Etusivu » Kaikki festivaalit » » Sodankylän elokuvajuhlat

Sodankylän elokuvajuhlat
16.06.2021 - 20.06.2021Tietoa festivaalista

Sodankylän elokuvajuhlat on yksi ainutlaatuisimmista elokuvatapahtumista maailmassa. Aki ja Mika Kaurismäen sekä Peter von Baghin perustama festivaali kokoaa Lapin yöttömän yön maagiseen valoon niin kansainväliset kuin kotimaisetkin huippuohjaajat elokuvineen.

Tapahtuman luonne

Elokuva Jazz Kursseja Seminaareja, luentoja Työpajoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.msfilmfestival.fi
Sähköposti office@msfilmfestival.fi
Festivaaliosoite Kansanopistontie 5, Sodankylä Katso kohde kartalla
Puhelin +358 400 856 080
Toimisto Kansanopistontie 5, FI-99600 Sodankylä

Festivaali kartalla

Sodankylän elokuvajuhlat perustettiin vuonna 1986. Perustajina olivat Sodankylän kunta sekä suomalaiset elokuvantekijät Anssi Mänttäri, Aki Kaurismäki, Mika Kaurismäki ja Peter von Bagh.

Sodankylän elokuvajuhlat on tunnelmaltaan yksi maailman ainutlaatuisimmista festivaaleista: keskiyön auringon alla kohtaavat maailman kuuluisimmat elokuvaohjaajat, uuden elokuvan nousevat nimet, kansainvälinen yleisö ja tavallinen kadunmies välittömässä ja lämpimässä ilmapiirissä. Tätä festivaalia leimaa ennen kaikkea rakkaus elokuvaan, täältä puuttuvat jäykät muodollisuudet eikä byrokratian viidakkoon eksymisestä ole pelkoa.

Elokuvia näytetään viidessä esityspaikassa ympäri vuorokauden. Vuorokaudenajalla ei ole merkitystä, aurinko paistaa yhtä kirkkaana astuipa yleisö ulos esityksestä kello neljältä aamulla tai iltapäivällä.

Erityisen suosittuja ovat olleet vuosittain järjestetyt mykkäelokuvaesitykset elävän musiikin säestyksellä. Elokuvajuhlat kruunautuvat päävieraiden aamukeskustelutilaisuuksilla. Ketäpä ei kiinnostaisi, minkä elokuvan maailman kuuluisimmat ohjaajat ottaisivat mukaansa autiolle saarelle!

Joka vuosi festivaalilla vierailee myös maailman parhaita uusien elokuvien ohjaajia, elokuvan ammattilaisia Suomesta ja muualta maailmasta sekä 100–200 median edustajaa. Sodankylän alueen majoituskapasiteetti on kasvanut yhdessä kävijämäärän kanssa, joka on vakiintunut 25.000–35.000.

”Sodankylän henki” tunnetaan hyvin maailmalla, ja sitä on kiittäminen erityisesti ansiokasta vierasjoukkoa.

Jaa tapahtuma

Sodankylä ikuisesti -minifestivaali tuo elokuvan juhlan takaisin Sodankylään

16.09.2020

Poikkeusvuoden Sodankylä ikuisesti -festivaalit huipentuvat Sodankylässä elokuvateatteri Lapinsuussa järjestettäviin elokuvanäytöksiin 24.–26.9. Ohjelmassa on kaksi kovaa kotimaista elokuvauutuutta sekä tarkoin valittuja helmiä viime vuosien parhaista kansainvälisistä ensi-illoista. Elokuvaohjaajat Virpi Suutari ja Elina Talvensaari saapuvat tapahtuman kunniavieraiksi.

Minifestivaalin avaa espanjalaisen elokuvan suuren yksinäisen Pedro Almódovarin tuotannon huippuihin kuuluva Kärsimys ja kunnia (2019). Antonio Banderasin suvereenisti tulkitsema elokuvaohjaaja Salvador kamppailee terveyden, seksin ja huumeiden ympärille kietoutuvien ongelmiensa kanssa. Almódovarin omaelämäkerrallisessa melodraamassa nähdään myös Penélope Cruz ja Carmen Maura.

Aalto on palkitun dokumentaristin Virpi Suutarin ylistetty uutuus modernismin mestareista arkkitehti Alvar ja Aino Aallosta sekä heidän teoksistaan ympäri maailmaa. Dokumentti kuljettaa katsojan kiehtovalle matkalle Aaltojen rakkaustarinaan ja heidän ajatteluunsa ikonisten teosten taustalla. Rovaniemeläislähtöinen Suutari on paikalla elokuvan näytöksessä perjantaina 25.9. Aalto jatkaa elokuvateatteri Lapinsuun ohjelmistossa myös festivaalinäytöksen jälkeen.

Elina Talvensaaren niin Suomessa kuin ulkomailla huomattavia festivaalipalkintoja voittanut dokumenttifilmi Neiti Aika on kaunis kertomus katoavaisuudesta. Intiimi elokuva kertoo ohjaajan uuden kodin entisestä asukkaasta, 98-vuotiaana edesmenneestä Sirkka-Liisasta, joka on kuollut ilman omaisia. Hänen tavaroidensa ja kirjoitustensa pohjalta Talvensaari alkaa selvittää, kuka Sirkka-Liisa oikein oli. Ohjaaja Elina Talvensaari vierailee näytöksessä lauantaina 26.9.

Puolalaisohjaaja Pawel Pawlikowski vieraili Sodankylässä vuonna 2014 tuoreena Oscar-voittajana (Ida, 2013). Cannesin elokuvajuhlilla parhaasta ohjauksesta palkittu Cold War jatkaa Idan tarinaa sodanjälkeisessä Puolassa. Upea mustavalkoinen kuvaus ja eteerinen jazz kuljettavat tekijän omien vanhempien elämään pohjautuvaa tositarinaa. 1950-luvun kylmän sodan tuntoja on harvoin kuvattu näin haikean kauniilla melankolialla – ohjaajalle tyypillistä huumoriakaan unohtamatta. Elokuvan alussa nähdään Antti Holman mustan huumorin sävyttämä lyhytelokuva Kill Anneli.

Japanilaisen perheen ja lasten mestarillisen kuvaajan Hirokazu Kore-edan Shoplifters – perhesalaisuuksia voitti ansaitusti Cannesin filmijuhlien Kultaisen palmun vuonna 2018. Viehättävässä tarinassa seurataan Tokion laitamilla asuvaa isoa perhettä, joka varastelee elääkseen. Kore-edalle tyypillinen sydäntäsärkevä, mutta hauska kerronta antaa humaanin vastauksen kysymykseen biologisten perhesuhteiden merkityksestä.

Talo jalavan varjossa (1992) on vaikuttavimpia James Ivoryn kultivoituneista E.M. Fosterin romaanien filmatisoinneista. Helena Bonham Carter ja roolistaan Oscarilla palkittu Emma Thompson ovat sisarukset 1900-luvun alun Lontoossa. Suorapuheiset, itsenäiset naiset kohtaavat konservatiiviset Wilcoxit (Anthony Hopkins, Vanessa Redgrave) tässä luokkaristiriitoja taidolla käsittelevässä elokuvassa.

Näiden kaikille avoimien esitysten lisäksi Liisa Helmisen Jussi-palkittu Pelikaanimies saa kaksi varhaiskasvatusryhmille suunnattua aamunäytöstä Lapinsuussa.

Kaikki elokuvanäytökset järjestetään turvallisesti elokuvateatteri Lapinsuussa, jossa käytössä on noin puolet salin koko kapasiteetista. Myös teatterin siivousta on tehostettu ja turvaväleistä huolehditaan.

Tarkemmat turvallisuusohjeet:

https://msfilmfestival.fi/uutiset/turvallisuusohjeet-sodankyla-ikuisesti-lapinsuu/

Lippuvaraukset: info@msfilmfestival.fi

1 / 18

2 / 18

3 / 18

4 / 18

5 / 18

6 / 18

7 / 18

8 / 18

9 / 18

10 / 18

11 / 18

12 / 18

13 / 18

14 / 18

15 / 18

16 / 18

17 / 18

18 / 18
  • Yhteistyössä: