Etusivu » Kaikki festivaalit » » Tampere Biennale

Tampere Biennale
01.04.2020 - 05.04.2020

Tietoa festivaalista

Tampere Biennale esittelee kotimaisen nykymusiikin tärkeimmät ilmiöt, uusimmat sävellykset ja parhaat muusikot.

Tapahtuman luonne

Nykymusiikki Kamarimusiikki Kursseja Multimedia Ohjelmaa lapsille Ooppera ja kuoro Seminaareja, luentoja Sirkus Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.tamperemusicfestivals.fi/biennale
Sähköposti music@tampere.fi
Festivaaliosoite Tampere Katso kohde kartalla
Puhelin + 358 (0)40 647 5760
Toimisto Tullikamarin aukio 2, FI-33100 Tampere

Festivaali kartalla

Tampere Biennale esittelee kotimaisen nykymusiikin tärkeimmät ilmiöt, ajankohtaisimmat säveltäjät ja uusimmat sävellykset. Vuodesta 1986 kahden vuoden välein järjestetty tapahtuma syntyi aikoinaan tarpeesta saada esille suomalaisten elävien säveltäjien musiikkia sekä innostaa yleisöä tutustumaan uuteen musiikkiin. Festivaali on kehittynyt vuosien varrella yhdeksi Suomen arvostetuimmista nykymusiikkitapahtumista.

Jaa tapahtuma

Jennah Vainiosta Tampere Biennalen uusi taiteellinen johtaja

15.04.2018

Sunnuntaina päättyvä Tampere Biennale saa uudeksi taiteelliseksi johtajakseen säveltäjä Jennah Vainion.

– Sanayhdistelmä Tampere Biennale herättää minussa innostuneen, pelon sekaisen kunnioituksen. Sen pitkä ja upea historia on tarjonnut ainutlaatuisia kokemuksia niin yleisölle, esiintyjille kuin säveltäjilleen, Vainio kuvailee.

– Vuosien työskentelyni Ung Nordisk Musik ja Kirkko Soikoon -festivaalien organisaatioissa on antanut minulle monipuolisen kuvan musiikkifestivaalien toimintojen pyörittämisestä sekä niistä lukuisista taustalla vaikuttavista yksityiskohdista, jotka mahdollistavat onnistuneen lopputuloksen. Uudessa tehtävässäni haluan toteuttaa visiotani raja-aitoja ylittävästä, värikylläisestä musiikista, edeltäjieni viitoittamaa tietä arvostaen.

Jennah Vainio (s. 1972) on opiskellut sävellystä Helsingin yliopistossa ja Sibelius-Akatemiassa, ja hänen teoksiaan on esitetty niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hänen tuotantonsa sisältää orkesteri-, kamari- ja kuoromusiikkia. Vainio tunnetaan myös intohimostaan metalli- ja countrymusiikkiin. Hänen ensimmäisiin musiikillisiin esikuviin lukeutuivatkin Yngwie Malmsteen ja Jason BeckerJohnny Cashia ja Elvis Presleytä unohtamatta.

Vainio seuraa tehtävässä Sami Klemolaa, jonka käsialaa nyt sunnuntaina päättyvä festivaali sekä vuoden 2016 tapahtuma olivat. Klemola kuvailee kauttaan onnistuneeksi.

– Halusin festivaalille enemmän näkyvyyttä Tampereella katukuvassa ja kokeelliselle äänelle enemmän kuuluvuutta Suomessa. Lisäksi halusin lisätä kansainvälistä yhteistyötä sekä nostaa äänitaiteen omaksi vahvaksi osa-alueeksi nykymusiikkifestivaalin ohjelmistoa. Uuden musiikin monialaisuus ja genrejen kattavuus festivaalilla kiinnosti minua myös.

Tämän vuoden Tampere Biennalessa nykymusiikki kiinnosti kulttuurinnälkäistä ja ennakkoluuloista yleisöä kiitettävästi. Kamariooppera Silvia ja Minän kantaesitys keräsi Raatihuoneen lähes täyteen, ja kansainväliset kokoonpanot Ensemble Garage ja Esbjerg Ensemble esittivät omaa tuoretta ohjelmistoaan höystettynä hienoilla suomalaisilla uutuusteoksilla. Lisäksi yhteistyö Huddersfield Contemporary Music Festivalsin kanssa toi Tampereelle nuoren brittiläisen The Riot Ensemblen sekä saksofonisti John Butcherin.

Festivaalin taidenäyttelyt Galleria Saskiassa, Galleria Rajatilassa ja Tiketti Galleriassa Helsingissä jatkuvat vielä tiistaihin 17.4. asti, jonka jälkeen festivaalin kokonaiskävijämäärä julkaistaan. Seuraava Tampere Biennale järjestetään 1.–5.4.2020.

Tampere Biennale on Vuoden festivaali 2018

27.11.2017

Finland Festivalsin hallitus on nimennyt Tampere Biennalen Vuoden festivaaliksi 2018. Hallitus toteaa perusteluissaan:

Luontevasti yllätyksellisiin suuntiin taipuva, alati kehittyvä ja aina avoin uudelle – Tampere Biennale on koko historiansa ajan rikkonut kaavoja ja vakiintuneita totuuksia. Festivaali on hyödyntänyt Tampereen urbaania ympäristöä tarjoamalla ohjelmassaan vaihtuvien taiteellisten johtajiensa kompromisseja kaihtavia näkemyksiä. Tampere Biennale on erityisesti kotimaisen uuden musiikin näyteikkuna, jossa suomalaisuus on aina kulkenut luontevasti tuoreimpien kansainvälisten virtausten rinnalla. Festivaalista on kasvanut uuden musiikin tärkeimpiä kohtaamispaikkoja niin alan ihmisille kuin ennakkoluulottomalle yleisöllekin.

Tampere Biennalen historia alkoi 1986 säveltäjä Usko Meriläisen ideoimana. Tapahtuman järjestelyistä on vastannut alusta alkaen Tampereen kaupungin oma festivaaliorganisaatio, Tampereen Musiikkijuhlat. Festivaalin näyttelyjen yhteistyökumppanina toimii nykyisin Tampereen taidemuseo. Tampere Biennale ja Tampere Jazz Happening ovat vuonna 2018 Teosto 90 -juhlavuoden partnereita.

Tampere Biennale järjestetään ensi keväänä 11.-15.4.2018, taiteellisena johtajanaan säveltäjä Sami Klemola. Lisätietoja löytyy osoitteesta www.tamperemusicfestivals.fi/biennale.

Finland Festivals on nimennyt Vuoden festivaalin 1999 alkaen. Tuoreimmat viisi palkittua festivaalia ovat:

  • 2017  Ilmajoen Musiikkijuhlat
  • 2016  Sastamala Gregoriana – Wanhan musiikin päivät
  • 2015  Sodankylän elokuvajuhlat
  • 2014  Maailma kylässä -festivaali, Helsinki
  • 2013  Lasten taidefestivaali Hippalot, Hämeenlinna

1 / 10

2 / 10

3 / 10

4 / 10

5 / 10

6 / 10

7 / 10

8 / 10

9 / 10

10 / 10
  • Yhteistyössä: