Etusivu » Kaikki festivaalit » » Mikkelin Musiikkijuhlat

Mikkelin Musiikkijuhlat
03.07.2021 - 11.07.2021Tietoa festivaalista

Maestro Valeri Gergijev tuo maailmankuulun Mariinski-teatterin orkesterin ja solistit Mikkeliin jälleen ensi kesänä. Ensimmäisen kerran Musiikkijuhlat järjestettiin pienimuotoisena kamarimusiikkitapahtumana vuonna 1992, josta tapahtuma on kehittynyt yhdeksi klassisen musiikin merkkitapahtumaksi Suomen kesässä.

Tapahtuman luonne

Klassinen musiikki Kamarimusiikki Seminaareja, luentoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.mikkelinmusiikkijuhlat.fi
Sähköposti festival@mikkelinmusiikkijuhlat.fi
Festivaaliosoite Mikaeli, Sointukatu 1, Mikkeli Katso kohde kartalla
Puhelin +358 15 162 076
Toimisto Sointukatu 1, FI-50100 Mikkeli

Festivaali kartalla

Musiikkijuhlien perustajan Seppo Heikinheimon ajatuksena oli luoda yhteyksiä Venäjän ja Suomen välille. Mikkeli sijaitsee vain 125 kilometrin päässä Venäjän rajasta, ja siitä on tullut ihanteellinen kohtaamispaikka venäläisille ja suomalaisille muusikoille. Tunnelmallista ja dynaamista festivaalia voitaisiin myös kutsua nimellä ”Valeri Gergijev ystävineen”, niin monet vanhat ja uudet ystävät kokoontuvat Mikkeliin.

 

 

Jaa tapahtuma

Mikkelin Musiikkijuhlat siirtää kaksi lokakuun konserttia kesäkuulle 2021

18.09.2020

Musiikkijuhlien hallitus on tehnyt 15.9. päätöksen siirtää kaksi lokakuulle 2020 suunniteltua
konserttia pidettäväksi heinäkuussa 2021. Siirrettävät konsertit ovat sopraano Pelageya
Kurennayan ja pianisti Maria Ralkon konsertti Rakkaudelle – Rakkaudella 24.10. Mikkelin
Tuomiokirkossa sekä Sinfoniaorkesteri Vivon ja Festivaalikuoron visualisoitu konsertti Suomalainen
Fantasia 25.10. Konserttitalo Mikaelissa. Ensiksi mainitun konsertin siirtäminen johtuu
matkustusrajoituksista ja epidemiatilanteesta Venäjällä. Toisen konsertin esiintyjämäärä on suuri
ja tekninen toteutus massiivinen, joten sen toteuttaminen nykytilanteessa ei olisi mahdollista
turvallisesti.

Kaikki muut loka-marraskuun konsertit sen sijaan toteutetaan julkistetun ohjelmiston mukaisesti.
Varmistamme esiintyjille ja yleisölle turvallisen ympäristön nauttia korkeatasoisesta taiteesta.
Seuraamme viranomaisten ohjeita ja suosituksia tarkasti, ja toimintamme konserttipaikoilla on
hyvin organisoitua. Samalla muistutamme, että Musiikkijuhlien konsertit jatkuvat maaliskuussa
2021. Julkaisemme kevään ohjelmiston joulukuun alussa.

Tervetuloa Mikkelin XXIX Musiikkijuhlille!

Mikkelin Musiikkijuhlat: Jean Sibeliuksen 3. Sinfonian musiikin visualisointikilpailun voittajat valittu – konsertti 25.10.2020

16.06.2020

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk järjesti Suomessa ja Venäjällä kaikille avoimen musiikin visualisointikilpailun, jonka voittajat on nyt valittu.

Tehtävänä oli visualisoida Sibeliuksen 3. Sinfonia siten, että kukin sinfonian osa muodostaa oman kilpailuteoksensa. Visualisoitavan osan sai valita vapaasti. Kullekin sinfonian osalle on nyt valittu voittajateos työstettäväksi ja esitettäväksi Mikkelin musiikkijuhlilla lokakuussa 2020.

 

Rohkeita, poikkitaiteellisia toteutuksia

Kilpailuun osallistui laaja kirjo ammattitaiteilijoita sekä pelitaiteen, audiovisuaalisen, graafisen suunnittelun ja valotaiteen opiskelijoita niin Venäjältä kuin Suomesta. Erityisen mielenkiintoisia olivat monialaisten tiimien yhteistyönä syntyneet kilpailuehdotukset. Kilpailijat hyödynsivät erilaisia alustoja ja pelimoottoreita kuten Unityä.

Visualisoinneissa nähtiin mallinnoksia musiikin DNA:sta, croquis-tekniikkaa, tilallisia sommitelmia, avantgardistisia, kaitafilminomaisia sekä live-musiikin kanssa hienosti synkronoitavissa olevia kokonaisuuksia. Sibeliuksen musiikki inspiroi tarinallisuutta muun muassa tanssina ja jopa skeittauksena.

-Saimme määräpäivään mennessä monipuolisen kattauksen eri taidemuotoja hyödyntäviä kilpailuehdotuksia. Voittajateosten laatu oli korkea ja niissä vastattiin synestesian toimeksiantoon, joten luvassa on todella ainutlaatuinen konserttielämys 25.10.2020, Heini Haapaniemi Xamkilta iloitsee.

Teemu Laasanen Mikkelin musiikkijuhlilta on tyytyväinen kilpailutöihin ja kilpailun saamaan huomioon:

-Kilpailuteosten taso oli korkea, ja teosten monimuotoisuus yllätti positiivisesti. Musiikkia ja synesteettisiä ilmiöitä voi visualisoida todella eri tavoin.

-Yleisesti kilpailussa oli mukana kiinnostavia teoksia, joista muutamat rohkeita ja jopa omalaatuisia toteutuksia. Useampaa kilpailutyötä yhdisti musiikkivideomaisuus. Sinfonian ja synestesian yhdistäminen visuaaliseksi kerronnaksi oli voittajatöissä osattu tehdä taidokkaasti, jokainen omalla uniikilla tavallaan, Antti Kaukinen OiOi:lta luonnehtii.

 

Voittajateokset ehyitä kokonaisuuksia, joissa on kehittyvä tarina

Kansainvälisessä tuomaristossa olivat mukana Mikkelin musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Teemu Laasanen, yrittäjät Sami Kämppi ja Antti Kaukinen OiOi:lta, projektipäällikkö Heini Haapaniemi Xamkin Luovien alojen yksiköstä sekä professori Liubov Dzhikiya ja apulaisprofessori Ekaterina Prozorova Pietarin valtiolliselta designin ja teknologian yliopistolta.

 

Voittajia valikoitaessa tuomaristo piti tärkeänä luovuuden ja omaperäisyyden lisäksi harkittua ja taiteellisesti ehyttä kokonaisuutta, jossa on kehittyvä tarina ja vastattu synesteettisyyden tehtäväksiantoon.

Synestesialla tarkoitetaan yhden aistiärsykkeen stimuloivaa vaikutusta toiseen, tässä ääniärsykkeen luomaa kuvallista materiaalia. Lähtökohtana visualisoinnille tuli olla Jean Sibeliuksen 3. Sinfonia, sen muodostamat mielikuvat ja kuvallinen ilmaisu. Visualisoinnissa sai hyödyntää mitä tahansa taidemuotoa, mutta kilpailuteos tuli esittää mp4-videomuotoisena.

Voittajateokset ovat:
Osa I, Allegro moderato: Sini Aalto ja Mikko Oksalahti, Suomi
Osa II, Andantino con moto, quasi allegretto: Daria Kuriatnikova, Sofiat Parchieva, Anastasia Khokhryakova, Artemiy Dzhikia, Sofia Voronova, Venäjä
Osa III Moderato – Allegro ma non tanto: Lydia Siikasmaa, Suomi

 

Konsertti lokakuussa

Voittajat pääsevät taiteellistekniseen mentorointiprosessiin ja lopulliset työt nähdään Mikkelin musiikkijuhlilla 25.10.2020 klo 19.00 Suomalainen Fantasia -konsertissa Mikaelissa. Silloin myös julkistetaan 1000 euron kannustuspalkinto yhdelle teoksista. Myös yleisö pääsee äänestämään lopullista voittajaa.

Kokonaisteoksen lopullinen muoto ja tempo määräytyvät vasta harjoituksissa Sinfoniaorkesteri Vivon kanssa.

Konsertin avaa Ludvig van Beethovenin Pastoraalisinfonia, jonka aikana Mikaelin Martti Talvela -salin seinäpinnoille heijastetaan elävää luontokuvaa. Sibeliuksen 3. Sinfonian osat visualisoidaan Xamkin järjestämän Synestesia-kilpailun voittajatöillä. Finnish Fantasia on kunnianosoitus Walt Disneyn legendaariselle Fantasialle 80 vuoden takaa, vuodelta 1940.

 

Voittajat ja voittajateosten luonnehdinnat

Tuomaristo luonnehtii voittajateoksia näin:

Osa I Allegro moderato
Sini Aalto ja Mikko Oksalahti, Suomi

Kaunis ja runollinen teos, joka elää vahvasti musiikin mukana. Yhteys musiikkiin on ilmiselvä. Luonnon läsnäolo ja suomalaisuus ovat teoksen kantavia teemoja ja kerronta etenee pitäen mielenkiinnon yllä loppuun asti. Tarinallisuus viehättää ja visuaalinen ilme on rauhallinen. Tarinankerronnassa on mielleyhtymiä Akseli Gallen-Kallelan Art Nouveau -kuvastoon ja siksi se kuvaa tunnistettavasti suomalaisia mielenmaisemia. Teoksen värimaailma on rauhoittava ja seesteinen. Korkealaatuinen piirtojälki ja sommitelmallisuus yhdistettynä musiikin mukana etenevään tarinaan tarjoaa katsojalleen ainutlaatuisen elämyksen. Teoksen esitys on mahdollista toteuttaa live-orkesterin kanssa reaaliaikaisella ainutkertaisella tavalla.

 

Osa II Andantino con moto, quasi allegretto
Team SPbSUITD, Kuriatnikova Daria, Parchieva Sofiat, Khokhryakova Anastasia, Dzhikia Artemiy, Voronova Sofia, Venäjä

Teos on harkitun elegantti, runollinen ja klassisen kaunis. Väreillä leikitellään ja musiikin tunnetilat heijastuvat hyvin tanssijasta. Teosta voidaan kehittää yksityiskohtaisemmasta kuvallisesta ilmaisusta laajempaan kokonaisuuteen, jossa myös livetoteutus antaa mahdollisuuden useiden kuvapintojen käytöstä tanssijan liikkeen ilmentämiseen. Väripisarat ja tanssi etenevät tarinallisesti, kerrontaa voidaan edelleen elävöittää asuin ja projisoinnein.

 

Osa III Moderato – Allegro ma non tanto
Lydia Siikasmaa, Suomi

Visualisointi, joka muistuttaa hyvin paljon aitoa synestesiaa. Väripaletti on harkittu ja tunnelma meditatiivinen. Teoksen live-esitystä voidaan tukea hienosti konserttisalin värivalaisulla. Teoksessa on hieno meditatiivinen tunnelma; rauhoittavaa ja kokonaisvaltaista värien leikkiä ja teos etenee synkroniassa musiikin kanssa. Työn kehittämisessä on valtavasti potentiaalia arkkitehtoniseksi kokonaistaideteokseksi, jossa koko katsomo otetaan immersiivisesti värikylvyn syleilyyn. Taiteilija on tavoittanut Sibeliuksen musiikin olemuksen ja muuntanut sen moderniksi, abstraktiksi visuaaliseksi ilmaisuksi.

Mikkelin Musiikkijuhlilla on päätetty koronapandemian seurauksena siirtää ja jakaa juhlat kahteen osaan

12.05.2020

“SUOMALAINEN FANTASIA” 
Mikkelin Musiikkijuhlilla on päätetty koronapandemian seurauksena siirtää ja jakaa juhlat kahteen osaan. Musiikkijuhlille jo ostetut liput käyvät tuleviin konsertteihin. Liput voi myös vaihtaa lahjakorttiin. Otamme pian yhteyttä kaikkiin lipun ostaneisiin, ja kerromme tarkemmin eri vaihtoehdoista. Toivomme, että mahdollisimman moni säästäisi lippunsa ja käyttäisi sen myöhemmin. Luonnollisesti myös lipun hinnan palauttaminen on mahdollista, jos sopivaa korvaavaa konserttipäivää ei löydy. Kun Mariinskin orkesterin ja Valeri Gergijevin mahdollisuudet vierailla Musiikkijuhlilla tarkentuvat, tiedotamme asiasta erikseen. Galina Sakhnovskayan ja Mikhail Yanovitskyn konsertti Musiikin Runoilijat siirtyy kesän 2021 festivaalille. Sekä Mariinskin konsertteihin, että Musiikin Runoilijat -konserttiin ostetut liput voi käyttää myös heinäkuussa 2021.

Syksylle siirtynyt ohjelmisto:

Pe 23.10. klo 19 FROM CLASSIC TO JAZZ Kulttuuritalo Tempossa Liput 28 €
Grammy-voittaja Marian Petrescu -trio
Show & dinner, hinta ruokailun kanssa Liput 53 €

La 24.10. klo 19 RAKKAUDELLE – RAKKAUDELLA Tuomiokirkossa Liput 30 €
Pelageya Kurennaya, sopraano ja Maria Ralko, piano

Su 25.10. klo 15 BEETHOVEN 303132 Musiikkiopiston salissa Liput 28 €
Beethovenin pianosonaatit 30, 31 ja 32
Irina Zahharenkova, piano

Su 25.10. klo 19 Suomalainen Fantasia, Sinfoniaorkesteri Vivo ja Festivaalikuoro
Mikaelin Martti Talvela -salissa Liput 33/30 €

Pe 20.11. klo 17:30 Luento ” Laura Netzel ja muut 1800-luvun naiset suurteosten
säveltäjinä”, Prof. Petteri Nieminen, Itä-Suomen yliopisto vapaa pääsy

Pe 20.11. klo 19 UNOHDETTU JA LÖYDETTY Mikaelissa Liput 27,50/25,50 €
Stravinsky – Netzel (maailman kantaesitys) – Brahms
Saimaa Sinfonietta, johtaa Erkki Lasonpalo
Stefan Lindgren, piano

Oheistapahtumia ja iltapäiväkonsertteja tulee mahdollisesti lisää, kun suunnittelu etenee. Suosittujen seminaarien sijoittuminen syksyn ohjelmaan pyritään vahvistamaan mahdollisimman pian. Saimaa Sinfoniettan konsertti esitetään 19.11. myös Lappeenrannassa. Suomalainen Fantasia -konsertti visualisoidaan yhteistyössä XAMKin ja OiOin kanssa Synestesia-kilpailun voittajatöillä. Konsertin ympärille rakennetaan oheisnäyttely, jossa esitellään muita Synestesia-kilpailuun osallistuneita teoksia. Mediatilaisuus, joka sisältää Sinfoniaorkesteri Vivon avoimet harjoitukset sekä visualisointien esittelyä, järjestetään pe 23.10. Mikaelissa on esillä myös interaktiivinen musiikkitilakokemus SATUSEINÄ™, jonka tuottavat yhteistyössä MusicFairyTales ja OiOi. Pyrimme pitämään näyttelyn ja SATUSEINÄ™ -musiikkitilan esillä Mikaelissa myös koko viikon 44, jolloin sinne voitaisiin järjestää koululaisryhmien vierailuja.

Maaliskuussa 2021 Musiikkijuhlilla vierailee suunnitelman mukaan St Petersburg Symphony Orchestra johtajanaan Maestro Kenichi Shimura. Orkesteri esittää kolme konserttia Mikaelissa:

Pe 5.3.2021 klo 19 Anime -konsertti Hayao Miyazakin elokuviin

La 6.3.2021 klo 14 Anime -konsertti

La 6.3. 2021 klo 19 Pelisinfonia -konsertti

Saman viikonlopun ympärille tulee muitakin konsertteja, joista tiedotamme myöhemmin. Yhteistyössä XAMKin ja C3E-hankkeen kanssa suunnittelemme kevään festivaaliviikolle cosplay-tapahtumaa, joka innostaisi mukaan erityisesti lapsia ja nuoria.

1 / 11

2 / 11

3 / 11

4 / 11

5 / 11

6 / 11

7 / 11

8 / 11

9 / 11

10 / 11

11 / 11
  • Yhteistyössä: