Oulun juhlaviikot
01.08.2017 - 02.09.2017

Tietoa festivaalista

Koko elokuu täynnä tapahtumia, musiikkia, kirjallisuutta, elokuvaa – kaikenlaista kulttuuria! Oulun juhlaviikot on kahdeksan festivaalin ja kymmenien oheistapahtumien kokonaisuus, joka tarjoaa kansainvälisiä huippuvierailuja ja paikallista henkeä, näyttämöinään konserttisalit, ravintolat ja kahvilat, kirkot, kirjastot ja galleriat, puistot, aukiot ja kadut Oulussa ja lähikunnissa.

Tapahtuman luonne

Monitaidefestivaalit Elokuva Etno / Maailmanmusiikki Jazz Kamarimusiikki Kirjallisuus, runous Klassinen musiikki Kuvataide Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Ooppera ja kuoro Pop/Rock Sirkus Solisti- tai yhtyekilpailuja Viihdemusiikki Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.oulunjuhlaviikot.fi/
Sähköposti info@oulunjuhlaviikot.fi
Festivaaliosoite Oulu Katso kohde kartalla
Puhelin +358 (0) 400 492 649
Toimisto PL 42, 90015 Oulun kaupunki

Festivaali kartalla

Oulun juhlaviikoilla mukana vuosittain ovat Elojazz, Oulunsalo Soi, Oulun Muusajuhlat, Koiteli Elää, Oulun Taiteiden Yö, Oulun Musiikkivideofestivaalit, Ilmakitaransoiton MM-kisat sekä Time Tunnel. Festivaalien lisäksi monialaista ohjelmistoa tarjoillaan tapahtumasarjoissa Ekstrat, Makrokonsertit ja Oulun juhlaviikot esittää.

Oulun juhlaviikkoja koordinoi v. 2010 perustettu Oulun Kulttuuritapahtumayhdistys ry. Yhdistys toimii seudullisen tapahtumaverkoston kehittäjänä ja tapahtumatuotannon sateenvarjona kooten elokuun kulttuuritapahtumat Oulun omiksi juhlaviikoiksi. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta Oulun seudulla sekä vahvistaa alueen kulttuuritoimijoiden toimintaedellytyksiä.

Yhdistys solmi palvelukumppanuussopimuksen Oulun kaupungin kanssa vuoden 2012 alussa. Sopimus uusittiin v. 2015, ja tuolloin myös v. 1998 perustetun Oulunsalo Soi -tapahtuman järjestämisvastuu siirtyi yhdistykselle.

Oulun juhlaviikkojen tapahtumat keräävät vuosittain noin 60 000 kävijää.

Jaa tapahtuma

Oulun juhlaviikot: Oulunsalo Soi tuo Alankomaiden Kamariorkesterin ensi vierailulle Suomeen

24.04.2017

Oulunsalo Soin juhlaohjelmisto julkistettu

Oulunsalo Soi -20-vuotisjuhlafestivaali tuo korkeatasoiset klassisen musiikin konsertit Oulun seudulle 16.–27. elokuuta 2017. Juhlavuoden kunniaksi yhdessä esiintyvät taiteelliset johtajat kahden vuosikymmenen ajalta; pianotaiteilija Izumi Tateno, jousikvartetti Meta4 ja mezzosopraano Virpi Räisänen. Maailman arvostetuimpiin kamariorkestereihin kuuluva Alankomaiden Kamariorkesteri tekee vihdoin ensivierailunsa Suomeen. Juhlinnan sinetöi tilaussävellys Kalevi Aholta.

Festivaali levittäytyy kahden viikon aikana neljäntoista konsertin voimin Oulunsaloon, Oulun keskustaan, Tyrnävälle, Kiiminkiin, Liminkaan, Yli-Iihin, Hailuotoon, Muhokselle, Kemiin ja Ylivieskaan. Konsertit kutsuvat niin kirkkoihin kuin konserttisaleihin, ja festivaali avaa ovia myös uusiin tapahtumapaikkoihin. Festivaalia luotsaakuudetta vuotta taiteellinen johtaja, kiiminkiläislähtöinenmezzosopraano Virpi Räisänen.

 

Ohjelman kruunaa Alankomaiden Kamariorkesterin vierailu

Oulunsalo Soi tekee historiaa tuomalla ensivierailulle Suomeen maailman pitkäikäisimpiin ja arvostetuimpiin kamariorkestereihin lukeutuvan Alankomaiden Kamariorkesterin. Vuonna 1955 perustettu orkesteri konsertoi kerrasta toiseen loppuunmyydyille yleisöille kotisalissaan, Amsterdamin Concertgebouw’ssa, ja soittaa säännöllisesti oopperaproduktiossa yhdessä maailman tunnetuimmista oopperataloista, De Nederlandse Operassa.

Kansainväliset kärkifestivaalit, esimerkiksi Edinburgh Festival, Wiener Festwochen ja La Folle Journeé in Nates, ovat niin ikään saaneet kokoonpanon vieraakseen. Lisäksi orkesteri on tehnyt valtavan määrän levytyksiä, joista vanhimpiakin esimerkiksi Yleisradio käyttää edelleen.

Orkesterin taiteellinen johtaja ja konserttimestari Gordan Nikolić vieraili Oulunsalo Soissa viulistina vuonna 2013. Nikolić ihastui pohjoisen kamarimusiikkifestivaalin tunnelmaan, ja juhlavuoden kunniaksi haluaa palata festivaalille koko orkesterin kanssa. Nikolić on tunnettu erikoislaatuisena, musiikillisesti jopa nerokkaana persoonana ja karismaattisena esiintyjänä, ja Alankomaiden Kamariorkesterin jokainen jäsen on solistitason soittaja.

Alankomaiden Kamariorkesterin tuominen Pohjois-Suomeen on paitsi merkittävä kulttuuriteko itsessään, myös taiteellisen johtajan Virpi Räisäsen unelmien täyttymys henkilökohtaisellakin tasolla; viulistiuralla se oli hänen oma orkesterinsa, ja mahdollisti merkittäviä esiintymisiä mezzosopraano-uran alkuvaiheilla.

Alankomaiden Kamariorkesteri konsertoi Kemin kirkossa 17.8., Madetojan salissa Oulussa 18.8. ja kulttuurikeskus Akustiikassa Ylivieskassa 20.8., Nikolićin ja Räisäsen rinnalla solistina myös huippusopraano Anu Komsi. Orkesterin taiteilijoiden muodostamat pienemmät kokoonpanot konsertoivat puolestaan Tihisen Pytingissä Tyrnävällä, Oulun kaupungintalon juhlasalissa ja Kiimingin seurakuntatalolla 19. elokuuta.

 

Taiteellisten johtajien odotettu kohtaaminen

Juhlavuoden kunniaksi ohjelmistossa on harvinaislaatuisia taiteellisten johtajien yhteisesiintymisiä: Virpi Räisäsen rinnalla esiintyvät juuri 80-vuotisjuhliaan viettänyt pianotaiteilija Izumi Tateno, joka toimi taiteellisena johtajana ensimmäisen kymmenen vuoden ajan, sekä seuraajansa, Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin jousikvarteteihin lukeutuva Meta4. Konsertissa Oulun kaupungintalon juhlasalissa 25. elokuuta kuullaan teoksia festivaalin tähtihetkistä vuosien varrelta, jonka jälkeen yleisö kutsutaan ravintola Rauhalaan ikimuistoiselle, musiikin säestämälle illalliselle festivaalitaiteilijoiden seuraan.

Meta4 ja Virpi Räisänen konsertoivat myös Yli-Iin Kierikkikeskuksessa 24. elokuuta. Konsertin huipentaa maailman kantaesitys Kalevi Aholta: arvostetuimpiin nykysäveltäjiimme lukeutuva Aho on säveltänyt viisiosaisen, Tuomas Anhavan runoihin pohjautuvan laulusarjan ”Sateen aikaan” laulusolistille ja jousikvartetille. Rakastetun Izumi Tatenon konsertit puolestaan kutsuvat Muhokselle Terttu Jurvakaisen taidegalleriaan 26. ja Oulunsalo-talolle 27. elokuuta.

Lisäksi festivaalilla esiintyvät Janne Rättyä (harmonikka), Ismo Eskelinen (kitara) sekä Anna Näkkäläjärvi-Länsman (laulu, klarinetti). Festivaalin päätöskonsertissa Oulunsalon kirkossa kuullaan virsiä saameksi ja suomeksi, perinteisesti sekä uusin sävyin, 27. elokuuta. Lisätietoja konserteista ja taiteilijoista www.oulunsalosoi.fi.

Festivaali valitsee vuosittain yhteistyössä Pohjoisen valokuvakeskuksen kanssa Vuoden kuvataiteilijan. Vuoden kuvataiteilija 2017 Inkeri Jäntin ”Mono no Aware” -näyttely on esillä Oulunsalon kirjastossa 16.8.–15.9.

Liput myynnissä Ticketmasterin verkkokaupassa ja myyntipisteissä (mm. Makuuni Torikatu, Musiikki-Kullas sekä Prismat Limingantulli, Raksila, Linnanmaa). Ilman palvelumaksua Oulu10 -palvelupisteistä ja Kulttuuritalo Valveelta.

Festivaali on osa Oulun juhlaviikkoja, ja tapahtuman järjestelyistä vastaavat Oulun Kulttuuritapahtumayhdistys ry ja ryhmä pitkäaikaisia talkoolaisia.

Oulun juhlaviikot järjestetään 1.8.-2.9.2017.

www.oulunjuhlaviikot.fi

Oulun juhlaviikoilla peilataan suomalaisuutta Identiteettien kaleidoskoopilla

15.03.2017

Satavuotiasta Suomea juhlistetaan Oulun juhlaviikoilla kurkistamalla Identiteettien kaleidoskooppiin elokuussa. Suomalaisen identiteetin monimuotoisuutta tarkastellaan festivaaliohjelmistoissa taiteenalaa ja näkökulmaa vaihtamalla. Suomi100 -juhlavuoden ohjelmaan kuuluvan tapahtumaketjun tavoitteena on tuoda esille suomalaisuuden tunnusmerkkejä ja vahvistaa erilaisuutta osana suomalaisuutta.

Tapahtumaketjun alkajaisiksi Elojazzeilla kuullaan kotimaisia ikivihreitä iskelmiä jazzsovituksin. Suomalaiset minäkuvat liikkeessä -luentosarjassa Oulun Muusajuhlilla esitellään erilaisia näkökulmia siihen, miten kansallinen omakuva on aikojen saatossa muotoutunut, ketkä sitä ovat olleet tekemässä ja millaisena suomalaisuus näyttäytyy tulevaisuudessa.

Oulun Musiikkivideofestivaaleilla kaleidoskooppia pyöritetään Musiikkivideofoorumissa pohtien, miten identiteettimme heijastuu taiteenalan sisältöihin. Ilmaisunvapautta ilmakitaralla -työpajoissa parivaljakko lajin maailmanmestareita vierailee kouluilla rohkaisemassa tulevaisuuden tekijöitä luovaan heittäytymiseen ja itseilmaisuun.

Oulunsalo Soi puolestaan nostaa identiteetin osien joukkoon alkuperäiskansat, kun konserttiohjelmistossa kuullaan virsiä saamelaisittain ja suomalaisittain sekä perinteiseen tyyliin sovitettuna että uusin sävyin. Flow-sirkus tuo nykysirkuksen saralla ohjelmistoon tällä kertaa kotimaisen vierailun, jonka jälkeen pohditaan yleisökeskustelussa suomalaisten sirkusryhmien identiteettiä kansainvälistyvässä sirkuskentässä.

Tarkemmat tiedot eri tapahtumista julkaistaan kunkin festivaalin ohjelmistojulkistusten yhteydessä. Identiteettien kaleidoskoopin myötä Oulun juhlaviikoilla toteutetaan ensimmäistä kertaa yhteisen teeman alla eri taiteenaloista koostuva ohjelmistokokonaisuus. Tämä antaa yleisölle mahdollisuuden innostua uusista taidemuodoista samalla, kun suomalaisuus identiteettinä on tarkastelun alla.

Oulun juhlaviikot järjestetään 1. elokuuta – 2. syyskuuta. Tapahtumien superkuukautta vietetään jälleen myös Oulun Taiteiden Yön, Koiteli Elää -festivaalin, Time Tunnelin sekä lukuisien oheistapahtumien voimin Oulun seudulla.

Oulun juhlaviikot: Inkeri Jäntti Oulunsalo Soin Vuoden kuvataiteilijaksi

01.02.2017

Oululaisvalokuvaaja Inkeri Jäntti on valittu 20. Oulunsalo Soi -festivaalin Vuoden kuvataiteilijaksi.  Jäntin Mono no Aware -näyttely koostuu Japanissa syksyllä 2015 kuvatuista teoksista. Näyttely on esillä Oulunsalon kirjastossa Kauppakeskus Kapteenissa 16. elokuuta – 15. syyskuuta 2017.  Näyttely toteutetaan yhteistyössä Pohjoisen valokuvakeskuksen kanssa.

”Mono no aware” on japanilainen käsite, joka vapaasti suomennettuna kuvastaa hetken haikeutta.  ” Se on se lyhytikäinen, suloisen melankolian tunne, jonka kokee, kun näkee jotain kaunista, mutta hetkellistä.”,  luonnehtii Jäntti.  Yhtä Vuoden kuvataiteilijan teosta käytetään jälleen festivaalin visuaalisen ilmeen kulmakivenä.

Jäntti valmistui medianomiksi Oulun ammattikorkeakoulusta vuonna 2013. Jäntti sopii juhlavuoden kuvataiteilijaksi erityisen hyvin – hän on usean viime vuoden ajan taltioinut tunnelmia festivaalikuvaajan ominaisuudessa. Huhtikuussa Jäntti matkaa Grönlantiin Nuukin Taidemuseon residenssiin kuvaamaan niin spontaaneja hetkiä kuin lavastettuja muotokuvia, sillä hänelle on tärkeää kuvaajana oivaltaa uutta ja vangita salattuja näkökulmia.

Virpi Räisänen jatkaa taiteellisena johtajana

Oulunsalo Soi -festivaalin taiteellisena johtajana jatkaa kiiminkiläislähtöinen mezzosopraano-viulisti Virpi Räisänen vuoteen 2018 asti. Asiasta on päättänyt festivaalia tuottavan Oulun Kulttuuritapahtumayhdistyksen hallitus. Räisänen on toiminut Oulunsalo Soin taiteellisena johtajana vuodesta 2012 lähtien.

Oulunsalo Soi -festivaalia vietetään 16.–27. elokuuta osana Oulun juhlaviikkoja. Juhlavuoden ohjelmisto levittäytyy  kahden viikon ajan korkeatasoisten konserttien voimin ympäri Oulun seutua. Ensimmäiset ohjelmistojulkistukset on luvassa maaliskuussa.

Oulun juhlaviikot järjestetään 1.8.-2.9.2017.

www.oulunjuhlaviikot.fi

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 16

2 / 16

3 / 16

4 / 16

5 / 16

6 / 16

7 / 16

8 / 16

9 / 16

10 / 16

11 / 16

12 / 16

13 / 16

14 / 16

15 / 16

16 / 16
  • Yhteistyössä: