Etusivu » Kaikki festivaalit » » Taidekeskus Salmela, Mäntyharju

Taidekeskus Salmela, Mäntyharju
09.06.2018 - 12.08.2018Tietoa festivaalista

Taidekeskus Salmela on Suomen suurimpia kulttuuritapahtumia. Salmelan monitaiteelliseen ohjelmaan kuuluvat suomalaisen nykytaiteen näyttelyt, konsertit, tapahtumat sekä laulu- ja kuvataidekilpailut. Taidekeskus Salmelan osana toimivan Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon aukioloajat ovat 2.6.-26.8.2018.

Tapahtuman luonne

Kuvataide Kamarimusiikki Klassinen musiikki Seminaareja, luentoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.taidekeskussalmela.fi
Sähköposti info@taidekeskussalmela.fi
Festivaaliosoite Mäntyharjuntie 25, Mäntyharju Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 3388 114
Toimisto Mäntyharjuntie 25, FI-52700 Mäntyharju

Festivaali kartalla

Taidekeskus Salmela on yksi Suomen suurimmista kesäaikaisista kulttuuritapahtumista. Salmelan yhtenä toiminnan keskeisenä tavoitteena on kulttuurihistoriallisesti merkittävän ympäristön suojeleminen, elävöittäminen ja käyttöönotto.

Salmela sijaitsee Mäntyharjun arvokkaassa kirkonkylämiljöössä Pyhäveden rannalla. Näyttelytilaa Salmelalla on yhteensä noin 1000 m².  Vanhimpana näyttelytilana toimii 1850-luvulla rakennettu vanha pitäjäntupa, Salmela. Vuonna 2000 valmistui Salmelan ulkomaalaus, joka palautti rakennuksen 1920-luvun tunnelmaan. Salmelan rannassa sijaitsee Huvimaja Höijer, joka toimii näyttelytilana. Rannassa sijaitsee myös veden päälle toteutettu veistospuisto, joka uudistuu joka kesä. Vuonna 2009 Salmelan pihapiiri sai ’kehykset’, kun näyttelyalueelle toteutettiin 1920-luvun mallin mukaiset aita ja portit.

Näyttely jatkuu kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla Domanderin näyttelyalueella, noin 150 metrin päässä päärakennuksesta. Miljööseen kuuluvat vanhat Posti- ja Apteekkitalo, Palvelijan asunto sekä piha-aitat ja -rakennukset. Näyttelyrakennukset on otettu käyttöön Unescon suositusten ja museoviraston ohjeiden mukaisesti, ja niissä on suoritettu museoviraston hyväksymiä laajoja entisöintitöitä.

Viehättävä Maisemapuisto huvimajoineen yhdistää Salmelan näyttelytiloja. Maisemapuistoon on toteutettu lampi, jonka rannassa sijaitsevat arkkitehtien C. L. Engelin, Wivi Lönnin ja Aino Marsion suunnittelemat huvimajat. Puistoon on myös sijoitettu yksi Itä-Suomen rautatiehistoriaan liittyvä huvimaja sekä Robert Erikssonin suunnittelema huvimaja Huviksesi. Salmelan puistonäyttämö valmistuu maisemapuiston alueelle kesällä 2014. Maisemapuistossa sijaitseva kahvila-ravintola Kesäheinä toimii kuvataiteen näyttelytilana sekä ruokakulttuurin edistäjänä.

Miljööseen kuuluu myös Salmelan konserttitilanakin toimiva 1820-luvulla valmistunut Mäntyharjun kirkko, joka on Suomen toiseksi suurin puukirkko. Kirkko sijaitsee vastapäätä Salmelan päärakennusta.

Jaa tapahtuma

Taidekeskus Salmela: Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalolle nimikkoluonnonsuojelualue

11.09.2017

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen päätöksellä 11.9.2017 (luonnonsuojelulain § 24.1. mukaisesti) Kouvolan Iso Lahnajärvellä sijaitseva Varissaari suojellaan Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.

Luonnontilainen saari sijaitsee Lahnavuoren luonnonmaisemassa. Saarinäkymä avautuu Lahnavuoren huipulta ja liittyy oleellisesti arvokkaaseen, luonnon muokkaamaan maisemaan.

Suojeltavan saaren luonto on koskematon. Maasto on osittain kallioista, runsaspuustoista ja mäntyvaltaista. Kasvava puusto on monimuotoista ja osittain kelottunutta. Laaja ja paksu sammalpeite on kasvanut osittain jyrkänteiselle kallioalueelle.

Suojelun tarkoituksena on ainutlaatuisen maisemakuvan ja arvokkaan luontokohteen säilyminen tuleville sukupolville nykymuodossaan.  Luonnonsuojelualueen virallinen nimi on Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon luonnonsuojelualue I.

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon toiminnan tavoitteena on luontoaiheisten näyttelyiden järjestäminen entisessä Vuohijärven kirkossa. Tavoitteena on myös edistää luonnonsuojelua ja hankkia tulevaisuudessa lisää uusia, merkittäviä luontokohteita.

Idea nimikkoluonnonsuojelualueeseen syntyi Luontolahjani satavuotiaalle –kampanjasta, joka kutsuu maanomistajia perustamaan yksityisiä luonnonsuojelualueita Suomen juhlavuoden kunniaksi.

Suojelupäätös ajoittuu Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon ja Taidekeskus Salmelan perustajan, konsuli Tuomas Hoikkalan juhlapäivän tienoille, hänen täyttäessä 60 vuotta.  Suojelupäätös on lahja itsenäiselle Suomelle.

 ”Emme voi kesyttää luontoa mutta luonto voi kesyttää meidät”. Tuomas Hoikkala

1 / 12

2 / 12

3 / 12

4 / 12

5 / 12

6 / 12

7 / 12

8 / 12

9 / 12

10 / 12

11 / 12

12 / 12
  • Yhteistyössä: