Etusivu » Kaikki festivaalit » » Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali
21.05.2019 - 26.05.2019

Tietoa festivaalista

Kuusipäiväinen Tanssivirtaa-festivaali esittelee tekijöitä Suomen nykytanssin huipulta ja luo katsauksen tämän hetken nykytanssin kentälle. Vaikuttavien näyttämöteosten lisäksi ohjelmistossa nähdään myös tanssivideoita, yleisökeskusteluja, klubiohjelmaa ja Tanssivirtaa Tanssitaiteilijan kaupunkitilaesityksiä.

Tapahtuman luonne

Tanssi Elokuva Nykytanssi Seminaareja, luentoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Kuvagalleria

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.tanssivirtaa.net/
Sähköposti tuotanto@tanssivirtaa.net
Festivaaliosoite Hällä-näyttämö, Hämeenkatu 25, Tampere Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 556 6025
Toimisto Hällä-näyttämö, Hämeenkatu 25, FI-33200 Tampere

Festivaali kartalla

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali on vuosittain keväällä järjestettävä kuusipäiväinen tapahtuma. Festivaalin tuottaa Tanssiteatteri MD ja sen ohjelmiston suunnittelusta vastaa MD:n tanssija-koreografit. Festivaali käynnistyi ilman määrärahoja vuonna 1997 Anniina Kumpuniemen ideasta ja toimesta. Seuraavina vuosina Tanssiteatteri Mobita/Dansco käytännössä luopui yhdestä ensi-illasta tuottaakseen festivaalin joka kevät.

Tanssivirtaa-festivaali on vakiinnuttanut asemansa yhtenä tärkeimmistä kotimaiselle nykytanssille omistautuneista näkymisen areenoista Pyhäjärven Täydenkuun tanssit ja Tanssia tyrkyllä -festivaalien rinnalla. Paikallisella tasolla festivaali on kaupungin ainoa säännöllisesti järjestettävä nykytanssifestivaali ja monille kaupunkilaisille ainutlaatuinen ikkuna uusimpiin nykytanssin virtauksiin ja nuorten tekijöiden taiteeseen. Tanssivirtaa-festivaali tuo festivaalikaupunki Tampereen tapahtumakartalle kotimaisen nykytanssin upean kirjon.

Festivaalin ohjelmistossa on aikuisyleisölle suunnattuja nykytanssiteoksia pääasiassa kotimaisen freelancekentän toteuttamina sekä ansioituneilta että uraansa aloittelevilta tekijöiltä. Ohjelmistossa nähdään myös tanssivideoita, mielenkiintoisia yleisökeskusteluja ja tunnelmalliset Avajais- ja päätösklubitapahtumat.

Tanssivirtaa-festivaalin ytimessä on tekijöiden ja teosten esittely. Festivaalilla on nähty vuosien varrella MD:n oman ohjelmiston lisäksi yhteensä 76 vierailevaa teosta. Teosten koreografeja ovat olleet mm.: Alpo Aaltokoski, Hanna Brotherus, Helena Franzén, Jyrki Karttunen, Petri Kekoni, Marjo Kuusela ja Susanna Leinonen. Vuonna 2010 festivaalille valittiin ensimmäisen kerran Vuoden Tanssivirtaa Tanssitaiteilija, jolta tilattiin teos kaupungille festivaalin jokaisena päivänä esitettäväksi. Tanssivirtaa Tanssitaiteilijat ovat koreografi ja muusikko Elina Pirinen (2010), koreografi Virva Talonen (2011), koreografi ja muusikko Katja-Maria Taavitsainen (2012), tanssija-koreografi Pauliina Aladin (2013) ja Riikka Theresa Innanen (2014). Vuoden Tanssitaiteilijan esitys laajentaa festivaalin ohjelmiston ja nykytanssitaiteen teatteritiloista arkiympäristöön.

Festivaalin yhteydessä on järjestetty lisäksi paneelikeskusteluja ja seminaareja. Lisäksi yhdessä Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen kanssa on vuodesta 2005 alkaen järjestetty Jälkilöyly-otsikolla yleisökeskusteluja esitysten jälkeen. Vuodesta 2009 festivaali on kutsunut nykytanssin aloittelevia ja ensikatsojia erikoiskutsuvieraiksi. Vieraat saavat Tampereen konservatorion tanssin ammattiopiskelijoiden luotsaamana henkilökohtaisesti opastetun ja ilmaisen esitysillan. Ilta alkaa alustuksella koreografin taustasta ja teoksen tavoitteista ja päättyy esityksen jälkeen Jälkilöyly-keskustelutilaisuuteen.

Festivaalin esityspaikkoina ovat toimineet pääasiassa Tanssiteatteri MD:n kotinäyttämöt Tanssi-Frenckell (1997–2001) ja vuodesta 2003 Hällä-näyttämö. Joinakin vuosina estradeina ovat toimineet myös mm. Demoteatteri, Tampere-talon studio, Teatteri Telakka ja Teatterimonttu. Lisäksi vuosina 2007–2008. Oheisohjelmistosta kasvoi vuonna 2009 Festivaalin ohjelmallinen Päätösklubi yhteistyössä Tullikamarin Klubin kanssa.

Festivaalin järjestämistä ovat tukeneet Pirkanmaan taidetoimikunta, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Alfred Kordelinin säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto. Opetusministeriön valtakunnallisten kulttuuritapahtumien avustusta festivaali on saanut nauttia vuodesta 2004. Lisäksi Sisä-Suomen tanssin aluekeskus on tukenut festivaalia.

Jaa tapahtuma

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali: Tanssiteatteri MD:n kevät oli monien esitysten runsaudensarvi

19.06.2018

Tanssiteatteri MD:n kevään kokonaiskävijämäärä oli 3 373.

Vuoden avasi tammikuussa vauhdikas ja humoristinen Elina Jakowlevan koreografioima nuorille suunnattu esitys Mikä **t*n Pikku Prinssi?Tero Saarisen humoristisen ja absurdin Loopit-teoksen vuoden ainoat kotiesitykset nähtiin tammi-helmikuun vaihteessa ja huhtikuun alussa. Samuli Roinisen uusi koko perheen tanssia, tekstiä ja laulua yhdistelevä Sankari Moilanen ja Eve nähtiin Hällä-näyttämöllä helmikuussa. Nämä esitykset jatkavat MD:n kiertueohjelmistossa.

Maaliskuussa MD ja Tampereen konservatorio toteuttivat yhteistyössä ensimmäisen yhteisen esitysillan 3 tulevaisuutta. Ohjelmassa nähtiin Valtteri Raekallion ensi-ilta sinä minäsi kanssa sinuiksi, minä sinäni kanssa minuiksi konservatorion tanssiopiskelijoiden tanssimana sekä osioita MD:n esityksistä aiemmilta vuosilta.

Lisäksi MD:n kevätohjelmistossa jatkoivat aina yhtä suositut perheen pienimmille suunnatut esitykset Taikalaatikko ja Santeri Sammakon seikkailut. Tanssiteatteri MD:n kevätkauden 28 kotiesitystä Hällä-näyttämöllä keräsivät yhteensä 1 011 katsojaa.

Kevätkauden lopuksi MD järjesti 21. kerran Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaalin 22.-27.5.2018. Festivaalin kokonaiskävijämäärä 1148 katsojaa ylitti yleisöodotukset.

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali järjestetään seuraavan kerran 21.-26.5.2019.

Kevään aikana MD:ssä valmisteltiin syksyn ensi-iltateoksia. Susanna Leinosen sisällissotaa käsittelevästä Kenttä-teoksesta nähtiin osio jo toukokuussa Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahaston vuosijuhlassa. Kenttä nähdään kokonaisuudessaan ensi-illassa Hällä-näyttämöllä 26.10. yhdessä Alpo Aaltokosken trilogian päätösosan kanssa. Aaltokosken Sisaret-duetto jatkaa tutkimusmatkaa yhdessä kulkemisen teemalla. Myös Elina Jakowlevan Ystäväni Pikku Pörriäinen -lastenesityksen harjoitukset alkoivat vauhdilla, sillä ensi-ilta koittaa jo 14.9. Esityksen hyönteishahmot ovat tuttuja YLE:n Pikku Kakkosen TV-sarjasta Pikku Pörriäinen.

MD:n lasten esitykset olivat suosittuja myös eri puolilla Suomea. Santeri Sammakon seikkailut, Tanssiva Muumilaakso, Kurkistuksia Tanssivaan Muumilaaksoon, Taikalaatikko ja Sankari Moilanen ja Eve nähtiin mm. Kajaanissa, Kuopiossa, Sipoossa ja useissa pirkanmaalaisissa päiväkodeissa. Kevät sai juhlavan päätöksen 7.6., kun Tanssiteatteri MD:n tanssijat ilahduttivat improvisaatioesityksellä Finlayson Art Arean avajaisissa. Yhteensä 13 kiertue-esitystä keräsivät 1864 katsojaa.

www.tanssivirtaa.net

 

Tanssivirtaa-festivaali ylitti odotukset ja keräsi yhteen 1148 nykytanssin ystävää

30.05.2018

Kauniin ja lämpöisen kesäsään saattelemana nautittiin 21. Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaalin annista 22.-27.5.2018. Festivaalin kokonaiskävijämäärä oli 1148 katsojaa, joka ylitti positiivisesti festivaalijärjestäjä Tanssiteatteri MD:n yleisöodotukset.

Festivaalilla nähtiin viisi kotimaista nykytanssiteosta Alpo Aaltokoskelta, Jouni Järvenpäältä, Susanna Leinoselta, Satu Rinnetmäeltä ja Mika Kalliolta sekä Maria Autiolta, Mia Jaatiselta ja Minna Karttuselta. Nykytanssiesitysten lisäksi ohjelmassa oli Loikka-lyhytelokuvafestivaalin taiteellisen johtajan Kati Kallion kuratoima Loikka on Tour -tanssielokuvien näytös, joka nähtiin Arthouse Cinema Niagarassa. Nykytanssiesitykset Hällä-näyttämöllä ja Loikka on Tour keräsivät yhteensä 551 katsojaa.

Lisäksi festivaali tarjosi ennen illan tanssiesityksiä kaksi eri tanssilyhytelokuvien näytöstä: tanssilyhytelokuvat Sampo Kerolalta, Mikko Kalliselta ja Heidi Miikiltä sekä 60secondsdance TOP10 –minuutin mittaisten tanssilyhytelokuvien kansainvälisen näytöksen. Tanssiesitysten jälkeen taiteilijat ja yleisö kohtasivat Jälkiköyly-keskusteluissa. Keskustelu oli jälleen runsasta ja antoisaa.

Festivaalin aikana vietettiin kaksipäiväinen kiertävä tanssiammattilaisten tapahtuma Kiertoliike, jonka yhteyteen viritettiin Festariklubi Tullikamari Klubille. Festariklubilla esiintyivät suomalais-eurooppalainen tanssiryhmä BAND, runoilija Reetta Pekkanen, dragartisti Teemu Sytelä sekä pop-duo Minä ja Nieminen.

Festivaalin päätöspäivänä sunnuntaina myös Galleria Himmelblau tarjosi tanssia, Tomas Reganin Ihmishavaintoja-näyttelyn yhteydessä esiintyi 5 tanssijaa. Tanssivirtaa-festivaalin ilmaistapahtumat keräsivät yhteensä 597 katsojaa.

22. Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaali järjestetään 21.-26.5.2019. Festivaalin ohjelmiston suunnittelevat Tanssiteatteri MD:n tanssija-koreografit. Tanssivirtaa-festivaalin nykytanssiteosten videohaku vuodelle 2019 on avoinna 17.9.-15.12.2018.

www.tanssivirtaa.net

1 / 8

2 / 8

3 / 8

4 / 8

5 / 8

6 / 8

7 / 8

8 / 8
  • Yhteistyössä: