21.06.2011

Kuhmon Talvi neljännen kerran 1.-7.1.2012

Ohjelmassa näyttelyitä, musiikkia, luontokuvia, tanssia, kirjailijatapaaminen ja elokuva

Kuhmolaisten kulttuuritoimijoiden yhteistyössä kokoama talvinen kulttuuritapahtuma Kuhmon Talvi jatkuu – tapahtuma järjestetään neljännen kerran 1.−7.1.2012. Kuhmon Talvi yhdistää kansainvälisestikin tunnustetut kuhmolaiset kulttuuritapahtumien järjestäjät ja taiteilijat. Luvassa on parasta kuhmolaista kulttuuria: musiikkia monessa muodossa, tanssia, näyttelyitä sekä elokuva-, luontokuva- ja kirjailijaillat.

Kuhmon Talvi alkaa sunnuntaina 1.1. Kuhmon Talven taidenäyttelyn avajaisilla. Latitude 64. Leveyspiiri -taiteilijaryhmä etsii ihmisen asemaa paikallisessa ympäristössä. Kuhmon Talven näyttelytoiminnan otsikkona on Mielen maisemat. Latitude 64. Leveyspiirin kuvataiteilijat Klaus von Matt ja Heikki A. Kovalainen ilmentävät yhteistä teemaa, kumpikin omalla tavallaan.

Klaus von Matt havainnoi taivaan merkkikieltä valon ja muodon jatkuvana ja ajattomana muutosprosessina, katoamisen ja uuden muodostumisen vuoropuheluna. Valokuvien ei ole tarkoitus olla perinteisiä maisemakuvia, vaan käsitteellisellä työskentelytavallaan von Matt pyrkii syventämään satunnaisesti tapahtuvien muutosten olemuksen tiedostusta. Kuusi vuotta kestänyt, päivittäinen ulkovalokuvaus muodostaa jatkumon kahdelle, aiemmin sisätiloissa toteutetulle taideprosessille. Klaus von Mattin valokuvat ovat esillä Kuhmo-talossa. Näyttely avataan 1.1. kello 15 ja se on auki koko tammikuun ajan.

Heikki Kovalainen on filosofian alaan kuuluvassa väitöskirjassaan käsitellyt minuuden ja maailman välistä yhteyttä, joka on myös aiheena hänen Kuhmon Talven aikana pitämässään luennossa. Kovalaisen valokuvissa välittyy kuva-aiheita tutuista kaupungeista: Kuhmosta, Tampereelta ja Helsingistä. Näkymät on kuvattu säästeliäässä valossa, jossa värit saavat uuden, hahmon ulkomuotoa korostavan merkityksen. Ankarien vastakohtien voimasta arkiset paikat muuntuvat miltei abstrakteiksi varjomuunnelmiksi. Herkässä sommittelussaan otokset ovatkin eräänlaisia sisäisyyden kuvia, tekijänsä mielen maisemia.

Sunnuntai-iltana klo 18 on myös Sinfonietta Lentuan perinteinen uudenvuodenkonsertti. Se koostuu Aram Hatshaturianin räiskyvästä ja tunnelmallisesta baletti- ja näyttämömusiikista sekä elokuvasävelistä. Noin 40 muusikon orkesteria johtaa kapellimestari Jukka-Pekka Kuusela.

Maanantaina 2.1. klo 18 vietetään Kuhmon kirjastossa kirjailijailtaa vieraana kirjailija, toimittaja ja kääntäjä Sirpa Kähkönen. Hänen ensimmäiset kirjansa olivat nuorisoromaaneja, mutta varsinaisen läpimurtonsa kirjailijana Kähkönen teki historiallisella Kuopio-sarjallaan. Romaanien tapahtumapaikkana on kuopiolainen puutalokortteli 1930-luvun, talvisodan, välirauhan ja jatkosodan aikaan. Kuopiolainen työläismiljöö ihmistyyppeineen on kuvattu elävästi ja savolaismurre miellyttää kielikorvaa. Sota-ajan elämän ankaraa ja väliin järkyttävää kuvausta lievittää savolainen huumori. Vuonna 2010 Kähkönen julkaisi tietokirjan Vihan ja rakkauden liekit. Kohtalona 1930-luvun Suomi. Teos oli vuoden 2010 Tieto-Finlandia ehdokkaana.

Tiistaina 3.1. on luontokuvailta Luontokeskus Petolassa klo 18 alkaen. Luontokuvaaja Kimmo Salminen on kuvannut Suomessa ja muuallakin maailmassa harvinaista ahmaa kaikkina vuodenaikoina Erä-Eeron kuvauspaikalla Lieksan Uuronlammella. Petolan luontokuvaillassa Erä-Eero, luontomatkailuyrittäjä Eero Kortelainen, kertoo kuvien kera tästä tutusta tuntemattomasta pienestä suurpedosta. Ahma esittäytyy myös Petolan vaihtuvassa näyttelyssä koko kevättalven ajan. Luontokuvailta on samalla näyttelyn ajavaistilaisuus.

Keskiviikkona 4.1. nähdään Pajakkakinossa klo 18 alkaen Pekka Parikan vuonna 1989 ohjaama elokuva Talvisota. Se sai ensi-iltansa 30. marraskuuta, päivänä, jolloin talvisodassa Helsinkiä ensimmäistä kertaa pommitettiin. Elokuva keräsi noin 650.000 katsojaa. Se pohjautuu Antti Tuurin samannimiseen romaaniin vuodelta 1984. Talvisota on realistinen sotaelokuva, jossa näyttelijät (mm. Taneli Mäkelä) tekevät hienot roolisuoritukset. Elokuva palkittiin kotimaassa kuudella Jussi-palkinnolla.

Loppiaisaattona 5.1. Kuhmon Kamarimusiikki tekee yhteistyötä Konserttiyhdistys Korpi ry:n kanssa. Konserttiyhdistys Korpi on järjestänyt konsertteja Kainuussa Korvissa soi -nimikkeellä vuodesta 2009. Korvissa Soi Kuhmon Kamarimusiikin talvikonsertissa Kuhmo-talossa klo 18 kuullaan Ludwig van Beethovenin trio B-duuri op. 11 Gassenhauer sekä Olivier Messiaenin kvartetto ajan lopulle. Konsertissa esiintyvät monin tavoin Kuhmon Kamarimusiikin kanssa tekemisissä olleet kuhmolaissyntyiset pianisti Anna Kuvaja ja klarinetisti Lauri Sallinen sekä helsinkiläisestä Kamus-kvartetista tutut Jukka Untamala, viulu, ja Petja Kainulainen, sello. Konsertin jälkeen on illallismahdollisuus Neljä Kaesaa -kahvilassa. Tarjolla on tapaksia kaenuulaisittain hintaan 25 e/hlö (ennakkoilmoittautumiset).

Loppiaisena 6.1. on kolme tapahtumaa. Juminkeossa avataan klo 15 kainuulaisten taiteilijoiden Kalevala-teemainen yhteisnäyttely. Mukana näyttelyssä ovat Ulla Harju Suomussalmelta keramiikkateoksillaan, kuhmolainen kuvataiteilija Urho Kähkönen maalauksillaan ja vaalalainen Annikki Leinonen tekstiili-installaatiollaan. Näyttely on Juminkeossa 29.3. saakka.

Kello 18 Kuhmo-talon Juttua-kahvilassa kuullaan runolaulua Vienan Karjalasta. Runoi Arhippa Perttunen -illassa tuodaan esille Arhippa Perttuselta tallennettua runolaulua. Illassa esiintyy Taito Hoffrén. Hän on Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla koulutuksensa saanut laulaja, monipuolinen muusikko ja säveltäjä. Hoffrénilla on laaja kokemus työskentelystä erilaisissa teatteriproduktioissa niin esiintyjänä kuin säveltäjänä ja äänisuunnittelijanakin. Suomen arvostelijain liitto palkitsi Hoffrénin Kritiikin kannuksilla vuonna 2005. Hoffrén on perehtynyt syvällisesti Arhippa Perttusen runolauluihin.

Loppiaisen myöhäisillassa klo 21 alkaen jammaillaan Hotelli Kainuussa suomalais-senegalilaisessa sävelsillassa Sakari Kukon ja Hum’balax-orkesterin tahdeissa. Illassa kuullaan vanhaa suomalaista tanssimusiikkia (esihumppaa), joka saa reilun annoksen afrikkalaismausteita kyytipojakseen. Orkesteri koostuu Suomeen muuttaneista senegalilaisista muusikoista ja nykyisin Kuhmossa asuvasta Sakari Kukosta. Kukko soitti Youssou N’Dourin Etoile du Dakar -yhtyeessä Senegalissa 1970-luvun lopussa käynnistäen näin yhteistyön senegalilaisten muusikoiden kanssa. Rockadill-Records julkaisee syksyllä cd-levyn musiikista ja kokoonpano esiintyy mm. Helsingin juhlaviikoilla elokuussa.

Kuhmon Talvi päättyy lauantaina 7.1. klo 18 Kuhmo-talossa tanssin iltaan. Illassa nähdään Kynnyksellä-tanssiteos, koreografeina Veli Lehtovaara ja Mikko Hyvönen. Lehtovaaran ja Hyvösen koreografia pelaa näkyvän ja näkymättömän vahvalla vastaparilla. Piilottamisen ja paljastamisen kautta teos luo jännitteen herättäen tunteita hämmennyksestä huumoriin. Neljä tanssijaa, minimalistinen visuaalisuus ja herkkä äänisuunnittelu sulautuvat ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi, joka tuo yleisön kynnykselle, tutun ja tuntemattoman rajalle. Teoksessa tanssivat poikien lisäksi Terhi Kuokkanen ja Elina Häyrynen (tanssirymä Off/Balance Jyväskylästä). Teos saa ensi-iltansa 16.7. Jyväskylän Kesässä ja sitä esitetään myös Täydenkuun Tansseissa Pyhäjärvellä. Illassa saadaan nähdä myös kuhmolaisten, vuosien aikaan huikeasti kehittyneiden tyttöjen esityksen koreografina ja ohjaajana tanssi- ja liiketerapeutiksi valmistuva Maija Palsio.

Kuhmon Talven tavoitteena on tarjota monipuolista kulttuuria niin kuhmolaisille kuin kauempaakin tuleville. Kuhmon Talven tekijät ovat Juminkeko, Kansanmusiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki, Kuhmon kaupungin kulttuuritoimi, Kuhmo-talo ja Luontokeskus Petola.

Kuhmon Talven graafisesta ilmeestä vastaa kuvataiteilija Klaus von Matt.