Etusivu » Kaikki festivaalit » » Musiikin aika, Viitasaari

Musiikin aika, Viitasaari
05.07.2022 - 11.07.2022

Tietoa festivaalista

Musiikin aika tuo vuosittain Viitasaarelle suomalaiset ja kansainväliset nykymusiikin huippuesiintyjät ja säveltäjät kantaesitysten ja laajan konserttiohjelman pariin. Tasokkaasta ja rohkeasta otteestaan tunnettu festivaali toimii myös nykymusiikin akatemiana keskellä Suomen kauneinta kesää.

Tapahtuman luonne

Nykymusiikki Kamarimusiikki Klassinen musiikki Kursseja Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Seminaareja, luentoja Työpajoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.musiikinaika.org
Sähköposti info@musiikinaika.org
Festivaaliosoite Viitasaari Katso kohde kartalla
Puhelin +358 44 599 4883
Toimisto Keskitie 10, FI-44500 Viitasaari

Festivaali kartalla

Viitasaaren kesäakatemia ry:n järjestämä Musiikin aika on Suomen vanhin vuosittain järjestettävä nykymusiikkiin keskittyvä festivaali. Vuonna 2022 festivaali viettää 40-vuotisjuhlavuotta. Viitasaarelle v. 1982 perustettu ja sinne vakiintunut tapahtuma on kansainvälisesti tunnustettu ja arvostettu nykymusiikin foorumi, jolla ovat vierailleet lähes kaikki elossa olevat aikamme merkittävät nykysäveltäjät John Cagesta Iannis Xenakisiin ja György Ligetistä Beat Furreriin, kotimaisia kärkinimiä unohtamatta. Alan tärkeimmät taiteilijat ovat niin ikään käyneet esiintymässä festivaalilla: Arditti Quartet, Avanti!, Barry Guy, Derek Bailey, Ian Pace, Kronos Quartet, musikFabrik, Quatuor Diotima, Klangforum Wien, Uusinta, Vinko Globokar, Tokyo Philharmonic Chorus jne.

Festivaalin menestystekijä on tinkimätön taiteellinen näkemys, josta ovat huolehtineet taiteelliset johtajat, säveltäjät Jukka Tiensuu, Jarmo Sermilä, Tapio Tuomela, Perttu Haapanen ja vuodesta 2014 alkaen Johan Tallgren. Musiikin aika valittiin Finland Festivalsin Vuoden Festivaaliksi 2009. Ohjelmistossa on vuosittain runsaasti kantaesityksiä ja viimeisen 20 vuoden aikana sävellettyjä teoksia.

***************

 

Jaa tapahtuma

Pandemia muutti Musiikin ajan pienimuotoisemmaksi ja kotimaisemmaksi

26.07.2021

Musiikin aika -festivaali järjestettiin kahden vuoden pandemia-tauon jälkeen Viitasaarella 6.–11.7.2021.Uusimpaan taidemusiikkiin ja poikkitaiteellisuuteen keskittyvän festivaalin konsertit, installaatio ja verkkolähetykset keräsivät viikon aikana 1135 kuulijaa.

Myös Musiikin aika kohtasi suunnitteluvaiheessa pandemian haasteet.

– Olemme pieni ja kokeellinen festivaali, joten pystyimme nopeasti muuntumaan sen kokoiseksi, että pystyimme toteuttamaan tapahtuman tänä kesänä. Halusin myös tehdä festivaalin, joka työstäisi murroskauden haasteita ja ennakoisi kriisiin jälkiä, jotta ensi vuonna voimme suunnittelussa ottaa toisen suunnan, taiteellinen johtaja Johan Tallgren kertoo.

Festivaalin ohjelmisto rakennettiin hyvin lyhyessä ajassa, vain kahdessa kuukaudessa sen jälkeen kun useat kansainväliset Luova Eurooppa -hankkeen rahoittamat produktiot jouduttiin matkustusrajoitusten vuoksi siirtämään tuleville vuosille.

– Päätimme useiden taiteilijoiden kanssa säästää vaativat kokonaisuudet ensi vuodelle, kun myös kansainvälinen yhteisö taas pääsisi paikalle, Tallgren lisää.

Pandemian läsnäolo näkyi festivaalilla monin tavoin. Festivaali oli pienimuotoisempi, konsertteja oli tavanomaista vähemmän, ja osa ohjelmasta toteutettiin hybridinä verkossa tai installaatioksi muuntuneena. Taiteellisesta tasosta ei kuitenkaan tarvinnut tinkiä piiruakaan, sen takasivat suomalaiset eturivin huippumuusikot ja tinkimätön taiteellinen suunnittelu.

Myös kotimaisia kantaesityksiä kuultiin festivaalilla ennätysmäärä: kaikkiaan viisi teosta sai maailman ensiesityksensä Viitasaarella. Näistä YLE taltioimat konsertit ovat kuunneltavissa YLE Areenassa vielä kuukauden, ja viisi Ensemble Ekstrakten ja Tölöläbin yhteistä Nagori Rengakai -videotaltiointia löytyvät Musiikin ajan youtube kanavalta. Nagori Rengakai -konseptin taiteellisesta johdosta vastasi Sandeep Bhagwati.

Kaikissa Musiikin ajan tapahtumissa oli aistittavissa sekä esiintyvien muusikoiden että yleisön ilo olemisesta jälleen elävän musiikin äärellä.

Vuonna 2022 Musiikin aika -festivaalia vietetään Viitasaarella juhlatunnelmissa: Festivaali järjestetään silloin 40. kerran. Juhlavuoden festivaali järjestetään 5.–11.7.2022

1 / 21

2 / 21

3 / 21

4 / 21

5 / 21

6 / 21

7 / 21

8 / 21

9 / 21

10 / 21

11 / 21

12 / 21

13 / 21

14 / 21

15 / 21

16 / 21

17 / 21

18 / 21

19 / 21

20 / 21

21 / 21
  • Yhteistyössä: