Etusivu » Kaikki festivaalit » » Oulun Musiikkijuhlat

Oulun Musiikkijuhlat
14.03.2021 - 28.03.2021Tietoa festivaalista

Monialainen talvinen kaupunkifestivaali täyttää Oulun seudun kansainvälisillä ja kansallisilla artistivierailla. Taiteellinen johtaja Jaakko Kuusisto tuo ohjelmistoon kantaesityksiä, suurproduktioita, kamarisarjan ja klubeja sekä klassisen ja rytmimusiikin mestarikurssit.

Tapahtuman luonne

Monitaidefestivaalit Etno / Maailmanmusiikki Jazz Kamarimusiikki Klassinen musiikki Kursseja Nykymusiikki Ohjelmaa lapsille Ooppera ja kuoro Seminaareja, luentoja Myös ilmaistapahtumia

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.omj.fi
Sähköposti info (at) omj.fi
Festivaaliosoite Oulu Katso kohde kartalla
Puhelin +358 44 366 3818
Toimisto PL 143, FI-90101 Oulu

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Oulun Musiikkijuhlien taiteellisiksi johtajiksi vuoden 2021 festivaalin jälkeen Elina Vähälä ja Jukka Perko

14.05.2020

Oulun Musiikkijuhlat järjestetään seuraavan kerran 14.–28.3.2021, jonka jälkeen festivaalin uusina taiteellisina johtajina aloittavat viulisti Elina Vähälä ja saksofonisti Jukka Perko. Festivaali siirtyy näin ensimmäistä kertaa historiansa aikana kahden taiteellisen johtajan malliin. Vähälä ja Perko jakavat festivaalin taiteellisen suunnitteluvastuun, ja Perkon osalta vastuualueeseen kuuluu lisäksi ympärivuotinen Jazz & Etno -konserttisarja. Taiteellisen johtajan tehtävästä luopuva Jaakko Kuusisto on luotsannut Oulun Musiikkijuhlia vuodesta 2013 lähtien.

Yhdysvalloissa syntynyt Elina Vähälä kuuluu kotimaisten instrumentalistiemme kirkkaimpaan kansainväliseen kärkikaartiin. Maineensa valovoimaisena ja poikkeuksellisen monipuolisena muusikkona Vähälä on ansainnut laaja-alaisella repertuaarillaan, joka kattaa konserttoja ja kamarimusiikkia barokista nykypäivään.

Vähälä on kantaesittänyt muun muassa Jaakko Kuusiston viulukonserton, Aulis Sallisen Kamarikonserton sekä Kalevi Ahon viulukonserton nro 2. Viime vuosina häntä on kuultu esimerkiksi Minnesotan orkesterin, Detroitin ja Houstonin sinfonikoiden, Lyonin kansallisen sinfoniaorkesterin, Tukholman kuninkaallisten filharmonikoiden sekä Singaporen sinfoniaorkesterin solistina, ja hän on tuttu näky myös kotimaan orkestereiden solistina. Vähälä on vuonna 2009 toimintansa aloittaneen Viuluakatemian perustajajäsen sekä Wienin musiikin ja esittävän taiteen yliopiston viulunsoiton professori.

“Odotan innolla tulevaa pestiä Oulun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana yhdessä Jukka Perkon kanssa. Olen esiintynyt Musiikkijuhlilla ensimmäisen kerran jo vuonna 1993 ja saanut vuosien aikana todistaa, kuinka siitä on kehittynyt yksi Suomen korkeatasoisimmista kaupunkifestivaaleista ja ohittamaton osa Oulun kulttuurielämää. Iloitsen siitä, että tulevana taiteellisena johtajana voin jatkaa Jaakko Kuusiston perintöä tarjoamalla yleisölle ainutlaatuisia elämyksiä yhdessä klassisen musiikin kansainvälisten huippuosaajien kanssa”, Vähälä kertoo.

Jukka Perkon kansainvälinen ura alkoi rakettimaisella nousulla vuonna 1987 Dizzy Gillespien pestattua vasta 19-vuotiaan Perkon big bandiinsa. Ylistäviä arvosteluja saaneen Perkon soittoa verrattiin nuoreen Charlie Parkeriin. Sittemmin Perko on johtanut omia yhtyeitään ja esiintynyt yli 40 maassa. Loistavan soittotekniikkansa siivittämänä ja yhdistelemällä suomalaiskansallisia ominaispiirteitä jazzin perinteeseen Perko on noussut yhdeksi sukupolvensa tärkeimmistä saksofonisteista.

Perko on tunnettu lukuisista menestyneistä yhtyeistään, joista tällä hetkellä ajankohtaisimmat ovat kahden kitaran ja saksofonin muodosta Jukka Perko Avara sekä Jukka Perko Tritone. Omien yhtyeidensä lisäksi Perko on sinfoniaorkestereiden ja big bandien vakituinen solistivieras. Hän toimii myös Viapori Jazz -festivaalin taiteellisena johtajana sekä opettaa Sibelius-Akatemiassa.

“Oulu on ollut suosikkikaupunkejani jo pitkään, olen saanut soittaa siellä vuosien varrella lukuisia kertoja. Aina on ollut mahtava soittaa ihanan ja runsaslukuisen yleisön edessä. Oulun Musiikkijuhlat on yksi upeimmin järjestettyjä tapahtumia missään, ja festivaalin ohjelmistoa seuraamalla on voinut oppia ja saada hyviä ideoita. On siis sanomattakin selvää, että on suuri kunnia saada tulla mukaan tekemään tätä upeaa tapahtumaa toisena taiteellisena johtajana Elina Vähälän kanssa. Uskon, että yhdessä Elinan ja koko Musiikkijuhlien porukan kanssa saamme jatkettua ja kehitettyä tapahtuman hienoa perinnettä ja tarjottua elämyksellisiä konsertteja myös tulevaisuudessa!”

Jaakko Kuusiston aikana Oulun Musiikkijuhlilla on koettu muun muassa Jesus Christ Superstar -rockooppera, Karita Mattilan, Osmo Vänskän ja Ismo Alangon vierailut Oulu Sinfonian edessä, Bachin Johannes-passion näyttämöesitys, sekä kamari- ja jazzkonsertteja, nykytanssia ja -sirkusta kotimaisin ja kansainvälisin voimin. Kuusisto toi Oulun Musiikkijuhlille myös yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun konservatorion kanssa toteutetut kansainväliset klassisen ja rytmimusiikin mestarikurssit.

“Aikani Oulun Musiikkijulien johdossa on ollut yksi urani kiinnostavimpia ja antoisimpia tehtäviä, ja luovun siitä haikeana, mutta tyytyväisenä kuluneisiin vuosiin. Itselleni on myös ensiarvoisen tärkeää, että työn jatkajiksi ovat lupautuneet juuri Elina ja Jukka. He molemmat ovat muusikkoina, ammattilaisina ja ihmisinä parasta mitä voi toivoa. Tiedän että festivaali tulee voimaan hyvin heidän kaudellaan.”

Taiteellisen johtajuuden vaihto tapahtuu sujuvasti vuoden 2021 festivaalilla, sillä Vähälä ja Perko toimivat molemmat Oulu Sinfonian solisteina 25. maaliskuuta Jaakko Kuusiston johtamassa konsertissa. Ohjelmistonaan heillä on itselleen läheistä ja luontevaa musiikkia: Outi Tarkiaisen saksofonikonsertto Saivo sai kantaesityksensä vuonna 2017 Jukka Perkon esittämänä, ja Jaakko Kuusiston viulukonsertto on syntynyt vuonna 2012 Elina Vähälän tilauksesta. Jäähyväiset-konsertin alkunumerona kuullaan John Adamsin teos Short Ride In A Fast Machine.

Konsertin lipunmyynti alkaa torstaina 14.5.

—–

JÄÄHYVÄISET
Torstai 25.3.2021 klo 19
Oulun Musiikkikeskus, Madetojan sali

Oulu Sinfonia
Jukka Perko | saksofoni
Elina Vähälä | viulu
Jaakko Kuusisto | kapellimestari


Ohjelma
John Adams: Short Ride In A Fast Machine
Outi Tarkiainen: Saksofonikonsertto ”Saivo”
Jaakko Kuusisto: Viulukonsertto

Lipunmyynti: Ticketmaster Suomi kautta maan, lipunhintaan lisätään toimituskulut. Ilman toimituskuluja Oulu10-palvelupisteet.

www.omj.fi

Oulun Musiikkijuhlien perutuille konserteille uusia konserttipäiviä

23.04.2020

Oulun Musiikkijuhlien kevään peruttujen konserttien tilalle pyritään järjestämään korvaavia konsertteja joko syksyllä 2020 tai keväällä 2021. Aiemman tiedotuksen mukaisesti vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi sekä Oulun Musiikkijuhlat -festivaalin että Jazz & Etno -sarjan konsertit jouduttiin perumaan kevään osalta 13.3. eteenpäin.

Kevään peruttuihin konsertteihin ostetut liput voi joko siirtää korvaavaan konserttiin, vaihtaa lahjakortiksi Oulu10-palvelupisteissä tai lunastaa takaisin 31.8.2020 mennessä. Jo ostettu lippu käy uuteen konserttiin sellaisenaan. Tarkemmat ohjeet lippujen siirrosta tai palautuksesta löytyvät festivaalin verkkosivulta www.omj.fi.

Muutamille esityksille uusi päivämäärä on jo varmistunut. Tuhkimo-lastenooppera järjestetään kulttuuritalo Valveen Valvesalissa maanantaina 21.9. klo 18.00 sekä tiistaina 22.9. klo 10.00 ja 12.30. Yhdysvaltalaisen Emerson String Quartetin konsertti uudella ohjelmalla järjestetään Oulun Musiikkikeskuksen Madetojan salissa sunnuntaina 14.3.2021 klo 15. Konsertti avaa vuoden 2021 Oulun Musiikkijuhlat, jotka järjestetään 14.–28.3.2021. Molempien konserttien lipunmyynti avautuu uudelleen torstaina 24.4.

Oulun Musiikkijuhlat tiedottaa lopuista korvaavista konserteista heti, kun niistä on saatu varmistus. Korvaavaa konserttia ei kuitenkaan voida järjestää muun muassa Harmajan sävyt, Forelli ja Kevätuhri -konserteista tai Melodic Objects -esityksestä, joten näiden osalta asiakkailla on mahdollisuus lunastaa lippunsa takaisin tai vaihtaa se lahjakorttiin.

Yhdeksän Grammy-palkinnon Emerson String Quartet avaa Oulun Musiikkijuhlat 2021

Maailman arvostetuimpiin jousikvartetteihin kuuluva Emerson String Quartet on toiminut kamarimusiikin kansainvälisellä huipulla jo yli neljäkymmentä vuotta. Kvartetti joutui perumaan koronavirustilanteen johdosta koko Euroopan kiertueensa maaliskuussa 2020. Kokoonpano on julkaissut yli 30 levyä ja heille on myönnetty yhdeksän Grammy-palkintoa, joista kaksi parhaan klassisen musiikin albumin kategoriassa. Kvartetti on tehnyt yhteistyötä monien tähtisolistien kanssa, kuten Renée Fleming, Barbara Hannigan, Jevgeni Kissin, Emanuel Ax ja Yefim Bronfman. Oulun Musiikkijuhlien vuoden 2021 avajaiskonsertissa kuullaan Aleksandr Borodinin, Pjotr Tšaikovskin ja Dmitri Šostakovitšin jousikvartettoja.

Tuhkimo-lastenooppera – eriarvoisuuden ja kiusaamisen käsittelyä oopperan keinoin

Gioachino Rossinin Tuhkimosta lyhennetty tunnin mittainen koko perheen versio sai ensi-iltansa Helsingin Taiteiden yönä vuonna 2018. Anselmi Hirvosen ohjaama ja sovittama uudenlainen ja raikas toteutus tarjoaa teoksesta hauskan ja elämänmyönteisen nuoren tytön kasvutarinan. Esityksen näkökulmana on ajankohtaisia ja tärkeitä asioita, kuten erilaisuus, kiusaaminen, syrjintä ja ulkonäkövaatimukset.

 

TUHKIMO-LASTENOOPPERA
Maanantai 21.9. klo 18
Tiistai 22.9. klo 10 ja 12.30
Kulttuuritalo Valve, Valvesali

OULUN MUSIIKKIJUHLAT 2021 AVAJAISKONSERTTI:
EMERSON STRING QUARTET (USA)
Sunnuntai 14.3.2021 klo 15
Oulun Musiikkikeskus, Madetojan sali

Eugene Drucker | viulu
Philip Setzer | viulu
Lawrence Dutton | alttoviulu
Paul Watkins | sello

Ohjelma
Aleksandr Borodin: Jousikvartetto nro 2 D-duuri
Pjotr Tšaikovski: Jousikvartetto nro 1 D-duuri

Dmitri Šostakovitš: Jousikvartetto nro 9 Es-duuri

 

Vuoden 2021 festivaali järjestetään 14.–28.3.2021

Lipunmyynti: Ticketmaster Suomi kautta maan, lipunhintaan lisätään toimituskulut. Ilman toimituskuluja Oulu10-palvelupisteet.
www.omj.fi

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 14

2 / 14

3 / 14

4 / 14

5 / 14

6 / 14

7 / 14

8 / 14

9 / 14

10 / 14

11 / 14

12 / 14

13 / 14

14 / 14
  • Yhteistyössä: