Etusivu » Kaikki festivaalit » » Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali
22.05.2018 - 27.05.2018

Tietoa festivaalista

Kuusipäiväinen Tanssivirtaa-festivaali esittelee tekijöitä Suomen nykytanssin huipulta ja luo katsauksen tämän hetken nykytanssin kentälle. Vaikuttavien näyttämöteosten lisäksi ohjelmistossa nähdään myös tanssivideoita, yleisökeskusteluja, klubiohjelmaa ja Tanssivirtaa Tanssitaiteilijan kaupunkitilaesityksiä.

Tapahtuman luonne

Tanssi Elokuva Nykytanssi Seminaareja, luentoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Kuvagalleria

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.tanssivirtaa.net/
Sähköposti tuotanto@tanssivirtaa.net
Festivaaliosoite Hällä-näyttämö, Hämeenkatu 25, Tampere Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 556 6025
Toimisto Hällä-näyttämö, Hämeenkatu 25, FI-33200 Tampere

Festivaali kartalla

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali on vuosittain keväällä järjestettävä kuusipäiväinen tapahtuma. Festivaalin tuottaa Tanssiteatteri MD ja sen ohjelmiston suunnittelusta vastaa MD:n tanssija-koreografit. Festivaali käynnistyi ilman määrärahoja vuonna 1997 Anniina Kumpuniemen ideasta ja toimesta. Seuraavina vuosina Tanssiteatteri Mobita/Dansco käytännössä luopui yhdestä ensi-illasta tuottaakseen festivaalin joka kevät.

Tanssivirtaa-festivaali on vakiinnuttanut asemansa yhtenä tärkeimmistä kotimaiselle nykytanssille omistautuneista näkymisen areenoista Pyhäjärven Täydenkuun tanssit ja Tanssia tyrkyllä -festivaalien rinnalla. Paikallisella tasolla festivaali on kaupungin ainoa säännöllisesti järjestettävä nykytanssifestivaali ja monille kaupunkilaisille ainutlaatuinen ikkuna uusimpiin nykytanssin virtauksiin ja nuorten tekijöiden taiteeseen. Tanssivirtaa-festivaali tuo festivaalikaupunki Tampereen tapahtumakartalle kotimaisen nykytanssin upean kirjon.

Festivaalin ohjelmistossa on aikuisyleisölle suunnattuja nykytanssiteoksia pääasiassa kotimaisen freelancekentän toteuttamina sekä ansioituneilta että uraansa aloittelevilta tekijöiltä. Ohjelmistossa nähdään myös tanssivideoita, mielenkiintoisia yleisökeskusteluja ja tunnelmalliset Avajais- ja päätösklubitapahtumat.

Tanssivirtaa-festivaalin ytimessä on tekijöiden ja teosten esittely. Festivaalilla on nähty vuosien varrella MD:n oman ohjelmiston lisäksi yhteensä 76 vierailevaa teosta. Teosten koreografeja ovat olleet mm.: Alpo Aaltokoski, Hanna Brotherus, Helena Franzén, Jyrki Karttunen, Petri Kekoni, Marjo Kuusela ja Susanna Leinonen. Vuonna 2010 festivaalille valittiin ensimmäisen kerran Vuoden Tanssivirtaa Tanssitaiteilija, jolta tilattiin teos kaupungille festivaalin jokaisena päivänä esitettäväksi. Tanssivirtaa Tanssitaiteilijat ovat koreografi ja muusikko Elina Pirinen (2010), koreografi Virva Talonen (2011), koreografi ja muusikko Katja-Maria Taavitsainen (2012), tanssija-koreografi Pauliina Aladin (2013) ja Riikka Theresa Innanen (2014). Vuoden Tanssitaiteilijan esitys laajentaa festivaalin ohjelmiston ja nykytanssitaiteen teatteritiloista arkiympäristöön.

Festivaalin yhteydessä on järjestetty lisäksi paneelikeskusteluja ja seminaareja. Lisäksi yhdessä Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen kanssa on vuodesta 2005 alkaen järjestetty Jälkilöyly-otsikolla yleisökeskusteluja esitysten jälkeen. Vuodesta 2009 festivaali on kutsunut nykytanssin aloittelevia ja ensikatsojia erikoiskutsuvieraiksi. Vieraat saavat Tampereen konservatorion tanssin ammattiopiskelijoiden luotsaamana henkilökohtaisesti opastetun ja ilmaisen esitysillan. Ilta alkaa alustuksella koreografin taustasta ja teoksen tavoitteista ja päättyy esityksen jälkeen Jälkilöyly-keskustelutilaisuuteen.

Festivaalin esityspaikkoina ovat toimineet pääasiassa Tanssiteatteri MD:n kotinäyttämöt Tanssi-Frenckell (1997–2001) ja vuodesta 2003 Hällä-näyttämö. Joinakin vuosina estradeina ovat toimineet myös mm. Demoteatteri, Tampere-talon studio, Teatteri Telakka ja Teatterimonttu. Lisäksi vuosina 2007–2008. Oheisohjelmistosta kasvoi vuonna 2009 Festivaalin ohjelmallinen Päätösklubi yhteistyössä Tullikamarin Klubin kanssa.

Festivaalin järjestämistä ovat tukeneet Pirkanmaan taidetoimikunta, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Alfred Kordelinin säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto. Opetusministeriön valtakunnallisten kulttuuritapahtumien avustusta festivaali on saanut nauttia vuodesta 2004. Lisäksi Sisä-Suomen tanssin aluekeskus on tukenut festivaalia.

Jaa tapahtuma

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali: Tanssiteatteri MD:n kevät sisältää paljon esityksiä, tanssikursseja, keikkoja ja yleisötyötä

11.01.2018

Tanssiteatteri MD:n kevään tapahtumatarjonta on jälleen laaja ja monipuolinen. Hällä-näyttämöllä nähdään keväällä yhteensä 6 eri teosta lapsille, nuorille ja aikuisille sekä koetaan XXI Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaali. Lisäksi MD tarjoaa tanssikursseja, avoimia harjoituksia ja yleisökeskusteluja.

Vuoden avaa vauhdikas ja humoristinen nuorten esitys Mikä **t*n Pikku Prinssi? Tanssia, sarjakuvamaista livepiirtämistä, puhetta ja videota yhdistelevä esitys nähdään Hällä-näyttämöllä viimeistä kertaa 13., 16. ja 17.1. klo 19. Keskiviikkona 17.1. esityksen jälkeen yleisö pääsee keskustelemaan esiintyjien Ville Oinosen ja Petri Sepän kanssa.

Tero Saarisen Loopit-teoksen vuoden ainoat kotiesitykset nähdään tammi-helmikuun vaihteessa ja huhtikuun alussa. Koreografia kuudelle MD:n tanssijalle pureutuu humoristisesti ihmisenä olemisen nurinkurisuuteen ja keskeneräisyyteen.

Uusi lasten esitys Sankari Moilanen ja Eve nähdään Hällä-näyttämöllä helmikuussa. Samuli Roinisen koreografia sai ensi-iltansa marraskuussa 2017 Linnavuoren koululla Nokian Siurossa. Yli 5-vuotiaille suunnatussa värikkäässä esityksessä ystävykset Eve Moilanen, Eveliina Juurivaha ja Kaapo Kaalilaho pohtivat tanssin, tekstin ja laulujen kautta sankaruutta, ystävyyttä ja keinoja pelastaa maailma. Esityksestä järjestetään avoimet harjoitukset 12.2. klo 16-17 ja 21.2. esityksen jälkeen on yleisökeskustelu.

23. maaliskuuta koittaa MD:n ja Tampereen konservatorion ensimmäinen yhteinen esitysilta 3 tulevaisuutta. Esitysillassa nähdään Valtteri Raekallion uusi teos sinä minäsi kanssa sinuiksi, minä sinäni kanssa minuiksi konservatorion tanssinopiskelijoiden tanssimana sekä Anniina Kumpuniemen kahden nykytanssikoreografian Puuttuva pala (2010) ja Täysi (2005) yhteen sulautuma sekä osio Mari Rosendahlin teoksesta Secunda Prattica (2016).

MD:n kevään ohjelmistossa jatkavat myös perheen pienimmille suunnatut esitykset Taikalaatikko ja Santeri Sammakon seikkailut. Lisäksi MD järjestää 21.-27. toukokuuta 21. kertaa Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaalin, jonka ohjelmistossa nähdään nykytanssia kotimaisilta tanssitaiteilijoilta.

MD tarjoaa keväällä myös kaksi tanssikurssia. Talvilomalla järjestettävällä Sankari Moilanen ja Eve –tanssiteatterikurssilla tutustutaan tanssiteatterityön perusteisiin. Kurssille voi osallistua vaikka koko perheen voimin. Maaliskuisella nykytanssinharrastajille suunnatulla kurssilla taas pureudutaan nykytanssiin koreografioiden ja improvisaation kautta.

Kevään aikana Tanssiteatteri MD kiertää teoksillaan ympäri Suomea. Tanssiva Muumilaakso –esitys avaa Kajaani Tanssii –tapahtuman 1.2. ja Sankari Moilanen ja Eve keikkailee Kurussa helmikuussa. Kurkistuksia Tanssivaan Muumilaaksoon taas viihdyttää sipoolaisia ja kuopiolaisia maaliskuussa ja kesäkuussa.

 

www.tanssiteatterimd.fi

www.tanssivirtaa.net

www.facebook.com/TanssiteatteriMD

www.twitter.com/TeatteriMD

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali: Tanssiteatteri MD:n juhlavuosi 2017 oli monimuotoinen ja yhteistyötä ylistävä

05.01.2018

Vuosi 2017 oli Tanssiteatteri MD:n 20. toimintavuosi. Juhlavuoden aikana Tanssiteatteri MD järjesti 199 eri tapahtumaa tai esitystä Tampereella ja muualla Suomessa. Koko vuoden kävijämäärä oli huimat 13 356. Eri tapahtumiin mahtui mukaan niin omia kotiesityksiä, keikkoja, Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaali kuin yleisötyötä. Monet vuoden tapahtumista olivat monipuolisten yhteistöiden tulosta. Kotinäyttämöllä Hällässä MD tarjosi vuoden aikana eri-ikäisille yleisöilleen yhteensä 83 esitystä. Esityksistä 58 oli suunnattu lapsille ja nuorille sekä 25 aikuiskatsojille. Katsojia esityksissä kävi yhteensä 6 392. Lisäksi MD keikkaili 28 esityksellä kotimaassa keräten yhteensä 2 878 katsojaa. MD:n omia esityksiä kävi katsomassa yhteensä 9 279 katsojaa.

Kevätkaudella tapahtui yksi MD:n juhlavuoden kohokohdista. Alkuvuodesta valmistunut maailmankuulun koreografin Tero Saarisen 20-vuotissyntymäpäivälahja Loopit oli yksi vuoden suosituimmista ja kehutuimmista esityksistä. Juhlavuonna myös toukokuinen Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaali täytti 20 vuotta. Festivaalin 28 tapahtumaa keräsivät 1 419 innokasta nykytanssikatsojaa.

Syyskaudella Samuli Roinisen uusi lasten teos Sankari Moilanen ja Eve sai ensi-iltansa 14.11. Linnavuoren koululla Nokian Siurossa. Joulukuussa Tanssiteatteri MD:n juhlavuosi huipentui vuosien takaisista esityksistä koottuun Intelligiibeli-iltamiin sekä MD:n 20-vuotisjuhlakirjan julkaisuun Tampereen kaupungin vastaanotolla. Juhlavuoden tapahtumien toteuttamista tuki Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto.

Tanssiteatteri MD oli vuoden aikana monessa yhteistyöhankkeessa mukana. Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska Kulturfondenin rahoittamaan Taidetestaajat-hankkeeseen valitun Mikä **t*n Pikku Prinssi? –esityksen näki syksyn aikana yli 2 000 pirkanmaalaista kahdeksasluokkalaista. Tampereen kaupungin Taidekaari-kulttuurikasvatusohjelman kautta 1 800 kakkosluokkalaista näki Pieni lelukauppa –esityksen. Nokia Kulttuuripolku-hankkeen tiimoilta Santeri Sammakon seikkailut kiersi Nokian päiväkodeissa jopa 15 esityksellä keväällä 2017 ja 11 esityksellä syksyllä 2016. Santeri Sammakon seikkailut oli suosittu vauvaperheiden keskuudessa myös Hällä-näyttämöllä, missä nähtiin myös teokset Secunda Prattica, Tanssiva Muumilaakso ja Taikalaatikko.

MD teki yhteistyötä myös Yle TV2:n 40-vuotista taivaltaan juhlistaneen Pikku Kakkosen kanssa. Lokakuussa alkoi 10-osainen lasten TV-sarja Pikku Pörriäinen, jonka pieninä hyönteisinä esiintyivät MD:n tanssijat sekä Sonja Pälli. Pikku Pörriäisen ohjasi Johanna Smith ja käsikirjoitti Anu Tuomi-Nikula. Lisäksi MD teki yhteistyötä Tampereen Työväen Teatterin kanssa Agents-musiikkikomedian puitteissa.

1 / 8

2 / 8

3 / 8

4 / 8

5 / 8

6 / 8

7 / 8

8 / 8
  • Yhteistyössä: