Etusivu » Kaikki festivaalit » » Urkuyö & Aaria -festivaali, Espoo

Urkuyö & Aaria -festivaali, Espoo
03.06.2021 - 28.08.2021Tietoa festivaalista

Ainutlaatuinen yökonserttifestivaali Urkuyö ja Aaria tarjoaa monipuolista klassista musiikkia koko kesän aina torstai-iltaisin Espoon keskiaikaisessa kivikirkossa. Historiallinen miljöö Espoonjoen varressa ja kesäiset myöhäisillat luovat tunnelmaa korkeatasoisille konserteille, joissa esiintyy Suomen eturivin taiteilijoita. Festivaalin taiteellisena johtajana vuonna 2021 toimii pianisti ja kapellimestari Erkki Korhonen. Vuoden 2021 festivaalin kruunaa Fidelio-ooppera elokuussa Espoon kulttuurikeskuksessa.

Tapahtuman luonne

Klassinen musiikki Jazz Kamarimusiikki Nykymusiikki Ooppera ja kuoro Seminaareja, luentoja Esteetön pääsy Myös ilmaistapahtumia VIP-paketteja

Tapahtuman yhteystiedot

Verkkosivut www.urkuyofestival.fi
Sähköposti info@urkuyofestival.fi
Festivaaliosoite Ahertajantie 6 D, 02100 Espoo Katso kohde kartalla
Puhelin +358 50 500 2677
Toimisto Ahertajantie 6 D, 02100 Espoo

Festivaali kartalla

Jaa tapahtuma

Urkuyö ja Aaria -festivaalin kesässä tähtisolisteja ja Beethovenin Fidelio-ooppera

08.12.2020

Urkuyö ja Aaria -festivaalin konsertteja tähdittävät ensi kesänä korkeatasoiset laulutaiteilijat; Mirjam Helin -kilpailun voittanut baritoni Stefan Astakhov, tähtibaritoni Waltteri Torikka ja Euroopan oopperalavoillakin ihastuttanut Sami Luttinen. Tuomiokirkon holveissa kaikuvat myös soitinten sävelet: Helsingin Barokkiorkesterin yhtye esiintyy vieraanaan ranskalainen huippu-urkuri Benjamin Alard ja Tapiola Sinfonietta solistinaan viulisti Miriam Contzen ja johtajanaan huippukapellimestari Reinhard Goebel. Nuorta voimaa edustavat urkuvirtuoosit Jimi Järvinen, Arttu Selonen ja Aleksanteri Wallius. Jorma Panulan Peltomiehen rukous kuullaan itse säveltäjä-maestron johtamana. Konserttikesän kruunaa elokuussa Beethovenin ooppera Fidelio, joka tarttuu ajankohtaisiin teemoihin.

Urkuyö ja Aaria -festivaali valmistautuu toiveikkaana uuteen vuoteen julkaisemalla kesän 2021 festivaaliohjelmiston. Espoon tuomiokirkon keskiaikaisen kivikirkon tunnelmallisessa syleilyssä koetaan 3.6.–19.8. unohtumattomia myöhäisillan konserttielämyksiä ja harvinaislaatuisia taiteilijavieraita. Fidelio-ooppera esitetään Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa 24.–28.8. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii Erkki Korhonen.

Kesän festivaaliohjelmistossa kansainvälisiä vieraita, liedin konkareita sekä Mirjam Helin ja Timo Mustakallio -voittajat

Festivaalin avajaiskonsertissa maineikas baritoni Waltteri Torikka esittää kesäisiä klassikoita yhdessä pianisti Marko Hilpon ja alttoviulisti Barbora Hilpon kanssa. Tapiola Sinfoniettan konsertin johtajana vierailee vanhan musiikin asiantuntijana tunnettu saksalainen kapellimestari Reinhard Goebel. Orkesterin solistina ihastuttaa saksalais-japanilainen viulisti Mirijam Contzen. Päivi ja Paavo Lipposen rahaston vuoden 2021 stipendiaatit koloratuurisopraano Marika Hölttä ja basso Henri Uusitalo loistavat Kesäyön sävelsäihkettä -konsertissaan. Yleisö pääsee pääosaan perinteisessä juhannuksen aatonaaton Juhannusiltamissa, jossa tuttuja kesäisiä sävelmiä lauletaan yhdessä sopraano Piia Rytkösen ja tenori Veli-Pekka Varpulan seurassa. Rytkönen ja Varpula esittävät yhteislaulujen väleissä myös kauneimpia lauluja ja aarioita. Iltamien pianistina on Erkki Korhonen.

Heinäkuun aloittaa Helsingin Barokkiorkesterin yhtyeen ja ranskalaisen urkuri Benjamin Alardin konsertti Fantastisia konserttoja ja improvisaatioita, jossa kuullaan Reincken-sarjan ohella J.S. Bachin urku- ja cembalokonserttoja. Suvivesperissä hiljennytään Peltomiehen rukouksen äärelle säveltäjä-maestro Jorma Panulan johdolla. Teoksen laulusolistina toimii baritoni Elja Puukko. Nuoret urkuvirtuoosit Jimi JärvinenArttu Selonen ja Aleksanteri Wallius täyttävät Espoon tuomiokirkon holvit mahtipontisella sekä myös herkällä urkumusiikilla. Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun vuonna 2019 voittanut saksalaisbaritoni Stefan Astakhov esittää pianisti Kirill Kozlovskin kanssa valkeiden öiden romanttista venäläistä laulumusiikkia. Timo Mustakallio -kilpailun tuoreet voittajat tuovat Espooseen tuulahduksen Savonlinnan oopperajuhlilta ensimmäisessä palkintokonsertissaan.

Elokuun aloittaa Suomen Kansallisoopperan konsertti, jonka ohjelma ilmoitetaan myöhemmin. Euroopan oopperalavoilla vuosikymmeniä menestyksekkäästi esiintynyt basso Sami Luttinen ja eturivin liedpianisteihimme lukeutuva Tuula Hällström esittävät liedmusiikin helmiä neljän vuodenajan teemoista. Tuomiokirkon konserttikesä päätetään 19.8. genrerajoja kaihtamattoman kaksikon, saksofonisti Esa Pietilän ja urkutaiteilija Pétur Sakarin konsertissa, jossa kuullaan virtuoottisia improvisaatioita ja sovituksia Bachin, Rachmaninovin ja Piazzollan musiikista sekä Pietilän omista sävellyksistä.

Beethovenin Fidelio-ooppera on rakkauden, toivon ja vapauden ylistyslaulu – suurtuotanto tuo Espoon kulttuuritoimijat harvinaiseen yhteistyöhön

Urkuyö ja Aaria -festivaali huipentuu elokuussa 2021 Ludwig van Beethovenin Fidelio-oopperaan, jonka ajankohtaiset teemat puhuttelevat terävästi myös nykyajassa. Espoossa ensimmäistä kertaa esitettävä Fidelio tuo kolme paikallista toimijaa yhteistyöhön: tuotannosta vastaavat Urkuyö ja Aaria -festivaali, Espoon kaupunginteatteri ja Tapiola Sinfonietta. Oopperan ohjaa Erik Söderblom, kapellimestarina toimii Okko Kamu ja solisteina sädehtivät maamme eturivin laulajat. Vanginvartija Roccon keskeisen roolin esittää basso Matti Salminen.

Fidelio-oopperan teema iskee kipeästi omaan aikaamme. Se on ajaton kuvaus vallan käytöstä ja väärinkäytöstä, mutta samalla myös uhrautuvasta rakkaudesta. Beethoven sävelsi ainoan oopperansa Fidelion yli kaksisataa vuotta sitten aikana, jolloin Ranskan vallankumous ja Napoleonin sotaretket olivat suistaneet yhteiskunnan epävarmuuden tilaan. Tänään elämme maailmassa, jossa mielipiteet muuttuvat totuudeksi ja totuudesta itsestään on tullut vaarallinen. Sen kyseenalaistaminen ja vastustaminen kysyy rohkeutta ja viisautta. Erityisesti koronapandemia on viimeisen vuoden aikana rajoittanut ihmisten vapautta ja vähentänyt inhimillisiä kohtaamisia. Fidelion tarina inhimillisen oikeuden voittamisesta antaa tässä ajassa lohtua, voimaa ja valoa.

www.urkuyofestival.fi

 

Urkuyö ja Aaria -festivaali

3.6.–28.8.2021
Espoon tuomiokirkko 3.6.–19.8.
Torstaisin klo 21
Taiteilijatapaamiset klo 20

3.6. Avajaiskonsertti: Suvi-illan klassikot
Waltteri Torikka, baritoni
Marko Hilpo, piano
Barbora Hilpo, alttoviulu

10.6. Goebel & Tapiola Sinfonietta
Tapiola Sinfonietta
Reinhard Goebel, kapellimestari
Mirijam Contzen, viulu

17.6. Kesäyön sävelsäihkettä
Marika Hölttä, koloratuurisopraano
Henri Uusitalo, basso
Erkki Korhonen, piano
Yhteistyössä Kansan Sivistysrahasto / Päivi ja Paavo Lipposen rahasto

24.6. Juhannusiltamat
Piia Rytkönen, sopraano
Veli-Pekka Varpula, tenori
Erkki Korhonen, piano ja urut

1.7. Fantastisia konserttoja ja improvisaatioita
Benjamin Alard, urut ja cembalo
Aapo Häkkinen, cembalo
Helsingin Barokkiorkesterin yhtye

8.7. Jorma Panula: Suvivesper – Peltomiehen rukous
Elja Puukko, baritoni
Naiskuoro Timotei, valmennus Anneli Julen
Elias Nyman,1.viulu
Ida Tunkkari, 2.viulu
Jaakko Laivuori, alttoviulu
Antto Tunkkari, sello
Johtaa Jorma Panula

15.7. Urkuvirtuoosit irti!
Jimi Järvinen & Arttu Selonen & Aleksanteri Wallius, urut

22.7. Valkeiden öiden romantiikkaa
Stefan Astakhov, baritoni
Kirill Kozlovski, piano

29.7. Timo Mustakallio -kilpailun voittajat 2021
Timo Mustakallio -laulukilpailun voittajat
Tuula Hällström, piano
Yhteistyössä Timo Mustakallio -säätiö, Savonlinnan oopperajuhlat, Suomen kulttuurirahaston Eero Rantala -rahasto.

5.8. Suomen Kansallisooppera Espoon tuomiokirkossa
Yhteistyössä Suomen kansallisooppera ja -baletti

12.8. Liedin vuodenajat
Sami Luttinen, basso
Tuula Hällström, piano

19.8. Improvisaation helmiä ja klassikoita
Esa Pietilä, tenorisaksofoni
Pétur Sakari, urut

24.8.–28.8. Ludwig van Beethoven: Fidelio
Espoon kulttuurikeskus, Tapiolasali
Ti 24.8. klo 19
To 26.8. klo 19
La 28.8. klo 16
Konserttiesittelyt ti ja to klo 18 ja la klo 15.
Okko Kamu, kapellimestari
Erik Söderblom, ohjaus
Don Fernando, Ilkka Vihavainen
Don Pizzarro, Rolf Broman
Florestan, Jussi Myllys
Leonore, Silja Aalto
Rocco, Matti Salminen
Marzeline, Saara Kiiveri
Jaquino, Markus Nykänen
Tapiola Sinfonietta
Urkuyö ja Aarian festivaalikuoro
Valosuunnittelu: Jarkko Lievonen
Pukusuunnittelu: Elina Vättö
Lavastussuunnittelu: Erik Söderblom
Libretto: Josef Sonnleithner (pohjautuu Jean-Nicolas Bouillyn tekstiin),suomennos: Erik Söderblom
Urkuyö ja Aaria -festivaalin, Espoon kaupunginteatterin ja Tapiola Sinfoniettan yhteistuotanto.

Urkuyö ja Aarian hallitus on valinnut uudeksi taiteelliseksi johtajaksi Tuomas Katajalan

22.03.2021

Urkuyö ja Aaria -festivaalin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi on valittu kansainvälisesti hyvin menestynyt tenori Tuomas Katajala. Hän aloittaa kolmivuotiskautensa 1.9.2021. Taiteellisena johtajana toimivan Erkki Korhosen sopimuskausi päättyy tämän vuoden elokuun lopussa.

Tuomas Katajala on ansioitunut kansainvälisissä oopperarooleissa mm. Lontoon Royal Opera Covent Gardenissa, Berliinin valtionoopperassa Unter den Lindenissä, Hampurin valtionoopperassa Theatre an der Wienissä, Tel Avivissa Israelissa sekä Seatlessa Yhdysvalloissa. Kotimaassa Katajala on laulanut säännöllisesti keskeisissä lyyrisen tenorin rooleissa sekä Suomen Kansallisoopperassa että Savonlinnan Oopperajuhlilla. Katajalalla on myös vahva kirkkomusiikin tausta.

”On kunnia tulla osaksi menestyksekästä festivaalia, joka omaa ohjelmistollisesti vahvan ja monipuolisen traditon”, Katajala sanoo. Hänen laaja kokemuksensa kansainvälisestä festivaalityöskentelystä luo erinomaiset mahdollisuudet jatkaa Erkki Korhosen ansiokasta työtä ja tarjota Espoon keskiaikaisessa tuomiokirkon miljöössä korkeatasoisia klassisen ja kirkkomusiikin esityksiä.

Urkuyö ja Aaria on järjestänyt konsertteja vuodesta 1986 lähtien. Sen tulevan kesän festivaaliohjelmasta sekä taiteellisen johtajan vaihtumisesta löytyy tietoja yhdistyksen kotisivuilta osoitteesta www.urkuyofestival.fi

Katso video taiteellisen johtajan kapulanvaihdosta tästä.

Tenori Tuomas Katajala

Tuomas Katajala on tällä hetkellä kansainvälisesti menestynein tenorimme maailmalla. Hän on vieraillut oopperarooleissa mm. Lontoon Royal Opera House Covent Gardenissa, Berliinin valtionoopperassa Unter den Lindenissä, Hampurin valtionoopperassa, Theatre an der Wienissä, Aix en Provencessa, Glyndebournessa, Tel Avivissa Israelissa, Berliinin Komische Operissa ja Seattlessa Yhdysvalloissa. Kotimaassa Katajala on laulanut säännöllisesti keskeisissä lyyrisen tenorin rooleissa sekä Suomen Kansallisoopperassa että Savonlinnan Oopperajuhlilla vuodesta 2006 lähtien.

Hänen ohjelmistossaan on yli 100 oratoriota ja konserttiteosta. Oratorio- ja liedlaulajana Katajala on esiintynyt lukuisilla festivaaleilla Euroopassa ja Japanissa, mm. Avery Fisher Hall New Yorkissa, Royal Albert Hall Lontoossa, Laeiszhalle Hampurissa, Salle Pleyel ja Cité de la Musique Pariisissa, La Folle Journee Tokiossa ja Accademia Nazionale di Santa Cecilia Roomassa.

Hän on tehnyt yhteistyötä mm. Matthias Pintscherin, Peter Schreierin, Vladimir Ashkenazyn, Esa-Pekka Salosen, Kent Naganon, Leif Segerstamin, Enrique Mazzolan, Sakari Oramon, Sir David Willcocksin, Mikko Franckin, Hannu Linnun ja Andrew Lawrence-Kingin kanssa.

Kevätkaudella 2021 Katajalan piti esiintyä jälleen solistina Lontoon Royal Opera House Covent Gardenissa, Wagnerin Lentävässä Hollantilaisessa Steuermannin ja Erikin roolissa, Opéra de Lyonissa, Ranskassa Der Freischütz -produktiossa Maxin roolissa sekä Erikin roolissa Tampereen Oopperan Lentävä Hollantilainen -produktiossa, mutta koronasta johtuen produktiot peruttiin. Hän esiintyy keväällä mm. evankelistana J.S. Bachin Johannes-passiossa Lissabonin Gulbenkiassa sekä Radion Sinfonian Orkesterin solistina Musiikkitalossa. Kesällä 2021 Katajala nähdään mm. Savonlinnan Oopperajuhlilla kreivi Almavivana Rossinin Sevillan Parturissa ja hän esittää Turun Musiikkijuhlilla Schumannin Dichterliebe -laulusarjan.

Katajalalle on myönnetty Karita Mattila ja Martti Talvela -palkinnot sekä Sibeliuksen syntymäkotimitali. Hän on on esiintynyt solistina eri levy-yhtiöiden tuotannoissa, mm. Naxos, Bis, Ondine ja Alba. Tuorein levytys viime vuodelta on Beethovenin 9. Sinfonia Malmön Sinfoniaorkesterin kanssa Ondine -yhtiölle, kapellimestarina Robert Trevino.

Muita festivaaleja Näytä kaikki

1 / 21

2 / 21

3 / 21

4 / 21

5 / 21

6 / 21

7 / 21

8 / 21

9 / 21

10 / 21

11 / 21

12 / 21

13 / 21

14 / 21

15 / 21

16 / 21

17 / 21

18 / 21

19 / 21

20 / 21

21 / 21
  • Yhteistyössä: