Etusivu » Kaikki festivaalit » » Tampereen elokuvajuhlat

Tampereen elokuvajuhlat
07.03.2018 - 11.03.2018Tietoa festivaalista

Tampereen elokuvajuhlat on Pohjoismaiden vanhin lyhytelokuvafestivaali. Eri puolille kaupunkia levittäytyvä kansainvälinen tapahtuma tarjoilee faktaa ja fiktiota, temaattisia kokonaisuuksia ja kilpailusarjoja, unohtamatta retrospektiivejä, lastenelokuvia ja marginaali-ilmiöitä.

Tapahtuman luonne

Elokuva Klassinen musiikki Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Työpajoja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.tamperefilmfestival.fi
Sähköposti office@tff.fi
Festivaaliosoite Tampere Katso kohde kartalla
Puhelin +358 3 223 5681
Toimisto Tullikamarin aukio 2, FI-33100 Tampere

Festivaali kartalla

Tampereen elokuvajuhlat sai alkunsa Tampereen lyhytelokuvapäivistä, jotka järjestettiin helmi-maaliskuun vaihteessa vuonna 1969. Aloitteen teki tamperelaisen elokuvakulttuurin puuhamies Ilkka Kalliomäki.

Lyhytelokuvapäivät oli menestys ja innosti jatkamaan toimintaa. Heti seuraavana vuonna järjestettiin opetusministeriön, Suomen elokuvasäätiön ja Tampereen kaupungin tuella Tampereen ensimmäiset kansainväliset lyhytelokuvajuhlat. Vuonna 2010 Tampereen elokuvajuhlat täyttääkin pyöreät 40 vuotta.

Tampereen elokuvajuhlat on Pohjoismaiden vanhin lyhytelokuvafestivaali. Sen keskeisenä tehtävänä on 1970-luvulta lähtien ollut kansainvälisen ja kotimaisen lyhytelokuvakilpailun järjestäminen sekä toimiminen elokuva-alan ammattilaisten ja harrastajien kansainvälisenä kohtaamispaikkana. Festivaali on perustamisestaan alkaen ollut kansainvälisesti arvostettu tapahtuma, ja se on saavuttanut vakiintuneen aseman myös Suomessa.

Elokuvajuhlien alkuaikoina festivaaleilla esitettiin runsaat sata elokuvaa. 1990-luvun puolivälissä näytöksiä oli jo runsaat sata ja elokuvia esitettiin viidensadan molemmin puolin. 2000-luvulla näytösten määrä on vakiintunut runsaaseen 120:een. Kansainvälinen ja kotimainen kilpailu ovat kasvattaneet tasaisesti suosiotaan. Vuonna 2012 kilpailuihin haki jo yhteensä 4500 elokuvaa.

Festivaali pyrkii kannustamaan nuorten elokuvantekijöiden esiinmarssia. Myös suuri osa yleisöstä koostuu nuorista elokuvaharrastajista ja tulevista alan ammattilaisista. Toimenkuvaan kuuluu myös edistää lyhytelokuvan myyntiä. Film market, joka sai alkunsa 1992, on kasvanut ammattilaisten tärkeäksi katselupisteeksi ja sisältää tänä päivänä yli 4000 elokuvaa. Unohtaa ei sovi myöskään Tampereen elokuvajuhlien tekemää kansainvälistä kulttuurivaihtoa eikä paikallisesti merkittävän kulttuuritapahtuman perinteen vaalimista.

Neljän vuosikymmenen ajan Tampereen elokuvajuhlat on kyennyt uudistumaan, säilyttämään kiinnostavuutensa ja seuraamaan aikaansa, vaikka toimintamahdollisuuksia onkin rajoittanut käytettävissä olevien varojen niukkuus. Tavoitteena on säilyttää kansainvälisen, kansallisen ja paikallisen elokuvatapahtuman vahvuudet myös tulevaisuudessa.

Jaa tapahtuma

Tampereen elokuvajuhlat

07.03.2018 - 11.03.2018

Kuumeisesti odotettu viikko on koittanut, kun Tampere täyttyy lyhytelokuvamaailman tähdistä jo 47. kerran 8–12.3.2017. Tämän vuoden Tampereen elokuvajuhlilla nähdään mm. Alkuperäiskansat- ja Kolumbia-teemakokonaisuudet. Lisäksi elokuvien mukana matkataan Arabimaihin sekä Islantiin – ja kansainvälisen kilpailun myötä lähes kaikkiin maailman kolkkiin.

Elokuvajuhlien myötä Tampereelle saapuu satoja kutsuvieraita ja elokuva-alan ammattilaisia ympäri maailmaa. Omia retrospektiivinäytöksiään saapuvat esittelemään englantilainen Daniel Mulloy sekä ruotsalainen Jens Assur, molemmat kovia kansainvälisiä nimiä. Lisäksi alkuperäiskansoihin keskittyvässä teemakokonaisuudessa nähdään kanadalaisen Caroline Monnet’n retrospektiivinäytös. Kotimaisista tekijöistä juhlistetaan Jussi Hiltusta, joka debytoi tänä vuonna pitkän fiktion puolellakin trillerillään Armoton maa.

Kotimainen kilpailu aloitetaan festivaalin avauspäivänä ensi-iltadokumentilla Hobbyhorse Revolution. Teinityttöjen keppihevosharrastuksesta kertovan elokuvan on ohjannut Selma Vilhunen. Yhteensä kotimaisessa kilpailussa nähdään kahdeksan pitkää dokumenttielokuvaa sekä 28 lyhytelokuvaa. Kotimainen ja kansainvälinen kilpailu huipentuvat sunnuntaina, jolloin palkintogaalassa julkistetaan voittajat ja jaetaan Suudelma-patsaat.

Viikon aikana yksittäisiä elokuvanäytöksiä esitetään 130, minkä lisäksi tarjolla on runsas tapahtumakattaus seminaareineen, keskustelutilaisuuksineen ja iltaklubeineen. Plevnan ja Niagaran elokuvateattereiden lisäksi festivaalin laaja ohjelmisto ulottuu Tullikamarin Pakkahuoneelle ja Klubille.

 

Valokeilassa virtuaalitodellisuus

Elokuvajuhlien DDD60-hankkeen puitteissa järjestetään virtuaalitodellisuutta eri näkökulmista kartoittava Open Eyes VR -seminaari. Keskustelut käsittelevät tuotannon eri vaiheita, nykytekniikkaa sekä tarinankerrontaa 360º-maailmassa. Puheenvuoroja kuullaan teknologian kansainvälisiltä huippunimiltä, kuten Nexuksen ja Nokian edustajilta, sekä elokuvantekijöiltä, jotka ovat jo siirtyneet VR-elokuvantekoon. Lisäksi elokuvajuhlat isännöi Suomen ensimmäistä 360º-teoskilpailua, jonne ilmoitettiin lähes 100 elokuvaa. Kuusi kiinnostavinta työtä on koottu kutkuttavaksi kokonaisuudeksi.

www.tff.fi

Tampereen elokuvajuhlat

18.04.2013

Tampereen elokuvajuhlat kartoittaa virtuaalitodellisuussisältöjä kansainvälisessä hankkeessa
Virtuaalitodellisuus  (virtual reality, VR) on teknologiatrendi, jonka on povattu muuttavan mediakenttää niin viihteen kuin journalismin saroilla. Sisällöntuottajat ympäri maailman ovat tilanteessa, jossa uuden viestintämuodon rajoja ja mahdollisuuksia vasta kartoitetaan.
Miten tarinankerronta taipuu 360º-maailmaan? Miten laatia käsikirjoitus tarinalle, jota katsotaan kirjaimellisesti joka kantilta?
Tampereen elokuvajuhlat hyppää virtuaalitodellisuuden pyörteisiin ja avaa DDD60-kilpailun virtuaalitodellisuussisällöille.  DDD60-kilpailu on avoin kaikille sellaisille VR-sisällöille, jotka on tehty tarinallisen käsikirjoituksen pohjalta.  Kyseessä on Suomen ensimmäinen VR-teoksille omistettu kilpailu.
Festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakso kertoo DDD60-kilpailun taustoista:

”Elokuvafestivaalit näyttävät, missä audiovisuaalinen taide kulloinkin menee. Virtuaalitodellisuuslaitteet ja -sisällöt ovat alan uusin aluevaltaus. VR-sisällöt eivät kenties ole elokuvia perinteisessä mielessä, mutta ne osaltaan laajentavat audiovisuaalisen taiteen kenttää. 

Epäilemättä uutuudet kiinnostavat myös elokuva-alaa. Siksi Tampereen elokuvajuhlat tuo VR-sisällöt osaksi festivaalia. Haluamme näyttää, mitä tällä hetkellä maailmalla tehdään ja tuoda paikalle asiaan vihkiytyneitä ammattilaisia. Maaliskuussa Tampereella visioidaan VR:n tulevaisuutta ja sen tarjoamia mahdollisuuksia niin kaupallisesti kuin taiteen tekemisen välineenäkin.”
Tampereen elokuvajuhlat ja kansainvälisen DDD60-hankkeen muu jäsenistö päättävät, mitkä kilpailuun lähetetyistä töistä esitetään festivaalilla. Teosten joukosta valitaan yksi voittaja, jonka työryhmän on mahdollista saada rahallista tuotantotukea seuraavaa projektia varten. Voittajateoksen edustaja kutsutaan osallistumaan Tampereen elokuvajuhlille 2017.
Kilpailuun vastaanotetaan ilmoittautumisia 31. joulukuuta 2016 saakka. Tampereen elokuvajuhlat tiedottaa voittajasta ja festivaalille valituista töistä viimeistään 10. helmikuuta 2017.
Katso DDD60-kilpailun säännöt (vain englanniksi). Ilmoittautumiset otetaan vastaan ainoastaan Reelport-alustan kautta.
Tampereen elokuvajuhlat on mukana kansainvälisessä DDD60-hankkeessa, jonka tavoite on kehittää VR-sisältöjen jakelumahdollisuuksia elokuva- ja TV-ammattilaisten käyttöön. Hanke on käynnissä vuoteen 2018 saakka. DDD60:n vetäjä on saksalainen elokuvien jakelualusta reelport GmbH. Muut partnerit ovat Spin Digital Video Technologies GmbH (Saksa), Sheffield Doc/Fest (Englanti), Sunny Side of the Doc (Ranska) ja Cannesin elokuvajuhlien film market Marché du Film (Ranska).
DDD60 on saanut tukea Euroopan Unionin Horizon 2020 -ohjelmalta.

1 / 21

2 / 21

3 / 21

4 / 21

5 / 21

6 / 21

7 / 21

8 / 21

9 / 21

10 / 21

11 / 21

12 / 21

13 / 21

14 / 21

15 / 21

16 / 21

17 / 21

18 / 21

19 / 21

20 / 21

21 / 21
  • Yhteistyössä: