Etusivu » Kaikki festivaalit » » Taidekeskus Salmela, Mäntyharju

Taidekeskus Salmela, Mäntyharju
10.06.2017 - 13.08.2017Tietoa festivaalista

Taidekeskus Salmela on Suomen suurimpia kulttuuritapahtumia. Salmelan monitaiteelliseen ohjelmaan kuuluvat suomalaisen nykytaiteen näyttelyt, konsertit, laulu- ja kuvataidekilpailut, luennot ja runotapahtumat. Taidekeskus Salmelan osana toimivan Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon aukioloajat ovat 3.6.-27.8.2017.

Tapahtuman luonne

Kuvataide Kamarimusiikki Klassinen musiikki Seminaareja, luentoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.taidekeskussalmela.fi
Sähköposti info@taidekeskussalmela.fi
Festivaaliosoite Mäntyharjuntie 25, Mäntyharju Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 3388 114
Toimisto Mäntyharjuntie 25, FI-52700 Mäntyharju

Festivaali kartalla

Taidekeskus Salmela on yksi Suomen suurimmista kesäaikaisista kulttuuritapahtumista. Salmelan yhtenä toiminnan keskeisenä tavoitteena on kulttuurihistoriallisesti merkittävän ympäristön suojeleminen, elävöittäminen ja käyttöönotto.

Salmela sijaitsee Mäntyharjun arvokkaassa kirkonkylämiljöössä Pyhäveden rannalla. Näyttelytilaa Salmelalla on yhteensä noin 1000 m².  Vanhimpana näyttelytilana toimii 1850-luvulla rakennettu vanha pitäjäntupa, Salmela. Vuonna 2000 valmistui Salmelan ulkomaalaus, joka palautti rakennuksen 1920-luvun tunnelmaan. Salmelan rannassa sijaitsee Huvimaja Höijer, joka toimii näyttelytilana. Rannassa sijaitsee myös veden päälle toteutettu veistospuisto, joka uudistuu joka kesä. Vuonna 2009 Salmelan pihapiiri sai ’kehykset’, kun näyttelyalueelle toteutettiin 1920-luvun mallin mukaiset aita ja portit.

Näyttely jatkuu kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla Domanderin näyttelyalueella, noin 150 metrin päässä päärakennuksesta. Miljööseen kuuluvat vanhat Posti- ja Apteekkitalo, Palvelijan asunto sekä piha-aitat ja -rakennukset. Näyttelyrakennukset on otettu käyttöön Unescon suositusten ja museoviraston ohjeiden mukaisesti, ja niissä on suoritettu museoviraston hyväksymiä laajoja entisöintitöitä.

Viehättävä Maisemapuisto huvimajoineen yhdistää Salmelan näyttelytiloja. Maisemapuistoon on toteutettu lampi, jonka rannassa sijaitsevat arkkitehtien C. L. Engelin, Wivi Lönnin ja Aino Marsion suunnittelemat huvimajat. Puistoon on myös sijoitettu yksi Itä-Suomen rautatiehistoriaan liittyvä huvimaja sekä Robert Erikssonin suunnittelema huvimaja Huviksesi. Salmelan puistonäyttämö valmistuu maisemapuiston alueelle kesällä 2014. Maisemapuistossa sijaitseva kahvila-ravintola Kesäheinä toimii kuvataiteen näyttelytilana sekä ruokakulttuurin edistäjänä.

Miljööseen kuuluu myös Salmelan konserttitilanakin toimiva 1820-luvulla valmistunut Mäntyharjun kirkko, joka on Suomen toiseksi suurin puukirkko. Kirkko sijaitsee vastapäätä Salmelan päärakennusta.

Jaa tapahtuma

Taidekeskus Salmela: kulttuurikierros Suomen kesässä MTV3-kanavalla 25.6.

