16.06.2020

Mikkelin Musiikkijuhlat: Jean Sibeliuksen 3. Sinfonian musiikin visualisointikilpailun voittajat valittu – konsertti 25.10.2020

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk järjesti Suomessa ja Venäjällä kaikille avoimen musiikin visualisointikilpailun, jonka voittajat on nyt valittu.

Tehtävänä oli visualisoida Sibeliuksen 3. Sinfonia siten, että kukin sinfonian osa muodostaa oman kilpailuteoksensa. Visualisoitavan osan sai valita vapaasti. Kullekin sinfonian osalle on nyt valittu voittajateos työstettäväksi ja esitettäväksi Mikkelin musiikkijuhlilla lokakuussa 2020.

 

Rohkeita, poikkitaiteellisia toteutuksia

Kilpailuun osallistui laaja kirjo ammattitaiteilijoita sekä pelitaiteen, audiovisuaalisen, graafisen suunnittelun ja valotaiteen opiskelijoita niin Venäjältä kuin Suomesta. Erityisen mielenkiintoisia olivat monialaisten tiimien yhteistyönä syntyneet kilpailuehdotukset. Kilpailijat hyödynsivät erilaisia alustoja ja pelimoottoreita kuten Unityä.

Visualisoinneissa nähtiin mallinnoksia musiikin DNA:sta, croquis-tekniikkaa, tilallisia sommitelmia, avantgardistisia, kaitafilminomaisia sekä live-musiikin kanssa hienosti synkronoitavissa olevia kokonaisuuksia. Sibeliuksen musiikki inspiroi tarinallisuutta muun muassa tanssina ja jopa skeittauksena.

-Saimme määräpäivään mennessä monipuolisen kattauksen eri taidemuotoja hyödyntäviä kilpailuehdotuksia. Voittajateosten laatu oli korkea ja niissä vastattiin synestesian toimeksiantoon, joten luvassa on todella ainutlaatuinen konserttielämys 25.10.2020, Heini Haapaniemi Xamkilta iloitsee.

Teemu Laasanen Mikkelin musiikkijuhlilta on tyytyväinen kilpailutöihin ja kilpailun saamaan huomioon:

-Kilpailuteosten taso oli korkea, ja teosten monimuotoisuus yllätti positiivisesti. Musiikkia ja synesteettisiä ilmiöitä voi visualisoida todella eri tavoin.

-Yleisesti kilpailussa oli mukana kiinnostavia teoksia, joista muutamat rohkeita ja jopa omalaatuisia toteutuksia. Useampaa kilpailutyötä yhdisti musiikkivideomaisuus. Sinfonian ja synestesian yhdistäminen visuaaliseksi kerronnaksi oli voittajatöissä osattu tehdä taidokkaasti, jokainen omalla uniikilla tavallaan, Antti Kaukinen OiOi:lta luonnehtii.

 

Voittajateokset ehyitä kokonaisuuksia, joissa on kehittyvä tarina

Kansainvälisessä tuomaristossa olivat mukana Mikkelin musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Teemu Laasanen, yrittäjät Sami Kämppi ja Antti Kaukinen OiOi:lta, projektipäällikkö Heini Haapaniemi Xamkin Luovien alojen yksiköstä sekä professori Liubov Dzhikiya ja apulaisprofessori Ekaterina Prozorova Pietarin valtiolliselta designin ja teknologian yliopistolta.

 

Voittajia valikoitaessa tuomaristo piti tärkeänä luovuuden ja omaperäisyyden lisäksi harkittua ja taiteellisesti ehyttä kokonaisuutta, jossa on kehittyvä tarina ja vastattu synesteettisyyden tehtäväksiantoon.

Synestesialla tarkoitetaan yhden aistiärsykkeen stimuloivaa vaikutusta toiseen, tässä ääniärsykkeen luomaa kuvallista materiaalia. Lähtökohtana visualisoinnille tuli olla Jean Sibeliuksen 3. Sinfonia, sen muodostamat mielikuvat ja kuvallinen ilmaisu. Visualisoinnissa sai hyödyntää mitä tahansa taidemuotoa, mutta kilpailuteos tuli esittää mp4-videomuotoisena.

Voittajateokset ovat:
Osa I, Allegro moderato: Sini Aalto ja Mikko Oksalahti, Suomi
Osa II, Andantino con moto, quasi allegretto: Daria Kuriatnikova, Sofiat Parchieva, Anastasia Khokhryakova, Artemiy Dzhikia, Sofia Voronova, Venäjä
Osa III Moderato – Allegro ma non tanto: Lydia Siikasmaa, Suomi

 

Konsertti lokakuussa

Voittajat pääsevät taiteellistekniseen mentorointiprosessiin ja lopulliset työt nähdään Mikkelin musiikkijuhlilla 25.10.2020 klo 19.00 Suomalainen Fantasia -konsertissa Mikaelissa. Silloin myös julkistetaan 1000 euron kannustuspalkinto yhdelle teoksista. Myös yleisö pääsee äänestämään lopullista voittajaa.

Kokonaisteoksen lopullinen muoto ja tempo määräytyvät vasta harjoituksissa Sinfoniaorkesteri Vivon kanssa.

Konsertin avaa Ludvig van Beethovenin Pastoraalisinfonia, jonka aikana Mikaelin Martti Talvela -salin seinäpinnoille heijastetaan elävää luontokuvaa. Sibeliuksen 3. Sinfonian osat visualisoidaan Xamkin järjestämän Synestesia-kilpailun voittajatöillä. Finnish Fantasia on kunnianosoitus Walt Disneyn legendaariselle Fantasialle 80 vuoden takaa, vuodelta 1940.

 

Voittajat ja voittajateosten luonnehdinnat

Tuomaristo luonnehtii voittajateoksia näin:

Osa I Allegro moderato
Sini Aalto ja Mikko Oksalahti, Suomi

Kaunis ja runollinen teos, joka elää vahvasti musiikin mukana. Yhteys musiikkiin on ilmiselvä. Luonnon läsnäolo ja suomalaisuus ovat teoksen kantavia teemoja ja kerronta etenee pitäen mielenkiinnon yllä loppuun asti. Tarinallisuus viehättää ja visuaalinen ilme on rauhallinen. Tarinankerronnassa on mielleyhtymiä Akseli Gallen-Kallelan Art Nouveau -kuvastoon ja siksi se kuvaa tunnistettavasti suomalaisia mielenmaisemia. Teoksen värimaailma on rauhoittava ja seesteinen. Korkealaatuinen piirtojälki ja sommitelmallisuus yhdistettynä musiikin mukana etenevään tarinaan tarjoaa katsojalleen ainutlaatuisen elämyksen. Teoksen esitys on mahdollista toteuttaa live-orkesterin kanssa reaaliaikaisella ainutkertaisella tavalla.

 

Osa II Andantino con moto, quasi allegretto
Team SPbSUITD, Kuriatnikova Daria, Parchieva Sofiat, Khokhryakova Anastasia, Dzhikia Artemiy, Voronova Sofia, Venäjä

Teos on harkitun elegantti, runollinen ja klassisen kaunis. Väreillä leikitellään ja musiikin tunnetilat heijastuvat hyvin tanssijasta. Teosta voidaan kehittää yksityiskohtaisemmasta kuvallisesta ilmaisusta laajempaan kokonaisuuteen, jossa myös livetoteutus antaa mahdollisuuden useiden kuvapintojen käytöstä tanssijan liikkeen ilmentämiseen. Väripisarat ja tanssi etenevät tarinallisesti, kerrontaa voidaan edelleen elävöittää asuin ja projisoinnein.

 

Osa III Moderato – Allegro ma non tanto
Lydia Siikasmaa, Suomi

Visualisointi, joka muistuttaa hyvin paljon aitoa synestesiaa. Väripaletti on harkittu ja tunnelma meditatiivinen. Teoksen live-esitystä voidaan tukea hienosti konserttisalin värivalaisulla. Teoksessa on hieno meditatiivinen tunnelma; rauhoittavaa ja kokonaisvaltaista värien leikkiä ja teos etenee synkroniassa musiikin kanssa. Työn kehittämisessä on valtavasti potentiaalia arkkitehtoniseksi kokonaistaideteokseksi, jossa koko katsomo otetaan immersiivisesti värikylvyn syleilyyn. Taiteilija on tavoittanut Sibeliuksen musiikin olemuksen ja muuntanut sen moderniksi, abstraktiksi visuaaliseksi ilmaisuksi.