Etusivu » Kaikki festivaalit » » Turun musiikkijuhlat

Turun musiikkijuhlat
05.08.2021 - 18.08.2021Tietoa festivaalista

Kaupunkifestivaali tarjoaa Turun upeissa tiloissa ja saaristossa musiikkia moneen makuun: suuria orkesterikonsertteja, kamarimusiikkia, oopperaa, resitaaleja, jazzia, maailmanmusiikkia ja konsertteja koko perheelle. Esiintyjät ovat kansainvälisiä ja kotimaisia klassisen musiikin huippunimiä. Ohjelmistosta vastaa kansainvälisessä nosteessa oleva kapellimestari ja sellisti Klaus Mäkelä.

Tapahtuman luonne

Klassinen musiikki Jazz Kamarimusiikki Kursseja Nykymusiikki Ohjelmaa lapsille Ooppera ja kuoro Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.tmj.fi
Sähköposti info@tmj.fi
Festivaaliosoite Turku Katso kohde kartalla
Puhelin +358 40 632 3397
Toimisto Sibeliuksenkatu 2, FI-20100 Turku

Festivaali kartalla

Turun musiikkijuhlat tuo elokuussa Turkuun kansainvälisiä ja kotimaisia klassisen musiikin huippunimiä. Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut musiikkifestivaali on yksi Pohjois-Euroopan merkittävimmistä klassisen musiikin festivaaleista. Festivaalin perustajana oli vuonna 1960 Turun Soitannollinen Seura. Monipuolinen kaupunkifestivaali tarjoaa yleisölleen korkeatasoista musiikkia, mm. suuria orkesterikonsertteja, kamarimusiikkia, resitaaleja, jazzia, ulkoilmatapahtumia ja konsertteja lapsille. Taiteellisena johtajana toimii kapellimestari Klaus Mäkelä. Aikaisempia taiteellisia johtajia ovat olleet Ville Matvejeff, Topi Lehtipuu, Olli Mustonen ja Martti Rousi.

Jaa tapahtuma

Turun musiikkijuhlat: Hollywood-legenda, näyttelijä John Malkovich palaa Turkuun vuoden päästä eli marraskuussa 2021 esityksellä ”Just Call Me God” (”Kutsu minua Jumalaksi”)

20.11.2020

Karismaattinen Hollywood-näyttelijä John Malkovich vierailee jälleen Turun musiikkijuhlilla! Just Call Me God (”Kutsu minua Jumalaksi”) on teatteria, urkumusiikkia ja erikoistehosteita yhdistävä esitys tyranniasta. Malkovich esittää juuri valtansa menettänyttä diktaattoria. Urkurilegenda Martin Haselböck esittää pastorin roolissaan omien sävellystensä lisäksi urkuteoksia säveltäjiltä kuten Johann Sebastian Bach, César Franck, Charles-Marie Widor, Olivier Messiaen ja György Ligeti. Esitys on ennen Turkua nähty jo mm. Hampurin Elbphilharmoniessa, Amsterdamin Concertgebouw’ssa, Wienin Konzerthausissa ja Lontoon Barbicanissa.

”John Malkovich on elävä legenda ja tämä esitys teemoiltaan erittäin ajankohtainen, mistä syystä se sopii hienosti vuoden 2021 ohjelmaamme. Vuonna 2021 Turku viettää myös Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlaa ja Malkovichin edellinen vierailu Turun musiikkijuhlilla ajoittuukin sinne kymmenen vuoden taakse. Uskon, että esitys herättää katsojissa paljon ajatuksia ja tunteita ja on jo pelkästään Malkovichin näyttelijäntyön ansiosta vaikuttava elämys. Uruissa kuullaan myös todellista virtuoosia eli Martin Haselböckiä”, kertoo Turun musiikkijuhlien toimitusjohtaja Liisa Ketomäki.

 

John Malkovich: Just Call Me God – A dictator’s final speech

Su 21.11.2021 klo 15:00 Turun konserttitalo

 

John Malkovich – diktaattori Satur Diman Cha

Michael Sturminger – ohjaus & käsikirjoitus

Karen Gregan – Caroline Thomas

Martin Haselböck – pastori Lee Dunklewood, musiikin ohjaus & urut

Kesto n. 1 h 30 min, ei väliaikaa

Esityskieli englanti. Tekstitys suomeksi ja ruotsiksi.

Liput: 75 | 69 | 45 €

 

John Malkovich: Just Call Me God –esityksen tuomista Turkuun tukee Jane ja Aatos Erkon säätiö.

Esityksen liput tulevat myyntiin kaikissa Lippupisteen toimipisteissä lauantaina 21.11.2020 eli vuotta ennen varsinaista esityspäivää.

 

Turun musiikkijuhlien lipunmyynti siirtyy Turun konserttitalolta Kauppatorin Monitorille.

 

Turun konserttitalon lipunmyynti palvelee Turun musiikkijuhlien asiakkaita vielä vuoden 2020 loppuun asti. Kauppatorin Monitorin matkailuneuvonta myy Turun musiikkijuhlien lippuja 19.11.2020 alkaen. Monitori on Turun kaupungin ja Kelan yhteinen keskitetty asiakaspalvelu, joka sijaitsee aivan Turun keskustassa Kauppatorin kulman KOP-kolmiossa. Monitorissa asiakkaita palvellaan niin kasvotusten, puhelimitse kuin chatissakin.

 

Turun musiikkijuhlien lippuja voi yhä ostaa myös Lippupisteen toimipisteistä sekä verkosta osoitteessa: https://www.lippu.fi/artist/turun-musiikkijuhlat/

Turun musiikkijuhlat avaa ensi kesän musiikkijuhlat lauantaina 7. elokuuta 2021 klo19

29.10.2020

Turun musiikkijuhlat avaa ensi kesän musiikkijuhlat lauantaina 7. elokuuta 2021 klo 19 residenssisäveltäjänsä Pēteris Vasksin musiikille omistetulla gaalalla, jonka johtaa festivaalin taiteellinen johtaja kapellimestari Klaus Mäkelä. Olavi Uusivirran kaksi konserttia kesältä 2020 siirtyvät myös ensi kesään: Olavi Uusivirta keikkailee 11. ja 12. elokuuta 2021 Ruissalon upealla tapahtumatelakalla. Sopraano Nadine Sierran konsertti siirtyy elokuulle 2022.

 

AVAJAISKONSERTTI 7.8.2021 klo 19 Turun Konserttitalossa

Turun musiikkijuhlat valmistelee ensi kesän ohjelmistoa, jossa osa ohjelmistosta on kesältä 2020 ensi kesään siirrettyjä konsertteja ja osa jo aiemmin vuodelle 2021 suunniteltuja hankkeita. Ensi kesänä festivaalin avajaiskonsertti on omistettu festivaalin residenssisäveltäjän, latvialaisen Pēteris Vasksin musiikille. Konsertissa kuullaan mm. Vasksin viulukonsertto Kaukainen valo (Tala gaisma), jonka solistina on viulisti Ilya Gringolts. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteria johtaa festivaalin taiteellinen johtaja Klaus Mäkelä. Pēteris Vasks on myös itse paikalla.

”Muistan vielä sen hetken, kun ensimmäisen kerran kuulin Pēteriksen musiikkia. Viulukonsertto ’Kaukainen valo’ avasi ikkunan minulle aivan uuteen maailmaan ja siitä hetkestä lähtien olen ollut hänen suurenmoisen musiikkinsa ihailija. Olen todella ylpeä, että saamme hänet vieraaksemme Turun musiikkijuhlille”, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Klaus.

 

La 7.8.2021 klo 19 AVAJAISKONSERTTI Turun konserttitalossa

Aurora Marthens  sopraano

Ilya Gringolts viulu

Louisa Tuck  sello

Kerttu Aalto-Setälä, huilu

Nino Gvetadze, piano

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

Klaus Mäkelä, kapellimestari

 

PĒTERIS VASKS :

Musica Dolorosa

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, Mäkelä

3 Latviešu tautas dziesmas (3 latvialaista kansanlaulua) sopranolle, huilulle, sellolle ja pianolle

Marthens, Aalto-Setälä, Tuck, Gvetadze

Viulukonsertto “Kaukainen valo” (“Tala gaisma”)

Gringolts, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, Mäkelä

 

Olavi Uusivirta yhtyeineen Ruissalon tapahtumatelalla 11. ja 12. elokuuta 2021

Ruissalon tapahtumatelakalle tälle kesälle suunnittelut Olavi Uusivirran konsertit siirtyvät sellaisenaan elokuulle 2021: konsertit kuullan Ruissalon telakalla 11. ja 12. elokuuta 2021 klo 20.

”Haluamme tarjota elämyksiä monipuolisesti ja Olavi Uusivirran ja hänen yhtyeensä keikat Ruissalon tapahtumatelakan Lindblom-salissa ovat varmasti hieno elämys, Olavi on Suomen lahjakkaimpia ja monipuolisimpia taiteilijoita”, sanoo Turun musiikkijuhlien toimitusjohtaja Liisa Ketomäki. ”On mahdotonta nähdä, miten koronavirustilanne kehittyy tästä hetkestä ensi kesään, mutta globaalisti kulttuuritoimijat, esim. Metropolitanin oopperatalo, lähtevät siitä, että kausi 2021-2022 olisi jo paluuta normaaliin ja näin mekin ajattelemme, että elokuussa 2021 voimme jälleen nauttia upeasta festivaalitunnelmasta kesä-Turussa. Mikäli muutoksia tulee, niin niihin täytyy sitten reagoida aikanaan”, toteaa Ketomäki.

 

Nadine Sierran konsertti siirtyy elokuulle 2022

Sopraano Nadine Sierran, Turun filharmonisen orkesterin ja kapellimestari Lorenzo Passerinin konsertti kesältä 2020 siirtyy sellaisenaan kahden vuoden päähän eli elokuulle 2022.

”Löysimme Nadine Sierran, Lorenzo Passerinin ja Turun filharmonisen orkesterin kanssa uuden konserttipäivän elokuulta 2022 ja näin konsertti siirtyy sinne sellaisenaan. Ohjelmisto voi ehkä hieman muuttua esim. yksittäisten ooppera-aarioiden osalta kahden vuoden sisällä, mutta konsertin runko ja ohjelman idea pysyvät samana. Uusi konserttipäivä on torstai 18. elokuuta 2022. Julkaisemme konsertin jo nyt, sillä siitä on tullut poikkeuksellisen paljon kyselyjä asiakkailtamme ja näin halukkaat voivat varata paikkansa hyvissä ajoin.”, toteaa Ketomäki.

 

Nadine Sierra, sopraano

Turun filharmoninen orkesteri

Lorenzo Passerini, kapellimestari

 

Otto Nicolai (1810-1849):

Alkusoitto oopperasta Die lustigen Weiber von Windsor (“Windsorin iloiset rouvat”)

Charles Gounod (1818-1893):

“Je veux vivre” oopperasta Roméo et Juliette

Giacomo Puccini (1858-1924):

Intermezzo oopperasta Manon Lescaut

Gaetano Donizetti (1797-1848):

“Quel guardo, il cavaliere” oopperasta Don Pasquale

“Regnava nel silenzio” oopperasta Lucia di Lammermoor

***

Leonard Bernstein (1918-1990):

oopperasta Candide:

Alkusoitto

“Glitter and be Gay”

Jules Massenet (1842-1912):

Gavotte oopperasta Manon

Gerónimo Giménez (1852-1923):

“Me llaman la primorosa” oopperasta El barbero de Sevilla

Giuseppe Verdi (1813-1901):

Alkusoitto oopperasta La forza del destino (“Kohtalon voima”)

Gaetano Donizetti:

La scena della pazzia (Hulluuskohtaus) oopperasta Lucia di Lammermoor

 

Liput kaikkiin Turun musiikkijuhlien konsertteihin ovat myynnissä Lippupisteen toimipisteissä. Liput tämän tiedotteen mainitsemiin konsertteihin tulevat kaikki myyntiin perjantaina 30.10. klo 9 Lippupisteen toimipisteissä.

Turun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana toimii kapellimestari Klaus Mäkelä.

Turun musiikkijuhlien tähtenä 16.12. loistaa sopraano Karita Mattila

02.10.2020

Turun musiikkijuhlien joulukonsertin tähtenä loistaa Karita Mattila. Sopraano Karita Mattilan joulukonsertti kuullaan Turun konserttitalossa keskiviikkona 16. joulukuuta 2020 klo 19. Ohjelma koostuu rakkaimmista ja tunnetuimmista joululauluista.

 

KARITAN JOULU 16. joulukuuta klo 19 Turun konserttitalossa.

Turun musiikkijuhlat järjestää Karita Mattilan joulukonsertin keskiviikkona 16. joulukuuta 2020 klo 19 Turun Konserttitalossa. Pianistin nimi kerrotaan myöhemmin.

”On suuri ilo päästä konsertoimaan Turkuun, joululaulujen ääreen! Haluan tuoda iloa ja lämpöä tämän pimeän ja oudon vuoden keskelle, henkilökohtaisestikin erikoislaatuisen – täytinhän pyöreitä vuosia. Juhlavaksi koen saada päästä nyt lavalle rakkaimpien joululaulujeni pariin. Lämpimästi tervetuloa!”, iloitsee Karita Mattila.

”Turun musiikkijuhlat on iloinen voidessaan tuoda yleisölleen tämän upean joulukonsertin, joka on samalla meidän vuoden viimeinen konserttimme ja näin virittää meidät tunnelmallisesti joulun viettoon. Konsertti varmasti tunteellinen elämys tällaisen vuoden loppuun”, toteaa Turun musiikkijuhlien toimitusjohtaja Liisa Ketomäki.

Konsertin ohjelma koostuu rakkaimmista ja tunnetuimmista joululauluista. Konsertin pianisti kerrotaan myöhemmin. Lipunmyynti Karita Mattilan joulukonserttiin alkaa 2.10. klo 13 kaikissa Lippupisteen toimipisteissä.

 

SCHUBERTIADE 4. lokakuuta katsottavissa ja kuultavissa suorana ISTV:n kautta

Turun musiikkijuhlien Schubertiade-konsertti välitetään suorana ISTV:n kautta.

”Haluamme tulevaisuudessa striimata entistä enemmän konserttejamme, jotta niistä pääsee nauttimaan vielä laajempi yleisö. Turun musiikkijuhlien uuden strategian tavoitteena on myös jo pari vuotta ollut rakentaa tällaisia kumppanuuksia ja olemme iloisia yhteistyöstä ISTV:n ja Ilta-Sanomien kanssa”, kertoo Liisa Ketomäki.

Esiintyjämuutos: Sellisti Senja Rummukaisen tilalla konsertissa kuullaan sellisti Marko Ylöstä.

 

SCHUBERTIADE

su 4.10.2020 klo 14 Turun Konserttitalo

Tuomas Katajala, tenori

Essi Höglund, viulu

Riitta-Liisa Ristiluoma, alttoviulu

Marko Ylönen, sello

Eero Heinonen, piano

Schubert: Arpeggione-sonaatti (Marko Ylönen & Eero Heinonen)

Harbison: November 19, 1828 (Essi Höglund, Riitta-Liisa Ristiluoma, Marko Ylönen, Eero Heinonen)

Schubert: An den Mond, An Silvia, An der Musik (Tuomas Katajala & Eero Heinonen

 

Kuten muihinkin Turun musiikkijuhlien konsertteihin, on Karita Mattilan joulukonserttiin myynnissä turvavälien huomioisen jälkeen hieman yli 300 lippua. Konserttivieraat ohjataan saliin noudattaen turvavälejä. Turun musiikkijuhlat suosittaa maskien käyttöä konsertissa. ”Henkilöstömme tulee käyttämään maskia tilaisuudessa. Jaamme maskeja ovella jokaiselle yleisön jäsenelle ja toivomme, että ne otetaan vastaan ja niitä käytetään, ellei oma maski ole mukana. Euroopassa konsertteja on voitu järjestää juuri näin rajoittamalla yleisön määrää, huolehtimalla turvaväleistä ja käyttämällä maskeja yleisön ja henkilökunnan toimesta. Esiintyjien ja yleisön välissä tulee olemaan tarvittava turvaväli. Huolehdimme itse tilaisuudessa parhaamme mukaan siitä, että kaikki sujuu välttämällä jonoja ja sumppuja. Asiakkaiden, taiteilijoiden ja henkilöstön turvallisuus on meille aivan keskeistä ja konsertteihin on kaikkia näitä toimenpiteitä noudattaen turvallista tulla”, sanoo Turun musiikkijuhlien toimitusjohtaja Liisa Ketomäki.

Turun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana toimii kapellimestari Klaus Mäkelä.

Turun musiikkijuhlat: uusia konsertteja

15.09.2020

Turun musiikkijuhlat järjestää sunnuntaina 4. lokakuuta iltapäiväkonsertin, jossa esiintyvät Tuomas Katajala, Essi Höglund, Riitta-Liisa Ristiluoma, Senja Rummukainen ja Eero Heinonen. Marraskuun 15. päivä Turussa konsertoi pianistilegenda Elisabeth Leonskaja Beethoven-ohjelmalla. Musiikkijuhlat avaa myös jälleen Katedraali soi -viikon 8. helmikuuta, esiintyjinä norjalainen Vertavo-jousikvartetti. Lise Davidsenin ja Leif Ove Andsnesin konsertti elokuussa 2021 siirtyy päivällä.

 

SCHUBERTIADE 4. lokakuuta

Turun musiikkijuhlat järjestää sunnuntaina 4. lokakuuta klo 14 iltapäiväkonsertin ”SCHUBERTIADE”, jossa esiintyvät Kansallisoopperan Covid fan tutte -oopperassa vastikään hurmannut tenori Tuomas Katajala, viulisti Essi Höglund, alttoviulisti Riitta-Liisa Ristiluoma, sellisti Senja Rummukainen ja pianisti Eero Heinonen. SCHUBERTIADE-konsertin ohjelman on suunnitellut festivaalin taiteellinen johtaja Klaus Mäkelä.

 

SCHUBERTIADE

su 4.10.2020 klo 14 Turun Konserttitalo

Tuomas Katajala, tenori

Essi Höglund, viulu

Riitta-Liisa Ristiluoma, alttoviulu

Senja Rummukainen, sello

Eero Heinonen, piano

Schubert: Arpeggione-sonaatti (Senja Rummukainen & Eero Heinonen)

Harbison: November 19, 1828 (Essi Höglund, Riitta-Liisa Ristiluoma, Senja Rummukainen, Eero Heinonen)

Schubert: An den Mond, An Silvia, An der Musik (Tuomas Katajala & Eero Heinonen

 

”Tässä konsertissa kuullaan taiteilijoita, jotka oli suunniteltu elokuun 2020 festivaalille, mutta mukaan on saatu myös festivaalilla viimeksi 2019 vieraillut Eero Heinonen ja pitkästä aikaa myös Riitta-Liisa Ristiluoma. On tärkeää ja hienoa päästä järjestämään tämäkin konsertti Turussa ja taiteilijat odottavat kovasti yleisön kohtaamista”, iloitsee Turun musiikkijuhlien toimitusjohtaja Liisa Ketomäki.

Turun Konserttitaloon on myynnissä orkesterin konserttien tapaan turvavälien huomioisen jälkeen hieman yli 300 lippua. Konserttivieraat ohjataan saliin noudattaen turvavälejä. Turun musiikkijuhlat suosittaa maskien käyttöä konsertissa. ”Henkilöstömme tulee käyttämään maskia tilaisuudessa. Jaamme maskeja ovella jokaiselle yleisön jäsenelle ja toivomme, että ne otetaan vastaan ja niitä käytetään, ellei oma maski ole mukana. Euroopassa konsertteja on voitu järjestää juuri näin rajoittamalla yleisön määrää, huolehtimalla turvaväleistä ja käyttämällä maskeja yleisön ja henkilökunnan toimesta. Esiintyjien ja yleisön välissä tulee olemaan tarvittava turvaväli. Varsinaista väliaikaa ei ole ja konsertin kesto on reilu tunti. Huolehdimme itse tilaisuudessa parhaamme mukaan siitä, että kaikki sujuu välttämällä jonoja ja sumppuja. Asiakkaiden, taiteilijoiden ja henkilöstön turvallisuus on meille aivan keskeistä ja konsertteihin on kaikkia näitä toimenpiteitä noudattaen turvallista tulla”, sanoo Turun musiikkijuhlien toimitusjohtaja Liisa Ketomäki.

Lipunmyynti konserttiin alkaa 16.9.2020 klo 9 kaikissa Lippupisteen toimipisteissä.

 

Elisabeth Leonskaja konsertoi 15.marraskuuta

Marraskuun 15. päivä klo 14 Turun Konserttitalossa kuullaan pianolegenda Elisabeth Leonskajan Beethoven-resitaali, jonka piti alun perin avata vuoden 2020 musiikkijuhlat. Leonskaja esittää Ludwig van Beethovenin kolme viimeistä sonaattia pianolle. Konsertti juhlistaa samalla Beethovenin syntymän 250-vuotisjuhlaa.

”Olemme hyvin iloisia, että saamme tämän konsertin järjestettyä hallituksen viimeviikkoisen työperäiseen matkustamiseen liittyvien ohjeistuksien astuttua voimaan. Elisabeth Leonskaja on aikamme merkittävimpiä pianisteja ja ohjelma juhlistaa Beethoven250-juhlavuotta. Konsertissa ovat voimassa täysin samat yleisön, taiteilijoiden ja henkilöstön turvallisuuteen tähtäävät toimenpiteet kuin syyskuun ja lokakuun konserteissamme eli yleisömäärää on rajoitettu, huolehdimme siitä, ettei jonoja ja sumppuja pääsisi syntymään, konsertissa ei ole väliaikaa ja suositamme maskeja käyttäen niitä henkilöstön toimesta myös itse. Jaamme jokaiselle yleisön jäsenelle maskit ja toivomme, että ne otetaan vastaan ja niitä käytetään, mikäli oma maksi ei ole mukana. Tällä tavoin pyrimme omalta osaltamme pitämään yllä turvallista kulttuurin harrastamista Turussa”, kertoo Turun musiikkijuhlien toimitusjohtaja

Lipunmyynti konserttiin alkaa 16.9.2020 klo 9 kaikissa Lippupisteen toimipisteissä.

 

Norjalainen Vertavo-jousikvartetti avaa Katedraali soi –viikon maanantaina 8. helmikuuta

Maanantaina 8. helmikuuta norjalainen Vertavo-jousikvartetti esiintyy Turun Tuomiokirkossa. Konsertti avaa Katedraali soi -viikon. Konsertissa kuullaan Jaakko Kuusiston, Fanny Mendelssohnin, Caroline Shaw’n ja Anonín Dvorákin musiikkia. Norjalaisessa Vertavo-kvartetissa soittavat viulistit Øyvor Volle ja Annabelle Merare, alttoviulisti Berit Cardas ja sellisti  Bjørg Lewis.

Lipunmyynti konserttiin alkaa 16.9.2020 klo 9 kaikissa Lippupisteen toimipisteissä.

 

Lise Davidsenin ja Leif Ove Andsnesin konsertti siirtyy päivällä. Uusi päivä on 18. elokuuta 2021.

Lise Davidsenin ja Leif Ove Andsnesin konsertti siirtyy päivällä eli konsertin uusi päivä on 18.8.2021 (aiemmin 17.8.). Lise Davisden on juuri ennen Turkua Bayreuthin oopperafestivaalilla, jonka aikataulut ovat puolestaan muuttuneet koronavirusepidemiasta johtuen.

”Lise Davidsen haluaa ehdottomasti pitää Turun-konsertista kiinni, joten päädyimme yhdessä siirtämään sitä päivällä eteenpäin ja toivomme, että tämä sopii lipun jo lunastaneille asiakkaille. Konsertti on näin koko ensi kesän festivaalin hieno päätös, ensi kesän juhlat järjestetään 7. -18. elokuuta”, sanoo toimitusjohtaja Liisa Ketomäki

 

Myös Turun musiikkijuhlien joulukuun konsertti, jossa esiintyvät mezzosopraano Joyce DiDonato ja Il Pomo d’Oro -barokkiyhtye, on yhä suunnitellusti ohjelmassa. Osa musiikkijuhlien kesän 2020 konserteista on puolestaan suoraan siirretty vuoteen 2021 (baritoni Thomas Hampsonin konsertti 24.4. ja tenori Juan Diego Flórezin konsertti 18.6.2021) ja ne ovat myynnissä normaalisti Lippupisteen toimipisteissä.

 

Turun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana toimii kapellimestari Klaus Mäkelä.

Turun musiikkijuhlat: Kjell Westön menestysromaanin Tritonus pohjalta rakennettu Sanat & Sävelet -konserttikiertue Tampereelle, Helsinkiin ja Turkuun 29.11-2.12.

29.09.2020

Käsikirjoitettu konsertti rakentuu kirjailijan, teoksen ja huippumuusikoiden väliselle vuorovaikutukselle. Kjell Westö on itse osa esitystä ja paikalla kiertueella tapaamassa lukijoitaan. Tritonus-kirjan voi ostaa paikan päältä kirjailijan signeerauksella. Konserttien lipunmyynti alkaa keskiviikkona 30.9.

Kjell Westön teemallisesti poikkeuksellisen rikkaan Tritonius-teoksen aarre-arkusta löytyy lähes loputon määrä aina ajankohtaisia, mutta myös päivän polttavia teemoja. Näitä ovat mm. ystävyyden ja musiikin merkitys, nykyihmisen suuret pelot pandemioista ekokatastrofiin sekä terrori-iskuun, väkivallan häpeä ja toisaalta fyysisesti vahvan miehen ihannointi, vetäytymisen sekä yksinäisyyden tarve sekä ihmisten tarve eheytyä osana yhteisöään, ystävien avulla, unohtamatta ihmisen sensuellia puolta, rakkauden ja fyysisen läheisyyden kaipuuta.

Ja aivan yhtä rikas Westön kirja on myös musiikillisesti. Kirjassa on satoja inspiroivia musiikkiviitteitä. Sekä suomenkielinen kustantaja Otava ja alkuperäisteoksen ruotsinkielinen kustantaja Förlaget ovat julkaisseet näistä soittolistoja sivuillaan Westön hyvin moniulotteisten teoskuvausten kanssa. Näistä vaikuttavista elementeistä syntyy Sanat & Sävelet -kiertue. Konserttipaikat ovat Tampere-talo, Savoy-teatteri ja Turun konserttitalo.

Konserttikiertueella esiintyvät mezzosopraano Jenny Carlstedt, pianisti Tuomas Turriago, huilisti Anna Aminoff, klarinetisti Mark Reding, pianisti Marja Rumpunen, jousikvartetti FinesTRE, kitaristi Mikko Kosonen ja kirjailija Kjell Westö. Haastattelijana toimii Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.

– Konsertissa esitettävät kappaleet tulevat olemaan yllätys, mutta voimme paljastaa, että konsertissa tullaan kuulemaan sekä kapellimestari Thomas Branderin että saaristolaiscoverbändiliideri Reidar Lindellin musiikillista maailmaa suomalaisten eturivin taiteilijoiden tulkintoina, kertoo Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.

Tapahtumayhtiö Tampere-talo on jo muutaman vuoden ajan kehittänyt uudenlaista konseptia suomalaisten kirjailijoiden, filosofian ja muiden kirjallisten suurten ajattelijoiden ja heidän musiikillisesti hyvin rikkaan ilmaisunsa ympärille.

– Kjell Westön häkellyttävän upean ja ajankohtaisen Tritonus-teoksen julkaisu sekä koronakriisin sattuminen samaan aikaan suorastaan pakottivat toteuttamaan tämän konseptin juuri nyt. Koskaan emme ole tarvinneet niin paljon ympärillemme kauneutta, turvallisia jaettuja elämyksiä sekä keskustelua, joiden avulla voimme yrittää ymmärtää kaikkea ympärillämme parhaillaan tapahtuvaa, Paulina Ahokas toteaa.

Myös kirjailijat kaipaavat jo lukijoidensa pariin.

– Kirjailijana koen kestäväni yksinäisyyttä varsin hyvin ja monesti jopa tarvitsen sitä. Silti olen aina arvostanut valtavasti tapaamisia ja ajatustenvaihtoa yleisön, lukijoiden kanssa. Mutta nyt tajuan entistäkin kirkkaammin, miten elintärkeitä nämä kohtaamiset ovat. Ajattelu surkastuu ilman vuorovaikutusta. Musiikki on myös minulle hyvin tärkeää, ja on hienoa päästä kuulemaan näiden upeiden taiteilijoiden tulkintoja, kirjailija Kjell Westö iloitsee.

– Vaikka Kirjamessuja ei Suomessa järjestetä tänä vuonna tutussa laajuudessaan, on tärkeää, että lukemisesta ja teoksista puhutaan ja että lukijat pääsevät myös jakamaan ajatuksiaan. Tällaiselle konseptille on Suomessa kysyntää. Taiteen eri lajit ovat sisaruksia keskenään. On lukemattomia kirjailijoita, joiden toinen henkinen koti on musiikissa. Siksi kirjallisuuden ja musiikin yhdistäminen on mitä luontevin tapa kohdata yleisöä, Westö jatkaa.

– Olemme todella iloisia siitä, että saamme tuoda Turkuun Kjell Westön menestysromaanin ympärille rakennetun esityksen ja kiitämme Kjell Westötä, Paulina Ahokasta ja Tampere-taloa tästä ajankohtaisesta ideasta. Turun musiikkijuhlien uuden strategian tavoitteena on jo pari vuotta ollut kehittää tällaisia kumppanuuksia. Laadukkaat kirjallisuuden ja musiikin yhdistävät tuotannot ovat yleisöllemme tuttuja. Turussa Westö on luvannut lisätä lukemiensa ruotsinkielisten osuuksien määrää, mikä sopii hyvin vahvasti kaksikieliseen kaupunkiimme, toteaa Turun musiikkijuhlien toimitusjohtaja Liisa Ketomäki.

Kustannusyhtiöt Förlaget ja Otava tukevat konserttikiertuetta.

Sanat & Sävelet -konserttikiertue

  • Konserttikiertueen toteuttavat yhteistyössä Tampere Live, Turun Musiikkijuhlat ja Savoy-teatteri.
  • Tampere-talon promoottoriyhtiö Tampere Live lanseeraa kiertueen myötä uuden Sanat & Sävelet -konseptin ja vastaa tämän konserttikokonaisuuden suunnittelusta.
  • Kiertue toteutetaan kulttuuritalojen tarkkojen turvallisuuskäytäntöjen mukaisesti.

Esitykset

  • Sunnuntai 29.11.2020 klo 18 Tampere-talo, Iso sali
  • Tiistai 1.12.2020 klo 19 Savoy-teatteri, Helsinki
  • Keskiviikko 2.12.2020 klo 19 Turun konserttitalo

Lipunmyynti konsertteihin alkaa 30.9.2020 kaikissa Lippupisteen toimipisteissä.

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 21

2 / 21

3 / 21

4 / 21

5 / 21

6 / 21

7 / 21

8 / 21

9 / 21

10 / 21

11 / 21

12 / 21

13 / 21

14 / 21

15 / 21

16 / 21

17 / 21

18 / 21

19 / 21

20 / 21

21 / 21
  • Yhteistyössä: