Etusivu » Kaikki festivaalit » » Pispalan Sottiisin Tanssimania, Tampere

Pispalan Sottiisin Tanssimania, Tampere
23.09.2021 - 26.09.2021Tietoa festivaalista

Uudistuvan kansantanssin ja -musiikin tapahtuma valloittaa sydämet. Se tarjoaa upeita esityksiä ja konsertteja. Festivaalilla voi myös kouluttautua tanssin ja musiikin eri osa-alueilla sekä tietysti tanssia iltaklubeilla. Konsertit levittäytyvät ympäri kaupunkia Kulttuuritalo Laikulta G Livelabiin.

Tapahtuman luonne

Tanssi Kansantanssi Kursseja Ohjelmaa lapsille Perinteinen kansanmusiikki Seminaareja, luentoja Työpajoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.tanssimania.fi/
Sähköposti info@sottiisi.net
Festivaaliosoite Tampere Katso kohde kartalla
Toimisto Pispalan Sottiisi/Suomen Nuorisoseurat, Kulttuuritalo Laikku, Keskustori 4, FI-33100 Tampere

Festivaali kartalla

Tanssimania värittää syksyä Tampereella

Suomen Nuorisoseurojen Tanssimania nostaa esille vuoden tuoreimmat ja mielenkiintoisimmat tanssiteokset. Uuden kansantanssin ja -musiikin tapahtuma tarjoaa koulutusta, konsertteja, kohtaamisia ja elämyksiä. Tanhujalostamo-seminaarissa pohditaan ilmiöitä. Se on nimensä mukaan tanssin perinnelaboratorio, jossa tarkastellaan tanssia uusista näkökulmista.

Jaa tapahtuma

Tanssiminen kielletty? – Tanssimania pureutuu tanssikieltoon 23.-26.9.2021

22.06.2021

Uuden kansantanssin ja kansanmusiikin tapahtuma Tanssimania järjestetään Tampereella syyskuussa 15. kerran. Tänä vuonna tapahtumassa pohditaan muun muassa tanssimisen vaarallisuutta ja sitä, miksi Suomessa on ollut tanssikieltoja, ja on edelleen?

Tanssimanian Tanhujalostamo –seminaarissa pe 23.9. FT Marko Tikka kertoo tanssikieltojen syistä ja seurauksista, FT Petri Hoppu puolestaan pureutuu kansantanssin sukupuoliajattelun ja taustaan ja nykyajan muutoksiin.

Kirsikkana kakun päällä Tanssimanian perjantaina on Tanssiteatteri Tsuumin, Tanssiteatteri Minimin ja Kuopion kaupunginteatterin yhteinen uusi produktio Tanssikielto.

“Kun törmäsin ensimmäistä kertaa Tanssikieltoon, se tuntui täysin absurdilta? Miten tanssimisen valvomiseen on voitu tuhlata niin paljon virkavallan resursseja. Kokoontumiskieltoa ei ollut, teatterit ja elokuvat saivat pyöriä, alkoholia sai nauttia. Ainut fyysisen kontaktin muoto, joka kiellettiin oli tanssiminen. Toisaalta aiheessa viehätti ajatus salaa tanssimisesta ja laajamittainen kansalaistottelemattomuus.”,
kertoo Tanssikielto -teoksen ohjaaja 
Antti Lahti.

Viime syksynä ensi-iltansa saanut Tanssikielto on esitys kieltämisen kulttuurista ja manifesti kansalaisten oikeudesta tanssia vapaasti missä, milloin ja miten haluavat. Sisäasiainministeriön päätöksellä Suomessa kiellettiin tanssiminen julkisissa tilaisuuksissa joulukuussa 1939. Sen pelättiin rappeuttavan moraalia, laskevan taistelutahtoa ja lisäävän päihteiden käyttöä. Tanssimista ei kuitenkaan voitu estää ja parhaat juhlat painuivat maan alle, pois virkavallan silmistä. Poliisilla oli tarvittaessa lupa turvautua jopa voimakeinoihin. Historiasta tunnetaan kaksi tapausta, joissa luoti osui kuolettavasti pakenevaan tanssijaan.
Tanssikielto esityksen kohdalla uskomaton sattuma oli, että teoksen alkuperäinen ensi-ilta peruttiin hallituksen määräämien rajoitustoimien takia huhtikuussa 2020.

Tanssimanian osanottajille ja yleisölle tarjotaan edellä kerrotun lisäksi lukuisia erilaisia tanssityöpajoja, konsertteja, iltatansseja. Koronatilanteesta riippuen osa konserteista striimataan tai järjestetään hybridi-tapahtumana.

Jos tanssiminen on rikos, meidät saa pidättää.
Nämä ovat vuosisadan parhaat juhlat, joihin kaikki ovat tervetulleita!

Tapahtuman järjestävät Suomen Nuorisoseurat yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa.

Tanssimanian ohjelma kokonaisuudessaan löytyy osoitteesta: www.tanssimania.fi

Kielletty, kiihottava ja kiehtova kansantanssi pääsee irti Tanssimaniassa

16.09.2021

Kansantanssin konsertti- ja koulutustapahtuma Tanssimania roihahtaa Tampereella 24.-25.9.2021. Festivaalin avajaiskonsertissa nähdään Tanssiteatteri Tsuumin, Tanssiteatteri Minimin ja Kuopion kaupunginteatterin suurteos Tanssikielto. Tapahtuman konsertit järjestetään Tullikamarin Pakkahuoneella. Yleisöllä on mahdollisuus nauttia esityksistä myös suoratoistoina verkon välityksellä.

Tanssikielto-teos sukeltaa vuoteen 1939, jolloin Suomen sisäministeriö kieltää tanssimisen moraalittomana ja holtittomana. Visusti suljettujen verhojen takana gramofoni pauhaa ja tanssikengät lyövät lattiaan. Ilmassa on vaaran tuntua, sillä poliisilla on lupa turvautua jopa voimakeinoihin laittomien tanssijuhlien taltuttamiseksi. Tanssikielto-teoksen sanoma on yksinkertainen: Jos tanssiminen on rikos, meidät saa pidättää!

Festivaaliperjantain Tanhujalostamo-seminaarissa keskustellaan kielletyn tanssin ja tanssikiellon tematiikasta. ”Eräänlaista kiellettyä tanssia on yhä olemassa. Perinteet kuitenkin elävät ihmisissä ja siksi ne voivat muuttua. Kaksi miestä voi nykyään tanssia polkkaa parina.” Summaa tutkija, FT Petri Hoppu. Hoppu alustaa 24.9. Tanhujalostamo-seminaarissa FT Marko Tikan kanssa historian tanssikielloista. Suomen historian dosentti Tikka on kirjoittanut yhdessä FT Seija-Leena Nevalan kanssa Tieto-Finlandialla palkitun teoksen Kielletyt leikit – Tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888-1948.

Lauantaina saa ensi-iltansa Riina Hosion ja Motoran Pelmakoiden Verensulkusanoja, joka on kokoillan tanssiteos kateudesta, häpeästä ja sanojen voimasta. Kolmantena konserttina Pakkahuoneen lavalla nähdään Ajassa on Maniaa! Konsertissa julkistetaan mm. Pispalan Sottiisin Vuoden 2022 kansantanssiyhtye.

Tanhujalostamo pe 24.9. klo 17.00-18.30. Striimattuna Kulttuuritalo Laikun musiikkisalista.

Tanssikielto pe 24.9. klo 20.00-21.30. Tullikamarin Pakkahuone. Myös striimattuna.

Verensulkusanoja la 25.9. klo 17-17.45. Tullikamarin Pakkahuone. Myös striimattuna. Ajassa on Maniaa! la 25.9. klo 19-20.15 Tullikamarin Pakkahuone. Myös striimattuna.

Tapahtuman järjestää Suomen Nuorisoseurat yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa.
Tutustu koko ohjelmistoon osoitteessa tanssimania.fi.

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 12

2 / 12

3 / 12

4 / 12

5 / 12

6 / 12

7 / 12

8 / 12

9 / 12

10 / 12

11 / 12

12 / 12
  • Yhteistyössä: