Etusivu » Kaikki festivaalit » » Tampere Biennale

Tampere Biennale
11.04.2018 - 15.04.2018

Tietoa festivaalista

Tampere Biennale esittelee kotimaisen nykymusiikin tärkeimmät ilmiöt, uusimmat sävellykset ja parhaat muusikot.

Tapahtuman luonne

Nykymusiikki Kamarimusiikki Kursseja Multimedia Ohjelmaa lapsille Ooppera ja kuoro Seminaareja, luentoja Sirkus Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.tamperemusicfestivals.fi/biennale
Sähköposti music@tampere.fi
Festivaaliosoite Tampere Katso kohde kartalla
Puhelin + 358 (0)40 647 5760
Toimisto Tullikamarin aukio 2, FI-33100 Tampere

Festivaali kartalla

Tampere Biennale esittelee kotimaisen nykymusiikin tärkeimmät ilmiöt, ajankohtaisimmat säveltäjät ja uusimmat sävellykset. Vuodesta 1986 kahden vuoden välein järjestetty tapahtuma syntyi aikoinaan tarpeesta saada esille suomalaisten elävien säveltäjien musiikkia sekä innostaa yleisöä tutustumaan uuteen musiikkiin. Festivaali on kehittynyt vuosien varrella yhdeksi Suomen arvostetuimmista nykymusiikkitapahtumista.

Jaa tapahtuma

Tampere Biennale presents: Jan Anderzén – Äimän tähkä

05.03.2018

Tampere Biennale ottaa varaslähdön festivaaliin Helsingissä 15.3.2018, jolloin Tiketti Galleriassa aukeaa tapahtuman ensimmäinen näyttely, Jan Anderzén – Äimän tähkä.

 

Jan Anderzén on kuvataiteilija ja muusikko, joka tunnetaan niin Kemialliset Ystävät -yhtyeestään ja Tomutonttu-sooloprojektistaan kuin värikkäistä teoksistaankin, jotka tasapainottelevat abstraktin ja figuratiivisen rajoilla. Anderzénin yksityisnäyttelyitä on ollut esillä muun muassa Goethe-instituutissa Oslossa, HSP-galleriassa Christchurchissa ja Hectoliter-galleriassa Brysselissä. Musiikkiaan Anderzén on esittänyt taidekeskuksissa (MoMA PS1, Lontoon CCA, Fylkingen), festivaaleilla (Sonar, Roskilde, Flow) ja kiertueilla esimerkiksi Oneohtrix Point Neverin ja James Ferraron kanssa.

 

”Äimä on nimitys suurikokoiselle neulalle, jonka reiän muotoa hämmästyneen ihmisen suu muistuttaa. Joukko jyvämäisiä äimiä muodostaa Äimän Tähkän. Tämän sanaparin minulle esitteli rakkain runotyökaluni, Arrak-anagrammikone”, Anderzén valottaa näyttelyn nimeä.

 

”Anagrammikoneen lypsäminen edustaa hyvin työskentelyäni, joka suurimmaksi osaksi muodostuu monista lähteistä kerätyn musiikin, kuvien ja sanojen järjestämisestä uusiksi yhdistelmiksi. Tarkastelen toiston lumoa: yksilön, kulttuurin sekä luonnon kiertokulkuja. Pyrin herkistymään mutaatioissa, ennustamattomuuksissa ja virheissä piileville uusien alkujen siemenille.”

 

Anderzén hyödyntää työskentelyssään erilaisia satunnaisuutta tuottavia teknologioita sekä kehittelemiään pelin kaltaisia metodeita. Viime aikoina hänen mielenkiintonsa on kohdistunut erityisesti digitaalisten kuvien ja perinteisten käsityömenetelmien yhteyksiin.

 

”Laveasti ymmärrettynä monet tekemiseni liittyvät tulostamisen tapahtumaan, jossa tuon digitaalisen käsin kosketeltavaksi. Tässä liikkeessä piilee jotakin, jonka tunnen kertovan elämästä tässä ajassa.”

 

Tiketti Galleriassa on esillä sarja uusia tekstiiliteoksia sekä valikoima töitä, joita ei ole aikaisemmin nähty Helsingissä. Näyttelytilassa soi Anderzénin valmistama riisuttu versio Kemialliset Ystävät -yhtyeen uusimmasta ”Siipi Empii” -albumista.

 

Näyttely on osa Tampere Biennalen ohjelmaa, ja se on auki 15.3.-17.4.2018. Itse Tampere Biennalea vietetään 11.-15.4.2018. Festivaalin konserttiohjelmassa kuullaan muun muassa Anderzénin teos Nuotiossa (2016) defunensemblen tulkitsemana.

 

Tapahtuma Facebookissa

Tampere Biennalen 2018 ohjelma julki

15.02.2018

Suomalaista nykymusiikkia esittelevä Tampere Biennale levittäytyy kaupungin konserttisaleihin jälleen 11.–15.4.2018.  Finland Festivalsin Vuoden festivaaliksi 2018 valitun festivaalin teemana on Vapaat radikaalit. Nimi viittaa taiteen välttämättömyyteen henkisenä voimavarana sekä siihen autonomisuuteen, joka taiteen tekemisessä pitää olla. Festivaalin esityksissä pohditaan muun muassa äänen teatteria, säveltämisen ja performanssitaiteen suhdetta sekä kineettisen taiteen vaikutusta musiikkiin.

Kantaesityksiä on viitisentoista. Tampere Filharmonian konsertissa kantaesitetään “Jyväskylän shamaanin” Kimmo Kuokkalan uusi teos Industrialis, joka tutkii liikettä ja herkkyyttä lempeällä otteella. Festivaalin omia tilauksia ovat Max Savikankaan ääni-installaatio Lintukoto sekä Veli Kujalan virtuoositeos, jonka kantaesittää ÄÄNI-kollektiivi.

Yksi festivaalin kohokohdista koetaan Raatihuoneella, jossa nähdään Johanna Rusanen-Kartanon ja Riikka Hakolan tähdittämän kamarioopperan Silvia ja Minä kantaesitys. Oopperan on säveltänyt Markus Fagerudd.

Saksalainen Ensemble Garage ja tanskalainen Esbjerg Ensemble tuovat mukanaan omaa tuoretta ohjelmistoaan höystettynä hienoilla suomalaisilla uutuusteoksilla. Lisäksi yhteistyö Huddersfield Contemporary Music Festivalsin kanssa tuo nuoren brittiläisen huippuyhtyeen The Riot Ensemblen sekä saksofonisti John Butcherin Tampereelle.

Mental Alaska on mukana Telakan iltaklubien suunnittelussa, näin myös kokeellisimman kentän ääni saadaan hyvin kuuluviin. Perjantai-iltana 13.4. Klubin lavalle nousevat suomiräpin outolinnut Draama-Helmi ja DXXXA D & Nukkehallitus sekä kotimaisen syntetisaattorimusiikin dream team Keijut. Lauantaina Biennalessa suunnataan TTT-Klubille, jossa Elifantreen Animone-levynjulkaisukonsertti tarjoilee elektroakustista, kokeellista mutta tarttuvaa pop-jazzmusiikkia.

Tampereen taidemuseon kanssa toteutettu äänitaiteen näyttelykokonaisuus keskittyy kineettiseen taiteeseen. Mukana teoksia 1960-luvulta tähän päivään, ja näyttelypaikkoina toimivat Galleria Saskia, Galleria Rajatila, Galleria Himmelblau sekä Tampere-Talon Talvipuutarha.

Tampere Biennalen vuoden 2018 ohjelman on suunnitellut festivaalin taiteellinen johtaja, säveltäjä Sami Klemola.

Festivaalin koko ohjelmaan voi tutustua osoitteessa www.tamperemusicfestivals.fi/biennale/

Tampere Biennale on Vuoden festivaali 2018

27.11.2017

Finland Festivalsin hallitus on nimennyt Tampere Biennalen Vuoden festivaaliksi 2018. Hallitus toteaa perusteluissaan:

Luontevasti yllätyksellisiin suuntiin taipuva, alati kehittyvä ja aina avoin uudelle – Tampere Biennale on koko historiansa ajan rikkonut kaavoja ja vakiintuneita totuuksia. Festivaali on hyödyntänyt Tampereen urbaania ympäristöä tarjoamalla ohjelmassaan vaihtuvien taiteellisten johtajiensa kompromisseja kaihtavia näkemyksiä. Tampere Biennale on erityisesti kotimaisen uuden musiikin näyteikkuna, jossa suomalaisuus on aina kulkenut luontevasti tuoreimpien kansainvälisten virtausten rinnalla. Festivaalista on kasvanut uuden musiikin tärkeimpiä kohtaamispaikkoja niin alan ihmisille kuin ennakkoluulottomalle yleisöllekin.

Tampere Biennalen historia alkoi 1986 säveltäjä Usko Meriläisen ideoimana. Tapahtuman järjestelyistä on vastannut alusta alkaen Tampereen kaupungin oma festivaaliorganisaatio, Tampereen Musiikkijuhlat. Festivaalin näyttelyjen yhteistyökumppanina toimii nykyisin Tampereen taidemuseo. Tampere Biennale ja Tampere Jazz Happening ovat vuonna 2018 Teosto 90 -juhlavuoden partnereita.

Tampere Biennale järjestetään ensi keväänä 11.-15.4.2018, taiteellisena johtajanaan säveltäjä Sami Klemola. Lisätietoja löytyy osoitteesta www.tamperemusicfestivals.fi/biennale.

Finland Festivals on nimennyt Vuoden festivaalin 1999 alkaen. Tuoreimmat viisi palkittua festivaalia ovat:

  • 2017  Ilmajoen Musiikkijuhlat
  • 2016  Sastamala Gregoriana – Wanhan musiikin päivät
  • 2015  Sodankylän elokuvajuhlat
  • 2014  Maailma kylässä -festivaali, Helsinki
  • 2013  Lasten taidefestivaali Hippalot, Hämeenlinna

1 / 10

2 / 10

3 / 10

4 / 10

5 / 10

6 / 10

7 / 10

8 / 10

9 / 10

10 / 10
  • Yhteistyössä: