Etusivu » Kaikki festivaalit » » Sinfonia Lahden kansainvälinen Sibelius-festivaali

Sinfonia Lahden kansainvälinen Sibelius-festivaali
15.10.2020 - 18.10.2020

Tietoa festivaalista

Kansainvälisesti arvostettu Sibelius-festivaali kokoaa lokakuussa 2020 Sibeliuksen musiikin ystävät Lahteen ympäri maailman. Sinfonia Lahti tarjoaa kaikille säveltäjämestarin musiikin ystäville elämyksellisen juhlafestivaalin akustisesti erinomaisessa Sibeliustalossa. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii Sinfonia Lahden ylikapellimestari Dima Slobodeniouk.

Tapahtuman luonne

Klassinen musiikki Kamarimusiikki Seminaareja, luentoja Esteetön pääsy VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.sinfonialahti.fi
Sähköposti sinfonialahti@lahti.fi
Festivaaliosoite Sibeliustalo, Ankkurikatu 7, Lahti Katso kohde kartalla
Puhelin +358 3 814 4460
Toimisto Sibeliustalo/Sibelius Hall, Ankkurikatu 7, FI-15140 Lahti

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Sinfonia Lahden kansainvälinen Sibelius-festivaali: Dalia Stasevskasta Sinfonia Lahden ylikapellimestari syksystä 2021 alkaen

20.05.2020

Sinfonia Lahden, Lahden kaupunginorkesterin uutena ylikapellimestarina aloittaa Dalia Stasevska syyskauden 2021 alusta, jolloin Dima Slobodenioukin ylikapellimestarikausi päättyy. Nimityksestä päätti Lahden liikunta- ja kulttuurilautakunta kokouksessaan 20.5.2020. Stasevskan sopimuskausi ulottuu kevätkauden 2024 loppuun, ja hän ottaa vuodesta 2021 alkaen vastaan myös orkesterin kansainvälisen Sibelius-festivaalin taiteellisen johtajan tehtävät. Kansainvälisesti kovassa nosteessa oleva Stasevska on vuodesta 2019 toiminut myös maineikkaan lontoolaisen BBC Symphony Orchestran päävierailijana.

 

Stasevskan nimitys on uusi avaus Sinfonia Lahden toiminnassa


”Sinfonia Lahti on ollut minulle jo kauan hyvin rakas orkesteri”, kapellimestari Dalia Stasevska kertoo. ”Lahdessa on valtava potentiaali, sen soittajat ovat innostuneita, heillä on hyvä tekemisen meininki ja kapasiteetti soittaa erityylistä repertuaaria ennakkoluulottomasti. On myös ilo jatkaa Sinfonia Lahden tärkeää työtä Sibeliuksen musiikin parissa”, Stasevska jatkaa. ”Sinfonia Lahden ylikapellimestarin pesti on minulle suuri kunnia ja uskon että yhdessä tulemme saavuttamaan hienoja, uusia asioita!”

Sinfonia Lahden intendentti Teemu Kirjonen kertoo kapellimestarikiinnityksestä tyytyväisenä: ”Dalia Stasevska on yksi maamme tämän hetken kysytyimmistä kapellimestareista maailmalla. Hänen vierailunsa Lahdessa ovat tuoneet upeita elämyksiä niin yleisölle kuin orkesterille, ja odotamme tulevalta yhteistyöltä todella paljon.”

 

Dima Slobodeniouk aloittaa tulevana syksynä viimeisen konserttivuotensa Sinfonia Lahden ylikapellimestarina. ”Slobodeniouk on tuonut merkittävän panoksensa orkesterin taiteelliseen kehitykseen ja ohjelmiston rikastamiseen, ja Stasevska pääsee jatkamaan luontevalla tavalla tätä kehitystä”, Kirjonen toteaa ja arvioi tulevan yhteistyön tuovan erinomaiset edellytykset myös levytys- ja kiertuetoiminnan jatkamiseen.

 

”Uskon, että Dalialla on kyky ymmärtää Sinfonia Lahden estetiikkaa ja hänen tapansa työskennellä sopii orkesterin korkeaan työmoraaliin”, ylikapellimestari Dima Slobodeniouk kertoo. ”Toivon, että Sinfonia Lahti kehittyy Dalian kauden aikana yhä monipuolisemmaksi orkesteriksi ja kasvattaisi sekä ’latvojaan’ kohti maailmaa sekä ’juuriaan’ Lahden omana orkesterina.”

 

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen näkee Stasevskan kanssa tehtävän sopimuksen uutena, mielenkiintoisena askeleena Sinfonia Lahden kehityksessä.

”Meillä Lahdessa on maailmanluokan orkesteri, jota ovat johtaneet huippukapellimestarit.

Nuorta, dynaamista muusikkosukupolvea edustavan Stasevskan saaminen Sinfonia Lahteen on luonteva askel kaupunginorkesterin kehityksessä ja tuo kaupungin kulttuurielämään uutta voimaa. Uskon että hänen johdollaan orkesteri pystyy saamaan yhä uusia ystäviä,” Timonen toteaa.

Sinfonia Lahden Sibelius-festivaalilla 2020 soivat kaikki sinfoniat ja viulukonsertto

16.01.2020

Sinfonia Lahden 21. kansainvälinen Sibelius-festivaali järjestetään Lahden Sibeliustalossa 15.–18.10.2020. Perinteisesti syyskuussa järjestetyn festivaalin ajankohta on nyt poikkeuksellisesti lokakuun puoliväli johtuen kesällä ja alkusyksystä tapahtuvasta Sibeliustalon pääsalin remontista.

Sibelius-festivaalin taiteellinen johtaja on Sinfonia Lahden ylikapellimestari Dima Slobodeniouk. Slobodenioukin johdolla Sinfonia Lahden esittämänä kuullaan kolmessa orkesterikonsertissa 15.–17.10. Sibeliuksen kaikki seitsemän sinfoniaa ja viulukonsertto. Viulukonserton solistina esiintyy vuoden 2000 kansainvälisen Sibelius-viulukilpailun Helsingissä ja vuoden 2005 Kuningatar Elisabet -viulukilpailun Brysselissä voittanut armenialaisviulisti Sergei Hatšatrjan. Hatšatrjan esiintyy Sinfonia Lahden kanssa nyt ensi kerran.

Uutuutena festivaalilla on festivaalipassi, jolla on mahdollisuus päästä kuulemaan kaikki kolme sinfoniakonserttia edullisempaan yhteishintaan. Lipunmyynti festivaalille alkaa maanantaina 20.1.2020 Lippupisteen verkkokaupassa www.lippu.fi ja myymälöissä.

 

FiBO esittää Sibeliuksen orkesterimusiikkia aikalaissoittimin

Festivaalin päättävässä Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) konsertissa Sibeliustalossa sunnuntaiaamuna 18.10. on ennenkuulumaton mahdollisuus kuulla Sibeliuksen orkesteriteoksia Sibeliuksen ajan mukaisilla soittimilla esitettynä. Konsertti aloittaa Suomalaisen barokkiorkesterin Sibelius ja aikalaiset -projektin, jossa barokin ja klassismin aikakauden teoksien esittämisen mullistanut historiallinen esityskäytäntöjen tutkiminen ja ennen kaikkea nykyajasta poikkeavat soittimet valjastetaan Sibeliuksen orkesterimusiikin käyttöön. Tämän myötä odotettavissa on erilainen sointikokemus, läpikuultavampi ja kevyempi kuin mihin yleisesti on totuttu. Konsertissa kuullaan Rakastava-sarja, Pelléas ja Mélisande -näytelmämusiikki ja sarja nro 2 Shakespearin Myrskyyn. Konsertin johtaa Sibelius ja aikalaiset -projektin ideoinut kapellimestari Tomas Djupsjöbacka.

 

Kamarimusiikkikonserteissa kuullaan kilpailuvoittajia

Perjantai-iltapäivällä 16.10. Lahden musiikkiopiston Kalevi Aho -salissa pianoresitaalin soittaa kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun Helsingissä vuonna 2017 voittanut yhdysvaltalaispianisti Mackenzie Melemed. Lauantai-iltapäivällä 17.10. samaisessa salissa esiintyy Järvenpäässä maaliskuussa 2020 järjestettävän kansainvälisen Sibelius Singing -duokilpailun erikoispalkinnon saanut laulu-piano-duo.

Festivaalikonsertteja täydentää oheisohjelma, mm. johdatus konserttiin -tilaisuudet, joissa esiintyjinä ovat mm. Erkki Liikanen ja Kalevi Aho.

 

Sibelius-festivaalin taimitarha -hanke esittelee viisi kantaesitystä syyskuussa

Uutena, Sibelius-festivaaliin linkittyvänä konserttimuotona Sinfonia Lahti esittelee Sibelius-festivaalin taimitarha -hankkeen, jonka päätöskonsertti on Felix Krohn -salissa 17.9.2020. Konsertissa Sinfonia Lahtea johtaa ylikapellimestari Dima Slobodeniouk. Syksyllä 2019 orkesteri haki hankkeeseen mukaan Suomessa asuvia ja uransa alussa olevia säveltaiteilijoita, joista viisi eturivin säveltäjää poimii hakemusten perusteella valmennettavan. Kevään 2020 aikana jokainen valmennettava säveltää maksimissaan uuden 10 minuutin teoksen sinfoniaorkesterille saaden valmentajaltaan 10 tuntia opastusta. Valmentajina toimivat Lotta Wennäkoski, Perttu Haapanen, Riikka Talvitie, Sebastian Fagerlund ja Matthew Whittall. Mukaan valitut taiteilijat ja lisätietoa konsertista julkistetaan myöhemmin.

1 / 18

2 / 18

3 / 18

4 / 18

5 / 18

6 / 18

7 / 18

8 / 18

9 / 18

10 / 18

11 / 18

12 / 18

13 / 18

14 / 18

15 / 18

16 / 18

17 / 18

18 / 18
  • Yhteistyössä: