Etusivu » Kaikki festivaalit » » Oulun Musiikkijuhlat

Oulun Musiikkijuhlat
14.03.2021 - 28.03.2021Tietoa festivaalista

Monialainen talvinen kaupunkifestivaali täyttää Oulun seudun kansainvälisillä ja kansallisilla artistivierailla. Taiteellinen johtaja Jaakko Kuusisto tuo ohjelmistoon kantaesityksiä, suurproduktioita, kamarisarjan ja klubeja sekä klassisen ja rytmimusiikin mestarikurssit.

Tapahtuman luonne

Monitaidefestivaalit Etno / Maailmanmusiikki Jazz Kamarimusiikki Klassinen musiikki Kursseja Nykymusiikki Ohjelmaa lapsille Ooppera ja kuoro Seminaareja, luentoja Myös ilmaistapahtumia

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.omj.fi
Sähköposti info (at) omj.fi
Festivaaliosoite Oulu Katso kohde kartalla
Puhelin +358 44 366 3818
Toimisto PL 143, FI-90101 Oulu

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Oulun Musiikkijuhlien 2021 ohjelmistoon huippuvierailuja: Kansallisoopperan palkittu Laila ja kansainvälistä menestystä saanut Tero Saarisen Breath

24.11.2020

Juuri kansainvälisen Fedora-palkinnon voittanut Suomen kansallisoopperan interaktiivinen ja immersiivinen Laila saapuu Oulun Musiikkijuhlille. Esa-Pekka Salosen, Paula Vesalan, Tuomas Norvion ja Ekho Collectiven Laila sai ensiesityksensä kansallisoopperassa elokuussa 2020 ja Oulussa teos on koettavissa Oulun teatterin Pikisalissa 20.–27.3. Keinoälyä hyödyntävä teos karsii perinteiset roolit, sillä sekä sen musiikki että visuaalisuus elävät ja muuntuvat vuorovaikutuksessa yleisön kanssa. Kaksikymmentä minuuttia kestävän teoksen esitystilaan mahtuu kuusi ihmistä kerrallaan, esityksiä on puolen tunnin välein ja luvassa on esityksiä myös englannin- ja ruotsinkielisinä. Laila on osa kansallisoopperan Opera Beyond -kokonaisuutta, jossa törmäytetään taiteita ja uusinta teknologiaa.

Vierailu on osa Oulun Musiikkijuhlien ohjelmistoa, ja se toteutetaan yhteistyö ssä Suomen kansallisoopperan, Oulun teatterin, Oulu2026:n ja BusinessOulun kanssa.

Ensi vuonna 25-vuotistaitelijajuhlaa viettävän koreografi-tanssija Tero Saarisen ja muusikko-harmonikkataiteilija Kimmo Pohjosen musiikkia, tanssia ja visuaalisuutta ainutlaatuisella tavalla yhdistävä teos Breath nähdään Oulun Musiikkijuhlilla keskiviikkona 24.3. Oulun teatterin suurella näyttämöllä.

Vahvasta esiintyjyydestään tunnetut Saarinen ja Pohjonen ottavat mittaa toisistaan äänen ja liikkeen voimaverkossa, jossa elävä musiikki, tanssi ja visuaalisuus kietoutuvat yhteen luoden villejä muotoja ja myyttisiä mielikuvia – beckettmäisellä elämän pohdinnalla ja absurdilla huumorilla maustettuna.

Teoksen valo- ja lavastussuunnittelijana toimii Saarisen luottokumppani Mikki Kunttu ja pukusuunnittelijana näyttävästä designista tunnettu Teemu Muurimäki. Oman lisänsä teokseen tuo elektronisen musiikin tekijänäkin tunnetun Tuomas Norvion mielikuvituksellinen äänisuunnittelu. Taiteelliseen ydintiimiin kuuluu lisäksi koreografin assistentti Henrikki Heikkilä. Breath toteutetaan yhteistyössä JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen ja Oulun teatterin kanssa.

Ohjelmistosta on jo aikaisemmin myyntiin tulleet Emerson String Quartetin esiintyminen festivaalin avajaiskonsertissa sunnuntaina 14.3. sekä torstaina 25.3. kuultava Jäähyväiset-konsertti, jossa Oulu Sinfonian kapellimestarina toimii Oulun Musiikkijuhlien nykyinen taiteellinen johtaja Jaakko Kuusisto, ja solisteina tulevat taiteelliset johtajat, viulisti Elina Vähälä ja saksofonisti Jukka Perko.

——

LAILA
20.3.-27.3.2021
Oulun teatteri, Pikisali (Kaarlenväylä 2)
Liput: 17,50 €

BREATH
Ke 24.3.2021 klo 19
Oulun teatteri, suuri näyttämö (Kaarlenväylä 2)

Liput: 38/35 €

Lipunmyynti: Ticketmaster Suomi kautta maan, hinnat sisältävät käsittelykulut. Ilman käsittelykuluja Oulu10-palvelupisteet ja kulttuuritalo Valveen lippumyymälä. Laila ja Breath myös Oulun teatterin myyntipalvelu.

Oulun Musiikkijuhlat järjestetään 31. kerran 14.–28.3.2021.

www.omj.fi

Oulun musiikkijuhlasäätiön uudeksi toimitusjohtajaksi valittu Elena Mîndru-Turunen

04.11.2020

Oulun musiikkijuhlasäätiön uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu Elena Mîndru-Turunen. Hän aloittaa tehtävässään 1.1.2021. Oulun Musiikkijuhlat järjestetään seuraavan kerran 14.-28.3.2021 ja säätiö tuottaa Jazz & Etno –konsertteja  ja yksittäisiä musiikkitapahtumia ympäri vuoden.

Elena Mîndru-Turunen toimii tällä hetkellä kulttuurituottajana Savoy-teatterissa Helsingissä. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Tanskan, Ruotsin ja Suomen välisestä Nordic Master of Jazz –ohjelmasta.

Hän valmistelee tohtorin tutkintoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzosastolle. Mîndru-Turunen on palkittu jazzlaulaja (mm. Montreux Jazz Voice Competition 2012) ja hän on tehnyt useita levytyksiä.

Hän on työskennellyt yli 10 vuotta musiikkialalla laajasti erilaisissa työtehtävissä, kuten projektipäällikkönä Symphonic Jazz -hankkeissa ja sinfoniaorkesterikonserttien tuottajana Euroopassa. Hän on toiminut on toteuttanut nuorisosinfoniaorkesterin sekä Jyväskylä Big Bandin Romanian kiertueita.

Lisäksi hän on toiminut aiemmin mm. musiikinopettajana Lahden Steinerkoulussa, ja pop/jazzlaulun opettajana Kainuun Musiikkiopistossa, sekä toimistosihteerinä Kulttuuritalo Martinuksessa Vantaalla.  Hän on ollut myös  tv-juontajana (TVR Cluj, Romanian Television Corporation) ja International Jazz Voice Conference -jazzlaulukonferenssin järjestäjänä Sibelius-Akatemiassa. Hän on edelleen osa-aikaisena toiminnanjohtajana perustamassaan levy-yhtiö EM Recordsilla.

Toimitusjohtajan tehtävää haki kaikkiaan 13 hakijaa.

“Oululla on ollut erityinen paikka sydämessäni siitä lähtien kun olin täällä esiintymässä ensimmäistä kertaa vuonna 2015. On suuri kunnia, että Oulun musiikkijuhlasäätiön hallitus on osoittanut minulle luottamustaan ja valinnut minut tähän vastuulliseen ja tärkeään tehtävään. Haluan jatkaa Maija Kuusiston viitoittamalla tiellä ja vaalia festivaalimme asemaa suomalaisella musiikkikentällä yhtenä vuoden kohokohdista yhdessä taiteellisten johtajiemme Jaakko Kuusiston, Jukka Perkon ja Elina Vähälän kanssa.”

Oulun Musiikkijuhlien taiteellisiksi johtajiksi vuoden 2021 festivaalin jälkeen Elina Vähälä ja Jukka Perko

14.05.2020

Oulun Musiikkijuhlat järjestetään seuraavan kerran 14.–28.3.2021, jonka jälkeen festivaalin uusina taiteellisina johtajina aloittavat viulisti Elina Vähälä ja saksofonisti Jukka Perko. Festivaali siirtyy näin ensimmäistä kertaa historiansa aikana kahden taiteellisen johtajan malliin. Vähälä ja Perko jakavat festivaalin taiteellisen suunnitteluvastuun, ja Perkon osalta vastuualueeseen kuuluu lisäksi ympärivuotinen Jazz & Etno -konserttisarja. Taiteellisen johtajan tehtävästä luopuva Jaakko Kuusisto on luotsannut Oulun Musiikkijuhlia vuodesta 2013 lähtien.

Yhdysvalloissa syntynyt Elina Vähälä kuuluu kotimaisten instrumentalistiemme kirkkaimpaan kansainväliseen kärkikaartiin. Maineensa valovoimaisena ja poikkeuksellisen monipuolisena muusikkona Vähälä on ansainnut laaja-alaisella repertuaarillaan, joka kattaa konserttoja ja kamarimusiikkia barokista nykypäivään.

Vähälä on kantaesittänyt muun muassa Jaakko Kuusiston viulukonserton, Aulis Sallisen Kamarikonserton sekä Kalevi Ahon viulukonserton nro 2. Viime vuosina häntä on kuultu esimerkiksi Minnesotan orkesterin, Detroitin ja Houstonin sinfonikoiden, Lyonin kansallisen sinfoniaorkesterin, Tukholman kuninkaallisten filharmonikoiden sekä Singaporen sinfoniaorkesterin solistina, ja hän on tuttu näky myös kotimaan orkestereiden solistina. Vähälä on vuonna 2009 toimintansa aloittaneen Viuluakatemian perustajajäsen sekä Wienin musiikin ja esittävän taiteen yliopiston viulunsoiton professori.

“Odotan innolla tulevaa pestiä Oulun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana yhdessä Jukka Perkon kanssa. Olen esiintynyt Musiikkijuhlilla ensimmäisen kerran jo vuonna 1993 ja saanut vuosien aikana todistaa, kuinka siitä on kehittynyt yksi Suomen korkeatasoisimmista kaupunkifestivaaleista ja ohittamaton osa Oulun kulttuurielämää. Iloitsen siitä, että tulevana taiteellisena johtajana voin jatkaa Jaakko Kuusiston perintöä tarjoamalla yleisölle ainutlaatuisia elämyksiä yhdessä klassisen musiikin kansainvälisten huippuosaajien kanssa”, Vähälä kertoo.

Jukka Perkon kansainvälinen ura alkoi rakettimaisella nousulla vuonna 1987 Dizzy Gillespien pestattua vasta 19-vuotiaan Perkon big bandiinsa. Ylistäviä arvosteluja saaneen Perkon soittoa verrattiin nuoreen Charlie Parkeriin. Sittemmin Perko on johtanut omia yhtyeitään ja esiintynyt yli 40 maassa. Loistavan soittotekniikkansa siivittämänä ja yhdistelemällä suomalaiskansallisia ominaispiirteitä jazzin perinteeseen Perko on noussut yhdeksi sukupolvensa tärkeimmistä saksofonisteista.

Perko on tunnettu lukuisista menestyneistä yhtyeistään, joista tällä hetkellä ajankohtaisimmat ovat kahden kitaran ja saksofonin muodosta Jukka Perko Avara sekä Jukka Perko Tritone. Omien yhtyeidensä lisäksi Perko on sinfoniaorkestereiden ja big bandien vakituinen solistivieras. Hän toimii myös Viapori Jazz -festivaalin taiteellisena johtajana sekä opettaa Sibelius-Akatemiassa.

“Oulu on ollut suosikkikaupunkejani jo pitkään, olen saanut soittaa siellä vuosien varrella lukuisia kertoja. Aina on ollut mahtava soittaa ihanan ja runsaslukuisen yleisön edessä. Oulun Musiikkijuhlat on yksi upeimmin järjestettyjä tapahtumia missään, ja festivaalin ohjelmistoa seuraamalla on voinut oppia ja saada hyviä ideoita. On siis sanomattakin selvää, että on suuri kunnia saada tulla mukaan tekemään tätä upeaa tapahtumaa toisena taiteellisena johtajana Elina Vähälän kanssa. Uskon, että yhdessä Elinan ja koko Musiikkijuhlien porukan kanssa saamme jatkettua ja kehitettyä tapahtuman hienoa perinnettä ja tarjottua elämyksellisiä konsertteja myös tulevaisuudessa!”

Jaakko Kuusiston aikana Oulun Musiikkijuhlilla on koettu muun muassa Jesus Christ Superstar -rockooppera, Karita Mattilan, Osmo Vänskän ja Ismo Alangon vierailut Oulu Sinfonian edessä, Bachin Johannes-passion näyttämöesitys, sekä kamari- ja jazzkonsertteja, nykytanssia ja -sirkusta kotimaisin ja kansainvälisin voimin. Kuusisto toi Oulun Musiikkijuhlille myös yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun konservatorion kanssa toteutetut kansainväliset klassisen ja rytmimusiikin mestarikurssit.

“Aikani Oulun Musiikkijulien johdossa on ollut yksi urani kiinnostavimpia ja antoisimpia tehtäviä, ja luovun siitä haikeana, mutta tyytyväisenä kuluneisiin vuosiin. Itselleni on myös ensiarvoisen tärkeää, että työn jatkajiksi ovat lupautuneet juuri Elina ja Jukka. He molemmat ovat muusikkoina, ammattilaisina ja ihmisinä parasta mitä voi toivoa. Tiedän että festivaali tulee voimaan hyvin heidän kaudellaan.”

Taiteellisen johtajuuden vaihto tapahtuu sujuvasti vuoden 2021 festivaalilla, sillä Vähälä ja Perko toimivat molemmat Oulu Sinfonian solisteina 25. maaliskuuta Jaakko Kuusiston johtamassa konsertissa. Ohjelmistonaan heillä on itselleen läheistä ja luontevaa musiikkia: Outi Tarkiaisen saksofonikonsertto Saivo sai kantaesityksensä vuonna 2017 Jukka Perkon esittämänä, ja Jaakko Kuusiston viulukonsertto on syntynyt vuonna 2012 Elina Vähälän tilauksesta. Jäähyväiset-konsertin alkunumerona kuullaan John Adamsin teos Short Ride In A Fast Machine.

Konsertin lipunmyynti alkaa torstaina 14.5.

—–

JÄÄHYVÄISET
Torstai 25.3.2021 klo 19
Oulun Musiikkikeskus, Madetojan sali

Oulu Sinfonia
Jukka Perko | saksofoni
Elina Vähälä | viulu
Jaakko Kuusisto | kapellimestari


Ohjelma
John Adams: Short Ride In A Fast Machine
Outi Tarkiainen: Saksofonikonsertto ”Saivo”
Jaakko Kuusisto: Viulukonsertto

Lipunmyynti: Ticketmaster Suomi kautta maan, lipunhintaan lisätään toimituskulut. Ilman toimituskuluja Oulu10-palvelupisteet.

www.omj.fi

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 15

2 / 15

3 / 15

4 / 15

5 / 15

6 / 15

7 / 15

8 / 15

9 / 15

10 / 15

11 / 15

12 / 15

13 / 15

14 / 15

15 / 15
  • Yhteistyössä: