Etusivu » Kaikki festivaalit » » Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali
21.05.2019 - 26.05.2019

Tietoa festivaalista

Kuusipäiväinen Tanssivirtaa-festivaali esittelee tekijöitä Suomen nykytanssin huipulta ja luo katsauksen tämän hetken nykytanssin kentälle. Vaikuttavien näyttämöteosten lisäksi ohjelmistossa nähdään myös tanssivideoita, yleisökeskusteluja, klubiohjelmaa ja Tanssivirtaa Tanssitaiteilijan kaupunkitilaesityksiä.

Tapahtuman luonne

Tanssi Elokuva Nykytanssi Seminaareja, luentoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Kuvagalleria

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.tanssivirtaa.net/
Sähköposti tuotanto@tanssivirtaa.net
Festivaaliosoite Hällä-näyttämö, Hämeenkatu 25, Tampere Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 556 6025
Toimisto Hällä-näyttämö, Hämeenkatu 25, FI-33200 Tampere

Festivaali kartalla

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali on kuusipäiväinen jokakeväinen tapahtuma, jonka tuottaa Tanssiteatteri MD.

Tanssivirtaa-festivaali tuo festivaalikaupunki Tampereen tapahtumakartalle kotimaisen nykytanssin upean kirjon.  Sen ohjelmistossa on teoksia niin konkareilta kuin aloittelevilta tekijöiltä. Vuodesta 1997 järjestetty Tanssivirtaa-festivaali on vakiinnuttanut asemansa yhtenä tärkeimmistä kotimaiselle nykytanssille omistautuneista tapahtumista. Paikallisella tasolla festivaali on kaupungin ainoa säännöllisesti järjestettävä nykytanssifestivaali ja monille kaupunkilaisille ainutlaatuinen ikkuna uusimpiin nykytanssin virtauksiin.

Festivaalin ohjelmistossa on aikuisyleisölle suunnattuja nykytanssiteoksia pääasiassa kotimaisen freelancekentän toteuttamina. Ohjelmistossa nähdään myös tanssivideoita, mielenkiintoisia yleisökeskusteluja ja tunnelmallisia klubi-iltoja. Jokaisen esityksen jälkeen on suosittu Jälkilöyly-yleisökeskustelu.

Tanssivirtaa-festivaalin ytimessä on tekijöiden ja teosten esittely. Festivaalin ohjelmiston suunnittelusta vastaa MD:n taiteellinen suunnitteluryhmä.

Ohjelmistossa on nähty vuosien varrella yli 80 ajankohtaista ja ajatuksia herättävää teosta. Teosten koreografeja ovat olleet mm.: Alpo Aaltokoski, Hanna Brotherus, Helena Franzén, Jyrki Karttunen, Petri Kekoni, Marjo Kuusela ja Susanna Leinonen. Vuonna 2010 festivaalille valittiin ensimmäisen kerran Vuoden Tanssivirtaa Tanssitaiteilija, jolta tilattiin teos kaupungille festivaalin jokaisena päivänä esitettäväksi. Tanssivirtaa Tanssitaiteilijat ovat koreografi ja muusikko Elina Pirinen (2010), koreografi Virva Talonen (2011), koreografi ja muusikko Katja-Maria Taavitsainen (2012), tanssija-koreografi Pauliina Aladin (2013) ja Riikka Theresa Innanen (2014), Joona Halonen (2015) ja Sonya Lindfors (2017). Vuoden Tanssitaiteilijan esitys laajentaa festivaalin ohjelmiston ja nykytanssitaiteen teatteritiloista kaupunkilaisten arkiympäristöön.

Festivaali kutsuu vuosittain nykytanssin aloittelevia ja ensikatsojia erikoiskutsuvieraiksi. Vieraat saavat Tampereen konservatorion tanssin ammattiopiskelijoiden luotsaamana henkilökohtaisesti opastetun ja ilmaisen esitysillan. Ilta alkaa alustuksella koreografin taustasta ja teoksen tavoitteista ja päättyy esityksen jälkeen Jälkilöyly-keskusteluun.

Tanssivirtaa-festivaalin päätapahtumapaikka on Tanssiteatteri MD:n koti Hällä-näyttämön aivan Tampereen keskustan ytimessä.

Festivaalin järjestämistä ovat tukeneet kohdeavustuksilla mm. Pirkanmaan taidetoimikunta, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Alfred Kordelinin säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto. Festivaali saa vuosittain Taiken/OKM:n festivaaliavustusta.

Jaa tapahtuma

Ensikatsaus Tanssivirtaa-festivaalin ohjelmistoon

08.04.2019

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaalia vietetään 21.-26.5.2019. Kuusipäiväinen festivaali tarjoaa monipuolisen kattauksen ajankohtaisia kotimaisia nykytanssiteoksia, joiden tekijöistä löytyy myös useita kansainvälisiä nimiä.

RIINA HANNUKSELA ON VUODEN TANSSIVIRTAA-TANSSITAITEILIJA

Tanssivirtaa-tanssitaitelijaksi on valittu Riina Hannuksela. Hannuksela on tanssi- ja yhteisötaiteilija, joka työskentelee erilaisissa ympäristöissä ja konteksteissa, usein taideinstituutioiden ulkopuolella, julkisessa tilassa ja useimmiten ei-ammattilaisten kanssa. Häntä inspiroi arkielämä, leikki ja pelillisyys.

Festivaalille Hannuksela tuo teoskokonaisuuden Walk Me Talk Me, josta nähdään osa Acts of Daring. Se on esityksellinen kävelyteos yhdelle tai kahdelle katsojalle kerrallaan.

Acts of Daring on kävely sallivamman ja välittävämmän yhteiskunnan puolesta. Se kysyy, miten vapaita olemme ilmaisemaan itseämme, kohtaamaan toisemme ja välittämään toisistamme yksityisen piirimme ulkopuolella. Teoksen ytimen muodostaa kävely, joka tuo ihmiset yhteen. Kävely luo rytmin, tilan ja ajan, johon voi asettua ja antautua niiden kuljetettavaksi. Liikumme sattumanvaraista reittiä kaupunkitilassa, opimme jotakin uutta toisistamme ja uskaltaudumme yhdessä. Lisätiedot esitysten ajankohdista julkaistaan toukokuussa.

Riina Hannuksela on valmistunut filosofian maisteriksi kulttuurihistorian oppiaineesta (v. 2006) ja tanssinopettajaksi (v. 2010). Hän on myös tehnyt live art -opintoja. Valmistumisistaan lähtien hän on toiminut monipuolisesti taiteen kentällä mm. taiteilijana, opettajana ja kouluttajana. Yhtenä keskeisenä teemana hänen työssään on tarkastella ja edistää saavutettavuutta ja moninaisuutta.

MUU OHJELMISTO

Tämän vuoden Tanssivirtaa-festivaali venyttää kehon ja inhimillisyyden rajoja sekä luo näkymiä eri aikoihin ja ulottuvuuksiin. Ohjelmistossa on niin nuorten tekijöiden kuin tanssin kentällä paikkansa vakiinnuttaneiden tekijöiden teoksia

Tiistai 21.5. klo 19 Mira Kautto: Station to Station to Station
Keskiviikko 22.5. klo 19 Theo Clinkard: The Days
Torstai 23.5. klo 19 TADaC: Their Limbs Their Lungs Their Legs
Perjantai 24.5. klo 19 Soile Lahdenperä ja työryhmä: Duo Bold Absurdium
Lauantai 25.5. klo 17 Liisa Pentti: The Body
Sunnuntai 26.5. klo 17 Janina Rajakangas: Kanarialintu

Kaikki teokset esitetään Hällä-näyttämöllä (Hämeenkatu 25, Tampere). Lisätiedot ohjelmistosta julkaistaan toukokuun alussa.

Ohjelmistoon haki yhteensä 60 teosta. Ohjelmistovalinnat on tehnyt festivaalin taiteellinen johtoryhmä, jonka muodostavat Tanssiteatteri MD:n vakituiset tanssija-koreografit. Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali on järjestetty jo vuodesta 1997.

www.tanssivirtaa.net

Hällä-näyttämö | Hämeenkatu 25 | 33200 Tampere
www.facebook.com/TanssiteatteriMD
www.instagram.com/tanssiteatterimd
www.twitter.com/TeatteriMD
www.vimeo.com/tanssiteatterimd
22. Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali 21.-26.5.

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali: Haaveilua, lempeitä kohtaamisia sekä aisteja kutkuttelevaa iloa Tanssiteatteri MD:n keväässä

10.01.2019

Tanssiteatteri MD:n kevätkaudella nähdään laaja kattaus kotimaisen tanssitaiteen helmiä.

Kauden aloittaa Tampereella ensi kertaa nähtävä Hamlet private. Henkilökohtainen, vain yhdelle katsojalle kerrallaan tunnelmallisessa kahvilassa tai baarissa tehtävä esitys on katsoja ja esiintyjän välinen kohtaaminen, jossa pysähdytään Shakespearen Hamletin suurten kysymysten äärelle. Samuli Roininen tulkitsee Hamletin roolin Martina Martin luomassa, ympäri Eurooppaa kiertäneessä konseptissa. Esityksiä on 3.4. saakka.

Tanssiteatteri Minimin Hybrid Momentum esitys vierailee Hällä-näyttämöllä kaksi kertaa 10.1. Ohjelmistoon palaa yleisön suosikki Secunda Prattica, joka on koreografi Mari Rosendahlin, taiteilija Stefan Lindforsin ja säveltäjä Jussi-Pekka Nuton yhdessä luoma huikea moniaistillinen taidematka. Teoksesta on neljä esitystä 19.-27.1.

Kevään kohokohta on ensi-iltateos Suuri harppaus, joka on Teatteri Siperian ja Tanssiteatteri MD:n moniammatillinen ja -taiteellinen yhteistuotanto. Kolmiosainen, eri todellisuuksissa liikkuva näyttämökertomus pohtii, miten sanoittaa ja tavoitella unelmiaan. Teokseen on kerätty materiaalia lukioikäisten nuorten kanssa pidetyistä työpajoista, joissa on pohdittu elämän nivelvaiheessa olevien nuorten haaveiden suuntia. Teoksen ohjaa Piia Peltola (vier.) ja käsikirjoittaa Peltolan lisäksi Teatteri Siperian Marika Heiskanen ja Tuukka Huttunen sekä MD:n Samuli Roininen. Roininen tekee myös teoksen koreografian. Esiintyjinä ovat Marika Heiskanen, Tuukka Huttunen ja Riikka Papunen (Teatteri Siperia), Suvi Eloranta ja Anniina Kumpuniemi (MD) sekä Miro Puranen (vier.). Teoksen ensi-ilta on 23. maaliskuuta 2019 Hällä-näyttämöllä.

Ohjelmistossa jatkavat myös syksyllä ensi-iltansa saaneet Suomen sisällissotaa nykypäivän näkökulmasta käsittelevä Susanna Leinosen koreografia Kenttä ja Alpo Aaltokosken Sisaret, jossa pohditaan yhdessä kulkemisen teemaa. Maaliskuussa esitettävän Kentän parina nähdään SEE | OBEY -tanssielokuva, jonka on ohjannut Jouka Valkama. Sisaret esitetään helmikuussa yhdessä Joona Halosen Tampereen konservatorion tanssin opiskelijoille tekemän koreografian QUIET, PLEASANT AND AIRY kanssa. Toukokuussa Sisaret nähdään yhdessä Aaltokosken aiemman Veljet-koreografian kanssa.

Koko perhettä ohjelmistossa ihastuttavat Ystäväni Pikku Pörriäinen helmikuussa sekä Sankari Moilanen ja Eve toukokuussa. Kummassakin teoksessa pohditaan muun muassa sekä ystävyyden merkitystä että auttamisen tärkeyttä.

Kevätkausi päättyy 21.-26.5. pidettävään 22. Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaaliin, joka esittelee laajan kattauksen ajankohtaisia kotimaisia nykytanssiteoksia. Festivaalin ohjelmisto julkistetaan myöhemmin keväällä.

Katso lisää ja esitysten ajankohdat:

www.tanssiteatterimd.fi

www.facebook.com/TanssiteatteriMD

www.instagram.com/tanssiteatterimd

www.twitter.com/TeatteriMD

www.vimeo.com/tanssiteatterimd

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 9

2 / 9

3 / 9

4 / 9

5 / 9

6 / 9

7 / 9

8 / 9

9 / 9
  • Yhteistyössä: