10.02.2009

Naantalin Musiikkijuhlat 31.5.–12.6.2009

Juhlavuoden ohjelmassa kirkko-ooppera, kantaesitys ja konserttiristeily

Kamarimusiikkia auringon alla – Naantalin Musiikkijuhlat 30 vuotta

Kamarimusiikki on soinut Naantalin luostarikirkossa jo 30 kesää. Maamme vanhimpiin kesätapahtumiin lukeutuva Naantalin Musiikkijuhlat on kasvanut yhdeksi Suomen tunnetuimmista festivaaleista, jonka kävijämäärä on vakiintunut noin 18 000 konserttivieraaseen. Viime vuosien ajan kesäfestivaalia ovat täydentäneet myös suositut talvikonsertit.

Laajenevan saaristokaupungin musiikkijuhla

Naantalin Musiikkijuhlien menestys on rakentunut kolmelle kivijalalle: kamarimusiikki, korkea laatu ja aurinkokaupungin ainutlaatuinen miljöö. Taiteellisesta suunnittelusta on alusta lähtien vastannut festivaalin perustaja, professori Arto Noras. Juhlavuodelle hän on koonnut 26 konsertin sarjan, jota täydentää musiikkijuhlaristeily. Ohjelmassa on erityisesti huomioitu kahden merkittävän säveltäjän juhlavuodet: Felix Mendelssohnin syntymästä ja Joseph Haydnin kuolemasta on kulunut 200 vuotta.

Naantalin kaupunki on tämän vuoden alusta laajentunut saariston suuntaan, kun siihen liittyivät Rymättylän, Merimaskun ja Velkuan saaristokunnat. Naantalin Musiikkijuhlat on soinut 30-vuotisen historiansa aikana laajasti Naantalia ympäröivällä saaristoalueella. Tänäkin vuonna pääkonserttipaikkana toimii Naantalin keskiaikainen luostarikirkko, minkä lisäksi konsertteja kuullaan myös Rymättylän, Merimaskun, Velkuan ja Raision kirkoissa sekä ensimmäistä kertaa Kaarinan kirkossa kaupungin 700-vuotisjuhlan kunniaksi.

Kirkko-ooppera avaa juhlafestivaalin

Festivaalin avaa kaksi esitystä Suomessa tiettävästi ensimmäistä kertaa esitettävästä Benjamin Brittenin kirkko-oopperasta Tuhlaajapoika. Teos on kolmas osa oopperatrilogiasta, jonka ensimmäinen osa Kuovijoki esitettiin Naantalissa suurella menestyksellä vuonna 2006. Teokseen on kiinnitetty nuoren polven huippulaulajat Ville Salonen ja Petri Bäckström, tenori, Jussi Lehtipuu, baritoni sekä Jussi Merikanto, bassobaritoni. Teoksen on Naantalin esityksiä varten suomentanut Jussi Törnwall. Toinen esityksistä on omistettu Martti Talvelalle. Laulajasuuruus vaikutti myös Naantalissa juhlien alkuvuosina ja esiintyi mm. ensimmäisellä festivaalilla vuonna 1980.

Maailman kantaesitys Pendereckiltä

Yksi juhlien huippuhetkistä tulee olemaan Naantalin Musiikkijuhlien ystävän, säveltäjä Krzysztof Pendereckin uuden sellosonaatin maailman kantaesitys 2.6. Teos on Musiikkijuhlien tilausteos ja sen kantaesittävät Arto Noras ja Ralf Gothóni.

Odotettu on myös sopraano Soile Isokosken konsertti 9.2. yhdessä baritoni Bo Skovhusin ja pianisti Marita Viitasalon kanssa. Ohjelmassa on Hugo Wolfin Italialainen laulukirja. Sopraano Pia Freund esiintyy kahdessa konsertissa, 10. ja 11.6, jolloin ohjelmassa on mm. Schönbergin vaikuttava Pierrot Lunaire.

Orkesterivieraina English Chamber Orchestra ja Sinfonia Lahti

Musiikkijuhlien ensi kesän taiteilijoita ovat myös Cho-Liang Lin, Regis Pasquier, Mihaela Martin, Jaakko Kuusisto ja Elina Vähälä, viulu, Frans Helmerson ja Hannu Kiiski, sello, Niek de Groot, kontrabasso, Xu Zhong, Ralf Gothóni ja Juhani Lagerspetz, piano, Michel Lethiec, klarinetti sekä Fine Arts Quartet. Ensimmäistä kertaa Naantalissa esiintyy venäläis-sveitsiläinen sellisti Ivan Monighetti.

Festivaalin odotettu orkesterivieras on maailman parhaisiin kamarikokoonpanoihin lukeutuva English Chamber Orchestra, jota kuullaan 7.6. ja 8.6. Kamariorkesteria johtaa Ralf Gothóni. Sinfonia Lahti konsertoi Naantalissa 5.6. ensimmäistä kertaa Jaakko Kuusiston johdolla. Ohjelmassa on Sibeliusta ja Mozartia sekä Aulis Sallisen Konsertto klarinetille, sellolle ja kamariorkesterille, op. 91, nyt ensimmäistä kertaa selloversiona Arto Noraksen esittämänä.

The Real Group ensimmäistä kertaa Naantalissa

Teatteri Emman katetussa ulkoilmakatsomossa kuullaan 10.6. ruotsalaista huippuluokan lauluyhtyettä The Real Group. A cappella -lauluun erikoistunut yhtye on 25-vuotisen historiansa aikana noussut maailman maineeseen ja toiminut mm. suositun lauluyhtye Rajattoman esikuvana. Naantalin Kaivohuoneella järjestetään kaksi illalliskonserttia: 4.6. esiintyy Emma Salokoski Ensemble, 9.6. kamarimusiikki-iltaa emännöi näyttelijä Seela Sella.

Juhlavuoden kunniaksi järjestetään myös kaksi ilmaiskonserttia. Perinteisessä puistokonsertissa Naantalin Kaivopuistossa 7.6. musiikillista iltapäivää tahdittaa Aura Brass Band. Toinen ilmaiskonsertti järjestetään 9.6, jolloin Raision torilla kuullaan Total Cello Ensemblen vauhdikas Total Cello Show. Konsertti on Raision kaupungin lahja Musiikkijuhlille ja seudun musiikinystäville.

Meren kunniaksi

Musiikkijuhlat on mukana Saaristomeren suojelutyössä. Konserttivieraat voivat tukea Saaristomeren suojelurahaston toimintaa hankkimalla erityisen Saaristomerilipun. Festivaalin päätöskonsertti In honorem maris 12.6. soi meren kunniaksi, ja siitä on tarkoitus tehdä jatkuva perinne myös seuraaville vuosille. Festivaalin lopuksi järjestetään 30-vuotisjuhlaristeily, joka suuntautuu 13.–16.6. Riikaan ja Saarenmaalle Kristina Regina -aluksella. Mukana risteilyllä on useita Musiikkijuhlien taiteilijoita ja matkaohjelmaan sisältyy konsertteja sekä laivalla että risteilykohteissa. Risteilyä isännöi Erkki Toivanen.

Nuoret musisoivat leirillä

Musiikkijuhlien yhteydessä järjestetään jälleen musiikkileiri Vallis Gratiae -akatemia. Tänä vuonna leirillä on opetusta ja mestarikursseja viulun, sellon ja ensimmäistä kertaa myös kontrabasson opiskelijoille. Leiriläisistä kootaan orkesteri, jota johtaa Jaakko Kuusisto. Musiikkileirin maksuton päätöskonsertti järjestetään 12.6.

Naantalin Musiikkijuhlien liput ovat myynnissä valtakunnallisesti Lippupisteen myyntipisteissä sekä Naantalin Matkailussa. Koko ohjelma osoitteesta www.naantalinmusiikkijuhlat.fi.

http://www.naantalinmusiikkijuhlat.fi