Oulun juhlaviikot
01.08.2018 - 01.09.2019

Tietoa festivaalista

Koko elokuu täynnä tapahtumia, musiikkia, kirjallisuutta, elokuvaa – kaikenlaista kulttuuria! Oulun juhlaviikot on kahdeksan festivaalin ja kymmenien oheistapahtumien kokonaisuus, joka tarjoaa kansainvälisiä huippuvierailuja ja paikallista henkeä, näyttämöinään konserttisalit, ravintolat ja kahvilat, kirkot, kirjastot ja galleriat, puistot, aukiot ja kadut Oulussa ja lähikunnissa.

Tapahtuman luonne

Monitaidefestivaalit Elokuva Etno / Maailmanmusiikki Jazz Kamarimusiikki Kirjallisuus, runous Klassinen musiikki Kuvataide Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Ooppera ja kuoro Pop/Rock Sirkus Solisti- tai yhtyekilpailuja Viihdemusiikki Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.oulunjuhlaviikot.fi/
Sähköposti info@oulunjuhlaviikot.fi
Festivaaliosoite Oulu Katso kohde kartalla
Puhelin +358 (0) 400 492 649
Toimisto PL 42, 90015 Oulun kaupunki

Festivaali kartalla

Oulun juhlaviikoilla mukana vuosittain ovat Elojazz, Oulunsalo Soi, Oulun Muusajuhlat, Koiteli Elää, Oulun Taiteiden Yö, Oulun Musiikkivideofestivaalit, Ilmakitaransoiton MM-kisat sekä Time Tunnel. Festivaalien lisäksi monialaista ohjelmistoa tarjoillaan tapahtumasarjoissa Ekstrat, Makrokonsertit ja Oulun juhlaviikot esittää.

Oulun juhlaviikkoja koordinoi v. 2010 perustettu Oulun Kulttuuritapahtumayhdistys ry. Yhdistys toimii seudullisen tapahtumaverkoston kehittäjänä ja tapahtumatuotannon sateenvarjona kooten elokuun kulttuuritapahtumat Oulun omiksi juhlaviikoiksi. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta Oulun seudulla sekä vahvistaa alueen kulttuuritoimijoiden toimintaedellytyksiä.

Yhdistys solmi palvelukumppanuussopimuksen Oulun kaupungin kanssa vuoden 2012 alussa. Sopimus uusittiin v. 2015, ja tuolloin myös v. 1998 perustetun Oulunsalo Soi -tapahtuman järjestämisvastuu siirtyi yhdistykselle.

Oulun juhlaviikkojen tapahtumat keräävät vuosittain noin 60 000 kävijää.

Jaa tapahtuma

Oulun juhlaviikkojen Ekstroissa tänä vuonna maksuttomia elämyksiä kaikenikäisille

20.06.2018

Oulun juhlaviikkojen Ekstrat tarjoavat tänä vuonna pääsymaksuttomia elämyksiä kaikenikäisille. Tarjonnassa on ympäristötietoista tanssia, kuorolaulua, katusirkusta ja musiikkia Oulun keskustasta Kiiminkiin asti. Ekstrat ovat Oulun juhlaviikkojen tai yhteistyökumppaneiden järjestämiä tapahtumia.

Ekstrat 2018

  • Avajaiset: Oulun juhlaviikot 2018 avataan Rotuaarilla 27.7. kello 16–17. Avajaisissa saadaan maistiaisia elämysten elokuun ohjelmistosta. Avajaispäivää jatketaan Festaariossa Hallituskatu 9:ssä. Vapaa pääsy!
  • Trash Heroes: Ehdotus paremmasta kaupungista, jossa jokainen voi omalla toiminnallaan tehdä ympäristöstään viihtyisämmän. Tanssi Trash Heroesin kanssa 9.8. kello 16–19 Tuiranpuistossa, Madetojan puistossa ja Åstromin puistossa. Vapaa pääsy!
  • Nuotin vieressä on tilaa: Oulun ravintolat ja kahvilat valtaava kuoropäivä 18.8. esittelee erilaisia lauluryhmiä myös kello 14 alkavassa Rotuaarin yhteiskonsertissa. Vapaa pääsy!
  • Race Horse Company: Motosikai 30.8. kello 12 Hiukkavaaratalossa ja 31.8. kello 15 Rotuaarin aukiolla on ainutlaatuinen katusirkusesitys kaikenikäisille, räjähtävän energinen show, joka viljelee vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Vapaa pääsy!
  • Koiteli Elää Lapsille: Musiikkia ja toimintaa kauniissa Koitelinkoskien ympäristössä koko perheelle 1.9. Vapaa pääsy!

Oulun juhlaviikkojen seitsemän festivaalin ja noin 200 tapahtuman ohjelmisto täydentyy lähiviikkoina. Koko ohjelmaa voi tarkastella osoitteessa oulunjuhlaviikot.fi.

#oulunjuhlaviikot #elämystenelokuu

Oulun juhlaviikot on putiikkifestivaalien ja lisäohjelmiston elokuinen kokonaisuus, josta nauttii vuosittain 55 000–60 000 kävijää. Oulun juhlaviikkoihin kuuluvat Elojazz, Oulunsalo Soi, Muusajuhlat, Taiteiden Yö, Koiteli Elää, Oulun Musiikkivideofestivaalit ja Ilmakitaransoiton MM-kisat. Vaihtuvassa ohjelmistossa nähdään eri vuosina makrokonsertteja, paikallisia kykyjä Oulun juhlaviikot esittää -sarjassa sekä muun muassa nykysirkusta ja kuoropäivä. Kahdeksannet Oulun juhlaviikot järjestetään 27.7.–1.9.2018. Oulun juhlaviikkoja koordinoi Oulun kulttuuritapahtumayhdistys ry.

www.oulunjuhlaviikot.fi

Ympäristöteema näkyy Oulun juhlaviikkojen Symbioosi-ohjelmasarjassa

06.06.2018

Oulun juhlaviikoilla on tänä vuonna ympäristöteemainen Symbioosi-ohjelmasarja. Symbioosi tarkastelee ihmisen ja ympäristön suhdetta eri taiteenlajien kautta.

Kestävää kehitystä korostetaan myös kiinnittämällä entistä enemmän huomiota ympäristökulutuksen vähentämiseen. Ympäristöasiat otetaan huomioon kaikessa toiminnassa, ja Oulun juhlaviikot hakeekin Ekokompassi-ympäristösertifikaattia.

Musiikin lisäksi Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaali tempaisee mukaansa luonnon keskellä pidettävään minityöpajaan, jossa syanotypiapaperille tehdään kuvia fotogrammitekniikalla. Ympäristöteemasta keskustellaan työpajan yhteydessä osallistujien kanssa. Tapahtuma huipentuu konserttiin, johon teeman mukaisesti pääsee myös yhteiskuljetuksella.

Elämysten elokuu jatkuu Elojazzeilla, jonka lisukkeena on tarjolla muun muassa ekokosmetiikkaa ja kierrätysmateriaaleista tehtyjä koruja. Oulun Muusajuhlien ympäristöpaneelissa pohditaan, mitä on ekolyriikka ja yhteiskunnallisesti kantaaottava ympäristörunous. Ympäristöaiheisessa lukupiirissä vertaillaan kolmea eri tulevaisuuteen sijoittuvaa teosta, joissa muuttunut ympäristö on muokannut eri tavoin sen ja ihmisen välisiä suhteita.

Oulun Taiteiden Yössä ympäristöteemaa pyöritetään paneelikeskustelussa, jonka punaisena lankana on muovistrategia ja vastuullisuus. Ilmakitaransoiton MM-kisoja edeltää Ilmastonmuutos ja maailmanrauha -symposium. Oulun Musiikkivideofestivaalit osallistuu ohjelmistoon ympäristöaiheisella näytöksellä.

Oulun juhlaviikot esittää -sarjaan kuuluva The Secret Garden -teos Flow Productionsilta puolestaan muistuttaa siitä, miten tärkeää ihmisen on nähdä itsensä osana luontoa ja miten oma säilymisemme on riippuvainen luonnon säilymisestä. Teoksessa käsitellään ihmisen ja luonnon suhdetta, liikutaan fiktiivisessä dystopiassa ja visualisoidaan elinkelpoisen maailman menetystä.

Oulun juhlaviikot on putiikkifestivaalien ja lisäohjelmiston elokuinen kokonaisuus, josta nauttii vuosittain 55 000–60 000 kävijää. Oulun juhlaviikkoihin kuuluvat Elojazz, Oulunsalo Soi, Muusajuhlat, Taiteiden Yö, Koiteli Elää, Oulun Musiikkivideofestivaalit ja Ilmakitaransoiton MM-kisat. Vaihtuvassa ohjelmistossa nähdään eri vuosina makrokonsertteja, paikallisia kykyjä Oulun juhlaviikot esittää -sarjassa sekä muun muassa nykysirkusta ja kuoropäivä. Kahdeksannet Oulun juhlaviikot järjestetään 27.7.–1.9.2018. Oulun juhlaviikkoja koordinoi Oulun kulttuuritapahtumayhdistys ry.

www.oulunjuhlaviikot.fi

Oulun juhlaviikot: Festivaalien näyteikkuna Festaario avataan kesäkuussa Oulussa

31.05.2018

Pohjois-Pohjanmaan festivaalit ovat tänä kesänä erityisen hyvin esillä Oulussa.  Vakuutustornin akvaariona tunnetussa tilassa avataan kesäkuussa Festaario, joka markkinoi maakunnan erilaisia festivaaleja oululaisille ja Oulussa vieraileville. Festaarion avajaisia vietetään perjantaina 8. kesäkuuta kello 11–16. Avajaisissa on mukana mm. Qstock jäätelövaunuineen sekä esitykset juhlavuosiaan viettäviltä 30-vuotiaalta Elojazzilta ja 25-vuotiaalta Oulun Musiikkivideofestivaalilta.

Festaario on kaikille avoin tila, jossa järjestetään kesän aikana erilaisten festivaalien maksullisia ja maksuttomia markkinointitapahtumia ja -tempauksia. Festaariosta voi myös hakea tapahtumien esitteitä ja flaijereita. Festaario on auki pääasiassa arkisin kello 11–17 ja viikonloppuisin erillisinä tapahtuma-aikoina. Festaarion osoite on Hallituskatu 9.

Kesäkuun kahdella ensimmäisellä viikolla torstaista lauantaihin Festaariossa esitetään Jojon – Oulun Tanssin Keskuksen tuottama Last Supper -tilataideperformanssi kello 20. Liput ovat myynnissä Ticketmasterissa ja kulttuuritalo Valveen lippumyymälässä.

Raahelaisen festaritarjonnan maistiaisia päästään nauttimaan juhannusviikolla 20. kesäkuuta. Voit tavata itsensä Raahen Wanhan Herran nuoremman pikkuveljen ja muita raahelaisia hahmoja, ja kuulla Eetu Viinikka & Varttuneet duoa.

Kesän ajan keskiviikkoisin kello 17 Festaariossa on Taiteiden Yön suunnitteluklinikat, joissa voi tavata muita tekijöitä, suunnitella omaa tapahtuma-aihiotaan tai etsiä sopivia kumppaneita ja tiloja esitykselleen. Klinikat vetää Oulun Taiteiden Yön taiteellinen johtaja Paavo J. Heinonen. Oulun Taiteiden Yötä vietetään tänä vuonna 16. elokuuta.

Heinäkuussa Festaariossa näkyy Oulun Pride ja kuun viimeisellä viikolla tilassa voi käydä vaihtamassa Qstockin rannekkeita. 27. heinäkuuta Festaariossa vietetään Oulun juhlaviikkojen avajaisia. Oulun juhlaviikkojen tapahtumat näkyvät Festaariossa ja sen ympäristössä koko elokuun ajan.

Jatkuvasti päivittyvä tapahtumakalenteri yleisön käyttöön löytyy osoitteesta festaario.fi. Tapahtumat voivat varata Festaariota promootiokäyttöön.

Festaario on Tapahtumien Hubi -hankkeen järjestämää toimintaa. Tapahtumien Hubi on Euroopan aluekehitysrahaston EAKR-hanke, jonka päärahoittajana toimii Pohjois-Pohjanmaan liitto. Hankkeen päätoteuttaja ja -hallinnoija on BusinessOulu ja osatoteuttaja Oulun Kulttuuritapahtumayhdistys ry, joka tunnetaan elokuisia festivaaleja koordinoivana Oulun juhlaviikkoina.

lmakitaransoiton MM-kisat ja Oulun juhlaviikot tekevät Oulusta ilmastonmuutoksen pysäyttäjän

18.05.2018

Ilmakitaransoiton MM-kisat ja Oulun juhlaviikot järjestävät 24. elokuuta kello 15–18 Oulussa Rotuaarin aukiolla Ilmastonmuutos ja maailmanrauha -symposiumin. Tapahtumasta halutaan kehittää kansainvälisesti tunnettu ja suuria kansanjoukkoja koskettava tilaisuus. Mukana tapahtumassa ovat mm. Oulu Innovation Alliance ja Sitra.

Rotuaarille palaavat Ilmakitaransoiton MM-kisat järjestetään tänä vuonna 23. kerran. Ilmakitaransoiton MM-kisafinaalia edeltävä symposium sekoittaa kulttuuria, tiedettä ja päätöksentekoa tuomalla Rotuaarin aukiolle mielenkiintoisia keskustelijoita, pitchauskisan, jolla pelastetaan maailma sekä kansalaistorin. Tapahtumassa etsitään keinoja ratkaista maailmanrauhaa syvimmin uhkaava ongelma, ilmastonmuutos. Ilmastonmuutoksesta on jo valtavasti tietoa, tämä tapahtuma haluaa tuoda mukaan myös iloa, toivoa ja tunnetta.

Keskusteluissa mukana muun muassa Aku Hirviniemi sekä paikallisia ja kansainvälisen tason kulttuurin, tutkimuksen ja päätöksenteon nimiä. Ohjelma tarkentuu alkukesän aikana.

Tapahtumaan kutsutaan mukaan yhteisöjä ja yrityksiä, joilla erilaisia ratkaisuja ilmastonmuutokseen. Mukaan haluavat voivat ottaa yhteyttä tapahtuman järjestäjiin: Pia Alatorvinen, pia@oulunjuhlaviikot.fi, p. 044 723 2676 tai Hanna Ikonen, hanna@ilmakitara.fi, p. 044 700 1057.

Tapahtuman yhteistyökumppanina on Oulun Energia.

Oulun juhlaviikot on putiikkifestivaalien ja lisäohjelmiston elokuinen kokonaisuus, josta nauttii vuosittain 55 000–60 000 kävijää. Oulun juhlaviikkoihin kuuluvat Elojazz, Oulunsalo Soi, Muusajuhlat, Taiteiden Yö, Koiteli Elää, Oulun Musiikkivideofestivaalit ja Ilmakitaransoiton MM-kisat. Vaihtuvassa ohjelmistossa nähdään eri vuosina makrokonsertteja, paikallisia kykyjä Oulun juhlaviikot esittää -sarjassa sekä muun muassa nykysirkusta ja kuoropäivä. Kahdeksannet Oulun juhlaviikot järjestetään 27.7.–1.9.2018. Oulun juhlaviikkoja koordinoi Oulun kulttuuritapahtumayhdistys ry.

Ilmakitaransoiton MM-kisat järjestetään tänä vuonna 23. kerran. Yhtä Oulun kansainvälisesti tunnetuinta tapahtumaa järjestää Airnest Productions Oy.

www.oulunjuhlviikot.fi

Oulun juhlaviikot: Oulunsalo Soin ohjelmisto julkistettu

09.05.2018

Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaali tuo monipuolisen kattauksen klassisen musiikin konsertteja Oulun seudulle 27.–31.7.2018. Festivaalin kunniavieraaksi saapuu huippupianisti Olli Mustonen. Kansainvälisen tuulahduksen taiteilijakaartiin tuovat englantilais-hollantilainen viulisti Daniel Rowland, belgialainen trumpetisti-laulaja Jeroen Berwaerts sekä pariisilaistunut sellisti Maja Bogdanović. Festivaali alkaa konsertilla Oulun tuomiokirkossa perjantaina 27. heinäkuuta.

Viiden päivän aikana kuullaan kahdeksan konserttia Oulun keskustassa, Oulunsalossa, Ylikiiminigissä, Limingassa sekä Kempeleessä. Kirkkojen ja konserttisalien lisäksi musiikki soi muun muassa taideateljeessa luonnon keskellä. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii viimeistä kertaa kiiminkiläislähtöinen mezzosopraano Virpi Räisänen. Kesän festivaalin jälkeen taiteellisena johtajana aloittaa viulisti Kreeta-Maria Kentala, joka on myös yksi tämän kesän taiteilijoista. Taiteellisen johtajuuden viestikapula siirtyy Räisäselta Kentalalle festivaalin päätöskonsertissa 31. heinäkuuta Oulunsalon kirkossa, jossa molemmat taiteilijat esiintyvät.

 

Kunniavieraana Olli Mustonen

Ensimmäistä kertaa Oulunsalo Soissa esiintyvä Olli Mustonen on Suomen yksi kansainvälisesti arvostetuimpia pianisteja. Viime kausilla Mustonen on esiintynyt mm. Lontoon sinfoniaorkesterin ja New Yorkin Filharmonikkojen solistina ja toiminut kotimaisten orkestereiden ohella mm. Jerusalemin sinfoniaorkesterin, Genovan oopperaorkesterin, Kölnin WDR-sinfoniaorkesterin sekä Melbournen sinfoniaorkesterin kapellimestarina.

Mustonen on lisäksi erinomainen säveltäjä, ja Oulunsalo Soin konsertissa Kokkokankaan seurakuntakeskuksessa sunnuntaina 29.7. kuullaankin muun muassa Mustosen omaa tuotantoa. Konsertissa esiintyvät Mustosen lisäksi Virpi Räisänen, Daniel Rowland sekä Maja Bogdanović.

Yllätyksellisenä ja seikkailunhaluisena esiintyjänä kuvailtu karismaattinen viulisti Daniel Rowland on yksi tämän hetken tunnetuimpia viulisti-solisteja. Festivaalin taiteellisella johtajalla Virpi Räisäsellä on jo pitkään ollut toiveissa saada Rowland mukaan Oulunsalo Soihin. Useissa kansainvälisissä kilpailuissa menestynyt ja monilla maineikkailla konserttilavoilla kamarimuusikkona esiintynyt sellisti Maja Bogdanović tunnetaan erityisesti nykymusiikin esittäjänä ja vahvana tulkitsijana.

 

Työpajakonsertteja sekä illallinen Brelin & Piafin kanssa

Kahtena päivänä yleisöllä on mahdollisuus osallistua myös työpajoihin ennen konserttia. Lauantaina 28.7. lastenkonsertissa Oulunsalo-talolla nähdään nokkahuilukvartetti Bravaden Tero & Erno Show, joka tempaa lasten lisäksi myös aikuiset mukaansa. Ennen konserttia järjestetään pajoja, joissa tutustutaan klassiseen musiikkiin muiden taiteenlajien avulla muun muassa tanssien, maalaamalla ja tarinoimalla. Konsertti- ja työpajakokonaisuutta on tukemassa Alfred Kordelinin säätiö.

Myöhemmin lauantai-iltana historiallisessa Åströmin tehdamiljöössä Ravintola Hilikussa tarjoillaan illalliskonsertti Dîner avec Brel & Piaf. Konsertissa Brelin jalanjäljissä kulkee todellinen Brel-tuntija, trumpetisti-laulaja Jeroen Berwaerts, joka yhdistelee ohjemistoissaan usein klassista musiikkia ja jazzia. Barokkihengessä Berwaertsia voi kuulla Barocco Borealen solistina sunnuntai-iltana 29.7. Limingan kirkossa.

Toinen mahdollisuus työpajailuun on maanantai-iltapäivänä 30.7., jolloin festivaalin Vuoden kuvataiteilija Pirjo Lempeä opastaa osallistujia syanotypiakuvien tekemiseen luonnon keskellä Ateljee-Galleria Kaikkosen pihapiirissä Ylikiimingissä. Pajojen jälkeen Ateljeessa kuullaan muun muassa luuttulauluja ja barokkikansanmusiikkia Barocco Boreale Ensemblen ja Virpi Räisäsen tulkitsemina. Samana iltana Oulun kaupungintalon juhlasalissa kuullaan Bravaden tunnelmallinen ”Yötaivaan sylissä” -kynttiläkonsertti.

Vuoden kuvataiteilija Pirjo Lempeän ”Kuutarha”-näyttely on esillä Oulunsalon kirjastossa 31.7.–30.8. Näyttely järjestetään yhteistyössä Pohjoisen valokuvakeskuksen kanssa.

Liput ovat myynnissä Ticketmasterin verkkokaupassa ja myyntipisteissä (mm. Musiikki-Kullas sekä Prismat Limingantulli, Raksila, Linnanmaa). Ilman käsittelymaksua lippuja voi ostaa Oulu10 -palvelupisteistä ja Kulttuuritalo Valveen lippumyymälästä.

Festivaali on osa 27.7.–1.9.2018 järjestettäviä Oulun juhlaviikkoja. Tapahtuman järjestelyistä vastaavat Oulun Kulttuuritapahtumayhdistys ry ja ryhmä pitkäaikaisia talkoolaisia.

Lisätietoja konserteista ja taiteilijoista: www.oulunsalosoi.fi.

 

Oulunsalo Soi 2018

Pe 27.7.

Klo 18.00, Oulun tuomiokirkko
Avajaiskonsertti: Ylistyslaulu

Jeroen Berwaerts, trumpetti, barokkitrumpetti
Daniel Rowland, viulu
Maja Bogdanović, sello
Virpi Räisänen, mezzosopraano
Barocco Boreale
Bravade

La 28.7.

Klo 14.00 (työpajat klo 12.30), Oulunsalo-talo
Lastenkonsertti: Tero & Erno Show + lasten taidetyöpajoja

Bravade

Klo 20.00 (illallinen klo 19.00), Ravintola Hilikku, Oulu
Dîner avec Brel & Piaf

Jeroen Berwaerts, trumpetti, laulu
Virpi Räisänen, mezzosopraano
Niko Kumpuvaara, bandoneon, harmonikka
Daniel Rowland, viulu
Maja Bogdanović, sello
Jouko Mansnerus, alttoviulu

Su 29.7.

Klo 14.00, Kokkokankaan seurakuntakeskus, Kempele
Olli Mustonen – Minä elän

Olli Mustonen, piano
Daniel Rowland, viulu
Maja Bogdanović, sello
Virpi Räisänen, mezzosopraano

Klo 18.00, Limingan kirkko
Barokin taitajat

Jeroen Berwaerts, trumpetti, barokkitrumpetti
Barocco Boreale

Ma 30.7.

Klo 17.00 (työpaja klo 16.00), Ateljee-Galleria Kaikkonen, Ylikiiminki
Ateljeen idyllinen iltapäivä

Virpi Räisänen, mezzosopraano
Barocco Boreale Ensemble

Klo 20.30, Oulun kaupungintalon juhlasali
Yötaivaan sylissä

Bravade

Ti 31.7.

Klo 17.30, Oulunsalon kirjasto
Vuoden kuvataitelija Pirjo Lempeän ”Kuutarha”-näyttely

Klo 19.00, Oulunsalon kirkko
Kuvia Anna Magdalena Bachin elämästä

Virpi Räisänen, mezzosopraano
Pauliina Fred, huilu
Barocco Boreale Ensemble

Oulun juhlaviikot: Oulunsalo Soin taiteellinen johtaja vaihtuu – 2018 festivaalien jälkeen ohjaksiin Kreeta-Maria Kentala

27.04.2018

Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaalin uusi taiteellinen johtaja on Kreeta-Maria Kentala. Kentala ottaa 21-vuotiaan Oulunsalo Soin johdettavakseen Virpi Räisäseltä vuoden 2018 festivaalin jälkeen. Kiiminkiläislähtöinen Räisänen on luotsannut Oulunsalo Soita vuodesta 2012.

Kreeta-Maria Kentala on viulisti ja vanhan musiikin uranuurtaja Suomessa. Kentala on erittäin monipuolinen ammattilainen ja hänet tunnetaan niin solistina, johtajana kuin pedagoginakin. Kaustislaisena myös kansanmusiikki on Kentalan sydäntä lähellä.

”Minulla Pohjanmaan tyttärenä on melkoisesti lukkarinrakkautta pohjoisen Suomen kulttuuritapahtumia kohtaan, ja olen todella otettu ja innoissani päästessäni suunnittelemaan Oulunsalo Soi -festivaalia.  Juhlien tunnelma ja taso ovat olleet Virpi Räisäsen luotsaamana ainutlaatuisen hienoja – yritän pitää samanhenkistä, iloisen innovatiivista ja taiteellisesti uudistuvaa meininkiä yllä tulevinakin vuosina”, Kreeta-Maria Kentala kertoo.

Virpi Räisäsen aikana Oulunsalo Soi -festivaaleilla on kuultu 20-vuotisjuhlan upea kansainvälinen ohjelmisto, ainutlaatuinen Lusia Rusintytär -oopperatuotanto ja lukuisia kamarimusiikkielämyksiä niin isojen yleisöjen areenoilla kuin intiimeissä ympäristöissäkin.

”Tunnemme sanonnan elämässä toistuvista seitsemän vuoden sykleistä. Omassa elämässäni tämä on tapahtunut monissa tärkeissä asioissa, näin myös Oulunsalo Soin Taiteellisen johtajan ominaisuudessa. Olen nauttinut suuresti ja oppinut valtavasti saadessani vastata Oulun seudulle tärkeän kulttuuritapahtuman taiteellisesta suunnittelusta”, Virpi Räisänen kertoo.

Räisänen jättää mielihyvin Oulunsalo Soin taiteellisen johtajuuden Kreeta-Maria Kentalan osaaviin käsiin.

”Hän on upea taiteilija, jonka olen viimeisten seitsemän vuoden aikana oppinut tuntemaan yhä paremmin juuri festivaalimme kautta. Kreeta-Maria Kentalan suuri muusikkous, laaja klassisen musiikin kansainvälisen kentän tuntemus sekä hieno hersyvä persoonallisuus antaa minulle henkilökohtaisesti suuren luottamuksen ja ilon tunteen siitä että Oulunsalo Soi jatkaa yhä edelleen erittäin korkeatasoisena ja kansainvälisenä Pohjois-Suomen musiikkielämän hehkuvana helmenä.”

Räisäsen kaudella myös Oulunsalo Soin organisaatiossa tapahtui muutoksia. Aiemmin Oulunsalon Kulttuuri-instituutti -liikelaitoksen ja kuntaliitosten jälkeen Oulu-opiston alaisuudessa tuotettu Oulunsalo Soi -festivaali siirtyi Oulun Kulttuuritapahtumayhdistyksen vastuulle vuoden 2014 lopussa Oulun kaupungin palvelukumppanuussopimuksen uusimisen yhteydessä.

Kentala on Oulunsalo Soin yleisölle tuttu aiemmilta vuosilta. Taiteellisen johtajan vaihdos sujuu erinomaisen sulavasti, kun Kreeta-Maria Kentala esiintyy myös vuoden 2018 Oulunsalo Soi -festivaalilla. Oulunsalo Soin koko ohjelma julkistetaan toukokuun alkupuolella.

Kentalan levytykset ovat keränneet lukuisia palkintoja, viimeisimpänä Yleisradion Vuoden levy 2016 -palkinnon Side by Side -levyllään, jossa Kentala yhdistää J.S. Bachia kaustislaiseen kansanmusiikkiin. Valtion taidetoimikunta myönsi Kentalalle viiden vuoden taiteilija-apurahan vuosille 2017–2021.

 

Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaali tuo Oulun seudulle 27.7.–31.7. kansainvälisiä ja kotimaisia kamarimusiikin huippunimiä. Ohjelma julkistetaan toukokuun alussa. Oulunsalo Soin tuottaa Oulun Kulttuuritapahtumayhdistys ry. Festivaali on osa Oulun juhlaviikkoja.

Oulun juhlaviikot esittää -sarjassa koetaan sirkusta, oopperaa ja monitaiteinen elämys

20.04.2018

Oulun juhlaviikot esittää -sarjan ohjelmistossa nähdään vuonna 2018 monitaiteellinen The Secret Garden -teos Flow Productionsilta, kuuden suomalaisen nuorallatanssiteos Wigsby sekä Pohjoisen oopperakomppanian koominen ooppera Pari suhteettomuutta.

Taiteilijaprofessori-tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunulan ohjauksessa toteutetaan monitaiteellinen, paikkasidonnainen, immersiivinen teos The Secret Garden. The Secret Garden -teoksessa yhdistyy nykytanssi ja -sirkus, musiikki ja visuaalisuus. Teos sijoittuu Oulun seudun ammattioppilaitoksen puutarhalinjan rakennuksiin, historiallisella Pirilän alueella, Kempeleessä. Katsojat johdatetaan teokseen bussimatkalla Oulusta Kempeleeseen ja itse teos koetaan Pirilän alueen rakennuksissa. Katsojan omat valinnat ohjaavat esityskokemusta, jossa seitsemän esiintyjän johdolla sukelletaan ihmismielen salaisiin puutarhoihin ja unien vinksahtaneisiin huoneisiin.

Teos on osa Flow Productionsin paikkasidonnaisten teosten sarjaa, joista aiemmat ovat olleet vanhaan sahasaareen sijoittunut Varjakka (2014), joka myös kuului Oulun juhlaviikkojen ohjelmistoon, sekä käytöstä poistettuun vesitorniin tehty Torni (2016). The Secret Garden esitetään 24.8.–16.9. Ensimmäiset kahdeksan esitystä kuuluvat Oulun juhlaviikkojen ohjelmistoon. Lipunmyynti alkaa myöhemmin.

Nuorallatanssiteos Wigsby on ulkoilmateos, jossa nähdään kuusi suomalaista nuorallatanssijaa kolmella kireällä vaijerilla. Teoksen inspiraationa ovat toimineet elämäntarinat joista yksi on Eeva Särkän vuonna 1983 julkaistusta kirjasta Seitsemän sisarta. Kirja kertoo suomalaisen Leena Nilssonin elämästä lapsuudesta aikuisuuteen monipersoonahäiriön kanssa. Nuorallatanssijat toimivat teoksessa yksilöinä, pareina sekä ryhminä. Nuorallatanssijat ovat henkilön erilaisia puolia, sivupersoonia ja persoonallisuuden osia. Esityksen kuluessa yksilöiden ja joukkojen välille rakentuu muuttuvia dynamiikkoja.

Teoksen ydintyöryhmään kuuluvat nuorallatanssijat oululaislähtöinen Hanna Moisala, Netta Lepistö ja Saana Peura. Teoksen tuottaa Lumo Company. Pääsymaksuttomalla ulkoilmateoksella tavoitellaan laajaa katsojakuntaa, joka ei välttämättä ole vielä löytänyt nykysirkuskulttuuria. Teos soveltuu kaikenikäisille. Wigsby-nuorallatanssiteoksen ennakkoensi-ilta on Oulun juhlaviikoilla 31.8.‑1.9. Teosta esitetään Oulun juhlaviikoilla yhteensä neljä kertaa kahden päivän aikana. Oulun juhlaviikkojen jälkeen Wigsby nähdään Muhoksella sekä Suomen Kansallismuseolla syyskuussa 2018. Teos suuntaa myöhemmin ulkomaille ja suunnitelmat kantavat pitkälle tulevaisuuteen Galway 2020 kulttuurikaupunkiin asti.

Pohjoisen oopperakomppanian Pari suhteettomuutta – Gaetano Donizettin säveltämä ja Gustave Vaëzin kirjoittama koominen ooppera Deux hommes et une femme (Rita) vuodelta 1841 keskittyy parisuhteessa tapahtuvaan vallankäyttöön. Pohjoinen oopperakomppania esittää ranskankielisestä teoksesta uuden suomenkielisen version, joka pohtii pohjoisesta näkökulmasta lähisuhdeväkivaltaa sekä siihen liittyviä valta-asetelmia. Sopraanolle, tenorille ja baritonille sekä orkesterille kirjoitettu, hotelliyrittäjästä kertova teos esitetään pianosäesteisesti. Uuden libreton pohjana on käytetty mm. Ensi- ja turvakotien liiton Tarinakengät-hankkeen tekstejä, joita ovat kirjoittaneet lähisuhdeväkivaltaa kokeneet.

Teoksen käsikirjoittaja on Jenni Kinnunen, ohjaaja Anna-Kaisa Järvi, pianisti Laura Heikkilä sekä esiintyjät Virva Puumala, Heidi Laakso, Jussi Juola ja Tuomo Rahko. Ensi-ilta nähdään Valvesalissa Kulttuuritalo Valveella 29. elokuuta kello 19 ja seuraavat esitykset 30. ja 31. elokuuta kello 19.  Lipunmyynti alkaa toukokuun alussa Ticketmasterissa ja Valveen lipunmyynnissä. Liput 20/18/15 e.

Oulun juhlaviikot esittää -tapahtumasarja nostaa festivaalitarjonnan rinnalla esiin Oulun seudun taiteilijoiden ja taideorganisaatioiden osaamista. Viidettä kertaa toteutettava tapahtumasarja nähdään Oulun juhlaviikkojen ohjelmistossa joka toinen vuosi. Aiempina vuosina sarjassa on nähty muun muassa ilma-akrobatiaa, kaupunkiseikkailua ja katuteatteria, ympäristötaidetta ja rock-oopperaa.

Oulun juhlaviikot on putiikkifestivaalien ja lisäohjelmiston elokuinen kokonaisuus, josta nauttii vuosittain 55 000–60 000 kävijää. Oulun juhlaviikkoihin kuuluvat Elojazz, Oulunsalo Soi, Muusajuhlat, Taiteiden Yö, Koiteli Elää, Oulun Musiikkivideofestivaalit ja Ilmakitaransoiton MM-kisat. Vaihtuvassa ohjelmistossa nähdään eri vuosina makrokonsertteja, paikallisia kykyjä Oulun juhlaviikot esittää -sarjassa sekä muun muassa nykysirkusta ja kuoropäivä. Kahdeksannet Oulun juhlaviikot järjestetään 27.7.–1.9.2018. Oulun juhlaviikkoja koordinoi Oulun kulttuuritapahtumayhdistys ry.

www.oulunjuhlaviikot.fi

Oulun juhlaviikot: Time Tunnel tauolla – tanssijalan vipatukseen auttavat OMVF:in jatkoklubit

19.04.2018

Time Tunnel on Suomen pisimpään yhtäjaksoisesti järjestetty elektronisen musiikin tapahtuma. Tänä vuonna Time Tunnel pitää luovaa taukoa, eikä tapahtumaa järjestetä tulevana syksynä.

Oulun juhlaviikkojen tarjonnasta löytyy kuitenkin tapahtumia myös elektronisen musiikin ystäville. Oulun musiikkivideofestivaalin (OMVF) jatkoklubit perjantaina 24. elokuuta ja lauantaina 25. elokuuta 45 Specialissa pitävät tanssikansan ravittuina.

Tänä vuonna juuri lauantain klubilla on erityistä kansainvälistä elektronista värinää ja audiovisuaalisia klubielämyksiä. VJ:t pääsevät panemaan parastaan useiden projektorien ja visuaalisuutta kukkivien pintojen avulla. Keskikerroksessa viihdyttää lähes 5000 kotimaista musiikkivideota sisältävä musiikkivideojukebox.

”Luomme tuttuun Nelivitoseen uudenlaisen tunnelman”, OMVF:in tuottaja Juhani Oivo kertoo suunnitelmista.

Klubien kova artistikattaus paljastetaan myöhemmin. Viime vuonna klubeilla esiintyi mm. Bjørn Torske, joka on arvostettu musiikintekijä ja elektronisen tanssimusiikin norjalainen pioneeri.

www.oulunjuhlaviikot.fi

Oulun Musiikkivideofestivaaleja vietetään juhlavuoden merkeissä 25. kerran 22.–26. elokuuta 2018. Tapahtuma on osa Oulun juhlaviikkoja.

Oulun juhlaviikot on putiikkifestivaalien ja lisäohjelmiston elokuinen kokonaisuus, josta nauttii vuosittain 55‍‍ 000–60 000 kävijää. Oulun juhlaviikkoihin kuuluu Elojazz, Oulunsalo Soi, Muusajuhlat, Taiteiden Yö, Koiteli Elää, Oulun Musiikkivideofestivaalit sekä Ilmakitaransoiton MM-kisat. Vaihtuvassa ohjelmistossa nähdään eri vuosina makrokonsertteja, paikallisia kykyjä Oulun juhlaviikot esittää -sarjassa sekä muun muassa nykysirkusta ja kuoropäivä. Kahdeksannet Oulun juhlaviikot järjestetään 27.7.–1.9.2018.

Oulun juhlaviikot: Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen johdossa jatkaa Erkki Liimatta

09.04.2018

Oulun kulttuuritapahtumayhdistys valitsi vuosikokouksessaan 5.4. 2018 hallituksen puheenjohtajaksi Erkki Liimatan. Liimatta on ollut puheenjohtajana vuodesta 2016 lähtien. Hallituksen jäseninä jatkavat niin ikään Paavo J. Heinonen, Suvi Helanen, Juhani Oivo ja Jukka Takalo ja varajäsenenä Pirjo Yli-Maunula.

Joulukuussa 2010 perustettu Oulun Kulttuuritapahtumayhdistys ry koordinoi Oulun juhlaviikkoja. Yhdistys toimii myös seudullisen tapahtumaverkoston kehittäjänä ja tapahtumatuotannon sateenvarjon. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta Oulun seudulla sekä vahvistaa alueen kulttuuritoimijoiden toimintaedellytyksiä. Yhdistyksellä on ollut voimassa Oulun kaupungin kulttuurin kumppanuussopimus vuodesta 2012 lähtien.

Oulun juhlaviikot on putiikkifestivaalien ja lisäohjelmiston elokuinen kokonaisuus, josta nauttii vuosittain 55 000–60 000 kävijää. Oulun juhlaviikkoihin ovat kuuluneet Elojazz, Oulunsalo Soi, Muusajuhlat, Taiteiden Yö, Koiteli Elää, Oulun Musiikkivideofestivaalit, Ilmakitaransoiton MM-kisat sekä Time Tunnel. Vaihtuvassa ohjelmistossa nähdään eri vuosina makrokonsertteja, paikallisia kykyjä Oulun juhlaviikot esittää -sarjassa sekä muun muassa nykysirkusta ja kuoropäivä. Kahdeksannet Oulun juhlaviikot järjestetään 27.7.–1.9.2018.

 

www.oulunjuhlaviikot.fi

Oulun juhlaviikot on kahdeksan festivaalin ja kahdensadan tapahtuman monitaiteellinen elokuinen kokonaisuus, jota vietetään tänä vuonna 27.8.–1.9. Oulussa ja Oulun seudulla. Oulun juhlaviikkoja koordinoi Oulun kulttuuritapahtumayhdistys ry.

Oulun juhlaviikot: Pirjo Lempeästä Oulunsalo Soin Vuoden kuvataiteilija 2018

27.03.2018

Oululainen valokuvaaja ja valokuvataiteilija Pirjo Lempeä on valittu 21. Oulunsalo Soi -festivaalin Vuoden kuvataiteilijaksi. Lempeän syanotypioista koostuva Kuutarha-näyttely on esillä Oulunsalon kirjastossa Kauppakeskus Kapteenissa 31. heinäkuuta – 30. elokuuta 2018. Näyttelyn avajaiset ovat osa Oulunsalo Soi -festivaalin päätöspäivän ohjelmaa, mutta osaan teoksista pääsee tutustumaan jo ennen avajaisia festivaalin konserteissa. Festivaalin visuaalinen ilme pohjautuu tuttuun tapaan Vuoden kuvataiteilijan teoksiin. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Pohjoisen valokuvakeskuksen kanssa.

Kuutarhassa hehkuvat tutut kasvit salaperäisinä taikayön sinessä ja muhevan maan sävyissä. Näyttelyn kuvat ovat auringossa valotettuja syanotypiafotogrammeja erilaisille papereille. Samalla tekniikalla on tehty maailman ensimmäinen valokuvin kuvitettu kirja, biologi ja valokuvaaja Anna Atkinsin ”Photographs of British Algae: Cyanotype Impressions”.

Lempeä on viime vuosina keskittynyt taiteellisessa työskentelyssään vaihtoehtoisiin valokuvamenetelmiin, valokuviin ilman kameraa sekä syanotypia- ja kumiöljyvedostamiseen. ”Teen kuvia fotogrammitekniikalla asettamalla keräämiäni luonnonkasveja suoraan syanotypiapaperille, valotan kuvat auringossa, kehitän ja kiinnitän vedessä. Kasvit ovat negatiivejani.” Festivaalin aikana pääsee myös itse kokeilemaan Lempeän käyttämää tekniikkaa taiteilijan järjestämässä työpajassa.

Oulunsalo Soi -festivaalia vietetään 27.–31. heinäkuuta osana Oulun juhlaviikkoja. Ohjelma julkaistaan huhtikuussa.

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 20

2 / 20

3 / 20

4 / 20

5 / 20

6 / 20

7 / 20

8 / 20

9 / 20

10 / 20

11 / 20

12 / 20

13 / 20

14 / 20

15 / 20

16 / 20

17 / 20

18 / 20

19 / 20

20 / 20
  • Yhteistyössä: