Etusivu » Kaikki festivaalit » » Tampereen Sävel

Tampereen Sävel
14.06.2023 - 18.06.2023

Tietoa festivaalista

Tampereen Sävel houkuttelee kaupunkiin yli kaksi tuhatta laulun ystävää ympäri maailmaa. Festivaalin konsertit sekä kansainvälinen yhtyelaulukilpailu ja kuorokatselmus tarjoavat upeita elämyksiä kaikille musiikin ystäville. Korkeatasoisilla kursseilla voi perehtyä musiikin tekemisen saloihin. Vuoden 2023 festivaalin taiteellinen johtaja on kuoronjohtaja Kari Turunen.

Tapahtuman luonne

Ooppera ja kuoro Etno / Maailmanmusiikki Klassinen musiikki Kursseja Nykymusiikki Ohjelmaa lapsille Ohjelmaa nuorille Solisti- tai yhtyekilpailuja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.tamperemusicfestivals.fi/vocal
Sähköposti music@tampere.fi
Festivaaliosoite Tampere Katso kohde kartalla
Puhelin +358 (0)40 647 5760
Toimisto Tullikamarin aukio 2, FI-33100 Tampere

Festivaali kartalla

Tampereen Sävel houkuttelee kaupunkiin yli kaksi tuhatta laulun ystävää ympäri maailmaa. Festivaalin konsertit sekä kansainvälinen yhtyelaulukilpailu ja kuorokatselmus tarjoavat upeita elämyksiä kaikille musiikin ystäville. Korkeatasoisilla kursseilla voi perehtyä musiikin tekemisen saloihin. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii Sanna Valvanne.

Jaa tapahtuma

Ensimmäinen virtuaalinen Tampereen Sävel keräsi 17 000 katselukertaa

30.06.2021

Kesäkuun 9.–13. päivä järjestetty virtuaalinen Tampereen Sävel onnistui niin katsojamäärän kuin kävijäkokemustenkin puolesta. Kokonaiskatselukerta nousi 17 000:een, ja kävijäkyselystä saadun palautteen mukaan yleisö oli tyytyväinen niin näkemäänsä kuin festivaalijärjestelyihinkin.

Festivaalin videotaltioinnit livestriimattiin festivaalin aikana ja olivat sen jälkeen katsottavissa vielä noin kahden viikon ajan. Suosituimmiksi taltioinneiksi osoittautuivat ANÚNA ja SØNK. Myös sosiaalisen median kanavissa julkaistut musiikkivideot, Maalaulu ja Virtuaalinen Bassokuoro, kokosivat suuren määrän katsojia. Kansainvälisen, tänä vuonna ensimmäistä kertaa niin ikään virtuaalisena toteutetun yhtyelaulukilpailun Grand Prix’n vei ruotsalainen AORA.

Kävijäkyselyn palautteen perusteella yleisö oli tyytyväinen siihen, että tapahtuma järjestettiin ylipäätään, vaikka se jouduttiinkin toteuttamaan verkkofestivaalina. Kiitosta annettiin erityisesti monipuolisista esiintyjistä ja videoiden taiteellisesta laadusta. Toisaalta monet katsojat jäivät kaipaamaan erityisesti sosiaalisia kohtaamisia ja kuorokatselmusta.

– Ymmärrämme hyvin tämän kaipuun, tunnemme sitä itsekin. Ikävä kyllä tapahtuman siirtäminen syksylle tai ensi vuodelle ei ollut mahdollinen ratkaisu. Tampereen Musiikkijuhlien festivaaliorganisaatio järjestää myös kahta muuta festivaalia, syksyllä odottavaa Tampere Jazz Happeningia ja ensi keväänä vuorossa olevaa Tampere Biennalea, joten vuosikalenterimme ei mahdollista festivaalien siirtämistä, perustelee toiminnanjohtaja Minnakaisa Kuivalainen.

– Kuorokatselmus jäi pois ohjelmasta, koska suuri osa kuoroista ei voinut erilaisten kokoontumisrajoitusten vuoksi kokoontua yhteen lainkaan. Mutta kuorokatselmus jatkaa varmasti festivaaliohjelmassa jälleen tulevaisuudessa, onhan se yksi tapahtuman vanhimpia ja vahvimpia kulmakiviä.

Tampereen Sävel järjestetään seuraavan kerran 14.–18.6.2023 uuden taiteellisen johtajan Kari Turusen luotsaamana.

Tampereen Sävel: Yhtyelaulukilpailun Grand Prix ruotsalaiselle AORAlle

12.06.2021

Tampereen Sävelen virtuaalisen yhtyelaulukilpailun voittajaksi valittiin ruotsalainen, kuusihenkinen AORA, joka sai 4000 euron rahapalkinnon lisäksi nimensä kilpailun kiertopalkintoon, Näsinneula-patsaaseen.

– Kilpailun taso oli jälleen kerran todella kova ja päädyimme jakamaan viisi palkintoa. Voittajaksi kansainvälinen jurymme valitsi kuusihenkisen ruotsalaisyhtyeen AORA:n, joka valloitti tuomariston nuorella charmillaan ja taidokkaalla yhtyelaulullaan”, sanoo tuomariston puheenjohtaja Jussi Chydenius.

Myös toinen sija meni Ruotsiin. Åkervindan skandinaavisille kansansävelmille uuden elämän antavat tulkinnat palkittiin 3500 eurolla. Lisäksi rahapalkinnoille ylsivät israelilainen Total Vocal (2000 €), turkkilainen A Capella Boğaziçi (1000 €) ja ranskalainen Les Itinérantes (1000 €).

Yhtyelaulukilpailu järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa virtuaalisena, kuten koko festivaali.

– Tänä vuonna jouduimme koronarajoitusten takia luopumaan livekilpailusta Tampereella ja toteuttamaan kilpailun kokonaan etänä. Karsintaan osallistui karsintaan 24 yhtyettä, joista 13 valittiin finaaliin ja lopulta yhdeksän yhtyettä seitsemästä maasta pystyi tuottamaan tarvittavat kilpailuvideot. Etäkilpailu osoittautui erittäin toimivaksi ratkaisuksi, vaikka kaipasimmekin elävää esiintymistilannetta, luonnehti Chydenius kokemusta etätuomaroinnista.

Ensimmäistä kertaa myös yleisö pääsi äänestämään suosikkiaan. Yleisöäänestyksen voiton vei meksikolainen, seitsenhenkinen Vox Populi Project, joka palkitaan puolentoista tunnin yksityiskurssilla valitsemaltaan tuomariston jäseneltä.

Tampereen Sävel jatkuu vielä sunnuntaina Philomelan striimitaltioinnilla sekä uuden taiteellisen johtajan julkistamisella. Koko ohjelmisto on nähtävissä tallenteina torstaihin 24.6. kello 12 asti osoitteessa tamperevocal.fi.

Tampereen Sävelen järjestää Tampereen Musiikkijuhlat, joka on osa Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikköä. Yhtyelaulukilpailun pääpartneri on Kalle Kaiharin Kulttuurisäätiö, ja vuoden 2021 yhtyelaulukilpailun muina partnereina olivat Sulasol, Finlands svenska sång- och musikförbund sekä Suomen Kirkkomusiikkiliitto.

1 / 12

2 / 12

3 / 12

4 / 12

5 / 12

6 / 12

7 / 12

8 / 12

9 / 12

10 / 12

11 / 12

12 / 12
  • Yhteistyössä: