Etusivu » Kaikki festivaalit » » Sastamala Gregoriana

Sastamala Gregoriana
19.07.2019 - 26.07.2019

Tietoa festivaalista

Sastamala Gregoriana soi keskiajan, renessanssin ja barokin ajan säveliä Rautaveden ikiaikaisissa kulttuurimaisemissa vuosittain heinä-elokuun vaihteessa. Lumoavina konserttipaikkoina toimivat Sastamalan keskiaikaiset kivikirkot ja kiinnostavimmat kulttuurikohteet. Vuosina 2018–2023 festivaali vie kuulijansa matkalle kaupunkeihin, joiden sijainti vesistöjen varsilla on yhdistänyt niitä muuhun maailmaan sekä rakentanut niistä kukoistavia kulttuurin kehtoja. Vuoden 2019 teemakaupunki on rakkauden Pariisi.

Tapahtuman luonne

Klassinen musiikki Kamarimusiikki Kursseja Ohjelmaa lapsille Ooppera ja kuoro Myös ilmaistapahtumia

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.sastamalagregoriana.fi
Sähköposti info@sastamalagregoriana.fi
Festivaaliosoite Sastamala Katso kohde kartalla
Puhelin +358 45 874 2345

Festivaali kartalla

Yksi Pirkanmaan kesän viehkeimmistä festivaaleista, vanhan musiikin Sastamala Gregoriana –festivaali soi vuosittain heinäkuun viimeisellä viikolla Sastamalassa, Rautaveden ikiaikaisissa kulttuurimaisemissa, Tampereelta n. 50 km Porin suuntaan.

Sastamala Gregoriana tunnetaan ainutlaatuisena ja tunnelmallisena vanhan musiikin tapahtumana, jossa huipputason konsertit yhdistyvät persoonallisiin esityspaikkoihin ja järjestäjien vieraanvaraisuuteen. Se on vanhan musiikin kohtauspaikka, jonne niin taiteilijat kuin kuulijatkin haluavat tulla yhä uudelleen. Konserttisaleina toimivat Sastamalan keskiaikaiset kivikirkot, joiden tunnelmassa ja akustiikassa vanha musiikki soi aitona ja täydellisenä.

Monipuolisessa ohjelmistossa tarjotaan yleisölle musiikkia kaikilta vanhan musiikin aikakausilta, niin keskiajalta kuin barokin ja renessanssin kausiltakin, esitellen laajasti sekä vokaali- että instrumentaalimusiikkia. Esiintyjät ovat suomalaisia ja kansainvälisiä vanhan musiikin huippuja. Konserttisarjaa täydentää kansainvälinen mestarikurssi sekä ilmaistapahtumat. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii englantilainen luuttutaiteilija Michael Fields.

Jaa tapahtuma

Sastamala Gregorianan toiminnanjohtaja Tiina Kuusisto siirtyy Pirkanmaan festivaalien uudeksi toiminnanjohtajaksi

06.09.2018

Sastamala Gregoriana -festivaalin toiminnanjohtajana tammikuusta 2017 lähtien toiminut Tiina Kuusisto aloittaa Pirkanmaan festivaalit – Pirfest Ry:n toiminnanjohtajana 15.09.2018.

Pirfest ry on pirkanmaalaisten laadukkaiden kulttuurifestivaalien verkosto, jolla on 37 jäsentä kymmenen kunnan alueella. Vanhaan musiikkiin keskittyvää Sastamala Gregoriana -festivaalia Tiina Kuusisto ehti järjestää kahtena vuotena, ja oli samalla käynnistämässä syksyllä 2017 avautunutta tapahtumatalo Tyrvään Pappilaa.

Kuusisto jätti elokuun lopussa haikeat jäähyväiset upealle kansainväliselle festivaalille ja aivan erityiselle, asialleen omistautuneelle toimijaryhmälle.

”Kiitän täydestä sydämestäni festivaalin hallitusta, innokkaita yhteistyökumppaneita ja pyyteetöntä talkooporukkaa. Erityisesti haluan kiittää yhdistyksen aiempaa puheenjohtajaa Maiju Vuorenojaa luottamuksesta sekä nykyistä puheenjohtajaa Johannes Rantasta mahtavasta kannustuksesta ja avusta hektisinä festivaalikuukausina. Kiva, että saan tehdä jatkossakin yhteistyötä osin samojen ihmisten kanssa. Sastamala Gregoriana on kansainvälisesti arvostettu ja tunnettu festivaali. Oli hienoa huomata, kuinka vanhan musiikin taitajat ympäri maailmaa suorastaan kilvoittelevat päästäkseen esiintymään festivaaleilla. Sastamala on hurjan kaunis ja virkeä matkailukaupunki, jolla on potentiaalia vielä vaikka mihin. Yhteistyö kaupungin eri toimijoiden kanssa sujui hienosti ja notkeasti, kaikki puhalsivat yhteisen hiileen. Monia yhteistyöhankkeita ehdimme parin vuoden aikana viritellä. Ne jätän seuraajalleni eteenpäin hiottavaksi ja jatkan itse uusille poluille”, Kuusisto tuumaa.

Sastamala Gregorianan toiminnanjohtajana toimii vuoden loppuun asti festivaalin entinen toiminnanjohtaja, festivaalin nykyinen puheenjohtaja Johannes Rantanen. Festivaalin hallitus ilmoittaa jatkosuunnitelmista ja uuden toiminnanjohtajan valintaprosessista myöhemmin.

”On ollut suuri ilo tehdä töitä Tiinan kanssa ja nähdä miten hienosti festivaali on jälleen kehittynyt. Tiina on tehnyt merkittävää työtä festivaalin eteen ja ollut viemässä monia kehitysideoita eteenpäin. Tätä työtä jatkamme innolla ja ahkeruudella myös jatkossakin. On harmillista, että Sastamala Gregoriana ja Sastamalan kaupunki menettävät erinomaisen ja idearikkaan toimijan. Onneksi yhteistyömme kuitenkin jatkuu myös tulevaisuudessa festivaalin ja paikkakunnan kehittämiseen eteen alueellisella ja kansainvälisellä tasolla ammattitaitoisissa käsissä, Rantanen toteaa.

Lähes 3000 vanhan musiikin ystävää paistatteli Venetsian loisteessa Sastamala Gregoriana -festivaalin aikana Sastamalassa 20.-27.7.

30.07.2018

Suomen musiikkikesän helmi, kansainvälinen Sastamala Gregoriana – Wanhan Musiikin Päivät houkutteli jälleen vaikuttavan määrän vanhan musiikin ystäviä Sastamalan keskiaikaisiin kivikirkkoihin. Festivaalin seitsemässä tapahtumassa vieraili yhtensä noin 2900 kuulijaa. Vuoden 2019 teemana on ”Rakkauden Pariisi”.

Festivaalin avauskonsertissa täydessä Pyhän Olavin kirkossa 20.7. esiintyi Baptiste Romainin johtama sveitsiläinen Le Miroir de Musique. Uuden sukupolven vanhan musiikin taitureista koostuva yhtye esitteli 1400-luvun alun Venetsian musiikkimaailman rikkautta monipuolisesti alkuperäisteosten hengessä. Kesken konsertin kirkkoon lennähtänyt lintunen toi ”taivaallisen” lisänsä konsertin tunnelmaan.

Lauantain 21.7. Viva Vivaldi! -konsertti täytti Pyhän Marian kirkon ääriään myöten. Illan solistit Corina Marti, Teppo Lampela, Ansy Boothroyd ja Anu Mattila esittelivät vuoroin taitojaan huikean Sastamala Gregoriana Barokkiorkesterin sekä Utopia-kuoron siivittämänä. Corina Martin nokkahuilutaiturointi sai yleisön hykertelemään ihmetyksestä.

Festivaalin taiteellinen johtaja Michael Fields sekä Roberto Balconi isännöivät sunnuntaiaamulla 22.7. Tyrvään Pappilan herkullista brunssia. Illalla Suomessa ensimmäistä kertaa esiintynyt huikea sveitsiläinen Concerto di Margherita yhdisteli esityksessään soittoa ja laulua, myös soittimia vaihdettiin konsertin aikana sulavasti. Mezzosopraano Tanja Vogrinin lumoava ääni hurmasi yleisön ja muistutti jälleen Pyhän Marian kirkon ihmeellisestä akustiikasta.

Tiistain 24.7. Giardino Novon ja Espoon barokin Sodassa ja rakkaudessa -konsertti johdatti kuulijansa dramaattiselle ja mahtipontiselle musiikkimatkalle italialaisen renessanssin loistoon sekä valtakiemuroihin.

Uljaat Pormestarin sinkit ja pasuunat viihdyttivät keskiviikkona 25.7. satoja kuulijoita Tyrvään Pappilan pihamaalla olevassa amfiteatterissa järjestetyssä ilmaiskonsertissa. Pappilassa vietettiin konsertin jälkeen myös keskiaikaisia pitoja keittiömestari Arto Rastaan isännöimänä.

Torstaina 26.7. ranskalainen kapellimestari ja sinkisti Jean Tubéry vei yleisön seuraamaan ikiaikaista venetsialaista Meren häät -seremoniaa. Konsertissa esiintyneet vanhan musiikin orkesteri Barocco Boreale sekä Lauluyhtye Versio ovat Suomen parhaita vanhaan musiikkiin erikoistuneita yhtyeitä.

Festivaali päättyi perjantaina 27.7. festivaalin yhteydessä järjestettävän kansainvälisen mestarikurssin päätöskonserttiin, jolloin lavalla vieraili yksin, kaksin ja välillä isommallakin kokoonpanolla toinen toistaan lahjakkaampia nuoria taiteilijoita. Tunteikas konsertti päättyi perinteiseen oppilaiden ja opettajien tuohuskulkueeseen.

Festivaali kiittää lämpimästi upeita taiteilijoita, mahtavaa yleisöä, tärkeitä yhteistyökumppaneita sekä kultaakin arvokkaampaa, tapahtumassa pyyteettömästi toimivaa talkootiimiä!

 

Vuosi 2019 jatkaa Kaupungit vetten päällä -teemasarjaa; seuraavaksi vieraillaan Rakkauden Pariisissa.

Vuonna 2019 festivaali järjestetään perinteisesti heinäkuun viimeisellä viikolla teemalla ”Rakkauden Pariisi”. Teema jatkaa Venetsian aloittamaa Kaupungit vetten päällä -sarjan, joka viitoittaa festivaalin matkaa vuosina 2018-2023. Matkalla kuljetaan kaupunkeihin, joiden sijainti merien ja jokien varsilla on yhdistänyt niitä muuhun maailmaan sekä rakentanut niistä taiteiden ja kulttuurin keskuksia vuosisatojen ajaksi. Festivaalin taiteellinen johtaja Michael Fields kuljettaa yleisöä Venetsian lisäksi Bruggen, Pariisin, Wienin ja Rooman kautta Lontooseen. Mikäpä kaupunki soveltuisi paremmin kyseisen teeman esityspaikaksi, kun vesistöjen syleilyssä lepäävä Sastamala!

www.sastamalagregoriana.fiwww.facebook.com/sastamalagregoriana
www.twitter.com/sastamalamusicwww.instagram.com/sastamalagregoriana

1 / 16

2 / 16

3 / 16

4 / 16

5 / 16

6 / 16

7 / 16

8 / 16

9 / 16

10 / 16

11 / 16

12 / 16

13 / 16

14 / 16

15 / 16

16 / 16
  • Yhteistyössä: