Etusivu » Kaikki festivaalit » » Oulun Musiikkijuhlat

Oulun Musiikkijuhlat
10.03.2019 - 24.03.2019Tietoa festivaalista

Monialainen talvinen kaupunkifestivaali täyttää Oulun seudun kansainvälisillä ja kansallisilla artistivierailla maaliskuussa. Taiteellinen johtaja Jaakko Kuusisto tuo ohjelmistoon kantaesityksiä, suurproduktioita, kamarisarjan ja klubeja sekä klassisen ja rytmimusiikin mestarikurssit.

Tapahtuman luonne

Monitaidefestivaalit Etno / Maailmanmusiikki Jazz Kamarimusiikki Klassinen musiikki Kursseja Nykymusiikki Ohjelmaa lapsille Ooppera ja kuoro Seminaareja, luentoja Myös ilmaistapahtumia

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.omj.fi
Sähköposti info (at) omj.fi
Festivaaliosoite Oulu Katso kohde kartalla
Puhelin +358 40 7555 548
Toimisto PL 143, FI-90101 Oulu

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

29. Oulun Musiikkijuhlat alkavat sunnuntaina

06.03.2019

Oulun Musiikkijuhlat – monialainen talvinen kaupunkifestivaali järjestetään 29. kerran 10.-24.3.2019. Tapahtuman taiteellisena johtajana on vuodesta 2013 alkaen ollut Jaakko Kuusisto. Ensimmäinen viikon alkupuoli tarjoaa mm. rytmimusiikin mestarikurssit, koti- ja klubikonsertteja sekä pelimusiikkia.

Oulun Musiikkijuhlat tekee tänä vuonna kaksi uutta avausta ohjelmistossaan. Pelimusiikista on tullut painava toimiala musiikin maailmassa, ja tuomme sitä festivaalin yhteydessä rautaisannoksen Ouluun.

Jonne Valtonen ja Roger Wanamo ovat jo vuosien ajan tehneet merkittävää työtä suuren formaatin pelimusiikin parissa maailmalla, ja heidän työnsä on esillä Oulu Sinfonian Symphonic Memories -konsertissa. Suomessa toimii nykyään kokonaan pelimusiikille omistautunut orkesteri, Game Music Collective, ja on ilo saada heidän klubiyhtyeensä vierailemaan Ouluun.

Toinen uusi kokonaisuus ohjelmistossamme on Kokkeja & Koteja -konserttisarja. Yleisöllä on tilaisuus kokea musiikillisia ja kulinaristisia elämyksiä yllätyksellisissä esityspaikoissa, kuten yksityiskodeissa, joita oululaiset ovat ystävällisesti meille avanneet.

Vierailemme myös Piispantalossa, Kasvitieteellisessä puutarhassa Oulun yliopistolla ja Galleria Kaikkosessa Ylikiimingissä. Ruoan ja musiikin yhdistelmä huipentuu jälleen illalliskonserteissa. Saamme nauttia kolmen ruokalajin suomalaisteemaisen illallisen yhdistettynä tangon kaihoisiin säveliin Uudella Seurahuoneella sekä Compañía Kaari & Roni Martinin suursuosion saavuttaneen espanjalaisaiheisen KILL Carmen tanssiteoksen runsaan tapasmenun kanssa Oulu Areenalla.

Oulun Musiikkijuhlat on jälleen kerran sisällöltään monipuolinen ja esiintyjiltään valovoimainen; mukana ovat muun muuassa rocklegenda Ismo Alanko, tähtisopraanot Helena Juntunen ja Anu Komsi, jazzvirtuoosit Iiro Rantala ja Jukka Perko, suursuosiossa jatkava Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana, sekä tämän hetken menestynein jousikvartettimme Meta4.

www.omj.fi

Oulun Musiikkijuhlat – jazz & Etno 2019: Kevään jazzklubit alkavat Teatterikuopan avauksella

08.01.2019

Oulun Musiikkijuhlien ympärivuotisen klubisarjan kevätkauden avaa Terho Keskitapio plays Pat Metheny -konserttikokonaisuus, joka on kunnianosoitus eräälle aikamme vaikuttavimmista modernin kitaran taitajista. Lauantaina 12.1. Teatterikuopalla kuultavassa konsertissa rovaniemeläiskitaristi Keskitapio keskittyy Methenyn 80-luvun tuotantoon, jolloin kitaristi saavutti suurta suosiota ja sai useita tunnustuksia työstään. Metheny voitti uransa aikana 20 Grammy -palkintoa kymmenessä eri sarjassa ja on yksi menestyneimmistä jazzkitaristeista kautta aikojen. Konsertti toteutetaan yhteistyössä Valveen alueellisen kulttuurituotannon kanssa.

Ensimmäinen Suomen Jazzliiton kiertuekonsertti tälle vuodelle on keskiviikkona 13.2. Vanhalla Paloasemalla. Vuonna 1997 perustettu Gourmet on yksi pitkäikäisimmistä suomalaisista jazzyhtyeistä. Yhtye julkaisi huhtikuussa 2018 neljännen albuminsa, joka edeltäjiensä tavoin sisältää kokoonpanon perustajien Mikko Innasen ja Esa Onttosen sävellyksiä. Alusta saakka musiikissa on pyritty välttämään tiukkaa lokerointia.

Konserttiarvioissa ainesosiksi uudelle ”En garde”-levylle on löydetty rautalankaa, schlageria, Pariisin kahvilatunnelmia, villin lännen tematiikkaa ja Balkanilaista torvisoundia. Konsertin vierailu Oulussa toteutetaan yhteistyössä Jazz 20 ry:n kanssa.

Katu Kaiku on alkujaan jazzmusiikista ponnahtava yhtye, joka keväällä 2019 julkaistavalla toisella levyllään vie saundiaan askeleen progempaan ja popimpaan suuntaan. Yhtye kiertää levynsä tiimoilta huhtikuussa pohjoismaiden suurimpia kaupunkeja lähes kahdenkymmenen konsertin verran ja Oulun konsertti kuullaan perjantaina 12.4. Vanhalla Paloasemalla.

Vuonna 2013 katusoittoporukan pohjalta perustettu Katu Kaiku on edustanut Suomea Young Nordic Jazz Comets showcasessa. Nuoren jazzsukupolvea edustavan yhtyeen vuonna 2016 julkaistu Tokyo/Kuopio -debyytti resonoi kiitettävästi suomalaisissa musiikkipiireissä ja mediassa, myyden ensimmäisen painoksen loppuun ja tuoden yhtyeelle paljon hyviä esiintymismahdollisuuksia niin Suomen merkittävillä jazzfestivaaleilla kuin ulkomaillakin.

Jere Haakana Varjosto on vuonna 2016 perustettu rockvaikutteinen jazzyhtye, joka konsertoi toukokuussa Jazzliiton kiertueella ympäri Suomea. Ryhmän musiikissa vahvat karaktäärisävellykset ja elokuvalliset äänimaisemat yhdistyvät reaktiivisesti improvisoivaan, jazztraditiosta kumpuavaan yhtyesoittotapaan ja rytmiseen energiaan. Sävellyskeskeisyys, sekä yhtyeen sähkökitaraperinteestä ammentavat sävyt tekevät sen musiikista lähestyttävää myös yleisölle, jolle perinteisen, täysin akustisen jazzkokoonpanon sointi on vieraampi. Varjosto julkaisee keväällä myös ensimmäisen levynsä. Konsertti järjestetään Vanhalla Paloasemalla keskiviikkona 8.5. yhteistyössä Jazz 20 ry:n kanssa.

www.omj.fi

 

 

 

 

29. Oulun Musiikkijuhlien ohjelma julkaistu

04.12.2018

Oulun Musiikkijuhlat – monialainen talvinen kaupunkifestivaali järjestetään 29. kerran 10.-24.3.2019. Festivaalin konserttisarja koostuu korkeatasoisista klassisen musiikin konserteista ja laaja-alaisesta rytmi- ja kansanmusiikista sekä tanssiteoksista ja nykysirkusesityksistä, joiden toteuttamisesta vastataan yhdessä alan toimijoiden kanssa. Oulun Musiikkijuhlat on toista kertaa mukana Suomen kulttuurirahaston valtakunnallisessa Taidetestaajat -hankkeessa, jossa tarjotaan kulttuurielämyksiä kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille.

Pelimusiikkia ja läpileikkaus Ismo Alangon uraan

Symphonic Memories on kokonaisuus, joka sisältää SQUARE ENIXin legendaaristen roolipelien ajattomia melodioita palkituista Final Symphony- ja Symphonic Fantasies -konserteista. Konsertti sisältää teemoja ja rakastettuja sävelmiä Nobuo Uematsun FINAL FANTASY VI ja FINAL FANTASY VII, Yasunori Mitsudan CHRONO TRIGGER / CHRONO CROSS -pelimusiikeista, sekä osan Yoko Shimomuran musiikista peliin FINAL FANTASY XV. Jonne Valtosen ja Roger Wanamon vaikuttavat sovitukset, kansainvälisesti arvostettu lyömäsoitintaiteilija Rony Barrak, ja Oulu Sinfonia kapellimestari Jaakko Kuusiston johdolla vievät virallisesti lisensoidun Symphonic Memories -konsertin myötä kuulijat mieleenpainuvalle matkalle japanilaisten roolipelien taianomaiseen maailmaan. Konsertti on Madetojan salissa kolmesti; yleisökonsertti kuullaan perjantaina 15.3. ja lisäksi kaksi konserttia torstaina 14.3. on
varattu Taidetestaajille. Pelimusiikkikonsertin jälkeen perjantaina 15.3. on mahdollisuus siirtyä klubille, jossa esiintyy Game Music Collective Band. Game Music Collective on Euroopan ensimmäinen ammattimainen pelimusiikkiorkesteri, joka koostuu nuorista suomalaisista huippumuusikosta. Oulun Musiikkijuhlilla esiintyvä Game Music Collective Band on koottu orkesterikollektiivin muusikoista, joiden taustat tulevat klassisen musiikin, jazzin, popin sekä kansanmusiikin saralta. Illan aikana kuullaan vanhoja klassikoita Mega Man, Monkey Island ja Final Fantasy -pelisarjoista sekä musiikkia uusista peleistä, kuten Assassin´s Creed, Fortnite ja Red Dead Redemption 2. Game Music Collectiven pienyhtyeet ovat aikaisemmin esiintyneet Assembly 2017 avajaisgaalassa, Animeconissa, Finnish Game Awardseissa sekä PocketGamer Connects -avajaisgaalassa.

Oulu Sinfonia esiintyy myös yhdessä karismaattisen muusikon Ismo Alangon kanssa torstaina 21. ja perjantaina 22. maaliskuuta. Alanko astui suomalaiseen musiikkielämään ryminällä vuonna 1980 Hassisen Koneen laulajana ja on tehnyt noin kolmannesvuosisadassa monipuolisen uran uteliaana ja uusiutumiskykyisenä taiteilijana. Hassisen Kone vaihtui legendaariseksi kollektiivisen tekemisen laboratorioksi Sielun Veljet -yhtyeessä ja 1990-luvulle tultaessa Alanko siirtyi menestyksekkäästi sooloartistiksi. Ismo Alanko Säätiö venyi rockista jopa etnosävyihin ja sitä seurannut Ismo Alanko Teholla siirsi painopisteen etnomusiikin puolelle. Konsertissa kuullaan läpileikkaus Alangon tuotannosta ja aivan uutta sinfoniaorkesterille viime vuosina sävellettyä materiaalia. Monipuolisista sovituksista vastaavat joukko maamme eturivin säveltäjiä sekä sovittajia ja konsertit johtaa Jaakko Kuusisto.

Monimuotoista rytmimusiikkia

Hienostunut laulajatar Aili Ikonen ja Jukka Perko Avara tarttuvat Dusty Springfieldin, Carole Kingin, Michel Legrandin ja Randy Newmanin musiikkiin. Tarjolla on konsertillinen lauluntekijöiden musiikkia käännettynä suomeksi legendaarisen laulaja-lauluntekijä Hectorin toimesta 11.3. Valvesalissa. Nostalgiset laulut saavat uuden elämän suomenkielisinä tarinoina. Vanhalla Paloasemalla esiintyy keskiviikkona 13.3. Iiro Rantala Super Trio, jossa yhtyeen keulahahmon lisäksi soittavat tanskalainen rumpali Morten Lund ja basisti Timo Hirvonen. Iiro Rantala ja Morten Lund toimivat myös mestarikurssien opettajina.

Festivaalin päätösviikonloppuna Oulu Areenalla on perjantaina 22.3. Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana, joka on julkaissut kolmen vuoden jälkeen uutta musiikkia! Maailmanlaajuisestikin uniikki jazzin ja hip hopin suurkokoonpano koostuu suomalaisen räppiskenen pioneereista sekä sukupolvensa väkevimmistä jazzmuusikoista. Kaksi ensimmäistä levyä oli arvostelumenestyksiä ja nyt julkaistu uusi albumi kantaa nimeä `Pidä valot päällä`. Biisit ovat syntyneet tuttuun tapaan Valtteri Laurell Pöyhösen, Palefacen, Redraman ja Tommy Lindgrenin yhteistyönä. Tällä kertaa rajoja rikkovan kollektiivin tuotantotiimissä on ollut mukana urbaanin popmusiikin monitoiminainen Minna Koivisto. Lopputuloksena on aiempaa sähköisempää ja modernimpaa soundia Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana -yhtyeen perusolemusta unohtamatta.

Kamari- ja kirkkokonsertteja

Kamarisarjassa kuullaan kahdeksan konserttia, joissa nähdään viulisti Jaakko Kuusiston lisäksi Oulu Sinfonian kamarimuusikot, Meta4 -kvartetti, DUO Tiksola, pianisti Heini Kärkkäinen ja sopraano Anu Komsi. Komsi esiintyy myös Marzi Nymanin kanssa kirkkokonsertissa. Anu Komsin ja Marzi Nymanin duon yhteistyö alkoi vuonna 2008 ja laajan ohjelmiston ytimeksi on muodostunut Duke Ellingtonin `Sacred Concerts`, moniosainen hengellinen teos, jonka solistiosuudet on kirjoitettu korkealle sopraanolle. Konsertin muu ohjelmisto on sekoitus improvisaatiota, tunnettuja ooppera-aarioita ja virsisovituksia, säveltäjäniminä mm. Jean Sibelius, Giacomo Puccini, Pekka Pohjola ja Elliott Carter. Kamarikonserttien ohjelmistossa on mm. Heinz-Juhani Hofmannin Kylätasku-laulut, György Kurtagin Kafka-fragmentit sopraanolle ja viululle, Felix Mendelssohnin Oktetto jousille, Toivo Kuulan Viulusonaatti ja Clara Schumannin pianoteoksia.

Kokkeja & Koteja -sarja vie konsertteja uusiin paikkoihin

Oulun Musiikkijuhlat etsi syyskuussa sopivia koteja ja erilaisia tiloja Oulusta ja Oulun seudulta ruokateemaisten kotikonserttien järjestämiseen. Konserttisarja kantaa nimeä Kokkeja & Koteja. Yksityiset henkilöt tai yritykset tarjosivat tilaansa konserttikäyttöön tai ehdottivat mielenkiintoisia konserttipaikkoja. Kotien lisäksi haettiin myös ruoanlaitosta kiinnostuneita henkilöitä. Kokit suunnittelevat ja valmistavat tarjoilun konserttien yhteyteen ja heidän avukseen järjestetään henkilökuntaa. Kokit hyödyntävät suunnittelussaan lähiruokaa ja paikallisten toimijoiden tuotteita. Konserttisarjaan valikoitui yksityiskoteja Oulusta ja Kempeleestä, Galleria Kaikkonen Ylikiimingistä, Piispantalo, Taidemuseo ja Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha.

Kotikonserteissa esiintyvät festivaalin taiteilijat eri viikoilta. Yhtenä vieraana nähdään Signe, jonka esiintymispaikkana on kasvitieteellinen puutarha Oulun yliopistolla ja Taidemuseo, jossa konsertin yhteydessä on tarjolla vegaanibrunssi. Signen musiikki kulkee jazzin, nykymusiikin ja kuunnelman rajapinnoilla. Yhtyeen omintakeinen soundi syntyy varsin poikkeuksellisesta instrumentaatiosta, kokoonpanossa on kolme laulajaa sekä kontrabasisti.

Suomalaista kansanmusiikkia ja tangoa

Oulussa järjestetään festivaalin aikaan kansanmusiikkitapahtuma Samuelin poloneesi. Yhteistuotantona Suomen kansanmusiikkiliiton kanssa Oulun Musiikkijuhlat tuovat Ouluun huuliharppuyhtye Svängin sekä suureen suosioon nousseen virolaisen Trad! Attack yhtyeen. Madetojan salin konsertissa ovat mukana myös Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutus. Viime vuonna suuren suosion saavuttanut Uuden Seurahuoneen illalliskonsertti vie tänä vuonna kuulijat suomalaisen tangon ytimeen sopraano Helena Juntusen johdolla. Tangot ovat merkittävä osa suomalaista kulttuuria ja identiteettiä. Suomalainen mielenlaatu kuuluu vahvasti perinteisissä mollivoittoisissa tangoissamme.

Hehkutetut Nautilus ja KILL Carmen

Ilmiömäinen, kriitikoiden ylistämä, palkittu uusseelantilaissyntyinen klovni Trygve Wakenshaw tuo Ouluun kolmannen vedenalaistrilogian sooloteoksensa Nautilus. Hän uittaa yleisön tajunnanvirtaansa kohtaamaan uskomattoman muuntautumisleikin kautta erilaisia hahmoja: Älykkäät eläimet kohtaavat tyhmät ihmiset. Dinosaurus valmistautuu pitkille torkuille. Jeesus kävelee vetten päällä. Tähkäpää etsii rakkautta. Wakenshaw´n huippuhauskat fyysiset komediat ovat jatkuvasti loppuunmyytyjä festivaaleilla eri puolilla maailmaa. Hänen energiset, riemukkaat shownsa sisältävät miimiä, veganismin pohjavireen, vitsejä, komediaa, karjapaimenia, näyttämöavustajia ja rapuja. Vierailu toteutetaan yhteistyössä Flow Sirkuksen ja Valveen alueellisen kulttuurituotannon kanssa tiistaina 19.3. Valvesalissa ja keskiviikkona 20.3. Teatterikuopalla. Yhteistyössä JoJo – Oulun tanssin keskuksen kanssa saamme vieraaksemme lauantaina 23.3. Compañía Kaari ja Roni Martinin KILL Carmen teoksen. Kansainvälistä mainetta saaneet näyttämöteokset tunnetaan rujon absurdista estetiikastaan. KILL Carmen on samanaikaisesti julkea ja julma, viettelevä ja nyrjähtänyt. Roni Martinin johtama orkesteri yhdistelee suvereenisti funkia, flamencoa, ja balkanvaikutteita. Teoksessa esiintyy Suomalaisia ja Espanjalaisia taiteilijoita.


Tuotantoyhteistyössä ovat mukana: Oulu Sinfonia, Oulun alueellinen kulttuurituotanto, Oulu Sinfonian kamarimuusikot, Flow Productions, Jojo – Oulun tanssin keskus, Polar Bear Pitching, Oulun konservatorio sekä Oulun seudun ammattikorkeakoulu.

Koko ohjelma myynnissä 7.12. alkaen

www.omj.fi

Oulun Musiikkijuhlat 2019 – ensimmäiset konsertit myyntiin

30.10.2018

Oulun Musiikkijuhlat järjestetään 29. kerran 10.-24.3.2019. Monialaisella kaupunkifestivaalilla on tarjolla orkesterikonsertteja, kamari- ja rytmimusiikkia, nykysirkusta sekä tanssia, lisäksi ohjelmistossa on ruoka- ja kotikonserttien sarja Kokkeja & Koteja. Tapahtuman taiteellisena johtajana toimii viulisti, kapellimestari ja säveltäjä Jaakko Kuusisto.

Ensimmäiset konsertit avautuvat myyntiin tänään ja koko ohjelmisto julkaistaan 4.12.2018.

 

Läpileikkaus Ismo Alangon uraan

Karismaattinen muusikko Ismo Alanko on tehnyt noin kolmannesvuosisadassa monipuolisen uran uteliaana ja uusiutumiskykyisenä taiteilijana. Alanko astui suomalaiseen musiikkielämään vuonna 1980 Hassisen Koneen laulajana.

Hassisen Kone vaihtui 80-luvun alussa legendaariseksi Sielun Veljet -yhtyeeksi ja 1990- luvulle tultaessa Alanko siirtyi menestyksekkäästi sooloartistiksi ja julkaisi seuraavan viiden vuoden aikana neljä toisistaan hyvin erilaista levyä. Vuosikymmenen puolenvälin jälkeen Alanko on suosinut vaihtelevilla kokoonpanoilla varustettuja bändejä, joissa hänellä on selkeä rooli johtajana. Vuoteen 2006 saakka toiminut ja seitsemän levyä julkaissut Ismo Alanko Säätiö venyi rockista jopa etnosävyihin. Sitä seurannut Alangon ja lyömäsoittaja Teho Majamäen duo Ismo Alanko Teholla siirsi sitten painopisteen kokonaan etnomusiikin puolelle. Uusi vuosikymmen toi mukanaan taas muutoksen ja Alanko julkaisi 17 vuoden tauon jälkeen levyn yksinkertaisesti Ismo Alankona.

Kolmannesvuosisataan mahtuu Suomen oloissa ainutlaatuinen ura: yli 650.000 myytyä levyä, useita Emma-patsaita ja loppuunmyytyjä kiertueita eri vuosikymmenillä eri kokoonpanojen kanssa.

Oulun Musiikkijuhlilla Alanko esiintyy yhdessä Oulu Sinfonian kanssa ja kapellimestarina on taiteellinen johtaja Jaakko Kuusisto. Konsertissa kuullaan läpileikkaus Alangon tuotannosta ja aivan uutta sinfoniaorkesterille viime vuosina sävellettyä musiikkia. Konsertin monipuolisesta sovituskirjosta vastaa konsertin kapellimestarin lisäksi joukko maamme eturivin säveltäjiä ja sovittajia.

 

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana tekee paluun

Huippusuosittu Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana julkaisi kolmannen albuminsa `Pidä valot päällä` syyskuun lopussa ja oli juuri kuusi paikkakuntaa ja yhdeksän konserttia käsittävällä julkaisukiertueellaan.

Ouluun yhtye saapuu uuden levyn tiimoilta perjantaina 22.3.2019.

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana sai alkunsa vuonna 2012, kun säveltäjä-kapellimestari Valtteri Laurell Pöyhönen pyysi räppärit Palefacen, Redraman ja Tommy Lindgrenin johtamansa Ricky-Tick Big Bandin solisteiksi. Yhtyeen kaksi ensimmäistä albumia Burnaa (2013) ja Korottaa Panoksii (2015) olivat arvostelumenestyksiä.

”Tämän kokoonpanon musiikki on ollut ensimmäisestä levystä lähtien uusien suuntien etsimistä. Tulevalla levyllä haastamme itseämme ja yleisöämme entistä modernimmalla tyylillä. Mukana on enemmän elektronisia soundeja, sähköisiä rumpuraitoja ja sub-bass taajuuksia”, Valtteri Laurell Pöyhönen linjaa.

Maailmanlaajuisestikin uniikki jazzin ja hip hopin suurkokoonpano koostuu suomalaisen räp-musiikin pioneereista sekä sukupolvensa eturivin jazzmuusikoista. Biisit ovat syntyneet tuttuun tapaan Valtteri Laurell Pöyhösen, Palefacen, Redraman ja Tommy Lindgrenin yhteistyönä. Tällä kertaa rajoja rikkovan kollektiivin tuotantotiimissä on ollut mukana urbaanin popmusiikin monitoiminainen Minna Koivisto.

Konserttien lipunmyynti alkaa 30.10.2018.

Lipunmyynti: Ticketmaster Suomi kautta maan, lipunhintaan lisätään toimituskulut. Ilman toimituskuluja Oulu10-palvelupisteet jaValveen lippumyymälä.

Lisätietoja: www.omj.fi

1 / 12

2 / 12

3 / 12

4 / 12

5 / 12

6 / 12

7 / 12

8 / 12

9 / 12

10 / 12

11 / 12

12 / 12
  • Yhteistyössä: