Etusivu » Kaikki festivaalit » » Savonlinnan Oopperajuhlat

Savonlinnan Oopperajuhlat
01.07.2022 - 31.07.2022

Tietoa festivaalista

Kesän 2022 ohjelmistossa: uusi näyttävä Aida, Tosca ja solistit maailman huipulta, sekä kaikkein rakastetuin Carmen. Baritoni Ludovic Tézierin konsertti Olavinlinnassa on maailmanluokan tapaus. Vieraamme on Kroatian kansallisteatteri Rijekasta, Adrianmeren rannalta. He tuovat näyttämölle Julius Caesarin sekä Harlekiini & Gianni Schicchin.

Tapahtuman luonne

Ooppera ja kuoro Klassinen musiikki Kursseja Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Kuvagalleria

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.operafestival.fi
Sähköposti info@operafestival.fi
Festivaaliosoite Olavinlinna, Savonlinna Katso kohde kartalla
Puhelin +358 15 476 750
Toimisto Olavinkatu 27, FI-57130 Savonlinna

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Savonlinnan Oopperajuhlat: Johan Krogius voitti Timo Mustakallio -laulukilpailun Savonlinnassa

18.07.2021

Tenori Johan Krogius on voittanut 31. valtakunnallisen Timo Mustakallio -laulukilpailun. Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston palkinnon sai baritoni Jere Hölttä. Kilpailu käytiin sunnuntaina 18.7. Savonlinnan Oopperajuhlien yhteydessä. ”Etsimme potentiaalia ja lahjakkuutta, voittaja oli helppo valita”, sanoo tuomaristoon kuulunut Karita Mattila.

”Olen todella kiitollinen, tuntuu upealta”, kertoo Johan Krogius  voittotunnelmistaan.

”Johan Krogius on laulajana poikkeuksellisen lahjakas”, totesi tuomariston puheenjohtaja Ville Matvejeff. 23-vuotias Krogius opiskelee laulua Helsingin Konservatoriossa. Kulttuurirahaston Eero Rantalan palkinnon sai baritoni Jere Hölttä (kuvassa oikealla). Oululaislähtöinen 26-vuotias Hölttä opiskelee Sibelius-Akatemiassa.

Kilpailun alkuerään osallistui 16 ja finaaliin 8 laulajaa. Oopperajuhlien taiteellisen johtajan Ville Matvejeffin johtamaan tuomaristoon kuuluivat hänen lisäkseen sopraano Karita Mattila sekä Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellinen johtaja Erkki Korhonen. Pääpalkinto on 15 000 euroa ja Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston palkinto 10 000 euroa. Voittajat esiintyvät Urkuyö ja Aaria -festivaalilla Espoossa 29.7.2021, ja finaaliin yltäneille järjestetään lisäksi mestarikurssi Savonlinnassa kesällä 2022.

“Johan on poikkeuksellinen kyky ja hyvin lahjakas taiteilija. Hänellä on maailmanluokan ääni, jota hän osaa käyttää todella hyvin”, sanoo Ville Matvejeff. Krogius on laulanut Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa. “Etsimme potentiaalia, piileviä kykyjä ja valmiuksia nousta maailmanluokan tähdeksi. Tässä kilpailussa oli esillä tätä kaikkea”, lisää Karita Mattila.

”Erityismaininta on annettava kaikille osallistujille siitä, että pandemian aikana he ovat kyenneet jatkamaan opintojaan ja kehittymistään, vaikka esiintymistilaisuuksien ja -kokemuksen kartuttaminen on ollut erityisen haastavaa”, lisää tuomariston puheenjohtaja Ville Matvejeff.

 

Kilpailun finalistit:

Akseli Ferrand, tenori

Hanna Hasu, sopraano

Jenni Hietala, sopraano

Jere Hölttä, baritoni

Johan Krogius, tenori

Olivia Kyllönen, mezzosopraano

Antti Mähönen, basso

Melike Uludag, mezzosopraano

 

Alkukilpailuun osallistuivat myös:

Anna Ginström, sopraano

Fanny Hellström, mezzosopraano

Emma Kajander, sopraano

Sanna Korpi, sopraano

Sadelilja Larimo, sopraano

Akseli Mattila, baritoni

Anette Raukola, sopraano

Maija Rautasuo, sopraano

Vuodesta 1974 järjestetty kilpailu on ollut monelle nimekkäälle suomalaislaulajalle ponnahduslauta kansainväliselle uralle. Kilpailun voittajia ovat mm. Helena Juntunen, Johanna Rusanen, Tuuli Takala, Marjukka Tepponen, Kirsi Tiihonen, Jorma Silvasti ja Raimo Sirkiä. Viimeisimmän kilpailun voitti Iris Candelaria vuonna 2019.

Sääntöjen mukaan kilpailussa etsitään ennen kaikkea lupaavinta nuorta, eikä voittaja välttämättä ole pisimmälle kehittynyt laulaja. Kilpailuun saivat osallistua suomalaiset vuonna 1994 tai sen jälkeen syntyneet laulajat, jotka valittiin mukaan esikarsinnan perusteella toukokuussa. Naiset ja miehet kilpailivat yhdessä yhteisessä sarjassa.

Nimeään kantavan kilpailun perusti oopperalaulaja Timo Mustakallio (1929–1984). Kilpailun järjestävät Savonlinnan Oopperajuhlat ja Timo Mustakallio -säätiö yhdessä Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston kanssa.

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Kuukauden mittaisella festivaalilla käy vuosittain jopa 70 000 oopperavierasta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen kokemus. Kansainvälisesti korkeatasoiset esitykset ja konsertit, Olavinlinnan tunnelma ja kesäilta Saimaan äärellä kuuluvat erottamattomasti yhteen. Oopperajuhlia vietetään 1.–31.7.2022. oopperajuhlat.fi

”Oopperan roihu syttyy uudelleen”, sanoo taiteellinen johtaja Ville Matvejeff – Savonlinnan Oopperajuhlien kesän 2022 ohjelmistossa uusi näyttävä Aida, huippubaritoni Ludovic Tézier ja Suomen kantaesitys

31.05.2021

”Kahden hiljaisen kesän jälkeen haluamme tarjota parasta: ohjelmistossa ovat uusi Aida, Tosca ja Carmen”, sanoo Ville Matvejeff. Aidan ohjaa saksalainen Philipp Himmelmann, joka lupaa yhtä aikaa intiimin ja näyttävän tulkinnan klassikkoteoksesta. Yleinen lipunmyynti käynnistyy heinäkuun alussa. Jo sitä ennen voivat tämän kesän 2021 esityksiin lipun ostaneet siirtää varaukset ensi vuoden festivaalille. Oopperajuhlia vietetään 1.–31.7.2022.

Aida on kerrottava uudelleen, koska maailma on peruuttamattomasti muuttunut”, sanoo saksalaisohjaaja Philipp Himmelmann. Savonlinnan Oopperajuhlien kesän 2022 uutuus on sekä myyttinen ja spektaakkelimaisen näyttävä että inhimillinen ja samaistuttava. 

”Maailmanlaajuisen epidemian jälkimainingeissa Aida näyttäytyy meille uudella tavalla. Olemme käyneet läpi tämän naisen kokemuksia itsekin: joutuneet eristetyiksi maailmassa, joka on täynnä epävarmuutta ja hämmennystä”, Philipp Himmelmann sanoo. Himmelmann on kysytty ohjaaja Keski-Euroopassa. Itse James Bond väijyy vihollisia hänen ohjaamansa Toscan esityksessä elokuvassa Quantum of Solace. 

Aidan nimiroolissa laulavat Adina Aaron ja Helena Juntunen. Yhdysvaltalainen Adina Aaron vieraili jo vuoden 2008 Oopperajuhlilla. Tuolloin häntä pidettiin maailmalla vakuuttavimpana nuorena Aidana, ja nyt hän palaa rooliin rakennettuaan uraansa useissa suurissa tehtävissä. Radamèsina esiintyy uruguaylainen Gaston Rivero, joka nähtiin Oopperajuhlilla Madama Butterflyssa 2018. Aidan muissa päärooleissa laulavat Ève-Maud Hubeaux, Agnieszka Rehlis, Timo Riihonen ja Tommi Hakala 

Aidalla on erityinen rooli Oopperajuhlien historiassa. Edellistä, unkarilaisen András Mikón ohjaamaa versiota on esitetty vuodesta 1986. Teos kulkee mukana myös jokaisessa festivaali-illassa: rannoille ja kaupungille kantautuva soitto Olavinlinnasta kutsuu yleisön esitykseen juuri Aidan trumpettifanfaarin sävelin. Tuntuu miltei välttämättömältä, että nimenomaan uusi Aida avaa ensi vuoden Oopperajuhlat kahden koronavuoden jälkeen. Oopperan roihu syttyy uudelleen”, Ville Matvejeff sanoo.  

 

Maailman paras Scarpia Ludovic Tézier 

Ranskalaisbaritoni Ludovic Tézier on tämän hetken parhaimpana pidettyjä Verdi-tulkkeja ja erityisen tunnettu roolistaan häpeämättömänä poliisipäällikkö Scarpiana Puccinin Toscassa. Juuri tässä roolissa hän vierailee myös Oopperajuhlilla. Lisäksi hän esiintyy kokonaisessa omassa resitaalikonsertissaan yhdessä sopraano Cassandre Berthonin kanssa.  

Keith Warnerin ohjaama Tosca on Oopperajuhlien oma tuotanto, jonka edellisestä esityksestä Olavinlinnassa tulee kuluneeksi jo seitsemän vuotta. Nimiroolissa laulaa Miina-Liisa Värelä, jolle ennustetaan huomattavaa kansainvälistä huippu-uraa. Parikseen hän saa Metropolitanin, Royal Operan ja Baijerin valtionoopperan vakiovieraan, tenori Matthew Polenzanin, joka debytoi Cavaradossin roolissa. 

Carmenissa esiintyvät Tuija Knihtilä, Amadi Lagha, Marjukka Tepponen, Cardiffin laulukilpailun voittaja Andrei Kymach ja puolalainen Łukasz Goliński. Kansainvälisten huippunimien lisäksi kesän 2022 solisteissa on erityisen monia uuden polven laulajia, jotka ovat kansainvälinen läpimurron kynnyksellä.  

Kapellimestareina vierailevat italialaisen ohjelmiston tuntija Carlo Montanaro Toscassa ja Ramón Tebar Carmenissa. Aidan kapellimestari vahvistuu myöhemmin. 

 

Harlekiinia on odotettu Suomessa yli sata vuotta 

Kauden vierailevana oopperatalona pysyy Kroatian kansallisooppera Rijekasta, kuten oli suunniteltu jo peruuntuneiksi kesiksi 2020 ja 2021. Myös Julius Caesar säilyy ohjelmistossa ja nähdään kesällä 2022. Sen sijaan vierailijoiden toinen esitys on kokonaan uusi. Kahden karnevalistisen pienoisoopperan illassa nähdään italialaiset teokset 1910-luvulta, Puccinin Gianni Schicchi ja Busonin Harlekiini. 

Kroatian kansallisooppera tekee historiaa, sillä Harlekiinia ei ole koskaan aiemmin esitetty Suomessa. Tragikoominen ja vauhdikas Julius Caesar on sekin festivaalilla harvinaista barokkirepetuaaria ja ensimmäinen Oopperajuhlilla koskaan esitetty Händelin barokkiooppera.  

Julius Caesarin ja Harlekiinin vierailuesitykset ohjaa Kroatian kansallisoopperan johtaja Marin Blažević ja Gianni Schicchin Metropolitan-oopperan pitkäaikainen ohjaajalegenda Fabrizio Melano. Kapellimestarina Julius Caesarin esityksissä on Ville Matvejeff, Harlekiinin ja Gianni Schicchin esitykset johtaa talon ylikapellimestari Valentin Egel 

 

Liput kesän 2021 peruttuihin esityksiin voi siirtää heti ensi vuodelle  

Oopperajuhlat on yhteydessä kaikkiin lipun ostaneisiin. Tämän kesän lippuvaraukset pysyvät voimassa ja ne voi siirtää haluamaansa esitykseen ensi vuonna 2022 jo ennen kuin uusi kausi avataan yleiseen myyntiin 1. heinäkuuta. Ohjeet asiakkaille löytyvät myös sivulta oopperajuhlat.fi.

”Asiakkaamme ovat olleet tavattoman kärsivällisiä ja ymmärtäneet haastavan tilanteen, se lämmittää kovasti. Nytkin haluamme palvella jokaisen lipun varanneen henkilökohtaisesti ja varmistaa, että he pääsevät valitsemaan paikat kesän 2022 odotettuun ohjelmistoon ensimmäisinä. Luvassa on upeita esityksiä. Toivon myös, että mahdollisimman moni siirtäisi lippuvarauksensa ensi vuoteen. Oopperajuhlien tulevaisuuden kannalta sillä on iso taloudellinen merkitys”, sanoo festivaalijohtaja Jan Strandholm.   

Tänä vuonna Oopperajuhlat joutuu luopumaan oopperaesityksistä pandemiatilanteeseen ja yleisötilaisuuksiin liittyvien epävarmuuksien vuoksi. Kesällä toteutuu neljä konserttia ja nuorten laulajien Timo Mustakallio -kilpailu. 

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Kuukauden mittaisella festivaalilla käy vuosittain jopa 70 000 oopperavierasta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen kokemus. Kansainvälisesti korkeatasoiset esitykset ja konsertit, Olavinlinnan tunnelma ja kesäilta Saimaan äärellä kuuluvat erottamattomasti yhteen. Oopperajuhlia vietetään 1.–31.7.2022. oopperajuhlat.fi

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 6

2 / 6

3 / 6

4 / 6

5 / 6

6 / 6
  • Yhteistyössä: