Etusivu » Kaikki festivaalit » » Taidekeskus Salmela, Mäntyharju

Taidekeskus Salmela, Mäntyharju
08.06.2019 - 11.08.2019Tietoa festivaalista

Taidekeskus Salmela on Suomen suurimpia kulttuuritapahtumia. Salmelan monitaiteelliseen ohjelmaan kuuluvat suomalaisen nykytaiteen näyttelyt, konsertit, tapahtumat sekä laulu- ja kuvataidekilpailut. Kesällä 2019 vietetään Taidekeskus Salmelan 30-vuotisjuhlavuotta. Taidekeskus Salmelan osana toimii myös Kouvolassa sijaitseva Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo. Taidekeskus Salmela avoinna 8.6.-11.8.2019 joka päivä klo 11-18.

Tapahtuman luonne

Kuvataide Kamarimusiikki Klassinen musiikki Seminaareja, luentoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.taidekeskussalmela.fi
Sähköposti info@taidekeskussalmela.fi
Festivaaliosoite Mäntyharjuntie 25, Mäntyharju Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 3388 114
Toimisto Mäntyharjuntie 25, FI-52700 Mäntyharju

Festivaali kartalla

Taidekeskus Salmela on yksi Suomen suurimmista kesäaikaisista kulttuuritapahtumista. Salmelan yhtenä toiminnan keskeisenä tavoitteena on kulttuurihistoriallisesti merkittävän ympäristön suojeleminen, elävöittäminen ja käyttöönotto.

Salmela sijaitsee Mäntyharjun arvokkaassa kirkonkylämiljöössä Pyhäveden rannalla. Näyttelytilaa Salmelalla on yhteensä noin 1000 m².  Vanhimpana näyttelytilana toimii 1850-luvulla rakennettu vanha pitäjäntupa, Salmela. Vuonna 2000 valmistui Salmelan ulkomaalaus, joka palautti rakennuksen 1920-luvun tunnelmaan. Salmelan rannassa sijaitsee Huvimaja Höijer, joka toimii näyttelytilana. Rannassa sijaitsee myös veden päälle toteutettu veistospuisto, joka uudistuu joka kesä. Vuonna 2009 Salmelan pihapiiri sai ’kehykset’, kun näyttelyalueelle toteutettiin 1920-luvun mallin mukaiset aita ja portit.

Näyttely jatkuu kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla Domanderin näyttelyalueella, noin 150 metrin päässä päärakennuksesta. Miljööseen kuuluvat vanhat Posti- ja Apteekkitalo, Palvelijan asunto sekä piha-aitat ja -rakennukset. Näyttelyrakennukset on otettu käyttöön Unescon suositusten ja museoviraston ohjeiden mukaisesti, ja niissä on suoritettu museoviraston hyväksymiä laajoja entisöintitöitä.

Viehättävä Maisemapuisto huvimajoineen yhdistää Salmelan näyttelytiloja. Maisemapuistoon on toteutettu lampi, jonka rannassa sijaitsevat arkkitehtien C. L. Engelin, Wivi Lönnin ja Aino Marsion suunnittelemat huvimajat. Puistoon on myös sijoitettu yksi Itä-Suomen rautatiehistoriaan liittyvä huvimaja sekä Robert Erikssonin suunnittelema huvimaja Huviksesi. Salmelan puistonäyttämö valmistuu maisemapuiston alueelle kesällä 2014. Maisemapuistossa sijaitseva kahvila-ravintola Kesäheinä toimii kuvataiteen näyttelytilana sekä ruokakulttuurin edistäjänä.

Miljööseen kuuluu myös Salmelan konserttitilanakin toimiva 1820-luvulla valmistunut Mäntyharjun kirkko, joka on Suomen toiseksi suurin puukirkko. Kirkko sijaitsee vastapäätä Salmelan päärakennusta.

Jaa tapahtuma

Taidekeskus Salmelassa 30-vuotisjuhlakesä

04.06.2019

Rafael Wardi päärakennuksessa

Taidemaalari Rafael Wardin uusi teoskokoelma on esillä Salmelassa. Päärakennukseen ovat lentäneet myös 80-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävän Juhani Saksan linnut. Salmelan päärakennuksessa on esillä myös Salmelan perustajataiteilijoita; Laila Pullinen, Esko Tirronen, Ulla Rantanen, Reino Hietanen ja Olavi Lanu. Lisäksi näytteillä on teoksia Tuomo Saalilta ja Samuli Aloselta.

Kesän Nuori taiteilija on Jasmina Ijäs.

Domanderin alueella on esillä aiempina vuosina Salmelan Kesän Nuoreksi taiteilijaksi valittujen kuvataiteilijoiden teoksia. Taiteilijoina Tero Annanolli, Tilla Kekki, Sofia Kukkonen, Ilkka Lammi, Johanna Lumme, Kasper Muttonen, Essi Peltonen, Henna Pohjola, Antti Rytkönen, Pekka Rytkönen, Joel Sievers, Marianne Siri, Tiina Suikkanen ja Kia Taegen. Lavastaja Erkki Saarainen on tuonut aittoihin Kylä muuttaa -kokoelmansa. Näyttelyssä ovat mukana myös Mi Kuoppa, Tiina Torkkeli ja Terhikki Vaarala.

 

Juhani Pallasmaan monumentti Puistonäyttämölle

Juhlavuoden kunniaksi on toteutettu monumentti, jonka on suunnitellut professori Juhani Pallasmaa. Toteutuksen on tehnyt mahdolliseksi Suutarinen-yhtiöt, yhteistyössä ovat olleet myös Graphic Concrete ja Museovirasto. Teos tarjoaa konsertteihin akustisen elementin ja mahdollisuuden tutustua 50 000 vuotta vanhaan taiteeseen.

 

Philomela-kuoro avajaiskonsertissa

Kesän avajaisia vietetään lauantaina 8.6. Puistonäyttämöllä. Maailmanmestaruudenkin voittanut naiskuoro Philomela esiintyy kuoronjohtaja Musiikkineuvos Marjukka Riihimäen johdolla. Avajaiskonsertin jälkeen näyttelyn avaa Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen, pääyhteistyökumppanin puheenvuoron käyttää Fortumin viestintä- ja yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Arto Räty. Avajaisjuhlassa esiintyy myös puhallinkvintetti Rocky Road Band.

 

Musiikkitarjonta laajenee juhlakesänä

30.6. Mäntyharjun kirkossa kuullaan musiikkia ja runoutta, esiintyjinä Liisamaija Laaksonen ja Esko Salminen yhdessä Jaakko Ryhäsen, Johanna Rusasen, Tuomas Hoikkalan ja Ville Urposen kanssa. Muita kesän esiintyjiä ovat 5.7. Iiro Rantala, 12.7. Helsingin poliisisoittokunta ’Elvis elää’ solisteinaan Mikko Leppilampi ja Sami Pitkämö johtajanaan ylikapellimestari Sami Ruusuvuori. 17.7. lavan räjäyttää Eppu Normaali ja Jukka Kuoppamäen 60-vuotistaiteilijajuhlaa vietetään 25.7. Tuplakonsertissa esiintyvät Jukan lisäksi mm. Katri-Helena ja Danny, orkesterina Arto Paju Big Band ja Soul Strings.

 

Tapahtumakesä huipentuu 10.8. hyvänmielen yhteislaulutilaisuuteen

Kaikki laulaa Salmelassa -tilaisuudessa yleisöä laulattavat Arja Koriseva sekä Mikael Konttinen ja yleisön tukena ovat myös mäntyharjulaiset kuorot ja tanssiryhmä. Orkesterina toimii Salmela House Band, johtajanaan Arto Paju. Paju on Salmelan vasta nimitetty kapellimestari, joka on luonut uudet sovitukset Jukka Kuoppamäen juhlakonserttiin ja yhteislaulutilaisuuteen.

 

Salmelan näyttelyt avoinna 8.6.-11.8.2019 klo 11-18

Taidekeskus Salmela, Mäntyharjuntie 25, 52700 Mäntyharju

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo, Näkkimistöntie 1, 47900 Vuohijärvi

 

www.taidekeskussalmela.fi, www.kulttuurivuohijarvi.fi

Taidekeskus Salmelan uudeksi festivaalijohtajaksi Sari Torniainen ja kapellimestariksi Arto Paju

17.05.2019

 

Salmelan edellisen festivaalijohtajan Eveliina Mäenpään siirtyessä uusiin tehtäviin, tarttuu Sari Torniainen festivaalijohtajan tehtävään juuri Salmelan 30-vuotisjuhlakesän kynnyksellä. Taidekeskus Salmela on Torniaiselle tuttu työnantaja, koska hän toiminut Taidekeskus Salmelan festivaalijohtajana vuosina 1999-2001. Taidekeskus Salmela on kulkenut Torniaisen mukana työsuhteen jälkeenkin, hän on osallistunut kesän kulttuuritapahtumiin vuosittain joko talkoolaisena tai innostuneena vieraana. Torniainen kertoo Salmelalla olleen aina aivan erityinen paikka sydämessään, eikä työtarjouksesta kieltäytyminen ollut vaihtoehto. Sari Torniainen on syntyperäinen mäntyharjulainen, joka on pääkaupunkiseudulla vietettyjen vuosien jälkeen kotiutunut uudelleen Mäntyharjulle. Koulutukseltaan Torniainen on valtiotieteiden maisteri Helsingin Yliopistosta. Aiemmin hän on työskennellyt mm. työkykykoordinaattorina ja asiantuntijana te-palveluissa sekä ammatillisen kuntoutuksen parissa.

Festivaalijohtaja vastaa kulttuuritapahtuman järjestelyistä, tiedotuksesta sekä markkinoinnista. Hän suunnittelee ja toteuttaa näyttelyitä sekä kesän tapahtumia yhteistyössä toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkalan kanssa. Toiminnan tärkeänä painopistealueena ovat jatkossakin nuoret taiteilijat, sekä monitaiteellisen ohjelmiston edelleen kehittäminen, laajentaminen ja tätä kautta aina uuden yleisön tavoittaminen. Festivaalijohtajan toimenkuvaan kuuluu myös ravintola Kesäheinän johtaminen. Torniainen on aloittanut tehtäväänsä perehtymisen huhtikuun lopulla.

Arto Paju on aloittanut maaliskuussa Taidekeskus Salmelan osa-aikaisena kapellimestarina. Hänellä on mittava kokemus trumpetistina mm. Helsingin Poliisisoittokunnasta, Kouvolan kaupunginorkesterista ja Kouvolan varuskuntasoittokunnasta. Viimeiset 10 vuotta Arto Paju on keskittynyt pääasiassa sovitustyöhön. Taidekeskus Salmelaan Arto Paju kirjoittaa konserttien sovitukset ja jonkin verran myös uusia sävellyksiä kantaesitettäväksi. Tänä kesänä Arto Pajun sovituksia kuullaan mm. Jukka Kuoppamäen 60 vuotta taiteilijana juhlakonsertissa, jossa orkesterina toimii Arto Paju Big Band. Oman kapellimestarin nimittämisen tavoitteena on kehittää yleisesti taidekeskuksen musiikkitapahtumia sekä erityisesti Salmela Big Band -festivaalia. Arto Paju vastaa sovitusten lisäksi myös sekä oman Big Bandinsä harjoituttamisesta, että Salmelan House Bandin kokoamisesta ja harjoituttamisesta. Oman kapellimestarin ansiosta Salmelassa saadaan jatkossa nauttia aina uusista sovituksista.

Taidekeskus Salmela on opetus- ja kulttuuriministeriön tukema kulttuuritapahtuma, joka järjestää taidenäyttelyitä, konsertteja sekä tapahtumia niin Salmelassa Mäntyharjussa kuin Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalossa Kouvolassa. Toimintaan liittyy oleellisena osana nuorten taiteilijoiden residenssitoiminta Mäntyharjussa ja Lallukan taiteilijaresidenssissä Viipurissa.

Taidekeskus Salmela on avoinna päivittäin 8.6.-11.8.2019

www.taidekeskussalmela.fi

Taidekeskus Salmela: Repoveden luontokuvakilpailun voitto Eero Hauta-Ahon valokuvalle Lyhyt kiitorata

09.05.2019

Taidekeskus Salmelan järjestämän ensimmäisen valtakunnallisen Repoveden luontokuvakilpailun tulokset julkistettiin Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalolla torstaina 9.5.2019.

Kilpailun voittajaksi valittiin Eero Hauta-ahon valokuva Lyhyt kiitorata, toiseksi tuli Lassi Kujalan kuva Hirvet lammella ja kolmanneksi Jari Mankisen Tervajärvi, retkeilijä Olhavalla. Lasten ja nuorten sarjan voitti Lauri Mattila, toisen sijan jakoivat Iita Šahinpašić ja Hilda Tuovinen. Kunniamaininnan lasten ja nuorten sarjassa sai Altti Lehmusmetsä.

Kilpailussa etsittiin pysäyttäviä luontovalokuvia Repoveden kansallispuistosta. Kilpailuun lähetettiin noin 650 eri kuvaa lähes sadalta valokuvaajalta. Kuvat olivat aihevalinnoiltaan monipuolisia ja kuvasivat hienosti Repoveden alueen vaihtelevuutta ja monimuotoisuutta.

Kilpailun voittajakuvat valitsi tuomaristo, johon kuuluivat luontovalokuvaaja Hannu Hautala, kuvajournalisti, valokuvaaja Juha Metso, dokumentaristi Juha ”Norppa” Taskinen, ammattivalokuvaaja Jaana Kotamäki, luontovalokuvaaja Markus Varesvuo sekä yhteistyökumppanin edustajana UPM Metsän sidosryhmäsuhdejohtaja Sami Oksa. Kilpailussa jaettiin yhteensä yli 7 500 euron palkinnot.

Voittajakuvat ovat esillä Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalossa Kouvolassa kesän 2019 ajan. Palkittujen kuvien lisäksi tuomaristo valitsi näyttelyyn myös muita kilpailuun osallistuneita kuvia. Repoveden luontokuvien lisäksi näyttelyssä on esillä myös kansallispuistoa esittäviä maalauksia, jotka ovat toteuttaneet taiteilijat Antti Hakkarainen, Juha Kuosmanen, Johanna Lumme, Alexander Novoselov ja Kia Taegen. Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon näyttely on avoinna 8.6.-11.8.2019 klo 11-18.

Kouvolassa sijaitseva, Suomen kuudenneksi suosituin Repoveden kansallispuisto on tullut tunnetuksi kymmenien järvien ja lampien muodostamasta metsämaisemasta. Mäet ja jylhät kalliot kuuluvat myös olennaisesti Repoveden luontoon. Alueeseen kuuluu myös UPM-Kymmene Oyj:n omistama yksityinen Aarnikotkan metsän luonnonsuojelualue sekä Mäntyharjulta lähtevä Mäntyharju-Repovesi reitti, joka valittiin vuonna 2015 vuoden retkikohteeksi. Repoveden luontokuvakilpailun yhteistyökumppaneina toimivat UPM, Kouvolan kaupunki sekä Mäntyharjun kunta.

Taidekeskus Salmela on avoinna 8.6.-11.8.2019.

www.taidekeskussalmela.fi

Taidekeskus Salmela: Luontokuvia Repoveden kansallispuistosta kesällä Vuohijärvellä

24.01.2019

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon kesän 2019 näyttely esittelee pysäyttäviä luontokuvia Repoveden kansallispuistosta. Kansallispuistomme Repovesi -näyttelykokonaisuus esittelee Repoveden luontokuvakilpailun palkittuja kuvia sekä nuorten taiteilijoiden sykähdyttäviä maalauksia. Näyttelykokonaisuutta täydentää luontovalokuvaaja Hannu Hautalan ikuistamat joutsenvalokuvat.

Kouvolassa sijaitsevan Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon kesän 2019 näyttelyssä pääsee ihastelemaan Repoveden kansallispuiston kauneutta. Valtakunnallinen Repoveden luontokuvakilpailu on syksyn ja talven ajan etsinyt pysäyttäviä ja yllättäviä kuvia luonto- ja kulttuuritalon vieressä sijaitsevalta Repovedeltä. Kilpailuun voi osallistua 31.3. mennessä lataamalla kuvat lataussivustolle osoitteessa kulttuurivuohijarvi.fi.

Kilpailussa palkitut kuvat ripustetaan esille luonto- ja kulttuuritalon kesän näyttelyyn. Kilpailun voittajakuvat valitsee tuomaristo, johon kuuluvat luontovalokuvaaja Hannu Hautala, kuvajournalisti, valokuvaaja Juha Metso, dokumentaristi Juha ”Norppa” Taskinen, ammattivalokuvaaja Jaana Kotamäki, luontovalokuvaaja Markus Varesvuo sekä yhteistyökumppanin edustajana UPM Metsän sidosryhmäsuhdejohtaja Sami Oksa.

Repoveden kansallispuisto pääsee oikeuksiinsa myös kuvataiteilijoiden siveltimien kautta. Nuoret taiteilijat Antti Hakkarainen, Juha Kuosmanen, Johanna Lumme, Alexander Novoselov sekä Kia Taegen ovat vierailleet Repovedellä ja ikuistaneet kansallispuiston monimuotoisuuden maalauksiinsa.

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon galleriassa nähdään luontovalokuvaaja Hannu Hautalan joutsenvalokuvia. Uljas valkoinen – kansallislintumme on upea kokoelma kuvia sukupuuton partaalta kansallislinnuksi nousseesta laulujoutsenesta. Hannu Hautala on suomalaisen luontovalokuvauksen uranuurtaja, joka on tehnyt pitkän ja ansiokkaan uran luonnon ikuistajana.

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon näyttelyt sekä kahvila Kaakkuri avoinna 8.6.-11.8.2019 klo 11-18.

www.kulttuurivuohijarvi.fi

www.taidekeskussalmela.fi

Taidekeskus Salmelan kesän 2019 taiteilijat

10.01.2019

TAIDEKESKUS SALMELAN KESÄN 2019 TAITEILIJAT (aakkosissa)

 

Kuvanveistäjä Samuli Alonen (s. 1977)

pitää työskentelystä kovien materiaalien parissa. Hän työstää metalleja ja kiveä. Pronssin valaminen on vienyt hänet matkalle muotojen maailmaan. Hän pyrkii luomaan teoksia, jotka saavat katsojan hyvälle tuulelle ja pysähtymään. Luonto, unet ja mielikuvat innoittavat Alosta.

 

Kuvataiteilija Tero Annanolli (s. 1975)

käsittelee värikylläisissä maalauksissa ajan kulkua, myyttejä̈ ja visuaalisia kerrostumia; kukkia, veistoksia, lintuja ja kasvien herbaariota. Annanolli kuvaa työskentelytapaansa vanhojen tekniikoiden uusiokäytöksi. Inspiraatio teoksiin taiteilija ammentaa luonnosta.

 

Taidemaalari, professori Reino Hietanen (1932-2014)

kunnioitti suomalaista taideperinnettä ja lähti työskentelyssään liikkeelle usein luonnonaiheista. Hänen vähäeleinen tyylinsä liikkui esittävän ja abstraktin taiteen rajoilla. Hietanen oli myös arvostettu taidegraafikko. Hänen teoksiaan on laajasti mukana Salmelan grafiikkakokoelmassa.

 

Salmelan kesän nuori taiteilija 2019

Kuvataiteilija Jasmina Ijäs (s. 1990)

inspiroituu Suomen luonnosta sekä eläinkunnasta. Teoksissa yhdistyvät geometriset muodot ja eri ulottuvuudet, joiden kautta liikutaan ajan sekä vuodenaikojen eri tasoissa kertoen tarinaa. Pääosissa Ijäksen maalauksissa on luontomme eläimet.

 

Taidemaalari, professori Kimmo Kaivanto (1932-2012)

esitteli teostensa aiheissa usein luontoa. Luonnon ilmiöiden ja symbolien kautta hänellä oli mahdollisuus tuoda esille niin henkilökohtaisia kuin laajempia yhteiskunnallisiakin kannanottoja.

 

Kuvanveistäjä Tilla Kekki (s. 1940)

tarkastelee veistoksissaan ihmisluonnon vahvuuksia ja vajavaisuuksia, usein lempeän huumorin tai mystiikan kautta. Hitsatuista kupariveistoksistaan tunnetulla taiteilijalla on nyt ensi kertaa esillä myös betoniveistoksia metalliupotuksin.

 

Taidemaalari Sofia Kukkonen (s. 1988)

maalauksien aiheina ovat patsaat; ne voivat vaihdella antiikin aiheista aina uusklassisiin, puutarha- tai monumenttipatsaisiin. Kukkonen valitsee patsaat oman mielentilan tai sen hetkisten tapahtumien mukaan. Mielentilat ja tapahtumat ovat jatkuvassa liikkeessä; jokainen työ on oma tarinansa.

 

Kuvanveistäjä, kuvataiteilija Kasper Muttonen (s. 1979)

yhdistää teoksissaan vaikutteita arkkitehtuurista ja kuvataiteista. Muttosen teoksissa betoni taipuu jään ja veden muotoihin lasimaisen pleksin kanssa. Sulavat jäätiköt sekä erilaiset ilmastonmuutokseen liittyvät mielikuvat vääristävät veistosten rakennettuja tiloja ja maisemia.

 

Kuvanveistäjä, professori Laila Pullinen (1933-2015)

oli yksi Suomen modernistisen kuvanveiston ehdottomia mestareita. Pullisen tuotannolle on ollut tunnusomaista plastisen muotokielen perinteiden kunnioittaminen, vaikka hän on samalla saattanut radikaalisti kehitellä materiaalien työstötapoja ja ilmaisua. Hän on usein rakentanut sommitelmansa kahden toisistaan poikkeavan elementin varaan, jolloin idea on perustunut materiaalierojen luomaan jännitteeseen.

 

Loistokkaalla metallin hohteella ja notkeasti vääntyilevien muotojen symmetrisyydellä Pullinen toi suomalaiseen kuvanveistoon siitä aikaisemmin puuttunutta Välimeren kulttuuripiirin valoa ja jopa pinnallisuutena pelättyä kauneutta. Antiikin myytit, raamatulliset aiheet, jumalat ja allegoriset sankarit ovat tyypillisiä aiheita Pullisen teoksissa.

 

Taidemaalari, taidegraafikko Ulla Rantanen (s. 1938)

tunnetaan erityisesti suurista lyijykynä- ja hiilipiirroksistaan ja vauhdikkaasta, tummalla viivalla jännitteitä luovasta käsialastaan. Rantasen taide perustuu luonnonhavaintoihin ja niiden herättämien subjektiivisten tunteiden välittämiseen.

 

Taidemaalari Antti Rytkönen (s. 1988)

tekee mielellään matkoja suurkaupunkeihin. Hän pitää hektisestä tunnelmasta ja toisinaan odottavan pysähtyneistä tilanteista, joita hän haluaa myös kuvata maalauksissaan. Hän taltioi kiinnostavia kokemuksia kameraan, joihin palaa matkan jälkeen kotona maalausaiheina.

 

Kuvanveistäjä Pekka Rytkönen (s. 1954)

teosten ihmishahmot viitoittavat mittakaavaa mutta myös toimivat samaistumisen kohteena teosten kokemisessa. Vanhat rakennukset ja rakennelmat herättävät Rytköselle mielikuvia eri aikakausien kulttuurisista ilmentymisistä.

 

Taidemaalari Tuomo Saali (s. 1957)

kuvailee itseään maisemafriikiksi, jolla on erityinen rakkaussuhde vuoristoihin. Maalaamalla hän luo oikealta tuntuvan vision ulkoisesti mutta havainnon totuus ja dynamiikka ovat vain osa maalauksen kokonaisuutta. Hänen pyrkimyksenään on tuoda esiin tunnepohjainen luontokokemus.

 

Lavastaja Erkki Saarainen (s. 1954)

käyttää keskeisinä elementteinä töissään vettä ja valoa. Tavoitteena teoksissa on, valon tuottama orgaaninen, kuulas värimaailma. Veistäminen on hänelle minuuden etsimistä, paluuta juurille ja tekemisen iloa, jonka hän toivoo välittyvän myös katsojille.

 

Kuvanveistäjä Juhani Saksa (s. 1939)

on työskennellyt yli puolet taiteilijaurastaan kivien parissa. Hän poistaa kivilohkareesta kaiken ylimääräisen ja tuo esille, mitä kunkin kiven sisälle on aikojen kuluessa muodostunut. Uuden muodon tarkoituksena on herättää kiinnostusta ja käynnistää katselijan mielikuvitus.

 

Kuvataiteilija (AMK) Joel Sievers (s. 1980)

on kasvanut taiteilijaperheessä. Hänelle maalaus on aina ollut nautinnollisin tapa ilmaista itseään. Sievers on hakenut töihinsä inspiraatiota mm. Rubensin ja Cézannen teoksista. Valmiit muodot antavat vapauden keskittyä Sieversille tärkeimpään; väriin, viivaan ja itse maalaamiseen.

 

Taidemaalari Esko Tirronen (1934-2011)

keskittyi 1960-luvun alussa abstraktiin taiteeseen ja hänet tunnetaankin informalismin suunnannäyttäjänä Suomessa. Myöhemmin Tirrosen ilmaisu muuttui poptaiteen suuntaan ja hänen tuotantoonsa tulivat mukaan fotorealistiset henkilökuvat sekä naisfiguurit.

 

Taidemaalari Rafael Wardi (s. 1928)

on tehnyt poikkeukselliset pitkän, yli 60 vuotta kestäneen uran, taidemaalarina. Wardi tunnetaan värikkäistä, keltasävyisistä teoksistaan, joiden aiheina on vaihtelevasti ihmisiä, asetelmia ja maisemia. Teoksissa on vahvasti esillä valon ja värin tutkiskelu. Aikaisemmassa tuotannossaan Wardi käytti lähinnä öljyvärejä mutta 2000-luvun taitteessa hän siirtyi käyttämään pastellivärejä. Hän on toteuttanut myös grafiikkaa, akvarelleja ja piirroksia.

 

Wardin tunnetuin teos on vuonna 2002 valmistunut presidentti Tarja Halosen muotokuva, jonka myötä taiteilijan nimi tuli tutuksi myös laajemmalle yleisölle. Wardi on saanut urallaan useita huomionosoituksia, mm. vuoden taiteilija 1984, Pro Finlandia mitali 1973 ja valtion kuvataidepalkinto 1986. Korkeasta iästään huolimatta Wardi maalaa edelleen aktiivisesti.

 

 

SALMELAN KESÄN NUORET TAITEILIJAT

 

Taidekeskus Salmelan kesän nuori taiteilija on nimitetty vuodesta 1998 lähtien. Salmelan kesän nuoreksi taiteilijaksi valitaan vuosittain taiteilija, joka osoittaa poikkeuksellista lahjakkuutta kuvataiteiden alalla. Vuosien saatossa jo 22 taiteilijaa on saanut etuoikeuden esitellä teoskokoelmansa Salmelan päärakennuksessa nuorelle taiteilijalle varatussa näyttelysalissa.

 

Salmelan 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Domanderin näyttelyalueella Apteekkitalossa on esillä teoskokoelmia aikaisemmin Salmelan nuoreksi taiteilijaksi valituilta taiteilijoilta.

 

Salmelan kesän nuori taiteilija 2000

Taidemaalari Ilkka Lammi (1976-2000)

ehti ennen varhaista kuolemaansa tulla tunnetuksi erittäin lahjakkaana taiteilijana. Hänen elämässä oli selkeä päämäärä; tehdä ja luoda ainutlaatuisen taidokkaita maalauksia. Aiheina teoksissa oli yleensä ihminen tai luonto esittävän ja ei-esittävän rajamaastossa.

 

Salmelan kesän nuori taiteilija 2002

Kuvataiteilija Henna Pohjola (s. 1976)

tuo teoksissaan esiin tietoisia viittauksia historiaan mutta niistä voi myös löytää intuitiivisen, leikkisän lapsen, joka haaveili lapsuutensa kesinä kauniista kukkakimpusta. Tavallisesti asetelmissa on käytetty trompi l’oil-tekniikkaa mutta Pohjolalle luontevampi väline on piirrin.

 

Salmelan kesän nuori taiteilija 2009

Kuvataiteilija Pekka Parviainen (s. 1981)

tuotannossa keskeiset teemat ovat luonto itsessään ja ihmisen luontosuhde. Monissa teoksissa luontoaiheet ovat lähtökohtana, mutta aiheen käsittely on hyvin vapaata ja jopa abstraktia. Maalausten lisäksi myös grafiikalla on tärkeä asema hänen tuotannossaan.

 

Salmelan kesän nuori taiteilija 2014

Taidemaalari Tiina Suikkanen (s. 1981)

löytää työskentelyn lähtökohdat läheltä. Muutama askel ulko-ovesta pihalle ja ympärillä on paljon muotoja, värejä ja elämää. Suikkaselle on helpompaa tarkastella maailmaa läheltä, yksityiskohtien kautta. Lopullinen maalaus on usein lähes koettua mutta kuitenkin mielikuvituksellista.

 

Salmelan kesän nuori taiteilija 2015

Kuvataiteilija Kia Taegen (s. 1990)

maalaa teoksia, joissa kohtaavat rakennettu ja rakentamaton ympäristö. Maalaukset vievät katsojan keskelle värikkäitä näyttämöitä, joissa vain mielikuvitus on rajana. Taegenin teoksille ominaista on valon, värien ja liikkeen luoma tilallinen illuusio.

 

Salmelan kesän nuori taiteilija 2016

Kuvataiteilija Johanna Lumme (s. 1990)

viihtyy luonnon parissa ja vierailee usein eri kansallispuistoissa. Aihe näkyy myös hänen maalauksissaan. Kokemustensa pohjalta Lumme maalaa eri vuodenaikojen värivaihteluja ja häntä inspiroi etenkin luonnon orgaanisuus, jota hän kuvaa paksuilla maalipinnoilla ja voimakkailla väreillä.

 

Salmelan kesän nuori taiteilija 2017

Kuvataiteilija Essi Peltonen (s. 1982)

maalaa kasvoja, joista nousee esiin ilmeitä, olemuksia ja tunteita. Hän on kiinnostunut psykologiasta, erilaisista persoonallisuuksista ja tunteista, niiden esiintuomisesta tai piilottamisesta. Peltosen töissä etusijalla on tunnelman luominen.

Taidekeskus Salmela julkaisi juhlakesän konsertit

11.10.2018

Mäntyharjulla sijaitseva Taidekeskus Salmela on julkaissut kesän 2019 konserttiohjelmiston. Kuvataidenäyttelyistään tunnetun Salmelan monitaiteelliseen ohjelmaan kuuluvat vuosittain näyttelyiden lisäksi myös erilaiset konsertit ja tapahtumat. Kesällä 2019 Salmelassa vietetään 30-vuotisjuhlavuotta. Juhlakesän ohjelmisto on laajempi kuin koskaan aikaisemmin kattaen yhdeksän eri tapahtumaa.

Juhlakesä käynnistyy 8.6. avajaiskonsertilla, jossa esiintyy naiskuoro Philomela. Aikaisemmista vuosista poiketen avajaiskonsertti järjestetään Salmelan puistonäyttämöllä. Samana päivänä vietetään myös avajaisjuhlaa, jossa kuullaan mm. Rocky Road Brass yhtyettä. Talven aikana puistonäyttämön esiintymislava suurenee isojen orkestereiden tarpeita paremmin vastaavaksi.

Mäntyharjun kirkossa kuullaan 30.6. tunnelmallinen Salmelan 30-vuotisjuhlaesitys Rakkaudella. Esityksen ohjelmistossa yhdistyvät rakkaimmat sanat ja sävelet. Vaikuttavan esiintyjäkaartin muodostavat näyttelijä-lausuntataiteilija Liisamaija Laaksonen, näyttelijä Esko Salminen, oopperalaulajat Jaakko Ryhänen ja Johanna Rusanen, saksofonisti Tuomas Hoikkala sekä urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi.

Heinäkuussa Salmelan puistonäyttämöllä tunnelmoidaan viikoittain musiikin parissa. Kansainvälisesti tunnetuin jazzmuusikkomme Iiro Rantala saapuu Mäntyharjuun 5.7. Hän esittelee omaa tuotantoaan, joka on täynnä monitasoisia melodioita ja rytmillistä ilottelua. Perjantaina 12.7. Helsingin poliisisoittokunta vie kuulijat aikaan, jolloin kuningas hallitsi esiintymislavoja. Elvis-teemaisen konsertin solistina toimii Tanssii tähtien kanssa ohjelmasta tuttu Sami Pitkämö. Konsertin toinen solisti vahvistetaan myöhemmin.

Heinäkuun loppupuolella 25.7. Salmelan puistonäyttämölle astuu arvostettu, sinivalkoinen ääni Jukka Kuoppamäki 60-vuotistaiteilijajuhlakonsertissaan. Kuoppamäen laajan tuotannon helmiä esittävät artistin itsensä lisäksi Katri Helena, Danny sekä Kuoppamäen tyttäret Anna, Inka ja Taika. Orkesterina toimii Arto Paju Big Band jousilla vahvistettuna.

Kesä huipentuu, kun 10.8. kaikki laulaa Salmelassa. Hyvänmielen yhteislaulutilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki, jotka osaavat ja kaikki, jotka haluavat laulaa. Tilaisuuden esikuvana toimii supersuosittu ruotsalainen yhteislaulutapahtuma Allsång på Skansen. Vetäjinä toimivat iki-ihanat laulajat Arja Koriseva sekä Mikael Konttinen. Musiikista vastaa Salmela House Band, kapellimestarina Arto Paju.

Konserttiohjelmisto täydentyy vielä myöhemmin yhdellä suuren luokan esiintyjällä. Konserttien lisäksi järjestetään 2.8. Taiteiden ilta, jolloin luvassa on ohjelmaa taidenäyttelyiden ympärillä. Juhlavuoden näyttelyissä on esillä teoskokoelma mm. taidemaalari Rafael Wardilta. Näyttelyn taiteilijat julkaistaan kokonaisuudessa tammikuussa 2019.

Taidekeskus Salmelassa 30-vuotisjuhlakesä

10.01.2019

Suomen suosituimpiin kulttuuritapahtumiin kuuluva mäntyharjulainen Taidekeskus Salmela juhlii tulevana kesänä 30-vuotista taivaltaan. Juhlavuoden ohjelmaan kuuluu entistä laajempi konserttiohjelmisto ja juhlanäyttely. Näyttelyissä on esillä mm. Salmelan toiminnan alkuvuosina mukana olleita taiteilijoita sekä aikaisempina kesinä Salmelan nuoreksi taiteilijaksi nimitettyjä taiteilijoita.

 

Rafael Wardi ja Salmelan perustajataiteilijat esillä päärakennuksessa

Juhlavuonna Taidekeskus Salmelan pääsalissa nähdään taidemaalari Rafael Wardin uutta tuotantoa. Wardi on toiminut aktiivisesti Suomen taidekentällä yli 60 vuoden ajan. Hänet tunnetaan etenkin värikkäistä, keltasävyisistä teoksistaan, tunnetuimpana presidentti Tarja Halosen muotokuva vuodelta 2002.

Salmelan ensimmäisten kesien taiteilijat ovat mukana näyttelyssä 1960-70 luvun teoksillaan. Näyttelyllä halutaan kunnioittaa heidän merkittävää panostaan Salmelan hyväksi. Esillä on teoksia kuvanveistäjä Laila Pulliselta sekä taidemaalari Esko Tirroselta, Ulla Rantaselta, Reino Hietaselta ja Kimmo Kaivannolta.

Salmelan nuoreksi taiteilijaksi vuosien varrella nimitettyjä taiteilijoita nostetaan esiin Domanderin näyttelyalueella Apteekkitalossa. Mukana ovat taiteilijat Ilkka Lammi (1976-2000), Henna Pohjola, Pekka Parviainen, Tiina Suikkanen, Kia Taegen, Johanna Lumme ja Essi Peltonen.

Juhlavuoden näyttelyissä teoskokoelmat esittelevät myös taidemaalarit Tuomo Saali, Tero Annanolli, Joel Sievers, Sofia Kukkonen ja Antti Rytkönen, kuvanveistäjät Juhani Saksa, Samuli Alonen, Pekka Rytkönen, Kasper Muttonen ja Tilla Kekki sekä lavastaja Erkki Saarainen. Salmelan kesän 2019 nuori taiteilija on kuvataiteilija Jasmina Ijäs.

 

Puistonäyttämö laajenee isoille orkestereille

Salmelan juhlakesän aloittaa lauantaina 8.6. naiskuoro Philomelan konsertti. Avajaiskonsertissa puistonäyttämöllä esiintyvä kuoro on voittanut mm. kuorojen maailmanmestaruuden World Choir Games -kilpailun Latvian Riiassa 2014. Kuoroa johtaa Marjukka Riihimäki. Puistonäyttämön ympäristöön valmistuu juhlavuoden avajaisiin graafisesta betonista valmistettu ympäristötaideteos, jonka on suunnitellut professori Juhani Pallasmaa. Teoksen toteutuksesta vastaa mäntyharjulainen Suutarinen Yhtiöt.

Salmelan puistonäyttämö laajenee talven aikana ja tarjoaa jatkossa mahdollisuuden isojen orkestereiden esiintymisille. Uudistettu esiintymislava täyttyy 50 soittajasta, kun 25.7. juhlitaan Jukka Kuoppamäen 60-vuotista uraa taiteilijana yhdessä Dannyn ja Katri Helenan kanssa. Mukana konsertissa ovat myös Kuoppamäen tyttäret Anna, Inka ja Taika. Musiikista vastaa Arto Paju Big Band & Soul Strings, johtajanaan Arto Paju.

Isolle lavalle on myös käyttöä 12.7. kun Helsingin poliisisoittokunta saapuu puistonäyttämölle täydessä kokoonpanossaan. Elvis-teemaisen konsertin solisteina kuullaan Sami Pitkämöä ja Mikko Leppilampea. Orkesterin johtajana toimii ylikapellimestari Sami Ruusuvuori.

Salmelan juhlakesä huipentuu 10.8. Kaikki laulaa Salmelassa yhteislaulutilaisuuteen, jonka vetäjinä toimivat laulajat Arja Koriseva sekä Mikael Konttinen ja orkesterina Salmela House Band kapellimestari Arto Pajun johdolla. Kesän aikana puistonäyttämöllä kuullaan myös jazzvirtuoosi Iiro Rantalaa (5.7.) sekä popin ja rockin legenda Eppu Normaalia (17.7.).

 

Kesän muissa tapahtumissa runoja, musiikkia ja taidetta

Su 30.6. Mäntyharjun kirkossa järjestetään runoja ja musiikkia yhdistävä juhlavuoden tapahtuma Rakkaudella. Tilaisuudessa esiintyvät lausuntataiteilija Liisamaija Laaksonen, näyttelijä Esko Salminen, oopperalaulajat Jaakko Ryhänen ja Johanna Rusanen, saksofonisti Tuomas Hoikkala sekä urkutaiteilija Ville Urponen.

Pe 2.8. taidenäyttelyistä pääsee nauttimaan pidennetyin aukioloajoin klo 21 saakka. Salmelan Taiteiden iltana voi mm. tavata näyttelyn taiteilijoita sekä osallistua teemakierroksille näyttelyoppaan johdolla.

 

Salmelaan uusia pääyhteistyökumppaneita

Taidekeskus Salmelan uudet pääyhteistyökumppanit vuodelle 2019 ovat Lapland Hotels ja Fortum. Pääyhteistyökumppanina jatkavat edelleen Kaakon viestintä, LähiTapiola, VMP, Taloustutkimus ja Mäntyharjun kunta.

Salmelan näyttelyt avoinna 8.6.-11.8.2019 klo 11-18, ryhmille tilauksesta 13.5. alkaen.

www.taidekeskussalmela.fi

1 / 14

2 / 14

3 / 14

4 / 14

5 / 14

6 / 14

7 / 14

8 / 14

9 / 14

10 / 14

11 / 14

12 / 14

13 / 14

14 / 14
  • Yhteistyössä: