02.08.2021

Meidän Festivaalilla 2021 reilu tuhat kuulijaa – festivaali järjestettiin toista kertaa poikkeusjärjestelyin

Kolmas Kamus-kvartetin suunnittelema Meidän Festivaali tuli päätökseensä lauantaina 31.7.2020. Festivaali juhli tänä vuonna jo 25-vuotista taivalta, ja festivaaliviikon teemaksi oli valikoitunut Tuusulanjärvi. Festivaalilla koettiin yhteensä 23 maksullista ja yhdeksän ilmaista tilaisuutta. Pääsymaksullisten tapahtumien täyttöaste oli 89 % ja konserteista 13 oli loppuunmyyty.

Kamus-kvartetti suunnitteli Meidän Festivaalin nyt kolmatta kertaa. Kamuksen suunnittelemista festivaaleista siten vain ensimäinen on saatu toteuttaa normaalein järjestelyin. Sen ei kuitenkaan ole annettu vaikuttaa taiteelliseen sisältöön. ”Tuusulanjärven taitelijayhteisössä on aina luotu tinkimättömästi uutta riippumatta siitä kuinka haastavia ajat ovat. Tämän perinteen velvoittamina suuntaamme katseen valoisasti ja päättäväisesti tulevaisuuteen”, Kamuslaiset pohtivat.

Tämän vuoden festivaalin yksi ihanimpia asioita on ollut seitsemän kantaesitystä, joista olemme huomanneet kuinka eri tavoin on mahdollista säveltää ja kuinka valtavan hienoa se on. Näistä kantaesityksistä muodostui puolivahingossa piilossa luikerteleva teemallinen linja joka nivoi viikon yhteen”, Kamus jatkaa. Maailman- tai Suomen kantaesityksiä kuultiin Tytti Arolalta, Lauri Supposelta ja Riikka Talvitieltä, Lauri Porralta, Rolf Gustavssonilta, Aino Tenkaselta, Joonas Kuikalta ja Glenn Kotchelta. Kamuksen kutsumana festivaaliviikolla 2021 esiintyivät muun muassa rumpalit Glenn Kotche, Tony Buck ja Olavi Louhivuori, alttoviulisti Lilli Maijala, kontrabasisti Olivier Thiery, lastenmusiikkiyhtye Mimmit, pianisti Matleena Nyman, Lyyti, säveltäjä-muusikko Marouf Majidi, meteorologi Kerttu Kotakorpi, kitaristi Ismo Eskelinen, säveltäjä Lauri Porra, Trio Est, viulisti Pekka Kuusisto ja monet muut uteliaat tekijät.

Festivaalin päätähti Tuusulanjärvi verhoutui festivaaliviikolla aika ajoin rehevän leväkasvuston alle. Päätöskonsertissa Tytti Arolan teoksessa oli tarkoitus käyttää Tuusulanjärven vettä, mutta veden mahdollisen sinileväisyyden vuoksi sitä ei haluttu tuoda sisään konserttisaliin.

Festivaaliviikkoa sopeutettiin pandemiaan monin eri tavoin. Merkittävin sopeutus oli huomattavasti rajoitetut yleisömäärät. Rajoitusten puitteissa festivaalilla taidetta koki yli 1100 festivaalikävijää ilmaistapahtumat mukaanlukien. Kaikille kuulijoille oli ennakkoon järjestetty istumapaikka seuruekokojen mukaisesti, ja seurueiden välille varmistettu turvaväli. Festivaalilla myös edellytettiin maskin käyttöä sisätiloissa. ”Tauti- turvallisuustoimet onnistuivat festivaalilla hyvin ja saimme niistä kiitosta yleisöltä. Yleisö toimi vastuullisesti ja rauhallisesti konserteissa. Haluan erityisesti kiittää niitä yleisön jäseniä, jotka eivät valitettavasti päässeet paikalle koronaoireiden vuoksi”, kertoo toiminnanjohtaja Petra Piiroinen. ”Vaatii selkärankaa peruuttaa odotettu konserttikäynti nuhan takia. Siinä osoitettiin hienoa vastuullisuutta. Kiitämme!”

Meidän Festivaalin toimintaa vuonna 2021 ovat tukeneet Suomen kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Järvenpään kaupunki, Tuusulan kunta, Musiikin edistämiskeskus MES, Madetoja-säätiö, Suomen Yhdysvaltain suurlähetystö, TelepArt (Institut finlandais & Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti), OP Uusimaa, Auto-Arita ja Terveystalo.

MEIDÄN FESTIVAALI

Meidän Festivaali on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisuudestaan tunnettu kamaritaidetapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 1997 lähtien Tuusulanjärvellä. Tapahtuman taiteellinen johtaja on maamme johtaviin jousiensembleihin lukeutuva Kamus- kvartetti. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä sekä vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla. Festivaalille on myönnetty eurooppalainen EFFE -laatuleima vuosille 2019– 21 ja Ekokompassi Tapahtuma -sertifikaatti 2019–21. Tapahtuman järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry.

www.meidanfestivaali.fi