Etusivu » Kaikki festivaalit » » Taidekeskus Salmela, Mäntyharju

Taidekeskus Salmela, Mäntyharju
09.06.2018 - 12.08.2018Tietoa festivaalista

Taidekeskus Salmela on Suomen suurimpia kulttuuritapahtumia. Salmelan monitaiteelliseen ohjelmaan kuuluvat suomalaisen nykytaiteen näyttelyt, konsertit, tapahtumat sekä laulu- ja kuvataidekilpailut. Taidekeskus Salmelan osana toimivan Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon aukioloajat ovat 2.6.-26.8.2018.

Tapahtuman luonne

Kuvataide Kamarimusiikki Klassinen musiikki Seminaareja, luentoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.taidekeskussalmela.fi
Sähköposti info@taidekeskussalmela.fi
Festivaaliosoite Mäntyharjuntie 25, Mäntyharju Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 3388 114
Toimisto Mäntyharjuntie 25, FI-52700 Mäntyharju

Festivaali kartalla

Taidekeskus Salmela on yksi Suomen suurimmista kesäaikaisista kulttuuritapahtumista. Salmelan yhtenä toiminnan keskeisenä tavoitteena on kulttuurihistoriallisesti merkittävän ympäristön suojeleminen, elävöittäminen ja käyttöönotto.

Salmela sijaitsee Mäntyharjun arvokkaassa kirkonkylämiljöössä Pyhäveden rannalla. Näyttelytilaa Salmelalla on yhteensä noin 1000 m².  Vanhimpana näyttelytilana toimii 1850-luvulla rakennettu vanha pitäjäntupa, Salmela. Vuonna 2000 valmistui Salmelan ulkomaalaus, joka palautti rakennuksen 1920-luvun tunnelmaan. Salmelan rannassa sijaitsee Huvimaja Höijer, joka toimii näyttelytilana. Rannassa sijaitsee myös veden päälle toteutettu veistospuisto, joka uudistuu joka kesä. Vuonna 2009 Salmelan pihapiiri sai ’kehykset’, kun näyttelyalueelle toteutettiin 1920-luvun mallin mukaiset aita ja portit.

Näyttely jatkuu kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla Domanderin näyttelyalueella, noin 150 metrin päässä päärakennuksesta. Miljööseen kuuluvat vanhat Posti- ja Apteekkitalo, Palvelijan asunto sekä piha-aitat ja -rakennukset. Näyttelyrakennukset on otettu käyttöön Unescon suositusten ja museoviraston ohjeiden mukaisesti, ja niissä on suoritettu museoviraston hyväksymiä laajoja entisöintitöitä.

Viehättävä Maisemapuisto huvimajoineen yhdistää Salmelan näyttelytiloja. Maisemapuistoon on toteutettu lampi, jonka rannassa sijaitsevat arkkitehtien C. L. Engelin, Wivi Lönnin ja Aino Marsion suunnittelemat huvimajat. Puistoon on myös sijoitettu yksi Itä-Suomen rautatiehistoriaan liittyvä huvimaja sekä Robert Erikssonin suunnittelema huvimaja Huviksesi. Salmelan puistonäyttämö valmistuu maisemapuiston alueelle kesällä 2014. Maisemapuistossa sijaitseva kahvila-ravintola Kesäheinä toimii kuvataiteen näyttelytilana sekä ruokakulttuurin edistäjänä.

Miljööseen kuuluu myös Salmelan konserttitilanakin toimiva 1820-luvulla valmistunut Mäntyharjun kirkko, joka on Suomen toiseksi suurin puukirkko. Kirkko sijaitsee vastapäätä Salmelan päärakennusta.

Jaa tapahtuma

Taidekeskus Salmelan kesässä esillä urheilusankarit ja Lotta-veistos

05.06.2018

Taidekeskus Salmela avautuu tulevana lauantaina 9.6.2018. Perinteisessä avajaiskonsertissä esiintyvät Mieskuoro Laulajat ja Mika Pohjonen. Konsertin ohjelmistossa liikutaan isänmaallisen kansallisromantiikan merkeissä Puolustusvoimien 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Avajaisjuhla alkaa konsertin jälkeen Salmelan puistonäyttämöllä, jossa kesän avauksen suorittaa Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski. Tilaisuudessa paljastetaan Suomen urheilusankarit -muotokuvakokonaisuus.

 

Suomen urheilusankarit muotokuvissa

Kulttuuri ja urheilu kohtaavat Salmelan kesässä Suomen urheilusankarit -muotokuvakokonaisuuden myötä. Teoskokonaisuus on kunnianosoitus huippu-urheilijoillemme. Näyttelykokonaisuudessa ovat mukana jo aiemmin ilmoitetut ralliautoilija Marcus Grönholm (Topi Ruotsalainen), mäkihyppääjä Matti Nykänen (Henna Pohjola), keihäänheittäjä Tero Pitkämäki (Taneli Stenberg), lumilautailija Enni Rukajärvi (Tiina Suikkanen), jääkiekkoilija Teemu Selänne (Netta Tiitinen), nyrkkeilijä Eva Wahlström (Essi Peltonen) sekä kestävyysjuoksija Lasse Virén (Nana Matikkala). Lisäksi teoskokonaisuus täydentyy hiihtäjä, olympiamitalisti Iivo Niskasen muotokuvalla, jonka on toteuttanut kuvataiteilija Antti Huovinen.

 

Lotta-veistos Sota ja rakkaus esillä Salmelassa

Keskustelua herättänyt Lotta-veistos on esillä Taidekeskus Salmelassa kesän ajan. Kuvanveistäjä Tiina Torkkelin toteuttama veistos Sota ja rakkaus kuvaa Lottaa ja hevosta. Teos on toteutettu hitsatusta ja sinkitystä teräksestä ja siihen on yhdistetty mm. hevosenkenkiä. Teoksen ajatusmaailman taustalla on ollut Pikkulottain kultaiset sanat, neljäs käsky; Kunnioita mennyttä ja usko tulevaisuuteen.

 

Salmelan kesän taiteilijoina kuvataiteen mestarit Juhani Linnovaara ja Marika Mäkelä

Taidekeskus Salmelan kesän 2018 taiteilijat ovat kuvataiteilijat Juhani Linnovaara, Paavo Pelvo, Susanna Pälviä, Jasmina Ijäs, Enni Kömmistö, Matti Metsämaa, työpari Tuomo Rosenlund ja Johanna Pohjavirta, kuvanveistäjät Arvo Siikamäki, Kimmo Schroderus, Olli Mantere, Johanna Häiväoja ja Mi Kuoppa sekä taidemaalarit Marika Mäkelä, Jan Neva, Antti Hakkarainen (Salmelan kesän 2018 nuori taiteilija), Eeva Vesterinen, Jakke Haapanen, Taneli Stenberg, Igor Baranov ja Nina Bask.

 

Yli 1000 hengen puistonäyttämön viihtyisät konsertit

Salmelan konserttien estradi, puistonäyttämö on laajentunut talven aikana. Katsomosta löytyy nyt katetut istumapaikat yli 1000 hengelle. Lisäksi palvelupisteitä on lisätty yleisön viihtyvyyden takaamiseksi. Salmelan puistonäyttämön ohjelmistossa kesän aikana kuullaan pe 29.6. klo 19 DDT Jazzbandin & Jussi Raittisen juhlakonsertti, ke 11.7. klo 15 ja 19 upeaääninen Waltteri Torikka ja Arto Paju Big Band sekä to 19.7. klo 19 Jorma Uotisen ja Helena Lindgrenin musiikintäyteinen esitys Ei huono!

 

Yhdysvaltain merijalkaväen edustussoittokunta ensivierailulla Suomessa

Kulttuurikesän ohjelma huipentuu su 29.7. klo 14.30 kun Mäntyharjun kirkossa järjestettävässä konsertissa esiintyy merijalkaväkeä edustava Quantico Marine Corps Band Virginiasta, USAsta. Salmelan konsertti on orkesterin ensiesiintyminen Suomessa. Konsertti järjestetään yhteistyössä Hamina Tattoon kanssa.

Taidekeskus Salmelan näyttelyt avoinna 9.6.-12.8.2018 päivittäin klo 11-18.

www.taidekeskussalmela.fi

Taidekeskus Salmela: Järviemme veijarit -näyttely Vuohijärvellä avautuu yleisölle

31.05.2018

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon kesän 2018 näyttelykokonaisuudessa tutustutaan Järviemme veijareihin, norppiin ja kaloihin. Suomen järvissä asustavat norpat ja kalat ilahduttavat katsojaa ja kertovat samalla luontomme tilasta. Näyttelyn taiteilijoina nähdään valokuvaaja Juha ”Norppa” Taskinen, graafikko, kuvittaja Sakke Yrjölä, vedenalaiskuvaaja Pekka Tuuri sekä kuvanveistäjä Samuli Alonen.

 

Merkittävä veistoslahjoitus Vuohijärvelle

Juha ”Norppa” Taskisen norppakuvat ihastuttavat mutta ottavat myös kantaa

Savonlinnalainen valokuvaaja, dokumentaristi, elokuvaaja ja kirjailija Juha ”Norppa” Taskinen on lähes 40 vuoden ajan tehnyt työtä maailman uhanalaisimpien hylkeiden, saimaannorppien, hyväksi. Itseoppineeksi kuva-alan lentojätkäksi ja maailmanmatkaajaksi itseään luonnehtiva valokuvaaja on kerännyt kymmeniä kotimaisia ja kansainvälisiä palkintoja, kuten Vuoden luontokuva, Vuoden luontokirja sekä Euroopan paras elokuva.

 

Sakke Yrjölän yksityiskohtaisen kalakuvat

Graafikko ja kuvittaja Sakke Yrjölän täydellisen yksityiskohtaiset kalakuvat ovat vaatineet 2,5 vuotta piirtämistä ja maalaamista. Yrjölän intohimona ovat olleet kalat ja piirtäminen jo lapsesta saakka. Näyttelyn kalapiirrokset hän teki alun perin Suomen kalat -teosta varten ja niitä on myös Suomen kalalajien tunnistusoppaassa. Kuvia varten Yrjölä on kiertänyt Suomea ja kalastanut lähes kaikki kuvissa esiintyvät lajit malliksi teoksiin.

 

Palkittu vedenalaiskuvaaja Pekka Tuuri

Kalojen maailmaan ja vedenalaiseen luontoon pääsee tutustumaan vedenalaiskuvaaja Pekka Tuurin valokuvien kautta. Hän on kuvannut veden alla vakituisesti jo vuodesta 1992 lähtien. Vedenalaiskuvaaminen on tuottanut tulosta, sillä Tuuri on menestynyt lukuisissa suomalaisissa ja kansainvälisissä valokuvauskilpailuissa, mm. 2010 hän voitti Vuoden luontokuva kilpailun. Vuonna 2017 Tuuri valittiin Vuoden sukeltajaksi.

 

Kuvanveistäjä Samuli Alonen on luonnonmateriaalien taitaja

Kuvanveistäjä Samuli Alosen töitä ovat innoittaneet luonto, järvet, unet ja mielikuvat. Alosen teoksien materiaalina nähdään metalleja sekä luonnonmateriaaleja kuten kiveä. Hänen työskentelynsä perustuu pitkäjänteiseen tekemiseen ja rohkeisiin materiaalikokeiluihin tinkimättä taiteellisista tavoitteistaan. Alonen on tehnyt veistotaidetta vuodesta 2000 lähtien ja osallistunut aktiivisesti näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Kesällä 2012 hän voitti Billnäs Young Artist´ kilpailun.

 

Muistonäyttelyssä luontomaalausten mestari Seppo Polameri

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon erikoisnäyttelyssä on kesän 2018 ajan esillä luontomaalausten mestari Seppo Polameren (1936-2017) muistonäyttely. Seppo Polameri oli taiteilija ja erämies, yksi suomalaisen erätaiteen mestareista. Näyttelykokonaisuus on esillä luonto- ja kulttuuritalon galleriassa.

 

Mether-Borgströmin Reimarit Vuohijärven uusi maamerkki

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon eteen on kevään aikana pystytetty veistos, joka toimii jatkossa koko Vuohijärven kylän maamerkkinä. Akateemikko Ernst Mether-Borgströmin (1917-1996) viisi metriä korkea, seitsemän mastoinen pyörivä veistos ”Reimarit” on vuodelta 1972. Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo/ Taidekeskus Salmela sai teoksen lahjoituksena taidemesenaatti, teollisuusneuvos Launo Laakkosen perikunnalta. Nyt veistos on saanut arvoisensa paikan luonto- ja kulttuuritalon miljööstä.

 

Kesän monipuoliset teemapäivät

Kesän aikana Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalossa järjestetään erilaisia teemapäiviä. Perjantaina 29.6. Viherpeukaloiden asiantuntija saapuu kertomaan Rakkauspuistosta ja sen upeista kukkaistutuksista. Lauantaina 30.6. yleisöllä on mahdollisuus tavata Järviemme veijarit -näyttelyn taiteilijoita ja esittää heille kysymyksiä heidän teoksistaan ja taiteellisesta työskentelystään. Heinäkuussa vietetään nuottaperinnepäivää (7.7.), jolloin paikallinen nuottaperinneyhdistys esittäytyy ja kertoo katoavan kansanperinteen uudelleen elvyttämisestä. Tiistaina 24.7. on puolestaan vuorossa Juha ”Norppa” Taskisen Hyvä katiska -luento.

Järviemme veijarit -näyttely, erikoisnäyttely sekä kahvila Kaakkuri avoinna 2.6.-26.8.2018 joka päivä klo 11-18.

Kulttuuri ja urheilu kohtaavat Taidekeskus Salmelassa

16.01.2018

Salmelan kesän taiteilijoina kuvataiteen mestarit Juhani Linnovaara ja Marika Mäkelä

Taidekeskus Salmelan kesän 2018 taiteilijat on julkaistu. Näyttelyissä ovat tulevana kesänä esillä kuvataiteilijat Juhani Linnovaara, Paavo Pelvo, Susanna Pälviä, Jasmina Ijäs, Enni Kömmistö, Matti Metsämaa, työpari Tuomo Rosenlund ja Johanna Pohjavirta, kuvanveistäjät Arvo Siikamäki, Kimmo Schroderus, Olli Mantere, Johanna Häiväoja ja Mi Kuoppa sekä taidemaalarit Marika Mäkelä, Jan Neva, Antti Hakkarainen, Eeva Vesterinen, Jakke Haapanen, Taneli Stenberg ja Igor Baranov.

 

Antti Hakkarainen on Salmelan kesän nuori taiteilija

Salmelan kesän nuoreksi taiteilijaksi on valittu taidemaalari Antti Hakkarainen (s. 1985). Nurmeslaisen Hakkaraisen maalausten aiheet perustuvat omakohtaiseen luontokokemukseen. Hakkarainen sijoittui Taidekeskus Salmelan nuorten taiteilijoiden kuvataidekilpailussa III. sijalle vuonna 2016.

 

Muotokuvanäyttely urheilusankareistamme

Kulttuuri ja urheilu kohtaavat Salmelan kesässä Suomen urheilusankarit -muotokuvakokonaisuuden myötä. Teoskokonaisuus on kunnianosoitus huippu-urheilijoillemme, jotka ovat vuosien ajan tehneet määrätietoisesti työtä suomalaisen urheilun ja kansallishengen kohottamiseksi. Muotokuvien toteutuksesta vastaavat Salmelassa esillä olleet lahjakkaat nuoret taiteilijat. Urheilijoita ja taiteilijoita yhdistää erityislahjakkuus. Molemmilta vaaditaan lajissaan pitkäjänteistä ja kurinalaista työtä mutta myös luovuutta ja heittäytymistä.

Näyttelykokonaisuudessa ovat mukana ralliautoilija Marcus Grönholm (Topi Ruotsalainen), mäkihyppääjä Matti Nykänen (Henna Pohjola), keihäänheittäjä Tero Pitkämäki (Taneli Stenberg), lumilautailija Enni Rukajärvi (Tiina Suikkanen), jääkiekkoilija Teemu Selänne (Netta Tiitinen), nyrkkeilijä Eva Wahlström (Essi Peltonen) sekä kestävyysjuoksija Lasse Virén (Nana Matikkala). Salmelan kesän jälkeen näyttelykokonaisuus asetetaan esille vuonna 2019 avattavaan uudistuneeseen Urheilumuseoon.

 

Salmelan puistonäyttämö laajenee – jatkossa yli 1000 istumapaikkaa

Salmelan puistonäyttämöllä toteutetaan parhaillaan mittavaa laajennushanketta. Tulevana kesänä katetusta katsomosta löytyy yli 1000 istumapaikkaa. Lisäksi palvelupisteitä lisätään yleisön viihtyvyyden takaamiseksi. Salmelan puistonäyttämön ohjelmistossa kesän aikana kuullaan pe 29.6. klo 19 DDT Jazzbandin & Jussi Raittisen juhlakonsertti, ke 11.7. klo 15 ja 19 upeaääninen Waltteri Torikka ja Arto Paju Big Band sekä to 19.7. klo 19 Jorma Uotisen ja Helena Lindgrenin musiikintäyteinen esitys Ei huono!

 

Yhdysvaltain merijalkaväen edustussoittokunta ensivierailulla Suomessa

Salmelan avajaiskonsertissa la 9.6. klo 13.30 esiintyy Mieskuoro Laulajat kuoronjohtajana Paavo Hyökki ja solistina Mika Pohjonen. Kulttuurikesä avataan virallisesti konsertin jälkeen avajaisjuhlassa Salmelan puistonäyttämöllä.

Kulttuurikesän ohjelma huipentuu su 29.7. klo 14.30 kun Mäntyharjun kirkossa järjestettävässä konsertissa esiintyy merijalkaväkeä edustava Quantico Marine Corps Band Virginiasta, USAsta. Salmelan konsertti on orkesterin ensiesiintyminen Suomessa. Konsertti järjestetään yhteistyössä Hamina Tattoon kanssa.

Taidekeskus Salmelan näyttelyt avoinna 9.6.-12.8.2018 päivittäin klo 11-18.

www.taidekeskussalmela.fi

Taidekeskus Salmela: Järviemme veijarit esillä Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalossa kesällä 2018

01.12.2017

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon kesän 2018 näyttelykokonaisuudessa tutustutaan Järviemme veijareihin, norppiin ja kaloihin.

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalossa on kesällä 2018 esillä näyttelykokonaisuus Järviemme veijarit. Suomen järvissä asustavat norpat ja kalat ilahduttavat katsojaa ja kertovat samalla luontomme tilasta.

Valokuvaaja Juha ”Norppa” Taskinen on lähes 40 vuoden ajan tehnyt työtä maailman uhanalaisimpien hylkeiden, saimaannorppien hyväksi. Itseään kuva-alan lentojätkäksi, elokuvaohjaajaksi ja saimaannorppien suojelijaksi tituleeraava Taskinen on kerännyt kymmeniä kotimaisia ja kansainvälisiä palkintoja kuten Vuoden luontokuva, Vuoden luontokirja ja Aasia Wildlife-elokuvajuhlien pääpalkinto. ”Paras palkinto minulle on syntyä omalle kylälle keskelle maailman kauneinta järveä – Saimaata ja sen norppaa”, toteaa savonlinnalainen Taskinen.

Graafikko, kuvittaja Sakke Yrjölän täydellisen yksityiskohtaiset kalakuvat ovat vaatineet satoja tunteja töitä. Kuvia varten Yrjölä on kiertänyt Suomea ja kalastanut suuren osan kuvissa esiintyvistä lajeista malliksi teoksiin. Uskomattoman tarkat piirrokset on tehty akvarellipaperille ja väritetty vesivärein.

Kalojen maailmaan ja vedenalaiseen luontoon pääsee tutustumaan vedenalaiskuvaaja Pekka Tuurin valokuvien kautta. Suomi on tuhansien järvien maa mutta kuinka usein tarjoutuu tilaisuus tutustua pinnanalaiseen maailmaan.

Kuvanveistäjä Samuli Alosen töitä ovat innoittaneet luonto, järvet, unet ja mielikuvat. Teoksien materiaalina nähdään metallin lisäksi myös luonnonmateriaaleja kuten kiveä. Alonen pyrkii teoksissaan saamaan katsojan pysähtymään ja hyvälle mielelle.

Rakkauspuiston ulkonäyttelyssä on esillä veistostaidetta ja upea kukkaloisto. Uutena veistoksena nähdään akateemikko Ernst Mether-Borgströmin (1917-1996) pyörivä veistos Semafori.  Erikoisnäyttelyssä on esillä luontomaalausten mestari Seppo Polameren (1936-2017) muistonäyttely.

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo on vuonna 2015 perustettu tapahtumatalo Kouvolassa. Repoveden kansallispuiston läheisyydessä sijaitsevan kulttuurikohteen toimintaan lukeutuvat kesäaikaiset taidenäyttelyt sekä ympäri vuoden järjestettävät tapahtumat ja konsertit. Vuosittain talossa vierailee yli 12 000 kulttuurivierasta. Vuohijärven luonto- ja kulttuuritaloa hallinnoi Suomen suurin kuvataidefestivaali Taidekeskus Salmela.

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon näyttelyt ja kahvila Kaakkuri ovat avoinna 2.6.-26.8.2018 joka päivä klo 11-18.

1 / 12

2 / 12

3 / 12

4 / 12

5 / 12

6 / 12

7 / 12

8 / 12

9 / 12

10 / 12

11 / 12

12 / 12
  • Yhteistyössä: