Etusivu » Kaikki festivaalit » » Täydenkuun Tanssit, Pyhäjärvi

Täydenkuun Tanssit, Pyhäjärvi
23.07.2017 - 26.07.2017

Tietoa festivaalista

Pyhäjärven luonnonkaunis maalaismaisema toimii näyttämönä nykytanssin kotimaisille ja kansainvälisille ykkösnimille. Lisäksi järjestetään kursseja ja keskustelutilaisuuksia.

Tapahtuman luonne

Tanssi Klassinen baletti Kursseja Nykytanssi Seminaareja, luentoja Työpajoja Myös ilmaistapahtumia

Kuvagalleria

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.fullmoondance.fi
Sähköposti tuotanto@fullmoondance.fi
Festivaaliosoite Pyhäsalmi Katso kohde kartalla
Puhelin +358 44 767 8789
Toimisto PL 15, FI-86801 Pyhäsalmi

Festivaali kartalla

Täydenkuun Tanssit -festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran 1992. Festivaali sai alkunsa tanssin kentällä jo pitkään vallinneesta tarpeesta luoda uusia esitystilaisuuksia erityisesti nuorille, vasta ammattiin valmistuneille koreografeille ja tanssijoille. 90-luvulla räjähdysmäisesti kasvanut nykytanssi tarvitsi oman festivaalin, jossa taiteilijoiden mielipiteet otetaan huomioon ja jota kehitetään tanssitaiteen ehdoilla. Tarpeelliseksi koettiin myös aikaansaada sellainen foorumi, joka mahdollistaisi erilaisia kokeiluja sekä loisi mahdollisuuksia keskusteluun ja palautteen antamiseen myös yleisön ja esiintyjien välillä. Festivaali sai synnyinpaikakseen Pyhäjärven kaupungin, joka oli ollut vilkas tanssipitäjä jo yli kaksikymmentä vuotta. Vajaan seitsemän tuhannen asukkaan kaupungin erityisen vireä tanssitoiminta tunnetaan ”Pyhäsalmen ihmeenä”. Pyhäjärvellä ovat vierailleet esiintymässä ja opettamassa lähes kaikki tunnetut suomalaiset tanssitaiteilijat. Vuodesta 1998 alkaen festivaali hyväksyttiin Finland Festivals´n jäseneksi. Vuonna 1999 Finland Festivals nimitti Pyhäjärven Täydenkuun Tanssit vuoden festivaaliksi.

Täydenkuun Tanssit -festivaalin keskeinen tavoite on seurata aikaansa ja siinä tapahtuvia muutoksia, sekä pyrkiä vastaamaan ajan mukanaan tuomiin haasteisiin mm. antamalla työtilaisuuksia nuorille koreografeille ja tanssijoille, mahdollistamalla asiantuntija- ja katsojapalautetta esitysten jälkeisissä keskusteluissa ja järjestämällä koulutusta tanssitaiteen eri osa-alueilta. Festivaalille kutsutaan vuosittain tanssin tuottajia, tilaajia ja tiedotusvälineiden edustajia koti- ja ulkomailta. Ulkomaisilla kontakteilla toivotaan korkeatasoisen suomalaisen nykytanssin pääsevän myös ulkomaisille näyttämöille. Festivaalilla ei ole ennalta määrättyä taiteellista linjaa, jonka mukaan valittaisiin vain tietynlaisia teoksia. Ohjelmistopolitiikassa ei vältetä ”riskien” ottamista. Tämä tarkoittaa, että festivaalin ohjelmistoon valitaan uutta luovia ja kokeellisia teoksia.

Jaa tapahtuma

Täydenkuun tansseilla vietetään hyvää elämää

10.07.2017

Pyhäjärvellä heinäkuun 23.-26. päivänä pysähdytään toivon ja empatian äärelle, kuljetaan yhdessä ja täristään traumat pois. Korkeatasoisten tanssiesitysten lisäksi yleisölle tarjotaan työpajoja, kursseja ja tanssihaaste.

 

Hyvinvointi teemana ohjelmassa

Pyhäjärven Täydenkuun tansseille on kerätty inspiroiva ja ajatuksia herättävä ohjelma, joka kutsuu yleisön myös osallistumaan ja pohtimaan hyvää elämää omalla kohdallaan.

“Hyvinvointi ja hyvä elämä olivat minulla punaisena lankana heti alusta asti, kun lähdin rakentamaan ohjelmaa”, taiteellinen johtaja Kirsi Törmi sanoo. “Meillä on mukana paljon kiinnostavia nuoria tekijöitä ja esityksiä, joilla on sydän ja sielu.”

Esimerkiksi inarinsaamelaisen Auri Aholan ensimmäinen pitkä tanssiteos Jotteeh (suom. Kulkijat) on saanut inspiraationsa saamelaisten ikiaikaisesta vuoden kierron mukaan tapahtuneesta vuotuismuutosta. Yhdessä kulkeminen lujittaa luottamusta ja sitoo yksilöt toisiinsa. Ainoa esitys keskiviikkona 26.7. klo 16 Hotellinrannan puistossa.

Utopia (empatiasta) tutkii toivoa erityisellä intensiteetillä. Sari Palmgrenin teos muodostuu pienistä esityksistä, jotka alkavat ja loppuvat kohtaamiseen. Yksi katsoja ja yksi esiintyjä kohtaavat ensin katseillaan, mitä seuraa esitys utopian, empatian ja paikallisuuden teemoista. Ainutkertaisen kohtaamisen aikana muu yleisö saa liikkua tilassa vapaasti. Utopiaan voi tutustua maanantaina 24.7. klo 19:30-21:30 Pohdin talolla.

Trash heroes ottaa kantaa ympäristöasioihin, mutta leikkimielisesti. Antti Lahti ja Panu Varstala siivoavat ja tanssivat supersankareina ympäri keskustaa kahdesti maanantaina ja kerran tiistaina.

Festivaaleilla nähdään myös Kirsi Törmin ja Jyrki Rytilän POST, Katri Soinin Leikin alku, Sonja Pakalénin Pyhäjärviset, joka kertoo yhteisön tarinaa, sekä monia muita teoksia.

 

Osallistu ja inspiroidu!

Yleisö pääsee festivaaleilla myös osallistumaan ja kokemaan tanssia ja tanssillisia menetelmiä. TRE -stressinpurkutyöpajoihin voi osallistua halutessaan ostamalla lipun paikan päällä. TRE-menetelmä käyttää kehon omaa luontaista taipumusta poistaa jännitystilat tärisemällä. Myös Keho viisauden lähteenä – autenttisen liikkeen kurssille voi osallistua taitotasosta riippumatta – omaa kehoa kuuntelemalla löydetään sisäinen tasapaino. Myös Katri Soinin edistyneemmille tanssijoille tarkoitetussa nykytanssin työpajassa on vielä tilaa.

Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija, dosentti Pia Houni tarjoaa luennon ja workshopin työhyvinvoinnista. Erityisesti taiteilijoiden työtä yli kaksikymmentä vuotta tutkinut Houni tarkastelee tapoja vaalia hyvinvointia, jotta loppuunpalamiselta vältyttäisiin ja työstä voisi nauttia koko elämän. Maanantaina klo 12 alkavalle luennolle on vapaa pääsy.

Sen jälkeen maanantaina iltatorilla onkin erinomainen hetki osallistua Koko Suomi tanssii -haasteeseen! Panu Varstala opettaa Chisun Onni-kappaleeseen tehdyn koreografian klo 19:05, tervetuloa torille tanssimaan! Iltatorin ohjelmassa on myös Elias Kahila Band, Pyhäjärviset ja Trash heroes.

Pysähtyminen, hiljentyminen, jaksaminen ja inspiroituminen – niistä on hyvinvointi ja Täydenkuun tanssit vuonna 2017 tehty. Pyhäjärvellä vuodesta 1992 asti järjestetty festivaali tuo jälleen ‘Pyhäjärven ihmeen’ kaikkien ulottuville. Virkeä tanssipitäjä seuraa aikaansa ja luo jälleen korkeatasoisen ja kansainvälisen tanssifestivaalin näille korkeuksille – tervetuloa mukaan!

www.fullmoondance.fi

Pitkiä piuhoja ja kysymysten asettelua Täydenkuun tansseilla

13.04.2017

Pyhäjärven Täydenkuun tanssit -festivaalilla nähdään tänä vuonna paljon kysymyksiä asettelevia teoksia. Luvassa on suomalaisen nykytanssin tunnettuja nimiä, Marjo Kuusela, Arja Raatikainen ja Katri Soini sekä nuoria tekijöitä ja ennen kaikkea Hyvä elämä -teemaa tukevaa meininkiä.

Esitykset ovat Keskuskoululla, kirkossa, Perinnepihassa ja Pohdin talolla, Hotelli Pyhäsalmessa, Kaislarannassa sekä ulkona. Ohjelmassa on myös kaksipäiväinen työhyvinvointi-seminaari. Festivaali järjestetään 23. – 26.7.2017.

Festivaalin avaa avajaisgaalassa Kirsi Törmin ja Jyrki Rytilän teos POST, joka pohtii minkä jäljen 40-vuotinen budon tai 30-vuotinen tanssin harjoittaminen on jättänyt kehoon, mitä taitoa kehot kantavat mukanaan ja mitä sillä voi tehdä tässä ajassa.

Ensi-iltansa saa festivaalilla kevään 2017 aikana työpajoissa valmistettu Sonja Pakalénin ohjaama tanssiteos Pyhäjärviset, jossa esiintyy eri-ikäiset ja -taustaiset ihmiset.  Prosessin aikana on etsitty ryhmän kanssa erilaisia keinoja kertoa tarinoita heistä itsestään ja paikkakunnan todellisuudesta.

Sari Palmgrenin ja työryhmän Utopia (empatiasta), joka on paikkasidonnainen esityssarja yksilöiden tulevaisuuden haaveista ja niiden suhteesta laajempiin yhteiskuntautopioihin kysyy mitä roolia toivo ja empatia näyttelevät utopistisen kokonaisuuden ymmärtämisessä.

Arja Raatikaisen ystävälleen Katri Soinille tekemä Leikin alku kuljettaa tanssin pyörteestä totuuden henkeen, siinä heittäydytään dramaattiseksi, kysytään vakavasti ja hävetään arkisesti. Leikin tiimellyksessä joutsen kohtaa kiinalaisen ja koulutyttö löytää miehen jalat.

Anna Kuparin ja Outi Markkulan Ulkorastilla on yläotsikko kahden valmistuvan tanssitaiteilijan yhteistyölle, joka pitää sisällään kysymyksiä taiteesta, työelämästä ja ihmiselämästä.

Marjo Kuuselan tanssiteos Kristina kertoo Armonlaakson luostariin tulevasta tytöstä 1400-luvun Naantalissa. Teos pohtii yhtä elämän tärkeimmistä peruskysymyksistä: miten pitäisi elää, miten löytää arvokas elämä? Elääkö täysillä tätä päivää ja ottaa kaikki mahdollinen irti elämästä tässä ja nyt, vai elääkö tulevaisuutta varten, omaa taivasosuutta ja lasten mahdollisuuksia elää?

Entä miltä näyttää naurettava tanssisoolo heavy-musiikin säestämänä?

Haluatko nähdä kolme poliittista käärmettä tanssimassa nykymusiikkiin?

Saako tanssijalle huutaa ohjeita kesken kohtauksen? Saa. Ja pitää. Tätä mieltä on Tanssiryhmä Off/Balance, joka tuo koettavaksi esityksen Hutiklubi.

Tanssiryhmä Gruppen Fyra & Antti Lahti osoittavat näyttämöllistä soliraadisuutta teoksessa Pitkät piuhat kaikille tekniikan vastuuhenkilöille, jotka rauhallisesti lukevat ohjeita, kun muut nostavat kätensä ilmaan ja alkavat käyttäytyä aggressiivisesti. Antti Lahti on mukana myös Panu Varstalan kanssa Trash Heroes -esityksessä, jossa kaksi arjen supersankaria ajaa ympäri keskustaa erikoisvarustelluilla kuormapyörillä ja siivoavat alueita yksi kerrallaan, jotta niissä olisi parempi tanssia.

Noora Oertelin ja Elina Selamon Sillat-teos pohjautuu Jukka Itkosen runoihin. Lasten ja nuorten työpajoissa syntyneessä teoksessa käsitellään elämän kiertokulkua, luontoa ja ihmisyyttä, ja katsojia johdatetaan tanssipolulla paikasta toiseen eri elämänvaiheisiin, ajankuviin ja mahdollisiin maailmoihin poikkitaiteellisin keinoin.

Auri Aholan tanssiteos Jotteeh (suom. kulkijat) on puolestaan saanut inspiraationsa saamelaisten ikiaikaisesta elämäntavasta, vuoden kierron mukaan tapahtuneesta vuotuismuutosta.

Luovan tanssin Tunto-ryhmältä, joka on Kaislarannan palvelukodissa toimiva kehitysvammaisten luovan tanssin ryhmä, nähdään esitys Hulmuavat huivit. Ryhmän tavoitteena on luovan liikkumisen kautta tukea omaa fyysistä toimintakykyä sekä henkistä hyvinvointia.

Festivaalin päättää Kinetic Orchestran koko perheen tanssiesitys Rohkeat. Mukana on laulua ja autoradalla ajoa, paljon vaativaa liikettä sekä liikuttavia hetkiä.

Täydenkuun Tanssit 2017 / Full Moon Dance Festival press www.fullmoondance.fi http://www.facebook.com/fullmoondancefestival

https://twitter.com/Full_Moon_Dance

Sydäntä ja tanssivia roskasankareita Täydenkuun tansseilla

28.02.2017

Pyhäjärven Täydenkuun tanssit -festivaalin 2017 Hyvä elämä teema tuo nähtäville esityksiä, joilla on sydän ja sielu niin arjessa kuin näyttämölläkin. Taiteellisen johtajan, Ihminen tavattavissa mentorinakin työskentelevän Kirsi Törmin kokemus kouluttajana erilaisissa taiteen ja hyvinvoinnin rajapintoihin liittyvissä tapahtumissa näkyy myös ohjelmistossa. Festivaalitarjottimella on kymmenisen teosta, joista festivaaliorganisaatio julkaisee nyt kolme: Kinetic Orchestran Rohkeat, Antti Lahden ja Panu Varstalan Trash Heroes sekä inarinsaamelaisen Auri Aholan Jotteeh. Lopullinen ohjelmisto julkaistaan myöhemmin.

Rohkeat on Kinetic Orchestran vuonna 2015 valmistunut koko perheen tanssiesitys. Koreografi Jarkko Mandelin kertoo, että ideana teosta valmistettaessa oli luoda maailma, joka aukeaa aikuisille ja lapsille, aikuisia unohtamatta ja lapsia aliarvioimatta. Mukana on laulua ja autoradalla ajoa, paljon vaativaa liikettä sekä liikuttavia hetkiä. Läpi teoksen kulkee rohkeuden teema, jota koetellaan hyvin konkreettisesti varsin akrobaattisella liikemateriaalilla, mutta lähestytään myös sosiaalisten haasteiden, läheisyyden, jännityksen ja esiintymisen näkökulmasta.

– Hieman runollisesti mutta täysin sydämestä voisi sanoa että olemme keskittyneet luomaan tilanteita joissa liikkumisella voi kommunikoida, rohkeudella saavuttaa jotain erityistä ja kiintymisellä luoda luottamusta, Jarkko Mandelin sanoo.

Täydenkuun tansseilla 2015 nähty Trash Heroes tulee festivaalin ohjelmistoon uudestaan. Esitys on Antti Lahden ja Panu Varstalan ehdotus paremmasta kaupungista. Siinä kaksi arjen supersankaria ajaa ympäri keskustaa erikoisvarustelluilla kuormapyörillä ja siivoavat alueita yksi kerrallaan, jotta niissä olisi parempi tanssia. Siivottuaan sankarit joko tanssivat itse tai järjestävät katujuhlat, joihin kaikki ohikulkijat ovat tervetulleita.

Auri Aholan ensimmäinen pitkä tanssiteos Jotteeh (suom. kulkijat) on saanut inspiraationsa saamelaisten ikiaikaisesta elämäntavasta, vuoden kierron mukaan tapahtuneesta vuotuismuutosta. Yhdessä kulkeminen on muutakin kuin eteenpäin menemistä: se on sosiaalinen ja riitinomaisesti toistuva tapahtuma, joka lujittaa luottamusta ja sitoo yksilöt toisiinsa. Auri Ahola kertoo, että ryhmän jokaisella jäsenellä on kuljettaessa oma tehtävänsä.

– Kaikkien on oltava valppaina ja jokainen askel on tärkeä.

Täydenkuun Tanssit järjestetään 23.-26.7.2017.

www.fullmoondance.fi

Täydenkuun tanssien kursseilla pureudutaan hyvinvointiin

25.01.2017

26. Täydenkuun tanssit -nykytanssifestivaalin pääteema Hyvä elämä näkyy myös kurssitarjonnassa. Kursseilla pureudutaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin stressinpurkuliikkeiden sekä autenttisen liikkeen kautta sekä jäsennetään liikettä ja löydetään uudenlaisina tapoja monipuolistaa partneerausta. Kursseja on sekä tanssin ammattilaisille, edistyneille tanssin harrastajille, opiskelijoille ja ammattilaisille sekä kaikille sopivia. Festivaali järjestetään 23. – 26.7. Pyhäjärvellä.

Kaikille tarkoitetulla Keho viisauden lähteenä – Autenttinen liike -kurssilla keskitytään oman kehon kuunteluun ja sisäisten impulssien havainnoimiseen liikkeen ja aistimusten avulla. Menetelmänä käytetään Autenttisen liikkeen muotoa, jossa liikkuja liikkuu omia sisäisiä impulssejaan kuunnellen ja todistaja havainnoi näkemäänsä. Tämä mahdollistaa välittömän kokemuksen itsestä sellaisena kuin olemme vapauttaen näin voimavaroja, ja sillä on tervehdyttävä vaikutus sekä kehoon että mieleen. Kouluttajana toimii alan kansainväliseen kouluttajayhteisöön (Circles Of Four) kuuluva Heli-Maija Rajaniemi.

Jarkko Mandelinin ja Anni Koskisen edistyneille tanssijoille tarkoitetun Kinetic Orchestran -paritekniikkakurssin opetuksessa korostuu fyysisyys ja kyky omaksua erilaisia liikkumisen tapoja. Kurssilla pohditaan myös

”lentäjä-alamies”- asetelman mielekkyyttä sekä avataan ja löydetään uusia tapoja tasapainottaa ja monipuolistaa partneerausta.

TRE (Trauma Releasing Exercises) -kursseja järjestään kaksi:

tanssijoille ja kaikille sopiva. Sertifioitu TRE-ohjaaja Heidi Naakan tanssijoille tarkoitetut tunnit koostuvat alkuliikkeistä, tärinäosuudesta ja reflektio-osuudesta. Menetelmä on helppo oppia ja sen vaikutukset ovat välittömät. Opettelun jälkeen harjoitusta voi tehdä myös itsenäisesti kotona.

Kaikille tarkoitetun TRE-alkukurssin ohjaajana toimii TRE® Certification Trainer, DI, klassisen budon opettaja Jyrki Rytilä. Hän vastaa Suomessa uusien TRE-ohjaajien kouluttamisesta ja on opettanut menetelmää tuhansille ihmisille eri puolilla maailmaa.  Kurssin aikana opitaan yksinkertaiset ja helposti omaksuttavat TRE-stressinpurkuliikkeet, jolloin kehossa käynnistyy luonnollinen ja nopeasti vaikuttava palautumismekanismi, joka rentouttaa, aktivoi ja mobilisoi stressin ja haastavien kokemusten jännittämiä lihaksia.

Katri Soinin edistyneille tanssin harrastajille, opiskelijoille ja ammattilaisille suunnatulla tekniikkakurssilla tanssitetaan ja jäsennetään liikettä ihmisen rakenteesta käsin, kehon valmista järjestystä ymmärtäen. Työskentelyssä kirkastetaan ja syvennetään liikkeen artikulaatiota, suuntia ja tilallisuutta.

Kehon tunnistamiseen ja tiedostamiseen perustuvan kokemuksen kautta nautitaan sekä itsestä lähtevän että annetun liikkeen mahdollisuuksista.

Marjo Timorian ja Markku Väätäisen kaikille tarkoitetulla Shamaanikurssilla tutustutaan shamanismin ytimeen, matkoihin ”aliseen ja yliseen maailmaan”, ja haetaan itselle voimaa ja syvennetään tietoisuutta elämästä ja sen mahdollisuuksista. Kurssilla perehdytään shamanismin parantavaan ja elämää kunnioittavaan olemukseen, kykyyn yhtyä luontoon ja maailmankaikkeuteen.

www.fullmoondance.fi

http://www.facebook.com/fullmoondancefestival

https://twitter.com/Full_Moon_Dance

1 / 6

2 / 6

3 / 6

4 / 6

5 / 6

6 / 6
  • Yhteistyössä: