Etusivu » Kaikki festivaalit » » Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali
16.05.2017 - 21.05.2017

Tietoa festivaalista

Kuusipäiväinen Tanssivirtaa-festivaali esittelee tekijöitä Suomen nykytanssin huipulta ja luo katsauksen tämän hetken nykytanssin kentälle. Vaikuttavien näyttämöteosten lisäksi ohjelmistossa nähdään myös tanssivideoita, yleisökeskusteluja, klubiohjelmaa ja Tanssivirtaa Tanssitaiteilijan kaupunkitilaesityksiä. Vuodesta 1997 järjestetty festivaali täyttää 20 vuotta vuonna 2017.

Tapahtuman luonne

Tanssi Elokuva Nykytanssi Seminaareja, luentoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Kuvagalleria

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.tanssivirtaa.net/
Sähköposti tuotanto@tanssivirtaa.net
Festivaaliosoite Hällä-näyttämö, Hämeenkatu 25, Tampere Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 556 6025
Toimisto Hällä-näyttämö, Hämeenkatu 25, FI-33200 Tampere

Festivaali kartalla

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali on vuosittain keväällä järjestettävä kuusipäiväinen tapahtuma. Festivaalin tuottaa Tanssiteatteri MD ja sen ohjelmiston suunnittelusta vastaa MD:n tanssija-koreografit. Festivaali käynnistyi ilman määrärahoja vuonna 1997 Anniina Kumpuniemen ideasta ja toimesta. Seuraavina vuosina Tanssiteatteri Mobita/Dansco käytännössä luopui yhdestä ensi-illasta tuottaakseen festivaalin joka kevät.

Tanssivirtaa-festivaali on vakiinnuttanut asemansa yhtenä tärkeimmistä kotimaiselle nykytanssille omistautuneista näkymisen areenoista Pyhäjärven Täydenkuun tanssit ja Tanssia tyrkyllä -festivaalien rinnalla. Paikallisella tasolla festivaali on kaupungin ainoa säännöllisesti järjestettävä nykytanssifestivaali ja monille kaupunkilaisille ainutlaatuinen ikkuna uusimpiin nykytanssin virtauksiin ja nuorten tekijöiden taiteeseen. Tanssivirtaa-festivaali tuo festivaalikaupunki Tampereen tapahtumakartalle kotimaisen nykytanssin upean kirjon.

Festivaalin ohjelmistossa on aikuisyleisölle suunnattuja nykytanssiteoksia pääasiassa kotimaisen freelancekentän toteuttamina sekä ansioituneilta että uraansa aloittelevilta tekijöiltä. Ohjelmistossa nähdään myös tanssivideoita, mielenkiintoisia yleisökeskusteluja ja tunnelmalliset Avajais- ja päätösklubitapahtumat.

Tanssivirtaa-festivaalin ytimessä on tekijöiden ja teosten esittely. Festivaalilla on nähty vuosien varrella MD:n oman ohjelmiston lisäksi yhteensä 76 vierailevaa teosta. Teosten koreografeja ovat olleet mm.: Alpo Aaltokoski, Hanna Brotherus, Helena Franzén, Jyrki Karttunen, Petri Kekoni, Marjo Kuusela ja Susanna Leinonen. Vuonna 2010 festivaalille valittiin ensimmäisen kerran Vuoden Tanssivirtaa Tanssitaiteilija, jolta tilattiin teos kaupungille festivaalin jokaisena päivänä esitettäväksi. Tanssivirtaa Tanssitaiteilijat ovat koreografi ja muusikko Elina Pirinen (2010), koreografi Virva Talonen (2011), koreografi ja muusikko Katja-Maria Taavitsainen (2012), tanssija-koreografi Pauliina Aladin (2013) ja Riikka Theresa Innanen (2014). Vuoden Tanssitaiteilijan esitys laajentaa festivaalin ohjelmiston ja nykytanssitaiteen teatteritiloista arkiympäristöön.

Festivaalin yhteydessä on järjestetty lisäksi paneelikeskusteluja ja seminaareja. Lisäksi yhdessä Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen kanssa on vuodesta 2005 alkaen järjestetty Jälkilöyly-otsikolla yleisökeskusteluja esitysten jälkeen. Vuodesta 2009 festivaali on kutsunut nykytanssin aloittelevia ja ensikatsojia erikoiskutsuvieraiksi. Vieraat saavat Tampereen konservatorion tanssin ammattiopiskelijoiden luotsaamana henkilökohtaisesti opastetun ja ilmaisen esitysillan. Ilta alkaa alustuksella koreografin taustasta ja teoksen tavoitteista ja päättyy esityksen jälkeen Jälkilöyly-keskustelutilaisuuteen.

Festivaalin esityspaikkoina ovat toimineet pääasiassa Tanssiteatteri MD:n kotinäyttämöt Tanssi-Frenckell (1997–2001) ja vuodesta 2003 Hällä-näyttämö. Joinakin vuosina estradeina ovat toimineet myös mm. Demoteatteri, Tampere-talon studio, Teatteri Telakka ja Teatterimonttu. Lisäksi vuosina 2007–2008. Oheisohjelmistosta kasvoi vuonna 2009 Festivaalin ohjelmallinen Päätösklubi yhteistyössä Tullikamarin Klubin kanssa.

Festivaalin järjestämistä ovat tukeneet Pirkanmaan taidetoimikunta, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Alfred Kordelinin säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto. Opetusministeriön valtakunnallisten kulttuuritapahtumien avustusta festivaali on saanut nauttia vuodesta 2004. Lisäksi Sisä-Suomen tanssin aluekeskus on tukenut festivaalia.

Jaa tapahtuma

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali

16.05.2017 - 21.05.2017

20. kertaa järjestettävä Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaali esittelee jälleen kattavasti kotimaista nykytanssia kuuden päivän ajan. 16.-21.5.2017 festivaali tuo kaupunkiin yhteensä 17 nykytanssitapahtumaa. Teemoina näyttämöteoksissa on tänä vuonna aistien herkistäminen, esitysten rajat ja ilmaisunvapaus. Festivaalin ohjelmistoon on valittu viisi näyttämöteosta, tanssilyhytelokuvia sekä Vuoden Tanssivirtaa Tanssitaiteilija.

Vuoden 2017 Tanssivirtaa Tanssitaiteilijaksi on valittu Sonya Lindfors. Hänen Tanssivirtaa-festivaalille suunnittelemansa esityskonsepti on osa Suomi 100 –ohjelmaa ja liittyy Pirkanmaan festivaalin teemaan Sananvapauden tarina. Esitys nähdään ulkona Tampereen keskustassa festivaalin jokaisena päivänä. Lindforsin teos sekä esitysajat ja –paikat julkaistaan myöhemmin. Sonya Lindfors on helsinkiläinen tanssitaiteilija, jonka teoksissa yhdistyvät vahva fyysisyys ja valtarakenteiden kyseenalaistaminen. Lindfors palkittiin maaliskuussa Tinfo-palkinnolla työstään rodullistamisen, kulttuurisen omimisen ja toiseuttamisen kysymysten nostamisesta näkyviin.
Festivaalin avajaispäivänä tiistaina nähdään myös kansainvälistä tanssitaidetta, kun Helena Franzén tuo Ruotsista uutuusteoksensa Going Astray. Suomalaisen kytköksen teokseen luo tanssija Ville Oinonen, joka esiintyy myös Franzénin ja Håkan Jelkin festivaalilla ensi-iltansa saavassa lyhytelokuvassa Tammi. Tiistai-iltana festivaalin avajaisia vietetään Klubilla, jonka ohjelmassa esiintyy Vuoden Tanssivirtaa Tanssitaiteilija Sonya Lindfors ja musiikkia soittaa DJ Janne Laurila.

Keskiviikkona nautitaan tanssielokuvista. Loikka –tanssielokuvafestivaalin koostama kotimaisten tanssilyhytelokuvien näytös esitetään elokuvakeskus Niagarassa. Elokuvanäytöksen avaa Loikka-festivaalin taiteellinen johtaja Kati Kallio.

Torstain esitys Maria Nurmelan Lähempänä villiä sydäntä on minimalistinen sooloteos, joka piirtää muotokuvan naisesta todellisuuden ja fiktion rajamailla. Perjantaina Hällä-näyttämöllä koston fantasioita laulavat ja esittävät Teatterikorkeakoulun Tanssijantaiteen maisteriohjelman tanssiryhmä. Koreografi Elina Pirinen leikittelee KOSTO I – IX -teoksessaan mm. tableau vivant –tyylillä.

Valtteri Raekallio tuo lauantai-iltaan koreografiansa Esitys – A Performance, jossa kaksi eri keinoin rakennettua esitystä toteutuu yhtä aikaa samalla näyttämöllä. Esitys kyseenalaistaa esitystilanteen valtarakenteita ja nyrjäyttää esiintyjien ja katsojien suhteen pohtien sitä kuka lopulta katsoo ja ketä.

Sunnuntain esitys nähdään Grafiikanpaja Himmelblaussa. Mikko Hyvösen koreografian crystal pieces: human beings esittää jyväskyläläinen Off/Balance-ryhmä. Näyttelytiloissa läheisyyden ja kosketuksen havainnoista tulee yhtä lailla osa esitystä kuin visuaalisista, kuulollisista ja kinesteettisistä havainnoistakin. Aistikokemuksien herkistäminen luo inhimillisen kohtaamisen yleisön, esiintyjien ja taiteen välille.

Ohjelmiston on valinnut Tanssiteatteri MD:n tanssija-koreografit Suvi Eloranta, Elina Jakowleva, Anniina Kumpuniemi, Ville Oinonen, Samuli Roininen ja Mari Rosendahl.

 

XX Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaalin OHJELMA

Ti 16.5.
klo 18.30 tanssilyhytelokuvia, Hällä-näyttämö pieni sali
klo 19 Helena Franzén: GOING ASTRAY, Hällä-näyttämö
klo 20.30-23 AVAJAISKLUBI, Tullikamari Klubi

Ke 17.5.
klo 18.30 LOIKKA ON TOUR -tanssilyhytelokuvanäytös, Elokuvakeskus Niagara

To 18.5.
klo 18.30 tanssilyhytelokuvia, Hällä-näyttämö pieni sali
klo 19 Maria Nurmela: Lähempänä villiä sydäntä. Hällä-näyttämö

Pe 19.5.
klo 18.30 tanssilyhytelokuvia, Hällä-näyttämö pieni sali
Klo 19 TADaC / Elina Pirinen: KOSTO I – IX, Hällä-näyttämö

La 20.5.
klo 18.30 tanssilyhytelokuvia, Hällä-näyttämö pieni sali
klo 19 Valtteri Raekallio: ESITYS – A PERFORMANCE, Hällä-näyttämö

Su 21.5.
klo 17 Mikko Hyvönen: CRYSTAL PIECES: HUMAN BEINGS, Grafiikanpaja Himmelblau

Tanssivirtaa-festivaalilla pureudutaan syvällisemmin nykytanssin maailmaan. Teoksia avataan katsojille mm. esitysten jälkeen järjestettävien jälkilöyly-keskusteluiden sekä nykytanssin ensikertalaisille tanssiopastusten kautta. Tanssiopastukseen voi ilmoittautua 2.5. mennessä osoitteeseen: liput@tanssivirtaa.net.

Tanssivirtaa-festivaalin liput avautuvat myyntiin 18.4. Lippuja myy Lippupiste. Lippuja voi varata jo osoitteesta liput@tanssivirtaa.net tai p. 050 556 6025. Yksittäiset liput tanssiesityksiin Hällä-näyttämöllä 25 / 17 / 10 € ja Grafiikanpaja Himmelblaussa 15 / 10 €. Elokuvanäytös Niagarassa 10 / 8 €. Tanssivirtaa-festivaalipasseja voi ostaa Hällä-näyttämöltä, Hämeenkatu 25:stä hintaan 39 € tai Lippupisteeltä 42,50 €.
Tanssilyhytelokuvanäytöksiin Hällä-näyttämön pienessä salissa on vapaa pääsy.

Lisää tietoa osoitteessa: www.tanssivirtaa.net

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali

18.04.2013

Tanssiteatteri MD täyttää ensi vuonna 20 vuotta. Juhlavuoden pääteoksen koreografiksi on kutsuttu yksi maamme kansainvälisesti tunnetuimmista tanssimaailman tähdistä Tero Saarinen. Juhlateoksen Loopit ensi-ilta koittaa lauantaina 4.2.2017 Tampereella ja esitykset Hällä-näyttämöllä jatkuvat 6.4. asti.

Tanssiteatteri Dansco tilasi Saariselta ensimmäisen teoksen jo vuonna 1993. Hurmaa 1 oli nuoren koreografin ensimmäinen kokopitkä tilausteos, ja myös teos, josta Saarinen löysi pitkäaikaiseksi yhteistyökumppanikseen Tampereella opiskelleen valosuunnittelija Mikki Kuntun. Vuonna 1997 Hurmaa 1 lämmitettiin Tanssiteatteri Mobitan 25-vuotisjuhlaviikolle ja Yleisradion TV 2 teki teoksesta tv-taltioinnin. Samana vuonna Mobitan ja Danscon sulautuminen Tanssiteatteri MD:ksi oli alkanut.

Tero Saarinen on tehnyt merkittävän kansainvälisen uran sekä tanssijana että koreografina. Hän on luonut yli 40 kantaesitystä, vuonna 1996 perustamalleen Tero Saarinen Companylle sekä tilaustöinä muille ryhmille. Saarinen tunnetaan omaperäisestä, tasapainolla ja epätasapainolla leikittelevästä, rujonkauniiksi luonnehditusta liikekielestä. Hänen laajaa kansainvälistä kiitosta saaneille teoksilleen on ominaista myös elämyksellinen kokonaistaideteosmaisuus. Saarinen on saanut lukuisia tunnustuksia taiteellisesta työstään kotimaassa ja kansainvälisesti.

Uutuusteos Loopit vie suurteoksista viime vuosina tunnetun Saarisen uusille, kokeileville urille. Rajatulle yleisömäärälle esitettävä intiimi ja humoristinen teos pureutuu ihmisenä olemisen nurinkurisuuteen ja keskeneräisyyteen sekä taipumukseen toistaa itse itseään. Työn alla oleva kokonaisuus on myös tutkielma tanssin yleisön ja esiintyjän suhteesta sekä esitystilan monimuotoisuudesta. Inspiraationa teokselle on toiminut kirjailijan, matemaatikon, kielentutkijan ja monilahjakkuuden Raymond Queneaun klassikko Tyyliharjoituksia (1947). Samaa tapahtumaketjua 99 kertaa tyylilajia vaihdellen toistava teos on yksi Ranskan myydyimpiä kirjoja. Tero Saarisen koreografiana Tyyliharjoituksia kääntyy liikkeelliseksi loopiksi tuttujen suomalaisten rakkausballadien maustamana.

Loopit-teoksessa näyttämöllä nähdään Tanssiteatteri MD:n vakituinen esiintyjäkaarti, tanssija-koreografit Suvi Eloranta, Anniina Kumpuniemi, Ville Oinonen, Samuli Roininen sekä Hurmaa 1:ssakin vuonna 1993 tanssineet Elina Jakowleva ja Mari Rosendahl.  Työryhmään kuuluvat lisäksi valosuunnittelija Ville Konttinen, pukusuunnittelija Erika Turunen sekä koreografin assistentteina Sini Länsivuori ja Henrikki Heikkilä. Uudella yhteistuotantomallilla toteutettava esitys siirtyy myöhemmin myös Tero Saarinen Companyn omaan ohjelmistoon.

Tanssiteatteri MD syntyi hallinnollisesti vuoden 1997 alussa, kun kaksi tamperelaista tanssiteatteria Mobita (1972-) ja Dansco (1988-) yhdistyivät opetusministeriön aloitteesta. Siitä lähtien MD on pitänyt yllä vahvaa asemaansa tanssitaiteen lippulaivana Tampereella ja Pirkanmaalla. Tampereen kaupungin ja valtion tuella toimiva Tanssiteatteri MD esiintyy upealla kotiestradillaan Hällä-näyttämöllä sekä kiertueilla kotimaassa ja ulkomailla. MD on yksi maamme 11:stä valtionosuustanssiteatterissa. Vakituisen tanssijakunnan luotsaama tanssiteatteri valmistaa korkeatasoisia nykytanssi- ja tanssiteatteriesityksiä kaikenikäisille. 20-vuotisen historiansa aikana Tanssiteatteri MD on valmistanut yhteensä 70 tanssiteosta yhdessä 34 eri koreografin ja teatteriohjaajan kanssa sekä 16 yhteistyötä eri teattereiden sekä Kansallisoopperan ja Tampereen Oopperan kanssa.

Loopit-esitysten liput avautuvat myyntiin perjantaina 18.11.2016.

Esitykset keväällä 2017
Pe 3.2. klo 19 ennakko
La 4.2. klo 19 ENSI-ILTA
La 11.2. klo 19
Su 12.2. klo 17
Ke 15.2. klo 19
Pe 17.2. klo 19
La 18.2. klo 19
Pe 31.3. klo 19
Su 2.4. klo 17
Ke 5.4. klo 19
To 6.4. klo 19

Esitykset jatkuvat syyskaudella 2017.

Tanssiteatteri MD järjestää myös Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaalin 16.-21.5.2017.

http://www.tanssivirtaa.net/

1 / 8

2 / 8

3 / 8

4 / 8

5 / 8

6 / 8

7 / 8

8 / 8
  • Yhteistyössä: