Etusivu » Kaikki festivaalit » » Oulun juhlaviikot 10 vuotta! Nähdään kulttuurikanavalla

Oulun juhlaviikot 10 vuotta! Nähdään kulttuurikanavalla
07.08.2020 - 29.08.2020

Tietoa festivaalista

Oulun juhlaviikot on seitsemän festivaalin ja lisäohjelmiston elokuinen kokonaisuus, josta nauttii vuosittain 55 000–60 000 kävijää. Oulun juhlaviikkoihin kuuluu Elojazz, Oulunsalo Soi, Muusajuhlat, Taiteiden Yö, Koiteli Elää, Oulun Musiikkivideofestivaalit sekä Ilmakitaransoiton MM-kisat. Vaihtuvassa ohjelmistossa nähdään eri vuosina makrokonsertteja, paikallisia kykyjä Oulun juhlaviikot esittää -sarjassa sekä muun muassa nykysirkusta ja kuoropäivä. Ohjelmistossa on runsaasti myös pääsymaksuttomia tapahtumia. Kaikki on kutsuttu elämysten elokuuhun!

Tapahtuman luonne

Monitaidefestivaalit Elokuva Etno / Maailmanmusiikki Jazz Kamarimusiikki Kirjallisuus, runous Klassinen musiikki Kuvataide Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Ooppera ja kuoro Pop/Rock Sirkus Solisti- tai yhtyekilpailuja Viihdemusiikki Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Kuvagalleria

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.oulunjuhlaviikot.fi/
Sähköposti info@oulunjuhlaviikot.fi
Festivaaliosoite Oulu Katso kohde kartalla
Puhelin +358 (0) 400 492 649
Toimisto PL 42, 90015 Oulun kaupunki

Festivaali kartalla

Oulun juhlaviikot täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Oulun juhlaviikot perustaa Pohjoinen kulttuurivirta -kanavan, jossa nähdään festivaalien ohjelmiston lisäksi mm. taiteilijahaastatteluja ja kulttuurikeskustelua.

Paikan päällä olevaa ohjelmistoakin on Oulun juhlaviikoille tulossa. Flow Productionsin immersiivinen teos Hylky esitetään Hiukkavaarassa kerrallaan noin 40 henkilön yleisöille 26.8.–19.9. Oulun juhlaviikot esittää sarjan esitykset ja mm. Oulunsalo Soi -festivaalin ja Muusajuhlien tapahtumat tarkentuvat lähiaikoina. Koronatilanteen takia Elojazz ja Koiteli Elää -festivaalit jäävät tänä vuonna väliin. Taiteiden Yö ja Oulun Musiikkivideofestivaalit järjestetään etätoteutuksella. Ilmakitaransoiton MM-kisojen 25-vuotisjuhlat pidetään loppuvuodesta ja seuraava maailmanmestari kruunataan Oulussa elokuussa 2021.

Jaa tapahtuma

Oulun juhlaviikot: Oulunsalo Soi avaa festivaalikesän 2020

01.07.2020

Kamarimusiikkifestivaali Oulunsalo Soi saa kunnian olla yksi ensimmäisistä festivaaleista kesällä 2020. 6.–9. elokuuta nautitaan monipuolisista kamarimusiikkikonserteista paikan päällä Oulunsalo-talossa, Voimalassa, Tulindbergin salissa ja Valvesalissa sekä lounaskonserteissa teatteriravintola Vänmannissa. Festivaalilla nähdään myös teatteria, sanataidetta ja kuvataiteita.

Ohjelmisto on koostettu tänä vuonna pääasiassa kotimaisista muusikoista. Järjestelyissä on myös huomioitu riittävä väljyys ja konsertit esitetään ilman väliaikoja, jotta festivaalille olisi mahdollisimman turvallista tulla.

”Monen kuukauden hiljaiselon jälkeen olemme iloisia siitä, että päästään viimein elävän musiikin äärelle. Festivaalin esiintyjät tulevat paikoista, joista ei karanteenia vaadita. Olen iloinen, että saimme järjestettyä kokonaisen festivaalin”, festivaalin taiteellinen johtaja Kreeta-Maria Kentala kertoo.

Kansainvälistä väriä festivaalille tuo brittiläinen, Tallinnassa asuva harpistivelho Andrew Lawrence-King. Hän on musisoinut yhdessä barokkiviulisti Kreeta-Maria Kentalan kanssa vuosikymmenien aikana monenlaisissa projekteissa. Perjantai-iltana 7.8. he pääsevät Voimala 1889:n lavalle ensimmäistä kertaa kahdestaan intiiminä duona. Luvassa on värikästä ja ohjelmallista varhaisbarokkia sekä tietysti myös jalan alle menevää kansanmusiikkia.

Suosittu näyttämöversio Sandrasta Valvesalissa lauantaina

Oulunsalo Soi tuo Ouluun huippusuositun näyttämöversion Heidi Köngäksen romaanista Sandra. Vuonna 2018 Kansallisteatterissa esitetyn teoksen lisänäytöstenkin liput vietiin käsistä. Monologia tähdittävät Jussi-palkittu näyttelijä Kaija Pakarinen ja oululainen sellisti Lea Pekkala. Sandra nähdään Valvesalissa lauantaina kello 19. Salin tämänhetkisten turvallisuusrajoitusten takia lippuja on saatavilla vain 40 kappaletta. Sandra nähdään myös suorana lähetyksenä Oulun juhlaviikkojen Pohjoinen kulttuurivirta -kanavalla internetissä.

Sandraa edeltävät vieraat pohjoisesta. Festivaalilauantain aloitus kello 16 on Meri-Lapin jousikvartetin konsertti Tulindbergin salissa. Jousikvartetin mukana pääsee musiikkimatkalle Wieniin Beethovenin, Mozartin ja Webernin sävelin.

Oulunsalo-talo aloittaa ja lopettaa festivaalin

Viime vuonna yleisöä ilahduttaneet iltamat avaavat myös tänä vuonna festivaalin Oulunsalo-talossa torstaina 6.8. Oulunsalo-talossa myös päätetään festivaali 9.8. ensimmäistä kertaa vietettävänä suomalaisen taiteen päivänä ja Tove Janssonin liputuspäivänä. Päivän teeman mukaisesti konsertissa kuullaan suomalaista kamarimusiikkia ja suomalaisia kesäisiä runoja ja kirjallisuuden helmiä.

Monitaiteellisella kamarimusiikkifestivaalilla nautitaan teatterin ja sanataiteen lisäksi perinteisesti myös kuvataiteista. Tänä vuonna Oulunsalo Soin vuoden kuvataiteilija on valokuvataiteilija Seija Ulkuniemi. Hänen näyttelynsä Maalaustaiteen historioita (I) on esillä Oulunsalon kirjastossa 5.–28.8. ja se toteutetaan yhteistyössä Pohjoisen valokuvakeskuksen kanssa. Näyttelyn teokset koristavat festivaalin visuaalista ilmettä.

Liput ovat myynnissä Ticketmasterissa, Oulu10:ssä ja Valveen lippumyymälässä (aukeaa 2.8.). Seuraamme tapahtumajärjestäjille annettavia ohjeita koronatilanteeseen varautumisesta. Muutokset mahdollisia.

Oulunsalo Soi on Oulun kulttuuritapahtumayhdistys ry:n tuottama festivaali, joka on osa Oulun juhlaviikkoja.

Oulun juhlaviikot: Kolme neljästä suomalaisesta suhtautuu taiteeseen myönteisesti

25.06.2020

70 prosentin mielestä kulttuuri on tärkeä kaupunkien elinkeinoelämälle 

Lähes kolme neljästä suomalaisesta suhtautuu myönteisesti taiteeseen. Kielteisesti suhtautuvia on vain 3 prosenttia. Tulokset selviävät toukokuussa 2020 tehdystä kulttuuriasenteita selvittävästä kyselystä.

Taloustutkimuksen tekemän kyselyn tilasivat Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen Elämysten tapahtumamaakunta -hanke sekä BusinessOulun tapahtuma- ja markkinointiyksikkö ja Arctic Pulse -hanke.

”Kyselyllä halusimme selvittää, millaisia ihmisten asenteisiin ja mielikuviin liittyviä asioita kulttuurialan pitää huomioida kehittämistyössään. Näin myönteinen yleinen asenne taidetta kohtaan antaa tietenkin potkua meille alan tekijöille mutta tärkeää tietoa myös kuntien ja valtion päätöksentekoon. Kulttuuri vaikuttaa vahvasti ihmisten arkeen”, Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen toiminnanjohtaja Pia Alatorvinen toteaa.

”Kun on kulttuurialalla töissä, niin nurina veronmaksajien rahojen käytöstä esimerkiksi kulttuuripääkaupunkihaun yhteydessä kantautuu korviin joskus kovin isolla volyymilla. On positiivista saada todisteita siitä, että pohjoispohjalaiset kuitenkin suhtautuvat kulttuuriin ihan yhtä myönteisesti kuin muutkin, toteaa pohjoisen musiikin promootioon keskittyvän Arctic Pulse -hankkeen projektikoordinaattori Taina Ronkainen.

Kahdeksan kymmenestä näkee kulttuurin ihmisten hyvinvointia edistävänä asiana. Yli seitsemän kymmenestä kokee, että kulttuuri on tärkeää kaupunkien ja kuntien maineelle ja luo mahdollisuuksia ja lisätuloja sekä niille että alueen elinkeinoelämälle. Yhtä moni kokee myös, että kulttuuri on yhteisöllinen, ihmisten välistä ymmärrystä lisäävä asia. Kuusi kymmenestä suomalaisesta on ylpeä suomalaisen kulttuurin tasosta ja kokee, että kulttuuri luo heille juhlan hetkiä. Puolet suomalaisista kokee, että kulttuuri on oleellinen osa heidän identiteettiään tai arkeaan tai että kulttuurin opetusta pitää lisätä koulussa. Neljä kymmenestä on sitä mieltä, että kulttuurin pitäisi pääsääntöisesti olla kaikille ilmaista. Alle joka viides kokee, että kulttuuri on pääosin taloudellinen rasite kaupungeille ja kunnille. Vain joka kymmenes on sitä mieltä, että kulttuuri on elitististä tai että se kuuluu vain eliitille.

Nuorimmat vastaajat kokevat kulttuurin vaikutuksen hyvinvointiin ja kuntamaineeseen tärkeänä. Heille kulttuuri on myös osa arkea ja he ovat muita useammin sitä mieltä, että kulttuurin pitäisi olla ilmaista. Naiset suhtautuvat kulttuuriin suopeammin kuin miehet. Suosituimpia kulttuurimuotoja ovat elokuvat, julkinen taide, muut kuin taidemuseot, kevyen musiikin konsertit ja keikat sekä taidemuseot.

Kyselyn kohderyhmän muodostivat 16-79-vuotiaat suomalaiset. Tiedonkeruu toteutettiin Taloustutkimuksen internetpaneelissa toukokuussa 2020. Vastaajia on kaikkiaan 823, joista Pohjois-Pohjanmaalta 177. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on keskimäärin noin + 3 prosenttiyksikköä. Pohjois-Pohjanmaa kulttuurimaakuntana -tutkimuksen tulokset julkaistaan kahdessa osassa.

Kyselyn tarkemmat tulokset

Elämysten tapahtumamaakunta -hanke on Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen toteuttama Pohjois-Pohjanmaan maakunnan laajuinen tapahtumien kehittämishanke. Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus on myöntänyt hankkeelle rahoitusta vuosille 2019–2021 Euroopan maaseuturahastosta.

Interreg Nordin rahoittama Arctic Pulse -hanke kokoaa yhden brändin alle pohjoisen Suomen, Ruotsin ja Norjan kulttuuria kärkenään musiikki. Oulun osuutta koordinoi BusinessOulun tapahtuma- ja markkinointiyksikkö vuosina 2019–21.

Oulun juhlaviikot perustaa elokuussa kulttuurikanavan

12.06.2020

Oulun juhlaviikot täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi elokuussa nautitaan elämyksistä ja keskustellaan kulttuuriaiheista Oulun juhlaviikkojen omalla kulttuurikanavalla. Netissä lähetettävä ohjelmisto on maksutonta.

Oulun juhlaviikkoihin verkostoon kuuluu seitsemän festivaalia ja normaalitilanteessa satoja tapahtumia lähes joka elokuun päivälle. Koronaviruksen takia kuitenkin iso osa tapahtumista on joko peruttu, siirretty tai muutettu sähköisiksi etätapahtumiksi. Elämysten elokuusta voi silti nauttia tänäkin vuonna kulttuurikanavan kautta.

Oulun juhlaviikkojen Pohjoinen kulttuurivirta -kanavalla nähdään kaikkien festivaaliemme ohjelmiston lisäksi mm. taiteilijahaastatteluja, kulttuurikeskustelua ja kurkistuksia Oulun juhlaviikkojen 10-vuotiseen historiaan. Tuomme ruutuun kiinnostavia persoonia ja tavoitteena on herättää ajatuksia ja inspiroida, ehkä jopa provosoida.

Paikan päällä olevaa ohjelmistoakin on Oulun juhlaviikoille tulossa. Flow Productionsin immersiivinen teos Hylky esitetään Hiukkavaarassa kerrallaan noin 40 henkilön yleisöille 26.8.–19.9. Oulun juhlaviikot esittää sarjan esitykset ja mm. Oulunsalo Soi -festivaalin ja Muusajuhlien tapahtumat tarkentuvat lähiaikoina. Koronatilanteen takia Elojazz ja Koiteli Elää -festivaalit jäävät tänä vuonna väliin. Taiteiden Yö ja Oulun Musiikkivideofestivaalit järjestetään etätoteutuksella. Ilmakitaransoiton MM-kisojen 25-vuotisjuhlat pidetään loppuvuodesta ja seuraava maailmanmestari kruunataan Oulussa elokuussa 2021.

”Suomalainen kulttuurikeskustelu keskittyy mediassa pääkaupunkiseudulle. Pohjoinen ja muut reuna-alueet jäävät paitsioon näissä keskusteluissa. Koska näkyminen on olemassaolon ehto, asialle pitää tehdä jotain. Perustamme sähköisen kulttuurikanavan, joka katsoo maailmaa ja sen kulttuuria pohjoisesta näkökulmasta”, kanavaa ideoinut Oulun juhlaviikkojen hallituksen jäsen, taiteilija Jukka Takalo toteaa.

Oulun juhlaviikkojen kulttuurikanavan ensimmäinen lähetys on perjantaina 7.8. Ohjelmisto tarkentuu kesän kuluessa ja tiedotamme ohjelmistosta nettisivuillamme ja somekanavilla. Kulttuurikanavan lähetyksiin on mahdollista päästä myös paikalle yleisöksi. Yleisöpaikkoja tulee tarjolle rajoitettu määrä. Kanavan lähetyksiä voi seurata somekanavien kautta. Ohjelmisto ja aiheiden taustoitukset kootaan myös osoitteeseen www.pohjoinenkulttuurivirta.fi.

Oulun juhlaviikkoihin kuuluvat Elojazz, Oulunsalo Soi, Muusajuhlat, Oulun Taiteiden Yö, Koiteli Elää, Ilmakitaransoiton MM-kisat ja Oulun Musiikkivideofestivaalit sekä Flow Productions sekä muuta Ekstra-ohjelmistoa. Oulun juhlaviikkoja koordinoi Oulun kulttuuritapahtumayhdistys ry.

Oulun juhlaviikot: Koiteli elää #suomenkauneinfestivaali siirtyy vuodella eteenpäin

04.06.2020

Koronatilanne on siirtänyt suuren määrän suomalaisia festivaaleja ja tapahtumia vuodella eteenpäin ja nyt seuraan liittyy myös suuresta suosiosta nauttiva Koiteli elää -festivaali. Jo viime joulukuussa lippunsa loppuunmyynyt festivaali on päätetty järjestää seuraavan kerran 13.–14.8.2021.

”Kyseessä on meidän 10-vuotisjuhlavuosi, joten teemme tämän päätöksen raskain mielin”, toteaa Koiteli elää ry:n tuore puheenjohtaja Reetta Häyrynen. ”Koronatilanteessa meille on kuitenkin tärkeintä, että tapahtumamme on turvallinen niin kävijöille kuin tekijöillekin, joten muuta vaihtoehtoa ei tämän vuoden osalta jäänyt.”

Tämän vuoden tapahtuma ei peruunnu vaan siirtyy sellaisenaan vuodella eteenpäin.

”Lähes kaikki samat artistit on saatu kiinnitettyä seuraavalle vuodelle. Ainoastaan Vesala, jonka piti esiintyä festivaalilla folk-triollaan, on vielä epävarma ja Anssi Kelalta odotetaan vahvistusta. Muutoin ohjelmisto on täysin sama. Toivomme, että ihmiset pitävät lippunsa ja käyttävät ne ensi vuonna mahdollisista pienistä muutoksista huolimatta, mutta avaamme tietysti myös mahdollisuuden lipun palautukseen. Tiedotamme tästä lisää verkkosivullamme ja some-kanavissa. Mahdolliset palautuvat liput menevät palautuksen myötä takaisin myyntiin ja niitä voi ostaa Tiketin verkkokaupasta tai puhelinpalvelusta.” kertoo Koiteli elää ry:n taiteellinen johtaja Sirpa Eskola.

Aivan täysin ilman Koiteli elää -ilmapiiriä ei tarvitse tänä kesänä kuitenkaan olla. Yhdistys järjestää kaksi hyvin turvavälein tuotettavaa lauluiltaa Koitelissa kesä- ja heinäkuussa ja elokuun 15. päivä, nähdään verkossa Koiteli elää -live stream, joka kuvataan Koitelissa ilman yleisöä. Verkossa lähetettävässä tapahtumassa juhlistetaan juhlavuotta hyvän livemusiikin ja tapahtuman historiaa peilaavan ohjelman kautta ja lähetys tehdään yhteistyössä myös kymmenettä toimintavuottaan juhlistavan Oulun juhlaviikkojen kanssa. Verkkotapahtuma on ilmainen kaikille katsella ja kuunnella.

Oulun juhlaviikot: Elojazz siirtyy – festivaali järjestetään seuraavan kerran 2021

26.05.2020

Vallitsevan koronavirusepidemiatilanteen ja Suomen hallituksen linjaamien kokoontumisrajoitusten vuoksi Elojazz 2020 -festivaali perutaan ja siirretään järjestettäväksi 2021. Tällä päätöksellä tapahtuman järjestäjä Jazz-20 ry haluaa turvata festivaalin yleisön, esiintyjien ja työntekijöiden terveyden sekä festivaalin jatkuvuuden tulevina vuosina. Elojazz soi jälleen 5.–8.2021 Oulussa.

Oulun juhlaviikot 10 vuotta

06.02.2020

Oulun juhlaviikkojen festivaalien yhteistyö on kestänyt jo 10 vuotta. Juhlavuonna annamme ohjelmistolahjan toisillemme.

Valkean kesäkadun lavalla 12.2. kello 17 arvotaan verkoston kesken festivaaleille lahjansaajafestari, jolle annetaan pala omasta ohjelmistosta. Sekoittamalla eri festivaalien ja taiteenlajien ohjelmistoja annamme yleisölle mahdollisuuden yllättyä ja ihastua. Oulun juhlaviikkojen ajatuksena onkin, että jos kävijä pitää yhdestä festivaalista, hän saattaa pitää myös muista juhlaviikkojen tapahtumista.

Valkean tapahtumassa voi osallistua myös yleisöarvontaan, jossa on mahdollisuus voittaa lippuja Oulun juhlaviikkojen tapahtumiin vuonna 2020.

Oulun juhlaviikkoja koordinoi joulukuussa 2010 perustettu Oulun kulttuuritapahtumayhdistys. Yhdistys perustettiin edistämään kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta Oulun seudulla sekä vahvistamaan alueen kulttuuritoimijoiden toimintaedellytyksiä. Nykyään Oulun juhlaviikkojen toiminnan lisäksi yhdistys toimii koko maakunnan alueen kulttuuritapahtumien kehittäjänä ja verkostoijana.

Kymmenennet Oulun juhlaviikot pidetään 30.7.-30.8.2020. Oulun juhlaviikkoihin kuuluvat Elojazz, Oulunsalo Soi, Muusajuhlat, Oulun Taiteiden Yö, Koiteli Elää, Ilmakitaransoiton MM-kisat ja Oulun Musiikkivideofestivaalit sekä Flow-sirkus.  Tänä vuonna mukana on ohjelmistossa on Oulun juhlaviikot -esittää sarja, kuoropäivä ja muuta ekstra-ohjelmistoa. Kuukauden aikana kulttuuria riittää lähes joka päivälle ja erilaisia tapahtumia on yhteensä satoja. Myös elokuinen Oulu Pride on Oulun juhlaviikkojen kaveritapahtuma.

Yhdistyksen jäseniä ovat Jazz20 ry, Oulun Musiikkivideofestivaalit ry, toiminimi Haavemylly, Oulun taiteiden yö ry, Flow Productions ry, Koiteli Elää ry ja Huutomerkki ry. Yhdistys on omistanut Ilmakitaransoiton MM-kisoja tuottavan Airnest Productions Oy:n loppuvuodesta 2015 lähtien. Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana toimii Erkki Liimatta.

www.oulunjuhlaviikot.fi

Oulun juhlaviikot: Ilmakitaransoiton MM-kisat vuodella eteenpäin

06.05.2020

Ilmakitaransoiton MM-kisat järjestetään seuraavan kerran elokuussa 2021. Maailmanlaajuisen koronavirustilanteen vuoksi kansallisia kisoja ei voida järjestää, eikä siten lähettää kunkin osakilpailumaan voittajia MM-finaaliin Ouluun. On lisäksi epävarmaa, voiko elokuussa matkustaa maiden rajojen yli tai saako suuria yleisötapahtumia järjestää.

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 8

2 / 8

3 / 8

4 / 8

5 / 8

6 / 8

7 / 8

8 / 8
  • Yhteistyössä: