14.01.2009

Kuopio Tanssii ja Soin 40. juhlavuosi

40. JUHLAVUOSI TAIDON, TULKINNAN JA PUHTAAN TANSSIN MERKEISSÄ

Tänä vuonna Kuopiossa nautitaan tanssitaiteesta sen puhtaimmassa muodossaan.

− Viime vuonna teemana oli yhteisöllisyys ja ihmisen vastuu, nyt valokeilaan nousee itse tanssi, kaikessa loistossaan ja monimuotoisuudessaan, taiteellinen johtaja Jorma Uotinen kertoo.

Juhlavuoden kunniaksi ohjelmassa nähdään tanssiteoksia ja tanssin tekijöitä 1970-luvulta 2000-luvulle. Viikon aikana tarjolla on yli sata tanssiesitystä, kurssia, klubi-iltaa, keskustelutilaisuuksia. Myös torilla tanssitaan päivittäin.

Festivaalin kotimaisena päävierailijana nähdään Suomen Kansallisbaletti, joka palaa Kuopioon pitkän tauon jälkeen.
− Kansallisbaletin mukana olo juhlavuotena on tärkeää. Toivon, että yhteystyö jatkuu tulevina vuosinakin, Uotinen sanoo.

Kansallisbaletti esittää Kaupunginteatterilla kaksi teosta, Mats Ekin Fluken ja Jiří Kyliánin Stepping Stonesin.

Ek ja Kylián lukeutuvat aikamme arvostetuimpiin tanssin tekijöihin, ja heidän teoksiaan on nähty Suomessa usein. Ek on toiminut muun muassa edesmenneen äitinsä Birgit Cullbergin perustaman Cullberg Ballet’n taiteellisena johtajana. Kylián tunnetaan muun muassa työstään Nederlands Dans Theatrelle, jossa hän on toiminut taiteellisena johtajana ja house-koreografina.
Ulkomaisena pääteoksena nähdään Carolyn Carlsonin vuonna 1983 valmistunut sooloteos Blue Lady, jonka tanssii yksi Suomen menestyneimmistä nykytanssijoista Tero Saarinen. Kuopiossa usein vieraillut Carlson teki Blue Ladyn alun perin itselleen ja esitti sitä kymmenen vuoden ajan ympäri maailmaa. Erilaisten naismuotokuvien kautta ihmisyyttä tutkiva teos syntyi uudelleen, kun koreografi sai ajatuksen vaihtaa naistanssijan tilalle miestanssijan. Idea syntyi Carlsonin kiinnostuksesta japanilaiseen kabuki-teatteriin ja sen miesnäyttelijöiden tulkitsemiin naisrooleihin. Blue Lady [revisited] sai uusintaensi-iltansa Saarisen esittämänä Lyonin tanssibiennaalissa viime syyskuussa.

Ranskalaisen nykytanssin kärkeä tanssiviikolla edustaa Compagnie Lionel Hoche, joka tuo Kuopioon kaksi runollisen kaunista teosta Volubilis ja Plexus. Lionel Hoche on tehnyt yhteistyötä maailman arvostetuimpien tanssiryhmien, kuten Pariisin Oopperan Baletin ja Monte Carlon Baletin kanssa. Kuopiossa Hoche vierailee nyt ensimmäistä kertaa.

Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmässä ja Suomen Kansallisbaletissakin tanssinut unkarilainen koreografi Andrea Ladányi, ja maansa johtaviin perkussionisteihin lukeutuva Gergo Borlai ilahduttavat yleisöä tanssia, musiikkia ja teatteria yhdistävällä showllaan. Samassa illassa nähdään myös Arja Tiilin vauhdikas ja humoristinen tanssiteos Henkilökohtaista. Kyseessä on Tiilin Raaka-aineet -trilogian toinen osa, joka ammentaa inspiraationsa rytmeistä, tanssin ja akrobatian fuusiosta sekä kadulta ja lähiöistä. Lavalla nähdään livebändin lisäksi nykytanssija Kaisa Niemi, sirkustaiteilija Henna Kaikula ja B-boyt Petri Kanerva ja Niki Sopanen.

Festivaalin espanjalaista flamenco-perinnettä jatkaa Angel Rojasin ja Carlos Rodriguezin Nuevo Ballet Español -ryhmä, joka esittää Kuopiossa teoksen Sangre Flamenca. Kyseessä on vauhdikas, maailmalla suuren suosion saavuttanut näyttävä teos, joka yhdistää espanjalaista tanssiperinnettä nykytanssiin.

Suomalaista nykykansantanssia tanssiviikolla edustaa 10-vuotisjuhliaan viettävä tanssiryhmä Tsuumi. Ryhmä tuo Musiikkikeskuksen juhlailtaan värikkään Samuli Nordbergin ja Reetta-Kaisa Ilesin ohjaaman tanssi- ja musiikkishow’n, joka esittelee otteita Tsuumin kymmenvuotistaipaleen varrelta.
Laajassa Kareliagaalassa esiintyvät muun muassa flamencotaiturit Angel Rojas ja Carlos Rodriguez, hip hop -taiteilija Antopio DiMaestre, Eurovision vuoden 2007 tanssikilpailun voittajat Jussi Väänänen ja Katja Koukkula sekä tanssijoita eri maiden kansallisbaleteista.

Juhlavuosi tarjoaa runsaasti ohjelmaa myös lapsille, nuorille ja heidän kanssaan työskenteleville. Baltialais-pohjoismainen Keðja-hanke huipentuu Suomen osalta Kuopiossa viimeisteltävään Corridor-tanssiteokseen, jossa tanssii noin 50 lasta ja nuorta kuudesta eri maasta. Kansainvälinen Keðja -seminaaritapahtuma tuo Kuopioon lasten lisäksi noin 150 lasten ja nuorten kanssa työskentelevää koulutuksen, kulttuurin ja tapahtumatuotannon ammattilaista eri puolilta maailmaa. Ohjelmassa nähdään myös Kuopion Tanssiakatemian ja Teatterikorkeakoulun tuotantoa tanssinopiskelijoiden esittämänä, koreografeina Virve Varjos, Harri Kuorelahti ja Ari Tenhula.
Yksi pääohjelman ulkomainen esiintyjäryhmä julkistetaan tulevalla viikolla. Jo vuosi sitten sovittu kanadalainen ryhmä perui vierailunsa vuodenvaihteessa, kun sen kotimaassa leikattiin kansainvälisen kiertuetoiminnan rahoitusta.
− Kansainvälisen talouskriisin ilmiöt heijastuvat väistämättä meidän tyyppiseemme tapahtumaan, kertoo festivaalin toiminnanjohtaja Anna Pitkänen.

− Onneksi verkostomme ja kansainväliset yhteytemme ovat kunnossa. Neuvottelut toisen esiintyjäryhmän kanssa ovat loppusuoralla.

Jorma Uotisen mukaan vuoden 2009 tanssiviikko kiteytyy kolmeen sanaan – taito, tulkinta ja tanssi.

− Laadun vaatimus on niin korkea, että jokaisella millimetrillä on merkitystä. Tanssin olemus kiteytyy siihen, että pienikin liike voi saada monumentaaliset mittasuhteet.

Lipunmyynti alkaa 2. maaliskuuta Lippupisteen myyntipisteissä ja Kuopion musiikkikeskuksessa.
Kurssiohjelma julkaistaan helmikuussa.

Kuopio Tanssii ja Soi järjestetään 11.-17.6.2009

http://www.kuopiodancefestival.fi