Etusivu » Kaikki festivaalit » » Tampereen elokuvajuhlat

Tampereen elokuvajuhlat
10.03.2021 - 14.03.2021Tietoa festivaalista

Tampereen elokuvajuhlat on yksi Euroopan tärkeimmistä lyhytelokuvafestivaaleista. Ohjelmisto koostuu Kansainvälisestä ja Kotimaisesta Kilpailusta sekä monipuolisesta Erikoisohjelmistosta, joka esittelee lyhytelokuvia ympäri maailmaa. Eri puolille kaupunkia levittäytyvä kansainvälinen tapahtuma tarjoaa myös erilaisia seminaareja, työpajoja ja keskustelutilaisuuksia sekä ammattilaisille että yleisölle.

Tapahtuman luonne

Elokuva Ohjelmaa nuorille Seminaareja, luentoja Työpajoja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.tamperefilmfestival.fi
Sähköposti office@tamprerefilmfestival.fi
Festivaaliosoite Tullikamarin aukio 2, 33100 Tampere Katso kohde kartalla
Puhelin +358 3 223 5681
Toimisto Tullikamarin aukio 2, FI-33100 Tampere

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Tampereen elokuvajuhlien ohjelmisto julki

17.02.2021

Tapahtuma järjestetään verkossa 10.–14.3.

Luvassa on noin 50 näytöstä kotimaisia ja kansainvälisiä lyhytelokuvia sekä pitkiä dokumenttielokuvia – mukana myös keskustelutilaisuuksia ja muita tapahtumia.

Ennakkolipunmyynti alkaa Tampereen Koskikeskuksessa 3.3. ja verkossa 10.3.

 

Pohjoismaiden vanhin ja yksi maailman suurimmista lyhytelokuvafestivaaleista, Tampereen elokuvajuhlat, julkistaa ohjelmistonsa. Järjestyksessään 51. tapahtuma järjestetään tänä vuonna verkkofestivaalina 10.–14.3. 

Ohjelmistossa on luvassa noin 50 näytöstä kotimaisia ja kansainvälisiä lyhytelokuvia sekä pitkiä dokumenttielokuvia. Lisäksi festivaalin aikana järjestetään keskustelutilaisuuksia ja muita tapahtumia yleisölle ja elokuva-alan ammattilaisille.

“Olen valtavan iloinen siitä, että festivaali pystytään järjestämään tänäkin vuonna poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta. Uudenlainen toteuttamistapa on meille haaste, mutta samalla myös suuri mahdollisuus. Toivon, että festivaali tavoittaa paitsi vanhat kävijänsä myös uusia yleisöjä nyt, kun ohjelmisto on aiempaa laajemmin nähtävillä”, sanoo toiminnanjohtaja Laura Laaksonen.

Laaksonen on ylpeä vaikuttavasta näytös- ja tapahtumakattauksesta: ”On haastavaa valita suosikkeja toinen toistaan kiinnostavampien näytösten joukosta, mutta nuorten mielenterveyttä käsittelevillä Moodkino-näytöksillä on erityinen paikka sydämessäni. Toivon, että ne löytäisivät yleisönsä esimerkiksi koulujen ja opettajien kautta tai nuoret innostuisivat katsomaan näytöksiä kodeissa yhdessä vanhempiensa kanssa.”

Keskustelunavauksiksi suunnitellut Moodkino-näytökset koostuvat lyhytelokuvista, jotka vakavista aiheistaan, kuten kiusaamisesta, rasismista ja syömishäiriöistä, huolimatta katsovat maailmaa elämänmyönteisestä näkökulmasta. Kirkon Mediasäätiön kanssa toteutetut näytökset ovat maksuttomia. 

 

Matka elektronisen musiikin evoluutioon

Lisa Rovnerin ohjaama dokumenttielokuva Sisters with Transistors (2020) saa Suomen ensi-iltansa elokuvajuhlilla. Elokuva on kertomaton tarina elektronisen musiikin edelläkävijänaisista, säveltäjistä, jotka ottivat omakseen koneet ja niiden vapauttavat tekniikat, ja muuttivat täysin sen, miten musiikkia tuotetaan ja kuunnellaan tänä päivänä. Näytöksen yhteydessä nähdään myös Rovnerin haastattelu ja lyhyt keikkataltiointi elokuvassakin nähtävältä The Space Ladylta.

 

Seilin saaren tuntematon menneisyys


Lotta Petronellan ohjaama Själö – Island of Souls (2020) esitetään suorana lähetyksenä G Livelabista keskiviikkona 10.3. Dokumentti kertoo Seilin saarella vuosisatojen ajan toimineesta yhteiskuntakelvottomien naisten suljetusta laitoksesta. Elokuvan musiikin on säveltänyt Laura Naukkarinen (Lau Nau), ja festivaalilla elokuva esitetään livesäestettynä. Själö sai ensi-iltansa maaliskuussa 2020 CPH:DOX –elokuvafestivaalilla ja voitti Special Mention -palkinnon erityisesti vahvan kuvakerronnan ja äänimaisemansa ansiosta.

 

Valokeilassa monipuolisia tekijöitä

Tänäkin vuonna elokuvajuhlilla pyhitetään useampi näytös ajankohtaisille elokuvantekijöille. Puolalaisen, kovassa nosteessa olevan Tomek Popakulin näytöksessä nähdään omaleimaista ja hypnoottista animaatiota. Katja Gauriloffin dokumentit Säilöttyjä unelmia (2011) ja Kuun metsän Kaisa (2016) nähdään WIFT Finlandin järjestämissä näytöksissä, minkä lisäksi Gauriloff pitää festivaalilla myös Womarts Masterclass -tilaisuuden. AV-arkin ja elokuvajuhlien yhteistyössä järjestämä Huber&Saarikko -näytös taas on läpileikkaus taiteilijapari Sasha Huberin ja Petri Saarikon tuotannon eri puoliin yli kymmenen vuoden ajalta.

 

Ihmiskunta


Ihmiskunta-ohjelmistossa käsitellään ihmisyyttä ja ihmisen suhdetta muihin lajeihin. Näytökset ovat jatkoa viime vuoden Ilmasto-ohjelmistolle. Ohjelmistossa nähdään näytökset Muunlajiset ja Homo Sapiens. Myös AV-arkin kuratoima Liikkumatilaa-näytös käsittelee samoja teemoja.

 

Alkuperäiskansat

Alkuperäiskansat-teema tuo nimensä mukaisesti näkyviin vähemmistökansojen elokuvataidetta. Sámi Filbma -näytöksessä esillä ovat saamelaiset elokuvantekijät ja USA First Peoples -näytöksissä puolestaan kuullaan Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoihin kuuluvien elokuvantekijöiden tarinoita.

 

Kilpailuelokuvat


Kaikki elokuvajuhlien kotimaiseen ja kansainväliseen kilpailuun sekä uuteen genre-elokuvan Generation XYZ -kilpailuun valitut elokuvat nähdään festivaalin ohjelmistossa:
Tampere Film Festival kilpailuelokuvat vuodelle 2021 on valittu – mukana ennätysmäärä hakijoita. Kilpailujen voittajat palkitaan sunnuntaina 14.3. palkintoseremoniassa.

 

Uusia tekijöitä ja eurooppalaisen lyhytelokuvan parhaimmistoa

Festivaalin ohjelmistossa nähdään myös muiden eurooppalaisten lyhytelokuvakilpailujen ehdokkaita. EFA Shorts -näytöksissä esitellään European Film Awards (EFA) -kandidaatteja, ehdokkaita ja voittajia. Euroopan festivaaliyleisön suosikit -näytöksissä taas nähdään elokuvia, jotka ovat ehdolla European Short Film Audience Award -palkinnon saajaksi. Elokuva-alan koulujen opiskelijat esittäytyvät Kino-Tamk – ja ELOssa -näytöksissä, ja Kino Euphoria -näytöksessä päästään kurkistamaan Euphoria Borealis -työpajojen tuloksena syntyneisiin elokuviin.

Koko  Tampereen elokuvajuhlien ohjelmisto on julkaistu tässä osoitteessa. 

 

Näytösten alustana Festhome TV, tapahtumat nähtävillä elokuvajuhlien sosiaalisen median kanavissa

Själö- ja Sisters with Transistors -elokuvia lukuunottamatta festivaalin elokuvat ovat yleisön katsottavissa Festhome TV -alustalla 10.–21.3. välisenä aikana. Lippujen ostaminen ja elokuvien katsominen vaativat kirjautumisen palveluun.
Festivaalin tapahtumia, ohjaajahaastatteluja ja keskusteluja julkaistaan sekä Facebook Livessä että YouTubessa. 

 

Lipunmyynti

Tampereen Koskikeskus-kauppakeskukseen tulee tapahtuman asiakaspalvelupiste, josta saa lisätietoa näytöksistä ja apua lipunostoon 3.–14.3. välisenä aikana. Pisteellä myydään myös lippuja. Festivaalin lippuja myydään asiakaspalvelupisteellä 3.3. lähtien ja verkossa Festhome TV -alustalla 10.3. alkaen. 

https://tamperefilmfestival.fi/

@tamperefilmfestival #tamperefilmfestival 

 

Tampereen elokuvajuhlien kilpailuelokuvat vuodelle 2021 on valittu – mukana ennätysmäärä hakijoita

02.02.2021

Tampereen elokuvajuhlien kilpasarjoihin valitut elokuvat ovat selvillä. Vuoden 2021 kilpailut houkuttelivat ennätysmäärän hakijoita, ja ympäri maailman festivaalille lähetettiin yli 6 500 elokuvaa. Lyhytelokuvia arvioidaan festivaalilla kolmessa eri sarjassa: kotimaisessa ja kansainvälisessä kilpailussa sekä uudessa Generation XYZ -kilpailussa, joka on suunnattu alle 30-minuuttisille genre-elokuville. Kotimaisessa kilpailussa nähdään lyhytelokuvien ohella myös pitkiä dokumenttielokuvia.

Tampereen elokuvajuhlien festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakso toteaa elokuvien ammattimaisuuden paranevan vuosi vuodelta: – Elokuvatarjonta on monipuolistunut niin aiheiden kuin tekotapojenkin suhteen viime vuosina. Tänä vuonna poikkeuksellisen suuri elokuvien määrä vaikutti siihen, että varsinaisia trendejä on vaikea eritellä, mutta elokuvantekijöiden ammattitaidon taso on yleisesti kasvanut ympäri maailman.

Ohjelmistopäällikkö Riina Mikkonen puolestaan on ilahtunut erityisesti elokuvien moniäänisyyden lisääntymisestä: – Kotimaisessa kilpailussa diversiteetti on laajentunut, ja on hienoa, että kansainväliseen kilpailuun saatiin jälleen elokuvia myös harvinaisemmista tuotantomaista, kuten Saudi-Arabiasta.

Kaikki kilpailuun valitut elokuvat: tamperefilmfestival.fi/media-ammattilaiset/kilpailut

Kilpailujen tuomaristot: tamperefilmfestival.fi/media-ammattilaiset/kilpailut/tuomaristot-2

Kotimainen kilpailu

Festivaalin kotimaiseen kilpailuun valittiin 302 elokuvan joukosta seitsemän yli 30-minuuttista dokumenttia ja 26 alle 30-minuuttista lyhytelokuvaa. Valitsijaraatia miellytti tämän vuoden lyhytelokuvatarjonnassa erityisesti kokeellisen elokuvan kukoistus sekä representaatioiden moninaistuminen niin elokuvien tekijöiden kuin sisältöjenkin suhteen. Animaatioiden vähyys sen sijaan on jo pitkään jatkunut kehityssuunta, johon valitsijat toivoisivat muutosta.

Pitkien dokumenttien tarjonnassa puolestaan nousee esiin erityinen suurmies-buumi, jota kilpailussa edustavat muun muassa Virpi Suutarin ohjaama Aalto (2020), John Websterin haastatteluelokuva Donner – Privat (2021) sekä elokuvaohjaaja Rauni Mollbergista kertova henkilökuva Dinosaurus (2021), jonka on ohjannut Veikko Aaltonen. Lisäksi kotimaisessa kilpailussa nähdään esimerkiksi Suvi Westin saamelaisdokumentti Eatnameamet – Hiljainen taistelumme (2021).

Kotimaiseen kilpailuun valituista ohjaajista naisoletettuja on 18 henkilöä (47,37%) ja miesoletettuja 20 henkilöä (52,63%).

 

Kansainvälinen kilpailu

Kansainväliseen kilpailuun lähetettiin ennätykselliset 6 330 elokuvaa, joista festivaalille valikoitui yhteensä 59 lyhytelokuvaa. Useat kilpailun elokuvat on tehty lockdown-aikana, mutta Covid-19 -pandemian vaikutukset eivät ainakaan toistaiseksi näy festivaalille lähetettyjen elokuvien määrässä – pikemminkin päin vastoin. Valitsijaraadin mukaan valintojen ulkopuolelle oli tänä vuonna karsittava poikkeuksellisen paljon loistavia ja näkemisen arvoisia elokuvia.

Aihepiireistä kansainvälisen kilpailun elokuvissa toistuvat muun muassa ilmastokriisi, perhe- ja parisuhteet sekä eläimet ja eläimellisyys. Elokuvissa ihmis- ja eläinkunnan kompleksista suhdetta ja eläinten roolia käsitellään sekä kumppanuuden että hyödyn näkökulmasta.

Kansainvälisessä kilpailussa nähdään elokuvia yhteensä 44 eri maasta. Suomalaisista ehdokkaista kilpailuun pääsivät Katariina Lillqvistin animaatioelokuva Viimeinen matadori (2020) ja Virpi Suutarin lyhytdokumentti Kansanradio – Runonlaulajien maa (2021), jotka valittiin sekä kotimaiseen että kansainväliseen kilpailuun.

Kilpailuun valittujen elokuvien ohjaajista naisoletettuja on 38 henkilöä (59,48 %), miesoletettuja 25 henkilöä (39,06 %) ja ei-binäärejä 1 henkilö (1,56 %).

 

Generation XYZ

Tampereen elokuvajuhlilla nähdään tänä vuonna ensimmäistä kertaa genre-elokuville suunnattu kilpailu Generation XYZ. Alle 30-minuuttisia trilleri-, sci-fi-, kauhu-, toiminta- ja fantasiaelokuvia lähetettiin kilpailuun 194, erityisen paljon Yhdysvalloista ja Iso-Britanniasta. Kilpailuun valittiin 15 elokuvaa. Suomesta kilpailuun ylsi Ilja Rautsin ohjaama Night of the Living Dicks (2021) ja Juho Fossin ohjaama Odotusaika (2020).

Elokuvajuhlien ohjelmistoon uusi kilpailu tuo yllätyksellisyyttä sekä elokuvia, joita festivaalin perusohjelmistossa ei olla välttämättä totuttu näkemään:
– Voi sanoa, että hirviöt ovat edelleen muodissa, myhäilee ohjelmistopäällikkö Riina Mikkonen. – Näissä näytöksissä saa säikkyä ja nauraa, ja tietysti myös splatter-henkisiin ällöttävyyksiin kannattaa varautua.

Viihteellisyydestään huolimatta kilpailun genre-elokuvat tuovat esiin myös huolen maailman tilasta, ja elokuvat kommentoivat omalla tyylillään muun muassa parisuhdeväkivaltaa, patriarkaattia ja rasismia.

Tampereen elokuvajuhlat järjestää kilpailun yhteistyössä yhdysvaltalaisen XYZ Films -tuotantoyhtiön kanssa. Muita kilpailun kumppaneita ovat Film Tampere, Tampereen kaupunki, Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihanke sekä APFI – Audiovisual Producers Finland.

Generation XYZ -kilpailuun valituista ohjaajista 4 (23,53 %) on naisoletettuja ja 13 (76,47 %) miesoletettuja.

Festivaali verkossa 10.–14.3.2021

Tampereen elokuvajuhlat järjestetään tänä vuonna verkkofestivaalina 10.–14.3.2021. Kaikki kilpailuihin valitut elokuvat ja suuri valikoima teemanäytöksiä ovat katsottavissa Festhome TV -alustalla 10.–21.3. välisenä aikana. Kilpailujen voittajat julkistetaan festivaaliviikon päätteeksi palkintoseremoniassa, joka lähetetään Tampereen G Livelabista suorana lähetyksenä 14.3. klo 12 alkaen.

Tampereen elokuvajuhlat siirtyy verkkoon

29.01.2021

Tampereen elokuvajuhlia vietetään tänä vuonna 10.–14. maaliskuuta. Arvaamattomasti etenevän Covid-19-pandemian vuoksi elokuvajuhlien hallitus on päättänyt, että festivaali järjestetään tänä vuonna ainoastaan verkossa. Yleisötilaisuuksien järjestämisestä luovutaan ennen kaikkea yleisön, vieraiden ja henkilökunnan turvallisuuden varmistamiseksi. 


Festivaali tuo verkkoon peräti 50 erilaista elokuvanäytöstä. Valikoimassa on yhteensä 250 lyhytelokuvaa sekä lukuisia pitkiä dokumentteja, ja elokuvat ovat katsottavissa Festhome TV -katselualustalla 10.–21.3. välisenä aikana. Festivaalin avajaiset ja kilpailuelokuvien palkintoseremonia lähetetään suorina lähetyksinä Tampereen G Livelabista, minkä lisäksi myös festivaalin ammattilaisohjelma ja yleisötapahtumat siirtyvät verkkoon.

Vaikka päätös verkkofestivaaliin siirtymisestä oli vaikea, Tampereen elokuvajuhlien toiminnanjohtaja Laura Laaksonen näkee tilanteessa myös uusia mahdollisuuksia:

– Haluamme toimia vastuullisesti, ja mielestäni päätös oli ainoa mahdollinen tässä vakavassa tilanteessa. Olen kuitenkin vakuuttunut, että verkkofestivaalista tulee upea ja tähän erikoiseen aikaan sopiva. Vaikka kaikki on meille uutta, uskon että festivaali voi verkossa tavoittaa vakikävijöiden lisäksi myös paljon uutta yleisöä ympäri Suomen ja miksei kansainvälisestikin. Teemme parhaamme sen eteen, että saamme filkkareiden ainutlaatuisen hengen välittymään myös kotikatsomoihin.

Tampereen elokuvajuhlien ohjelmisto julkistetaan 17.2., ja lipunmyynti verkkonäytöksiin alkaa 3.3. Festivaalin kilpailuvalinnat julkistetaan tiistaina 2.2. 


Festivaalin sarjaliput eivät ole käytössä verkkofestivaalilla. Jo ostetut sarjaliput käyvät vuoden 2022 festivaalille sellaisinaan, tai rahojen palautusta voi hakea Lippupisteeltä 31.3. asti osoitteessa: web.lippu.fi/palautus. 

Tampereen 51. kansainväliset elokuvajuhlat järjestetään verkkofestivaalina 10.–14.3.2021.

tamperefilmfestival.fi

1 / 21

2 / 21

3 / 21

4 / 21

5 / 21

6 / 21

7 / 21

8 / 21

9 / 21

10 / 21

11 / 21

12 / 21

13 / 21

14 / 21

15 / 21

16 / 21

17 / 21

18 / 21

19 / 21

20 / 21

21 / 21
  • Yhteistyössä: