01.03.2012

Lasten LukuVarkaus 2012 palkinnosta kilpailee seitsemän lastenkirjaa

Lasten LukuVarkaus –kilpailun esiraadilla oli tänä vuonna tavallista suurempi urakka. Aikuisista koostuva esiraati kävi läpi lähes 100 vuonna 2011 julkaistua lastenkirjaa, joista seitsemän valittiin finaaliin. Lasten LukuVarkaus palkinto jaetaan nyt kahdennentoista kerran.

Lasten LukuVarkaus 2012 ehdokkaina ovat seuraavat kirjat:
Tuulia Aho: Urpukas (WSOY)
Antti Halme: Metalliveljet ja megabeibit (Otava)
Tomi Kontio: Iskusanat (Tammi)
Päivi Lukkarila: Kolmen ajan maa (Karisto)
Hannu Mäkelä: Herra Huu pitää ravintolaa (Tammi)
Kari Vaijärvi: Käärmekiven arvoitus (Kustannus-Mäkelä)
Netta Walldén: Ruben ja rouva Mallamudin tapaus (WSOY)

3.500 euron palkinnosta päättävät tänä vuonna kuusi lapsiraatilaista: Repokankaan koulun oppilaat Tiia Pietikäinen 9 v. (3 lk), Ronja Tolvanen 10 v. (4 lk), Joonas Voutilainen 12 v. (5 lk) sekä Svenska skolan oppilaat Antti-Jussi Ikonen 12 v. (6 lk), Sauli Löllö 12 v. (6 lk) sekä Pihla Shemeikka 12 v. (6 lk).

Esiraatiin kuuluivat Anu Ruotsalainen (myymälävastaava, Suomalainen Kirjakauppa, Varkaus), osastonjohtaja Katriina Leväinen sekä kirjastovirkailija Leena Ruotsalainen (Varkauden kaupunginkirjasto, lasten- ja nuortenosasto), assistentti Maija-Helena Soininen (Stora Enso Oyj), tapahtumasihteeri Heli Sutinen (Varkauden kaupunki, kulttuuritoimisto) sekä ma. pääsihteeri Petri Pietiläinen (Kaakkois-Suomen taidetoimikunta). Lisäksi luku-urakkaan osallistui Varkauden kaupunginkirjaston henkilökuntaa.

Voittanut lastenkirja julkistetaan keskiviikkona 13.6.2012 klo 12.00 Varkauden kaupunginkirjastossa Vekara-Varkaus festivaaliviikon yhteydessä.

Aikaisempina vuosina Lasten LukuVarkaus –palkinnon ovat voittaneet seuraavat kirjat: Tomi Kontio: Keväällä isä sai siivet (2001), Jorma Kurvinen: Susikoira Roi ja kioskimurto (2002), Marja Luukkonen: Kivi joka tahtoi takaisin järveen (2003), Silja Kiehelä: Sofia ja karhunkynsi (2004), Virpi Saarinen: Sudenkesyttäjä (2005), Tuulia Aho: Kuikansulka (2006), Marika Uskali: Pietari, Nella ja kulmakunnan kauhu (2007), Eppu Nuotio: Koko saaren Kingi (2008), Mike Pohjola: Kadonneet kyyneleet (2009), Ritva Toivola: Tuomas Karhumieli (2010) sekä Reetta Aarnio: Virvatulen vartijat (2011).

Valtakunnallisen Lasten LukuVarkaus –palkinnon perustivat vuonna 2001 Stora Enso Oyj sekä Varkauden kaupunki.

Lasten LukuVarkaus 2012 finaalikirjat ja kirjailijat:

Tuulia Ahon Urpukas (WSOY) on luontoa kunnioittava fantasiaromaani, kielellisesti kaunis kuvaus päähenkilönsä Urpukkaan, puoliksi ihmisen ja puoliksi haltian, vaarallisesta elämästä. Luontoa eivät kaikki halua kunnioittaa vaan kirous lankeaa kylän ylle. Vain suomunkaiskansan apu auttaisi kyläläisiä ja vain Urpukas voi hakea apua. Ahon tehokas tarina saa lukijan ihastelemaan maailmaa uusin silmin.

Tuulia Aho (synt. 1952 Helsingissä) on opiskellut Helsingin yliopistossa soveltavaa psykologiaa. Ahon esikoisteos on vuonna 1980 ilmestynyt Pieni laulaja, joka on julkaistu nimellä Almila. Vuonna 2006 Tuulia Aho voitti Lasten LukuVarkaus -palkinnon fantasiakirjallaan Kuikansulka.

Antti Halmeen Metalliveljet ja megabeibit (Otava). Uusin romaani metalliveljien maailmasta tuo Villen ja Harrin musiikkiharrastuksen uusiin ulottuvuuksiin. Biisien, juutuubiin ja menestyksen maailmassa sukkuloiva kertomus on tätä päivää: kuvaamista, nettiä ja harrastuksia, sipsien mussuttamista unohtamatta. Halme kuvaa hauskasti poikien nettimenoja ja unelmia; saa henkilöt elämään aivan puheensa tasolla.

Antti Halme (synt. 1972 Helsingissä) on koulutukseltaan taiteen maisteri. Hän työskentelee tekstin suunnittelijana mainostoimistossa. Antti Halme on elementissään kirjoittaessaan varhaisnuorille. Sekä esikoisteoksessaan Markus Light ja palautuspullon henget (2004) että sen jälkeen kirjoittamissaan romaaneissa on vauhtia kuin toimintaleffoissa. Halmeen Metalliveljet oli vuoden 2009 Finlandia Junior -palkintoehdokaskirja.

Tomi Kontion Iskusanat (Tammi) on osa Tammen ideoimaa sarjaa, jossa Jylhäkosken kaupunkiin sijoitettavia tarinoita 6-13 –vuotiaille kirjoittavat eri kirjailijat. Kontion Jylhäkoski –tarina on kuvaus 13-vuotiaan Eetun orastavasta ihastuksesta rinnakkaisluokkalaiseen Lauraan. Tunnetulla laadukkuudella Kontio kuvaa lapsen tunnemyrskyä ja samalla tuo runouden merkityksen lukijalle tietoisuuteen. Kontion seurassa hauskat sattumukset ja elävä kieli jaksavat viihdyttää.

Tomi Kontio (synt. 1966 Helsingissä) on suomalainen kirjailija ja runoilija. Hänen tuotantonsa sisältää runoja, laulutekstejä (Kelpo Pojat), proosaa ja nuortenkirjoja. Hän on saanut kahdesti J. H. Erkon palkinnon ja on saanut 2000 Finlandia Junior -palkinnon teoksesta Keväällä isä sai siivet. Kontio on opiskellut Helsingin yliopistossa kirjallisuustiedettä, filosofiaa ja estetiikkaa. Hän on toiminut myös kolumnistina ja avustanut Nuori Voima -lehteä. Tomi Kontio toimittaa Kirjailija-lehteä yhdessä Markku Kaskelan kanssa.

Päivi Lukkarilan Kolmen ajan maa (Karisto) on erittäin jännittävä vertauskuvallinen fantasiakirja, josta löytyy ajankohtaista sanomaa leikkimisen, välittämisen ja läsnä olemisen tärkeydestä sekä lapsille että aikuisille. Kymmenvuotias päähenkilö oppii elämästä ja aikuisten maailmasta kauniita mutta ikäviäkin asioita. Tarina pitää vallassaan aivan loppumetreille asti. Lukkarilan kirja on tehty ahmittavaksi kerralla loppuun saakka.

Päivi Lukkarila (synt. 1967 Kokkolassa) julkaisi esikoisteoksensa Koitetaan kestää, Nanna vuonna 2007. Lukkarila on opiskellut yleistä kirjallisuustiedettä Tampereen yliopistossa. Nuortenkirjojen lisäksi hän on kirjoittanut näytelmiä ja pari tietokirjaa. Lukkarila toimii kirjoittamisen lisäksi viestintäkouluttajana ja draamaopettajana.

Hannu Mäkelän Herra Huu pitää ravintolaa (Tammi). Klassikkoaseman saanut kummitus herra Huu seikkailee jo seitsemännessä kirjassa, jossa Huun ravintoloitsijan ura käynnistyy pakon edessä: kun nälkä kurnii vatsassa, eikä rahaa ruokaan enää ole, niin ystävät keksivät Huulle työtä. Eikä aikaakaan, kun Huun koti muuttuu ravintolaksi ja siitäpä kommellukset alkavat, koska Huu eikä hänen yhteistyökumppaninsa Orava osaa kokata. Apulaisia onneksi löytyy ja tarina etenee tutun hauskasti filosofisväritteisten mietintöjen lomassa. Kielellisesti Mäkelä on aina osannut leikitellä ja väännellä sanoja toisikseen. Huun seurassa oppii maistelemaan maailmaa sanojen kautta.

Hannu Mäkelä (synt. 1943 Helsingissä) tuotteliaimpia ja monipuolisimpia suomalaisia kirjailijoita ja on julkaissut yli sata teosta. Siihen kuuluu niin romaaneja, muistelmia, runokirjoja, lastenkirjoja, näytelmiä ja kuunnelmia kuin toimitettuja kirjallisuuskokoelmiakin sekä yksi novellikokoelma. Mäkelän tuotantoa on käännetty 15 kielelle, ja erityisesti Herra Huu -lastenkirjat ovat saaneet suosiota Suomen ulkopuolella.

Kari Vaijärven Käärmekiven arvoituksessa (Kustannus-Mäkelä) kirjan päähenkilöt tekevät roolipeliä saamelaisten vanhojen tarinoiden pohjalle. Toinen heistä, Aleksi, löytää vanhoja muistiinpanoja ja repaleisen nahanpalan täynnä kuvioita. Tästä lähtee liikkeelle melkoinen seikkailu, koska pojat suuntaavat Lappiin ja suorana vaaroihin. Ikivanhan käärmekiven arvoitus pitää matkalla ratkaista, että maailma pelastuisi tuholta. Vaijärven vetävä seikkailukirja on jatkoa hänen aikaisemmalle tarinalleen ”Kivisen kehän arvoitus” (2010), mutta voidaan lukea myös itsenäisenä tarinana.

Kari Vaijärvi (synt. 1943 Helsingissä) on espoolainen nuortenkirjailija ja kirjastonhoitaja. Hän on julkaissut yli 40 teosta, ennen kaikkea lasten- ja nuortenkirjoja, mutta myös runokokoelman ja näytelmiä. Työstään hänet on palkittu Valtion kirjallisuuspalkinnolla, Espoon kaupungin kulttuuripalkinnolla, lastenkulttuurin valtionpalkinnolla ja kaksi kertaa Plättä-palkinnolla.

Nella Walldenin Ruben ja rouva Mallamudin tapaus (WSOY) on esikoiskirja. Esikoiskirjailija Walldenin mysteeritarina iskee huumorilla ja hauskalla kielellä lukijan mieleen. Jännitys alkaa siitä, kun yksinäisen rouva Mallamudin takapihalta kuuluu öisin outoa ääntä. Itse rouvassa on Rubenin ja hänen sisarensa mielestä jotain tuiki outoa, koska rouvan talossa ei käy vieraita, mutta kummallisia ääniä sen sijaan riittää. Ruben lähtee sisarensa kanssa selvittämään rouvan arvoitusta, ja se on vasta kiinnostavan seikkailun alkua. Kirjailija on keksinyt mainion joukon hahmoja kirjaansa, mikä kertoo siitä, että käsissä on kirjasarjan ensimmäinen osa. Tarina pitää näkökulman vaihdoksineen aikuislukijankin otteessaan ihan loppuun saakka.

Netta Walldén (synt. 1973 Orivedellä) on esikoiskirjailija, joka työskentelee äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana Klaukkalassa. Hän on opiskellut Tampereen yliopistossa mm. suomen kieltä, kirjallisuutta ja tiedotusoppia sekä lisäksi markkinointia ja luovaa kirjoittamista Kriittisessä Korkeakoulussa. Kirjailijan tekstejä on palkittu Pirkanmaan kirjoituskilpailun proosa- ja lyriikkasarjoissa.

Vekara-Varkaus Festivaaliviikko järjestetään Varkaudessa 11.-17.6.2012.

Etusivu