Etusivu » Kaikki festivaalit » » Tampereen Teatterikesä

Tampereen Teatterikesä
05.08.2019 - 11.08.2019Tietoa festivaalista

Tampereen Teatterikesä on yksi Euroopan merkittävimmistä teatterifestivaaleista, joka esittelee suomalaisen teatterin kiinnostavimmat ja ajankohtaisimmat esitykset ja tarjoaa kansainvälisiä huippuvierailuja ympäri maailman. Korkealaatuinen ohjelmisto sisältää niin uutta draamaa, nykyteatteria, modernisoituja klassikkoja, tanssiteatteria, nykysirkusta kuin katuteatteriakin – luvassa on seitsemän päivää teatterin juhlaa.

Tapahtuman luonne

Teatteri ja kirjallisuus Kirjallisuus, runous Kursseja Ohjelmaa nuorille Seminaareja, luentoja Sirkus Teatteri Viihdemusiikki Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.teatterikesa.fi
Sähköposti info@teatterikesa.fi
Festivaaliosoite Tullikamarin aukio 2, Tampere Katso kohde kartalla
Puhelin +358 3 214 0992
Toimisto Tullikamarin aukio 2, FI-33100 Tampere

Festivaali kartalla

Teatterikesän synty

Tampereen Teatterikesä perustettiin vuonna 1968. 60-luvulla elettiin kulttuurivallankumouksen aikakautta, jonka kuohuissa Aamulehden kriitikko ja tulinen teatterimies Olavi Veistäjä esitti ajatuksen teatterifestivaalista kaupunginjohtaja Erkki Lindforsille.

Syksyllä 1968 Tampereen kaupunki ryhtyi Tampereen Teatterikesä ry:n perustajajäseneksi, ja kaupungin johdolla teatteripiirit alkoivat suunnitella ensimmäistä festivaalia seuraavalle elokuulle. Muut perustajatahot olivat Tampereen Teatterikerho, Tampereen Työväen Teatteri, Tampereen Teatteri sekä kummankin teatterin näyttelijäyhdistykset.

Pyrkimys oli toimia kokoavana, esittävän suomalaisen teatterin katselmuksena. Näin tapahtuikin – Teatterikesä tarjosi mahdollisuuden vertailla ja luoda kokonaiskuvaa teattereista. Lisäksi se antoi erinomaiset puitteet seminaareille, neuvotteluille ja kokouksille.

Ensimmäisen Teatterikesän talous pakotti järjestäjät tyytymään valtakunnallisen katselmuksen sijasta tamperelaisten voimien esittelyyn, ja näin myös osa kaupungin harrastajateattereista sai mahdollisuuden tulla mukaan. Varsinainen yllätyspaukku, sekä yleisömagneetti että arvostelumenestys tulikin harrastajien riveistä: Tampereen Popteatterin kohumusikaali Hair muodosti taloudellisen kivijalan ensimmäiselle Tampereen Teatterikesälle.

Teatterikesän työjaoston puheenjohtajan, Olavi Veistäjän, kauteen 1968–1989 mahtui kolmen vuoden mittaisia katselmusjaksoja neljä, joista ensimmäinen esitteli suomalaista teatteria laajentaen festivaalin valtakunnallisiin mittoihin. 70-luvun puolessavälissä katseltiin kotimaista näytelmää ja vuosikymmenen loppupuoli painottui puolestaan esittelemään teatterivuoden parhaita. Viimeinen kolmikesäinen katselmus nimettiin ”Uudistuvan suomalaisen teatterin katselmukseksi”.

Katselmuksien ohessa esiteltiin vuosittain myös ns. kokovartalokuvia erikseen valituista teattereista, jotka toivat kerralla useamman esityksen Teatterikesään. Kansainvälisiä vierailujakin nähtiin.

Muutoksen tuulet ja elinvoimainen troikka

Vuonna 1990 teatterimaailman grand old lady Vivica Bandler otti ohjelmiston ohjat käsiinsä ja Teatterikesä instituutiona tuuletettiin perin pohjin. Paikallisfestivaalin tasolle juuttuminen sai Bandlerin aikana pisteen – nyt lähdettiin luomaan tuoreempaa yhdistelmää suomalaisesta, pohjoismaisesta ja laajemminkin ottaen kansainvälisestä festivaalista.

Teatterikesän tiedotusta tehostettiin urakalla. Etenkin ulkomaiset kontaktihenkilöt moninkertaistuivat ja kansainvälinen lehdistö kiinnostui jatkuvasti kehittyvästä ja korkeatasoisesta festivaalista. Asiantuntijoita kaikilta teatterimaailman sektoreilta saapui vuosi vuodelta enemmän, kun sana persoonallisesta ohjelmistosta levisi. Teatterikesään valituille näytelmille annettiin nyt tilaa liekehtiä vapaasti ajanhengen ilmiöihin reagoiden ilman etukäteen valittua temaattista linjaa.

Vuonna 1995 taiteellinen johto siirtyi toimivaksi havaittuun malliin, joka on edelleen käytössä Teatterikesässä: Pääohjelmistosta vastaa kolmihenkinen, teatterialan ammattilaisista koostuva tiimi – ”troikka” – yhdessä toiminnanjohtajan kanssa. Ryhmän toimenkuvaan kuuluu satojen kotimaisten ja kansainvälisten teatteriesitysten katsominen ja parhaimmiston valitseminen tiukan seulan läpi.

Teatterikesän nykypäivää

Nykyään Tampereen Teatterikesän mittasuhteet ovat aivan toiset kuin tapahtuman alkuaikoina. Olavi Veistäjän muutaman hengen esikunnasta on siirrytty organisaatioon, jossa työskentelee kymmenittäin ammattitaitoista henkilökuntaa puhumattakaan arvokkaasta talkoovoimasta.

Ohjelmistokokonaisuudet ovat lisääntyneet ja esitysmäärät kasvaneet radikaalisti, kuten vastaavasti myös esitysmäärä. Teatterikesän syntyaikojen perusperiaate on kuitenkin säilynyt: Tampereella nähdään laaja-alainen kattaus suomalaisen teatterin parhaimmistoa. Festivaali on saanut arvokkaan lisänsä kansainvälisestä ohjelmistosta, jonka osuus on Vivica Bandlerin kaudesta lähtien pysynyt kolmasosana pääohjelmistosta.

Neljänkymmenen vuoden aikana Tampereen Teatterikesä on kohonnut Pohjoismaiden ja pohjoisen Euroopan yhdeksi merkittävimmistä festivaaleista.

LÄHTEET

Lehtola, Erkka & Seppälä, Raimo: Taitaa olla piru. Olavi Veistäjän elämä ja teatteri.
WSOY, 1989
Valkonen, Kaija & Markku: Yhtä juhlaa. Finland Festivals. Otava, 1994
Pennanen, Jyri: Julkaisematon artikkeli Pro gradu – tutkielmassa Aika leikkasi hippien hiukset

Jaa tapahtuma

Teatterikesän OFF-ohjelmisto tuo näyttämöille teatteria ja taidetta ympäri Suomen – luvassa myös kansainvälisiä vierailuesityksiä

18.06.2019

Tampereen Teatterikesän oheisohjelmisto OFF Tampere kokoaa yhteen taiteilijoita ja teatteriryhmiä ympäri Suomen, ja esityksiä nähdään myös useilta kansainvälisiltä tekijöiltä. Ohjelmiston 44 esitystä ja tapahtumaa tuovat monipuolista esitystaidetta kaupungin teatteritilojen lisäksi puistoihin, ulkoilmanäyttämöille, kaduille sekä museoihin ja ravintoloihin. Luvassa on muun muassa draamaa ja komediaa, musikaaleja, runoutta, laulua, menestysmonologeja, sirkusta, improvisaatiota, naamioteatteria, mentalismia ja taikuutta sekä kansainvälistä performanssitaidetta.

 

Festivaali käynnistyy OFFin etkoilla

Teatterikesän OFF-esitykset pyörähtävät käyntiin jo festivaaliviikkoa edeltävänä viikonloppuna 3.–4.8. Ohjelmistossa nähdään Teemu Sytelän itsensä hyväksymistä ja eriarvoisuutta käsittelevä drag-musikaalimonologi Pieni Balleriina. Turusta OFFin etkoille saapuu aktivistiseen teatteriin erikoistunut Nopean toiminnan naiset -ryhmä, joka esittää ohjaaja Heini Vahteran omiin kokemuksiin pohjautuvan teoksen 10 kohtausta seksuaalisesta vallankäytöstä. Lisäksi etkoilla nähdään tamperelaisen Pelastakaa Ballerinat ry:n esitys Tanssi läpi muurien.

 

Esiintyjävieraita meiltä ja maailmalta

OFF-esiintyjien joukossa nähdään tänä kesänä virkistävän paljon uusia osallistujaryhmiä sekä muutamia esitysvierailuja ulkomailta asti. Pispalan nykytaiteen keskus Hirvitalolla järjestettävä Uuden maailman spektaakkeli esittää runsain määrin virolaista performanssitaidetta, minkä lisäksi kansainvälisiä taiteilijoita saapuu tapahtumaan myös Saksasta ja Tanskasta. Luvassa on maksuton kolmipäiväinen perfomanssitaiteen spektaakkeli, joka lupaa inspiroivia irtiottoja sekä rohkeita ja jopa shokeeravia kokeiluja.

Pohjoisimmat vieraat ovat tänä vuonna Seinäjoelta saapuva Vocal!-lauluyhtye sekä Jyväskylän harrastajateatteritoiminnassa vuodesta 1956 vaikuttanut Kansannäyttämö koskettavalla naamioteatteriesityksellään Kun aika on. Jyväskylästä saapuu myös toukokuisessa Yläkaupungin yö -tapahtumassa ensiesityksensä saanut karaokeparodia Golden Paradise, jonka esittää kahdeksanhenkinen teatteriryhmä Puskakollektiivi.

Kuopion suunnalta ohjelmistoon osallistuu jalkapallolegenda Atik Ismailin monologi, selviytymistarinaksikin luonnehdittu Älli Bälli. Esitys on syntynyt Teatteri Lataamon tuotantona vuonna 2018, ja se käsittelee rohkealla rehellisyydellä Ismailin omakohtaisia kokemuksia alkoholismista ja riippuvuuksista.

 

Pyöreitä vuosia ja pitkän linjan paikallistekijöitä

Tampereella jo 10 vuotta vaikuttanut Kehitysvammaisteatteri La Strada tuo OFF-ohjelmistoon Pirkanmaan Tanssiopiston kanssa toteutetun esityksen Lumikki ja seitsemän kääpiötä. Pyöreitä vuosia juhlii myös 20-vuotias Tukkateatteri, jonka tuotannoista nähdään viikon aikana peräti kolme eri esityskokonaisuutta.

Muita paikallisia tuttuja ovat muun muassa pantomiimi-duo Plip ’n Bob, Improvisaatioteatteri Snorkkeli, Tampereen Ylioppilasteatteri sekä Circus Ruska Festival, jonka maksuttomia sirkusesityksiä nähdään festivaaliviikolla torstaista lauantaihin. Mukana ovat totuttuun tapaan myös Pirkanmaan alueen kesäteatterit, jotka esittävät kauden viimeiset esityksensä Teatterikesäviikolla.

Ohjelmiston vetonauloihin lukeutuvat myös monet ilmaisesitykset ja ulkotapahtumat. Mentalistiguru Jose Ahosen ja mentalisti-taikuri Tommi Lahden maksuton iltashow vie matkalle mielen taikuuteen, Muumimuseon Puutarhajuhla ja Tampere Filharmonian Puistokonsertti puolestaan kokoavat kaikenikäiset kulttuurikävijät piknikille Sorsapuistoon.

 

Muu ohjelmisto kutsuu teatterialan keskusteluihin

OFF-ohjelmiston esitysten ja tapahtumien ohella Teatterikesän festivaaliviikko tarjoaa oheisohjelmaa myös alan ammattilaisille sekä teatterista laajemmin kiinnostuneille. Suomen Teatterit ry:n, Teatteri- ja mediatyöntekijät ry:n ja Teatterin Tiedotuskeskus TINFO:n järjestämässä keskustelutilaisuudessa paneudutaan teatterialan tasa-arvoon ja Drama Queen Oy:n keskustelutilaisuudessa narsismiin ja näkövammaisuuteen. Drama Queenin järjestämää keskustelua ennen yleisö voi osallistua marraskuussa ensi-iltansa saavan Sokea Piste -jännitysnäytelmän avoimeen lukuharjoitukseen.

Festivaaliviikolla avoinna ovat myös Museokeskus Vapriikin teatteriaiheiset näyttelyt Teatterikaupunki ja Hair, jonka avajaisia juhlistetaan kaikille avoimella tilaisuudella torstaina 8.8. Teatterialan ammattilaisille Muun ohjelmiston tarjonnassa ovat lisäksi yleisötyöntekijöiden tapaaminen sekä Axis Syllabus -praktiikan ammattilaiskurssi.

OFF Tampere -ohjelmiston esitykset:
https://www.teatterikesa.fi/ohjelmisto/off-tampere/

Muu ohjelmisto:
https://www.teatterikesa.fi/ohjelmisto/muu-ohjelmisto/

Tampereen Teatterikesä on yksi Euroopan merkittävimpiä teatterifestivaaleja, joka esittelee suomalaisen teatterin kiinnostavimmat ja päivänpolttavimmat esitykset ja tarjoaa kansainvälisiä huippuvierailuja ympäri maailman. Teatterikesää vietetään 5.–11. elokuuta 2019.

Tampereen Teatterikesä juhlistaa 90-vuotiasta Grand Hotel Tammeria – Tammerin taikaa -juhlabrunssin esiintyjänä Jorma Uotinen

28.05.2019

Grand Hotel Tammerin valmistumisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 90 vuotta, ja Tampereen Teatterikesä on näyttävästi mukana hotellin juhlavuodessa. Teatterikesän tapahtumaviikolla järjestettävät Tammerin taikaa -konsertit juhlistavat hotellin tapahtumarikasta historiaa sekä Teatterikesän ja hotelli Tammerin pitkäaikaista yhteistyötä.

Lauantaina 10.8. Grand Hotel Tammerin juhlasalissa järjestetään ohjelmallinen brunssikattaus, jonka tunnelmasta vastaa esiintyjälegenda Jorma Uotinen. Pariisin taivaan alla -esityksessä Uotinen tulkitsee tunteikkaita ranskalaisia chansoneja pianisti Jari Hakkaraisen säestyksellä. Pariisissa tanssijanuraansa luonut Uotinen huokuu persoonallista eleganssia ja hurmaa syvällä lauluäänellään ja aidolla eläytymisellään kerta toisensa jälkeen.

Liput Pariisin taivaan alla -konserttiin ja juhlabrunssille tulevat Teatterikesän lipunmyyntiin ja Lippu.fi-palveluun tiistaina 28.5. klo 11.00. Runsas brunssikattaus tarjoillaan klo 12-14 ja konsertti alkaa klo 12.30. Konsertin kesto on noin 50 minuuttia, ja esityksessä on väliaika. Tilaisuuteen ei varata numeroituja paikkoja, vaan pöydät täytetään ohjatusti saapumisjärjestyksessä.

Festivaaliviikon toinen Tammerin taikaa -konsertti järjestetään ravintola Trattorian terassilla keskiviikkona 7.8. Konsertti on maksuton ja sen ohjelma julkistetaan myöhemmin kesän aikana.

Vuonna 1929 Tammerkosken kupeeseen valmistunut Grand Hotel Tammer on kansainvälisesti tunnettu ja Tampereen kaupunkimaisemaan ikonisesti kuuluva hotelli, jonka historiaan mahtuu monia tarinoita ja merkkivieraita marsalkka Mannerheimista Kalle Päätaloon. Vuodesta 2016 alkaen Grand Hotel Tammer on ollut osa Radisson Blu -hotelliketjua.

Tammerin taikaa -ohjelmisto Teatterikesän verkkosivuilla:
https://www.teatterikesa.fi/ohjelmisto/tammerintaikaa/

Tampereen Teatterikesä on yksi Euroopan merkittävimpiä teatterifestivaaleja, joka esittelee suomalaisen teatterin kiinnostavimmat ja päivänpolttavimmat esitykset ja tarjoaa kansainvälisiä huippuvierailuja ympäri maailman. Teatterikesää vietetään 5.–11. elokuuta 2019.

Tampereen Teatterikesä: 20-vuotias Ohjelmateltta kurkistaa menneeseen ja tulevaan

03.05.2019

Tampereen Teatterikesän Ohjelmateltta täyttää elokuussa pyöreitä. Runoutta, pienimuotoisia teatteriesityksiä ja musiikkia sykkivä festivaalin maamerkki pystytetään Keskustorille 20. kerran 6.-10.8.2019.

– Nyt on syytä juhlia! Ohjelmateltta on muodostunut yhdeksi suosikkiestradiksi pienimuotoisille esityksille ja siellä ovat vierailleet vuosien varrella suuret tähdet, rakastetuimmat säveltäjät ja näyttelijät ympäri Suomen, muistelee ohjelmiston suunnittelija Mervi Paavilainen.

Moni esitys katsoo tänä vuonna taaksepäin. Eija Ahvo ja Susanna Haavisto kohottavat maljan 40-vuotiselle yhteiselle taipaleelleen. Kaksikko on koonnut koskettavan konserttikokonaisuuden, jossa kuullaan lauluja rakkaudesta ja elämän kivuista. Mika Myllyahon haastattelussa ja monologien muodossa muistojaan jakaa puolestaan yksi Suomen arvostetuimmista näyttelijöistä, Vesa Vierikko. Tänä vuonna 80 vuotta täyttävä Kaj Chydenius antaa runojen ja sävellyksiensä puhua omaa kieltään teltan perinteisiin kuuluvalla avajaisesityksellään.

Suomalaisen Musiikkiteatterin Klubi tarjoilee sykähdyttävän elämyksen, jonka pääosassa on teatterimusiikki, Lapualaisoopperasta lähtien. Konsertin solisteina ovat nousevat tähdet Musiikkiteatteri NYTryhmästä. Klubin emäntä ja pianisti Eeva Kontu johdattaa yleisön musiikkiteatteriperinteen kehitykseen Suomessa; teokset ja säveltäjät tulevat tutuiksi ja ilta huipentuu tulevaisuuskatsaukseen.

Runoja ja omaäänisiä artisteja

Runot ja runoilijat ovat aina kuuluneet ohjelmiston ytimeen. Tänä vuonna valokeilassa loistavat Eeva-Liisa Mannerin runot lauluillassa Takaa-ajetut sävelet. Spotista kilpailevat myös Eino Leinon eksät –esityksen muusat, jotka saavat suunvuoron Pinja Hahtolan huumoria hersyvässä monologissa.

– Ohjelmateltassa on koettu vuosien varrella suuria tunteita. On ollut valtava ilo ja kunnia saada lavalle vierailemaan vuosittain konkareita sekä nousevia taiteilijoita yllättävine esityksineen. Tämän vuoden ohjelmiston kirkkaita helmiä ovat esimerkiksi karismaattiset, sielukkaat muusikot Aino Venna sekä Kirsi Poutanen. Rohkeisiin oman tiensä kulkijoihin lukeutuu myös näyttelijä Natalil Lintala, Paavilainen sanoo.

Lintala on kutsuttu Teatterikesään esityksellä Kulissit kaatuu. Tämä musiikillinen tragikomedia ja omakohtainen toipumistarina iskee kiinni alkoholismiin ja katsoo ihmistä heikkouksineen armollisesti.

Aiheiden ja tunteiden kirjo tulee jälleen vaihtelemaan teltan 20-vuotisjuhlaohjelmistossa, mutta tunnelma pysyy.

– Kaksikymmentä vuotta on pitkä aika nykyajan hektisessä maailmassa, mutta Ohjelmateltta on pysynyt intiiminä ja tunnelmallisena paikkana. Sinne kaipaa elokuisina iltoina kokemaan jotain ainutlaatuista yhdessä festivaaliyleisön kanssa, Paavilainen tiivistää.

Tampereen Teatterikesä on yksi Euroopan merkittävimpiä teatterifestivaaleja, joka esittelee suomalaisen teatterin kiinnostavimmat ja päivänpolttavimmat esitykset ja tarjoaa kansainvälisiä huippuvierailuja ympäri maailman. Seuraavan kerran Tampereen Teatterikesää vietetään 5.–11. elokuuta 2019.

www.teatterikesa.fi

Tampereen Teatterikesän Pääohjelmisto 2019 on rohkeuden teatteria

03.05.2019

Teatterikesässä nähdään eurooppalaisen teatterikentän kärkinimiin lukeutuvan Milo Raun ohjaus ensimmäistä kertaa Suomessa. Kotimaisessa ohjelmistossa on puolestaan useita teattereiden yhteistuotantoja. Pohjoismaiden suurin ja pitkäikäisin teatterifestivaali järjestetään 5.-11. elokuuta, nyt 51. kertaa.

Festivaalin vuoden 2019 Pääohjelmisto on rohkeuden teatteria. Esitykset kohtaavat ja purkavat pelkoja, käyvät kaikenlaisen rasismin kimppuun ja päivittävät länsimaisen kulttuurin pohjalla olevia myyttejä ja tarinoita uuteen uskoon. Esitykset valinnut taiteellinen johtoryhmä, Hilkka-Liisa Iivanainen, Aleksis Meaney ja Tanjalotta Räikkä, luonnehtii ohjelmistoa:

– Tämän vuoden esitysten yhteinen nimittäjä on vastaansanomaton rohkeus. Vahvojen teemojen ohjelmiston lävistää taiteilijoiden rohkeus nostaa arat asiat esille, rohkeus murskata stereotypioita ja tabuja, rohkeus kohdata pelkoja. Esityksissä käsitellään esimerkiksi siirtomaavallan ja rasismin purkamista sekä inhimillisten pelkojen syitä ja niiden vaikutusta jokapäiväiseen arkeen. Ohjelmistomme ei silti ole synkkä, päinvastoin! Se juhlistaa siviilirohkeutta ja läsnäoloa, ja kutsuu katsojat saamaan elämänvoimaa vavahduttavista teatterielämyksistä.

Kansainvälisiä vieraita saapuu Iso-Britanniasta, Australiasta, Kanadasta, Sveitsistä, Saksasta, Belgiasta ja Ruotsista. Kotimaisessa ohjelmistossa nähdään puolestaan esityksiä muun muassa Kansallisteatterilta, Teatteri Jurkalta, Red Nose Companylta, Circo Aereolta, Tanssiteatteri MD:ltä sekä teattereiden yhteistuotannoilta. Tänä vuonna Pääohjelmistossa on kaikkiaan 19 produktiota.

Milo Raun ohjaus ensi kertaa Suomessa

Eurooppalaisen teatterikentän kärkiohjaajiin lukeutuva Milo Rau (s. 1977) tuo ensi kertaa esityksensä Suomeen. La Reprise on tositapahtumiin perustuva viisinäytöksinen rikoskertomus, joka pohtii esittämisen ja todellisuuden välistä suhdetta. Sveitsiläissyntyinen Rau on moneen otteeseen palkittu taiteentekijä, joka on saanut muun muassa vuonna 2018 The European Theatre -palkinnon. Rau tunnetaan vuonna 2007 perustamastaan teatteri- ja elokuvatuotantoihin keskittyvästä ryhmästä International Institute of Political Murder (IIPM). Hän on tällä hetkellä myös belgialaisen NTGent-teatterin taiteellinen johtaja.


Hot Brown Honey valloittaa elokuussa Suomen

Australialaisen Hot Brown Honeyn World Pollination Tour valtaa vihdoin myös Suomen ja ensimmäisenä Tampere-talon ison salin. Ryhmä luottaa politiikkaa ja hiphopia yhdistävässä show’ssaan taiteen kykyyn muuttaa kulttuuria. Ympäri maailmaa kiertänyt esitys murskaa ennakkoluuloja ja purkaa kolonisaation perinteitä näyttämö näyttämöltä. Esitys vierailee Teatterikesän jälkeen Turun Logomossa sekä Espoon Kaupunginteatterissa.


Länsimaisten myyttien ja tarinoiden päivittäminen

Australialaiset Anne-Louise Sarks ja Kate Mulvany ovat kirjoittaneet antiikin Kreikan synkimpiin kuuluvan Euripideen tragedian uudelleen. Sveitsiläisen Basel-teatterin Medeassa äidin hirvittävää tekoa katsotaan nyt tragedian sivuhenkilöiden, lasten näkökulmasta.

Saara Turusen Q-teatterille käsikirjoittama ja ohjaama Medusan huone ammentaa sekin kreikkalaisesta mytologiasta, Medusan myytistä. Teos on kuvaus sukupuoleen liittyvästä vallasta ja hiljentämisen käytännöistä.


Identiteetin rakennusainekset kielestä kulttuuriin

Brittiläinen Keisha Thompson pohtii sooloteoksessaan Man on the Moon monimutkaista suhdetta isäänsä ja sitä, millaista on elää mustaihoisena naisena Iso-Britanniassa.

Iranista kotoisin oleva, tällä hetkellä Berliinissä asuva Nassim Soleimanpour tutkii nimeään kantavassa esityksessään, miten kieli yhtäällä yhdistää ihmisiä ja toisaalla taas erottaa. Hänen kanssaan molemmissa esityksissä nähdään suomalaiset näyttelijät, jotka Soleimanpour kohtaa vasta lavalla.

Suomen Kansallisteatterilta nähdään Tampereella Johanna Freundlichin ohjaus Kissani Jugoslavia. Pajtim Statovcin esikoisromaaniin perustuva näyttämöteos seuraa erään perheen kohtaloita Suomessa ja Kosovossa usealla aikatasolla.


Klassikkosovitukset, historialliset tarinat ja totuudet

Teatteri Jurkan Nora ravistelee pölyt klassikosta irtautuessaan Henrik Ibsenin Nukkekoti-näytelmästä. Esitys kertoo kulisseista, rooleista ja rajoista, joiden sisään nainen ei mahdu. Ohjauksesta vastaa Alma Lehmuskallio.

Maria Jotunin klassikkonäytelmään Miehen kylkiluu on tarttunut puolestaan ohjaaja Mikko Roiha. Tämä komedia rakkaudennälästä on kahdeksan eri teatterin yhteistuotanto.

Kolme suomenruotsalaista teatteria, Klockriketeatern, Sirius Teatern ja Teater Mestola, on yhdistänyt voimansa tarttuessaan saksalaissyntyisen Peter Weissin näytelmään Marat/Sade. Näytelmä tuo lavalle Ranskan vallankumouksen jälkeiset kuohuvat vuodet. Thalia-palkitun esityksen ohjauksesta vastaa Juha Hurme.

Milja Sarkolan Ryhmäteatterille käsikirjoittama ja ohjaama Harriet vie vuoteen 1918 ja ammentaa hänen sukunsa tositarinasta. Harriet pohtii historiankirjoitusta, totuutta ja muistamista.

Tanssiteatteri MD:ltä nähdään kahden suomalaisen huippukoreografin yhteisilta. Alpo Aaltokosken Sisaret on koreografia sisarusten välisestä yhteydestä. Susanna Leinosen Kenttä pureutuu puolestaan Suomen sisällissodan jälkeiseen aikaan nykynaisen näkökulmasta.

Jarkko Mandelinin luotsaama, tänä vuonna Tanssin maineteko -palkinnon saanut Kinetic Orchestra vierailee ensimmäistä kertaa Teatterikesässä esityksellään I’m Liquid.


Käsittelyssä sukupuolen moninaisuus

Ruotsalainen näyttelijä, tanssija, koreografi ja DJ Sofia Södergård tuo festivaalille teoksensa SLICK, jossa Södergård on drag-kuningas Qarl Qunt. Katsoja pääsee seuraamaan hahmon neljättä maailmankiertuetta kabareeta, tanssia ja fyysistä teatteria yhdistävässä esityksessä.

Red Nose Companyn arvostelumenestys Babylon käsittelee vallankäyttöä naisnäkökulmasta ja ottaa kantaa sukupuolten välisiin valtarakenteisiin. Marielle Eklund-Vasaman ohjauksessa ovat näyttelijät Minna Puolanto ja Hanna Seppä.


Taidekorkeakoulujen kaksi vahvaa teosta

Näyttelijä Geoffrey Eristan sooloteos N.E.G.R.O. – Nhaga & Erista Growing ’n Reaching Out käsittelee rodullistettua kehoa, mustaa maskuliinisuutta ja sitä, millaista on kasvaa afrikkalaisten vanhempien lapsena suomalaisessa yhteiskunnassa. Teos on Eristan taiteellinen opinnäytetyö Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun.

Vuonna 1969 Tampereen Teatterikesän hittiesitys oli paikallisen Popteatterin Hair-musikaali. Tänä vuonna palataan legendaariseen hippikesään, kun Tampereen yliopiston, Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen konservatorion suurtuotanto Hair valloittaa jälleen festivaalin. Pauliina Hulkon ohjauksessa pohditaan, mitä annettavaa musikaalilla on juuri tässä ja nyt.


Esitykset nuorille katsojille

Näyttelijä-miimikko Marc Gassot’n tähdittämä Lion – The Weird and Magical Abracadabra Show kunnioittaa perinteistä sirkusta maustaen sitä mimiikalla, klovnerialla ja taikatempuilla. Myös nuoriin uppoavan teoksen ohjauksesta vastaa Circo Aereon Sanna Silvennoinen. Esitys on tehty yhteistyössä Kansallisteatterin, Tampereen Työväen Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin kanssa.

Katuteatteriesityksen koko perheelle tarjoaa Les Dudes esityksellään Stories in the City. Teoksen esiintyjät ovat Pikku Kakkosesta suomalaisyleisölle tuttu teatterintekijä Senja Meriläinen ja muun muassa Cirque du Soleilille työskennellyt Philippe Dreyfuss.

Tampereen Teatterikesä on yksi Euroopan merkittävimpiä teatterifestivaaleja, joka esittelee suomalaisen teatterin kiinnostavimmat ja päivänpolttavimmat esitykset ja tarjoaa kansainvälisiä huippuvierailuja ympäri maailman. Seuraavan kerran Tampereen Teatterikesää vietetään 5.–11. elokuuta 2019.

www.teatterikesa.fi

1 / 19

2 / 19

3 / 19

4 / 19

5 / 19

6 / 19

7 / 19

8 / 19

9 / 19

10 / 19

11 / 19

12 / 19

13 / 19

14 / 19

15 / 19

16 / 19

17 / 19

18 / 19

19 / 19
  • Yhteistyössä: