Etusivu » Kaikki festivaalit » » Savonlinnan Oopperajuhlat

Savonlinnan Oopperajuhlat
03.07.2020 - 01.08.2020

Tietoa festivaalista

Loma, Saimaan välke ja rantakaupungin erityinen tunnelma – kesän unohtumattomat hetket koetaan Savonlinnan Oopperajuhlilla. Kesällä 2020 Olavinlinnassa nähdään maailmalla nouseva Kuningas Roger, festivaalin historiassa harvinaista barokkioopperaa, Karita Mattilan juhlakonsertti sekä klassikot Carmen, La traviata ja Sevillan parturi. Savonlinnassa vierailee myös Kroatian kansallisooppera Euroopan kulttuuripääkaupungista Rijekasta.

Tapahtuman luonne

Ooppera ja kuoro Klassinen musiikki Kursseja Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Kuvagalleria

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.operafestival.fi
Sähköposti info@operafestival.fi
Festivaaliosoite Olavinlinna, Savonlinna Katso kohde kartalla
Puhelin +358 15 476 750
Toimisto Olavinkatu 27, FI-57130 Savonlinna

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Kuningas Rogerin ohjaaja vaihtuu Savonlinnan Oopperajuhlilla – Erik Söderblomista kulttiteos peilaa juuri tätä maailmanaikaa

17.03.2020

Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom korvaa Krystian Ladan Oopperajuhlien Kuningas Rogerissa. Ohjaajavaihdos tapahtuu Oopperajuhlista ja Ladasta riippumattomista syistä. Esitys on Savonlinnan Oopperajuhlien ensi kesän uutuus. Puolalaisen Karol Szymanowskin 1920-luvun teos kokee maailmalla uutta tulemistaan ja nähdään Suomessa näyttämöllä nyt ensimmäisen kerran. ”Kuningas Roger on hieno, monipohjainen, ajaton ja samalla juuri tätä maailmanaikaa peilaava teos, joka tulvii uskomattoman kaunista musiikkia”, Söderblom sanoo.

”Tällaiset muutokset ovat harmillisia, mutta eivät poikkeuksellisia. Valitsimme nopeasti uuden ohjaajan. Erik Söderblom on näkemyksellinen osaaja, joka tuo oman tulkinnallisen kerroksensa jo ennestään vaikuttavaan teokseen”, sanoo festivaalijohtaja Jan Strandholm

”Olin iloinen, että uusi taiteellinen johtaja Ville Matvejeff valitsi juuri Kuningas Rogerin ensimmäisen festivaalinsa uutuustuotannoksi. Hyvin mielelläni astun äkkiä syntyneessä muutostilanteessa ohjaajan rooliin”, Söderblom sanoo. Kuningas Roger on hänen ohjaajandebyyttinsä Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Kokenut Erik Söderblom on ohjannut noin kuudenkymmenen teatterituotannon lisäksi yli kolmekymmentä ooppera- ja musiikkiteatterituotantoa, mm. Kansallisoopperassa. Klassikoiden ohella mukana on myös lukuisia kantaesityksiä. Tuorein on Andy Warhol -ooppera Flash Flash Musica nova Helsinki -festivaalin ja Espoon kaupunginteatterin yhteistyönä 2019. Ennen nykyistä tehtäväänsä Espoon kaupunginteatterin johtajana, Söderblom on työskennellyt mm. Q-teatterissa, Teatterikorkeakoulun näyttelijätyön professorina ja vararehtorina sekä Baltic Circle -festivaalin ja Helsingin juhlaviikkojen taiteellisena johtajana. 

Ohjaaja tuo yleisen käytännön mukaisesti mukanaan myös oman suunnittelijatiiminsä. Esityksen visualisoivat pukusuunnittelija Manuela Paladin Šabanović ja valaistus- ja videosuunnittelija Ville Seppänen. Pukusuunnittelua Roomassa ja muotisuunnittelua Milanossa opiskellut Manuela Paladin Šabanović on Kroatian kansallisoopperan pukusuunnittelun johtaja ja luonut puvustuksia kymmeniin tuotantoihin. Ville Seppänen on suunnitellut valaistuksia ja videoita mm. Kansallisteatterin, Turun kaupunginteatterin, Q-teatterin ja Viirus-teatterin tuotantoihin ja mm. Zodiakin ja Susanna Leinosen tanssiteoksiin. Hän on toteuttanut musiikkivideoita ja kuuluu kokeelliseen Linnunradan Rinnebaari -ryhmään.

Kuningas Rogerin ensi-ilta on 4. heinäkuuta. Päärooleissa laulavat Helena Juntunen, Fredrik Zetterström ja Sam Furness. Esitykset johtaa Ville Matvejeff. 

oopperajuhlat.fi

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Oopperajuhlat on vuosien saatossa kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 70 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia on ulkomaalaisia. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen.

Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään 3.7.-1.8.2020.

Karita Mattilalle toinen konsertti ensi kesän Savonlinnan Oopperajuhlille

07.11.2019

Karita Mattila viettää 60-vuotisjuhlaansa ensi kesänä Savonlinnan Oopperajuhlilla. Suuri juhlagaala, joka myytiin loppuun pian julkistuksen jälkeen, saa jatkoa ja toisen esityksen maanantaille 27. heinäkuuta. Lipunmyynti konserttiin alkaa ensi keskiviikkona 13.11. klo 9.

Karita Mattilan pian 40 vuotta sitten voittamista Lappeenrannan ja Cardiffin laulukilpailuista käynnistyi ikoninen ura, joka jatkuu edelleen vahvana. Mattila on vailla vertaansa – hänet on kutsuttu kaikille oopperan suurimmille näyttämöille ja kuuluisimpien orkestereiden eteen ja hänen levytyksensä ovat keränneet mainetta, kuten kaksi Grammy-palkintoa. Värikäs persoona on viime aikoina noussut myös sosiaalisen median ilmiöksi. Mattilan julkaisuja työstään sekä kommentteja ajankohtaisista aiheista ja mm. naisen oikeuksista seuraa hänen Twitter-tilillään lähes 8 000 ihmistä.

60-vuotisjuhlagaalan ohjelmassa kuullaan aarioita sopraanolle tärkeistä rooleista, kuten Ariadne, Tannhäuserin Elisabetta sekä Mattilan uusin rakkaus Isolde. Konsertin johtaa kapellimestari Hannu Lintu. Konsertin ohjelma löytyy Oopperajuhlien verkkosivulta tämän linkin kautta.

Ensi kesänä Oopperajuhlia vietetään 3.7.–1.8. Festivaalin ohjelmisto on tuoreen taiteellisen johtajan Ville Matvejeffin ensimmäinen ja tuo Olavinlinnaan koko joukon uusia, kansainvälisesti kiinnostavia nimiä. Karita Mattilan edellisestä konsertista Oopperajuhlilla tulee kuluneeksi kahdeksan vuotta.

Karita Mattilan suuri juhlagaala

Olavinlinna la 25.7. (loppuunmyyty) ja ma 27.7. klo 19

Liput 13.11. klo 9 alkaen Lippupisteestä ja Oopperajuhlien lipunmyynnistä

oopperajuhlat.fi

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Oopperajuhlat on vuosien saatossa kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 70 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia on ulkomaalaisia. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen.

Waltteri Torikalle kiinnitys Savonlinnan Oopperajuhlilla

22.10.2019

Baritoni Waltteri Torikka vierailee ensi kesänä Savonlinnan Oopperajuhlilla. Torikka on kiinnitetty Bartolon rooliin Kari Heiskasen ohjaamassa Sevillan parturissa. Viime kesän uutuusooppera myi esitykset täyteen ja saa jatkoa heinäkuussa. Ensi-illassa saivat huomiota myös muotisuunnittelija Teemu Muurimäen luomat puvut.

Waltteri Torikka on Tähdet, tähdet -viihdeohjelman voiton (2015) jälkeen kotimaan seuratuin oopperalaulaja. Hänen viimeaikaisia esiintymisiään ovat mm. roolit Tampereen oopperassa, Jyväskylän oopperassa ja Kansallisoopperassa sekä Mannerheimin nimirooli Ilmajoen musiikkijuhlilla ja Sillanpään nimirooli Hämeenkyrön FEStiwaalilla, jonka taiteellisena johtajana Torikka myös on toiminut. Hän on esiintynyt ulkomailla mm. Kroatian kansallisoopperassa, Tanskan kuninkaallisessa oopperassa, Aix-en-Provencen festivaalilla Ranskassa ja Lontoossa BBC:n Proms-festivaalilla. Savonlinnan Oopperajuhlilla Waltteri Torikka lauloi viimeksi vuonna 2016 Don Giovannin pääroolissa.

Torikka esiintyy myös perinteisten näyttämöiden ulkopuolella viihdelavoilla – esimerkiksi marraskuussa hän esiintyy rock-tenori Jarkko Aholan kanssa Hartwall-areenalla jo kolmatta kertaa.

Lue lisää Sevillan parturista täällä.

Oopperajuhlilla uusi esiintyjäpolvi

Oopperajuhlien ensi kesän ohjelmisto on festivaalin uuden taiteellisen johtajan Ville Matvejeffin ensimmäinen. ”Minulta on kysytty, kuinka aion Oopperajuhlia uudistaa. Oopperasta itsestään käsin. Kiinnostavat teokset, hyvä draama ja ravisuttava musiikki Saimaan kesäyössä ovat Oopperajuhlien sielu, jota haluan vaalia. Mukaan olen poiminut sellaisia laulajia, kapellimestareita ja ohjaajia, joiden tiedän tuovan Olavinlinnan näyttämölle raikkautta”, Matvejeff totesi ohjelmiston julkistuksen yhteydessä.

Tulevana kesänä nähdäänkin joukko nimekkäitä uuden polven tekijöitä, jotka kaikki on noteerattu kansainvälisesti nousevina tähtinä. Oopperajuhlien kävijöillä on mistä valita: Mukana ovat mm. italialaiset Annalisa Stroppa (Rosina, Sevillan parturi) ja Antonio Poli (Germont, La traviata), ruotsalainen Ida Falk Winland (Violetta, La traviata), sveitsiläinen Ève-Maud Hubeaux (Carmenin nimirooli), ukrainalaissyntyinen Yuriy Yurchuk (Escamillo, Carmen) ja walesilainen Sam Furness (paimen, Kuningas Roger). Suomalaisista nuoren polven laulajista juhlilla esiintyvät mm. Helena Juntunen (Roxana, Kuningas Roger), Marjukka Tepponen (Violetta, La traviata), Aurora Marthens (Micaëla, Carmen) ja Tapani Plathan (Escamillo, Carmen).

Savonlinnan Oopperajuhlia vietetään 3.7.–1.8.2020. Kesän koko ohjelmisto verkkosivulla oopperajuhlat.fi.

Viikingit-sarjasta tuttu Wardruna Savonlinnan Oopperajuhlille

11.09.2019

Muinaispohjoismaisesta perinteestä ammentava norjalaisyhtye Wardruna esiintyy Savonlinnan Oopperajuhlilla ensi kesänä. Yhtyeen vanhalla viikinkikielellä kirjoitetut tekstit pohjautuvat ikiaikaisiin myytteihin ja riimuihin. Ambient-henkiset konsertit ovat tunnettuja rituaalinomaisesta ja maagisesta tunnelmastaan. Konsertti järjestetään Olavinlinnassa lauantaina 1.8.2020. Lipunmyynti alkaa maanantaina 16.9. klo 9 Lippupisteessä ja Oopperajuhlien lipunmyynnissä.

Multi-instrumentalisti ja lauluntekijä Einar Selvikin johtama Wardruna luo uutta vanhoista pohjoismaisista elementeistä. Selvik käsittelee musiikissaan mm. ihmisen suhdetta luontoon. Muinaisskandinaavisten rumpujen, harppujen ja puhaltimien ohella juurevaan äänimaisemaan kuuluvat kuiskaukset, melodinen laulu ja vaikuttavat kuorot. Soittimina Wardruna käyttää paitsi pohjoismaisia perinnesoittimia, myös luonnon elementtejä kuten puita, kiviä, tulta ja vettä.

Esiintymispaikkansa tarkoin valitseva yhtye painottaa konserteissaan musiikkiinsa sopivaa oikeaa tunnelmaa sekä energiaa. Voisikin sanoa, että Wardrunan live-esiintymiset ovat pikemmin henkinen kokemus kuin perinteinen konserttikäynti.

”Uskon vahvasti, että Wardrunan kokee parhaiten sellaisissa ympäristöissä ja paikoissa, jotka jotenkin täydentävät musiikkiamme ja siinä mielessä Olavinlinnan historia ja estetiikka soveltuvat vähintäänkin täydellisesti Wardruna-konserttiin. Olemme todella otettuja tästä etuoikeudesta esiintyä siellä ja pidämme huolen, että konsertti on muistamisen arvoinen jokaiselle läsnä olevalle”, sanoo Einar Selvik.

Vuonna 2003 perustettu Wardruna on julkaissut neljä albumia ja sijoittunut kärkeen mm. Billboardin maailmanmusiikkilistalla. Yhtyeen tuorein albumi Skald ilmestyi marraskuussa 2018. Suosiota on siivittänyt myös yhtyeen säveltämä musiikki HBO Nordicin suositussa Vikings-sarjassa.

Katso Wardrunan musiikkivideo Raido linkin takaa. Videon ohjaaja on suomalainen Tuukka Koskihttps://www.youtube.com/watch?v=3fnPwj1AMpo

Savonlinnan Oopperajuhlia vietetään ensi vuonna 3.7.–1.8.

Wardruna

Savonlinnan Oopperajuhlat

Olavinlinna la 1.8.2020 klo 19, portit avataan klo 18

Liput alk. 60 € Oopperajuhlien lipunmyynnistä ja Lippupisteestä 16.9. klo 9 alkaen.

lippu.fi

oopperajuhlat.fi

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 4

2 / 4

3 / 4

4 / 4
  • Yhteistyössä: