Etusivu » Kaikki festivaalit » » Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali
22.05.2018 - 27.05.2018

Tietoa festivaalista

Kuusipäiväinen Tanssivirtaa-festivaali esittelee tekijöitä Suomen nykytanssin huipulta ja luo katsauksen tämän hetken nykytanssin kentälle. Vaikuttavien näyttämöteosten lisäksi ohjelmistossa nähdään myös tanssivideoita, yleisökeskusteluja, klubiohjelmaa ja Tanssivirtaa Tanssitaiteilijan kaupunkitilaesityksiä. Vuodesta 1997 järjestetty festivaali täyttää 20 vuotta vuonna 2017.

Tapahtuman luonne

Tanssi Elokuva Nykytanssi Seminaareja, luentoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Kuvagalleria

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.tanssivirtaa.net/
Sähköposti tuotanto@tanssivirtaa.net
Festivaaliosoite Hällä-näyttämö, Hämeenkatu 25, Tampere Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 556 6025
Toimisto Hällä-näyttämö, Hämeenkatu 25, FI-33200 Tampere

Festivaali kartalla

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali on vuosittain keväällä järjestettävä kuusipäiväinen tapahtuma. Festivaalin tuottaa Tanssiteatteri MD ja sen ohjelmiston suunnittelusta vastaa MD:n tanssija-koreografit. Festivaali käynnistyi ilman määrärahoja vuonna 1997 Anniina Kumpuniemen ideasta ja toimesta. Seuraavina vuosina Tanssiteatteri Mobita/Dansco käytännössä luopui yhdestä ensi-illasta tuottaakseen festivaalin joka kevät.

Tanssivirtaa-festivaali on vakiinnuttanut asemansa yhtenä tärkeimmistä kotimaiselle nykytanssille omistautuneista näkymisen areenoista Pyhäjärven Täydenkuun tanssit ja Tanssia tyrkyllä -festivaalien rinnalla. Paikallisella tasolla festivaali on kaupungin ainoa säännöllisesti järjestettävä nykytanssifestivaali ja monille kaupunkilaisille ainutlaatuinen ikkuna uusimpiin nykytanssin virtauksiin ja nuorten tekijöiden taiteeseen. Tanssivirtaa-festivaali tuo festivaalikaupunki Tampereen tapahtumakartalle kotimaisen nykytanssin upean kirjon.

Festivaalin ohjelmistossa on aikuisyleisölle suunnattuja nykytanssiteoksia pääasiassa kotimaisen freelancekentän toteuttamina sekä ansioituneilta että uraansa aloittelevilta tekijöiltä. Ohjelmistossa nähdään myös tanssivideoita, mielenkiintoisia yleisökeskusteluja ja tunnelmalliset Avajais- ja päätösklubitapahtumat.

Tanssivirtaa-festivaalin ytimessä on tekijöiden ja teosten esittely. Festivaalilla on nähty vuosien varrella MD:n oman ohjelmiston lisäksi yhteensä 76 vierailevaa teosta. Teosten koreografeja ovat olleet mm.: Alpo Aaltokoski, Hanna Brotherus, Helena Franzén, Jyrki Karttunen, Petri Kekoni, Marjo Kuusela ja Susanna Leinonen. Vuonna 2010 festivaalille valittiin ensimmäisen kerran Vuoden Tanssivirtaa Tanssitaiteilija, jolta tilattiin teos kaupungille festivaalin jokaisena päivänä esitettäväksi. Tanssivirtaa Tanssitaiteilijat ovat koreografi ja muusikko Elina Pirinen (2010), koreografi Virva Talonen (2011), koreografi ja muusikko Katja-Maria Taavitsainen (2012), tanssija-koreografi Pauliina Aladin (2013) ja Riikka Theresa Innanen (2014). Vuoden Tanssitaiteilijan esitys laajentaa festivaalin ohjelmiston ja nykytanssitaiteen teatteritiloista arkiympäristöön.

Festivaalin yhteydessä on järjestetty lisäksi paneelikeskusteluja ja seminaareja. Lisäksi yhdessä Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen kanssa on vuodesta 2005 alkaen järjestetty Jälkilöyly-otsikolla yleisökeskusteluja esitysten jälkeen. Vuodesta 2009 festivaali on kutsunut nykytanssin aloittelevia ja ensikatsojia erikoiskutsuvieraiksi. Vieraat saavat Tampereen konservatorion tanssin ammattiopiskelijoiden luotsaamana henkilökohtaisesti opastetun ja ilmaisen esitysillan. Ilta alkaa alustuksella koreografin taustasta ja teoksen tavoitteista ja päättyy esityksen jälkeen Jälkilöyly-keskustelutilaisuuteen.

Festivaalin esityspaikkoina ovat toimineet pääasiassa Tanssiteatteri MD:n kotinäyttämöt Tanssi-Frenckell (1997–2001) ja vuodesta 2003 Hällä-näyttämö. Joinakin vuosina estradeina ovat toimineet myös mm. Demoteatteri, Tampere-talon studio, Teatteri Telakka ja Teatterimonttu. Lisäksi vuosina 2007–2008. Oheisohjelmistosta kasvoi vuonna 2009 Festivaalin ohjelmallinen Päätösklubi yhteistyössä Tullikamarin Klubin kanssa.

Festivaalin järjestämistä ovat tukeneet Pirkanmaan taidetoimikunta, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Alfred Kordelinin säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto. Opetusministeriön valtakunnallisten kulttuuritapahtumien avustusta festivaali on saanut nauttia vuodesta 2004. Lisäksi Sisä-Suomen tanssin aluekeskus on tukenut festivaalia.

Jaa tapahtuma

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali: Komeat yhteistyöteokset kruunasivat Tanssiteatteri MD:n juhlakevään

15.06.2017

Tanssiteatteri MD käynnisti 20-vuotisjuhlavuotensa helmikuun alussa Tero Saarisen harvinaislaatuisella pienelle yleisömäärälle suunnatulla lahjateoksella Loopit. Saarisen koreografia Tanssiteatteri MD:n tanssijoille oli menestys, esitys sai paljon kiitosta niin yleisöltä kuin kriitikoilta. Loopit oli miltei loppuunmyyty, yhteensä 11 esitystä oli 99 % täynnä. Esitykset jatkuvat elokuussa ja joulukuussa 2017.

Hypnoottiseksi ja maagiseksi kehuttu juhlavuoden lähtölaukaus Secunda Prattica sai lisäesityksiä keväällä. Koreografi Mari Rosendahlin, muotoilija Stefan Lindforsin ja säveltäjä Jussi-Pekka Nuton yhteistyöteos sai ensi-iltansa 22.10.2016. Lisäksi keväänohjelmistossa nähtiin koko perheen esitykset Santeri Sammakon seikkailut, Taikalaatikko ja Pieni lelukauppa sekä nuorten esitys Mikä **t*n Pikku Prinssi? Tanssiteatteri MD:n kevätkauden 29 kotiesitystä Hällä-näyttämöllä keräsivät yhteensä 1 026 katsojaa. Kaikki teokset jatkavat ohjelmistossa myös syyskaudella.

MD esiintyi myös keikoilla. Santeri Sammakon seikkailut kiersi ahkerasti 15 eri päiväkodissa Nokialla. Pieni lelukauppa kävi kesäkuussa Kuopiossa Tanssiteatteri Minimin vieraana. Keikoilla katsojia oli yhteensä 1 340. Kurkistuksia Tanssivaan Muumilaaksoon nähdään vielä lauantaina 17.6. Tampere-talossa Muumimuseon avajaisissa.

Myös MD:n Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaali järjestettiin tänä vuonna 20. kertaa. Festivaali toi 16.-21.5. Tampereelle taas tuoreen tuulahduksen kotimaista nykytanssia. Ohjelmistossa nähtiin Vuoden Tanssivirtaa Tanssitaiteilijan Sonya Lindforsin Swag Lessons –the mixtape esityskonsepti, tanssilyhytelokuvia sekä viisi näyttämöteosta Hällä-näyttämöllä ja Galleria Himmelblaussa.  Festivaalin esitykset keräsivät yhteensä 1 420 katsojaa.

Kevään kokonaiskatsojamäärä oli 3 842.

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali järjestetään seuraavan kerran 22.-27.5.2018.

www.tanssivirtaa.net

www.facebook.com/TanssiteatteriMD

www.twitter.com/TeatteriMD

Tanssivirtaa-festivaali keräsi odotusten mukaisesti nykytanssin ystävät koolle

22.05.2017

XX Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaali toi 20. kertaa kotimaisen nykytanssin herkkuja Tampereelle 16.-21.5.2017. Pyöreitä vuosia juhliva festivaali oli taiteellisesti erittäin onnistunut ja keräsi odotusten mukaisesti nykytanssin ystäviä tapahtumiinsa. Ensimmäisten helteisten kevätsäiden saattelemana nautittiin yhteensä 17 nykytanssitapahtumasta Hällä-näyttämöltä galleriaan, kaduille ja valkokankaalle. Festivaalin tapahtumat keräsivät yhteensä 1 420 katsojaa.

Hällä-näyttämöllä nähtiin teoksia seuraavilta kotimaisilta koreografeilta: Maria Nurmela, Elina Pirinen ja Valtteri Raekallio. Mukana oli myös ruotsalaisen Helena Franzénin teos, jossa tanssii suomalainen Ville Oinonen.  Festivaali vei tanssia myös Galleria Himmelblauhun, missä festivaalin päätösesitys Mikko Hyvösen koreografia crystal pieces: human beings nähtiin sunnuntaina 21.5.

Lisäksi Hällä-näyttämön pienessä salissa esitettiin ennen illan esityksiä Loikka –tanssielokuvafestivaalin 60secondsdance top 10 -lyhytelokuvat sekä Helena Franzénin ja Håkan Jelkin lyhytelokuva Tammi. Tanssilyhytelokuvista nautittiin myös Arthouse Cinema Niagarassa keskiviikkona Loikka on Tour –näytöksessä.

Näyttämöteokset ja tanssielokuvat keräsivät yhteensä 457 katsojaa. Jokaisen esityksen jälkeen yleisö kohtasi esiintyjäryhmän jäseniä Jälkilöyly-keskusteluissa, joihin osallistui yhteensä 181 katsojaa.

Vuoden Tanssivirtaa Tanssitaiteilija Sonya Lindforsin katuteos SWAG LESSONS –the mixtape sai Keskustorin keinumaan. Swag Lessonsin tanssijat Akim Bakhtaoui, Veera Malmivaara ja Tampereen konservatorion tanssiopiskelijat houkuttelivat ympärilleen yhteensä 770 katsojaa. Hip hoppia ja nykytanssia yhdistelevä, rento ja hengaileva esitys kutsui katsojat tanssimaan esiintyjien kanssa. Esitys nähtiin jokaisena festivaalipäivänä: Avajaisklubilla Tullikamari Klubilla sekä Keskustorilla ja Tampereen Taidemuseon vieressä.

XXI Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaali järjestetään 22.-27.5.2018.

www.tanssiteatterimd.fi

www.tanssivirtaa.net

www.facebook.com/TanssiteatteriMD

www.twitter.com/TeatteriMD

1 / 8

2 / 8

3 / 8

4 / 8

5 / 8

6 / 8

7 / 8

8 / 8
  • Yhteistyössä: