Pori Jazz
12.07.2014 - 20.07.2014

Tietoa festivaalista

Pori Jazz on kansainvälinen suurtapahtuma, jonka esiintyjät ovat maailman huipulta. Ainutlaatuinen tunnelma, korkeatasoinen ja monipuolinen ohjelma, hyvät palvelut sekä kauniit puitteet houkuttelevat yli 100 konserttiin noin 150 000 kävijää vuosittain. Lapsille oma Pori Jazz Kids Festival.

Tapahtuman luonne

Jazz / Blues Etno / Maailmanmusiikki Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Pop/Rock Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.porijazz.fi
Sähköposti festival@porijazz.fi
Festivaaliosoite Pori Katso kohde kartalla
Puhelin+358 10 391 6000
ToimistoPohjoisranta 11 D, FI-28100 Pori

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

R&B-tähti Kelis ja useita muita uusia nimiä Pori Jazziin

08.04.2014

Yhdysvaltalainen r&b- ja soul-artisti Kelis, maailmanmusiikin erikoisprojekti Fatoumata Diawara & Roberto Fonseca, jazzin huippuyhtye Christian McBride Trio sekä useita muita esiintyjiä on lisätty Pori Jazzin ohjelmistoon lauantaina 19.7. Konsertti täydentyy yhteensä seitsemällä nimellä, ja Kirjurinluodon konserttipuiston ohjelmisto on nyt valmis lauantain osalta.

Muun muassa hiteistään ”Milkshake”, ”Caught Out Here” ja ”Trick Me” tunnettu Kelis ponnahti pinnalle vuonna 1999, jolloin hän julkaisi debyyttialbuminsa Kaleidoscope. Sen jälkeen hän on vastaanottanut muun muassa Brit Awards – sekä NME Awards -palkinnot ja noussut Britannian singlelistan kärkikymmenikköön kymmenellä eri kappaleella. Huhtikuussa Kelis esittelee kuudennen pitkäsoittonsa Food, joka on samalla hänen ensimmäinen albuminsa maineikkaalla Ninja Tune -levymerkillä.

Malilainen laulaja Fatoumata Diawara on noussut nopeasti yhdeksi maailmanmusiikin supertähdistä, ja kesällä hän tekee erikoiskiertueen yhdessä kuubalaispianisti Roberto Fonsecan sekä molempien artistien luottomuusikoista koostuvan yhtyeen kanssa. Amerikkalainen jazzbasisti Christian McBride on puolestaan kuulunut jo pitkään nykyjazzin kärkinimiin, ja hänen viimevuotinen Out Here -albuminsa tarjosi erinomaisen esimerkin siitä, miltä perinnetietoinen jazz parhaimmillaan kuulostaa nykyaikaan tuotuna. McBriden yhtyeessä soittavat vasta 24-vuotias pianisti Christian Sands sekä rumpali Ulysses Owens Jr.

Tuoretta brittiosaamista: AlunaGeorge ja Lulu James

Lauantain 19.7. ohjelmaan on lisätty myös kaksi mielenkiintoista brittiesiintyjää. Debyyttialbuminsa viime vuonna julkaissut AlunaGeorge yhdistelee r&b:tä ja soulia 2000-luvun elektroniseen musiikkiin, ja samoilla linjoilla liikkuu tuore tulokas Lulu James, joka valmistelee ensimmäistä kokopitkää julkaisuaan. Kotimaisina tähtiniminä lauantain konsertissa nähdään jazzin huippukokoonpano Jukka Eskola Orquesta Bossa sekä tämän hetken omaleimaisimpiin pop- ja rock-yhtyeisiin lukeutuva Pariisin Kevät.

Lauantain Pori Jazz -pääkonsertin aiemmin julkaistuja tähtiä ovat muun muassa James Blunt, Patti Smith ja Jamie Cullum. Kirjurinluodon konserttipuistoon nousee ensi kesänä kolme eri esiintymislavaa, joilla musiikki soi iltapäivästä yöhön asti. Tarkat lavakohtaiset aikataulut julkaistaan myöhemmin keväällä.

Pori Jazz -ohjelmistoon aiemmin keväällä lisätyn The Isley Brothersin esiintyminen Porissa on valitettavasti peruuntunut festivaalista riippumattomista syistä. Legendaarinen soul- ja r&b-yhtye on perunut koko Euroopan-kiertueensa.

 

Pori Jazzin pääkonsertit järjestetään torstaina 17.7, perjantaina 18.7. ja lauantaina 19.7. Torstain ja perjantain ohjelmistoa täydennetään lähiaikoina useilla uusilla nimillä. Jo aiemmin julkaistujen Pori Jazz -kiinnitysten joukkoon kuuluvat muun muassa Bob Dylan, Pet Shop Boys ja Mac Miller.

Pori Jazz järjestetään 12.-20.7.2014.

www.porijazz.fi

 

Pet Shop Boys ja The Isley Brothers Pori Jazziin

13.03.2014

Pori Jazzin ensi kesän musiikkitarjonta vahvistuu kahdella ikonisella yhtyeellä, kun Pet Shop Boys ja The Isley Brothers on lisätty ohjelmistoon perjantaina 18. heinäkuuta. Muita uusia nimiä samalle päivälle ovat yhdysvaltalainen jazz- ja soulvokalisti José James sekä pianisti Tigran Hamasyan.

Pet Shop Boysin ura alkoi jo vuonna 1981, minkä jälkeen yhtye on myynyt maailmanlaajuisesti yli 50 miljoonaa levyä ja noussut samalla Iso-Britannian musiikkihistorian menestyneimmäksi duoksi. Yhtyeen muodostavat Neil Tennant sekä Chris Lowe, jotka ovat keränneet muun muassa kolme Brit Awards -palkintoa sekä useita Grammy-ehdokkuuksia. Pet Shop Boysin hittikavalkadi hakee vertaistaan pop-yhtyeiden joukossa, sillä yhtyeellä riittäisi tunnettuja kappaleita useammankin kokoelmalevyn tarpeiksi.

Porin Kirjurinluodossa Pet Shop Boys tarjoilee audiovisuaalisen kokonaiselämyksen, jollaista Pori Jazzissa ei ole aiemmin koettu. Legendaaristen pop-hittien lisäksi konsertissa nautitaan upeasta show’sta, jonka varmistavat iso videonäyttö sekä näyttävät valot.

Yksi kaikkien aikojen soul-yhtyeistä

Yhdysvaltalaisen The Isley Brothersin ura käynnistyi jo 60 vuotta sitten eli vuonna 1954. Vuonna 1959 julkaistu ”Shout”-single ylsi miljoonamyyntiin ja laukaisi käyntiin menestystarinan, jota on kuvailtu erääksi pisimmistä, vaikutusvaltaisimmista ja monipuolisimmista pop-musiikin saralla.

Pori Jazz on ylpeä tuodessaan The Isley Brothersin ensimmäiselle Suomen-vierailulleen, sillä kyseessä on yksi kaikkien aikojen tärkeimmistä soul- ja r&b-musiikin yhtyeistä. The Isley Brothersin listasinglejen katalogi on vakuuttavaa luettavaa, ja Billboard-lehden R&B-listan kärkisijoille yhtye on noussut viidellä eri vuosikymmenellä.

Monet The Isley Brothersin jäsenistä ovat jo siirtyneet ajasta ikuisuuteen, mutta Poriin kesällä saapuvan yhtyeen kovan ytimen muodostavat veljekset Ronald Isley ja Ernie Isley. Heistä vokalisti Ronald Isley on ollut yhtyeen jäsen aina vuodesta 1954 asti, ja kitaristi Ernie Isley on puolestaan kirjoittanut useita The Isley Brothersin rakastetuimmista kappaleista.

Huippuluokan kansainvälistä jazzia

Perjantain 18.7. konserttiin on lisätty myös uusia jazznimiä. New Yorkista saapuva José James, 36, on noussut yhdeksi uuden jazz-sukupolven keskeisimmistä miesvokalisteista. Maineikas Blue Note -yhtiö julkaisee kesäkuun alussa José Jamesin uran neljännen studioalbumin.

Armenialaista jazzosaamista Pori Jazzissa tarjoaa 26-vuotias pianisti Tigran Hamasyan, jota voi hyvällä syyllä luonnehtia kansainvälisen jazzkentän komeetaksi. Pori Jazzissa Tigran Hamasyan kvintetteineen esittelee Shadow Theater -projektinsa, jonka viime vuonna ilmestynyt albumi oli virkistävä ja puhutteleva tapaus.

Pori Jazzin pääkonserttien (17.-19.7.) ohjelmaa täydennetään lähiviikkoina useilla uusilla nimillä. Jo aiemmin julkaistuja esiintyjiä ovat muun muassa Bob Dylan, James Blunt, Patti Smith, Jamie Cullum ja Mac Miller.

Pori Jazz järjestetään 12.-20.7.2014.

www.porijazz.fi

Bob Dylan Pori Jazziin

20.02.2014

Musiikkihistorian legendaarisimpiin artisteihin lukeutuva Bob Dylan saapuu ensi kesänä Pori Jazziin. Bob Dylan esiintyy Kirjurinluodon konserttipuistossa Euroopan-kiertueensa päätteeksi torstaina 17. heinäkuuta.

Uransa jo 1960-luvulla aloittanut Bob Dylan on yksi aikamme merkittävimmistä musiikintekijöistä. Dylan tunnetaan parhaiten folk- ja rocklaulajana, mutta hän on kattanut runsaassa tuotannossaan koko amerikkalaisen musiikin tyylikirjon. Esimerkiksi musiikkilehti Rolling Stone on rankannut Dylanin kaikkien aikojen tärkeimpien artistien listalla toiseksi heti The Beatlesin jälkeen. Sanoitustensa ansiosta Dylan on noussut myös yhdeksi nykyajan merkittävistä runoilijoista, ja hänelle onkin ehdotettu Nobelin kirjallisuuspalkintoa.

Bob Dylan on julkaissut pitkällä urallaan 33 studioalbumia. Hänen tuoreista levytyksistään Modern Times (2006) ja Together Through Life (2009) nousivat Yhdysvaltain albumilistan ykköseksi. Dylanin lukemattomien klassikkokappaleiden joukosta löytyvät muun muassa “Blowin’ in the Wind”, “Like a Rolling Stone”, “Knockin’ on Heaven’s Door”, “All Along the Watchtower” ja “Mr. Tambourine Man”.

Arvostetun Grammy-palkinnon Dylan on saanut yksitoista kertaa. Rock and Roll Hall of Fameen hänet aateloitiin 1988. Vuonna 1998 Dylan sai ensimmäisenä rock-muusikkona Pulitzer-palkinnon vaikutuksestaan populaarimusiikkiin ja amerikkalaiseen kulttuuriin. Barack Obama myönsi Dylanille presidentin vapaudenmitalin vuonna 2012.

Bettye LaVette samassa konsertissa

Dylanin ohella Kirjurinluodossa esiintyy 17. heinäkuuta myös toinen legendaarinen yhdysvaltalainen artisti. Hän on soul-laulajatar Bettye LaVette, jonka ura alkoi jo 1960-luvulla. Välillä unohduksissa ollut LaVette on tehnyt 2000-luvulla menestyksekkään paluun, kun hän on julkaissut useita hyvän arvostelumenestyksen keränneitä albumeita. LaVetten nykyistä arvostusta kuvaa hyvin hänen saamansa esiintymiskutsu presidentti Barack Obaman virkaanastujaisjuhliin. Viimeisellä albumillaan Thankful N’ Thoughtful LaVette tulkitsee myös Bob Dylanin kappaleen ”Everything Is Broken”.

Muita uusia kiinnityksiä torstain 17.7. Pori Jazz -konserttiin ovat Tuomari Nurmion johtama kokoonpano Dumari ja Spuget & Blosarit, Rudresh Mahanthappa’s Gamak, kitaristi Jukka Tolosen tuotantoa esittävä yhtye Kämäräinen, Toppola, Viinikainen Play Tolonen sekä Raoul Björkenheim Ecstasy. Jo aiemmin konserttiin on kiinnittetty Larry Carlton ja Dave Holland Prism.

Pori Jazzin pääkonsertit (17.–19.7.) uudistuvat ensi kesänä, kun musiikki soi päivittäin kolmelta eri lavalta ja 12–14 eri artistin tai yhtyeen esittämänä. Kaikkien pääkonserttien ohjelmaa täydennetään kevään mittaan useilla lisänimillä. Perjantain ja lauantain konserteissa esiintyvät muun muassa James Blunt, Patti Smith, Jamie Cullum ja Mac Miller.

Pori Jazz järjestetään 12.-20.7.2014.

www.porijazz.fi

Laulaja-pianisti Jamie Cullum Pori Jazziin

22.01.2014

Kirjurinluoto Arenan ohjelmistoon on lisätty myös useita muita huippuluokan jazznimiä – muun muassa Dave Holland Prism, John Scofield Überjam Band sekä Larry Carlton.

Jazzia ja pop-musiikkia yhdistelevä brittitähti Jamie Cullum palaa Pori Jazziin ja on yksi Kirjurinluoto Arenan esiintyjistä lauantaina 19. heinäkuuta. Englantilaismuusikko ponnahti suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 2003, kun myyntimenestykseksi noussut Twentysomething-albumi teki nuoresta pianistista jazzin supertähden. Intensiivisistä keikoistaan tunnettu Cullum on julkaissut yhteensä kuusi studioalbumia, joista tuorein on viime vuonna ilmestynyt Momentum.

Cullum esiintyy Kirjurinluodossa samassa konsertissa, jonka esiintyjiksi on jo aiemmin kiinnitetty muun muassa James Blunt sekä Patti Smith. Cullum on viimeksi nähty Suomessa 2005, jolloin hän oli yksi tuon vuoden Pori Jazzin pääesiintyjistä.

Yhteensä kuusi uutta jazzin huippunimeä

Pori Jazzin ohjelmistoon on kiinnitetty myös muita eturivin jazznimiä. Konkaribasisti Dave Holland tuo Poriin uuden Prism-yhtyeensä, jonka esittämää sähköistä fuusiojazzia kuullaan torstaina 17.7. Hollandin all stars -kvartettiin kuuluvat kitaristi Kevin Eubanks, kosketinsoittaja Craig Taborn sekä rumpali Eric Harland.

Moninkertaisesti Grammy-palkittu ja legendaarisena sessiokitaristina tunnettu Larry Carlton esiintyy Kirjurinluodossa niin ikään torstaina 17.7. Seuraavan päivän konsertissa nähdään toinen eturivin jazzkitaristi, kun John Scofield tuo Poriin Überjam-yhtyeensä, joka on erikoistunut moderniin groovejazziin.

Nuoremman polven groovea Pori Jazzissa edustaa eri tyylilajeja suvereenisti sekoitteleva yhdysvaltalaisyhtye Snarky Puppy, joka nähdään Kirjurinluodossa 18.7. Lauantain konsertissa suomalaisyleisölle esittäytyy puolestaan brittilaulajatar Zara McFarlane, jota on povattu yhdeksi alkaneen vuoden uusista jazztähdistä.

Lipunmyynti käynnissä

Lipunmyynti Pori Jazzin pääkonsertteihin (17.-19.7.) on käynnissä Lippupalvelussa, ja Kirjurinluoto Arenan S-Etuhintaiset konserttiliput ovat myynnissä 15.3. asti. Kirjurinluodon päivälipun saa 63 eurolla, kun ostoksensa tekee S-Etukortilla. Kampanjan päätyttyä lippujen normaalihinta on 70 euroa. Hintoihin lisätään mahdolliset toimituskulut.

Pori Jazz täydentää ohjelmistoaan kevään mittaan. Lisätiedot esiintyjistä ja tähän mennessä julkaistu ohjelma päiväkohtaisesti eriteltynä: www.porijazz.fi

James Blunt tulee Pori Jazziin

16.12.2013

Britannian suosituimpiin laulajiin ja lauluntekijöihin lukeutuva James Blunt konsertoi ensi heinäkuussa Pori Jazzissa. Kymmenen vuotta sitten maailmanmaineeseen noussut laulaja on myynyt uransa aikana jo yli 20 miljoonaa levyä. Blunt esiintyy Kirjurinluodon konserttipuistossa lauantaina 19. heinäkuuta.

James Bluntin vuonna 2004 julkaistu debyyttialbumi Back To Bedlam on yksi 2000-luvun myydyimmistä levyistä.  Sen ykköshitti You´re Beautiful nousi listojen kärkeen useissa maissa.  Brittiartistin muita tunnettuja kappaleita ovat muun muassa Goodbye My Lover, 1973 ja Carry You Home.

Blunt on saanut viisi Grammy-ehdokkuutta Yhdysvalloissa sekä voittanut muun muassa kaksi MTV Awards ja kaksi Brit Awards -palkintoa.

James Blunt julkaisi lokakuussa neljännen studioalbuminsa Moon Landing. Levyn hitti Bonfire Heart on noussut radiosoiton listakärkeen useissa maissa, myös Suomessa.

Pori Jazzin aiempia kiinnityksiä ensi kesälle ovat mm. rockin ikoni ja runoilija Patti Smith sekä hiphoptähti Mac Miller.

Lipunmyynti käynnissä

Uudistuvan Pori Jazzin pääkonsertit järjestetään ensi kesänä 17.–19.7. Lipunmyynti on jo käynnistynyt, ja myynnissä on 57 euron hintainen avoin lippu, joka käy Kirjurinluoto Arenalle minä tahansa päivistä. Avoin lippu on myynnissä ainoastaan 31.12. asti. Pori Jazzin normaalin päivälipun hinta on 70 euroa.

Pori Jazz julkaisee lisää artisteja talven aikana. Kirjurinluodon eri lavoilla nähdään päivittäin 12–14 eri artistia tai bändiä. Ne kaikki pääsee kokemaan saman päivälipun hinnalla.

www.porijazz.fi

Patti Smith ja Mac Miller Pori Jazziin

12.12.2013

Sukupolvensa arvostetuimpiin taiteilijoihin lukeutuva laulaja ja lauluntekijä sekä rock-runoilija Patti Smith saapuu Pori Jazziin. Hän on yksi Kirjurinluodon esiintyjistä lauantaina 19. heinäkuuta. Edellisenä päivänä Kirjurinluodossa nähdään yhdysvaltalainen hiphop-tähti Mac Miller.

Patti Smith aloitti uransa runoilijana ja kuvataiteilijana. Musiikin saralla Smith nousi esille vuonna 1975, jolloin hän julkaisi ”Horses”-debyyttialbuminsa. Tästä klassikkolevystä lähtien Smith on kuulunut taiderockin eturiviin. Smith vetäytyi julkisuudesta 1980, mutta rakastettu artisti palasi estradille 1996.

Patti Smith on julkaissut yhteensä yksitoista studioalbumia, joista viimeisin on vuonna 2012 ilmestynyt ”Banga”. Tällä albumilla hän omistaa kappaleet myös Amy Winehouselle ja Johnny Deppille. Smith on onnistunut yhdistämään runouden ja rock-musiikin ainutlaatuisella tavalla, minkä lisäksi hänet tunnetaan poikkeuksellisen taidokkaana esiintyjänä. Smithin tunnetuimpiin kappaleisiin kuuluvat ”Gloria” sekä yhdessä Bruce Springsteenin kanssa kirjoitettu ”Because The Night”.

Smithiä pidetään yhtenä maailman vaikutusvaltaisimmista taiteilijoista. Hänet tunnetaan myös lannistumattomasta työstään ihmisoikeuksien hyväksi. Patti Smith aateloitiin Rock and Roll Hall of Fameen vuonna 2007. Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian jakaman Polar Music Prizen hän sai 2011. Palkitun muistelmateoksensa ”Just Kids” Smith julkaisi vuonna 2010.

YouTube-aikakauden hiphop-tähti

Mac Miller on 21-vuotias hiphop-artisti, jonka vuonna 2011 ilmestynyt esikoisalbumi ”Blue Slide Park” nousi julkaisuviikollaan suoraan Billboard-myyntilistan ykköseksi. Pittsburghissa varttuneen räppärin tunnetuin kappale on ”Donald Trump”, jonka musiikkivideo on kerännyt YouTubessa huimat 87 miljoonaa katselukertaa.

Kirjurinluodossa perjantaina 18. heinäkuuta esiintyvän Mac Millerin toinen albumi ”Watching Movies With The Sound Off” ilmestyi tämän vuoden kesällä. Artisti käyttää myös aliasta Delusional Thomas, jonka nimissä hän julkaisi marraskuussa mixtapen, joka on ladattavissa ilmaiseksi internetistä. Vajaan viikon päästä Mac Miller julkaisee uuden live-albumin.

Mac Miller on nopeasti vakiinnuttanut asemansa uuden sukupolven yhdysvaltalaisräppärien etujoukoissa. Loka-marraskuussa Mac Miller oli mukana Lil Waynen Euroopan-kiertueella, joka piipahti muun muassa Tukholman Globenissa.

Jazzia Suomesta ja Yhdysvalloista

Pori Jazz on jo kiinnittänyt myös joukon Kirjurinluodossa ensi kesänä esiintyviä jazzyhtyeitä. Perjantain 18.7. konsertissa nähdään kovassa nosteessa oleva kotimainen Oddarrang. Lauantain ohjelmakokonaisuudesta puolestaan löytyvät yhdysvaltalainen Marc Cary Focus Trio sekä suomalais-norjalainen Alexi Tuomarila Trio.

Pitkän uran luonut yhdysvaltalaispianisti Marc Cary, 46, on tehnyt viime aikoina vahvaa nousua, joka huipentui tänä vuonna julkaistuun Marc Cary Focus Trion ”Four Directions” -albumiin. Marc Cary soittaa omaleimaisen dynaamisessa yhtyeessä sekä pianoa että kosketinsoittimia, ja trion kappaleissa on kuultavissa vaikutteita muun muassa Washingtonin go-go-musiikista, hiphopista sekä intialaisesta kulttuurista. Yhtye on omimmillaan keikkatilanteessa koettuna, kuten Marc Cary Focus Trion erinomaiset live-albumit vuosilta 2008 ja 2009 todistavat. Marc Carylta on julkaistu tänä vuonna myös soolopianoalbumi ”For The Love Of Abbey”, jolla muusikko osoittaa kunniaansa vuonna 2010 menehtyneelle jazzvokalisti Abbey Lincolnille.

Kiitellyssä Alexi Tuomarila Triossa soittavat pianisti Tuomarilan lisäksi rumpali Olavi Louhivuori sekä norjalaisbasisti Mats Eilertsen. Pitkään yhdessä toiminut yhtye on tunnettu saumattomasta yhteissoitostaan sekä Tuomarilan kiehtovista sävellyksistä. Trion tuorein albumi, Portugalissa äänitetty ”Seven Hills” on kerännyt kriitikoiden kehuja niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Olavi Louhivuori tunnetaan myös Oddarrangista, jonka elokuvallinen ja vahvatunnelmainen jazz-rock niittää mainetta laajalti – syksyllä ilmestynyt ”In Cinema” -albumi sai esimerkiksi brittilehti Guardianilta mairittelevan neljän tähden arvion. Jo yhtyeen ensialbumi ”Music Illustrated” (2006) toi Oddarrangille Emma-palkinnon. Louhivuoren lisäksi yhtyeessä soittavat Ilmari Pohjola (pasuuna), Osmo Ikonen (sello), Lasse Sakara (kitara) ja Lasse Lindgren (basso).

Edullinen avoin lippu myynnissä vuoden loppuun

Uudistuvan Pori Jazzin pääkonsertit järjestetään ensi kesänä 17.–19.7. Lipunmyynti on jo käynnistynyt, ja myynnissä on 57 euron hintainen avoin lippu, joka käy Kirjurinluoto Arenalle minä tahansa päivistä. Avoin lippu on myynnissä ainoastaan 31.12. asti. Pori Jazzin päivälipun normaalihinta on 70 euroa.

Pori Jazz julkaisee lisää artisteja talven aikana. Kirjurinluodon eri lavoilla nähdään päivittäin 12-14 eri artistia tai bändiä. Ne kaikki pääsee kokemaan saman päivälipun hinnalla.

www.porijazz.fi

Pori Jazz keskittää musiikkitarjontaansa Kirjurinluodon konserttipuistoon

27.11.2013

Legendaarinen Lokkilava otetaan käyttöön – musiikki soi kolmelta eri lavalta

Pori Jazzin festivaalikonsepti uudistuu merkittävästi ensi kesänä. Kirjurinluodon konserttipuistossa kuullaan jatkossa musiikkia useilta eri lavoilta, ja alueella konsertoi päivittäin 12–14 esiintyjää. Yksi ensi kesän estradeista on perinteinen Lokkilava, joka otetaan uudelleen käyttöön kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kirjurinluodon konsertit alkavat perinteiseen tapaan jo iltapäivällä, mutta aiemmasta poiketen ne jatkuvat nyt yömyöhään.

Lokkilava ei ole toiminut Pori Jazzin pääkonserttien näyttämönä sen jälkeen, kun suuret ulkoilmakonsertit siirrettiin viereiselle Kirjurinluoto Arenalle vuonna 2005. Ensi kesänä Lokkilava kuitenkin palaa festivaalin näyttämöksi, kun vehreässä puistoympäristössä nautitaan kansainvälisestä ja kotimaisesta huippujazzista.

– Jazzmusiikkia on kuultu Pori Jazzissa vuodesta toiseen, mutta pienten keikkapaikkojen ja ilmaiskonserttien tarjonta on saavuttanut yleisön vain osittain. Nyt haluamme tuoda jazzin entistä vahvemmin festivaalin keskiöön ja isoksi osaksi Kirjurinluodon pääkonsertteja. Lokkilava on pyhitetty puhtaasti jazzille, Pori Jazzin taiteellinen johtaja Mikkomatti Aro kertoo.

Porin Kirjurinluodossa sijaitsevien Arenan ja Lokkilavan välinen alue yhdistyy ensi kesänä yhtenäiseksi konserttipuistoksi. Alueen uutuuksiin kuuluu kolmas iso esiintymislava, joka sijaitsee vastapäätä Arenan päänäyttämöä. Ohjelmisto pyörii Arenan kahdella päälavalla vuorotellen ja keskeytyksettä. Myös Arenan lavoilla kuullaan jazzia, mutta lisäksi niillä tarjoillaan monipuolisesti rytmimusiikin eri genrejä. Konserttien suurimmat maailmantähdet esiintyvät Arenan kahdella lavalla.

Konserttipuiston uuteen ohjelmatarjontaan lukeutuu myös uusi puheohjelmaan keskittyvä lava, sillä Kirjurinluodon kesäteatterissa järjestetään konserttien lomassa kulttuurikeskusteluja sekä artistihaastatteluja. Tämä ohjelmakokonaisuus kootaan yhdessä SuomiAreenan kanssa.

Kirjurinluodon konserttipuistoalue ja kaikki sen lavat sisältyvät saman pääsylipun hintaan. Musiikkia esittää päivän mittaan 12–14 eri artistia tai yhtyettä.

Pori Jazzin pääkonsertit tiivistyvät ensi vuonna kolmeen päivään: torstaille 17. heinäkuuta, perjantaille 18. heinäkuuta ja lauantaille 19. heinäkuuta. Festivaalin päätöspäivänä 20. heinäkuuta järjestetään ilmaiskonsertteja ja iltaklubeja.

Kirjurinluodon konsertit ovat perinteisesti tauonneet ennen illan hämärtymistä, mutta jatkossa musiikki soi aikaisesta iltapäivästä yöhön asti. Samalla festivaali luopuu LP-teltasta sekä Porin teatterin konserteista.

– Kirjurinluodon konserttipuiston tarjontaa vahvistamalla festivaalista tulee kaksinapainen. Jazzkatu säilyy mielenkiintoisena konsertti- ja basaarikujana iltaklubeineen ja ilmaislavoineen. Kirjurinluoto tarjoaa puolestaan yleisölle entistä monipuolisemman festivaalielämyksen. Pääsylipun hinnalla saa kolminkertaisen musiikkitarjonnan entiseen verrattuna, toimitusjohtaja Juha Miikkulainen toteaa.

Pori Jazzin uniikista tunnelmasta pidetään kiinni myös jatkossa, vaikka viranomaisten tiukentuneen tulkinnan vuoksi Kirjurinluodon konsertteihin ei saa enää ensi vuonna tuoda omia alkoholijuomia. Festivaalin tavoitteena on varmistaa leppoisan ilmapiriinsä säilyminen ja huolehtia konserttien anniskelusta niin, että Kirjurinluotoon rakennetaan laajoja ja sujuvasti toimivia anniskelualueita, joilla yleisö voi entiseen tapaan nauttia musiikista, piknikistä ja toistensa seurasta. Kirjurinluodon ravintoloihin voi tuoda mukanaan omat ruokansa – samoin kuin esimerkiksi nurmikolle levitettävän viltin. Myytävien tuotteiden hinnoittelu on kuluttajaystävällistä.

Pori Jazzin lipunmyynti on käynnistynyt Lippupalvelussa. Myynnissä on loppuvuoden ajan 57 euron hintainen avoin lippu, joka käy Kirjurinluotoon minä tahansa päivänä. Kirjurinluodon normaalihintaisen lipun hinta on 70 euroa. Avoin lippu on myynnissä 31.12.2013 asti.

Pori Jazz järjestetään 49. kertaa 12. – 20. heinäkuuta 2014.

www.porijazz.fi

PORI JAZZ. The Northern Governors. Photo: Pia Jalkanen

1 / 9
PORI JAZZ McKoy Tyner

2 / 9
PORI JAZZ Paul Anka Photo Arto Takala

3 / 9
PORI JAZZ Photo Johanna Tirronen

4 / 9
PORI JAZZ Joshua Redman Photo Olli Sulin

5 / 9
PORI JAZZ. Robert Glasper Experiment. Photo: Maarit Nissinen

6 / 9
PORI JAZZ. Photo: Matti Juutilainen

7 / 9
Pori Jazz. James Neve. Photo: Maarit Nissinen

8 / 9
PORI JAZZ.  Photo: Olli Sulin

9 / 9
  • Yhteistyössä: