22.07.2009

Oulunsalossa kamarimusiikkia, oopperaa, kansanmusiikkia, jazzia ja funkia

Toisilla Meta4:n johtamilla Oulunsalo Soi -musiikkijuhlilla (2.-7.8.) kuullaan kamarimusiikkia, oopperaa, kansanmusiikkia, jazzia ja funkia. Vaikka pääpaino on edelleen länsimaisessa musiikissa, on ohjelmaan haluttu nostaa tänä vuonna myös jotain ihan muuta.

Jazzvaikutteisista kappaleista pääsee nauttimaan, kun Oulunsalo-talossa kuullaan 3.8. Suomen ensiesityksenä Patrick Zimmerlin Stone and Steel sellolle, pianolle ja lyömäsoittimille. Myös jazzsäveltäjä John Patituccin Kapriisi fagotille ja jousille kajahtaa 4.8. Kulttuuritalo Valveella, missä mukana puhaltaa Yhdysvalloista saapuva fagotin Jimi Hendrixiksi tituleerattu Martin Kuuskmann.

ALAKOTILA JA KALANIEMI HAILUODOSSA

Hailuoto-päivää vietetään musiikkijuhlilla 6.8. Tällöin paikallisella nuorisoseurantalolla klo 21.30 soivat suomalaiset tangot, menuetit, polkat ja polskat eturivin kansanmuusikoiden Maria Kalaniemen ja Timo Alakotilan raikkaina sovituksina. Argentiinalaiset tunteikkaat tangot sekä helmeilevät ranskalaiset valssit kuuluvat niin ikään olennaisena osana ohjelmistoon. Konsertissa kuullaan myös kaksikon omia sävellyksiä.

– Timon kanssa on luontevaa ja helppoa soittaa! Soittaessa ei tarvitse analysoida tai puhua musiikista, vaan musiikki menee kuin alamäki. Timolla on isot korvat, Kalaniemi suitsuttaa kolleegaansa.

Myös Alakotila antaa tunnustusta soittokaverilleen.

– Maria on äärettömän herkkä ja virtuoottisen taitava muusikko. Hänen soittonsa koskettaa aina syvästi ja on ainakin itselleni sellaista sielunhoitoa, jota soisi saatavan joka päivä.

Maria Kalaniemi voitti ensimmäisen Kultainen harmonikka -kisan vuonna 1983, ja hänet nimettiin taiteilijaprofessoriksi heinäkuussa 2005. Kalaniemi on kiertänyt erilaisten koti- ja ulkomaisten projektien myötä ympäri maailman. Timo Alakotila on puolestaan tunnettu yhtyeistä Nordik Tre ja Troka sekä tietysti JPP:stä. Hän on arvostettu sovittaja ja tuottaja, jonka kädenjälki kuuluu esimerkiksi Karen Tweedin, Seminaarinmäen mieslaulajien, Tallarin, Loituman ja Tsuumin levytyksissä. Alakotila opettaa Helsingin Pop & Jazz Konservatoriossa sekä Sibelius-Akatemiassa.

JAGÚAR LUPAA HIKISET BILEET

Islantilainen funkyhtye Jagúar on yllättynyt siitä, että Oulunsalo Soi -musiikkijuhlilla esitetään myös funkia. Soul-musiikista kehittyneelle funkille on luonteenomaista erityisen vahvasti synkopoitu rytmi, ja bassokitara saa usein merkittävän roolin. Funk vaikutti voimakkaasti diskomusiikin ja rapin syntyyn.

– On todella mielenkiintoista, että teillä on näin ennakkoluulotonta meininkiä. On myös hauskaa soittaa uudentyyppiselle yleisölle. Funk on täydellistä biletysmusaa! Yhtyeen laulaja ja pasuunansoittaja Samúel ”Sammi” Jón Samúelsson vakuuttaa.

Jagúarin muodostivat kesällä 1998 kuusi 70-luvun instrumentaalisesta funkista, soulista ja jazzista kiinnostunutta muusikkoa. Alussa yhtye soitti paljon cover-biisejä James Brownilta, Kool and the Gangilta, Herbie Hancockilta ja muilta 70-luvun funk-mestareilta. Sittemmin yhtye on julkaissut neljä levyä, joista jokainen on omanlaisensa.

– Emme ole koskaan halunneet toistaa itseämme niin, että olisimme halunneet tehdä saman levyn kahteen kertaan. Valmistelemme parhaillaan viidettä levyämme ja taas olemme menossa eri suuntaan. Olemme soittaneet Suomessa kerran aikaisemmin. Toivottavasti pääsemme saunomaan ja nauttimaan suomalaisesta vieraanvaraisuudesta. Kippis!

Jagúar päättää Oulunsalo Soi -musiikkijuhlat 7.8. Radisson Blu -hotellissa. Musiikki alkaa klo 23.00 (lipunmyynti klo 22.00)

http://www.oulunsalosoi.fi