19.06.2017

MTV3 –kanavan kautta pääsee juhannuksena kesäiselle kulttuurikierrokselle, kun Taidekeskus Salmelasta, Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalosta sekä maailmanperintökohde Verlasta kertova tv-ohjelma esitetään. Ohjelmassa pääsemme tutustumaan kolmeen erilaiseen kulttuurikohteeseen ja näemme kohteiden valmistautumista taiteen ja tapahtumien täyteiseen kesään historiallisten miljöiden keskellä.

Kulttuurikierros Suomen kesässä: Salmela, Vuohijärvi ja Verla nähdään MTV3 –kanavalla juhannussunnuntaina 25.6. klo 12.30. Ohjelma uusitaan samalla kanavalla maanantaina 26.6. klo 14.30 ja on sen jälkeen katsottavissa Katsomo –palvelussa 20.8. saakka.

Taidekeskus Salmelassa Mäntyharjulla valmistaudutaan kesän taidenäyttelyihin. Näyttelyyn esille ripustetuista teoksistaan kertovat mm. kuvataiteilija Marjatta Tapiola, kuvanveistäjä Veikko Myller sekä taidemaalari Tero Laaksonen. Avajaisjuhlassa nähdään ja kuullaan yleisön reaktioita esillä olevasta näyttelystä.

Kouvolassa sijaitsevan Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon näyttelykokonaisuus Selviytyjät kuvaa suomalaisten eläinten elämää ja koskettavia luontonäkymiä ainutlaatuisella tavalla.  Näyttelyn taiteilijat luontokuvaaja Markus Varesvuo sekä kuvataiteilija Minna Pyykkö kertovat työskentelystään luonnon keskellä. Sekä Taidekeskus Salmelan että Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon näyttelyt ovat osa virallista Suomi 100 –juhlavuoden ohjelmakokonaisuutta.

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon läheisyydessä sijaitseva maailmanperintökohde Verla on kokonaisuutena poikkeuksellisen hyvin säilynyt pieni kylä. Vanhan puuhiomon ja pahvitehtaan maisemissa Suomen metsäteollisuuden historia esittäytyy harvinaislaatuisen elävänä kokonaisuutena. Museovieraat pääsevät ihastelemaan tehdasta sellaisena kuin se oli tuotannon loppuessa. Verla hyväksyttiin ainutlaatuisuutensa vuoksi UNESCOn maailmanperintöluetteloon 1996.

Tv-ohjelman on kuvannut, leikannut ja ohjannut Prontosaurus Oy/Arto ja Petri Kaivanto. Ohjelman yhteistyökumppanina toimii Kouvolan kaupunki.

Taidekeskus Salmela on avoinna 10.6.13.8.2017.

www.taidekeskussalmela.fi

Kauneimmat alkusoitot avaavat Taidekeskus Salmelan kesän 10.6.

06.06.2017

Taidekeskus Salmelan kulttuurikesän avajaisissa 10.6. kuullaan kauneimpia alkusoittoja, kun Sinfonia Lahti saapuu vierailulle Mäntyharjun kirkkoon. Orkesteria johtaa kapellimestari Dima Slobodeniouk. Avajaisjuhlaa vietetään konsertin jälkeen Salmelan puistonäyttämöllä, jossa kesän avauksen suorittaa hallituksen puheenjohtaja Ari Tolppanen Kämp Collection Hotelsista. Tilaisuudessa nähdään ja kuullaan myös erikoisohjelmanumero. Lisäksi kaikki kesän taiteilijat kukitetaan.

 

Esillä Viipurissa syntynyttä taidetta

Salmelan kesän ohjelmisto on osa virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmakokonaisuutta. Näyttelyssä nähdään tuulahdus Viipurin tunnelmaa kun monet kesän taiteilijoista ovat hakeneet inspiraatiota teoksiin Salmelan Wiipurin taiteilija-ateljeessa.

Taidekeskus Salmelan kesän 2017 kuvataiteilijat ovat taidemaalarit Marjatta Tapiola, Topi Ruotsalainen, Inari Krohn, Antti Hakkarainen, Jussi Pirttioja ja Arto Kettunen, kuvanveistäjät Jussi Mäntynen, Veikko Myller, Taru Mäntynen, Matti Peltokangas, Aaron Heino, Johanna Häiväoja ja Tiina Torkkeli, kuvataiteilijat Tero Laaksonen, Tuula Lehtinen, Jenni Yppärilä, Essi Peltonen, Elina Kujansuu, Satu Laurel, Johanna Lumme, Markku Laamanen, Jussi TwoSeven, Tomas Byström, Jasmina Ijäs ja Petri Ikonen.

 

Kesän uutuutena Big Band Festivaali

Salmelan kulttuurikesän ohjelma laajenee tänä kesänä joka toinen vuosi järjestettävällä Big Band Festivaalilla. Salmelan puistonäyttämöllä järjestettävä kolmipäiväinen tapahtuma tarjoaa klassista viihdettä ja rentoa tunnelmaa.  Festivaalin aloittaa torstaina 27.7. Swing & Blues Evergreen -konsertti, jonka solisteina laulavat jazz- ja blueslaulajat Bianca Morales ja Pepe Ahlqvist Arto Paju Big Bandin tahdittamana. Festivaali jatkuu perjantaina 28.7. sinivalkoisin sävelin kun Jukka Kuoppamäki ja Rakuunasoittokunta tulkitsevat rakkaimpia sinivalkoisia säveliä Suomi 100 vuotta juhlakonsertissa. Konsertin ohjelmistossa kuullaan iki-ihania klassikoita kuten Marsalkan hopeatorvet, Satulinna, Jääkärimarssi sekä Sininen ja Valkoinen.

Festivaalin päättävässä Swing & Latin – Sinatra & Soul -konsertissa lauantaina 29.7. kuullaan swingiä ja soulia laulaja Johanna Förstin ja Mikael Konttisen tulkitsemana. Big Band Festivaali näkyy ja kuuluu myös päivisin kun laulaja Bianca Morales ja pianotaiteilija Zhenia Gimer viihdyttävät Salmelan kulttuurivieraita puistonäyttämöllä.

Salmelan konserttitarjontaa täydentää keskiviikkona 12.7. Salmelan puistonäyttämölle nouseva J. Karjalainen Me ollaan sankareita –konsertissa. J. Karjalainen on jo vuosien ajan ollut kiinteä osa suomalaisten äänimaisemaa. Konsertissa kuullaan laaja kattaus kappaleita Karjalaisen uran varrelta.

 

Kesäinen kulttuurikierros MTV3:lla juhannuksena

MTV3 –kanavan kautta pääsee juhannuksena kesäiselle kulttuurikierrokselle, kun Taidekeskus Salmelasta, Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalosta sekä maailmanperintökohde Verlasta kertova tv-ohjelma esitetään. Ohjelmassa tutustutaan kesäisten kulttuurikohteiden toimintaan. Kulttuurikierros Suomen kesässä: Salmela, Vuohijärvi ja Verla esitetään MTV3 –kanavalla juhannussunnuntaina 25.6. klo 12.30. Ohjelma uusitaan samalla kanavalla maanantaina 26.6. klo 14.30 ja on sen jälkeen katsottavissa Katsomo –palvelussa 20.8. saakka.

 

Taidekeskus Salmelan näyttelyt ovat avoinna 10.6.-13.8.2017 päivittäin klo 11-18.

Lippuvaraukset Salmelasta: p. 050 3388 114, info@taidekeskussalmela.fi

www.taidekeskussalmela.fi

Eveliina Mäenpää Taidekeskus Salmelan festivaalijohtajaksi

07.03.2017

Taidekeskus Salmelan uudeksi festivaalijohtajaksi on nimitetty Eveliina Mäenpää.

Mäntyharjulainen Mäenpää, 29, on koulutukseltaan kulttuurituottaja YAMK ja kokki. Hän on toiminut Salmelan festivaalisihteerinä vuodesta 2012 lähtien.

Festivaalijohtaja vastaa kulttuuritapahtuman järjestelyistä, tiedotuksesta sekä markkinoinnista. Hän suunnittelee ja toteuttaa näyttelyitä yhteistyössä toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkalan kanssa. Toiminnan tärkeänä painopistealueena ovat Mäenpään mukaan nuoret taiteilijat sekä monitaiteellisen ohjelmiston kehittäminen. Festivaalijohtajan toimenkuvaan kuuluu myös ravintola Kesäheinän johtaminen. Mäenpää aloittaa työnsä maaliskuun 2017 aikana.

Taidekeskus Salmela on opetus- ja kulttuuriministeriön tukema kulttuuritapahtuma, joka järjestää taidenäyttelyitä, konsertteja sekä tapahtumia niin Salmelassa Mäntyharjussa kuin Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalossa Kouvolassa. Toimintaan liittyy oleellisena osana residenssitoiminta Mäntyharjussa ja Lallukan taiteilijaresidenssissä Viipurissa.

Taidekeskus Salmela on avoinna 10.6.-13.8.2017.

www.taidekeskussalmela.fi

www.kulttuurivuohijarvi.fi

Taidekeskus Salmelan kesän uutuutena Big Band Festivaali

17.01.2017

Taidekeskus Salmelassa juhlitaan vuonna 2017 100-vuotiasta Suomea. Kulttuurikesän uusin tulokas, kolmipäiväinen Big Band Festivaali tarjoaa klassista viihdettä ja rentoa tunnelmaa. Taidenäyttelyissä voi kokea Viipurin tunnelmaa. Suomalaisen nykytaiteen kärkinimien lisäksi näyttelyissä esitellään Suomen juhlavuoden kunniaksi myös klassista taidetta mm. Ferdinand von Wrightiltä.

Taidekeskus Salmelan kesän 2017 kuvataiteilijat ovat taidemaalarit Marjatta Tapiola, Topi Ruotsalainen, Inari Krohn, Antti Hakkarainen ja Arto Kettunen, kuvanveistäjät Jussi Mäntynen, Veikko Myller, Taru Mäntynen, Matti Peltokangas ja Aaron Heino, kuvataiteilijat Tero Laaksonen, Tuula Lehtinen, Jenni Yppärilä, Essi Peltonen, Elina Kujansuu, Satu Laurel, Johanna Lumme, Markku Laamanen, Jussi TwoSeven ja Tomas Byström.

Salmelan kesän ohjelmisto on osa virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmakokonaisuutta. Näyttelyssä nähdään tuulahdus Viipurin tunnelmaa kun monet kesän taiteilijoista ovat hakeneet inspiraatiota teoksiin Salmelan Wiipurin taiteilija-ateljeessa.

Salmelan kesän nuoreksi taiteilijaksi on valittu kuvataiteilija Essi Peltonen (s. 1982).

 

Konserttien tähtinä Sinfonia Lahti ja J. Karjalainen

Salmelan kesän avajaiskonsertissa lauantaina 10.6. esiintyy Sinfonia Lahti kapellimestarinaan Dima Slobodeniouk. Heinäkuun puolessa välissä Salmelan puistonäyttämön lavalle nousee yksi Suomen kaikkien aikojen suosituin laulaja J. Karjalainen yhtyeineen. Me ollaan sankareita kaikki -konsertti esittelee keskiviikkona 12.7.  laajan kattauksen monipuolisen muusikon ja lauluntekijän tuotannosta.

 

Salmelan kulttuurikesän uusin tulokas on kolmipäiväinen Big Band Festivaali

Salmelan kulttuurikesän ohjelma laajenee joka toinen vuosi järjestettävällä Big Band Festivaalilla. Salmelan puistonäyttämöllä järjestettävä kolmipäiväinen tapahtuma tarjoaa klassista viihdettä ja rentoa tunnelmaa. Festivaalin aloittaa torstaina 27.7. Swing & Blues Evergreen -konsertti, jonka solisteina laulavat jazz- ja blueslaulajat Bianca Morales ja Pepe Ahlqvist. Orkesterina festivaalin housebandinä toimiva Arto Paju Big Band. Festivaali jatkuu perjantaina 28.7. sinivalkoisin sävelin kun Jukka Kuoppamäki ja Rakuunasoittokunta tulkitsevat rakkaimpia sinivalkoisia säveliä Suomi 100 v juhlakonsertissa. Festivaalin päättävässä Swing & Latin – Sinatra & Soul -konsertissa lauantaina 29.7. kuullaan swingiä ja soulia laulaja Johanna Förstin ja Mikael Konttisen tulkitsemana. Tahdista vastaa Arto Paju Big Band.

 

Taidekeskus Salmela on avoinna 10.6.-13.8.2017.

TAIDEKESKUS SALMELA

Mäntyharjuntie 25

52700 Mäntyharju

taidekeskussalmela.fi

 

VUOHIJÄRVEN LUONTO- JA KULTTUURITALO

Näkkimistöntie 1

47900 Vuohijärvi

kulttuurivuohijarvi.fi

Taidekeskus Salmela: Selviytyjät-näyttely Vuohijärven luonto-ja kulttuuritalossa kesällä 2017

02.12.2016

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon kesän 2017 näyttelyllä juhlistetaan itsenäistä Suomea. Näyttelykokonaisuus Selviytyjät kuvaa suomalaisten eläinten elämää ja koskettavia luontonäkymiä ainutlaatuisella tavalla.

Selviytyjät -näyttelyn taiteilijoina nähdään professori Jussi Mäntynen, lintukuvaaja Markus Varesvuo ja kuvataiteilija Minna Pyykkö.

Professori Jussi Mäntynen (1886-1978) oli realistisista eläinaiheistaan tunnettu kuvanveistäjä. Eläinten luonnossa tarkkailun ja konservaattorin työn myötä Mäntynen pääsi tutustumaan läheltä eläinten anatomiaan. Ilmeikkäiden eläinveistosten aiheet oli poimittu Suomen luonnosta. Eläimistä etenkin Suomen kansalliseläin karhu ja kansallislintu joutsen olivat usein hänen töidensä aiheena.

Suomen luontokuvaajien kärkeen kuuluvan lintukuvaaja Markus Varesvuon (s. 1960) tunteisiin vetoavat kuvat vievät katsojan pohjoisten lintujen talviseen maailmaan. Kansainvälisesti tunnustettu kuvaaja on vanginnut luontokuviin yksityiskohtia, joita silmä ei ehdi tavallisesti havaita.

Kuvataiteilija, biologi ja psykologi Minna Pyykön (s. 1967) maalaukset pohjautuvat Suomen luonnon eri vuodenaikoihin. Teoksissaan hän kuvaa elämän mysteereitä, jotka ovat jatkuvasti ympärillämme. Maalauksissa on voimaa ja rosoa, herkkyyttä ja haurautta, sattumaa ja suunnitelmallisuutta, aivan kuten luonnossakin.

Selviytyjät – näyttely esillä Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalossa 3.6.–27.8.2017 joka päivä klo 11–18.

 

TAIDEKESKUS SALMELA

Mäntyharjuntie 25

52700 Mäntyharju

taidekeskussalmela.fi

 

VUOHIJÄRVEN LUONTO- JA KULTTUURITALO

Näkkimistöntie 1

47900 Vuohijärvi

kulttuurivuohijarvi.fi

1 / 11

2 / 11

3 / 11

4 / 11

5 / 11

6 / 11

7 / 11

8 / 11

9 / 11

10 / 11

11 / 11
  • Yhteistyössä: