Etusivu » Kaikki festivaalit » » Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali
16.05.2017 - 21.05.2017

Tietoa festivaalista

Kuusipäiväinen Tanssivirtaa-festivaali esittelee tekijöitä Suomen nykytanssin huipulta ja luo katsauksen tämän hetken nykytanssin kentälle. Vaikuttavien näyttämöteosten lisäksi ohjelmistossa nähdään myös tanssivideoita, yleisökeskusteluja, klubiohjelmaa ja Tanssivirtaa Tanssitaiteilijan kaupunkitilaesityksiä. Vuodesta 1997 järjestetty festivaali täyttää 20 vuotta vuonna 2017.

Tapahtuman luonne

Tanssi Elokuva Nykytanssi Seminaareja, luentoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Kuvagalleria

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.tanssivirtaa.net/
Sähköposti tuotanto@tanssivirtaa.net
Festivaaliosoite Hällä-näyttämö, Hämeenkatu 25, Tampere Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 556 6025
Toimisto Hällä-näyttämö, Hämeenkatu 25, FI-33200 Tampere

Festivaali kartalla

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali on vuosittain keväällä järjestettävä kuusipäiväinen tapahtuma. Festivaalin tuottaa Tanssiteatteri MD ja sen ohjelmiston suunnittelusta vastaa MD:n tanssija-koreografit. Festivaali käynnistyi ilman määrärahoja vuonna 1997 Anniina Kumpuniemen ideasta ja toimesta. Seuraavina vuosina Tanssiteatteri Mobita/Dansco käytännössä luopui yhdestä ensi-illasta tuottaakseen festivaalin joka kevät.

Tanssivirtaa-festivaali on vakiinnuttanut asemansa yhtenä tärkeimmistä kotimaiselle nykytanssille omistautuneista näkymisen areenoista Pyhäjärven Täydenkuun tanssit ja Tanssia tyrkyllä -festivaalien rinnalla. Paikallisella tasolla festivaali on kaupungin ainoa säännöllisesti järjestettävä nykytanssifestivaali ja monille kaupunkilaisille ainutlaatuinen ikkuna uusimpiin nykytanssin virtauksiin ja nuorten tekijöiden taiteeseen. Tanssivirtaa-festivaali tuo festivaalikaupunki Tampereen tapahtumakartalle kotimaisen nykytanssin upean kirjon.

Festivaalin ohjelmistossa on aikuisyleisölle suunnattuja nykytanssiteoksia pääasiassa kotimaisen freelancekentän toteuttamina sekä ansioituneilta että uraansa aloittelevilta tekijöiltä. Ohjelmistossa nähdään myös tanssivideoita, mielenkiintoisia yleisökeskusteluja ja tunnelmalliset Avajais- ja päätösklubitapahtumat.

Tanssivirtaa-festivaalin ytimessä on tekijöiden ja teosten esittely. Festivaalilla on nähty vuosien varrella MD:n oman ohjelmiston lisäksi yhteensä 76 vierailevaa teosta. Teosten koreografeja ovat olleet mm.: Alpo Aaltokoski, Hanna Brotherus, Helena Franzén, Jyrki Karttunen, Petri Kekoni, Marjo Kuusela ja Susanna Leinonen. Vuonna 2010 festivaalille valittiin ensimmäisen kerran Vuoden Tanssivirtaa Tanssitaiteilija, jolta tilattiin teos kaupungille festivaalin jokaisena päivänä esitettäväksi. Tanssivirtaa Tanssitaiteilijat ovat koreografi ja muusikko Elina Pirinen (2010), koreografi Virva Talonen (2011), koreografi ja muusikko Katja-Maria Taavitsainen (2012), tanssija-koreografi Pauliina Aladin (2013) ja Riikka Theresa Innanen (2014). Vuoden Tanssitaiteilijan esitys laajentaa festivaalin ohjelmiston ja nykytanssitaiteen teatteritiloista arkiympäristöön.

Festivaalin yhteydessä on järjestetty lisäksi paneelikeskusteluja ja seminaareja. Lisäksi yhdessä Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen kanssa on vuodesta 2005 alkaen järjestetty Jälkilöyly-otsikolla yleisökeskusteluja esitysten jälkeen. Vuodesta 2009 festivaali on kutsunut nykytanssin aloittelevia ja ensikatsojia erikoiskutsuvieraiksi. Vieraat saavat Tampereen konservatorion tanssin ammattiopiskelijoiden luotsaamana henkilökohtaisesti opastetun ja ilmaisen esitysillan. Ilta alkaa alustuksella koreografin taustasta ja teoksen tavoitteista ja päättyy esityksen jälkeen Jälkilöyly-keskustelutilaisuuteen.

Festivaalin esityspaikkoina ovat toimineet pääasiassa Tanssiteatteri MD:n kotinäyttämöt Tanssi-Frenckell (1997–2001) ja vuodesta 2003 Hällä-näyttämö. Joinakin vuosina estradeina ovat toimineet myös mm. Demoteatteri, Tampere-talon studio, Teatteri Telakka ja Teatterimonttu. Lisäksi vuosina 2007–2008. Oheisohjelmistosta kasvoi vuonna 2009 Festivaalin ohjelmallinen Päätösklubi yhteistyössä Tullikamarin Klubin kanssa.

Festivaalin järjestämistä ovat tukeneet Pirkanmaan taidetoimikunta, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Alfred Kordelinin säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto. Opetusministeriön valtakunnallisten kulttuuritapahtumien avustusta festivaali on saanut nauttia vuodesta 2004. Lisäksi Sisä-Suomen tanssin aluekeskus on tukenut festivaalia.

Jaa tapahtuma

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali

16.05.2017 - 21.05.2017

Vuonna 2016 Tanssiteatteri MD:n vuosi oli kaiken kaikkiaan hyvin tasapainoinen ja työntäyteinen. Sen 158 eri esitystä ja tapahtumaa keräsivät yhteensä 8 785 katsojaa. Vuoden 2016 aikana Tanssiteatteri MD:n 81 esityksessä kotinäyttämöllä kävi 4 781 katsojaa.

Tanssiteatteri MD:n ohjelmistossa nähtiin Samuli Roinisen kolme teosta Arabian jänis –ooppera,  Tanssiva Muumilaakso ja Santeri Sammakon seikkailut sekä Mari Rosendahlin Pieni lelukauppa, joka oli myös osa Tampereen kaupungin Taidekaari-kulttuurikasvatusohjelmaa. Aikuisyleisöä hellittiin Tommi Kitin Hyppy-esityksillä keväällä ja nuorisolle suunnattu Elina Jakowlevan ohjaus ja koreografia Mikä **t*n Pikku Prinssi? jatkoi suosituilla esityksillään keväällä ja syksyllä.

Vuoden kruunasi koreografi Mari Rosendahlin, muotoilija Stefan Lindforsin ja säveltäjä Jussi-Pekka Nuton yhteistyöteoksen Secunda Prattican ensi-ilta 22.10. Kolminäytöksinen partituuri viidelle tanssijalle ja yhdelle höönteiselle oli samalla lähtölaukaus Tanssiteatteri MD:n 20. juhlavuodelle 2017.

Kotiesitysten lisäksi MD:ltä nähtiin keikoilla 7 eri teosta ympäri Suomea ja ulkomailla. Santeri Sammakon seikkailut kiersi 11 Nokian päiväkodissa marras-joulukuussa Nokian Kulttuuripolku-hankkeen tiimoilta. Santeri Sammakon matka Nokialla jatkuu myös keväällä 2017. Marraskuussa Tanssiva Muumilaakso ja sen pikkusisarteos Kurkistuksia Tanssivaan Muumilaaksoon vierailivat Ruotsissa. Muita keikkailevia teoksia olivat Arabian jänis, Pieni lelukauppa, Hyppy ja Taikalaatikko. MD:n 35 kiertue-esitystä keräsivät yhteensä 3 136 katsojaa.

Tänä vuonna Tanssiteatteri MD teki yhteistyötä myös Tampereen Oopperan kanssa, kun Mari Rosendahl valmisti koreografian Kari Heiskasen ohjaamaan Kohtalon Voima –oopperaan Tampere-talossa helmikuussa.

MD järjesti esitystoimintansa lisäksi jopa 30 yleisötyötapahtumaa. Yleisötyötapahtumiin kuuluivat muun muassa Secunda Prattican avoimet harjoitukset, Tanssivirtaa-festivaalin Jälkilöyly-taiteilijatapaamiset sekä MD:n tanssija-koreografien vetämät nykytanssikurssit ja Tero Saarisen tekniikka- ja repertoaariworkshop.

Tanssiteatteri MD:n järjesti 19. Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaalin 17.-22. toukokuuta.  Sen tiivis ja intensiivinen nykytanssiohjelmisto herätti paljon keskustelua ja keräsi yhteensä 681 katsojaa.

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali

18.04.2013

Tanssiteatteri MD täyttää ensi vuonna 20 vuotta. Juhlavuoden pääteoksen koreografiksi on kutsuttu yksi maamme kansainvälisesti tunnetuimmista tanssimaailman tähdistä Tero Saarinen. Juhlateoksen Loopit ensi-ilta koittaa lauantaina 4.2.2017 Tampereella ja esitykset Hällä-näyttämöllä jatkuvat 6.4. asti.

Tanssiteatteri Dansco tilasi Saariselta ensimmäisen teoksen jo vuonna 1993. Hurmaa 1 oli nuoren koreografin ensimmäinen kokopitkä tilausteos, ja myös teos, josta Saarinen löysi pitkäaikaiseksi yhteistyökumppanikseen Tampereella opiskelleen valosuunnittelija Mikki Kuntun. Vuonna 1997 Hurmaa 1 lämmitettiin Tanssiteatteri Mobitan 25-vuotisjuhlaviikolle ja Yleisradion TV 2 teki teoksesta tv-taltioinnin. Samana vuonna Mobitan ja Danscon sulautuminen Tanssiteatteri MD:ksi oli alkanut.

Tero Saarinen on tehnyt merkittävän kansainvälisen uran sekä tanssijana että koreografina. Hän on luonut yli 40 kantaesitystä, vuonna 1996 perustamalleen Tero Saarinen Companylle sekä tilaustöinä muille ryhmille. Saarinen tunnetaan omaperäisestä, tasapainolla ja epätasapainolla leikittelevästä, rujonkauniiksi luonnehditusta liikekielestä. Hänen laajaa kansainvälistä kiitosta saaneille teoksilleen on ominaista myös elämyksellinen kokonaistaideteosmaisuus. Saarinen on saanut lukuisia tunnustuksia taiteellisesta työstään kotimaassa ja kansainvälisesti.

Uutuusteos Loopit vie suurteoksista viime vuosina tunnetun Saarisen uusille, kokeileville urille. Rajatulle yleisömäärälle esitettävä intiimi ja humoristinen teos pureutuu ihmisenä olemisen nurinkurisuuteen ja keskeneräisyyteen sekä taipumukseen toistaa itse itseään. Työn alla oleva kokonaisuus on myös tutkielma tanssin yleisön ja esiintyjän suhteesta sekä esitystilan monimuotoisuudesta. Inspiraationa teokselle on toiminut kirjailijan, matemaatikon, kielentutkijan ja monilahjakkuuden Raymond Queneaun klassikko Tyyliharjoituksia (1947). Samaa tapahtumaketjua 99 kertaa tyylilajia vaihdellen toistava teos on yksi Ranskan myydyimpiä kirjoja. Tero Saarisen koreografiana Tyyliharjoituksia kääntyy liikkeelliseksi loopiksi tuttujen suomalaisten rakkausballadien maustamana.

Loopit-teoksessa näyttämöllä nähdään Tanssiteatteri MD:n vakituinen esiintyjäkaarti, tanssija-koreografit Suvi Eloranta, Anniina Kumpuniemi, Ville Oinonen, Samuli Roininen sekä Hurmaa 1:ssakin vuonna 1993 tanssineet Elina Jakowleva ja Mari Rosendahl.  Työryhmään kuuluvat lisäksi valosuunnittelija Ville Konttinen, pukusuunnittelija Erika Turunen sekä koreografin assistentteina Sini Länsivuori ja Henrikki Heikkilä. Uudella yhteistuotantomallilla toteutettava esitys siirtyy myöhemmin myös Tero Saarinen Companyn omaan ohjelmistoon.

Tanssiteatteri MD syntyi hallinnollisesti vuoden 1997 alussa, kun kaksi tamperelaista tanssiteatteria Mobita (1972-) ja Dansco (1988-) yhdistyivät opetusministeriön aloitteesta. Siitä lähtien MD on pitänyt yllä vahvaa asemaansa tanssitaiteen lippulaivana Tampereella ja Pirkanmaalla. Tampereen kaupungin ja valtion tuella toimiva Tanssiteatteri MD esiintyy upealla kotiestradillaan Hällä-näyttämöllä sekä kiertueilla kotimaassa ja ulkomailla. MD on yksi maamme 11:stä valtionosuustanssiteatterissa. Vakituisen tanssijakunnan luotsaama tanssiteatteri valmistaa korkeatasoisia nykytanssi- ja tanssiteatteriesityksiä kaikenikäisille. 20-vuotisen historiansa aikana Tanssiteatteri MD on valmistanut yhteensä 70 tanssiteosta yhdessä 34 eri koreografin ja teatteriohjaajan kanssa sekä 16 yhteistyötä eri teattereiden sekä Kansallisoopperan ja Tampereen Oopperan kanssa.

Loopit-esitysten liput avautuvat myyntiin perjantaina 18.11.2016.

Esitykset keväällä 2017
Pe 3.2. klo 19 ennakko
La 4.2. klo 19 ENSI-ILTA
La 11.2. klo 19
Su 12.2. klo 17
Ke 15.2. klo 19
Pe 17.2. klo 19
La 18.2. klo 19
Pe 31.3. klo 19
Su 2.4. klo 17
Ke 5.4. klo 19
To 6.4. klo 19

Esitykset jatkuvat syyskaudella 2017.

Tanssiteatteri MD järjestää myös Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaalin 16.-21.5.2017.

http://www.tanssivirtaa.net/

1 / 8

2 / 8

3 / 8

4 / 8

5 / 8

6 / 8

7 / 8

8 / 8
  • Yhteistyössä: