Etusivu » Kaikki festivaalit » » Mäntän kuvataideviikot

Mäntän kuvataideviikot
13.06.2021 - 31.08.2021Tietoa festivaalista

Mäntän kuvataideviikot on Suomen laajin nykytaiteen kesänäyttely. Vuosittain vaihtuva kuraattori takaa sen, että näyttely poimii aina tuoreen kattauksen kotimaisen nykytaiteen kentästä. Kuvataideviikot on ammattilaisten arvostama ja suuren yleisön suosima vierailukohde. Löydät vakituiset näyttelytilamme Pekilosta Mäntän keskustasta. Kuvataideviikot XTRA:n tapahtumat täydentävät näyttelytarjontaamme.

Tapahtuman luonne

Kuvataide Kirjallisuus, runous Kursseja Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Seminaareja, luentoja Työpajoja Alkoholiton Esteetön pääsy

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.kuvataideviikot.fi
Sähköposti info@kuvataideviikotl.fi
Festivaaliosoite Pekilo, Tehtaankatu 21, Mänttä Katso kohde kartalla
Puhelin +358 44 259 9194
Toimisto Pekilo, Tehtaankatu 21, FI-35800 Mänttä

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Mäntän kuvataideviikot siirtää näyttelynsä vuoteen 2021

17.04.2020

Suomen suurin kotimaisen nykytaiteen katselmus Mäntän kuvataideviikot siirtää näyttelynsä vuoteen 2021. Näyttelykokonaisuuden kuraattori, taiteilijat ja teema säilyvät samoina. Kuvataideviikkojen teemana on myös vuonna 2021 yhä ajankohtaisemmalta vaikuttava Erehtyminen – To Err is Human.

– Näyttelyä järjestävä Mäntän kuvataiteen ystävät teki päätöksen, joka tuntuu tällä hetkellä ainoalta oikealta. Taiteilijoiden, työntekijöiden ja näyttelyvieraiden turvallisuus on etusijalla, Kuvataideviikkojen toiminnanjohtaja Tiina Nyrhinen kertoo.

– Koronaviruspandemia on vaikuttanut koko kevään ajan näyttelyn valmisteluihin. Taiteilijat eivät ole voineet työskennellä, ja liikkuminen on monille heistä ollut mahdotonta. Lisäksi kaikilla on sama huoli paitsi omasta, myös läheisten terveydestä ja tulevaisuudesta yleensäkin. Me olemme tässä kaikki yhdessä, Nyrhinen toteaa.

 

TÄYSIPAINOISET PUITTEET NÄYTTELYLLE KESÄLLÄ 2021

– Kuvataideviikkojen rakentaminen on aina suuri ponnistus. Emme halua joutua tilanteeseen, että Koillis-Pirkanmaalle osuisi kesän aikana tartuntahuippu ja näyttelyä ei sitten lopulta pystyttäisikään esittelemään yleisölle.

– Mäntän kuvataideviikoilla on perinteisesti ollut suuret avajaiset ja runsas oheisohjelma. Haluamme tarjota kuraattorille ja mukana oleville taiteilijoille täysipainoisen kulttuuritapahtuman puitteet ensi vuonna, toiminnanjohtaja Nyrhinen jatkaa.

 

MAHDOLLISUUS SYVENTÄÄ TEEMAN KÄSITTELYÄ VUODEN TAUON AIKANA

Kuraattori Anna Ruth näkee pandemian aikana mahdollisuuden tarkastella syvällisesti elämää ja ihmisyyden ydintä.

– Nyt pandemian aikana olemme joutuneet pohtimaan tekojamme ja valintojamme aivan uudella tavalla, sillä ne vaikuttavat kouriintuntuvasti niin omaamme kuin toistenkin elämään. Taiteelle on ominaista sekä kyky parantaa että kommunikoida meille aiheista, joille muuten on vaikeaa löytää sanoja. Kesän 2021 Kuvataideviikot kuljettaa teemaansa, ihmisen erehtyväisyyttä, taas askeleen pidemmälle ja ammentaa kokemuksistamme uusin äänenpainoin, Ruth kertoo.

XXV Mäntän kuvataideviikot on avoinna yleisölle 13.6. – 31.8.2021.

www.kuvataideviikot.fi
www.twitter.com/kuvataideviikot
www.facebook.com/kuvataideviikot
www.instagram.com/kuvataideviikot

XXV Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijat julkistettu – Teemana inhimillinen erehtyväisyys

12.02.2020

TEEMANA ”EREHTYMINEN / TO ERR IS HUMAN”

-Kun pohdin ihmisyyttä, törmään kaikkialla virheisiin, jotka yllättäen ovat edistäneet yhteistä hyvää. Kun tekoäly astuu yhä useammin toimijaksi ihmisen rinnalle, erehdyksestä on tulossa yhä selvemmin merkki inhimillisyydestä, kuraattori Anna Ruth kertoo ”Erehtyminen / To Err Is Human” -teeman taustoista.

 

NÄYTTELY TUO ESIIN NYKYTAITEEN MONINAISUUDEN

Mukaan on kutsuttu 47 taiteilijaa / taiteilijaryhmää. Heistä koostuu yhteensä 62 taiteilijan joukko, sillä nykytaiteilijat työskentelevät yhä useammin pareittain tai työryhmänä. Näyttely tuo raikkaasti esiin nykytaiteen moninaisuuden: taiteen keinojen, tyylien, näkökulmien, kielten ja kansallisuuksien kirjon. Yli 90 prosenttia taiteilijoista esittäytyy Mäntässä nyt ensimmäistä kertaa

Lähes puolella taiteilijoista on monikulttuurinen tausta. Suomessa työskentelevien tekijöiden syntymäpaikat viittaavat muun muassa Intiaan, Pakistaniin, Afganistaniin, Irakiin, Iraniin, Japaniin, Italiaan, Meksikoon, Kolumbiaan ja Unkariin. Suurin osa taiteilijoista on toiminut suomalaisessa taidemaailmassa jo pitkään, kuten pääkaupunkiseudun Mechanics of Conformity -ryhmä, johon kuuluvat Sepideh Rahaa, Edwina Goldstone, Rosamaría Bolom ja Arlene Tucker.

Katso koko taiteilijalista: www.kuvataideviikot.fi/tiedotteet/2020-taiteilijalista-mantan-kuvataideviikot.pdf

 

TIETEEN JA TAITEEN YHTEISTYÖTÄ & RUNSAASTI TAITEILIJARYHMIÄ

Ensi kesän taiteilijoihin lukeutuvat myös vuoden 2019 Nuori taiteilija Nastja Säde Rönkkö, tekoälyä taiteessaan hyödyntävä taidemaalari Sami Lukkarinen yhdessä tulevaisuudentutkija Roope Mokan kanssa sekä rakennustyömaan materiaaleista maisemia luova Pia Sirén. Tilaan toteutettavia installaatioita ja liikkuvaa kuvaa on ensi kesänä esillä runsaasti.

Kuvataideviikoilla on mukana kaikkiaan yhdeksän eri taiteilijaparia tai -ryhmää, kuten Jaakko Himanen & Vesa Toukomaa, Pete Revonkorpi & Henri Lindström, Anna Knappe & Amir Jan sekä Emma Fält & Roberto Fusco.

–Yhdessä taiteilijoiden kanssa luomme näyttelyn, joka koskettaa tunnelmallaan, jättää kävijöihinsä kestävän tunnekokemuksen ja innostaa palaamaan teosten pariin vaikka useammankin kerran, Anna Ruth toivoo.

 

MAAMME LAAJIN NYKYTAITEEN KESÄNÄYTTELY

Mäntän kuvataideviikot on Suomen laajin nykytaiteen katselmus, joka on palkittu muun muassa Suomi-palkinnolla. XXV Mäntän kuvataideviikot on avoinna joka päivä 14.6. – 31.8.2020.

www.kuvataideviikot.fi

www.facebook.com/kuvataideviikot
www.twitter.com/Kuvataideviikot

www.instagram.com/kuvataideviikot

1 / 21

2 / 21

3 / 21

4 / 21

5 / 21

6 / 21

7 / 21

8 / 21

9 / 21

10 / 21

11 / 21

12 / 21

13 / 21

14 / 21

15 / 21

16 / 21

17 / 21

18 / 21

19 / 21

20 / 21

21 / 21
  • Yhteistyössä: