Etusivu » Kaikki festivaalit » » Savonlinnan Oopperajuhlat

Savonlinnan Oopperajuhlat
02.07.2021 - 31.07.2021

Tietoa festivaalista

Maailmanluokan oopperaa keskiaikaisessa Olavinlinnassa veden ympäröimänä – kesän unohtumattomat hetket koetaan Savonlinnan Oopperajuhlilla. Kesällä 2021 Olavinlinnassa nähdään festivaalin historiassa harvinaista barokkioopperaa, Karita Mattilan juhlakonsertti sekä klassikot Carmen, La traviata ja Sevillan parturi. Savonlinnassa vierailee myös Kroatian kansallisooppera Euroopan kulttuuripääkaupungista Rijekasta.

Tapahtuman luonne

Ooppera ja kuoro Klassinen musiikki Kursseja Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Kuvagalleria

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.operafestival.fi
Sähköposti info@operafestival.fi
Festivaaliosoite Olavinlinna, Savonlinna Katso kohde kartalla
Puhelin +358 15 476 750
Toimisto Olavinkatu 27, FI-57130 Savonlinna

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Savonlinnan Oopperajuhlat: Karita Mattila Timo Mustakallio -laulukilpailun tuomaristoon – Haku on nyt auki nuorille lahjakkuuksille

19.01.2021

Haku valtakunnalliseen Timo Mustakallio -laulukilpailuun on avoinna helmikuun loppuun asti. Kilpailuun etsitään lupaavia, uransa alussa olevia laulajia. ”Mustakallio-kilpailu on yksi parhaista tavoista esittäytyä ja ponnahtaa kotimaisen oopperakentän ja -yleisön tietoisuuteen”, sanoo tuomariston puheenjohtaja Ville Matvejeff. Sopraano Karita Mattila on mukana tuomaristossa ensimmäistä kertaa. 

Järjestyksessään jo 31. Timo Mustakallio -laulukilpailu käydään Savonlinnan Oopperajuhlilla 18. heinäkuuta. Valtakunnallinen kilpailu nostaa esiin tulevaisuuden kykyjä. Voittajana ei välttämättä palkita pisimmälle kehittynyttä kilpailijaa, vaan laulaja, jolla on poikkeuksellinen ääni tai erityistä tulkinnallista taitoa.

Oopperajuhlien taiteellisen johtajan ja tuomariston puheenjohtajan Ville Matvejeffin mukaan Mustakallio-kilpailu on osallistujilleen monesti yksi tärkeimpiä uran varhaisvaiheen esiintymisiä. ”Paitsi ammattilaiset, myös intohimoinen yleisö seuraa uusien lahjakkuuksien esiintymisiä. Muidenkin kuin palkinnoille yltävien tekemisiä ja kehitystä seurataan uteliaina ja tarkalla korvalla, ja hyvä kehitys poikii lähes poikkeuksetta mahdollisuuksia. Henkilökohtaisesti odotan, että ’tutkaan’ ja seurantaan nousee mielenkiintoisia uusia laulaja- ja taiteilijatuttavuuksia”, hän sanoo.

Vuodesta 1974 järjestetty kilpailu on ollut monelle nimekkäälle suomalaislaulajalle ponnahduslauta kansainväliselle uralle. Kilpailun voittajia ovat mm. Walton Grönroos, Raimo SirkiäJorma SilvastiKirsi TiihonenJohanna RusanenHelena JuntunenMarjukka Tepponen ja Tuuli Takala. Viimeisimmän kilpailun vuonna 2019 voitti Iris Candelaria.

Tuomaristossa ovat Matvejeffin lisäksi sopraano Karita Mattila ja Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellinen johtaja Erkki Korhonen. ”Tuomaristossamme yhdistyvät kokemus ja näkemyksellisyys, hyvä kansainvälisen tason ja kotimaisen oopperakentän tuntemus, ymmärrys historiasta ja visio tulevaisuuden tavoitteista”, Matvejeff summaa.

 

Lipunmyynti alkaa kevättalvella  

Timo Mustakallio -laulukilpailuun voivat hakea vuonna 1994 tai sen jälkeen syntyneet laulajat. Osallistujat valitaan mukaan esikarsinnan perusteella toukokuussa. Naiset ja miehet kilpailevat yhdessä yhteisessä sarjassa. 15 000 euron pääpalkinnon lisäksi kilpailussa jaetaan 10 000 euron palkinto Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahastosta. Palkintojen voittajat esiintyvät Urkuyö ja Aaria -festivaalilla Espoossa kilpailun jälkeen 29.7.2021 ja finaaliin yltäneille järjestetään lisäksi mestarikurssi Savonlinnassa kesällä 2022.

Yleisölle Timo Mustakallio -laulukilpailu on yhdistettävissä vierailuun Oopperajuhlilla, sillä kilpailu käydään yhden päivän aikana. Lipunmyynti alkaa kevättalven aikana, ja katsomoon varmistetaan turvavälit.

Nimeään kantavan kilpailun perusti oopperalaulaja ja Oopperajuhlien entinen johtaja Timo Mustakallio (1929–1984). Kilpailun järjestää Savonlinnan Oopperajuhlat ja Timo Mustakallio -säätiö yhdessä Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston kanssa.

Haku kilpailuun on avoinna 28.2. asti. Lisätietoja verkkosivulta oopperajuhlat.fi.

 

Timo Mustakallio -laulukilpailu

Olavinlinna su 18.7.2021

Alkukilpailu klo 11

Loppukilpailu klo 19

Ohjelmassa kilpailijoiden valitsemia liedejä ja ooppera-aarioita.

oopperajuhlat.fi

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja merkittävimpiä matkailukohteitamme. Festivaali on tukijoidensa ylläpitämä: Taustalla toimii voittoa tavoittelematon kannatusyhdistys, joka on avoin kaikille. Jopa 70 000 vuosittaisen kävijän festivaali toteutetaan poikkeuksellisen suuren omarahoituksen turvin: 86 % toiminnasta katetaan lipputuloin, yrityskumppanuuksin ja lahjoituksin. Noin 8 miljoonan euron budjetista valtaosa, kolme neljännestä, on taiteellisia ja teknisiä tuotantokustannuksia, eli työtä, joka vaaditaan kuukauden pituisen festivaalin toteuttamiseen keskiaikaisessa Olavinlinnassa. Juhlakaudella ainutlaatuisten oopperakokemusten eteen työskentelee jopa 1200 ihmistä. Oopperajuhlia vietetään 2.–31.7.2021. oopperajuhlat.fi

Savonlinnan Oopperajuhlien valtuustoon nimekkäitä vaikuttajia – Uusien jäsenten joukossa Mari Kiviniemi, Liisa Suvikumpu ja Kyösti Kakkonen

07.10.2020

Savonlinnan Oopperajuhlien valtuuston tärkeimpiä tehtäviä on nimittää Oopperajuhlien hallitus sekä vahvistaa pitkän tähtäimen toimintasuunnitelmat, talousarvio ja tilinpäätös. Uusi valtuusto tarttuu näihin tehtäviin poikkeavassa tilanteessa, jossa koronaepidemia vaikuttaa merkittävästi festivaalin toimintaan.

Savonlinnan Oopperajuhlien valtuuston valitsee festivaalin voittoa tavoittelematon taustayhteisö, Savonlinnan Oopperajuhlien Kannatusyhdistys ry. Kokouksessaan 7.10.2020 yhdistys nimesi valtuuston kolmivuotiskaudelle 26 jäsentä.

Uusina jäseninä valtuustoon valittiin mm. Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi, Säätiöt ja rahastot ry:n toimitusjohtaja Liisa Suvikumpu, kauppaneuvos ja toimitusjohtaja Kyösti Kakkonen, Teknologiateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen, Miltton Networksin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Jussi Kekkonen sekä Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen professori Markus Lehtinen. Toiselle tai kolmannelle kaudelleen jatkavat puolestaan mm. savonlinnalainen kansanedustaja ja elokuuhun asti tiede- ja kulttuuriministerinä toiminut Hanna Kosonen, kapellimestari Hannu Lintu sekä Yleisradion Luovat sisällöt ja media -yksikön johtaja Ville Vilén.

Ensimmäisessä kokouksessaan uusi valtuusto järjestäytyy ja valitsee keskuudestaan puheenjohtajan. Nyt päättyvällä kaudella tehtävässä on toiminut Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lamminen. Aiempia puheenjohtajia ovat Reijo KarhinenJorma Ollila ja Eero Rantala.

 

Kannatusyhdistys on avoin kaikille

Valtuuston valitsee Oopperajuhlien taustalla toimiva kannatusyhdistys, jossa on tällä hetkellä reilut seitsemänsataa jäsentä. Jäseneksi voi liittyä kuka tahansa – useimmat jäsenet ovat Oopperajuhlien kanta-asiakkaita.

Oopperajuhlien omarahoitusaste on suuri: lipputulot, yrityskumppanuudet ja lahjoitukset kattavat peräti 87% juhlien toiminnasta. Festivaalin ympärivuotista henkilökuntaa on 13 ja kesäisin juhlilla työskentelee noin 1200 ihmistä.

Lue Liisa Suvikummun, Kyösti Kakkosen ja Hanna Kososen ajatuksia Oopperajuhlista ja valtuuston työstä Oopperajuhlien verkkopalvelussa.

Savonlinnan Oopperajuhlien valtuusto 2020–2023
Paulina Ahokas. Toimitusjohtaja, Tampere-talo
Mikael Aro. Senior Industry Expert, pääomasijoitusyhtiö Triton
Jouni Backman. Vanhempi neuvonantaja, Sitra
Stig Gustavson. Vuorineuvos
Markus Heiskanen. Toimitusjohtaja, Hotelli Järvisydän UUSI
Sari Kaasinen. Muusikko, Saimaa-ilmiön projektijohtaja
Kyösti Kakkonen. Kauppaneuvos, toimitusjohtaja, Kakkonen-yhtiöt UUSI
Jussi Kekkonen. Senior Partner, Miltton Group UUSI
Olli Kiuru. Partneri, Waselius & Wist
Mari Kiviniemi. Toimitusjohtaja, Kaupan liitto UUSI
Sampsa Kokko. Savonlinnan kaupunginvaltuuston jäsen, metsäpalveluyrittäjä
Hille Korhonen. Hallitusammattilainen
Hanna Kosonen. Kansanedustaja, Savonlinnan kaupunginvaltuuston jäsen
Johanna Lamminen. Toimitusjohtaja, Gasum
Markus Lehtinen. Professori, Sibelius-Akatemian oopperakoulutus UUSI
Hannu Lintu. Ylikapellimestari, Radion sinfoniaorkesteri
Riitta Lintula. Lääkäri. Jäsenten ehdokas
Marjo Miettinen. Teknologiateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja UUSI
Pentti Mäkinen. Etelä-Savon maakuntajohtaja
Petteri Putkiranta. Liiketoimintajohtaja, Sanoma
Arto Räty. Senior Vice President, Fortum
Harri Suutari. Hallitusammattilainen UUSI
Liisa Suvikumpu. Toimitusjohtaja, Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta UUSI
Ville Vilén. Luovien sisältöjen johtaja, Yle
Heikki Vuorinen. Toimitusjohtaja, Nordic Automotive Service UUSI
Hannu Väänänen. Toimitusjohtaja, Blue Lake Communications Oy UUSI

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja merkittävimpiä matkailukohteitamme. Festivaali on tukijoidensa ylläpitämä: Taustalla toimii voittoa tavoittelematon kannatusyhdistys, joka on avoin kaikille. Jopa 70 000 vuosittaisen kävijän festivaali toteutetaan poikkeuksellisen suuren omarahoituksen turvin: 86 % toiminnasta katetaan lipputuloin, yrityskumppanuuksin ja lahjoituksin. Noin 8 miljoonan euron budjetista valtaosa, kolme neljännestä, on taiteellisia ja teknisiä tuotantokustannuksia, eli työtä, joka vaaditaan kuukauden pituisen festivaalin toteuttamiseen keskiaikaisessa Olavinlinnassa. Juhlakaudella ainutlaatuisten oopperakokemusten eteen työskentelee jopa 1200 ihmistä. Oopperajuhlia vietetään 2.–31.7.2021. oopperajuhlat.fi

Tältä näyttää oopperakesä 2021 – Savonlinnan Oopperajuhlat onnistuu siirtämään kaikki oopperat ja konsertit ensi vuoteen

08.05.2020

”Ilahduttavan moni tälle kesälle kiinnitetyistä laulajista halusi järjestää kalenterinsa niin, että saa laulaa meillä ensi vuonna”, kertoo taiteellinen johtaja Ville Matvejeff. ”Se tuntuu kovin hyvältä senkin vuoksi, että olen halunnut tuoda Oopperajuhlille uuden polven kansainvälisiä tekijöitä, jotka ovat urallaan todella kiinnostavassa vaiheessa.”

Kauden uutuus on lähes kulttimaineeseen noussut Kuningas Roger, joka nähdään näyttämöllä nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Ohjelmistossa ovat myös klassikot Carmen, La traviata ja Sevillan parturi sekä Werther ja barokkiooppera Julius Caesar Kroatian kansallisoopperan vierailulla. Myös Karita Mattilan ja ambient-henkisen norjalaisyhtye Wardrunan konsertit toteutuvat suunnitellusti.

Festivaalin siirrossa vuodella eteenpäin myös esitysten viikonpäivät säilyvät ennallaan. Esimerkiksi perjantaille 3.7.2020 suunniteltu Carmen esitetään perjantaina 2.7.2021, lauantaille 4.7.2020 suunniteltu Kuningas Roger esitetään lauantaina 3.7.2021 ja niin edelleen. Järjestely aiheuttaa vain kaksi muutosta, jotka koskevat La traviatan esityksiä 20.7. ja 23.7.2020. Näiden iltojen osalta oopperateos vaihtuu. Ensimmäisen tilalla esitetään Sevillan parturi ja toisen tilalla Carmen.

Oopperajuhlien siirtymisen syynä on Suomen hallituksen kielto järjestää suuria kesätapahtumia koronavirusepidemian vuoksi.

 

Asiakkaita pyydetään vahvistamaan lippujen siirrot

Kesälle 2020 ostetut ja varatut liput Oopperajuhlat on siirtänyt kesään 2021.

”Kontaktoimme kaikki lipun ostaneet ja varanneet ja pyydämme seuraavaksi heitä vahvistamaan siirron. Toivomme, että yleisömme säilyttäisi varauksensa ja tukisi näin Oopperajuhlien tulevaisuutta. Juhlien siirtäminen vuodella aiheuttaa meille jopa 2 miljoonan euron tappiot. Se on merkittävä summa budjetissamme, joka rahoitetaan yli 80-prosenttisesti lipputuloilla ja muulla omarahoituksella. Asiakkaiden tuki meille on äärimmäisen tärkeä, vaikka ymmärrämme, ettei se jokaiselle ole näinä poikkeuksellisina aikoina mahdollista”, sanoo festivaalijohtaja Jan Strandholm.

Mikäli lippuja ei voisi käyttää 2021, ne voidaan siirtää toiseen esityspäivään, toisen teoksen esitykseen tai lahjakortiksi. Asiakkaan niin halutessa Oopperajuhlat hyvittää pääsylippujen hinnan takaisin. Lisätiedot ja ohjeet siirrettyjen lippuvarausten vahvistamiseen ja varausten muuttamiseen löytyvät Oopperajuhlien verkkosivulta.

Savonlinnan Oopperajuhllat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteita. Oopperajuhlat on yli sadan vuoden aikana kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 70 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia tulee ulkomailta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta.

www.oopperajuhlat.fi

Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lamminen jatkaa Savonlinnan Oopperajuhlien valtuuston puheenjohtajana

20.11.2020

Savonlinnan Oopperajuhlien uusi, lokakuussa nimetty valtuusto on valinnut keskuudestaan puheenjohtajakseen energiayhtiö Gasumin toimitusjohtajan Johanna Lammisen. Hän toimi puheenjohtajana myös valtuuston edellisen kauden vuodesta 2017. Tekniikan tohtori, MBA Johanna Lamminen on mukana Oopperajuhlien valtuustossa nyt kolmatta kauttaan. Valtuuston varapuheenjohtajiksi on valittu kansanedustaja, Savonlinnan kaupunginhallituksen jäsen Hanna Kosonen ja Teknologiateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen. ”Koen tärkeäksi, että saan olla jatkamassa pitkäaikaista työtä Savonlinnan Oopperajuhlien eteen. Aivan erityisesti näinä aikoina tarvitaan yhteiskunnan, liike-elämän ja oopperan ystävien tukea rakentamaan kansainvälisestikin tärkeän kesäjuhlamme tulevaisuutta”, sanoo Johanna Lamminen.

Valtuuston valitsee kolmeksi vuodeksi kerrallaan valtakunnallinen Savonlinnan Oopperajuhlien kannatusyhdistys ry. Valtuuston tehtävä on mm. valita Oopperajuhlien hallitus sekä vahvistaa festivaalin toimintasuunnitelmat, talousarvio ja tilinpäätös.

Oopperajuhlien valtuustossa on 26 jäsentä. Uusia jäseniä ovat mm. Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi, Säätiöt ja rahastot ry:n toimitusjohtaja Liisa Suvikumpu, kauppaneuvos ja toimitusjohtaja Kyösti Kakkonen, Miltton Networksin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Jussi Kekkonen sekä Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen professori Markus Lehtinen. Toiselle tai kolmannelle kaudelleen jatkavat puolestaan mm. kapellimestari Hannu Lintu sekä Yleisradion Luovat sisällöt ja media -yksikön johtaja Ville Vilén.

 

Savonlinnan Oopperajuhlien valtuusto 2020–2023: 

Pj. Johanna Lamminen, toimitusjohtaja, Gasum

Vpj. Hanna Kosonen, kansanedustaja, Savonlinnan kaupunginhallituksen jäsen

Vpj. Marjo Miettinen, Teknologiteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja

 

Paulina Ahokas, toimitusjohtaja, Tampere-talo

Mikael Aro, Senior Industry Expert, pääomasijoitusyhtiö Triton

Jouni Backman, vanhempi neuvonantaja, Sitra

Stig Gustavson, vuorineuvos

Markus Heiskanen, toimitusjohtaja, Hotelli Järvisydän

Sari Kaasinen, muusikko, Saimaa-ilmiön projektijohtaja

Kyösti Kakkonen, kauppaneuvos, toimitusjohtaja, Kakkonen-yhtiöt

Jussi Kekkonen, Senior Partner, Miltton Group

Olli Kiuru, partneri, Waselius & Wist

Mari Kiviniemi, toimitusjohtaja, Kaupan liitto

Sampsa Kokko, Savonlinnan kaupunginvaltuuston jäsen, metsäpalveluyrittäjä

Hille Korhonen, hallitusammattilainen

Markus Lehtinen, professori, Sibelius-Akatemian oopperakoulutus

Hannu Lintu, ylikapellimestari, Radion sinfoniaorkesteri

Riitta Lintula, lääkäri

Pentti Mäkinen, Etelä-Savon maakuntajohtaja

Petteri Putkiranta, liiketoimintajohtaja, Sanoma

Arto Räty, Senior Vice President, Fortum

Harri Suutari, hallitusammattilainen

Liisa Suvikumpu, toimitusjohtaja, Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta

Ville Vilèn, Luovien sisältöjen johtaja, Yle

Heikki Vuorinen, toimitusjohtaja, Nordic Automotive Service

Hannu Väänänen, toimitusjohtaja, Blue Lake Communications Oy

 

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja merkittävimpiä matkailukohteitamme. Festivaali on tukijoidensa ylläpitämä: Taustalla toimii voittoa tavoittelematon kannatusyhdistys, joka on avoin kaikille. Jopa 70 000 vuosittaisen kävijän festivaali toteutetaan poikkeuksellisen suuren omarahoituksen turvin: 86 % toiminnasta katetaan lipputuloin, yrityskumppanuuksin ja lahjoituksin. Noin 8 miljoonan euron budjetista valtaosa, kolme neljännestä, on taiteellisia ja teknisiä tuotantokustannuksia, eli työtä, joka vaaditaan kuukauden pituisen festivaalin toteuttamiseen keskiaikaisessa Olavinlinnassa. Juhlakaudella ainutlaatuisten oopperakokemusten eteen työskentelee jopa 1200 ihmistä. Oopperajuhlia vietetään 2.–31.7.2021. oopperajuhlat.fi

1 / 6

2 / 6

3 / 6

4 / 6

5 / 6

6 / 6
  • Yhteistyössä: