22.05.2014

Oulun juhlaviikot esittää -sarjan teokset valittu

Oulun juhlaviikot tarjoaa jälleen kulttuuria ja taidetta koko elokuun ajan. Eri taiteenalojen huiput esiintyvät lukuisissa jäsenfestivaalien tapahtumissa, ja Oulun juhlaviikot esittää -tapahtumasarja tuo katukuvaan ja moninaisille näyttämöille keväisen ohjelmistohaun valinnat. Tapahtumasarjassa nähdään tänä vuonna ilma-akrobatiaa, kaupunkikalastusta sekä kaksi esittävän taiteen kantaesitystä.

VARJAKKA vie katsojat salaperäiseen saareen

VARJAKKA on taiteilijaprofessori, tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunulan ohjaama monitaiteellinen teos, joka saa kantaesityksensä 6. elokuuta. VARJAKKA on immersiivinen matka, joka vie katsojansa Oulun edustalla sijaitsevaan Varjakansaareen ja syvälle alitajuiseen maailmaan, jossa kohdataan mielikuvituksellisia näkyjä ja todistetaan unen kaltaisia kohtauksia.

Teos koetaan kiertokävelynä Varjakansaaren historiallisissa rakennuksissa ja maisemissa. Retkeen osallistuvat katsojat ovat itsekin osa teosta, jonka aiheena ovat Varjakansaaren ja saaressa toimineella sahalla työskennelleiden ihmisten tarinat, joita on koottu sekä kirjaksi että lehtiartikkelisarjassa.

Saaren rikas historia inspiroi VARJAKAN tekijöitä, ja teoksessa kaikuvat todelliset tapahtumat sekä kuvitteelliset kohtaukset.  VARJAKKA on sukellus saaren maailmaan, jonka miljöö luo teokselle unohtumattomat puitteet.

Monitaiteellinen teos koostuu nykytanssista, teatterista, esitystaiteesta, live-musiikista, video- ja animaatiotaiteesta, valokuvista ja installaatioista. Rehevä ja salaperäinen saari on jo itsessään suuri installaatio, jossa taiteilijat luovat omia sisä- ja ulkotilalavastuksia, joihin esitystapahtumat sijoittuvat. Kolmituntinen kokemus käynnistyy kuljetuksista saareen, kun katsojat viedään Oulun keskustasta Varjakkaan.

VARJAKAN esiintyjät ovat Yli-Maunulan lisäksi Titta Court, Jukka Ristolainen, Kira Riikonen, Maria Littow ja Vaatu Kalajoki. Teoksen apulaisohjaaja on tanssija ja koreografi Milla Virtanen. Muusikko ja äänisuunnittelija on Anssi Laiho. Pukusuunnittelija-lavastajana toimii Heidi Kesti, ja visualisointitiimiin kuuluvat myös animaatiotaiteilija Leevi Lehtinen, puuartesaani Maria Littow ja järjestäjä Tapani Launonen. Mukana ovat myös valokuvaaja Janne-Pekka Manninen ja art director Sampo Marjomaa sekä graafikko Tomi Hurskainen. Teoksen tuottaa Flow Productions, ja liput tulevat myyntiin kesäkuun puolivälissä.

Nuori oululaismies päättää pitää juhlat

Tornadon työryhmä lupaa tarjota kesän unohtumattomimmat kotibileet. Viiden omalakisen oululaislähtöisen taiteilijan muodostaman kollektiivin intiimi nykyteatteriesitys esitetään omakotitalossa noin 40 hengen yleisölle kerrallaan.

Kirjailija Miki Liukkosen käsikirjoittamassa Tornadossa intensiivisen näyttelijälupauksen, Jaakko Ohtosen, esittämä päähenkilö yrittää koota yhdessä yleisön kanssa itseytensä rakennuspalikoista vastausta kysymykseen: kenen on enää mielekästä elää nyky-Oulussa?

Monitaiteellisen, mielen ja kotiseudun rajoja reflektoivan esityksen ohjaa mm. Ylioppilasteatterin taiteellisena vastaavana ansioitunut nuoren polven teatteriohjaaja Ossi Koskelainen. Äänisuunnittelusta vastaa muusikko-esitystaiteilija Ilpo Heikkinen ja tilasuunnittelusta kuvataiteilija Konsta Koivisto.

Tornado kantaesitetään lauantaina toinen elokuuta, ja esitykset jatkuvat viikonloppuisin elokuun loppupuolelle saakka. Esityspaikka sekä tarkemmat esitysajat julkaistaan kesäkuussa.

Mukaan mielikuvitus ja eväskori

Floreo aerealis on Oulun kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneita varten luotu sirkuselämys. Tilalähtöinen ilma-akrobatiaa ja nykytanssia yhdistävä teos luo löytöretken lapsuuden viattomampaan ja mutkattomampaan maailmaan, ja kasvitieteellinen puutarha luo koko perheen tapahtumalle mielenkiintoisen, kouluretkiltäkin tutun miljöön.

Teoksen inspiraationa ovatkin toimineet lapsuuden leikit sekä itse puutarha, jonka rönsyilevät kasvit ja köynnökset on kuin tehty kehystämään köysien ja renkaiden varassa leijailevaa akrobaattia.

Esityksen on suunnittellut ja esittää koreografi, ilma-akrobaatti Ilona Jäntti. Teos esitetään sisäpuutarhan eri huoneissa, ja yleisö seuraa esiintyjää huoneesta toiseen. Valo- ja videokuvaaja Inkeri Jäntti toimii teoksen tuottajana, valokuvaajana ja lavastajana. Esitykset järjestetään 23. ja 24. elokuuta.

Montako hymyä olet kalastanut tänään?

Kaupunkikalastus on kaupunkitaideteos, joka kutsuu kaupungissa liikkujia iästä ja kunnosta riippumatta lähtemään kalastusreissulle arkiseen ympäristöön. Saaliiksi on luvassa esteettisiä kokemuksia, toisin näkemistä, iloitsemista yhteisestä tilasta – kaupungista, josta avautuu ennen näkemättömiä tiloja, kokemattomia polkuja ja lukemattomia viestejä. Kaupunki nähdään aarteena, joka odottaa löytäjäänsä, kerta toisensa jälkeen.

Kaupunkikalastusreissulle pääsee kaupunkikalastuspisteeltä saatavien tehtäväkorttien saattelemana. Kalastaja saa valita tehtävän, joka askel askeleelta vie häntä kohti seikkailua. Tehtäviä on kestoltaan erimittaisia, niitä on niin yksin liikkuville kuin perheille suunnattuja, eri varusteita vaativia. Osan kaupunkikalastusvarusteista saa mukaansa kaupunkikalastuspisteeltä, jotkin varusteet, kuten kamera(kännykkä) on oltava kalastajalla omasta takaa.

Kaupunkikalastus on Nykytaideryhmä Kylkiäisen luoma teos, joka pohtii kaupunkitilaa muunakin kuin ostospaikkana. Kylkiäinen on perustettu vuonna 2012, ja on siitä lähtien ottanut teoksillaan kantaa erilaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Kaupunkikalastamaan pääsee elokuun toisella viikolla.

Oulun juhlaviikkoja vietetään 31.7.-31.8, lisätietoja www.oulunjuhlaviikot.fi