Etusivu » Kaikki festivaalit » » Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali
21.05.2019 - 26.05.2019

Tietoa festivaalista

Kuusipäiväinen Tanssivirtaa-festivaali esittelee tekijöitä Suomen nykytanssin huipulta ja luo katsauksen tämän hetken nykytanssin kentälle. Vaikuttavien näyttämöteosten lisäksi ohjelmistossa nähdään myös tanssivideoita, yleisökeskusteluja, klubiohjelmaa ja Tanssivirtaa Tanssitaiteilijan kaupunkitilaesityksiä.

Tapahtuman luonne

Tanssi Elokuva Nykytanssi Seminaareja, luentoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Kuvagalleria

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.tanssivirtaa.net/
Sähköposti tuotanto@tanssivirtaa.net
Festivaaliosoite Hällä-näyttämö, Hämeenkatu 25, Tampere Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 556 6025
Toimisto Hällä-näyttämö, Hämeenkatu 25, FI-33200 Tampere

Festivaali kartalla

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali on kuusipäiväinen jokakeväinen tapahtuma, jonka tuottaa Tanssiteatteri MD.

Tanssivirtaa-festivaali tuo festivaalikaupunki Tampereen tapahtumakartalle kotimaisen nykytanssin upean kirjon.  Sen ohjelmistossa on teoksia niin konkareilta kuin aloittelevilta tekijöiltä. Vuodesta 1997 järjestetty Tanssivirtaa-festivaali on vakiinnuttanut asemansa yhtenä tärkeimmistä kotimaiselle nykytanssille omistautuneista tapahtumista. Paikallisella tasolla festivaali on kaupungin ainoa säännöllisesti järjestettävä nykytanssifestivaali ja monille kaupunkilaisille ainutlaatuinen ikkuna uusimpiin nykytanssin virtauksiin.

Festivaalin ohjelmistossa on aikuisyleisölle suunnattuja nykytanssiteoksia pääasiassa kotimaisen freelancekentän toteuttamina. Ohjelmistossa nähdään myös tanssivideoita, mielenkiintoisia yleisökeskusteluja ja tunnelmallisia klubi-iltoja. Jokaisen esityksen jälkeen on suosittu Jälkilöyly-yleisökeskustelu.

Tanssivirtaa-festivaalin ytimessä on tekijöiden ja teosten esittely. Festivaalin ohjelmiston suunnittelusta vastaa MD:n taiteellinen suunnitteluryhmä.

Ohjelmistossa on nähty vuosien varrella yli 80 ajankohtaista ja ajatuksia herättävää teosta. Teosten koreografeja ovat olleet mm.: Alpo Aaltokoski, Hanna Brotherus, Helena Franzén, Jyrki Karttunen, Petri Kekoni, Marjo Kuusela ja Susanna Leinonen. Vuonna 2010 festivaalille valittiin ensimmäisen kerran Vuoden Tanssivirtaa Tanssitaiteilija, jolta tilattiin teos kaupungille festivaalin jokaisena päivänä esitettäväksi. Tanssivirtaa Tanssitaiteilijat ovat koreografi ja muusikko Elina Pirinen (2010), koreografi Virva Talonen (2011), koreografi ja muusikko Katja-Maria Taavitsainen (2012), tanssija-koreografi Pauliina Aladin (2013) ja Riikka Theresa Innanen (2014), Joona Halonen (2015) ja Sonya Lindfors (2017). Vuoden Tanssitaiteilijan esitys laajentaa festivaalin ohjelmiston ja nykytanssitaiteen teatteritiloista kaupunkilaisten arkiympäristöön.

Festivaali kutsuu vuosittain nykytanssin aloittelevia ja ensikatsojia erikoiskutsuvieraiksi. Vieraat saavat Tampereen konservatorion tanssin ammattiopiskelijoiden luotsaamana henkilökohtaisesti opastetun ja ilmaisen esitysillan. Ilta alkaa alustuksella koreografin taustasta ja teoksen tavoitteista ja päättyy esityksen jälkeen Jälkilöyly-keskusteluun.

Tanssivirtaa-festivaalin päätapahtumapaikka on Tanssiteatteri MD:n koti Hällä-näyttämön aivan Tampereen keskustan ytimessä.

Festivaalin järjestämistä ovat tukeneet kohdeavustuksilla mm. Pirkanmaan taidetoimikunta, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Alfred Kordelinin säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto. Festivaali saa vuosittain Taiken/OKM:n festivaaliavustusta.

Jaa tapahtuma

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali: Tanssiteatteri MD:n vuosi oli onnistunut

13.12.2018

Tanssiteatteri MD:n vuosi 2018 oli vauhdikas, useiden ensi-iltojen ja keikkojen värittämä. Vuoden aikana MD järjesti yhteensä 153 eri tapahtumaa tai esitystä Tampereella ja muualla Suomessa. Eri tapahtumiin mahtui mukaan niin omia kotiesityksiä, keikkoja, Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaali kuin tanssityöpajoja ja yleisötyötä. Kotinäyttämöllä Hällässä MD tarjosi vuoden aikana eri-ikäisille yleisöilleen yhteensä 63 esitystä. Esityksistä 47 oli suunnattu lapsille ja nuorille sekä 16 aikuiskatsojille. Katsojia MD:n esityksissä Hällä-näyttämöllä kävi yhteensä 4 978. Vuoden kokonaiskävijämäärä oli 10 981.

Vuonna 2018 ensi-illan sai neljä uutta teosta. YLE:n Pikku Kakkosesta tutun TV-sarjan Pikku Pörriäisen ihastuttavat hyönteishahmot siirtyivät näyttämölle. Elina Jakowlevan koreografia Ystäväni Pikku Pörriäinen koko perheen esitys sai ensi-iltansa 14.9. Kantaesityksensä 26.10. saivat Susanna Leinosen sisällissodan jättämiä jälkiä pohtiva Kenttä ja Alpo Aaltokosken duetto Sisaret aiheenaan sisarusten välinen yhteys. Lisäksi ympäri Eurooppaa kiertänyt Martina Martin konsepti ja ohjaus Hamlet private sai Samuli Roinisen esittämänä ensi-iltansa 9.11. Kehä-festivaalilla Oulussa. Teos esitetään yhdelle katsojalle kerrallaan baarissa tai kahvilassa ja sen Tampereen ensi-ilta on 8.1.2019. Katsojamäärien osalta suurimman suosion saavuttivat Ystäväni Pikku Pörriäinen sekä Kenttä & Sisaret –ilta, joiden täyttöprosentti oli 95,89 %.

Ensi-iltojen lisäksi ohjelmistossa jatkoivat Elina Jakowlevan koreografioima nuorille suunnattu esitys Mikä **t*n Pikku Prinssi?, Tero Saarisen humoristinen ja absurdi Loopit sekä Samuli Roinisen koko perheen tanssia, tekstiä ja laulua yhdistelevä Sankari Moilanen ja Eve. Lisäksi aina yhtä suositut perheen pienimmille suunnatut esitykset jatkoivat ohjelmistossa, Taikalaatikko (2003) esitettiin jo 196. kerran ja Santeri Sammakon seikkailut -esityksestä nähtiin 92. esityskerta.

Kevätkaudella MD ja Tampereen konservatorio toteuttivat yhteistyössä ensimmäisen yhteisen esitysillan
3 tulevaisuutta. Ohjelmassa nähtiin Valtteri Raekallion ensi-ilta konservatorion tanssiopiskelijoille sinä minäsi kanssa sinuiksi, minä sinäni kanssa minuiksi sekä Sakari Kinnusen soolo Jatkoin suoraan ja osioita MD:n esityksistä Secunda Prattica ja Puuttuva pala & Täysi.

Omien näyttämöesitysten lisäksi MD keikkaili 34 esityksellä kotimaassa keräten yhteensä 2 144 katsojaa. Keikoilla kiersivät suositut lasten teokset Santeri Sammakon seikkailut, Taikalaatikko, Sankari Moilanen ja Eve, Tanssiva Muumilaakso ja Kurkistuksia Tanssivaan Muumilaaksoon. Aikuisten teoksista keikkailivat Sisaret, osiot teoksista Hyppy ja Kenttä. Teoksia nähtiin mm. Kajaanin Dance Festivaalilla, Tanssin Aika –festivaalilla ja Aaltokoski Dance Marathonissa.

Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaali järjestettiin 21. kerran 22.-27.5.2018. Festivaalin 26 eri tapahtumaa keräsivät yhteensä 1 148 katsojaa. Katsojamäärä ylitti yleisöodotukset.

iwww.tanssivirtaa.net

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali: Unelmoivat nuoret pääsevät ääneen Teatteri Siperian ja Tanssiteatteri MD:n uudessa produktiossa

11.12.2018

Teatteri Siperia ja Tanssiteatteri MD toteuttavat yhteistuotantona teoksen Suuri harppaus, joka käsittelee nuorten maailmaa teatterin ja tanssin keinoin. Kolmiosainen näyttämökertomus kertoo unelmista ja elämänmuutoksista, mutta myös valtavista, ihmiskunnan kokoisista mullistuksista. Millaisesta tulevaisuudesta ja maailmasta nuoret haaveilevat? Uskaltavatko he tavoitella haaveitaan? Voivatko eri-ikäiset ihmiset ymmärtää toisiaan? Suuri harppaus saa ensi-iltansa Hällä-näyttämöllä Tampereella 23.3.2019.

Mikä on ihmiskunnan seuraava suuri harppaus? Voisiko se olla liikettä kohti dialogista, globaalia demokratiaa? Nuoret tietävät siitä eniten, mutta miten me aikuiset voisimme ymmärtää heitä? – Piia Peltola, ohjaaja

Teos toteutetaan kohderyhmän itsensä ehdoilla; nuorille järjestetään teoksen aiheita koskettavia työpajoja, joiden antia hyödynnetään esityksen rakentamisessa ja käsikirjoituksessa.

Produktion ohjaa Piia Peltola. Käsikirjoituksesta vastaavat Peltolan lisäksi Teatteri Siperian näyttelijät Marika Heiskanen ja Tuukka Huttunen sekä Tanssiteatteri MD:n tanssija-koreografi Samuli Roininen. Teoksessa esiintyvät Marika Heiskanen, Tuukka Huttunen ja Riikka Papunen Teatteri Siperiasta, tanssijat Suvi Eloranta ja Anniina Kumpuniemi Tanssiteatteri MD:stä sekä tanssija Miro Puranen. Koreografiasta vastaa Samuli Roininen, valosuunnittelusta Sari Mayer ja äänisuunnittelusta Tony Sikström.

Piia Peltola on helsinkiläislähtöinen teatteriohjaaja. Peltolan töille ominaista on työryhmälähtöisyys sekä leikkisyys ja naurettavuus, joita hän löytää synkimmistäkin aiheista. Suuri harppaus -teoksessa häntä kiinnostaa erityisesti empaattisuus yli aika-, paikka- ja lajirajojen.

Teatteri Siperia on vuonna 2005 perustettu tamperelainen vapaan kentän ammattiteatteriryhmä, jonka teokset käsittelevät monipuolisia ja ajankohtaisia aiheita, kuten nuorten elämää, ilmastonmuutosta, radikalisoitumista ja maaseudun autioitumista. Vuonna 2010 huippusuosion saavuttanut Pää edellä -komedia käsitteli nuorten pahoinvointia ja väkivaltaistumista.

Tanssiteatteri MD on toiminut Tampereella jo 22 vuotta. Ohjelmistoon kuuluu korkeatasoisia nykytanssiteoksia ja satumaisia koko perheen esityksiä, jotka ovat keränneet katsojia niin muualla Suomessa kuin ulkomaillakin. Tanssiteatteri MD järjestää vuosittain Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaalin, jossa nähdään kotimaisen nykytanssin kiinnostavimpia tekijöitä ja teoksia.

Esitykset
La 23.3. klo 19 Ensi-ilta
Ke 27.3. klo 19
La 30.3. klo 19
Su 31.3. klo 15
Ke 10.4. klo 13 ja 19
Pe 12.4. klo 19
La 13.4. klo 13 ja 19

Esitykset jatkuvat elo- ja syyskuussa 2019.
Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali järjestetään 21.-26.5.2019.

www.tanssivirtaa.net

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 9

2 / 9

3 / 9

4 / 9

5 / 9

6 / 9

7 / 9

8 / 9

9 / 9
  • Yhteistyössä: