Etusivu » Kaikki festivaalit » » Mikkelin Musiikkijuhlat

Mikkelin Musiikkijuhlat
02.07.2022 - 10.07.2022Tietoa festivaalista

Maestro Valeri Gergijev tuo maailmankuulun Mariinski-teatterin orkesterin ja solistit Mikkeliin jälleen ensi kesänä. Ensimmäisen kerran Musiikkijuhlat järjestettiin pienimuotoisena kamarimusiikkitapahtumana vuonna 1992, josta tapahtuma on kehittynyt yhdeksi klassisen musiikin merkkitapahtumaksi Suomen kesässä.

Tapahtuman luonne

Klassinen musiikki Kamarimusiikki Seminaareja, luentoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.mikkelinmusiikkijuhlat.fi
Sähköposti festival@mikkelinmusiikkijuhlat.fi
Festivaaliosoite Mikaeli, Sointukatu 1, Mikkeli Katso kohde kartalla
Puhelin +358 15 162 076
Toimisto Sointukatu 1, FI-50100 Mikkeli

Festivaali kartalla

Musiikkijuhlien perustajan Seppo Heikinheimon ajatuksena oli luoda yhteyksiä Venäjän ja Suomen välille. Mikkeli sijaitsee vain 125 kilometrin päässä Venäjän rajasta, ja siitä on tullut ihanteellinen kohtaamispaikka venäläisille ja suomalaisille muusikoille. Tunnelmallista ja dynaamista festivaalia voitaisiin myös kutsua nimellä ”Valeri Gergijev ystävineen”, niin monet vanhat ja uudet ystävät kokoontuvat Mikkeliin.

 

 

Jaa tapahtuma

Mikkelin Musiikkijuhlat kiittää!

23.07.2021

Mikkelin 30. Musiikkijuhlat onnistuivat erinomaisesti. Konserttien ja oheistapahtumien tasoa ja monipuolisuutta on kiitelty laajasti. Musiikkijuhlilla esiintyi kolme orkesteria, kuoro, useita kamarimusiikki- ja liedkokoonpanoja, sekä solisteja kansalliselta ja maailman huipulta. Esiintyjiä oli kaikkiaan noin 200, joista lähes puolet ulkomaisia. Suurin osa ulkomaisista esiintyjistä tuli Venäjältä, mutta esiintyjiä oli myös mm. Saksasta ja Iso-Britanniasta.

Mikkelin Musiikkijuhlien järjestäminen tapahtuu suurelta osin vapaaehtoisten juhliin sitoutuneiden henkilöiden työpanoksella. Tuskin koskaan on Mikkelin Musiikkijuhlia järjestetty näin haastavissa olosuhteissa. Monet epävarmuudet koettelivat niin järjestäjien kuin esiintyjien kestävyyttä. Kaikki ulkomaiset esiintyjät joutuivat käymään useissa covid19 -testeissä, ja vielä sen jälkeenkin pysyttelemään omassa kuplassaan erillään yleisöstä. Sinfoniaorkesteri Vivon soittajien täytyi harjoitella ja esiintyä maskien ja turvavälien kanssa.

Nämä, ja monet muut haasteet kuitenkin selätettiin, ja  kaikki yhdeksän pääsymaksullista konserttia, ja peräti 35 yleisölle ilmaista oheistapahtumaa pystyttiin järjestämään suunnitellusti. Mikkelin kaupunki on Mikkelin Musiikkijuhlien merkittävin yhteistyökumppani. Oheistapahtumat täydensivät perinteisten konserttien ohella musiikkijuhlien tarjontaa, tuomalla kulttuuria Mikkelin katukuvaan.

Terveysturvallisuusjärjestelyt onnistuivat myös erinomaisesti: yhtään tartuntaa tai altistumista ei ole Musiikkijuhlien ajalta raportoitu. Tästä on kiittäminen paitsi yleisön vastuullisuutta, myös järjestäjien ja eri viranomaistahojen välistä yhteistyötä. Festivaali sai korvaamatonta apua ja tukea Essotelta, rajaviranomaisilta, sekä opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Essoten terveyspalveluiden johtaja Santeri Seppälä ja pandemiapäällikkö Hans Gärdström tarjosivat jatkuvaa konsultointia, ja yhdessä heidän sekä festivaali omien terveysturvallisuusvastaavien kanssa pystyttiin koordinoimaan asioita sujuvasti ja nopeasti. Rajavalvonnan kanssa viestintä sujui myös reaaliajassa, ja erittäin hyvässä yhteistyön hengessä. Kaikki tahot olivat sitoutuneita festivaalin järjestämiseen ja onnistumiseen, ja tämä oli ensiarvoisen tärkeää lopputuloksen kannalta.

Lipunmyynnin haasteisiin osattiin varautua, koska lopullinen päätös juhlien järjestämisestä tehtiin vasta toukokuun puolessa välissä. Ulkomaisten esiintyjien konsertit saatiin varmistettua vasta kesäkuun puolella, joten lipunmyyntiin ei jäänyt kuin muutama viikko aikaa. Tästä huolimatta asetimme lipunmyyntiin kovan tavoitteen, joka oli 3000 myytyä lippua ja 3000 kävijää oheistapahtumiin. Myynnillisesti jäätiin tavoitteesta reilusti, mutta toisaalta oheistapahtumien menestys yllätti positiivisesti. Lippuja myytiin lopulta 1800 kappaletta, ja oheistapahtumissa vieraili yhteensä yli 5000 ihmistä. Kaikkiaan kävijöitä oli lähes 7000, ja sitä on pidettävä näissä olosuhteissa erinomaisena tuloksena.

Seuraavan kerran tapaamme Mikkelin Musiikkijuhlien merkeissä jo loka-marraskuussa, kun Musicon-tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa Mikaelissa ja Kalevankankaan alueella 29.10.-7.11.2021.

Mikkelin Musiikkijuhlien kevätfestivaali 27.-30.5., kesäfestivaali 3.-11.7. ja syysfestivaali 28.10.-7.11.

12.02.2021

Kevätfestivaali 27.-30.5.2021

Sinfoniaorkesteri VIVOn harjoitusperiodi ja live- tai striimattu konsertti lauantaina 29.5. Ohjelmassa on Jean Sibeliuksen V Sinfonia. VIVOa johtaa kapellimestari Erkki Lasonpalo. Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n pj Erkki Liikanen pitää yleisöluennon sinfoniasta ennen konserttia.

 

 Kesäfestivaali 3.-11.7.2021

Lauantai 3.7. kello 19

Rakkaudelle – rakkaudella Tuomiokirkossa

Pelageya Kurennaya, sopraano ja Maria Ralko, piano

 

Sunnuntai 4.7. kello 19

Avajaiskonsertti: Oodi ilolle Pitäjänkirkossa

Ohjelmisto vahvistetaan myöhemmin

Mariinskin orkesteri, kuoro ja solistit – Valeri Gergijev, johtaja

 

Maaanantai 5.7. kello 10

Päämajasymposium Mikaelissa

 

Maaanantai 5.7. kello 19

Monumentit Tuomiokirkossa

Ohjelmisto vahvistetaan myöhemmin

Mariinskin orkesteri, kuoro ja solistit – Valeri Gergijev, johtaja

 

Tiistai 6.7. kello 13

Suomen Pankin kansainvälinen talousseminaari Mikaelissa

 

Tiiistai 6.7. kello 18

Teosesittelyt, professori Eero Tarasti

 

Tiistai 6.7. kello 19

Maestron magiaa Mikaelissa

Mariinskin orkesteri – Valeri Gergijev, johtaja

 

Keskiviikko 7.7. kello 15

Musiikin runoilijat Mikaelin kamarimusiikkisalissa

Mozart – Schubert – Villa-Lobos – Skrjabin – Rahmaninov

Galina Sakhnovskaya, sopraano ja Mikhail Yanovitsky, piano

 

Keskiviikko 7.7. kello 18

Teosesittelyt, professori Eero Tarasti

 

Keskiviikko 7.7. kello 19

Maestron magiaa osa II Mikaelissa

Ohjelmisto vahvistetaan myöhemmin

Mariinskin orkesteri – Valeri Gergijev, johtaja

 

Torstai 8.7. kello 15

Seminaari Mikaelissa, vetäjänä Erkki Liikanen

 

Torstai 8.7. kello 19

Mikkelin kaupunginorkesteri Mikaelissa

Janne Valkeajoki, harmonikka ja Erkki Lasonpalo, kapellimestari

Kalevi Aho: Harmonikkakonsertto (kantaesitys), muu ohjelma ilmoitetaan myöhemmin

 

Perjantai 9.7. kello 10-19

Kaupunki soi! – pieniä kokoonpanoja eri kohteissa

 

Perjantai 9.7. kello 16

Sitkovetsky-trio Mikaelin kamarimusiikkisalissa

Schumann: Fantasiestücke op.88 for Piano Trio – Ravel: Piano Trio in A minor

Tchaikovsky: Piano Trio in A minor, Op. 50

 

Perjantai 9.7. kello 21

Frigg – pohjoismaista kansanmusiikkia Kulttuuritalo Tempossa

 

Lauantai 10.7. kello 13

Tony Avila y su grupo kaupungilla, Stella + Torilava

 

Lauantai 10.7. kello 21

Tony Ávila y su grupo Teatteriravintola ILO:ssa

 

Sunnuntai 11.7. kello 19

Suomalainen fantasia Mikaelissa

Sinfoniaorkesteri Vivo & Festivaalikuoro – Erkki Lasonpalo, johtaja

Beethoven: Sinfonia 6 – Sibelius: Sinfonia 3 & Finlandia

Beethovenin Pastoraalisinfonian aikana Mikaelin Martti Talvela -salin seinäpinnoille heijastetaan elävää luontokuvaa. Sibeliuksen 3. Sinfonian osat visualisoidaan XAMKin järjestämän Synestesia-kilpailun voittajatöillä. Suomalainen Fantasia on kunnianosoitus Walt Disneyn legendaariselle Fantasialle 81 vuoden takaa, vuodelta 1940.

Musiikkijuhlilla nähdään paljon oheisohjelmaa, joka jakautuu useisiin kohteisiin ympäri kaupunkia: päivän avaukset Stellan Tähtitorilla pianisti Tarmo Peltokosken johdolla, työpajoja lapsille, yllätysesiintyjiä torilla ja ravintoloissa – ja paljon muuta. Kaikki lähialueiden kuorot kutsutaan osallistumaan Musiikkijuhlille. 4.7. kuoroille tarjotaan koulutusta ja yhteisharjoitus, sekä illalla Mariinskin konsertti. 11.7. kuorot osallistuvat Suomalainen Fantasia -konsertin loppunumeroon esittämällä Sibeliuksen Finlandian yhdessä Vivon kanssa.

 

Syysfestivaali 28.10.-7.11.2021

Konsertit, Game Design -näyttely, ikärajaton cosplay-tapahtuma Musicon ja Satuseinä Mikaelissa, Kalevankankaan alueella ja eri kohteissa kaupungilla 28.10.-7.11.2021 välisenä aikana.

Perjantai 29.10. kello 19

Anime -konsertti Hayao Miyazakin elokuviin

St Petersburg Symphony orchestra, johtaa Kenichi Shimura

 

Lauantai 30.10. kello 13

Kirjailija Dan Brownin lastenkonsertti Villi Sinfonia

St Petersburg Symphony orchestra & Sinfoniaorkesteri VIVO, johtaa Jane Brown

 

Lauantai 30.10. kello 18

Pelisinfonia -konsertti

St Petersburg Symphony orchestra, johtaa Kenichi Shimura

 

Lauantai 30.10. kello 22 Jazzpianisti Hiromi Ueharan soolokonsertti (K18)

 

29.-31.10. järjestetään Musicon-tapahtuma yhteistyössä XAMKin ja C3E-hankkeen kanssa. XAMK on mukana yhteistyössä myös järjestämässä Musiikkijuhlien yhteyteen Game Design -näyttelyn, johon kutsutaan menestyneitä pelisuunnittelijoita ja -graafikoita. Mm. peliyhtiöt Rovio ja Lightneer ovat edustettuina graafikoiden Marija Gustafsson ja Emiel Inkeri Nikula myötä.

Syysfestivaalin ajan Mikaelissa on esillä interaktiivinen musiikkitilakokemus SATUSEINÄ®, jonka tuottavat yhteistyössä MusicFairyTales ja OiOi. Satuseinä on vapaassa yleisökäytössä myös koko viikon 44, jolloin Mikaeliin voidaan järjestää koulu- ja päiväkotiryhmien vierailuja yhteistyössä Mikkelin kaupungin kulttuuritoimen kanssa osana Kulttuuripolkua.

 

Mikkelin XXX Musiikkijuhlat

27.-30.5. & 3.-11.7. & 28.10.-7.11.2021

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 11

2 / 11

3 / 11

4 / 11

5 / 11

6 / 11

7 / 11

8 / 11

9 / 11

10 / 11

11 / 11
  • Yhteistyössä: