Etusivu » Kaikki festivaalit » » Seurasaaren juhannusvalkeat, Helsinki

Seurasaaren juhannusvalkeat, Helsinki
22.06.2018 - 23.06.2018Tietoa festivaalista

Juhannusvalkeat on elävää, suomalaista kulttuuriperintöä ja nostalgiaa tihkuva kaupunkijuhla Helsingissä. Museomiljöössä järjestettävä juhla sisältää ikiaikaisia ja tuoreita näkökulmia keskikesän viettoon. Jo vuodesta 1954!

Tapahtuman luonne

Folk Kansanperinne Kansantanssi Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Perinteinen kansanmusiikki Alkoholiton Myös ilmaistapahtumia Ulkoilmatapahtuma

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.seurasaarenjuhannusvalkeat.fi
Sähköposti ino@seurasaarisaatio.fi
Festivaaliosoite Seurasaari, Helsinki Katso kohde kartalla
Puhelin +358 40 649 3040
Toimisto Huvila 3, Seurasaari, FI-00250 Helsinki

Festivaali kartalla

Juhannusperinteitä, suuria tunteita, kesäyön taikaa jo vuodesta 1954!

Juhannus on suomalainen keskikesän juhla, joka tunnettiin Itä-Suomessa Ukon juhlana ja Lounais-Suomen murteissa mettumaarina. Katolinen kirkko siirsi juhlapäivän keskiajalla Johannes Kastajan päiväksi, ja ajan myötä juhla sai vakiintuneen nimen juhannus. Juhannustaioilla pyrittiin varmistamaan tulevan sato, maito-onni ja naimaonni. Suomalainen kokkoperinne on osa keskieurooppalaista tapaa polttaa tulia kevätjuhlien yhteydessä. Juhannuskokot ovat lähtöisin maamme itäisistä osista. Nykyisin niitä poltetaan kautta maan, jopa Lapin valoisassa juhannusyössä. Seurasaaren juhannusvalkeat järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1954 Seurasaarisäätiötä vastaavan organisaation toimesta. Juhlaa on järjestänyt vuodesta 1956 lähtien Seurasaarisäätiö, ja se on nykyisin säätiön suurin ja näkyvin vuosittainen tapahtuma.

Talonpoikaiskulttuurissa juhannushäitä vietettiin tavallisesti satovuoden lopussa eli syksyllä. 1700-luvulla erityisesti tilaton ja varaton väki meni vihille lokakuussa, jolloin palkollisilla oli myös vapaaviikkonsa. 1800-luvun alussa kesäkuuta suosittiin marras- ja joulukuun ohella. Tällöin juhannus sopi erityisesti talollisten kiireisiin, koska maataloustöissä oli tuolloin välikausi. Varsinaisesti kesähäät yleistyivät vasta 1900-luvun aikana siirryttäessä maanviljelyskulttuurista kaupunkilaisempaan elämänmuotoon.

Seurasaaren juhannushääpari valitaan vuosittain hyvissä ajoin ennen juhannusta. Hääpari tansssii juhannusvalkeilla häävalssinsa juhlakentällä monituhatpäisen ja kansainvälisen yleisön ympäröimänä. Juhlakentälle hääpari kulkee värikkään kaustislaisen hääkatoksen alla kansantanssijoiden saattelemana. Tanssin jälkeen hääpari soudetaan kirkkoveneellä sytyttämään yli 10 metriä korkean pääkokon. Ennen yleisötilaisuutta hääpari vihitään tunnelmallisessa 1600-luvun Karunan kirkossa.

Juhannushääpariksi Seurasaaren juhannusvalkeille? Ota yhteyttä pääsihteeri Aila Nieminen, puh. 040 649 3040 tai aila.nieminen(at)seurasaarisaatio.fi

Ahvenanmaalla ja rannikkoalueella ei juhannuksena poltettu kokkoja, vaan rakennettiin juhannussalkoja. Niitä pystytettiin myös nimipäivien, häiden tai kesäjuhlien kunniaksi. 1900-luvun alusta lähtien erityisesti yhdistykset ja seurat ottivat salon koristelun ja pystyttämisen juhannusaaton ohjelmiinsa. Juhannussalon ulkonäkö ja koristelu vaihteli pitäjittäin. Runkona oli lipputangon kaltainen masto, joka varustettiin usealla poikkipuulla. Masto koristettiin kukin ja lehväköynnöksin, nykyisin se on yleisemmin maalattu. Sen päässä oli tavallisesti puusta veistetty vehtariukko, tuuliviiri tai lippu, puusta veistetty aurinkopyörä ja/tai purjeveneitä. Poikkipuut koristettiin ”kruunuilla”, jotka olivat samantapaisia kuin jouluhimmelit. Tytöt sitoivat niitä lehvistä ja poikien tehtäväksi jäi puufiguurien veistely. Nimitys juhannussalko ”midsommarstång” tunnetaan koko Ahvenanmaalla. Ruotsissa on nimitys ”majstång” tavallisin, mutta myös sana ”midsommartång” tunnetaan. Vanhin tieto ahvenanmaalaisesta juhannussalosta on peräisin Hammarlandista.

Lyhyt juhannusyö on vanhan kansan mukaan enteiden ja taikojen yö. Enteet ja taiat liittyivät tulevan sadon ennustamiseen ja lemmen nostamiseen. Arkistolähteet kertovat, miten puolison saanti voitiin varmistaa juuri juhannusaattona:
– Juhannusiltana nukkumaan mennessä käännettiin vasemman jalan sukka nurin, ja sen kantapäähän pantiin viiden pennin raha. Sukka vedettiin vasempaan jalkaan. Sen jälkeen ei saanut enää mitään puhua. Unessa näki tulevan sulhasensa (Ruovesi).

– Juhannusyönä piti mennä nukkumaan kupariraha pään alla. Aamulla noustua oli sen niminen mies, joka ensiksi tuli vastaan, asianomaisen tuleva puoliso (Valtimo)

– Juhannusaattona piti ottaa 13 erilaista kukkaa, panna ne tyynyn alle. Unessa tulee sulhanen katsomaan (Hauho).

– Kun juhannusyönä asettaa vastakkain kaksi peiliä, niin kun toiseen peiliin katsoo, näkee toisessa sulhasensa. (Sääksmäki 1887).

– Kun pudottaa yhdeksän silmäneulaa juhannusyönä lähteeseen kultaisen sormuksen läpi, niin näkee lähteen kalvossa morsiamensa (Koskenpää 1923).

– Juhannusyönä mentiin katolle. Mitä näki, se tapahtuu. Tytön helmaan saattoi tulla avaimet, silloin se tiesi sitä, että pääsi talon emännäksi; tai lapsi, jolloin kävi huonosti; tai myös ryssä, jolloin joutui ryssän kanssa naimisiin (Mäntyharju 1935).

– Juhannusta vasten yöllä, kun pestyissä vaatteissa nukkuu yön ja virsikirja pään alla, niin näkee yöllä sulhasensa (Kiuruvesi).

– Juhannusyönä lakaistiin alastomana kaivon ympärys vastapäivään ja katsottiin sitten kaivoon. Siellä nähtiin sulhanen (Pomarkku).

Jaa tapahtuma

Paimentorven kumua, nukketeatterin humua ja saunan lämpöä juhannusvalkeilla!

14.06.2018

Juhlakentällä kaikuu Minna Hokan paimentorven kumu ja tuohitorven soinnista voi nauttia myös Karunan museokirkossa pidettävässä konsertissa. Kahiluodon kartanon pihan työpajassa kuka vaan voi valmistaa itselleen ruokopillin.

Kaikelle kansalle sopiva nukketeatteri- ja kansanmusiikkikonsertti Mytty-iltamat nähdään Antin aukiolla. Näissä iltamissa puhalletaan yhteen hiileen, viikset karkaavat, ujokin uskaltaa ja unelmaroolina on olla puu. Koko maailman polska soi ja mytty muuttuu iloksi.

Lapset ja aikuiset voivat tehdä työpajassa kesäisen kukkaseppeleen tai hypätä suomenhevosen vetämien kärryjen kyytiin. Lapset pääsevät kokeilemaan poniratsastusta, tanssimaan lasten poloneesia ja kokeilemaan perinneleikkivälineitä.

Mari Varonen tuo juhannusvalkeille värikkäitä kansallispukuja kaikkien ihailtavaksi ja muutamaa pukua voi halutessaan myös sovittaa ylleen. Kansallispuvun voi katsoa syntyneen 1800-luvun lopulla ja perustuvan elävässä käytössä olleisiin kansanpukuihin.

Tänä vuonna juhannusvalkeilla pääsee myös kärrysaunan löylyn lämpöön! Sauna löytyy Kahvihuone Mieritzin takaa, mukaan tarvitsee ottaa oma pyyhe ja uima-asu.

Keskikesän pitopöydässä syödään yhdessä taivasalla! Pitopöydän hinta 17 €.

Seurasaaren juhannusvalkeat 22.6.2018 klo 16-01.

Lisätietoja ohjelmasta: www.seurasaarenjuhannusvalkeat.fi

Vältä jonot. Hanki liput etukäteen: www.lippu.fi

Lipunmyynti Seurasaaren sillalla aattona,

liput: 23 €, alle 12-v. maksutta aikuisen seurassa.

Pysäköintitilaa rajoitetusti. Bussi 24 tihennetyin vuoroin.

Lautta Kauppatorilta, lauttamaksu (yhdensuuntainen)

12 €/6 € www.skiipa.fi

Seurasaaren juhannusvalkeat 22.6.2018 klo 16-01

30.05.2018

Juhannusvalkeat on elävää, suomalaista kulttuuriperintöä ja nostalgiaa tihkuva kaupunkijuhla Helsingissä. Museomiljöössä järjestettävä juhla sisältää

ikiaikaisia ja tuoreita näkökulmia keskikesän viettoon. Jo vuodesta 1954! Tänä vuonna juhannusta juhlitaan Folk-järjestöjen teeman mukaisesti “Kaikilla mausteilla”.

Juhannusvalkeilla pääset kokkotulien äärelle, kärrysaunan terassille ja lavatanssin pyörteisiin. Maaseudun juhannusromantiikka on elävää kulttuuriperintöä Seurasaaressa, jossa tunnelma kohoaa tanssin ja laulun sekä musiikin ja leikin myötä juhannussalkojen ja -kokkojen äärellä.

Tule ja “huumaannu” sinäkin suomalaisesta kesäyön ihanuudesta! Lisätietoja ohjelmasta: www.seurasaarenjuhannusvalkeat.fi

Vältä jonot. Hanki liput etukäteen: www.lippu.fi Lipunmyynti Seurasaaren sillalla aattona, liput: 23 €, alle 12-v. maksutta aikuisen seurassa.

Juhannusaattona Seurasaaressa myös syödään yhdessä! Keskikesän pitopöydästä löydät ripauksen ikiaikaisia makuja ja tämän päivän ruokakulttuuria. Pitopöytä 17 €.

Pysäköintitilaa rajoitetusti. Bussi 24 tihennetyin vuoroin.

Lautta Kauppatorilta klo 15-23. Lauttamaksu (yhdensuuntainen) 12 €/6 €.

1 / 12

2 / 12

3 / 12

4 / 12

5 / 12

6 / 12

7 / 12

8 / 12

9 / 12

10 / 12

11 / 12

12 / 12
  • Yhteistyössä: