Etusivu » Kaikki festivaalit » » Naantalin Musiikkijuhlat

Naantalin Musiikkijuhlat
06.06.2017 - 17.06.2017

Tietoa festivaalista

Naantalin Musiikkijuhlat soi Suomen aurinkokaupungissa meren äärellä keskiaikaisessa luostarikirkossa ja lähiseudun idyllisissä saaristokirkoissa ja muissa konserttipaikoissa. Ohjelmassa on myös puistokonsertteja, illalliskonsertteja ja konserttiristeilyjä.

Tapahtuman luonne

Klassinen musiikki Jazz Kamarimusiikki Kursseja Nykymusiikki Ohjelmaa lapsille Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.naantalinmusiikkijuhlat.fi
Sähköposti info@naantalinmusiikkijuhlat.fi
Festivaaliosoite Naantali Katso kohde kartalla
Puhelin +358 2 434 5363
Toimisto PL 46, FI-21101 Naantali

Festivaali kartalla

Naantalin Musiikkijuhlat on yksi Suomen vanhimmista ja arvostetuimmista musiikkifestivaaleista. Sen ohjelmiston keskiössä on kamarimusiikki kaikessa monimuotoisuudessaan. Vuosittain ohjelmaa täydentävät myös maailman huipputaiteilijoiden resitaalit sekä maineikkaiden orkesterien vierailut.

Kamarimusiikkitapahtumana se tunnetaan korkeasta taiteellisesta tasostaan, idyllisistä konserttipaikoistaan sekä ajankohdastaan Suomen festivaalikesän avaajana. Juhlien korkeatasoisuus on monesti huomioitu myös kansainvälisesti. Musiikkijuhlat järjestetään kesäkuun alussa.

Naantalin Musiikkijuhlat sai alkunsa, kun ensimmäinen festivaali järjestettiin kesäkuussa 1980 sellotaiteilija Arto Noraksen aloitteesta. Siitä lähtien on Naantalin ja lähiseutujen kirkoissa kuultu monia maailman nimekkäimpiä taiteilijoita ja yhtyeitä, kuten Pierre Fournier, Vladimir Ashkenazy, Emil Gilels, Anne-Sophie Mutter, Barbara Hendricks, Isaac Stern, Paul Tortelier, Grigori Sokolov, Krzysztof Penderecki, English Chamber Orchestra, Orpheus-kamariorkesteri ja monet muut.

Taiteellisen johtajan Arto Noraksen lisäksi Musiikkijuhlilla ovat esiintyneet useimmat maamme eturivin muusikot. Viime vuosina Naantalissa on kuultu myös näyttämöllisesti toteutettuja kunnianhimoisia tuotantoja, kuten Benjamin Brittenin harvinainen kirkko-ooppera Kuovijoki sekä Musiikkijuhlien tilausteos, Aulis Sallisen Barabbas dialogeja.

Naantali on idyllinen musiikin, meren ja auringon kaupunki. Konserttimatkasi Naantaliin voi olla kaikkien aistien elämys. Ruokailu ennen konserttia tai sen jälkeen jossakin monista vanhan puukaupungin tunnelmallisista ravintoloista, käynti presidentin kesäasunnon Kultarannan puutarhassa, iltapäiväkahvit romanttisessa kahvilassa tai kierros rantapromenadilla tekee konserttimatkasta ikimuistoisen.

Toivotamme kamarimusiikin ystävät lämpimästi tervetulleiksi Naantaliin kokemaan miten musiikin voima ja energia nostavat arjen yläpuolelle.

Jaa tapahtuma

Naantalin Musiikkijuhlat

06.06.2017 - 17.06.2017

Naantalin Musiikkijuhlille on myönnetty Euroopan parhaimpien festivaalien tunnustus, EFFE Label -laatuleima, vuosille 2017–2018. EFFE-järjestön (Europe for Festivals, Festivals for Europe) valtuuttamat kansalliset asiantuntijat ja kansainvälinen arviointilautakunta päättivät huhtikuussa 2017 antaa laatuleima-tunnustuksen festivaaleille, joka täyttivät korkean taiteellisen tason, paikallisen osallisuuden ja festivaalin kansainvälisen suuntautuneisuuden kriteerit. Suomesta palkinnon saivat myös muun muassa Kuhmon Kamarimusiikki, Helsingin juhlaviikot sekä Savonlinnan Oopperajuhlat.

Laatuleiman perustelut: Naantalin Musiikkijuhlat on korkeatasoinen kamarimusiikkifestivaali, jossa esiintyvät huippumuusikot ja orkesterit sekä Suomesta että ulkomailta. Naantalin Musiikkijuhlat elävöittää nykyistä klassisen musiikin kenttää tilaamalla myös uusia teoksia nykysäveltäjiltä. Musiikkijuhlat on laajentanut toimintaansa sekä Naantalin lähialueille että maan rajojen ulkopuolelle järjestämällä tapahtumia ja konsertteja naapurimaissa ja jopa Etelä-Koreassa asti.

Naantalin Musiikkijuhlat alkaa 6.6.2017 ja päättyy musiikkijuhlaristeilyyn Örön linnakesaarelle 18.–19.6.2017.

Naantalin Musiikkijuhlat on yksi Suomen vanhimmista ja arvostetuimmista musiikkifestivaaleista. Sen ohjelmiston keskiössä on kamarimusiikki kaikessa monimuotoisuudessaan. Vuosittain ohjelmaa täydentävät myös maailman huipputaiteilijoiden resitaalit sekä maineikkaiden orkesterien vierailut. Kamarimusiikkitapahtumana se tunnetaan korkeasta taiteellisesta tasostaan, idyllisistä konserttipaikoistaan sekä ajankohdastaan Suomen festivaalikesän avaajana. Juhlien korkeatasoisuus on monesti huomioitu myös kansainvälisesti. Musiikkijuhlat järjestetään kesäkuun alussa.

www.naantalinmusiikkijuhlat.fi

Naantalin Musiikkijuhlat

06.06.2017 - 17.06.2017

Naantalin Musiikkijuhlat tunnelmoi 38. kertaa alkukesän maisemissa Naantalissa, Naantalin lähikunnissa ja saaristossa 6.–17.6.2017. Tänä vuonna pääroolin saa satavuotias Suomi sekä 70 taiteilijavuottaan juhliva sellotaiteilija ja Naantalin Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Arto Noras.

Naantalin Musiikkijuhlat ottaa varaslähdön festivaalille Arto Noraksen syntymäpäivänä perjantaina 12.5. Helsingin Temppeliaukion kirkossa konsertilla Vita brevis – ars longa, Arto 75-vuotta – sellon kanssa 70 vuotta! Konsertissa estradille astuu muun muassa sopraano Marjukka Tepponen ja kapellimestari Ralf Gothóni sekä 36 sellon orkesteri koostuen pääosin Noraksen ensimmäisen ja toisen sukupolven oppilaista.

Arto Noraksen toinen juhlakonsertti järjestetään Naantalin kirkossa perjantaina 9.6., jossa Noras soittaa kolmessa eri kokoonpanossa yhdessä klarinetisti Michel Lethiecin, viulisti Elina Vähälän sekä sellistien Frans Helmersonin ja Ivan Monighettin kanssa. Konsertti huipentuu Krzysztof Pendereckin konserttiin kolmelle sellolle ja orkesterille. Turun filharmonista orkesteria johtavat kapellimestarit Penderecki ja Okko Kamu.

Naantalin Musiikkijuhlat saa arvokkaan päätöksen, kun lauantain 17.6. päätöskonsertin aluksi puheenvuoron rauhalle pitää 80 vuotta täyttävä rauhannobelisti, presidentti Martti Ahtisaari.

Kolme maailman kantaesitystä Olli Kortekankaalta ja Aulis Salliselta

Naantalin Musiikkijuhlilla on tänäkin vuonna mahdollisuus kuulla yhteensä kolme maailman kantaesitystä suomalaisilta säveltäjämestareilta. Viralliseen Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan kuuluva Olli Kortekankaan VIA-oratorio on sävelletty viidelle solistille, kahdelle kuorolle, uruille ja orkesterille. Oratorion esittävät sopraano Suvi Väyrynen, mezzosopraano Melis Jaatinen, tenori Tuomas Katajala, baritoni Ville Rusanen, basso Nicholas Söderlund, Emo Ensemble, Key Ensemble, urkuri Kari Vuola sekä Sinfonia Lahti Osmo Vänskän johdolla. Teos on Kirkkohallituksen sävellystilaus reformaation merkkivuoden kunniaksi.

Aulis Sallisen uutta tuotantoa kuullaan lauantain 17.6. päätöskonsertissa, jonka ohjelmassa on Sallisen klarinettikvartetto The Sea of Peace. Sallisen toinen uusi teos on laulusarja, joka perustuu Helvi Juvosen runoon ja sen kantaesittävät sopraano Johanna Rusanen-Kartano, baritoni Ville Rusanenja pianisti Pami Karvonen Kultarannan puistokonsertissa 15.6.

Naantalin Musiikkijuhlat on saanut eksklusiivisesti järjestää konsertteja Kultarannassa jokaisen presidentin toimikaudella presidentti Urho Kekkosesta lähtien. Tällä kertaa Kultarantakonsertissa kuullaan musiikin lisäksi myös suomalaista runoutta. Runot perustuvat Jenni Haukion keväällä ilmestyvään suomalaisen runouden antologiaan Katso pohjoista taivasta. Tekstejä tulkitsee näyttelijälegenda Esko Salminen.

Kansainvälisiä orkesterivieraita ja maailmanluokan resitaaleja

Naantalin Musiikkijuhlien parasta antia on monipuolinen kamarimusiikkitarjonta ja ohjelmasta voi tänä kesänä löytää tunnelmia Suomen lisäksi muistakin kulttuureista, kuten Ilta Pariisissa,Vapaudenpatsaan varjossa ja Wieniläinen ilta –konserttien nimet kertovat. Naantalin Musiikkijuhlilla vierailee ensimmäistä kertaa Ralf Gothónin johtama orkesteri Hamburger Camerata. Konsertin ohjelmassa on Bizet-Shchedrin Carmen-sarja sekä Felix Mendelssohnin Kaksoiskonsertto, jonka solisteina soittavat pianisti Ralf Gothóni ja viulisti Ju-Young Baek.

Juhlilla kuullaan kolmena perättäisenä päivänä kolme huippuresitaalia pianisti Grigori Sokolovilta, sopraano Soile Isokoskelta sekä viulisti Cho-Liang Linilta. Sunnuntain 11.6. viuluiltapäivässä Rymättylän kirkossa Lin esiintyy yhdessä Gothónin kanssa. Ohjelmistossa on W. A. Mozartia, Franz Schubertia ja Ludwig van Beethovenia. Maanantaina 12.6. Grigori Sokolov taituroi Mozartin parissa. On suuri kunnia saada Sokolov Naantalin Musiikkijuhlille jo viidennen kerran. Sokolov on aloittanut uransa konsertoimalla Suomessa viisikymmentä vuotta sitten voitettuaan Tšaikovski-kilpailun vuonna 1966. Tiistaina 13.6. resitaalin antaa sopraanotähti Soile Isokoski, jonka ohjelmassa on muun muassa suomalaisten säveltäjien Toivo Kuulan, Yrjö Kilpisen ja Aulis Sallisen musiikkia.

Juhlien kevyempää ohjelmistoa edustavat keskiviikon 7.6. ja torstain 8.6. Sting-konsertit Naantalin Kylpylän Ballroomissa ja illallisella Kaivohuoneella. Kaivohuoneella kuullaan myös iltapäiväkonsertti lauantaina 17.6., jolloin sopraano Mari Palo esiintyy yhdessä Total Cello Ensemblen kanssa.

Naantalin Musiikkijuhlien saaristomatka Örön linnakesaarelle, Vallis Gratiae -akatemia ja Naantalin Lasten Musiikkijuhlat
Naantalin Musiikkijuhlat järjestää yhteistyössä Matkapoikien kanssa elämyksellisen saaristomatkan ainutlaatuisen luonnon ja historian värittämälle Örön linnakesaarelle, jossa kuullaan kamarimusiikin mestariteoksia Naantalin Musiikkijuhlien huipputaiteilijoiden Arto Noraksen, Michel Lethiecin, Bruno Pasquierin, Jaakko Kuusiston ja Elina Vähälän esittäminä.

Naantalin Musiikkijuhlien yhteydessä järjestetään vuosittain Vallis Gratiae -akatemia lahjakkaille nuorille jousisoittajille. Musiikkijuhlien taiteilijat opettavat akatemian yhteydessä myös mestariluokkia. Leirin maksuton päätöskonsertti pidetään keskiviikkona 14.6. klo 22 Raision kirkossa, ja leiriläiset musisoivat lisäksi päivittäin 8.–15.6. klo 15 Naantalin Kylpylässä.

Naantalin Lasten Musiikkijuhlat järjestetään yhdessä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa 8.–11.6. jo neljättä kertaa, ja luvassa on monipuolinen kulttuuriohjelma koko perheelle.

Naantalin Musiikkijuhlien konserttiliput ovat myynnissä Lippupisteessä, Naantalin Matkailussa ja Ars Musicassa 7.2. alkaen.

www.naantalinmusiikkijuhlat.fi

Naantalin Musiikkijuhlat

06.06.2017 - 17.06.2017

Naantalin Musiikkijuhlat ja Naantalin Pelastakaa Lapset ry toteuttavat jo neljännen kerran yhteistyössä Naantalin Lasten Musiikkijuhlat 8.–11.6.2017. Naantalin Musiikkijuhlien yhteydessä järjestettävä tapahtuma sisältää muun muassa Nallen puhalluskonsertin, Pikku Papun orkesterin konsertin, Naantalin musiikkiopiston konserttitapahtuman, Lastenjuhlan Kirkkopuistossa, satuteatteria, mestarikurssilaisten iltapäiväsoiton, lasten museopäivän, satutunteja, teatterileirin ja paljon muuta mukavaa koko perheelle.

Iloisia konsertteja ja monipuolista kulttuuritarjontaa koko perheelle

Naantalin Lasten Musiikkijuhlat avataan komeasti Nallen puhalluskonsertilla Naantalin Kylpylän Ballroomissa torstaina 8.6. Konsertissa seikkailee iloinen Nalle (teatterinjohtaja Jukka Aaltonen) muusikkoystävineen (pianisti Pasi Helin ja Turun filharmonisen orkesterin vaskipuhallinryhmä), jotka soittavat puhaltimien lisäksi puutarhaletkuja. Avajaispäivänä voi nauttia myös Pienen Kirjapuodin Lasten satutunnista sekä Naantalin teatterin satuteatteriesityksestä Kolme porsasta.
Perjantaina 9.6. Naantalin Teatteri esittää Kolme porsasta, jonka jälkeen päivän ohjelma jatkuu Lasten konserttitapahtumalla, jossa esiintyvät Naantalin musiikkiopiston lapset ja nuoret.
Lauantaina 10.6. vietetään suuren suosion jo kolmena kesänä saavuttanutta iloista Naantalin Lastenjuhlaa Kirkkopuistossa monipuolisen ohjelman parissa. Ohjelmassa on mm. Aura Brass Bandin musiikkia, liikuntaleikkejä, aarteenetsintää, Pienen kirjapuodin satunurkkaus, keppihevosia, ilmapalloja ja paljon muuta. Lastenjuhlan jälkeen lauantaina Naantalin Kylpylässä esiintyy Pikku Papun Orkesteri, joka on yksi tämän hetken pidetyimmistä lastenmusiikkiorkestereista. Tässä mukaansatempaavassa konsertissa lauletaan, leikitään ja tanssitaan yhdessä mm. Pikku Kakkosesta tuttujen laulujen parissa. Sunnuntaina 11.6. vietetään Naantalin museon puutarhassa perinteistä Lasten museopäivää, jossa lapset saavat kokeilla monenlaisia entisajan askareita. Sen jälkeen nautitaan vielä Naantalin Musiikkijuhlien mestarikurssilaisten Iltapäiväsoitosta Naantalin Kylpylässä. Lasten Musiikkijuhlien uutuutena 2017 on kaksipäiväiset Lasten Teatterileirit, jotka järjestää Naantalin Teatteri.

– Naantalin Lasten Musiikkijuhlat on todella monipuolinen tapahtuma, jonka kävijämäärä on kasvanut joka vuosi. Lasten kulttuuritarjonnalle on siis selvästi tarvetta! Olemme onnellisia yhteistyökumppaneistamme ja hienosta yhteistyöstä, joka saa näin jatkoa ensi kesänä, iloitsee Naantalin Musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Tiina Tunturi.

– Yhdessä luomamme Naantalin Lasten Musiikkijuhlat on onnistunut hyvin, ja on hienoa, että voimme jälleen kertoa ensi kesän juhlien toteutuksesta ja ohjelmasta. Yhteistyömme Naantalin Lasten Musiikkijuhlien kanssa lisää entisestään mahdollisuuksiamme antaa apua lapsille ja lapsiperheille kertoo Naantalin Pelastakaa Lapset ry:n puheenjohtaja Kirsti Ihander.

Naantalin Lasten Musiikkijuhlien liput ovat myynnissä Lippupisteessä ja Naantalin Matkailussa 25.1. alkaen.

Naantalin Lastenjuhla, mestarikurssilaisten iltapäiväsoitto, lasten museopäivä ja satutunnit ovat maksuttomia.

Naantalin Musiikkijuhlien koko ohjelma julkistetaan 6.2.2017.

www.naantalinmusiikkijuhlat.fi

Naantalin Musiikkijuhlat

06.06.2017 - 17.06.2017

Aikamme suurimmaksi pianistiksi tituleerattu Grigori Sokolov esiintyy tulevana kesänä Naantalin Musiikkijuhlilla maanantaina 12.6. klo 19. Konsertin lipunmyynti alkaa tiistaina 22.11. Lippupisteessä, Naantalin Matkailussa ja Ars Musicassa. Koko festivaaliohjelma julkistetaan helmikuun alussa 2017.

Täydellisyyttä hipova pianotitaani

Venäläinen pianisti Grigori Sokolov aloitti pianonsoiton viisivuotiaana, ja seitsemän vuoden iässä hän jatkoi opintojaan Pietarin konservatoriossa. Hän soitti ensimmäisen suuren resitaalinsa Moskovassa 12-vuotiaana, ja neljä vuotta myöhemmin Sokolov ansaitsi suurta huomiota maailmalla voittaessaan arvostetun kansainvälisen Tshaikovski-kilpailun. Kilpailuvoiton jälkeen Sokolov on urallaan saavuttanut lähes myyttisen aseman musiikinrakastajien ja pianoharrastajien keskuudessa. Hänen kosketuksensa instrumenttiin hipoo täydellisyyttä.

Sokolov konsertoi Jyväskylässä tuoreena Tshaikovski-kilpailuvoittajana vuonna 1967, joten ensi vuosi on hänen 50-vuotistaiteilijajuhlansa Suomessa. Sokolov on sittemmin valloittanut kaikki maailman suuret ja pienet konserttilavat, ja nykyisin hän esiintyy niistä entistä harvemmilla ja vain tarkkaan valituilla, ja vain soittaen soolokonsertteja.

Naantalin Musiikkijuhlilla on suuri ilo ja kunnia saada Grigori Sokolov esiintymään festivaalilla jälleen tulevana kesänä. Naantalin kirkossa järjestettävän resitaalin ohjelmassa on ainakin Mozartia, mutta muu ohjelma saadaan vähän myöhemmin.

 

Grigori Sokolov, Naantalin kirkko 12.6.2017 klo 19.

Liput myynnissä 22.11.2016 alkaen, www.lippu.fi ja Naantalin Matkailussa, info@naantalinmatkailu.fi sekä Ars Musicassa.

Naantalin Musiikkijuhlat

06.06.2017 - 17.06.2017

Kirkkohallitus on tilannut säveltäjä Olli Kortekankaalta laajan teoksen reformaation merkkivuoden ja Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Sävellys on VIA-oratorio viidelle sooloäänelle, kaksoiskuorolle, uruille ja orkesterille, ja se kantaesitetään Naantalin Musiikkijuhlilla ensi vuonna  huippuluokan esittäjistön voimin 7.6.2017 Naantalin kirkossa. Solisteina laulavat Suvi Väyrynen, sopraano, Melis Jaatinen, mezzosopraano, Tuomas Katajala, tenori, Ville Rusanen, baritoni ja Nicholas Söderlund, basso. Kuoroina ovat EMO Ensemble ja Key Ensemble, urkurina Kari Vuola ja orkesterina Sinfonia Lahti. Esityksen johtaa kapellimestari Osmo Vänskä. Produktio kuuluu viralliseen Suomi 100-ohjelmaan.

Naantalin Musiikkijuhlilla 2017 kuullaan myös loistokkaan sopraanon Soile Isokosken ja pianisti Ilkka Paanasen suomalaisen laulumusiikin resitaali Naantalin kirkossa 13.6.

Liput myynnissä 22.9.2016 alkaen Lippupisteessä, Naantalin Matkailussa sekä kulttuurikauppa Ars Musicassa Turun konserttitalolla.

Naantalin Musiikkijuhlien kesän 2017 koko ohjelmisto julkaistaan helmikuun alussa.

Naantalin Musiikkijuhlat järjestetään 6.-17.6.2017.

Naantalin Musiikkijuhlat

06.06.2017 - 17.06.2017

Kirkkohallitus on tilannut säveltäjä Olli Kortekankaalta laajan teoksen reformaation merkkivuoden ja Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Sävellys on VIA-oratorio viidelle sooloäänelle, kaksoiskuorolle, uruille ja orkesterille, ja se kantaesitetään Naantalin Musiikkijuhlilla ensi vuonna 2017. VIA saa kantaesityksensä huippuluokan esittäjistön voimin Naantalin kirkossa 7.6.2017. Solisteina laulavat Suvi Väyrynen, sopraano, Melis Jaatinen, mezzosopraano, Tuomas Katajala, tenori, Ville Rusanen, baritoni ja Nicholas Söderlund, basso. Kuoroina ovat EMO Ensemble ja Key Ensemble, urkurina Kari Vuola ja orkesterina Sinfonia Lahti. Esityksen johtaa Osmo Vänskä.

VIAOratorio viidelle sooloäänelle, kaksoiskuorolle, uruille ja orkesterille

Kantaattini De virtute in virtutemPyhiinvaeltajan lauluja kantaesitettiin Naantalin Musiikkijuhlien avajaiskonsertissa 2011. Sävellyksen olivat tilanneet Naantalin seurakunta ja kaupunki yhdessä. Se kuultiin myöhemmin sekä Paraisten Urkupäivillä että Espoon Urkuyö ja aaria -festivaalilla ja myös radioitiin.

Pidän suurena kunniana että olen saanut mahdollisuuden jatkaa tätä laajamuotoisten teosten sarjaa. Kirkkohallitus tilasi minulta muutama vuosi sitten kokonaisen konsertin mittaisen sävellyksen reformaation merkkivuoden kunniaksi, ja Naantalin Musiikkijuhlat otti tuottaakseen sen kantaesityksen. Alkusyksystä 2016 valmistuva teos on saanut nimen VIA, ja sen alaotsikko on ”oratorio viidelle sooloäänelle, kaksoiskuorolle, uruille ja orkesterille”.

VIA-oratorion aihepiiri ja tekstit keskittyvät pääsiäisjakson loppupuoleen, pitkäperjantaista helluntaihin. Se siis alkaa siitä mihin passiot yleensä päättyvät. Teoksessa viitataan kuitenkin myös muihin kirkkovuoden vaiheisiin, onhan kirkkovuosi kokonaisuus jonka tapahtumat liittyvät toisiinsa sekä tarinallisesti että sisällöllisesti.

Odotuksen ja etsimisen tematiikka on teoksessa vahvasti läsnä, ehkä siksikin että pidän itseäni pikemminkin hyvien kysymysten esittäjänä kuin valmiiden vastausten antajana. Joulun riemullisuuden ja pääsiäisviikon suuren draaman rinnalla helluntai ja sitä edeltävät vaiheet tuntuvat minusta kirkkovuoden mystisimmältä tapahtumasarjalta. Teoksen viestin ei ole kuitenkaan tarkoitus jäädä henkilökohtaisen pohdinnan tasolle; helluntai on myös seurakunnan syntymäjuhla, ja siihen jos mihin sopii yhdessä tekeminen ja yhdessä kokeminen.

VIA-oratorion teksti on moniääninen ja -kielinen kollaasi Raamatusta, perinteisestä virsirunoudesta ja aikamme lyriikasta. Runoilijanimiä ovat Meena Alexander, Eeva-Liisa Manner, Pia Perkiö ja Kirsti Simonsuuri. Koraaleilla on teoksessa keskeinen tehtävä Bachin passioiden tapaan. Uruille sävelletyt interludit muodostavat oman kokonaisuutensa teoksen sisälle.

Olli Kortekangas (kesäkuu 2016)

Naantalin Musiikkijuhlat on yksi Suomen vanhimmista ja arvostetuimmista musiikkifestivaaleista. Sen ohjelmiston keskiössä on kamarimusiikki kaikessa monimuotoisuudessaan. Vuosittain ohjelmaa täydentävät myös maailman huipputaiteilijoiden resitaalit sekä maineikkaiden orkesterien vierailut. Kamarimusiikkitapahtumana se tunnetaan korkeasta taiteellisesta tasostaan, idyllisistä konserttipaikoistaan sekä ajankohdastaan Suomen festivaalikesän avaajana. Juhlien korkeatasoisuus on monesti huomioitu myös kansainvälisesti. Musiikkijuhlat järjestetään kesäkuun alussa.

Naantalin Musiikkijuhlat järjestetään 7.-18.6.2016.

www.naantalinmusiikkijuhlat.fi

Naantalin Musiikkijuhlat

18.04.2013

Olli Kortekangas tekee tilaussävellyksen reformaation ja Suomen itsenäisyyden merkkivuoden kunniaksi

Säveltäjä Olli Kortekankaalta on tilattu Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan ja reformaation merkkivuoden kunniaksi sävellys. Teoksen tilaajana toimii Kirkkohallitus ja se kantaesitetään Naantalin Musiikkijuhlilla vuonna 2017. Kortekankaan teoksia on kantaesitetty Naantalissa aiemminkin: kesäkuussa 2011 Musiikkijuhlilla kantaesitettiin Kortekankaan teos De virtute in virtutem – Pyhiinvaeltajan lauluja. Sävellyksen olivat tilanneet Naantalin seurakunta ja kaupunki yhdessä.

Tilaussävellyksessä kuuluvat Raamatun tekstit ja taiteen rajattomuus

Hengellisyydestä ja uskonnosta luomisvoimansa saava tilaussävellys ei ole Olli Kortekankaalle vieras lähtökohta. ”Olen aina ollut kiinnostunut taiteen sakraalista ulottuvuudesta, ja minulla on pitkä tausta kirkollisen musiikin säveltäjänä. Toisaalta koen usein vaikeaksi tai jopa tarpeettomaksi vetää rajaa ”hengellisen” ja ”maallisen” musiikin välille niin omassa kuin muidenkaan tuotannossa”, Kortekangas kertoo. Hän paljastaa tilaussävellyksen aihepiirin ja tekstien keskittyvän pääsääntöisesti pääsiäisjakson loppupuolelle: jaksoon, johon passiot yleensä päättyvät. Teoksen kokoonpanoon kuuluvat urut ja orkesteri, jossa on mukana myös periodisoittimia. Laulusolistien ja kuoron osuuksissa kuuluvat Raamatun tekstien lisäksi J.S. Bachin tutuksi tekemä tapa käyttää koraaleja.

Kortekangas kuuluu aikamme tunnetuimpiin suomalaissäveltäjiin, jonka musiikkia esitetään Suomen lisäksi ahkerasti myös ulkomaisilla konserttilavoilla. Hänen teosluettelossaan on noin 120 sävellystä miniatyyreistä orkesteriteoksiin ja oopperoihin. Viime vuosina Kortekangas on säveltänyt useita laajoja kamarimusiikki- ja sooloteoksia. Hän on aina ollut erityisen kiinnostunut ihmisäänestä, vokaalimusiikista ja musiikkiteatterista.

1 / 25

2 / 25

3 / 25

4 / 25

5 / 25

6 / 25

7 / 25

8 / 25

9 / 25

10 / 25

11 / 25

12 / 25

13 / 25

14 / 25

15 / 25

16 / 25

17 / 25

18 / 25

19 / 25

20 / 25

21 / 25

22 / 25

23 / 25

24 / 25

25 / 25
  • Yhteistyössä: