Etusivu » Kaikki festivaalit » » Savonlinnan Oopperajuhlat

Savonlinnan Oopperajuhlat
07.07.2017 - 04.08.2017

Tietoa festivaalista

Oopperajuhlat 2017 juhlistaa Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä ja tarjoaa näyttävän kavalkadin konsertteja ja oopperoita. Mozartin Ryöstö seraljista, Sallisen Linna vedessä -kantaesitys ja Kullervo avaavat juhlat. Yleisön suosikki Verdin Rigoletto palaa uutena tuotantona. Tšaikovskin Jolanta Bolshoi-teatterin esittämänä ja konserttiversio Tšaikovskin Jevgeni Oneginista tuovat vieraita naapurimaasta ja kuninkaallinen Teatro Real Madrid esittää Bellinin Puritaanit.

Tapahtuman luonne

Ooppera ja kuoro Klassinen musiikki Kursseja Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Kuvagalleria

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.operafestival.fi
Sähköposti info@operafestival.fi
Festivaaliosoite Olavinlinna, Savonlinna Katso kohde kartalla
Puhelin +358 15 476 750
Toimisto Olavinkatu 27, FI-57130 Savonlinna

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Hannu Lintu johtaa juhlakonsertin Savonlinnan Oopperajuhlien kunniaksi

18.07.2017

Savonlinnan Oopperajuhlilla kuullaan 23.7. harvinaista herkkua – maailman kauneimpiin kuoroteoksiin lukeutuva Ludvig van Beethovenin Missa solemnis. Konsertissa juhlitaan Oopperajuhlien uudelleenkäynnistymistä 50 vuotta sitten, vuonna 1967. Tuolloin avajaisteoksena nähtiin saman säveltäjän ooppera, Fidelio.

Beethovenin Missa solemnis on kirkkomusiikin mestariteos, joka tarjoaa kuulijalleen ainutlaatuisen elämyksen. Samalla se vaatii esittäjiltään äärimmäistä taituruutta. ”Beethoven on itse kirjoittanut partituurinsa alkulehdillä, että tämä on teos, joka tulee suoraan sydämestä ja puhuu suoraan sydämeen. Kokonaisuutena Missa solemnis on jotakin, joka pitää ehdottomasti kokea”, kertoo konsertin kapellimestari Hannu Lintu.

”Kolmas osa, Credo, on ehdottomasti vaikeinta kuorolaulua, jota kukaan on koskaan säveltänyt”, Lintu jatkaa. ”Siinä kiteytyy Beethovenin filosofia siitä, että jos luova taiteilija haluaa ilmaista jotakin, ihmisen suorituskyky ei voi olla esteenä. On todella haastavaa löytää sellaista solistikvartettia, joka selviää uskottavasti teoksesta. Suomessa esityksiä on ehkä kerran viidessä vuodessa.”

Olavinlinnassa solisteina loistavat kesän oopperaesityksissä nähdyt huippuvieraat, sopraano Mirella Bunoaica, mezzosopraano Niina Keitel, tenori Tuomas Katajala sekä basso Mika Kares. Mukana on myös Savonlinnan Oopperajuhlakuoro. Juhlakuoron johtajan Matti Hyökin haastattelu Missa solemniksesta löytyy täältä: https://operafestivalmagazine.fi/oopperajuhlatkin-juhlii-jattiteoksella/

Beethoven sävelsi teoksensa vuosina 1819–1823. Kantaesityksensä se sai Pietarissa 1824.

”Ajatus siitä, että Missa solemniksen kantaesityspaikka sijaitsee vain 300 kilometrin päässä Savonlinnasta, on musiikinhistorialliselta kannalta aika huikea”, Lintu sanoo. Katso Linnun videohaastattelu täältä.

Savonlinnan Oopperajuhlien juhlakonsertti

Beethoven: Missa solemnis Olavinlinnassa 23.7. klo 19.

Savonlinnan Oopperajuhlat 6.7.–6.8.2017

Facebook: Savonlinna Opera Festival – Oopperajuhlat Twitter: @operafestivalfi Instagram: @operafestivalfi Youtube: Savonlinna Opera Festival

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteita. Oopperajuhlat on yli sadan vuoden aikana kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 60 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia tulee ulkomailta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen. Savonlinnasta on tullut käsite oopperanystävien keskuudessa kautta maailman. Vuonna 2017 budjetti on n. 8 M €, noin 84 % on omarahoitusta ja 16 % avustuksia (Opetus- ja kulttuuriministeriö, Savonlinnan kaupunki).

Aurora Marthens voitti vuoden 2017 Timo Mustakallio -laulukilpailun

16.07.2017

Sopraano Aurora Marthens on voittanut tänään sunnuntaina 16.7. Savonlinnassa käydyn valtakunnallisen Timo Mustakallio -laulukilpailun. Suomen kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston palkinnon sai sopraano Sanna Iljin.

Aurora Marthens (s. 1992) on opiskellut laulua vuodesta 2007 ja opiskelee tällä hetkellä Sibelius-Akatemiassa. Marthens lauloi finaalissa Jean Sibeliuksen yksinlaulun Jubal ja Vincenzo Bellinin säveltämän Elviran aarian oopperasta Puritaanit pianistinaan Elias Miettinen. Timo Mustakallio -laulukilpailun ensimmäinen palkinto on suuruudeltaan 15 000 euroa.

10 000 euron arvoisen Suomen kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston palkinnon saanut Sanna Iljin (s. 1991) on opiskellut laulua vuodesta 2005, tällä hetkellä hän opiskelee Helsingin konservatoriossa. Finaalissa Iljin lauloi Sergei Rahmaninovin laulun Son sekä Puccinilta Musettan aaria oopperasta La bohème pianistinaan Tuula Hällström.

”Finaalimme oli tänä vuonna harvinaisen tasainen, mutta tuomaristossa pääsimme kuitenkin helposti yksimielisyyteen voittajista”, sanoo tuomariston puheenjohtaja Jorma Silvasti.

Savonlinnan Oopperajuhlien, Timo Mustakallio -säätiön sekä Suomen kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston yhteistyössä järjestämän laulukilpailun tuomaristossa toimivat Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellisen johtajan Jorma Silvastin lisäksi oopperalaulaja Tommi Hakala, kapellimestari Hannu Lintu sekä sopraanolegenda Edith Mathis, joka on vasta toinen ulkomainen tuomari kilpailun historiassa. Silvasti sanoo olevansa erittäin iloinen tuomariston kansainvälisestä vahvistuksesta.

Kilpailun palkitut esiintyvät Timo Mustakallio -laulukilpailun voittajien konsertissa Savonlinnan Oopperajuhlilla ensi kesänä 21.7.2018. Erikoispalkintona voittajat saavat esiintymistilaisuuden myös Urkuyö ja Aaria -festivaalilla Espoossa vielä tässä kuussa 27.7. Lisäksi kilpailun finalisteille järjestetään mestarikurssi Savonlinnassa kesällä 2018.

Loppukilpailussa oli mukana kahdeksan laulajaa:
Jenni Hietala
Sanna Iljin
Marianne Lehtonen
Aurora Marthens
Elisaveta Rimkevitch
Anna Saaritsa
Janne Sihvo
Johanna Takalo

Savonlinnan Oopperajuhlat 6.7.–6.8.2017

www.operafestival.fi

Savonlinnan Oopperajuhlilla avajaisviikonloppu – Lipunmyynti kesälle 2018 alkaa torstaina

05.07.2017

Oopperajuhlat käynnistyy perjantaina Savonlinnassa. Festivaalin avaavat Mozartin hyväntuulinen Ryöstö seraljista ja Aulis Sallisen uusi vokaaliteos Linna vedessä, kronikka lausujalle, laulajille, orkesterille – ja Olavinlinnalle. Kauden kolmas uutuus on Rigoletto Sir David McVicarin hengästyttävän rohkeana ohjauksena. Runsaan ohjelmiston rinnalla avautuu myös lipunmyynti todellisten klassikoiden oopperakesään 2018.

Juhlat avaa Katariina Lahden uusi ohjaus Mozartin oopperasta Ryöstö seraljista perjantaina 7.7. Rooleissa nähdään kiinnostavia solistivierailta, kuten Mirella Bunoaica, Hulkar Sabirova, Lucrezia Drei, Claire de Sévigné ja Sebastian Wirnitzer, sekä vahvassa kansainvälisessä nousussa olevat Tuomas Katajala ja Jussi Myllys. Esitykset johtaa Christoph Altstaedt.

Avajaisviikonloppuna juhlitaan satavuotiasta Suomea. Aulis Salliselta kuullaan uusi vokaaliteos, järjestyksessään jo neljäs kantaesitys Oopperajuhlilla (8.7.). Linna vedessä on Lassi Nummen tekstiin perustuva kronikka, kunnianosoitus Suomelle ja Olavinlinnalle. ”Olavinlinna niin kuin kaikki linnat ovat osa meidän itsenäisyyttämme. Itsenäisyytemme ei ole mikään itsestäänselvyys, vaan sen eteen on tehty paljon ja sitkeästi työtä. Sen uskon olevan päälauseita tässä teoksessa”, Sallinen kuvaa. Katso myös Aulis Sallisen haastattelu videolta täällä.

Ville Matvejeffin johtamassa konsertissa laulavat Tiina-Maija Koskela, Tuija Knihtilä, Jussi Myllys ja Tommi Hakala. Kertojana esiintyy näyttelijä Jukka-Pekka Palo. Katso videolta, mitä Tommi Hakala kertoo teoksen nostattamista tunnoistaan. Ohjelmistoon palaa 8.7. myös Sallisen väkevä Kullervo, joka vangitsi yleisön viimeksi vuonna 2014.

Skotlantilaisen ohjaajan Sir David McVicarin Rigolettosta on luvassaraivokas ja rohkea tulkinta. 10.7. alkavat esitykset johtaa ranskalainen Philippe Auguin, ja päärooleissa laulavat Kiril Manolov, Claudio Otelli, Rame Lahaj ja Ivan Magri sekä suomalaistähdet Tuuli Takala, Hanna Rantala, Mika Kares ja Petri Lindroos.

Omien tuotantojen ohella juhlilla nähdään Suomessa harvinaisia oopperahelmiä kahden vierailevan oopperatalon esityksinä. Moskovan Bolshoi-teatterin ja Madridin Teatro Realin myötä Savonlinnan Oopperajuhlat tulee järjestäneeksi ulkomaisten huipputalojen vierailuja Olavinlinnassa jo 30 vuoden ajan.

Oopperan ohella kesäilloissa kuullaan keveämpiä konsertteja. Iiro Rantala ottaa varaslähdön juhlille 6.7. ja juhlat päättyvät J. Karjalaisen konserttiin Olavinlinnassa 6.8.

Tutustu Oopperajuhlien koko ohjelmistoon täällä.

Kesä 2018 hellii oopperanystäviä

Ensi vuonna Oopperajuhlilla nähdään aivan uusi, romantiikan ajan Pietariin sijoittuva Tšaikovskin Patarouva.  ”Olavinlinnaan syntyy tyylikkään kaunis ja viihdyttävän visuaalinen esitys. Hieno musiikki antaa mahdollisuuden tuoda mukaan yllätyksellisyyttä ja myös aivan erityistä näyttävyyttä”, kertoo ohjaaja Jere Erkkilä. Katso ohjaajan koko haastattelu täällä. Esitykset johtaa Alexander Vedernikov, joka on hiljattain nimitetty Tanskan kuninkaallisen oopperan ylikapellimestariksi 2018 alkaen.

Vahvat tarinat jatkuvat Vilppu Kiljusen ohjaamassa Faustissa, joka syntyy uudelleen 16 vuoden tauon jälkeen, ja Otellossa, jonka johtaa Hannu Lintu. Ohjelmistossa nähdään myös Oopperajuhlien rakastettu Madama Butterfly.

Ensi kesän vieras on italialainen Festival Puccini Toscanasta, säveltäjän kotiseudulta. Todelliset Puccini-asiantuntijat tuovat näyttämölle verevää draamaa, Toscan ja Turandotin.

Lipunmyynti kesän 2018 esityksiin käynnistyy Lippupisteen verkkokaupassa ja toimipaikoissa sekä Oopperajuhlien omassa lipunmyynnissä torstaina 6.7. klo 9.

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteita. Oopperajuhlat on yli sadan vuoden aikana kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 60 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia tulee ulkomailta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen. Savonlinnasta on tullut käsite oopperanystävien keskuudessa kautta maailman. Vuonna 2017 budjetti on n. 8 M€, noin 84 % on omarahoitusta ja 16 % avustuksia (Opetus- ja kulttuuriministeriö, Savonlinnan kaupunki).

Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään 7.7.-4.8.2017.

Savonlinnan Oopperajuhlilla huippuohjaajan rohkean uskalias Rigoletto

29.06.2017

Savonlinnan Oopperajuhlat käynnistyy ensi viikon torstaina 6.7. Juhlakauden odotettuihin tuotantoihin lukeutuu skotlantilaisen Sir David McVicarin ohjaama raivokas ja rohkea Rigoletto, joka ei jätä kylmäksi. Uutta ovat myös turvatarkastukset Olavinlinnaan saapuville.

Kesän uutuusesitys Rigoletto sisältää elementtejä Sir David McVicarin aiemmasta ohjauksesta, joka on nähty Lontoon Royal Opera Housessa. Englantilaismediassa sitä on kutsuttu hurjaksi ja energiseksi. Olavinlinnassa nähtävä uusi versio on sekin rohkea ja uskalias.

Rigoletto on raivonhuuto ihmisten epätasa-arvoa vastaan”, McVicar kuvailee. ”Päähenkilön synkkä ja mustanpuhuva hahmo on kirkkaisiin ja värikkäisiin asuihin pukeutuva herransa käänteinen peilikuva.” Taidemaalari Caravaggion hengessä näyttämölle on luotu loistokkaan maalauksellinen tunnelma. Tutustu esityksen taustoihin täällä (video).

Tutustu Oopperajuhlien koko ohjelmistoon täällä.

Esityksiin turvatarkastuksen kautta

Tänä kesänä esityksiin saapumiseen kannattaa varata totuttua enemmän aikaa, sillä Olavinlinnaan kuljetaan turvatarkastuksen kautta. Pisteellä tarkastetaan laukut, reput ja muut kantamukset. Järjestyksenvalvojat suorittavat tarkastuksen ennen linnalle johtavaa siltaa. Tarkastukset tehdään myös linnan takalaiturilla veneellä saapuville.

”Haluamme varmistaa yleisöllemme nautinnollisen oopperakokemuksen. Turvallisuus on siinä yksi tärkeä tekijä. Siksi varaudumme ja vastaamme muutoksiin maailman turvallisuustilanteessa. Myös Supon kohottama Suomea koskeva uhka-arvio vaikutti järjestelyyn”, sanoo festivaalijohtaja Jan Strandholm.

Lisätietoa turvatarkastuksista löytyy Oopperajuhlien info-sivulta.


Savonlinnan Oopperajuhlat / Ohjelmisto 6.7.–6.8.2017
www.operafestival.fi/fi/Ohjelmisto/Ohjelmisto-2017

Facebook: Savonlinna Opera Festival – Oopperajuhlat
Twitter: @operafestivalfi
Instagram: @operafestivalfi
Youtube: Savonlinna Opera Festival

Savonlinnan Oopperajuhlat: Oopperalibrettokilpailun voitti Laura Voipion Regine

08.05.2017

Savonlinnan Oopperajuhlien valtakunnallinen oopperalibrettokilpailu on ratkennut.

Kilpailun voitti Laura Voipio libretollaan Regine saaden 20 000 euron pääpalkinnon. Kaksi muuta palkittua, kumpikin arvoltaan 5000 euroa, ovat Pekka Hakon Mr Anaconda (työnimi) ja Juhani Koiviston Vangit.

Voittanut käsikirjoitus kertoo runollisella ja monitasoisella tavalla tanskalaisen Regine Olsenin (1822-1904) elämäntarinan, ja erityisesti hänen suhteensa teologi ja filosofi Søren Kierkegaardiin. Pari oli kihloissa vain vuoden Reginen ollessa alle 20-vuotias, mutta suhde jätti syvät jälkensä molempien elämään – ja myös koko Kierkegaardin tuotantoon. Todellisiin henkilöihin ja tapahtumiin perustuvassa käsikirjoituksessa on mukana myös kolmiodraaman ainekset ja sen tapahtumat sijoittuvat emämaa Tanskan ohella myös St Croixiin silloisessa Tanskan Länsi-Intiassa.

Laura Voipio on kustannuspäällikkönä eri kustannustaloissa työskennellyt suomentaja ja laulaja. Hänen oma kirjallinen tuotantonsa koostuu lasten kuva- ja tietokirjoista sekä oopperalibretosta Maailman valo, joka esitettiin vuonna 2010. Oopperan maailmaan hän tutustui laulaessaan Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa vuosina 1995-2013.

”Olen harrastanut filosofiaa koulutytöstä lähtien ja lastenkirjallisuuden ohella runous on minulle läheisintä, joten koen libreton kirjoittamisen omakseni. Laulajana kuulostelen todella tarkasti tekstin pituutta ja vokaaleita, ja miten niitä pystyy laulamaan”, Voipio kertoo.

”Oopperan kohtauksien hahmottamisessa on paljon samaa kuin kuvakirjan kirjoittamisessa – tapahtuma on mielessä kuvina, jotka täytyy saada avattua kuulijalle hyvin tiiviissä muodossa. Oma musiikillinen ja näyttämöllinen kokemukseni on ollut välttämätöntä tässä kirjoitustyössäni.”

 

Tiukka ja tasainen kilpailu

Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti kertoo, että Voipion käsikirjoitus erottautui lopulta kilpailun kärkiviisikosta, jonka esikarsintaraati valitsi maaliskuun lopussa finaaliin. Kilpailun kärkikolmikko oli erittäin tasainen.

”Kilpailuun jätettyjen 54 libreton aiheiden kirjo ylsi, kuten eräs raatilainen kuvaili, ’Punaisesta viivasta La bohémeen´. Regine erottautui kansainvälisellä näkökulmallaan kilpailukäsikirjoitusten Suomen historiaan painottuneesta valtavirrasta. Itse Reginen librettoa lukiessani olin otettu sen tematiikasta ja siitä, miten kauniisti siinä kuvattiin niin rakkauden voimaa ja tunteita kuin 1800-luvun maailman monia tasoja.”

Kilpailu käytiin täydellisen anonymiteetin suojissa niin kilpailijoiden kuin raatilaisten osalta, ja näin vältettiin erilaiset jääviysongelmat ja taattiin raadille työrauha. Silvasti sai itsekin tietää kirjoittajien oikeat nimet vasta valintojen jälkeen.

”Toukokuun aikana kokoontuu uusi raati etsimään voittaneelle libretolle säveltäjää. Voittaja on sitoutunut tarvittaessa muokkaamaan librettoaan yhdessä säveltäjän kanssa. Olavinlinnan lavalla teos tullaan näkemään aikaisintaan vuonna 2019, sillä nämä ovat pitkiä prosesseja niin säveltäjän kuin tuotannonkin suunnittelun osalta”, toteaa Jorma Silvasti.

www.operafestival.fi

Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään 7.7.-4.8.2017.

Savonlinnan Oopperajuhlien markkinointiviestinnän vetäjäksi Johanna Järventaus

19.04.2017

Savonlinnan Oopperajuhlien markkinointiviestinnän vetäjäksi on nimitetty filosofian maisteri Johanna Järventaus. Hän toimii tällä hetkellä Suomen kansallisoopperan ja -baletin viestintäpäällikkönä. – Johanna on monipuolinen kulttuurin ja oopperan viestinnän, markkinoinnin ja myynnin osaaja. Kun alan myynninedistämisen toiminnot integroituvat nopeasti, panostamme vahvasti markkinointiviestintämme ja digitaalisen läsnäolomme kehittämiseen niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Olemme uudistaneet organisaatiotamme sen mukaisesti, sillä haluamme palvella nykyisiä ja uusia asiakkaitamme monipuolisesti myös tulevaisuudessa.  Toivotamme Johanna Järventauksen lämpimästi tervetulleeksi markkinointiviestinnän tiimimme vetäjäksi, kertoo festivaalijohtaja Jan Strandholm. – Olemme kansainvälisesti tunnettu tapahtuma ja työllistämme kesällä Savonlinnassa suoraan yli 1000 ihmistä. Välillisesti juhlien vaikutus on vieläkin suurempi. Siksi tunnettuutemme edelleen lisääminen on tärkeää Oopperajuhlille, jotta voimme omalta osaltamme edistää Suomen ja etenkin Savonlinnan houkuttelevuutta matkailukohteena.

Johanna Järventaus kertoo Savonlinnan Oopperajuhlien olevan hänelle ennestään tuttu ja tärkeä tapahtuma. – Olen innoissani uudesta tehtävästäni, sillä Savonlinnan Oopperajuhlat on merkittävä osa kulttuurielämäämme ja hurmaava tapahtuma kauneimmassa kesä-Suomessa. Näin vahvan brändin vahvistaminen ja kehittäminen edelleen on Oopperajuhlien koko tiimille kiinnostava haaste, luonnehtii Järventaus.  ̶  Oopperajuhlilla on suuri merkitys myös alueellisen matkailun kannalta ja siksi yhteistyön kehittäminen Savonlinnan alueen yritysten ja yrittäjien kanssa on tärkeää, jotta voimme hyödyntää niin alueen kuin Oopperajuhlien vahvuudet parhaalla mahdollisella tavalla.

Oopperajuhlien pitkäaikainen markkinointipäällikkö Helena Kontiainen jää eläkkeelle tämän kesän juhlien jälkeen. Johanna Järventaus aloittaa Savonlinnan Oopperajuhlilla 22.5.2017 ja ottaa markkinointiviestinnän osaston vastuulleen elokuussa.

Savonlinnan Oopperajuhlat on tänä vuonna 6.7.–5.8. Lipunmyynti käy vilkkaana kesän festivaalille, jonka ohjelmistossa juhlitaan satavuotiasta Suomea ja nähdään uutuuksina mm. mukaansatempaavat klassikot Ryöstö seraljista ja Rigoletto. Mukana on myös kaksi huipputaloa maailmalta, Moskovan Bolshoi-teatteri ja Madridin Teatro Real, jotka rikastuttavat juhlien ohjelmistoa omilla laatuesityksillään. Festivaalikauden koko ohjelma löytyy osoitteesta operafestival.fi 

Savonlinnan Oopperajuhlat: 30 vuotta merkittävää kulttuurituontia

06.04.2017

Vuodesta 1987 alkaen Savonlinnan Oopperajuhlilla on vieraillut vuosittain myös ulkomainen oopperaseurue, ja viime kesinä vierailijoita on ollut jopa kaksi.

Oopperatalojen vierailut Savonlinnan Oopperajuhlille ovat ainoa pitkäjänteinen ikkunoita maailmalle avaava tämän kokoluokan kulttuurituonnin operaatio Suomessa. Juhlilla on vieraillut oopperataloja Aasiaa ja Amerikkaa myöten. Vierailijoiden avulla on voitu esitellä oopperakirjallisuutta huomattavasti laajemmin kuin mihin omat resurssit olisivat riittäneet.

Olavinlinna on vierailijoille poikkeuksetta uusi ja erilainen esiintymisareena. Tuotantopäällikkö Jukka Pohjolaisen mukaan vierailijoiden mielentila kehittyykin yleensä saman kaavan mukaan: Ensin syntyy linnaan tultaessa pieni kauhu siitä, miten täällä pystyy mitään tekemään. Sitten seuraa onnistumisen hurmio ja lopulta lähtemisen tuska. Kaikki sanovat lähtiessään, että voisivat mielellään tulla uudestaan – ja näin on tapahtunutkin neljän vierailijan kohdalla.

Bel cantoa sen toisesta kotimaasta

Teatro Real Madridin taiteelliselle johtajalle Joan Mataboschille Savonlinna on tuttu 12 vuoden takaa hänen vierailustaan Barcelonan Gran Teatre del Liceun johtajana.

”Savonlinna on yksi maailman taianomaisista paikoista ja Oopperajuhlat ovat kehittyneet alallaan malliesimerkiksi maailmassa. Meille on kunnia päästä esiintymään festivaalille ja uskon että siitä tulee miellyttävä kokemus niin orkesterille, solisteille kuin tekniikasta vastaaville ihmisille meillä”, Matabosch kertoo innostuneesti.

”Ja suomalaisyleisöllä on nyt mahdollisuus tutustua yhteen Euroopan johtavista oopperataloista.”

Madridilaiset tuovat Oopperajuhlille Vincenzo Bellinin I puritani (Puritaanit), joka oli ensimmäisiä Teatro Realissa esitettyjä oopperoita. Ensiesitys oli 6.12.1850 eli vain kaksi viikkoa teatterin avaamisen jälkeen.

I puritani on yksi tärkeimmistä bel canto -oopperoista, ja hengeltään romanttinen teos, jonka Bellini sävelsi luovan uransa huipulla.

”Oopperassa käsitellään mestarillisesti yhtä romantiikan tunnusmerkkiä: hulluutta ilmentämässä tunteiden lannistumatonta voimaa fyysisen haurauden ja sosiaalisen marginalisoitumisen viitekehyksessä.”

Puritaaneja esitetään harvoin syystä, että se on solistien kannalta suunnattoman haastava.

”Oopperan pääroolit kuuluvat oopperakirjallisuuden vaativimpiin. Onneksi meillä on Jessica Prattin ja Celso Albelon kaltaisia laulajia ja kapellimestarina yksi tämän ohjelmiston suurimmista asiantuntijoista, Maestro Evelino Pidó.”

Bolshoi on kysytty vierailija

Bolshoin tämänvuotinen vierailu ei ole teatterin pääjohtaja Vladimir Urinin mielestä missään nimessä tavanomainen.

”Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla ja itse Oopperajuhlien merkkivuosi antavat esiintymisellemme erityisen säväyksen.”

”Emme pysty vastaamaan läheskään kaikkiin vierailupyyntöihin. Otamme vastaan vain sellaiset vierailukutsut, jotka ovat meille tärkeitä ennen muuta taiteellisesti. Lähimmät naapurimme, ystävämme ovat myös etusijalla.”

Miksi Tšaikovskia Savonlinnaan?

”Tšaikovski on musiikkimme peruskivi, 1800-luvun suurimpia säveltäjiä, jonka perintöä me tulkitsemme. Palaamme jatkuvasti hänen oopperoihinsa, valmistamme niistä uusia versioita, uusia esityksiä ja laitoksia. Emme voi kuvitella Bolshoita ilman sellaisia oopperoita kuin Jevgeni Onegin tai Jolanta”, Urin sanoo.

”Edellytyksenä on, että entiset näyttämöratkaisut vaihtuvat uusiin. Tällaisia tulkintoja on jo useita. Jevgeni Oneginista näette konserttiversion sen vuoksi, että vallitsevissa olosuhteissa emme voi esittää näyttämötoteutusta, mutta Jolantasta se onnistuu.”

Jolantasta nähdään tuore tuotanto, jossa Jolanta ja Pähkinänsärkijä – ei kokonaisena balettina, vaan säveltäjän laatimana sinfonisena sarjana – ovat ensimmäistä kertaa yhdessä. Ohjaaja Sergey Zhenovach sanoo, että sinfoninen sarja esittelee tavattoman runollisesti ja satumaisesti Jolantan sisäistä maailmaa ennen oopperan tapahtumia.

Jolanta-oopperaa on tiettävästi esitetty Suomessa vuosina 1917-1919. Bolshoin molemmat teokset johtaa Bolshoi-teatterin ylikapellimestari Tugan Sokhiev.

Miten Oopperajuhlat itse hyötyy vierailuista?

Yksi tärkeimmistä asioista on, että altistamme toimintamme vuosittain ulkopuolisen asiantuntijatahojen arvioinneille. Pääsemme samalla vertaamaan ja tutustumaan vieraittemme niin käytäntöihin kuin taiteellisiin ratkaisuihin, ja samalla täytämme asiakkaittemme odotukset Savonlinnan Oopperajuhlien monipuolisesta ohjelmistotarjonnasta.

Bolshoi-teatterin esitykset Olavinlinnassa 25.7. – 29.7.
Teatro Real Madridin esitykset Olavinlinnassa 31.7. – 4.8.

www.operafestival.fi

Savonlinnan Oopperajuhlat: Kampanja rohkaisee kansainvälistymään

16.01.2017

11+1 maailmalla menestyvää suomalaista paljastaa onnistumisen reseptinsä

Suomi 100 vuotta -juhlallisuuksiin kuuluva Maailmalla menestyvät 2017 -kampanja avattiin tänään Aleksanterin teatterissa Helsingissä. Kampanjassa maailmalla tunnetut ja tunnustetut suomalaiset kertovat mitä onnistuminen on vaatinut ja antanut. Esimerkit kannustavat muita suomalaisia luottamaan omiin vahvuuksiinsa ja rakentamaan niiden avulla uusia suomalaisia menestystarinoita.

Maailmalla menestyvät 2017 -kampanja avaa yhteiskunnallista keskustelua suomalaisen taidon ja osaamisen tulevaisuudesta. Kampanja luo monipuolisen kuvan kansainvälisen menestyksen resepteistä ja rohkaisee suomalaisia luomaan uusia kansainvälisiä menetystarinoita.

Savonlinnan Oopperajuhlien koordinoima Inspired in Finland -yhteisö on valinnut kampanjaan 11 eri aloilla kansainvälisesti menestyvää suomalaista. Kahdestoista, itsenäisyypäivänä 2017 julkistettava henkilö valitaan yleisöäänestyksellä.

̵ Tiedämme, että suomalaisissa on valtava taitopotentiaali. Haluamme julkaista kahdentoista jo kannuksensa kansainvälisillä kentillä ansainneen taitavan ja osaavan suomalaisen tarinat juhlavuoden kunniaksi, kertoo Savonlinnan Oopperajuhlien festivaalijohtaja Jan Strandholm.

Osoitteessa www.maailmallamenestyvat.fi esittelemme yksitoista ensimmäistä kampanjan henkilöä sekä tänään julkaistun Sofi Oksasen tarinan. Julkaisemme uuden tarinan joka kuukauden kuudes päivä, kunnes itsenäisyypäivänä on vuorossa yleisön äänestämä kahdestoista maailmalla menestyvä suomalainen ja hänen tarinansa.

Savolinnan Oopperajuhlien koordinoimassa Inspired in Finland -yhteisössä ovat mukana Accenture, Andritz Oy, Finnair Oyj, Fortum Oyj, Gasum Oy, OP ja Sanoma Media.

Lisätietoa Maailmalla menestyvät 2017 -kampanjasta sekä Inspired in Finland -hankkeesta antavat

www.operafestival.fi

Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään 7.7.-4.8.2017.

Kesällä 2017 Savonlinnan Oopperajuhlilla myös lastenoopperaa

14.11.2016

Savonlinnan Oopperajuhlien 2017 lastenooppera on Anna Noran säveltämä Kani Koipeliinin kuperkeikat.

Kirsi Kunnaksen tekstiin perustuvaa ja KLAPS klassista lapsille ry:n tuottamaa satuoopperaa esitetään heinäkuun lopussa Savonlinnasalissa. Teoksen ohjaa Juulia Tapola.

Luvassa on energinen ja värikylläinen kokonaisuus, jossa musiikki, vauhdikas toiminta ja Eija Mizohatan luomat värikkäät lavasteet kannattelevat Kirsi Kunnaksen hykerryttäviä riimejä. Värikylläinen satumusiikki etenee klarinetin ja pianon säestyksellä ja tekstin selkeys on ollut siinä keskeinen lähtökohta.

Tapola vakuuttaa, että yli kolmevuotiaalle yleisölle suunnatusta satuoopperasta nauttivat myös kouluikäiset ja aikuiset – toki ikäkautensa mukaan vähän eri asioihin keskittyen.

”Kani Koipeliinin kuperkeikat on hullunhauska ja ajaton kasvutarina kaikenikäisille. Taikurin hatusta vahingossa väärään satuun päätynyt kani pystyy rohkeudellaan ja kekseliäisyydellään osoittamaan, että pienikin voi olla arvokas, tärkeä ja vahva.”

Oopperan eri hahmoja esittävät kokeneet huippusolistit: Kani Koipeliinia esittää Anu Hostikka, pelottavuuttaan uhoavaa sutta Juha Hostikka, viekasta kettua Jeni Packalén, avuliasta taikuria, joka vahingossa muuttuu kissaksi, Riku Pelo sekä auttavaista tuulta Jouni Bäckström.

Vain parasta lapsille

Tapola muistuttaa, että lapsiyleisöä ei voi aliarvioida eikä sille voi tarjota puolivillaista esitystä. Kaiken pitää olla aitoa, totta ja uskottavaa.

”Isolle osalle yleisöämme klassisella tekniikalla laulettu Kani Koipeliinin kuperkeikat tarjoaa ensimmäisen kohtaamisen oopperan ja sadun taikapiirin kanssa. Esitys etenee energisesti, sillä lasten kanssa ei voi löysäillä. Pieniä suvantopaikkoja hekin toki sallivat, kun tarina hetken hengähtää.”

Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti pitää tärkeänä, että kaikki ikään katsomatta pääsevät mukaan oopperan taikapiiriin.

”Haluamme jatkossakin tarjota ohjelmaa lapsiyleisöllemme. Se on erityisen tärkeää näinä kulttuuriin ja koulutukseen kohdistuvien leikkausten aikoina”, Silvasti lupaa.

”On fantastista katsoa, miten lapsiyleisö nauttii oopperasta kokonaisvaltaisen spontaanisti, ilman ennakkoluuloja ja turhaa analysointia. Siinä olisi aikuisillakin oppimista. Ja toivottavasti heille jää mukava muisto Savonlinnasta ja oopperasta.”

Satuoopperalla on kolme esitystä Savonlinnasalissa: su 30.7. klo 15 ja 18 sekä ma 31.7. klo 15. Liput maksavat 27 €.

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Savonlinnan Oopperajuhlat on vuosien saatossa kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 60 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia on ulkomaalaisia. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen. Savonlinnasta on tullut käsite oopperanystävien keskuudessa kautta maailman. Oopperajuhlien rahoituksesta n. 14% tulee Opetusministeriön ja Savonlinnan kaupungin toiminta-avustuksista, lähes 70% pääsylipputuloista ja n. 10% yritysyhteistyösopimuksista. www.oopperajuhlat.fi

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5
  • Yhteistyössä: