Etusivu » Kaikki festivaalit » » Turun musiikkijuhlat

Turun musiikkijuhlat
08.08.2019 - 22.08.2019Tietoa festivaalista

Kaupunkifestivaali tarjoaa Turun upeissa tiloissa ja saaristossa taiteellisen johtajansa Klaus Mäkelän ohjaamana musiikkia moneen makuun: suuria orkesterikonsertteja, kamarimusiikkia, oopperaa, resitaaleja, jazzia, maailmanmusiikkia ja konsertteja koko perheelle. Esiintyjät ovat koti- ja ulkomaisia tähtinimiä.

Tapahtuman luonne

Klassinen musiikki Jazz Kamarimusiikki Kursseja Nykymusiikki Ohjelmaa lapsille Ooppera ja kuoro Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.tmj.fi
Sähköposti info@tmj.fi
Festivaaliosoite Turku Katso kohde kartalla
Puhelin +358 2 2620814
Toimisto Sibeliuksenkatu 2, FI-20100 Turku

Festivaali kartalla

Turun musiikkijuhlat on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut musiikkifestivaali. Festivaalin perustajana oli vuonna 1960 Turun Soitannollinen Seura. Monipuolinen kaupunkifestivaali tarjoaa yleisölleen korkeatasoista musiikkia, mm. suuria orkesterikonsertteja, kamarimusiikkia, resitaaleja, jazzia, ulkoilmatapahtumia ja konsertteja lapsille. Juhlilla käy vuosittain niin kotimaisia kuin ulkomaisia huippuartisteja. Taiteellisena johtajana toimii kapellimestari Klaus Mäkelä . Aikaisemmat taiteelliset johtajat ovat Ville Matvejeff, Topi Lehtipuu, Olli Mustonen ja Martti Rousi.

Jaa tapahtuma

Turun musiikkijuhlat 2019: Amerikkalaissopraano Nadine Sierra debytoi Suomessa, Leonardo Chiodo konsertoi helmikuussa

15.01.2019

30-vuotias amerikkalaissopraano Nadine Sierra konsertoi elokuun 11. päivä Turun Konserttitalossa. Turun-konsertti on Nadine Sierran Suomen-debyytti ja se jatkaa musiikkijuhlien merkittävien huippulaulajien sarjaa. Ooppera-aarioiden lisäksi konsertissa kuullaan mm. Bernsteinin musiikkia uudelta Deutsche Grammophon -levyltä.

Ennen kesää, helmikuun 10. päivä Turun Tuomiokirkossa konsertoi Turun sellokilpailujen voittaja ja yleisön suosikki Leonardo Chiodo. Konsertti on osa Katedraali soi -viikkoa.

 

NADINE SIERRA 11.8.2019

Turun musiikkijuhlat on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti festivaali, joka järjestetään ensi kesänä 60. kerran 8.-22.8.2019. Festivaali on parin viime vuoden aikana halunnut järjestää yleisölleen kansainvälisesti kysytyimpien oopperalaulajien konsertteja ja resitaaleja ja tämä sarja saa jatkoa, kun amerikkalainen sopraano Nadine Sierra konsertoi Turun konserttitalossa sunnuntaina 11. elokuuta klo 19 pianistinaan Eytan Pessen. Konsertti on Sierran ensimmäinen Suomessa.

Nadine Sierra oli New Yorkin Metropolitan-oopperan laulukilpailun historian nuorin voittaja saadessaan ensipalkinnon vain 20-vuotiaana. Kymmenen vuotta myöhemmin hän on nousemassa maailman kysytyimpien sopraanoiden harvalukuiseen joukkoon esiintyen mm. Metropolitanissa, San Franciscon oopperassa, Milanon La Scalassa, Pariisin oopperassa, Lontoon Covent Gardenissa, Napolin Teatro di San Carlossa ja Zürichin oopperassa… Debytoidessaan La Scalassa 2016 Gildan roolissa ja Rigolettonaan Leo Nucci, yleisö räjähti suosionosoituksiin vaatien paria laulamaan uudestaan heidän juuri esittämänsä dueton ”Si, vendetta” – harvinainen poikkeus talon pitkässä historiassa Arturo Toscaninin päivistä asti. Monet muistavat hänet Ranskan kansallispäivän ympäri maailmaa televisioidusta ilmaiskonsertista vuodelta 2017: tässä vuosittaisessa ”Pariisin konsertissa” Eiffel-tornilla esiintyvät vuorollaan käytännössä kaikki maailman kysytyimmät oopperalaulajat. Kevään 2019 kiinnityksiin kuuluvat mm. Gildan rooli Metropolitanissa (helmi-maaliskuu) ja Berliinin valtionoopperassa sekä konsertit Pariisin Théâtre des Champs-Elysées’ssä, Bordeaux’n oopperassa ja Baden-Badenin festivaalilla. Edesmenneen baritoni Dmitri Hvorostovskyn kanssa tehty ja tämän viimeiseksi jäänyt levytys Rigolettosta on ehdolla vuoden 2019 Grammy-palkinnon voittajaksi parhaan oopperalevytyksen sarjassa (palkinnot jaetaan 10. helmikuuta). Levyllä Hvorostovsky tulkitsee Rigoletton ja Sierra Gildan roolin.

”Turun musiikkijuhlilla on hyvä ja kiva maine ja monet ystäväni ja kollegani ovat esiintyneet siellä viime vuosina. Olen onnellinen voidessani debytoida Suomessa rinnallani ystäväni ja kollegani Eytan Pessen, erityisesti koska kyseessä on festivaalin 60. järjestämiskerta. Toivon näkeväni monia oopperan ystäviä konsertissa.”, toteaa Nadine Sierra.

 

KATEDRAALI SOI: LEONARDO CHIODO 10.2.2019

Turun musiikkijuhlat järjestää myös jälleen Katedraali soi -viikon kanssa yhteistyössä konsertin sunnuntaina 10. helmikuuta 2019 klo 19 Turun Tuomiokirkossa. Sarjan päätöskonsertissa esiintyy Turun sellokilpailun 2018 voittaja ja yleisön suosikiksi noussut Leonardo Chiodo pianistinaan Tarmo Peltokoski.

Leonardo Chiodon ura on kovassa nosteessa hänen voitettuaan Turun sellokilpailut helmikuussa 2018 sekä edettyään heti perään kansainvälisen Paulon sellokilpailun finaaliin. Nuorta lahjakkuutta kuullaan osana perinteikästä helmikuun konserttien sarjaa Tuomikirkossa. Leonardo Chiodon pianistina on Tarmo Peltokoski. Ohjelmassa on

Carlo Alfredo Piattin, Johann Sebastian Bachin ja Bohuslav Martinůn musiikkia.

”Turun tuomiokirkko on upea paikka konsertoida ja iloitsen tästä konsertista. Johtuen ulkomaan kiinnityksistäni, en pääse Turun musiikkijuhlille elokuussa esiintymään, joten toivon yleisön löytävän tähän resitaaliin, johon olen valinnut itselleni rakasta ohjelmistoa.”, toteaa Chiodo.

 

***

LEONARDO CHIODO (s. 1998, Helsinki) saavutti 1. palkinnon Turun XIII sellokilpailussa sekä 4. sijan VI kansainvälisessä Paulon sellokilpailussa vuonna 2018. Juuli Holman oppilaana kymmenvuotiaana aloitetut sello-opinnot jatkuivat 2010 Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa Hannu Kiisken opissa ja vuodesta 2015 alkaen professori Martti Rousin johdolla. Leonardo on esiintynyt solistina Suomen lisäksi lukuisissa Euroopan maissa. Leonardolla on käytössään Suomen Kulttuurirahaston omistama Carlo Giuseppe Testore -sello vuodelta 1718.

TARMO PELTOKOSKI (s. 2000) on palkittu mm. Tampereen pianokilpailussa 2017 sekä Leevi Madetoja -kilpailussa 2018 (I palkinto). Hän on esiintynyt useiden suomalaisorkestereiden solistina. Pro Musica -säätiö valitsi hänet vuoden nuoreksi muusikoksi 2018 ja samana vuonna hän aloitti orkesterinjohdon opinnot Sibelius-Akatemiassa professori Atso Almilan johdolla käytyään kapellimestariopintoja Jorma Panulan ohjauksessa vuodesta 2014.

***

Lipunmyynti molempiin konsertteihin alkaa keskiviikkona 16. tammikuuta klo 9. kaikissa Lippupisteen toimipisteissä kautta maan.

 

Lipunmyynti

Turun musiikkijuhlien lippuja myy Lippupiste. Lipunmyynti molempiin konsertteihin alkaa keskiviikkona 16.1.2019 klo 9 kaikissa Lippupisteen toimipaikoissa ja R-kioskeilla kautta maan sekä osoitteesta www.lippu.fi.

Lippujen varaus- ja myyntipalvelu sekä ostamisen neuvonta, puh. 0600 900 900. Puhelun hinta 1,98 €/min + mpm/pvm (Palvelu on avoinna ma-la klo 9-21, su klo 10–18).

Lippuja konserttiin voi ostaa myös Turun Konserttitalon Turun filharmonisen orkesterin lipunmyynnistä (Aninkaistenkatu 9) to-pe klo 12-16: Puh. (02) 262 0333, kulttuuri.myynti@turku.fi. Varauksia otetaan vastaan myös Turun musiikkijuhlien toimistossa: 02 262 0812, info@tmj.fi.

Turun musiikkijuhlat järjestetään 8.-22.8.2019.

Turun musiikkijuhlien varaslähtö tuo Suomeen barokkioopperan huippunimet

09.11.2018

Turun musiikkijuhlien varaslähtö tuo Suomeen barokkioopperan huippunimet Franco Fagiolin, Luca Pisaronin ja Jakub Jósef Orlińskin sekä vasta 26-vuotiaan mezzosopraano Samantha Hankeyn.

Turun musiikkijuhlat on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti festivaali, joka järjestetään ensi kesänä 60. kerran 8.-22.8.2019. Musiikkijuhlat ottaa merkkivuoden kunniaksi musiikillisen varaslähdön elokuun festivaalille tuomalla Suomeen barokkioopperan kirkkaimmista tähdistä koostuvan solistikaartin sekä dekkarikirjailija Donna Leonin tukeman venetsialaisen barokkiorkesteri Il Pomo d’Oron, jotka esittävät Händelin Agrippinan konserttiversiona Turun Konserttitalossa sunnuntaina 2.6.2019 klo 19.

Turun musiikkijuhlat hemmottelee barokkioopperan ystäviä todellisella kansainvälisellä huipputuotannolla Händelin Agrippinasta. Kolmatta kertaa festivaalilla vieraileva venetsialainen Il Pomo d’Oro -barokkiensemble ja solistit esittävät Agrippinan konserttiversion Turun konserttitalolla osana kiertuetta, joka vie yhtyeen Philharmonie Luxembourgiin, Madridin Teatro Realiin, Barcelonaan Gran Teatre del Liceuun, Pariisin Théatre des Champs-Élysées’hen ja Lontoon Barbicaniin.

Turun Konserttitalon lavalle nousee joukko oopperamaailman nimekkäimpiä tähtiä: rooleissa ovat aikamme kysytyimpiin kontratenoreihin kuuluva Franco Fagioli, bassobaritoni Luca Pisaroni, kontratenori Jakub Józef Orliński, sopraano Kathryn Lewek, kontratenori Xavier Sabata, basso Andrea Mastroni ja baritoni Biagio Pizzuti. Agrippinan roolissa loistaa vasta 26-vuotias amerikkalaismezzo Samantha Hankey, joka on nopeasti vakiinnuttamassa asemaansa yhtenä ikäpolvensa kiinnostavimmista laulajista. Voitettuaan Glyndebournen Opera Cupin 2018 ja toisen palkinnon Plácido Domingon Operalia-kilpailussa 2018 hän debytoi New Yorkin Metropolitanissa kaudella 2018-2019 esiintyen useammassa tuotannossa (Mefistofele, Adriana Lecouvreur, Carmen, Reininkulta, Jumalten tuho ja Rigoletto). Hän vierailee tällä kaudella myös mm. Zürichin oopperassa ja Baijerin valtionoopperassa.

”Festivaalillamme on asiantunteva ja laatua arvostava yleisö, jolle haluamme luoda ainutkertaisia elämyksiä.  Olemme iloisia voidessamme tuoda tämän kansainvälisen ja korkeatasoisen tuotannon Suomeen. Solistikaarti on poikkeuksellisen upea. Suhteemme kirjailija Donna Leonin tukemaan Il Pomo d’Oro -barokkiorkesteriin on erityinen ja nuoresta kapellimestari Maxim Emelyanychevista on lupa odottaa paljon”, kertoo Turun musiikkijuhlasäätiön toimitusjohtaja Liisa Ketomäki.

Händel: Agrippina (konserttiversio) su 2.6.2019 klo 19 Turun Konserttitalossa

Samantha Hankey – Agrippina

Luca Pisaroni – Claudio

Franco Fagioli – Nerone

Kathryn Lewek – Poppea

Xavier Sabata – Ottone

Andrea Mastroni – Pallante

Jakub Jósef Orliński – Narciso

Biagio Pizzuti – Lesbo

Il Pomo d’Oro

Maxim Emelyanychev – cembalo ja kapellimestari

Oopperan esityskieli italia ja se tekstitetään suomeksi ja ruotsiksi.

Liput Agrippinaan ovat myynnissä 9.11. klo 12 alkaen. Lippuja myy Lippupiste.

Turun musiikkijuhlia vietetään 8.-22. elokuuta 2010 ja 60. Turun musiikkijuhlien ohjelmiston on ensimmäistä kertaa suunnitellut festivaalin uusi taiteellinen johtaja, kapellimestari Klaus Mäkelä.

 

Koko ohjelmisto julkistetaan 25.2.2019.

Turun musiikkijuhlat: Luennot naisten kunniaksi

14.12.2018

Juhlavuottaan viettävä Turun musiikkijuhlat järjestää Turun kaupunginkirjaston kanssa yhteistyössä kaksi yleisöluentoa pääkirjaston Studiossa Naisten kunniaksi -teeman alla. Luentojensa aiheiksi pianisti Ari Helander (s. 1959) on valikoinut kaksi merkittävää taiteilijaa, jotka ovat jääneet musiikinhistorian marginaaliin: pianisti Clara Schumannin (1819–1896) ja laulaja Lina Prokofjevin (1897–1989).

Clara Schumann sai poikkeuksellisen hyvän koulutuksen aikana, jolloin naisille suotiin harvoin mahdollisuus kehittää musiikillisia kykyjään pitkälle. Vaikka hänet muistettiin pitkään vain säveltäjä Robert Schumannin puolisona ja uhrautuvana muusana, Clara Schumann eli yli 40 vuotta kauemmin kuin miehensä ja teki yli 60 vuotta kestäneen uran esiintyvänä taiteilijana. Nykytutkimus on paljastanut, että Clara Schumann oli varsin ristiriitainen hahmo, sillä hänen kahdeksan lapsensa elämänkohtalot olivat traagisia, ja konsertoiminen oli Claran keino paeta perhe-elämän ongelmia. Luento kuullaan maanantaina 18.2. klo 18.

Maanantaina 25.2. klo 18 luennon aiheena on espanjalaissyntyinen Lina Prokofjev, joka omisti elämänsä miehensä musiikillisen perinnön vaalimiseen. Lina meni naimisiin vallankumousta pakoon lähteneen venäläisen säveltäjän Sergei Prokofjevin kanssa ja he saivat kaksi poikaa. Neuvostoliitto alkoi 1930-luvulla houkutella Sergeitä palaamaan synnyinmaahansa, ja perhe muutti Moskovaan. Vuonna 1941 Sergei hylkäsi vaimonsa toisen naisen vuoksi. Stalinin hallinto otti taiteilijoita yhä kuristavampaan otteeseen ja Lina tuomittiin 1948 vankileirille, josta hän vapautui vasta Stalinin kuoleman jälkeen. Vuonna 1974 hän sai luvan muuttaa takaisin länteen.

Luentoihin on vapaa pääsy ja ne ovat kestoltaan noin 1,5 h.

Turun musiikkijuhlat järjestetään ensi kesänä 60. kerran. Festivaalilla on konserttien lisäksi aiemminkin ollut luentoja ja keskusteluja konserttien rinnalla ja niistä erillisinä, mistä festivaali on saanut kiittävää palautetta yleisöltä. Merkkivuoden kunniaksi tällaisia luentoja ja keskustelutilaisuuksia järjestetään vielä aiempaa enemmän ja niistä tullaan kertomaan tiedottein ja musiikkijuhlien kotisivuilla.

Kesän koko festivaaliohjelma julkaistaan 25.2.

Ari Helander valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian solistisesta koulutusohjelmasta. Hän toimii pianonsoiton lehtorina Pohjois-Kymen musiikkiopistossa Kouvolassa. Helander on pitänyt usean vuoden ajan musiikkiluentoja, joissa yhdistyvät kertomus, musiikki ja kuvat. Luentojen aiheina ovat usein säveltäjien ja muusikkojen henkilökohtainen elämä sekä se, miten kunkin ajan poliittinen ja yhteiskunnallinen tilanne on heihin vaikuttanut.

TURUN MUSIIKKIJUHLAT 8.-22.8.2019

1 / 35

2 / 35

3 / 35

4 / 35

5 / 35

6 / 35

7 / 35

8 / 35

9 / 35

10 / 35

11 / 35

12 / 35

13 / 35

14 / 35

15 / 35

16 / 35

17 / 35

18 / 35

19 / 35

20 / 35

21 / 35

22 / 35

23 / 35

24 / 35

25 / 35

26 / 35

27 / 35

28 / 35

29 / 35

30 / 35

31 / 35

32 / 35

33 / 35

34 / 35

35 / 35
  • Yhteistyössä: