai ainakin minua kysyen: Missä kulkevat muistojen, fiktion ja narraation rajat.

Musiikkikeskuksella järjestettävässä ELOssa -illassa vierailee Suomen kansallisbaletin nuorisoryhmä esittäen otteita teoksista Bajadeeri ja Golden, jonka koreografiasta vastaa Emrecan Tanis. Minna Tervamäki, Suomen kansallisbaletissa loistokkaan uran tehnyt tähtitanssija, tuo iltaan rakastetun Kuolevan joutsenen.  Ohjelmassa nähdään myös Oskari Kymäläinen, MDD, Blind Gut Company, Kuopion Taideopisto, Kuopion Tanssistudio ja Kuopion konservatorio esiintyjineen. ELOssa -illan juontavat Kirsi Soininen ja Riku Lehtopolku. Ilta on yleisölle maksuton, mutta jokaisen tulee turvallisuuden vuoksi noutaa paikkalippu.

TanssiMaraton puolestaan tarjoaa maistiaisia eri tanssilajeihin, joita kuka tahansa voi kokeilla opettajiemme johdolla. Lokakuun ohjelmassa on myös muita tanssikursseja.

Kesäkuun festivaalimme peruttiin. Sen jälkeen olemme valmistelleet ja joutuneet samantien perumaankin lukuisia syyskaudelle suunniteltuja ulkomaisia taiteilijavierailuja. Uskomme että tämä kotimainen ohjelmamme on nyt mahdollista. Kiinnitämme tilaisuuksissamme erityistä huomiota terveyteen ja turvallisuuteen, osanottajien määriä rajoitetaan, ohjelmaan voi tutustua kotisivullamme, kertoo Kuopio Tanssii ja Soin toiminnanjohtaja Anna Pitkänen.

Lippuja niin maksullisiin kuin maksuttomiinkin tapahtumiin on saatavana 1.10. alkaen. Marras- ja joulukuun ohjelman julkistamme myöhemmin. Myös fesän 2021 ohjelma julkaistaan tuonnempana.

 

OHJELMA LOKAKUUSSA 2020

Maksulliset esitykset – liput Lippupisteestä 1.10 alkaen, ovelta 60 min ennen esityksiä:

  1. & 14.10. klo 19, Raekallio Corp., Muistikuvia – Recollections, Kulttuuriareena 44,    liput 20 € + palvelumaksu (max 80 henkilöä)
  1. & 16.10. klo 19 Satu Tuomisto Projekti: Kilpatanssi Remix, Kulttuuriareena 44,        liput 20 € + palvelumaksu (max 80 henkilöä)

 

Maksuttomat tapahtumat:

17.10. klo 11-15      TanssiMaraton, Musiikkikeskus, Valohalli,  pakollinen paikkavaraus www.kuopiodancefestival.fi  (max 12 osanottajaa).

Katsojat ovat tervetulleita seuraamaan Maratonia (ei lippua, max 80 henkilöä kerrallaan, kontrolli ovella).

 

17.10. klo 18, ELOssa -tanssin ilta, Kuopion Musiikkikeskus, konserttisali, pakolliset paikkaliput 1.10 alkaen Musiikkikeskuksen lippukassalta (max 270 henkilöä)

 

Musiikkikeskuksen lippukassa avoinna

ma – pe klo 15 – 17

esityspäivinä ma – pe     klo 15 – esityksen alkuun

esityspäivänä la – su 60 min ennen esitystä

 

Tilaisuuksissamme noudatamme musiikkikeskukselle laadittuja turvallisuusohjeeita:

https://www.kuopionmusiikkikeskus.fi/uutinen/turvallisuuskaytannot-kuopion-musiikkikeskuksessa/

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 21

2 / 21

3 / 21

4 / 21

5 / 21

6 / 21

7 / 21

8 / 21

9 / 21

10 / 21

11 / 21

12 / 21

13 / 21

14 / 21

15 / 21

16 / 21

17 / 21

18 / 21

19 / 21

20 / 21

21 / 21
  • Yhteistyössä: