Oulun juhlaviikot
01.08.2018 - 01.09.2019

Tietoa festivaalista

Koko elokuu täynnä tapahtumia, musiikkia, kirjallisuutta, elokuvaa – kaikenlaista kulttuuria! Oulun juhlaviikot on kahdeksan festivaalin ja kymmenien oheistapahtumien kokonaisuus, joka tarjoaa kansainvälisiä huippuvierailuja ja paikallista henkeä, näyttämöinään konserttisalit, ravintolat ja kahvilat, kirkot, kirjastot ja galleriat, puistot, aukiot ja kadut Oulussa ja lähikunnissa.

Tapahtuman luonne

Monitaidefestivaalit Elokuva Etno / Maailmanmusiikki Jazz Kamarimusiikki Kirjallisuus, runous Klassinen musiikki Kuvataide Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Ooppera ja kuoro Pop/Rock Sirkus Solisti- tai yhtyekilpailuja Viihdemusiikki Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.oulunjuhlaviikot.fi/
Sähköposti info@oulunjuhlaviikot.fi
Festivaaliosoite Oulu Katso kohde kartalla
Puhelin +358 (0) 400 492 649
Toimisto PL 42, 90015 Oulun kaupunki

Festivaali kartalla

Oulun juhlaviikoilla mukana vuosittain ovat Elojazz, Oulunsalo Soi, Oulun Muusajuhlat, Koiteli Elää, Oulun Taiteiden Yö, Oulun Musiikkivideofestivaalit, Ilmakitaransoiton MM-kisat sekä Time Tunnel. Festivaalien lisäksi monialaista ohjelmistoa tarjoillaan tapahtumasarjoissa Ekstrat, Makrokonsertit ja Oulun juhlaviikot esittää.

Oulun juhlaviikkoja koordinoi v. 2010 perustettu Oulun Kulttuuritapahtumayhdistys ry. Yhdistys toimii seudullisen tapahtumaverkoston kehittäjänä ja tapahtumatuotannon sateenvarjona kooten elokuun kulttuuritapahtumat Oulun omiksi juhlaviikoiksi. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta Oulun seudulla sekä vahvistaa alueen kulttuuritoimijoiden toimintaedellytyksiä.

Yhdistys solmi palvelukumppanuussopimuksen Oulun kaupungin kanssa vuoden 2012 alussa. Sopimus uusittiin v. 2015, ja tuolloin myös v. 1998 perustetun Oulunsalo Soi -tapahtuman järjestämisvastuu siirtyi yhdistykselle.

Oulun juhlaviikkojen tapahtumat keräävät vuosittain noin 60 000 kävijää.

Jaa tapahtuma

Uskalla kokea Oulun juhlaviikot perjantaista lähtien

24.07.2018

Kahdeksannet Oulun juhlaviikot alkaa perjantaina 27. heinäkuuta. Syyskuun 1. päivään asti kestävä monitaidefestivaali tarjoaa ohjelmistossaan seitsemän eri festivaalia ja lisäohjelmaa Oulussa ja Oulun seudulla.

Tämän vuoden teemana Oulun juhlaviikoilla on ympäristö ja se näkyy niin ohjelmistossa kuin tapahtumien järjestelyissäkin. Toiminnassa panostetaan ympäristöystävällisyyteen tähtäimessä Ekokompassi-sertifikaatin saaminen. Symbioosi-ohjelmasarja tutkii ihmisen ja ympäristön suhdetta eri taiteenalojen näkökulmista. Symbioosin mukana voi pohtia ympäristösuhdettaan niin kirjallisuuden, kuvataiteen, tanssin, elokuvan kuin kierrätyksenkin kautta.

Tänä vuonna vietetään myös festivaalien juhlavuosia. Elojazz järjestetään jo 30. kertaa ja Oulun musiikkivideofestivaalit (OMVF) täyttää 25 vuotta. Kaikki Oulun juhlaviikkoihin kuuluvat seitsemän festivaalia ovat pitkäikäisiä ja korkeatasoisia erilaisen taiteen ja kulttuurin tapahtumia. Lisäksi tänä vuonna nähdään Oulun juhlaviikot -esittää sarja ja Ekstrat-tapahtumia.

Yhteensä huippuammattilaisten ja supertalkoolaisten tekemiä tapahtumia on pari sataa, joista noin puolet on pääsymaksuttomia. Oulun juhlaviikkojen ohjelmasta löytyy yllätyksiä, ihastuksia, viihdettä ja elämyksiä ihan kaikille koko loppukesäksi.

Oulun juhlaviikkojen avajaisia vietetään 27.7. kello 16–17 Rotuaarin lavalla, missä saadaan maistiaisia Taiteiden Yön, Muusajuhlien, OMVFin ja Ilmakitaransoiton MM-kisojen ohjelmistosta. Avajaisia jatketaan rennoissa merkeissä Festaariossa Snellmanninpuiston kupeessa osoitteessa Hallituskatu 9. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Tänä vuonna ensimmäinen Oulun juhlaviikkojen festivaali Oulunsalo Soi starttaa avajaiskonsertillaan perjantaina kello 18 Oulun tuomiokirkossa.

Oulun juhlaviikkojen ohjelmalehti on julkaistu tänään Forum24-lehden välissä. Lehden voi hakea myös itselleen Festaariosta ja sitä jaetaan kahviloihin Oulun keskustassa. Sähköinen versio: bit.ly/OJV2018. Festaariosta on saatavilla myös Oulun juhlaviikkojen festivaalien käsiohjelmia arkisin kello 11–17.

Oulun juhlaviikkojen ohjelman saa myös kännykkäänsä sovelluksena. Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi App Storesta ja Google Playsta.

Oulun juhlaviikot 2018:

 • Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaali 27.–31.7.
 • Elojazz 1.–5.8.
 • Sanataidefestivaali Muusajuhlat 14.–19.8.
 • Taiteiden Yö 16.8.
 • Koiteli elää 18.8.
 • Ilmakitaransoiton MM-kisat 22.–24.8.
 • Oulun Musiikkivideofestivaalit 23.–26.8.

www.oulunjuhlaviikot.fi

Oulun juhlaviikot on putiikkifestivaalien ja lisäohjelmiston elokuinen kokonaisuus, josta nauttii vuosittain 55 000–60 000 kävijää. Oulun juhlaviikkoihin kuuluvat Elojazz, Oulunsalo Soi, Muusajuhlat, Taiteiden Yö, Koiteli Elää, Oulun Musiikkivideofestivaalit ja Ilmakitaransoiton MM-kisat. Vaihtuvassa ohjelmistossa nähdään eri vuosina makrokonsertteja, paikallisia kykyjä Oulun juhlaviikot esittää -sarjassa sekä muun muassa nykysirkusta ja kuoropäivä. Kahdeksannet Oulun juhlaviikot järjestetään 27.7.–1.9.2018. Oulun juhlaviikkoja koordinoi Oulun kulttuuritapahtumayhdistys ry.

Oulun juhlaviikot: Aku Hirviniemi, Merja Kyllönen, Esa Turunen, Tuija Kokkonen ja Olli Tuomivaara nousevat Rotuaarin lavalle pysäyttämään ilmastonmuutoksen

23.07.2018

Ilmakitaransoiton MM-kisojen ja Oulun juhlaviikkojen Ilmastonmuutos ja maailmanrauha -symposiumin keskustelussa lavalle nousevat viihteen, taiteen, tieteen ja politiikan kärkinimet. Elokuun 24. päivä kello 15–18 Oulussa Rotuaarin aukiolla järjestettävä tapahtuma etsii keinoja ratkaista maailmanrauhaa syvimmin uhkaava ongelma, ilmastonmuutos.

Ilmakitaransoiton MM-kisafinaalia edeltävä symposiumi sekoittaa kulttuuria, tiedettä ja päätöksentekoa tuomalla Rotuaarin aukiolle mielenkiintoisia keskustelijoita. Paneelikeskustelussa mukana Aku Hirviniemi, europarlamentaarikko Merja Kyllönen, aurinkoenergian asiantuntija Olli Tuomivaara, taiteiden tohtori Tuija Kokkonen ja aeronomian dosentti Esa Turunen. Keskustelua moderoi Kati Jurkko ja kuvittaa livenä sarjakuvataiteilija Ville Ranta.

Keskustelun lisäksi tapahtumassa on ideakilpailu, jolla pelastetaan maailma sekä kansalaistori.  Tulevaisuudessa tapahtumasta halutaan kehittää kansainvälisesti tunnettu ja suuria kansanjoukkoja koskettava tilaisuus. Tapahtuman pääyhteistyökumppani on Oulun Energia. Yhteistyössä tapahtumassa myös Oulun Innovaatioallianssi ja Sitra.

Aikataulu pe 24.8.

15.00 Paneelikeskustelu
16.30 Maailman pelastava ideakilpailu
17.30 Musiikkia: Väisänen jne.

Kansalaistori avoinna koko tapahtuman ajan.

Maailman pelastava ideakilpailu etsii parasta ideaa ilmastonmuutoksen torjumiseen. Idea voi olla uusi toimintatapa, niksi, keksintö, jne. Kilpailuun voi siis osallistua ideoilla, jotka toimivat ilmastonmuutosta vastaan, niissä on uusi oivallus, ne ovat toteuttamiskelpoisia ja niillä on vaikutusta. Kilpailuun voi ilmoittautua 13. elokuuta saakka nettilomakkeella. Voittaja saa raadin asiantuntemuksen lisäksi 500 euron palkinnon idean jatkokehittämiseen.

Tapahtuma on pääsymaksuton ja kaikille avoin. Ilta jatkuu kello 20 Ilmakitaransoiton MM-finaalilla.

Tapahtuma Facebookissa

Tapahtuma Oulun juhlaviikkojen sivuilla

Oulun juhlaviikot on putiikkifestivaalien ja lisäohjelmiston elokuinen kokonaisuus, josta nauttii vuosittain 55 000–60 000 kävijää. Oulun juhlaviikkoihin kuuluvat Elojazz, Oulunsalo Soi, Muusajuhlat, Taiteiden Yö, Koiteli Elää, Oulun Musiikkivideofestivaalit ja Ilmakitaransoiton MM-kisat. Vaihtuvassa ohjelmistossa nähdään eri vuosina makrokonsertteja, paikallisia kykyjä Oulun juhlaviikot esittää -sarjassa sekä muun muassa nykysirkusta ja kuoropäivä. Kahdeksannet Oulun juhlaviikot järjestetään 27.7.–1.9.2018. Oulun juhlaviikkoja koordinoi Oulun kulttuuritapahtumayhdistys ry.

Ilmakitaransoiton MM-kisat järjestetään tänä vuonna 23. kerran. Yhtä Oulun kansainvälisesti tunnetuinta tapahtumaa järjestää Airnest Productions Oy.

Oulun juhlaviikot: Maailman pelastavalle idealle kehittämisrahaa ja asiantuntijatukea Ilmastonmuutos ja maailmanrauha -symposiumin ideakilpailussa

29.06.2018

Ilmastonmuutos ja maailmanrauha -symposiumissa 24. elokuuta etsitään parhaita ideoita ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Maailman pelastavan ideakilpailun osallistujalla on kolme minuuttia aikaa vakuuttaa asiantunteva tuomaristo idean toimivuudesta. Idea voi olla uusi toimintatapa, niksi, keksintö, jne. Kilpailuun voi siis osallistua ideoilla, jotka toimivat ilmastonmuutosta vastaan, niissä on uusi oivallus, ne ovat toteuttamiskelpoisia ja niillä on vaikutusta.

Osallistuja voi olla yhteisö, yhdistys tai vaikka koululuokka, yksittäinen ideavelho, kaveriporukka tai mikä ettei yrityskin. Uudenlainen ideakilpailu etsii käytännön ratkaisuja ja ruohonjuuritason toimintaa. Kilpailuun voi ilmoittautua nettilomakkeella 13. elokuuta mennessä: www.bit.ly/maailmanpelastava

Rotuaarin lavalle pääsee 8 esiraadin valikoimaa toteuttamiskelpoisinta ideaa. Finalisteille ilmoitetaan paikasta 17.8. mennessä.

Raadissa on ideoinnin, bisneksen ja ratkaisujen ammattilaisia, Sitran Matti Aistrich, kulttuuripersoona ja BusinessOulun luovien alojen asiantuntija Petri Sirviö sekä yhteisön, liiketoiminnan kehittäjä Niina Karvinen Business Kitcheniltä sekä Oulun kaupungin ilmastoasiantuntija Maarit Talvitie. Voittaja saa raadin asiantuntemuksen lisäksi 500 euron palkinnon idean jatkokehittämiseen.

Ilmakitaransoiton MM-kisat ja Oulun juhlaviikot järjestävät 24. elokuuta kello 15–18 Oulussa Ilmastonmuutos ja maailmanrauha -symposiumin. Ilmakitaransoiton MM-finaalia edeltävä symposiumi sekoittaa kulttuuria, tiedettä ja päätöksentekoa tuomalla Rotuaarin aukiolle mielenkiintoisia keskustelijoita, ideakisan, jolla pelastetaan maailma, sekä kansalaistorin. Tapahtumassa etsitään keinoja ratkaista maailmanrauhaa syvimmin uhkaava ongelma, ilmastonmuutos. Aiheesta on jo valtavasti tietoa – tämä tapahtuma haluaa tuoda mukaan myös iloa, toivoa ja tunnetta.

Yhteistyössä mm. Oulun Energia, Oulun Innovaatioallianssi ja Sitra.

www.oulunjuhlaviikot.fi/etusivu/tapahtuma/ilmastonmuutos-ja-maailmanrauha-symposium/

Oulun juhlaviikot on putiikkifestivaalien ja lisäohjelmiston elokuinen kokonaisuus, josta nauttii vuosittain 55 000–60 000 kävijää. Oulun juhlaviikkoihin kuuluvat Elojazz, Oulunsalo Soi, Muusajuhlat, Taiteiden Yö, Koiteli Elää, Oulun Musiikkivideofestivaalit ja Ilmakitaransoiton MM-kisat. Vaihtuvassa ohjelmistossa nähdään eri vuosina makrokonsertteja, paikallisia kykyjä Oulun juhlaviikot esittää -sarjassa sekä muun muassa nykysirkusta ja kuoropäivä. Kahdeksannet Oulun juhlaviikot järjestetään 27.7.–1.9.2018. Oulun juhlaviikkoja koordinoi Oulun kulttuuritapahtumayhdistys ry.

Ilmakitaransoiton MM-kisat järjestetään tänä vuonna 23. kerran. Yhtä Oulun kansainvälisesti tunnetuinta tapahtumaa järjestää Airnest Productions Oy.

Oulun juhlaviikkojen Ekstroissa tänä vuonna maksuttomia elämyksiä kaikenikäisille

20.06.2018

Oulun juhlaviikkojen Ekstrat tarjoavat tänä vuonna pääsymaksuttomia elämyksiä kaikenikäisille. Tarjonnassa on ympäristötietoista tanssia, kuorolaulua, katusirkusta ja musiikkia Oulun keskustasta Kiiminkiin asti. Ekstrat ovat Oulun juhlaviikkojen tai yhteistyökumppaneiden järjestämiä tapahtumia.

Ekstrat 2018

 • Avajaiset: Oulun juhlaviikot 2018 avataan Rotuaarilla 27.7. kello 16–17. Avajaisissa saadaan maistiaisia elämysten elokuun ohjelmistosta. Avajaispäivää jatketaan Festaariossa Hallituskatu 9:ssä. Vapaa pääsy!
 • Trash Heroes: Ehdotus paremmasta kaupungista, jossa jokainen voi omalla toiminnallaan tehdä ympäristöstään viihtyisämmän. Tanssi Trash Heroesin kanssa 9.8. kello 16–19 Tuiranpuistossa, Madetojan puistossa ja Åstromin puistossa. Vapaa pääsy!
 • Nuotin vieressä on tilaa: Oulun ravintolat ja kahvilat valtaava kuoropäivä 18.8. esittelee erilaisia lauluryhmiä myös kello 14 alkavassa Rotuaarin yhteiskonsertissa. Vapaa pääsy!
 • Race Horse Company: Motosikai 30.8. kello 12 Hiukkavaaratalossa ja 31.8. kello 15 Rotuaarin aukiolla on ainutlaatuinen katusirkusesitys kaikenikäisille, räjähtävän energinen show, joka viljelee vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Vapaa pääsy!
 • Koiteli Elää Lapsille: Musiikkia ja toimintaa kauniissa Koitelinkoskien ympäristössä koko perheelle 1.9. Vapaa pääsy!

Oulun juhlaviikkojen seitsemän festivaalin ja noin 200 tapahtuman ohjelmisto täydentyy lähiviikkoina. Koko ohjelmaa voi tarkastella osoitteessa oulunjuhlaviikot.fi.

#oulunjuhlaviikot #elämystenelokuu

Oulun juhlaviikot on putiikkifestivaalien ja lisäohjelmiston elokuinen kokonaisuus, josta nauttii vuosittain 55 000–60 000 kävijää. Oulun juhlaviikkoihin kuuluvat Elojazz, Oulunsalo Soi, Muusajuhlat, Taiteiden Yö, Koiteli Elää, Oulun Musiikkivideofestivaalit ja Ilmakitaransoiton MM-kisat. Vaihtuvassa ohjelmistossa nähdään eri vuosina makrokonsertteja, paikallisia kykyjä Oulun juhlaviikot esittää -sarjassa sekä muun muassa nykysirkusta ja kuoropäivä. Kahdeksannet Oulun juhlaviikot järjestetään 27.7.–1.9.2018. Oulun juhlaviikkoja koordinoi Oulun kulttuuritapahtumayhdistys ry.

www.oulunjuhlaviikot.fi

Ympäristöteema näkyy Oulun juhlaviikkojen Symbioosi-ohjelmasarjassa

06.06.2018

Oulun juhlaviikoilla on tänä vuonna ympäristöteemainen Symbioosi-ohjelmasarja. Symbioosi tarkastelee ihmisen ja ympäristön suhdetta eri taiteenlajien kautta.

Kestävää kehitystä korostetaan myös kiinnittämällä entistä enemmän huomiota ympäristökulutuksen vähentämiseen. Ympäristöasiat otetaan huomioon kaikessa toiminnassa, ja Oulun juhlaviikot hakeekin Ekokompassi-ympäristösertifikaattia.

Musiikin lisäksi Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaali tempaisee mukaansa luonnon keskellä pidettävään minityöpajaan, jossa syanotypiapaperille tehdään kuvia fotogrammitekniikalla. Ympäristöteemasta keskustellaan työpajan yhteydessä osallistujien kanssa. Tapahtuma huipentuu konserttiin, johon teeman mukaisesti pääsee myös yhteiskuljetuksella.

Elämysten elokuu jatkuu Elojazzeilla, jonka lisukkeena on tarjolla muun muassa ekokosmetiikkaa ja kierrätysmateriaaleista tehtyjä koruja. Oulun Muusajuhlien ympäristöpaneelissa pohditaan, mitä on ekolyriikka ja yhteiskunnallisesti kantaaottava ympäristörunous. Ympäristöaiheisessa lukupiirissä vertaillaan kolmea eri tulevaisuuteen sijoittuvaa teosta, joissa muuttunut ympäristö on muokannut eri tavoin sen ja ihmisen välisiä suhteita.

Oulun Taiteiden Yössä ympäristöteemaa pyöritetään paneelikeskustelussa, jonka punaisena lankana on muovistrategia ja vastuullisuus. Ilmakitaransoiton MM-kisoja edeltää Ilmastonmuutos ja maailmanrauha -symposium. Oulun Musiikkivideofestivaalit osallistuu ohjelmistoon ympäristöaiheisella näytöksellä.

Oulun juhlaviikot esittää -sarjaan kuuluva The Secret Garden -teos Flow Productionsilta puolestaan muistuttaa siitä, miten tärkeää ihmisen on nähdä itsensä osana luontoa ja miten oma säilymisemme on riippuvainen luonnon säilymisestä. Teoksessa käsitellään ihmisen ja luonnon suhdetta, liikutaan fiktiivisessä dystopiassa ja visualisoidaan elinkelpoisen maailman menetystä.

Oulun juhlaviikot on putiikkifestivaalien ja lisäohjelmiston elokuinen kokonaisuus, josta nauttii vuosittain 55 000–60 000 kävijää. Oulun juhlaviikkoihin kuuluvat Elojazz, Oulunsalo Soi, Muusajuhlat, Taiteiden Yö, Koiteli Elää, Oulun Musiikkivideofestivaalit ja Ilmakitaransoiton MM-kisat. Vaihtuvassa ohjelmistossa nähdään eri vuosina makrokonsertteja, paikallisia kykyjä Oulun juhlaviikot esittää -sarjassa sekä muun muassa nykysirkusta ja kuoropäivä. Kahdeksannet Oulun juhlaviikot järjestetään 27.7.–1.9.2018. Oulun juhlaviikkoja koordinoi Oulun kulttuuritapahtumayhdistys ry.

www.oulunjuhlaviikot.fi

Oulun juhlaviikot: Festivaalien näyteikkuna Festaario avataan kesäkuussa Oulussa

31.05.2018

Pohjois-Pohjanmaan festivaalit ovat tänä kesänä erityisen hyvin esillä Oulussa.  Vakuutustornin akvaariona tunnetussa tilassa avataan kesäkuussa Festaario, joka markkinoi maakunnan erilaisia festivaaleja oululaisille ja Oulussa vieraileville. Festaarion avajaisia vietetään perjantaina 8. kesäkuuta kello 11–16. Avajaisissa on mukana mm. Qstock jäätelövaunuineen sekä esitykset juhlavuosiaan viettäviltä 30-vuotiaalta Elojazzilta ja 25-vuotiaalta Oulun Musiikkivideofestivaalilta.

Festaario on kaikille avoin tila, jossa järjestetään kesän aikana erilaisten festivaalien maksullisia ja maksuttomia markkinointitapahtumia ja -tempauksia. Festaariosta voi myös hakea tapahtumien esitteitä ja flaijereita. Festaario on auki pääasiassa arkisin kello 11–17 ja viikonloppuisin erillisinä tapahtuma-aikoina. Festaarion osoite on Hallituskatu 9.

Kesäkuun kahdella ensimmäisellä viikolla torstaista lauantaihin Festaariossa esitetään Jojon – Oulun Tanssin Keskuksen tuottama Last Supper -tilataideperformanssi kello 20. Liput ovat myynnissä Ticketmasterissa ja kulttuuritalo Valveen lippumyymälässä.

Raahelaisen festaritarjonnan maistiaisia päästään nauttimaan juhannusviikolla 20. kesäkuuta. Voit tavata itsensä Raahen Wanhan Herran nuoremman pikkuveljen ja muita raahelaisia hahmoja, ja kuulla Eetu Viinikka & Varttuneet duoa.

Kesän ajan keskiviikkoisin kello 17 Festaariossa on Taiteiden Yön suunnitteluklinikat, joissa voi tavata muita tekijöitä, suunnitella omaa tapahtuma-aihiotaan tai etsiä sopivia kumppaneita ja tiloja esitykselleen. Klinikat vetää Oulun Taiteiden Yön taiteellinen johtaja Paavo J. Heinonen. Oulun Taiteiden Yötä vietetään tänä vuonna 16. elokuuta.

Heinäkuussa Festaariossa näkyy Oulun Pride ja kuun viimeisellä viikolla tilassa voi käydä vaihtamassa Qstockin rannekkeita. 27. heinäkuuta Festaariossa vietetään Oulun juhlaviikkojen avajaisia. Oulun juhlaviikkojen tapahtumat näkyvät Festaariossa ja sen ympäristössä koko elokuun ajan.

Jatkuvasti päivittyvä tapahtumakalenteri yleisön käyttöön löytyy osoitteesta festaario.fi. Tapahtumat voivat varata Festaariota promootiokäyttöön.

Festaario on Tapahtumien Hubi -hankkeen järjestämää toimintaa. Tapahtumien Hubi on Euroopan aluekehitysrahaston EAKR-hanke, jonka päärahoittajana toimii Pohjois-Pohjanmaan liitto. Hankkeen päätoteuttaja ja -hallinnoija on BusinessOulu ja osatoteuttaja Oulun Kulttuuritapahtumayhdistys ry, joka tunnetaan elokuisia festivaaleja koordinoivana Oulun juhlaviikkoina.

lmakitaransoiton MM-kisat ja Oulun juhlaviikot tekevät Oulusta ilmastonmuutoksen pysäyttäjän

18.05.2018

Ilmakitaransoiton MM-kisat ja Oulun juhlaviikot järjestävät 24. elokuuta kello 15–18 Oulussa Rotuaarin aukiolla Ilmastonmuutos ja maailmanrauha -symposiumin. Tapahtumasta halutaan kehittää kansainvälisesti tunnettu ja suuria kansanjoukkoja koskettava tilaisuus. Mukana tapahtumassa ovat mm. Oulu Innovation Alliance ja Sitra.

Rotuaarille palaavat Ilmakitaransoiton MM-kisat järjestetään tänä vuonna 23. kerran. Ilmakitaransoiton MM-kisafinaalia edeltävä symposium sekoittaa kulttuuria, tiedettä ja päätöksentekoa tuomalla Rotuaarin aukiolle mielenkiintoisia keskustelijoita, pitchauskisan, jolla pelastetaan maailma sekä kansalaistorin. Tapahtumassa etsitään keinoja ratkaista maailmanrauhaa syvimmin uhkaava ongelma, ilmastonmuutos. Ilmastonmuutoksesta on jo valtavasti tietoa, tämä tapahtuma haluaa tuoda mukaan myös iloa, toivoa ja tunnetta.

Keskusteluissa mukana muun muassa Aku Hirviniemi sekä paikallisia ja kansainvälisen tason kulttuurin, tutkimuksen ja päätöksenteon nimiä. Ohjelma tarkentuu alkukesän aikana.

Tapahtumaan kutsutaan mukaan yhteisöjä ja yrityksiä, joilla erilaisia ratkaisuja ilmastonmuutokseen. Mukaan haluavat voivat ottaa yhteyttä tapahtuman järjestäjiin: Pia Alatorvinen, pia@oulunjuhlaviikot.fi, p. 044 723 2676 tai Hanna Ikonen, hanna@ilmakitara.fi, p. 044 700 1057.

Tapahtuman yhteistyökumppanina on Oulun Energia.

Oulun juhlaviikot on putiikkifestivaalien ja lisäohjelmiston elokuinen kokonaisuus, josta nauttii vuosittain 55 000–60 000 kävijää. Oulun juhlaviikkoihin kuuluvat Elojazz, Oulunsalo Soi, Muusajuhlat, Taiteiden Yö, Koiteli Elää, Oulun Musiikkivideofestivaalit ja Ilmakitaransoiton MM-kisat. Vaihtuvassa ohjelmistossa nähdään eri vuosina makrokonsertteja, paikallisia kykyjä Oulun juhlaviikot esittää -sarjassa sekä muun muassa nykysirkusta ja kuoropäivä. Kahdeksannet Oulun juhlaviikot järjestetään 27.7.–1.9.2018. Oulun juhlaviikkoja koordinoi Oulun kulttuuritapahtumayhdistys ry.

Ilmakitaransoiton MM-kisat järjestetään tänä vuonna 23. kerran. Yhtä Oulun kansainvälisesti tunnetuinta tapahtumaa järjestää Airnest Productions Oy.

www.oulunjuhlviikot.fi

Oulun juhlaviikot esittää -sarjassa koetaan sirkusta, oopperaa ja monitaiteinen elämys

20.04.2018

Oulun juhlaviikot esittää -sarjan ohjelmistossa nähdään vuonna 2018 monitaiteellinen The Secret Garden -teos Flow Productionsilta, kuuden suomalaisen nuorallatanssiteos Wigsby sekä Pohjoisen oopperakomppanian koominen ooppera Pari suhteettomuutta.

Taiteilijaprofessori-tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunulan ohjauksessa toteutetaan monitaiteellinen, paikkasidonnainen, immersiivinen teos The Secret Garden. The Secret Garden -teoksessa yhdistyy nykytanssi ja -sirkus, musiikki ja visuaalisuus. Teos sijoittuu Oulun seudun ammattioppilaitoksen puutarhalinjan rakennuksiin, historiallisella Pirilän alueella, Kempeleessä. Katsojat johdatetaan teokseen bussimatkalla Oulusta Kempeleeseen ja itse teos koetaan Pirilän alueen rakennuksissa. Katsojan omat valinnat ohjaavat esityskokemusta, jossa seitsemän esiintyjän johdolla sukelletaan ihmismielen salaisiin puutarhoihin ja unien vinksahtaneisiin huoneisiin.

Teos on osa Flow Productionsin paikkasidonnaisten teosten sarjaa, joista aiemmat ovat olleet vanhaan sahasaareen sijoittunut Varjakka (2014), joka myös kuului Oulun juhlaviikkojen ohjelmistoon, sekä käytöstä poistettuun vesitorniin tehty Torni (2016). The Secret Garden esitetään 24.8.–16.9. Ensimmäiset kahdeksan esitystä kuuluvat Oulun juhlaviikkojen ohjelmistoon. Lipunmyynti alkaa myöhemmin.

Nuorallatanssiteos Wigsby on ulkoilmateos, jossa nähdään kuusi suomalaista nuorallatanssijaa kolmella kireällä vaijerilla. Teoksen inspiraationa ovat toimineet elämäntarinat joista yksi on Eeva Särkän vuonna 1983 julkaistusta kirjasta Seitsemän sisarta. Kirja kertoo suomalaisen Leena Nilssonin elämästä lapsuudesta aikuisuuteen monipersoonahäiriön kanssa. Nuorallatanssijat toimivat teoksessa yksilöinä, pareina sekä ryhminä. Nuorallatanssijat ovat henkilön erilaisia puolia, sivupersoonia ja persoonallisuuden osia. Esityksen kuluessa yksilöiden ja joukkojen välille rakentuu muuttuvia dynamiikkoja.

Teoksen ydintyöryhmään kuuluvat nuorallatanssijat oululaislähtöinen Hanna Moisala, Netta Lepistö ja Saana Peura. Teoksen tuottaa Lumo Company. Pääsymaksuttomalla ulkoilmateoksella tavoitellaan laajaa katsojakuntaa, joka ei välttämättä ole vielä löytänyt nykysirkuskulttuuria. Teos soveltuu kaikenikäisille. Wigsby-nuorallatanssiteoksen ennakkoensi-ilta on Oulun juhlaviikoilla 31.8.‑1.9. Teosta esitetään Oulun juhlaviikoilla yhteensä neljä kertaa kahden päivän aikana. Oulun juhlaviikkojen jälkeen Wigsby nähdään Muhoksella sekä Suomen Kansallismuseolla syyskuussa 2018. Teos suuntaa myöhemmin ulkomaille ja suunnitelmat kantavat pitkälle tulevaisuuteen Galway 2020 kulttuurikaupunkiin asti.

Pohjoisen oopperakomppanian Pari suhteettomuutta – Gaetano Donizettin säveltämä ja Gustave Vaëzin kirjoittama koominen ooppera Deux hommes et une femme (Rita) vuodelta 1841 keskittyy parisuhteessa tapahtuvaan vallankäyttöön. Pohjoinen oopperakomppania esittää ranskankielisestä teoksesta uuden suomenkielisen version, joka pohtii pohjoisesta näkökulmasta lähisuhdeväkivaltaa sekä siihen liittyviä valta-asetelmia. Sopraanolle, tenorille ja baritonille sekä orkesterille kirjoitettu, hotelliyrittäjästä kertova teos esitetään pianosäesteisesti. Uuden libreton pohjana on käytetty mm. Ensi- ja turvakotien liiton Tarinakengät-hankkeen tekstejä, joita ovat kirjoittaneet lähisuhdeväkivaltaa kokeneet.

Teoksen käsikirjoittaja on Jenni Kinnunen, ohjaaja Anna-Kaisa Järvi, pianisti Laura Heikkilä sekä esiintyjät Virva Puumala, Heidi Laakso, Jussi Juola ja Tuomo Rahko. Ensi-ilta nähdään Valvesalissa Kulttuuritalo Valveella 29. elokuuta kello 19 ja seuraavat esitykset 30. ja 31. elokuuta kello 19.  Lipunmyynti alkaa toukokuun alussa Ticketmasterissa ja Valveen lipunmyynnissä. Liput 20/18/15 e.

Oulun juhlaviikot esittää -tapahtumasarja nostaa festivaalitarjonnan rinnalla esiin Oulun seudun taiteilijoiden ja taideorganisaatioiden osaamista. Viidettä kertaa toteutettava tapahtumasarja nähdään Oulun juhlaviikkojen ohjelmistossa joka toinen vuosi. Aiempina vuosina sarjassa on nähty muun muassa ilma-akrobatiaa, kaupunkiseikkailua ja katuteatteria, ympäristötaidetta ja rock-oopperaa.

Oulun juhlaviikot on putiikkifestivaalien ja lisäohjelmiston elokuinen kokonaisuus, josta nauttii vuosittain 55 000–60 000 kävijää. Oulun juhlaviikkoihin kuuluvat Elojazz, Oulunsalo Soi, Muusajuhlat, Taiteiden Yö, Koiteli Elää, Oulun Musiikkivideofestivaalit ja Ilmakitaransoiton MM-kisat. Vaihtuvassa ohjelmistossa nähdään eri vuosina makrokonsertteja, paikallisia kykyjä Oulun juhlaviikot esittää -sarjassa sekä muun muassa nykysirkusta ja kuoropäivä. Kahdeksannet Oulun juhlaviikot järjestetään 27.7.–1.9.2018. Oulun juhlaviikkoja koordinoi Oulun kulttuuritapahtumayhdistys ry.

www.oulunjuhlaviikot.fi

Oulun juhlaviikot: Time Tunnel tauolla – tanssijalan vipatukseen auttavat OMVF:in jatkoklubit

19.04.2018

Time Tunnel on Suomen pisimpään yhtäjaksoisesti järjestetty elektronisen musiikin tapahtuma. Tänä vuonna Time Tunnel pitää luovaa taukoa, eikä tapahtumaa järjestetä tulevana syksynä.

Oulun juhlaviikkojen tarjonnasta löytyy kuitenkin tapahtumia myös elektronisen musiikin ystäville. Oulun musiikkivideofestivaalin (OMVF) jatkoklubit perjantaina 24. elokuuta ja lauantaina 25. elokuuta 45 Specialissa pitävät tanssikansan ravittuina.

Tänä vuonna juuri lauantain klubilla on erityistä kansainvälistä elektronista värinää ja audiovisuaalisia klubielämyksiä. VJ:t pääsevät panemaan parastaan useiden projektorien ja visuaalisuutta kukkivien pintojen avulla. Keskikerroksessa viihdyttää lähes 5000 kotimaista musiikkivideota sisältävä musiikkivideojukebox.

”Luomme tuttuun Nelivitoseen uudenlaisen tunnelman”, OMVF:in tuottaja Juhani Oivo kertoo suunnitelmista.

Klubien kova artistikattaus paljastetaan myöhemmin. Viime vuonna klubeilla esiintyi mm. Bjørn Torske, joka on arvostettu musiikintekijä ja elektronisen tanssimusiikin norjalainen pioneeri.

www.oulunjuhlaviikot.fi

Oulun Musiikkivideofestivaaleja vietetään juhlavuoden merkeissä 25. kerran 22.–26. elokuuta 2018. Tapahtuma on osa Oulun juhlaviikkoja.

Oulun juhlaviikot on putiikkifestivaalien ja lisäohjelmiston elokuinen kokonaisuus, josta nauttii vuosittain 55‍‍ 000–60 000 kävijää. Oulun juhlaviikkoihin kuuluu Elojazz, Oulunsalo Soi, Muusajuhlat, Taiteiden Yö, Koiteli Elää, Oulun Musiikkivideofestivaalit sekä Ilmakitaransoiton MM-kisat. Vaihtuvassa ohjelmistossa nähdään eri vuosina makrokonsertteja, paikallisia kykyjä Oulun juhlaviikot esittää -sarjassa sekä muun muassa nykysirkusta ja kuoropäivä. Kahdeksannet Oulun juhlaviikot järjestetään 27.7.–1.9.2018.

Oulun juhlaviikot: Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen johdossa jatkaa Erkki Liimatta

09.04.2018

Oulun kulttuuritapahtumayhdistys valitsi vuosikokouksessaan 5.4. 2018 hallituksen puheenjohtajaksi Erkki Liimatan. Liimatta on ollut puheenjohtajana vuodesta 2016 lähtien. Hallituksen jäseninä jatkavat niin ikään Paavo J. Heinonen, Suvi Helanen, Juhani Oivo ja Jukka Takalo ja varajäsenenä Pirjo Yli-Maunula.

Joulukuussa 2010 perustettu Oulun Kulttuuritapahtumayhdistys ry koordinoi Oulun juhlaviikkoja. Yhdistys toimii myös seudullisen tapahtumaverkoston kehittäjänä ja tapahtumatuotannon sateenvarjon. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta Oulun seudulla sekä vahvistaa alueen kulttuuritoimijoiden toimintaedellytyksiä. Yhdistyksellä on ollut voimassa Oulun kaupungin kulttuurin kumppanuussopimus vuodesta 2012 lähtien.

Oulun juhlaviikot on putiikkifestivaalien ja lisäohjelmiston elokuinen kokonaisuus, josta nauttii vuosittain 55 000–60 000 kävijää. Oulun juhlaviikkoihin ovat kuuluneet Elojazz, Oulunsalo Soi, Muusajuhlat, Taiteiden Yö, Koiteli Elää, Oulun Musiikkivideofestivaalit, Ilmakitaransoiton MM-kisat sekä Time Tunnel. Vaihtuvassa ohjelmistossa nähdään eri vuosina makrokonsertteja, paikallisia kykyjä Oulun juhlaviikot esittää -sarjassa sekä muun muassa nykysirkusta ja kuoropäivä. Kahdeksannet Oulun juhlaviikot järjestetään 27.7.–1.9.2018.

 

www.oulunjuhlaviikot.fi

Oulun juhlaviikot on kahdeksan festivaalin ja kahdensadan tapahtuman monitaiteellinen elokuinen kokonaisuus, jota vietetään tänä vuonna 27.8.–1.9. Oulussa ja Oulun seudulla. Oulun juhlaviikkoja koordinoi Oulun kulttuuritapahtumayhdistys ry.

Oulun juhlaviikot: Pirjo Lempeästä Oulunsalo Soin Vuoden kuvataiteilija 2018

27.03.2018

Oululainen valokuvaaja ja valokuvataiteilija Pirjo Lempeä on valittu 21. Oulunsalo Soi -festivaalin Vuoden kuvataiteilijaksi. Lempeän syanotypioista koostuva Kuutarha-näyttely on esillä Oulunsalon kirjastossa Kauppakeskus Kapteenissa 31. heinäkuuta – 30. elokuuta 2018. Näyttelyn avajaiset ovat osa Oulunsalo Soi -festivaalin päätöspäivän ohjelmaa, mutta osaan teoksista pääsee tutustumaan jo ennen avajaisia festivaalin konserteissa. Festivaalin visuaalinen ilme pohjautuu tuttuun tapaan Vuoden kuvataiteilijan teoksiin. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Pohjoisen valokuvakeskuksen kanssa.

Kuutarhassa hehkuvat tutut kasvit salaperäisinä taikayön sinessä ja muhevan maan sävyissä. Näyttelyn kuvat ovat auringossa valotettuja syanotypiafotogrammeja erilaisille papereille. Samalla tekniikalla on tehty maailman ensimmäinen valokuvin kuvitettu kirja, biologi ja valokuvaaja Anna Atkinsin ”Photographs of British Algae: Cyanotype Impressions”.

Lempeä on viime vuosina keskittynyt taiteellisessa työskentelyssään vaihtoehtoisiin valokuvamenetelmiin, valokuviin ilman kameraa sekä syanotypia- ja kumiöljyvedostamiseen. ”Teen kuvia fotogrammitekniikalla asettamalla keräämiäni luonnonkasveja suoraan syanotypiapaperille, valotan kuvat auringossa, kehitän ja kiinnitän vedessä. Kasvit ovat negatiivejani.” Festivaalin aikana pääsee myös itse kokeilemaan Lempeän käyttämää tekniikkaa taiteilijan järjestämässä työpajassa.

Oulunsalo Soi -festivaalia vietetään 27.–31. heinäkuuta osana Oulun juhlaviikkoja. Ohjelma julkaistaan huhtikuussa.

1 / 20

2 / 20

3 / 20

4 / 20

5 / 20

6 / 20

7 / 20

8 / 20

9 / 20

10 / 20

11 / 20

12 / 20

13 / 20

14 / 20

15 / 20

16 / 20

17 / 20

18 / 20

19 / 20

20 / 20
 • Yhteistyössä: