Etusivu » Kaikki festivaalit » » Sata-Häme Soi, Ikaalinen

Sata-Häme Soi, Ikaalinen
03.07.2018 - 08.07.2018Tietoa festivaalista

Sata-Häme Soi on värikäs musiikkifestivaali, jonka keskiössä soi suomalaisille rakas soitin, harmonikka. Festivaali kokoaa yhteen niin kansainvälisen tason huippuammattilaisia kuin osaavia harrastajia. Ohjelmassa on laaja kirjo konsertteja iskelmästä klassiseen, lapsia unohtamatta.

Tapahtuman luonne

Monitaidefestivaalit Etno / Maailmanmusiikki Jazz Kamarimusiikki Kansanperinne Kansantanssi Klassinen musiikki Kursseja Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Perinteinen kansanmusiikki Solisti- tai yhtyekilpailuja Työpajoja Vakiotanssit, lavatanssit, tango Viihdemusiikki Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.satahamesoi.fi
Sähköposti toimisto@satahamesoi.fi
Festivaaliosoite Ikaalinen Katso kohde kartalla
Puhelin +358 43 217 0800
Toimisto Kauppakeskus Komppi, Karhoistentie 3L 2a, FI-39500 Ikaalinen

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Sata-Häme Soi tarjosi kilpailu- ja konserttielämyksiä Suomi 100 -hengessä

11.07.2017

Neljä erilaista suomenmestaruuskilpailua ja kymmenet konsertit niiden ympärillä vetivät taas ihmiset Sata-Häme Soi -festivaalille nauttimaan kilpailun jännityksestä ja musiikkielämyksistä. Kilpailut toivat esiin harmonikkaa niin pelimanni- kuin viihdeinstrumenttina, ja konserteissa koettiin myös sen klassinen ja jopa hypnoottinen puoli. Uusien sävellysten kantaesityksiä kuultiin kaksi.

Sata-Häme Soi -festivaalin toiminnanjohtaja Ulla Majuri on tyytyväinen festivaalin onnistumiseen. –Maksullisissa tapahtumissa oli kävijöitä lähes 7000. Kokonaiskävijämäärä lähenteli 20 000:tta. Päivällä viihdyttiin puistossa, poutasään ansiosta väkeä oli hyvin liikkeellä. Aivan loppuunmyytyjä konsertteja olivat Harmonikan vieraana Maria Ylipää Luomajärven Hevoskievarissa sekä Pohjonen Alanko Omalla Tuvalla.

Festivaalin päätösjuhlassa jaettiin kunniakirjat tärkeille yhteistyökumppaneille. Tänä vuonna ne saivat Ikaalisten kaupunki, Ikaalisten Kylpyläkaupunki Oy, Ikaalisten Matkatoimisto Oy ja Leppäkosken Sähkö Oy.

 

Harmonikka on osa 100-vuotiasta Suomea

Päätösjuhlassa Ikaalisten sivistysjohtaja Kari Tolonen otti esiin harmonikan merkityksen Suomen historiassa. –Harmonikalla on opetettu, viihdytetty, lohdutettu ja myös estetty radiomiinojen räjäytys Viipurissa vuonna 1941, hän muistutti. –Sotien aikaan harmonikkataiturit olivat parhaiten palkattuja ja työllistyneitä muusikkoja.

Festivaalin ohjelmistossa oli tänä vuonna Suomi-teemaisia konsertteja, muun muassa Sinivalkoinen Katri Helena, Valkea Ruusu Suomi-Filmin sävelin sekä Anne-Mari Kivimäki ja Lakkautettu kylä.

 

Kaksi kantaesitystä

Festivaalin aikana kuultiin kaksi kantaesitystä. Kultaisen Harmonikan kilpailukappaleena soi Henna-Maija Vannemaan sävellys Kuohu. Sen esitti Ella Törmäkangas. Matti Murto, jonka ansiokas työ harmonikkamusiikin eteen palkittiin Harmonikkaplaketilla, oli säveltänyt teoksen Finnish Suite. Se kuultiin ensi kertaa kirkkokonsertissa perjantaina 7.7. ja sen esitti nuori espanjalainen virtuoosi Lore Amenabar Larrañaga.

Sata-Häme Soi Ikaalisissa seuraavan kerran 3. – 8.7.2018. Sitä ennen käydään Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan alkukarsintoja ja risteillään Harmonikkaristeilyllä 17. – 18.3.2018.

www.satahamesoi.fi

Sata-Häme Soi: Harmonikansoiton Suomen Pelimannimestaruudet 5-rivisten soitossa menivät ympäri Suomen

07.07.2017

Harmonikkaa osataan soittaa kaikissa ikäpolvissa ja joka puolella Suomea. 5-rivisten kilpailu käytiin tänään Ikaalisissa. Pelimannimestaruudet levisivät Turusta Äkäslompoloon ja Porista Vainikkalaan.

Pelimannimestaruudet ratkottiin nyt 46. kerran. Säännöt edellyttivät kahden kappaleen esittämistä: toisen piti olla polkka ja toisen vapaavalintainen tanssilaji. Tuomariston puheenjohtaja Pasi Hirvonen piti sääntömuutosta onnistuneena. –Kuultiin hyvin harjoiteltuna harvinaisempiakin kappaleita, monta masurkkaa ja foksia, jopa tangoa.

Moni osallistuja oli osallistunut kilpailuun jo useita kertoja. Tuomaristo iloitsi, että aiempina vuosina annetusta palautteesta oli otettu opiksi. Vinkkejä riitti silti jaettavaksi: -Kaikkia viittä nappulariviä voisi käyttää, kun 5-rivisissä kisataan. Jopa pukeutuminen kannattaa miettiä etukäteen, ettei liian liukas kangas vaikeuta painavan soittimen hallintaa, Pasi Hirvonen kertoi yleisenä palautteena.

Varsinkin alle 18-vuotiaiden sarjassa Porin seutu oli vahvasti edustettuna, ja voittokin meni Poriin Ella Elomäelle. Muiden sarjojen voittajat ovat aivan toiselta puolen Suomea, jopa Äkäslompolosta saakka.

Tuomaristossa työskentelivät sen puheenjohtaja, musiikin tohtori Pasi Hirvonen, harmonikkataiteilija, kapellimestari Matti Ekman, harmonikkataiteilija Teija Niku sekä musiikin maisteri Juha Virtanen.

Kilpailun johtajana toimi Eero Nissinen, joka myös juonsi kilpailun yhdessä Henna-Maija Vannemaan kanssa.

Parhaat sijoitukset sarjoittain:

Sarja I, alle 9-vuotiaat:

 1. Eelis Vuorela, Lappeenranta, 175 p
 2. Eveliina Viitanen, Kankaanpää, 169
 3. Anni-Malviina Torvasti, Mäntsälä, 145 p.

Sarja II, alle 12-vuotiaat:

 1. Marko Haapapuro, Äkäslompolo, 183 p.
 2. Pauliina Koivuniemi, Sastamala, 173 p.
 3. Ville Vehkalahti, Lavia, 171 p.

Sarja III, alle 15-vuotiaat:

 1. Anna Salomaa, Haapajärvi, 182 p.
 2. Pilvi Huhta, Vihti, 180 p.
 3. Jere Rouvinen, Joensuu, 173

Sarja IV, alle 18-vuotiaat:

 1. Ella Elomäki, Pori, 180 p.
 2. Aliisa Räsänen, Pori, 170 p.
 3. Krista Savolainen, Pori, 159 p.

Sarja V, yleinen:

 1. Toni Perttula, Turku, 180 p.
 2. Juha Arola, Kajaani, 164 p.
 3. Pilvi Salovaara, Ulvila, 145 p.

Sarja Veteraanit:

 1. Hannu Hänninen, Lahti, 179 p.
 2. Sirkka Nevalainen, Hyvinkää, 165 p.
 3. Pauli Raivio, Haapajärvi, 162 p.

 

Alle 15-vuotiaiden sarjassa kilpaillut Anna Salomaa Haapajärveltä palkittiin yleisön suosikkina.

www.satahamesoi.fi

Sata-Häme Soi: Harmonikkaplaketti 2017 Matti Murrolle

09.07.2017

Sata-Häme Soi myöntää Harmonikkaplaketin Suomen harmonikkamusiikin hyväksi tehdystä suuriarvoisesta työstä.

Ensimmäinen Harmonikkaplaketti myönnettiin vuonna 1976 Lasse Pihlajamaalle.

Perustelut:

Monet lahjakkaat harmonikansoittajat joutuivat 1960-luvulla vaihtamaan soitinta tavoitellessaan opiskelupaikkaa musiikkiopistoista, joihin harmonikka ei tuohon aikaan vielä kelvannut. Näin kävi myös Matti Murrolle, joka aloitti musiikin harrastamisen harmonikansoittajana, mutta vaihtoi instrumenttinsa pianoksi ja alkoi opiskella musiikin teoriaa. Ensin Tampereen konservatoriossa ja myöhemmin Sibelius-Akatemiassa, jossa hän opiskeli myös sävellystä. Sävellyksen opettajina hänellä olivat Aulis Sallinen ja Kalevi Aho.

Harmonikansoittajien onneksi Matin suhde soittimeen säilyi tästä huolimatta lämpimänä. Hän toimi opiskeluaikanaan harmonikkamuusikkona tanssiyhtyeissä ja rahoitti näin opintojaan. Valmistuttuaan Sibelius-Akatemiasta Matti Murto on säveltänyt harmonikalle suuren määrän musiikkia. Yksi suomalaisen harmonikkaohjelmiston merkittävimmistä teoksista on Matti Murron Meditaatio, jonka Matti Rantanen tilasi ja kantaesitti vuonna 1975. Se on ensimmäinen suomalainen melodiabassoharmonikalle sävelletty teos. Tämän lisäksi Matti Murto on säveltänyt myös huomattavan määrän pedagogiseen käyttöön soveltuvaa musiikkia harmonikalle, jota soitetaan jatkuvasti musiikkiopistoissa Suomessa ja maailmalla.

Asetuttuaan Ikaalisiin Matti Murto perusti musiikkikustantamon, jonka kautta on painettu suuri määrä harmonikalle sävellettyä musiikkia. Modus Musiikki onkin yksi kansainvälisesti merkittävimpiä harmonikkamusiikin kustantajia. Säveltämisen ja musiikin kustantamisen lisäksi Matti Murto on toiminut Tampereen kaupunginorkesterin intendenttinä sekä useiden eri musiikkiopistojen rehtorina. Näin hän on osaltaan vaikuttanut positiivisesti harmonikan asemaan myös musiikkioppilaitoksissa.

Sata-Häme Soi on päättänyt, että vuoden 2017 Harmonikkaplaketin saa filosofian lisensiaatti, säveltäjä ja musiikkikustantaja Matti Murto huomionosoituksena ja kiitoksena hänen työstään suomalaisen harmonikkamusiikin hyväksi.

Harmonikkaplaketti luovutettiin Matti Murrolle Sata-Häme Soi -festivaalin päättäjäisissä 9. heinäkuuta 2017.

www.satahamesoi.fi

1 / 13

2 / 13

3 / 13

4 / 13

5 / 13

6 / 13

7 / 13

8 / 13

9 / 13

10 / 13

11 / 13

12 / 13

13 / 13
 • Yhteistyössä: