Etusivu » Kaikki festivaalit » » Savonlinnan Oopperajuhlat

Savonlinnan Oopperajuhlat
04.07.2019 - 04.08.2019

Tietoa festivaalista

2018:
Loma, Saimaan välke ja rantakaupungin erityinen tunnelma – kesän unohtumattomat hetket koetaan Savonlinnan Oopperajuhlilla yli 500 vuotta vanhassa Olavinlinnassa. Täydellisen romanttisessa oopperakesässä 2018 soivat suuret klassikot: kauden uutuus, näyttävä ja viihdyttävä Patarouva, Faust, Otello ja Madama Butterfly. Festivaalin tämänkertainen vierailija on Festival Puccini Italian Toscanasta. Todelliset Puccini-asiantuntijat tuovat näyttämölle verevää draamaa, Toscan ja Turandotin.

Tapahtuman luonne

Ooppera ja kuoro Klassinen musiikki Kursseja Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Kuvagalleria

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.operafestival.fi
Sähköposti info@operafestival.fi
Festivaaliosoite Olavinlinna, Savonlinna Katso kohde kartalla
Puhelin +358 15 476 750
Toimisto Olavinkatu 27, FI-57130 Savonlinna

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Savonlinnan Oopperajuhlien festivaalikausi 2018 päättyi lauantaina – kesä oli menestyksekäs, eniten kiinnosti uutuustuotanto Patarouva

07.08.2018
Savonlinnan Oopperajuhlilla vieraili yhteensä yli 70 000 kävijää eri tapahtumissa. Omista tuotannoista uutuus Patarouva kiinnosti eniten.

 

Savonlinnan Oopperajuhlien kausi 2018 päättyi lauantaina 4.8. kesän vierailijan Festival Puccinin Toscan näytökseen.

Kesän oma uutuustuotanto, Pjotr Tšaikovskin Patarouva vei yleisön 1890-luvun Pietariin. Jere Erkkilän ohjaama tuotanto oli suuri yleisömenestys. ”Uutuustuotantoon panostetaan aina paljon, joten on hienoa, että se on kiinnostanut myös yleisöä”, iloitsee taiteellinen johtaja Jorma Silvasti.

Charles Gounod’n säveltämä Faust palasi ohjelmistoon 16 vuoden tauon jälkeen. Lisäksi ohjelmistossa nähtiin Giuseppe Verdin Otello, joka esitetään myös Moskovan Bolshoi-teatterissa 14.-15. syyskuuta. Pääosissa Moskovassa esiintyvät Carl TannerMarina Costa-Jackson ja Elia Fabbian, jotka lauloivat Otellossa myös Olavinlinnassa.

Oopperajuhlilla nähdyistä tuotannoista puolet olivat säveltäjä Giacomo Puccinin käsialaa: omana tuotantona esitettiin Madama Butterfly ja vierailija Festival Puccini Italian Torre del Lagosta toi Olavinlinnaan Turandotin ja Toscan.

”Puccini –painotteiset juhlat höystettynä venäläisellä uutuudella ja ranskalaisella klassikolla olivat yleisön palautteen sekä kiinnostuksen perusteella erittäin onnistuneet. Kun vielä lisätään vierailumme Bolshoi–teatteriin ensi kuussa Otello–tuotannollamme, olen erittäin iloinen ja tyytyväinen kokonaisuuteen tänä vuonna. Samalla haluan kiittää kaikkia, noin 1300 mahtavaa henkilöä, jotka ovat omalta osaltaan olleet tekemässä ja mahdollistamassa festivaalia”, myhäilee festivaalijohtaja Jan Strandholm.

Savonlinnassa kuultiin myös kaksi Opera Festival Rocks! -konserttia, kun Apocalyptica sekä Children of Bodom ja Lost Society esiintyivät Olavinlinnassa. Lisäksi Savonlinnasalissa kuultiin sopraano Tuuli Takalan ja pianisti Tuula Hällströmin tuulia-levyn julkistamiskonsertti sekä viime vuoden Timo Mustakallio-laulukilpailun voittajien Aurora Marthensin ja Sanna Iljinin konsertti.

”Kesä on ollut runsaan tarjonnan vuoksi poikkeuksellinen. Esityksiä on ollut miltei jokaisena viikonpäivänä”, Jorma Silvasti kertoo.

Ensi kesänä uutuustuotantona Sevillan parturi sekä maailmanluokan vierailuja

Omana uutuustuotantona kesällä 2019 nähdään Kari Heiskasen ohjaus Gioachino Rossinin Sevillan parturista. Oopperan puvustuksen suunnittelee muotisuunnittelijana tunnettu Teemu Muurimäki. Uutuustuotanto on poikkeuksellinen, sillä Rossinin tuotantoa ei ole ennen esitetty Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Ensi vuonna ohjelmistoon palaavat kesällä 2017 Olavinlinnassa ensi-iltansa saaneet kriitikoiden ylistämä Giuseppe Verdin Rigoletto sekä Mozartin Ryöstö seraljista, jossa orkesteria johtaa Kalle Kuusava.

Olavinlinnassa nähdään myös kaksi kovan tason vierailijaa. Juhlilla vierailee Volksoper Wienistä, joka tuo Olavinlinnaan kestosuosikkinsa Johann Straussin säveltämän Lepakon. Se on yksi maailman suosituimmista opereteista.

Toinen vierailijoista on maailman tunnetuin oopperatalo Teatro alla Scala Milanosta. Se vierailee ensimmäistä kertaa Suomessa ja Oopperajuhlilla uutuustuotannolla, Giuseppe Verdin I masnadierilla (Rosvot), joka saa ensi-iltansa Milanossa kesäkuussa 2019. Savonlinnassa nähdään ensi kesänä kaksi huippuohjaaja David McVicarin ohjausta, sillä I masnadierin lisäksi myös Rigoletto on hänen ohjaamansa. Oopperan lisäksi kuullaan myös La Scalan juhlakonsertti. Liput La Scalan esityksiin ovat tällä hetkellä loppuunvarattuja.

Lipunmyynti kesälle 2019 on alkanut. 30.9. saakka lippuja voi ostaa ennakkoetuhintaan.

Savonlinnan Oopperajuhlat 4.7.-4.8.2019

www.operafestival.fi

Lotta Wennäkoski säveltää Savonlinnan Oopperajuhlilla kantaesitettävän oopperan

17.07.2018

Oopperajuhlien librettokilpailun viime vuonna voittanut käsikirjoitus Regine kertoo filosofi Kierkegaardin morsiamen elämäntarinan.

Säveltäjä Lotta Wennäkosken viime vuoden tilaustöitä olivat BBC:lle kirjoitettu orkesteriteos Flounce sekä Teosto-palkintoehdokkaaksikin valittu Uniin asti, jonka Radion sinfoniaorkesteri ja Polyteknikkojen Kuoro kantaesittivät. Parhaillaan Wennäkoski säveltää kamariteosta Los Angelesin filharmonikoille. Wennäkoskelle Regineen musiikin säveltäminen on mieluisa tehtävä. ”On ilo ja kunnia saada säveltää Regine Savonlinnan Oopperajuhlille. Libretto on kaunis ja huolellisesti rakennettu. Ryhdyn isoon sävellystehtävään innolla mutta levollisin mielin. Libretisti Laura Voipio on selvästi tiennyt, mitä tekee.” 

Voipion käsikirjoitus kertoo runollisella ja monitasoisella tavalla tanskalaisen Regine Olsenin (1822 – 1904) elämäntarinan, ja erityisesti hänen suhteensa teologi ja filosofi Søren Kierkegaardiin. Pari oli kihloissa vain vuoden Reginen ollessa alle 20-vuotias, mutta suhde jätti syvät jälkensä molempien elämään – ja myös koko Kierkegaardin tuotantoon.

Laura Voipio on suomentaja ja laulaja, jonka omaan kirjalliseen tuotantoon kuuluu muun muassa kuva- ja tietokirjoja sekä oopperalibretto Maailman valo. Oopperan maailmaan hän tutustui laulaessaan Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa 1995 – 2013.

Savonlinnan Oopperajuhlien librettokilpailun päämääränä oli luoda uusi suomalainen ooppera kantaesitettäväksi Oopperajuhlilla. Uuden oopperan luominen on suuri panostus suomalaiseen taitoon ja osaamiseen. ”Oopperajuhlien ohjelmistoon on jo vuosikymmenten ajan kuulunut uusi kotimainen oopperamusiikki. Meille on tärkeää taata uusien suomalaisten oopperoiden jatkumo Savonlinnassa myös tulevaisuudessa. Olemme hyvin tyytyväisiä voidessamme aloittaa yhteistyön Lotta Wennäkosken kanssa Laura Voipion libreton pohjalta”, toteavat Oopperajuhlien johtajat Jan Strandholm ja Jorma Silvasti.

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Oopperajuhlat on vuosien saatossa kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 60 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia on ulkomaalaisia. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen.

Maailman tunnetuin oopperatalo La Scala vierailee Savonlinnan Oopperajuhlilla kesällä 2019

05.07.2018

Maailman tunnetuin oopperatalo, italialainen Teatro alla Scala vierailee Savonlinnan Oopperajuhlilla kesällä 2019. La Scala esittää Suomen ensivierailullaan Olavinlinnassa Giuseppe Verdin oopperan I masnadieri (Rosvot) ja maailman huippulaulajien tähdittämän juhlakonsertin. Vierailu on yksi merkittävimmistä oopperajuhlien historiassa ja samalla sen historian suurin taloudellinen panostus.

”Milanon Teatro alla Scalan vierailu on meille suuri kunnia, sillä he vierailevat valikoidusti maailman oopperataloissa, nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. La Scalan vierailu on oopperajuhlien historian suurin panostus, ja myös tuotannollisesti poikkeuksellisen mittava. Italiasta Suomeen tulee lähes 230 ihmistä”, Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti kertoo.

Giuseppe Verdin I masnadieri (Rosvot) on La Scalan uutuustuotanto, joka saa ensi-iltansa Milanossa kesäkuussa 2019. Heti heinäkuussa se vierailee Savonlinnassa. Oopperan ohjaa David McVicar, joka on vieraillut myös Savonlinnan Oopperajuhlilla Rigoleton ohjaajana vuonna 2017. Rigoletto palaa ohjelmistoon kesällä 2019.

Oopperan lisäksi kesällä 2019 kuullaan myös juhlakonsertti, jossa esiintyvät laulajat maailman huipulta Sonya Yoncheva, Giorgio Berrugi, Leo Nucci ja Ferruccio Furlanetto. 

”Savonlinnan Oopperajuhlilla on vieraillut oopperataloja vuodesta 1987 alkaen. Vaikka perinteet ovat pitkät, historiallisen italialaisen oopperatalon ensimmäinen esiintyminen Suomessa, keskiaikaiseen Olavinlinnaan rakennetulla näyttämöllä on jotain aivan ainutlaatuista. La Scala on laittanut parhaat voimat liikkeelle”, festivaalijohtaja Jan Strandholm sanoo. “On myös upeaa, että saamme Savonlinnaan La Scalan uutuustuotannon I masnadierin aivan tuoreeltaan.”

La Scalan uutuustuotannon saaminen Savonlinnaan on vuosien työn tulos. “La Scalan johtaja Alexander Pereira kävi kymmenisen vuotta sitten Savonlinnan Oopperajuhlilla ja ihastui. Aloittaessamme keskustelut mahdollisesta vierailusta, hän totesi heti, että tämä tehdään”, taiteellinen johtaja Silvasti kertoo.

La Scalan tulon Suomeen mahdollistivat etenkin Jane ja Aatos Erkon säätiön yli miljoonan euron lahjoitus sekä usean muun sponsorin ja julkisen toimijan tuki Oopperajuhlille. “Olemme äärettömän kiitollisia kaikille tukijoille, jotka mahdollistavat tämän merkittävän vierailun”, Silvasti ja Strandholm kiittävät.

Liput tulevat myyntiin pe 6.7. klo 9 osoitteessa oopperajuhlat.fi

Katso taiteellisen johtajan Jorma Silvastin haastattelu: https://youtu.be/rDl30nv1s_w

La Scala pähkinänkuoressa:

  • Virallinen nimi Teatro alla Scala
  • Yksi maailman kuuluisimmista oopperataloista
  • Sijaitsee Milanossa, Italiassa
  • Avattu vuonna 1778
  • La Scalassa on kantaesitetty monia maailmankuuluja oopperoita, useiden Italian kuuluisimpien oopperasäveltäjien teoksia ja siellä ovat laulaneet maailman kuuluisimmat laulajat.
  • Säveltäjä Giuseppe Verdin ura alkoi ja päättyi La Scalassa. Siellä esimerkiksi kantaesitettiin hänen ensimmäinen oopperansa Oberto, sekä mestariteokset Nabucco, Otello ja Falstaff
  • Savonlinnan juhlakonsertissa esiintyvät mm. Sonya Yoncheva, Giorgio Berrugi, Leo Nucci ja Ferruccio Furlanetto.

http://www.teatroallascala.org/en/index.html

oopperajuhlat.fi

Savonlinnan Oopperajuhlat vierailee Moskovan Bolshoi-teatterissa syksyllä 2018

01.02.2018

Savonlinnan Oopperajuhlat vierailee Moskovan maineikkaassa Bolshoi-teatterissa syyskuussa. Moskovaan viedään Verdin klassikkoteos Otello, joka nähdään kesällä myös Olavinlinnassa.

”Vierailu on Oopperajuhlille tärkeä tunnustus ja hienoa jatkoa pitkälle yhteistyöllemme. Bolshoi on venäläisen oopperatradition koti ja samalla yksi maailman kuuluisimmista oopperataloista. Viemme Moskovaan oman tuotantomme, solistit ja kuoron. Otellon edellisestä esittämisestä Bolshoissa on kulunut jo vuosikymmeniä, ja näin kiinnostus meidän tuotantoomme syntyi luontevasti”, kertoo Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti.

Otellon nimiroolissa vierailulla laulaa Carl Tanner, Desdemonana Marina Costa-Jackson ja Jagon roolissa Elia Fabbian. Bolshoi-teatterin orkesteria johtaa Tanskan kuninkaallisen oopperan ylikapellimestari, venäläinen Alexander Vedernikov. Mukana on myös Bolshoin lapsikuoro.

Oopperajuhlat vieraili Moskovassa viimeksi vuonna 2006, tuolloin ohjelmistossa oli Aulis Sallisen Ratsumies. Bolshoi-teatteri puolestaan vieraili Oopperajuhlilla viime kesänä, ja yleisössä istuivat myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin. Bolshoi kutsuu säännöllisesti vierailevia ryhmiä, niiden joukossa ovat mm. Pariisin ooppera, Milanon La Scala, Pietarin Mariinski-teatteri ja Lontoon Royal Opera House.

Otello esitetään Moskovassa kahdesti, 14. ja 15.9.2018. Lipunmyynti esityksiin alkaa noin kuukautta ennen. Lisätietoja julkaistaan tuonnempana Bolshoin verkkosivulla.

Ensi kesän Oopperajuhlilla Otelloa esitetään 14.7. alkaen. Esitykset johtaa Savonlinnassa Hannu Lintu, ja Carl Tannerin kanssa pääroolissa vuorottelee Aleksandrs Antonenko, yksi tämän hetken kuuluisimmista Otellon esittäjistä. Tuotanto on toteutettu yhteistyössä ranskalaisen Chorégies d’Orange -festivaalin kanssa.


Savonlinnan Oopperajuhlat: Otello
Esitykset Olavinlinnassa
14.7. (ensi-ilta), 18.7., 23.7. ja 28.7.2018
oopperajuhlat.fi

Vierailu Moskovan Bolshoi-teatterissa
14.9. (ensi-ilta) ja 15.9.2018
bolshoi.ru/en

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5
  • Yhteistyössä: