Etusivu » Kaikki festivaalit » » Mäntän kuvataideviikot

Mäntän kuvataideviikot
16.06.2019 - 31.08.2019Tietoa festivaalista

Vuodesta 1993 järjestetty Mäntän kuvataideviikot on Suomen merkittävin kesäinen nykytaiteen katselmus. Vuosittain vaihtuva kuraattori tuo näyttelyyn aina oman tuoreen näkökulmansa. Jo yli 10 vuoden ajan tapahtuman pääpaikkana on ollut Pekilo, entinen tehdaskiinteistö Mäntän korkeimman tehtaanpiipun juurella. Nykytaide tulee lähelle: Mänttä on koko perheen retkikohde.

Tapahtuman luonne

Kuvataide Kirjallisuus, runous Kursseja Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Seminaareja, luentoja Työpajoja Alkoholiton Esteetön pääsy

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.kuvataideviikot.fi
Sähköposti info@kuvataideviikotl.fi
Festivaaliosoite Pekilo, Tehtaankatu 21, Mänttä Katso kohde kartalla
Puhelin +358 44 259 9194
Toimisto Pekilo, Tehtaankatu 21, FI-35800 Mänttä

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

2019 Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijat julkistettu – ”Ihmisen aika” luo katseen maailman tilaan

13.02.2019

TEEMANA ”IHMISEN AIKA”

Mäntän kuvataideviikkojen kesän 2019 taiteilijalista on julkistettu. Näyttelyyn on kutsuttu reilut 50 taiteilijaa ja taiteilijaryhmää. He muodostavat laajan kattauksen maamme nykytaiteen kentästä etelästä pohjoiseen. XXIV Mäntän kuvataideviikkojen teemana on ”Ihmisen aika”. Monet kuraattori Marja Helanderin kutsumista taiteilijoista pohtivat ekologiaa ja vastuutamme maailman tilasta.

–  Luvassa ei kuitenkaan ole pelkkä ympäristönäyttely, eikä Pekiloon olla pystyttämässä tuomiopäivän temppeliä, Helander lupaa. Kesän 2019 taiteilijat tuovat näkemyksensä ihmisen aikakaudesta ja sen vaikutuksesta ympäristöön monin tavoin: uskonnon, politiikan, ihmissuhteiden tai vaikka eläinten näkökulmasta.

 

KESÄN 2019 TAITEILIJOITA

Ensi kesän taiteilijoihin lukeutuu muun muassa Matti Aikio, saamelainen mediataiteilija, joka on käsitellyt mm. Saamenmaan ympäristökysymyksiä ja poronhoidon tulevaisuutta. Tunnetuin näyttelyssä mukana oleva saamelaistaiteilija on Outi Pieski, jonka teokset ovat usein paitsi kunnianosoituksia saamelaiselle käsityötaiteelle, myös abstrakteja, värikkäitä installaatioita.

Ensi kesän taiteilijalistasta löytyy lisäksi Aiko Tsukahara, joka esittää minimalistissa veistoksissaan kysymyksen, joutuuko ihmiskunta lopulta evakuoimaan itsensä keinotekoisesti luotuun maailmaan: kliinisiin kammioihin äärettömässä avaruudessa. Hieman samalla asialla, huumorin maustamana, on Taiteilijakollektiivi Kunst, jonka bisnesideana on Arkki-niminen lopunajan matkatoimisto.

 

MUKANA TUNNETTUJA NUORIA NIMIÄ

Mukana on tunnettuja nuoria nykytaiteilijoita kuten vuoden 2018 nuori taiteilija J.A. Juvani sekä Iiu Susiraja, jonka valokuvia nähdään nyt Mäntässä ensimmäistä kertaa. –  Susirajan kuvissa on huumoria, rohkeutta, häpeämättömyyttä, absurdiutta ja uskomatonta kekseliäisyyttä, Marja Helander kehuu.

Myös Ars Fennica-ehdokkaana vuonna 2017 ollut taidemaalari Camilla Vuorenmaa ja Mäntän kuvataideviikot vuonna 2002 kuratoinut kuvanveistäjä Kaisu Koivisto ovat mukana, samoin monista installaatioistaan tunnettu Hanna Vihriälä. Täydellisen listan vuoden 2019 taiteilijoista löydät erillisestä liitteestä.

 

MAAMME LAAJIN NYKYTAITEEN KESÄNÄYTTELY

Mäntän kuvataideviikot on Suomen laajin nykytaiteen kesänäyttely, joka on palkittu muun muassa Suomi-palkinnolla. XXIV Mäntän kuvataideviikkojen näyttely on avoinna 16.6. – 1.9.2019.

www.kuvataideviikot.fi

www.facebook.com/kuvataideviikot

www.twitter.com/Kuvataideviikot

www.instagram.com/kuvataideviikot

 

XXIV Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijat
Aikio Matti Vuotso
Aikio Stina Aletta Rovaniemi
Anoschkin Jasmin Helsinki
Claesson Ann-Sofie Helsinki
Duncker Maria Helsinki
Estarriola Anna Helsinki
Teuri Haarla Mäntsälä
Haikala Katriina Helsinki
Haimila Sanna Tornio
Hiltunen Heli &
Puranen Jorma Helsinki
Itälinna Roope Turku
Jakowleff Renata Helsinki
Jokela Timo Rovaniemi
Jussi TwoSeven Helsinki
Juvani J.A. Helsinki
Kangasmaa Minna Oulu
Kannosto Sakari Helsinki
Katajamäki Aimo Helsinki
Kiuru Kaija Rovaniemi
Kitti Sunna Turku
Koivisto Kaisu Helsinki
Korhonen Arto Turku
Korkalo Tuomas Rovaniemi
Koski-Vähälä Sari Helsinki
Jouni Laiti Inari
Miettunen Sauli Pello
Moisander Juhana Helsinki
Moratoriotoimisto
Nieminen Arttu Rovaniemi
Niskanen Anna Helsinki
Oikarinen Mari Rovaniemi
Osva Anu Helsinki
Paunu Paavo Rauma
Peura Emma Riihimäki
Pieski Outi Utsjoki
Piilola Tamara Helsinki
Pälviranta Harri Helsinki
Raudas Selja Helsinki
Rauhala Mammu & Pasi Lohja
Rauhala Pasi Lohja
Rojola Johanna Helsinki
Rotko Johanna Kotka
Ruohonen Elina Turku
Rytkönen Panu Helsinki
Salvesen Aleksander Helsinki
Susiraja Iiu Turku
Syrjälä Nestori Helsinki
Taiteilijakollektiivi Kunst (Christina Holmlund, Pia Paldanius, Jarmo Palola, Sirpa Päivinen,
Anu Suhonen & Julia Weckman)
Talpsepp-Jaanisoo Berit Helsinki
Tornberg Jaakko Helsinki
Tsukahara Aiko Helsinki
Törmälehto Samppa Helsinki
Vihriälä Hanna Tampere
Vuorenmaa Camilla Helsinki

Mäntän kuvataideviikkojen vuoden 2019 kuraattoriksi Marja Helander

07.11.2018

Mäntän kuvataideviikkojen vuoden 2019 kuraattori on Marja Helander (s. 1965). Helander on saamelainen valokuva- ja videotaiteilija sekä elokuvaohjaaja, jonka juuret ovat Helsingissä ja Utsjoella. Teoksissaan hän on tutkinut muun muassa identiteettiään suomalaisen ja saamelaisen kulttuurin välissä. Helanderin teoksia on vuodesta 1992 lähtien ollut esillä parissakymmenessä yksityisnäyttelyssä sekä yli 50 yhteisnäyttelyssä kotimaassa ja maailmalla. Marja Helanderille myönnettiin tänä vuonna Tampereen elokuvajuhlien Risto Jarva -palkinto elokuvastaan Eatnanvuloš lottit, Maan sisällä linnut.

Mäntän kuvataideviikot on Marja Helanderille tuttu tapahtuma jo vuosien takaa. Hän on osallistunut Kuvataideviikkoihin taiteilijana kahdesti, vuosina 1995 ja 2005. Erityisesti hänen mieleensä on jäänyt vuoden 1995 näyttely, kun mukaan oli kutsuttu 164 taiteilijaa. – Aina kun olen osallistunut Kuvataideviikkoihin, se on ollut onnellinen ja yhteisöllinen kokemus, hän muistaa.

 

KAHDEN KULTTUURIN VÄLISSÄ

Marja Helander lähtee taiteessaan usein liikkeelle omasta taustastaan kahden kulttuurin, suomalaisen ja saamelaisen, välissä. – En kuitenkaan ajattele niin, että kaikkien töideni aiheena olisi pakko olla tämä. Olen välillä työskennellyt myös muiden aiheiden parissa, Helander selittää. Hän mainitsee esimerkkinä tästä New Yorkissa kuvaamansa teokset. – Olen sovussa asian kanssa. Minulle sopii hyvin, että minusta puhutaan saamelaistaiteilijana. Jos tätä ei yhteydessäni mainita, niin sekään ei haittaa.

Marja Helanderia ajaa taiteilijana eteenpäin uteliaisuus ja halu oppia aina jotain uutta. – Tämän vuoksi videoteosten ja lyhytelokuvien teko on ollut niin inspiroivaa, pitkän uran valokuvataiteilijana tehnyt Helander kertoo. – Viime aikoina olen huomannut kaipaavani käsillä tekemistä, ja siksi olen varmaankin seuraavaksi suuntaamassa kolmiulotteisten teosten suuntaan.

 

ILMASTONMUUTOS & POHJOINEN ULOTTUVUUS

XXIV Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijavalinnoissa Helanderilla on useita eri kriteereitä. Tärkein aihe, jota hän haluaa ensi kesän Pekilon näyttelyssä tutkia, ovat ympäristökysymykset: mitä tapahtuu kun ihminen hallitsee maata ja luonnonvaroja. – Monet taiteilijat käsittelevät tällä hetkellä teoksissaan ilmastonmuutosta ja luonnon tilaa, koska aihe on niin polttavan ajankohtainen, Helander sanoo.

– Tämä lähestymistapa ei kuitenkaan ole kaikilla näyttelyyn osallistujilla. Kyseessä ei siis ole tiukka ympäristönäyttely. Osaa taiteilijoista yhdistää pohjoinen ulottuvuus, Lappi ja pohjoiset aiheet. Itselleni tärkeintä on että näyttelykokonaisuudesta tulisi elämys, josta kävijälle jää vahva tunnekokemus, Helander kertoo. – Ja tylsä siitä ei ainakaan tule, hän lupaa.

 

XXIV Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijat julkistetaan tammi-helmikuun vaihteessa.

 

MÄNTÄN KUVATAIDEVIIKKOJA VUODESTA 1993

Mäntän kuvataiteen ystävät ry on järjestänyt Kuvataideviikkoja vuodesta 1993 lähtien, aluksi joka toinen vuosi ja vuodesta 1999 lähtien vuosittain. Mäntän kuvataideviikot sai viime vuonna Suomi-palkinnon pitkäjänteisestä työstään nykytaiteen saralla. Vuodesta 2002 lähtien näyttelyiden pääpaikkana on toiminut Pekilo, entinen rehunjalostamo Mäntän keskustassa. XXIV Mäntän kuvataideviikkojen näyttely on avoinna 16.6. – 1.9.2019.

www.kuvataideviikot.fi

www.facebook.com/kuvataideviikot

www.twitter.com/Kuvataideviikot

www.instagram.com/kuvataideviikot

1 / 42

2 / 42

3 / 42

4 / 42

5 / 42

6 / 42

7 / 42

8 / 42

9 / 42

10 / 42

11 / 42

12 / 42

13 / 42

14 / 42

15 / 42

16 / 42

17 / 42

18 / 42

19 / 42

20 / 42

21 / 42

22 / 42

23 / 42

24 / 42

25 / 42

26 / 42

27 / 42

28 / 42

29 / 42

30 / 42

31 / 42

32 / 42

33 / 42

34 / 42

35 / 42

36 / 42

37 / 42

38 / 42

39 / 42

40 / 42

41 / 42

42 / 42
  • Yhteistyössä: