Etusivu » Kaikki festivaalit » » Maailma kylässä -festivaali, Helsinki

Maailma kylässä -festivaali, Helsinki
26.05.2018 - 27.05.2018Tietoa festivaalista

Kaiken maailman kulttuurit kohtaavat Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Ilmaistapahtuma tarjoaa monipuolisesti taidetta ja toimintaa koko perheelle. Ohjelmassa on kymmeniä esityksiä eri puolilta maailmaa, sekä laaja kirjo näytteilleasettajia kansalaisjärjestöistä eksoottisiin keittiöihin.

Tapahtuman luonne

Monitaidefestivaalit Elokuva Etno / Maailmanmusiikki Jazz Kirjallisuus, runous Kursseja Kuvataide Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Pop/Rock Seminaareja, luentoja Teatteri Työpajoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia Ulkoilmatapahtuma

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.maailmakylassa.fi
Sähköposti info@maailmakylassa.fi
Festivaaliosoite Kaisaniemen puisto, Helsinki Katso kohde kartalla
Puhelin +358 9 584 233
Toimisto Elimäenkatu 25-27 (5. krs), FI-00510 Helsinki

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Kotimaa Kosovo-Suomi maailman ensi-illassa Maailma kylässä -festivaalilla – Festivaalin ohjelmassa yhteiskunnallisia dokumentteja muun muassa Kolumbiasta ja Burkina Fasosta

14.05.2018

Maailma kylässä -festivaali tuo ajankohtaiset dokumenttielokuvat Helsingin keskustaan toukokuun viimeisenä viikonloppuna 26.-27.5.2018. Luvassa on kaikkiaan seitsemän ilmaisnäytöstä, niiden joukossa Kotimaa Kosovo-Suomi -dokumentin maailman ensi-ilta. Dokumenttiohjelma toteutetaan yhteistyössä muun muassa YK Kinon, Sitran, Pohjoismaisen kulttuuripisteen ja Ylen kanssa. Esityksiä seuraa keskusteluja ja haastatteluita dokumenttien teemoihin liittyen.

Maailma kylässä -festivaalin Kyläkinon dokumenttiohjelmistossa nähdään maailman ensi-illassa Olli Laineen ohjaama Kotimaa Kosovo-Suomi. Dokumentti kuvaa jalkopallokentiltä ja politiikasta tutun Hetemaj´n perheen matkaa Kosovosta Suomeen ja sopeutumista suomalaiseen kulttuuriin. Mikä oli onnistuneen sopeutumisen salaisuus ja hinta? Samoja asioita pohditaan dokumenttia seuraavassa keskustelussa, johon osallistuvat ohjaaja Olli Laine ja Hetemaj´n perheen jäsenet.

Simón Hernández Estradan palkittu, edesmenneestä kolumbialaisesta sissikomentaja Carlos Pizarrosta kertova dokumentti Pizarro kuvaa komentajaa tämän tyttären María José Pizarron kautta. Dokumentti nähdään nyt Suomen ensi-illassa. Pizarro johdatti Kolumbian pahamaineisia M-19-sotureita taistelukentältä rauhanneuvotteluihin, ja pyrki myös maansa presidentiksi. Hänet murhattiin vuonna 1990. Esityksen jälkeen Pizarron leski, itsekin entinen sissitaistelija Myriam Rodrigués kertoo Maailman Kuvalehden haastattelussa, miten rauha voidaan saavuttaa yli 50 vuotta sotaa käyneessä maassa.

Luovasta vastarinnasta Burkina Fasossa kertova Burkinabè Rising on osa Cultures of Resistance -projektia, joka pyrkii lisäämään ihmisten tietoisuutta sosiaalisesta ja taloudellisesta tasa-arvosta elokuvien kautta. Dokumentti esitetään niin ikään ensimmäistä kertaa Suomessa.

Ympäristön saastumisen vaikutuksia paikallisiin elinkeinoihin kuvaa skottilaisohjaaja Mike Dayn dokumentti The Islands and the Whales. Lisäksi Kyläkinon ohjelmistossa nähdään Paula Vesalan ohjaama Perheen tähden, Ruandan sotarikoksia käsittelevä The Uncondemned sekä Kalifornian high-tech -kouluja kuvaava Most Likely to Succeed.

Oikeudenmukaisen maailman puolesta

Maailma kylässä -festivaali järjestetään 26.-27. toukokuuta 2018 Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla. Festivaali tarjoaa ohjelmassaan monipuolisesti ilmaiskonsertteja, lastenohjelmaa, elokuvia ja keskusteluita yli sadan ohjelmanumeron verran. Lisäksi puiston valtaavat viikonloppuna yli 60 ruokamyyjää sekä lähes 250 kansalaisjärjestöä.

Festivaalin vuoden 2018 teema on YK:n kestävän kehityksen ohjelma Agenda 2030 ja festivaalin alueellinen painotus on Afrikassa. Festivaalin pääjärjestäjä on kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa ry, joka on yli 300 kansalaisjärjestön kattojärjestö. Festivaalin pääyhteistyökumppaneita ovat ulkoministeriö, Euroopan unioni, Ben&Jerry’s, Eko Lumme sekä Maailman Kuvalehti.

Maailma kylässä -festivaalin Kyläkino
On The Rocks, Mikonkatu 15, Helsinki
Kaikkiin esityksiin on vapaa pääsy

Lauantaina 26.5.2018

12.00-13.15 Burkinabè Rising (Burkina Faso, 2017)
13.15-13.45 Keskustelu: Taide avuksi naisten aseman parantamisessa (BFA/ NGA/ USA/ IRL)

14.00-15.25 The Uncondemned (Alankomaat, 2015)
15.25-16.00 Keskustelu: Seksuaalinen väkivalta sodankäynnin välineenä

16.15-16.45 Perheen tähden (Suomi, 2017)
16.45-17.15 Keskustelu: Erossa rakkaista – Perheenyhdistämisen haasteet

17.30-18.45 Kotimaa Kosovo-Suomi (Suomi, Kosovo, Italia, 2018)
18.45-19.30 Keskustelu: Hetemajt – Kahden kulttuurin välissä

Sunnuntai 27.5.2018

12.00-13.25 The Islands and the Whales (Tanska, Englanti, 2016)
13.25-14.00 Keskustelu: Globalisaatio haastaa paikallisten elämäntyylit (FRO/FIN)

14.15-15.40 Pizarro (Kolumbia, 2016)
15.40-16.15 Haastattelussa Myriam Rodríguez: Elämäni sissikomentajan rinnalla (COL)

16.30-18.00 Most Likely To Succeed (Yhdysvallat, 2015)
18.00-19.00 Keskustelu: Teknologia mullistaa opetuksen (MEX/ FIN/ USA)

www.maailmakylassa.fi

Kaupungistuminen, radikalisoituminen ja kestävä kehitys puhuttavat Maailma kylässä -festivaalilla

17.04.2018

Suomen suurin ilmaisfestivaali tuo sadat päättäjät, asiantuntijat ja mielipidevaikuttajat keskustelemaan yhteiskunnallisista ajankohtaisista aiheista Helsingin keskustaan 26.–27. toukokuuta. Kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepan järjestämän tapahtuman teemoja ovat muun muassa kestävän kehityksen ohjelma Agenda 2030 – Kestävä kehitys, kestävä talous, ilmasto, ympäristö ja ihmisoikeudet. Lisäksi festareilla nousevat esiin aiheina radikalisoituminen, kaupungistuminen, huumesota ja afrikkalainen muoti.

Maailma kylässä -festivaali tarjoaa monipuolisen kirjon yhteiskunnallista, ajankohtaista keskustelua ja kokoaa puhujavieraita Helsinkiin ympäri maailmaa. Keskustelutilaisuuksien lisäksi luvassa on myös elokuvia, kirjallisuusohjelmaa ja konsertteja. Puhujina keskusteluohjelmissa ovat muun muassa presidentti Tarja Halonen, Suomen vastarintaliikkeen perustaja Esa Holappa, näyttelijä Aku Hirviniemi ja pitkän linjan vaikuttaja Elisabeth Rehn.

Kestävä kehitys jokaisen arjessa 

Festivaalin pääteemaa, YK:n koko maailmaa kattavaa kestävän kehityksen ohjelmaa Agenda 2030:ta käsitellään useissa eri ohjelmanumeroissa. Sitran järjestämä Fiksu arki – Voiko kuluttaminen olla kestävää? -paneeli ja Ulkoministeriön Miten Agenda 2030 -tavoitteista tulee totta? -paneeliruotivatarjen valintoja samoin kuin Aku Hirviniemi, joka avaa ostokassinsa yleisölle ja paljastaa omat eettiset ruokavalintansa. 

Myös KepanMaailma muuttuu kaupunki kerrallaan-keskustelu kertoo, miten pienistä teoista muutos rakentuu. Toimittaja Reetta Räty moderoi kaksi paneelikeskustelua, joissa käsitellään EU:n kunnianhimoisia energia- ja ilmastotavoitteita vuoteen 2030 mennessä. Missä mennään tavoitteiden osalta ja miltä tulevaisuus näyttää?  

”Kestävä kehitys näkyy monipuolisesti kansalaisjärjestöjen ja muiden kansalaistoimijoiden tuottamissa keskusteluissa. Agenda 2030 on myös monen festivaalilla esittäytyvän kansalaisjärjestön toiminnan keskiössä. Festivaali panostaa kestävään kehitykseen muun muassa Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän avulla”, festivaalin ohjelmapäällikkö Johanna Eurakoski sanoo.  

Yhtenä kantavana teemana festivaaleilla on ihmisoikeudet. Nigerialainen entinen ihmiskaupan uhri Itohan Okundaye on perustanut ihmiskauppaa ehkäisevän Toisenlaisia tarinoita -kampanjan. Hän kertoo, miten kaikki alkoi ja mitä tuloksia on saatu aikaan.  

Suomenvastarintaliikkeen perustaja Esa Holappa osallistuu keskusteluunturvallisuudentunteen merkityksestä yhteiskuntarauhaan ja pohtii radikalisoitumisen syitä.  

Tansanialaispäätoimittaja Ansbert Ngurumo pakeni Suomeen sen jälkeen, kun hänen lehtensä suljettiin. Ngurumon tarina ilmentää hyvin Tansanian kaventunutta sananvapaustilannetta, jossa vääränlaisen Facebook-viestin kirjoittaminen voi johtaa vankilatuomioon.

Hetemaj’n perheen tarina ja muita keskusteluja elokuvista

Maailman ensi-illan festivaalilla saavan Kotimaa Kosovo-Suomi -dokumenttielokuvan jälkeen politiikan ja jalkapallon kentiltä tutun sisarusryhmän Fatlume, Fatbardhe, Perparim ja Mehmet Hetemaj kertovat, mikä on ollut Suomeen sopeutumisen salaisuus ja hinta.

BurkinabèRising -dokumenttia seuraavassa keskustelutilaisuudessa pohditaan naisten asemaa ja sitä, mitä afrikkalainen yhteisö voi saada aikaan poliittisen muutoksen kulttuurin avulla.

Kolumbialaisen sissikomentaja Carlos Pizarron (1951–1990) leski Myriam Rodríquez kertoo Maailman Kuvalehden päätoimittajan Anni Valtosen haastattelussa, miten rauha saavutetaan yli viisikymmentä vuotta sotaa käyneessä maassa. 

Ohjelmanumeroita juontavat muun muassa toimittajat Maryan Abdulkarim, Piia Pasanen, Bettina Sågbom, Janne Hopsu, Kukka Ranta, Ronja Salmi ja Tuomas Peltomäki

Kansalaisjärjestöjen suurtapahtuma keskellä Helsinkiä 

Maailma kylässä -festivaali järjestetään 26.–27. toukokuuta Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla lauantaina kello 11–21 ja sunnuntaina kello 11–19. Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy. 

Festivaalin toteuttaa kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa ry, joka on yli 300 suomalaisen kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalien kehityskysymysten asiantuntija. Festivaalin pääyhteistyökumppaneita ovat ulkoasiainministeriö, Euroopan unioni, Eko Lumme,Ben & Jerry’s ja Maailman Kuvalehti.  

Keskusteluohjelmien lisäksi festivaalilla on runsaasti konsertteja, elokuvia ja lastenohjelmaa.Festivaalilla kuullaan musiikkia muun muassa Etelä-Afrikasta, Malista,Ghanastaja Norsuunluunrannikolta. 

Tutustu koko ohjelmaan osoitteessa www.maailmakylassa.fi/ohjelma

Maailma kylässä -festivaalin ilmaiskonsertit julkaistu

05.04.2018

Festivaali tarjoaa toukokuun viimeisenä viikonloppuna 18 konserttia maailmanmusiikin huippunimiltä ja kotimaisilta eturivin artisteilta.

Maailma kylässä -festivaalin kulttuuriohjelma on julkaistu. Ilmainen festivaali Helsingin sydämessä Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla tarjoaa toukokuun viimeisenä viikonloppuna 18 konserttia maailmanmusiikin huippunimiltä ja kotimaisilta eturivin artisteilta.

Lähi-idän lupaavimpiin kokoonpanoihin kuuluva 47SOUL yhdistää perinteisen palestiinalaisen musiikin ja elektronisen soinnin moderniksi shamstepiksi, itäisten sävelkulkujen, hip hopin ja electro beatin fuusioksi. The Guardian -lehti nosti taannoin yhtyeen helmikuussa julkaiseman Balfron Promise -albumin kuukauden maailmanmusiikin julkaisuksi. Euroopan suurimmilla festivaaleilla esiintynyt yhtye nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa.

Afrikka kuuluu ohjelmassa muun muassa festivaalisunnuntaina malilaisen Abou Diarran musiikissa. Diarran soinnissa blues, jazz, reggae, perinteinen malilainen musiikki ja urbaanit rytmit sekoittuvat moninaiseksi taiteen ilotulitukseksi. Jo kerran Suomessa vieraillut kongolainen, maineikkaalla Glitterbeatilla julkaiseva Jupiter & Okwess taas tuo maanosan biletunnelmat Kaisaniemen puistoon. Sunnuntaina lavan täyttää myös afrobeatia ja etiogroovea soittava Les Freres Smith 11 hengen bändillään. Lisäksi Savanni-lavalla kuullaan Norsunluurannikolta kotoisin olevaa, Grammy-palkittua Dobet Gnahoréa sekä eteläafrikkalaista Freshlygroundia.

Ohjelman kotimaista tähtikaartia edustaa suomalaisen reggaen ja dancehallin kuningas Raappana. Sunnuntaina lavalle nousee suomalais-beniniläinen Afrojazz Quintet, joka nähdään yhdessä spacejazz-afrobeat-avantgardisti Jimi Tenorin ja blueslaulaja Charlotta Kerbsin kanssa. Kotimaisia kokoonpanoja kuullaan niin ikään Rautatientorin Mekong-lavalla, jossa esiintyvät muun muassa Muuan Mies, AK sekä pitkän linjan lattariorkesteri Maria Gasolina.

Maailma kylässä -festivaali on myös lasten oma karnevaali; Savanni-lavan avaa lauantaina koko perheen pop rock -poppoo Päistikka, jonka esityksessä on luvassa yllättäviä käänteitä ja riemukkaita hetkiä. Sunnuntaina Savannin aamun aloittaa Pomppulinnan Kreivi, jonka tahdissa naperot pääsevät tanssimaan niin rockia ja räppiä kuin rumbaa ja salsaakin. Lisäksi lapsille on tarjolla muun muassa ilmastonmuutokseen, jäätiköiden sulamiseen, maapallon hyvinvointiin ja muoviroskasta tehtyyn taiteeseen liittyviä työpajoja ja esityksiä.

Häiriköt-päämajan Vastamainosnäyttely tarjoaa pureksittavaa Kaisaniemen Mahdollisuuksien Tori -teltassa. Näyttely pureutuu parodian keinoin yritysvastuuseen ja maailmankaupan rakenteisiin.

Festivaalin asiaohjelma julkaistaan 17. huhtikuuta.

Oikeudenmukaisen maailman puolesta

Maailma kylässä -festivaali  järjestetään 26.-27. toukokuuta 2018 Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla. Festivaali tarjoaa ohjelmassaan monipuolisesti konsertteja, lastenohjelmaa, elokuvia ja keskusteluita yli sadan ohjelmanumeron verran. Lisäksi puiston valtaavat viikonloppuna yli 60 ruokamyyjää sekä lähes 250 kansalaisjärjestöä.

Festivaalin vuoden 2018 teema on YK:n kestävän kehityksen ohjelma Agenda 2030 ja festivaalin alueellinen painotus on Afrikassa. Festivaalin pääjärjestäjä on kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa ry, joka on yli 300 kansalaisjärjestön kattojärjestö. Festivaalin pääyhteistyökumppaneita ovat ulkoministeriö, Euroopan unioni, Ben & Jerry’s, Eko Lumme sekä Maailman Kuvalehti.

www.maailmakylassa.fi

Grammy-palkittu Dobet Gnahoré Maailma kylässä -festivaalille toukokuussa

27.02.2018

Kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepan Maailma kylässä -festivaali kokoaa huippuesiintyjät, kansalaisvaikuttajat ja kymmenet tuhannet ihmiset Helsinkiin toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Tapahtuman pääteema on Agenda 2030 – Kestävä kehitys ja alueellisena painopisteenä Afrikka. Festivaali tarjoaa viikonlopun aikana yli 20 ilmaiskonserttia.

Lauantaina 26. toukokuuta Helsinkiin saapuu Etelä-Afrikan merkittävimpiin esiintyjiin kuuluva, lukuisia palkintoja Freshlyground. Ensimmäistä kertaa Suomessa esiintyvä yhtye sekoittaa Zimbabwen ja Mosambikin musiikkiperinteitä jazziin, popiin, bluesiin ja indierockiin. Monien eturivin artistien kanssa ympäri maailmaa yhteistyötä tehnyt yhtye levytti Shakiran kanssa Waka Waka -kappaleen, joka valittiin vuoden 2010 jalkapallon MM-kisojen tunnuslauluksi.

Sunnuntaina festivaali huipentuu Dobet Gnahorén konserttiin. Karismaattinen naislaulaja voitti Grammy-palkinnon  vuonna 2010 yhdessä India Arien kanssa kategoriassa Best Urban / Alternative Performance. Norsunluunrannikolta kotoisin oleva Gnahoré on yksi nykyafrikkalaisen musiikin mielenkiintoisimmista tapauksista. Gnahoré laulaa seitsemällä eri afrikkalaisella kielellä ja yhdistelee ennakkoluulottomasti musiikkilajeja herkistä balladeista menevämpään afrogrooveen. Laulajan uusi Miziki-levy julkaistaan keväällä juuri ennen festivaalia.

Festivaalin Kyläkinossa on nähtävillä useita yhteiskunnallisia elokuvia. The Uncondemned -dokumentti (2015) vie katsojan keskelle Ruandan kansanmurhiin liittyvää sotarikosoikeudenkäyntiä. Most Likely to Succeed -dokumentti (2015) perustuu Kaliforniassa sijaitsevien High Tech High -koulujen tarinaan, jossa oppimisen ja opettamisen keskiössä on oppilaan uteliaisuuden tukeminen yksilöllisen oppimisen avulla.

Festivaalin kulttuuriohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan 5. huhtikuuta ja asiaohjelma 17. huhtikuuta.

Oikeudenmukaisen maailman puolesta

Maailma kylässä -festivaali järjestetään 26.–27.5.2018 Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla lauantaina kello 11–21 ja sunnuntaina kello 11–19. Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy. Festivaalin toteuttaa kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa ry, joka on yli 300 suomalaisen kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalien kehityskysymysten erityisasiantuntija.

Festivaalin pääyhteistyökumppaneita ovat ulkoasiainministeriö, Euroopan unioni, Eko Lumme ja Maailman Kuvalehti.

Helsingin juhlaviikot ja Maailma kylässä -festivaali: Millainen on Helsinki festivaalikaupunkina? Festivaalit ja Helsingin kaupunki toteuttivat laajan festivaalitutkimuksen

13.02.2018

Mikä on helsinkiläisten festivaalien suosion salaisuus? Houkutteleeko kiinnostava ohjelma, hyvä tunnelma vai erityiset tapahtumapaikat? Estääkö osallistumisen kiinnostuksen vai rahan puute? Entä mitä hyvää festivaalit tuovat kaupungille ja miten Helsinki voisi olla paras mahdollinen festivaalikaupunki?

Suuret helsinkiläisfestivaalit – Sideways, Tuska, Flow Festival, Helsingin juhlaviikot ja Maailma kylässä – toteuttivat vuonna 2017 ensimmäistä kertaa yhdessä laajan festivaalikyselyn kumppaninaan Helsingin kaupunki. Festivaalitutkimus toteutettiin sähköisenä kyselynä ja vastauksia kertyi yli 2300 kappaletta.

Tutkimuksen tavoitteena oli koota tietoa festivaalikaupunki Helsingin ja kaupunkifestivaalien kehittämiseen. Tutkimuksessa kartoitettiin esimerkiksi vastaajien suhdetta festivaaleihin ja vapaa-aikaan sekä festivaalien sosiokulttuurisia vaikutuksia esimerkiksi hyvinvoinnin, matkailun ja asuinpaikan vetovoimaisuuden näkökulmista.

Vastauksissa korostuvat yhteisöllisyyden, arjesta irrottautumisen ja merkityksellisten sisältöjen tärkeys: festivaaleille houkuttelevat sekä hauskanpito että kiinnostavat vetonaulat. Toisaalta myös turvallisuudentarve on lisääntynyt. Suurten tapahtumien ohella nähtävissä on lisäksi kasvava kiinnostus pienempiin ja eri kaupunginosissa tapahtuviin festivaaleihin.

Lue lisää ja lataa tutkimus tästä.

1 / 22

2 / 22

3 / 22

4 / 22

5 / 22

6 / 22

7 / 22

8 / 22

9 / 22

10 / 22

11 / 22

12 / 22

13 / 22

14 / 22

15 / 22

16 / 22

17 / 22

18 / 22

19 / 22

20 / 22

21 / 22

22 / 22
  • Yhteistyössä: