Etusivu » Kaikki festivaalit » » Musica nova Helsinki

Musica nova Helsinki
02.02.2021 - 10.02.2021Tietoa festivaalista

Musica nova Helsinki on Suomen suurin nykymusiikkitapahtuma, joka tuo pääkaupunkiin kiinnostavimmat kansainväliset ja kotimaiset uuden musiikin säveltäjät ja esittäjät. Joka toinen vuosi järjestettävä festivaali esittelee ajankohtaista nykymusiikkia sekä lajin klassikoita. Taidelajien rajoja ylittävä ohjelmisto sisältää laajasti kantaesityksiä sekä Suomen ensiesityksiä. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii kapellimestari André de Ridder.

Tapahtuman luonne

Nykymusiikki Kamarimusiikki Klassinen musiikki Kursseja Nykytanssi Ooppera ja kuoro Seminaareja, luentoja Työpajoja Myös ilmaistapahtumia

Kuvagalleria

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.musicanova.fi
Sähköposti musicanova@musicanova.fi
Festivaaliosoite Helsinki Katso kohde kartalla
Puhelin +358 9 6126 5100
Toimisto Kalevankatu 6, FI-00100 Helsinki

Festivaali kartalla

Musica nova Helsinki kuuluu Euroopan merkittävimpiin nykymusiikin tapahtumiin. Joka toinen vuosi järjestettävä festivaali esittelee suomalaiselle yleisölle kiinnostavinta uutta musiikkia ja ottaa myös kantaa ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin.

Musica nova Helsinki perustettiin vuonna 1981 nimellä Helsinki Biennale. Pääjärjestäjät ovat Helsingin juhlaviikot, Helsingin kaupunginorkesteri, Suomen kansallisooppera, Tapiola Sinfonietta ja Yleisradio.

Jaa tapahtuma

Helsinki Polytopes yhdistää nuoret säveltäjät ja arkkitehdit Musica nova -festivaalilla

21.12.2020

Musica nova Helsinki -festivaalin ohjelma täydentyy Helsinki Polytopes -teossarjalla, lukuisilla kantaesityksillä sekä Hietsu is Happening -tapahtumalla. Suomen suurinta nykymusiikkifestivaalia juhlitaan 2.–10.2.2021.

Musica nova Helsinki -festivaalin keskeisiin teossarjoihin lukeutuu Helsinki Polytopes, joka tuo yhteen nuoria säveltäjiä ja arkkitehteja luomaan uusia teoksia. Musica novan, Korvat auki -yhdistyksen ja New Academy -arkkitehtuurikoulutusohjelman toteuttamaa projektia mentoroi festivaalin taiteellisen ilmeenkin suunnitellut arkkitehti Tuomas Toivonen.

Osin maksuttomia Helsinki Polytopes -installaatioita kuullaan yllättävissä paikoissa. Antti Tolvin sekä Antti Auvisen ja Kristian Äijön muodostaman Seam-kokoonpanon teos view vie kokijat toiseen todellisuuteen Vapaan Taiteen Tilassa. Tuuli Kanervan, Teemu Mastovaaran ja Leo Lindroosin akustinen ääniteos MACHINA EX NATURAE syntyy Keskuspuistoon Metsämäen sillan alle. Siiri Hännisen ja Tara Valkosen intiimi Room 227 on koettavissa helsinkiläisessä autotallissa ennakkoon varatuilla vuoroilla vain kaksi ihmistä kerrallaan.

Joka toinen vuosi järjestettävän Musica nova Helsingin ohjelmassa kuullaan runsaasti vuoden 2021 residenssisäveltäjien Lisa Streichin ja Simon Steen-Andersenin sekä festivaalin Polytopia-teeman innoittajana toimivan säveltäjä, arkkitehti ja matemaatikko Iannis Xenakisin musiikkia. Radion sinfoniaorkesteri esittää festivaalin päätöskonsertissa Xenakisin teoksen Voile sekä Streichin teoksen Augenlider. Musiikkitalossa kuullaan myös Roope Mäenpään Jamais vu -tilausteoksen kantaesitys sekä Maija Hynnisen tuore konsertto Incandescense.

Festivaalin avajaiskonsertissa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian NYKY Ensemble tarttuu Liza Limin ekologisiin kysymyksiin pureutuvaan teokseen Extinction Events & Dawn Chorus. Limin kiivaana sykkivää sävellystä on ylistetty yhdeksi tämän ajan mestariteoksista. Australialaissäveltäjän musiikkia kuullaan myös aiemmin julkistetussa Zagros Ensemblen Focus on Liza Lim -konsertissa.

Uusinta Ensemblen Ilmakannel-konsertissa Musiikkitalossa kuullaan lisäksikaksi muuta kantaesitystä, kun Lisa Streichin ASCHEn ja Simon Steen-Andersenin Amid-teoksen ohella esitetään Mioko Yokoyaman uusi tilausteos sekä Benjamin Schweitzerin Ilmakantele, joka on kirjoitettu Veli Kujalalle ja Uusinta Ensemblelle. Taideyliopiston Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian koulutusohjelma esittää Xenakisin teoksen La Légende d’Eer sekä Libero Mureddun tohtorikonsertin Joy Against the Machine. 

Jo 18. kertaa järjestettävä Hietsu is Happening täyttää puolestaan osana Musica novaa Hietsun paviljongin omalakisella musiikkiohjelmistolla, jonka kuraattoreina toimivat Mikko Innanen, Antti Lötjönen ja Petri Kumela. Tapahtumassa on luvassa muun muassa improvisaatiota sekä spontaania runoa ja proosaa, kun saksofonisti Mikko Innanen saavieraikseen kirjailija Juha Raution ja laulaja Selma Savolaisen. Kantaesityksensä Hietsussa saa Lauri Supposen Trumba Marina, renesanssin Marian ilmestys -aiheisista maalauksista inspiroituva konsertti-installaatio kitaralle, kontrabassolle ja live-elektroniikalle.

Musica novan aiemmin julkistettuihin konsertteihin kuuluvat muun muassa Kaija Saariahon varhaisen näyttämöteoksen Study for Lifen sisältävä kantaesitys Between, Eugene Birmanin yhteiskunnallisesti virittynyt kuoroteos State of the Union sekä kinokonsertti South yhteistyössä DocPointin ja Savoy-teatterin kanssa. Lisätiedot ja lippuinfot tähän asti julkistetuista konserteista löytyvät osoitteesta musicanova.fi.

Kaikki festivaalin konsertit suunnitellaan ajantasaiset yleisörajoitukset ja muut turvajärjestelyt huomioiden, muutokset mahdollisia. Osa ohjelmasta on koettavissa myös radion ja television välityksellä. Festivaalin viimeiset konsertit julkistetaan tammikuussa 2021.

Festivaalin pääjärjestäjinä toimivat Helsingin juhlaviikot, Helsingin kaupunginorkesteri, Tapiola Sinfonietta, Suomen kansallisooppera ja -baletti, Yleisradio (Radion sinfoniaorkesteri) ja Suomen Säveltäjät.

Helsingin tapahtumasäätiö toteuttaa Helsingin kaupungin merkittäviä yleisötapahtumia kuten Helsingin juhlaviikkoja, Lux Helsinkiä, Helsinki-päivää, Helsingin uudenvuoden juhlaa, Silakkamarkkinoita ja Tuomaan Markkinoita. Tammikuussa 2019 toimintansa käynnistänyt säätiö kehittää Helsingistä entistä toimivampaa ja vetovoimaisempaa tapahtumakaupunkia.

Musica novan, DocPointin ja Savoy-teatterin kinokonsertti South vie Antarktikselle

10.12.2020

Helmikuussa 2021 järjestettävät nykymusiikkifestivaali Musica nova Helsinki ja dokumenttielokuvafestivaali DocPoint sekä Savoy-teatteri yhdistävät ensi kertaa voimansa ainutlaatuisessa kinokonsertissa. Konsertissa esiintyvät kokeellisen musiikin pioneerit Nik Void ja Ilpo Väisänen.

Musica nova Helsinki, Savoy-teatteri ja DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali esittävät sunnuntaina 7. helmikuuta Savoy-teatterissa kinokonsertin, joka vie katsojan matkalle hyiselle Antarktikselle aikaan ennen ilmaston muuttumista. Nik Void ja Ilpo Väisänen luovat äänimaiseman legendaarista naparetkeä kuvaavalle South-dokumentille vuodelta 1919. Live-esiintymisen lisäksi taiteilijat ovat säveltäneet kinokonsertin musiikin.

Tutkimusmatkailija Sir Ernest Shackletonin retkikunnasta tehty taltiointi on huikaiseva taidonnäyte varhaisesta dokumenttielokuvasta. Kokeellisesta elektronisesta musiikistaan tunnettujen Voidin ja Väisäsen musiikki yhdistyy Frank Hurleyn kuviin uskaliaasta matkasta, jonka aikana retkikunnan alus murskautui jättäen heidät selviytymään karussa ympäristössä. Hurleyn omistautuneisuutta retken dokumentoinnille kuvaa se, että hän sukelsi pelastamaan filminsä hajoavasta aluksesta.

Elokuvana South on vaikuttava kuvaus uteliaisuudesta, sitkeydestä ja kekseliäisyydestä. Se ylistää komeilla kuvillaan luonnon mittaamatonta voimaa, mutta tekee myös surulliseksi: edes Antarktista ei enää ole sellaisena kuin se näyttäytyi Frank Hurleylle sata vuotta sitten.

Rajojen koettelusta kertovaan dokumenttiin yhdistyy hienosti kahden kokeellisen musiikin pioneerin sävellys. Brittiläinen Nik Void tunnetaan äänimaailmasta, joka liikkuu ambientin, avantgarden, teknon ja noisen rajoilla. Voidin konventioita rikkova ote on luonnollinen pari Ilpo Väisäselle, toiselle elektronisen musiikin edelläkävijälle. Mika Vainion kanssa perustetun Pan Sonic -duon lisäksi sooloprojekteistaan tunnetun Väisäsen äänimaisemat syntyvät usein yksinkertaisilla soittimilla ja tekniikoilla haastaen elektronisen musiikin valtavirtaa.

 

Kinokonsertti South Savoy-teatterissa su 7.2.2021 klo 16 ja 19. Liput (alk. 19 €) myy Ticketmaster, Lippupiste ja Savoy-teatteri (p. 09 310 12 000).

Suomen suurinta nykymusiikkifestivaalia Musica nova Helsinkiä juhlitaan 2.–10.2.2021. Ohjelma julkistetaan osissa loppu- ja alkuvuoden aikana. Lisätiedot kaikista tähän asti julkistetuista konserteista löytyvät osoitteesta musicanova.fi. Kaikki festivaalin konsertit suunnitellaan ajantasaiset yleisörajoitukset ja muut turvajärjestelyt huomioiden. Muutokset ohjelmassa mahdollisia. Musica novan pääjärjestäjinä toimivat Helsingin juhlaviikot, Helsingin kaupunginorkesteri, Tapiola Sinfonietta, Suomen kansallisooppera ja -baletti, Yleisradio (Radion sinfoniaorkesteri) ja Suomen Säveltäjät.

Tulevana vuonna 20. vuotta täyttävää Docpoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalia vietetään 29.1.–7.2.2021. Festivaali järjestetään koronaturvallisuus huomioiden ja sen hetkisiä viranomaisohjeita noudattaen. Lisätiedot jo julkistetusta ohjelmasta löytyvät osoitteesta docpointfestival.fi.

Savoy-teatteri on kansainvälinen elokuva- ja konserttiestradi, joka on varustettu ajanmukaisella elokuvateatteri-, valo- ja äänitekniikalla. 750-paikkaisessa Savoy-teatterissa pidetään vuosittain useita elokuva- ja musiikkifestivaaleja.

Helsingin tapahtumasäätiö toteuttaa Helsingin kaupungin merkittäviä yleisötapahtumia kuten Helsingin juhlaviikkoja, Lux Helsinkiä, Helsinki-päivää, Helsingin uudenvuoden juhlaa, Silakkamarkkinoita ja Tuomaan Markkinoita. Tammikuussa 2019 toimintansa käynnistänyt säätiö kehittää Helsingistä entistä toimivampaa ja vetovoimaisempaa tapahtumakaupunkia.

 

Vuoden 2021 Musica nova Helsingin ensimmäiset konsertit julki

26.11.2020

Musica nova Helsingin ohjelmassa nähdään Kaija Saariahon varhainen näyttämöteos Study for Life. Simon Steen-Andersenilta kuullaan Keskustakirjasto Oodiin sijoittuva Run Time Error sekä kulttiteos Black Box Music. Suomen suurinta nykymusiikkifestivaalia juhlitaan 2.–10.2.2021.

Joka toinen vuosi järjestettävän Musica nova Helsingin residenssisäveltäjinä kuullaan ruotsalaista Lisa Streichia sekä tanskalaista, sittemmin berliiniläistynyttä Simon Steen-Andersenia. Festivaalin Polytopia-teeman innoittajana toimii kreikkalainen säveltäjä, matemaatikko ja arkkitehti Iannis Xenakis.

Palkittu säveltäjä ja multimediataiteilija Steen-Andersen rakentaa Keskustakirjasto Oodiin Xenakisin ikonisten Polytopes-teosten hengessä version teossarjastaan Run Time Error. Videotaidetta, musiikkia ja liikettä yhdistävä tilausteos Run Time Error luo audiovisuaalisen mallinnuksen Oodista ja vie musiikilliselle tutkimusmatkalle ainutlaatuisen rakennuksen arkkitehtuuriin. Oodin Maijansalin konsertissa kuullaan muun muassa Steen-Andersenin musiikkia myös elektroakustisen musiikin kokoonpano defunensemblen esittämänä.

Kamariorkesteri Avanti! Puolestaan esittää Suvilahden Tiivistämössä Steen-Andersenin kulttimainetta nauttivan monimediateoksen Black Box Music. Tekijänsä tunnetuimpiin kuuluvassa teoksessa videoidut kädet johtavat yleisön ympärille levittäytyvää liveorkesteria. Illan aikana kuullaan Steen-Andersenin lailla sukupolvensa palkituimpiin säveltäjiin kuuluvan italalialaisen Clara Iannottan teos Limun.

Kansallisoopperassa saa kantaesityksensä ranskalaisen La Chambre aux échos -musiikkiteatteriryhmän tuottama ja Aleksi Barrierén ohjaama neljän teoksen kokonaisuus Between. Illan aikana kuullaan Kaija Saariahon varhainen näyttämöteos, Musica nova -festivaalilla vuonna 1981 ainoan esityksensä saanut Study for Life sekä viulukonsertto Graal Théâtren ohjattu versio. Yhdessä Sebastian Hillin ja Matias Vestergårdin uusien teosten kanssa kokonaisuudesta syntyy puhutteleva, hiljaisuuden ja kesyttämättömien voimien ooppera. Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteria johtaa Clément Mao-Takacs.

“Saariahon ensimmäisen näyttämöteoksen uusi esitys Musica novassa 40 vuoden jälkeen on yksi festivaalin ehdottomista kohokohdista. Minusta teos on myös esimerkki Musica novan Helsinki Polytopes -teossarjaan kulminoituvasta Polytopia-teemasta – se on musiikin, valon, ajan ja näyttämötaiteen sekä erilaisten äänien ja aiheiden yhdistelmä”, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja André de Ridder.

Osana Taideyliopiston Sibelius-Akatemian järjestämää urkufestivaalia kuullaan niin ikää Streichin, Xenakisin ja Saariahon teoksia. Helsingin kamarikuoro puolestaan esittää latvialaissyntyisen säveltäjätähden Eugene Birmanin yhteiskunnallisesti virittyneen teoksen State of the Union, joka vyöryttää kuulijan päälle meditatiivisen virran sukupuuttoon kuolleiden eläinlajien nimiä, TV-mainoslauseita, Yhdysvaltain armeijan operaatioiden nimiä ja kristillisen oikeiston hokemia.

Musican novan toisen residenssisäveltäjä Lisa Streichin musiikkiin sukeltaa muun muassa Suomalainen barokkiorkesteri. Streichin viime vuonna kantaesitetty Händeküssen (Käsisuudelmia) kuvittelee, miltä tanssiminen tuntuu kuuron ihmisen kokemuksessa. Musica novassa kuullaan myös useita teemasäveltäjä Xenakisin teoksia. Kamarimusiikin tulkintaan erikoistunut Zagros Ensemble esittää Xenakisin Plekto-teoksen huilulle, klarinetille, lyömäsoittimille, pianolle ja sellolle. Focus on Liza Lim -kokonaisuus nostaa lisäksi esiin palkitun australialaissäveltäjän musiikkia.

Musica novan aikana myös yläasteikäiset nuoret säveltävät arkkitehtuurin innoittamina osana Kuule, minä sävellän! -hanketta ja konserttia yhteistyössä Arkkitehtuurimuseon ja Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijoiden kanssa. Kokonainen-festivaali taas etsii uutta residenssisäveltäjää ensimmäistä kertaa järjestettävän Musequal Composer Competition -kilpailun kautta.

Musica nova Helsingin ohjelma julkistetaan ja lipunmyynti käynnistyy osissa loppu- ja alkuvuoden aikana. Lisätiedot ja lippuinfot nyt julkistetuista konserteista löytyvät osoitteesta musicanova.fi. Kaikki festivaalin konsertit suunnitellaan ajantasaiset yleisörajoitukset ja muut turvajärjestelyt huomioiden. Muutokset mahdollisia.

Festivaalin pääjärjestäjinä toimivat Helsingin juhlaviikot, Helsingin kaupunginorkesteri, Tapiola Sinfonietta, Suomen kansallisooppera ja -baletti, Yleisradio (Radion sinfoniaorkesteri) ja Suomen Säveltäjät.

Helsingin tapahtumasäätiö toteuttaa Helsingin kaupungin merkittäviä yleisötapahtumia kuten Helsingin juhlaviikkoja, Lux Helsinkiä, Helsinki-päivää, Helsingin uudenvuoden juhlaa, Silakkamarkkinoita ja Tuomaan Markkinoita. Tammikuussa 2019 toimintansa käynnistänyt säätiö kehittää Helsingistä entistä toimivampaa ja vetovoimaisempaa tapahtumakaupunkia.

musicanova.fi

 

Vuoden 2021 Musica nova Helsinki kutsuu mukaan Polytopiaan

27.10.2020

Suomen suurin nykymusiikkifestivaali Musica nova Helsinki järjestetään jälleen 2.–10. helmikuuta 2021. Festivaalin teema Polytopia on inspiroitunut kreikkalaisen säveltäjä ja arkkitehti Iannis Xenakisin pioneeriprojektista ”Polytopes”. Ohjelmassa kuullaan muun muassa vuoden residenssisäveltäjien Lisa Streichin ja Simon Steen-Andersenin tuotantoa.

Joka toinen vuosi järjestettävä Musica nova Helsinki ottaa varaslähdön ja juhlii ennakkoon vuonna 2022 satavuotisjuhlavuottaan viettävää kreikkalaista Iannis Xenakista. Säveltäjänä, matemaatikona ja arkkitehtina työskennelleen Xenakisin 1960- ja 1970-luvuilla visioimaan Polytopes-sarjaan kuului joukko teoksia, joissa musiikki ja arkkitehtuuri yhdistyivät yhtenäiseksi kokonaistaideteokseksi. Xenakisin rajoja rikkovasta ajattelusta inspiroituneena Musica nova luo tämän vuoden festivaalista Polytopian, jossa poly tarkoittaa montaa ja topos paitsi paikkaa myös aihetta.

”Yhden organisaation sijaan laajan järjestäjäverkoston yhteistyönä syntyvä Musica nova Helsinki on itsessään Polytopia. Taide syntyy aina mielikuvituksesta, ja nyt jos koskaan haluamme kuvitella utopian ja yhteisen paremman tulevaisuuden. Sen synnyttämisessä taide on elintärkeää. Juuri nyt on erityisen tarpeellista luoda uusia taiteen esittämisen muotoja ja tapoja. Siksi kutsuimme Xenakisin hengessä mukaan arkkitehti Tuomas Toivosen taiteelliseksi neuvonantajaksi nykymusiikkikentän ulkopuolelta”, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja André de Ridder.

Yksi festivaalin keskeisistä projekteista onkin Helsinki Polytopes, joka tuo yhteen nuoria säveltäjiä ja arkkitehteja luomaan uusia teoksia. Projektia mentoroiva Toivonen on suunnitellut myös festivaalin uuden visuaalisen ilmeen.

Festivaalin residenssisäveltäjinä kuullaan kahta pohjoismaista taiteilijaa: ruotsalaista Lisa Streichia ja tanskalaista, sittemmin berliiniläistynyttä Simon Steen-Andersenia. Palkittu säveltäjä ja multimediataiteilija Steen-Andersen rakentaa Keskustakirjasto Oodiin version Xenakisin polytooppeja muistuttavasta teossarjastaan Run Time Error. Videotaidetta, musiikkia ja liikettä yhdistävä tilausteos luo ainutlaatuisen audiovisuaalisen mallinnuksen Oodista. Steen-Andersenilta sekä kovassa nosteessa viime vuosina olleelta säveltäjä-urkuri Streichilta kuullaan festivaalilla useita teoksia. Molemmat taiteilijat osallistuvat olosuhteiden salliessa myös taiteellisen työskentelyyn Helsingissä.

”Haluamme rikkoa viime aikojen negatiivisen kehän, joka on ollut täynnä peruutuksia, lykkäyksiä ja synkkiä tulevaisuudennäkymiä musiikkialalle. Siksi Musica nova on päättänyt olla avoin muutoksille ja uusille mahdollisuuksille – tätähän taide parhaimmillaan on. Varaudumme uudelleenjärjestelyihin aina viime hetkeen saakka, joten tämän vuoden festivaalilla korostuvat ideat, luova prosessi ja yhteistyö yleisön kanssa”, de Ridder sanoo. Kaikki festivaalin konsertit suunnitellaan ajantasaiset yleisörajoitukset ja muut turvajärjestelyt huomioon ottaen.

Musica novan ohjelmisto julkistetaan ja lipunmyynti käynnistyy osissa loppu- ja alkuvuoden aikana. Festivaalin pääjärjestäjinä toimivat Helsingin juhlaviikot, Helsingin kaupunginorkesteri, Tapiola Sinfonietta, Suomen kansallisooppera ja -baletti, Yleisradio (Radion sinfoniaorkesteri) ja Suomen Säveltäjät.

musicanova.fi

1 / 7

2 / 7

3 / 7

4 / 7

5 / 7

6 / 7

7 / 7
  • Yhteistyössä: