Etusivu » Kaikki festivaalit » » Savonlinnan Oopperajuhlat

Savonlinnan Oopperajuhlat
02.07.2021 - 31.07.2021

Tietoa festivaalista

Maailmanluokan oopperaa keskiaikaisessa Olavinlinnassa veden ympäröimänä – kesän unohtumattomat hetket koetaan Savonlinnan Oopperajuhlilla. Kesällä 2021 Olavinlinnassa nähdään festivaalin historiassa harvinaista barokkioopperaa, Karita Mattilan juhlakonsertti sekä klassikot Carmen, La traviata ja Sevillan parturi. Savonlinnassa vierailee myös Kroatian kansallisooppera Euroopan kulttuuripääkaupungista Rijekasta.

Tapahtuman luonne

Ooppera ja kuoro Klassinen musiikki Kursseja Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Kuvagalleria

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.operafestival.fi
Sähköposti info@operafestival.fi
Festivaaliosoite Olavinlinna, Savonlinna Katso kohde kartalla
Puhelin +358 15 476 750
Toimisto Olavinkatu 27, FI-57130 Savonlinna

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Uusia hyvän mielen konsertteja Savonlinnan Oopperajuhlien ohjelmaan – Ylioppilaskunnan Laulajat sekä Marjukka Tepponen ja Waltteri Torikka konsertoivat Olavinlinnassa

08.03.2021

Savonlinnan Oopperajuhlat tuo heinäkuussa Olavinlinnaan kaksi kepeän kesäistä konserttia. Ylioppilaskunnan Laulajien Leevit-ohjelma katsoo kansakuntaamme kahdesta perspektiivistä: Leevi Madetoja ja Leevi and the Leavings edustavat eri aikakausia ja tyystin eri tyylejä, mutta molemmat ovat YL:n mukaan syvällä suomalaisuuden ytimessä. Marjukka Tepposen ja Waltteri Torikan konsertti taas on leppeä kuin ilta Saimaalla. Ohjelmassa on herkullisia numeroita oopperoista, opereteista, musikaaleista ja elokuvista sekä muutama ikivihreä hitti. Lipunmyynti konsertteihin alkaa 12. maaliskuuta.

”Tällainenkin on Suomi, halusimmepa tai emme”, sanoo Ylioppilaskunnan Laulajat Leevit-konsertistaan. Mukana on mm. YouTube-hitiksi noussut Pohjois-Karjala, jonka musiikkivideo on ehdolla tämän vuoden Emma-palkinnon saajaksi. Sovitus ja video saivat helmikuun lopussa myös Kalevalaseuran erityispalkinnon.

”Luvassa on onnen läikähdyksiä ja epätoivon aaltoja. Kaipuuta nuoruuteen, rakastumisen onnea ja rakkaan menettämisen tuskaa”, Ylioppilaskunnan Laulajista kerrotaan. Eturivin mieskuoron piirtämään Suomi-kuvaan mahtuvat sekä runolliset kokemukset että rujommat arkiset tunnot. Ohjelmassa on Leevi Madetojan klassisia kappaleita mm. Eino Leinon, L. Onervan ja V. A. Koskenniemen teksteihin sekä lauluja Leevi and the Leavings -yhtyeen keulahahmon Gösta Sundqvistin kynästä. Pohjois-Karjalan lisäksi YL:lle on sovitettu mm. Elämä ikkunan takana ja Koko talvi kesämökillä.

YL konsertoi Olavinlinnassa 8. heinäkuuta. Koko konserttiohjelman löydät Oopperajuhlien verkkosivulta. YL:n musiikkivideon Pohjois-Karjala löydät puolestaan täältä (YouTube).

Marjukka Tepponen ja Waltteri Torikka tunnelmoivat

Ainakin Puhu hiljaa rakkaudesta ja lesken koskettava laulu Porgy ja Bess -oopperasta kuullaan Marjukka Tepposen ja Waltteri Torikansekä pianisti Jukka Nykäsen konsertissa 14. heinäkuuta. Ooppera-, operetti-, musikaali- ja elokuvanumeroiden lomaan mahtuu tuttuja suomalaisia yksinlauluja sekä mm. monitaituri Nykäsen improvisaatioita. Karismaattisten esiintyjien Ilta Saimaalla -konsertissa keskeistä onkin ennen muuta kevyt, kesäinen tunnelma. Koko konserttiohjelma julkistetaan myöhemmin.

Sopraano Marjukka Tepponen ja baritoni Waltteri Torikka vierailevat festivaalilla myös oopperarooleissa. Tepponen laulaa pääosan oopperassa La traviata ja Torikka on mukana Sevillan parturissa. Jukka Nykänen on virtuoosi esikuvansa Franz Lisztin hengessä. Pianisti myös säveltää, sovittaa ja viihdyttää – ja soittaa ensi kesänä Oopperajuhlien rakastetuissa perinteisissä päivänavauksissa.

Konsertteihin on myynnissä tällä hetkellä vain noin puolet Olavinlinnan paikoista turvavälien varmistamiseksi. Konserttiliput myydään numeroimattomille paikoille: Lipunostaja valitsee ostohetkellä vain haluamansa hintaryhmän ja katsomoalueen, ja yleisön sijoittuminen kunkin alueen sisällä ohjeistetaan vasta katsomossa. Järjestelyllä sujuvoitetaan turvaetäisyyksien toteutumista. Lisätietoja oopperajuhlat.fi

 

Ylioppilaskunnan Laulajat: Leevit 

Leevi Madetojan ja Leevi and the Leavingsin musiikkia mieskuorosovituksina

joht. Pasi Hyökki

Savonlinnan Oopperajuhlat

Olavinlinna to 8.7.2021 klo 18

Liput alkaen 45 €

Oopperajuhlat.fi

 

Marjukka Tepponen, Waltteri Torikka & Jukka Nykänen – ilta Saimaalla

Marjukka Tepponen, sopraano

Waltteri Torikka, baritoni

Jukka Nykänen, piano

Savonlinnan Oopperajuhlien orkesterin jousikvartetti

Olavinlinna ke 14.7.2021 klo 19

Liput alkaen 50 €

Oopperajuhlat.fi

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Kuukauden mittaisella festivaalilla käy vuosittain jopa 70 000 oopperavierasta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen kokemus. Kansainvälisesti korkeatasoiset esitykset ja konsertit, Olavinlinnan tunnelma ja kesäilta Saimaan äärellä kuuluvat erottamattomasti yhteen. Oopperajuhlia vietetään 2.–31.7.2021.

Savonlinnan Oopperajuhlat: Karita Mattila Timo Mustakallio -laulukilpailun tuomaristoon – Haku on nyt auki nuorille lahjakkuuksille

19.01.2021

Haku valtakunnalliseen Timo Mustakallio -laulukilpailuun on avoinna helmikuun loppuun asti. Kilpailuun etsitään lupaavia, uransa alussa olevia laulajia. ”Mustakallio-kilpailu on yksi parhaista tavoista esittäytyä ja ponnahtaa kotimaisen oopperakentän ja -yleisön tietoisuuteen”, sanoo tuomariston puheenjohtaja Ville Matvejeff. Sopraano Karita Mattila on mukana tuomaristossa ensimmäistä kertaa. 

Järjestyksessään jo 31. Timo Mustakallio -laulukilpailu käydään Savonlinnan Oopperajuhlilla 18. heinäkuuta. Valtakunnallinen kilpailu nostaa esiin tulevaisuuden kykyjä. Voittajana ei välttämättä palkita pisimmälle kehittynyttä kilpailijaa, vaan laulaja, jolla on poikkeuksellinen ääni tai erityistä tulkinnallista taitoa.

Oopperajuhlien taiteellisen johtajan ja tuomariston puheenjohtajan Ville Matvejeffin mukaan Mustakallio-kilpailu on osallistujilleen monesti yksi tärkeimpiä uran varhaisvaiheen esiintymisiä. ”Paitsi ammattilaiset, myös intohimoinen yleisö seuraa uusien lahjakkuuksien esiintymisiä. Muidenkin kuin palkinnoille yltävien tekemisiä ja kehitystä seurataan uteliaina ja tarkalla korvalla, ja hyvä kehitys poikii lähes poikkeuksetta mahdollisuuksia. Henkilökohtaisesti odotan, että ’tutkaan’ ja seurantaan nousee mielenkiintoisia uusia laulaja- ja taiteilijatuttavuuksia”, hän sanoo.

Vuodesta 1974 järjestetty kilpailu on ollut monelle nimekkäälle suomalaislaulajalle ponnahduslauta kansainväliselle uralle. Kilpailun voittajia ovat mm. Walton Grönroos, Raimo SirkiäJorma SilvastiKirsi TiihonenJohanna RusanenHelena JuntunenMarjukka Tepponen ja Tuuli Takala. Viimeisimmän kilpailun vuonna 2019 voitti Iris Candelaria.

Tuomaristossa ovat Matvejeffin lisäksi sopraano Karita Mattila ja Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellinen johtaja Erkki Korhonen. ”Tuomaristossamme yhdistyvät kokemus ja näkemyksellisyys, hyvä kansainvälisen tason ja kotimaisen oopperakentän tuntemus, ymmärrys historiasta ja visio tulevaisuuden tavoitteista”, Matvejeff summaa.

 

Lipunmyynti alkaa kevättalvella  

Timo Mustakallio -laulukilpailuun voivat hakea vuonna 1994 tai sen jälkeen syntyneet laulajat. Osallistujat valitaan mukaan esikarsinnan perusteella toukokuussa. Naiset ja miehet kilpailevat yhdessä yhteisessä sarjassa. 15 000 euron pääpalkinnon lisäksi kilpailussa jaetaan 10 000 euron palkinto Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahastosta. Palkintojen voittajat esiintyvät Urkuyö ja Aaria -festivaalilla Espoossa kilpailun jälkeen 29.7.2021 ja finaaliin yltäneille järjestetään lisäksi mestarikurssi Savonlinnassa kesällä 2022.

Yleisölle Timo Mustakallio -laulukilpailu on yhdistettävissä vierailuun Oopperajuhlilla, sillä kilpailu käydään yhden päivän aikana. Lipunmyynti alkaa kevättalven aikana, ja katsomoon varmistetaan turvavälit.

Nimeään kantavan kilpailun perusti oopperalaulaja ja Oopperajuhlien entinen johtaja Timo Mustakallio (1929–1984). Kilpailun järjestää Savonlinnan Oopperajuhlat ja Timo Mustakallio -säätiö yhdessä Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston kanssa.

Haku kilpailuun on avoinna 28.2. asti. Lisätietoja verkkosivulta oopperajuhlat.fi.

 

Timo Mustakallio -laulukilpailu

Olavinlinna su 18.7.2021

Alkukilpailu klo 11

Loppukilpailu klo 19

Ohjelmassa kilpailijoiden valitsemia liedejä ja ooppera-aarioita.

oopperajuhlat.fi

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja merkittävimpiä matkailukohteitamme. Festivaali on tukijoidensa ylläpitämä: Taustalla toimii voittoa tavoittelematon kannatusyhdistys, joka on avoin kaikille. Jopa 70 000 vuosittaisen kävijän festivaali toteutetaan poikkeuksellisen suuren omarahoituksen turvin: 86 % toiminnasta katetaan lipputuloin, yrityskumppanuuksin ja lahjoituksin. Noin 8 miljoonan euron budjetista valtaosa, kolme neljännestä, on taiteellisia ja teknisiä tuotantokustannuksia, eli työtä, joka vaaditaan kuukauden pituisen festivaalin toteuttamiseen keskiaikaisessa Olavinlinnassa. Juhlakaudella ainutlaatuisten oopperakokemusten eteen työskentelee jopa 1200 ihmistä. Oopperajuhlia vietetään 2.–31.7.2021. oopperajuhlat.fi

Tältä näyttää oopperakesä 2021 – Savonlinnan Oopperajuhlat onnistuu siirtämään kaikki oopperat ja konsertit ensi vuoteen

08.05.2020

”Ilahduttavan moni tälle kesälle kiinnitetyistä laulajista halusi järjestää kalenterinsa niin, että saa laulaa meillä ensi vuonna”, kertoo taiteellinen johtaja Ville Matvejeff. ”Se tuntuu kovin hyvältä senkin vuoksi, että olen halunnut tuoda Oopperajuhlille uuden polven kansainvälisiä tekijöitä, jotka ovat urallaan todella kiinnostavassa vaiheessa.”

Kauden uutuus on lähes kulttimaineeseen noussut Kuningas Roger, joka nähdään näyttämöllä nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Ohjelmistossa ovat myös klassikot Carmen, La traviata ja Sevillan parturi sekä Werther ja barokkiooppera Julius Caesar Kroatian kansallisoopperan vierailulla. Myös Karita Mattilan ja ambient-henkisen norjalaisyhtye Wardrunan konsertit toteutuvat suunnitellusti.

Festivaalin siirrossa vuodella eteenpäin myös esitysten viikonpäivät säilyvät ennallaan. Esimerkiksi perjantaille 3.7.2020 suunniteltu Carmen esitetään perjantaina 2.7.2021, lauantaille 4.7.2020 suunniteltu Kuningas Roger esitetään lauantaina 3.7.2021 ja niin edelleen. Järjestely aiheuttaa vain kaksi muutosta, jotka koskevat La traviatan esityksiä 20.7. ja 23.7.2020. Näiden iltojen osalta oopperateos vaihtuu. Ensimmäisen tilalla esitetään Sevillan parturi ja toisen tilalla Carmen.

Oopperajuhlien siirtymisen syynä on Suomen hallituksen kielto järjestää suuria kesätapahtumia koronavirusepidemian vuoksi.

 

Asiakkaita pyydetään vahvistamaan lippujen siirrot

Kesälle 2020 ostetut ja varatut liput Oopperajuhlat on siirtänyt kesään 2021.

”Kontaktoimme kaikki lipun ostaneet ja varanneet ja pyydämme seuraavaksi heitä vahvistamaan siirron. Toivomme, että yleisömme säilyttäisi varauksensa ja tukisi näin Oopperajuhlien tulevaisuutta. Juhlien siirtäminen vuodella aiheuttaa meille jopa 2 miljoonan euron tappiot. Se on merkittävä summa budjetissamme, joka rahoitetaan yli 80-prosenttisesti lipputuloilla ja muulla omarahoituksella. Asiakkaiden tuki meille on äärimmäisen tärkeä, vaikka ymmärrämme, ettei se jokaiselle ole näinä poikkeuksellisina aikoina mahdollista”, sanoo festivaalijohtaja Jan Strandholm.

Mikäli lippuja ei voisi käyttää 2021, ne voidaan siirtää toiseen esityspäivään, toisen teoksen esitykseen tai lahjakortiksi. Asiakkaan niin halutessa Oopperajuhlat hyvittää pääsylippujen hinnan takaisin. Lisätiedot ja ohjeet siirrettyjen lippuvarausten vahvistamiseen ja varausten muuttamiseen löytyvät Oopperajuhlien verkkosivulta.

Savonlinnan Oopperajuhllat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteita. Oopperajuhlat on yli sadan vuoden aikana kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 70 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia tulee ulkomailta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta.

www.oopperajuhlat.fi

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 6

2 / 6

3 / 6

4 / 6

5 / 6

6 / 6
  • Yhteistyössä: