Etusivu » Kaikki festivaalit » » Tampereen elokuvajuhlat

Tampereen elokuvajuhlat
10.03.2021 - 14.03.2021Tietoa festivaalista

Tampereen elokuvajuhlat on yksi Euroopan tärkeimmistä lyhytelokuvafestivaaleista. Ohjelmisto koostuu Kansainvälisestä ja Kotimaisesta Kilpailusta sekä monipuolisesta Erikoisohjelmistosta, joka esittelee lyhytelokuvia ympäri maailmaa. Eri puolille kaupunkia levittäytyvä kansainvälinen tapahtuma tarjoaa myös erilaisia seminaareja, työpajoja ja keskustelutilaisuuksia sekä ammattilaisille että yleisölle.

Tapahtuman luonne

Elokuva Ohjelmaa nuorille Seminaareja, luentoja Työpajoja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.tamperefilmfestival.fi
Sähköposti office@tamprerefilmfestival.fi
Festivaaliosoite Tullikamarin aukio 2, 33100 Tampere Katso kohde kartalla
Puhelin +358 3 223 5681
Toimisto Tullikamarin aukio 2, FI-33100 Tampere

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Tampereen elokuvajuhlat kokosi juhlavuonnaan yli 25 000 kävijää

11.03.2020

Sunnuntaina päättyneen Tampereen elokuvajuhlien kokonaiskäyntimäärä oli  26 151. Maailman suurimpien ja tärkeimpien lyhytelokuvafestivaalien joukkoon kuuluva tapahtuma järjestettiin 50. kerran 4.–8. maaliskuuta.

Loppuunmyytyjä näytöksiä festivaalin aikana oli 19. Eniten katsojia keräsivät Tampere-talon, Tampere Filharmonian ja elokuvajuhlien yhteistuotanto Metropolis, Tampereen seurakuntien kanssa yhteistyössä järjestetyt Tuomiokirkon ilmaistapahtumat Minikino Festivaali ja Ajomies sekä festivaalin palkintoseremonia ja kilpailuissa palkittujen elokuvien näytökset. Kaupunkilaisia ilahduttivat ja kiinnostivat myös taiteilija Konsta Fedin suunnittelemat video mapping -projisoinnit, joita heijastettiin festivaalin aikana Väinö Linnan aukion Kuusvooninkisen, Tampereen Tuomiokirkon sekä Tullikamarin seiniin.

Elokuvajuhlien toiminnanjohtaja Laura Laaksonen iloitsee siitä, että tapahtuman monipuolinen ohjelmisto houkutteli tänäkin vuonna runsaasti yleisöä niin elokuvateattereihin kuin muihinkin tapahtumiin. Edes maailmalla jylläävä covid 19 -virus ei vaikuttanut festivaalin kulkuun tai kävijämääriin merkittävästi:

“Festivaali sujui hienosti, ja koronavirus aiheutti lopulta vain joitakin vierailuperuuntumisia ja jonkin verran lisäjärjestelyjä. Esimerkiksi kättelykieltoon suhtauduttiin festivaalin tapahtumissa ymmärtäväisesti, ja uudet tervehtimistavat otettiin käyttöön luovasti ja innostuneesti. Yleistunnelma koko festivaalin ajan oli aivan mahtava, ja kävijämäärätkin pysyivät aiempien vuosien tasolla. Ensi maaliskuun festivaalia lähdemme järjestämään hyvin ja luottavaisin mielin.”

Festivaali huipentui kansainvälisen ja kotimaisen kilpailun palkintojenjakoon sunnuntaina.  Kansainvälisen kilpailun pääpalkinnon Grand Prix’n voitti Randa Maroufin kokeellinen dokumenttielokuva Bab Sebta (Ceutan portti) (Ranska, Marokko 2019). Kotimaisen kilpailun alle 30-minuuttisten sarjan pääpalkinto myönnettiin Maija Blåfieldin dokumentille The Fantastic (Suomi 2020) ja yli 30-minuuttisten sarjan pääpalkinnon sai Anna-Karin Grönroosin ohjaama Orkesterin edessä (Suomi 2019). Listan palkituista elokuvista löydät täältä.

Tampereen 51. kansainväliset elokuvajuhlat järjestetään 10.–14.3.2021.

tamperefilmfestival.fi

Tampereen 50. elokuvajuhlien kilpailusarjojen palkinnot jaettu

08.03.2020

Tampereen elokuvajuhlien kansainvälisen kilpailun pääpalkinnon eli Grand Prix:n on voittanut Randa Maroufin kokeellinen dokumenttielokuva Bab Sebta (Ceutan portti) (Ranska, Marokko 2019). Festivaalin kansainvälisen tuomariston mukaan elokuva koettelee dokumentaarisen elokuvan tekemisen mahdollisuuksia ja tuo esiin yhteiskunnan luomien näkymättömien rajojen absurdiutta.

Parhaan animaation kategoriapalkinto myönnettiin Niki Lindroth von Bahrin elokuvalle Något att minnas (Jotakin mitä muistaa) (Ruotsi 2019) ja parhaan dokumentin kategoriapalkinto elokuvalle Nachts sind alle katzen grau (Kaikki kissat ovat harmaita hämärässä) (Sveitsi 2019), jonka on ohjannut Lasse Linder. Parhaan fiktion kategoriapalkinnon sai Wassim Geagean ohjaama Omé (Libanon, Qatar 2019), ja kunniamaininta myönnettiin Teemu Nikin fiktiiviselle elokuvalle All Inclusive (Suomi 2019).

Tampereen palkintoehdokkuus European Film Awards 2020 -kilpailussa annettiin Bruno Colletin animaatiolle Mémorable (Ikimuistoinen) (Ranska 2019). Yleisö äänesti kansainvälisen yleisöpalkinnon voittajaksi Firas Khouryn elokuvan Ijrain Maradona (Maradonan jalat) (Palestiina, Saksa 2019).

Maija Blåfieldin The Fantastic (Suomi 2020) voitti kotimaisessa kilpailussa alle 30-minuuttisten elokuvien pääpalkinnon sekä nuorisotuomariston palkinnon. Festivaalin kotimainen tuomaristo kuvasi elokuvaa lumoavaksi ajatusten ja kuvien organismiksi, joka kietoo katsojan osaksi kulttuurin, identiteetin, luovuuden ja tulkinnan välistä vuorovaikutusta.

Pitkien (yli 30-minuuttisten) dokumenttielokuvien sarjassa pääpalkinnon sai Anna-Karin Grönroosin ohjaama Orkesterin edessä (Suomi 2019), jonka hienovaraiseen tyyliin kotimainen tuomaristo ihastui. Elokuva tutkii ihmisten välistä kontaktia, läsnäoloa, oppimista ja yhdessä luomista kunnioittavasti ja poikkeuksellisella herkkyydellä.

Elina Talvensaaren Neiti Aika (Suomi 2019) palkittiin kahdella palkinnolla: elokuva voitti yli 30-minuuttisten elokuvien sarjan erikoispalkinnon ja Kirkon mediasäätiön palkinnon. Kotimaisen tuomariston mukaan elämän ilo, traagisuus ja lumovoima vuorottelevat teoksessa, joka kumpuaa elokuvantekijän positiivisesta pakkomielteestä ja antaa kunniaa arkiselle elämälle ja rakkauden monille muodoille.

Risto Jarva -palkinnon sekä Tampereen elokuvajuhlien palkintoehdokkuuden eurooppalaisen lyhytelokuvan yleisöpalkinnon (European Short Film Audience Award) saajaksi valittiin tänä vuonna Minna Rainion ja Mark Robertsin ohjaama dokumenttielokuva To Teach a Bird to Fly (Suomi 2020). Suomen elokuvasäätiön asettama Risto Jarva -tuomaristo kiitteli elokuvaa ilmastonmuutos-teeman käsittelytavasta, joka ei moralisoi, saarnaa tai maalaa kauhukuvia, mutta saa miettimään ja on aiheen kammottavuudesta huolimatta kaunis ja valoisa.

Alle 30-minuuttisten lyhytelokuvien sarjassa erikoispalkinnolla palkittiin Teemu Niukkasen Onko sulla nälkä? (Suomi 2019). Sen kuvattiin tarkkailevan perhe-elämää ja sosiaalisia suhteita älykkäästi, kekseliäästi, sydämellä ja arjen absurdiuden tunnistaen.

Kamerafirman ja Valofirman antaman Kultainen Varjo -kalustovuokrauspalkinnon voitti tänä vuonna kuvaaja Theofanis Kavvadas elokuvasta 49 Years from the House on the Left (ohj. Sevgi Eker, Suomi, Turkki 2019). Opiskelijapalkinto myönnettiin Marika Harjusaaren fiktiiviselle elokuvalle Kotimatka (Suomi, Etelä-Afrikka 2019).

Kotimaisen kilpailun yleisöpalkinnon sai John Websterin pitkä dokumentti Silmästä silmään, ja kunniamainintoja kotimaisessa sarjassa myönnettiin Jan Ijäksen kokeelliselle dokumentille Waste No. 4 New York, New York sekä Teppo Airaksisen fiktiiviselle elokuvalle Keppi (Suomi 2019). Lisäksi nuorisotuomaristo halusi muistaa kunniamaininnoilla Emma Louhivuoren animaatiota Hänen päänsä (Suomi 2019) ja Pasi Sleeping Myllymäen kokeellista fiktiota Fill the Screen (Suomi 2019).

Kansainvälisen tuomariston jäseninä Tampereen elokuvajuhlilla toimivat elokuvatoimittaja Marta Bałaga (Puola/Suomi), Sydneyn teknillisen yliopiston apulaisprofessori ja Jumbunna-instituutin johtaja Pauline Claque (Australia) elokuvantekijä ja kuvaaja Angello Faccini (Kolumbia), käsikirjoittaja/ohjaaja Ng’endo Mukii (Kenia) sekä eläköitynyt AVEKin pääsihteeri Juha Samola (Suomi).

Kotimaiseen tuomaristoon kuuluivat Yle Teeman kanavapäällikkö Marika Kecskeméti (Suomi), dokumenttiohjaaja ja kuvataiteilija Tinja Ruusuvuori (Suomi/Skotlanti) sekä kirjoittaja ja ohjelmapäällikkö Neil Young (Iso-Britannia/Itävalta). Risto Jarva -tuomariston muodostivat Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ohjelmistosuunnittelija Antti Alanen, elokuvaohjaaja Sanna Liljander sekä Suomen elokuvasäätiön tilastointi- ja tutkimusasiantuntija Petri Peltonen.

Kirkon mediasäätiön tuomarina toimi viestintäpäällikkö Mikko Hieta Hyriasta, ja nuorisotuomaristossa vaikuttivat opiskelijat Armi Smura ja Peppi Takala Tammerkosken lukiosta sekä opiskelijat Charlie Cruz Kauppila ja Siiri Penttilä Tampereen yhteiskoulun lukiosta.

Tampereen 51. kansainväliset elokuvajuhlat järjestetään 10.–14.3.2021.

Elokuvajuhlat on yksi maailman johtavia lyhytelokuvafestivaaleja, jonka näytökset ja tapahtumat houkuttelevat yli 30 000 kävijää ja satoja ulkomaalaisia vieraita vuosittain. Festivaalin sydämen muodostavat kilpailusarjat, teemoitetut erikoisohjelmistot sekä erilaiset tapahtumat, joita on suunnattu sekä alan ammattilaisille että yleisölle.

tamperefilmfestival.fi

Tampereen elokuvajuhlat on Vuoden festivaali 2020

27.11.2019

Finland Festivals on nimennyt Tampereen elokuvajuhlat Vuoden festivaaliksi 2020. Finland Festivalsin hallitus toteaa perusteluissaan:

Aina ajassa kiinni ja usein aikaansa edellä. Vahva visio, peloton ohjelmistopolitiikka, aito kansainvälisyys, tietoinen riskien otto. Tampereen elokuvajuhlat on kaikkea tätä ja vielä paljon enemmän! Ohjelma on tiivis runsaudensarvi, jonka teemoissa tasa-arvo, vähemmistöt, rajailmiöt, maahanmuuttajat ja lukemattomat muut ilmiöt ovat vahvasti esillä niin perusohjelmistossa kuin kilpailuohjelmassakin, provosoiden keskustelua, inspiroiden silmien avaamiseen ja näkemysten laajentamiseen.

Tampereen elokuvajuhlat on yksi Euroopan tärkeimmistä lyhytelokuvafestivaaleista. Vuonna 1969 perustettu festivaali on kasvanut vuosikymmenten aikana ohjelmistoltaan ja koneistoltaan lyhytelokuvataiteen näyteikkunaksi, jossa nähdään vuosittain satoja ajankohtaisia, vaihtoehtoisia ja kantaa ottavia elokuvia. Eri puolille kaupunkia levittäytyvä kansainvälinen tapahtuma tarjoaa kotimaisen ja kansainvälisen elokuvakilpailusarjan ja erikoisnäytösten lisäksi myös erilaisia seminaareja, työpajoja ja keskustelutilaisuuksia sekä ammattilaisille että yleisölle.

Tampereen elokuvajuhlat järjestetään ensi keväänä 4.-8. maaliskuuta ja sen ohjelmisto julkaistaan 12. helmikuuta.

Finland Festivals on nimennyt Vuoden festivaalin 1999 alkaen. Tuoreimmat viisi palkittua festivaalia ovat:

2019   KUULAS – Lasten Teatteritapahtuma

2018    Tampere Biennale

2017    Ilmajoen Musiikkijuhlat

2016    Sastamala Gregoriana

2015    Sodankylän elokuvajuhlat

1 / 21

2 / 21

3 / 21

4 / 21

5 / 21

6 / 21

7 / 21

8 / 21

9 / 21

10 / 21

11 / 21

12 / 21

13 / 21

14 / 21

15 / 21

16 / 21

17 / 21

18 / 21

19 / 21

20 / 21

21 / 21
  • Yhteistyössä: