Etusivu » Kaikki festivaalit » » Tampereen Teatterikesä

Tampereen Teatterikesä
01.08.2016 - 07.08.2016Tietoa festivaalista

Tampereen Teatterikesä on yksi Euroopan merkittävimmistä teatterifestivaaleista, joka toimii näyteikkunana sekä suomalaisen että kansainvälisen teatterin parhaimmistoon. Teatterikesän korkealaatuinen ohjelmisto esittelee uutta draamaa, modernisoituja klassikkoja, tanssiteatteria, nykysirkusta ja katuteatteria.

Tapahtuman luonne

Teatteri ja kirjallisuus Kirjallisuus, runous Kursseja Ohjelmaa nuorille Seminaareja, luentoja Sirkus Teatteri Viihdemusiikki Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.teatterikesa.fi
Sähköposti info@teatterikesa.fi
Festivaaliosoite Tullikamarin aukio 2, Tampere Katso kohde kartalla
Puhelin+358 3 214 0992
ToimistoTullikamarin aukio 2, FI-33100 Tampere

Festivaali kartalla

Teatterikesän synty

Tampereen Teatterikesä perustettiin vuonna 1968. 60-luvulla elettiin kulttuurivallankumouksen aikakautta, jonka kuohuissa Aamulehden kriitikko ja tulinen teatterimies Olavi Veistäjä esitti ajatuksen teatterifestivaalista kaupunginjohtaja Erkki Lindforsille.

Syksyllä 1968 Tampereen kaupunki ryhtyi Tampereen Teatterikesä ry:n perustajajäseneksi, ja kaupungin johdolla teatteripiirit alkoivat suunnitella ensimmäistä festivaalia seuraavalle elokuulle. Muut perustajatahot olivat Tampereen Teatterikerho, Tampereen Työväen Teatteri, Tampereen Teatteri sekä kummankin teatterin näyttelijäyhdistykset.

Pyrkimys oli toimia kokoavana, esittävän suomalaisen teatterin katselmuksena. Näin tapahtuikin – Teatterikesä tarjosi mahdollisuuden vertailla ja luoda kokonaiskuvaa teattereista. Lisäksi se antoi erinomaiset puitteet seminaareille, neuvotteluille ja kokouksille.

Ensimmäisen Teatterikesän talous pakotti järjestäjät tyytymään valtakunnallisen katselmuksen sijasta tamperelaisten voimien esittelyyn, ja näin myös osa kaupungin harrastajateattereista sai mahdollisuuden tulla mukaan. Varsinainen yllätyspaukku, sekä yleisömagneetti että arvostelumenestys tulikin harrastajien riveistä: Tampereen Popteatterin kohumusikaali Hair muodosti taloudellisen kivijalan ensimmäiselle Tampereen Teatterikesälle.

Teatterikesän työjaoston puheenjohtajan, Olavi Veistäjän, kauteen 1968–1989 mahtui kolmen vuoden mittaisia katselmusjaksoja neljä, joista ensimmäinen esitteli suomalaista teatteria laajentaen festivaalin valtakunnallisiin mittoihin. 70-luvun puolessavälissä katseltiin kotimaista näytelmää ja vuosikymmenen loppupuoli painottui puolestaan esittelemään teatterivuoden parhaita. Viimeinen kolmikesäinen katselmus nimettiin ”Uudistuvan suomalaisen teatterin katselmukseksi”.

Katselmuksien ohessa esiteltiin vuosittain myös ns. kokovartalokuvia erikseen valituista teattereista, jotka toivat kerralla useamman esityksen Teatterikesään. Kansainvälisiä vierailujakin nähtiin.

Muutoksen tuulet ja elinvoimainen troikka

Vuonna 1990 teatterimaailman grand old lady Vivica Bandler otti ohjelmiston ohjat käsiinsä ja Teatterikesä instituutiona tuuletettiin perin pohjin. Paikallisfestivaalin tasolle juuttuminen sai Bandlerin aikana pisteen – nyt lähdettiin luomaan tuoreempaa yhdistelmää suomalaisesta, pohjoismaisesta ja laajemminkin ottaen kansainvälisestä festivaalista.

Teatterikesän tiedotusta tehostettiin urakalla. Etenkin ulkomaiset kontaktihenkilöt moninkertaistuivat ja kansainvälinen lehdistö kiinnostui jatkuvasti kehittyvästä ja korkeatasoisesta festivaalista. Asiantuntijoita kaikilta teatterimaailman sektoreilta saapui vuosi vuodelta enemmän, kun sana persoonallisesta ohjelmistosta levisi. Teatterikesään valituille näytelmille annettiin nyt tilaa liekehtiä vapaasti ajanhengen ilmiöihin reagoiden ilman etukäteen valittua temaattista linjaa.

Vuonna 1995 taiteellinen johto siirtyi toimivaksi havaittuun malliin, joka on edelleen käytössä Teatterikesässä: Pääohjelmistosta vastaa kolmihenkinen, teatterialan ammattilaisista koostuva tiimi – ”troikka” – yhdessä toiminnanjohtajan kanssa. Ryhmän toimenkuvaan kuuluu satojen kotimaisten ja kansainvälisten teatteriesitysten katsominen ja parhaimmiston valitseminen tiukan seulan läpi.

Teatterikesän nykypäivää

Nykyään Tampereen Teatterikesän mittasuhteet ovat aivan toiset kuin tapahtuman alkuaikoina. Olavi Veistäjän muutaman hengen esikunnasta on siirrytty organisaatioon, jossa työskentelee kymmenittäin ammattitaitoista henkilökuntaa puhumattakaan arvokkaasta talkoovoimasta.

Ohjelmistokokonaisuudet ovat lisääntyneet ja esitysmäärät kasvaneet radikaalisti, kuten vastaavasti myös esitysmäärä. Teatterikesän syntyaikojen perusperiaate on kuitenkin säilynyt: Tampereella nähdään laaja-alainen kattaus suomalaisen teatterin parhaimmistoa. Festivaali on saanut arvokkaan lisänsä kansainvälisestä ohjelmistosta, jonka osuus on Vivica Bandlerin kaudesta lähtien pysynyt kolmasosana pääohjelmistosta.

Neljänkymmenen vuoden aikana Tampereen Teatterikesä on kohonnut Pohjoismaiden ja pohjoisen Euroopan yhdeksi merkittävimmistä festivaaleista.

LÄHTEET

Lehtola, Erkka & Seppälä, Raimo: Taitaa olla piru. Olavi Veistäjän elämä ja teatteri.
WSOY, 1989
Valkonen, Kaija & Markku: Yhtä juhlaa. Finland Festivals. Otava, 1994
Pennanen, Jyri: Julkaisematon artikkeli Pro gradu – tutkielmassa Aika leikkasi hippien hiukset

Jaa tapahtuma

Tampereen Teatterikesä: Tapahtumien Yö valtaa Tampereen kadut, torit ja puistot

19.07.2016

Torstaina 4.8. järjestettävässä Tampereen Teatterikesän Tapahtumien Yössä on jokaiselle jotakin: taidetta, musiikkia, tanssia, kirjallisuutta, elokuvia, käsitöitä, museoita, urheilua, syömistä, juomista… Ympäri kaupunkia levittäytyvään Tapahtumien Yöhön antavat panoksensa tänä vuonna 77 ryhmää 195 esityksellään. Tapahtumapaikkoja on yhteensä 57.

 

Jotain uutta, jotain vanhaa

Tapahtumien Yön ohjelmasta löytyy monia tuttuja elementtejä edellisiltä vuosilta, mutta myös jotain aivan uutta. Tampereen seurakunnat järjestävät perinteisesti tapahtumia Tampereen kirkoissa, kuten soul-messun Aleksanterin kirkossa. Suomi-soulin kuninkaaksikin tituleerattu Sami Saari vastaa illan musiikista yhdessä Sonics-orkesterin kanssa. Monissa Tampereen museoissa järjestetään opastettuja kierroksia näyttelyihin. Suomalainen kirjakauppa ja Akateeminen kirjakauppa tuovat Tampereelle kattavan valikoiman kotimaisia kirjailijavieraita.

 

Mielenkiintoisia uutuuksia löytyy esimerkiksi Hämeenpuistosta kaksin

kappalein: Tampereen Työväen Teatteri esittää taltioinnin Sirkku Peltolan komediasta Yksiöön en äitee ota. YLEn taltioimaa esitystä pääsee katsomaan Hämeenpuiston ulkoilmakinossa. Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys PESU ry puolestaan järjestää koirakävelyn Hämeenpuistosta Pyynikille. Noin neljän kilometrin mittainen lenkki kuljetaan karvaisten ystävien kanssa Pyynikin kauniiden maisemien läpi Rosendahlin rantaan.

Kokeile Roller Derbyä, souda Sorsalammessa Tänä vuonna mukana on monia tapahtumia, joihin pääsee itse osallistumaan. Tampere Roller Derby järjestää Tammelantorilla näytösottelun lisäksi Open Skaten, jossa voi vetää rullaluistimet jalkaan ja kokeilla, kuinka luistelu sujuu. Hämeen partiopiirin #koe#elämys@partio-tapahtumassa soudellaan Sorsalammella, ja Pyynikin kirkkopuistossa bongataan lepakoita Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys ry:n kanssa. Kaupin Tähtitornissa voi puolestaan ihailla ja opiskella tähtikuvioita kaukoputkella.

Pakkahuoneenaukiolla toinen toistaan huikeampia esityksiä aina yöhön asti Circus Ruska Festival tarjoaa Tapahtumien Yön yleisölle huikeita sirkusesityksiä Pakkahuoneenaukiolla. Riemastuttava Taikuri-Marko valloittaa koko perheen, ja Circus Ruskan #MikäKesä2016:n juniorit ovat varustautuneet Suomen kesään pilkkihaalarein ja uimaleluin.

Nykysirkusta, mediataidetta ja elektronista musiikkia yhdistelevässä Nuanc3dissa kineettinen sensori nappaa esiintyjien liikkeet ja heijastaa ne isolle valkokankaalle reaaliaikaisena videokuvana.

Pakkahuoneenaukiolla pidetään myös pirskeet Pirske Jazz Bandin tahdittamana, ja illan päättää Tapahtumien Yön konkari, Flamma, uudella tulishow´llaan.

Tapahtumien Yössä suunnistaminen on entistä helpompaa!

Tapahtumien Yön ohjelma löytyy nyt myös Eventmore-mobiilisovelluksesta.

Sovelluksen avulla eri tapahtumien välillä navigointi on helppoa ja itseä kiinnostavia esityksiä voi hakea vaikka aihepiireittäin tai kartalta oman sijainnin mukaan. Tapahtumien Yön ohjelman voi ladata ilmaiseksi osoitteesta http://www.eventmore.io/app/tapahtumienyo/.

 

Tapahtumien Yön ohjelma kokonaisuudessaan osoitteessa http://www.teatterikesa.fi/ohjelmisto/tapahtumien-yo/

Tampereen Teatterikesä järjestetään 1.-7.8.2016.

www.teatterikesa.fi

Tampereen Teatterikesän ohjelmiston palapeli on vihdoin valmis!

19.07.2016

Tänään on julkaistu sekä Tapahtumien Yön että Teatterikesän avajaisten ohjelmistot sekä koko ohjelmiston esittelevä tabloidlehti.

Perinteinen katukarnevaalitapahtuma Tapahtumien Yö valtaa jälleen Tampereen kadut Teatterikesä-viikon torstaina 4.8.2016. Huikeassa ohjelmistossa on mukana 77 ryhmää ja yhteensä 195 esitystä sekä ohjelmaa aamusta iltaan – taidetta, musiikkia, tanssia, kirjallisuutta, elokuvia, käsitöitä, museoita, urheilua, syömistä, juomista… Vedä jalkaan rullaluistimet Tammelantorilla, soutele Sorsalammella ja ihastele valotaidetta ja tulta Pakkahuoneenaukion yössä.

Teatterikesän avajaisia vietetään tiistaina 2.8. klo 12.00–13.00 Laikunlavalla Vanhan kirjastotalon puistossa. Suomen Kansallisteatterin johtaja Mika Myllyaho avaa festivaalin, ja luvassa on myös tärppejä festivaalin ohjelmistosta, musiikkiesityksiä sekä silkkaa taikaa.

Teatterikesän koko ohjelmiston löydät myös julkaistusta tabloidista

https://issuu.com/teatterikesa/docs/teatterikesa_tabloid_2016

Tervetuloa Teatterikesään – jo alle kahden viikon kuluttua!

Tampereen Teatterikesä järjestetään 1.-7.8.2016.

www.teatterikesa.fi

 

Teatterikesän OFF Tampere juhlistaa tänä kesänä neljännesvuosisataista taivaltaan!

07.07.2016

Koko Teatterikesäviikon ajalle,  1.–7.8.2016, levittäytyvässä ohjelmistossa on luvassa upeita monologeja, menevää sirkusta, monenlaista musiikkia ja puhuttelevaa tanssitaidetta. OFF Tampere tarjoaa kaikille mahdollisuuden osallistua Teatterikesään, ja tänä vuonna tilaisuuteen tarttui ennätykselliset 52 esitystä ja 44 esiintyvää ryhmää.

Maistiaisina mainittakoon muun muassa japanilaisen Mestari Ichinosuken Rakugo-show, jossa yksi mies ottaa haltuunsa kokonaisen komediannäytelmän kaikki henkilöroolit. Mukana on myös nykysirkusesitys Nuanc3d, jossa esiintyjien huikea akrobaattinen liike yhdistyy mediataiteeseen luoden teokseen voimakkaan visuaalisen ulottuvuuden.

Tutustu ja ylläty ohjelmiston monipuolisuudesta!

 

Perinteisistä sirkushuveista draaman syviin vesiin

25. kertaa järjestettävässä Tampereen Teatterikesän OFF Tampere -ohjelmistossa on mukana ennätykselliset 52 esitystä ja 44 esiintyvää ryhmää – harrastajista ammattilaisiin ja nuorista lupauksista konkareihin. Teatterikesäviikolla kuullaan upeita monologeja, nähdään meneviä sirkusesityksiä ja puhuttelevaa tanssitaidetta sekä lisäksi klassikoita, uusia teoksia ja komediaa eri puolilta Suomea ja aina Japanista saakka.

 

Monikulttuurisuuden äärellä

Teatteri Telakka tuo OFFiin Irakista pakolaisena Suomeen tulleen kirjailija ja elokuvaohjaaja Hassam Blasimin esikoisnäytelmän Digihattupelin. Digihattupeli on myös vuoden teatteriksi 2016 valitun Teatteri Telakan 20-vuotisjuhlanäytelmä, joka on yhteistuotanto virolaisen Tartu Uus Teaterin kanssa.

Monikulttuurisuutta Teatterikesään luo myös Karis Bächeha -ryhmän esitys Kirjeitä. Hervannan elokuvateatterilla esiintyvä Karis Bächeha, eli Karijärven pojat, koostuu Karijärven tukikodin alaikäisistä, ilman vanhempiaan maahan tulleista turvapaikanhakijoista. Sanna-Kaisa Hjorthin ohjaama esitys on kollaasi ikävästä, läheisyydestä, tunteista ja toiveista. Kirjeitä palkittiin tänä keväänä stipendillä valtakunnallisessa nuorten teatteritapahtumassa Teatriksessä.

 

Mestari Ichinosuken Rakugo-show Japanista

Tampereelle saadaan harvinaista herkkua Japanista, kun Mestari Ichinosuke esittää perinteistä japanilaista komediaa rakugoa Vanhalla Kirjastotalolla. Rakugo on verrattavissa amerikkalaiseen tilannekomediaan – kuitenkin sillä erolla, että useiden näyttelijöiden sijaan yksi näyttelijä esittää kaikki roolit. Esitys on tekstitetty suomeksi.

 

Mystiikka ja nukketeatteri kohtaavat Onkiniemen vanhalla voimalalla

OFF tarjoaa myös Suomen kärkiluokan nukketeatteria, kun trio Rajala–Käppi–Räikkä tuo Onkiniemen vanhaan voimalaan teoksensa Räähkän luku – Kauhunukkemystikaali. Myöhäisiltaan sijoittuvassa, aikuisille suunnatussa nukketeatteriesityksessä kuullaan kahden pakanallisen, jouhikon ja nuken, dialogi. Alma Rajalan ohjaama esitys on sekoitus nukketeatteria ja äänitaidetta. Äänimaailman esitykseen on luonut muusikko Pekko Käppi.

 

Circus Ruska Festival jälleen osana Teatterikesää

Circus Ruska Festival esittelee tänä kesänä mielenkiintoisimmat ja puhuttelevimmat esitykset sirkustaiteen maailmasta.

Capilotractées on Elice Abonce Muhosen ja Sanja Kososen nykysirkusesitys, joka pohjautuu perinteisen sirkuksen hiuksistaroikuntatekniikkaan. Esitys nähdään Sorin Sirkuksella, Teatterikesäviikon lauantaina ja sunnuntaina. Ruskan mukana Teatterikesään matkustavat myös #MikäKesä2016 sekä Sisus: Mosh split, jonka naisenergia valtaa Pakkahuoneenaukion lauantaina.

Pakkahuoneenaukiolla nähdään myös nykysirkusesitys Nuanc3d, jossa esiintyjien liike ja sensoriteknologiaan pohjautuva mediataide luo teokseen voimakkaan visuaalisen maailman. Luvassa lisäksi valloittava esitys jonleeraavalta taikurilta, tamperelaiselta Taikuri-Markolta.

Perinteisesti Circus Ruska Festivalin päättää Klubilla järjestettävä Circus Carnival Club, jossa esiintyy muun muassa balkanbändi 1,2 Dixie.

 

Hurma Monologifestivaali

Kuudennen kerran järjestettävä Hurma Monologifestivaali ottaa paikkansa jälleen luonnon keskellä, Tampereen Sorilassa Hurman vanhalla kansakoululla. Yksinpuhelun kärkeä festivaalilla edustavat mm.

näyttelijät Ria Kataja ja Katariina Havukainen.

 

Koko ohjelmisto osoitteessa: www.teatterikesa.fi/ohjelmisto/off-tampere

Tampereen Teatterikesä

Tampere Theatre Festival

1.–7.8.2016

www.teatterikesa.fi

Tampereen Teatterikesä - capilotractees_sebastien_armengol-

Tampereen Teatterikesä: Encorebaana tarjoaa ilmaisohjelmaa Teatterikesäviikolla

30.06.2016

Tampereen Teatterikesän festivaalitunnelma jatkuu iltaisin, kun yhteistyössä Sokos Hotels Tampereen ja Pirkanmaan Osuuskaupan kanssa järjestettävä ravintolafestivaali Encorebaana tuo ohjelmaa ravintoloihin tiistaista perjantaihin 2.–5.8.2016. Ensimmäistä kertaa mukana on myös ravintolapiirin ulkopuolelta tavaratalo Sokos. Ohjelmistossa on tänä kesänä 10 esiintyjää ja 9 tapahtumapaikkaa.

Tanssijoiden varaslähtö Teatterikesäviikkoon Encorebaanan uusi aluevaltaus tapahtuu Sokoksessa jo lauantaina 30.7., kun Tanssiteatteri MD herättää tavaratalon ikkunat eloon Näyteikkuna-esityksellään. Liikkuvina mallinukkeina esiintyvät tanssijat Suvi Eloranta, Ville Oinonen, Sonja Pälli ja Anniina Kumpuniemi.

 

Lauluntekijät eilen, tänään ja huomenna

Laulaja-kitaristi Juha Tretjakovin ja pianisti Felipe Munozin kokoama Tampereelle!-lauluilta on läpileikkaus manserockin historiasta kultaiselta 60-luvulta nykyhetkeen. Torni-hotellin Paja Barissa kuullaan kunnianosoituksia tietenkin Epuille ja Juicelle, mutta myös paikallisaarteiksi jääneille helmille ja ilmiöille.

Suomalais-kanadalainen musiikintekijä Nicolas Kivilinna esittää riemukasta ja ennakkoluulotonta rockiaan soolokeikalla Encorebaanan uusimmassa tapahtumapaikassa Hotelli Ilveksen Frans & Marie -bistrossa.

Ukko Nooassa taas päästään kokemaan kansainvälisestikin ylistetyn The Hearingin, eli laulaja-muusikko Ringa Mannerin, lämpimiä lauluharmonioita yhdistettynä elektroniseen loop-taiturointiin.

 

Svengaavia rytmejä ja tanssittavaa tunnelmaa

Tiistaina Kivenheiton valloittaa Electric Beat Orgy, joka tarjoilee beatbox-rytmitettyä meininkiä ja tarttuvia kappaleita omaperäisin sovituksin. Kitaristi Ilkka Kainulaisen, beatboxaaja Samu Paanasen ja basisti Kalle Marttilan bändi yllättää ja vakuuttaa myös vaihtuvan laulusolistin kera.

Viimeistään kuluneena keväänä koko Suomen tietoisuuteen noussut ja Saravon Pekka -hitillään soittolistat valloittanut hiphop-kokoonpano Mansesteri esiintyy Encorebaanassa peräti kahdesti: Kivenheiton keikan lisäksi koko ohjelmiston päättävänä artistina Amarillon illassa.

Trattoriassa tunnettuja pop/rock-kappaleita sävytetään muun muassa jazziksi ja tangoksi pianon, haitarin ja laulun taatulla yhdistelmällä.

Asialla on Hanna Lahtisen, Silja Kuoppalan ja Henna-Riikka Tahvanaisen muodostama Aurinkoradio-yhtye.

 

Laulamisen, esiintymisen ja kisailun iloa

Teatteri-ilmaisun ohjaajat Aleksi Höylä ja Jani Hämäläinen antavat nauruhermoille kyytiä saapuessaan Pyynikintorin Tuoppiin Plip ’n Bob -pantomiimiduona. Fyysistä teatteria ja improvisaatiota esityksessään hyödyntävä kaksikko on esiintynyt yhdessä vuodesta 2012. Niin ikään Tuopissa mainion tunnelman takaa Tampereen teknillisellä yliopistolla vaikuttavan TeekkariKvartin a’cappella-laulanta. Sekapienryhmän ohjelmisto on monipuolinen: teekkariperinteitä kunnioittavista juomalauluista kevyeen musiikkiin.

Maisteri Simo Frangénin suursuosion saavuttanut tietovisa jatkaa ohjelmistossa. Osallistujat pääsevät koettelemaan aivonystyröitään visakysymysten parissa jo kolmatta kertaa Encorebaanalla, tänä vuonna Ukko Nooassa.

 

Encorebaanan koko ohjelmisto esitysaikoineen löytyy verkosta www.teatterikesa.fi/encorebaana/.

Tampereen Teatterikesä: Ohjelmateltassa nautitaan musiikista, runoudesta ja vahvoista tulkinnoista

03.05.2016

Ohjelmateltta nousee osaksi Tampereen Teatterikesää elokuun 2. päivä jo seitsemännentoista kerran. Keskustorin tunnelmallisessa kohtaamispaikassa nähdään kahdeksan iltaesitystä ja yksi iltapäiväkonsertti.

Ohjelmateltan tiistain avajaisilta kuljettaa Pariisin kaduille. Noora Kiilin luotsaama Chanson D’Amour on ranskalaisen laulelman ikivihreistä sävelmistä kudottu konsertti, jonka tunnelmasta vastaa solistin lisäksi Suomen eturivin muusikoista koostuva orkesteri: Mika Huusari (harmonikka), Lauri Yrjölä (kitara), Petri Mäkiharju (kontrabasso) ja Harri Heininen (rummut).

Tiistain myöhäisillassa esiintyy Sir Elwoodin Vieraskirja, kuusihenkinen kokoonpano, joka soi samaa kaihoa ja karheutta kuin Sir Elwoodin Hiljaiset Värit. Laulaja Juha Lehden ja kitaristi Jussi Virtasen synnyttämässä yhtyeessä runoilija Ilpo Tiihosen tekstit lyövät kättä Elwoodien savuisen keskiolutjatsin
kanssa.

Vääränlainen mies on Kansallisteatterin näyttelijän Kristiina Haltun hersyvä omaelämäkerrallinen lauluilta naisen elämästä. Keskiviikon myöhäisillassa puolestaan esiintyy Poetry Band, joka liikkuu runouden ja musiikin, puhelaulun ja lauletun sanan rajapinnassa persoonallisella tavalla.

Näyttelijä Tiina Weckströmin ja muusikko Jussi Tuurnan lauluilta Tähän on tultu täyttää teltan vahvoilla tunteilla. Artistit luovat musiikillisen hetken elämän risteyksessä, jossa ovat läsnä menneisyys, nykyisyys ja aavistus tulevasta. Lauri Viidan juhlavuoden kunniaksi kapellimestari, säveltäjä-muusikko Eeva Kontu kokoaa telttaan uuden orkesterin. Sekä Viidan runot että manserockin ja suomipopin evergreenit saavat yllättäviä ja räväköitä tulkintoja torstain Tapahtumien Yön kunniaksi.

Ei Ohjelmatelttaa ilman Kaj Chydeniusta! Säveltäjä tuo telttaan tänä vuonna lauluillan Kevätöistä unta, jossa esiintyvät Oona Airola ja Jussi Chydenius. Perjantain myöhäisillassa puolestaan nähdään käsikirjoittaja Eppu Nuotion ja säveltäjä Jukka Nykäsen ajankohtaismusikaali Lintukoto. Musiikkiteatteri
Kapsäkin esitys on kertomus suomalaisista tässä vauhdilla muuttuvassa maassa Euroopan laitamilla.

Ohjelmateltassa saadaan nauttia myös iltapäiväkonsertista, kun ohjelmiston päättää lauantaina kymmenhenkisen kokoonpanon, Lada Nuevon konsertti. Yhtye sulattaa pohjoisen viiman kohmettamat sydämet slaavilais-balkanilaisella mentaliteetillaan.

Tampereen Teatterikesä järjestetään 1.-7.8.2016.

www.teatterikesa.fi

Tampereen Teatterikesän esityksissä etsitään tulevaisuuden suuntaviivoja

03.05.2016

Tampereen Teatterikesä järjestetään 1.–7. elokuuta 48. kerran. Tämän kesän esityksistä festivaalin taiteellinen johtoryhmä – Mikko Roiha, Milja Sarkola ja Miko Jaakkola – kertoo näin: ”Vuonna 2016 kukaan ei osaa varmuudella sanoa mihin suuntaan pitäisi lähteä. Eksyksissä olemisen tunne tuntuu koskevan niin politiikkaa, taloutta kuin henkilökohtaista elämääkin. Teatterikesän Pääohjelmisto heijastelee tätä hämmennystä ja etsii kadonneita suuntaviivoja tulevaisuuden suhteen.”

Festivaalin Pääohjelmistossa on tänä vuonna 20 teatteriryhmää, joista kansainvälisiä on seitsemän. Esityksiä on kaikkiaan 41.

Todellisuuden kuvat

Pääohjelmistossa nähdään esityksiä, jotka käsittelevät tavalla tai toisella todellisuutta. Politiikkakollektiivin ja Ryhmäteatterin Eduskunta-trilogian päätösosa läpivalaisee poliittisia pelejä hyvinvointiyhteiskunnassamme. Susanna Kuparisen ohjaus on satiiri yhden totuuden maasta.

Aurinkoteatterin aikuisten satu, ajallisesti monikerroksinen musikaali Maa-Tuska pureutuu kulttuurin ja sivistyksen alasajoon metaforan kautta. Omaehtoisen esityksen ohjauksesta ja käsikirjoituksesta vastaa Juha Mustanoja.

Kansallisteatterin Onnellisuuden tasavalta on eurooppalaisten nykydramaatikkojen kärkeen lukeutuvan Martin Crimpin viiltävän ironinen tutkielma nykyihmisestä ja aikamme vapauden ehdoista. Teoksen on suomentanut ja ohjannut Minna Leino.

Saara Turusen Q-teatteriin käsikirjoittama ja ohjaama Tavallisuuden aave – kuvia kotimaasta puolestaan pohtii nimensä mukaisesti tavallisuutta ja sen tavoittelua, erilaisuuden pelkoa ja joukosta erottumisen kauhua. Esitys vie yhteiskunnalliset kysymykset suoraan perheen sisälle.

 

Neljä puheenvuoroa

Pääohjelmiston neljän puheenvuoron sarja puhuu jännitteistä, joita kiristynyt yhteiskunnallinen tilanne yhteisöille ja yksilöille aiheuttaa.

Noora Dadun Minun Palestiinani avaa tulenarkaa poliittista konfliktia henkilökohtaisen näkökulman kautta. Amerikkalainen koomikko-näyttelijä Desiree Burch taas kertoo komiikan keinoin yksilön kohtaamasta rasismista esityksessään Tar Baby.

Transforces-ryhmän ja ohjaaja Teemu Mäen dokumenttiteatteriesitys Transformations – otteita maskuliinisuuden sanakirjasta pureutuu sukupuolien moninaisuuden kysymyksiin.

Anna Paavilaisen sooloteos PLAY RAPE kertoo alistamisen ja sananvapauden tematiikasta. Omiin kokemuksiinsa pohjaten näyttelijä iskee teatteritaiteen ydinkysymyksiin.

Klassikot nyt

Pääohjelmistossa nähdään myös vahvoja klassikkotulkintoja. Reykjavikin kaupunginteatteri tuo festivaalille Anton Tšehovin ajattoman näytelmän, Lokin, jonka ohjauksesta vastaa kansainvälisesti arvostettu teatterintekijä Yana Ross.

Ohjaaja Igor Vuk Torbica on tarttunut serbilaisen työryhmänsä kanssa Heinrich von Kleistin klassikkoon Rikottu ruukku, jonka teemat, kuten korruptio ja valta-aseman väärinkäyttö, ovat yhä ajankohtaisia.

Koreografi ja tanssija Carl Knifin Svenska Teaterniin ohjaama Förvandlingen (Muodonmuutos) näyttää, miten Franz Kafkan absurdista novellista tehdään fyysisen teatterin keinoin taitava näyttämösovitus.

Jouko ja Juha Turkan 20 vuotta sitten kirjoittama näytelmä Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa on puolestaan saanut ohjaaja Antti Mikkolan käsittelyssä rohkean sovituksen nykyaikaan. Seinäjoen kaupunginteatterin komedia on täynnä vimmaa ja kerroksia.

Riihimäen Teatterin ja Näyttämö 3T:n musiikkiteatteriesitys The Grimm Book of Horrors avaa uusia ovia Grimmin veljesten satumaailman kauhukellareihin.

Uuden sukupolven esitykset

Pääohjelmiston uuden sukupolven esitykset ehdottavat näkemyksiä uusiksi maailmankuviksi.

Ruusu Haarlan Taideyliopiston Tetterikorkeakoulun taiteellinen opinnäytetyö RUSKA – Rakkauden kuva on tragikomedia nuoresta naisesta, joka koittaa saada otteen omasta elämästään.

Tampereen yliopiston Teatterityön tutkinto-ohjelma Nätyn Hipsterit puolestaan kuljettaa matkalle kohti tuntemattoman kohtaamista ja yhdessätekemistä. Ohjauksesta vastaa teatterityön professori Pauliina Hulkko, ja esiintyjinä ovat keväällä Nätyltä valmistuvat opiskelijat.

Festivaalilla vierailee myös yksi Ruotsin maineikkaimmista lasten- ja nuortenteattereista, ung scen/öst. Rose Rose Rose on valloittava nuoren tytön kasvutarina, jonka kertoo kolme miesnäyttelijää.

Kansainväliset helmet

Sveitsiläisen Thom Luzin ohjaus When I Die – A Ghost Story with Music on voimakkaan musikaalinen ja tunnelmallinen teos, joka pohjautuu tositarinaan automaattisäveltäjä Rosemary Brownista. Islantilaisen Rebel Rebelin A Retrospective – Series of Novels Never Written sen sijaan tutkii, miten kirjallinen teos voidaan kääntää koreografian kielelle.

Kanadalainen koomikko-näyttelijä Haley McGee palaa festivaalille uudella esityksellään I’m Doing This for You. Sirkuksesta vastaa tänä vuonna Suomen kansainvälisin nykysirkusryhmä Race Horse Company. Toista kertaa Suomessa nähtävä Super Sunday on villimiessirkusta parhaimmillaan. Esitys tuotetaan yhteistyössä Circus Ruska Festivalin kanssa.

Pääohjelmiston liput ovat myynnissä tästä päivästä lähtien Lippupisteessä.

www.teatterikesa.fi

TAMPEREEN TEATTERIKESÄ - photo Halston Bruce in picture Tar baby

1 / 9
TAMPEREEN TEATTERIKESÄ  - photo Yoshi Omori in picture Frvandlingen

2 / 9
TAMPEREEN TEATTERIKESÄ - photo Aki Loponen in picture The Grimm Book of Horrors

3 / 9
TAMPEREEN TEATTERIKESÄ - photo Antti Ahonen in picture Onnellisuuden tasavalta

4 / 9
TAMPEREEN TEATTERIKESÄ - photo Grimur Bjarnason in picture Lokki

5 / 9
TAMPEREEN TEATTERIKESÄ - photo Markus Gårder in picture Rose Rose Rose

6 / 9
TAMPEREEN TEATTERIKESÄ - photo Nenad Ketrovic in picture Rikottu ruukku

7 / 9
TAMPEREEN TEATTERIKESÄ - photo Pate Pesonius in picture Tavallisuuden aave

8 / 9
TAMPEREEN TEATTERIKESÄ - photoJukka Kontkanen in picture Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa

9 / 9
  • Yhteistyössä: