Etusivu » Kaikki festivaalit » » Oulun Musiikkijuhlat

Oulun Musiikkijuhlat
08.03.2020 - 22.03.2020Tietoa festivaalista

Monialainen talvinen kaupunkifestivaali juhlistaa 30-vuotisjuhlavuottaan täyttäen Oulun seudun kansainvälisillä ja kansallisilla artistivierailla. Taiteellinen johtaja Jaakko Kuusisto tuo ohjelmistoon kantaesityksiä, suurproduktioita, kamarisarjan ja klubeja sekä klassisen ja rytmimusiikin mestarikurssit.

Tapahtuman luonne

Monitaidefestivaalit Etno / Maailmanmusiikki Jazz Kamarimusiikki Klassinen musiikki Kursseja Nykymusiikki Ohjelmaa lapsille Ooppera ja kuoro Seminaareja, luentoja Myös ilmaistapahtumia

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.omj.fi
Sähköposti info (at) omj.fi
Festivaaliosoite Oulu Katso kohde kartalla
Puhelin +358 40 7555 548
Toimisto PL 143, FI-90101 Oulu

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Oulun Musiikkijuhlat 30 vuotta – juhlafestivaalin koko ohjelmisto julki

18.12.2019

Oulun Musiikkijuhlat järjestetään 30. kerran 8.–22.3.2020. Juhlavuotta vietetään laajalla kirjolla konsertteja ja esityksiä. Ohjelmiston lippulaivoihin lukeutuu Kuopion kaupunginorkesterin ja Oulu Sinfonian yhteiskonsertti, jota tähdittää basso Matti Salminen.

Kamarimusiikkiohjelmiston tähtenä nähdään yhdeksän Grammy-palkintoa voittanut Emerson String Quartet. Suurten musikaalikonserttien solisteina esiintyvät Maria Ylipää ja Alexander Lycke, ja festivaalin kruunaa huippusuosittu ruotsalainen Nils Landgren Funk Unit.

Kamarikonserttisarjassa esiintyvät muun muassa pianisti Bengt Forsberg, viulisti Pekka Kuusisto, sekä bassobaritoni Jussi Juola. Koko ohjelmisto on myynnissä torstaista 19.12. alkaen.

Festivaalin taiteellisena johtajana on vuodesta 2013 toiminut kapellimestari, säveltäjä ja viulisti Jaakko Kuusisto. Hänen sopimustaan on jatkettu kattamaan vuoden 2021 festivaali, jonka jälkeen Kuusiston kausi päättyy. Kaudelle 2020–21 hänen vastuualueensa laajenee kattamaan myös ympärivuotisen Jazz & Etno -konserttisarjan taiteellisen suunnittelun.

 

Kamarimusiikkia, nykysirkusta ja lastenoopperaa

Festivaalin kamarisarjassa kuullaan kuusi konserttia, joissa esiintyvät viulisti Jaakko Kuusiston lisäksi ruotsalainen pianisti Bengt Forsberg, sellistit Senja Rummukainen ja Samuli Peltonen, viulistit Tami Pohjola ja Pekka Kuusisto, alttoviulisti Lilli Maijala, bassobaritoni Jussi Juola, sekä Oulu Sinfonian Kamarimuusikot. Forsberg ja Peltonen toimivat myös festivaalin klassisen musiikin mestarikurssien opettajina.

Kamarikonserttien ohjelmistossa on mm. Erich Wolfgang Korngoldin pianokvintetto, Helena Munktellin viulusonaatti, Ture Rangströmin Kung Eriks visor, Gunnar de Frumerien Musica per nove sekä Franz Schubertin pianokvintetto ”Forelli”. Kahteen konserttiin sisältyy myös tarjoilu.

Uutuutena kamarisarjaan on tänä vuonna saatavilla myös sarjalippu, jolla pääsee kaikkiin kuuteen konserttiin.

Perjantaina 13.3. Valvesalissa koetaan musiikkia ja jongleerausta yhdistävä Melodic Objects. Lavalla viulisti Pekka Kuusiston kanssa nähdään amerikkalainen Jay Gilligan, joka on yksi maailman luovimmista ja menestyneimmistä jonglööreista. Duo on pitkälti yli vuosikymmenen jatkuneessa yhteistyössään tutkinut liikettä ja musiikkia avoimin mielin. Esitys järjestetään yhteistyössä Flow-sirkuksen kanssa.

Lastenesityksenä maanantaina 16.3. ja tiistaina 17.3. Valvesalissa nähdään Tuhkimo-lastenooppera, joka on lyhennetty versio Gioachino Rossinin klassikkoteoksesta. Uudenlainen ja raikas versio tarjoaa hauskan ja elämänmyönteisen nuoren tytön kasvutarinan, joka sopii koko perheelle.

Lenni-Kalle Taipale ja Kalle Torniainen rytmimusiikkiviikon kantavina voimina

Lauantaina 14.3. Oulun teatterin Pikisalissa nähdään oululaisen Cassiopeian ja maailmallakin menestyneen helsinkiläisen Musta lammas -kuoron yhteiskonsertti, jossa kuullaan juuri näille kuoroille sovitettua popmusiikkia. Konsertti järjestetään yhteistyössä molempien kuorojen ja Oulun teatterin kanssa. Sunnuntain 15.3. iltaklubilla Vanhalla Paloasemalla lavalle nousee ensi keväänä uuden albuminsa Dark Money julkaiseva Dalindèo. Kokoonpano tunnetaan suomalaisen jazzin tyylillisenä edelläkävijänä sekä perinteistä ammentavana, mutta rajoja rikkovana liveyhtyeenä.

Festivaalin toisen viikon rytmimusiikkikonsertit avaa pianisti Lenni-Kalle Taipale improvisaatioon pohjautuvalla soolokonsertillaan Vanhalla Paloasemalla maanantaina 16.3. Keskiviikkona 18.3. Vanhan Paloaseman lavalla nähdään laulaja-lauluntekijä Anna Järvinen. Hän julkaisee tulevana keväänä usean vuoden tauon jälkeen uutta musiikkia, jota kuullaan konsertissa.

Juhlafestivaali huipentuu viimeisen viikonlopun rytmimusiikki-ilotteluun. Perjantaina 20.3. Valvesalissa on luvassa ainutlaatuinen popmusiikkikonsertti ”Elämämme biisit”. Konsertissa lavalle nousevat rytmimusiikin mestarikurssien opettajinakin toimivat Lenni-Kalle Taipale ja rumpali Kalle Torniainen tätä konserttia varten kootun huippukokoonpanonsa kanssa. Konsertissa kuullaan Taipaleen ja Torniaisen omia suosikkikappaleita uudelleensovitettuina.

Lauantaina 21.3. koetaan toivottu vierailu, kun suosittu ruotsalainen Nils Landgren Funk Unit konsertoi Madetojan salissa. Kokoonpano on tehnyt kiertueita Euroopan lisäksi muun muassa Yhdysvalloissa, Kiinassa, Etelä-Amerikassa ja Japanissa. Punaisesta pasuunastaan tunnettu Nils Landgren on monipuolinen ja karismaattinen muusikko, joka on soittanut yli 500 albumilla ja tehnyt yhteistyötä muun muassa Herbie Hancockin, Steve Gaddin ja Abban kanssa.

 

Juhlavuoden suurkonsertit Madetojan salilla

Juhlavuoden merkkitapauksiin lukeutuvat maailman arvostetuimpiin jousikvartetteihin kuuluvan yhdysvaltalaisen Emerson String Quartetin vierailu sekä Kuopion kaupunginorkesterin ja Oulu Sinfonian harvinaislaatuiset yhteiskonsertit Oulussa ja Kuopiossa. Orkestereilta kuullaan Igor Stravinskin Kevätuhri sekä Modest Musorgskin Kuoleman lauluja ja tansseja, jonka tulkitsee basso Matti Salminen. Konserttien kapellimestarina toimii Jaakko Kuusisto. Festivaalin ensimmäisellä viikolla Madetojan salissa koetaan kaksi suurta musikaalikonserttia, jotka sisältävät sävelmiä neljästä maailmankuulusta musikaalista sinfonisina versioina. Someday, Somewhere -konserttien solisteina loistavat pohjoismaiden kirkkaimmat musikaalitähdet Maria Ylipää ja Alexander Lycke, ja dramatiikkaa, suuria tunteita ja glamouria välittämässä ovat myös Oulu Sinfonia ja Kristian Hebergin valmentama Cassiopeia, kapellimestarinaan Jaakko Kuusisto.

30. Oulun Musiikkijuhlat päätetään musiikilliseen juhlamessuun Oulun tuomiokirkossa sunnuntaina 22.3. Päätöspäivän ohjelma järjestetään yhteistyössä Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kanssa.

Tuotantoyhteistyössä ovat mukana: Oulu Sinfonia, Kuopion

kaupunginorkesteri, Flow-sirkus, Oulun tuomiokirkkoseurakunta, Oulun

konservatorio sekä Oulun seudun ammattikorkeakoulu.

Lipunmyynti: Ticketmaster Suomi kautta maan, lipunhintaan lisätään

käsittelykulut. Ilman käsittelykuluja Oulu10-palvelupisteet ja

kulttuuritalo Valveen lippumyymälä.

www.omj.fi

Maria Ylipää ja Alexander Lycke Oulun Musiikkijuhlien musikaalikonserttien tähtinä

18.11.2019

Juhlafestivaalin ensimmäisellä viikolla Madetojan salissa koetaan kaksi suurta musikaalikonserttia, keskiviikkona 11.3. ja torstaina 12.3.

Konserttien solisteina loistavat pohjoismaiden kirkkaimmat musikaalitähdet Maria Ylipää ja Alexander Lycke.  Musikaalikonsertti Someday, Somewhere sisältää sävelmiä neljästä maailmankuulusta musikaalista sinfonisina versioina. Konsertit avautuvat myyntiin maanantaina 18.11.2019.

Konserteissa kuullaan kappaleita musikaaleista Kristina från Duvemåla, Chess, West Side Story ja Jesus Christ Superstar. ABBA-säveltäjien, Benny Anderssonin ja Björn Ulvaeuksen Kristina från Duvemåla teki Maria Ylipäästä suuren tähden Ruotsissa. Viime kaudella hänet ja Alexander Lycke nähtiin Chessin pääparina Svenska Teaternin menestystuotannossa.

Leonard Bernsteinin West Side Story on uuden ajan musikaalien kantateos, ja Andrew Lloyd Webberin Jesus Christ Superstar yhdistää rockin, musikaalin ja oopperan väkevällä tavalla. Konsertissa dramatiikkaa, suuria tunteita ja glamouria välittämässä ovat myös Oulu Sinfonia ja Kristian Hebergin valmentama Cassiopeia, kapellimestarinaan Jaakko Kuusisto.

”Konsertin punaisena lankana ovat musikaalit, jotka ovat olleet Marialle ja Alexille tärkeitä heidän tähänastisen uransa varrella, ja joista heidät siksi erityisesti tunnetaan musikaalitaiteilijoina. Näillä teoksilla on myös kullakin oma tyylillinen näkökulmansa musikaaliin taidemuotona”, Jaakko Kuusisto kertoo.

Suomen valovoimaisimpiin taiteilijoihin kuuluva näyttelijä-laulaja Maria Ylipää on tunnettu lukuisista musiikkiteatteri-, elokuva- ja tv-rooleistaan.  Musiikin saralla hänet tunnetaan monipuolisena tulkitsijana, joka on kotonaan lavalla niin jazzyhtyeiden ja big bandien kuin sinfoniaorkesterienkin solistina. Göteborgin teatteri- ja musiikkikorkeakoulusta valmistunut ruotsalainen Alexander Lycke on tehnyt useita merkittäviä musikaalirooleja Ruotsin lisäksi Suomessa, Saksassa ja Englannissa muun muassa musikaaleissa Hair, Jesus Christ Superstar, Les Misérables, Notre Damen kellonsoittaja ja Miss Saigon.

Lycke on toiminut myös useiden konserttien solistina ja laulaa hardrockia soittavassa Astrakhan-kokoonpanossa.

Festivaalin juhlavuoden merkkitapauksia ovat myös maailman arvostetuimpiin jousikvartetteihin kuuluvan yhdysvaltalaisen Emerson String Quartetin vierailu perjantaina 13.3. sekä Kuopion kaupunginorkesterin ja Oulu Sinfonian harvinaislaatuiset yhteiskonsertit Oulussa torstaina 19.3. ja Kuopiossa perjantaina 20.3. Orkestereilta kuullaan Igor Stravinskin Kevätuhri sekä Modest Musorgskin Kuoleman lauluja ja tansseja, jonka tulkitsee basso Matti Salminen. Konserttien kapellimestarina toimii Jaakko Kuusisto.

Oulun Musiikkijuhlat on talvinen, monialainen kaupunkifestivaali, jonka ohjelmisto koostuu orkesterikonserteista, kamari- ja rytmimusiikista sekä mestarikursseista. Laaja-alainen ohjelmisto pitää sisällään myös nykysirkusta sekä tanssia. Tapahtuman taiteellinen johtaja on ollut vuodesta 2013 saakka viulistina, kapellimestarina ja säveltäjänä tunnettu Jaakko Kuusisto. Festivaalin koko ohjelma julkaistaan joulukuussa.

 

 

Musikaalikonsertti

SOMEDAY, SOMEWHERE

Keskiviikko 11.3.  ja torstai 12.3. klo 19 Oulun Musiikkikeskus, Madetojan sali (Leevi Madetojan katu 1–3)

Maria Ylipää | laulu

Alexander Lycke (SWE) | laulu

Oulu Sinfonia

Cassiopeia

Jaakko Kuusisto | kapellimestari

Lipunmyynti: Ticketmaster Suomi kautta maan, lipunhintaan lisätään käsittelykulut. Ilman käsittelykuluja Oulu10-palvelupisteet ja kulttuuritalo Valveen lippumyymälä.

www.omj.fi

Oulun Musiikkijuhlat järjestetään 30. kerran 8.–22.3.2020.

Oulun Musiikkijuhlat 2020 – juhlavuoden ensimmäiset konsertit myyntiin

30.08.2019

Oulun Musiikkijuhlat on talvinen, monialainen kaupunkifestivaali, jonka ohjelmisto koostuu orkesterikonserteista, kamari- ja rytmimusiikista sekä mestarikursseista. Laaja-alainen ohjelmisto pitää sisällään myös nykysirkusta sekä tanssia. Tapahtuman taiteellinen johtaja on ollut vuodesta. 2013 saakka viulistina, kapellimestarina ja säveltäjänä tunnettu Jaakko Kuusisto. Festivaali järjestetään 30. Kerran 8.-22.3.2020.

Juhlavuonna festivaalilla vierailee yksi maailman arvostetuimmista jousikvarteteista, yhdysvaltalainen Emerson String Quartet. Kuopion kaupunginorkesterin ja Oulu Sinfonian harvinaislaatuisissa yhteiskonserteissa kuullaan Igor Stravinskin Kevätuhri, ja Modest Musorgskin Kuoleman lauluja ja tansseja tulkitsee basso Matti Salminen.

Konserttien kapellimestarina on Jaakko Kuusisto. Juhlavuoden ensimmäiset konsertit avautuvat myyntiin perjantaina 30.8.2019.

Kuopion kaupunginorkesterin ja Oulu Sinfonian yhteiskonsertin solistina Matti Salminen

Oulun Musiikkijuhlien 30. juhlavuoden merkkitapaus on poikkeuksellinen kahden sinfoniaorkesterin yhteiskonsertti, kun Kuopion kaupunginorkesteri ja Oulu Sinfoniayhdistävät voimansa yli 100 muusikon suurorkesteriksi.

Solistina kuullaan suomalaisen laulutaiteen kaikkien aikojen suurimpiin tähtiin lukeutuvaa bassoa. Matti Salminen saapuu laulamaan Modest Musorgskin väkevän laulusarjan Kuolemanlauluja ja tansseja, johon Kalevi Aho on laatinut värikylläisen orkestraation. Konsertin huipentaa 1900-luvun kenties merkittävin orkesteriteos, Igor Stravinskin Kevätuhri.

Poikkeuksellisen suurelle orkesterille kirjoitettu balettimusiikinklassikko määritteli aikanaan orkesterin rytmilliset ja soinnilliset mahdollisuudet uudelleen. Teos on tänä päivänä edelleen maailman merkittävimpien orkesteriennäytösnumero, ja sen jokainen esitys on merkkitapaus. Alkusoittona kuullaan aikamme merkittävimpiin pohjoismaisiin säveltäjiin lukeutuvan Anders Hillborgin jännittävä ja upeasti soiva teos Cold Heat vuodelta 2010. Konsertin johtaa Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestari ja Oulun Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Jaakko Kuusisto.

”Kuopion ja Oulun orkesterien yhteiskonsertti on valtavan hieno tapa juhlistaa Oulun Musiikkijuhlien 30-vuotista taivalta. Yhteistyö on pitkään ollut festivaalinkantavia ajatuksia, juuri siksi että se mahdollistaa poikkeuksellisia sisältöjä, kuten nytkin Kevätuhrin ja Matti Salmisen vierailun muodossa”, Jaakko Kuusisto kertoo.

Yhdeksän Grammy-palkinnon Emerson String Quartet Euroopan kiertueella Oulun Musiikkijuhlille

Yksi maailman arvostetuimmista jousikvarteteista, Emerson String Quartet (USA)konsertoi Oulun Musiikkijuhlilla perjantaina 13.3.2020. Yli neljäkymmentä vuotta toiminut jousikvartetti on pitänyt asemansa yhtenä maailman johtavista kamarimusiikkiyhtyeistä aina perustamisesta, vuodesta

1976 lähtien. Kvartetti on julkaissut yli 30 levyä ja heille on myönnetty yhdeksän Grammy-palkintoa, joista kaksi parhaan klassisen musiikin albumin kategoriassa. Heidän levytyksensä ulottuvat Bachista Harbisoniin, ja sisältävät monien säveltäjien kuten Beethovenin, Mendelssohnin, Brahmsin, Bartokin, Webernin ja Shostakovitsin kvartettojenkokonaislevytyksiä.

Emerson-kvartetti myös huolehtii

jousikvartettokirjallisuudenelinvoimaisuudesta tekemällä yhteistyötä useiden arvostetuimpien nykysäveltäjien kanssa, kuten mm. Thomas Adés, Kaija Saariaho, Wolfgang Rihm, Mark-Anthony Turnageja Edgar Meyer.

Kvartetti on tehnyt yhteistyötä monien tähtisolistien kanssa, kuten Renée Fleming, Barbara Hannigan, Jevgeni Kissin, Emanuel Ax ja Yefim Bronfman.

Emerson String Quartet antaa myös panoksensa Oulun Musiikkijuhlien kansainvälisille mestarikursseille pitämällä workshopin nuorille taiteilijoille.

”Säveltäjämestari Ludwig van Beethovenin syntymästä tulee vuonna 2020 kuluneeksi 250 vuotta, ja Emerson-kvartetin vierailulla kuultavat kaksi Beethovenin jousikvartettoa juhlistavat merkkivuotta erinomaisella tavalla. Olemme hyvin tyytyväisiä saadessamme Emersonit festivaalille”, Jaakko Kuusisto toteaa.

 

Perjantai 13.3. klo 19

Oulun Musiikkikeskus, Madetojan sali (Leevi Madetojan katu 1-3)

EMERSON STRING QUARTET

Emerson String Quartet:

Eugene Drucker | viulu

Philip Setzer | viulu

Lawrence Dutton | alttoviulu

Paul Watkins | sello

Ohjelma

Ludwig van Beethoven: Jousikvartetto nro 8 e-molli, op. 59 nro 2 Béla Bartók: Jousikvartetto nro 4, Sz. 91

Ludwig van Beethoven: Jousikvartetto nro 9 C-duuri, op. 59 nro 3

 

 

Torstai 19.3. klo 19

Oulun Musiikkikeskus, Madetojan sali (Leevi Madetojan katu 1-3)

Perjantai 20.3. klo 19

Kuopion Musiikkikeskus (Kuopionlahdenkatu 23)

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI & OULU SINFONIA:

KEVÄTUHRI

Kuopion kaupunginorkesteri

Oulu Sinfonia

Jaakko Kuusisto | kapellimestari

Matti Salminen | basso

Ohjelma

Anders Hillborg: Cold Heat

Modest Musorgski: Kuoleman lauluja ja tansseja (orkestroinut Kalevi Aho)

Igor Stravinski: Kevätuhri

 

Konserttien lipunmyynti alkaa 30.8.2019.

Lipunmyynti: Ticketmaster Suomi kautta maan, lipunhintaan lisätään toimituskulut. Ilman toimituskuluja Oulu10-palvelupisteet.

www.omj.fi

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 14

2 / 14

3 / 14

4 / 14

5 / 14

6 / 14

7 / 14

8 / 14

9 / 14

10 / 14

11 / 14

12 / 14

13 / 14

14 / 14
  • Yhteistyössä: