17.01.2012

Kuhmossa soivat kamarimusiikin lisäksi suurteokset

Konserttien teemat ulottuvat myyteistä universumin arvoituksiin

Kuhmon Kamarimusiikissa soivat tänä vuonna kamarimusiikin suosikkien lisäksi suurteokset. Festivaalin aikana kuullaan kaksi sinfoniaa, kaksi oopperaa, Mozartin Requiem ja Haydnin oratorio Luominen. Konsertteja on 70 ja niiden tähtivieraita ovat muiden muassa Kronos-kvartetti, Eric Ericson -kamarikuoro ja Soile Isokoski. Kahden viikon mittainen festivaali järjestetään 15.–28.7.

Ohjelma on tällä kertaa niin laaja ja monipuolinen, että taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn ei ole halunnut nimetä yhtä teemaa. ”Se voisi olla Jumalasta, mielikuvista, kauneudesta, ihmisten rajallisuudesta ja universumin rajattomuudesta”, Mendelssohn sanoo. ”Se voisi olla myös myyteistä, muistoista, luonnosta, viisaudesta tai rohkeudesta”.

Kuhmossa esiintyy tänä kesänä noin 170 huippumuusikkoa Suomesta ja ulkomailta. Tuttuja Kuhmon muusikoita ovat muiden muassa pianistit Paavali Jumppanen, Valeria Resjan, Roope Gröndahl ja Henri Sigfridsson, viulistit Hagai Shaham, Ilja Gringolts ja Elina Vähälä, sellistit David Cohen, Martti Rousi ja Marko Ylönen, huilisti Janne Thomsen ja klarinetisti Michel Lethiec. Yksi kiinnostavista uusista tuttavuuksista on sukupolvensa kiitetyimpiin muusikoihin kuuluva norjalainen viulisti Vilde Frang.

Kansainväliseen laulajajoukkoon kuuluvat kymmenen muun lisäksi Soile Isokoski, Martin Alvarado, Jaakko Kortekangas ja Mari Palo. Kuhmon yhtyeitä ovat Danel-, Enesco ja Meta4-kvartetit sekä Storioni-trio. Tänä kesänä Kuhmossa kuullaan myös useita nuoria muusikoita, jotka on valittu mukaan koesoittojen perusteella.

Ristinpuulta Luomiseen

Kuhmon Kamarimusiikki alkaa sunnuntaina 15.7. konsertilla, jossa kuullaan eri uskontojen musiikkia. Eric Ericson -kamarikuoro esittää muiden muassa Bachin Ristinpuu-kantaatin ja Rahmaninovin Vigilian. Ensimmäisen maanantain teemana on ooppera ja ilta huipentuu Carmeniin Peter Brookin ja Marius Constantin tiivistämänä versiona. Carmen kuullaan jo ennen varsinaisen festivaalin alkua 14.7. Iisalmessa.

Ensimmäinen tiistai on todellista perinteisen kamarimusiikin juhlaa, sillä se on omistettu säveltäjämestareille Bachista Mendelssohniin ja heidän hienoimmille teoksilleen. Keskiviikon teemana on ”kaksin” ja silloin paneudutaan säveltäjien keskinäisiin suhteisiin ja kuullaan Brahmsin ja Joseph Joachimin sekä Robert ja Clara Schumannin yhteistuotantoa.

Torstaina 19.7. ollaan uskonnollisissa aiheissa. Päivän aikana kuullaan myös riittejä ja loitsuja kalevalaista perinnettä myöten. Perjantaina tarkastellaan kuvia ikuisuudesta. Päivä huipentuu Mozartin Requiemiin sen alkuperäisessä täydentämättömässä muodossa. Ensimmäisen viikon päättää vastakohtia käsittelevä lauantai. Silloin toisensa kohtaavat niin Salieri ja Mozart kuin sota ja rauha.

Sunnuntai vietetään näkyjen maailmassa. Iltakonsertissa tavataan henkiä ja aaveita ja kuullaan kolmen eri säveltäjän näkemys Erlkönigistä.

Lastentapahtumassa kuullaan tällä kertaa juhlille tilattuja musiikkiaiheisia runoja. Maanantaina 23.7. ollaan yötunnelmissa, sillä aiheena ovat serenadit ja yömusiikki. Tiistaina kuullaan niin valsseja kuin sonaattejakin. Ilta päättyy Soile Isokosken odotettuun konserttiin.

Keskiviikkona aloitetaan sadan vuoden takaisissa tunnelmissa ja lopetetaan Piazzollan Maria de Buenos Aires -oopperaan, joka sai kaksi vuotta sitten Kuhmossa valtavan suosion. Torstai 26.7. on sanattomien laulujen päivä. Illalla mukaan tulevat sanat, ja kuullaan Haydnin teos Vapahtajan seitsemän viimeistä sanaa ristillä.

Perjantaina aiheena ovat legendaariset kokoonpanot menneiltä ajoilta. Vieraana on myös oman aikamme legenda, moneen kertaan palkittu Kronos-kvartetti. Lähes kaikki Kronoksen esittämät teokset kuullaan ensimmäistä kertaa Suomessa. Lauantain teemana ovat avaruuden arvoitukset ja lopuksi päästään Luomiseen. Haydnin oratoriossa on mukana myös Tapiolan Kamarikuoro.

Festivaalin aikana Kuhmo-talossa on perinteiseen tapaan myös näyttelyitä. Kuhmo-talon aulassa on akateemikko Outi Heiskasen ja taidegraafikko Janne Laineen yhteisnäyttely ja Juttua-kahvilan ikkunagalleriassa kuvanveistäjä Jaana Bombinin näyttely Taivaankantaja. Kuhmon Osuuspankissa on esillä I.K. Inhan maisemavalokuvia.

Konsertteja jo ennen kesää

Kuhmon Kamarimusiikin konsertteja kuullaan tänä vuonna jo ennen varsinaisen festivaalin alkua. Uusi yhteistyökumppani pääkaupunkiseudulla on taidemuseo Villa Gyllenberg, jonka keväällä aukeava laaja Helene Schjerfbeck -näyttely yhdistetään nuorten pianistien esiinmarssiin 15.3. ja 22.3. sekä perinteiseen Kuhmon Kamarimusiikin kevätkonserttiin 3.5. Muut Kuhmon kevään konsertit ovat Ihminen ja Kosmos -tapahtuman yhteydessä Kuhmossa 16.−18.3., Verkatehtaalla Hämeenlinnassa 20.3. ja Pariisissa Suomen Ranskan instituutissa 9.5.

Festivaalin yhteydessä järjestetään perinteiset Kuhmon musiikkikurssit, joiden taiteellinen johtaja on Junio Kimanen. Lähinnä ammattiopiskelijoille tarkoitettujen kurssien opettajina toimivat festivaalin taiteilijat. Kurssien opiskelijat myös esiintyvät omissa konserteissaan sekä yhdessä opettajansa kanssa kolmessa kamarimusiikin työpajassa, vetäjinä Konstantin Bogino, Yuval Gotlibovich ja Anna Gebert. Kuhmon Kamarimusiikin aikana kuullaan myös runoutta ja musiikkia Elävien runoilijoiden klubin tilaisuuksissa.

Tänä vuonna erityisesti nuorten on helppo tulla Kuhmon Kamarimusiikkiin. Festivaalin pääyhteistyökumppani OP-Pohjola-ryhmä tarjoaa mahdollisuuden ilmaislippuihin nuorille. Lipun ostava aikuinen saa samalla ilmaisen lipun 10−18-vuotiaalle nuorelle. Etu koskee maksimissaan kahta lippua yhtä nuorta kohti. Lippuja on rajallinen määrä tilaisuutta kohden.

Kuhmon Kamarimusiikkia on järjestetty vuodesta 1970 alkaen ja se on jo pitkään ollut kävijämäärältään Suomen suurin kamarimusiikkijuhla. Konserttipaikkoina ovat vuonna 1993 valmistunut akustiikaltaan erinomainen Kuhmo-talo, perinteinen Kontion koulu sekä Kuhmon kirkko. Lisäksi konsertteja järjestetään Lentiiran kirkossa. Kuhmon ulkopuolella konsertit järjestetään Vuokatissa ja Iisalmessa. Sokos Hotel Vuokatti tarjoaa tulevana kesänä ensimmäistä kertaa myös kuljetuksen, konserttiliput ja majoituksen sisältäviä paketteja Kuhmoon.

Kuhmon Kamarimusiikin vuoden 2012 partneri on OP-Pohjola-ryhmä. Ystävä-tason yhteistyökumppanit ovat Canorama Oy, E.ON, F-Musiikki Oy, Kainuun Sanomat, Kaisanet Oy, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera, Kuhmo Oy, Osuuskauppa Maakunta, Toyota Auto Finland Oy ja Teknologian tutkimuskeskus VTT. Lisäksi toimintaa avustavat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Kuhmon kaupunki, Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Ulkoasiainministeriö. Festivaalin talousarvio on miljoona euroa.

http://www.kuhmofestival.fi