Etusivu » Kaikki festivaalit » » Tampere Jazz Happening

Tampere Jazz Happening
04.11.2021 - 07.11.2021

Tietoa festivaalista

Tampere Jazz Happeningin ohjelmisto kokoaa vuosittain yhteen modernin jazzin kärkinimet ja tulevaisuuden suunnannäyttäjät. Nelipäiväinen tapahtuma tunnetaan lämpimästä tunnelmastaan ja ennakkoluulottomasta otteestaan nykyjazziin. Tarjolla on korkean profiilin kotimaisia ja kansainvälisiä esiintyjiä sekä intensiivisiä klubikeikkoja yön pikkutunneille asti.

Tapahtuman luonne

Jazz / Blues Etno / Maailmanmusiikki Pop/Rock Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia

Kuvagalleria

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut tamperejazz.fi
Sähköposti music@tampere.fi
Festivaaliosoite Tullikamarin aukio 2, FI-33100 Tampere Katso kohde kartalla
Puhelin +358 (0)40 647 5760
Toimisto Tullikamarin aukio 2, FI-33100 Tampere

Festivaali kartalla

Tampere Jazz Happeningin kansainvälinen ohjelmisto kokoaa vuosittain yhteen modernin jazzin kärkinimet ja tulevaisuuden suunnannäyttäjät. Nelipäiväinen tapahtuma tunnetaan lämpimästä tunnelmastaan ja ennakkoluulottomasta otteestaan nykyjazziin. Tarjolla on korkean profiilin kotimaisia sekä maailmanluokan esiintyjiä sekä intensiivisiä klubikeikkoja pikkutunneille asti.

Jaa tapahtuma

Tampere Jazz Happening: Suomen Jazzliitto ja Ylen Jazzradio palkitsivat alan tekijöitä vuodelta 2020

30.10.2020

Jazzalan arvostetuimmat tunnustukset jaettiin Tampere Jazz Happeningissa perjantaina 30. lokakuuta. Suomen Jazzliitto myönsi vuoden 2020 Yrjö-palkinnon saksofonisti Timo Lassylle ja kunnioitti pitkän uran tehnyttä toimittajaa, Matti Laipiota, Andania-elämäntyöpalkinnolla. Ylen jakaman Varjo-Yrjö-tunnustuksen jazzkulttuurin edistämisestä vastaanotti tamperelaisen Eclipse Music -levymerkin omistaja, muusikko Tapio Ylinen.

Suomen Jazzliiton Yrjö-palkintoa on jaettu vuodesta 1967 kunakin vuonna ansioituneelle suomalaiselle jazzmuusikolle. Tänä vuonna palkinnon vastaanotti saksofonisti Timo Lassy.

– Timo Lassy on suomijazzin ehdotonta aatelia, kuvailee Jazzliiton hallituksesta koostuvan palkintoraadin jäsen Jussi Fredriksson.

– Lassyn sielukas musiikki on rikastuttanut poikkeuksellisen vahvasti kotimaisen jazzmusiikin kenttää pitkin 2000-lukua. Lassyn juureva ja mukaansatempaava ilmaisu on valloittanut musiikinystävien sydämiä myös perinteisen jazzyleisön ulkopuolella. Terävä sävelkynä, tunnistettava soundi, loistava instrumentalisti, fantastinen yhtyeenjohtaja, Fredriksson listaa raadin perusteita.

Saksofonisti-säveltäjä-yhtyeenjohtaja Timo Lassy on esiintynyt sooloartistina ja levyttänyt kahdeksan soololevyä vuodesta 2007 alkaen. Vuonna 2018 Lassyn Moves palkittiin Emma-gaalassa vuoden jazzalbumiksi. Tänä vuonna saksalainen Membran-merkki julkaisi kehutun Big Brass (Live at Savoy Theatre Helsinki) -livealbumin, jolla kuullaan Timo Lassy Bandin lisäksi Ricky-Tick Big Band vaskisektiota. Ennen soolouraansa Timo Lassy oli mukana huippusuositussa The Five Corners Quintetissa, jota pidetään uuden suomalaisen jazzsukupolven tärkeimpänä yhtyeenä. Saksofonistina Lassy on tehnyt laaja-alaisesti freelancetyötä esiintyen useiden artistien levyillä ja keikoilla, ja hän on myös säveltänyt ja tuottanut elokuvamusiikkia.

 

YRJÖ-TEOKSENA HEIKKI WILLAMON POHJANVALKEAT  

Yrjö-palkinto on vuosittain vaihtuvan taiteilijan tilausteos. Tänä vuonna taideteos on taiteilijaeläkepäiviään viettävän Heikki Willamon käsialaa. Kansainvälisesti tunnustettu valokuvataiteilija, luontokuvaaja ja kirjailija Willamo on valinnut pigmenttivedokseensa kuvan luontosarjastaan Varangin niemimaalta Norjasta vuonna 2015. Pohjanvalkeat (pigmenttivedos metallikehyksessä, 50 x 75 cm, 2020) on syntynyt syyskuisena yönä, kun revontulet liehuivat Barentsinmeren yllä:

– Lassya kuunnellessa tuo Varangin yö ja siinä syntynyt kuva tulivat heti mieleeni: pehmeää, hämyisää, tunnelmallista. Voimaa, joka lepää jazzin jykevällä peruskalliolla. Maa, vesi ja ilman liekit – ikuisuus ja äärettömyys, Willamo sanoittaa teoksensa.

 

ANDANIA-ELÄMÄNTYÖPALKINTO TOIMITTAJA MATTI LAIPIOLLE

Jazzliitto on myöntänyt myös vuodesta 1988 asti harkinnanvaraista Andania-palkintoa pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä suomalaisen jazzin hyväksi. Nyt 17. kertaa jaettu palkinto on nimetty S/S Andania -laivan mukaan, jolla ensimmäiset jazzmuusikot saapuivat Helsinkiin vuonna 1926. Tunnustuksen sai tänä vuonna varsinkin toimittajana ja kirjoittajana ansiokkaasti jazzmusiikin eri vivahteita tunnetuksi tehnyt Matti Laipio. Monipuolisesti Suomen jazzkentässä toimineella Laipiolla on ollut myös merkittävä ura Jazzliiton puheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä 1970- ja 1990-luvuilla.

– Matti Laipion rakkaus jazzia kohtaan ja syvällinen perehtyneisyys jazzmusiikin historiaan on käynyt selväksi kaikille. Varsinkin vanhemmat jazzharrastajat muistavat Laipion yhtenä ”jazzin äänistä” Ylen radio-ohjelmissa, kertoo tunnustuksen myöntäneen Jazzliiton hallituksen jäsen Jari Hytti.

 

YLEN VARJO-YRJÖ MUSIIKKIAKTIIVI TAPIO YLISELLE

Ylen Jazzradio jakoi tapahtumassa lisäksi Varjo-Yrjö-palkinnon työstä jazzkulttuurin hyväksi. Palkinnon vastaanotti tänä vuonna tamperelainen Tapio Ylinen. Ylisen vetämä Eclipse Music on ollut pitkään eräs aktiivisimmista suomalaisen jazzin julkaisijoista: vuonna 2007 perustetun levymerkin noin 130 albumin katalogista suurin osa tarjoaa jazzia laajalla tyyliskaalalla. Ylinen pyörittää myös Eclipse Jazz Clubia Tampereella ja on musiikintekijä itsekin. Varjo-Yrjö-palkinto jaettiin nyt 18. kerran.

Tunnustukset jaettiin Tampereella Tullikamarin Pakkahuoneella 30.10.2020 osana Suomen Jazzliiton Valtakunnallisten Jazzpäivien ja Tampere Jazz Happeningin ohjelmistoa.

 

Suomen Jazzliitto ry on suomalainen jazzmusiikin ja -kulttuurin etujärjestö. Se toimii alan asiantuntijaorganisaationa ja aktiivisena tuotantotahona valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Jazzliitto lisää jazzmusiikin näkyvyyttä yhteiskunnassa ja tuottaa tietoa suomalaisesta jazzalasta. Jazzliiton toiminta perustuu jazzmusiikin tyylilliseen laaja-alaisuuteen ja kotimaisen jazzkentän toimijat kokoavaan edustuksellisuuteen. Suomen Jazzliitto ry toimii alueellisesti itsenäisten jäsenyhteisöjensä kautta. Jazzliitolla on 45 jäsenyhteisöä. www.jazzfinland.fi   

 

Tampere Jazz Happening soi komeasti kotimaisin voimin

01.11.2020

Tampere Jazz Happening 2020 jää historiaan monella tavalla poikkeuksellisena festivaalivuotena. Neljän päivän aikana nähtiin tuttuun tapaan lukuisia korkeatasoisia konsertteja, mutta ensimmäistä kertaa 39 vuoden aikana ohjelma oli täysin kotimainen. Tänä vuonna tapahtuma myös laajeni Tullikamarin aukion ympäristöstä kotikatsomoihin, kun kaikki Pakkahuoneen konsertit välitettiin striimeinä kotimaisille ja kansainvälisille etäyleisöille.

Lippuja oli koronarajoitusten vuoksi myynnissä vain noin kolmannes normaalivuosien kapasiteetista. Lähes kaikki tilaisuudet olivatkin loppuunmyytyjä. Pakkahuoneen ja Telakan kokonaiskäyntimäärä oli yli 1200 ja festivaalin täyttöaste noin 95 prosenttia. Myös avajaisstriimi keräsi torstain aikana peräti 1200 seuraajaa, ja maksullisiakin striimilippuja on myyty kymmeniä kuhunkin konserttiin. Striimilähetykset ovat ostettavissa ja katsottavissa vielä seitsemän päivän ajan kunkin konsertin jälkeen.

Avajaiskonsertin teemana oli tänä vuonna tamperelainen jazz, joka soi Kielo Kärkkäisen & Taming Mayn, Masa Orpana Honkin ja Utopianistin voimin. Perjantaina järjestetyssä palkintojenjakotilaisuudessa Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinto myönnettiin saksofonisti Timo Lassylle ja Andania-elämäntyöpalkinto toimittaja Matti Laipiolle. Lauantain kohokohtiin lukeutui mm. Pakkahuoneen iltatilaisuus, jossa esiintyivät Timo Lassy & Teppo Mäkynen ja Antti Lötjönen Quintet East.

Sunnuntain konserteissa palattiin vielä paikallisteemaan, kun Pakkahuoneella kuultiin Verneri Pohjolan & Tuomo Prättälän sekä Timo Lassy Bandin lisäksi Varjo-Yrjölläkin tänä vuonna palkitun Tapio Ylisen säveltämä Mortality-projekti. Myöhemmin illalla koko festivaalin päätti Telakalla niin ikään tamperelainen Matti Salo Quartet.

Yhteensä festivaalin aikana esiintyi 18 yhtyettä. Festivaalilla kohtasivat eri muusikkosukupolvet 1990-luvulla syntyneistä Amanda Blomqvistista ja Selma Savolaisesta Reiska Laine Quintetin ja Iro Haarla Quartetin suomijazz-konkareihin.

Festivaalin tunnelma oli kaikista poikkeusjärjestelyistä huolimatta lämmin, ja ihmiset iloitsivat vilpittömästi mahdollisuudesta päästä yhdessä elävän musiikin pariin. 40. kansainvälinen Tampere Jazz Happening järjestetään 4.−7.11.2021.

Spotlight on Tampere –konsertin ilmaisstriimi: https://tiketti.stream/en/stream/72238 (kuunneltavissa 5.11. asti)

Yle Radio 1:n Tampere Jazz Happening Special: https://areena.yle.fi/audio/1-50609755 (kuunneltavissa 29 päivän ajan)

1 / 9

2 / 9

3 / 9

4 / 9

5 / 9

6 / 9

7 / 9

8 / 9

9 / 9
  • Yhteistyössä: