Etusivu » Kaikki festivaalit » » Taidekeskus Salmela, Mäntyharju

Taidekeskus Salmela, Mäntyharju
06.06.2020 - 09.08.2020Tietoa festivaalista

Taidekeskus Salmela on Suomen suurimpia kulttuuritapahtumia. Salmelan monitaiteelliseen ohjelmaan kuuluvat suomalaisen nykytaiteen näyttelyt ja konsertit. Taidekeskus Salmelan osana toimii myös Kouvolassa sijaitseva Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo. Vuoden 2020 ohjelmaan kuuluu myös Salmelan viides Nuorten kuvataidekilpailu, joka ratkeaa kesän aikana. Taidekeskus Salmela ja Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo ovat avoinna 6.6.-9.8.2020 joka päivä klo 11-18.

Tapahtuman luonne

Kuvataide Kamarimusiikki Klassinen musiikki Seminaareja, luentoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.taidekeskussalmela.fi
Sähköposti info@taidekeskussalmela.fi
Festivaaliosoite Mäntyharjuntie 25, Mäntyharju Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 3388 114
Toimisto Mäntyharjuntie 25, FI-52700 Mäntyharju

Festivaali kartalla

Taidekeskus Salmela on yksi Suomen suurimmista kesäaikaisista kulttuuritapahtumista. Salmelan yhtenä toiminnan keskeisenä tavoitteena on kulttuurihistoriallisesti merkittävän ympäristön suojeleminen, elävöittäminen ja käyttöönotto.

Salmela sijaitsee Mäntyharjun arvokkaassa kirkonkylämiljöössä Pyhäveden rannalla. Näyttelytilaa Salmelalla on yhteensä noin 1000 m².  Vanhimpana näyttelytilana toimii 1850-luvulla rakennettu vanha pitäjäntupa, Salmela. Vuonna 2000 valmistui Salmelan ulkomaalaus, joka palautti rakennuksen 1920-luvun tunnelmaan. Salmelan rannassa sijaitsee Huvimaja Höijer, joka toimii näyttelytilana. Rannassa sijaitsee myös veden päälle toteutettu veistospuisto, joka uudistuu joka kesä. Vuonna 2009 Salmelan pihapiiri sai ’kehykset’, kun näyttelyalueelle toteutettiin 1920-luvun mallin mukaiset aita ja portit.

Näyttely jatkuu kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla Domanderin näyttelyalueella, noin 150 metrin päässä päärakennuksesta. Miljööseen kuuluvat vanhat Posti- ja Apteekkitalo, Palvelijan asunto sekä piha-aitat ja -rakennukset. Näyttelyrakennukset on otettu käyttöön Unescon suositusten ja museoviraston ohjeiden mukaisesti, ja niissä on suoritettu museoviraston hyväksymiä laajoja entisöintitöitä.

Viehättävä Maisemapuisto huvimajoineen yhdistää Salmelan näyttelytiloja. Maisemapuistoon on toteutettu lampi, jonka rannassa sijaitsevat arkkitehtien C. L. Engelin, Wivi Lönnin ja Aino Marsion suunnittelemat huvimajat. Puistoon on myös sijoitettu yksi Itä-Suomen rautatiehistoriaan liittyvä huvimaja sekä Robert Erikssonin suunnittelema huvimaja Huviksesi. Salmelan puistonäyttämö valmistuu maisemapuiston alueelle kesällä 2014. Maisemapuistossa sijaitseva kahvila-ravintola Kesäheinä toimii kuvataiteen näyttelytilana sekä ruokakulttuurin edistäjänä.

Miljööseen kuuluu myös Salmelan konserttitilanakin toimiva 1820-luvulla valmistunut Mäntyharjun kirkko, joka on Suomen toiseksi suurin puukirkko. Kirkko sijaitsee vastapäätä Salmelan päärakennusta.

Jaa tapahtuma

Taidekeskus Salmelan monitaiteellinen ohjelma laajentuu tieteeseen

20.11.2019

Mäntyharjulla sijaitseva Taidekeskus Salmela on julkaissut kesän 2020 tapahtumaohjelmiston. Kuvataidenäyttelyistään tunnetun Salmelan monitaiteelliseen ohjelmaan kuuluvat vuosittain näyttelyiden lisäksi myös erilaiset konsertit ja tapahtumat. Kesällä 2020 tähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja saapuu luennoimaan  Salmelaan.

Kesä käynnistyy lauantaina 6.6. avajaiskonsertilla, jossa esiintyy Kaartin soittokunta johtajanaan ylikapellimestari Jyrki Koskinen. Soittokunnan solistina trumpetisti Tero Lindberg. Konsertti järjestetään viime vuotiseen tapaan Salmelan puistonäyttämöllä. Konsertin jälkeen kesän avajaisjuhla Puistonäyttämöllä.

Lauantaina 27.6. luennoi tähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja otsikolla ’Kaunis maailma’.

Lauantaina 4.7. Puistonäyttämö täyttyy klassisista sävelistä, kun Jyväskylä Sinfonia kapellimestarinaan Tomas Djupsjöbacka ja solistinaan Hanna-Kaisa Nyrönen nousevat lavalle. Nyrönen voitti syksyllä dramaattisille sopraanoille suunnatun poikkeuksellisen Elisabeth Connell -laulukilpailun Australiassa.

Perjantaina 10.7. Puistonäyttämölle nousee joukko suomalaisia legendoja, kun Jussi Raittinen & The Boys saa vahvistuksekseen Mikko Alatalon, Vicky Rostin, Eero Koivistoisen ja Hillel Tokazierin.

Karjalainen saapuu Salmelan Puistonäyttämölle torstaina 16.7.

Mamban johtohahmo Tero Vaara puolestaan esiintyy Salmela House Bandin kanssa lauantaina 25.7., kapellimestarina toimii Arto Paju. Kevään aikana yleisöllä on mahdollisuus äänestää kappaleita, joita haluaisivat konsertissa kuulla Salmelan Facebook -sivuilla.

Täysimittainen Big Band Salmela Festival Orchestra konsertoi keskiviikkona 29.7. solisteinaan Waltteri Torikka ja Maria Ylipää. Tuplakonsertissa hemmotellaan yleisöä upeimmilla elokuva-, musikaali- ja tv-sävelmillä. Sovituksista vastaa kapellimestari Arto Paju.

Japanin itsepuolustusvoimien soittokunta saapuu yhteistyössä Hamina Tattoon kanssa Salmelaan sunnuntaina 2.8. Konsertti järjestetään Mäntyharjun kirkossa.

Kesä huipentuu toista kertaa järjestettävään Kaikki laulaa Salmelassa -tapahtumaan lauantaina 8.8. Tapahtuman juontavat Arja Koriseva ja Mikael Konttinen, luvassa on myös yllätysesiintyjiä. Musiikista vastaa Salmela House Band Arto Pajun johdolla.

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon kesän näyttely tuo esille palan Lapin taikaa esittelemällä mystisiä revontulia. Teoksiaan tuovat esille luontokuvaajat Jorma Luhta ja Martti Rikkonen. Näyttelyn kuvataiteilijana on oululainen Riitta Helevä.

Taidekeskus Salmelan kesän kuvataiteilijat julkistetaan tammikuussa. Näyttelytiloista yli puolet on varattu Salmelan kuvataidekilpailun näyttelyluokalle.

 

Taidekeskus Salmela, Mäntyharjuntie 25, 52700 Mäntyharju

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo, Näkkimistöntie 1, 47900 Vuohijärvi

www.taidekeskussalmela.fi, www.kulttuurivuohijarvi.fi

Taidekeskus Salmela on avoinna 6.6.-9.8.2020.

1 / 14

2 / 14

3 / 14

4 / 14

5 / 14

6 / 14

7 / 14

8 / 14

9 / 14

10 / 14

11 / 14

12 / 14

13 / 14

14 / 14
  • Yhteistyössä: