Etusivu » Kaikki festivaalit » » Sinfonia Lahden kansainvälinen Sibelius-festivaali

Sinfonia Lahden kansainvälinen Sibelius-festivaali
30.08.2017 - 03.09.2017

Tietoa festivaalista

Kansainvälisesti arvostettu Sibelius-festivaali kokoaa Sibeliuksen musiikin ystävät Lahteen ympäri maailman. Sinfonia Lahti tarjoaa kaikille säveltäjämestarin musiikin ystäville elämyksellisen pitkän viikonlopun akustisesti erinomaisessa Sibeliustalossa. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii Sinfonia Lahden ylikapellimestari kapellimestari Dima Slobodeniouk, ja vuoden 2017 festivaalilla esillä ovat Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teemat.

Tapahtuman luonne

Klassinen musiikki Kamarimusiikki Seminaareja, luentoja Esteetön pääsy VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.sinfonialahti.fi
Sähköposti sinfonialahti@lahti.fi
Festivaaliosoite Sibeliustalo, Ankkurikatu 7, Lahti Katso kohde kartalla
Puhelin +358 3 814 4460
Toimisto Sibeliustalo/Sibelius Hall, Ankkurikatu 7, FI-15140 Lahti

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Sinfonia Lahden kansainvälinen Sibelius-festivaali: Göteborgin sinfonikkojen ja Rouvalin vierailukonserttiin 1.9. vapautui lippuja

27.06.2017

Sibelius-festivaalin resitaalin 2.9. laulaja vaihtuu, Lilli Paasikiven tilalle Monica Groop

Göteborgin sinfonikot esiintyy tuoreen, lahtelaislähtöisen ylikapellimestarinsa Santtu-Matias Rouvalin johdolla Sibelius-festivaalin konsertissa Sibeliustalossa perjantaina 1.9.2017 klo 19. Pitkään loppuun varattuna olleeseen konserttiin on nyt vapautunut lippuja, joita voi tiedustella Ticketmasterista ja Sibeliustalon lipunmyynnistä. Konsertin ohjelmassa on Jean Sibeliuksen teokset Metsänhaltija, Satu ja viides sinfonia. Kyseessä on myös Ruotsin kansallisorkesterina tunnetun, vahvan Sibelius-historian omaavan Göteborgin sinfonikkojen ja Rouvalin ensimmäinen yhteinen ulkomaanvierailu.

Osana Sibelius-festivaalin ohjelmaa järjestetään lauluresitaali Lahden konserttitalon Felix Krohn -salissa lauantaina 2.9.2017 klo 14. Alun perin konsertissa oli määrä esiintyä mezzosopraano Lilli Paasikiven, joka kuitenkin joutui peruuttamaan tulonsa. Konsertissa hänen sijallaan esiintyy Paasikiven tapaan maailmalla menestynyt suomalainen mezzosopraano Monica Groop, pianistina toimii maamme eturivin liedpianisteihin lukeutuva Ilmo Ranta. Ohjelmistossa on Sibeliuksen lauluja, mm. Flickan kom ifrån sin älsklings möte, Illalle, Våren flyktar hastigt ja Lastu lainehilla.

 

Göteborgin sinfonikkojen vahva side Sibeliukseen ja hänen musiikkiinsa

Euroopan maineikkaimpiin sinfoniaorkestereihin lukeutuva Göteborgin sinfonikot perustettiin vuonna 1905. Orkesterilla on hyvin vahva historiallinen side Jean Sibeliukseen ja hänen musiikkiinsa. Orkesterin pääkapellimestarina vuosina 1907–22 toiminut Wilhelm Stenhammar oli Sibeliuksen ystävä ja ihailija. Göteborgin sinfonikot soitti Sibeliuksen musiikkia ensi kerran vuonna 1907, tuolloin esitettiin toinen sinfonia Armas Järnefeltin johdolla. Toinen sinfonia oli tulevan vuosikymmenen aikana orkesterin ohjelmistossa siinä määrin usein, että teoksesta tuli suorastaan orkesterin epävirallinen lippulaiva.

Helmikuussa 1911 Sibelius johti ensi kerran omaa musiikkiansa (mm. Pohjolan tytär ja kolmas sinfonia) Ruotsissa nimenomaan Göteborgin orkesterin kanssa, ja vuonna 1915 Sibelius teki ainoan sodanaikaisen ulkomaanmatkansa Ruotsiin, ja johti myös Göteborgissa omia teoksiaan. Sibelius vieraili johtamassa Göteborgissa omia teoksiaan vielä vuonna 1923 ja omisti samana vuonna valmistuneen kuudennen sinfoniansa Stenhammarille.

Vahva Sibelius-perinne on jatkunut myös Stenhammarin aikojen jälkeen. Mainittakoon esimerkkinä kapellimestari Neeme Järvi, joka on levyttänyt Sibeliuksen sinfoniasarjan Göteborgissa kahdesti, BIS- ja Deutsche Grammophon -levymerkeille.

 

Sinfonia Lahden kansainvälinen Sibelius-festivaali järjestetään 30.8.-3.9.2017.

http://www.sinfonialahti.fi

Sinfonia Lahden konserttivuodessa 2017–2018 kantaesityksiä ja Suomen-ensiesityksiä

12.05.2017

Vierailevia taiteilijoita ovat mm. Oliver Knussen, Leila Josefowicz ja Viktoria Mullova

Dima Slobodenioukin toinen konserttivuosi Sinfonia Lahden ylikapellimestarina tuo kuultavaksi kolme kotimaista kantaesitystä sekä neljä Suomen-ensiesitystä. Konserttivuonna 2017–2018 kantaesityksensä Sinfonia Lahden konserteissa saavat Kerkko Koskisen konsertto kahdelle saksofonille, Maija Hynnisen oboekonsertto ja Tapio Tuomelan Crossroads, joista viimeksi mainittu on orkesterin tilausteos. Suomen-ensiesityksinä kuullaan Valentin Silvestrovin kahdeksas sinfonia, Olli Kortekankaan Migrations, Wolfgang Rihmin käyrätorvikonsertto ja Thomas Larcherin kaksoiskonsertto viululle ja sellolle.

Tulevan konserttivuoden vierailevista kapellimestareista mainittakoon Klaus Mäkelä, Hannu Lintu, Michał Nesterowicz, Oliver Knussen ja John Storgårds, joka toimii myös johtamansa konsertin viulusolistina. Konserttivuoden solisteista mainittakoon viulistit Leila Josefowicz, Viktoria Mullova, Augustin Hadelich ja Baiba Skride, Tampereen pianokilpailun tuore voittaja Ossi Tanner, sellistit Nicolas Altstaedt ja Matthew Barley, mezzosopraano Lilli Paasikivi, oboesolisti orkesterin omista riveistä Eeva-Kaisa Rönkä, Berliinin filharmonikoiden soolokäyrätorvensoittaja Stefan Dohr ja saksofonistit Timo Lassy ja Linda Fredriksson. Lisäksi maaliskuussa 2018 järjestetään jälleen nuorten solistien konsertti.

Slobodeniouk: ”Tutut klassikot tukevat uusia tuttavuuksia, nuoret muusikot vahvasti esillä.”
Ylikapellimestari Dima Slobodeniouk iloitsee niin klassikkoteoksia kuin uusia tuttavuuksia sisältävästä ohjelmakokonaisuudesta: ”Tuleva konserttivuosi sisältää monia klassisen orkesteriohjelmiston peruskiviä kuten Tšaikovskin viides sinfonia, Dvořákin yhdeksäs sinfonia ja Sibeliuksen viides sinfonia, ja toisaalta saamme tuoda yleisöllemme kantaesityksiä sekä monia orkesterimme ohjelmistossa ja myös koko Suomessa ensi kertaa kuultavia teoksia.” Brittiläisen musiikkielämän kärkihahmoihin lukeutuva Oliver Knussen vierailee Sinfonia Lahdessa niin kapellimestarin kuin säveltäjän ominaisuudessa nyt ensi kerran. ”On jo sinällään hienoa saada Knussen johtamaan Lahteen, ja erityisen konsertista tekee hänen oma musiikkinsa ja hänen viulukonserttonsa solistiksi tuleva huippuviulisti Leila Josefowicz, joka niin ikään esiintyy Sinfonia Lahden kanssa ensi kerran”, Slobodeniouk kertoo. Itsenäisyyspäiväkonsertissa kuullaan Sinfonia Lahden tilausteoksena Tapio Tuomelan teos Crossroads. ”Suomen itsenäisyyden juhlavuoden lisäksi kuluvaan vuoteen osuu uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlavuosi, ja marraskuussa onkin luvassa tätä teemaa koko konsertin verran peilaava ohjelma sisältäen orkesterin ohjelmistossa harvoin kuultuja Bachin kantaatteja”, Slobodeniouk kuvailee. Erityisen huomion Slobodeniouk haluaa kiinnittää lahjakkaisiin nuoriin muusikoihin: ”Jo hienoa uraa tekevä 21-vuotias kapellimestari Klaus Mäkelä johtaa Sinfonia Lahtea syksyllä ensi kerran, ja samoin Tampereen pianokilpailun juuri voittanut Ossi Tanner on meille uusi tuttavuus. Maaliskuussa 2018 saamme jälleen kuulla nuoria solisteja, jotka valikoituvat konserttiin syksyllä järjestettävän koesoiton kautta.”

 

Poimintoja syyskauden 2017 sinfoniakonserteista

Ylikapellimestari Dima Slobodenioukin johtamassa, syyskauden 2017 ensimmäisessä konsertissa syyskuussa kuullaan kantaesityksenä suuren yleisön kenties parhaiten Ultra Bra -yhtyeen säveltäjänä ja muusikkona tunteman Kerkko Koskisen konsertto kahdelle saksofonille solisteinaan tenorisaksofonisti Timo Lassy ja baritonisaksofonisti Linda Fredriksson. Syyskuun toisessa konsertissa debytoi Sinfonia Lahden kanssa 21-vuotias kapellimestarikomeetta Klaus Mäkelä, ja solistina soittaa niin ikään uusi tuttavuus, espanjalaispianisti Javier Perianes solistiteoksenaan Mozartin pianokonsertto nro 27. Syyskuun viimeisen konsertin johtaa John Storgårds, joka toimii myös konsertin viulusolistina. Konsertissa kuullaan mm. Valentin Silvestrovin kahdeksas sinfonia Suomen-ensiesityksenä sekä Sibeliuksen sarja viululle ja jousiorkesterille, jonka kantaesitys on ollut vuonna 1990 Osmo Vänskän johtaman Sinfonia Lahden konsertissa Storgårds solistinaan.

Lokakuun ensimmäisen sinfoniakonsertin solistina esiintyy saksalais-ranskalainen sellisti Nicholas Altstaedt, joka soittaa Prokofjevin Sinfonia Concertanten. Ohjelmassa on myös mm. Esa-Pekka Salosen kreikkalaisesta mytologiasta innoituksensa saanut teos Nyx. Lokakuun toisessa konsertissa kuullaan Suomen-ensiesityksenä Olli Kortekankaan Minnesotan orkesterin tilaama teos Migrations (2016), joka peilaa Suomesta Pohjois-Amerikkaan suuntautuneen modernin siirtolaisuuden 150-vuotista historiaa. Teoksessa esiintyvät mezzosopraano Lilli Paasikivi ja Ylioppilaskunnan Laulajat, jotka esiintyvät myös konsertissa niin ikään kuultavassa Brahmsin alttorapsodiassa. Dima Slobodeniouk johtaa edellä mainitut konsertit.

Marraskuun ensimmäisen sinfoniakonsertin johtaa lahtelaisyleisön vanha tuttu, kapellimestari Carlos Kalmar, ja solistina esiintyy yhdysvaltalaisviulisti Stefan Jackiw solistiteoksenaan Prokofjevin toinen viulukonsertto. Konsertin ohjelmassa on myös mm. Šostakovitšin kuudes sinfonia, joka sai kantaesityksensä Leningradissa marraskuussa 1939. Šostakovitšin musiikkia kuullaan myös marraskuun toisessa sinfoniakonsertissa, kun säveltäjän toisen viulukonserton tulkitsee Baiba Skride. Slobodenioukin johtaman konsertin ohjelmassa on lisäksi Lotta Wennäkosken teos Hava (2007) ja Sibeliuksen viides sinfonia. Marraskuun lopun konsertti on omistettu uskonpuhdistuksen 500-vuotisteemalle, ja hollantilaiskapellimestari Otto Tauskin johdolla kuullaan J. S. Bachin kantaatteja ja Mendelssohnin viides sinfonia ”Reformaatiosinfonia”.

Suomen itsenäisyyden 100-vuotispäivänä 6.12.2017 järjestetään Sinfonia Lahden perinteinen itsenäisyyspäivän juhlakonsertti. Slobodenioukin johtaman konsertin aluksi kuullaan kantaesityksenä Sinfonia Lahden tilausteos, Tapio Tuomelan Crossroads. Suomen musiikillista historiaa peilataan konsertissa myös modernisti Väinö Raition ja Sibeliuksen musiikilla.

 

Poimintoja kevätkauden 2018 sinfoniakonserteista

Kevätkauden 2018 ensimmäisessä sinfoniakonsertissa tammikuussa kuullaan kantaesityksenä Maija Hynnisen oboekonsertto, jossa solistina esiintyy Sinfonia Lahden oboisti Eeva-Kaisa Rönkä. Jaakko Kuusiston johtamassa konsertissa kuullaan myös mm. Krzysztof Pendereckin ja Olivier Messiaenin musiikkia.

Helmikuun ensimmäisen konsertin solistiksi saapuu Berliiniin filharmonikkojen soolokäyrätorvensoittaja Stefan Dohr, joka tulkitsee saksalaissäveltäjä Wolfgang Rihmin käyrätorvikonserton (Suomen-ensiesitys) ja Mozartin käytätorvikonserton. Slobodenioukin johtamassa konsertissa kuullaan myös mm. Mozartin sinfonia nro 29. Helmikuun puolivälin konsertissa sekä kapellimestari Michał Nesterowicz ja viulisti Augustin Hadelich esiintyvät Sinfonia Lahden kanssa ensi kerran. Leonard Bernsteinin syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta, ja tätä merkkivuotta juhlistetaan säveltäjän Serenadilla viululle ja orkesterille. Konsertin pääteoksena kuullaan suuri klassikkoteos Tšaikovskin viides sinfonia. Tampereen pianokilpailun voitti toukokuussa 20-vuotias Ossi Tanner, joka esiintyy Chopinin pianokonserton nro 2 solistina helmikuun viimeisessä sinfoniakonsertissa. Kapellimestari Hannu Linnun johtama konsertti koostuu muuten Igor Stravinskyn musiikista.

Maaliskuun sinfoniakonsertit aloittaa Dima Slobodenioukin johtama nuorten solistien konsertti. Maaliskuun puolivälin konsertti on puolestaan omistettu Sergei Prokofjevin musiikille, pianosolistiksi saapuu kiinalainen Haochen Zhang, ja Slobodeniouk johtaa.

Huhtikuun sinfoniakonserteissa esiintyy kaksi tähtiviulistia, näistä ensimmäisenä Leila Josefowicz, joka esittää brittiläisen musiikkimaailman kärkinimiin lukeutuvan Oliver Knussenin viulukonserton säveltäjän itsensä johtamassa konsertissa. Knussenin johdolla kuullaan myös hänen teoksensa The Way to Castle Yonder ja Brahmsin serenadi nro 1. Slobodenioukin johtaman huhtikuun toisen sinfoniakonsertin ohjelmassa on Thomas Larcherin kaksoiskonsertto viululle ja sellolle Suomen ensiesityksenä. Konsertissa kuullaan myös mm. Richard Straussin sävelruno Also sprach Zarathustra, joka on Sinfonia Lahden ohjelmistossa kokonaisuudessaan ensi kerran.

Kevään 2018 sinfoniakauden päättää nuoren polven yhdysvaltalaiskapellimestari Joshua Weilersteinin johtama konsertti toukokuun puolivälissä. Solistina esiintyy unkarilainen huippuviulisti Kristóf Baráti, jonka tulkintana kuullaan Alban Bergin viulukonsertto. Konsertin päättää tšekkiläisistä kansansävelmistä vaikutteita saanut Antonín Dvořákin kuudes sinfonia.

Viihdekonserteissa soivat mm. sota-ajan laulut ja Oscar Petersonin jazzpianotaide

Trumpetisti Dizzie Gillespien syntymästä tulee lokakuussa 2017 kulumaan 100 vuotta, ja Sinfonia Lahti juhlistaa 6.10. tätä jazzmusiikin legendaa mm. saksofonisti Jukka Perkon tähdittämässä konsertissa. Marraskuussa soivat puolestaan sota-ajan laulut laulusolisteinaan Johanna Försti ja Markus Allan.

Helmikuussa 2018 tulkitaan suomalaista mielenmaisemaa Tango Alakulo -konserteissa. Huhtikuussa muistellaan puolestaan legendaarisen jazzpianisti Oscar Petersonin taidetta konsertissa, jossa solistina esiintyy uskomaton pianovirtuoosi Marian Petrescu.

Perjantaisin järjestettävät viihdekonsertit on mahdollista kokea myös klo 13 alkavina päiväkonsertteina, ja Sota-ajan lauluja -konsertti järjestetään päiväkonserttina myös torstaina 9.11. klo 13.

 

Lasten- ja nuortenkonsertit

Lasten ja nuorten kanssa tehtävä työ on yksi orkesterin painopistealueista. Työ jatkuu myös tulevana konserttivuonna mm. koulujen kanssa yhteistyössä tehtävän kaupungin kulttuurikasvatusohjelman konserteilla ja Hei, me sävelletään! -toiminnalla. Orkesteri on myös mukana Suomen Kulttuurirahaston kahdeksasluokkalaisille suuntaamassa, valtakunnallisessa Taidetestaajat-suurhankkeessa, ja tähän liittyvät konsertit ovat lokakuussa.

 

Vierailut Verkatehtaalle jatkuvat

Sinfonia Lahti aloitti säännölliset vierailunsa Hämeenlinnan Verkatehtaalle syksyllä 2007, ja tämä toiminta jatkuu myös syksyllä 2016 kahdella konsertilla.

 

Sibelius-festivaali ja konsertit lauluyhtye Rajattoman kanssa

Mainittakoon myös Sinfonia Lahden 18. kansainvälinen Sibelius-festivaali Sibeliustalossa 8.–11.9.2016 Dima Slobodenioukin toimiessa tapahtuman taiteellisena johtajana. Festivaalilla vierailee Göteborgin sinfonikot uuden ylikapellimestarinsa Santtu-Matias Rouvalin johdolla, ja lisäksi festivaalilla on kamarimusiikkia ja muuta Sibelius-aiheista ohjelmaa. Orkesteri tekee toiveuusintana lauluyhtye Rajattoman kanssa yhteistyön kolme suosituinta konserttia perättäisinä iltoina 16.–18.8.2017 Jaakko Kuusiston johdolla. Ensimmäisenä iltana kuullaan ABBAa, toisena Beatlesia ja kolmantena Queenia. Näiden konserttien lipunmyynti jo käynnissä.

Kertalippujen myynti muihin konsertteihin alkaa ma 19.6.2017 Ticketmasterin lippukaupoissa, ja kausikortit ovat myynnissä 12.9.2017 asti.

http://www.sinfonialahti.fi

Göteborgin sinfonikot ja Santtu-Matias Rouvali Sibelius-festivaalille Lahteen 2017

30.09.2016

Orkesterilla on vahva historiallinen sidos Jean Sibeliukseen ja hänen musiikkiinsa

Sinfonia Lahti on kutsunut vahvan Sibelius-historian omaavan Göteborgin sinfonikot esiintymään Sibelius-festivaalin konserttiin Sibeliustalossa perjantaina 1.9.2017. Kapellimestarina on orkesterin ylikapellimestarina samana syksynä aloittava lahtelaislähtöinen kapellimestarikomeetta Santtu-Matias Rouvali, joka tuo syntymäkaupunkiinsa uuden orkesterinsa heti kautensa alussa. Kyseessä onkin myös Ruotsin kansallisorkesterina tunnetun Göteborgin sinfonikkojen ja Rouvalin ensimmäinen yhteinen ulkomaanvierailu.

Sinfonia Lahden 18. kansainvälinen Sibelius-festivaali järjestetään Lahden Sibeliustalossa 30.8.–3.9.2017, ja tapahtuman taiteellinen johtaja on Sinfonia Lahden ylikapellimestari Dima Slobodeniouk. Göteborgin sinfonikkojen konsertin lisäksi festivaalilla on kolme Slobodenioukin johtamaa Sinfonia Lahden konserttia (ke 30.8., to 31.8. ja la 2.9.2017) sekä kamarimusiikkia ja muuta ohjelmaa. Sibeliuksen musiikista koostuvan ohjelmiston teema on Suomen 100-vuotinen itsenäisyys, ja orkesterikonserteissa kuullaan mm. toinen ja viides sinfonia, Kevätlaulu, Satu, Metsänhaltija ja Sanomalehdistön päivien musiikkia. Tarkemmat ohjelmatiedot julkaistaan lähiaikoina. Festivaali on myös osa valtakunnallista Suomi 100 -ohjelmaa.

Sibelius-festivaalin 2017 liput tulevat myyntiin 2.1.2017, ryhmä- ja ennakkovarauksia otetaan vastaan jo syksyllä 2016.

 

Slobodeniouk: ”Göteborgin sinfonikoilla oli merkittävä rooli Sibeliuksen musiikin kansainvälisen tunnettuuden lisäämisessä”

Sibelius-festivaalin taiteellinen johtaja Dima Slobodeniouk pitää Göteborgin sinfonikkojen vierailua tärkeänä askeleena Sibelius-festivaalille. ”Yksi Sibeliuksen tärkeimmistä puolestapuhujista Suomen ulkopuolella oli säveltäjä ja kapellimestari Wilhelm Stenhammar, joka toimi Göteborgin sinfonikkojen pääkapellimestarina vuosina 1907–22. Kun puhutaan Suomen itsenäisyydestä, vuosi 1917 osuu myös Sibeliuksen elämässä tärkeään ajanjaksoon, jolloin tietämys hänen musiikistaan levisi voimakkaasti Suomen ulkopuolelle, ja Göteborgin orkesterilla oli tässä suuri rooli”, Slobodeniouk toteaa. Erityisesti Slobodeniouk iloitsee mahdollisuudesta saada tämä maineikas orkesteri Sibelius-festivaalille tuolloin ylikapellimestarikautensa aloittaneen Santtu-Matias Rouvalin johdolla. ”Uskaltaisin väittää, että tällä vierailulla olemme rakentamassa hyvin tärkeää kahta kulttuuria yhdistävää siltaa”, Slobodeniouk summaa.

 

Göteborgin sinfonikot: ”Orkesteri on otettu ja kiitollinen kutsusta esiintyä Sibelius-festivaalilla Suomen juhlavuonna”

Göteborgin sinfonikkojen toimitusjohtaja ja taiteellinen johtaja Sten Cranner kertoo orkesterin olevan hyvin otettu ja kiitollinen kutsusta tulla esiintymään vuoden 2017 Lahden Sibelius-festivaalille: ”Tämä erityisesti siksi, koska Jean Sibeliuksella on niin tärkeä rooli Göteborgin sinfonikkojen ohjelmistossa, historiassa ja identiteetissä, mutta on luonnollisesti erityisen kiehtovaa tulla festivaalille esiintymään ensi kerran juuri Suomen juhlavuonna. Tämä tulee myös olemaan aivan ensimmäinen konserttimme Ruotsin ulkopuolella uuden ylikapellimestarimme Santtu-Matias Rouvalin kanssa, joka on kaiken kukkuraksi syntynyt Lahdessa. Odotamme maestro Rouvalin kanssa vierailuamme ja kohtaamistamme suomalaisyleisön kanssa jo suurella innostuksella.”

 

Göteborgin sinfonikkojen vahva side Sibeliukseen ja hänen musiikkiinsa

Euroopan maineikkaimpiin sinfoniaorkestereihin lukeutuva Göteborgin sinfonikot perustettiin vuonna 1905. Orkesterilla on hyvin vahva historiallinen side Jean Sibeliukseen ja hänen musiikkiinsa. Orkesterin pääkapellimestarina vuosina 1907–22 toiminut Wilhelm Stenhammar oli Sibeliuksen ystävä ja ihailija. Göteborgin sinfonikot soitti Sibeliuksen musiikkia ensi kerran vuonna 1907, tuolloin esitettiin toinen sinfonia Armas Järnefeltin johdolla. Toinen sinfonia oli tulevan vuosikymmenen aikana orkesterin ohjelmistossa siinä määrin usein, että teoksesta tuli suorastaan orkesterin epävirallinen lippulaiva.

Helmikuussa 1911 Sibelius johti ensi kerran omaa musiikkiansa (mm. Pohjolan tytär ja kolmas sinfonia) Ruotsissa nimenomaan Göteborgin orkesterin kanssa, ja vuonna 1915 Sibelius teki ainoan sodanaikaisen ulkomaanmatkansa Ruotsiin, ja johti myös Göteborgissa omia teoksiaan. Sibelius vieraili johtamassa Göteborgissa omia teoksiaan vielä vuonna 1923 ja omisti samana vuonna valmistuneen kuudennen sinfoniansa Stenhammarille. Stenhammarin kuollessa vuonna 1927 Sibelius kirjoitti: ”En ole pitkän elämäni aikana tavannut ketään niin jalon idealistista henkilöä kuin Wilhelm Stenhammar. Olen onnellinen siitä, että sain olla hänen ystävänsä. Mitä hän merkitsikään taiteelleni! Kuinka pohjattoman tyhjältä tuntuu nyt, kun hän on poissa.”

Vahva Sibelius-perinne on jatkunut myös Stenhammarin aikojen jälkeen. Mainittakoon esimerkkinä kapellimestari Neeme Järvi, joka on levyttänyt Sibeliuksen sinfoniasarjan Göteborgissa kahdesti, BIS- ja Deutsche Grammophon -levymerkeille. BIS:lle tehdyissä levytyksissä on monia maailmanensilevytyksiä Sibeliuksen teoksista, mm. Neito tornissa -ooppera, Alkusoitot a-molli ja E-duuri, Balettikohtaus ja Akateeminen marssi.

Sinfonia Lahden Sibelius-festivaali järjestetään Suomi 100 -teemalla laajennettuna 30.8.–3.9.2017

05.01.2017

Göteborgin sinfonikkojen ja Rouvalin vierailu jatkaa ulkomaisten orkesterien vierailusarjaa

Sinfonia Lahden 18. kansainvälinen Sibelius-festivaali 2017 juhlistaa Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä. Perinteisesti nelipäiväinen tapahtuma järjestetään juhlavuoden kunniaksi viisipäiväisenä Sibeliustalossa 30.8.–3.9.2017. Sinfonia Lahti esiintyy kolmessa orkesterikonsertissa ylikapellimestarinsa, festivaalin taiteellisen johtajan Dima Slobodenioukin johdolla, ja vierailuorkesterina kuullaan vahvan Sibelius-historian omaavaa Göteborgin sinfonikkoja orkesterin tuoreen lahtelaislähtöisen kapellimestarin Santtu-Matias Rouvalin johdolla. Lisäksi ohjelmassa on kolme kamarimusiikkikonserttia ja muuta Sibelius-aiheista ohjelma. Festivaali jalkautuu myös Sibeliuksen kotiin Ainolaan, ja ensi kerran festivaalin historiassa järjestetään konsertti myös Lahden konserttitalon Felix Krohn -salissa. Festivaali on myös osa valtakunnallista Suomi 100 -ohjelmaa.

Festivaalin orkesterikonserttien ohjelmat on julkistettu, ja lipunmyynti kaikkiin festivaalikonsertteihin on käynnissä Ticketmasterissa ja Sibeliustalon lipunmyynnissä.

 

Itsenäisyyden juhlateemaohjelmassa kuullaan mm. Kullervo ja toinen sinfoni

18. kansainvälisen Sibelius-festivaalin teema on Suomen 100-vuotinen itsenäisyys, ja orkesterikonserteissa kuullaan mm. toinen ja viides sinfonia, Kevätlaulu, Satu, Metsänhaltija ja Sanomalehdistön päivien musiikkia. Keskiviikkoisen avajaiskonsertin aloittaa Ylioppilaskunnan Laulajien (YL) a cappella -osuus, jonka jälkeen konsertin päätösnumerona esitetään Kullervo. Teoksen solisteina esiintyvät sisarukset sopraano Johanna Rusanen-Kartano ja baritoni Ville Rusanen. Torstain konsertissa kuullaan Sibeliuksen yksinlauluja, Lemminkäis-sarja ja Luonnotar, ja solistina esiintyy sopraano Anu Komsi. Göteborgin sinfonikkojen vierailukonsertissa perjantaina kuullaan mm. viiden sinfonia, ja lauantain orkesterikonsertissa Sinfonia Lahden ja Slobodenioukin esittämänä kuullaan mm. toinen sinfonia.

 

Sibeliusta resitaalina, yksinlauluina, elokuvana ja tanssina

Festivaalitorstaina 31.8. esitetään vuonna 2003 julkaistu Timo Koivusalon ohjaama ja käsikirjoittama Sibelius-elokuva aidolta 35 mm -filmiltä tunnelmallisessa Vaahterasalissa. Näytöksen toteuttaa Sinfonia Lahden kanssa yhteistyössä Reel Lahti, joka ylläpitää ja edistää paikallista filmikulttuuria järjestämällä elokuvanäytöksiä ja -tapahtumia Lahden Kansantalolla. Orkesterina elokuvassa toimi Sinfonia Lahti Osmo Vänskän johtamana, ja elokuvan soundtrack ylitti aikanaan platinalevyn myyntirajan.

Perjantaina 1.9. kuullaan pianisti Juhani Lagerspetzin pianoresitaali Kalevi Aho -salissa. Ohjelmassa on Sibeliuksen pianokappaleita. Konsertista kuullaan makupaloja Sibeliuksen kodissa Ainolassa edellisenä viikonloppuna ja 31.8. torstaina. Makupalat sisältyvät museolipun hintaan.

Lauantaina 2.9. lahtelaislähtöinen Lilli Paasikivi tulkitsee yhdessä pianisti Ilmo Rannan kanssa Sibeliuksen yksinlauluja Felix Krohn -salissa.

Festivaalin päättää pyhäaamun kamarimusiikkikonsertti, jossa on tällä kertaa mukana musiikin lisäksi myös tanssia. Tähtitanssija Minna Tervamäen ja nykyflamencon edelläkävijän, koreografi Kaari Martinin tanssiteos On a String on tulkinta Sibeliuksen viulukonsertosta. Teoksessa kohtaavat perinne ja nykyisyys, suomalaisuus ja kansainvälisyys sekä herkkyys ja demonisuus. Naiset lähestyvät Sibeliusta flamencon musikaalisuuden ja herkkyyden sekä nykybaletin ilmaisukeinojen kautta. Sibeliustalossa teos kuullaan ja nähdään neljän naisen tasavahvana tulkintana: tanssijoiden lisäksi lavalla ovat viulussa Minna Pensola ja pianossa Heini Kärkkäinen.

 

Musiikkia makunystyröille

Herkullinen Festivaali-buffet katetaan Sibelius-festivaalin konsertti-iltoina keskiviikosta lauantaihin Sibeliustalon ravintola Lastuun. Buffet on rakennettu kauden parhaista kotimaisista raaka-aineista Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.

Myös Villa Rauhala tarjoaa festivaalin juhlalounasta. August Fellmanin vuonna 1879 itselleen kesähuvilaksi rakennuttama Villa Rauhala toimii tilausravintolana ja tarjoaa tunnelmalliset puitteet erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen. Sibelius-festivaalin aikana sunnuntaina 3.9. Villa Rauhala on avoinna kaikille.

 

Göteborgin sinfonikot ja Santtu-Matias Rouvali jatkavat Sinfonia Lahden vierailevien orkestereiden sarjaa

Sinfonia Lahti on kutsunut vahvan Sibelius-historian omaavan Göteborgin sinfonikot esiintymään Sibelius-festivaalin konserttiin Sibeliustalossa perjantaina 1.9.2017. Kapellimestarina on orkesterin ylikapellimestarina samana syksynä aloittava lahtelaislähtöinen kapellimestarikomeetta Santtu-Matias Rouvali, joka tuo syntymäkaupunkiinsa uuden orkesterinsa heti kautensa alussa. Kyseessä onkin myös Ruotsin kansallisorkesterina tunnetun Göteborgin sinfonikkojen ja Rouvalin ensimmäinen yhteinen ulkomaanvierailu.

Sibelius-festivaalin taiteellinen johtaja Dima Slobodeniouk pitää Göteborgin sinfonikkojen vierailua tärkeänä askeleena Sibelius-festivaalille. ”Yksi Sibeliuksen tärkeimmistä puolestapuhujista Suomen ulkopuolella oli säveltäjä ja kapellimestari Wilhelm Stenhammar, joka toimi Göteborgin sinfonikkojen pääkapellimestarina vuosina 1907–22. Kun puhutaan Suomen itsenäisyydestä, vuosi 1917 osuu myös Sibeliuksen elämässä tärkeään ajanjaksoon, jolloin tietämys hänen musiikistaan levisi voimakkaasti Suomen ulkopuolelle, ja Göteborgin orkesterilla oli tässä suuri rooli”, Slobodeniouk toteaa. Erityisesti Slobodeniouk iloitsee mahdollisuudesta saada tämä maineikas orkesteri Sibelius-festivaalille tuolloin ylikapellimestarikautensa aloittaneen Santtu-Matias Rouvalin johdolla. ”Uskaltaisin väittää, että tällä vierailulla olemme rakentamassa hyvin tärkeää kahta kulttuuria yhdistävää siltaa”, Slobodeniouk summaa.

Göteborgin sinfonikkojen toimitusjohtaja ja taiteellinen johtaja Sten Cranner kertoo orkesterin olevan hyvin otettu ja kiitollinen kutsusta tulla esiintymään vuoden 2017 Lahden Sibelius-festivaalille: ”Tämä erityisesti siksi, koska Jean Sibeliuksella on niin tärkeä rooli Göteborgin sinfonikkojen ohjelmistossa, historiassa ja identiteetissä, mutta on luonnollisesti erityisen kiehtovaa tulla festivaalille esiintymään ensi kerran juuri Suomen juhlavuonna. Tämä tulee myös olemaan aivan ensimmäinen konserttimme Ruotsin ulkopuolella uuden ylikapellimestarimme Santtu-Matias Rouvalin kanssa, joka on kaiken kukkuraksi syntynyt Lahdessa. Odotamme maestro Rouvalin kanssa vierailuamme ja kohtaamistamme suomalaisyleisön kanssa jo suurella innostuksella.”

 

Sinfonia Lahden Sibelius-festivaali

Sibelius-tulkinnoistaan niin levytysten kuin kiertueiden myötä runsaasti kansainvälistä tunnustusta saanut Sinfonia Lahti järjestää vuosittain syyskuussa kansainvälisen Sibelius-festivaalin säveltäjämestarin nimeä kantavassa Sibeliustalossa. Festivaali on järjestetty vuodesta 2000 eli Sibeliustalon valmistumisesta lähtien. Festivaalin ajatuksena on tarjota Jean Sibeliuksen (1865–1957) musiikin ystäville ympäri maailman pitkä viikonloppu (torstai-sunnuntai) monipuolisella, säveltäjän musiikkia eri näkökulmista peilaavalla ohjelmalla parhain esittäjävoimin. Siinä missä Bayreuthin maineikkaalla festivaalilla kuullaan ainoastaan Wagnerin musiikkia, Sinfonia Lahden Sibelius-festivaalin ohjelma koostuu puhtaasti Sibeliuksen musiikista.

Festivaali on herättänyt kansainvälistä mielenkiintoa koko historiansa ajan. Yleisöä festivaali on kerännyt niin ryhminä kuin yksittäisinä konserttimatkailijoina eri puolilta Eurooppaa sekä mm. Yhdysvalloista, Kanadasta, Japanista ja Australiasta. Parhaimmillaan mm. vuonna 2015 n. 40 % lipuista on myyty ulkomaisille konserttivieraille.

Festivaali kiinnostaa vuosittain myös kansainvälistä lehdistöä, ja mm. arvovaltainen itävaltalainen Die Presse -sanomalehti nimitti vuonna 2003 festivaalia lajissaan tärkeimmäksi maailmassa.  Vuosien varrella festivaaliraportteja ovat tehneet myös mm. mm. The Times Lontoosta, Die Welt Berliinistä ja New York Public Radio (WNYC).

 

Liitteenä ohjelmisto kokonaisuudessaan.

www.sinfonialahti.fi/sibelius

1 / 11

2 / 11

3 / 11

4 / 11

5 / 11

6 / 11

7 / 11

8 / 11

9 / 11

10 / 11

11 / 11
  • Yhteistyössä: