Etusivu » Kaikki festivaalit » » Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali
16.05.2017 - 21.05.2017

Tietoa festivaalista

Kuusipäiväinen festivaali esittelee tekijöitä Suomen nykytanssin huipulta ja luo katsauksen tämän hetken nykytanssin kentälle. Vaikuttavien näyttämöteosten lisäksi ohjelmistossa nähdään myös tanssivideoita, yleisökeskusteluja, klubiesityksiä ja Tanssivirtaa Tanssitaiteilijan kaupunkitilaesityksiä.

Tapahtuman luonne

Tanssi Elokuva Nykytanssi Seminaareja, luentoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia Ulkoilmatapahtuma VIP-paketteja

Kuvagalleria

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.tanssivirtaa.net/
Sähköposti tuotanto@tanssivirtaa.net
Festivaaliosoite Hällä-näyttämö, Hämeenkatu 25, Tampere Katso kohde kartalla
Puhelin+358 50 556 6025
ToimistoHällä-näyttämö, Hämeenkatu 25, FI-33200 Tampere

Festivaali kartalla

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali on vuosittain keväällä järjestettävä kuusipäiväinen tapahtuma. Festivaalin tuottaa Tanssiteatteri MD ja sen ohjelmiston suunnittelusta vastaa MD:n tanssija-koreografit. Festivaali käynnistyi ilman määrärahoja vuonna 1997 Anniina Kumpuniemen ideasta ja toimesta. Seuraavina vuosina Tanssiteatteri Mobita/Dansco käytännössä luopui yhdestä ensi-illasta tuottaakseen festivaalin joka kevät.

Tanssivirtaa-festivaali on vakiinnuttanut asemansa yhtenä tärkeimmistä kotimaiselle nykytanssille omistautuneista näkymisen areenoista Pyhäjärven Täydenkuun tanssit ja Tanssia tyrkyllä -festivaalien rinnalla. Paikallisella tasolla festivaali on kaupungin ainoa säännöllisesti järjestettävä nykytanssifestivaali ja monille kaupunkilaisille ainutlaatuinen ikkuna uusimpiin nykytanssin virtauksiin ja nuorten tekijöiden taiteeseen. Tanssivirtaa-festivaali tuo festivaalikaupunki Tampereen tapahtumakartalle kotimaisen nykytanssin upean kirjon.

Festivaalin ohjelmistossa on aikuisyleisölle suunnattuja nykytanssiteoksia pääasiassa kotimaisen freelancekentän toteuttamina sekä ansioituneilta että uraansa aloittelevilta tekijöiltä. Ohjelmistossa nähdään myös tanssivideoita, mielenkiintoisia yleisökeskusteluja ja tunnelmalliset Avajais- ja päätösklubitapahtumat.

Tanssivirtaa-festivaalin ytimessä on tekijöiden ja teosten esittely. Festivaalilla on nähty vuosien varrella MD:n oman ohjelmiston lisäksi yhteensä 76 vierailevaa teosta. Teosten koreografeja ovat olleet mm.: Alpo Aaltokoski, Hanna Brotherus, Helena Franzén, Jyrki Karttunen, Petri Kekoni, Marjo Kuusela ja Susanna Leinonen. Vuonna 2010 festivaalille valittiin ensimmäisen kerran Vuoden Tanssivirtaa Tanssitaiteilija, jolta tilattiin teos kaupungille festivaalin jokaisena päivänä esitettäväksi. Tanssivirtaa Tanssitaiteilijat ovat koreografi ja muusikko Elina Pirinen (2010), koreografi Virva Talonen (2011), koreografi ja muusikko Katja-Maria Taavitsainen (2012), tanssija-koreografi Pauliina Aladin (2013) ja Riikka Theresa Innanen (2014). Vuoden Tanssitaiteilijan esitys laajentaa festivaalin ohjelmiston ja nykytanssitaiteen teatteritiloista arkiympäristöön.

Festivaalin yhteydessä on järjestetty lisäksi paneelikeskusteluja ja seminaareja. Lisäksi yhdessä Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen kanssa on vuodesta 2005 alkaen järjestetty Jälkilöyly-otsikolla yleisökeskusteluja esitysten jälkeen. Vuodesta 2009 festivaali on kutsunut nykytanssin aloittelevia ja ensikatsojia erikoiskutsuvieraiksi. Vieraat saavat Tampereen konservatorion tanssin ammattiopiskelijoiden luotsaamana henkilökohtaisesti opastetun ja ilmaisen esitysillan. Ilta alkaa alustuksella koreografin taustasta ja teoksen tavoitteista ja päättyy esityksen jälkeen Jälkilöyly-keskustelutilaisuuteen.

Festivaalin esityspaikkoina ovat toimineet pääasiassa Tanssiteatteri MD:n kotinäyttämöt Tanssi-Frenckell (1997–2001) ja vuodesta 2003 Hällä-näyttämö. Joinakin vuosina estradeina ovat toimineet myös mm. Demoteatteri, Tampere-talon studio, Teatteri Telakka ja Teatterimonttu. Lisäksi vuosina 2007–2008. Oheisohjelmistosta kasvoi vuonna 2009 Festivaalin ohjelmallinen Päätösklubi yhteistyössä Tullikamarin Klubin kanssa.

Festivaalin järjestämistä ovat tukeneet Pirkanmaan taidetoimikunta, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Alfred Kordelinin säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto. Opetusministeriön valtakunnallisten kulttuuritapahtumien avustusta festivaali on saanut nauttia vuodesta 2004. Lisäksi Sisä-Suomen tanssin aluekeskus on tukenut festivaalia.

Jaa tapahtuma

Tanssivirtaa-festivaalin intensiivinen ohjelma avasi kielenkantoja

25.05.2016

Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaali järjestettiin 17.-22.5.2016 jo 19. kertaa. Festivaalin pieni, mutta intensiivinen nykytanssiohjelmisto herätti paljon keskustelua. Suosituissa yleisön ja artistit yhdistävissä jälkilöylykeskusteluissa pohdittiin syvällisesti teoksien taustoja ja nykytanssin suuntaa sekä erilaisia teemoja kuten hyvä-huono-taide, häpeä, tanssin syvin olemus ja abstraktin mahdollisuus tanssissa.

Festivaalin ohjelmisto keräsi yhteensä 681 katsojaa. Ohjelmistossa oli viisi näyttämöteosta, Avajaisklubi, neljä tanssilyhytelokuvaa sekä Loikka on Tour –tanssilyhytelokuvanäytös. Elokuvanäytöksen alusti Loikka-tanssielokuvafestivaalin taiteellinen johtaja Kati Kallio.

Festivaaliohjelmiston suosituin esitys nähtiin tiistaina 17.5. Avajaisklubilla Tullikamarin Klubilla. Alpo Aaltokoski Companyn nykytanssia ja suomalaista iskelmäperinnettä yhdistelevä Aina joku vie -esitys keräsi yhteensä 90 katsojaa. Ennen esitystä Klubin tanssilattia täyttyi tungokseen saakka innokkaista oppilaista, jotka antautuivat valssin, jiven ja tangon saloihin Alpo Aaltokosken vetämässä seuratanssiopetuksessa.

Torstaista sunnuntaihin Hällä-näyttämöllä nähtiin neljä näyttämöteosta, joiden liikkeelliset lähtökohdat vaihtelivat henkilökohtaisesti koetusta kirjalliseen ja käsittelytavat ekspressiivisestä minimalistiseen. Teosten koreografit olivat Jaakko Nieminen, Maija Reeta Raumanni ja Jouni Järvenpää, Mia Malviniemi ja Janina Rajakangas. Viisi kokonaisvaltaisen vahvaa ja kielenkannatkin kirvoittanutta nykytanssiteosta keräsi yhteensä 267 katsojaa.

Lisäksi ohjelmistossa oli yhteistyökumppaneiden järjestämiä tapahtumia kuten Vastedes ry:n Taide poliittisena ilmiönä –paneelikeskustelu Ravintola 931:ssä ja Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen Liikelaiturin Taidebileet.

Ensi vuonna 2017 Tanssivirtaa-festivaali ja Tanssiteatteri MD juhlivat 20-juhlavuottaan. XX Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaali järjestetään 16.-21.5.2017.

www.tanssiteatterimd.fi

www.tanssivirtaa.net

www.facebook.com/TanssiteatteriMD

www.twitter.com/TeatteriMD

Tanssiteatteri MD:llä oli vilkas kevät

17.06.2016

Tanssiteatteri MD:n kevätohjelmistossa Hällä-näyttämöllä nähtiin 38 esitystä. Kevät tarjosi paljon ohjelmaa lapsille ja nuorille. Viime syksynä ensi-iltansa saanut Elina Jakowlevan ja Janne Mäkelän Mikä **t*n Pikku Prinssi? nuorten teos jatkoi kevätkaudella, samoin jatkoivat Samuli Roinisen koreografiat Tanssiva Muumilaakso, Arabian jänis ja vauvayleisölle suunnattu Santeri Sammakon seikkailut. Myös Mari Rosendahlin Pieni lelukauppa nähtiin Hällä-näyttämöllä. Aikuisyleisöä hemmoteltiin koreografi Tommi Kitin Hyppy-esityksellä. Kotiesitykset keräsivät 1 583 katsojaa.

Tanssiteatteri MD esiintyi keikoilla ympäri Suomea. Kiertueohjelmistossa oli Arabian jänis, Kurkistuksia Tanssivaan Muumilaaksoon, Pieni lelukauppa ja Santeri Sammakon seikkailut. Esityksiä kävi katsomassa 1 135 silmäparia. MD teki myös yleisötyötä järjestäen avoimia harjoituksia ja taiteilijatapaamisia sekä neljä MD:n tanssijoiden vetämää nykytanssikurssia. Yleisötyötapahtumia oli yhteensä 18.

Tanssiteatteri MD:n 19. Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaalin keräsi yhteensä 681 katsojaa.

Kaiken kaikkiaan MD:n esitykset keräsivät kevään aikana yhteensä 3 485 katsojaa.

Tanssiteatteri MD myös vuokraa Hällä-näyttämöä ahkerasti. Tänä keväänä yhteensä 15 eri tahoa mm. Kansainvälinen Mukamas-nukketeatterifestivaali, Tampereen Elokuvajuhlat ja Tomaatteja Tomaatteja –festivaali järjestivät kulttuuritapahtumiaan Hällä-näyttämöllä. Yhteensä 29 vuokralaisten tapahtumaa keräsi noin 6 100 kävijää.

TANSSIVIRTAA TAMPEREELLA -NYKYTANSSIFESTIVAALI. Laura Korhonen & Vera Tegelman - Harmonia. Photo: Mika Haaranen

1 / 8
TANSSIVIRTAA TAMPEREELLA -NYKYTANSSIFESTIVAALI. Photo: Harri Hinkka

2 / 8
TANSSIVIRTAA TAMPEREELLA -NYKYTANSSIFESTIVAALI. Anniina Kumpuniemi & Tanssiteatteri MD - Voimatus. Photo: Ari Ijäs

3 / 8
TANSSIVIRTAA TAMPEREELLA -NYKYTANSSIFESTIVAALI. Photo: Ari Ijäs

4 / 8
TANSSIVIRTAA TAMPEREELLA -NYKYTANSSIFESTIVAALI. Photo: Ari Ijäs

5 / 8
TANSSIVIRTAA TAMPEREELLA -NYKYTANSSIFESTIVAALI kuva Aliisa Piirla kuvassa Hansueli Tischhauser ja Samuli Roininen ja Rosalind Crisp ja Marco Wehrspann ja Andrew Morrish.

6 / 8
TANSSIVIRTAA TAMPEREELLA -NYKYTANSSIFESTIVAALI kuva Aliisa Piirla kuvassa Onnellisuuden Puu - konsepti Riikka Theresa Innanen

7 / 8
TANSSIVIRTAA TAMPEREELLA -NYKYTANSSIFESTIVAALI kuva Raisa Kilpeläinen kuvassa Virva Talonen ja Esete Sutinen ja Vera Tegalman teos Vakiovieraita koreografi Virva Talonen

8 / 8
  • Yhteistyössä: