Etusivu » Kaikki festivaalit » » KUULAS – Lasten Teatteritapahtuma, Kouvola

KUULAS – Lasten Teatteritapahtuma, Kouvola
15.05.2019 - 18.05.2019Tietoa festivaalista

Lasten Teatteritapahtuma Kuulas on taiteellisesti tasokas lasten teatterifestivaali, joka on järjestetty Kouvolan Kuusankoskella jo yli 30 vuoden ajan. Noin 5 000 kävijää vuosittain keräävä festivaali kutsuu paikkakunnalle Suomen parhaita teatterintekijöitä ja lastenteatteriesityksiä. Ohjelmistossa on myös kansainvälistä katuteatteria, lasten työpajoja sekä muuta oheisohjelmaa koko perheelle. Tapahtuman järjestää Työväen Näyttämöiden Liitto yhteistyössä Kouvolan kaupungin, Kouvolan Teatterin ja Kuusankosken Teatterin kanssa.

Tapahtuman luonne

Lasten ja nuorten Kursseja Seminaareja, luentoja Teatteri Työpajoja Alkoholiton Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia

Kuvagalleria

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.kuulas.info
Sähköposti tnl@tnl.fi
Festivaaliosoite Kuusankoskitalo, Kouvola Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 594 6074
Toimisto Työväen Näyttämöiden Liitto ry, Meritullinkatu 33 A 33, FI-00170 Helsinki

Festivaali kartalla

Ensimmäinen Lasten Teatteritapahtuma järjestettiin Kuusankoskella jo vuonna 1988. Silloin festivaalilla esiintyi vain kotimaisia teatteriryhmiä. Pian kuitenkin päätettiin tapahtuman kantava idea:

  1. Haluttiin, että lasten itse tekemät teatteriesitykset pääsevät näkyvästi esille. Se, että lapset eivät ole vain kulttuurin kohteena vaan myös aktiivisina vaikuttajina ja esiintyjinä, on edelleen poikkeuksellista maailmassa.
  2. Lasten tekemien esitysten rinnalle haluttiin nostaa ammattilaisten tekemää lastenteatteria. Eri teatterintekijöiden vuorovaikutuksen myötä ammattilaisten on mahdollista nähdä, miten lapset hahmottavat maailmaa ympärillään, ja toisaalta taas lapset ja harrastajat pääsevät näkemään ammattimaista teatterin tekoa.
  3. Tapahtumasta haluttiin tehdä kansainvälinen. Teatterin tekeminen on kulttuurisidonnaista, ja ulkomaisilta teatteriryhmiltä voi oppia paljon. Parhaimmillaan kansainväliset esitykset haastavat meidät näkemään asioita aivan toisella tavalla.

Kuulas-nimen tapahtuma sai vuonna 2008.

Jaa tapahtuma

Lastenteatterin helmet Kuulakseen

04.04.2019

Vuoden Festivaaliksi 2019 valittu Lasten Teatteritapahtuma Kuulas valtaa toukokuussa Kouvolan! Koko perheen nelipäiväinen tapahtuma kokoaa 15.–18.5. yhteen maamme parhaat lastenteatteriesitykset ja tarjoaa huippuosaamista niin teatterin, tanssin, sirkuksen, näyttämömusiikin kuin oopperankin alueilta.

Myös nuoria esiintymässä ammattilaisten joukossa

Festivaalin esiintyjiksi on valittu 11 ammattiteatteria sekä useita nuortenteatteriryhmiä eri puolilta Suomea. Ohjelmatarjontaa on kaikenikäisille vauvoista leikki- ja kouluikäisiin lapsiin sekä nuoriin saakka ja myös aikuisille riittää nähtävää! Mukana ovat muun muassa nostalgiset eläinhahmot Gommi ja Pommi lastenkonsertillaan sekä Pikkukakkosesta tuttu Varamummo. Katso koko ohjelma: www.kuulas.info.

Tapahtuman päänäyttämönä toimii Kuusankoskitalo, ja lisäksi esityksiä on Kouvolan Teatterissa ja Taideruukissa. Maksullisen ohjelman lisäksi on ilmaisia ulkoilmaesityksiä ja lasten työpajoja.

Lipunmyynti alkaa 8.4. netissä

Lippujen ennakkomyynti käynnistyy NetTicketissä maanantaina 8.4. kello 11. Lippuja saa aluksi vain netistä ja festivaaliviikosta 13.5. alkaen Kuusankoskitalolta. Hinnat ovat samat joka myyntikanavassa (611 euroa).

Vuoden Festivaaliksi 2019 valittu Lasten Teatteritapahtuma Kuulas riemastuttaa jälleen toukokuussa

13.03.2019

KUULAKSESSA HUIKEA KATTAUS ERI TAITEENLAJEJA LAPSILLE

Finland Festivalsin valitsema Vuoden Festivaali 2019, Lasten Teatteritapahtuma Kuulas, järjestetään 32. kertaa Kouvolassa 15.–18.5.2019. Neljän festivaalipäivän aikana Kuusankoskitalossa, Kouvolan Teatterissa ja Taideruukissa  esiintyy 11 ammattiteatteria sekä useita nuortenteatteriryhmiä. Esittävän taiteen moninaisuus tulee vahvasti esille, kun ohjelmistoon on valittu maamme eturivin huippuosaamista lastenteatterin, tanssin, sirkuksen, näyttämö-musiikin ja oopperan alueilta. Koko perheen ulkoilmaesitykset ja työpajat ovat maksuttomia. Lipunmyynti alkaa 8.4.

”Festivaalin avajaisissa nähtävä Race Horse Company edustaa maailman nykysirkuksen kärkeä, ja sen teos Motosikai on ainutlaatuinen katusirkusesitys, jossa pakettiauton uumenista ryöpsähtää ulos räjähtävän energinen show. Koko perheen ikiklassikko on legendaaristen M.A. Nummisen ja Pedro Hietasen Gommi ja Pommi -konsertti Taideruukilla, ja myös vauvoille on oma esityksensä. Isossa roolissa ovat myös lapset itse, kun saamme sekä Lahden, Kotkan että Kouvolan nuorisoteatterit vieraiksemme”, kuvailee Annukka Ruuskanen Työväen Näyttämöiden Liitosta.

 

Festivaalille valitut ammattiteatterit

Red Nose Company, Helsinki: KEISARIN UUDET VAATTEET. Koomisia täsmäosumia. 6+

Huippukoomikot Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama hyppäävät hämmästyttävällä notkeudella roolista toiseen ja huomioivat kaikenikäiset katsojat. Hurjan arvostelu- ja yleisömenestyksen saavuttaneessa klassikkoesityksessä H.C. Andersenin satuun punotaan elävää musiikkia Aviciista Abbaan.

 

Race Horse Company, Helsinki: MOTOSIKAI. Nykysirkusta maailman kärjestä. Kaikille.

Suomalaisen nykysirkuksen huimapäinen ykkösryhmä saapuu vihdoin Kuulakseen! Motosikai on ainutlaatuinen katusirkusesitys, jossa pakettiauton uumenista ryöpsähtää ulos räjähtävän energinen show. Luvassa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita, jongleerausta, klovneriaa, vipulautahyppyjä, akrobatiaa sekä voimailua.

 

AEIOU, Suomi/Slovenia: MASUSSA. Vauvat ensimmäisellä matkallaan. 0–6 v.

Masussa on tarina yhdeksästä kuukaudesta. Esitys kuvaa sikiön kehitystä kohdussa solusta vauvaksi mikros-

kooppiperspektiivistä hullutteleviin unikuviin. Se tarjoaa musiikin siivittämää, lähes sanatonta ja värikästä esineteatteria. Esitys on suunnattu vauvoille, mutta sen parissa viihtyvät myös päiväkoti-ikäiset.

 

Tanssiteatteri Raatikko, Vantaa: LENTÄVÄ MATTO. Pottuwarpaan hurmaava paluu. 3+

Lentävä matto vie sirkusnarri Pottuwarpaan, prinsessa Esmeraldan ja katsojat tuhannen ja yhden yön satuihin.

Yhdessä he löytävät Aladdinin taikalampun, jonka henki tietää aarteen kätköpaikan, mutta sen perässä on myös viekas taikuri. Yhdessä lasten kanssa syntyvä esitys on täynnä kiehtovia kuvia, tanssia ja musiikkia.

 

M.A. Numminen/Pedro Hietanen, Helsinki: GOMMI JA POMMI -konsertti. Koko perheen ikiklassikko. Kaikille.

Tämä lyömätön kaksikko tulee kokea ainakin kerran elämässään! Monitaiteilija M.A. Nummisen ja muusikko Pedro Hietasen legendaarisessa konsertissa lavan valtaavat Gommi-jänis ja Pommi-kissa mielikuvituksellisine lauluineen. Alun perin televisioon syntyneet hahmot ovat suomalaisen lastenkulttuurin klassikoita.

 

Maestra Manner & Mozartistit, Helsinki: TAPAHTUI KERRAN TAIKAHUILUSSA. Satumaista lastenoopperaa. 4+

Ooppera sopii mainiosti myös lapsille! Taikahuilun maailmassa seikkailevat Papageno ja Pamina viihdyttävät koko perhettä W.A. Mozartin kauneimmilla, kuuluisimmilla, koskettavimmilla ja hauskimmilla musiikkiotteilla.

Nuorten ja lahjakkaiden laulajien matka on oivallinen ensiaskel oopperan maailmaan.

 

TOTEM-teatteri, Espoo: LAMMASSAARESSA. Kiperä komedia säännöistä. Vain Lennokin tilausnäytökset.

Isä ja Risto-poika saapuvat rentouttavan kesäloman viettoon Lammassaareen. Mutta mitä tapahtuukaan? Isä laatii Ristolle pitkän listan sääntöjä ja kieltoja. Onko niissä kaikissa mitään mieltä? Esitys tarkastelee lasten ja aikuisten erilaisia maailmoja monitasoisesti ja ovelan komedian keinoin.

 

Susanna Haavisto & co., Helsinki: VARAMUMMO. Hyppää kyytiin vaan, ääppyh niityyk naav! 3+

Pikkukakkosesta tuttu varamummo Ellen ratkoo lasten arkipäivän ongelmia ja harmituksia viihdyttävässä musikaalissa. Jollakin on ikävä työmatkalla olevaa isää, toista jännittää meno uuteen päiväkotiin. Ei hätää, takaperin puhuva varamummo löytää konstit kaikkeen!

 

Kouvolan Teatteri: PETER PAN. Hurja seikkailu fantasiamaailmaan. 6+

Joskus tekee hyvää ihan vain karata. Tai ehkä tapaat jonkun, joka houkuttelee sinut seikkailuun? Kun Kultasen perheen lapset tempaistaan arjesta Mikä-mikä-maahan, he kohtaavat Peter Panin – pojan, joka kieltäytyy kasvamasta aikuiseksi. Musiikkia ja hilpeitä hahmoja sisältävä tarina on tulvillaan jännitystä, vapautta ja taikaa.

 

Teatteri Mukamas, Tampere: HIIRULAINEN SIRKUKSESSA. Suuri tarina pienestä sirkuksesta. 3+

Pieni hiirulainen pääsee sattumalta mukaan sirkuksen estradille, josta löytyy monenmoista taituria kuten           ballerina, klovni ja musisoiva tirehtööri. Esitys tarjoaa sirkuksen riemua ja taikaa jättäen katsojalle aikaa havaita ja oivaltaa. Tuloksena on onnistunut yhdistelmä nukketeatteria ja perinteistä lastenteatteria.

 

Nukketeatteri Sytkyt, Helsinki: LÖPPÖNEN JA KOUVOLAN HISTORIA. Esityksellinen työpaja. 3+

Veturinkuljettaja Löppösen juna huristaa eteenpäin: Kouvola, Harju, Selänpää ja Hillosensalmi. Kyydissä on ihmisiä, eläimiä ja tavaraa. Juna ajelee läpi Kouvolan historian ja jokaisella matkustajalla on oma tarinansa. Mitä kaikkea radan varrella on tapahtunut? Nukketeatteriesityksen jälkeen lapset pääsevät rakentamaan junarataa.

 

Festivaalille valitut harrastajateatterit

Lahden Nuorisoteatteri: LASTEN VALLANKUMOUS. Uuden sukupolven oma ääni. 5+

Aikuiset määräävät, miten tyttöjen pitää istua ja minkä värisen kaverin kanssa saa leikkiä, eikä lapsilla saisi olla mielipiteitä. Mutta entä jos niitä on? Lapset tekevät vallankumouksen kyllästyttyään tapaan, jolla heitä kasvatetaan. Hauska ja ajatuksia herättävä teksti pääsee lentoon nuorten näyttelijöiden käsittelyssä.

 

Kotkan Nuorisoteatteri: KAHDEN EURON SATUJA. Koko perheen satunäytelmä. Kaikille.

Kotkalaisten teatteriharrastajien näytelmässä Kukkanen ja Höperö Kettu Harold johdattavat satujen Metsämaahan. Siellä taikuri Valdemarin taiat menevät hieman pieleen ja hän joutuu ratkomaan tilannetta yhdessä ystävänsä Varis-Pasin kanssa – hassujen sattumusten kyydittämänä.

 

Maksuton off-ohjelmisto

Kouvolan Teatterin nuortenteatteri: SE OLI VAAN LÄPPÄ! Kaikille.

”Mikä mut pysäyttää ja jättää sanattomaksi silloin, kun pitäis puhua? Kiusaaminen on väärin, mutta miks ihmiset sulkee silmänsä ja ajattelee sen olevan okei, koska muutkin tekee niin?” Nuorten itse kirjoittama demoesitys käsittelee koulukiusaamista, yksin jäämistä ja yhdessä tekemisen voimaa.

 

Matias Husgafvel & co., Kouvola: MERIROSVOT VS. NINJAT. 3+

Riemastuttava ja hauska seikkailunäytelmä on täynnä teatteria, sirkusta, tanssia, musiikkia, huumoria, hienoja koreografioita sekä monenlaisia hahmoja. Näe ja koe ainutlaatuinen näytelmä ystävyyden tärkeydestä.

 

Ilmaiset avajaiset ja lasten työpajat

Avajaiset

Festivaalin avajaiset järjestetään Kuusankoskitalon ulkonäyttämöllä perjantaina 17.5. kello 16.45 alkaen. Koko perheelle suunnatussa ilmaistapahtumassa kuullaan yhteistyökumppaneiden tervehdyksiä sekä nähdään Race Horse Companyn huimapäinen katusirkusesitys.

 

Lasten työpajat

Kuusankoskitalon yläaulassa toteutetaan maksuttomia non stop -työpajoja festivaalin ajan. Puvustuspajassa voi heittäytyä teatterimaailmaan erilaisia rooliasuja kokeillen, maskeerauspajassa saada toivomansa kasvomaalauksen ja lastenlavalla esiintyä vapaasti. Uutta on paperinukkepaja, jossa askarrellulla paperinukella on mahdollista esiintyä nukketeatterissa lastenlavan yhteydessä.

 

Lipunmyynti alkaa 8.4.

Lipunmyynti avautuu NetTicketissä (www.netticket.fi) maanantaina 8.4. kello 11 ja on avoinna tapahtumaan saakka. Kuusankoskitalolta lippuja saa festivaaliviikon alusta eli maanantaista 13.5. lähtien. Palveluajat ja yhteystiedot löytyvät Kuulaksen käsiohjelmasta ja nettisivuilta. Lippujen hinnat ovat samat joka myyntikanavassa.

Yli kymmenen hengen ryhmämyynti käynnistyy jo aiemmin, ja siitä tiedotetaan suoraan päiväkodeille ja kouluille. Lapsiryhmille on tarjolla ilmaisia festivaalibusseja Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiön tarjoaman tuen ansiosta.

 

Kuulas – Vuoden Festivaali 2019

Kuulas on taiteellisesti tasokas lasten teatterifestivaali, joka on järjestetty Kouvolan Kuusankoskella jo vuodesta 1988 lähtien. Noin 5 000 kävijää vuosittain keräävä festivaali kutsuu paikkakunnalle Suomen parhaita teatterintekijöitä ja lastenteatteriesityksiä. Ohjelmistossa on perinteisen lastenteatterin lisäksi katuteatteria, lasten työpajoja sekä muuta oheisohjelmaa koko perheelle. Tapahtuman järjestää Työväen Näyttämöiden Liitto (TNL) yhteistyössä Kouvolan kaupungin, Kouvolan Teatterin ja Kuusankosken Teatterin kanssa.

Tänä vuonna Kuulas sai merkittävän Vuoden Festivaali 2019 -tunnustuksen Finland Festivalsilta. Hallitus totesi perusteluissaan näin: ”Iloa, elämyksiä, syvällisiä kysymyksiä, vauhdikkaita vastauksia – ja ennen kaikkea riehakasta yhdessäoloa! Kouvolan Kuusankoskella jo yli 30 vuoden ajan järjestetty Lasten Teatteritapahtuma Kuulas on aina osannut yhdistää riemastuttavaksi kokonaisuudeksi niin huipputason teatteriesitykset, välittömät työpajat, katuteatterin ilmeikkäimmät ilmiöt sekä kotimaiset ja kansainväliset vieraat. Tapahtuma on suunnattu niin lapsille kuin myös koko perheelle, aina muistaen, että lastenkulttuurissa rima on erityisen korkealla ja taiteellisesta tasosta ei koskaan pidä tinkiä.”

www.kuulas.info

KUULAS – Lasten Teatteritapahtuma on Vuoden festivaali 2019

27.11.2018

Finland Festivalsin hallitus on nimennyt Kouvolassa järjestettävän KUULAS – Lasten Teatteritapahtuman Vuoden festivaaliksi 2019. Hallitus toteaa perusteluissaan:

Iloa, elämyksiä, syvällisiä kysymyksiä, vauhdikkaita vastauksia – ja ennen kaikkea riehakasta yhdessäoloa! Kouvolan Kuusankoskella jo yli 30 vuoden ajan järjestetty Lasten Teatteritapahtuma Kuulas on aina osannut yhdistää riemastuttavaksi kokonaisuudeksi niin huipputason teatteriesitykset, välittömät työpajat, katuteatterin ilmeikkäimmät ilmiöt sekä kotimaiset ja kansainväliset vieraat. Tapahtuma on suunnattu niin lapsille kuin myös koko perheelle, aina muistaen, että lastenkulttuurissa rima on erityisen korkealla ja taiteellisesta tasosta ei koskaan pidä tinkiä.

Festivaalin päätuottaja on Työväen Näyttämöiden liitto yhteistyökumppaneinaan Kouvolan kaupunki, Kouvolan Teatteri ja Kuusankosken Teatteri. Ensimmäinen Lasten Teatteritapahtuma järjestettiin Kuusankoskella jo vuonna 1988. Silloin festivaalilla esiintyi vain kotimaisia teatteriryhmiä, mutta pian mukaan tulivat myös kansainväliset esitysvierailut. Nykyisen KUULAS-nimen tapahtuma sai vuonna 2008. Festivaalin keskiössä on laadukkaan lastenteatterin lisäksi myös monipuoliset, osallistujille ilmaiset työpajat, kuten esimerkiksi maskeeraus- ja puvustustyöpajat. Ilmaisten tapahtumien ja maltillisten pääsylippuhintojen avulla osallistumiskynnys on pidetty mahdollisimman matalalla. Koulu- ja päiväkotiryhmiä palvelevat myös ilmaiset festivaalibussikuljetukset.

KUULAS – Lasten Teatteritapahtuma järjestetään ensi keväänä 15.-18. toukokuuta ja sen ohjelmisto julkaistaan maaliskuussa. Ohjelmistosta vastaavat toiminnanjohtaja Annukka Ruuskanen ja tuottaja Mikko Väänänen. Lisätietoja löytyy osoitteesta www.kuulas.info

Finland Festivals on nimennyt Vuoden festivaalin 1999 alkaen. Tuoreimmat viisi palkittua festivaalia ovat:

  • 2018  Tampere Biennale
  • 2017  Ilmajoen Musiikkijuhlat
  • 2016  Sastamala Gregoriana
  • 2015  Sodankylän elokuvajuhlat
  • 2014  Maailma kylässä -festivaali

www.kuulas.info

1 / 6

2 / 6

3 / 6

4 / 6

5 / 6

6 / 6
  • Yhteistyössä: