01.03.2021

Meidän Festivaalin ja Globe Art Pointin yhteisresidenssiin valittiin kansainvälinen ryhmä – työn alla ajaton kertomus siirtolaisuudesta

Kuusihenkinen monitaiteinen työryhmä on tullut valituksi Meidän Festivaalin ja Globe Art Pointin yhteiseen G.A.P LAB -residenssiin Meidän Festivaalille. Kansainvälisen ryhmän piti työskennellä festivaalilla jo vuonna 2020, mutta residenssiä jouduttiin pandemian vuoksi lykkäämään. Järjestyksessään 25:ttä Meidän Festivaalia suunnitellaan terveysturvallisuus edellä heinäkuulle 2021

Residenssiin valitussa ryhmässä on jäseniä Suomesta ja Iso-Britanniasta: säveltäjä Marouf Majidi (FIN), säveltäjän assistentti ja sovittaja Gaia Schiller (FIN), näyttelijä-muusikko Tuukka Leppänen (FIN), käsikirjoittaja Hattie Naylor (UK) sekä näyttelijä-muusikko Laura Hanna (UK). Teoksen ohjaa Josephine Burton (UK). ”Emme malta odottaa, että pääsemme viettämään viikon Meidän Festivaalilla teoksen kehittelyn parissa ja jakamaan sen kanssanne”, kertoo Burton.

Syksyllä 2019 haussa olleeseen G.A.P LAB -residenssiin Meidän Festivaalille 2020 vastaanotettiin yhteensä 44 hakemusta taiteilijoilta ja valmiilta työryhmiltä. G.A.P LAB -hankkeen mukaisena ehtona oli, että residenssissä työskentelevässä ryhmässä tulee olla sekä suomalaissyntyisiä että ulkomaalaistaustaisia, Suomessa asuvia jäseniä. Valituksi tuli hakua varten muodostettu kansainvälinen työryhmä. Valinnan tekivät festivaalin taiteellinen johto Kamus-kvartetti sekä Globe Art Pointin puheenjohtaja Ceyda Berk-Söderblom.

Globe Art Point tekee tärkeää työtä Suomessa asuvien, ulkomaalaissyntyisten taiteilijoiden aseman ja työllistymisen tukemiseksi. Meidän Festivaalin ja Globe Art Pointin jaetut tavoitteet monimuotoisesta kulttuurialasta sekä tasa-arvosta taide- ja kulttuurikentällä kohtaavat G.A.P LAB -hankkeessa. ”G.A.P LAB on erinomainen rakenne monimuotoisuuden ja inkluusion edistämiseksi suomalaisessa taidekentässä”, kertoo Berk-Söderblom. ”Edistämällä yhteistyömahdollisuuksia vakiintuneiden suomalaisten toimijoiden kanssa Globe Art Point pyrkii tukemaan ulkomaalaistaustaisten taiteilijoiden työtä Suomessa ja viljelemään hedelmällisiä kohtaamisia monipuolisista kulttuuritaustoista tulevien taiteilijoiden välille. Yhteistyömme Meidän Festivaalin kanssa tuo esille tällaisten kohtaamisten todellisen potentiaalin”, Berk-Söderblom jatkaa. G.A.P LAB -hanketta tukee Suomen Kulttuurirahasto.

 

Työn alla ajaton kertomus Euroopan historian alkuhämäristä

Työryhmän inspiraationa on ollut roomalaisen Vergiliuksen 20-luvulla eaa. kirjoittama eeppinen runoelma Aeneis. Ryhmä käsittelee ajatonta runoelmaa tämän päivän siirtolaisten kokemuksen kautta. “Teoksemme on kuin matka Euroopan ytimeen, kun uudelleenkuvittelemme Aeneaksen, joka pakenee Troijasta, itäisestä sodan repimästä kaupungista, ja matkustaa Välimeren yli turvapaikkaan, haastavaan sopeutumiseen ja uudelleensijoittumiseen Italiassa, tämän päivän taiteilijaksi,” ohjaaja Josephine Burton kertoo ryhmän konseptista.

Teos tutkii nykypäivän eurooppalaista identiteettiä ja tarttuu haastaviin kysymyksiin vapaan liikkuvuuden tulevaisuudesta ja kulttuurisen ymmärryksen tärkeydestä. Residenssi Meidän Festivaalilla on ryhmän työstämälle Dido’s Bar -työnimellä kulkevalle teokselle vain yksi monista vaiheista, sillä brittiläinen Dash Arts -taideorganisaatio jatkaa työskentelyä teeman parissa ja vie teoksen kiertueelle Eurooppaan vuonna 2022. Teos tulee olemaan osa Dash Artsin laajempaa EUTOPIA -sarjaa, jossa tarkastellaan Euroopan eri puolia brexitin jälkimainingeissa taiteen keinoin. Burton on myös Dash Artsin taiteellinen johtaja.

 

Suunnitelmat globaalin pandemian jaloissa

”Yhdessä Maroufin kanssa kasasimme huolella pienen taiteellinen tiimimme suomalaisia ja ulkomaalaistaustaisia taiteilijoita ympäri Eurooppaa kehittämään esitystämme yhdessä. Ja sitten iski pandemia. Vuotta suunniteltua myöhemmin olemme todellakin innoissamme, että pääsemme luoksenne. Ja voimme olla kiitollisia siitä, että vuoden viivästys on antanut meille mahdollisuus hioa esityksen visiota”, Burton jatkaa. Dido’s Bar -konseptia työstetään festivaaliviikolla residenssissä Kallio-kuninkalassa esitettävään muotoon, joka koetaan festivaaliviikon lopulla osana festivaalin ohjelmaa. Residenssiryhmän työskentelyä pyritään avaamaan myös yleisölle avoimissa harjoituksissa, mikäli pandemiatilanne sen sallii.

Meidän Festivaali järjestetään Tuusulanjärvellä 25.–31.7.2021 25:ttä kertaa. Ensimmäistä neljännesvuosisataansa juhlivan kamaritaidetapahtuman koko ohjelmisto julkaistaan myöhemmin keväällä 2021. Ohjelmiston suunnittelee festivaalin taiteellinen johto Kamus-kvartetti.

Festivaalia suunnitellaan koronapandemian vaikeasti ennustettavia liikkeitä seuraillen. ”Suhtaudumme kansainvälisten festivaalivieraiden tuomiseen Tuusulanjärvelle päättäväisen realistisesti”, kertoo festivaalin toiminnanjohtaja Petra Piiroinen. ”Tilanne kehittyy ja muuttuu nyt nopeasti, ja toivomme, että saamme mahdollisuuden tuoda elävää taidetta pandemiaturvallisesti yleisöillemme, kuten edeltävänäkin kesänä pystyimme tekemään.”

 

Meidän Festivaali

Meidän Festivaali (ent. Tuusulanjärven kamarimusiikki) on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista tempauksista tunnettu festivaali. Heinäkuun lopulla Tuusulanjärven historiallisessa ympäristössä koettava tapahtuma perustettiin vuonna 1997. Kamus-kvartetti aloitti Meidän Festivaalin uutena taiteellisena johtajana syksyllä 2019 Pekka Kuusiston seuraajana. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä sekä vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla. Meidän Festivaalin järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry.

www.meidanfestivaali.fi